Căsătorii și divorțuri

În timp ce în Marea Britanie se desfășoară o nuntă pe modelul Cenușăresei – regizată pornind de la ideea că încă ne plac poveștile cu zâne – la București au loc noi episoade ale divorțului între guvern și președinte. Nu voi repeta faptul că nu avem, cel puțin deocamdată, înțelepciunea de a gestiona o bună funcționare a regimului semi-prezidențial și că ar trebui poate să ne gândim, în perspectiva unei revizuiri constituționale, la o variantă care să înlocuiască mașina noastră cu două volane.

Aceste dificultăți se observă mai ales în domeniul politicii externe. Tensiunile legate de memorandumul guvernului privitor la o eventuală mutare a ambasadei române la Ierusalim au scos în evidență neclaritățile (ambiguitățile) Constituției în legătură cu competențele în acest domeniu ale președintelui, guvernului, parlamentului.

Ideea de bază a Constituției este aceea a colaborării între aceste entități pentru luarea unei decizii. Dar dacă ele nu se înțeleg?

Apropierea alegerilor (euro-parlamentare, prezidențiale, parlamentare) îi face nervoși pe membrii opoziției dar îl agită și pe președinte. Mi se pare aberant însă ca disputele legate de competențele constituționale să atragă acuzații de înaltă trădare. În opinia mea, Ludovic Orban, ca om politic român, se descalifică prin plângerea penală pe care a facut-o (ca cetățean – sic). Mă întreb cum vor privi străinii – ce nu au lejeritatea noastră în materie – o astfel de acuzație la adresa premierului român în funcție.

Diferențe de abordare în legătură cu atribuțiile de politică externă au existat și între Băsescu și Ponta, mai ales în ceea ce privește reprezentarea la Consiliul European. A existat o dispută ce a implicat și Parlamentul dar și Curtea Constituțională (vezi detalii în cartea mea, „Reprezentarea României la Uniunea Europeana”, 2014). Spre deosebire de sistemul semi-prezidențial francez, unde politica externă face parte din „domeniul rezervat” al președintelui, în România competențele în materie sunt partajate între președinte, guvern și, desigur, parlament.

În condițiile în care, după alegerile prezidențiale, guvernul a fost vulnerabilizat – în primul rând prin declarațiile și acțiunile președintelui – urmarea fiind demisia guvernului Ponta, urmată de un guvern servil președintelui apoi de două guverne PSD/ALDE fără preocupări de politică externă, președintele s-a ocupat nestingherit de zona de politică externă, participând la reuniuni ale Consiliuli European, fără să se consulte cu guvernul și fără să ofere informații parlamentului.

În aceste condiții, recentele decizii ale guvernului (pe care nu le comentez pe fond) l-au nemulțumit pe candidatul la prezidențiale anunțat de președintele PNL, Ludovic Orban, în ideea că i-au fost încălcate atribuțiile. 

Schimbarea sediului ambasadei din Israel este doar o chestiune administrativă, logistică, putând fi decisă doar de guvern,  sau ea are implicații mai mari, legate de acceptarea unei alte capitale etc.?

Să spunem totuși că ea ar fi mai aproape de atribuția înființării ambasadelor, caz în care ar fi nevoie de colaborarea între președinte și premier, ținând seama de faptul că guvernul este răspunzător pentru realizarea politicii externe a statului în fața parlamentului, conform art. 102 și 109 din Constituție. Un astfel de decret ar trebui contra-semnat de premier. Dar, așa cum arată Ștefan Deaconu, într-o valoroasă lucrare consacrată Constituției, în cazul în care se ajunge la un conflict juridic de natură constituțională între cele două autorități, Curtea nu ar putea decât să constate existența sau inexistența unui eventual conflict. Curtea nu poate însă să stabilească cine are dreptate. Într-o astfel de situație doar parlamentul poate tranșa, fie printr-o moțiune de cenzură împotriva guvernului, fie prin suspendarea președintelui pentru încălcarea Constituției. (Vezi Ștefan Deaconu în I. Muraru, E.S. Tănăsescu, Constituția României, Ed. C.H.Beck, 2008, pag. 857)

Plângerea penală a lui Ludovic Orban nu face deci decât să pună paie pe foc. Ea nu are sorți de izbândă. În schimb, va menține o atmosferă tensionată în interior și va paraliza acțiunile de politică externă. Un mic exemplu – în această ambianță, președintele nu a semnat încă decretul de numire a noului ambasador român la (deocamdată) Tel Aviv, propunere venită de la guvern!

37 de gânduri despre “Căsătorii și divorțuri

 1. UN FICUS NERVOS ÎNTR-UN CIUBĂR NEMȚESC

  MOTTO 1: Iohannis: Şi eu ce fac acum?
  Dăncilă: Şi eu ce să vă fac, dacă nu m-aţi întrebat înainte? Nu,
  dacă vreţi ne vedem doar noi doi. Plec în Israel. Oricum vin doar eu la Cotroceni, pentru că nu există niciun conflict cu BNR, nu accept altfel „( stenograma presupusei discuții dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, înaintea plecării acesteia în Israel, MEDIAFAX 25 aprilie 2018)

  MOTTO 2: „Am depus o sesizare la Parchetul de pe lângă ÎCCJ privind anumite fapte săvârșite de Viorica Dăncilă, dar și de președintele PSD Liviu Dragnea legate de pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoștința opiniei publice și de tot ce s-a întâmplat ulterior cu memorandumul (de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, n.n. ) … Acestea riscă să pună în pericol interese fundamentale ale României, care sunt puse pe tarabă ca la talcioc de Dragnea și de acoliții lui pentru diferite interese de natură personală. Asta e firea mea, nu am putut să stau pasiv și să mă fac că nu văd cum România este făcută praf de un clan de pigmei obișnuiți să se joace cu lopățica în nisip pe malul lacului Belina.”(Ludovic Orban, 17 mai 2018, ȘTIRIPESURSE.ro)

  ………………………………………………………………………………………..
  Klaus… Klaus… eu te înțeleg, dragă! Știu că ai plâns, de nervi, în baie , prăbușit sufletește peste chiuveta din porțelanul cel mai fin, în timp ce, marcat de iritarea în creștere, altoiai cu șuturi precise vasul de closet, care era , totuși , nevinovat. Știu că te-ai dat cu fundul de gresia antiderapantă, noroc că ai modificat camera de baie iar acum e cât un apartament de două camere, confort I, și, fiind loc destul, n-ai spart nimic. Zău că înțeleg și asta… sigur că nu ți-a ieșit încă micul puci , dar , dragă , nici nu putea să-ți iasă , că nu te-am pus eu să ți-l alegi partener de conspirație tocmai pe Ludovic Orban, care, crede-mă, nu e cu nimic mai deștept decât era acum 4 ani când afla, plin de candoare, „…ciiiine essssteeee generaaaaalul…” Ba, chiar aș spune că insolitul aer de decrepitudine care dă atâta farmec trăsăturilor actualului președinte al PNL este o distincție dobândită în ultimii ani și care prinde deja o cuvenită patină.

  Măi băieți, ce să spun… când mai pregătiți puciuri de-astea nu mai bine consultați și voi MANUALUL MICULUI CONSPIRATOR ca să vedeți cum se face, în mod credibil, o sesizare „de înaltă trădare, prezentare cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României, uzurpare a funcţiei şi divulgare de informaţii secrete de stat” ca să nu se tăvălească lumea de râs ? Și să evitați, în felul acesta, valul de peneliști derutați care se-nghesuie pe ecranele patriei ca să ne spună că ei n-au știut nimic, că numai șeful lor de partid e prost, nu și restul partidului, că pe ei nu i-a consultat boss-ul , că ei n-ar fi scris sesizarea aia …

  Să nu credeți că MARELE FICUS arde de nerăbdare să-și facă un „guvernul lui” format de PNL și cu cine s-o mai găsi pe lângă… nici gând! Realitatea e că pe el îl arde la ficați dialogul telefonic cu doamna Dăncilă… pentru asta a-ntors România pe dos , pentru asta îi cere demisia Vioricăi… pentru asta bate din piciorușele cu numărul 56 la pantofi, pentru asta scrâșnește din dinții excedentari… păi, de ce credeți că i-ar trebui lui un premier care să se dea în lanțuri, să țină maimuțe pe umăr și pisici tolănite-n brațe la sediul central al partidului, care să-și pună-n cap clopuri de doi metri , să cânte la chitară, s-o ciupească pe Turcan de părțile moi și să evolueze la vuvuzea pe la acțiunile de protest? Nu-i trebuie! Lui un Cioloș-de-școală-nouă îi trebuie !

