Doamna Merkel ar fi putut participa la conferinta noastra de la Moscova

In continutul mesajului de felicitare  al doamnei Angela Merkel, pentru presedintele Putin, regăsesc ideile de bază ale abordării exprimate de mine la conferinta de la Moscova privitoare la vecinătate si bună vecinătate cu Rusia, nevoia de comunicare bazată pe dialog. In urma mesajului dnei Merkel, , mi-e teamă insă că Cristian Preda ar putea cere retragerea dreptului de vot la UE pentru Germania. Sau „quod licet Iovi…”?

 

„Angela Merkel l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria la prezidențiale

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a felicitat luni pe preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru realegerea sa şi a lansat un apel la „continuarea dialogului” pentru a găsi soluţii la „provocările bilaterale şi internaţionale”, a informat cancelaria de la Berlin, relatează Agerpres.

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
FOTO: Gulliver/Getty Images

„Astăzi este mai important ca oricând să ne continuăm dialogul şi să încurajăm relaţiile dintre ţările şi popoarele noastre”, a declarat cancelarul federal, potrivit unui comunicat.

„Pe această bază, va trebui să depunem eforturi pentru a aborda provocările importante, bilaterale, dar şi internaţionale, în mod constructiv şi a găsi soluţii acceptabile. Vă felicit călduros pentru realegerea dumneavoastră şi „vă doresc succes pentru sarcinile care vă aşteaptă”, a adăugat Angela Merkel, adresându-i-se lui Vladimir Putin.

În cursul dimineţii, purtătorul de cuvânt al cancelariei, Steffen Seibert, anunţase că Merkel se pregăteşte „să îi scrie o telegramă foarte curând (lui Vladimir Putin, n.r.) şi cred că, în mod firesc, cu ocazia acestor felicitări se va aborda şi problema provocărilor cu care se confruntă relaţiile ruso-germane”.

„Avem diferende de opinie cu Rusia şi noi criticăm uneori politica Rusiei în mod foarte clar şi precis, de exemplu în problema Ucraina şi Siriei”, a adăugat el, înainte de a insista asupra importanţei „de a nu rupe firul dialogului cu liderii statului rus”.

De asemenea, ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat luni dimineaţă că Rusia va rămâne în mod cert „un partener dificil”, dar că este esenţial să nu se întrerupă comunicarea cu Moscova, „pentru a găsi soluţii la marile probleme internaţionale”.

26 de gânduri despre “Doamna Merkel ar fi putut participa la conferinta noastra de la Moscova

  1. Nein licet Nastasi!

    Cum v-am zis tocmai v-ati oferit ptr un act-de-credinta!
    Pe post de combustibil nu de inchizitor !!!

  2. Un mesaj şi mai inteligent după victoria lui Putin vine şi din partea lui L.K.Junker, preşedintele C.E. , dar ţi-ai găsit ca ai noştri să aibă, dacă nu curajul, măcar bunul simţ diplomatic de a da un comunicat !
    Cu slugi obediente, la cel mai înalt nivel naţional, nu iei decizii competente !
    Am ajuns mai catolici decât Papa : nu îndrăznim nici să discutăm despre ce stăpânii fac bine merci , e drept că fără a avea nici ei curajul sau bunul simţ de a-l face pe faţă !
    Suntem în situaţia tragică a celui care anunţat într-o noapte de vecinul său că-i arde casa, se întoarce pe partea cealaltă şi doarme mai departe, pentru simplul motiv că e certat cu el !
    De dragul unora, vânduţi să zicem doar ideologic altora, riscăm să ne dăm singuri foc la Ţară !

    • Face cineva un calcul cu pierderile economice suferite de România prin interzicerea colaborării măcar economice cu Federaţia Rusă ?! Sau te pomeneşti că ne despădubesc în alt mod ? Dar nu individual, umplând nişte conturi personale, e drept că la cel mai înalt nivel, ci visteria Republicii România ?!

