Pierre Bellemare si nora lui Stelian Popescu

In urmă cu câteva zile a murit, la vârsta de 88 de ani, Pierre Bellemare, un celebru scriitor  si animator de emisiuni radio si de televiziune din Franta. Va fi inmormântat mâine in cimitirul Pere-Lachaise. Intre altele, el a publicat patruzeci de volume cu „povestiri extraordinare”, rezultat al unor emisiuni „povestite” la radio.

Intre aceste povestiri „adevărate”, am găsit o relatare interesantă despre Stelian Popescu. Stiam multe lucruri despre activitatea lui de dinainte de război din România (am mai si scris despre asta) dar nu aveam prea multe detalii despre perioada din Elvetia, unde s-a refugiat in 1944. Intuitie corectă pentru că, după razboi, a fost condamnat, in lipsă, la detentie grea pe viată, in „lotul” celor 14 ziaristi, pentru participare la propagandă pro-fascistă.

Povestirea la care mă refer este intitulată „Maria Popesco” si relatează evenimente din viata nurorii lui Stelian Popescu, plecată, impreună cu fiul ziaristului, incă din 1943, la Geneva. Sunt mentionate amănunte de familie si din viata familiei in Elvetia, inclusiv după sosirea lui Stelian Popescu, „cu multi bani” din România. Din păcate, au loc o serie de morti suspecte – sotia lui Stelian Popescu si menajera familiei. Insusi Stelian Popescu este intoxicat cu somnifere, are loc un furt de bani si de bijuterii. In concluzie, nora lui Stelian Popescu este invinuită si apoi condamnată la inchisoare pe viată. După 12 ani, este eliberată si va trăi intr-un orăsel de pe malul lacului Leman. Se pare că nu era vinovată.

„Va scrie o carte remarcabilă pentru stilul său, pentru valoarea sa documentară, pentru poezia sa si pentru inăltimea sentimentelor pe care le exprimă”. 

O dramă nestiută in partea cealaltă a Cortinei de fier…

22 de gânduri despre “Pierre Bellemare si nora lui Stelian Popescu

  1. Ce jigodie ordinară ?! :
    „Dragnea şi Tăriceanu au reuşit implementarea visului USL: ‘Nu avem Puterea, până nu avem Justiţia’. Curtea Constituţională a adoptat, în conflictul Kovesi – Tudorel Toader, o decizie de rară ticăloşie. Practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonaţi guvernului politic, prin ministrul Justiţiei. CCR a întors Justiţia la nivelul anilor 2004, când deciziile cu privire la soarta dosarelor penale se luau în sediul PSD, de doamna Stănoiu, alături de Adrian Năstase, Victor Viorel Ponta, Mike Şpagă, Marian Oprişan şi mulţi alţi politicieni socialişti. Practic, CCR a anulat 14 ani de progres în procesul de consolidare a independenţei Justiţiei”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

    • Şi apropos de Bellemare ( RIP ), altă belea mare ! Şi tot de-a lui Băsescu :
      În ultimul număr al revistei „22“, Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, acordă un amplu interviu jurnalistei Sabina Fati. Sînt atît de multe lucruri aberante pe care le spune Iulian Fota, încît abia acum am înţeles de ce de fiecare dată cînd îl văd la televizor îl asimilez imediat cu Bulă!

      Să începem chiar cu bomboana de pe coliva acestui interviu:

      Rareori mi-a fost dat să aud o asemenea tîmpenie pe marginea operei lui Mihai Eminescu, cum este această frază opintită a lui Iulian Fota! Să spui că „moşierii” îl finanţau pe Mihai Eminescu pentru a scrie împotriva „burgheziei” şi pentru a desfiinţa „paşoptismul” este ca şi cum l-ai confunda cu Mircea Cărtărescu, pupincuristul de serviciu al lui Traian Băsescu, care-şi schimba ideile în funcţie de cel care-l plătea sau îi promitea că va lua Premiul Nobel!
      https://www.cotidianul.ro/noaptea-mintii-la-revista-22/