  Și n-ar fi prima oară când contemplativa PNL, cu bigudiuri în cap și capot înflorat, e atât de fraieră încât nici măcar nu-și dă seama ce i se întâmplă și constată abia după, cu gura căscată, că președintele avea demult o altă amantă politică în delegațiile peste hotare, căreia îi lua bilete în Caraibe și-i promitea bijuterii și funcția de premier, în timp ce ea, proasta de PNL, stătea acasă , îi gătea ciorbițe și-i împletea ciorăpei de iarnă, mărimea 56, așteptându-l să se întoarcă din Germania!

  Apreciat de 1 persoană

  • Vinovatii in ,,Casatorii si divorturi”?,,, cei care au scris constitutia au o parte din vina. Presedintele Ion Iliescu, care a dorit sa fie presedinte fara nici un fel de scrupule si orice mijloace. Basescu, Ponta, guverne peste guverne, partide peste partide etc. Un lucru e foarte clar: nu se doreste munca in echipa, nu se doreste binele si nici progresul. Ne caracterizeaza marea mindrie. Eu sint cel mai bun, de ce sa ma invete cineva? Nu-mi place cind imi arata drumul corect.Acest tip de oameni, mindrii, cu trasaturi de tradatori, si mari specialisti in a pupa in spate pe din dos, cum guvernul ,,dragnea”, i-a pupat pe americani, fara sa fie spalati la partea rusinoasa; cu o graba iesita din comun, ( in a muta ambasada) fara sa astepte si sa ia in considerare pozitia unor state europene puternice si mult mai intelepte. Bine, bine! Cine pierde, cine cistiga?… dezbina si conduce… decit cu un prost la cistig mai bine cu un hot la paguba… romania mai in urma cu 30 de ani avea o multime de meseriasi care se dedicau furtului de tehnologie externa. Tehnologie ce a contribuit la dezvoltarea tarii. Sa nu credeti ca acesti meseriasi erau asa de buni. Dar aveau si stelute pe umar. Drumul spre furtul de tehnologie era inlesnit, intentionat, de catre inteleptii din tarile de unde se actionana. Bineinteles ca acesti baieti destepti (si un prost e destept. Il pui sa invete o poezie, o invata) , cistigau de doua ori: odata erau platiti de tara, a doua oara erau platiti de ztraini. Deci sint tradatori. Cu ajutorul lor s-a distrus si vindut tara. Ei sint cei care fac parte din parlament, din marile companii cu alte cuvinte din economia romanesca, economie care e dirijata de haos. Tara noastra e bogata, dar e condusa de oameni risipitori, fara nici o responsabilitate, oameni de nimic, oameni care nu stiu ce e responsabilitatea, integritatea, educatia, bunul simt. Atit timp, atit stinga cit si dreapta nu sint unite, tara se distruge. Dar ce e foarte interesant, o parte din baietii destepti, care au ajutat pe straini, sa puna mina pe everile tarii incep sa piara. E un joc al istoriei care se repeta de la faraoni incoace. Cu parere de rau, noi nu facem politica, facem tirguiala de bazar. Politica inseamna experienta profesionala, educatie, reguli exacte, ca la matematica, respect total, viziune, intr-un fel ,,scoala lumii” care e cea mai buna.

   Apreciază

   • „Aşa sunt vremurile, nu poţi să fii moral, fără să fii în acelaşi timp imoral. Şi nu poţi să-ţi satisfaci vanităţile, fără să te umileşti din când în când. Cei care nu acceptă o jumătate din această pilulă, nu pot avea cealaltă jumătate. Căci totul e atins de duplicitate azi. N-a mai rămas nimic curat… ” citat din Octavian Paler

    Apreciat de 1 persoană

   • Constituția a fost scrisă pentru oameni cu scaun la cap. Antonie Iorgovan ,, Părintele Constituției” a explicat fiecare articol din Constituție, în prima ediție a publicării acesteia. Și ce aveți cu domnul Iliescu? Acesta a reușit să mențină țara întreagă,în contextul în care fiecare voia câte o părticică din România. Ați uitat vânjoleala prin România a diferitor organizații, care aduceau ajutoare, care filmau obiectivele strategice, fără să-i oprească nimeni?

    Apreciază

 2. DOUĂ CLIPE DE FERICIRE ÎN VIAȚA UNUI GENIU

  Ia imaginați-vă cum ar fi să perorați despre spânzurătoare fiind cu funia în jurul gâtului și cu picioarele abia susținute de scăunel? Vă imaginați? Nu, căci numai Cristian Tudor Popescu știe să facă lucruri de-astea…

  Ultima lui idee generoasă a fost ca persoanele care nu au luat bacalaureatul să fie excluse din procesul electoral- să nu poată pune, așadar, mica ștampilă pe buletinul de vot. Iată:

  „Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu prezintă bacalaureatul luat, nu e niciun fel de problemă. Rămâne cetățean al acestei țări, cu aceleași drepturi, își poate vedea liniștit de viața lui, beneficiază de ce-i poate oferi statul, dar NU VOTEAZĂ, dacă nu are bacalaureatul. De ce? Pentru că este examenul de maturitate. Așa se numea cu niște decenii în urmă. Acest examen certifica – și așa ar trebui făcut și modificat – încât să certifice nu numai cunoștințele de matematică, română, istorie, biologie ale elevului, ci și maturitatea lui. Asta nu înseamnă o negare a votului universal. Nu e nici o negare a egalității. Au toți dreptul să dea bacalaureatul, să învețe. În România, învățământul e garantat de stat, e obligatoriu. …Nu e o discriminare dacă ai dreptul să votezi numai după ce ți-ai dat examenul de maturitate. Dacă nu vrei să faci uz de aceste șanse, nu vrei să înveți, să te maturizezi nu înseamnă că te-am discriminat eu! Înseamnă că, din anumite motive, ești pe cale DE A DEVENI UN INS CU PROBLEME CU SOCIETATEA.”

  M-am gândit dacă în familia mea, mai apropiată sau mai depărtată, e vreunul care nu și-a luat Bacalaureatul – deci, un potențial ins care va avea PROBLEME CU SOCIETATEA. Nțțț! nimeni! Toți și-au luat Bacalaureatul, toți cu note mari… nici măcar un eșec!