      • @Radu Humor. ”Face cineva un calcul cu pierderile economice suferite de România prin interzicerea colaborării măcar economice cu Federaţia Rusă ?!”

        Sunt calcule multe făcute mai ales prin acceptarea colaborării de orice fel cu Rusia și toate variantele ei: URSS, RFSR, etc.
        Chiar nu v-ați săturat de atâta ”colaborare”?

  3. Ne place, nu ne place Rusia este un jucator de prima mana pe marea scena a politicii mondiale. Marile forte ale lumii nu o neglijeaza si de aici toate eforturile de gasire de solutii comune la toate provocarile majore ale momentului. Din pacate diplomatia Romaniei, este doar umbra a ceea ce a fost in trecut iar, neglijarea vecinilor de la est pana la Marea Chinei (de est) nu este de bun augur, indiferent din ce aliante si tratate facem parte.

  4. O Europă falsă ne amenință
    20 martie 2018, 20:43 Dr. Afrodita Iorgulescu Editorial 0

    Recent am auzit la TVR că doi spanioli, care în 2007 au ars fotografii cu imaginea Regelui Spaniei și au fost pedepsiți de justiția spaniolă, au atacat sentințele la Curtea Europeană și decizia finală a fost în defavoarea justiției spaniole. Arderea fotografiilor și a altor simboluri în semn de ofensă aduse Coroanei sunt infracțiuni la adresa conducerii statului, iar în Spania se pedepsesc cu amenzi sau, în anumite cazuri, cu închisoare până la doi ani. Instanța de la Strasbourg a dat însă câștig de cauză celor doi spanioli, argumentând că protestul lor se înscrie în manifestarea libertății de expresie. Drept urmare, susținătorii independenței Cataloniei au ieșit în stradă la Barcelona ca să ardă în grup fotografii cu Regelui Felipe și tatăl său (dar și să ceară eliberarea liderilor secesioniști din Catalonia).

    Mi-am amintit cu această ocazie că ani la rand, în numele „libertății de expresie“, publicația săptămânală de satiră Charlie Hebdo a publicat mai multe caricaturi care îl ironizau pe profetul Mahomed sau luau în derâdere jihadul. Acestea au provocat atacul terorist din 7 ianuarie 2015 de la Paris, în care 12 oameni au fost uciși (10 jurnaliști și 2 polițiști) și 11 au fost răniți. Lumea întreagă a condamnat atacul terorist, dar s-a și coalizat cu publicația în ofensa adusă musulmanilor, spunând, în cor: „Eu sunt Charlie“.

    În România ultimilor ani, în numele „libertății de expresie“ a elevilor, de exemplu, profesorii nu mai au cum să pedepsească ofensa adusă școlii, dascălilor (avem chiar și profesori bătuți de elevi) decât prin nota la purtare, contestabilă și de asemenea. Acum câteva luni, un director de liceu din România a fost sancționat că „agresează verbal elevii“.

    Acestea sunt exemple ale unui aspect din mai multe, care cred că ilustrează Europa falsă care ne amenință, de care se vorbește în Declarația de la Paris, dată publicității în octombrie 2017 și semnată de 13 intelectuali din zece țări (remarc absența României și prezența Cehiei, Ungariei și Poloniei): Philippe Bénéton, Rémi Brague, Chantal Delsol (Franța), Roman Joch (Cehia), Lánczi András (Ungaria), Ryszard Legutko (Polonia), Pierre Manent (Franța), Janne Haaland Matlary (Norvegia), Dalmacio Negro Pavón (Spania), Roger Scruton (Marea Britanie), Robert Spaemann (Germania), Bart Jan Spruyt (Olanda), Matthias Storme (Belgia).