    • Cu fiecare pion cazut , jigodia de Traian Basescu simte ca i se apropie funia de gat . Din acest motiv este atat de disperat el si pionii lui !
      Pentru ca Kovesi , Coldea si ceilalti sunt doar niste pioni jalnici . Cand toti acestia vor cadea ( si vor cadea ! ) se va ajunge la organizatorii si beneficiarii acestei monstruozitati , adica la Traian Basescu si Monica Macovei !
      Acesta-i motivul disperarii lui si a ” solutiilor ” de smenar pe care le ofera lui Iohannis ca sa incalce Constitutia …

      Incet , incet se darama cosmelia securista si se ajunge la Basescu !

      https://www.stiripesurse.ro/pre-edintele-comisiei-sri-arunca-bomba-6-milioane-de-romani-intercepta-i-de-sri_1268160.html

      https://www.stiripesurse.ro/sri-a-intrat-cu-bocancii-in-politica–toti-membrii-guvernului–interceptati-pe-mandat-de-siguranta-nationala_1268162.html

  2. Ce face Realitatea TV , în frubte cu Rareş Bogdan , de fapt Guşă este o instigare pe faţă la revoltă şi dezordine socială ! :mrgreen:
    Se pare că ne-aşteaptă, mă rog, cred că şi pe ei aceeaşi soartă cu a guliştilor, deoarece aceşti guşişti nu se deosebesc cu nimic, de cei din Turcia !
    Se merge prea departe şi tocmai în anul Centenarului !!
    , Ce fac Serviciile Secrete ?! Ale căror ordine le execută, sau dimpotrivă, nu le execută !
    Dacă nişte impotenţi politic nu reuşesc să ajungă la putere cu mijloace democratice, se merge până acolo încât le este permis să dea foc la Ţară ?! :mrgreen:

  3. Alinuța, de profesie juristă, omoară încet și sigur speranța oamenilor în liberalism, cu declarațiile ei referitoare la decezia CCR, privind conflictul constituțional, în cazul Codruței. Indirect, respectiva juristă susține o dictatură prezidențială. Ori nu o duce mintea, ori ne crede pe noi tâmpiți, după cum ne credea și Prezidentul. În același timp, Președintele obișnuit cu sintagma ,, Magister dixit“ ( pe înțelesul lui „der Lehrer hat gesagt“) adoră puterea, folosind expresiile: ,,Guvernul meu“, ,,Eu hotărăsc. Punct“, ceea ce mă determină să cred că și-a ales ca deviză ,, Caput dixit”. E un dictator veritabil, mascat într-un mare democrat anticorupție.

  4. ȘI STEGOZAURII PLÂNG, NU-I AȘA ?

    ( un comentariu la sfâșietorul lamento „CELULA ROMÂNEASCĂ…”, autor Andrei Cornea, REVISTA 22 din 29 mai 2018)
    ………………………………………………………………………………..
    …Sau nu știați că și dânșii plâng de li se zgâlțâie cele două rânduri de plăci cornoase, înalte și verticale de pe spate, dar se cutremură de numa-numa și cei patru țepi de pe coadă ! Ultimul stegozaur pe care l-am văzut tăvălindu-se în lacrimi, smiorcăindu-se și frângându-mi cu sensibilitatea lui enormă inima, este filozoful Andrei Cornea. Să facem ceva, prieteni, să facem ceva, dacă vrem să nu-l pierdem pe domnul filozof, căci dânsul nu mai are speranțe și nici avânt nu prea mai are…

    Mereu am spus că noi -vai de capul nostru! – nu-l merităm pe Andrei Cornea . De ce nu-l merităm? Păi, chiar el ne zice de ce:

    „…să nu subestimăm susținerea populară pe care regimul Dragnea-Dăncilă o poate primi, în pofida a tot: doar n-au dispărut mediocrii, leneșii, obedienții, conformiștii din Țara Românească! Dimpotrivă, aceștia formează de obicei majoritatea societății, dacă nu fundamentul ei. Și ce văd ei cu bucurie zilele acestea? Că nu-i nevoie să ai minte, școală multă, energie, vocație, ca să ajungi prim-ministru.”

