Cum erau relatiile sovieto-americane in 1990?

Din transcrierea conversatiei intre Mihail Gorbaciov si George Bush, din 31 mai 1990,  aflam că „fără contactele personale intre liderii sovietici si cei americani, fără intâlnirea de la Malta, cele două mari puteri nu ar fi fost pregătite pentru evenimentele din Europa de Est si mai ales pentru cele din Germania. In opinia liderului sovietic, in noile conditii, noul inamic al SUA ar trebui să fie instabilitatea  si lipsa de predictibilitate. Problema centrală in discutie era insă statutul Germaniei reunificate, sovieticii considerand ca intrarea acesteia in NATO ar fi schimbat balanta de putere in Europa.

Cum sunt relatiile dintre cele două puteri majore (folosesc terminologia chineză) după 28 de ani? Se profilează oare un nou Război rece, bazat pe confruntare? Si ce ar trebui sa facă România in noul context? Vă propun sa reluăm această temă săptămâna viitoare.

 

72 de gânduri despre “Cum erau relatiile sovieto-americane in 1990?

  1. http://www.catavencii.ro/zbor-deasupra-unui-cuib-de-habauci/#comment-122052
    …………..
    Cățărat pe microbuzul televiziunii, agitând spre mulțime microfoane, steaguri, portavoci și batistuțe, Rareș Bogdan și-a trăit momentul de glorie. A profitat de moment și a făcut și o baie de mulțime, lucru benefic pentru angajatul unei televiziuni care nici bani de utilități nu pare să aibă. I s-au alăturat Oreste, dând ezoteric de pereți cu bunul-simț și cu părerile avizate ale psihologilor, Oana Stănciulescu și diverși protestatari de tip nou, dintre aceia ale căror priviri pierdute și zâmbete tâmpe au reușit să spargă mai multe manifestații decât jandarmii.
    ……………
    Oana Stănciulescu a avut propriul său moment de glorie, atunci când a anunțat că pe Sala Palatului sunt lunetiști. Lipsea să ne spună că teroriștii fideli dictatorului au început să tragă în mulțime, că apa este otrăvită și că se îndreaptă spre București coloane de tancuri și elicoptere de la bazele sovietice din Teleorman.
    …………………..
    Legea audiovizualului și reglementări ulterioare ale CNA interzic televiziunilor să difuzeze imagini neblurate cu persoane cu dizabilități psihice. Dar ce poate face CNA atunci când o întreagă televiziune angajează, invită și promovează doar candrii care nu doar că și-au întrerupt tratamentul, dar, în general, refuză orice ajutor de specialitate

    • ..tancuri de la Deveselu, ca este aproape de Teleorman. Sa nu uitam de vizita in SUA a ,,chelnerului” statului de drept, recte, Liviu Dragnea.
      (Z)

  2. Sincer, mie mi-a placut Tillerson, un om cu vasta experienta, si multa diplomatie „in singe”. Eu asa l-am citit, ca pe un tip super educat, si de inalta clasa si tinuta intelectuala.

    Se vehiculeaza in media ca ar fi avut contre cu Trump pe faza cu Coreea de Nord re. intilnire lideri directa, dar mai ales cu ultima declaratie a lui Tillerson vis-a-vis de aparenta implicare a Rusiei in uciderea unui agent dublu (britanic si rus) la Londra. Am ascultat parte din declaratia lui finala la Departamentul de Stat, unde nu a amintit de Trump, ceea ce spune multe. In orice caz, sa-ti dai afara Secretarul de Stat, omul 2 din stat practic, cu un mesaj pe Twitter, mi se pare cam nebunesc.

    Am mai remarcat ca o droaie de alti functionari si-au dat demisia din Administratia Trump. Venirea lui Pompeo, sef CIA in functia de Secretar de Stat e comentat in sens negativ, stiut fiind ca acest domn a fost clar impotriva tratatului de neproliferare a armelor nucleare cu Iranul. Se spune ca acest domn ar putea „ajuta” la crearea unui nou dusman nuclear al SUA, dupa Coreea de Nord,, daca isi va mentine aceiasi pozitie fata de Iran.

    Cind diplomatii tac si incep sa vorbeasca militarii, nu putem sa ne asteptam decit ca armele sa inlocuiasca dialogul…

    In ce priveste relatia SUA-Rusia, apare ca Trump e nemultumit ca nu reuseste sa aduca in primul rind pe Republicani intr-o pozitie cel putin neutra fata de Rusia, si ca atit democratii cit si republicanii considera Rusia un inamic. Nu stiu ce va face Pompeo vis-a-vis de Rusia, dar va fi interesant de urmarit pina cind se clarifica o alta pozitie, daca va reusi Trump asta prin Pompeo. DIn cite inteleg la Departamentul de Stat exista o cultura obamista, care inca persista, desi au plecat si de acolo multi anti-rusi.

    Putin l-ar putea ajuta pe Trump daca vor gasi cai comune re. Iran si Siria, ceea ce e greu de prezis. Din pacate, Putin este si el inflexibil in ce priveste Crimea si acordul de la Minsk, unde nu se vad progrese, lupta intre insurgentii rusi si fortele ucraeniene continuind in Donbass-Luhansk. Pe termen scurt si mediu nu se intrevede o apropiere intre Ucraina si Rusia, si nici o venire la putere in Ucraina a unor forte mai conciliante si dispuse negocierilor. Regimul lui Putin considera ca relatiile intre cele doua tari nu au fost niciodata mai scazute (probabil dupa razboiul rece), deci se poate vorbi de un nou Razboi Rece, dar nu pe baze ideologice, ci urmare a unor serii de evenimente care au racit treptat aceste relatii. Ca si in Razboiul Rece, SUA si Rusia poarta razboaie prin terti in lume (Siria), si au proprii aliati, cu interese comune. Desi Patul de la Varsovia nu mai exista, Rusia e suficient de puternica (si capabila de suprematie militara in Europa pina in 2024 confirm unui genral american) sa infrunte NATO, si dispune de multe avantaje strategice in spatiul euro-asiatic. Mai este si capacitatea lor de a penetra cu un razboi hibrid, cibernetic in spatiul filo-american.

    Asistam inca la o realiniere a statelor foste vasale sau filoruse Rusiei, si o incercare a Rusiei de a le controla. State desprins din URSS ca Moldova, Georgia, inca se lupta pentru suveranitatea lor, parte in mina Rusiei prin unitatile militare si populatia rusa care sprijina politica lui Putin.

    Si totusi s-ar putea ca Putin sa fie raul cel mai mic, judecind dupa recentul interviu al lui Jirinovski la DW.com, care doreste ca Rusia sa se numeasca oficial „Imperiul Rus” care sa aibe un „Lider Suprem”.

    In coloratura lui proprie Jirinovsky afirma despre Ucraina:

    „Ukraine is falling apart anyway. Poland should take the western part, Hungary should take the Carpathian Mountains, Romania should take Bukovina and Bessarabia. We’ll take the whole of Novorossiya. Ukraine has no future.”

    O invitatie pentru Ungaria si Romania sa destabilizeze Ucraina si sa isi redobindeasca teritoriile pierdute? Dar pina unde ar trebui Ungaria sa ia Muntii Carpati? Pare un delir constant in care traieshte acest personaj exotic.

    http://www.dw.com/en/zhirinovsky-europe-you-shall-tremble/a-42923191

    • @trexsr: „In ce priveste relatia SUA-Rusia, apare ca Trump e nemultumit ca nu reuseste sa aduca in primul rind pe Republicani intr-o pozitie cel putin neutra fata de Rusia,”

      De unde ați dedus că Trump este PRO Rusia?

      • Nu am spus ca este „PRO Rusia”, dar el parca a spus ca a vrut un reset in relatia cu Rusia. Mai mult, a facut business in Rusia, el si apropiati de-ai lui. Deci nu cred ca este anti-Rusia si anti-Putin. Parca el zicea de bine despre Putin, nu?

      • Si inca un argument: de ce credeti ca mai toti rusii au explodat de bucurie cind a venit Trump la putere? Ei chiar au crezut ca Trump va schimba relatia SUA-Rusia spre mai bine.

    • Atât timp cât știu că REZIDENTUL CIA în România a plecat de la post declarând că la noi SE FACE JUSTIȚIE POLITICĂ, mă aștept ca fostul Director al CIA să-l scoată de la post pe Klemm, ce transmitea informații eronate.

      • NU CRED AŞA CEVA!
        Dacă exista intenție, Klemm zbura de la începutul mandatului lui DJT. Încep să cred că Trump nu este anti-establishment, ci faptul că estanlishmentul şi-a schimbat strategia şi ne lasă nouă o impresie falsă. În acelaşi timp, chiar dacă nu este aşa, DJT îl foloseşte pe Klemm prin prisma a ceea ce ştie acesta să facă cel mai bine.

        Vă rog să vă amintiți „vizita” lui Iohanis la Casa Albă: al rezistenților peria slugarnic – s-a grăbit să anunțe primul că vom aloca 2% din pib… ştiți, iar Trump avea de anunțat altceva, altcuiva. Ziariştii, nu români, ceilalți, care contează, l-au întrebat ceva pe Iohanis numai la insistențele lui DJT – un fel de gest de curtoazie pe care l-a făcut – singurul.
        Aşa văd eu lucrurile.

        Totuşi, Trump sare de fund în sus că parlamentul american întârzie votul pentru numirea noilor ambasadori. Credeți??? Eu nu.

        „Many important positions in government are unfilled because of obstruction by Democrats. Worst in U.S. history!” – aşa a zis Trump pe fb.

  3. In urma atentatului din Anglia, care s-a soldat cu actiunea MAE al Angliei de a declara 23 diplomati rusi personnae non grata, si asteptarea ca Rusia sa reciprocheze, mult vorbesc azi de un nou Razboi Rece cu Rusia. Englezii considera actul un atac al Rusiei asupra UK, si Anglia are sprijin de la SUA si Canada. Anglia se asteapata ca tarile aliate sa raspunda si ele Rusiei. Sa vedem ce va face MAE al Romaniei

    Ce este tipic, este aceasta escalare, cu o Rusie mult mai agresiva si subversiva. In plus asistam la o cursa a inarmarilor, tipica Razboiului Rece. URSS a cazut din cauza acestei curse a inarmarilor cu o economie slaba a URSS, ce nu facea fata. De vazut in ce masura economia Rusiei poate sa sprijine sustenabil cursa lor a inarmarii.

    O alt element nou este China. Pe vremea URSS China era slaba economic, si nu prezenta nici o problema Rusiei. China era preocupata cu revolutia lor interna culturala, a lui Mao. Azi China e un altfel de actor, care are interesele ei nationale, si care nu corespund intereselor Rusiei de a produce conflict cu Vestul. Deci nici China nu le este rusilor un aliat in lupta lor cu Occidentul.

    Din pacate, in Romania nu se prezinta informatii despre alegerile din martie din Rusia. Pacat, pentru ca romanii ar avea sansa sa realizeze personal unde se afla candidatii din Rusia, si care e viziunea lor pe termen lung in relatia cu SUA-UE. Eu ma uit la Rossya 1 la emisiunea despre alegeri ale lui Soloviov, si regret sa spun ca nu sunt sperante ca lucrurile sa mearga mai bine sau ca situatia sa se detensioneze. Putin nu a fost prezent, insa mai exista un candidat cu sanse, cel al Partidului Comunist. Ori platforma lui e poate cea care va duce Rusia cu siguranta intr-un nou Razboi Rece. Singurul candidat pro-Occidental, o femeie, Sobchak, a fost scoasa in lacrimi din dezbatere de grosolania mujicilor rusi, adica ceilalti candidat misogini rusi.

    Rusia inca are o mare problema culturala, antoganica Vestului.

