Muzeul satului: Expozitie cu harti ale Basarabiei

Ambasada Republicii Moldova în România,

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

și

Fundația Europeana Titulescu vă invită miercuri 14 martie 2018 la vernisajul expoziției:

„Hărțile Basarabiei”

În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea Atlasului “Descriptio Bassarabiae. Basarabia în cinci secole de cartografie”, cu participarea Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE și a Excelenței sale Mihai GRIBINCEA, Ambasadorul Republicii Moldova în România.

Evenimentul va avea loc la Sala H. H. Stahl din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, București.

37 de gânduri despre “Muzeul satului: Expozitie cu harti ale Basarabiei

  1. Tot la detaliile privind agresiunea sovietica din 1940 :
    1 ) exemplul dat pe armata , locotenentul Epure , campion de atletism care , in versiunea difuzata pe Armata , s-a sinucis in fata soldatilor nesuportand brutalitatile sovietice – nu , ce s-a intamplat este mult mai prozaic .
    Locotenetul Epure s-a prezentat in zona Soroca coloanelor sovietice incercand sa discute cu ei respectarea clauzelor retragerii – etape de 4 kilometri intre armata romana si cea sovietica – a fost pur si simplu impuscat de rusi pe loc !
    2 ) cazul celor trei militari romani omorati de rusi la Herta – un soldat evreu din Dorohoi ( Solomon ) , capitanul Boros si inca un ofiter – versiunea initiala este confuza , ar fi incercat sa reziste pretentiei rusilor de a le confisca armamentul – o baterie de tunuri .
    Nu .
    Capitanul Boros si colegul lui , plus soldatul Solomon din Dorohoi – venit cu ei ca traducator ? ca evreu care ar fi putut fi ascultat de rusi ? – s-au prezentat , cu panglici albe fluturate , in fata coloanei de blindate rusesti care avansa spre Herta .
    Le-au spus rusilor ca nu sunt in Bucovina , ci in Moldova istorica parte a Vechiului Regat al lui Cuza si Carol I , in judetul Dorohoi , ca teritoriul judetului nu face parte din nota ultimativa sovietica .
    Ca raspuns rusii au deschis focul in plin cu mitralierele de pe tancuri , facand macel in mica delegatie romaneasca cu steaguri albe .
    Boros avea o fetita de cateva luni pe care nu o vazuse inca .
    Un an mai tarziu ,dupa alungarea vremelnica a ocupantilor sovietici Armata i-a facut cadou fetitei lui Boros un lantisor de aur , cu mentiunea ” de la taticul tau ” .
    In locul in care acesti eroi au cazut , incercand sa salveze un colt al Vechiului Regat , asociatii romanesti din zona au instalat dupa 1991 o mica troita in memoria lor .

  2. George Ban
    MARTIE 11, 2018 LA 5:33 PM
    N-am spus asa ceva, d-ta spui intotdeauna numai si numai adevarul in care crezi sincer.
    Eu nu cred mereu in adevarul tau, prin urmare ar trebui sa mint, uneori, daca as spune ce spui si d-ta..
    Intelegi nuanta ? Sunt, in commentul meu, dupa propozitii interogative complet diferite. (Z)

    • Mulțumesc pentru explicație, chiar dacă sesizez o oarecare ironie. Tocmai asta am vrut sa aflu, dacă cele doua propoziții alăturate sunt sau nu diferite. Acum, dacă ești atât de atent și de amabil, as vrea sa știu ce înseamnă a fi „George Ban” în raport cu Dna Luminița Arhire.

  3. O MISTIFICARE ZBURDALNICĂ ȘI PROFUND INTELECTUALĂ

    MOTTO: „…Mircea Morariu : Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza «L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco» şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013) ” CONTRIBUTORS.ro
    ………………………………………………………………………………..
    Un intelectual gingaș, prieteni, domnul Mircea Morariu… Ce mult îmi plac intelectualii delicați și dedicați… ce-ați întrebat? dedicați cui? Adevărului, cred, nu? Că altfel nu se poate… Adică, atunci când un alt intelectual gingaș, uns cu mai multe creme și afterșevuit cu mai multe afershave- uri a dat – din greșeală, desigur ! – un citat din Dragnea Liviu , care citat nu putea fi dat deoarece dictatorul Dragnea n-a zis așa ceva, a fost un accident regretabil și nu are cum să se mai repete în tagma intelectualității …. Ca să vă reîmprospătez memoria, Gabriel i-a zis luʹ tata –Bruxelles că CIUMA ROȘIE de Dragnea ar fi dat „o declarație explicită”, filozoful patriei îmbrăcând totul în clătita bleagă a acestei exprimări:

    „Acum, cei care ne-au adus în această situaţie vor să se bucure nestingheriţi de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în faţa legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ţinta numărul 1 sunt Parchetul General şi DNA. Iată declaraţia explicită a şefului PSD: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea d-nei Kovesi»…”

    E frumos… nu spun că nu – și mie una, îmi convine – „decât” că dictatorul n-a zis , nici să-l pici cu ulei încins, în martie 2017, așa ceva… nu îndrăznise el, Tudorel Toader, care-i o minune a îndrăznelii … d-apăi Dragnea…

    În fine… important ar fi fost ca întâmplarea să nu se mai repete…

    De aceea mi-a fost și greu să accept nu numai că se repetă, dar mai și capătă niște proporții de „căpcăunul Shrek”, adică nelimitată pe orizontală , pe verticală și-n talie.