    Deci, cetățeni aflați în majoritate: sunteți mediocri… leneși… obedienți… și n-aveți nevoie de minte… școală… energie … vocație …ca să vă cățărați pe culmi! Voi sunteți de vină pentru suferințele filozofului!

    Andrei Cornea a umblat cu JUSTIȚIA în gură , ani de zile, până a făcut gargară cu dânsa . Dar cine e doamna JUSTIȚIA, pe care Andrei o diviniza, pe vremuri, în blânda noastră patrie? Păi, să citim din mama CONSTITUȚIA:

    „ARTICOLUL 126
    (1) Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.”

    Da, numai că, în accepția lui Andrei Cornea, depinde cine-i ÎNALTA CURTE, asta… că dacă era Livia Stanciu & Co, era o ÎNALTĂ CURTE bună, dreaptă, de omenie și suficient de deșteaptă ca să poată judeca și da sentințe și fără probe… Păi, ce mama-dracului, ce mare sfârâială e să fii ÎNALTĂ CURTE dacă nu poți să-i bagi în pușcărie când vrei pe ăia de-l ard la ficați pe Băsescu Traian ?

    Pentru că acum, în sufletul lui Andrei Cornea ÎNALTA CURTE „s-a făcut a dracului ”, cum ar spune Tudor Arghezi . Iată:

    „Înalta Curte de Casație și Justiție pare să fi cedat deja: curg achitările sau amânările pe diferite pretexte. Înțelegem, omenește: care judecător/ judecătoare, aflat/ă la capătul carierei, vrea să fie batjocorit/ă la Antena 3 sau suportă mult să fie presat/ă de controale permanente ale Inspecției Judiciare – ea însăși, mi se pare, scăpată de sub orice control al CSM? Eroismul nu e la îndemâna prea multora pe lumea asta, mai ales când perspectivele nu sunt roze. Iar în România e oricum rar. Vorba lui Maiorescu, dar aplicată mai larg, nu neapărat în domeniul cultural-științific: „celula românească nu rezistă“. Anul trecut, pe timpul lui #REZIST, maxima lui Maiorescu părea infirmată. Dar acum văd că s-a instalat mai peste tot oboseala și resemnarea… Urmează o decizie istorică în dosarul lui Dragnea și mă tem că va fi de achitare. Ori vor amâna din nou, pe nu știu ce pretext absurd, doar unii vor ieși la pensie între timp, ca să scape de răspundere. Asta, dacă le va lipsi totuși tupeul de a-l achita. Mi-aș dori să mă înșel.”

    Și să vedeți că și Curtea Constituțională, atât de inteligentă pe vremea când se trezea cu noaptea-n cap să scrie „erate”, s-a prostit de tot:

    „Trebuie să vină și decizia Curții Constituționale privind revocarea Laurei Kövesi. Mulți au spus că e aproape imposibil ca judecătorii constituționali să-i refuze președintelui dreptul de decizie, acceptând o reinterpretare total strâmbă a conceptului de «propunere» din lege. Dar exact de acest «aproape» mi-e teamă: un timp oamenii din asemenea poziții mai au scrupule profesionale, se jenează față de colegi ori au în vedere locul lor din istorie. Dar vine un moment când slugărnicia sau frica de neplăceri (ori resentimentele acumulate de mult) îngroapă conștiința morală și profesională și atunci săvârșesc actele cele mai netrebnice. A venit deja acest moment? Vor face pe plac celor care tânjesc după decapitarea DNA și vor răzbunarea pe cea care i-a sfidat atâta vreme?”

    Dacă vă spun că-mi face plăcere suferința profundă a stegozaurului, mă veți consideră lipsită de empatie ? Dacă vă spun că abia așteptam să se întâmple mă veți considera sadică? Dacă vă spun că-l monitorizez pe stegozaur încă din 2007 de pe când se războia el cu Adrian Păunescu , în timp ce poetul era întins pe catafalc, la Ateneul Român mă veți considera ranchiunoasă? Dacă vă spun că am primit cu bucurie vestea că între timp și Curtea Constituțională a considerat că „aproape imposibilul” lui Andrei Cornea e perfect posibil, și că doamna Codruța trebuie pusă pe făraș, mă veți considera insensibilă?