  Și totuși , sunt și persoane pentru care Bacalaureatul s-a dovedit a fi un „pod prea-ndepărtat” … de pildă , fiul cel mic al lui Cristian Tudor Popescu… eu nu aș avea nici o problemă cu faptul că acesta a reușit performanța abia după trei ani de chinuri. Fiecare cum poate… pentru tac-su însă se vede că ăia care își iau bacalaureatul mai greuț sunt inși care ar putea pune probleme societății ! Totuși, Bacalaureatul fiului lui CTP are o importanță istorică : dacă episodul ratării acelui examen n-ar fi existat , „Crucișătorul presei românești” ar fi fost FERICIT O SINGURĂ DATĂ ÎN VIAȚĂ, și anume atunci când, iluminat pe dinăuntru, a găsit o funcție Lyapunov- nu ne-a spus unde a găsit-o … așa însă, a mai avut un episod, fulgurant, desigur, de fericire, și când a reușit băiatul lui să-și ia „maturitatea”:

  “Cred că am fost fericit în ultimul an de facultate, când am facut lucrarea de licență la Automatică – Sisteme de reglare adaptivă cu model etalon. Timp de un an și jumătate am căutat o funcție, o funcție Lyapunov, care se referea la hiperstabilitatea unui sistem. Era ceva infernal. În momentul ăla, mai erau vreo trei inși în lume care puteau să înțeleagă ce fac eu acolo, doi americani și un japonez. Atât. Nu mai știa nimeni în lume chestia aia. Timp de un an și jumătate, și-n culcare, și-n somn, și când vorbeam cu oamenii, și când eram cu soția mea, că eram căsătorit, aveam viermele ăla în cap, care continua să ruleze acolo. Schimbam, schimbam, schimbam ipoteze, în speranța că voi găsi funcția aia. Un an și jumătate…După un an și jumătate de căutări, în care mă transformasem la față, în care prietenii mă întrebau –« Ce-i cu tine? », că deja începusem să arăt deranjat psihic din cauza obsesiei ăsteia, am găsit-o. Am găsit-o într-o dimineață…Ăla a fost un moment în care am fost fericit…Al doilea a fost când fiul meu cel mic, Matei, a luat 6,80 la matematică, la Bacalaureat, după trei ani de chinuri. Mi se face pielea de găină când mă gândesc. Trei ani de zile pâna când și-a luat Bacul, până când s-a hotărât. Și am muncit cu el vreo cinci luni. Acel 6,80 mi se pare echivalentul teoremei Hamilton-Cayley, perla algebrei liniare. A fost al lui, 6,80 ăla, l-a luat pe bune, a făcut el exerciţiile respective și și-a luat Bacalaureatul”

  Eu cred că nevasta de-atunci a lui CTP s-a bucurat mult când a aflat că acesta se gândea la o funcție Lyapunov în momentele lor de tandrețe, dar, pe bune, la ce se putea aștepta să se gândească un cyborg cu circuitele în devălmășie?

  Totuși, să ne bucurăm și să fim mândri: CTP –ul nostru nu era înțeles de soție, dar era o carte deschisă pentru cei doi americani și un japonez, singurii DIN LUME care pricepeau ce face dânsul. Geniu, deci…ei, așa mai venim de-acasă…

  Vă întreb: termenul „…nino! nino!…” vă spune ceva? Da? Și mie.

  P.S. Am aflat cu ocazia asta :
  1.De ce s-a schimbat CTP la față – din pricina funcției Lyapunov …sper că înainte era mai drăguț.
  2.A fost bănuit și-n tinerețe de unele deranjamente psihice, deci nu sunt eu răutăcioasă
  3.Cuirasa lui CTP se poate face, uneori „piele de găină”… ei, asta m-a derutat profund…

  Apreciat de 2 persoane

 3. # SLOGAN DE POET RATAT

  Măi băieți care vă ocupați de protestele astea simpatice din Piața Victoriei… ce naiba, voi un slogan ca lumea nu știți să compuneți? Ce-i aia : „VREM EUROPA , NU DICTATURĂ” ? Voi nu vedeți că nu rimează? Nu vedeți că nici ritm n-are? Cum să scandeze poporul haștagist porcăria asta?

  De pildă, puteați să ziceți: „TROPA , TROPA , TROPA/ NOI VREM EUROPA” sau „NU VREM DICTATURĂ/ CI VREM O GLAZURĂ ( GRAVURĂ, FRIZURĂ, FRIPTURĂ, CENZURĂ, etc- aici avem mult mai multe rime decât la Europa ) ”

  Da’ voi, vai de capul vostru de poeți fără talent…. după ce-ați clocit o lună protestul de ieri numai oușorul ăsta de bibilică, gata zbârcit a eclozat !

  De ce să vă bateți joc de cetățenii manifestanți? Cu ce-au greșit sfioșii și inteligenții care nu știau ieri dacă să calce pe steluțele galbene din steagul UE, pictate pe asfalt, sau să leviteze duios, cu portavocea într-o mână și telefonul mobil în cealaltă, pe deasupra lor?

  P.S. De data asta nu mai protestau cu mânuțe galbene , ci cu zerourile centenarului României făcute din cătușe. Ce mizerie… Sunt curioasă dacă și „cătușele centenare” s-au comandat la aceeași firmă care înainte făcea „mânuțe” galbene. A, să nu uit… mai sunt curioasă și a cui e firma.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Tradatorii ca tradatorii, dar cine sunt racolatorii?

  Subiectul mutarii ambasadei SUA la Ierusalim tinde sa ia amploarea efectului “bulgarelui de zapada”. Recunosc ca ma asteptam, dar evaluasem ca se va intampla mai devreme. Efectul se datoreaza atat mijlocului cauzal – “bulgarele de zapada” -, care este decizia unilaterala a lui Donald Trump, cat si incidentei mediului in care acesta se rostogoleste – dreptul international, deteritorializarea si masacrarea palestinienilor, miscarile de eliberare nationala si reteritorializare etc. Nu in ultimul rand, in mediul de evolutie international, care, istoric, este insurmontabil in ultima instanta, se inscrie si condamnarea globala a Israelului pentru apartheid si genocid.

  Din pacate, in criza septuagenara in care Israelul a furat majoritatea covarsitoare a teritoriului Palestinei si incearca sa faca acelasi lucru cu Ierusalimul de Est, a intrat si Romania. Mai bine zis, a fost tarata de catre lideri fara scrupule, ahtiati dupa bani, influenta si putere, pentru care unii ar vinde-o si pe muma-sa, cum se zice dispretuitor si blamabil in popor. Nu as vrea sa acuz sau sa scuz vreuna din parti, puterea si opozitia mi se par la fel de vinovate. Privind Ierusalimul, Dragnea-Dancila pactizeaza cu americanii si israelienii, Iohannis-Orban cu germanii si eurobirocratii. Romania este “out” in planurile celor doua cupluri de forte, interesate mai mult de dividendele politice occidentale, decat de interesul national.

  PSD si PNL sunt la fel de prinse in sforile pe care le trag internationalistii, de stanga, si supranationalistii, de dreapta. Aceasta sforarie transnationala se face prin coruptie si tradare. Chiar daca aceste ultime doua fenomene par sa incrimineze mai mult PSD-ul, pentru ca ele se intampla acolo unde sunt puterea si banii, nu pot sa remarc ca alternanta la putere din ultimul deceniu si jumatate a fost o semirotativa, o rotativa guvernamentala, nu si prezidentiala. Acest detaliu de continuitate si supervizare prezidentiala ar putea explica multe din ciudateniile celor doua fenomene amintite, care se plimba linistite dintr-o parte in alta. Nu pot gasi o alta explicatie decat complicitatea.

  Cand generalul Florian Coldea a transmis public un mesaj celor care au de gand sa tradeze, avertizand cu episodul biblic al tradarii pentru 30 de arginti a lui Iisus de catre Iuda, care nu a supravietuit remuscarilor si raului savarsit, fostul sef SRI nu a tintit, explicit, doar una dintre parti, PSD sau PNL. De aceea cred ca PNL este singurul care se ia in serios (nici macar tot PNL-ul) cu plangerea penala pe care Ludovic Orban a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuză de înaltă trădare, legătă de mutarea ambasadei României la Ierusalim. Bun, daca x si y sunt tradatori, cine sunt racolatorii? Nu exista tradare fara o parte straina, ostila sau interesata, care sa beneficieze de informatii secrete sau afaceri ilegale, si fara o plata, fara argintii de corupere sau recompensare a tradarii sau ilegalitatii comise.