    Domnul Mircea Morariu e autorul. În editorialul domniei- sale „România, tot mai departe de Europa” publicat pe platforma CONTRIBUTORS.ro pe 12 martie 2018, am observat o utilizare sprințară a ghilimelelor … căci dânsul folosește ghilimelele pentru a pune în gura unor personaje pe care nu le poate suferi propriile-i fantezii. E o metodă pe care n-am mai văzut-o în altă parte decât la Gabriel, dar acesta a folosit-o doar accidental , din rărunchi, ca să vadă dacă e lumea atentă . Mircea Morariu însă își croiește tot editorialul așa și vede că nu-i pică nimic în creștet din această pricină:

    „…«Ne croim noi, – părea să spună Dragnea- după propriile noastre concepte, viziuni și standarde, propria democrație, încă și mai originală decât cea visată la începutul anilor 1990 de acum bătrînul și bolnavul Ion Iliescu. O vom face mai atenți la modelul Budapestei, al Ankarei și al Moscovei decât la cele impuse de Bruxelles și de Strasbourg»- ne-a încredințat șeful social-democraților români…”

    Deci, ceea ce începe cu „părea să spună Dragnea” se termină ferm cu „ne-a încredințat șeful social-democraților”. După aceea , dacă a văzut că se poate, dânsul a continuat sprințar, în același ritm.

    „…«Puțin ne pasă de Opoziție care, de aștfel, nici nu mai prea există, doar își încasează liniștită indemnizațiile lunare, puțin ne pasă de cei care încă mai rezistă în stradă, iar, la o adică, putem ordona punerea tunurilor de apă pe ei», ne-a asigurat cadrul de nădejde şi de viitor, tovarășul Claudiu Manda ot Craiova « nu au nici un fel de importanță sfaturile primite de la Comisia Europeană»…”

    sau

    „…«Avem și forțe de sprijin recrutate din rândul intelectualilor progresiști, locul unui Călinescu, al unui Sadoveanu, ori al lui C.I. Parhon care au sprijinit PMR-ul în 1946-47-48 urmând să fie luate de Marius Pieleanu, de Mircea Dinescu sau de alții la fel de convingători și de vajnici, chiar și de Alina Mungiu –Pippidi tot mai prietenoasă cu ceea ce spune și face dl. Dragnea, în vreme ce Ion Cristoiu, Ionuț Cristache, Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac, Gâdea, Badea vor fi noii Brucani ai presei românești» ne-au dat a înţelege tovii cu funcţii de răspundere si şcoală puţină şi proastă din conducerea actuală a PSD…”

    Are idee autorul la ce anume folosesc ghilimelele? Da? Atunci să-i spună și poetului său preferat – nu mă îndoiesc de asta, că doar sunt din „gașcă” – Mircea Cărtarescu, că a uitat să le pună în poezia CĂDEREA din volumul său de debut , în 1981 . Manolescu Nicolae, le-a apreciat ca fiind versuri „superbe”… și chiar erau, „decât” că nu erau poezie ci proză și proza îi aparținea lui Laurence Sterne… Despre textul de mai jos vorbesc:

    „Afurisit fie el pre dinlăuntru şi pre din afară
    afurisit fie el întru părul din capul său
    întru creierii săi, întru creştetul său,
    întru tîmplele sale, întru fruntea sa, întru urechile sale,
    întru sprîncenele sale, întru obrajii săi,
    întru fălcile sale, nările sale, dinţii şi măselele sale,
    buzele sale, gîtul său, umerii săi, încheieturile
    mîinilor sale, mîinile sale, palmele sale şi degetele sale
    afurisit fie el întru rărunchii săi, întru vintrele sale
    întru coapsele sale, întru boașele sale
    întru pulpele sale, întru picioarele sale, întru
    laba picioarelor sale și întru unghiile picioarele sale,
    afurisit fie el întru toate îmbucăturile și încheieturile
    sale
    din vîrful capului până în vîrful călcîielor.
    și să aibă parte doar de șubrezime.”

    De-aia spun… mare atenție la ghilimele… la unii sunt obscen de multe , la alții sunt indecent de puține…

    P.S. Ca să fim drepți cu Cărtărescu, peste 35 de ani, când a republicat poezia și-a amintit brusc la ce sunt bune GHILIMELELE.