    Aștept cu interes protestele # rezistente din Piața Victoriei… și pe Mălin Bot cu portavocea din dotare… și pe Hans Klemm să spună că nu-i bine ce-a zis Curtea… și pe Iohannis să ne explice că e inoportun…și pe Macovei să dea cu spray paralizant… și pe UE să ne bată obrazul … și pe madam Dogioiu să ceară arestarea judecătorilor Curții… și pe USR-iști cu protest pe coli A4 în Parlament… și pe Tapalagă să ne explice că ieșim din Europa… și pe Liiceanu cu un editorial–fluviu despre „slujirea însăși” …

    Păi, dacă-i bal, bal să fie!

    • Ce pot să spun?… Şi eu, tot aşa: complet lipsită de empatie, ranchiunoasă până-n ficați şi insensibilă ca un congelator. Da’ ce să-i faci? Poate nu ne-or da afară din țară tefeleii.

      • Nu vă recunosc când scrieți:„Poate nu ne-or da afară din țară tefeleii.” Chiar nici nu vă cred!

      • De ce nu mă credeți? Când a câştigat Dodon, mulți s-au revoltat şi şi-au reevaluat opiniile şi sentimentele față de basarabeni iar unii şi-au exprimat dorința de a retrage cetățenia română tuturor celor de peste Prut. In plus, personal, am suportat persoane care credeau că trebuie să fiu escortată cu cățel şi purcel până la graniță şi… adio! Cu toate că nici nu pot vota! Nu am CI din r. Moldova, nu exist acolo.

        Şi dacă tefeleii spun că pensionarii sunt asistați social, că îi încurcă să trăiască, la ce mă mai pot aştepta??? Nu vedeți, L Orban parcă a băut gaz – propune suspendarea Constituției! Nu mai avem nimic sigur, ziua de mâine nu mai este o certitudine, iubirea copiilor la fel (date fiind manifestările agresive ale tinerilor, PACEA nu mai este o certitudine…
        Ați ratat comentariul meu lung şi neplictisitor (vă era adresat) despre cele spre care ne indreptăm? Muschetarii şi-au dat in petec pe margine, a fost circ… Sper că sunteți sănătos şi că totul e bine!

    • În forurile, şedinţele şi dialogurile de pe la Parlamentul şi Comisia UE sunt uzuale expresii de felul celei folosite de Premierul Dăncilă ( douăzeci douăzeci – 2020) de care se face atâta misteaux de către nişte caraghioşi invitaţi de onoare pe la nişte posturi # rezist ! !
      Afirmaţia, mai bine zis clarificarea vine de la şeful Senatului României .

      • Asta e! Nu vedem bârna din ochiul insului care zice „sunt un politruc, decizia instanței privind casa mă nemulțumește, dar fac un partenereat pentru justițe cu o-ne-ghe-u-ri-le”.