    Puteti citi aici detalii in engleza despre candidati si platformele lor:

    https://www.fpri.org/article/2018/03/opposition-candidates-2018-russian-presidential-election-primer/

      • Ma bucur oricind sa pot sa ajut la dezbatere cu modestele mele postari si info. Si imi cer scuze pentru multele greseli otografice/gramatica, dar timpul lucreaza mereu impotriva mea aici, desi ma straduiesc 🙂

    • Ih! Biata Xenuska!
      Ia sa cautam nitel Ксения Анатольевна Собчак zisa Paros Hilton a Rusie .. Bun asa!!! In rest o fata TARE-N TATA si cam atat …. ca altgel ii scotea ea pe aia din minti in loc sa iasa pm,agnagf !(are deja varsta la care sa fie o desavarsita vidma. Rusoicele ex sovoetice in gnl dupa 30 de ani sunt vidme de ori iti eie lumea in cap ori torni in tine votca ca in butoi. Pro rusnu de rand ar p;refera sa voteze o vidma a videmelor ca sa sper ca va tine in frau corupotia genmm Eltin .. dar nu o plagacoasa!)
      A si draga de ea Xenuscka mai zoice „„Russia is a country of a free economy with a strong state sector. All large state corporations should be privatized with antitrust restrictions. The state should not control any sectors of the economy, the state’s share in enterprises and industries should be limited to breaking up monopolies. Private property should be protected by law, the review of any ownership and nationalization are possible only on a reimbursable basis on the basis of independent market valuations. Reform of tax and regulatory legislation and practices should stimulate the development of private entrepreneurship, small and medium-sized businesses, technological and innovative development of enterprises, education. The list of licensed branches of the economy should be significantly reduced.
      Scuze daca as fi rus as mege la biercicxa sa ma rog sa fiu ferit de aceasta blonda reincarnare a epocii Eltin!!!

      Caci ce uitati toti dar absolut toti este situatia in care Putin a preluat Rusia.. haf la o scara inimaginabila, lefuri neplatite cu lunile, regini imense in care moneda disparuse si se recurgea la troc.
      90 din moneda (rubla) se invartea in Moscova, Skt Pertesburg si Boivgorod. Restu Rusiei se descurca cu 10%!!!

      Ia zi tu (si restu) cum vpar poalce ca 3 luni sa nu primiti leafa si apoi sa vu se dea ceva … sosete, borcanre goale si apoiu sa aoregatui chiauni sa le schimbati pe paine?

      • A fost în Basarabia. Au trăit ai mei. Eu eram plecată şi am putut să ajut.

      • Ghitza, pai hai sa vedem cine sunt ceilalti candidati inainte sa o tragem de urechi pe Sobchak ca ar fi pro-imperialist-americana.

        1. Sergey Baburin, fondator si presedinte al Russian All-People’s Union, o formatiune nationalista, si care vrea sa reprezinte fortele socialiste, „patriotice si democrate”. A fost sprijinit in alegerile din 1996 de comunisti si a luat atunci cam 40% dn voturi;

        Siteul in rusa: http://baburin2018.ru/

        2. Pavel Grudinin, urmasul comunistului Zyuganov, si reprezentant al Partidului Comunist. Aici aveti programul lui in rusa (engleza nu cred ca serveste). Am remarcat ca vrea controlul preturilor, si revenirea puterii muncitoresti, nimic despr politica externa, dar pare o dorinta de a reveni la un tip mai modern de comunism (nu aud de nationalizare). Foarte nationalist, patriotic.

        http://grudininkprf.ru/

        3. Vladimir Zhirinovsky, stim despre el, nu ii facem propaganda 🙂

        4. Vladimir Putin, imi e teama sa mai spun ceva dupa ce ii enunt numele 🙂

        5. Ksenia Sobchak, liberala, pro-business, pro-pace (foarte important!, nici un alt candidat nu vorbeste despre pace sau relatii mai bune cu Occidentul)

        https://sobchakprotivvseh.ru/

        6. Maxim Suraykin, Communists of Russia. Un tovarash care te sperie! Vrea nationalizare, taiat gat la bogati, dictatura proletariatului.

        7. Boris Titov, Party of Growth, pro business, liberal. Are un program intitulat „Strategia Cresterii (economice)”.

        http://www.boristitov2018.ru/

        8. Grigory Yavlinsky, miscarea Yabloko, liberala, vrea relatii mai bune cu SUA.

        https://2018.yavlinsky.ru/

        Mai era un candidat, parca Nemtzov, dar atita l-au arestat si i-au facut dosar penal, sa nu mai poata candida. Va reaminteste de ceva asta?

    • @trexsr: ” Azi China e un altfel de actor, care are interesele ei nationale, si care nu corespund intereselor Rusiei de a produce conflict cu Vestul.”

      ”Vectorul” Chinei a fost definit clar la actualul Congres: să se îndrepte spre piața internă.
      A se descifra: ”Deoarece China trăiește economic din piața de desfacere americană, ca să devenim mai puțin dependenți, trebuie să dezvoltăm consumul intern”.
      Dar … există două probleme:
      1. puterea de cumpărare a consumatorului intern;
      2. comenzile interne care să împingă economia;
      Nu-i exclus ca deja să se lucreze la rezolvarea respectivelor probleme, dar trebuie timp pentru găsirea soluțiilor, pentru implementare și pentru pornitul motoarelor ca economia să duduie și să lucreze eficient pentru miliardele de chinezi.
      Și mai ales pentru tranziția socială, în cazul unor mase (multe) care se vor găsi în fața unui venit mai mare și a unor tendințe de liberalizare. Vezi cei 20 de ani ai lui Brucan care ajung la cei 40 ai lui Moise.
      Trebuie să dispară o generație ca cea nouă să se clădească pe alte baze.

      • @Mircea Popescu, interesant ce spuneti despre generatii, cum trebuie sa dispara una ca cealalta sa cladeasca ceva nou. China cred ca e candidatul perfect la aceasta metamorfoza, pentru ca ei fac politica pe termen foarte lung. Deci cred ca pot avea solutii la cele doua intrebari. Dar eu nu sunt expert in China, poate altii au de adaugat lucruri mai destepte.

  4. Probabil ca intrebarea daca suntem sau nu intr-un nou Razboi Rece e irelevanta, in sensul ca sunt deja conturate niste blcouri militar-economice antagonice. Razbiul Rece exista in sensul ca este un foarte cald, economic in primul rind, si altul tot cald, strategic, prin prisma razboaielor din Ucraina si Orientul Mijlociu.

    Poate ca una din intrebarile relevante este: care e sansa sa vina un nou Gorbaciov la conducerea Rusiei? Va deveni Vladimir Putin un posibibil Gorbi la un moment dat, gata sa detensioneze cele doua blocuri antagonice? Pina la urma cind SUA si Rusia se bat, China cistiga. Este asta in interesul SUA si al Rusiei, sau al Europei?

    Asistam parca la o concurenta intre Germania si SUA pentru „imblinzirea” ursului rus. Germania s-a autoinfundat cu Acordul de la Minsk despre detensionarea conflictului cu Ucraina, care bate pasul pe loc, fara efecte reale. Germania, fiind in UE, a atras cu ea corul de sanctiuni impotriva Rusiei si e azi inca odata cu Merkel in frunte, ceea ce inseamna ca nu se intrevede un „breakthrough” in relatia UE-Rusia.

    SUA si ea a incercat prin Trump o apropiere, dar establishmetul american, „the deep state”, fundamentat de presedintii anteriori, ultimul anti-Rusia fiind Obama, pare ca e mult mai puternic decit vocea Presedintelui. In contrast cu Germania, SUA are interese strategice ca mare putere militara in opozitie cu Rusia si China, deci si aici slabe sperante de detensionare, desi, ma astept ca Trump sa continue sa incerce daca nu un „reset” in relatia cu Rusia, cel putin o calmare / normalizare cit posibil.

  5. Dilema Rusiei este ca, fiind in permanenta agresata de Occident pentru a o cuceri de-alungul istoriei sale moderne, ea a trebuit sa gaseasca un „alt model”, desi elitele lor au cochetat intodeauna cu democratia si liberalismul vestic. Cultural, ei au aspirat la valorile occidentale, insa in acelasi timp au trebuit sa le rejecteze din cauza agresiunii Occidentului. Din pacate, nu exista alta alternativa la democratia occidentala, decit ce implementeaza ei azi, un fel de pseudo democratie, o autocratie luminata, care, ca si comunismul de altfel, nu pare sa reuseasca sa faca un salt calitativ pentru rusi. Se observa acest „pseudo” din asa zisele dezbateri elctorale, numai cu contra-candidatii, pentru ca Putin nu apare la dialog. Evident, nu are de ce, pentru ca se stie ca el va fi marele cistigator al acesto pseudo-alegeri, Un exercitiu de mare manipulare publica in final.

    Povestea se deruleaza iar azi, cu alti actori, dar in esenta este aceiasi: Occidentul incearca sa inconjoare si sa schimbe Rusia intr-un stat „democratic”, insa nu de dragul principiului, sau al rusilor, ci pentru a controla aceasta tara (iubire pe degeaba nu exista in relatiile internationale). Iritat, ursul iar se incordeaza sa isi arate suprematia, insa el are un pic de sciatica, si se poate oricind duce la el in grota sa hiberneze daca nu are bani pentru tratament.

    • ,,Occidentul incearca sa inconjoare si sa schimbe Rusia intr-un stat „democratic”, insa nu de dragul principiului, sau al rusilor, ci pentru a controla aceasta tara…”

      Corect, dar ma indoiesc ca ,,ursul se va duce la el in grota sa hiberneze”.
      Stiti ce se intampla cand ranesti un urs dar nu esti in stare sa-l omori. (Z)
      PS
      Occidentul ar trebui sa inceteze cu amenintarile, diversiunile, inscentarile puerile si incalcarile tratatelor internationale, oricum Putin va ramane in functie , ba chiar va deveni si mai puternic si mai determinat sa-si apere tara si interesele.
      Daca un stat pretinde ca este democrat (si nu de tip neo-comunist), ar trebui sa se comporte ca atare in orice situatie, daca vrea sa fie un exemplu pozitiv pentru poporul rus ,,oprimat”.
      O fi ,,pseudo-democratie” in Rusia, dar in China este autocratie de-a dreptul. Si ?
      Iar daca vorbim de SUA, ce fel de democratie este acolo ? Cam asa: Ai voie sa spui orice, fara sa deranjezi pe nimeni. Adica, mai bine taci. (Z)

  6. Deocamdată Antena 3 dă doar vorbe pe care le prezintă drept dovezi zdrobitoare. Mai mult, Vanghelie zice că a zis unu…Oricum pe ce spune Vanghelie nu mă bazez, în schimb, o parte din ceea ce spune Ghiță e verosimil, mai ales că el prezintă și ceva probe. Am bănuit că Ghiță a fugit ca să evite executarea sa, iar în ultima vreme s-a cam adeverit faptul că foștii apropiați vor să-l scoată din peisaj.

    • De acord. Şi pisicul Ponta iese cel mai periculos mafiot din toată povestea! Dintre toți sri-iştii cu state vechi, dintre toți boşorogii unşi cu toate alifiile – Ponta a stricat totul??? Foarte interesantă mi se pare şi ieşirea lui Crin: „Da, da, cum ziceți voi!…” Să-şi țină gura, pokerist şi păcănist ce este! (Aşa se aude, nu am văzut, dar mai şi folosea foarte des cuvântul „miză”. A mai observat cineva?)
      Faptul că țapul ispăsitor arătat cu degetul pare a fi doar V. PONTA, imi dă de gândit.

