Acasa la Hemingway

Unul dintre obiectivele turistice cele mai cautate in Cuba il reprezinta casa lui Hemingway , de langa Havana. Casa se afla intr-un parc superb si a fost bine conservata. Cumparata, inainte de razboi, de Hemingway, el a petrecut aici cea mai mare parte a anului timp de doua decenii.

Casa este simpla si eleganta, in acelasi timp. Cu peretii albi, cu putina mobila, multe carti si multe trofee de vanatoare. Alaturi de corpul central al cladirii, un turn de observatie, cu un telescop si un fotoliu de ofihna. 

Nu poti patrunde in casa insa ferestrele deschise iti ofera posibilitatea sa „filmezi” in voie interioarele, sa ti-l imaginezi pe  Hemingway scriind la mica masina portabila ce sta pe un colt al mesei.
In curte, un mare bazin de inot unde, spuneau ghizii, Ava Gardner iubea sa faca baie dezbracata.

Alaturi, este expusa barca de pescuit cu care Hemingway iubea sa iasa pe mare.

Pentru mine, vizita la casa din Finca La Vigia a insemnat o intalnire cu cartile din adolescenta si cu un personaj de legenda. L-am reintalnit, sub forma unei statui in bronz, aplecat peste tejgheaua barului La Florida, in Havana, unde ii placea sa deguste celebrul rom.

Mi-am adus aminte si ca undeva intr-o carte a lui, Hemingway vorbeste despre o intalnire cu Jules Pascin.

4 gânduri despre “Acasa la Hemingway

  1. Cat de neobisnuit poate sa fie ca sa entuziasmeze turistul din 2018 !
    Ava Gardner se scalda fara haine in piscina privata , in curtea vilei in care locuia , in Caraibe .
    Cum as face eu in locul ei , in casa mea , cand nimeni nu ma vede , in Caraibe ?

  2. Urmaresc cu interes relatarea dumneavoastra si apreciez dorinta sincera de a impartasi si altor cititori emotia pe care acet loc mitic o suscita si astazi. In ce ma priveste, demersul este perfect reusit: In vremea liceului am citit tot ce se putea citi la noi, de si despre Hemingway;Ca sa inteleg mai bine cum reuseste viata sa combine atat de subtil derizoriul si sublimul intr-un coctail a carui savoare nu inceteaza sa ne imbie. In Cuba cu cei dragi, savoarea nu poate fi decat mai intensa si mai adevarata,
    Vant bun in aceasta calatorie!

Lasă un răspuns