  5. Foarte impresionanta “povestea”, pentru a relua termenul folosit inflationist de catre Pierre Bellamare, a marelui roman patriot care a fost Stelian Popescu, deputat, ministru de justitie in vreo patru guverne, activist de frunte pentru drepturile romanilor transilvaneni, jurnalist talentat si influent, in epoca si chiar dincolo de ea, cu drame personale si de familie nemeritate si bulversante, in ciuda carora s-a stins la o varsta relativ inaintata, la 80 de ani. Cred ca prin bogata sa activitate jurnalistica la celebrul ziar “Universul”, pe care l-a impus in peisajul pestrit si conflictual politic al perioadei interbelice si in timpul razboiului, ca sustinator neconditionat al Maresalului Ion Antonescu, Stelian Popescu a fost un educator remarcabil al generatiei si vremurilor sale. Nu stiu de ce am un sentiment difuz ca nu facem inca suficient pentru memoria acestei personalitati deosebite a elitei romanesti interbelice. Aducerea repetata in atentia publica a politicianului nationalist de dreapta Stelian Popescu de catre omul politic si fondatorul FET Adrian Nastase este cu atat mai meritorie cu cat pretuitoarele rememorari vin din partea unei personalitati marcante de stanga. Stelian Popescu a intrat in dizgratia regelui Carol al II-lea, care i-a interzis “Liga antirevizionista”, in 1939, pentru ca combatea pretentiile Ungariei asupra Transilvaniei. Ce ne spune acest fapt istoric antiromanesc despre detestabilul rege Carol al II-lea? Ca era mai internationalist decat comunistii (sic!), iar acest lucru nu ar trebui sa ne mire, pentru ca amanta sa, Duduia Elena Magda Lupescu-Grünberg, era in contact cu sionismul, de la care probabil primise si ordinul sa intre in patul regal, era o regula prozelita de fier, si de la care la fel de probabil primea si directive internationaliste pentru seful monarhic al statului roman. Va dati seama pe mainile cui era Romania! Raporturilor dintre rege si romani le sunt foarte potrivite o imagine pe care am vazut-o pe o carte intitulata “Manipularea eleganta”, pe care am rasfoit-o ieri, care avea pe coperta o poza cu un lup ce-i vorbea seducator unui miel naiv si credul… In sfarsit, inchid paranteza, nu fara a observa cu amaraciune, ca cei care au lucrat la distrugerea Romaniei, regele Carol al II-lea si Lupeasca, care i-a devenit sotie “regala”, in 1947, cand s-au casatorit in Brazilia si a “innobilat”-o cu titlul “Printesa Elena de Hohenzollern”, au fost reinhumati, impreuna, din Portugalia la Manastirea Curtea de Arges, in 2003, in timp ce Maresalului Ion Antonescu si altor martiri ai neamului romanesc, de dreapta si de stanga (dintre acestia din urma facand parte si fostul presedinte Nicolae Ceausescu) li se refuza cinic si ostentativ dreptul la memorie. Privind povestirea “Maria Popesco”, nora criminala a lui Stelian Popescu, nu cred in “nevinovatia” care pare sa fie sugerata de romantarea radiofonica si, apoi, literara, de catre scriitorul si animatorul de emisiuni RTV Pierre Bellemare. Astfel de romantari se vindeau si se vand foarte bine (ne amintim de OTV si isteria Elodia!). Este parerea mea personala, o eroare judiciara care sa tina 12 ani este foarte putin probabil sa se fi intamplat in Elvetia, plus ca nu trebuie sa uitam formatia prestigioasa de jurist a lui Stelian Popescu si probatoriile foarte profesioniste care se administreaza in cazurile unor procese soldate cu sentinta de inchisoare pe viata. Ca nora sa a fost eliberata dupa 12 ani de detentie si ca aceasta eliberare a venit dupa moartea lui Stelian Popescu sunt lucruri coincidente care spun foarte mult, pe care nu putem decat sa ni le imaginam, daca le plasma si in contextul furtului de valori insemnate si al practicii occidentale in care banii fac de multe ori “apararea”. Dar, in fine, asta este o parere, invatatura cu care cred ca trebuie sa ramanem este de a ne valoriza istoria si eroii, pe care trebuie sa-i adaugam in totalitate la poporul roman…

  6. „Denigrarea României: Ilie Năstase vs Radu Jude

    Când vine vorba despre demonizarea României și a românilor, avem de discutat pe două planuri: gafele „omenești” și defăimarea metodică, programată, calculată.

    Să luăm cazul Ilie Năstase. Năstase este, fără discuție, unul dintre puținele personalități românești recunoscute global. Când spui Năstase, spui România. Ce face Năstase se reflectă asupra României, atât în bine, cât și în rău.
    ImunoMedica

    Întreb: cui i-a folosit circul și bătaia de joc din jurul surprinderii sale băut la volan? Legii și ordinii? În niciun caz. Spun unii că dacă era în SUA sau alte părți, era „legat și împușcat”. Nimic mai fals! În SUA și în Occident, imaginea celebrităților este protejată, chiar atunci când greșesc, tocmai datorită impactului social pe care îl au respectivele persoane.