  7. In campania din Franta postul Russia Today a prezentat un film cu un individ in costum , masca lui Macron pe fata , agitandu-se cu o valiza plina de dolari , fugind dupa dolari pe strada , umor de handicapat , genul Las Fierbinti sau Vacanta Mare .
    Misteriosi facebookisti au lansat mesaje gen ” Macron e homosexual ” , dar nu unul sau doua mesaje , ci zeci de mii , care umpleau paginile Internet de campanie .
    Macron i-a spus direct capitanului killer , la Versailles , despre Sputnik si RT , in fata microfoanelor presei .
    Raspunsul delegatului KGB de la Dresda : ” ce dovezi aveti ? sunt simple alegatii ” .
    Echipa Obama , azi , in SUA : ” neaga totul ( rusii ) . Mint tot timpul . E imposibil sa lucrezi cu cineva care minte fara oprire ” .
    Hollande – impreuna cu Merkel , i-am cerut sa-si retraga armata din Donetsk . I-am numit precis unitatile ruse si pozitia lor , originea lor ( Tula , Celiabinsk ) . Nega , spunea ca nu e adevarat .Impreuna cu Angela i-am dat numele militarilor rusi ucisi in Donbass in lupte . Ne-a raspuns ca erau acolo in vacanta ” .

  8. Off topic (dar inca de actualitate)
    Ghita Bizonu’
    Corect, e problema lui Dragnea cu cine se…afiseaza in public (sper ca nu te-ai gandit la ce m-am gandit eu, initial).
    Dar in prim planul Congresului monseur Ghita….parca nu se prea potriveste. Macar daca erau cu acte in regula. Sau asa e cool…iar domnului Dragnea vrea sa intre in trend (?).
    Unii spuneau: Si Macron….raspund: Ce e cu Macron ? Are pe cineva care l-a invatat scoala vietii de timpuriu si acum i-a devenit sotie, deci este Prima Doamna a Frantei, adica, Briggite Macron.
    Duduia de la Congres, ce e ? Pobabil nici prima si nici ultima… (Z)

  9. Domnule Adrian Nastase scrie:
    ,,Si ce ar trebui sa facă România in noul context?”

    Romania, dupa comunicatul MAE de solidarizarea ca Marea Britanie, ar trebui sa rupa relatiile diplomatice cu Moscova. Acesta este un pas firesc, din moment ce ignori totalmente pozitia rusilor in chestiunea otravirii. Nu prea vad compatibilitate intre aceasta atitudine transanta si mentinerea legaturilor diplomatice cu un stat pe care il definesti, implicit, drept stat agresor.
    S-ar face, astfel, economii la buget, care ar putea sa ajute la inzestrarea armatei.
    Oricum, pare-se ca ne intreptam catre un conflict militar. Cine stie ? Poate de aceasta data alegem carte castigatoare si nu ne mai pierdem teritorii si elemente de suveranitate, ca altadata in istorie.
    ps
    Oare MAE ….,,mai” are diplomati de valoare ? Domnul Melescanu deja se gandeste, probabil, la pensie.

    • ..In schimb (si surprinzator pentru mine) Macron a s spus:
      ,,Imi voi formula un punct de vedere PE BAZA DE PROBE SOLIDE in cazul otravirii.”
      Bravo, Macron ! Te-ai maturizat, in fine, intr-o Europa dominata de germani si americani. Franta este o mare putere si nu trebuie sa se lase calcata in picioare de celelalte mari puteri occidentale.

  10. @ZeV martie 10 , 2018 la 1: 20 p.m.

    Ah, ce-o tot suciți și-o învârtiți …că ce-am spus eu… că ce-a spus nu știu cine… aveți senzația că nu știu ce scriu, la ce răspund, care e ordinea replicilor ? Vi se pare că trebuie să-mi dați o mână de ajutor în acest sens? Ce cină romantică, ce minciuni frumoase? Pe mine vreți să mă „mințiți frumos” ? Haida-de! Ce tot aveți cu George Ban ?…( apropo, George Ban, prietene drag, vă salut !) Iar dacă nu știți cine e personajul cu multiple pseudonime, lăsați lucrurile așa cum sunt… după cât vă cunosc cred că îl admirați ca persoană publică, „fără mască”. E drept că „fără mască” nu prea scrie așa.
    „Șăgalnic și pisicește” … i-auzi… Ador bărbații experți în psihologie feminină… nu e cale mai bună să se facă de râs decât expunându-și teoriile amuzante.

    • Și eu, cel „descoperit” ca prieten, vă salut cu drag! Dl ZeV suferă! Deși scrie cel mai mult pe acest blog, nu scrie și cel mai bine. Un pic, un pic, înțelege asta și de aici suferința. Pentru alinare, caută defecte la cei care scriu mult mai bine decât el. Iar metaforele pur și simplu îl înfurie! Stilul „Luminița Arhire” pur și simplu nu îl înțelege. Nu e dotat pentru asta.
      Cum zicea becul despre soare: „Da, dar el are pete!”

  11. Amalia spune:
    MARTIE 13, 2018 LA 9:10 AM
    ,,Eu privesc congresul PSD ca pe un eveniment din viața de partid care nu mă afectează.
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….De ce Ștefănescu și Andronescu trebuie bătuți în cuie în fotoliile de șefi?”

    Bine, in principiu este corect, dar tot in principiu, la un Congres al unui partid, TOATE functiie importante ar fi trebuit scoase la concurs. Ma rog, cu un singur candidat la functia suprema, din moment ce toata lumea considera ca problemele PSD-ului pornesc de la faptul ca functiile de sef al partidului si de premier nu coincid. Sau….se suprapun (in stil clasic), de facto si de aceea organizatorii s-au limitat doar la epurarea celor incomozi ?

  12. Sebastian Ghiță: Uite fotografia cu Kovesi, nu e fotografia

    https://www.cotidianul.ro/ghita-stiu-ce-sprijin-puternic-au-si-imi-e-clar-de-ce-nu-pleaca-kovesi-astazi/

    Dupa ranjetul lui Octavian Andronic si zambetul feciorelnic al lui Ion Cristoiu , cred ca poza aceea cu Cruduta Kovesi ne va arata zona inghinala a printesei catuselor sau vreo harta cu alunitele ei .

    Ar fi tare fain sa-si incheie cariera in felul acesta d-na Koivesi …

  13. Mircea Popescu & Ghita Bizonu

    Nu stiu de ce amandoi sariti ca arsi si varsati pe blog câte o călimară de cerneală virtuală pentru a combate proletar, cand vine vorba despre dictatura lui Nicolae Ceausescu, despre Rusia, sau alte subiecte sensibile. Sa fie urmare a faptului ca sunteti din acelasi contingent ? (Z)
    Nu exista o justificare a dictaturii, nici prin pseudo-nationalism si nici ca opozitie la internationalismul marxist leninist stalinist (sau de orice culoare ar fi).
    Nicolae Ceausescu a fost, pur si simplu, un dictator autist (sa ma ierte asociatiile de protectie a drepturilor autistilor) , atat si nimic mai mult. Nu a fost singur. A avut in preajma sa o AUTENTICA Prima Doamna. Adica, una cu adevarat puternica si influenta.
    Probabil ca de aici i se trage sfarsitul, spun carcotasii… (Z)
    Plata accelerata a datoriei externe s-a facut nu pentru ca Ceausescu era un mare patriot, ci pentru ca o datorie implica dependență, deci compromisuri si sau cedări. Iar Ceausescu isi dorea puterea absoluta, dupa modelul asumat de Mao Zedong (Mao Tse Dung), sau Kim Ir-sen. De aici asemanarile in manifestatii publice ,,artistice” de amploare (organizate in Piete, sau pe stadioane) dedicate Multiubitului….etc, etc.
    …..Ghita daca regimul lui Ceusescu mai dura vreo 5 ani, cred ca iti luai masa si-ti faceai siesta cu Scanteia in mana la o cantina de cartier. Poate nu iti displacea, mai vedeai (si auzeai) si d-ta lumea reala. (Z)

    • 1) Nu stiu de ce amandoi sariti ca arsi si varsati pe blog câte o călimară de cerneală virtuală pentru a combate proletar, cand vine vorba despre dictatura lui Nicolae Ceausescu, despre Rusia, sau alte subiecte sensibile. Sa fie urmare a faptului ca sunteti din acelasi contingent ?
      Te dai tinerel? Ei bine junior fioi amabol si pune in link ptr a clarifica afirmatia ta ca sa baz despre ce este vorba! Adica te duci l;a mesaajul in caz, pesi cu mouseul pe linia care scroe dasta si ora so apoo copii adresa http

      2) Unde am justificat eu dictatura ?! Sau poate ar ffii mai bine sa fii cinstit si sa zici ca preferai dictaura din anii 1950-55 cand fosgaoiau consilierii sovietici!
      3) ultioma afiormatie …..Ghita daca regimul lui Ceusescu mai dura vreo 5 ani, este o golanie de maidan si o [arsivcneie de tip anii 50 . Care insa imi dezvaluiezte fapatul ca matale p duceai bine in epoca aia , n u aveai probleme. Pesmene activist.

      Si ai un stil de .. cum sa zic „comunitar” parsiv .. nu esti in strea sa aduci argumente (credm ca nici mintea nu prea te ajuta) insa la un lat subiect , dupa cetava zile „arunco” o mica .. sa zicem calomnie … asa ca una adevarat intelctual ce esti! Niste apucatiurio care ma faca sa iti adresez epotetulpe care fostul tau ales Bassescu le-a adresat unui ziarist .. parca Zara,

      • Calm, dom Ghita, calm…. sper ca ai acasa un tensiometru.
        Avem nevoie de d-ta, sanatos. Ma rog, in limitele naturale impuse de procesul inexorabil de moarte ireversibila a neuronilor. (Z)
        ps
        Bineinteles ca am trait bine, in comunism, din moment ce am invatat carte si am muncit pe rupte.
        Abia dupa 1990 am inceput sa-mi aplic diete vegetariene. (Z)

  14. Al doilea “Brexit”? Politică neagră antirusească la Londra: Cazul Skripal, otrăvire cu autor înscenat. Sensul politic al înscenării iese la iveală. May replică scenariul Obama de expulzare

    Niciun om rational si cunoscator al contextului geopolitic pe care, incepand cu Brexitul, a devenit limpede ca Marea Britanie si-l pregateste, nu se mai indoieste, dupa anuntata replicare de catre Theresa May a scenariului Obama de expulzare a diplomatilor rusi, ca otravirea fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) reprezinta un caz cu autor inscenat.

    De ce a esuat credibilitatea atribuirii Rusiei de catre Marea Britanie a “responsabilitatii” pentru otravirea fostului spion rus, care a defectat la britanici? Pentru un fapt foarte simplu, pe care opinia publica l-a perceput cu relativa rapiditate, care tine de zicala ca nu omori un purice sau un tantar cu barosul. Indiferent de mobilul si de autorul real al otravirii, este una dintre cele mai stupide acuzatii auzite vreodata ca rusii s-ar fi folosit de o arma de nimicire in masa pentru a elimina un individ.

    Enorma disproportie de mijloace – un agent neurotoxic de uz militar, presupus din categoria “Noviciok”, detinuta de rusi, dar inspiratorii sau autorii reali ai otravirii puteau folosi orice alt neurotoxic sau sa-i atribuie orice nume sau provenienta, in functie de scopul politic urmarit – si de puternic zgomot public contrasteaza flagrant cu logica specifica a serviciilor secrete, care se caracterizeaza prin discretie si mijloace “tacute” in crimele lor “murdare”, de regula politice si punctuale.

    Operatorii inscenarii nu au tinut cont de aceste nuante, au legat agentul neurotoxic de cazul Skripal precum clopoteii de coada pisicii care vaneaza soareci. Scopul plantarii indiciului neurotoxicului “rusesc” a fost evident, manipularea atentiei si perceptiei publice. Acuzatia fara dovezi sau prezumtia de vinovatie cu care este tintita Rusia poate fi considerata ca un scenariu general si “fantezist”, cum a si fost calificat. O inscenare aplicabila oricui, din care nu se inlocuiesc decat personajele, din moment ce nu exista obligativitatea probelor.

    Disproportionata masura britanica de inghetare a relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel cu rusii poate fi interpretata si ca un eveniment ivit sau creat, ori altfel spus nu cauza ci ocazia, ca britanicii sa o rupa definitiv cu rusii. Un fel de al doilea Brexit, care foarte probabil face parte dintr-un plan geopolitic, ai carui pasi sunt usor de ghicit, dar pe care, pentru a nu anticipa, raman sa-i asteptam si sa-i vedem.

