Cum să ai ultimul cuvânt

Un vechi prieten, Patrick Wajsman, profesor la Sorbona si fondator al revistei „Politique internationale” din Franta, mi-a trimis mai multe cărti ale sale, din genul pe care el il numeste „minor”.  Adeseori, din astfel de volume poti invata  insă multe lucruri utile. In una dintre ele, am gasit multe vorbe de spirit, reactii inteligente, pline de umor, in situatii, uneori, complicate, ale unor personaje celebre. Iată căteva exemple:

Conversatie intre Ludovic 18 si Talleyrand:

  • Admir influenta pe care o aveti asupra a tot ce se intâmplă in Franta. Cum ati facut să dati jos mai intâi Directoratul si apoi puterea colosală a lui Bonaparte?
  • Doamne, Sire, nu am făcut nimic special pentru asta. Se intâmplă insă ceva inexplicabil. Port ghinion guvernelor care mă neglijează…”

 

„Traducerea Iliadei, realizată de Lamotte-Houdar, a trezit gelozia unui obscur Francois Gascon, care l-a atacat in presa vremii. Intrebat de ce nu raspunde acestor atacuri, Lamotte-Houdar a raspuns

  • ‘Dragul meu prieten – nu ai nimic de câstigat cu cei care nu au nimic de pierdut”.

 

„Un critic de artă i se adresează lui Tristan Bernard:

  • Dacă ar izbucni un incendiu la muzeul Luvru, ce tablou ati lua pentru a-l salva?

Răspunsul maestrului:

  • pe cel mai aproape de iesire!

 

” In perioada campaniei sufragetelor din Marea Britanie, una dintre ele l-a intrerupt pe Winston Churchill in mijlocul unui discurs, spunând:

  • Dacă as fi sotia dumitale ti-as pune otravă in ceai. Răspunsul lui Churchill:
  • Ei bine, doamnă, dacă as fi sotul dumitale, l-as bea!

 

31 de gânduri despre “Cum să ai ultimul cuvânt

  1. Organizatii media precum DW, RT sunt evident instrumente prin care puteri ca Germania si Rusia isi extind influenta asupra unui public „target” bine determinat, si care trebuie mentinut sa aibe atentia spre anumite subiecte si anumite abordari, in general cu final fericit pentru statele care finanteaza astfel de organizatii.

    Recent, doamna Merkel a felicitat DW:

    „Deutsche Welle este o poveste de succes și este o instituție de care este nevoie mai mult ca oricând”, a spus șefa cabinetului de la Berlin. Acest post „devine cu fiecare an ce trece mai modern, mai atractiv și acoperă o parte tot mai mare din lume”. DW înseamnă „jurnalism serios, informații pe care te poți baza și relatări obiective…

    Merkel a continuat: într-o lume tot mai interconectată, postul public pentru străinătate al Germaniei devine tot mai important. Nu ar fi „o întâmplare că anumite țări își extind masiv posturile pentru străinătate, de exemplu Rusia sau China”.”

    DW informeaza in 30 limbi, incusiv romana, cea ce arata interes special pentru Romania. Ce ar putea invata romanii de la DW, care sa garanteze „independenta”, „obiectivitatea” si inaltul grad de profesionalsim? Pai iata un exemplu, care „evidentiaza” aceste „calitati” venite de la DW:

    „La ordinul cui a desfiinţat CCR sistemul politic şi democraţia, determinându-l pe C.P. Tăriceanu să exulte, împreună cu Iordache-altă întrebare şi ceilalţi stâlpi ai regimului Dragnea, încântaţi la culme de metamorfozarea regimului prezidenţial într-unul „parlamentar”?”

    Nu cred ca e nevoie de comentarii suplimentare.

    Tutusi, ca sa nu fim nedrepti, exista si jusrnalisti la DW care isi respecta juramintul profesional (Horatiu Peppine):

    „Am auzit în ultimile zile o frază surprinzătoare: ”Curtea Constituțională a încălcat Constituția”. Unii au spus-o direct, alții au insinuat-o numai, clamând ”datoria CCR de a apăra” Constituția, în fine alții au recurs la un mic truc retoric, anunțând că am asistat la ”o modificare” a Constituției. Este posibil ca destui oameni să creadă sincer că judecătorii Curții ”au încălcat” Constituția, fapt care le provoacă o indignare fără limite. Tocmai de aceea e nevoie să spunem câteva lucruri care vor fi poate deconcertante prin relativismul lor, dar care țin de natura însăși a democrațiilor liberale….

    Asta nu înseamnă că n-ar trebui să criticăm deciziile Curții, așa cum pretindeau în vara lui 2012, cu efecte toxice pentru libertatea presei, chiar unii dintre exponenții Comisiei de la Bruxelles. Dimpotrivă, dezbaterea este oricând benefică, căci ea contribuie în felul ei la arhiva de argumente la care se va raporta o viitoare decizie a Curții Constituționale. E acceptabil să spui, cu argumente valide, că judecătorii ”au greșit”, dar să pretinzi că ”au încălcat Constituția” este o contradicție în termeni.”

    Cel putin, la DW inca putem alege pe cine sa citim.

    http://www.dw.com/ro/catastrofa-rom%C3%A2nilor-penka-%C5%9Fi-t%C4%83cerea-europei/a-44067871

    • „La ordinul cui a desfiinţat CCR sistemul politic şi democraţia, determinându-l pe C.P. Tăriceanu să exulte, împreună cu Iordache-altă întrebare şi ceilalţi stâlpi ai regimului Dragnea, încântaţi la culme de metamorfozarea regimului prezidenţial într-unul „parlamentar”?” Desi tu nu crezi ca e loc de un comenatiu iti zic eu unul in 3 cuvine si 2 paranteze : Petre Iancu (Moscu)

  2. Competenta de functionar de Banca Mondiala – de Rosa , citez ” Romania are de departe cea mai saraca populatie din UE ” .
    Ce dragut si elegant , o placere sa auzi !
    Serios , de Rosa ?
    Statisticile spun ca Bulgaria este mai saraca si ca balticii si ungurii un pic mai bogati – venituri lunare cu 200-300 de dolari mai mari ; Worldul Bankul tau venea cu un venit de ” 29000 de dolari pe cap de locuitor in Romania ” acum o saptamana !
    Bine ca vine World Bankul la mancat tarate la sarantoci – zisa ” consultatie Banca Mondiala pentru autostrada Ploiesti – Brasov ” – deja platiram 35 de milioane de dolari nici noi nu stim pentru ce – cititi documentatia lor pe Internet despre proiect – ” va lega orasele dinamice Brasov – Ploiesti de Capitala ” ” zona activa ” samd -asta stiu sa scriu si eu ! nimic clar despre valoarea adaugata a consultantei lor , platita de noi – sa ne spuna unde trebuie expropriat ? pe unde sa treaca noul drum ? – deja stim toate astea , avem proiect – studiu de fezabilitate tocmai cu aceste date .
    Culmea , Banca Mondiala este ea platita de noi , nu crediteaza operatiunea cum ar fi de asteptat .
    Iar reprezentanta lor pentru Romania , o rusoaica , face pe mironosita ” nu e sigur daca acceptam proiectul ” ?! ” vom vedea in iunie ” ?!
    Da ‘ nici sa nu-l vedeti , n-avem nevoie de ” asistenta voastra ” parazita .

  3. Intr-adevar multe vorbe de duh in ce ati postat. Multumesc, m-au facut sa zimbesc, mai ales aia cu ghinionul, ca se leaga 🙂

    Schimburile astea de replici imi amintesc de o gluma buna romaneasca:

    Un popa se ineaca intr-un lac. Un taran care era prin preajma striga la el:

    „- Da-mi mina parinte, sa te scot din lac!”.

