Eveniment editorial deosebit la Fundația Titulescu

Miercuri, la ora 17, voi lansa, la sediul Fundației, o carte interesantă despre România, sfârșitul Războiului Rece și definirea noilor sfere de influență în lume. 

O stranie coincidenţă a făcut ca, imediat după întâlnirea Bush – Gorbaciov de la Malta (începută pe 2 decembrie 1989), în România să se declanşeze evenimentele care au dus la schimbarea de regim politic de la Bucureşti (16-22 decembrie). Aşa s-a născut un mit tenace, conform căruia România a fost, la Malta, ca şi la Yalta, victima politicii sferelor de influenţă, a târguielilor între „cei mari”, care decid cu cinism, soarta celor mici. Cartea aceasta e o încercare de a prezenta coerent şi lucid o perioadă de istorie marcată de confuzie şi pasiune. Multe din evoluţiile ulterioare ale evenimentelor au permis concluzii şi decantări. Istoricii viitorimii vor putea emite judecăţi de valoare ferite de conjuncturi sau de confuziile unei perspective de moment. Pe de altă parte, epoca nu poate fi înţeleasă cu adevărat fără a lua în calcul aglomerarea factorilor de presiune şi confuzie şi mai ales faptul că toţi actorii implicaţi, mari şi mici, din Vest sau din Est, participam la un proces creativ, cu elemente experimentale inevitabile, aproape unic în istorie.

Fundația Europeană Titulescu organizează miercuri, 23 mai 2018, începând cu ora 17:00, lansarea cărții:

“România după Malta – Ghid de lectură”

Autor: Adrian NĂSTASE

Cu alocuțiuni din partea:

Prof. univ dr. Mihail IONESCU

Conf. univ. dr. Iulian FOTA

Istoric – Alex Mihai STOENESCU

Conf. univ. dr. Ioan CRISTESCU – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

57 de gânduri despre “Eveniment editorial deosebit la Fundația Titulescu

      • Stranie coincidenta? 🙂

        O sa exprim o parere vazuta prin ochii unui simplu om: programator pasionat de istorie – 26 ani.
        Sinteza lucrurilor:
        1. Exista un singur Dumnezeu respectiv Banul. Indiferent de doctrina politica / economie / alte detalii tehnice.. exista o singura lege universal valabila – Sfantul Procent.
        2. Exista doua mari slabiciuni ale omului aflat mai ales in pozitia de decident: Ego-ul si Sexul.

        Cu privire la cazul de fata:
        – Ceausescu ’68 Cehoslovacia. Devine rebel „ursului”, dar ramane stabil intern datorita popularitatii.
        – Vizitele din Iunie ’71 – incepe infectarea Ego-ului. Sexual era stabil datorita Elenei si trecutului din celula? – nu stiu sigur – speculatii.
        – Tezele din Iulie ’71 – incepe adormirea ratiunii.
        – Din 71 – 89 va ajunge tot mai izolat fata de oameni care sa nu il maguleasca. In 89 nici nu se mai punea problema ca cineva sa indrazneasca sa il contrazica. O multime de artisti si impostori ii cantau osane… baiat simplu de la tara, nu avea internet sa afle de meditatie sau alte metode de a tine Ego-ul in frau…

        Prin unele surse se aude vorba ca imediat dupa ’68 niste baieti au inceput Operatiunea Dnestr reusita in ’89. Un lucru e cert: in ’89 si din Est si din Vest – care azi se dau „frati de drum”… s-au inteles sa dea Romania ofranda Sfantului Procent…

        Legat de Ego as mai preciza o alta reusita a Celor Putini:
        – Hilter cand a atacat Stalingrad. In afara faptului ca ingheta motorina in tancuri si nu erau ok pregatiti tehnic… a dislocat un numar impresionant sa atace Stalingradul cand la razboi mai importante sunt resursele ( Caucaz ). STALINgrad si manipularea…

        Ceva mai modest si local… legat de cealalta slabiciune – Sexul… un barbat cu nu foarte mult par si o doamna blonda.

        Coincidente sunt multe… tind sa cred ca putine maini au zarurile cele mari, iar agenda lor e comuna restul fiind detalii / scenarii cu acelasi drum final.
        Ultimul razboi mondial a fost o coliziune doctrinara. Prevad viitoarea etapa, cea finala as zice ca fiind una religioasa. Islam vs Restul. Ulterior va rezulta Guvernul si Capitala din Orient – mai la mare asa…

        Asa cum zice motto-ul blogului, am o intrebare de adresat.

        Cum se face ca in WW2 americanii ( pseudo – piele rosii nu prea mai sunt ) desi aveau nucleara si implicit suprematie totala au preferat sa hraneasca?… bine sa menajeze URSS si sa accepte divizarea planetei in Doua Doctrine ? Inclusiv blocada Berlinului si aprovizionarea aeriana… oare de ce atitudinea asta „pampers”.

        Sa nu mai zic Sikorski si moartea lui cel putin suspecta… apoi Katyn… sau guvernul polonez din exil care au alertat despre ce se intampla cu anumiti perciunati…

        Multe coincidente.

        Ce ramane de facut? O solutie o vad, dar nu stiu daca e cea optima.

  1. Confruntarea dintre presedinte si premier: Orice actiune unilaterala ar face mai mult rau decat bine. Oricare ar fi, este nevoie de un compromis

    Atata timp cat are un Guvern, Romania interna este guvernabila. Acest lucru se datoreaza faptului ca presedintele nu are atributii de interventie in politica interna. Cu actualul conflict dintre presedinte si premier, Guvernul Dancila poate sa functioneze bine mersi pana la incheierea ciclului electoral. Situatia se schimba insa radical in politica externa, unde si presedintele si premierul isi disputa competente constitutionale. Deja, Romania externa nu mai functioneaza. Insa aceasta stare de fapt nu poate continua inca un an si jumatate, pana la alegerile prezidentiale din decembrie 2019. Ar insemna ca Romania sa nu mai conteze in relatiile internationale, exact intr-o perioada extrem de fluida, cand exprimarea pozitiei externe si apararea interesului national sunt mai importante ca niciodata. Este inadmisibil ca Romania sa-si inceteze unilateral calitatea de subiect international si, implicit, sa devina un obiect al relatiilor internationale, un actor pasiv.

    Ce-i de facut? Oricare din cele doua parti poate actiona unilateral, dar limitat, fara sa inlature blocajul. Presedintele poate dispune, prin parcurgerea completa a procedurilor, suspendarea premierului. Dar dupa 45 de zile, cand se termina suspendarea, se revine la starea initiala, care a dus la blocajul din politica externa. Revocarea premierului o poate dispune numai Parlamentul, dar cu majoritatea pe care o are coalitia de guvernare PSD-ALDE, nu va avea nicio sansa. Cu atat mai mult cu cat ultimele sondaje de opinie confirma pozitia conducatoare a PSD in intentiile de vot, care inregistreaza o oscilatie mica, posibil incadrabila in marjele de eroare ale masurarii opiniilor electorale. Scadera PNL in schimb este marcata, aproape ca o cadere libera. Aceste diferente de perceptie sunt foarte graitoare. Ele arata ca logica electorala este diferita de logica politica. Daca presedintele Iohannis ar recurge la masura unilaterala a suspendarii premierului, demersul prezidential nu va fi solutia, nu va rezolva problema, ci o va complica, va lungi boala, cu efecte negative pe care nu ni le putem permite pentru sanatatea Romaniei economice si sociale.

    Animata de cele mai bune intentii, si premierul Dancila ar putea recurge la o decizie unilaterala, sa-si prezinte demisia. Exasperata de sicanele prezidentiale si constientizand pierderile, nu numai de imagine, ci si materiale, pe care le poate inregistra Romania, Dancila poate spune, “Da, domnule presedinte Iohannis, imi dau demisia pe care repetat mi-ati tot solicitat-o, desi cererea domniei voastre este neintemeiata, dar prefer sa pierd eu, decat Romania, sa-mi incalc mandria si demnitatea de femeie, daca acest lucru va pune capat crizei interinstitutionale si de politica externa.” Pana la urma, tot la Parlament se va ajunge, si, cu un alt premier sau tot cu Dancila, PSD si ALDE vor ramane la guvernare, cu Dragnea la butoane, pana la inchierea mandatului si ciclului electoral. Dar nici acest act unilateral al premierului nu va fi solutia problemei, ci doar o tergiversare la fel de nociva, conflictul si blocajul vor fi reluate, pana la ipotetica solutie a “Guvernului meu”, schimbarea dorita de presedinte neputandu-se naste sau supravietui decat dintr-o noua majoritate sau cu o reconfigurare a raportului de forte din Parlament. De remarcat ca Presedintele si Guvernul isi revendica pozitiile de la majoritatile pe care si unul si celalalt le-au obtinut in alegerile prezidentiale din 2014 si in alegerile parlamentare din 2016. La un calcul sumar se poate spune ca vechimea majoritatii, de 4 ani pentru presedinte si respectiv de 2 ani pentru guvern, este un factor de perisabilitate. Daca nu putem spune cu certitudine, putem cel putin estima care majoritate este mai probabila sa fi expirat. Desigur, recentele sondaje ne-au dat o imagine de trenduri, dar cred ca, indiferent de cate voturi va pierde PSD la urmatoarele alegeri, la termen sau anticipate, se poate spune cu destula precizie ca in competitia dintre stanga si dreapta prima isi pastreaza avantajul si chiar si-l poate mari. Voturile pe care le-ar pierde PSD ar fi redistribuite in interiorul stangii, care va avea si sansa captarii de voturi dinspre dreapta. In mod evident, PNL si dreapta se afla intr-o scadere accelerata.