    • ,,ori altfel spus nu cauza ci pretextul…”
      Totusi, cred ca evenimenul inscenat groslolan de pueril (destinat in primul rand cetatenilor spalati pe creiere ai Vestului) urmareste sa perturbe, cumva, alegerile din Rusia si, mai apoi, sa motiveze neparticiparea Occidentului la Campionatul Mondial de Forbal. Acestea ar fi, dupa parerea mea, scopurile pe termene scurte si medii.
      S-ar putea sa se urmareasca si ,agatarea” asaziselor arme chimice din Siria si de actiunile militare ale Rusiei, nu numai de cele ale guvernului legitim de la Damasc.

    • Inscenarea de care pomeniti are legatura cu Siria . Acolo , armatele ruse si anglo-americane sunt fata-n fata . Si acestia din urma tocmai incearca sa insceneze si acolo un atac cu arme chimice al armatei siriene ca sa aiba motive sa atace Damasc-ul .

  15. Asa ca sa se stie :


    Je condamne l’assassinat de Boris Nemtsov. Mais je refuse de l’admirer !

    Avec les autres responsables de la « thérapie de choc » libérale des années 1990, il fait au contraire partie des politiciens parmi les plus méprisés et honnis du peuple en Russie. Il faut comprendre pour cela le traumatisme national du krach russe de 1997-1998. Ce n’est pas une simple crise financière que traversa alors la Russie mais un véritable chaos économique, social et politique. Et le sommet d’une décennie de déclin comme la Russie n’en avait pas connu depuis la Seconde Guerre Mondiale et l’invasion allemande.

    En 1997, alors que le pays s’enfonce dans l’affairisme et la récession sous l’assistance du FMI, Eltsine décide de faire monter au gouvernement de jeunes néo-libéraux. Avec le FMI, ils organisent ce que l’économiste Patrick Artus a appelé « un équilibre financier du désastre ». Nemtsov, déjà privatiseur frénétique comme ministre de l’Énergie, est promu 1er vice-premier ministre. Chargé de l’économie, il conforte la tutelle du FMI. Le malfaisant directeur du FMI, Michel Camdessus, celui qui a aussi ruiné l’Argentine et le Mexique, conseiller social du pape Jean-Paul II, fait alors deux fois le voyage à Moscou. Boris Nemtsov et lui détruisent le peu qu’il reste de l’Etat russe et de son budget. Et ils poussent les banques russes à s’endetter massivement en dollars pour acheter de la dette en rouble. Jusqu’au défaut de paiement. Le choc fut alors terrible : 720 banques sur les 1 600 du pays firent banqueroute. Le système monétaire disparut de fait pendant plusieurs mois. L’investissement du pays fut divisé par 5 par rapport à 1992. Et la Russie vit son PIB chuter au niveau de celui du Danemark. Peu de pays au monde ont subi un tel choc. Le taux de pauvreté bondit de 20 à 65 %. Au milieu de ce chaos, les plus riches, étroitement liés aux gouvernants néo-libéraux, doublèrent leur part dans la richesse du pays. En moins de 10 ans entre 1992 et 1999, <b<la part des 10 % les plus riches est ainsi passée de 20 à 42 % de la richesse totale !

    Au milieu de ce chaos, Nemtsov réussit à survivre dans un premier temps à la valse des gouvernements. Le pays vit en effet se succéder 5 gouvernements en 18 mois. Nemtsov fut même celui qui fut le plus longtemps ministre pendant cette période. Il est donc tristement connu en Russie. Ainsi, en plein naufrage, c’est à un jeune protégé de Nemtsov qu’Eltsine fit appel pour contenter le FMI. Ce libéral le plus fanatique est le jeune Sergueï Kirienko. Nommé premier ministre à 35 ans, il a été formé par Boris Nemtsov dans la région de Nijni-Novgorod. Il dirigeait à la fois une banque et une compagnie pétrolière qui furent le théâtre d’intenses malversations. Bien que son mentor Nemtsov ait un bilan calamiteux comme ministre de l’Économie, il obtint qu’il soit gardé au gouvernement. Nemtsov est néanmoins rétrogradé ministre des Monopoles et des Réformes du Secteur public. Son bilan dans ce domaine sera tout aussi effroyable. Et reste dans les mémoires de toutes les couches populaires russes. Les fonctionnaires n’étaient plus payés, des enseignants de Sibérie restant par exemple sans paye pendant 8 mois ! Tout comme les mineurs, qui se mirent plusieurs fois en grève par centaines de milliers. Même les pensions des millions de petits retraités de l’époque soviétique ne furent plus versées. Face à l’aveuglement des néolibéraux au pouvoir, des insurrections populaires éclatèrent un peu partout en Russie. En 1998, les mineurs de Tchéliabinsk, en Sibérie, bloquèrent le Transsibérien, axe vitale de la Russie d’Est en Ouest, tant qu’ils ne seraient pas payés. Des instituteurs moururent en grève de la faim. Des dizaines d’agents des banques se jetèrent par les fenêtres de leurs bureaux. Les Russes furent plus largement contraints par Nemtsov et ses amis à une économie de survie : retour du troc et de l’auto-production agricole. Les Russes des villes et des campagnes couvriront ainsi grâce à leurs lopins jusqu’à 45 % de la production alimentaire du pays. Et 90 % de celle de pommes de terre. Rappeler tout cela, est-ce « cracher » sur Nemtsov ou bien seulement donner les informations de contexte que mes dénigreurs devraient donner si leur métier était bien d’informer et non de prêcher ?

    Au terme de cette décennie « libérale », la Russie avait cependant perdu 3 millions d’habitants. Le désastre économique étant cumulé avec la guerre de Tchétchénie, engagée par les mêmes gouvernants, le pays était au bord de la dislocation. Eltsine mourant fit appel à tout ce qui restait d’Etat. Il nomma en 1999 Vladimir Poutine, comme Premier ministre. Le rouble fut fortement dévalué. La Russie fit défaut sur 80 % de sa dette publique. Et Poutine restructura ce qui restait avec une décote de 90 %. Le FMI fut chassé de Moscou. Et 10 ans plus tard, la dette russe a été ramenée de 90 % du PIB à 9 %. En vertu d’une politique visant une indépendance croissante face aux marchés financiers et grace à l’opportune envolée des cours des hydrocarbures.

    Voilà l’histoire de Nemtsov et Poutine. Tout le monde la connaît en Russie. Mais aucun média français n’en a encore parlé. Loin d’être inquiétés pour le chaos dans lequel ils ont plongé le pays, Nemtsov et ses collègues de gouvernement se sont confortablement recasés. Pourtant, la justice révèlera que, sous leur règne, 50 milliards de dollars ont été détournés par la Banque centrale via des comptes à Jersey. Et les enquêtes qui ont suivi le krach montrent que 80 % des prêts du FMI étaient détournés par des intermédiaires financiers liés aux oligarques proches du gouvernement. Nemtsov parviendra pourtant à prendre en 2004 la direction d’une banque, la Neftyanoi, dans le secteur de l’énergie qu’il a abondamment privatisé. Avant de devoir démissionner prématurément en 2005 suite à diverses enquêtes pour malversations.

    Compte tenu de son passif historique, Boris Nemtsov n’a pas eu un grand succès en politique. Il cofonde en 2000 le parti d’opposition « l’Union des forces de droites », avec les principaux néolibéraux de l’ère de la thérapie de choc, Anatoli Tchoubaïs et Igor Gaïdar. Ils font 8 % aux législatives de 1999 et obtiennent 29 sièges de députés. Faute d’implantation réelle dans le pays et bénéficiant uniquement de soutiens étrangers, ils tombent à 3 % aux législatives de 2003 en ne conservant que trois députés. Mais aux élections de 2007, ils obtiennent moins de 1 % et n’ont plus de députés. Le parti de Boris Nemtsov ne compte plus aujourd’hui que trois élus régionaux sur les 3 800 élus des régions de la Fédération de Russie. On fait plus représentatif.

    Nemtsov et son parti n’ont pas eu de député aux dernières élections. Il n’a nullement profité de la contestation qui s’est exprimée à cette occasion contre le parti du gouvernement. J’ai rappelé en début de ce post que, lors des dernières élections législatives, le parti de Poutine avec 49% des voix a perdu 77 sièges ! Ainsi donc, 51 % des électeurs n’ont pas voté pour des candidats de Poutine. Une proportion comparable à celle observée dans la plupart des pays. Pour autant, les Russes mécontents n’ont pas voté pour des candidats de Nemtsov. Trois partis d’opposition ont pourtant vu leur nombre de députés augmenter fortement. 36 pour les communistes, 26 pour les centristes de Russie juste et 16 pour l’extrême droite de Jirinovski. D’autres partis avaient présenté des candidats sans obtenir de sièges, comme les libéraux, pourtant encensés dans « Le Monde », de Yabloko. Il y a donc une opposition parlementaire en Russie. Boris Nemtsov en faisait partie. À la place que lui avait désormais réservé le peuple russe : celle de conseiller régional de l’Oblast de Yaroslav. Paix à ses cendres.

    Eu condamn asasinarea lui Boris Nemtsov. Dar refuz să il admir!
    Împreună cu ceilalți lideri ai „terapiei de șoc” liberale din anii 1990, el este unul dintre cei mai disprețuiti și mai urâti politicieni din Rusia. Pentru aceasta, trebuie să înțelegem trauma națională a prăbușirii ruse din 1997-1998. Nu a fost o criză financiară simplă prin care trecut Rusia, ci un adevărat haos economic, social și politic. Iar vârful unui deceniu de declin cum Rusia nu a mai cunoscut de la cel de-al doilea război mondial și de invazia germană.

    În 1997, pe măsură ce țara se scufundă în afacerism și recesiune, cu sprijinul FMI, Elțin decide să aduca tineri neoliberali la guvern. Cu FMI, organizează ceea ce economistul Patrick Artus numește „un echilibru financiar al dezastrelor”. Nemtsov, deja un privatizator frenetic ca ministru al energiei, este promovat prim viceprim-ministru. Responsabil de economie, consolidează supravegherea FMI. Directorul rău al FMI, Michel Camdessus, care a distrus și Argentina și Mexic, consilier social al Papei Ioan Paul al II-lea, a făcut două călătorii la Moscova. Boris Nemtsov și Camdessus distrug puținul care rămâne din statul rus și din bugetul său. Și împing băncile rusești să intre în datorii masive în dolari pentru a cumpăra datorii de ruble. Până la plată. Șocul a fost teribil: 720 de bănci din cele 1.600 de țări au falimentat. Sistemul monetar a dispărut efectiv de câteva luni. Investiția țării a fost împărțită cu 5 în comparație cu 1992. Și Rusia a văzut că PIB-ul său se încadrează la nivelul celui al Danemarcei. Puține țări din lume au suferit un astfel de șoc. Rata sărăciei creste de la 20 la 65%. În mijlocul acestui haos, cei mai bogați, strâns legați de conducătorii neoliberali, și-au dublat ponderea în bogăția țării. În mai puțin de 10 ani între 1992 și 1999, <b <cota celor mai bogați 10% a crescut astfel de la 20 la 42% din averea totală!