    Dar popa nu-i da mina si se ineaca.

    Taranul ramine nedumerit. Nu intelege de ce popa nu i-a dat mina sa il salveze.

    Dupa un timp insa isi da sema ca popa nu stia ce inseamna sa „dea”. Stia insa ce inseamna sa „ia”. Taranul trebuia sa formuleze diferit:

    „- Ia-mi mina parinte, sa te scot din lac!”.

  4. Da , frumoase vorbe de spirit . As vrea sa reamintesc si eu doua vorbe de duh , binecunoscute romanilor :

    1) ” Dumnezeu nu bate cu parul ”

    Udrea, cot la cot cu infractorii pe site-ul Poliției Române

    https://www.cotidianul.ro/pe-urmele-lui-udrea-extradarea-este-posibila/

    Cred ca era prin 2012 cand doamna Udrea se simtea Centrul Pamantului si va jignea gratuit si nedrept …

    http://jurnalul.ro/stiri/politica/adrian-nastase-cat-de-disperata-este-elena-udrea-629952.html

    2) ” Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti ”

    https://www.dcnews.ro/iohannis-dosar-penal-a-fost-preluat-de-parchetul-alba_595257.html

  5. Desi este bine zis este numai jumatate de adevar ‘Dragul meu prieten – nu ai nimic de câstigat cu cei care nu au nimic de pierdut” caci,uneori , ai ceva de pierdut. Dumneavoastra sunteti exemplul ….

    Cum am mai zis .. de multe ori suntem victimele unor idei de genul cel mai inteligent cedeaza primul caci daca cei mai inteligenti cedeaza .. prostii preiau conducerea! Sau alta imbecilitate e aia cu intoarce si celalt obraz .. asta ca sa inveti sa nu contrazici „superiorul” sa nu sa se lipseasca de multe perechi de palme!!! Sau orice sut in ### e un pas inainte” .. adica dupa ce te procopseste cu juam de duzian de palme, iti da un sut in ### targe o flegma si conchide cu un”te-n######### ti de bou prost” si se intoatrce catre publicu spectator „ba vreti sa fiti prosti ca ala sau ?!”
    Mde .. sunc cinic dar cam asa este viata. Cunosc aceeta fiindca si eu am fots victoma „omprejurarilor” pana in ziua in care m-am purtat moroșenește. Ma rog mnuta simpatie nu am castigat insa ceva respect da! Sau daca nu nchiar respect o temree reverentioasa … Oderint dum metuant .. insa daca se tem destul …. vor incerca sa „compuna” si daca vrei si nu esti prost te vor si iubi. Asa zisul „sindrom Stockolm” are unele baze etologice (desi omul este o mainuta degenarata fara frane etologice) si functineazaq in cazul maniferleor sociale (nu si intre tigri. Tigrul insa nu este animal social)

    A da… stiu sunt un …………………………………………………………………………………………………………
    Ins atiate acele „intelepciuni” sunt de fapt succedanee culturale ale etologiei …

    Ada. Eu numar cinismul printre virtuti .,….

  6. De la Radu Tudor adunate…
    ,,Decizia Curtii Europene de Justitie (ref. la cuplurile de homosexuali n.r.) este una istorica si pentru Romania.”

    N-ai inteles nimic, Radule. Nu este vorba despre recunoasterea casatoriei intre persoane de acelasi sex (cu toate drepturile patri-matri-moniale asociate), ci de consfintirea DREPTULUI DE SEDERE – a unei pesoane din afara UE casatorite legal cu un ins european – in orice tara a spatiului comunitar, daca partenerul/partenera este cetatean al Uniunii Europene.
    Aceasta decizie este valabila pentru TOATE cuplurile, INDIFERENT de orientarea sexuala a membrilor cuplului.
    Cum spune si Curtea, nicio tara nu este obligata sa recunoasca automat casatoria persoanelor de acelasi sex. Nicio legatura intre ….si Prefectura.
    Prin urmare, daca americanul lui Soros casatorit cu un roman vrea sa se stabileasca in Romania, nu beneficiaza de statutul de sot legitim, ci doar de concubin.
    A fost o incercare esuata de a penetra legile romanesti si implicit societatea romaneasca pe usa din dos.
    Din fericire, avem, inca, o centura de protectie solida, reprezentata de CCR, cea care a sesizat, cu multa inteligenta, Curtea Europeana de Justitie.

  7. Miting popular, initiat de catre PSD: Opozitie la statul paralel/ Condamnarea conflictelor constitutionale provocate de catre Presedinte in relatiile cu Guvernul/ Denuntarea subminarii guvernarii prin obstructionarea legiferarii

    Mitingul convocat de catre PSD sambata, 9 iunie, ora 20:00, in Piata Victoriei, nu va fi un miting de partid sau al guvernarii. Va fi un miting popular, deschis tuturor cetatenilor nemultumiti de resuscitarea neoliberalismului, care vrea sa vina la guvernare in mod nedemocratic. Deja prin sedii de partide, conspirative sau de reprezentante, se pun la cale demiterea guvernului majoritatii electorale si parlamentare si instalarea unui guvern al unei minoritati grupusculare. Speculand pe marginea unei crize pe care se pregateste sa o provoace, PNL se drogheaza cu utopia unei guvernari iminente, cu un guvern confuz ca directie, program, expertiza si sustinere, dar despre care face o multa si goala agitatie ca nu va fi minoritar. Va fi un miting de opozitie la statul paralel, care saboteaza statul de drept. Un cadru pentru denuntarea conflictelor constitutionale pe care institutia prezidentiala le provoaca in raporturile sale cu institutia guvernamentala. Mitingul va fi un protest de masa fata de subminarea guvernarii prin blocarea utilizarii parghiei de legiferare, fara de care niciun guvern din lume nu isi poate pune in aplicare programul electoral. Ampla manifestatie a populatiei la care a chemat PSD in intreaga tara va fi un miting al majoritatii electorale si parlamentare. Nu este suficient sa ai de partea ta adevarul si majoritatea. Pentru a fi respectate, ele trebuie aparate si afirmate. In fata aventurismului si demagogiei galagioase, majoritatea nu poate ramane tacuta. Mitingul initiat de catre PSD este legitim si necesar pentru condamnarea cu fermitate a atacurile statului paralel asupra drepturilor si libertatilor cetatenilor. El va trebui sa divulge modelarea toxica, cu dedicatie penala pentru adversarii politici, la care au fost supuse legile justitiei, in perioada devastarii neoliberale a sistemului politic, separatiei puterilor si independentei justitiei, sub masca dublului limbaj orwellian al asa-zisei “reforme”. Legea pe care Monica Macovei a facut-o in Justitie, in 2005, a pus bazele capusarii justitiei de catre un grup restrans de interese ultra-neo-liberale. Acestea din urma au deschis calea catre statul paralel de mai tarziu, in urma crizei si austeritatii cu care neoliberalismul i-a procopsit pe romani, cand guvernele sceleratei si gaunoasei “democratii liberale” s-au prabusit ca o constructie de domino, o singura piatra ramanand neclintita pana azi, dar cea mai importanta, capul sistemului.

  8. https://www.cotidianul.ro/italia-daca-il-ingrijoram-pe-soros-suntem-pe-calea-cea-buna/
    Italia: Dacă îl îngrijorăm pe Soros, suntem pe calea cea bună

    Schimb dur de replici între miliardarul american George Soros și noul ministru de Interne al Italiei, liderul Ligii (Nordului) Matteo Salvini, în fapt, cel mai experimentat membru al duumviratului care conduce acum Italia, după formarea guvernului dominat de Liga și Mișcarea de 5 Stele (condusă de Luigi di Maio), două formațiuni euosceptice, populiste.