  4. Rusia, in autoaparare la Damasc: Proiectul SUA de diversiune “chimica” si atac cu rachete, pentru conservarea pepinierei de teroristi din Ghouta de Est

    Pentru a nu-si pierde pepiniera de teroristi din Ghouta orientala, aflata in apropierea Damascului, SUA sunt tentate sa retesteze diversiunea utilizarii armelor chimice, pe care sa o puna in contul armatei siriene, pentru a-si motiva un nou atac cu rachete asupra capitalei Siriei. Dupa acelasi scenariu motivator, SUA au lansat din Mediterana in aprilie 2017 un atac cu rachete asupra unei baze aeriene siriene, acuzate de atacul chimic de la Khan Shaykhun, soldat cu zeci de morti. Operatiunea militara americana cu rachete Tomahawk de anul trecut din Siria a venit la scurt timp dupa inscaunarea la Casa Alba a belicosului Donald Trump. Planificatorii au scontat cel mai probabil pe obtinerea unui efect de imagine privind noul presedinte si politica fricii. Inutil de spus ca pretextul SUA, ca Siria ar fi utilizat interzisele arme chimice, nu a avut cum sa se adevereasca. Asa cum nu s-a adeverit nici in Irak, in 2003. Dar el a functionat si, incurajati ca ulciorul de mers cu el la apa nu s-a spart in cateva randuri, americanii il mai incearca inca o data. De aceasta data insa, Rusia a devoalat diversiunea SUA punct cu punct, cu elemente concrete din teren. Potrivit generalului Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Armatei Rusiei, rebeli sirieni pregătesc o “provocare” cu substanţe chimice în Siria pentru a justifica o lovitură masivă a SUA asupra cartierelor guvernamentale din Damasc. “În câteva zone din Ghouta orientală, nu departe de Damasc, au fost aduse mai multe persoane din alte regiuni – femei, copii şi bătrâni – care urmează să joace rolul de victime ale unui incident chimic. Acolo se află deja activişti ai „căştilor albe” şi echipaje de filmare cu echipament de emisie prin satelit”, a denuntat oficialul rus. Mai mult, Rusia a avertizat ca va fi in autoaparare in Damasc, unde sunt militari rusi in teren, consilieri rusi detasati in institutii si facilitati militare din capitala siriana, reprezentanti rusi pentru reconcilierea intersiriana si in cadrul politiei militare. Gherasimov a avertizat, marti, ca in caz de amenintare impotriva militarilor rusi, vor fi “contramasuri” si “represalii”, atat impotriva rachetelor, cat si a vectorilor de transport.

  5. Tot astept sa treceti la informatii legate de teme / evenimente internationale cu profunde semnificatii, la resorturile carora noi, cetatenii simpli, avem mai putin acces. Harti, discursuri, dezbateri, etc, sunt foarte bune si utile. Mult mai bune ar fi fost in interiorul PSD, daca acel partid chiar isi doreste un viitor pentru sine si pentru Romania.
    Traiti, domnule Nastase, in aceasta lume si in aceasta epoca. Nu se poate sa ramaneti indiferent. Cornu nu este chiar atat de departe de civilizatie. Cred ca este chiar in mijlocul ei si ea, civilizatia, trebuie aparata cu orice pret. (Z)
    Iata, au aparut, deja, cateva evenimente despre care mi-as dori sa comentati. Cu siguranta stiti mai multe decat cititorii dvs.
    Ma refer la otravirea in conditii extrem de ciudate a fostului spion rus la Salisbury, respectiv demiterea ,,calda” a sefului Departamentului de Stat (Rex Tillerson n.r.) de catre Donald Trump.
    ,,Secretarul de Stat american Rex Tillerson a acuzat luni Rusia, in urma atacului cu o neurotoxina in care fostul spion rus Serghei Skripal a fost otravit in Marea Britanie, seful diplomatiei americane numind Kremlinul „o forta iresponsabila si o sursa de instabilitate in lume” ” ……si ca va coordona actiunile SUA cu cele ale Marii Britanii intr-un eventual raspuns (nota mea)
    Anterior, a fost acea decizie privind mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim, in urma vizitei lui Tillerson in Israel, care a creat mari prejudicii imaginii SUA in lume.
    Vedeti ceva conexiuni intre aceste evenimente ? Se joaca cineva, in mod periculos, cu pacea lumii ?
    Sau….miza ar fi crearea de presiuni (cu sicanele de rigoare) asupra Rusiei inaintea alegerilor prezidentiale si in egala masura se forteaza mana Presedintelui SUA sa comita erori impardonabile cu greu de reparat ?
    Cine se joaca iresponsabil si in disperare cu focul pe aceasta mica planeta, singura intr-o sfera din vidul cosmic cu diametrul de cel putin 15-20 ani lumina ? Sa nu fie singura propice vietii din intreaga Galaxie, ca am rupt-o-n fericire. (Z)
    ps
    06 DECEMBRIE 2017
    ,,……Tillerson a declarat în cadrul conferinţei de presă că nu există nimic adevărat în informaţiile potrivit cărora Casa Albă ar intenţiona să-l demită şi să-l înlocuiască cu şeful CIA, Mike Pompeo, relatează Reuters. „Este o poveste care continuă să apară la fiecare şase săptămâni şi vă spun că ar trebui să vă găsiţi noi surse pentru că povestea asta continuă să fie greşită”, le-a spus el jurnaliştilor la Bruxelles.
    COMENTEZ: Politicienii sunt pana la urma tot oameni…ne sunt superiori doar prin efectul conjuncturilor istorice… (Z)

  6. Test de … STRES !!!
    1. Iei în maşinã o autostopistã, o fatã tânãrã şi frumoasã. Brusc, fata leşinã în maşinã şi o duci la spital. Acest lucru este stresant.
    2. Dar la spital, medicii îţi spun cã ea este însãrcinatã şi te felicitã cã vei fi tãtic. Le spui cã nu tu eşti tatãl, dar fata susţine cã tu eşti !!! … Aceastã situaţie devine foarte … stresantã !!!
    3. Aşadar, …ceri un test ADN sã demonstrezi cã nu tu eşti tatãl … La finalul testelor, doctorul îţi spune cã eşti steril şi cel mai probabil aşa te-ai nãscut !!! … Eşti extrem de stresat dar totuşi te simţi uşurat …
    4. Pe drumul spre casã te gândeşti la cei 3 copii ai tãi … ACUM SÃ VEZI STRES !!!