    • Nu luaţi în calcul faptul că statul paralel poate schimba din condei orice rezultat din teren , lor le trebuie doar o manipulare ordinară cum ar fi caceea că PSD scade în sondaje şi ţac-pac scoate din joben câştigătorul ! Faptul că Ponta avea 2,5 milioane de voturi în plus după primul tur, lăsat liber şi a pierdut cam la tot atâtea, fără ca nimic deosebit să se întâmple ( cu excepţia faptului că am înregistrat probabil un record mondial de întoarcere a votului ! :mrgreen: ) este proba supremă a lipsei de corectitudine a oricăror alegeri, mai ales când cei de aici ştiu că au spatele asigurat la păpuşarii din exterior !
      P.S. Se pare că Dragnea v-a citit postarea şi a încercat să dea un mic răspuns : s-ar putea trece la suspendarea lui Johannis ! Ceea ce în excelenta dvs. analiză nu apare…… 😉

  2. https://www.romaniatv.net/firea-dupa-ce-citu-a-spus-ca-depune-plangere-penala-in-legatura-cu-pilonul-ii-de-pensii-sunt-oameni-politici-sau-altceva_420919.html

    Cu totii trebuie sa constatam si casatoria oficiala dintre procurorii romani si PNL . Deja a devenit un modus operandi al PNL de a folosi procuratura pe post de maciuca in lupta politica .

    Deasemenea , PNL-ul se afla la al 3-lea lider politic care este totodata si sifon al institutiilor de represiune si denuntator de meserie : prima a fost Mona rea de Musca ( sefa PNL , fost turnator securist care-si turna studentii si denuntator de meserie ) , al doilea a fost fratele tzeparului Mircea Basescu – dl. Traian Basascu ( seful Aliantei DA , sifon la Anvers , tortionar securist si zdreamtza umana ) si al 3-lea este rumanul de nationalitate maghiara Ludovic Orban ( sef PNL , denuntator de profesie si spun unii , colaborator al sie )

  3. Mă întreb: cât mai durează, până ce Puterilor le vor fi satisfăcute cererile, conform planului? Sau apar altele noi, conform contextului actual, creat benevol de politicienii noștri zeloși și slugarnici. Ei au plănuit, iar noi am oferit mai mult decât au prevăzut ei că pot obține de la noi, pentru că uniii dintre ai noștri au vrut puterea cu ajutorul lor și au trebuit să plătească. Unii români s-au lenevit, alții au părăsit țara, economia s-a distrus și am devenit dependenți economic de ei. Acum, dacă vrem să ne relansăm, suntem sabotați de ,,cozile de topor”. Totul este stopat, prin contestații, de la simple licitații până la punerea în aplicare a unor legi.

      • I-a fost frica sa lupte cu Basescu , a batut palma cu mafiotii si acum se lupta cu fostii colegi si prieteni … Vai de plua lui !

      • Victor Ponta a devenit un fel de Cozmin Gusa 2 . Nu m-as mira sa-i vad la un moment dat prestand impreuna , cu proiecte 🙂 comune .

  4. Îl ascult pe Orban și mă minunez.Reporterii îl întreabă una, el răspunde altceva și contraatacă. El a făcut denunțul în nume propriu ca și cum nu ar fi o persoană publică și președintele unui partid, după care spune că peneliștii sunt de acord cu acțiunea sa. Exact ca Președintele, care a spus, de asemenea o gogomănie, și anume: Viorica Dăncilă a reprezentat în Israel Guvernul, nu România, ca și cum Guvernul nu aparține României, nu este puterea executivă a statului!.Aveam un coleg, profesor de fizică, pe care elevii îl porecleau ,, Electron vagabond”, pentru că era mereu în derivă. Numai că fizicianul nostru este și la deriva unei ( sau poate a mai multor) puteri. La fel și Orban!

    • Jalus Joiannis o sa cam caza el ca pana sim un ditai inspectoru scolar de gidet trebe sa aiba grija ce spune … ca sunt altii si mai tari decat el .

      Prost ca cam cu titii vom plati ptr cele zise de dieser Dumkopf!

    • Adevarul este ca Orban e un turnator talentat . Sa te bage unii la inaintare ca pion de sacrificiu si sa scrii 22 de pagini de nimic doar ca in final sa ti-o iei ….
      Apropo , doamna aceea judecator care a fost arestata alaltaieri e cea care i-a arestat in urma cu un an pe cei doi israelieni de la Black Cube .

  5. Nu înţeleg de unde atâta vâlvă cu acest Pilon II acum şi nu atunci când a fost înfiinţat, Statul Român legiferând obligaţia tuturor tinerilor angajaţi să se înscrie la această cacealma de tip caritas ! Oare Statul nu putea el să încaseze nişte bani pe care să-i înmulţească de-alungul a vreo 20 -30 de ani până când ar fi ieşit la pensie primul lot de pensionari ?! Trebuia ca aceşti bani să fie lăsaţi pe mâna unor străini, care la un moment dat se pierd ca măgarii-n ceaţă, lăsându-i pe toţi cu buzele umflate şi cu banii luaţi !? Unde mai pui că actualii guvernanţi şi-au dat seama că tot pe ei ar pica măgăreaţa despăgubirilor pentru că au impus obligativitatea înscrierii şi acum vor s-o dreagă măcar atât cît se mai poate, respectiv să anuleze obligativitatea, cum ar fi fost normal să facă de la început, lăsând la latitudinea salariatului alegerea : dacă riscă prosteşte, n-are decât !

    • Eu nu ştiu sigur, căci n-am fost de față la tocmeala xu pilonul doi, însă am aşa o străbatere, o bănuială vecină cu certitudinea, că reprezentanții guvernului de atunci NU au greşit, ci AU LUAT MITĂ ca să le bage unor şmecheri (cu diverse origini şi conexiuni externe) bani în buzunar. Sau/şi, personal n-am timp, dar unii ar putea să caute şi să afle dacă aceste srl-uri (care gazduiau pilonul doi) împrumută/împrumurau Guvernul pe termen scurt şi cu dobânzi mari…
      Zic şi eu, nu dau cu parul.

      • Daţi cu parul, că-i aşa : Guvernul se împrumuta de la nişte şmecheraşi, cu nişte dobânzi nesimţite !
        Ca şi ei….

  6. Am ascultat putin pe TVR la Romania 9 o emisune cu invitati PSD, PNL ( F. Roman) si alti invitati despre bizareria numita Ludovic Orban. Acest Florin Roman nu este PNList. E tipic PDLlst. De un tupeu si o smecherie prosteasca infinita. L-am mai vazut trimis de PNL si in alte emisiuni pe la alte televiziuni, si cel mai tare se pricepe sa vorbeasca despre nimic in acelasi timp cu interlocutorul sau. Vai de el PNL cu asemena „cadre”, era sa zic „basiste”, dar parca pina si Basescu in ultimul timp a inceput sa gindeasca cu creiersashul lui cazon.

    • Nu iau apararea Basescului..

      Totusi trebe sa iti atrag atentia ca creierul cazon mai si gandeste. Cf soecificatiilor cazone.
      Si inca ceva – exista si un absurd cazon… insa dupa ce am vazut 2 emeriti practucanti ai absurdului cazon banui ca , de fapt, absurdul cazon este o arta in sine (aia 2 erau perfect constienti de abusrditatile lor …. se amuzau si banui ca le premeditau. Si restu ? Restu’ nu stia daca sa urle disperare sau sa se strice de ras. Uneori si victimnele ii injurau cu ceva admiratie amuzata …. )

  7. Adrian B.

    Victor Ponta are dreptate, guvernul nu are dreptul de a nationaliza fondurile acumulate in/prin Pilonul doi de pensii, fara acordul scris si legalizat al fiecarui contributor in parte. In schimb, guvernul poate suspenda transferul de bani catre fondul administrat privat, sau poate modifica, prin lege, procentele aferente.
    Totusi, ar fi pacat, am constata inca un indiciu temeinic ca avem de-a face cu cel mai incompetent si disperat guvern din istoria Romaniei. Dupa ce au facut varza Codul Fiscal, la initiativa ,,iluminatului din cimitir” – Darius Valcov, asta ar mai trebui, un masacru in zona pensiilor.
    Apropo de ,,competenta” guvernantilor, daca intrebi un functionar al statului cata contributie personala ti-a fost contabilizata in Pilonul principal de pensii, sau cata pensie vei avea, sa spunem, peste trei ani, te asigur ca vei primi un singur raspuns: O ridicare a neputinta din umeri.

    ..In plus, pana la Victor Ponta, eu as lua aminte la pozitionarile domnilor Tariceanu, Vosganian, Daniel Zamfir (preferatul meu politic, in zona dreptei, in acest moment), etc, extrem de vehementi cand vine vorba de amputarea sau dizolvarea Pilonului doi.