  De ce se evita sa se ceara public denuntarea racolatorilor? Sunt ei parteneri strategici sau aliati, iar divulgarea lor nu ar fi “political correcteness”? Vor fi date in vileag ipocrizia si volatilitatea sustinerilor geopolitice interesate ale ideilor de “stat de drept”, “independenta justitiei”, “lupta anticoruptei”, care poarta pe dedesubt camasile de noapte cu care dorm in acelasi pat cu cei care se pretind integri, dar se folosesc de ele pentru acuzatii si culpabilizari care le aduc profit? Afland cu cine si cum se fac afaceri netransparente cu armament si tehnica militara, pe care le cumparam in nestire, care macar nu sunt nici cele mai performante, ci niste generatii uzate si obosite, care practic submineaza capacitatea reala de aparare a Romaniei, un fapt ce imi zgandare sindromul “Skoda”, coruptia interbelica din afacerea cu acelasi nume, care a implicat politicieni, Casa Regala si violari ale secretelor de stat, mi-am format deja o parere. Dar astept inca sa vad daca se va gasi un roman verde care sa rupa pisica in doua. Un politician sau un partid care sa iasa dintr-o ezitare perdanta. Care sa vina cu un proiect de decizii strategice, pentru a sti cui sa-i dau votul, anul viitor, la prezidentiale si europarlamentare.

  Apreciat de 2 persoane

  • M-ati obisnuit cu luari de pozitie pertinente; din pacate aprecierea gestului mercenar al lui Orban nu se plaseaza in acelasi registru. Este un moment in care rezerva e cea mai inteleapta.

   Apreciază

   • Daca ati fi citit mai analitic, ati fi formulat o opinie mai analitica. Adica, ati fi observat ca, inca din titlu, am pus accentul pe cauza, nu pe efect. Cam asa ne invata (sau ne invata) si dialectica. Iar in continut, mai jos, ati fi inteles, fara echivoc, ca ideea potrivit careia ” (…) PNL este singurul care se ia in serios (…)” nu inseamna in niciun fel o „apreciere” la adresa lui Ludovic Orban. Nu-mi atribuiti ceea ce nu imi apartine…

    Apreciază

   • Daca este sa recurgem la analiza semiotica pe text, asumarea implicita a tradarii si actorilor ei este cel putin la fel de relevanta precum cei care au facilitat tradarea. Cat despre Orban, pozitia lui e o palarie ce-i cade peste urechi de nu i se vede prea mult din cap; doar sarcasmul ii poate salva luarea in serios.
    A fost un film din care a ramas doar titlul – Un razboi prea mare pentru un asemenea personaj mic si transitoriu.

    Apreciat de 1 persoană

 5. UN PROTEST MIC ȘI BLEG, PE 13 MAI 2018, ÎN FAȚA GUVERNULUI

  Ce ne facem măi, băieți ? Păi, nici un protest ca lumea nu mai puteți organiza în Piața Victoriei? Ce-a fost leșinătura aia de manifestație? Pentru asta au muncit pe Facebook Mihai Șora și distinsa lui nevastă, aducând în prim plan GIRAFA simbolică, din fața Muzeului Antipa ? Iată:

  „Dragi prieteni, dacă nu vreți să ajungem cu toții să defilăm în cap prin fața tribunei oficiale, dacă țineti la soarta voastră și a copiilor voștri, ne vedem, în această seară, la Girafă! P.S. Pata de pe inimă doare cel mai mult” ( explicație: pe inima girafei domnul Șora a „lipit” o pată de forma României… Lui – sau doamnei Șora, căci nu se știe exact cine e responsabil cu Faccebook-ul în familie- i s-a părut simpatic, mie mi s-a părut nu numai vulgar, ci și sinistru !!! )

  Am fost surprinsă că domnul Mihai Șora , mai centenar decât însuși centenarul României, se gândește la perspectiva de a defila „ în cap prin fața tribunei oficiale ”, dar având în vedere faptul că dânsul a mai și sărit în iarnă la evenimentul „cine nu sare nu vrea schimbare” ar trebui să ne imaginăm că stăpânește și alte giumbușlucuri despre care e bine că ne informează, din când în când, cu generozitate.

  Altfel, deși mitingul s-a dovedit a fi mic, a fost vioi… jandarmii l-au ridicat pe Mălin Bot înainte de a intra în piață, i-au bruscat portavocea și i-au șifonat steagul NATO… cică se duce cu dânsele la IML… Mie mi-a părut rău – căci un protest antiguvernamental fără Mălin Bot e ca o nuntă fără jucatul găinii. Nici nu-ți vine să te atingi de sarmale…

  Noroc că era Tudor Chirilă acolo. Și-a fost nimerită prezența lui, ca să aflăm și noi pentru ce se protestează… și nu numai noi, să afle și ăia care protestau . Mi-a plăcut. Părea trezit din somn, dar pe urmă mi-am amintit că așa arată el , ca „veriga lipsă”, indiferent de momentul acțiunii. A explicat bine – în 7 minute, însă cu un limbaj mai curând sărăcuț și obosit , nepotrivit cu statura lui de intelectual uriaș și „reper moral” pentru Crin Antonescu, adică…așa … ca să priceapă tot revoluționarul, că NU SE MAI POATE ÎN FELUL ĂSTA ! Trebuie ALTFEL!

  Și Victor Rebengiuc – un actor mare, dar varză la opțiuni politice, el fiind cel care a mărturisit cu o candoare care m-a înfiorat că a vrut să-l omoare pe Iliescu … mă rog, nimeni nu-i perfect… – a fost de părere că „trebuie ieșit în mod masiv la proteste, altfel ne agităm în van”. Deorece protestele „pot împiedica anumite măsuri nesănătoase, trebuie perseverență”. Evident, nu ne-a spus despre ce anume ar putea fi vorba – dar nu mi s-a părut a fi o problemă, doar v-am zis mai devreme că nu se știe pentru ce s-au „mitingit” oamenii astăzi, în afară de faptul că i-a chemat tata Facebook la „socializare” în Piața Victoriei.

  Oricum, deși s-au prezentat slăbuț la protest, eu zic să le dăm totuși notă de trecere. Și Klaus, într-un discurs de-o neobișnuită obrăznicie, tot notă de trecere le-a dat, cu exprimarea bolovănoasă care l-a consacrat : „Bănuiesc că oamenii sunt în stradă pentru că sunt nemulțumiți. E importantă atitudinea și e important ca cineva să-i readucă pe guvernanții aceștia cu picioarele pe pământ”.

  Căci s-au stăduit , pentru această grandioasă acțiune comunitățile civice : # Corupția Ucide, # Rezistenta, # Insistăm, # Reset, # Inițiativa România, # Acțiunea Civică Galați, # Declic, # Uniți Salvăm, # Umbrela Anticorupție Cluj și # Aradul Civic. Eu zic să-i chemăm și la Balul Bobocilor . Pentru antren și scandări. Căci cu muzica ne descurcăm și singuri – aia e mai ușor de procurat, nu-ți trebuie convocator pe Facebook! !

  Apreciat de 1 persoană

 6. „DNA SĂ VINĂ SĂ VĂ IA! ”

  Unde ești, DNA? Tu nu vezi, dragă, ce fac ăștia de la Înalta Curte? Cum nu le pasă de durerea ta enormă când îți mai tuflesc în mufă un dosar cu „ACHITAT” ? Nici pe ăia de la Curtea Constituțională care, cu dușmănie, îți taie aripile cu drujba nu-i vezi ?

  Păi, ar trebui să vii să-i iei…cum îi luai tu altă dată, de tremurau robele pe ei … ah! ce timpuri… cum îl ridicai tu pe Stan Mustață din stradă, până să intre în sala de judecată și alte „onorate instanțe” , cu care aveai mata coada înnodată pe sub scaun, îi dădeau ăluia șapte ani de pușcărie, de-a mărturisit judecătorul , sărăcu’, că indiferent dacă se schimbă lucrurile , el nu mai cere nimic de la statul român , căci de-acum îi e frică să mai intre vreodată în sala de judecată.

  Cum scormoneai tu struții din biografia lui Toni Greblă… și rațele… și caprele… exact cum zicea Lucian Papici- o stea a DNA-ului , căruia i-a luat și Cristian Ghinea un interviu epocal, înainte de a-l vedea mă-sa cum o sărută pe Macovei – „…nu poți să scoți coruptul din om cu mănuși chirurgicale și cu anestezie…”. Nuuuuu, nu poți! Ce percheziții … păi, a trebuit să învețe procurorii să caute struții de ouă, or asta le-a adus un spor de periclitate, că nu voiau păsăroaiele alea să stea la control… dădeau din picioare.