    Recent, a fost mediatizat cazul producătorului american Harvey Weinstein. Acuzat de chestii mult mai grave decât Năstase, Weinstein a fugit de lege și într-un final s-a predat la o secție de poliție. A fost scos de-acolo demn, cu capul sus, dar cu mâinile legate, într-o filmare de câteva secunde. Își poate închipui cineva că nu a fost negociat fiecare detaliu al predării sale între autorități și avocații lui Weinstein? Bineînțeles că nu.

    În schimb, la noi, vajnicii apărători ai șoselelor au scos cu forța și brutalizat o persoana de 71 de ani, general în rezervă și unul dintre puținele repere sportive ale țării. Totul în fața unei camere video, difuzată apoi peste tot. Prilej pentru ca deontologicul cotidian „Adevărul” să titreze cu o voluptate ieșită din comun că „Năstase s-a făcut de râs la nivel global”. Ca „argument”, sunt produse cinci propoziții apărute pe internet despre Năstase. Culmea, străinii au scris acele propoziții cu mai multă decență decât a făcut-o chiar jurnalistul de la Adevărul. Nici vorbă de „făcut de râs global”. Pare-se că niște oameni mici țin morțiș să-i aducă pe toți la nivelul lor. Să scuipe pe ei, așa cum sunt și ei scuipați, la rândul lor. Azi e Ilie Năstase, ieri au fost Hagi, Beligan, Adrian Păunescu, Marin Moraru, etc.

    ADVERTISEMENT
    Ilie Năstase a greșit fără îndoială. Omenește. A încălcat legea. Ar fi trebuit să-și primească pedeapsa și atât. Ar fi meritat discreție pentru cât a adus ca imagine și nu numai, pentru țara asta. Se puteau găsi soluții, dar nu s-a dorit. Dacă Năstase nu și-a putut apăra demnitatea, trebuia să i-o apărăm noi, „căci cu ce măsură veți măsura, cu aceeași vi se va măsura”.( Luca 6:38)

    Pe alt plan, avem cazul Radu Jude.

    Radu Jude se ocupă cu demonizarea românilor. Metodic, calculat, rece. El alege mereu acea versiune a istoriei în care românii sunt vinovați. Nu există nicio nuanță. Niciun dubiu. Radu Jude se simte obligat „să ne arate bârna din ochii noștri”. În fiecare an. Mereu. Fără oprire. Nu se știe cine i-a încredințat această misiune. Poate că Radu Jude se simte vocea conștiinței naționale sau cine știe, poate doar vrea și el să-și plătească ratele. Cum o fi să accepți bani veniți din buzunarele poporului „rasist, homofob și antisemit”? Dacă Radu Jude este „părintele” care trebuie să educe „poporul”, mă întreb ce metodă pedagogică e aceea în care copilul e abuzat și înjurat, inducândui-se constant mentalitatea că el este perpetuu vinovat pentru tot ce i se întâmplă? Așa-și educă el copilul de-acasă?

    În orice caz, Radu Jude este premiat pentru munca lui. Este apreciat. I se cere părerea. Nu vezi un articol rău despre el. Facebook-ul nu ia foc. Se vorbește despre el în străinătate. Ne-am obișnuit. Dacă îndrăznești să spui că totul nu este alb sau negru, ești catalogat ca „fascist”, „rasist”, „antisemit”, dușman al poporului.

    Din câte știu, când pleacă pe undeva, Ilie Năstase apără România și românii, nu lasă țara să fie călcată în picioare. Dar unii și alții îl distrug, deși n-a greșit mai mult decât a făcut-o oricare dintre noi. Radu Jude ne mistifică istoria, ne maculează prezentul și ne compromite viitorul pe banii noștri. Și totuși nu e deranjat nici cu o pană.

    Și acum răspundeți-vă la întrebarea: elita care conduce țara asta e românească sau nu?”