    …Daca au nevoie de bani pentru investitii, inteleg ca se preconizeaza infiintarea asanumitului ,, Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții „. Daca afli ceva despre acest subiect si mai ales de unde va fi alimentat acest fond, astept sa ne oferi informatii si explicatii pertinente, din postura ta de cititor fervent si neobosit al presei virtuale.
    ps
    Stii care este norocul tandemului de opereta Dragnea-Dancila ? Ca ,,binomul” Iohannis-Orban este si mai prost. (Z)
    Dar…cui foloseste ? Avem competență, predictibilitate si respectul strainilor ? Avem autostrazi si trenuri rapide ? Avem industrie nationala ? Avem politica externa profesionista si responsabila cu TOATE azimuturile ? Avem Justitie independenta ? Avem stat de drept asezat pe temelia solida a ,,drepturilor omului ” ? Avem institutii si partide care conlucreaza, in interes national ?
    Exista un singur raspuns posibil la intrebarile de mai sus, dupa parerea mea.
    In fine, ceva tot avem: UN CENTENAR.
    Si ?
    ps
    Sper ca basarabenii sa ia aminte la ,,tragedia romaneasca”, datorata deciziilor strategice proaste ale dirguitorilor politici de la Bucuresti, dupa resetul din 1989. De ce si-ar dori basarabenii reunificarea cu o turma de zombies agresivi, fara credinta si imbibata de ura, careia i-au ramas doar sperante fara acoperire (ce se repeta ,,in bucla” inaintea fiecarui ciclu de alegeri) ?
    Uite, iti recomand exceptionalul serial WESTWORLD, sa vezi cata uratenie exista in om, atunci cand se manifesta fara restrictii si fara repere.

    • pps
      Mi-a placut asta:
      ,,Ei se sfătuiră
      Pe l-apus de soare
      Ca să mi-l omoare
      Pe cel teleormanean ,
      Că-i mai ortoman
      Ș-are oi mai multe,
      Mândre și cornute
      Și cai învățați
      Și câni mai bărbați. …”

      Sunt de acord, e plin Teleormanul de oi ,,mandre si cornute”. Cu cainii e cam alta poveste…e sublimi dar….. (Z)

    • @ZeV: ”De ce si-ar dori basarabenii reunificarea cu o turma de zombies agresivi, fara credinta si imbibata de ura, careia i-au ramas doar sperante fara acoperire….”

      Păi, n-ai vrea tu, măi Alioșa, să te muți în Basarabia, sau mai bine p’undeva prin stepele Rusiei tale dragi, dacă în România îți pute?

  8. La cacealma, Liviu Dragnea a jucat pe cartea mutarii ambasadei, sperand ca marele aliat strategic ii va sari in ajutor. Slabe sanse…imperialistii NU respecta slugile. De slugi te folosesti, dupa care…..
    DACA politicienii romani vor sa fie respectati de Occident, atunci ar trebui sa participe la scoala de vara organizata periodic de maghiari, la care, de regula, este prezent si Vicktor Orban.
    Nu, nu e ruda cu cel din Romania, nici pe departe… (Z)
    PS
    Ma surprinde usurinta cu care draga noastra colega AMALIA priveste genocidul din Gaza. O fi si Hamas-ul pe acolo, dar trebuie sa admitem ca exista multa frustrare acumulata in Palestina, dupa ce locuitorilor de acolo le-a fost anulat dreptul de a locui in tara lor, ocupata fraudulos de evrei, cei care au inventat, de fapt, terorismul in Orientul Mijlociu.

    Daca doriti sa cititi, stimata colega, va ofer cateva informatii:

    ,,“Documente declasificate ale MI 5

    Crearea statului Israel si terorismul evreiesc

    O serie de documente ale MI 5, declasificate la 22 mai de arhivele nationale britanice, dezvaluie informatii inedite cu privire la mai multe organizatii clandestine evreiesti din anii ’40, dispuse sa recurga la terorism pentru a-si atinge scopul final: crearea statului Israel. Documentele se refera la activitatea antibritanica a acestor grupari, la raporturile adeseori conflictuale dintre ele si la problematica din epoca a miscarii sioniste. O epoca framantata si violenta in care, adeseori, scopul scuza mijloacele.

    Documentele dovedesc ca organizatiile clandestine evreiesti planuiau asasinarea ministrului laburist de Externe Ernest Bevin, a carui activitate era socotita antisionista, in care scop infiltrasera la Londra mai multe grupuri de actiune. “Present Trends in Palestina” (“Tendinte actuale in Palestina”) se intituleaza un raport al MI5 din august 1946 referitor la organizatia “Stern/Lehi”, grupul care in 1944 l-a asasinat pe Lordul Moyne, guvernatorul militar al Egiptului. Unul din conducatorii organizatiei “Stern” era Yitzhak Shamir, devenit ulterior prim-ministru al Israelului in 1983, a carui personalitate este socotita astazi a doua, dupa cea a lui Ben Gurion, in istoria Israelului.

    Un alt raport al lui MI5, intitulat “Threatening Jewish Activity in the United Kingdom, Palestine and Elsewhere” (“Activitatea amenintatoare a evreilor din Marea Britanie, Palestina si alte locuri”), prezinta activitatea organizatiei clandestine “Irgun”. In document se precizeaza ca “Irgun” era “responsabila de lichidarea unor membri ai Politiei si Armatei britanice” a caror activitate era apreciata ca “ostila implantarilor evreiesti in Palestina”. De mentionat ca organizatia “Irgun” era condusa de Menahem Begin, prim-ministru al Israelului in 1977 si semnatarul din 1978 al acordurilor de pace cu Egiptul de la Camp David. In 1946, insa, MI5 pusese un premiu de 2000 de lire sterline pe capul lui Begin. Raportul MI5 catre primul ministru Attlee survenea la o luna dupa atentatul care aruncase in aer hotelul “King David” din Ierusalim, atentat soldat cu 91 de morti si numerosi raniti: britanici, arabi si evrei. In raport se mai preciza: “reprezentantul nostru (britanic – n.n.) de la Ierusalim a primit informatii ca Irgun si grupul Stern au trimis cinci “celule” la Londra ca sa activeze alaturi de IRA (Armata Republicana Irlandeza – n.n.). Conform propriilor expresii, teroristii intentioneaza “sa bata cainele in propria cusca””.

    Politia britanica ii monitoriza pe evreii militanti

    Documentele declasificate de MI5, care cuprind detalii semnificative despre asasinate, atentate si sabotaje anti-britanice arata ca organizatiile clandestine evreiesti nu ezitau sa utilizeze, la acea vreme, terorismul in scop politc. Obiectivul lor: crearea statului Israel. “Irgun”, condus de Menahem Begin va forma peste ani Partidul Herut, predecesorul Partidului “Likud” al premierului Ariel Sharon, iar grupul Stern/Lehi va forma Partidul Moledet, de extrema dreapta, principalul partener la guvernare al lui Sharon.
    …………………………………………………….. ”
    “Lehi” se socotea in Rezistenta. Intrebata odata daca este posibila o eliberare nationala, exclusiv prin mijloace teroriste, conducerea “Lehi” a replicat: “Raspunsul este nu! Daca insa intrebarea este: sunt acticvitatile teroriste utile progresului revolutiei si eliberarii?, raspunsul este da.””

    • Însăşi câştigătorii celui de-al doilea Război Mondial au fost hotărâţi prin intrarea SUA în război de partea celor care au făcut promisiunii de înfiinţare a Israelului !