    În mijlocul acestui haos, Nemtsov a reușit să supraviețuiască valsulio guvernului. Țara are 5 guverne în 18 luni. Nemtsov era chiar cel mai longeviv ministru în această perioadă. Este atât de cunoscut în Rusia – de rau. Astfel, in acest naufragiu, ca sa multumeasca FMI, Elțin a apelat un tânăr protejat al lui Nemtsov . Cel mai fanatic tânăr liberal Serghei Kirienko. A fost numit prim-ministru la vârsta de 35 de ani, fiind instruit de Boris Nemtsov în regiunea Nijni Novgorod. A condus atât o bancă, cât și o companie petrolieră, care au fost scena unor malpractici intense. Deși mentorul său Nemtsov a avut un record catastrofal în calitate de ministru al Economiei, el l-a menținut în guvern. Nemtsov este, totuși, retrogradat ministrul monopolurilor și al reformelor din sectorul public.Si în acest domeniu performanmtele sale sale au fost la fel de îngrozitoare. Și rămâne în amintirile tuturor paturilor populare rusești. Funcționarii nu mai erau plătiți, de exemplu, cadrele didactice din Siberia rămân fără plată timp de 8 luni! La fel ca minerii, care au făcut grevă de câteva ori în sutele de mii. Chiar și pensiile milionarilor de pensionari din epoca sovietică nu mai erau plătiți. Confruntându-se cu orbirea neoliberalilor de la putere, au izbucnit insurecții populare peste tot în Rusia. În 1998, minerii din Chelyabinsk din Siberia au blocat axa vitală transiberiană a Rusiei de la est la vest, până când au fost plătiți. Profesorii au murit din greva foamei. Zeci de agenți bancari s-au aruncat prin ferestrele birourilor lor. Rușii au fost mai forțați de Nemțov și de prietenii săi într-o economie de supraviețuire: revenirea trocului și a autoproducției agricole. Astfel, rușii din orașe și din mediul rural vor acoperi până la 45% din producția alimentară a țării grație parcelelor lor. Și 90% din cartofi.

    Până la sfârșitul decadei „liberale”, însă, Rusia a pierdut 3 milioane de locuitori. Dezastrul economic care a fost cumulat cu războiul din Cecenia, angajat de aceiași guvernatori, țara a fost pe punctul de a fi afectată. Mirobundul Eltsin a apelat la tot ce a rămas din stat. El l-a numit pe Vladimir Putin în 1999 în funcția de prim-ministru. Rubla era foarte devalorizată. Rusia a dat faliment la 80% din datoria sa publică. Putin a restructurat ceea ce a rămas cu o tunsoare de 90%. FMI a fost trimis afara din Moscova. Iar 10 ani mai târziu, datoria rusă a fost redusă de la 90% din PIB la 9%. În cadrul unei politici menite să sporească independența față de piețele financiare și creșterea în timp util a prețurilor petrolului.

    Aceasta este povestea lui Nemtsov și a lui Putin. Toată lumea o cunoaște în Rusia. Dar nici o media franceza nu a vorbit încă. Departe de a fi îngrijorat de haosul în care au aruncat țara, Nemțov si colegii sai de guvern sunt reinstalati confortabil. Cu toate acestea, justiția va arăta că, sub conducerea lor, 50 de miliarde de dolari au fost deviate de către Banca Centrală prin intermediul conturilor din Jersey. Iar investigațiile care au urmat crahului arată că 80% din împrumuturile acordate de FMI au fost deviate de intermediarii financiari legați de oligarhi aproape de guvern. În 2004, cu toate acestea, Nemtsov a reușit să preia o bancă, Neftyanoi, în sectorul energetic pe care la privatizat pe scară largă. Înainte de a demisiona prematur în 2005 ca urmare a mai multor investigații pentru delapidare.

    Având în vedere pasivul sau istoric, Boris Nemtsov nu a avut mult succes în politică. A fost co-fondat în 2000 partidul de opoziție „Uniunea forțelor de dreapta“, cu principalo actroi din epoca neoliberală a terapiei de șoc, Igor Gaidar și Anatoli Ciubais. Ele fac 8% în alegerile legislative din 1999 și obțin 29 de deputați. În lipsa unei implantari reale în țară și care beneficiază doar de sprijin extern, acestea se ridică la 3% în alegerile legislative din 2003, păstrând doar trei deputați. Dar, în alegerile din 2007, ei primesc mai puțin de 1% și nu mai au parlamentari. Partidul lui Boris Nemtsov are acum doar trei reprezentanți aleși din regiune din cei 3.800 aleși din regiunile Federației Ruse. Suntem mai reprezentativi.

    Nemțov și partidul său nu au avut deputat în ultimele alegeri. El nu a profitat de protestul care a fost făcut cu acea ocazie împotriva partidului de guvernământ. Mi-am amintit la începutul acestui post că, la ultimele alegeri generale, partidul lui Putin, cu 49% din voturi, a pierdut 77 de locuri! Astfel, 51% dintre alegători nu au votat candidații lui Putin. O proporție comparabilă cu cea observată în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, rușii nemulțumiți nu au votat candidații lui Nemtsov. Trei partide de opoziție, totuși, au văzut că numărul lor de parlamentari crește brusc. 36 pentru comuniști, 26 pentru centrii de doar Rusia și 16 pentru extrema dreaptă a lui Jirinovski. Alte partide au prezentat candidații fără a obține locuri, precum liberalii, dar lăudați în „The World”, Yabloko. Există, prin urmare, o opoziție parlamentară în Rusia. Boris Nemtsov a fost unul dintre ei. În locul rezervat acum de poporul rus: cel al consilierului regional din regiunea Yaroslav. Pace în cenușa lui.

    https://www.les-crises.fr/pour-ou-contre-la-guerre-avec-la-russie/

    10 mai 2015

    Autor : Jean-Luc Mélenchon, socialist, 2 ani ministru franc3e4z, senatir, de putatat, eurodeputat. Absolvent de filozfie a fots ptr putini ani profesor, mai multi ziarist si apoi a intret in randul celor alontati „polis p’tis chiens” (en fr spolitician se pronunta politisien care seamana cu „mai muti catelusi” adica poliptitșien). Este sa zicem controversat insa ce descxirei sunt FAPTE!

    Boris Efimovitch Nemtsov (1969-27 februarie 2015) mort asasinat (pistol) la Moscova . S-a opus anexarii Crimeii si razboilui cu Ucraina. Insa .. a p;articipat la Marea Fraudatizare. Ca amaunt pocant era nepotul lui Sverdlov ala care se pare ca a ordonat ucidera tarului si a familiei sale

    ACU RASPUNDETI : daca ati fi voi in locul rusilor ati vota insi care vpa lasa sa b nuiti ca o sa retraiti epoca Marelui Betiv?

  16. Am schimbat, scarbit, canalul, cand l-am mai vazut (si) pe borfasul agramat de Ferentari, Marian Vanghelie. Cica ar fi fost negociata o ,,lista” cu personaje din PSD ce trebuiau musai arestate. Mi-a atras atentia numele fostului primar de Iasi, Gheorghe Nichita. Mai Mariane, tu vinzi castraveti iesenilor ?
    Tu crezi ca Victor Ponta a angajat-o in Primaria Iasi pe Adina Samson si tot el, Victor Ponta, a pus Politia Locala Iasi sa o spioneze pe vagaboanda ?
    Stiu destule, dar ma abtin…..Gheorghe Nichita a facut ceva bun in Iasi (proiectul PALAS) dar l-au orbit femeile…..cate ar spune biroul sau personal (din lemn masiv, deci #rezistent) de la Primarie daca ar putea vorbi…. (Z)
    Si, mai ales, cine l-a pus sa faca afaceri cu Urdareanu ? Mafiotul intra in Primarie la orice ora, cand vroiau muschii lui.
    UN PRIMAR PUTERNIC PRIMESTE OAMENI DE AFACERI DOAR IN AUDIENTA, CU INTREGISTRAREA SI STENOGRAFIEREA DISCUTIILOR ! IN REST, NU SE INTALNESTE CU EI ! Am mai spus asta pe blog, dar vad ca primarii fac mereu si mereu aceleasi greseli elementare. Vai mama lor, primarii mioritici, imbuibati de/cu bani necuveniti (din salarii nesimtite) ai Romaniei.
    ..Auziti, cica ex-peremista lui Vadim, adica Olguta, confirma. Ce confirma, Olguțo ? Adevarul gol goluț este că denunțul a fost facut de un apropiat de-al ei din urbea craioneana, Ioan Becheru – cel mai tânăr preşedinte de asociaţie de proprietari din Craiova.
    Daca ar fi fost instruit de Ghita Bizonu, profesionist in domeniu, cu siguranta Ioan Becheru ar fi gasit mai multe argumente in plangerea penala. Chiar daca locatarii nu platesc, CINEVA tot plateste…si nu din banii lui, ci din banii castigati in urma contractelor cu Primaria. Adica, contribuabilii Craiovei platesc. Toti pentru cateva blocuri craiovene. (Z)
    Problema e alta: S-au gasit toti neispravitii din PSD, care au avut probleme cu Victor Ponta, sa-si aduca, cica, aminte, de cat de ,,ticalos” a fost Victor .
    In realitate, acesti derbedei notorii au un singur scop: Sa albeasca cat de cat sluga sistemului, fosta amanta a lui Traian Basescu, cunoscuta sub numele de Liviu Dragnea.
    In ceea ce-l priveste pe Crin (prespunand ca nu a fost parte la negocierea cu Traian Basescu) ar face bine sa raspunda la cateva intrebari:
    1. De ce a refuzat sa faca o alta propunere la MJ, dupa demisia Monei Pivniceru (devenita incompatibila odata cu numirea ei la CCR de catre Parlament) ?
    2. De ce l-a propulsat in prim planul partidului (PNL n.r.) pe Klaus Werner Yohannis ?
    3. De ce a dinamitat USL, in loc sa ramana si sa candideze la prezidentiale ?
    4. De ce a mutat PNL din ALDE in PPE ?
    5. De ce s-a retras din fruntea PNL ?
    Daca nu raspunde convingator, ii propun domnului Crin sa faca ce stie el mai bine: Adica, sa-si reia ,,hibernarea” de frumusete.

    • Basistul tot basit ramane …

      Ba vezi ca acuzatiile adusei Olgutzei au fost o prostie. Si ala de le aduce .. pare cam handicapat. Si mincinos asa ca tine …

      Cat despre PSD eu as zice ca are alte probleme deacat cate amante are Dragnea (tu bisericos, frustat-bisericos sau doar individos ca tu ai fost iertat de pacate?)

      Insa se pare ca la voi pontistii tontzenia se ia … Ca ia sa ne uitam ;la ultimele declaraitile ale frustatului ala zis „micul” desi inalt de 192 cm (adica ditai galiganul !!! )
      Ca ce zicea inVictor cel Mic in afara de | chelnerul „statului de drept”| ?
      Domnul Maior și domnul Coldea, dacă vor să vorbească, mâine Dragnea face 150 de ani de pușcărie. Dragnea nu știe nimic compromițător despre Maior și Coldea. Absolut nimic! În schimb, ei știu despre Dragnea” Interesant dar iata ceva si mai Interesant :
      Pentru ca este un hot care foloseste functiile pentru banii si puterea lui! Regret ca l-am numit la MDRAP pentru ca asa a facut bani la Teldrum si i-a cumparat pe baronii locali”.

      Asta este autodenunt in toata regula. Favorizarea infractorului, folosirea functiei p;tr a p;roduce beneficii ptr altul, samd et5c. Ar merita adus la P:archet (und eii place ;lui mai mult – la DNA!) si p;is sa zica tot : de ce el ca premier a acoperit un corupt ? De ce a tolerat hotiille? Ce ascunde Maior?! Eventula si retinut .. tot tacamu!
      Imi scer scuze ca l-am facut TONT. Ca de fapt este prost , da prost temeinic!