  7. Abuzarea cetatenilor si unilateralismul din fire nu au lecuire: Ministrul american al comerţului Wilbur Ross critică Europa pentru protecţia datelor personale si “palavrele” despre multilateralism

    Regulamentului european privind protecţia datelor personale (RGPD) si insistenta europeana pentru multilateralism i-a iritat peste masura pe unii oficiali americani. Ministrul american al comerţului Wilbur Ross a criticat miercuri noul Regulament european privind protecţia datelor personale (RGPD), care, în opinia sa, ar putea afecta cooperarea între companii. Noul Regulament ii atinge la buzunar pe cei care nu-i respecta prevederile. Acesta prevede drepturi sporite pentru utilizatorii de internet şi sancţiuni fără precedent în caz de abuz, în contextul scandalului în care a fost implicată reţeaua socială americană Facebook, condusă de Mark Zuckerberg. Insa americanii iau foc cand e vorba de bani. Sunt obisnuiti mai mult sa incaseze si mai putin sa plateasca. Ca in vorba populara: “Când îi dai, îi fată vaca. Când îi ceri, îi moare viţelul.” Potrivit lui Wilbur Ross, oficialii americani sunt “ingrijorati” fata de noua situatie, in care firmele americane nu mai pot dispune dupa bunul plac de datele personale ale cetatenilor utilizatori de internet si de servicii digitale. Ministrul american a invocat o serie de motive si de consecinte discutabile, la limita legalitatii si moralitatii. Ascultandu-i ofuscarile, nu poti sa nu te intrebi cum de este posibil ca un oficial al Guvernului SUA sa conceapa extragerea profitului din abuzuri asupra consumatorilor si din incalcari ale drepturilor cetatenilor. A face din abuzul public un motor al profitului privat este un modus vivendi respingator si inacceptabil. Acelasi Wilbur Ross, care la 80 de ani este cel mai in varsta ministru din istoria SUA, a socat, tot miercuri, prin blocarea difuzarii comunicatului OCDE, al reuniunii anuale de la Paris, care urma să condamne protecţionismul SUA şi să sensibilizeze asupra consecintelor schimbărilor climatice. Unilateralistul Wilbur Ross a batjocorit cu acest prilej principiul multilateralismului. El a calificat discursurile pe aceasta tema drept “palavre infinite” ale mai multor tari, afirmând că preferă “acţiunea bilaterală”. Batjocorirea de catre Wilbur Ross a valorilor si elitelor academice nu este intamplatoare. El a fost, incepand din 2012, liderul (sau “Grand Swipe”) al societatii secrete din Wall Street, Kappa Beta Phi, cunoscuta pentru chiolhanuri cu consumuri mari de alcool si batjocoriri al unor cadre universitare si organizatii mai reputate, cum ar fi Phi Beta Kappa, al carei nume l-a preluat intors, ceea ce sugereaza ca adeptii fac totul invers, inclusiv sau mai ales in politica. Motto-ul latin al inversiunii grupale Kappa Beta Phi este „Dum vivamus edimus et biberimus”, care se traduce aproximativ ca „În timp ce trăim, mâncăm și bem.” A trai cu mult peste standard, pe seama altora, precum banditii, nu este inscris in motto-ul oficial al organizatiei secrete din Wall Street, ci, cel mai probabil, in naravul din fire, care, dupa cum este stiut, nu are lecuire.

  8. După 88 de zile de la alegeri, Italia are în sfârșit guvern. Discuții și tratative, certuri și jigniri între Movimento 5 Stelle (partidul populist „popular” care a luat 25% din voturi) și Alianța de dreapta formată din Lega Nord, Forza Italia (Berlusconi) și Fratelli d”Italia, desemnarea unui prim-ministru, refuzul președintelui Mattarella de a accepta un ministru care preconizează renunțarea la euro, amenințări cu suspendarea, desemnarea altui prim-ministru – o nebuneală curat latino, demnă de fratelli nostri mai înstăriți.