    Declarația de la Paris –
    „O Europă în care putem crede“

    – este un manifest în 36 puncte:

    Europa ne aparține și noi aparținem Europei.
    O Europă falsă ne amenință. 3. Europa falsă este utopică și tiranică. 4. Trebuie să apărăm Europa adevărată.
    +++

    Solidaritatea și loialitatea civică încurajează participarea activă. 6. Nu suntem supuși pasivi. 7. Statul-națiune este emblema Europei. 8. Nu sprijinim o unitate impusă cu forța.
    Europa adevărată a fost marcată de creștinism. 10. Europa adevărată afirmă demnitatea egală a fiecărui individ. 11. Rădăcinile clasice încurajează excelența. 12. Europa adevărată nu a fost nicicând perfectă.
    +++

    Europa adevărată este în pericol, ne pierdem casa. 14. O falsă libertate predomină.
    Individualismul, izolarea și lipsa de țel sunt larg răspândite. 16. Suntem reglementați și conduși. 17. Multiculturalismul nu poate să funcționeze. 18. Reaua credință se amplifică. 19. Tirania tehnocratică se amplifică. 20. Europa falsă este fragilă și neputincioasă. 21. O cultură a refuzului prinde rădăcini. 22. Elitele fac paradă cu aroganță de propria virtute.
    Acest scepticism în creștere este perfect îndreptățit. Există alternativa.
    +++

    Opera de înnoire începe cu autocunoașterea teologică. 25. Trebuie restaurat un liberalism adevărat. 26. Avem nevoie de oameni de stat responsabili. 27. Trebuie să reînnoim unitatea și solidaritatea națională. 28. Doar imperiile sunt multiculturale. 29. O ierarhie cumpănită nutrește bunăstarea socială. 30. Trebuie să restabilim cultura morală. 31. Piețele trebuie ordonate în vederea scopurilor sociale. 32.Educația are nevoie să fie reformată.
    Căsătoria și familia sunt esențiale.
    +++

    Populismul trebuie să fie unul implicat. 35. Viitorul nostru este Europa adevărată.
    În acest moment, cerem tuturor europenilor să ni se alăture în refuzarea fanteziei utopice a unei lumi multiculturale, fără granițe. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea.
    Citez din punctele 14 și 15: „Europa falsă se laudă cu un devotament fără precedent față de libertatea umană. Această libertate este, însă, foarte partizană. Se prezintă drept o eliberare față de orice fel de constrângeri: libertatea sexuală, libertatea de expresie, libertatea de a «fii tu însuți». Generația ‘68 privește aceste libertăți drept victorii prețioase asupra unui regim cultural odată atotputernic și opresiv. Ei se văd ca fiind mari eliberatori, iar excesele lor sunt aclamate drept câștiguri morale nobile, pentru care întreaga lume ar trebui să le fie recunoscătoare. …Legătura căsătoriei a fost slăbită. …Societățile noastre par să se prăbușească în individualism, izolare și derivă. În loc de libertate, suntem condamnați la conformismul vid al unei culturi mânate de consumerism și media. E datoria noastră să spunem adevărul: generația ‘68 a distrus, dar nu a construit la loc. Ea a creat un vacuum acum umplut de social media, turism ieftin și pornografie“.

    Acest manifest de 10 pagini, la care subscriu, ar trebui să fie citit integral de toată lumea și dezbătut pe larg.

      • Momentan cred ca amabila noastra gazda arf trebui sa pastreze un profil „jos” sau cum se zicea in armata sa execute tarasul .

        Evemtul sa mai ia si cate o pozitie in favoarea celor [pe care nu prea ii iubeste .. MA rog cam nachiavelci dar in politica ca si la razboi (motovatia este simpla. AN are multi detractiri e voicali si violenti. Deci un :sustun ce zice … escu” ar stimula imdeiat reflexele indleung exersate – dacxa AB este de parere ca e bine atunci „HUUUOOOOOOOOO!!!!! la oase! Cati bani t-ia dat Nastse vandutule?!” )

    • De ani de zile, în bătrâna Europă, manifestările anarhiste sunt tot mai frecvente: au început cu neîncrederea în instituții și au continuat cu contestarea lor, a legilor și a regulamentelor. Apar lideri ciudați, cu susținători dezaxați. Se formează o generație fără principii morale, leneșă și nemulțumită. Cineva are butoanele și cheia. Marionetele ies, strigă, distrug valori.

