A inceput Al doilea Război Rece

Numele agentului rus Skripal ar putea să rămână in istorie prin consecintele generate de incercarea de asasinare a sa. Desi era evident o lămâie stoarsă deja si de serviciile britanice si de cele rusesti, iata că atentatul de la Salisbury indreptat impotriva sa, prin dimensiunea emotională imensă indusă de autoritătile britanice, generează schimbări majore in harta geopolitică mondială. Nu la nivelul atentatului de la Sarajevo (să nu exagerăm!), totusi el pare să anunte intrarea oficială in cel De-al doilea Război Rece. 

Din 2002, de la iesirea SUA din Tratatul anti-rachetă (Tratatul ABM,  din 1972, denuntat unilateral de SUA) cursa inarmărilor era relansată. Această concluzie rezultă si din lectura Discursului presedintelui Putin, de la 1 martie, anul acesta, atunci cand acesta a anuntat noi vectori de purtare la tintă a focoaselor nucleare (care nu mai au traiectorii balistice si nu pot fi deci interceptate de rachetele sol-aer cu traiectorie clasică, de la Deveselu, de exemplu), echipamente de deplasare la tintă cu viteze hiper-sonice, submarine fără echipaj uman, etc. Deci, de peste 16 ani, Marile puteri, reimpărtind zonele de influentă de după Razboiul Rece, pregătesc conditiile pentru desenarea unei noi ordini mondiale.

In opinia mea, incidentul de de la Salisbury este doar un pretext. Intrebarea este pentru cine? Cine l-a creat? Si rusii si britanicii sunt buni la diversiuni. Eu, insă, nu-i bănuiesc pe liderii rusi că sunt stupizi să semneze atentatul prin utilizarea unui gaz dezvoltat in industria lor de război. Să regizeze acest atentat inaintea alegerilor prezidentiale si a Cupei Mondiale de fotbal, avand unele antecedente, expunând si alte persoane nu doar pe Skripal. Dacă au făcut-o, atunci trebuie să răspundă!

Dar, nu inteleg de ce britanicii nu au  folosit procedurile si termenele prevăzute in Conventia de eliminare a armelor chimice. Nu am inteles graba de a escalada conflictul prin expulzarea rapidă a celor 23 de diplomati rusi. In definitiv, Theresa May ar fi putut să-si aducă aminte de situatia delicată a lui Tony Blair, acuzat că a pornit razboiul din 2003 impotriva Irakului pe baza unor fotografii trucate prezentate de Colin Powell la ONU.

Mi s-a părut interesant si faptul că Marea Britanie a solicitat decizii de solidaritate si din partea NATO dar si a fostilor „colegi” din UE. Presedintele Frantei, după câteva ezitări, chiar a considerat că atentatul din Marea Britanie reprezintă „o agresiune la adresa suveranitătii Uniunii Europene”, afirmatie oarecum ciudată, in conditiile Brexitului. Sau?

Sugerez o ipoteză, dar rămâne intre noi. Este posibil ca Marea Britanie să aibă nevoie de acest incident pentru a justifica revenirea sa in Uniunea Europeană, in pofida refendumului de iesire. In conditiile dificultătilor politice interne legate de Brexit, Theresa May poate spune, după ce membrii UE au inceput să expulzeze, in vrac, diplomati rusi: „iată la cine putem apela atunci când avem o problemă de securitate. Trebuie, deci, să ne intoarcem!”

Asa incât, Skripal ar putea sa devină eroul revenirii Marii Britanii in UE. E adevărat cu pretul declansării unui nou Război Rece.

Din păcate, România va trebui să se gândească, din nou, la proverbul după care atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care suferă.

 

37 de gânduri despre “A inceput Al doilea Război Rece

    • Ținând cont că economia românească e deținută în bună măsură de firme din țări NATO și ținând cont de bazele militare NATO de pe aici, cred că poziția României e mai clară acum decât în 1940. În momentul de față România trece printr-o perioadă mai favorabilă decât cea de după 1918.

  1. Eu sugerez si o alta posibilitate. Perfidul Albion vrea sa arunce in aer realtiile UE cu Rusia. Dupa infaptuirea Brexitului, ei vor putea oricand sa revina la relatii mai bune cu Rusia daca acesta va fi in interesul lor. Insa o UE in care sunt destule state controlate de SUA, va fi mai greu. Cu alte cuvinte, le-au facut un serviciu americanilor, intarziind jonctiunea UE-Rusia, care ar fi creat inca un pol de putere pe glob.