    Un tip, intrã în magazin şi întreabã vânzãtoarea :
    – Aveţi chiloţi ?
    – Nu.
    – Dar de vânzare ??

    În spital :
    – Doctore, mutaţi-l vã rog pe vecinul meu de salon în altã camera, cã se crede motocicletã …
    – Vã deranjeazã zgomotul pe care îl face ???
    – Nu, gazele scoase pe ţeava de eşapament !!!

    La o conferinţã de presã, un jurnalist îl întreabã pe un politician cunoscut, înscris în cursa pentru preşedinţie :
    – Secretara dumneavoastrã a declarat în public cã aveţi un penis mic … Cum comentaţi ???
    – Adevãrul este cã ea are o gurã mare !!!

    – Cum se numeşte penitenciarul de maximã securitate Craiova ?
    – AlcaPraz …

    Ce spune un elefant când vede un bãrbat în pielea goalã ?
    ”Cum poate o fiinţã cu o trompã atât de micã sã îşi ducã mâncarea la gurã ???”

    Un batrân merge la un vrajitor sã-l întrebe dacã poate sã-l scape de un blestem care-l urmãreşte de 40 de ani.
    Vrãjitorul îi spune : „Se poate, dar trebuie sã-mi spui exact cuvintele care au fost rostite asupra ta …”
    Bãtrânul spuse fãrã ezitare : „Acum, vã declar sot şi soţie

    • Si STRICT AUTENTICA
      Eu : Aveti limba?
      Vanzatoarea : Eu da de porc ba!

      (Aceiais vanzatoare catre mine : Domnule ma cunosi sunt femeie seriopasa! Cum iti pm,eriniti asa ceva ? Sa vii la ora asta cu asa ceva ? De unde vrei sa iti dau .. restul?

      Sa fi vazut mutrele dezamagite ale clientelor!!!!! )

  7. Schimbare la varful diplomatiei SUA: O deplasare de accent dinspre diplomatia economica spre diplomatia informatiilor si a serviciilor secrete

    Printr-un anunt facut marti pe Twitter, presedintele SUA, Donald Trump, l-a demis pe secretarul de stat Rex Tillerson si l-a numit in fruntea Departamentului de Stat pe Mike Pompeo, care pana la aceasta data a detinut functia de director al CIA. Prin aceasta schimbare, Trump se pregateste pentru negocierile in dosarul nuclear cu liderul nord-coreean Kim. Schimbarea pare sa fi dat curs cererii lui Hillary Clinton, care cu cateva zile in urma a deplans absenta unui “profesionist” la Departamentul de Stat pentru discutiile dintre presedintii american si nord-coreean, care cel mai devreme ar putea incepe in aprilie. In legatura cu aceasta schimbare, as observa trei chestiuni. In primul rand, ca Trump il inlocuieste in echipa guvernamentala pe oricine si oricand, in caz de “dezacorduri”, cum a motivat presedintele american demiterea lui Tillerson, si o face prin ordine executive, care nu comporta discutii sau contestatii, ci doar executare stricat si neintarziata. Evident, fac o comparatie cu directivele lui Liviu Dragnea privind schimbarile de premieri PSD, pe acelasi motiv de dezacord, dar care au fost intampinate si chiar “supervizate” cu ceea ce as califica drept un “exces” de democratie. In al doilea rand, ca diplomatia americana va cunoaste, prin prisma indeletnicirilor anterioare ale celor doua personalitati care au facut schimbul de stafeta la Departamentul de Stat, o deplasare de accent dinspre diplomatia economica – in care Tillerson a excelat ca om de afaceri in domeniul petrolului -, spre diplomatia informatiilor si a serviciilor secrete, in care se pare ca Pompeo s-a bucurat de realizari si aprecieri. Raman de vazut daca aceste doua caracteristici ca sef al CIA vor fi confirmate de Mike Pompeo si ca sef al diplomatiei americane. A treia chestiune care mi-a atras atentia este o formulare neobisnuita a unui inalt oficial al Departamentului de Stat, Steve Goldstein, cand a comentat demiterea lui Tillerson. „Secretarul (de Stat) nu a vorbit cu presedintele in aceasta dimineata si nu stie motivele, dar este recunocator ca a putut sluji publicul si continua sa considere ca a sluji publicul este o sarcina nobila ce nu trebuie regretata”, a declarat oficialul. Nu am inteles de ce Goldstein a preferat formularea de “public” in locul celei de “popor”, intre care exista o diferenta semantica enorma, ca de la cer la pamant.