    „Vremurile bune pe care le-au avut imigranții ilegali s-au încheiat – pregătiți-vă bagajele. Țările trebuie să-și facă datoria și în porturie italiene nu ar mai trebui să ajungă niciun traficant de imigranți“, a spus noul ministru de Interne, făcând o aluzie la ONG-urile care organizează operațiuni de salvare pe mare, în urma cărora mii de imigranți ajung în Italia.

    Soros: Mă întreb dacă Salvini e plătit de Putin

    Declarațiile lui Salvini au fost suficiente pentru a stârni indignarea lui George Soros, aflat la un simpozion economic în Italia. Soros a sugerat că Salvini este finanțat de Rusia lui Vladimir Putin și folosit pentru a distruge UE. „Soros s-a arătat foarte îngrijorat de apropierea guvernului de Rusia, cele două partide cerând și renunțarea la sancțiunile UE împotriva Moscovei. Putin caută să domine Europa, nu vrea să o distrugă, ci să o exploateze, pentru că are capacitate de producție, în timp ce economia rusă sub Putin nu poate decât să exploateze materii prime și oameni“, scrie Corriere della Sera, citându-l pe Soros. „Soros s-a întrebat dacă Putin finanțează de fapt Liga. Italienii au dreptul să știe dacă Savlini este pe ștatele de plată ale lui Putin“, a spus Soros.

    Deputat italian: Soros a profitat de moartea a mii de oameni

    Replica a venit din partea deputatului Ligii Claudio Borghi. „Soros este îngrijorat de guvernul italian? Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Înțelegem că unii au speculat ani de zile pe spatele imigranților, finanțând ONG-uri și traficanți pentru a invada Italia. Vântul s-a schimbat pentru Soros și pentru cei care au profitat de moartea a mii de oameni“, a spus Borghi.

    Salvini a anunțat că se va sfătui cu o serie de experți pentru a găsi modalități de a „reduce numărul sosirilor imigranților și de a spori numărul expulzărilor.“ Salvini mai vrea să sporească capacitatea centrelor de detenție pentru imigranți. Noul ministru italian de Interne a declarat că Italia „nu poate fi transformată într-o tabără de refugiaţi.“ „Este clar şi evident că Italia a fost abandonată, acum trebuie să acceptăm adevărul“, a declarat Salvini, atunci când a fost întrebat ce părere are despre afirmaţiile cancelarului german Angela Merkel privind necesitatea Europei de a avea o nouă abordare faţă de imigraţie. În 2017, Italia a expulzat 6.500 de imigranți, un număr considerat mult prea mic de Salvini, care dorește să încheie acorduri bilaterale cu țările de origine ale acestor oameni. Noul ministru nu a ascuns niciodată că nu simpatizează deloc ONG-urile care organizează misiuni de salvare și care administrează centre de primire a imigranților, obținând de la stat 25-35 de euro pe zi pentru fiecare imigrant care primește adăpost, îmbrăcăminte și o serie de servicii. Începând din 2013, în Italia au sosit circa 700.000 de imigranți.

    Sunt ani de zile de când presa italiană a scris despre conexiunile dintre mafie și centrele pentru primirea imigranților, transformați în timpul guvernărilor anterioare în mână de lucru aproape gratuită, care aduce în plus și fonduri din partea statului. Tot în Italia a fost analizat pentru prima data rolul nociv al unor ONG-uri umanitare, despre care chiar și procurori italieni au declarat că sunt suspectate de colaborare cu traficanții de imigranți din Libia.

    Schimburile de săgeți dintre partidele antisistem și antiimigrație și finanțatori precum George Soros aduc beneficii mai degrabă primelor. Susținerea populară pentru Liga din Italia a crescut spectaculos în lunile de negocieri pentru formarea guvernului, ajungând de la 17,4% (procentul obținut la alegerile din martie) la 28%, conform unui sondaj publicat de Corriere della Sera. În plus, alegerile locale de duminică din Slovenia vecină au fost câștigate în premieră de un partid naționalist antiimigrație.
    Citiţi ( şi cumpăniţi !) şi :
    https://www.cotidianul.ro/reteaua-guvernelor-eurosceptice-se-extinde/

    • Şi apropos de cuvinte, dacă nu ultimul, se pare că întrebarea lui Soros: Mă întreb dacă Salvini e plătit de Putin ?” n-ar merita şi ea catalogată drept culme a impertinenţei şi obrăzniciei politice ?!
      El care intervine pe faţă în toate ţările prin ongeurile lui are curajul să(-şi) pună asemenea întrebări ?!
      Ba, mai mult prin implicările luui financiare ajunge să producă, sub aparenţa unor acte umanitare ( vezi salvarea naufragiaţilor, pe care se spune că tot el are grijă să-i naufragieze în cârdăşie cu nişte traficanţi odioşi) adevărate dezastre umanitare şi dezordini naţionale inimaginabile unor state care nu mai ştiu cum să scape iată de „binefacerile” lui , adevărate daruri otrăvite ! ! :mrgreen:

  9. Cum să ai ultimul cuvânt?

    Nu cedezi. Chair daca esti mai intelgent ca el !

    Nu esti „baiat bine crescut”! ii dai peste rat!

    Ferociate, ferocitate si din nou ferocittate!

    Ca ati pus o referinat pretinsa la Churchirl.. El erasemulit cun bildogul englezesc:
    https://img.etsystatic.com/il/5cc2f2/610350682/il_570xN.610350682_ainc.jpg?version=0

    Incapatanat dinciloc de orice limita!
    Nu cedeaza nici mort!
    Intelhenta zeri, ferovcitate garantata!
    Der Hund der Hölle ziceau nemtii care creasera Dobermanii (cainele ucigas), Rotweilerii (dobermanu e mai simpaticc!) si lupul „standard” !
    USD Marines au ca macota un bulldog (cu gead se sergent!) si accepta ca ei sunt Devil Dogs.Desu au rasele Pitrbul si Amrnstaf!
    Asa se dobandeste ultimul cuvant ş
    https://www.youtube.com/watch?v=EluzBUB9B54

    Sau daca aveti stomac ..
    https://www.youtube.com/watch?v=yuLGaprRJKo

    de la minutul 12 … a se vedea de la 12:40m triumful Nu a avut ultimul cuvant .. a avut 2 urechi!

    (A da.. in ambele filmulete este aceisi Noelia Mota. Gusturile nun se discuta, da? )

  10. http://www.catavencii.ro/cine-cui-o-sa-plateasca-pensiile/#comment-123643
    Pilonul II este de fapt o escrocherie de gradul I , prin care nişte salariaţi sunt obligaţi de către Stat să cotizeze la nişte fonduri private cu promisiuni biblice că după pensionare, ba chiar şi după moarte, vor beneficia de roadele afacerii vieţii lor ! Culmea e că privaţii respectivi beneficiază pe gratis şi de colectarea acestor sume, pe care, ce să vezi, nu le colectează direct ei, ci tot Statul , care le bagă-n teşcherea sumele colectate, de parcă el n-ar putea dispune singur de ele ! Numai că acum, nişte băieţi de la guvernare s-au prins că dacă peste 35-40 de ani când primii beneficiari ai Pilonului II vor putea beneficia de sumele strânse, s-ar putea ( mai mult ca sigur !) ca să nu mai fie urmă de administrator privat pe aici, iar Statul Român , care i-a obligat pe tineri să cotizeze la acest fond să fie obligat să restituie el sumele respective ! De aceea, se încearcă măcar varianta cu contribuţia opţională, nu obligatorie, pe principiul vă dacă ai fost fraier, ce să-ţi fac !?
    P.S. Cei care susţin atât de vehement varianta cu drobul de sare, adică iminenta prăbuşire a sistemului naţional de pensii, nu fac decât să pregătească terenul pentru ceea ce ştiu sigur că vor face ei !
    De aceea acest articol merită nu numai comentat, ci şi popularizat deoarece explică foarte bine o situaţie pe care mulţi o vor lăsată în ceaţă !