    Apropo, probabil ati prins stirea asta, imediat dupa cea cu expulzarile diplomatilor rusi:

    https://www.reuters.com/article/us-russia-germany-nordstream/germany-fully-approves-russia-built-nord-stream-2-gas-pipeline-idUSKBN1H31IF

  2. Excelent prezentat. Numai ca diplomația de azi are lacune. Poate , zic eu , nu ar fi rău ca orice consultare internațională, sa aiba un dialog si cu alte personalități. Oameni care stiu si înțeleg situatia internationala actuală. E numai o parere.

  3. In cazul de față nici măcar Rusia nu mai crede că e vorba de un război al unora de forțe egale. E mai degrabă vorba de o turmă de elefanți care fugărește un porc mistreț. Și, oricât de lungi ar fi colții mistrețului sovietic, tot nu-s de lungimea fildeșilor. 🙂 Așa că, biata iarbă nu de frica mistrețului ar trebui să tremure ci de faptul că pentru elefanți ar putea fi înscrisă la …pierderi colaterale.

    • RS-28 Sarmat nu mi se pare a face parte din catgeoria prea scurta-10,900km, 10–24 MIRV, viteza de 24,910 km/h adica 6,191 lm/s adica aprope cat prima viteza cosmica . Si cica [oa fi trasa si invers .. adica sa treaca pe la polul sud

  4. Daca scenariile sunt adevarate, vor fi schimbari la nivel mondial, probabil diplomatia nu mai constitue o optiune.

  5. @Don Popescu, intrebare pentru dvs,: Este dl.Iohannis agent al lui Putin? Intrebare ajutatoare: a trimis Iohanis scrisoare de felicitare lui Putin?

    „„Este, pe de altă parte, bine să ne putem întrebarea: cum putem real, astăzi, să ajutăm Moldova şi cred că putem prin măsuri economice, putem prin ajutor cum, de exemplu, am avut ajutorul financiar. Pentru Moldova este extrem de important să-i sprijinim, să-i ajutăm în parcursul lor european. Şi cred că aici, deja, avem un punct unde abordările politice sunt uşor diferite, de la politician la politician. Eu sunt de părere că trebuie să-i ajutăm, să fim alături de ei pe parcursul lor european, şi să facem lucruri concrete, care ajung la cetăţeanul moldovean. Şi cred că este mai puţin important să avem discursuri bombastice într-un ton populist-electoralist, fiindcă acelea nu-i ajută nici pe ei, nici pe noi”, a răspuns Iohannis, întrebat de ce a lipsit de la şedinţa solemnă a Parlamentului, care a avut loc marţi.”

    Sigur, el a sfidat Parlamentul. In locul lui ma duceam si spuneam exact acest lucru. Dar e o declaratie lucida din punctul meu de vedere.

    http://www.mediafax.ro/politic/cum-explica-iohannis-lipsa-din-parlament-la-100-de-ani-de-la-marea-unire-discursurile-populist-electoraliste-nu-ajuta-nici-republica-moldova-nici-romania-17104035

  6. Republica Moldova este intr-o situatie vulnerabila dpdv al securitatii. Nu este stat NATO. Sigur ca daca se uneste cu Romania, atunci va fi membru NATO. Dar deocamdata nu este, si un atac al rusilor sa preia puterea Dodon complet acolo nu va putea antrena un raspuns militar al NATO, pentru ca Moldova nu este membru al organizatiei militare. Romania nu va putea sa o ajute militar cu sanse de a cistiga un conflict militar cu Rusia, plus ca daca o face va implica si statele NATO, deci e o pirtie falsa de discutie. Nu le trebuie rusilor decit citeva provocari bine organizate, si apoi un tipat de ajutor al lui Dodon, si Moldova poate reveni sub control rusesc. O sa se lupte romanii acolo cu rusii? Au mai incercat odata parca in 1990 si au pierdut controlul Transnistriei.

    Daca tot va fi Razboi Rece, as prefera ca Zidul Berlinului sa se mute pe Nistru, nu pe Prut!

  7. Buna ziua. Posibil sa fie un strigat de lupta, dar de ce nu reactioneaza bursele mondiale? Acum 2 saptamani, Trump doar a amenintat China cu masuri economice si toate bursele au scazut! Acum, nimic. Ideea cu incercarea Angliei de revenire in UE, mi se pare cea mai plauzibila!