  8. „Președintele Donald Trump l-a demis pe șeful diplomației SUA, Rex Tillerson, și a anunțat înlocuirea sa cu Mike Pompeo, directorul CIA. Această schimbare era așteptată încă din toamna anului trecut, pe fondul unor neînțelegeri tot mai evidente între Trump și Tillerson. Și mai surprinzătoare este mișcarea înlocuirii lui Pompeo în fruntea CIA cu Gina Haspel, actualul director adjunct al spionajului american. „Mike Pompeo va deveni noul nostru secretar de stat. Va face o treabă fantastică! Mulțumesc, Rex Tillerson, pentru activitatea ta! Gina Haspel va deveni noul director CIA și prima femeie care va deține funcția. Felicitări tuturor“, a scris Trump pe Twitter.”
    Se israelizează complet America ! O fi bine, n-o fi rău, n-am de unde să ştiu eu , dar situaţia pare a fi scăpată de sub control . Se pare că de frica lui Soroş şi a agenţiilor lui, Trump a făcut pactul cu diavolul, dar felul în care Israelul vrea să-şi rezolve problemele istorice scoţând cărbunii aprinşi cu mâna lui Trump, adică a Americii, s-ar putea să fie catastrofală pentru SUA !
    Niciodată mai mult ca acum expresia cu „elefantul dus de nas de şoricel” ( Israel) nu s-a dovedit mai aproape de realitate !

  9. http://adevarul.ro/news/politica/dragnea-maior-i-a-dat-ponta-numele-procurorilor-sefi-nitu-bica-kovesi-erau-negociati-basescu-udrea-ponta-mi-a-aratat-hartie-mototolita-1_5aa831f7df52022f75855820/index.html

    Ca Ponta si Maior sunt niste securisti si jigodii infecte si ca au fost pe mana cu Baselu a cam aflat toata tara asta . Unii mai devreme , altii mai tarziu sau altii deloc ( George ban )

    Intrebarea mea este :

    – Ce face Dragnea & PSD ca sa opreasca abuzurile statului politienesc ?

    Ca pana acum nu a facut aproape nimic si mai e vreun an pana la alegeri …

    • Tu probabil stai în ultima bancă de vreme ce nu înțelegi niciodată ce se scrie pe tablă: Dragnea este cetățean fidel al statului paralel! Are atitudine de activist comunist ce se vrea sprijinit de organe în lupta politică. Dintr-un motiv sau altul, organele nu-l vor. Și atunci, activistul Dragnea se luptă cu ele, să le aducă acolo unde este și guvernul, și partidul, într-o obediență și docilitate maximă. Dacă Serviciile și DNA răspundeau la comenzi acum n-ar fi existat niciun stat paralel.
      Dragnea n-are nicio treabă cu eventualele abuzuri ale statului polițienesc. Ar muri de plăcere să le coordoneze el.
      Abuzurile se pot stopa, exact cum a spus Adrian Năstase, prin niște legi făcute cu cap, europene.

  10. Antena3 s-a prostituat DE TOT.
    Pot să-şi aprindă lumânările aniversare direct pe colivă. Aranjament scârbos după interviu grețos. BEAC!

    • Vom trăi și vom vedea! Și pe mine m-a surprins disperarea lui Dragnea de ieri seară. Din câte am trăit și am văzut/auzit eu, pe lumea asta, deduc două cauze ale ieșirii disperate a scorpionului de Teleorman: 1) Anunțatul interviu cu S.Ghiță, ce va fi difuzat începând de astă seară și 2) Schimbarea de la Departamentul de Stat al USA. [Reamintesc că primirea lui Iahannis la Trump s-a produs NUMAI DUPĂ CE A MERS LA SEDIUL CIA, alături de H. Klemm și G. Maior. Adică s-au pus față în față generatorii de informații din România – că una spunea ambasada și ala seful rezidenței CIA la București. Un mic succe al lui G. Maior?]

      • Ce mai ziceți, prietene, după marea spălare de rufe de aseară??? Îmi pare NESPUS de rău pentru gazda noastră, pentru cei care mai cred şi mai au speranță dar şi pentru cei ca mine, care nu mai au.

  11. M-am săturat de lichele, dați-mi o canalie!” .. e .. insa Plesu nnu are talentul lui Victior Eftimiu asa ca vcitupereaza PSD si pe Dragnea astfke „M-am săturat să văd amanetat destinul României în beneficiul unor mediocrităţi şmechere. M-am săturat de proşti ţanţoşi!” II este psemene doar de pantofusl basesc aplicat untr0-un anume loc al fizicului intelctual

  12. Inteleg preocuparea cu „statul paralel”, atita timp cit puterea nu devine ea insasi un alt „stat paralel”. Propunerea de a avea o „lege a defaimarii” arata ca gidirea liderilor puterii actuale au o problema, anume despre cum sa isi elimine ei la rindul lor adversarii politici.