    • „S-au gasit toti neispravitii din PSD, care au avut probleme cu Victor Ponta, sa-si aduca, cica, aminte, de cat de ,,ticalos” a fost Victor .”
      E bine că n-ai uitat tu cît de perfect şi cinstit este ……

  17. Corupţia nu poate fi stârpită politic decât numai pe jumate : adică îţi paradeşti adversarii, în acelaşi timp protejându-i pe ai tăi, pe care-i trimiţi la furat şi dacă n-aduc destul, sau refuză, mai dai în gît şi pe unul de ăsta !
    De aceea, numai o Justiţie independentă, unită, cu profesionişti în materie poate curăţa Ţara de penali ! La noi, unii penali îi ardeau pe alţi penali, iar nenorocirea este că şi cel din capul satului, îndrăgostit nebuneşte de expresie este, sau a fost la rândul lui – penal ! Ca să nu mai zic de cel dinaintea lui, tartorul şef, eminenţa cenuşie a unui stat mafiot care se pişa pe voturile noastre ca altădată de pe puntea vreunui vas în mare ! De data aceasta pe o mare tăcută, mulţime de naini care mai credeau în statul de drept !
    Mai grav este că şi cei de afară, care umblă toată ziua cu corupţia-n gură şi cu mâinile prin buzunarele noastre ( vezi toate bogăţiile solului şi subsolului, facilităţi, sau dobânzi de tot felul, etc.) pentru a-şi apăra corupţii lor, sunt obligaţi să-i apere şi pe-ai noştri !
    Cerc vicios, din care doar unii ies bine, alţii mai rău, iar unii chiar cu picioarele-nainte !
    Doamne fereşte !
    Ştiţi la cine mă gândesc, dar poate fi oricine, dacă nu ne vom trezi odată de cap ! :mrgreen:
    Să dăm cu ei de pământ ul Patriei ce-o mai avem încă astăzi la 100 de ani de eforturi a înaintaşilor noştri ! Vi se pare patetic şi banal ?! Ei, asta-i ! Lor le convine !

    • ”Corupţia nu poate fi stârpită politic decât numai pe jumate : adică îţi paradeşti adversarii, în acelaşi timp protejându-i pe ai tăi, pe care-i trimiţi la furat şi dacă n-aduc destul, sau refuză, mai dai în gît şi pe unul de ăsta !” Superbă sinteză!

  18. Neorollerismul in psihologie: Un autor despre psihologia poporului roman critica “individul colectivist” si “concentrarea puterii” din spatiul estic romanesc si exalta “individul autonom” si “descentralizarea puterii” din spatiul vestic

    Este un lucru demonstrat ca atunci cand lasam coordonarea unor stiinte socioumane pe seama unor activisti ideologici, fie din Vest, fie din Est, sfarsim prin a ni se crea o imagine falsa sau a suferi o modelare care ne distorsioneaza profilul etnic, istoric, cultural sau psihologic, potrivit unor interese straine, de unde vin si banii pentru astfel de reeducari interesate, care de regula urmaresc sa culpabilizeze sau inferiorizeze poporul roman, pentru a-l putea manipula si domina mai usor.
    Ne amintim de dezastrul falsificator pe care rollerismul, care-si trage numele de la istoricul comunist roman Mihail Roller, de origine evreu, l-a adus istoriei romanilor. Chiar si controversatul Raport Tismăneanu (la p. 659) a apreciat manualul de istorie coordonat de Mihail Roller ca fiind „plin de falsificări și profund antipatriotic”. Ideologia lui Roller era ideologia de stat din aceea perioadă, iar Roller nu era decât un reprezentant al partidului care era la putere în domeniul academic. Roller a pus accentul pe influența slavă în formarea etnică a românilor. Nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca spiritul rollerian a patruns, in ultimii ani, si in psihologie, dar de aceasta data venind din cealalta extrema ideologica si din celalalt capat al dihotomiei geopolitice Est-Vest, cu explicite obiective de indoctrinare neoliberala si occidentala. Din gura unui autor ideologizant-politizant al psihologiei poporului roman, am aflat ca suferim de un defect care ar consta in faptul ca “Noi suntem fortati sa importam institutii (occidentale) pe un fond cultural in opozitie (cu cultura occidentala)”, adica, incerc sa ma dumiresc, modelatorii psihologi ar trebui sa opereze modificari in profilul cultural romanesc pentru a-l alinia, nu-i asa, la cel occidental. Nu ma intrebati ce ar mai ramane din identitatea etno-psiho-culturala si religioasa a romanilor, ci cruciti-va de ceea ce autorul respectiv spune mai departe: “Problema noastra fundamentala este asta: Spatiul vestic are cele doua valori fundamentale: individ autonom si descentralizarea puterii, pe cand la noi avem de-a face cu tipul de individ colectivist si o concentrarea puterii.” Proslavitul individ autonom nu este altceva decat o deconditionare sociala a individului, o deconstructie a cadrelor sale comunitare, cu tot ce inseamna aceste lucruri in planurile dizolvarii solidaritatii si infloririi individualismului, egoismului si indiferentismului fata de semeni. Daca vom mege din aproape in aproape pe filiera consecintelor la care trimite aceasta teza a “individului autonom”, vom ajunge la rasuflata doctrina darwinista a selectiei naturale, existente in zooland, lumea animala. Dar teza este doar pentru consumul exoteric al unora, nu al tuturor, fapt stiut doar la nivel ezoteric. Daca cineva are cunostinta ca individul evreu, de exemplu, ar fi “autonom”, adica deconditionat de poporul sau si de religia sa, atunci sa o faca publica si ar putea castiga distinctia nobeliara. Cat despre ideologia privind “descentralizarea puterii”, inaintea lansarii in teorii savante ar fi necesara o anatomie a puterii americane, care este cea mai centralizata posibil, in mainile unei minoritati dominante (1% din populatie detine o avere cat restul de 99% ). Cat despre romani, faptul ca individul are constiinta apartenentei la comunitate, ca este “un om de echipa”, plin de solicitudine si apt de solidaritate, cum cere orice profil ideal de resurse umane pentru angajarea intr-o corporatie, nu poate fi decat un act de mandrie identitara, iar conducerea si executia, aflate intr-un permanent dialog democratic, nu sunt decat o expresie a necesarei diviziuni a competentei si a muncii.

  19. Ah! Mor de câte ori îl aud pe „maestrul” Cristoiu. Întrebări de Gâgă („ce muzică ascultați?”), exprimare de cartier („ce v-a apucat?”), întreruperea frecventă a intervievatului…De ce îl cultivă unii pe insul ăsta?

  20. Ioan Rus, numit ministru de Interne în Guvernul Ponta si dat de Liviu Dragnea ca exemplu de pion al statului paralel, a fost ministru de Interne si pe vremea lui Adrian Nastase. Să întelegem că și lui Adrian Nastase statul paralel îi făcea echipa?!
    Prin urmare, individul ne spune că guvernele Năstase și Ponta au fost făcute de statul paralel, iar cele trei guverne ale lui Dragnea au fost făcute de ”Statul sunt eu!”. Adică de EL: Suprem Lider.
    Fără supărare, privind componența și eficiența lor, statul paralel chiar îmi pare inspirat în alegeri.

  21. Luminița Arhire spune:
    MARTIE 15, 2018 LA 10:43 AM

    Doamna Luminita, lasati-o asa pe acest subiect, daca nu vreti sa va autodecredibilizati.
    O ,,persoana publica” , daca detine caracter in cantitate necesara si suficienta, trebuie sa se comporte aproximativ la fel chiar si atunci cand isi ataseaza o ,,masca”. Altfel, se pune problema daca nu au dreptate cei care spun ca se impune aplicarea unui control psihologic profund tuturor celor care vorbesc, scriu, iau decizii, sau relationeaza cu alte persoane (in special minori), in spatiul public.
    Nu poti sa Daca amicul dvs isi doreste sa fie Mr.Hyde pe bloguri si Dr. Jekyll viata reala, este problema domniei sale.
    Nimic nu justifica limbajul gregar si/sau de cartier rau famat , nici macar in mediul virtual, mai ales cand te adresezi gazdei unui blog. Cu atat mai mult acest comportament este de netolerat la o persoana publica. Un ins educat si responsabil nu permite lui ,, Mr.Hyde” sa-l domine, nici macar in fața calculatorului. (Z)
    In ceea ce-l priveste pe colegul George Ban, va asigur ca nu am nimic de impartit cu dumnealui. Doar ca eu am parasit barca laudatorilor dvs fara rezerve, asta neinsemnand ca nu va apreciez si va admir in continuare talentul literar.
    Totusi, sa stiti ca ,,nick-ul” nu este o masca impenetrabila pentru un observator atent. ,,Vad” destul de bine potentialul dvs de a ,,zgaria”, ori de cate ori ceva, sau cineva, va irita. (Z)
    Din fericire, dvs va mentineti in limitele limbajului civilizat si elegant, chiar daca, uneori, ironia dvs este putin excesiva si intra in zona persiflarii redundante si autosuficentei.

      • @ZeV: ”,Nu poti sa” se elimina din text,”
        Nu s-ar putea elimina tot textul? Oricum nu prea se înțelege despre ce, sau care text este vorba 🙂

      • Mircea Popescu
        Aveti libertatea sa ignorati ce vreti dvs.
        Dovediti ca puteti face asta, neintervenind, pur si simplu. (Z)

  22. DETONAREA LUʹ STATUʹ DE DREPT

    Păi, măi STATULE DE DREPT … dacă mă întreba cineva acum un an cam cum aș dori eu să te detonezi mata în direct și să te faci țăndări sub privirile mele, eu așa cum se întâmplă acum mi-aș fi dorit !!! Adică , știi, să fie ceva „de impact” , cum se spune… ceva memorabil, dragă STATULE DE DREPT ! Să-ți umble cineva prin uriașa cală cu bormașina și să-ți dea găuri peste tot ! Să-ți decupeze cu preduceaua pac! pac! pac! toată pardoseala , până va arăta frumos, ca un șvaițer ! Să-ți scoată „carote” din carnea construcției și să rămână goluri cilindrice, plăcute ochilor , suficient de mari ca să bagi pumnul! Și prin toate orificiile astea fanteziste și năbădăioase să intre din toate părțile mizeria pe care ai plutit atâția ani.

    Sărbătoare e pentru ochii mei să văd cum țâșnește apa aia mizerabilă și umple golul calei, căci până acum ai plutit fără grijă… pe când eu vreau să te scufunzi, STATULE DE DREPT, vreau să aluneci pe-o rână, cu un scârțâit fioros, să te duci la fund, printre pietroaie și geamantane cu cadavre tranșate , agățate de felurite nicovale și haltere, ca să nu se mai ridice în veci la suprafață.

    O mare plăcere reprezintă pentru urechile mele și panica sonoră a cetățenilor care te iubesc, STATULE DE DREPT, și corul lor asonant… păi, când a sărit în apărarea ta astăzi fostul ministru al Culturii ( ohohohooo!!!!!) , domnul Gigel Știrbu ( vă mai amintiți? ăla care a zis că știe pe de rost Luceafărul , daʹ nu vrea el să ne dea satisfacție, recitând pe holul ministerului) oripilându-se că de ce a dat Ionuț Cristache la televiziunea publică interviul cu fugarul Ghiță Sebastian, de a auzit poporul cum funcționează bunătate de instituții din România, eu am fost fericită, căci dânsul, ca un adevărat intelectual, fost ministru al Culturii, a zis așa:

    „O anumită emisiune de acolo ( de la TVR, n.n.) – și vă rog luați înregistrările din urmă – se COMPORTĂ ca și cum ar fi o hazna”.

    Măi, domnuʹ Gigel… pe mine m-ai făcut fericită căci mi-ai confirmat ipoteza că ești cam prostuț, ca să utilizez un eufemism, dar m-ai și „confuzat”… deci, zi-mi și mie, care nu sunt așa de pricepută ca matale… CUM SE COMPORTĂ O HAZNA ? (DEX – „a se comporta: a se purta, a avea o anumită conduită.” ) Așa că, domnuʹ Gigel, permite-mi să revin asupra întrebării: ce gen de CONDUITĂ are HAZNAUA, în accepția dumitale în mod obișnuit?