  5. Din cite am inteles si dl. Trump l-a sunat pe dl. Putin sa il felicite pentru victorie si ar dori sa se intilneasca cu el sa discute chestii ce tin de geopolitica si paritate militara.

    Nu stiu daca dl. Iohannis l-o fi felicitat pe dl. Putin….

    • Dl Chifu i-a interzis lu Ficusu Un Fulton modern: scrisoarea celor 4 mari puteri de condamnare a Rusiei pentru atacul neurotoxic

      Citeste mai mult: adev.ro/p5vsjn

    • Asa este, chiar daca unul dintre consileri (se spune ca) i-ar fi lasat pe birou un biletel cu urmatorul inscris: ,Nu-l felicitati !” (Z)
      Totusi, Trump nu a vorbit, inca, de paritate militara, ci a reiterat ideea ca ,,nimeni nu trebuie sa aiba ce avem noi (americanii n.r.).”
      Nu stiu la ce s-o fi referit, dar cu asta si Putin este de acord. Rusii prefera sa detina armament ofensiv functional si de neoprit, in timp ce Donald Trump este fericit ca are pe birou cel mai urias si functional buton din lume. La ce foloseste, doar Monica Lewinsky ar fi putut sa ne spuna. (Z)

    • Nu stiu daca dl. Trump l-a felicitat pe dl. Putin, dar un astfel de gest ar putea sa duca cu gandul la extinderea vechiului pact ruso-german impotriva Europei la nivel planetar in conditiile globalizarii si avand in vedere originile germane ale liderului american si admiratia sa declarata pentru liderul moskovit… (Cum deja am mai spus KJ ar fi trebuit sa fie multumit cu cele cateva mandate de primar cibian)…

  6. Precum la Briucsel asa si la Bucuresti .. Sau invers

    – Am făcut atunci un scandal mare la conducerea Grupului socialist din Parlamentul European cerând ca Grupul să denunțe abuzurile Comisiei. Din cauza asta s-a organizat o întâlnire în biroul lui Schulz (Martin Schulz, președintele grupului socialist din PE, n.red.), la care au mai participat Barrot, Rehn, Swoboda (Hannes Swoboda, eurodeputat austriac, n.red.) și Anna Colombo, fostul secretar general al socialiștilor. Am avut o discuție foarte dură cu ei. Le-am reproșat că nu este posibil să nu fie respectată prezumția de nevinovăție în România. De asemenea am arătat că rapoartele MCV conțin minciuni la capitolul constatărilor, și aberații antidemocratice la cel al propunerilor. Nimeni n-a negat și nu a contrazis afirmațiile mele. Cred că, dintre toți, Barrot era singurul nevinovat. De ce? Mi-a spus separat că prin ceea ce fac îl ajut, pentru că el nu știe ce se află în dosarul României. A mai adăugat că îl cunoaște personal pe Adrian Năstase și îl respectă, că socotește atitudinea Comisiei ca fiind incorectă dar că are mâinile legate.

    – Cum adică nu știa?

    – Mi-a spus că în mod inexplicabil dosarul României este gestionat de Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene și omul de încredere al Președintelui Barroso, și că el, comisar european pe Justiție fiind, nu are acces la dosar.

    http://evz.ro/adrian-severin-romania-mcv.html

    Adrian Severin: „România s-a opus ridicării MCV printr-o telegramă de la Cotroceni către Mihnea Motoc

    Mi se pare ca asta era o stire destul de publica prin anii aia .