  Cum găseai tu 17 infracțiuni capitale în activitatea antediluviană a unui avocat ajuns între timp prim-ministru, infracțiuni constând în emiterea și încasarea a 17 facturi , și cu plata prin bancă, nu la sacoșă, așa cum face plățile lumea bună… și te credea poporul, știi?

  Că păreai fată serioasă, școlită sub fusta LICURICIULUI GIGANTIC, imbatabilă… când colo , te-ai lăsat pe tânjeală… te-ai lenevit… nu tu o arestare preventivă, nu tu un clinchet vesel de cătușe pe mâna delicată a uneia care arată incomparabil mai bine ca doamna Codruța ( ia să vedem ce doamne și domnițe îmi vin în minte așa, fără să mă străduiesc: Elena Udrea… Olguța Vasilescu… Crinuța Dumitrean… Alina Bica…) nu tu un rechizitoriu scris din rărunchi, fantezist și îndrăzneț, fără vreo legătură cu realitatea, nu tu o percheziție moțată, cu saci de documente, târâți pe jos și care nu folosesc la nimic.

  Și pe acest fond nervos, Înalta Curte a comis un relaxat : „…îndrăznește să crezi!…” și i-a achitat pe Dan Șova și pe Victor Ponta în dosarul „betonnnnnn…” la care a lucrat procurorul Uncheșelu din toate pozițiile…. l-a achitat și pe Toni Greblă… Cum, cum? Și planeta nu se-nvârte încă invers?

  DNA , îmi pare rău că trebuie să-ți zic, dragă, dar la matale „reformarea” de-aici încolo ar mai merge numai cu buldozerul. Sper să-ți găsească ăia care vor dori să facă un pic de curățenie un utilaj cu cupa adecvată. Sau, poate, un făraș de capacitate mai mare …

  Apreciat de 1 persoană

 7. UN PARTID ISTORIC DE VIITOR

  Știu, îmi veți spune că liberalii nu mai sunt liberali, că sunt mai mult pedeliști, că sunt vopsiți , că aia… că aialaltă… și totuși, nu mă pot opri din analiză… cum dracului s-a transformat Partidul Național (!!!) Liberal (!!!) în pelteaua asta indigestă și urât mirositoare?

  Păi , să vedem… PEȘTELE, spre exemplu… PEȘTELE… din ce zonă a anatomiei sale – destul de simple, nu-i așa? – se strică ? Înțelepciunea populară zice că de la cap … Aplicabil la cazul nostru? Știu și eu? Să vedem…

  Se dă un partid istoric . Membrii săi , cu carnete și cotizații, sunt mândri că fac parte dintr-o „elită politică” … adică numai gulere albe și genți diplomat la purtător , numai menuet cu figuri, numai înalta emfază a apartenenței la o castă mai tare decât cea a bicicliștilor, de exemplu, în care cel mai expresiv intelectual e Lucian Mândruță care scrie panseuri la DILEMA VECHE.

  Ca orice partid , PNL are nevoie de o conducere. Să ridicăm puțin cearceaful întins deasupra și să aruncăm un ochi peste conducerea PNL din ultimii ani… mai exact, ne interesează perioada post-Antonescu Crin, pentru că pe-acolo, zic, se poate sesiza putreziciunea materialului – să-i spun giulgiu? – de deasupra.

  Prin iulie 2014, când a intervenit un dureros „fusionus interruptus” în idila dintre PNL și PDL, din motive de „…ne prind alegerile prezidențiale că facem prostioare pe canapea, cu lumina stinsă…” , a apărut ideea conducerii bicefale a noii formațiuni… sau bicefalee, că pe mulți cetățeni îi lua cu dureri de cap când vedeau în ce se transformă Partidul Național Liberal. O perioadă, așa-zisul partid a funcționat sub numele: PNL/PDL, într-o ambiguitate clipocitoare și cam puturoasă. Dar după câștigarea alegerilor prezidențiale în triumf de către marele ( înalt, adică…) Iohannis, „bicefaleea” s-a numit Gorghiu + Blaga… Un bărbat și o femeie ar fi, în principiu, un lucru bun… mai puțin european, dar bun… numai că nu știm dacă ăla era potrivit să fie bărbatul și dacă aia trebuia să fie femeia pentru a rezulta o progenitură reușită. Gorghiu a fost înșurubată pe scaunul de preș’ al PNL de către însuși Iohannis, deși ar fi vrut să candideze și Teodor Atanasiu ( cu mult tupeu…) și Ludovic Orban ( ăsta, perdant ca de obicei, știți…) . Dintre cei doi însă, a câștigat Gorghiu Alina … care nu se știe dacă a și candidat… dar de câștigat, a câștigat … că așa a vrut Klaus. La PDL a fost mai simplu… cum nu era nimeni mai de soi , l-au pus pe Blaga ( „bun organizator”, după cum știți… că despre Blaga nimeni n-a fost în stare să scoată și vreo altă descriere plastică de-a lungul timpului) și s-a rezolvat cazul!

  Ce ziceți? Peștele de la cap… sau nu ? Hai, mai departe!

  În octombrie 2016, în mod tragic, din motive de DNA, balaurele cu două capete și-a pierdut, prin demisie, capul semi-pleșuv-semi-cu-părul-vâlvoi , al lui Blaga Vasile. Așa că liberalii n-au avut încotro, și-au ales-o pe Gorghiu Alina președinte unic al partidului.

  Credeți că mirosul provenind de la capul peștelui s-a ameliorat? Aș! Alina a condus , cu mâna ei de fier forjat, partidul drept la dezastru, în alegerile generale din decembrie 2016. Bine, după ce le pierduse , dar împreună cu Vasile – bun organizator! ce-i drept – pe cele locale, din vară! Cum nu poți pierde alegeri în neștire fără să-ți bată cineva obrazul, următoarea ideea care le-a venit liberalilor a fost ca frâiele conducerii să-i fie încredințate Ralucăi Turcan ! Aceasta avea două calități de bază: era mai antipatică decât Gorghiu Alina și nu știa câți ani are… de exemplu, dacă avea 32 de ea credea că are doar 29… Cum să-ți încredințezi speranțele tale de partid istoric liberal uneia care nu știe când s-a născut?

  Cu toate acestea , așa s-a întâmplat… Când apărea Turcan la televizor, sute de mii de telecomenzi erau butonate simultan, cu destinația „…alt canal, la dracu! alt canal!” Iohannis nu părea să priceapă revoluția telecomenzilor . Lui i se părea că Turcan , venită din Sibiul acela în care dânsul deținea șase case , e în regulă…

  Nervoși , liberalii s-au hotărât să facă o schimbare radicală: așa că în 17 iunie 2017 , la Congres, Ludovic Orban i-a luat fața lui Cristian Bușoi cu 3500 de voturi la doar 950. Nu râdeți, vă rog! Da, chiar ăștia doi au candidat! N-am glumit! Și a câștigat Orban… cum care Orban… ăla cu maimuța pe umăr… ăla cu clopul de doi metri pe căpățână… ăla cu „…ciiiine essssteeee generalul ? ”… ăla de se dă în tiribombă… ăla care-i zice unei mămăițe de la țară, cu subînțeles, că „…găina bătrână face zeama bună”….ăla care e angajat la o firmă , dar nu știe ce face acolo, pentru că n-a trecut vreodată pe la birou… ăla care o iubește pe Codruța pur și simplu pentru că dânsa poate să-l bage la zdup…

  Simțiți mirosul? Ei, aia e…

  P.S.Se pregătesc, pe margine: Ben Oni Ardelean, Răzvan Prișcă, Dan Vâlceanu , Florin Roman… Mie Dan Vâlceanu mi se pare un aspirant serios. Cred că dânsul ar merita o șansă la conducerea partidului.