    Eu cred ca Macovei a facut mult rau Romaniei, a mintit cu nerusinare, si pare ca promoveaza niste interese in UE care nu sunt ale Romaniei. Daca insa UE o accepta asa cum e, nu vad ce ar putea face Romania, decit sa o critice. O asemenea propunere arata si o latura totalitarista, pentru ca este un afront adus dreptului la libera exprimare. Orice limiteaza acest drept e un atac la democratie, si probabil si anti-constitutional. O asemena lege este si o palma adusa presei, limitind dreptul lor de a isi exprima opiniile.

    Nu poti reglementa ticalosia sau lipsa de patriotism. Nu e nevoie de o lege care sa impuna un cod de conduita unor demnitari. Nu de o lege e nevoie, ci de prevederi intr-un cod deontologic pentru demnitari ai statului si numai ei.

    Sa studieze dl deputat Radulescu de la PSD mai bine ce legi sunt in SUA, Canada si Europa inainte sa afirme ca in SUA exista o lege anti-defaimare. La fel in UE: care sunt statele UE care au o lege anti-defaimare? Thailanda, dle Radulescu?

    • ”Am făcut 13 ani de temniță pentru un popor de idioți”.
      Petre Țuțea

      Ăsta nu mai bine se încadrează la defăimare. Ar merge de-o contravenție post-mortem!

    • @trexsr: ”Sa studieze dl deputat Radulescu de la PSD mai bine ce legi sunt in SUA, Canada si Europa inainte sa afirme ca in SUA exista o lege anti-defaimare. ”
      =================
      P’acolo se numește legea defăimării sau „defamation law”
      1. Canada (poate nu înțeleg eu bine sensul):
      Canadian defamation law refers to defamation law as it stands in both common law and civil law jurisdictions in Canada. As with most Commonwealth jurisdictions, Canada follows English law on defamation issues (except in the province of Quebec where private law is derived from French civil law).
      At common law, defamation covers any communication that tends to lower the esteem of the subject in the minds of ordinary members of the public.
      Broadly, Canadians can be held liable by English-Canadian courts for comments on public affairs, about public figures, which are factually true, and which are broadly believed.

      2. În Statele Unite, fiecare stat are o lege a defăimări.

      3. Corea de Sud. Nu numai legat de opinii anti stat ci și de atitudini ale cetățenilor Coreii de Sud care aduc prejudcii de imagine țării. Legat de asta am atras atenția și am trimis următoarea propunere:

      4. România trăiește cu capul în nisip și îi blamează pe alții pentru modul în care este văzută în exterior, nu numai de alte guverne, fericite că au pretexte să pună stavile, ci și de cetățenii țărilor în care unii români își fac de cap.
      De exemplu, datorită poziției adoptate de politicienii români pe la Parlamentul European, României i se dă cu flit. Datorită comportamentului țiganilor din România, s-a dus buhul că românii sunt țigani, iar Statele Unite refuză să ridice vizele pentru români și din cauza acestora care ar năvăli să se ănfrupte din ajutoare sociale, pe lângă alte ”surse de venit”. Și exemplele pot continua.
      Deci, de la vlădică până la opincă, curg exemplele care arată cum ne dăm cu stângul în dreptul spre satisfacția și avantajul altora.
      În 2013, propuneam o ”Lege a Lezării Demnității Naționale” pe care-am trimis-o ”unde trebuie”, dar fără să fie luată în serios. Poate nici nu era serioasă, poate este o glumă de prost gust. Dar cine vrea, o poate citi la: (https://mipopescu.wordpress.com/6-legea-electorala/demnitatea-nationala/).
      OK, puteți să-mi săriți în cap. Dar dacă am dreptate?

      • Merge Gheorghe la zoo și se întoarce să povestească vecinilor cum a fost.
        – Ion, am văzut o zebra. Știi cum e? Ca măgarul lui Vasile, numai că are dungi albe și negre pe tot corpul.
        – Ei, și ce ai mai văzut?
        – Am mai văzut o girafă. E ca măgarul lui Vasile, numai că are picioare de 2 metri și gât de două ori mai mare de atât.
        – Și ce ai mai văzut?
        – Am mai văzut un hipopotam.
        – Și cum e?
        – Știi măgarul lui Vasile? N-are nicio legătură.

      • OK, imi cer scuez dlui Radulescu dar numai pe jumatate. Intr-adevar, exista o lege a defaimarii in Canada, dar ea se refera la defaimarea unei persoane de catre alta, nu de o persoana a Tarii. Nu am auzit de vreun caz in 20 ani in care un cetatean sa fie dat in judecata invirtutea acestei legi pentru defaimarea Canadei. Sunt multi care critica aceasta legein Canada, pentru ca ea are ca punct de pornire interesele clasei de privilegiati, nobilimea canadiana din secolele 16, 17 ce vroiau sa se protejeze de critica de la cei de jos.

        Ori dl Dragnea asta a afirmat, ca persoanele care defaimeaza tara ar trebui sa fe judecate conform unei asemenea legi (cu referire la Macovei si altii). Dl. Dragnea si PSD-ALDE pot face o lege a defaimarii daca vor, dar cu referire la cauze produse de o persoana asupra alteia. Ma gindesc insa cu groaza cite procese de acest fel vor fi, si citi bani publici vor trebui pompati in aparatul de Justitie sa poata face fata. Va dati seama ca fiecare vecin isi va da in judecata vecinul pentru defaimare…parerea mea e ca nu e necesara o asemenea lege in acest context, si ca altele trebuie sa fie prioritatile PSD-ALDE. Mi se pare ca se afunda in chestiuni care nu vor aduce progres economic tarii.