  9. “Sferele de influenta” ale fostei lumi bipolare au fost sinonime cu lagarele de concentrare. Cu niste spatii inchise etans si controlate de cele doua foste superputeri absolute din Est si Vest, fosta URSS si “fostele” SUA (desi are aceeasi structura de stat, America de azi nu mai este cea din trecut). Totusi, chiar si cele doua superputeri concentrationare au fost prizoniere, ca niste kapo din fostele lagare naziste. Campurile concentrationare pe care le-am numit “sfere de influenta” au fost ciuruite de sfarsitul Razboiului Rece. Globalizarea si multipolarismul din zilele noastre fac imposibile “sferele de influenta”, “finlandizarile”, “procentajele” de partajare geopolitica etc. (v. pulsiunile neokissingeriene, bushiste, obamiste). Insa nostalgiile SUA dupa “razboiul rece” si “sferele de influenta” nu au disparut. Le observam in incercari de reimplementare prin actiuni politice americane de tip concentrationar, interne (detinerea monopolului puterii de catre o minoritate dominanta, violenta civila ca represiune politica deghizata, “zidirea” frontierelor, persecutia minoritatilor arabe si islamice etc.) si externe (vizibilitatea la scena deschisa a acestora din urma ne scuteste de a le mai enumera). Astfel de tentative nu fac decat sa-i ridiculizeze pe autori, sa devoaleze ipocrizia si cinismul reideologizarii subtile a unui nou razboi rece (v. acuzatiile occidentale privind “imixtiunea” electorala si “agresiunea” militara ruse, inscenarile de tip “Skripal”, cenzura mascata ca “fake news” etc.), dar si sa insulte democratia internationala si sa incalce dreptul international, sa saboteze noile trenduri ale noii lumi, multipolare. Noile “sfere” sunt identitare (regionale, culturale religioase etc.), dar sub forma unor “site”, care fac posibila circulatia dintr-o parte in alta. A disparut etanseitatea. Intr-o perceptie geopolitica, noile sfere de influenta sunt niste “sfere de identitate” sau “sfere regionale”, ca niste strecuratori, deschise la comunicare, circulatie, relatii in toate azimuturile. In cazurile acestor ”sfere regionale” sau “sfere de “identitate”, care explica si ascensiunea multipolarismului, doua caracteristici mi se par cele mai importante. Prima, ca rolurile determinante din interiorul regiunilor nu mai revin unui outsider, ci chiar insiders-lor, actorilor regionali, membrilor “casei regionale”. A doua, proportionalitatea influentei, in sensul ca influenta regionala a fiecarui stat dintr-o regiune este direct proportionala cu principalele dimensiuni de stare, incepand cu cele teritoriale si demografice. Populatia si suprafata unei tari o pozitioneaza in mod natural in regiunea sa de apartenenta. Ca pe o planeta a carei pozitie pe bolta cereasca rezulta din interactiunea marimii sale cu marimile celorlalte planete, transpuse in mecanica cereasca a fortelor de atractie si respingere. De pilda, este firesc si de inteles ca o tara mica din Orentul Mijlociu sa aiba un rol regional proportional. Romania, pentru a opera si cu un exemplu care ne priveste, este a saptea tara din Uniunea Europeana. Acest fapt ii legitimeaza pe deplin aspiratia de a deveni a saptea putere economica din Europa. Privind parerea, mai mult sau mai putin impartasita, ca România ar fi fost, la Malta, ca şi la Yalta, victima politicii sferelor de influenţă, aceasta este un mit geopolitic si o diversiune politica, de descurajare, menite sa ne blocheze intr-un stereotip caduc, care ne paraziteaza si ne consuma in mod inutil energiile, in detrimentul pozitionarii internationale flexibile, in raport de conjuncturi si oportunitati. Nimeni nu ii mai poate impune cuiva cu cine sa aiba sau sa nu aiba relatii economice sau de alta natura, sa stea cu fata sau cu spatele numai spre Vest sau numai spre Est, ratand avantaje si beneficii considerabile. Lumea este in schimbare, iar adaptarea trebuie sa tina pasul cu ea. Faptul ca autorul cartii “România după Malta – Ghid de lectură” demitizeaza întâlnirea Bush – Gorbaciov de la Malta, 2-3 decembrie 1989, si devictimizeaza Romania de “coincidenta” declanşarii evenimentelor de schimbare a regimului comunist de la Bucuresti (16-22 decembrie) este o garantie de abordare critic-lucida si deschisa a evenimentelor de atunci si a urmarilor lor ulterioare si viitoare. “Coincidenta” evenimentelor de la Malta cu cele de la Bucuresti a fost de fapt o consecinta a caderii Zidului Berlinului (9 noiembrie) si a inchiderii cercului revolutiilor est-europene (22 decembrie), din 1989. Este remarcabila o observatie diacronica a autorului, care implica viitorul global si ne angajeaza: “participam la un proces creativ, cu elemente experimentale inevitabile, aproape unic în istorie” (Adrian Nastase). Lansarea editoriala de miercuri, la sediul FET, se bucura de alocutiuni ale unor analisti prestigiosi si spectral politic diversi (pe care am avut onoarea sa-i cunosc indeaproape), ceea ce va contribui la moderari si decantari de echilibru, cum se intampla intotdeauna cand evenimentele sunt analizate din mai multe puncte de vedere. Voi fi acolo!

  10. Diavolul se ascunde printre amanunte
    De prin EvZea adunate …. si imi aduc aminte de Goya si inteleg de ce nenea Iancu s-a exilat la Berlin : vedea enrom si simtea monstruos!

    Deci din Jemanika lu’ coana Merkel ….
    Dinati ziarile cantau tradafirii , da nu in EvZea (asta e o catea rea … care mariaie se da la glezne)
    Cine ar fi crezut in urma cu cativa ani faptul ca energia provenita din parcurile eoliene poate atinge ponderi tot mai mari din volumul total al productiilor de energie raportate de statele care au dedicat importante resurse in acest sens?
    Germania se afla pe primul loc la nivel mondial , cu 20.000 de turbine eoliene. (Hitechpedia |
    Data: 12.11.2009 )
    Capacitatea centralelor eoliene offshore conectate la rețeaua națională a Germaniei în primele șase luni din 2015 a doborât toate recordurile anuale anterioare în Europa puse laolaltă, scrie publicația TheLocal.de.

    Raportul realizat de Asociația Europeană de Energie Eoliană (EWEA) arată că Germania a adăugat, în total, capacități de 1.706 megawați (MW) la rețea, din ianuarie până în iulie, depășind cu ușurință cel mai mare record anual pentru întreaga Europă, de 1.483 MW, conectați la rețeaua de electricitate în 2013. (Focus Energetic august 10, 2015)

    Saptamana trecuta cantitatea de energie regenerabila produsa in Germania a fost atat de mare incat duminica preturile au fost negative, ceea ce inseamna ca, pentru cateva ore, consumatorii au fost platiti sa utilizeze energie, informeaza publicatia de business Quartz, citand datele furnizate de centrul de reflexie Agora Energiewende, scrie Agerpes.
    In mod normal, sursele de energie regenerabila sunt responsabile pentru 33% din mixul energetic al Germaniei insa duminica, 8 mai, vremea insorita si vanturile au facut ca turbinele eoliene, parcurile fotovoltaice si hidrocentralele sa produca 54,6 gigawati de energie electrica, adica aproximativ 80% din energia electrica consumata in acel moment in tara.

    In consecinta, pretul energiei electrice a coborat in teritoriu negativ, iar in jurul orei 1 PM era de minus 130 de euro pentru un megawat, ceea ce inseamna ca furnizorii de energie erau platiti de producatori ca sa le cumpere energia electrica. (inCont 12 mai 2016)
    Cum s-ar zice Paradisul ptr toti aici la o aruncatra de bat!
    Insa „bucuria regasirii infinitului este finita” si rostu Paradisului este sa fie pierdut , nu?
    Acumsa dam cuvanti maidanezei :

    DEZASTRU ECOLOGIC în Germania? TURBINELE EOLIENE dezafectate lasă în urmă TONE de DEȘEURI
    Mai multe turbine eoliene din Germania se apropie de sfârșitul funcționării lor. Nu neapărat pentru că ar fi devenit învechite sau s-ar fi stricat, dar pentru că subvențiile care le țin în viață sunt pe punctul de a expira. Problemele care apar după aceea sunt imense.

    Operatorii de parcuri eoliene din Germania se gândesc serios la varianta de a livra resturile turbinelor către țări din lumea a treia, lăsând deșeuri de beton în urmă, în contextul în care multe dintre subvențiile acordate pentru turbinele mai vechi este pe punctul de a expira, iar mii de alte structuri ar putea fi dezafectate, din cauza lipsei de profit, scrie site-ul Climate Dispatch.

    În prezent, există aproape 29.000 de turbine eoliene în Germania, care au produs, anul trecut, aproape 16% din totalul de energie necesare pentru Germania. Finanțarea pentru mii de turbine, care asigură acoperirea tarifelor pentru operatorii care aduc energie electrică pentru 20 de ani, se termină în 2020, conform cotidianului elvețian Basler Zeitung, citat de sursa anterioară.

    În clar, finanțarea acordată prin Actul German pentru Energie Regenerabilă (German Renewable Energy Act) pentru 5.700 de uzine cu capacitate de 4.500 de megawați (MW) expiră, iar, în următorii ani, același lucru va fi valabil și pentru turbinele cu capacitate mai mică, conform jurnaliștilor elvețieni.
    EvZea la 15 mai 2018

    Coșmarul verde DEZLĂNȚUIT de Preoteasa Merkel
    I s-a spus „Cancelara climatului”. Toată cariera ei politică a fost închinată sănătății planetei.

    Angela Merkel este cea care, pe când era ministru al Mediului, a negociat Mandatul de la Berlin (1995), pe baza căruia a fost încheiat în 1997 Protocolul de la Kyoto, strămoșul Acordului de la Paris. Merkel este cea care i-a convins pe liderii G7 să promită că vor renunța la combustibilii fosili până la sfârșitul secolului. Și tot Merkel este arhitectul celebrului program Energiewende – tranziția energetică a Germaniei.

    în 2013, Merkel a blocat un acord european care prevedea ca nici un model de mașină produs după 2020 să nu emane mai mult de 95g de CO2 pe kilometru. Gurile rele au spus atunci că ea ar fi fost deocheată de lobby-ul producătorilor germani, ale căror modele Diesel încă se vând cu succes. Potrivit zvonurilor vremii, Angela Merkel a mers până acolo încât a sunat-o pe premiera Irlandei, Enda Kenny, în ajunul summit-ului din 27 iunie, când proiectul trebuia supus la vot, și a amenințat-o că, dacă nu votează împotrivă, țara sa nu va mai beneficia de fonduri europene. Irlanda se afla tocmai într-un punct de criză al datoriei suverane. Omologilor olandez și ungar, Merkel le-a spus că fabricile de mașini din țările lor vor fi închise, dacă nu votează „cum trebuie”. În fine, pe premierul britanic de atunci, David Cameron l-a convins, promițându-i în schimb că va bloca o lege care propunea tăierea drastică a bonusurilor bancherilor, ceea ce ar fi lovit grav interesele instituțiilor din City.

