Guest post: Razvan Boanchis despre Andrei Gheorghe

A murit Andrei Gheorghe. Dumnezeu să-l ierte. Nu am vrut să scriu despre el. Dar editorialul lui Răzvan Boanchis mi-a adus aminte de unul din multele episoade triste din viata mea.

Andrei Gheorghe si altarele intelectualilor fara Maglavit

Autor:

Au trecut trei zile de la moartea lui Andrei Gheorghe. Piosenia dedicata unui necredincios a expirat. El n-ar fi acordat nici macar secunde, daramite zile, de gratie si tacere unui mort ilustru pe care nu-l agrea.

Curajosul Gheorghe era un fricos. In urma cu vreun an l-am impachetat intr-un pamflet frumos. “Ce alegeti intre blenoragie si Andrei Gheorghe?” sau “Doi clovni barbosi, Cernea si Andrei Gheorghe”, nu mai stiu exact, ca l-am rezolvat de multe ori. Dorin Chiotea a distribuit textul pe pagina lui de facebook. Gheorghe a mazgalit la comentarii “Dorine, scoate, te rog, uratoaia asta, ca Boanchis nu-i sanatos la cap!” El era, fara indoiala, cel mai in masura sa dilibadeasca pareri despre sanatatea mintala. Cand am vazut, am luat foc. Eu nu comentez pe facebook, asa ca l-am sunat pe Chiotea si i-am spus “te rog sa-i transmiti clovnului hirsut ca ma voi ocupa personal de educatia lui!” Intrebati-l pe Chiotea daca va mint. Dorin a postat exact asa: “a promis Boanchis ca se va ocupa de educatia ta! Va fi o polemica intre greuceni”. Sa stam cu genunchii moi. In scris, cel putin, l-as fi spulberat. Gheorghe a continuat sa se milogeasca de Chiotea, pana cand Dorin a sters postarea. Repet, intrebati-l pe Chiotea daca va mint. Veti spune ca Gheorghe n-a vrut sa ma bage in seama. Bineinteles. M-a ignorat asa de tare incat s-a umilit in fata lui Chiotea. V-am mai rugat cumva sa-l intrebati pe Dorin daca asa s-a intamplat?

Gheorghe era un ingrat, un tip fara caracter. Cand a fost filmat cu marijuana in gura, Adrian Nastase a spus, in cerc inchis, “cat sunt eu prim – ministru, nu se aresteaza ziaristi.” In tarile civilizate, nu in aia in care Monica Macovei are adepti, e o traditie. Nu se aresteaza scriitori, ziaristi, medici. In Primul Razboi Mondial, Anatole France aducea elogii germanilor, in timp ce Parisul era bombardat. Clemenceau, prim-ministru in exercitiu, a zis, la nervi: “e talentat, dar il arestez”. N-a facut-o. In anii ’60, Sartre a ajuns in fata instantei. De Gaulle s-a opus. “Un Voltaire nu se aresteaza!” Nu va ambalati, ca nu l-am comparat pe Gheorghe cu Anatole France si Sartre! Era vorba despre catuse. Nastase l-a salvat pe Gheorghe, iar Gheorghe l-a injurat de atunci pana a murit. Nu i-a cerut nimeni sa-l laude. Dar trebuia sa nu-i mai pomeneasca numele.

Gheorghe era un eretic, un eretic bine platit. Injura el preotii si bisericile, in tara in care Eminescu a scris “credinta zugraveste icoanele-n biserici”. Mai mult de atat nu se poate zidi pe hartie. Dupa acest vers, doar tampitii o apuca spre raspantii pagane. “Credinta zugraveste icoanele-n biserici.” N-ajunge. Mai trebuie. “Credinta zugraveste icoanele-n biserici”.

Nu stiu la ce se inchina Gheorghe. Probabil ca la blocurile din metal si sticla, aceste altare ale intelectualilor fara Maglavit.