    Dar nu numai foștii miniștri ai Culturii sunt indignați… și foștii membri ai CNA sunt la fel de vocali . Valentin Jucan, de exemplu:

    „Faptul ca Sebastian Ghiță este urmărit penal și apare totuși pe posturile de televiziune asta nu e o noutate, din păcate, deși există un articol foarte clar în Codul de reglementare audiovizual, care spune că părțile aflate într-un proces nu pot să vorbească despre propriul proces în cadrul emisiunilor televizate… Cunoașteți interesele politice…Faptul că televiziunea publică intră într-o cârdășie cu interesele penale care dictează strategii editoriale asta face parte dintr-o proiecție pe care văd că doamna Doina Gradea o propagă tot mai puternic în cadrul TVR. Se vede și urmarea plecării unor AȘA –ZIȘI jurnaliști de la alte posturi private către acest nou cuib numit TELEVIZIUNEA PUBLICĂ…” ( ZIARE.com, 15 martie 2018)

    De o bună bucată de vreme încoace dezvăluirile curg din toate direcțiile… nu insinuări și aluzii, ci un șuvoi de de neoprit de înregistrări, audio și video, o viitură de plângeri penale de la toți aceia care s-au temut până mai ieri și au tăcut , iar acum nu mai vor să tacă, un strigăt de ME TOO covârșitor despre felul în care arată justiția românească…

    Dar voi, prieteni, să nu credeți toate astea… s-o credeți pe Ioana Ene Dogioiu, care zice că „Nț! ”… Codruța nici nu era în țară pe când chefuia în pivnița-cramă a lui Sebastian iar socrul acestuia punea muzica și se ocupa de antren. Demonstrația doamnei Dogioiu este imbatabilă:

    „Varianta a doua ar fi o poza reală ( cu doamna Codruța în crama de la domiciliul lui Sebi, n.n.) , ipoteză pe care am argumentat de ce o consider PRACTIC IMPOSIBILĂ. Dar, strict pentru continuarea dezbaterii, să zicem că ar exista poza. Care ar fi relevanța ei? Ar dovedi prietenia lui Ghiță cu Kovesi? Nu. O poză nu înseamnă prietenie. Apar în poze cu oameni care nu-mi sunt nici măcar amici și nu am nici măcar o poză cu una dintre prietenele mele foarte apropiate.”

    Sigur , o poză… hai, un filmuleț… hai, mai multe filmulețe… hai și alte poze… în pivnița lui Sebi, la niște chefuri de 5-6-7 ore, într-un cerc restrâns de persoane – așa spune un martor, socru de Ghiță pe deasupra – este EXCLUS să însemne relații amicale.

    Asta e vestea bună… vestea rea este că marele CTP încă nu a luat poziție – De câteva zile dânsul se concentrează pe : Dragnea, Congres PSD, Simona Halep, iar Simona Halep, defăimare, Tudore Toader… etc. Ce să zic… poate că nu s-a uitat la televizor… e și el un om ocupat.

  23. Iata ce spune Stoltenberg despre relatia NATO-Rusia si un posibil nou Razboi Rece. Cred ca este intelept ce afirma:

    „…”Nu vrem un nou Război Rece. Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor. Rusia este vecinul nostru şi, prin urmare, vom continua să căutăm să îmbunătăţim relaţiile cu ea”, a declarat Stoltenberg.
    Izolarea Rusiei nu reprezintă o alternativă. La un moment dat, Rusia va înţelege că nu este în interesul ei să ne confrunte, ci să coopereze cu noi. Suntem pregătiţi să facem asta, dacă ei respectă normele de bază ale comportamentului international…”

    http://www.mediafax.ro/externe/jens-stoltenberg-vorbeste-despre-viziunea-nato-asupra-unui-nou-razboi-rece-pozitia-secretarului-general-fata-de-atacul-cu-neurotoxina-din-marea-britanie-17067564

  24. @off-topic, citind ultimele revelatii din presa, te iei cu mainile de cap. Dezvaluirile (daca sunt adevarate) confirma cit de mincinoasa e Kovesi, si cit de cuplata era ea la SRI ul lui Coldea, cind Kovesi venea tot timpul la Ghitza acasa sau la alte petreceri ale SRI „de mina” cu Coldea. Nu venea fara el. Intrebari de Gaga: „oare de ce”? Apare ca PM Ponta ar fi fost „produsul” lui Maior (nici o mirare!) si Rus. Apare ca exista un grup de cetateni cu drepturi mai multe decit altii de a numi ministri ai unui guvern al Romaniei(nume ce veneau in plic conform Vanghelie). Apare, conform Dragomir, cum SRI si DNA stabileau tintele politice de urmarit, facut dosare si atacate de DNA inca de pe vremea Preafericitului Basescu.

    Oare o sa stim vreodata adevarul? Ceva insa e „curat murdar, Coane Fanica!”. Imaginea e a unui stat complet securist si mafiot si corupt in maduva osului. Si daca asta e imaginea si in exterior, cine o spala? Dl Presedinte ne spune ca nici usturoi nu a mincat nici…CSAT nu a incuviintat/aprobat protocoale secrete SRI cu DNA si SRI cu Silvia Stanciu. Daca s-au facut, Presedentia nu are nici o responsabilitate. Serios? Asa de mica si tremurinda sa fi fost Presedentia Romaniei, cind stia ca se semnau niste acte care atacau „statul de drept”? Aia, mafiotii, nu erau „penali” cind incalcau Constitutia si drepturile romanilor?

  25. Cit de penibil e CSM Procurori: „Motivarea CSM pentru avizul negativ privind revocarea lui Kovesi: In cuprinsul cererii de revocare nu s-a facut referire la niciuna dintre atributiile legale incalcate”

    Pai era vorba de management defectuos. Ce vroiau sa spuna Toader? Nu e clar?

    Vai de el de CSM al Procurorilor! Astia sunt „garantul” unei bune functionari a procuraturii, care vin cu asemenea minuni? Pina si Lazar si-a mai muiat putin din limbajul de lemn si a iesit din tiparul triumfalismului…

    Nu poti sa arunci vesnic gunoiul sub pres, pentru ca evident, miroase rau. In acest caz, duhoarea e de tip „justitie stalinista”.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22345708-motivarea-csm-pentru-avizul-negativ-privind-revocarea-lui-kovesi-cuprinsul-cererii-revocare-sefei-dna-nu-facut-referire-niciuna-dintre-atributiile-legale-incalcate.htm

  26. Excelent materialul de pe Mediafax despre SRI si combaterea coruptiei, si protocoalele intre SRI si alte institutii, inclusiv in Justitie. Ca o paranteza, remarc ridicarea nivelului de calitate la jurmalism la Mediafax in ultimul timp, si modul in care au redat, obiectiv, informatiile despre Justitie, SRI etc (desi inteleg ca trebuie sa umple si cu stiru tabloide de la Gandul etc). Dar in general, calitatea actului jurnalstic a crescut la Mediafax in comparatie cu ce se serveste la Hotnews, Digi 24, Ziare.com. SI la Hotnews parca bate un vint al schimbarii (spre mai bine), dupa ce au incetat articolele paranoice ale personajului colectiv, „Tapantazi”.

    Iata de pe Mediafax, ce spunea Coldea:

    „“În 2005, prin hotarare CSAT, fenomenul coruptiei a fost inclus in seria amenintarilor la securitatea nationala. Totodata, incepand cu 2005-2006, coruptia a fost inclusa in fiecare an printre prioritati in Planul National de Prioritati Informative, document aprobat de CSAT. (…) Exista si o responsabilitate a SRI, cum spuneam, ne-a fost trasata prin CSAT, in chestiuni ce tin de combaterea coruptie…Din aceasta perspectiva, combaterea coruptiei a devenit, in limitele legii, o obligatie pentru Serviciul Roman de Informatii. In traducere libera, pentru noi un ordin””

    Cine a hotarit la CSAT ca SRI trebuie sa se ocupe de coruptie, nu cumva Don Basescu dela Secu? A, daca afecteaza interesul national, SRI ar trebui doar sa informeze, dar nu sa se implice operativ, cu echipe mixte, pe care de fapt…le coordona, si le trasa sarcini. Pe cine trebuie sa infunde, si de la ce partid. Asta e clar exemplu de stat paralel, securist, si nicidecum democratic.

    Deci apare clar ca Basescu a creat acest sistem pe vremea cind era Presedinte, si „sistemul” l-a ajutat o perioada sa-si elimine adversarii politici „corupti” cu probe (contra) facute de procurori ca Negulescu, care apoi mergeau la judecatori care veneau la petrecerile SRI. Va aduceti aminte de pe vremea Liviei Stanciu?

    Desi Iohannis ne spune ca nu exista „stat paralel”, lumea nu are totusi ochelari de cal.

    http://www.mediafax.ro/social/istoria-protocoalelor-secrete-cum-a-devenit-ordin-pentru-sri-lupta-anticoruptie-17068019

  27. Off-topic, bun, deci Ponta apare in presa ca fiind creatia „sistemului” (Maior + Rus + Dragnea + chiar Basescu + SRI & Kovesi). Ponta insa nu se lasa mai prejos si afirma ca si Dragnea e omul „sistemului”, cel putin implicit, ca ar fi avut o „comunicare” cu procurorul Papici, si alti oameni din DNA.

    „..Victor Ponta a declarat, vineri, că Liviu Dragnea avea „o comunicare” cu procurorul Papici, care a instrumentat dosarul „Referendumul”, afirmând că actualul lider al PSD avea nişte oameni în DNA, iar acestuia i se pregătea un flagrant şi că a mers cu Dragnea la K2 pentru a rezolva situaţia…”

    Eu vad asa: se maninca ei intre ei. Ce sa-i faci, daca nu mincat la timp friptura „Ponta & Dragnea” cu „Salata ala Kovesi” …acu avem indigestie si mare foame …de dreptate 🙂

    La romani, datul in cap si omoritul caprei vecinului sunt preocupari tip „CSAT”. Noi asta stim, serviciile, ele sunt cutitul si furculitza. Avem o obsesie ce vine din istoria securistoida, si care nu ne trece nici macar cu antibiotic „Hellvig”. Foarte asemanator cu constructia KGB-ista a lui Putin. La noi pare insa mai european, asa, de ochii lumii bune, dar in esenta, suntem la fel de „democrati” ca si rusii. Ce ne mai plac securismele si deciziile mafioate, de grup select, ales prin vot sau nu. Spun lucrurile astea pina sa dea Dragnea legea aia cu „defaimarea”, sa-mi retraga cetatenia si sa ma bage la zdup. Merg la zdup doar post-mortem 🙂

    http://www.mediafax.ro/stirile-zilei/victor-ponta-lui-liviu-dragnea-i-se-pregatea-un-flagrant-in-biroul-de-la-ministerul-dezvoltarii-17068086

  28. Andrei Pleşu :
    „M-am saturat sa vad amanetat destinul Romaniei in beneficiul unor mediocritati smechere. M-am saturat de prosti tantosi! Si cred ca spunand asta ma comport patriotic si trezitor.”
    Ei, na ! De parcă atunci când aveam în fruntea statului, de fapt a bucatelor, entităţi ca Pleşu era mai altfel ?! Hai să fim serioşi şi să recunoaştem că puterea perverteşte ! Şi ce mi-e că mă fură unul fără bacalaureat, sau cu şcoala la privat, sau unul ca Pleşu şi Tobă de carte !
    Tot un drac !
    P.S. Surprinde repeziciunea cu care s-au dedat la furat şi cei care pe vremea lui Ceauşescu nici nu se gândeau s-o facă ! Concluzia : a fi Domn ( ministru, parlamentar, ş.a.) nu-i de mirare, a fi om e lucru mare !

    Gigel ştirbu:
    „Pe noi nu ne interesează că celelate televiziuni au dat interviul. Este dreptul lor să își facă politica editorială cum cred de cuviință. În schimb, TVR este o instituție plătită din bani publici, din banii românilor și nu ni se pare…..”
    Bre Gigele tocmai pentru că eu plătesc această televiziune am dreptul la o bună informare şi nu unul ca tine îmi spune mie ce e kaka şi ce e papa ! Se aude !?
    Sunteţi nişte nesimţişţi nu pentru că aţi dat, ci pentru că n-aţi mai dat !