    Până la urmă, proiectul ecologist al Bruxelles-ului a fost respins. Evident, cei 700.000 de euro primiți ca donații de partidul lui Merkel din partea principalilor acționari ai BMW nu au nici o legătură cu lupta aprigă a cancelarei.

    Dar slăbiciunile preotului nu pun în discuție valabilitatea dogmelor pe care le servește. Valabilitatea se verifică prin aplicarea lor. Așadar, cum a funcționat în practică, în Germania, Energiewende, Biblia Verde?

    În 2011, după catastrofa de la Fukushima, guvernul Merkel anunță un program de închidere a tuturor centralelor nucleare până în 2022. Acestea trebuiau înlocuite cu sisteme de energie refolosibilă. Pentru acest program s-a alocat fabuloasa sumă de 36 de miliarde de euro. Ceea ce, firesc, a provocat o buluceală a investitorilor.

    Mi-au căzut recent sub ochi mai multe grafice, care ilustrează catastrofa pe care a reprezentat-o dezvoltarea industriei energiei solare în Germania. Astfel, dacă din 2011 până în 2015, partea reprezentată de energia solară din totalul producției de energie a crescut de la 3,2% la 6,0%, în 2016 ea a început să scadă (5,9%), un trend care a continuat de atunci.
    Astfel, față de anul 2007, când subvenția pentru producătorii de energie solară era de 49,2 eurocenți pe kilowat/oră, acum aceasta a ajuns la numai 12,7 eurocenți.
    Mai mult, lipsiți de subvenții și confruntați cu concurența importurilor din China, aproape toți producătorii germani de panouri solare au dat faliment.

    Într-o situație și mai gravă se află energia eoliană. Potrivit unui articol din Baseler Zeitung, Berlinul a înăsprit condițiile pentru înființarea de câmpuri eoliene, din cauza înmulțirii protestelor față de degradarea peisajului și a riscurilor pentru sănătate pe care le reprezintă turbinele. „Închiderea unui mare număr de turbine eoliene ar putea duce curând la o scădere a producției”, după ani de creștere spectaculoasă, scrie cotidianul elvețian.

    EvZea la 16 mai 2018

    Cam .. ciudat nu?

    Dar totusi Mekelita a avut succes ! macar unu!!

    În anul 2016, un număr total de 792.131 de copii s-au născut în Germania. În comparație cu numărul total de 737.575 de nou-născuți din 2015, numărul acestora a crescut cu 7% într-un singur an.

    O creștere semnificativă a numărului acestor nașteri a fost înregistrată în rândul femeilor migrante, având cu 25% mai mulți copii, în total 184.660, în timp ce o creștere de doar 3% a fost observată în rândul femeilor germane, care au avut 607.500 de copii.

    În timp ce rata natalității în rândul femeilor germane a crescut de la 1,43 la 1,46, numărul a crescut şi în rândul femeilor migrante, care au cunoscut o creștere de la 1,95 la 2,28. În ansamblu, rata natalității germane a crescut la 1,59 copii pe femeie, nivel care nu a fost înregistrat încă din 1973, acum patru decenii. Acelaşi fenomen se întâmplă şi în Franţa şi tot datorită femeilor migrante creşte natalitatea, notează ussanews

    A meritat!!!
    A .. meritat ? Se pare ca e un succes cam ca ala e energiei verzi :

    În timp ce Germania cheltuie 93 de miliarde de euro pentru IMIGRANŢI, pensionarii germani sunt din ce în ce mai SĂRACI

    Situaţia din Germania este tot mai dramatică în ceea ce priveşte bunăstarea cetăţenilor săi care este lăsată pe un loc secundar. Contribuabilul german plătește miliarde pentru cei 1,5 milioane de solicitanți de azil care au sosit în țară afectând vizibil populaţia.
    În 2016, deja au fost rezervate deja 93 de miliarde de euro pentru anii următori. Între timp pensionarii germani devin tot mai săraci. Surse de încredere spun că 15% dintre pensionarii țării trăiesc la nivelul sărăciei, iar numărul acestora crește rapid.
    http://evz.ro/germania-cheltuie-miliarde-imi.html

    Nashpa nein?!~

    • ,,..trăiesc la nivelul sărăciei de tip german”, ar fi trebuit sa sublinieze jurnalistu’ lu’ peste prajit de la evz.
      Deutschland ist nicht Rumänien. Incalzirea electrica este raspandita pe scara larga, in timp ce gazul ieftin de la gospodin Putin umfla profiturile ,, locomotivei” industriale nemtesti.
      Incearca sa montezi un cazan electric trifazat intr-un apartament din Romania….fara credit destinat platii utilitatilor. Basca rezerva de sigurante pentru tot blocul. (Z)

    • Câțiva ani buni în urmă mai aveam douăzeci de ani până la pensie. Acum mai am optsprezece (ai senzația că la doi ani se numără unul) şi batem pariu că peste alți trei o să mai am din nou douăzeci până la pensie? Hahaha! Eu nu mă grăbesc, dar mi se pare foarte amuzant! Să vină refugiații, că banii se economisesc!

  11. Presedintele Iohannis a rostit de curind un indemn – somatie (grozav cuvint!) pentru Guvern, sa se dea de-a berbeleacu sa aderam la zona EUR.

    Eu citesc ca in Italia au iesit invingatoare in alegeri forte de (aproape) extrema dreapta care au cin program IESIREA din zona EUR, suspendarea sanctiunilor pentru Rusia, si relatii economice cu Rusia, si afara cu imigrantii. Wow!

    Adica popolatia Italiei nu mai vrea in EUR, dar dl. Iohannis vrea. Da di ce?

    Pe cealalta pagina citesc ca Presedintele Bulgariei e la Soci sa se-cline Tzarului Putin. Urmeaza sa vina si Macron tot la Soci, cu o plecaciune mushchetareasca, sa dea un „impuls” relatiilor economice cu Rusia. Ba mai interesant, Jupinu Junker a pus un pic frina la extinderea spre Balcanii de Sud Vest, si a uitat sa le mai dea foaie de parcurs sau vreo promisiune de aderare.

    Lucrurile deci se misca extrem de repede, si pina sa prinda Herr Iohannis Vocea Berlinului la Radio, ne trezim ca suntem singurii care am ramas in zona EURO si in UE.

  12. Mircea Popescu spune:
    MAI 22, 2018 LA 4:43 PM

    D-ta de ce nu te intorci, definitiv, in Romania ? Ceausescu este istorie si nici Ion Iliescu nu se simte prea bine.
    In plus, ai putea deveni ceva mai obiectiv, departe de influenta nefasta a unchiului malefic.

    • @ZeV: ”D-ta de ce nu te intorci, definitiv, in Romania ? …In plus, ai putea deveni ceva mai obiectiv, departe de influenta nefasta a unchiului malefic.”

      Măi, Serioja, mă întorc de căte ori sunt solicitat, de câte ori este sau consider că-i nevoie de mine, sau de câte ori doresc să mă întorc.
      Cât despre obiectivitate și de unchi malefic, cineva trebuie să vi se mai opună și vouă celor cu ”obiectivitatea” rusească de care sunteți îmbibați din cap și până’n picioare, mai ales că Maleficul unchi de la Kremlin este mai aproape de teritoriul românesc (Basarabia și România propriu-zisă) pe care-l dorește preș sub ciubotele rusești.

  13. Radu Humor (si Ana)

    Tratati amandoi extrem de simplist, pueril si patizan problema imprumuturilor. Nu asa se face. Haideti sa va explic cum stau lucrurile, printr-un exemplu recent”
    ,,În data de 1 februarie, România a împrumutat 2 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale, printr-o emisiune de euroobligaţiuni în euro, în două tranşe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani. După cum recunoaște chiar ministrul Finanțelor, banii sunt folosiți și pentru „finanțarea deficitului bugetar”.
    „Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018, prin aceasta emisiune România asigurând o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei statului. Totodată, prin maturităţile alese, România a urmărit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturităţi în euro”, a explicat Ministerul Finanțelor Publice, printr-un comunicat de presă.

    Emisiunea a fost intermediată de către Barclays Bank PLC, Erste Group Bank AG, Societe Generale, Unicredit şi ING Bank NV.

    MFP mai susține că cele două tranşe au fost realizate „la cele mai mici marje peste cotaţiile de referinţă mid-swap pentru maturităţile emise”.
    Astfel, pentru maturitatea de 12 ani s-a obţinut un randament de 2,585% iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obţinut cel mai scăzut cost aferent acestei maturităţi cu un randament de 3,45%, în scădere faţă de emisiunea cu aceeaşi maturitate realizată în octombrie 2015 la un randament de 3,93% (care a fost redeschisă ulterior în februarie 2016 la un randament de 3,90% şi în aprilie 2017 la un randament de 3,55%).”
    COMENTEZ:
    Randamentele obținute de contributorii la Pilonul II de pensii, in urma plasamentelor efectuate de administratorii fondului, au oscilat intre 5,24% si 7,1% (procentele mai mari corespunzand celor care cotizeaza de mai mult timp).
    Deci statul nu este un partener de afaceri bun pentru administratorii Pilonului II de pensii, pentru ca nu ofera dobanzi sunficient de mari (preferand sa se imprumute de pe pietele internationale de capital).