  9. Şase milioane de români au fost ascultaţi de SRI în baza Protocoalelor încheiate cu Parchetele, a declarat preşedintele Comisiei SRI Claudiu Manda

    Destul de multi.. as zice eu.
    Oare si pe mine? (adica au risi banii din impoztele mele sa asculte cum ma fraca dna la 89 care /…. ma tog lasati. Sau cand aia de la 14 ma aiia la capcapapa calda nu vine instantaneu? Sau …)

    oare ce zice de asta Consiliul Europei? Da Biruselu, ce zice MCV ul si Klem?! Ca asa e si pe la ei?

  10. Apararea drepturile copiilor: Interzicerea barbariei circumciziei. Reactiile civilizatiei, tot mai aproape de posibilitatea unui raspuns legislativ universal

    Sensibilizarea civilizatiei la obiceiuri ritualice intunecate, care se pierd in vremurile barbariei si tribalismului, a atins in cazul circumciziei un prag critic, de la care reactiile nu vor mai fi doar culturale, ci si legislative si institutionale. Exista deja in acest sens o baza consensuala si normativa, Conventia ONU pentru drepturile copiilor.
    Copii au drepturi la familia naturala a procreatiei, care biologic este cel mai propice cadru pentru protectie, crestere si educatie. Adoptia este o exceptie, survenita in urma unor varii accidente biografice ale copilariei, care poate deveni un substitut acceptabil numai daca ofera copilului un cadru de maturizare fizica si emotionala cat mai apropiat de cel pe care il poate oferi o familie biologica. Din nefericire, uneori copii pot fi abuzati fizic si emotional atat in familia biologica, cat si in cea adoptiva. Ei nu au nici discernamantul si nici forta sa se poata face auziti sau sa se poata solidariza, precum femeile, de exemplu, in cazul Miscarii #Me Too. Copii sunt adesea victime fizice si emotionale ale unor obiceiuri primitive, inapoiate. Bataia (“rupta din rai”) si circumcizia (“mostenita tribal”) sunt doar doua exemple. Iata insa ca valului popular in apararea drepturilor femeii fata de agresiunile si hartuielile sexuale (si nu numai) i se adauga un nou val popular, pentru apararea drepturilor copiilor, impotriva traumatizarii provocate de obiceiul sangeros al circumciziei, cat si al altor practice degradante. In primele randuri, care se asteapta sa fie ingrosate pe masura inaintarii campaniei pentru respectarea drepturilor copiilor, se afla Danemarca si Islanda. Peste 50.000 de danezi au semnat, vineri, 1 Iunie, Ziua Internationala a Copilului, o petiție care interzice, în numele drepturilor copiilor, circumcizia pentru alte motive decât cele medicale, ceea ce permite dezbaterea inițiativei în Parlament. Inițiativa populara a fost propusă pentru semnare din 1 februarie. Atingerea pragului de semnaturi necesar unei initiative legislative este cu atat mai remarcabila cu cat a infrant “corectitudinea politica” in care partidele par sa fie inlantuite pe acest subiect. Petiția, care se legitimeaza prin dreptul international, avand ca suport Convenția ONU pentru drepturile copiilor, propune pedepsirea circumciziei băieților sub 18 ani cu șase ani de închisoare. Ar fi aceeași pedeapsă ca și pentru excizie, ilegală în Danemarca, din 2003. Ablației rituale a prepuțului ii sunt expusi anual 1.000-2.000 de copii în Danemarca, potrivit autorităților. În Islanda există o propunere similară. Dacă va fi adoptată, mica insulă nordică ar fi prima țară care ar interzice circumcizia. Pe cand si in Romania?

    • @fragmentarium: ”Ei nu au nici discernamantul … precum femeile, de exemplu, in cazul Miscarii #Me Too.”

      Am trăit să-l văd pe @fragmentarium trecând cu surle și trâmbițe de partea progresismului. Sau mai exact să lase să i se vadă talmeș-balmeșul ideologic prin care încearcă să se strecoare, fără să-și înțeleagă direcția pe care o urmărește.

Lasă un răspuns