    • Țeapa cu pensiile private
      http://riscograma.ro/13232/pensii-private/
      http://riscograma.ro/13683/pensie-publica/
      http://riscograma.ro/1956/10-lucruri-pe-care-fondurile-de-pensii-private-nu-ti-le-au-spus-niciodata/
      În 2016, toate fondurile au raportat randamente între 3 și 4%, deci câștiguri reale sub 1% pentru deponenți. Care, pe termen lung, nu prea au unde se duce decât în jos.
      Banii sunt garantați de stat (deci tot de stat, da?) în limita sumelor contribuite, minus comisioane și fără indexare cu inflația.

      Hai să vedem ce înseamnă garanția asta:
      Sunt două comisioane. Primul de „contribuție”, 2,5% la încasare, care e oprit direct din suma virată. Al doilea este de „administrare”, de 0,6% pe an, pe TOATĂ suma adunată în cont. Deci dacă contribui 30 de ani, contribuția din primul an va fi taxată de 30 de ori și tot așa!

      Concret, dintr-un calcul făcut în excel mi-a ieșit așa: Cineva care contribuie an de an cu aceeași sumă, după 10 ani va avea garantați 94,34% din banii dați, după 20 de ani va avea 91,58%, după 30 de ani va mai avea doar 88,94% iar după 40 de ani doar 86,39%.

      Inflația? Este de ajuns o inflație de 2% pe an pentru ca la sfârșitul a 30 de ani prețurile să crească cu 81%. Așa se face că, la sfârșitul perioadei, suma garantată va mai valora doar jumătate. Ai strâns 100.000 de euro? Ia înapoi 50.000!

      Adicva pe sleau -Pilonul 2inseemna asistarea bancherilor sa castige si ei un comison acolo…

  11. Iubită gazdă, stimați contributori și dragi prieteni!

    Aproape că mă simt vinovată din cauză că nu mă interesează mitingul PSD, că nu mă excită în niciun fel condamnarea Elenei, că nu mă doare capul dacă o mai revocă ever ăștia pe Codruța, Că nu mă mai deranjează scheunatul ambasadorilor… Atât de vinovată mă simt, încât am profitat de zilele libere cu care bombardează guvernul elevii, și nu am călcat prin oraș decât foarte puțin. La fazendă ai ce face, poți socializa cu niște oameni fără mofturi, te plimni prin târg, mănânci cireșe direct din copac… Da! Chiar, anul ăsta toate sunt de-a-ndoaselea: Ați mai pomenit să se coacă cireșele de mai odată cu cele amare și cu vișinile? Niciodată în viață nu am văzut așa ceva! Cireșele amare se coc odată cu zmeura și caisele… Toate sunt cu fundul în sus! Știu, Simona este în semifinale, dar cum nu are psihicul lui Becali, ci al ciobănașului moldovean, probabil o va da de gard – nu-mi pasă și nu mă uit. Gâdea & CO au devenit avocatul lui Dragnea și Dăncilă, zisă și Douăzeci-Douăzeci, Ludovic Orban a băut gaz, KWI bojbăie speriat, drumurile se strică și mai rău, copiii sunt din ce în ce mai obezi, DJT se sfădește cu nemții…

    Eu mă preumblu pe la țară.
    Să vă povestesc despre excursia mea ad-hoc de săptămâna trecută.

    Ei, vreau să vă spun că eu sunt o femeie cu o groază de admiratori vajnici, niciunul mai tânăr de șaizeci și șapte de ani sau mai bătrân de nouăzeci și cinci. Am ceva care-i atrage ca pe muște la miere. Și toți au probleme, se-nțelege, că la anii lor ce mai poți să ai? Unii oameni adună de pe drumuri și de oriunde aiurea căței și pisici, eu adun oameni și problemele lor. V-am spus: sunt o femeie extrem de întrebată și de căutată! Vă rog să nu râdeți, ca bărbatul meu.

    Am unul care m-a agățat anul trecut în târg. Am cumpărat de la el mure și zmeură. Erau fructe mari și cărnoase, puțin acrișoare – era vremea ploioasă și nu trag dulceață destulă. S-a îndrăgostit pe loc de atunci și când mă vede prin târg, se ține ca scaiul de oaie de mine și mă invită pe la el ca să văd cum și unde stă, să-mi fac „o impresie corectă” despre ‘mnealui… Bărbatul meu moare de râs, mă ia peste picior cu admiratorii mei. Hop! Zice: „Veniți împreună, facem un grătar, o să vedeți că o să vă placă! Apropo, voi pe cât pământ stați? Aveți destul?”

    Bun. Duminică mă trezesc cu el pe capul meu: „Hai la mine și hai la mine că n-o să vă pară rău! Vreau să vă faceți o impresie corectă despre mine, vă rog!” L-am convins pe bărbatu-meu, nu era departe – cam douăzeci de kilometri de casa noastră. Dar ce te faci cu moșeneguții ăștia?! Să-l mai aștept puțin, că intră până undeva să rezolve ceva foarte din scurt! Ne lasă niște bagaje și nu mai vine, domnule! Al meu făcea ca trenul: „Cu moșnegii tăi și toți ai tăi, stau ca prostul în soare cu catrafusele lui în mașină… Du-te și-l caută că înnebunesc aici! Uite, dacă eu îs nebun și mă iau după tine, să umblu pe coclauri pe la Murguța!” Uite-l!!! Vine! „Hai, tataie”, zic, „Am crezut că te-ai pierdut!” Vă atrag atenția că-l știam din vedere de un an dar nu știam cum îl cheamă și nici el pe noi.

    O luăm pe drum de țară, căptușit cu balastru – normal, de unde boala atâta asfalt? – și ajungem la Murguța. Ne dirijează prin sat – surpriză plăcută – căsuțe îngrijite, iarba tunsă la drum, flori în toate ogrăzile, fără balegă peste tot (eu am o treabă cu vacile în sat unde am casa, pentru că circulă pe drumul național dezlegate și-mi pasc florile din fața gardului, motiv pentru care sunt certată mereu cu cineva din cauza asta). Zic: „N-aveți vaci în satul ăsta?” „Ba, dar cum fiecare mai are o intrare prin fundul grădinii, le poartă pe-acolo, ca să nu cufere trotuarele și trandafirii”. Uite, cuferitul trotuarelor nu reprezintă o problemă pe la noi. Florile – da! Când florile mele stau în calea vacilor – iese huid, când vede omul o turtă caldă de rahat – nicio problemă! E animal, domnule, ce vrei???

    Scuze, o mai iau pe arătură câteodată.

    Deci, am traversat satul (o singură stradă, ce vă închipuiți?) și de aici tataia ne-a îndrumat pe un drum de pămând, cu urme adânci de căruță și ne pornim către Dumnezeu știe unde, prin colbul de pe lume! Mă uitam pe lanuri, aproape că nu-l auzeam cum lăudă satul, și mă strângea în spate: floarea soarelui și păpușoaiele erau așa de rare, parcă erau puse de un om beat cu sapa – la doi-trei metri câte un fir de porumb; pe alocuri era o singură floare pe douăzeci de metri pătrați – secetă mare! Nenorocire mare pe capul lor… Desigur, în țările normale, unde agricultura este la locul ei și subvenționată prin grija statului, se irigă mult și va fi și ceapă cu optzeci de bani (din Polonia și Ungaria), va fi porumb și grâu, vor fi legume ieftine, cu al căror preț producătorii români nu se pot bate cu mâinile goale… na, da’ măcar avem panseluțe, terenuri de sport în pantă și alte rahaturi pe care ăilalți nu dau nici mucii.