    • Dar Statul ăsta nu putea el să administreze banii de la Pilonul II ? Trebuia să-i dea pe mâna unor străini, fără a schiţa măcar vreun semn de grijă pentru românii obligaţi să intre în această afacere străină şi pentru banii lor ?!

  14. INFRACȚIUNEA DE ÎNALTĂ TRĂDARE AGĂȚATĂ ÎN CIRCUMVOLUȚIUNILE LUI DAN VÎLCEANU

    MOTTO: „Liderii liberali au dat, marţi, un vot de susţinere pentru Ludovic Orban pe tema plângerii penale făcută de acesta împotriva premierului Viorica Dăncilă. Doar trei persoane au votat «împotrivă», printre acestea fiind prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu şi vicepreşedintele Marian Petrache, în timp ce 23 de liberali au fost «pentru»… Deputatul Dan Vîlceanu a fost primul care a propus un vot de „solidaritate“ cu Orban.” ( ADEVARUL.ro, 22 mai 2018)
    ……………………………………………………………………………………
    Măi băieți liberali, naș Vîlceanu și, mai ales, stimată doamnă Raluca Turcan … eu n-am crezut, să știți, că veți sări să-i puneți 23 ( doar 23, pentru că trei dintre voi n-au sărit) de perne moi sub fese lui Orban Ludovic, ci mi-am închipuit, în naivitatea mea, că vă veți repezi să-i puneți 26 de comprese cu gheață pe frunte, ca să opriți șuieratul de ceainic în fierbere care-i țâșnește șefului vostru, în ultima vreme, de sub țeastă, ori de câte ori îi mai vine cât-o idee magistrală ! Când colo, voi ce-ți făcut, băieți? Uite, domnul Vîlceanu, de pildă… că el a fost cu ideea să dați voi un „vot de încredere” pentru geniala lovitură de imagine a președintelui vostru care a acuzat-o de înaltă trădare și de alte alea pe Viorica Dăncilă … păi bine, bre, liderilor liberali, voi din inteligența lui Dan Vîlceanu vă inspirați când trebuie să luați o decizie? Ăla habar n-are ce conține plângerea lui Ludovic! Chiar el a zis că nu știe, că a citit câte-un pic în presă, dar vă spun eu că și-a vârât nasul doar în presa lor prietenoasă, nu pe LUJU.ro , unde este dat tot materialul ! Adică dânsul nu știe că în plângerea pe care dorește să o susțină prin vot scrie așa:
    …………………………………………………………………………………………………………
    „ÎNALTA TRĂDARE – potrivit Art. 394 Cod penal

    Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:

    a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
    b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
    c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
    d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale,

    se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

    Totodată, potrivit Art. 398 Cod penal :

    Faptele prevăzute în art. 394-397, săvârşite de către Preşedintele României sau de către un alt membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, constituie infracţiunea de înaltă trădare şi se pedepsesc cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

    Prin urmare având în vedere că făptuitoarea este membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării , fapta de trădare se transformă în faptă de Înaltă trădare. În cele ce urmează vom analiza latura obiectivă și latura subiectivă potrivit art. 394 Cod penal

    1.Latura obiectivă conform art. 394 Cod penal

    Apreciem că fapta numitei Dăncilă Vasilica Viorica întrunește sub aspectul laturii obiective TOATE ( !!! n.n.) elementele prevăzute la art. 394 Cod penal (autorul uitând să scrie că numai la punctul „b” se referă, lasă să se înțeleagă că doamna Dăncilă, premierul României, se face vinovată și de punctele „a” și „c” , pe care le puteți reciti mai sus, n.n.) după cum urmează :

    a)Făptuitorul este cetăţean român și a intrat în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora ( !!! n.n.)
    b) Fapta a fost săvârșită în scopul de a ştirbi suveranitatea externă( !!! n.n.) a Statului ( astfel cum vom explica în cele ce urmează)
    c)Știrbirea suveranității externe ( !!! n.n.) a Statului a fost realizată prin subminare economică( !!! n.n.), și în special politică ( !!! n.n.) dar și a capacităţii de apărare ( !!! n.n.)- art. 394 Cod penal

    2.Latura subiectivă

    Și de această dată latura subiectivă îmbracă forma intenției directe, aceasta rezultând astfel cum am arătat mai sus din modul minuțios( !!! n.n.) de realizare a activității infracționale ( !!! n.n.) ”
    ………………………………………………………………………..
    Ei, acum vă place ce-ați votat, inspiraților ( sau expiraților) ? Vă place cum arată ceea ce ați aprobat cu un entuziasm fără rezerve?

    P.S. În josul paginii virtuale din ADEVARUL.ro la această știre sunt 9 comentarii. Mie mi-au căzut ochii pe comentariul doamnei Iris:
    „Domnule Orban, personal nu vă cunosc, dar ați comis o faptă eroică ! Felicitări ! Pe răboj scrieți numele celor care au votat împotriva dumneavoastră – sunt fitilele bolșevice infiltrate cu sarcini de distrugere PARTIDULUI POLITIC pe care îl conduceți. Lupta se apropie de final. Suntem alături de Dumneavoastră – toată Europa democrată urmărește cu mare atenție ceea ce se întâmplă acum în România. Aveți sarcina eroică de a rezista până la capăt. Așa să vă ajute Dumnezeu! ”

    ………………………………………………………………………………
    Ce vă spuneam eu , prieteni? Multă lume necăjită, da’ necăjită rău de tot … și la PNL și la simpatizanți…

  15. Mama lu Meeghan! Meghan s-a îndoit și a pus mâna la gură, de râs, la ziua de naștere a prințului Charles. Spune-i că nu–i frumos pentru o ducă, ăăă… duceasă, ăăă… ducesă!

  16. PNL azi este un fel de strutzo-camila, afiliat PPE (deci nu liberali), cu fosti membri PDL in prim plan (dupa modul in care isi tzipa prostia pe ecrane), si care e un fel de ardei iute in nasul lui Iohannis. Problema PNL e ca se auto-desfiinteaza prin fuga de realitate, ascuzindu-se pe sub fusta lui Merkel si citeodata in pantalonii lui Macron. „Ideologia” lor pare de tip totalitar, si anume „guvernarea prin Justitie” si minimizarea abuzururilor si a atacurilor la statul de drept prin acapararea puterilor in stat de catre serviciile secrete. Nu le place de PM? Fa-i un dosar despre nu stiu ce hotarire guvernamentala. Sa judece Justitia daca e bun actul executiv sau nu. Dar Executivul sa nu se bage in Justitie! E clar pentru toti, mai putin #rezistentii la lucrul cu creierul, ca „ardeiul iute si nasul lui Iohannis” par ca le place un stat iliberal, nedemocratic, care sa ii serveasca pe ei permanent, si care sa ii bage a rece pe opozanti. Problema este ca, abordind astfel viata democratica, ei valideaza o concentrare de putere, care in timp, nici ea nu va fi buna. Puterea va fi tentata sa isi puna oamenii care le slujesc interesele si se formeaza un alt cap al hidrei.

    Iata cum vede Horatiu Pepine de la DW (zic eu foarte bine):

    „În plus, Ludovic Orban se înșală grav și asupra conținutului. Dar despre acest lucru am tot discutat. El urmează orbește politica ”europeană”, în speță politica Germaniei și Franței, care în mod cert au alte interese decât România în Orientul Apropiat. Cel mai bun prieten al Germaniei de-ai fi și nu poți să nu vezi că distanța primejdioasă care se cască între Berlin și Washington – pentru care răspunzători nu sunt doar americanii – pretinde României să ia inițiativa și să urmeze îndeaproape cursul evenimentelor. Căci e mult mai rău să fii ignorat și lăsat deoparte (ca omul care spune ”da” din oficiu”) decât să fii controversat și în centrul atenției…

    În loc să se baricadeze pe poziții de gelozie constituțională, s-ar cuveni ca președintele Iohannis să asume deschis această politică, căci, în virtutea relațiilor sale cu politica germană, s-ar putea face folositor nu doar României dar – de ce nu – și Germaniei, care ar putea descoperi că relația cu Rusia nu poate compensa ruptura de America. Numai așa, prin curaj și inițiativă, românii ar putea la un moment dat să conteze.”

    http://www.dw.com/ro/gelozie-constitu%C8%9Bional%C4%83/a-43868913

  17. Un risc pentru securitatea natională a SUA, care ar putea atrage ridicarea cetăţeniei şi expulzarea: Trump acuză că Obama a vrut să comită un ”asasinat politic” în campania electorală