  8. Nu știu ce gândesc alții, dar eu sunt extrem de revoltat de comportamentul și declarațiile lui Iohannis care ia în derizoriu acțiunea Parlamentului de ieri, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la revenirea Basarabiei acasă.

    Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la absenţa sa de la şedinţa comună din Parlament pentru marcarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, că discursurile bombastice în stil „populist-electoralist” nu ajută nici Republica Moldova, nici România.

    Adică Declarația Parlamentului care recunoaște dreptul la unire și disponibilitatea României s-o înfăptuiască împreună cu partea basarabeană și cuvântările Patriarhului, a tuturor șefilor cultelor, a Casei Regale și a tuturor partidele parlamentare sunt discursuri ”populist bombastice”?

    Poate ar fi mai corect să nu participe nici la 1 Decembrie deoarece nu are nimic în comun cu poporul român pentru care nu simte nimic, dar pe care doar îl gestionează ca un guvernator străin în numele altora.

    Mircea Popescu
    28 martie 2018

  9. In fine, un pas mic pentru Romania, un pas urias pentru Basescu. Dupa ce a mers o perioada pe aceiasi linie a unionistilor „hard core”, gen Don Popescu, care afirma ca unirea se poate face prin decizia Parlamentelor din cele doua tari, Basescu are o revelatie democratica, si vorbeste de necesitatea ca sa existe o decizie de unire „care sa fie exprimata de jumatate din populatia Republicii Moldova”. In fine, ceva logic de la Basescu. Ouch Don Popescu….

    Poate ca daca a facut acest greu pas inainte, sunt sanse si de un salt calitativ spre solutionarea problemelor grele din Republica Moldova, alea ce tin de Transnistria, trupele rusesti de acolo, Gagauzia, si acea mare reticenta a unei insemnate parti a populatiei colorate din Republica Moldova. Mai ales ca el e militar la fundatie…

    „Însă, Băsescu a spus, la România TV , că primul pas este decizia de unire care să fie exprimată de jumătate din populaţia Republicii Moldova, în condiţiile în care curentul unionist din ţara vecină este doar de 30-32 la sută.

    Eu zic ca daca vrei sa te unesti ca lumea, trebuie sa ai o politica inclusiva bine definita, si o buna proiectie pentru acesti oameni care nu sunt romani, si care ar deveni parte a Romaniei prin unire. Asa se face in tarile civilizate, ii atragi cu bunastarea care o sa o aiba, si o viata mai buna pentru ei si familiile lor. Nu trimiti tancuri peste ei si ii unesti cu forta.

    http://www.mediafax.ro/politic/basescu-reunificarea-republicii-moldova-cu-romania-nu-trebuie-lasata-pe-mana-propagandei-17104732

    • Domnilor, da pă mine nu mă-ntreabă nimeni dacă vreau unirea asta? Uite, deși nu mă întreabă, eu spun că nu vreau 700.000 de ruși și rusofili, nu vreau oameni care au viețuit zeci de ani în URSS, nu vreau probleme cu Marile Puteri…
      Na! c-am vorbit ne-ntrebată…

  10. Cazul Skripal este o regie ieftina in care nu cred nici macar britanicii . E de tot rasul … Dovada , chiar recentele pozitii ale lui Jeremy Corbin din Parlamentul britanic .

    Pe langa ipoteza emisa de dumneavoastra , eu cred ca are legatura si cu o oarecare IRITARE a SUA & UK & UE care-si vad blocate toate planurile imperialiste de expansiune din cauza talpilor puse de Rusia , de China si chiar Iran : in Siria , in Ucraina , in Venezuela , in Afganistan , in Yemen , in Coreea de Nord , in Marea Chinei de Sud , etc.

    Practic, orice manevra mai incearca sa faca americanii si britanicii , apar prin zona si rusii sau chinezii ! 🙂 Adica , exact ce faceau americanii in perioada Uniunii Sovietice .

    Cred ca evenimentul trebuie luat la pachet si cu razboiul comercial intre SUA si China , cu sanctiunile impotriva Iranului si cu alte actiuni viitoare .

    https://www.theverge.com/2018/3/21/17146764/venezuela-petro-cryptocurrency-russia

    https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2018/03/26/596933077/top-u-s-commander-in-afghanistan-accuses-russia-of-aiding-Taliban

    http://nationalinterest.org/feature/russias-next-power-play-may-occur-yemen-23197

    Oricum , pentru rusi este o problema EXISTENTIALA sa raspunda provocarilor occidentale . Deja au pierdut sfere de influenta si orice pas in spate ( sau vreun ” lider ” de genul lui Ponta ) poate fi fatal pentru ei !