  7. Tovarasa Merkel este mai toxica decat Iridium 131!Doar nu vroiati sa va iradieze ??? O mizerabila,…care a fugit cu familia ei din Vest in Est inainte sa se inchida frontiera ! Mai lipsea Schultz si Junkers de acolo(sa va strice evenimentul),…si era gasca de jeguri completa ! Asta este UE !

    • Când vezi câtă importanţă le dau unii, unora ca Junker, Timermmans, ţ.anişte neica-nimeni ajunşi acolo, nu aleşi ( de parcă asta ar fi mare lucru astăzi când alegerile se fac tot prin… numiri, adică prin „ungeri” pe post ), ci numiţi de o clică ce a pus mâna pe jumătate de miliard de supuşi , te umflă râsul ! Cu ce drept îşi permit ăştia să decidă ei ce-i mai bine pentru un popor, pentru o colectivitate, până la urmă pentru o familie de polonezi, de cehi, de unguri, sau de români ?! Faptul că au mai mulţi bani ?! Să fie ! Dar n-au nimic a face cu sufletul, tradiţiile şi idealurile unora pe care ei nu-i înţeleg decât prin prisma afacerilor lor, pe care le vor tot timpul doar în favoarea lor ! Ei, uite că mai sunt popoare, nu doar populaţii prin Europa asta ce se vrea intrată sub control, ca să nu-i zic papuc, iudeo-masonic ! !

  8. Incorectitudine politica, dublu standard, risc de criza: SUA se inchid migratiei, dar o stimuleaza pe a venezuelenilor in tarile vecine Venezuelei

    Pe teritoriul national ii vaneaza la scena deschisa pe imigrantii islamici. In fata imigrantilor de la granita cu Mexicul sunt preocupate sa construiasca un zid fizic. In calea imigrantilor din tari aliate si partenere strategice din Europa de Est aseaza in mod unilateral bariera vizelor. In acest profil de inchidere circulara aproape perfecta in fata imigrantilor (exceptandu-i pe “dreamers”-ii geopolitici ai lui Obama), SUA sunt usor de recunoscut. La acest profil, SUA isi adauga utilizarea la greu, in afara sa, a incorectitudinii politice si dublului standard in materie de imigratie. In istoricul instrumentarii de catre SUA a imigratiei in scopuri geopolitice, provocatoare de mari probleme pentru toate tarile, de pe urma carora incearca sa obtina avantaje unilaterale, cel mai recent exemplu a fost anuntat marti. Washingtonul intentioneaza sa acorde ajutoare umanitare, in valoare de 2,5 milioane de dolari – alimente şi medicamente -, venezuelenilor care se refugiază în Columbia. SUA vor să ofere ajutoare şi altor ţări care primesc refugiaţi, dacă situaţia din Venezuela se înrăutăţeşte. Tarile din regiune sunt insa ingrijorate ca ajutoarele americane vor stimula migratia si vor crea in regiune surse de instabilitate. Regiunea pare sa fi devenit mai constienta de riscurile ingerintelor din afara sa, iar tarile regionale de riscurile manipularii de mase mari de oameni dintr-o tara in alta, potrivit unor scopuri geopolitice ale unei agende ascunse, generatoare de tensiuni si conflicte regionale. De altfel, Columbia are ea insasi dificultati si crize cu dizidentii fostei gherile FARC, estimati la 1200 de rebeli, care nu au aderat la procesul de pace. Un val de murmure anti-americane se ridica si impotriva sanctiunilor impotriva Venezuelei, dictate de SUA. Criticii apreciaza aceste sanctiuni drept una din sursele cu potential major de agravare a situatiei economice si sociale din Venezuela, si, pe aceasta baza, de cronicizare a crizei politice din aceasta tara din nordul Americii de Sud.