    A devenit de notorietate nu numai in afara SUA, pentru observatorii internationali, dar si in interiorul acestora, pentru o mare parte din cetateni, cu toata cenzura “fake news”, ca regimul politic al afroamericanului Barack Obama, ajuns la Casa Alba prin masinatiuni si complicitati inca neclare, si-a lasat una dintre cele mai nocive amprente pe identitatea americana. Sesizand, probabil in ultimul ceas, ca identitatea americana este o problema de securitate nationala, presedintele republican Donald Trump, al carui partid are o aversiune funciara fata de internationalism si progresism, a facut unul dintre cele mai grave denunturi. Presedintele Trump l-a acuzat, luni, pe predecesorul sau, ex-presedintele Barack Obama, ca agentii sai, infiltrati cu sprijinul administratiei sale in CIA, au vrut sa comita un “asasinat politic” in timpul campaniei electorale republicane pentru alegerile prezidentiale din 2016. Dupa cum este cunoscut, isteria razboiului rece, un alt risc de securitate nationala americana, cel putin prin pierderile pe care sanctiunile economice antirusesti le aduc economiei americane si prin decuplarea SUA de la solutionarea comuna cu Rusia a marilor dosare internationale, a fost lansata de Obama pe final de mandat, dupa ce Trump a castigat alegerile. Esuand in planurile rasiste, internationaliste si progresiste de a-si continua si consolida pozitiile la Casa Alba, Obama l-a impins in scena pe procurorul special Robert Mueller, pentru a ancheta presupuse “imixtiuni” electorale ale Rusiei, care l-ar fi “ajutat” pe Trump sa devina noul presedinte al SUA. Cum era de asteptat, dezavuatul scenariu de “razboi rece” si aberatia “imixtiunii” au fost respinse si ridiculizate de catre poporul american, care nu are nimic cu poporul rus, si de catre comunitatea internationala. Acuzatia lui Donald John Trump la adresa lui Barack Hussein Obama ar putea avea si alte consecinte sanctionatorii, din gama celor care se iau in cazurile celor care ameninta securitatea nationala, prin retragerea cetateniei si expulzarea. Trump nu a ezitat sa aplice aceste sanctiuni de securitate unor imigranti islamici din SUA si unor potentiali imigranti islamisti, din anumite tari islamice, carora le-a interzis intrarea pe teritoriul american. Daca Donald Trump va face acelasi lucru si pentru acelasi motiv de securitate nationala cu Hussein Obama, probabil comentariile publice il vor trata sau incadra ca “act prezidential de consecventa”. Oricum, zicala referitoare la pericole si dusmani “Nu cautati in afara ceea ce se afla inauntru” pare sa fi devenit actuala si pentru SUA, o data cu ultima dezvaluire a lui Trump. Chiar si anecdotice, “cuvintele au consecinte”, spun lingvistii. Si nevalide, si atunci au fost o gafa, cuvintele lui Trump atrag atentia. Mai ales, asupra viitoarelor alegeri prezidentiale americane si a lantului de probleme conexe privind identitatea americana, securitatea nationala si autenticitatea reprezentarii.

  18. Am vazut ca o firma din Turcia de infrastructura ar vrea in parteneriat public privat sa faca 3 autostrazi in Romania. Turcia investeste mult in toate tarile foste sub influenta sau controlul ei in Balcani.

    E o situatie buna pentru acste tari cind exista competitie pentru investitii.

  19. „Germany’s Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) is under fire over allegations that officials in some branches may have accepted bribes in exchange for granting asylum. Thousands of cases will be re-examined.”

    Ce, cum? Poate nu erau germani autentici aia de luau mita ca sa dea avize favorabile la cererile de azil. Ma asteptam ca articolul sa spuna ca toti cei care luau mita erau de origine romana.

    Un oficial german sa ia mita? Pai ce face Comisia Europeana? Tot pe Romania o ia de urechi:

    „Evoluţiile din ultimul an au generat dubii ample privind ireversibilitatea şi sustenabilitatea progreselor substanţiale înregistrate de România în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei la nivel înalt. Independenţa justiţiei este supusă provocărilor şi există presiuni asupra instituţiilor judiciare şi asupra sistemului instituţional de combatere a corupţiei, în timp ce progresele în problemele rămase sunt obstrucţionate”, subliniază Comisia Europeană.”

    Cu texte din astea nu cred ca mai dureaza mult UE. Alo, de protocoale sercrete nu v-a informat dl Iohannis, nu? Pai nici dinsul nu e interesat. Dar, nu va faceti griji Comisari UE! „Organili” cauta cu disperare sa arate ca raminem si vom fi o tara corupta la „nivel inalt” perpetuu (oare ce inseamna asta de fapt, „nivel inalt”)? Si cind nu gasesc, exista fabrica de facut denunturi si probe.

    Care probleme ramsase sunt „obstructionate”? Pe puncte, nu sa, la modul general, sa abureasca pe prosti. La care „provocari” e supusa „independenta justitiei”? Unu, doi, trei. Cine are „dubii” exact? Junker, Iohannis si Macovei? Care sunt „presiunile” ? Lista va rog cu presiunile si cine face presiune pe „institutiile judiciare”?

    De unde vad eu, un alt scuipat pe fata Romaniei si romanilor venit din inalte cercuri elitiste bruxelleze, care stiu mai bine decit noi, dar nu vor sa spuna ce stiu, pentru ca de fapt nu ii intereseaza cu adevarat soarta democratiei in Romania. „Lip service” pentru cetatenii de mina a doua din Europa Centrala si de Est. Lasati-o mai moale cu dorinta voastra de bunastare egala cu cea a celor din prima clasa de europeni.

    Nu cumva ar fi nevoie de o Comisie Central si Est Europeana care sa verifice coruptia din tarile de prima clasa si sa aibe mecanisme de blocare a fondurilor sau penalitati cind nu corespund cerintelor est europenilor? De ce est europenii sunt priviti ca cei mai corupti din UE? Pe aia din Vest cine ii controleaza de fapt cit de ingerashi sunt?

    http://www.dw.com/en/german-asylum-scandal-a-timeline/g-43887268

    • @trexsr: ”in some branches may have accepted bribes in exchange for granting asylum.”

      În SUA, oficiile de acordare a Green Card-ului erau acum vreo 25 de ani ”îmbibate” de vietnamezi. Și nu cred că lucrurile s-au schimbat prea mult, deoarece, fiind servicii guvernamentale, se trăgeau rudele unele pe altele. Cică aveau nevoie de vorbitori de vietnameză care să ușureze procesul de imigrare, mai ales în timpul în care sute de mii de sud-vietnamezi au primit azil în Statele Unite după războiul din Vietnam.
      Acum credeți că în Germania nu este nevoie de arabi la toate aceste oficii de imigrare care să-i ”ajute” pe refugiați?

  20. Ce o fi, ce o fi cu denuntu lu Loli Organ ?!

    Sa fire numa dorinta de a se jertfi pe scaun de ministru? El si altii .. Numa matrafoxu ? (ol vazui la TV .. era congestinat ca vecinu Costica cand cade in sticla. Vecinu umbla cate 3-5 saptamani … sa zicem nbine etilat SI am mai avut placerea sa cunosc 2 cu aclasi ten si din acelasi motive)
    Dorinta de a face pe placul celei care joaca rolul de dominatrix ?

    Sau ceva mia …terre a terre adica legat de ochiu’ dracului?

    Caci iata ce citesc prin Cotidianul :

    Compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems și Romaero au semnat o înțelegere prin care firma românească primește licența pentru producția în plan local a sistemului antiaerian Iron Dome, anunță portalul de știri Jewish News Syndicate.

    Acordul mai prevede că pe lângă Iron Dome, inclusiv varianta navală, Romaero va achiziționa și licențe de producție pentru rachetele tactice Spike și pentru pozițiile de armament controlate de la distanță Samson.

    Se estimează că valoarea contractului este de câteva sute de milioane de dolari.

    Ma stiti ..cam conservator, nationalist si „militarist” (adica preocupat de apararea nationala) deci nu pot decta sa aplaud un asa contract. Caci israelienii au o industrie cu o reputatie de excelenta (a carui esecuri la altii ar fi realizari perfect onorabile) si in gnl plagerile vin de la aia care sunt tintele armelor israeliene … iar armai noastra are nu numa pnatalonii ci si zimele rupte-n spate …

    Insa numele Spike imi trezi parca niste amintiri recente :

    Pe 11 ianuarie (Achtung! 2016 !!) Romtehnica a anuntat ca a semnat doua contracte in valoare de 92,7 milioane de euro, respectiv 17,9 milioane de euro, pentru armament antitanc germano-israelian. Contractele au fost atribuite in ajunul Craciunului catre firma EuroSpike GmbH, iar anuntul semnarii contractelor a venit la cateva zile dupa ce premierul Dacian Ciolos a efectuat o vizita in Germania.
    Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre „un contract mai vechi, si coincidenta a facut ca el sa fie semnat acum„.

    Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit doua contracte pentru achizitia de armament antitanc cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la cateva zile dupa vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos in Germania. Informatia a fost sesizata si publicata de catre Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).

    Contractul de 17,9 milioane de euro se refera la „Mijloace antitanc”, mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se refera la „Sisteme rachete antitac portabile”. Cel mai probabil, contractul vizeaza sistemul de rachete Spike in varianta portabila pentru infanterie si forte speciale (modelul Spike MR).