  Apreciat de 1 persoană

  • Eu mă întreb: de ce se grăbește Orban să pună mâna pe putere și nu așteaptă alegerile? A promis cuiva ceva? Sau a promis Generalul și i se cere plata, iar Orban este băgat la înaintare? Sau poate este o strategie a Generalului: se aruncă bomba, se analizează efectul și în conformitate cu rezultatele se stopează acțiunea sau se merge mai departe. Oricum, s-au făcut de râs și au pus țara într-o situație dificilă.Sunt atât de proști în acțiunea lor, indiferent cu ce scop au făcut-o, încât nu-și dau seama cât de grav este, în plan diplomatic, ceea ce au făcut. Tragic este faptul că au și susținători.

   Apreciază

 8. Nu stiu ce ashi are in mineca L. Orban de la SRI & Co. Poate i-o fi dat idea chiar Merkel, cind s-au intilnit. Dar, daca prin absurd ii iese, si se creaza precedentul, cred ca putem sa punem toata clasa politica la zid si sa o condamnam pentru inalta tradare, in frunce cu Presedintele „Basescu Light”. Victorie totala a „sistemului perpendicular” (pe democratie), de altfel bine organizat si muncitor.

  Pina si cel mai anti-ciuma PSD de la DW, Janku, care inca delireaza mediatic pe unele teme obsesive, recunoaste ca :

  „Ca atare, apelurile la unitate antiamericană nu doar că nu ajută. Sunt contraproductive. In fapt, atitudinile marxiste şi direct sau indirect antiamericane, precum cele afişate de un Tusk, Juncker şi Mogherini, nu fac decât să exacerbeze clivajul intern, european. Ele duc în linie dreaptă la implozia şi fragmentarea unei Uniuni oricum amputate, prin Brexit, nu în ultimul rând din pricina rigidităţilor aceloraşi oficiali, care au uitat să demisioneze şi ale aceleiaşi progresiste elite de stânga, vest-europene.”

  Evident ca UE va pierde mult daca va continua cu anti-americanismele. Si nu neaparat Germania, care va continua cu surplusurile si cooperarea „strategi” cu Rusia. Vor pierde statele mai mici ca Romania, mai ales ca Romania este foarte prost vazuta, ca sa nu spun nevazuta, de Merkel si prietenii ei industriasi germani.

  Tot evident ca luptele permanente intre Guvern si Parlament pe de o parte, Presedentie, Servicii si Procurori, pe pe de alta, nu are cum sa ajute Romania si pe romani. Din contra, ii tine ocupati si departe de a isi devota energiile constructiei economice si sociale. Mai mult, produce instabilitate care e perceputa de investitori potentiali ca un pericol, si care duce la aminarea sau anularea deciziei de investitie. vezi pe Directorul de la Airbu ce tocmai a spus: „România e o ţară importantă pentru Airbus, dar situaţia „inconstantă” nu este benefică”

  Problema e sistemica si trebuie rezolvata cit mai repede, fiind nevoie de reforma constitutionala. Cum implementezi „reforma” e insa alt pietroi, pentru ca, una la mina, deschizind subiectul revizuirii Constitutiei deschizi Cutia Pandorei in ce priveste forma statului (stat unitar vs. federal; national vs. multi national), autonomii (etnice vs administrativ-regionale), limbi oficiale.

  Alt pietroi: ce fel de Republica se doreste de catre populatie, pe termen lung? Va fi nevoie de un Referendum care sa capteze vointa majoritatii.

  Cum se proiecteaza si implementeaza un asemenea proces constitutional de reforma e iar o mare problema, pentru ca vor sari multi din exterior sa acuze puterea zilei de atac la statul de drept etc.

  Deci, viitorul tumultuoas e garantat pentru Romania, ceea ce nu o va face atractiva pentru investitii. Degeaba se plinge Iohannis ca Guvernul nu e in stare sa atraga investitii. Adevarat, nu se pricepe, nu poate, nu stiu, mai ales la fonduri europene pare o catastrofa. Dar nici el nu ajuta, agitind viata politica la niveluri comparabile, si poate mai mari ca fostul Imparat Traian.

  http://www.dw.com/ro/tusk-iohannis-dragnea/a-43824028

  Apreciază

 9. Nu stiu cum vi se pare voua, dar pe mine ma dezgusta cum toata media, de la Iana la Caiafa, ne spune cit de inalte au fost tocurile miresei, cita barba i-a crescut printzisorului cind i-a rostit „I do!”, si cite sticle de sampanie scumpa au sorbit prin palate. Cind lumea moare izbita de rachete, cind sunt atitea probleme majore pentru oamenii simpli ai planetei, fara joburi, fara bani, fara sansa, sa faci elogiul unor privilegiati ai soartei, unor imbuibati, chiar din banii publici (cetatenii britanici au suportat o parte din nota deplata, citeva milioane acolo), sa faci atita propaganda mediatica unui cuplu de oameni in final, e dezgustator. Iar ei accepta sa fie raspozati, adulati (de niste idioti!), si sa isi arate „frumusetea” intr-o lume din ce in ce mai urita. Solutie ca sa revii cu picioarele pe pamint: si ei stau pe acelasi „tron” pe care stam noi, si cind imbatrinesc, produc aceleasi cantitati de gaze neprietenoase planetei. Ba chiar e un studiu ca bogatanii planetei contribuie la incalzirea globala cu mult mai mult ca cimpanezeul simplu. DIn cauza de avioane private si consumul excesiv la care se dedau (mega proprietati, bani aruncati pe idiotzenii). Nu cumva ar trebui o autoritate care sa reglementeze care sunt plafoanele pentru cheltuieli personale si corporatiste? Stiu, o sa sara capitalistii cu fundul in sus.

  Apreciat de 2 persoane

 10. Desi dadea semne ca rezolva el „statul paralel” de care nu auzise pina la sfirsitul mandatului, Basescu ramine un „shobolanel”, ca sa nu spun „shoricel”, al politicii dimbovitzene.

  Dupa ce i-a pus in circa lui Coldea condamnarea dlui Nastase, fara dovezi, de curind a scos de la naftalina un docoment (din arhiva preluata probabil cu camionul las firsit de mandat) care ar proteja-o pe Sirena de la Baicoi sa revina in tara, din indepartata Costa Rica.

  Iubirile vechi cu docomente secrete se tin…

  Apreciază

 11. Trump si-a donat un salariu trimestrial Oficiului Veteranilor din SUA.

  Eticul, moralul, democratul, iubitorul de stat de drept, si inaltul nostru Presedinte, cite salarii a donat pentru o cauza a poporului roman? Vreo asociatie a victimelor de razboi, vreun orfelinat, vreo organizatie a romanilor cu disabilitati? Ca doara are venituri substantiale din chirii obtinute de la multele sale proprietati, iar dupa ce nu va mai fi Presedinte, va scoate o alta movila de bani din memoriile scrise, din cuvintari prin inalte coclauri.

  Cite evenimente de stringeri de fonduri pentru cauze nobile a coordonat?

  Poate a facut-o si o sa spuna ca e treaba lui privata. Sorry, din prima zi cind esti presedinte incetezi sa mai fi persoana privata, si tot ce faci, este sau nu exemplu pentru poporul tau. E modelul ce il promovezi. E mostenirea ta dupa ce nu vei mai fi presedinte. La ce mostenire pentru poporul roman lucreaza Iohannis?

  Apreciază

 12. În contextul luptei politice, «divorţuri» între dreapta şi stânga au existat dintotdeauna, la noi şi pe alte meleaguri. Neobişnuită este de data aceasta introducerea unei noi arme, politica externă, care nu avea rost să fie utilizată până acum dat fiind că cei doi poli de putere de care depinde România funcţionau ca o unitate. Atât timp cât UE şi SUA au reuşit să-şi mascheze disensiunile, sprijinul extern venea din partea acestui binom cu precădere către dreapta politică, lucru care s-a văzut extrem de clar cu ocazia procesului lui Adrian Năstase, a cărui singură vină reală a fost că era şeful unui partid estimat de stânga, deşi în realitate doar un partid de centru.