    Mă scuzați, iar bat câmpii.

    So, cutreierând noi așa prin pustietate, am făcut dreapta pe lângă un dâmb înalt și ne-a apărut în față un gard lung, de sârmă ghimpată. Avea și loc de poartă, dar fără poartă, pe unde pătrundem pe o grădină imensă – trei hectare! Prin locul prin care am intrat era un platou drept, de vreo treizeci de ari cu drumul pe mijloc. Mai departe, pe stânga – un iaz mic, cu tot cu digușor – aici terenul a început să urce. De fapt, proprietatea este dreptunghiulară, cu partea îngustă înspre răsărit, pe acolo pe unde am intrat. Pe dreapta, un pic mai sus, era casa. Ne-am oprit lângă iaz și i-am dat jos plasele iar el nu lungește vorba deloc și ne ia ca din oală: „Una-i una și două sunt două! Să vă spun ce caut eu și de ce v-am adus aici! Vreau să găsesc o familie de tineri, așa ca voi (?????), cărora să le trec casa asta și cele trei hectare pe care stă! Vreau, în schimb, să stea aici cu mine și să facă locul acesta un Paradis, să facă un proiect european (auzi la el! Ce știe dânsul despre proiecte?), iar eu să mă uit la ei, să-i ajut să crească copiii și să muncesc pentru ei până mor!”

    Pe moment, nu m-am simțit vizată deloc fiindcă nu am reușit să-l procesez pe „așa ca voi”. Bărbatul meu, probabil, nici atâta – el a dat fuga la apă ca un copil la bomboane – n-are timp de pescuit. „Vino să vezi, are și călugăr la balta asta!” Călugărul este un șanț cu stăvilar cu ajutorul căruia controlezi nivelul apei, dar nu e cazul pe seceta asta. Balta era săpată cu un utilaj, nu naturală. Bătrânul nostru știa că apa este în față și a avut această idee foarte bună. Numai că iazul nu este consolidat cum trebuie, nu avea pereți impermeabili mai sus de izvoare, în consecință, cred că atunci când crește apa se infiltrează, erodează malurile și mâlește – adică reduce adâncimea și astupă izvoarele. Pentru asta e nevoie de bani, dar mai ales de putere, mașină ca să umbli și să-ți rezolvi treburile.

    Bănuți are tataia ceva, după cum ne-am dat seama. A fost electrician într-o unitate industrială prin județul Suceava, a locuit mulți ani într-un oraș-stațiune și este divorțat de vreo optsprezece ani. A acceptat ca soția să-i plătească partea lui de apartament și a venit la moștenirea părintească, care datează din 1920. Nu a avut frați și surori. Am înțeles că nici mătuși sau unchi nu prea a avut și care au fost au murit. Singur-cuc. Drept că are o fiică și un nepot de douăzeci și șase de ani. Dânsa are viața ei și, din motive pe care nu a dorit să le aducă în discuție, nu ține nicio legătură cu taică-su. Asta nu prea mi-a plăcut. Trebuie să fie un clenci la mijloc – știm că un copil iartă cam orice unui părinte. Soții – asta-i altă mâncare de pește.

    Tataia, al cărui nume nu-l știam încă în acel moment, este un bărbat înalt, peste un metru optzeci și cicnci – știu căci este cât soțul meu, cu o constituție atletică, sănătoasă, pe care ar invidia-o mulți cocalari cu BMV și cu trei burți revărsate; vorbește tare și are un discrurs sistematizat, nu sare de la una la alta și nu-ți permite să-l abați de la planul povestirii pe care-l are în cap. În acest fel, practic ne-a târât după el prin gospodărie și ne-a explicat destul de amănunțit ce are, cum le-a făcut, ce intenționează pe viitor. Aș putea să vă reproduc vorbele lui, dar cred că mai bine vă fac o descriere care să vă ajute să vedeți cu ochii minții cam ce era acolo. Totuși, înainte să înceapă „excursia” prin grădină, a propus să facem cunoștință: Alexandru Păun. (Nu vă dau numele real al satului sau al persoanei.)

    Proprietatea de trei hectare este dreptunghiulară, fără clini și fără întreruperi. Se află în câmp, la vreun kilometru de sat și nu are vecini, dar are gard de sârmă ghimpată întinsă pe tărași de salcâm roată-roată, pe care i-a îngropat chiar el. „Ca să nu intre animalele oamenilor”, ne-a explicat. Moș Păun a ales să lase loc de poartă prin partea de răsărit și bine a făcut. Dreptunghiul de pământ este în cea mai mare parte înclinat, dar de la intrare are un platou de vreo treizeci de ari, urcă un pic și urmează un altul, pe care stă casa și o mulțime de acareturi vechi, de nu te taie capul ce-or fi. După vreun hectar locul este înclinat și orientat spre răsărit – un loc minunat pentru orice grădină! Să vă explic de ce: când se lasă bruma dimineața pe la șapte, tot atunci răsare soarele și lovește panta înclinată spre el, încălzind-o mult mai repede decât dacă ar fi un loc drept, nemaivorbind de pante cu fața spre apus – acolo soarele vine peste câteva ore. Deci, dacă ai o livadă în floare pe panta asta, dacă ai o vie, dacă ai solarii sau orice alte culturi, ai cele mai mari șanse ca acestea să se salveze de la brumă, fie primăvara, fie toamna. Poate mulți nu știți, dar o brumă sănătoasă primăvara târziu îți poate compromite veniturile pe tot anul. Este un lucru deosebit de valoros atunci când evaluezi un teren pentru grădină.

    Pe al doilea platou este construită casa – în dreapta porții, pe partea din stânga are iazul iar mai sus de iaz cam jumătate de hectar de pădurice de salcâm, pe care și-a plantat-o singur. În marginea de la vale a crângului, dinspre baltă, are o baracă improvizată unde am înțeles că se instalează toamna la fiert rachiul, luând lemne direct de la sursă. Între pădurice și casă, care stau față în față, are un ocol cu gard de stuf unde ține vreo zece stupi – cine să care mierea din salcâm, nu? Chiar de lângă casă, la deal, începe via. Înafară de cele paisprezece soiuri pe care le-a adus de pe unde nu gândești și le cultivă, altceva m-a impresionat: muncește prea mult la ea! În loc să strunească niște sârmă pe tărași de salcâm – are, har domnului, și s-o lege, el avea mai mult de un sfert de hectar de vie pe haragi. În fiecare toamnă să strângi amar de haragi și să-i îngropi la loc primăvara, să te duci în pădure să-ți tai alții – este o muncă de Sisif! cealaltă jumătate de vie era pe sârmă. Dar la ridicătura pe harag nu am mai văzut asemenea legătură: nu în trepied cum se practică, ci în panou. Mai are pe vreo doi ari o cultură de zmeură și mure, mi-a spus de unde le-a adus dar am uitat, are căpșuni, o livăduță tânără de nuci, una de castani de mâncare, pruni, meri…

    Proprietatea are patru fântâni – unele făcute de părinți, altele de el, dispuse de sus în jos și de unde captează apă în butoaie și recipiente de te crucești când le vezi. Toată grădina e plină de furtunăraie, țevăraie, cuplări și dispozitive improvizate și inventate de proprietar în scopul irigării culturilor. Hectarul care se află în partea cea mai de sus e ținut de un prieten care îi dă semințe de floarea soarelui ca să-și facă ulei și ce se mai înțeleg ei acolo.