        „…For all the lofty quotes about free speech in Canadian jurisprudence, the reality is that our libel laws are the least protective of free speech in the English-speaking world.

        Libel law developed in an ancient era which we would today consider backward, tyrannical and repressive. It is rooted in 16th and 17th century criminal statutes protecting nobility from criticism. Cases of political libel and eventually damages actions were handled by the infamous Star Chamber until its abolition in 1641. By the end of that century, many elements of the common law of libel we would recognize today had been established. In Law of Defamation in Canada, Professor Brown notes that the common law of defamation has been described by scholars and judges as „artificial and archaic” and characterized by „absurdities”, „irrationality”, and „minute and barren distinctions” (pp. 1–3)

        While social values and legal concepts have evolved dramatically of the past 200 years, the common law of libel in Canada remains startlingly unchanged….”

        https://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_defamation_law

  13. „ Dacă vorbesc domnul Maior şi domnul Coldea, Liviu Dragnea o să facă 150 de ani de puşcărie. Ei ştiu multe despre Dragnea, Dragnea nu ştie nimic despre ei. El se dă cocoş, vrea să negocieze. O să iasă în 2040 din puşcărie“, a declarat Victor Ponta la B1 TV, citat de stiripesurse.ro.

    http://adevarul.ro/news/politica/ponta-dezvaluirile-dragnea-daca-vorbesc-maior-coldea-liviu-dragnea-faca-150-ani-puscarie-1_5aa848c1df52022f7585d29c/index.html

    Ultimele stiri despre Victor Ponta confirma in totalitate tot ceea ce am afirmat eu despre acest baiat de circa 5 ani incoace . Nu mai repet pentru ca se stie deja opinia mea cu privire la acest individ .

    Ceea ce constat astazi este faptul ca dl. Ponta nu a reusit niciodata sa se ridice la inaltimea functiei de politician de top . L-a tradat si l-a dominat educatia si profesia de baza , cea de procuror .
    Ponta a fost si a ramas in continuare un procuror penibil cu apucaturi de militian , cam de nivelul lui Kovesi , Uncheselu , Coarna , Portocala si Onea .
    Anturajul si amenintarile astea voalate sau chiar directe il descalifica complet si pentru totdeauna de statutul de politician sau de civil . Cred ca si de om normal …

    In viitor , eu il vad pe dl. Ponta imbratisand cariera de sifon ( sau avertizor de integritate , cum se numesc mai nou delatorii ) completata cu mici tradari , coterii , un post pe la Federatia Romana de Baschet si scurte analize politice .

    Vreau sa spun ca Victor Ponta se va metamorfoza in curand in Cozmin Gusa si probabil ca o sa-i si vedem ” prestand ” impreuna pentru cauza securismului romanesc .

    P.S. Nu m-as mira ca in seara asta la Romania TV sa vedem ca si Sebastian Ghita o sa se planga de ” prietenul ” lui si sa se descotoroseasca de el …

    • Nu nu sunt de acord ca L-a tradat si l-a dominat educatia si profesia de baza , cea de procuror ci ancilaritatea sa funciara.
      Lpam fr4ezut decat un amareat de beta sau chiar gamma ajuns pe post de alfa .. insa era mai slba decat gamma.
      Si procuroro .. [ai ar fi trebuit sa tina minte ca se termoinau 2 mandate – ala de a DBA si al peocuroorului geberal. SI cum absolut intamplotor era premeir ar fi trebuit sa s ehnaseasca cimn’sa fie cin’sa fie?
      Insa la 01 octombrie 2012 ce stire se citea in EvZ? ASTA „Am decis să deleg o persoană care va asigura interimatul. Am demarat toată procedura pentru delegare de procuror general pentru domnul Daniel Morar. Nu exclud o candidatură pentru postul de procuror şef al DNA” Cine zicea ? Codruta!
      Adica ca cum ? Se temrina mandatul insa ala de trebe sa iasa ia decizi9i din aste?
      Si ministru si premieru ? „Saru mana seda cum ziceti dumneavoastra!~!!”

  14. Si unde este micul Titulescu si Marele Tonta ?
    Spun doar ce am văzut eu. Eu știu că ministerul Justiției fusese asumat la vremea respectivă în Guvernul USL de PNL. Eu am propus în numele PNL la acest minister, în acord cu dl Ponta, pe dna judecător Pivniceru, pentru că nu era un om politic, era un om cu prestigiu consolidat în corpul magistraților și mi se părea persoana potrivită să facă față acestei provocări: propunerea noilor șefi ai respectivelor instituții. Dna Pivniceru a pornit pe o anumită procedură care să elimine intervențiile politice, a deschis o procedură de selecție și concurs. Procedura pornise și la un moment dat dl Ponta m-a informat că a negociat formula cu Traian Băsescu și că el dorește să se facă aceste numiri, numele amintite de dl Liviu Dragnea. Mi-a spus că . Nu am intrat în detalii (dacă a vorbit el direct cu Băsescu sau prin Elena Udrea, n.red.) Pentru că nu eram de acord cu așa ceva, dna Pivniceru a demisionat. Până aici dl Dragnea spune adevărul. Ce s-a aflat în spatele deciziei lui Ponta nu știu</i? Crin Antonescu