  Astăzi, dreapta românească, Iohannis şi susţinătorii săi penelişti, urmează directivele UE scontând pe sprijin nemijlocit din partea Angelei Merkel şi a fraţilor lor politici, PPE-iştii de la Bruxelles. Plângerea penală depusă de Orban se înscrie într-un lung şir de denunţuri, mai mult sau mai puţin aberante, iniţiate de diverse formaţiuni din dreapta eşichierului politic cu scopul de a utiliza justiţia ca armă politică. Ineditul constă în acuza de „ înaltă trădare” la adresa unui prim-ministru care nu a făcut altceva decât să aibă consultări cu guvernul unui stat considerat cel mai apropiat aliat al partenerului nostru strategic, SUA. Cunoscând însă nivelul de inteligenţă a lui L. Orban – cel care scanda ode de slavă în timpul campaniei electorale a lui Iohannis – putem găsi o explicaţie şi pentru o asemenea inepţie.

  De cealaltă parte, aşa-zisa stângă politică românească, PSD şi liderul său, răspund directivelor trasate de Washington mizând pe ajutorul SUA, inclusiv pentru rezolvarea problemelor personale ale lui Dragnea care încearcă să obţină abandonarea sprijinului nedisimulat acordat de administraţia americană zeiţei justiţiei, actuala şefă DNA, ce exercită asupra persoanei lui – ca şef al PSD – adevărate acţiuni de teroare judiciară, la fel cum a făcut şi în cazul lui Ponta.

  În aceste condiţii, o revizuire constituţională ar putea partaja mai bine competenţele fiecărui actor de pe scena politică, dar este evident că ar trebui mai întâi ca unii dintre aceşti actori să fie împiedicaţi să-şi mai exercite puterea în mod discreţionar, ceea ce ar duce la eliminarea justiţiei din cadrul luptei politice şi la intrarea în normalitate a acesteia.

  Apreciat de 1 persoană

  • @M.E.Petculescu: ”Astăzi, dreapta românească, Iohannis şi susţinătorii săi penelişti, urmează directivele UE scontând pe sprijin nemijlocit din partea Angelei Merkel şi a fraţilor lor politici, PPE-iştii de la Bruxelles. ….De cealaltă parte, aşa-zisa stângă politică românească, PSD şi liderul său, răspund directivelor trasate de Washington mizând pe ajutorul SUA,….”
   =================
   Mă scuzați, dar sunteți incoerentă în argumentație. După dumneavoastră, ”dreapta” europeană sprijină ”dreapta” românească, iar ”dreapta” americană sprijină stânga românească.

   De ce refuzați să admiteți că nu mai există stânga-dreapta, ci există progresism/liberalism contra conservatorism/naționalism? Este adevărat că progresismul s-a amplificat în timpul Administrației Obama, cel în care europenii au găsit un sprijin pentru implementarea în forță pe tot continentul european, inclusiv la Palatul Cotroceni.
   Oare nu este politic corect și vă este frică să afirmați cu voce tare aceste adevăruri într-o Europă atât de ”liberă” în care, de la cel mai înalt nivel se cere eradicarea populiștilor, naționaliștilor-xenofobi și a statelor naționale? De altfel, același limbaj colorat și plin de invective l-am întâlnit și la dnul. Ponta (vezi ”Ponta și xenofobii” – https://mipopescu.wordpress.com/ponta-si-xenofobii/) într-o încercare de a se gudura pe lânga dna. Merkel.

   Europa este bântuită de stafia progresismului.
   Cum explicați altfel, coaliția de la putere din Germania, nu numai de circumstanță, ci clar de ideologie progresistă, atât Merkel cât și Schultz fiind promotori înfocați ai ”noilor valori europene” progresiste împotriva primejdiei, pentru ei, a așa zisului populism și naționalism care tinde să-i măture pe progresiști din tot mai multe țări membre UE?

   Trump este atacat pe toate fronturile Europei ”noilor valori”, cât și în America cercurilor democrate promotoare ale progresismului, deoarece, Trump este un conservator și un naționalist care merge pe ideea interesului primordial al americanilor. Adică așa cum ar trebui să facă fiecare conducător pentru țara lui.
   A spune că PSD-ul răspunde directivelor trasate de SUA este ori o copilărie, ori un partizanat anti-american. Observați că de când s-a pus piciorul în prag la Dept. de Stat, tăcerea ambasadorului progresist Klemm, dă fiori anumitor cercuri din România. De aici și atacurile la baionetă împotriva tendințelor timide de apropiere a guvernului de noua politică americană.

   Desigur, PSD urmărește această tendință – progresism/liberalism contra conservatorism/naționalism – și tocmai de aceea încearcă să se situeze pe latura care este mai apropiată de interesul nostru național. Și aceasta nu este progresismul, îmbrățișat de niște liberali în derivă și de un președinte profund ancorat curentului european promovat de Merkel și eurobirocrați, cum ar fi Jean Claude Juncker care încearcă reabilitarea lui Karl Marx.

   Apreciat de 1 persoană

   • Când eşti slugă nici nu ştii cu cine să te pui mai bine pentru a-ţi uşura cît de cît existenţa mizeră şi atunci fiecare caută să intre pe sub pielea cuiva ! Unul se dă bine pe lângă stăpânul cel mare, altul pe lângă stăpână, alta dintre slugi pe lângă vechil şi tot aşa !
    Nu vi se pare că ce se întâmplă acum cu aceşti sclavi politici şi economici care au ajuns să conducă destinele României, după comenzi străine, seamănă întocmai cu cele descrise mai sus !?
    Ce mai contează pentru vreunul dintre ei, dacă această „punere bine” cu vreuna dintre părţi se face cu preţul pierderii şi brumei de libertate pe care o mai aveau şi ei, dar şi celelalte slugi mai mici, de două sau de trei ori slugi ( odată şi a lor !) ?!
    De neînţeles rămâne pasivitatea celor mulţi, care în loc să profite de aceste lupte dintre cele două slugi, nu încearcă o mişcare de salvare naţională, alungându-i pe toţi de la putere şi pedepsindu-i aspru pentru încercarea lor de distrugere a viitorului unui neam, în schimbul unor avantaje personale meschine şi antinaţionale !
    Suntem atât de proşti, să nu observăm că în timp ce condamnă naţionalismul, toate marile puteri îl susţin şi-l practică în ceea ce-i priveşte şi în folosul lor ?!
    Priviţi-i pe evrei cum îşi apără bucâţica lor, mergând până la a face ceea ce nu încetează a reproşa că li s-a întâmplat lor cerând şi obţinând despăgubiri colosale , căci ce altceva decât genocid este ceea ce se întâmplă acum în Gaza ?! :mrgreen:

    Apreciază

   • Vrei sa zici ca asa zisa „reoata”romaneasca era complet5 infeudata obamauismului. Intrata incat pe doverse fotumuti din Romania am citit mesaje isterice care dpreau mopartea vio;enta a lui Trump.

    Apreciază

 13. Tara se scufunda tot mai mult in mocirla,…suntem in rahat pana la gat si ne ocupam de mutari de ambasade ! Dar ce stiu romanii sa fac cel mai bine in afar de ciordeala ? Sa se faca de ras ! Totusi ma preocupa ce au discutat in Israel tanti Safta Veorica si Terente de Teleorman;sunt ferm convins ca au “ vandut” ceva !Evreii si-au facut calculele dinainte,…ce au de pierdut si ce au de castigat!Ca o sa sara lumea cu gura pe ei cum de au primit-o in vizita pe tanti Safta Veorica in formatul vazut de noi toti adica total out of the protocol!Am pus pariu cu un amic acum cateva zile spunand: dupa ce incep comentariile negative o sa iasa la rampa propaganda lor si o sa abureasca lumea,…zis si facut…a doua zi au iesit inclusiv ministrii in presa zicand “pai nu am avut cum sa nu-i primim”😏 so,…este mult mai important ce au obtinut de la Veo&Tere decat sifonarea imaginii ! Oare o sa aflam ce au vandut acesti doi iresponsabili ???