Cititi mai mult: http://www.national.ro/razvan-ioan-boanchis/andrei-gheorghe-si-altarele-intelectualilor-fara-maglavit-618776.html/#ixzz5AZYRVIKj
enational.ro

17 gânduri despre “Guest post: Razvan Boanchis despre Andrei Gheorghe

  1. Andrei Gheorghe a trait si a murit exact asa cum si-a dorit: Singur. S-a vrut propriul sau idol. A fost. Dar, in cele din urma, toti idolii istoriei se transforma in cenusa. Nimeni nu face exceptie, chiar daca nu este ars, la propriu, la Crematoriu. Tot in cenusa se transforma.
    …Sper ca CTP-ul sa ia aminte. Nu mai are mult, se usuca accelerat ca o creanga rupta dintr-un pom dezradacinat. Inca mai are sansa de a avea, langa sinele sau, un preot duhovnic, cat timp ii mai circula prin artere si vine o picatura de seva.

  2. Nici-odata nu mi-a placut de Gheorghe,a fost un zeflemis,ingamfat si spurcat! Despre morti se spune numai de bine,insa despre el,nimic!

  3. Un gest egal cu altitudinea politica a unui om remarcabil. Dincolo de principiile politice, ramane ratiunea omeneasca de a nu-ti arata puterea in fata unui nevolnic, pe deasupra si in mod evident un ins suferind.

  4. Dumnezeu sâ-l odihnească.
    Despre mine doar că sunt în tren spre București, așa că nu-i cazul încă de epitaf. Nu știu dacă au fost 100.000, dar Piata gemea de oameni, încât nu puteai să te miști . Printre alții, a vorbit Băsescu, președintele USR și cineva de rangul n’șpe de la PSD-ALDE.
    Revin måine, cu amănunte, dacă există interes.

  5. Scandalul Cambridge Analytica spulbera acuzatiile privind „imixtiunea” rusa: Britanicii s-au amestecat, determinant, in alegerile prezidentiale din SUA, in favoarea candidatului republican, Donald Trump

    Aflu ca Cambridge Analytica, despre care unii spun ca ar fi o creatie a MI6 si sub controlul acestui serviciu secret britanic, ar fi prestat servicii si pentru PSD. S-ar putea sa fie ceva adevar, avand in vedere ca agentii controlului global lucreaza pentru ambele tabere politice, putere si opozitie, pentru a le manipula spre un scop prestabilit. Am simtit o forta de psihologie comportamentala deosebita in spatele miscarii stradale de opozitie #Rezist. Mesajele ei aveau o incarcatura de sugestionare iesita din comun, purtau “semnatura” unor profesionisti. De fapt, daca Cambridge Analytica i-a servit pe “rezistenti”, in mod cert a facut-o si pentru “PSDragnea”. Legatura dintre conceptul psihologic de manipulare si vectorul facebook de raspandire apare si ea ca de inteles. Aceasta structura de influentare s-a aflat la originea multor campanii electorale din America, Europa de Est si Africa. In esenta, s-au folosit instrumente psihografice pentru identificarea profilurilor psihologice ale utilizatorilor online si a tipurilor de mesaje la care acestia sunt permeabili. Potrivit unor surse interne ale Cambridge Analytica, aceasta firma britanica a fost implicata in cel mai activ mod posibil in “razboiul electoral” din campania pentru alegerile prezidentiale din SUA, din 2016, in favoarea republicanilor si a candidatului lor, Donald Trump. Toate acuzatiile privind implicarea rusilor sunt simple povesti adormitoare. Ele au servit la acoperirea amestecului determinant al britanicilor. De ce britanicii l-au preferat pe Trump la Casa Alba este usor de inteles. Guvernul conservator al premierului Theresa May, care gestioneaza Brexitul, avea nevoie ca pe drumul sau de iesire din UE sa fie acompaniat ideologic si politic de un presedinte american din acelasi spectru politic si cu acelasi program nationalist, oportunitati pe care candidatul Donald Trump le intruchipa mai mult decat se putea spera. Foarte probabil cei doi lideri, britanic si american, au venit relativ impreuna la varful puterii si vor pleca relativ impreuna (coordonati, adica). De remarcat ca din tot acest paienjenis britanico-american care l-a adus pe Trump la Casa Alba a facut parte si noul consilier pentru securitate nationala. John Bolton, potrivit NYT, a colaborat cu Cambridge Analytica, cu care asociatia sa de lobby politic a avut un contract de consultanta pentru identificarea profilurilor psihologice ale alegătorilor.