  9. Mă bucur pentru ruși că au un Președinte ca Putin. Cât despre Angelica, le dă, indirect, cu tifla
    politicienilor englezi, cei care au susținut reunificarea Germaniei. Angelica se reorientează. Să vedem, dacă Putin o ia în seamă. Oricum, noi, românașii, îi pupăm mâinile Angelicăi și-l înjurăm pe Putin. Noroc că Putin nu ne ia în seamă. Deocamdată!
    De ce vrem noi, să facem parte dintre cei din partea a doua a citatului: ,,bovi” ?
    Aseară, l-am auzit pe Cristian Preda. Un adevărat Gâgă, în viziunea lui Mușatescu: ,,Filozof român profund, dar adânc”.

  10. Vreau să amintesc tuturor câteva întâmplări. 1)O fetiță de 12 ani din Rusia și-a întrebat președintele pe cine ar salva dacă i-ar vedea că sunt pe cale să se înece Obama și Erdogan. 2) Un avion rusesc ce mergea să bombardeze în Siria, conform înțelegerilor internaționale, a fost doborât de turci. 3) Plecat la timp din locația ce a fost bombardată de propria aviație, Erdogan merge la Moscova și-și înclină capul în fața lui Putin. 4) Președintele Republicii Moldova, Dodon, a primit în dar o hartă a Moldovei Mari de la Putin.
    Sper că acea Comisie specială creată pentru serbarea celor 100 de ani de la unirea principalelor provincii românești își va face bine treaba.

  11. Domnule Nastase, sunteti un om interesant! 🙂 Cred ca multi nu va inteleg, va considera arogant. Dar de cand va urmaresc blogul mi-am facut, asa, o impresie (s-ar putea sa gresesc, desigur): sunteti un om caruia ii place sa construiasca sarcasme si ironii 🙂 .

    „… non licet bovi”! 🙂

    Chestiunea ar fi sa identificam corect cine e „Jupiter” si cine e „boul”… 🙂 Ca l-au felicitat, doamna Merkel chiar „calduros”, asta intra in uzantele diplomatice. Insa in ceea ce priveste chestiunile „privitoare la vecinătate si bună vecinătate cu Rusia, nevoia de comunicare bazată pe dialog”, mi se pare nu doar ca excedeaza o simpla felicitare, dar ca sunt diferente si contradictii atat de mari intre pozitia Rusiei de azi si cea – sa luam acest caz – a Germaniei incat nu prea se vede o rezolvare. Spre exemplu: „problema Ucraina şi Siriei”, dar nu numai. Mai degraba vor persista controversele. „Avem diferende de opinie cu Rusia şi noi criticăm uneori politica Rusiei în mod foarte clar şi precis” – si in ce masura Vladimir Putin e deschis la a accepta critici?

  12. Donald Trump l-a felicitat pe Putin, dar consilierii pe probleme de securitate i-au scris o scrisoare prin care il sfatuiau sa nu-l felicite. Lucrul asta a fost dezvaluit de o scurgere de informatii de la Casa Alba spre The Washington Post. Si ei au dat in ziar stirea.

    E si rau, dar si bine ceea ce a facut Trump. La fel si D-na. Merkel. E rau pentru ca Putin si-a batut joc de niste alegeri si de democratie. O asemenea felicitare pune intr-o pozitie dificila opozitia democratica din Rusia. E si bine pentru ca in felul asta vor vedea si rusii, in special cei care l-au votat pe Putin, ca Occidentul n-are nimic cu Rusia. Propaganda aceasta pe care Putin si-a construit strategia electorala de manipulare a oamenilor, ca sa-l voteze, cum ca Occidentul doreste raul, nu-i asa, Rusiei incepe sa piarda orice temei.

    • Băi motane, una e să-ţi bagi mustăţile, adică nasul, şi să lingi dintr-o oală cu lapte şi alta în politica mare ! Ca să nu mai zic că tu nu trecei nepăsător nici de de fundul unora ca Băsescu, Johannis ., Kovesi şi tot ce-i străin de neamul ăsta ..

Lasă un răspuns