    Păun al meu are motocultor de șapte cai-putere, cu plug, freză și rariță însă nu mai poate să-l stăpânească – vă dați seama că ai nevoie de forța tinereții, nu glumă, pentru asta! Deci, prășește via la sapă. Are un cocoș american (pitic) și o găină, pe care îi ține închiși într-o cușcă mai largă. Nu m-am dumirit la început, dar m-a luminat: vin dihori, câini, vulpi, jderi – suntem în câmp și n-au cum să scape nemâncate! Are cuști de câini gârlă pe proprietate, dar nu am văzut niciun câine.

    Casa și acareturile – într-o paragină de nedescris!!! Spre deosebire de grădină, unde se vede mână de gospodar priceput și harnic, acestea sunt de la începutul secolului trecut, aproape niciodată reparate. Are bucăți de garduri din prăștini de salcâm între casă și beci care nu folosesc absolut la nimic – le are pentru că așa le-a moștenit și or fi având ele rațiunile lor o sută de ani în urmă. Însă el le neglijează așa cum face și cu beciul din 1920, zidit din piatră și cărămizi la interior, cu boltă construită prin presarea cărămizilor, fără fier și betoane care încă nu a cedat și nu pare să cedeze degrabă. Paravanele, magaziile de scule, de lemne și alte poieți, grajduri și ce-or mai fi alea – sunt delasate toate, iar cea mai neglijată este casa. Înaltă, cu verandă închisă și cu o parabolică agățată de ștablatul din față, casa arată jalnic pe-afară, cu lemnul înnegrit de ploi, cu geamurile atât de prăfuite de nu se vede nimic înauntru, fără perdele… pe dinăuntru tre’ să fie dezastru! La intrarea de lângă paravan i-a ieșit un agud lângă prag, chiar în cerdac și el nu s-a obosit să-l taie; mai are puțin și se proptește în acoperiș. Singurul loc îngrijit este crama. „Barul”, glumește el. Văruit, curat, plin de butoaie și damigene, canistre de plastic, nu prea indicate pentru păstrarea vinului, cu fierbătoarele spălate bec, agățate din tavan. La ora asta erau aproape toate neîncepute.

    Plin de scule străvechi peste tot, mormane de sârmă, șuruburi, te miri ce ustensile, vechituri conservate… În fața verandei mai are o boltă de vie iar în fața paravanului și-a instalat o masă din plastic și patru scaune verzi, pe care nu le ocupă nimeni niciodată. Dintr-un butoi de ulei industrial și-a făcut duș. L-a cocoțat pe un suport din lemn și i-a construit o cușcă din sticlă în jur ca să se înfierbânte apa mai tare și mai repede, dar care are și rol izolator. Ușă la duș nu-i trebuie. La mișto, a agățat de o șibcă un ceas deșteptător care a fost al părinților săi. Ruginit și stricat, dar este un accesoriu haios. Tot în zonă are „maternități” concepute de el pentru pui, însă a renunțat să mai hrănească sălbăticiunile cu găini de casă. Acolo, unde pe vremuri părea să fi fost poarta casei, mai are o bucată de gard care nu desparte nimic de nimic și are un rând de trandafiri alături. Tot acolo este fântâna din care bea apă, a spus că are nouăzeci și opt de ani. A îmbrăcat-o cu tablă zincată și, fiindcă are numai trei metri adâncime, i-a construit pe interior un tub din scânduri de trei metri ca să nu se adune impurități de pe pereții vechi.

    Ce am remarcat, era faptul că nu avea niciun câine, nicio pisică. Mâța noastră ne așteaptă la poartă când venim din oraș, merge cu noi la hrănit iepurii, la închis găinile, păzește ca o mamă puii și iarna doarme în pat cu noi. Dar pe el nu l-a întâmpinat niciun animăluț. E drept, a convins la un moment dat o doamnă să vină să locuiască împreună cu el, după aceea pe alta, însă niciuna nu a rezistat mai mult de două săptămâni în pustietate. În opinia lui. Asta mă face să mă întreb niște lucruri. Tataia vorbea numai despre planuri, despre inginerii și invenții care l-ar putea ajuta să muncească mai ușor și eu am înțeles pasiunea lui nebună pentru grădină, dorința lui arzătoare de a construi oaza aceea, paradisul autonom (apropo, niște panouri fotovoltaice l-ar scuti forever de cheltuieli, dată fiind poziția IDEALĂ și vremea secetoasă: e soare anul împrejur!!!), ce n-am înțeles eu este altceva. Curent are, semnal 4G full pe Vodafone, parabolică Telecom…

    N-am înțeles dacă vrea o familie de tineri care să-l ajute să-și împlinească visul și s-o răsplătească lăsându-i tot după ce moare, sau vrea să facă toate astea și nu are cui să le dăruiască??? Faptul că nu are niciun câine, nicio mâță, că fata lui l-a uitat definitiv, astea m-au pus pe gânduri…

    V-aș încărca niște fotografii spectaculoase, dar nu știu cum. Ghiță Bizonu’, help!

    • Nu nstiu cum saincerci fotografiile.
      Eu desct arat locatia unde se afla … insa daca sunt pozele tale trebuie sa le incarci dinati intr-un site care le gazfuieste (sunt si unele gratuite)

      Cat despre gospodarul bantuit de jivine .. ar avea anevoie de niste capcane. INsa daca dihorul e la liber .. vulpe e vanat si se risca cndamnare ptr braconaj. (ha! Suzisem de unu .. care avea o casa langa o padure .. cicva avea si niste capcane .. pe care le folosea iarna. Dupa destui ani nevasta lui se alese cu o etola sau asa ceva de hermina ! Insa momeala folosita intorcea nanul de la o suta de metri!)

  12. Domnule Presedinte Nastase,…despre mitingul „popular” ce parere aveti ? Dvs. ati iesi in fata guvernului daca ati fii PM in functie ?

  13. Radu Humor spune:
    IUNIE 7, 2018 LA 12:08 AM

    Trebuie intrebat si domnul Tariceanu daca este de acord cu aceste alegatii extreme.
    Pana acum, nimeni nu a spus ca avem de-a face cu o escrocherie. S-au trezit in ultimul timp tot felul de destepti din media, de toate culorile politice, sa conteste ceva, orice, daca este in interesul politic al cuiva.
    Iata, acum se pune in discutie chiar si legitimitatea FSN (prin ineptul dosar al revolutiei), de ca si cum locul lui Ceausescu ar fi trebuit luat de o clica minoritara bazata pe sustinerea agresiva a Pietei Universitatii, chiar daca marea majoritate a populatiei a fost si inca este de alta parere. Curat ,,democratie”, neamule.
    In aceeasi ordine de idei, esti de acord cu mentinerea sistemului de asigurari obligatorii, unul din pilonii capitalismului, alaturi de sistemul bancar ? Daca e la moda sa contestam, hai la contestare en gros, pana n-o mai ramanea nimic.
    ps
    Mai putina vehementa si mai putina trimitere la presa nu strica….mi-e dor sa citesc ce gandesc colegii, nu ce ce scriu jurnalistii de doi bani ai plaiului.
    Uite, de aceea il apreciez pe domnul Fragmentarium si, de ce nu, pe colegul d’Artagnan. Acesti oameni scriu, preponderent, sintetic si coerent, ce cred ei, dupa selectarea si procesarea mormanului de ,,neghina” informationala.

  14. Ghita Bizonu’
    Cinismul este singura atitudine, stare, care ne mai poate mentine echilibrul interior, atunci cand ne copleseste singuratea varstei.
    Unii isi monteaza mai multe oglinzi in casa…este si asta o solutie.