  Sper totusi sa nu semneze nea Johannis propunerea guvernului pt ambasada din Israel!Mi-e frica sa nu fie vreun fost coleg de al meu de la master,vreun chiulangiu ca si actualul min al comunicatiilor !

  Apreciază

 14. Se va repeta Miorita ?

  Pe-un picior de plai,
  Pe-o gură de rai,
  Iată vin în cale,
  Se cobor la vale
  Trei turme de miei,
  Cu trei ciobănei.
  Unu-i nemtean,
  Unu-i ungurean
  Și unu-i teleormanean .
  Iar cel ungurean
  Și cu cel nemtean ,
  Mări, se vorbiră,
  Ei se sfătuiră
  Pe l-apus de soare
  Ca să mi-l omoare
  Pe cel teleormanean ,
  Că-i mai ortoman
  Ș-are oi mai multe,
  Mândre și cornute
  Și cai învățați
  Și câni mai bărbați. …

  Apreciază

 15. Reteaua de subminare de tip „statul paralel”

  Statul paralel isi dezvaluie tot mai mult conexiunile cu o anumita parte a Vestului. Aceste conexiuni au capatat consistenta si confirmare in oglinda, ca extensii din afara spre inauntru. Trebuie numai sa stii sa le citesti si sa identifici corespondentele dintre faliile politice din sanul Occidentului si cele din politica romaneasca. Surprinzator sau nu, conflictul in curs dintre presedintele Iohannis si premierul Dancila se muleaza aproape perfect pe scandalurile internationale actuale, care scindeaza Vestul. Din aceasta reproducere ne dam seama de cine este capul statului paralel. Aflam si ce este statul paralel: o regrupare oculta de persoane cu pozitii semnificative in institutiile statului, care serveste interese politice si economice straine. Din istoria retelelor de subminare de tip “stat paralel”, care are un parcurs indelungat si rezultate dintre cele mai dureroase prin statalofagie, etnofagie sau natiofagie, aflam ca de regula acesta are ramificatii in intreg cuplul de forte politice de tip “putere-opozitie”. Sugerativ, statul paralel reprezinta coltii si ghearele cu care sunt canibalizate avutiile natiunilor (v. inventia ideologica a lui Adam Smith, care este mai tare sau cel putin comparabila cu cea a lui Karl Marx) si statele nationale (lista e prea lunga pentru a o pomeni aici), de catre marele capital mondial. Finantatorii de retele de tip “stat paralel” sunt neobositi si imaginativi in astfel de “investitii”. Ele sunt dintre cele mai profitabile. Obtin sau li se pune totul pe tava. Am trecut din pacate prin experiente de subminare de acest gen (v. „investitia” in Directia Nationala Anticoruptie si “investitia” in Open Society Institute). Cred ca este nevoie de o legislatie avertizoare (inregistrarea ca agenti straini) si protectiva, pentru a preveni posibile cazuri in care, din democratic si civil, controlul politic asupra institutiilor de forta sa derapeze in control geopolitic. Este foarte ciudata cerinta unor denuntatori ca acestia sa faca declarații în locații conspirative sau în camere de hotel, pentru a nu fi, chipurile, purtați prin fața presei, la intrarea în DNA. Nimeni nu poate garanta ca aceste actiuni ilegale nu erau de fapt masuri de conspirativitate ale retelei “statului paralel”. De altfel, in unele activitati de team building ale DNA si ale partenerilor institutionali, de care era legata prin protocoale de serviciu, au fost remarcate si prezente exogene.

  Apreciat de 2 persoane

 16. De unde stie domle L Orban ca aia trei erau agenti straini? SI SRiul ce pazea? Poate ca se urmareste scoaterea pe tuse a lui Hellvig. Oricum SRi trebuie sa clarifice public.

  Lasind la o parte gogomania enorma ce se pune la „dosar”, cine pierde , cine cistiga? Pai pierde masiv PNL, si Iohannis, ambii vazuti ca arhitecti ai statului paralel. Lumea a mai vazut o multime de astfel de „lucraturi” prin care se foloseste Justitia ca sa fie scosi niste politicieni din joc.

  Si unde in lumea democrata ati mai auzit ca un PM sa fie acuzat de „inalta tradare”? Cine naiba crede prostia asta?

  Ori se vrea distrugerea PNL, care apare ca aparator al acestui tip de stat securist, desi daca il cauzti la ideologie, el ar trebui sa fie aparatarul libertatilor individului? PNL, este practic azi continuatorul PDL ince priveste securismele, si nu ia nici o pozitie oficiala, puternica de condamnare a abuzurilor si a acestui tip de stat mafiot si nedemocratic in ce priveste modul in care functioneaza Justitia, subordonata serviciilor prin protocoale care INCA NU AU FOST ANULATE. Deci totul functioneaza bine merci cu aceiasi oameni si cu aceleasi protocoale secrete.

  Cistiga la imagine PSD-ALDE, desi la guvernare nu stralucesc.

  Apreciat de 2 persoane

 17. Uitându-mă la nuntă, m-am convins pentru a nu-știu-câta-oară, de parcă ar mai fi fost nevoie, că neamurile proaste tot neamuri proaste rămân, oricâți bani ar avea.
  Ce diferență între membrii familiei regale, sobri, neafectați, reținuți, și tenizmana care stătea cu o mână în șold în biserică, aceeași tenizmană și o prezentatoare TV care își scoseseră ostentativ lăptăria înaintare, actorul care o mângâia pe braț pe consoarta cu fața lungă convinsă că e cea mai frumoasă din lume, cântăreții de muzică ușoară care se pupau, modista zisă Victoria (asupra educației alese) veșnic îmbufnată, botoasă și plină de ea, fotbaliștii tatuați precum mateloții…!

  Apreciat de 1 persoană

 18. La unii au loc nunti regale, o manipulare frumoasa la care sa tot te uiti. Casa Regala Britanica isi reimprospateaza sangele iar, la noi au loc „nunti ” si divorturi” care mai de care grotesti, extrem de greu de digerat si-n detrimentul bunului mers al natunii romane centenare.

  Apreciază

 19. din articolul dumneavoastra eu inteleg ca presedintele romaniei ar putea fi pus sub acuzarea de inalta tradare pentru nerespectarea sau suspiciunea de incalcare a articolului 91 alineatul 1 si 2 din constitutie. de ce nu se face asta? chiar asa. de unde stim noi ce a facut prin strainataturi si la intalnirile cu reprezentati straini daca nu a informat guvernul? este datoria tuturor sa-i ceara explicatii si numai in vorbe noi nu credem motiv pentru care de ce nu este pus sub acuzare de inalta tradare?

  Apreciază

 20. pe mine nu m-a mai interesat politica deloc dar cand intamplator am vazut si am auzit pe youtube declaratia lui iohanis in urma vizitei in israel a premierului am ramas socata. primul impuls a fost acela de a-l face nebun ca este un nebun dar abia acuma imi dau seama ca individul tocmai de aceea a acuzat premierul Viorica Dnacila de intelegere secreta cu evreii pentru ca stie ce a facut el cu altii. nu puteam efectiv intelege cum poate debita asa ceva si cum poate halucina asa ceva. ulterior i-am urmarit toate declaratiile si efectiv ma ingrozeau. acuma pot intelege si motivul: individul este chiar el vinovat de inalta tradare.
  totul se leaga. tactica lui a fost folosita si in 90 de oponentii fsn. dupa ce chiar ei au apelat la abuz forta si violenta, tot ei au urlat ca-i abuzeaza iliescu cu minerii. si asta fac pana in ziua de astazi.
  pus sub acuzare de inalta tradare !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.