    Produsa de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si a fost integrata in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

    Cele doua contracte au fost atribuite in urma unei negocieri directe, fara anunt de participare, iar Romtehnica justifica aceasta procedura prin faptul ca „lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

    EuroSpike GmbH este o societate de tip “joint venture” formată din Diehl BGT Defence GmbH & Co.Kg, Rheinmetall Defence Electronics GmbH, ambele din Germania, și firma Rafael Advanced Defense System Ltd. din Israel.

    De altfel, contractele atribuite acum catre EuroSpike GmbH nu sunt singurele. In ianuarie 2015, Romtehnica a mai cumparat rachete antitanc in valoare de 3,7 milioane de euro pe un contract atribuit pe 29 decembrie 2014, potrivit informatiilor din SEAP.
    Victor Cozmei HotNews.ro ,Luni, 18 ianuarie 2016
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20735349-armament-antitanc-110-milioane-euro-cumparat-romania-firma-germana-israel.htm

    „Coincidenta”??!!
    Oare de ce nu cred in acest cuvant ? (poa din cazua ca nu odata m-am dat peste cap ca sa aranjez intalniri intamplatoare si „coincidente”. Ma rog era vorba de dame misto foarte dar … intelegi voi)
    Cateva zile mai tarliu

    Romtehnica a achizitonat rachete antitanc in valoare de 20 de milioane de euro de la consortiul germano-israelian Eurospike, dupa ce in urma cu o saptamana a cumparat echipament si rachete antitanc de la aceeasi companie cu 110 milioane de euro.
    Romtehnica a semnat doua noi contracte cu firma germano-israeliana EuroSpike GmbH in valoare de 1,19 milioane euro, respectiv 18,9 milioane euro, pentru rachete antitanc. Achizitia anuntata in SEAP pe 19 ianuarie vine dupa ce in urma cu o saptamana Romtehnica anunta semnarea a altor doua contracte cu acelasi consortiu pentru rachete antitanc si dispozitive mobile de lansare a rachetelor. Noile contracte au fost atribuite, la fel ca si celelalte, in Ajunul Craciunului si au fost semnate la inceputul anului.
    Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit doua contracte pentru achizitia de armament antitanc cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la cateva zile dupa vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos in Germania. Informatia a fost sesizata si publicata de catre Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).

    Produsa de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si a fost integrata in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

    Cele doua contracte au fost atribuite in urma unei negocieri directe, fara anunt de participare, iar Romtehnica justifica aceasta procedura prin faptul ca „lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

    EuroSpike GmbH este o societate de tip “joint venture” formată din Diehl BGT Defence GmbH & Co.Kg, Rheinmetall Defence Electronics GmbH, ambele din Germania, și firma Rafael Advanced Defense System Ltd. din Israel.

    De altfel, contractele atribuite acum catre EuroSpike GmbH nu sunt singurele. In ianuarie 2015, Romtehnica a mai cumparat rachete antitanc in valoare de 3,7 milioane de euro pe un contract atribuit pe 29 decembrie 2014, potrivit informatiilor din SEAP.
    Victor Cozmei HotNews.roJoi, 21 ianuarie 2016
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20743188-noi-achizitii-militare-facute-romania-rachete-antitanc-inca-20-milioane-euro-radar-american-33-milioane-dolari.htm

    Sisteme de rachete antitanc Spike, de zeci de milioane de euro, achizitionate de catre Ministerul Apararii la inceputul anului

    La inceputul anului, Ministerul Apararii atribuia un contract de circa 93 milioane de euro catre consortiul germano-israelian Eurospike GmbH pentru „Sisteme rachete antitac portabile”. Pe langa acest contract, au mai fost atribuite inca trei contracte de circa 38 milioane de euro in total pentru rachete ghidate Spike antitanc, contarcte atribuite tot catre grupul EuroSpike.
    Victor Cozmei HotNews.ro, Marţi, 20 septembrie 2016
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21301020-licitatie-uriasa-aparare-peste-80-milioane-euro-pentru-286-autoturisme-teren-blindate-platforma-armament-pentru-montarea-sistemelor-racheta-antitanc.htm

    Deci ca cam asa – rachetele alea , extrem de necesare ptr apararea nationala, umpleau matzu germanilor (la fel ca si gazele rusesti cumparate printr-i firma germana) .
    Insa cuplul infernal Dracnea si Dracila au semant direct cu Rafael! Adica de acum rahcetele astea se vor produce in patria noastra nu in Heimatu’ nu stiu cui. Adica Romanistanu sau Rromanika nu va mai plati haraci nemtilor. De platit vom plati ca pana acum israelienilor (care au ragael care are propretatea intelctualaa jucarelelor) , vom plati ptr retehnologizare insa vom plati si lefuri in Romania! Si , naiba stie ce si cum, esita ommica posibilitate care se poate ca sa vindem unor terti niste cestii din astea .. si glumetii vor inghiti in sec ca nu vor mai putea zice Rromanika ori Romanistan ca sa nu se faca de ras !!!
    Insa nemtii , bentii se vior cam sterge pe bot de mute milioane – mai alesacum cadn Mutti Angelika are nevoie de abni ptr copii ei infiati de prin Somania si naiba mai stie unde!!! SI mai rau … daca se va gasi careva din UE si NaTO sa vrea Iron Dome naval si evreii (din Israel) vor zice ” De acord insa meri matale la Romaero. Bucuresti Romania.” Nu stiu cum se zice naspa in nemteste dar nu e o veste placuta ptr tanti Merkeloaza.

  21. Amalia spune:
    MAI 23, 2018 LA 1:30 PM

    Si eu ma mir cum de a fost posibil ca printul Harry sa fie pacalit in halul asta de o haimana americana needucata, cu origini dubioase. Se vede treaba ca barbatii din familia regala britanica sunt biete si firave legume față de Regina, o adevarata Doamna de Fier a Marii Britanii si a Commonwealth-ului, o lidera necontestată a imperiului britanic.
    Bine ca Harry nu va fi niciodata rege. Sper ca se va ,,sari” si peste ta-su, asasinul printesei Diana.

    • Poate i-a iesit pe nas..

      Nu preasi-a ,agrat unchiul , ala de demisona sa se insoare cu o dovortata. Insa .. sora reginei a divortat. Fiica ei a divortat .. Charles e divirtat. Anmdrew divortata si el…

      asa ca …

  22. TAmpit mmai poate fi Ponta!
    M-a durut și m-a costat atât de tare, în 2014, știți, când îmi dădea domnul Iohannis cu lista, zicea baronul X, baronul Y… Nu vă mai dau nume, că îi cunoașteți. Și eu trebuia să-i apăr deși eu eram de acord mai degrabă cu Iohannis, că nu sunt buni, dar sunt ai mei, trebuie să-i apăr, că aduc voturi
    Nu stiu cu cat sunt mai cinstiti astia de ii racoleaza acum, cat de cinstiti erau amicii lui INSA stiu ca Puie Monta asta a fots votata numa ptr ca pe el scria PSD.,…. Ptr ca era PSD l-am sustinut, m-ma dus lalansarea aia a catidanturii lui (desi imi era destul de greu .. hai pe bune tocmai mi se puses eun stent cu 50 de zile inainte!MA rpg acum ma misc si mai greu) , uneori mp-am certat .
    Su ?> Sobolanu facu pact de coabitare, puse luluta, sam etc.
    Si acu se ;lauda ca el in 2004 vota cu altu, ca in …
    Imu asta cu idei multe si nu prea inteleigente crede ca o sa castige voturi? De la cine? De laaia de ii ziceau Puie Monta ?

  23. Mircea Popescu spune:
    MAI 24, 2018 LA 10:03 AM

    Romania nu inseamna mare lucru pentru Rusia, interesata mult mai mult sa-si amplifice cooperarea economica cu tarile UE, in special cu Germania si Franta. Noi nu avem ce oferi Rusiei, din niciun punct de vedere. Le ajunge Crimeea. (Z)
    Pentru detalii, gasesti pe Google informatii despre suita de intalniri recente, intre Vladimir Putin si lideri importanti din Europa, sau despre acordul previzibil dintre Gazprom si staff-ul de la Bruxelles, pentru ca rusii sa-si mentina pozitia de cvasi-monopol in Europa, inclusiv prin utilizarea, in viitor, a NordStream 2 pentru ca mai multe gaze ruseşti să ajungă direct în Germania prin Marea Baltică, fără a trece prin Ucraina.
    In acest context, ma intreb daca nu cumva SUA s-a consultat cu Rusia inainte de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, tara ce detine rezerva petroliera cea mai mare din lume, dupa Rusia. Intentia europenilor era de a investi cca 200 miliarde de dolari in terenurile petroliere din Iran, pentru a-si reduce dependenta de Rusia.
    Complicate mai sunt increngaturile geo-politico-strategice….e nevoie de multa minte limpede ca sa le descifrezi si intelegi, stimate coleg-navigator transoceanic, Mircea Popescu.
    Eu nu sunt convins ca unchiul malefic chiar ne vrea binele, tocmai pentru ca este la multe mii de km departare de Romania. Pur si simplu suntem greu de gasit pe harta, pentru elevii americani, carora le plac mai mult armele decat geografia.

Lasă un răspuns