    Capitalismul se bazeaza pe consum , consumul se bazeaza pe resurse naturale deci clar , occdentalii jinduiesc la bogatiile Rusiei !
    Capitalismul fara resurse = zero !

    Si mai cred ca ” momentul zero ” in ceea ce traim astazi l-a reprezentat totusi lovitura de stat din Ucraina cand a fost inlaturat presedintele ales Victor Ianukovici . Acela a fost momentul de cotitura si cred eu , cea mai mare greseala geopolitica facuta de SUA si UE .
    Vom trai si vom vedea …

  11. „STEAUA ROMÂNIEI” ȘI PIGMEUL

    MOTTO: ”…Comisia Europeană a cerut Guvernului să consulte Comisia de la Veneţia. Majoritatea a ignorat toate semnalele de alarmă. Şefii celor două Camere au un interes direct în aceste schimbări, unul dintre ei fiind condamnat, iar celălalt aflându-se sub anchetă pentru mărturie mincinoasă. Cei doi sunt liderii partidelor care alcătuiesc coaliţia de guvernare, aşa că blocajul politic e unul major. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi aşteaptă un ajutor de la Bruxelles. Mă tem că doar o reacţie dură mai poate rezolva ceva. Personal, cred că ar fi oportună activarea articolului 7 al Tratatului şi suspendarea dreptului de vot al reprezentanţilor Guvernului român în Consiliu…” (Cristian Preda , în Parlamentul European, 29 noiembrie 2017)
    …………………………………………………………………………………
    Când europarlamentarul român (!!!! n.n. ) Cristian Preda a cerut, pe 29 noiembrie 2017, ca România să fie sancționată cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul Europei, cetățeanul român , deja dedat la limbi de largă circulație mondială a bubuit: „ WHAT? WHAT?” după care a zis, cu obidă, în limba maternă : „Da’ pe cine dracului reprezintă …(cenzurat)-ul…și (cenzurat)-ul…și (cenzurat)-ul … ăsta acolo? O întrebare de bun simț la care răspunsul avea să vină mult mai târziu … adică avea să vină pe 28 martie 2018 , prin VOCEA PATRIOTULUI NAȚIONALE Liiceanu Gabriel:

    „Ca cetățean al României, care s-a simțit excelent reprezentat (!!! n.n.) de un europarlamentar ca dl Cristian Preda (e important să nu uităm că el PE MINE MĂ REPREZINTĂ ACOLO, nu partidul aflat la guvernare), nu-mi este indiferent ce se întâmplă astăzi la ora 16 cu domnia sa”.

    Pentru că, poate nu știți, dar pentru faptele lui de arme, pe Cristi Preda îl paște retragerea Ordinului „Steaua României” iar cetățeanul Gabriel – singurul cetățean ! – pe care-l reprezintă dânsul la Bruxelles n-ar dori ca lui Cristi să i se întâmple așa un pocinog! Ca să ilustreze oroarea Gabriel a găsit următorul argument:

    „Un singur personaj însă pare să fie în totală incompatibilitate cu funcția pe care o deține in Consiliu. În Legea nr. 77 din 7 mai 1999, privitoare la Regulamentul Ordinului, la art. 22 scrie: «Calitatea de membru al Ordinului național Steaua României se poate pierde în următoarele situații: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate; b) pentru fapte incompatibile cu calitatea de membru al ordinului, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului».

    Or, înăuntrul Consiliului de onoare se află un condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă care, potrivit regulii de mai sus, este vizat pentru retragerea distincției.

    Astazi, domnul europarlamentar Cristian Preda va sta în fața domnului condamnat la un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, dr. Șerban Brădișteanu, și va fi judecat de el. Cel care ar fi trebuit să-ți piardă prin cazier demnitatea Ordinului «Steaua României» va vota la o adică retragerea acestui Ordin lui Cristian Preda…”

    I-am pus alături pe Șerban Brădișteanu și pe Cristian Preda … am pus alături carierele lor… generozitatea lor… omenescul din ei… puterea de sacrificiu… modul de a se raporta la la ceilalți … și brusc, mi-am amintit reacția lui Cristi Preda din decembrie 2013 cu prilejul dezvelirii bustului lui Nicolae Titulescu, la Bruxelles:

    „M-am gândit să merg, pentru a onora un român, deși în această dimineață văzusem ca Drăgușin își trecuse în fișa biografică realizarea unui grup statuar pentru o colecție privată din Cornu. Hm!, mi-am zis, oare sunt mulți locuitori din Cornu care comandă statui? Când ajung la ceremonie, cine credeți că trona peste o armată de pesediști? Adrian Năstase! Am plecat imediat. NU AM RESIMȚIT PÂNĂ ACUM DISPREȚ MAI MARE PENTRU PETRIA DIN CARE VIN ! ”

    Am căutat la Șerban Brădișteanu, cel care a suferit din partea statului român o condamnare politică revoltătoare și rușinoasă prin efortul neprecupețit al bunicuței macoviste numită „Justiția independentă”…. dar n-am găsit o formulare similară. Și n-găsit, din simplul motiv că nu există.

  12. Draghi Puterity spune:
    MARTIE 28, 2018 LA 6:32 PM

    Da, si mie mi se pare mai probabil scenariul enuntat de dvs decat fortarea unui reset al votului pro-Brexit (cum prespune domnul Adrian Nastase). Cred ca britanicii isi doresc conditii mai favorabile de iesire si un contract post-Brexit avantajos in relatiile viitoare cu UE. Mai pe intelesul tuturor, pentru inceput, sa plateasca cat mai putin in visteria comunitara de la Bruxelles. . (Z)
    Mai mult, prin indepartea UE de Rusia, Marea Britanie ar putea sa-si propuna facilitarea semnarii tratatului comercial bilateral intre SUA si UE, in conditii mai avantajoase pentru partenerul american. Toate acestea se coroboreaza si cu suprataxele anuntate de Trump asupra importurilor de otel din lume (in general) si din Germania ( in special). ,,Cineva” le va putea spune nemtilor: ,,Vreti relatii cu rusii , acceptandu-le conductele petroliere, sau vreti scutire de taxe si ,,protectie” americana (care, fie vorba intre noi, tot…taxa de protectie se cheama) ?
    Inca de pe timpul planului Marshall politicienii si strategii de peste Ocean au decis ca Europa reprezinta o zona vitala pentru economia si securitatea nationala ale SUA. De aceea au ,,inventat” Facebook”, in afara de softurile extrem de complexe de interceptare a tuturor liderilor politici, inclusiv, a doamnei Mekel, chiar si in momentele in care face baie. Edward Snowden a devoalat aceste secrete, de aceea s-a si imaginat strategia demonizarii Rusiei, spre a distrage atentia de la Big Brother.
    Cine are minte si-o foloseste, cine nu, isi face cont pe Facebook. (Z)
    Asta nu inseamna ca toti utlizatorii acestei retele de socializare nu dispun de suficienta minte. Problema e ca avansul tehnologic, in general, preia din atributele cognitive si de prelucrare a informatiilor care definesc si diferentiaza fiinta umana de celelalte specii. Nu stiu daca tendinta tot mai accentuala spre confort intelectual este in avantajul omului biologic.

  13. Am sentimentul că primul război rece nici nu a încetat vreodată.

    Mi-aduc aminte de-un banc 1990 (în revista 22), în care un cetățean urina pe zidul Kremlinului. Iar milițianul de pe acolo îi cere de trei ori la rînd, să se oprească din demersul cel lichid.
    Omul ascultă se oprește abia la al treilea îndemn.
    Iar asta nu pentru că-i venise mintea la cap, ci pentru că nu mai avea resurse. În vezică.

    Similar îmi par a sta lucrurile cu rușii.
    Între un 1985 și venirea lui Putin nu le-au dispărut veleitățile de dominat lumea (ceea ce și alții posedă, firește), ci le-a lipsit putirința.

    • Problema nu e ca rusii au veleitati de a domina lumea (nu cred asa ceva, nici nu ar fi posibil dpdv economic si militar), ci ca, odata cu era Putin, au intrat in competitie cu SUA.
      America s-a obisnuit, din 1990 incoace cu o lume unipolara si le vine greu sa accepte ca exista si alte centre de interese si de putere in lume, in curs de consolidare.