  29. Asta poate fi ” coincidenta ” doar pentru aia cu hashtag resist … In rest , e o executie in toata regula !

    Sper sa apara si dementul ala de Dumitru Coarna care sa ne spuna ca toate acestea se intampla din cauza subfinantarii sistemului , din cauza politicienilor , ca criminalul si-a facut doar datoria , etc.

    http://adevarul.ro/locale/vaslui/tanarul-impuscat-cap-politist-vaslui-nepotul-fostului-sef-politiei-rutiere-1_5aaa7a8cdf52022f7599c8c8/index.html

    O stranie coincidenţă în cazul tânărului împuşcat mortal joi pe o stradă din Zona Industrială a Vasluiului, după ce a fugit de un echipaj rutier. Victima este nepotul fostului şef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu. Poliţistul care a tras cu arma este tocmai agentul care l-a denunţat de DNA pe subcomisarul Munteanu

  30. Ion Cristoiu: O judecătoare CCR a fost adusă de la Roma de Ghiţă la şedinţa privind referendumul de demitere a lui Băsescu

    Ion Cristoiu a dezvăluit că o judecătoare CCR a fost adusă de Sebastian Ghiţă de la Roma pentru că „pierduse” avionul şi era neapărată nevoie de ea la şedinţa de invalidare a referendumului de demitere a lui Traian Băsescu

    https://www.romaniatv.net/ion-cristoiu_409408.html

    Aceasta mi se pare de departe cea mai importanta informatie rezultata din spovedania lui Ghita . Citind aceste lucruri si rememorand evenimentele acelor ani ne este foarte usor sa intelegem cine si ce jocuri faceau la acele momente si la ce batjocura au fost supusi cei 7,4 milioane de votanti USL de catre niste securisti si impostori : Ponta , Ghita , Dancu , Maior , etc. !!!

  31. E palpitant cu SRIul, cum se executau ordine pe „coruptie”. Pare un film James Bond. Dar pe linga aceasta poveste de film, exista o realitate cruda, la care nimeni nu se uita. Eu am fost in toamna lui 1989 la Baile Herculane, pe vremea comunistilor. Era o perla, frumos intretinuta, cu turisti straini si plina. Am vazut un film pe TVR 1 si nu pot sa stau indiferent.

    A venit capitalismul romanesc. Hotelurile s-au privatizat, le-au luat baietii smecheri. Cum pe astia nu prea ii interesa sa munceasca, sa investeasca, au facut invirteli, si a ajuns totul in paragina. Azi inteleg ca sunt arestati sau pe la mititica. Cum e capitalism, pe nimeni nu intereseaza soarta „colectiva” a statiunii si ce se intimpla cu ea. Mai merg pe acolo niste „nostalgici”.

    Ori treaba asta e o chestiune ce tine de turism, si de economia Romaniei. Legiuitorul si Guvernul, autoritatile locale, ar trebui sa fi gasit de mult solutii, prin care sa preia proprietatile ignorate si fie sa investeasca, fie sa le re-privatizeze, dar asigurindu-se de data asta ca noii proprietari investesc conform unui plan aprobat de guvern. Cum au putut Croatia si Slovenia sa faca din staiunile lor perle, vizitate de sute de mii de turisti, iar Romania isi neglijeaza potentialul, in mod criminal as spune?

    Inca ceva: toata zona aia cu defileul, Portile de Fier, Orsova, e superba, dar a decazut cumplit de la comunisti incoace. Multa saracie si lipsa de joburi. Drobeta Turnu Severin a ramas un tirg nenorocit fiind vesnic condus de niste politruci.

    E nevoie de viziune si aplecare asupra acelei zone, care poate sa reinfloreasca daca exista stimuli. O autostrada spre Belgrad care sa treaca prin Severin ar ridica fara indoiala calitatea vietii acolo. Hello, aude cineva, sau toti sunt ocupati cu „defaimarea”?

  32. Sfanta Bancara nerusinare!!!!

    Guvernatorul al bancii pretins nationale iesi pe stecla sa sa ne scoleasca, urecheze samdeze.
    Pe langa multe alte blablauri zicea Mugurel ca cum

    „Altfel, oricând un eşec poate să fie transferat de operaţiunea propriu-zisă. Creditul să nu mai fie credit, să ajungă un fel de donaţie cu accept numai dintr-o singură parte şi cu argumentaţia că nu este dat înapoi, deci nu mai e credit pentru că debitorul nu a înţeles despre ce este vorba. Acesta ar bulversa total mecanismele financiare, ar distruge piaţa creditului o asemenea accepţiune, un asemenea debalans şi ar crea multiple probleme în lanţ în funcţionarea economie de piaţă”

    Da?

    insa bangsterimea sa nu zice nimic despre DEPOZITELE mele … am la o banca austriCata un depozit de 10.000 euroi depusi la termen pe 12 luni. Stiti ce dobanda mi se plateste? 0,01% pe an! Ptr eventulaii intelectiali (adica aia care zic „morala”, citeaza din Arendt si Mises si au capu mobiloat cu alte prostii de genil asta!) calculul este simplu : impartiti cu 10.000 suma N . Daca si asa va este prea greu impartiti dintai cu 100 si apoi repetati impartirea. Daca nici asa nu reusiti e .. mare lucru ! Aveti smartphone nu?

    Sa ne intoarcem .. deci o dobanda de 0,01 %. Asta inseamna 1 euro la 10.000.

    Insa stati asa! Pentru depozitul ala eu trebuie sa platesc comisioane „de adminsitrare” si nu mai stiu ce. Sau cum zicea Tanase de fu premier Păi ce, i-au dus pe bani noaptea la baie? Le-a dat apă? Taxă de şmecher, taxă că intri în bancă, taxă că ieşi din bancă.
    Noi suntem proşti!!!

    Aste ne-o zice si Mugurel the Great Bangster „Bă sunteţi proşti !!!”
    Si stiti de ce?

    Fiinda depozitul meu, al tau, a lu ţaţa Safta sau a lu dom doctor sunt de fapt credite acordate bancilor!!!
    DA! Noi suntem creditorii!
    Si cu ce ne alegem?

    Cu lectii de morala de la isarica cel prea bine platit!
    «Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»
    https://istoriiregasite.files.wordpress.com/2010/11/terente.jpg?w=620
    http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2009-07-2-5879204-46-mugur-isarescu.jpg

  33. Se intimpla lucruri interesante in relatia SUA-Rusia. Rusia il sprijina pe Trump, si atentioneaza „the deep state”. Lavrov a atentionat administratia SUA sa nu intreprinda actiuni „provocatoare” cu scopul de a opri intilnirea directa intre Trump si „Rocket Man”:

    „Chiar atunci când preşedintele american Donald Trump a declarat că este pregătit să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, să soluţioneze toate problemele, oficiali ai Administraţiei prezidenţiale din SUA s-au grăbit să spună că este necesară suplimentarea presiunii asupra Phenianului” a declarat Lavrov

    Este o recunoastere ca Trump si cei loiali lui se lupta chiar cu propria administratie, care continua sa ii cerceteze afacerile din Rusia, si care continua sa lucreze in aceasta cultura a trecutului. Si in lupta asta cad foarte multe persoane cu putere, cel mai recent pe Andrew McCabe, fost-adjunct FBI. Sunt multe asemanari cu situatia din Romania in ce priveste lupta apriga intre grupari de oameni politic, si din administratie (justitie, servicii secrete).

    In contrast, in Rusia e liniste, e stabilitate, Putin nu a data afara pe nimeni din administratie sa isi consolideze puterea, dar e acuzat de Ministrul de Externe al UK ca e „extrem/coplesitor de probabil” („overwhelmingly likely”) ca Putin sa fi dat ordin direct ca agentul dublu sa fie eliminat. Pe mine ma nu ma suprinde aceasta reactie a englezilor, care nu au totusi probe clarificatoare si vin doar cu niste frinturi de declaratii si „probe”: ei nu stiu sau nu spun cum a ajus acel gaz neorotoxic in Anglia, nu spun cine l-a transportat, nu spun cine l-a administrat. Nu au pe nimeni in arest pentru asta, si nici vreo confesiune care sa arate spre Putin. Deci mi se pare o reactie prea „complesitoare”. O fi chestia asta o asemenea actiune de infierare a Rusiei in contextul pregatirii intilnirii intre Trump si Kim? In orice caz, e suspect ca administratia UK, desi a cerut explicatii in 24 h de la Rusia, nu a acceptat sa ofere probe si sa lucreze cu Rusia in aceasta chestiune cind Rusia s-a oferit disponibila, conform reglemetarilor din dreptul international.

    La BBC ascultam acum doua zile un interviu cu o doamna super-analist, nu ii retin numele, dar era din elita UK, care spunea ca aliatii UK, si in special tarile Baltice si cele din Centrul si Estul Europei vor avea o reactie ferma de sustinere a UK pe tema presupusei agresiuni a Rusiei si direct a lui Putin. Eu m-am uitat pe Comunicatele de Presa de pe mae.ro, si in ultimele zile nu a existat o reactie oficiala. In afara de SUA, Franta si Germania, nu am mai auzit vreo reactie din Centrul sau Estul Europei sau din Tarile Baltice. Am cautat sa vad ce spune Polonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Cehia pe Google. Nu am gasit nici o declaratie oficiala. De ce nu se pronunta aceste tari, si nu infiereaza Rusia, asa cum se asteapta UK?

  34. Unde se află România, în noul context? Acolo unde s-a aflat întotdeauna, de-a lungul istoriei:la cheremul intereselor Puterilor. Când România a aderat la Puterile Centrale, în anul 1883, se vorbea de pericolul rusesc și de cel sârbesc. Regele Carol I , ca să contracareze așa-zisa gafă a lui Petru Grădișteanu la dezvelirea statuii lui Ștefan cel Mare la Iași, când îndemna unirea cu Transilvania, a declarat : ,,Deoarece primejdiile ce amenință România din partea Rusiei sunt mai serioase decât necazul și durerea pentru răul tratament al românilor din țările ungurești, România caută ocrotire și siguranță în Tripla Alianță”. Și acum, va căuta ocrotire la țările care nu sunt în preajma Rusiei, iar noi vom fi în bătaia tunurilor.
    Nimeni nu poate nega inteligența lui Putin. Și atunci, cum putem crede că Putin își elimină ,,trădătorii”, folosind otrăvuri specifice Rusiei, doar, pentru a arăta ce poate să li se întâmple celor care nu i se supun?.
    Nu cred în bunăvoința Marii Britanii. Istoria ne arată, cum a provocat intrarea SUA în Primul Război Mondial, cum a împiedicat cu câteva luni, întoarcerea armelor împotriva Germaniei de către România, în al Doilea Război Mondial.
    Așa că nu este cazul, ca noi, românașii, să întrerupem relațiile diplomatice cu Rusia, mai ales în anul Centenarului Marii Uniri. Probabil, ni s-a năzărit să nu mai fim un stat pe harta Europei. Nu avem armată, nu avem armament dar avem asigurări!

  35. As adauga o cestie ” sovieticii au dezvoltat o munite mai speciala .. „cu piston” silentioasa ptr asasinate b https://en.wikipedia.org/wiki/OTs-38_Stechkin_silent_revolver
    Apoape ca o semnatura oinsa poto zice oricand ca la cporuotia din Rusia si la debedeii ei … si „naiba mai cine stie cu cine s-a ingaitat si asta ptr inca cateva lire sterline?”
    Insa sa utilizezi asa o sbbstanta care cica a pus in primejdie inca zeci de oameni ?!

    • O altă ipoteză, destul de plauzibilă : după ce s-au folosit de cel care a trădat şi l-au ” stors” de toate secretele, ca să nu-l mai plătească mai departe…. , împuşcând doi iepuri dintr-un foc, dare cel mai mare – învinovăţirea Rusiei, ca să facă pe plac celorlalţi !

Lasă un răspuns