  15. Domnule Năstase ,
    scuze ptr intarziere ref la mes dvoastra din Iunie 5, 2018 la 2:55 pm
    O analiză tristă pentru mine. Au trecut 14 ani si incă nu-mi sunt clare acele lucruri.

    Stimate domn „acele lucruri” ar trebui sa va fi fost clare INAINTE de 2004. INAINTE ar fi trebuit , deja, sa stiti ca un om poate fi o fiinta inteligenta insa niciodata o gloata (discutia se poarta care este numarul maxim care permite ,inca ,o activitate mintala inteligenta : 4? 14? Sigur ca la 40 …. nivelul se situeaza la nivelul celui mai putin dotat. Insa in cazul adunaturilor ce se disting prin ineteligenta superioara a membrilor lor … desi limbajul ramane inca „academic” nivelul scade mult mai mult – in definitiv toti suntem oameni adica suferim de umori,capricii, idei personale samd care afecteaza nivelul unei adunari distinse mai mult decat in adunarile de bloc [ai mei devin .. sub ])

    Si nu ar trebui sa subestimati gradul de idiotie a celor pretinsi „cultivati” .
    Ma uit cu infinita scarba la toti acesti cica #Rezist.Ce vor ei de fapt? „Jos ciuma rosie”, „NA sa vina sa va ia!” mascheaza de fapt nenultumirea provocata de un nivel al consumului mai redus dect nivelul dorit. Tipa impotriva faptului ca „coima rosie” da pomeni elctorale INSA domane feri sa le rstrictinezi accesul! De o pilda atunci cand s-a zis ca stdentii trecuti de 26 de ani nu mai au prate la gratuitati pe CFR … imediat s-au #revoltat. Malin Bot este proausteritate insa aocotentul sau Sandu Matei este pensionat pe caz de boala la 43 de ani! Bolnav insa da bine cu pumnu… cum o fi asta ?! SI ambii amandoi sunt impotrova „asistatilor”

    Asta este tristul adevar- sunt niste tampiti cu diploma incapabili sa gandeasca. Sau sunt cconditionati sa nu isi afiseze interesele ci, dimpotrva , sa si le nege. Si sa nu gandeasca ca exista ceva numit consecinte .. De exemplu .. daca martea viitoare ar iesi guvernul pe care cred ei ca si=l doresc … ar ramane mirati sa afle ca va creste TVA , ca calatoriile gratis ale studentilor sunt anulate, ca … Exact cum tinerii stidenti care au cerut lui Petre Roman sa se desfinteze „repartitia iobagista” (aica rpartizarea locurilor de munca) si toti au gots satsifacuti (mai ales guvernul). Peste cateva luni atinsi find de somaj unii absolventi au descoperit ca nu au fots chiar atat de inteligenti si informati . Credti ca asta le-afost de invatatura de minte? Am dubii … Dinn cste ved inteligentii neamului continua sa ceara una si sa spere altceva.. adica sacultibe f grijulii o dihotomie intre mijloace si scop*.

    Sum ar mai fi trebuit sa stiti ca unii e al dracului de perseverenti si daca nu ii „omori” cand sunt mici : Așa se întîmplă cu toți posedații de ideal de putere. Ies ca blindatul din mlaștină, se răstoarnă, revin pe poziție și o țin pe direcție pînă ajung să cucerească poziția de putere (Cornel Nistorescu)

    Si nu cred ca „europenii” aia din Vest sunt mai breji ….

    Cat despre mine .. imi pare cu regret ca in 2004 a iesit cum a iesit (CUM ? ca unii erau gata de Maidan! taica Gicu Soros sa aibe parte de smoala cat mai fierbinte!). CUm zic ati avut un mandat exemplar … am fi avut si autostrazile alea si fonduri de la UE si mai putini bajeniti.

    PS. Sa fie clar ptr toti : nu atragem fonduri findca asta a fost politica implementata din 2007. Sa nu atragem ca se fura Nu atragem nnu ptr ca nu am putea fura ci pentru ca nu vrem! in aceasta cauza s-a facut o procedura birocratica aproape de netrecut , din aceasta cauza in 2009-2010 nu existau niste indreptare „cum sa accesati fondurile” si niste documenattii erau bine inchise in niste sertare ….

    * mijloacele trebuies c adecvate scopului .. Vulgarinzad – daca vreau omleta trebuie sa sparg oualelel Insa daca voi folosi o presa de 1000 tone forta … nu voi avea omleta!

  16. Singurul loc în care s-a încercat renunțarea completă la pensia publică a fost Chile, în 1981, în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet. În 2008, a trebuit să reinstituie pensia publică, cu efort exclusiv bugetar, pentru că mai mult de jumătate din pensionari nu strânseseră destul în conturi. Dar necazul este mare și pentru cei mai puțin de jumătate care au reușit să strângă banii, după contribuții substanțiale și permanente. Când s-au înscris în sistem, li s-a vânturat perspectiva unei pensii de 70% din salariu. S-au trezit însă cu pensii care sunt la o medie de 40% din salariu și coboară până la 20%. În OECD, din care Chile face parte, media este de 60%. Așa că cine dă Chile drept exemplu de succes, ori nu știe „detaliul” ăsta ori se ferește să-l spună.

  17. Radu Humor spune:
    IUNIE 5, 2018 LA 8:55 PM
    Nu era mai corect „circumcis” ? Dacă-i de la ” circumcizie” …(in loc de ,,circumscris” _ nota mea).

    Ba da, asa este corect, buna observatie.
    Probabil, datorita inclinatiei catre geometrie si fizica-partea de electro-mecanica), imi imaginez tot timpul mecanisme complexe functionale in care se produc miscari de translatie si de rotatie, generatoare de lucru mecanic, camp electromagnetic si caldura.