  14. […] ar putea rămâne în istorie prin consecințele în geopolitica mondială. Într-un articol de pe blogul său, Năstase afirmă că incidentul „Skripal” este doar un pretext pentru ca Marea Britanie să […]

  15. Primatul intereselor economice si anacronismul reideologizarii de tip razboi rece: Emmanuel Macron isi mentine agenda vizitei in Rusia si participarii la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

    Cel de-al doilea razboi rece, despre care se presupune ca in urma cazului Skripal, atribuit Rusiei, ar fi fost declansat de catre Marea Britanie, cu care sunt in solidaritate NATO, SUA si UE, isi manifesta o prima caracteristica. Este vorba de afirmarea dezideologizarii si respingerea reideologizarii pietei mondiale, care este unica si indivizibila, in favoarea primatului intereselor economice si liberalismului comertului. Dezideologizarea relatiilor Est-Vest, a economiei mondiale si a comertului mondial, a fost anuntata si asumata formal de catre ambele foste tabere oastile, o data cu sfarsitul razboiului rece, in 1989 – 1991, ca o recunoastere a inutilitatii acesteia in urma disparitiei fundamentelor ideologice si sistemice ale fostului bloc comunist rasaritean. In principiu, Rusia a respectat dezideologizarea post razboi rece, Europa cu mici inconsecvente, iar SUA si Marea Britanie au virat gradual spre reideologizare – in 2014, 2016 si 2018. Noua reideologizare atesta ca nu ideologia si sistemul au fost argumentele reale ale declansarii razboiului rece, in 1946, ci cele de unilateralism si unipolarism. Denuntand, nu inca cu determinare. ci doar voalat si episodic, absurditatea sanctiunilor economice antirusesti si, mai nou, a razboaielor economice si comerciale impotriva Chinei si chiar a unei parti a occidentalilor, care lovesc in toti si nu pot avea un castigator, ci agraveaza crizele structurale ale tarilor dezvoltate si, implicit, recesiunea economiei mondiale, Franta pare decisa sa reabiliteze liberalismul la scara globala. Mai précis, francezii vor sa preia initiativa de revitalizare a principiului de crestere, candva sacrosanct si guvernator al cresterii occidentale, potrivit caruia “afacerile sunt afaceri”. In acest cadru de intentie, ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a anuntat, joi, că preşedintele Emmanuel Macron îşi menţine intacta agenda vizitei în Rusia si participarii la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, din luna mai. Le Drian a argumentat ca este importanta si necesara continuarea discuţiilor ”sincere” cu Moscova, în pofida acuzaţiilor de implicare a Moscovei în otrăvirea, cu un agent neurotoxic militar, a fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia. Potrivit ultimei versiuni a politiei britanice, facuta cunoscuta public miercuri, cei doi au fost otrăviţi cu o neurotoxină care ar fi fost lăsată la uşa casei lor din Anglia.

  16. O zi buna
    Razboiul rece este un rau necesar tuturor partilor pentru a putea efectua cheltuieli nejustificate intr-un consens general evitind astfel masuri extreme cum ar fii 11.septembrie. Nu cred ca un guvern si mai ales cel Britanic are nevoie de constructii atit de complicate si relativ periculoase , pentru a se razgindii in privinta parasitii UE . Ar fii o dovada de respect si consideratie fata de lume si alegatori , ceva nou si absolut ne justificat din punctul lor de vedere.

  17. Văd că unii afirmă că „Anglia” vrea să revină în UE. Și acolo referendumul e ca la noi în 2012? S-ar putea ca Curtea lor Constituțională să-l invalideze acum, din „lipsă de cvorum”? Ia, să vedem!

  18. E mai mult mai mult. Nu prea e razboi rece. …. ,,secolul viitor v-a fi un secol religios sau nu v-a fi de loc” a spus Andrei M. …profetia de la FAtima, spune clar: Rusia, dupa 2017, este Biciul lui Dumnezeu. Mos Martin are atita putere, incit poate sa faca cenusa, rapid orice stat al lumii. Exista in lume, acum, tehnologie militara, care poate distruge pamintul, exact ca atunci cind a fost distrusa Atlantida. IAR ca urmare a distrugerii Atlantidei au disparut flora si fauna, s-a creat iarna, glaciala, si potopul, iar cea mai ramas din arieni au coborit prin padurile rusiei si poloniei spre carpati. Romania daca trebuie distrusa, ea se distruge numai din interior datorita tradatorilor si infiltratilor. De altfel cum de 25 de ani e distrusa in fiecare zi. Romaniei ii lipsesc marii barbati de stat: STEFAN, MIHAI, CUZA, HOREA…BRINCOVEANU…RAUL DIN NOI NE DISTRUGE. NU SINTEM UNITI. NU NE IUBIM APROAPELE. In fata iti vorbim de bine, iar la spatele tau ne transformam in hiene.

Lasă un răspuns