    • Eu nu incetez sa ma minunez de seninatatea cu care a fost inghitit de public fonfleul tinerilor inocenti din subsolul din Kiseleff despre care se spune ca ar fi adus succesul electoral la Prezidentiale. Si, ei, sarmanii, se umfla in pene cu o mandrie autentica si ridicola. Era prea mult acest succes, pentru atat de putin, cand astfel de lucruri se fac numai in „grupa mare”, nu in incubatorul pentru nou nascutii prematur! Eu suspectez ca baietii habar nu au nici astazi ca au fost in front stage, in timp ce jocurile adevarate, dure si pricepute, se faceau in back. Sa fi fost acolo „analiticsy-ii” lui „ginerica” ?

  6. Aici ați dat-o de gard ,nu contest că Gheorghe avea problemuțele lui dar totuşi era un personaj şi a avut un rol important în domeniul lui iar ca să-l citați pe nimeni pe lume Boanchis ,un individ insignifiant nu e tocmai potrivit şi ar fi fost de preferat ,inclusiv din punct de vedere literar , să scrieți dumneavoastră .
    P.S E al doilea comentariu scris pe blogul dumneavoastră şi din păcate primul a fost cenzurat complet deşi nu am scris ceva obscen sau jignitor dar poate nu sa incadrat pe politica blogului şi din păcate observ o tendință generală in presă de a publica doar comentariile corecte politicii fiecăruia deşi vorbesc ,scriu ,toți de libertatea cuvântului .

  7. Spuneam în comentariul anterior despre manifestația de la Chișinău, că din partea PSD-ALDE a vorbit cineva de rangul n’șpe. Aveam ”fixată” o întâlnire cu Titus Corlățean, în Piață. În marea de oameni, a fost imposibil. Nu știu dacă a mai ajuns la Chișinău, o să aflu astăzi.

    Dar vreau să subliniez că un personaj al PSD-ului care este privit cu multă simpatie atât printre basarabeni, cât și printre alți ne-PSD-iști cu care discut, să nu fie trimis oficial să reprezinte partidul într-un astfel de moment, mi se pare cel puțin lipsă de dibăcie politică a conducerii partidului. A demonstrat, pur și simplu, desconsiderare evenimentului.

    Văd că unii ar arunca cu ouă în Băsescu pentru prezența lui la Chișinău. Este invidie, este ipocrizie, ce naiba este? Faptul că un om politic reușește să găsească terenul gol și să se afirme acolo unde ”lumii bune” a PSD-ului îi pute, oare să mire de ce acolo, PSD-ul nu va găsi suporteri?
    Și atunci, sigur, nu-i mai vrem pe basarabeni alături, că ”nu știu să (ne) aleagă”.
    O sugestie, pen’că bănuiesc că sunt mute cadre pesediste care citesc blogul, folosiți-l pe Corlățean ca ”ambasador” al PSD în Basarabia, măcar în ceasul al doisprezecelea, poate mai atrageți ceva voturi.
    Lăsați găștile din cadrul partidului și folosiți-vă oamenii capabili acolo unde trebuie și unde sunt eficienți.

  8. …Da excelenta ~ Si excelente cele insiruite aci’…Pacat insa ca nu a-ti facut o paralela si comparatie insa bine argumentata si cu exemple concrete intre_AG si CTP_..1 Rebel si arogant, altul Nebun si Kriminal cu acte in regula, si amindoi ne-credinciosi, anti-biserica si anti-credinta ortodoxa !….Pacat ! Ar fi fost o analiza extrem de interesanta__…Si cred „Dementul SECURIST si Scelerat” pe deasupra il intrece dd-parte pe raposatul AG_!….Poate o veti face cu alta ocazie fericita, sper~…..

  9. Adrian
    Aici nu este vorba despre pregătirea intelectuală sau de inteligența lui Andrei Gheorghe, ci de caracterul lui. Și-au permis să-l înjure pe Adrian Păunescu, când încă era pe catafalc, care a fost un mare patriot, iar când este vorba de Andrei Gheorghe, trebuie să ne punem dop la gură. Eu nu vreau să comentez faptele sale, ci mă întreb doar: O să-l ierte Dumnezeu?

Lasă un răspuns