  18. O încântare sa recitesti vorbele de duh . Îți mai descreteste fruntea cu atâtea probleme care frământă omenirea….

  19. Urgentele revizuirii: “Unilateraliatele” si caducitatea

    Noi, romanii, vorbim cu multa pasiune, dand uneori adevarate atacuri ideologice la baioneta, despre conflicte constitutionale dintre puteri si/sau institutii ale statului. Cred insa ca aceasta aplecare excesiva asupra noastra insine ne face orbi si surzi la ce se intampla in mediul extern, mai apropiat sau mai indepartat. Bunaoara, nu observam sau nu reactionam critic, asa cum fac polonezii si ungurii, dar nu numai, la o serie de acte unilaterale de decuplare sau periferizare din spatiul euroatlantic, care ne tintesc si ne afecteaza. Parca dimpotriva, facem temenele “integrarii euroatlantice” cu si mai multa slugarnicie. Desi, emfazei de apartenenta “atlantica” i-au sarit intre timp cateva perne, iar cele mai recente evenimente ameninta sa o lase fara niciuna. Ma refer la actele ca de razboi comercial pe care SUA le-au initiat contra UE, prin impunerea de taxe vamale americane la importurile din spatiul comunitar european, de 25% la otel si 10% la aluminiu. Dupa parerea mea, este un act unilateral american de decuplare de la “integrarea euroatlantica”. Consecintele, in curs de analiza, par sa fie de transformare a parteneriatelor strategice in “unilateraliate strategice”. Aceasta retrograda unilateralizare americana tinteste sa subordoneze intereselor SUA orice relatie bilaterala sau multilaterala internationala, in care acestea sunt angrenate sau pe care intentioneaza sa le antameze. “Unilateraliatele” ar putea sa fie de facto noua intruchipare a vechiului colonialism, inceputul unui nou colonialism, decis in reuniuni de taina ale ocultei politico-financiare mondiale. Corolarul sesizabil al acestei noi tentatii imperiale il reprezinta stereotipul discursiv din ultima vreme al actualilor exponenti ai vechiului Imperiu, privind obtinerea celor mai bune “acorduri” sau “avantaje” posibile, prin renegocierea celor vechi sau incheierea celor noi, din care lipsesc cu obstinatie referirile la celalalt sau ceilalti, la reciprocitatea si echilibrul avantajelor. SUA s-au retras unilateral din unele acorduri internationale cu speranta unor renegocieri prin care sa obtina concesii unilaterale, dar pe care pana acum nu le-au obtinut si se pare ca nici pe viitor nu le va obtine, iar pe altele intentioneaza sa le renegocieze sub presiunea unor amenintari si sanctiuni (ziduri la granite, taxe pe importuri etc.). Daca in privinta renegocierii NAFTA lucrurile par sa treneze, probabil ca se asteapta sa se vada mai intai directia si continutul refondarii UE, din care sa se inspire si sa se contrainspire pentru contrareactii, dupa obiceiul “casei” de a face totul pe dos si a specula actiunile celuilalt, pentru a gasi brese prin care sa-l duca cat mai in jos. Daca vor astepta mult si bine? Vor pierde probabil din nou pe mana lor, dar s-ar putea sa existe si o lecuire. Brexitul pare sa fie tot o tentativa de renegociere in stil american, avand in vedere ca inca nu se intelege ce vrea Londra in negocierile cu Bruxellesul, cat si posibilitatea, circulata intre conservatorii si laburistii britanici si/sau intre executivul si legislativul Marii Britanii, de amanare sau chiar anulare a iesirii din UE. S-ar putea insa sa fie falsa perceptia leadershipului britanic potrivit careia celui european i-ar sfarai calcaiele dupa UK, ca acesta sa nu divorteze de UE. Sunt de acord cu opinia ca s-a cam incheiat cu prezenta Marii Britanii in UE, cum observase cu ceva timp in urma un ministru de externe european. In acelasi spectru conotativ, comparativ cu cel decuplativ american, care dupa cum am descris este un atac pe integrarea atlantica, se inscrie la fel de neasteptat si cel de periferizare de catre Bruxelles a Europei Centrale si de Est in cadrul UE, prin proiectul unei reforme dupa principiul unei UE cu mai multe viteze. Este, fara doar si poate, un atac pe integrarea europeana, poate tot in numele aceluiasi principiu al avantajului unilateral, copiat de la americani, poate deliberat, poate instinctiv, deocamdata nu este foarte clar, spre deosebire de doctrina trumpista foarte transanta pe acest subiect, al Americii inainte de toate si cu orice pret. Aceste atacuri americano-britanice si franco-germane pe “integrarea euroatlantica” ar putea atrage din partea celor “decuplati” si “periferizati” recodificari constitutionale si legislative. De exemplu, in Constitutia Romaniei un intreg Titlu (VI) se refera la “integrarea euroatlantica”. La la o parte ca primele alineate ale articolelor 148 si 149, referitoare la cum se face aderarea in UE si NATO, sunt cazute in desuetudine prin consumarea actelor de ratificare parlamentara. Problema e ca raportul de preeminenta al reglementarilor UE comparativ cu reglementarile interne nu are cum sa nu fie afectat de atacul pe integrare prin periferizare. Nu este moral si legal ca in timp ce una din parti, Bruxellesul in speta, slabeste integrarea europeana prin periferizarea tarilor ECE, acestora din urma sa li se ceara, Romaniei in cazul de fata, sa-si subordoneze in continuare legislatia interna intereselor nucleului dur al viitoarei UE, refondate pe mai multe viteze. Integrarea decurge din globalizare, dar limitarea geopolitica a integrarii mi se pare o sfidare a aceleiasi globalizari. Plus ca extensia integrarii economice asupra politicului miroase de la o posta a federalizare, neformalizata, ci implicita. De aceea cred ca una din urgentele revizuirii constitutionale ar trebui sa fie titlul referitor la integrarea euroatlantica, printre altele si in sensul liberalizarii in toate azimuturile a relatiilor externe, in special cu vecinii nemijlociti sau cei geopolitici, din regiune.

  20. In Canada, Seful Procuraturii in fiecare provincie se numeste „Attorney General”, si se afla sub autoritatea parlamentelor provinciale. Conform Constitutiei din 1867, parlamentele au autoritate asupra administrarii justitiei. Deci politicul controleaza partea de acuzare, pe procurori. Si nimeni nu sare in sus de dimineata pina seara.

    „In all provinces, the office of the attorney general is established under the authority of s92(14) of the Constitution Act of 1867, which gives the provincial legislatures authority over „the administration of justice.”

    http://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/attorney-general/

    • @trexsr: ”Deci politicul controleaza partea de acuzare, pe procurori.”

      De unde și până unde? Unde scrie în Constituție că Parlamentul este instituție politică a statului?
      Pentru aducere aminte, iată câteva articole.
      =============================
      ARTICOLUL 61 – Rolul si structura
      (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român si unica autoritate legiuitoare a tãrii.

      ARTICOLUL 62 – Alegerea Camerelor
      (1) Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.
      (2) Organizatiile cetãtenilor apartinând minoritãtilor nationale, care nu întrunesc în alegeri numãrul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în conditiile legii electorale. Cetãtenii unei minoritãti nationale pot fi reprezentati numai de o singurã organizatie.

      ARTICOLUL 69 – Mandatul reprezentativ
      (1) În exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt în serviciul poporului.
      ==============================
      Deci, constituțional, Parlamentul reprezintă POPORUL ROMÂN, nu partidele politice. Altfel ar fi stipulat că Parlamentul reprezintă partidele politice, așa cum lasă să înțeleagă chiar ”aleșii” care pretind pervers că Parlamentul este ”o reprezentare politică a poporului”.

      Sigur, reprezentanții sunt aleși conform Legii Electorale, care este o lege organică, dar care se schimbă ca ciorapii, asigurând exclusiv dreptul discriminatoriu de participare la alegeri pentru partidele politice nu și pentru organizațiile civice ale majorității. Ba, mai au și tupeul, bazându-se pe această Lege Electorală discriminatorie, să pretindă cinic: ”Dacă vreți să aveți reprezentare parlamentară, înscrieți-vă într-un partid”
      În plus, Articolul 69 spune clar că deputații și senatorii sunt în serviciul POPORULUI, nu al partidelor.
      Că parlamentul, prin Constituție, nu conține doar partide, o arată Articolul 62 (2) care vorbește de ORGANIZAȚII cetățenești.
      Dar acest Art. 69 (2) constituie și marea discriminare pozitivă din Constituție, care se răsfrânge și în Legea Electorală, deoarece admite calitatea de ”competitor electoral” doar pentru organizațiile MINORITĂȚILOR.
      Trăiască UDMR și reprezentanții minorităților, sateliți ai Puterii, oricare este ea!

  21. @Don Popescu, nu tin sa am ultimul cuvint, dar treb sa specific: corect, parlamentul nu este o institutie politica, insa guvernul se formeaza in functie de majoritatea aleasa. Eu faceam o legatura cu mega-scadalurile non-stop si timpeniile de marsuri pro si contra, cind lucrurile astea sunt bine reglementate in toate democratiile (si specificam Canada). Procuratura se afla sub administrarea unei majorutati alese prin – la noi – Ministerul Justitie.

    Treb sa recunosc ca m-am saturat de atita manipulare si oameni ce se lasa manipulati ca sa traga foloase altii. Iar Presedintele, in loc sa explice, trage si el la visle la PNDL-USR. Ba s-a lansat pe apa si barca uzata Ciolos, s-a lansat yahtul lui Ponta, in concursul de frumusele la zimbete pe sticla. Mai are cineva timp sa si munceasca in Romania, sa faca sosele si spitale si scoli si canalizare pe la amariti?

Lasă un răspuns