  15. George Ban spune:
    MARTIE 15, 2018 LA 8:21 AM

    Dupa parerea mea, inseamna a fi un laudator lipsit de discernamant.
    Nu cred ca de asa ceva are nevoie doamna Luminita, chiar daca, pe moment, domnia se simte confortabil. Si-ar fi dorit, din cate inteleg, ca si eu sa continui in acelasi stil. Nu cred ca i-ar face bine. Oricine, dar absolut oricine, are nevoie si de critica, pentru a constientiza ca este loc de mai bine.
    Critica este un stimulent si asta se vede in calitatea din ce in ce mai buna a comentariilor colegei noastre (vezi commentul de mai sus legat de ghilimele), cel putin dpdv literar.
    A nu se intelege ca eu chiar cred ca domnul Dragnea NU este dictator. Ba chiar este unul de cea mai joasa speta. O slugă inițială a a PSD intrat(ă) cum necum in partid ( din PD) care s-a folosit de orice tertipuri (inclusiv curtoazia unsuroasă față de corifeii statului de drept) pentru a-l debarca pe Victor Ponta si a prelua conducerea partidului, dar si controlul total al actului de guvernare.
    Sa fie primit si sa guverneze. Sa vedem si rezultatele, in fond, acestea sunt importante, nu ,,marturisirile” tardive si putin credibile ale Liderului la A3 taman inainte de darea pe posturile tv a interviului acordat de Ghita domnului Cristoiu.
    Vorba doamnei Ana: BEAC.

  16. Un copil ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate le-a scris celor care i-au dat viaţă. Rândurile acestuia au primit mii de share-uri pe internet, în povestea lui regăsindu-se mii de familii din România.
    ”Când aveam patru ani, tu şi tata aţi hotărât că e mai bine să plecaţi din ţară pentru a câştiga mai mulţi bani pentru mine. Pe mine nu m-a întrebat nimeni ce mi-aş dori mai mult: bani, sau pe mama şi pe tata lângă mine?
    Ştiu că eram prea mic, totuşi, cred că deşi aveam doar câţiva anişori, ştiam ce valorează mai mult pe lumea asta. În prima zi de şcoală, când aveam şase ani, pe mine m-a însoţit bunica şi tu mi-ai fost alături două minute… la telefon.
    Două săptămâni s-a rugat doamna de mine să nu mai plâng şi să accept să mă joc cu colegii mei. Venea în pauză, mă mângâia pe cap, mă lua de mânuţă şi încerca să mă mişte din bancă. Atunci începeam să plâng. Într-un târziu mi-am făcut curaj şi i-am spus de ce nu ies.
    – Mi-a spus mami să fiu cuminte la şcoală şi să nu vă supăr, că altfel nu se mai întoarce.
    Mi-a zâmbit, apoi m-a luat în braţe, spunându-mi că ai glumit. I-am spus că eu nu ştiu când glumeşti, că nu te cunosc prea bine. Nu a mai zâmbit. Ba chiar i-au dat lacrimile şi atunci m-am speriat tare că am supărat-o şi pentru asta tu nu o să te mai întorci la mine.
    Mi-a fost frică mult timp, mamă, indiferent cât de buni au fost oamenii cu mine. Când ceilalţi copii se certau, discuţiile se terminau cu „Te spun lui tata!”. M-am întrebat mereu: eu ce aş fi putut spune? Nu a fost cazul căci copiilor le-a fost milă de mine şi m-au protejat. Mario, colegul meu, mi-a zis că dacă vreu, o roagă pe mama lui să fie şi mama mea, ca să nu mai plâng.
    Prin clasa a patra, deja mă obişnuisem că eu am nişte părinţi virtuali. Da, ştiam ce-i aia „virtual”, pentru că din banii voştri făcuţi departe de mine aveam şi computer, şi tabletă, şi telefon.
    Ştiam să le folosesc ca să vorbesc cu voi. Trebuia să facem felicitare pentru mama de 8 Martie şi Doamna mi-a spus că am pus florile urât şi că ar trebui să fac alta. M-am trezit spunându-i sec că nu contează, că oricum o vezi doar în poză şi nu te prinzi. Torturile de ziua mea erau poze, florile de ziua ta erau poze… Tu erai o poză, mamă.
    Aveam 9 ani când v-am revăzut. Aţi venit după ce v-aţi luat cetăţenia. Îmi amintesc că m-ai întrebat de ce nu te iau în braţe, şi tăceam. Ai spus că sunt cam timid şi că ţi-a fost dor de mine şi te aşteptai la o primire mai călduroasă.
    Nu ştiai nici tu şi nu realizasem nici eu, încă. Nu eram timid, ci pur şi simplu nu eram obişnuit să îmbrăţişez străini. Mamă, ai făcut destui bani cât să-mi cumperi o altă copilărie? Una în care am şi părinţi?” , a scris copilul.

Lasă un răspuns