In Cuba (I)

Dupa 29 de ore am ajuns la Varadero, destinatia noastra. Vremea este foarte frumoasa. O briza permanenta face ca atmosfera sa fie placuta. Diferenta mare fata de temperatura de la noi.

Am hotarat ca jumatate de timp sa-l folosim pentru a merge la Havana si in alte locuri semnificative. Havana, intr-adevar, merita vazuta. In special orasul vechi. Straturi suprapuse de culturi si de perioade istorice. Unele cladiri sunt magnifice – Coliseum-ul, imobilul unde a functional compania Bacardi, diferitele cladiri coloniale in stil baroc la care se adauga cladiri in stil art nouveau. Locuri unde s-a dezvoltat caracatita mafiei americane, in anii ’30, spre exemplu Hotelul National (camerele poarta inca numele mafiotilor cazati acolo).

Voi reveni cu amanunte. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost un eveniment cultural anual -Festivalul cartii, in cladirea unei vechi citadele. Am incercat sa ajung acolo dar a fost imposibil, erau mii de tineri care stateau la coada pentru a intra acolo si pentru a-si cumpara o carte. Mi s-a parut semnificativ pentru atmosfera generala de aici, dupa aproape 60 de ani de la Revolutie si de embargou american. 

33 de gânduri despre “In Cuba (I)

  1. Va rugam sa ne aratati mai multe poze, daca sunteti bun.
    Ce va place, ce va displace…povestiti-ne de oamneni, de masini, cladiri, mancare, muzica….
    Vacanta placuta sa aveti !

  2. …o experienta pe care mi-o doresc si eu; pana va fi posibila, ma multumesc cu jurnalul Dumneavoastra. Calatorie minunata si timp frumos! is

    Pe 12 februarie 2018, 16:48, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: „Dupa 29 de ore am ajuns la Varadero, destinatia > noastra. Vremea este foarte frumoasa. O briza permanenta face ca atmosfera > sa fie placuta. Diferenta mare fata de temperatura de la noi. Am hotarat ca > jumatate de timp sa-l folosim pentru a merge la Havana ” >

  3. Spuneți: ”Mi s-a parut semnificativ pentru atmosfera generala de aici, dupa aproape 60 de ani de la Revolutie si de embargou american.”.
    Sunt două aspecte:
    1. Cuba aparține spațiului cultural latino-american, nu a celui caribbean, chiar dacă geografic se află în centrul Caraibelor. Încă de la începutul colonizării Americii de Sud de către spanioli, Havana a fost nucleul central, locul în care soseau și din care plecau toate caravelele din și spre Spania.
    Tot legat de Havana, inginerul român evreu, Julius Popper a fost cel care a realizat planul de urbanism modern al orașului, abia apoi plecând în Țara de Foc.

    ”Julius Popper (December 15, 1857 – June 5, 1893), also known in Spanish as Julio Popper, was a Romanian-born Argentine engineer, adventurer and explorer. He was the designer of the modern outline of the city of Havana, Cuba.
    Known as a modern „conquistador” of Tierra del Fuego in southern South America, he was a controversial but influential figure.
    Popper was born in 1857 to a Jewish family in Bucharest, son of professor Neftali Popper, a prosperous antiques merchant, and his wife Peppi.”

    În acest sapțiul-cultural latino-american, există un cult pentru literatură, pentru balet, pentru muzică. Acelați cult pentru cărți și școli de dans l-am întâlnit în Santiago de Chile. Cred că am mai povestit.
    Diferența mare între cultura latină și cea caraibbeană se poate observa pe insula Hispaniola, împărțită între Haiti și Republica Dominicană. Aceasta din urmă se afță undeva la periferia culturii latine (nu în mod peiorativ, ci datorită puternicelor influențe ale vecinului haitian), dar totuși parte a acestei culturi – de altfel primul loc, se spune, unde ar fi debarcat Columb. Haiti este un exemplu pur de cultură caraibbeană.

    2. Literatura a fost întotdeauna scăparea, cel puțin spirituală din celula în care erau încarcerate popoarele aflate sub dictatură și oprimare. Cine a uita, sau poate nu știe, în anii comunismului în România, cărțile ajunseseră să fie o marfă de lux, să se împrumute, să fie vâdute pe sub tejghea de librăreasa ta care te anunța că a venit cutare sau cutare carte sau autor. Și asta deoarece românul avea ”fericirea” să vadă doar ”Teleenciclopedia” sau câte un serial de o oră, la televiziunea controlată și devenită tribună de propagandă oficială.
    Probabil, condițiile astea mai există încă în Cuba.

    Pe de altă parte, domnule Năstase, vizita dumneavoatră ca turist în Cuba, nu ca persoană oficială, este un dar, deoarece puteți vedea lumea de acolo cu ochii dumneavoastră, nu cu oglinda care v-ar fi fost pusă în față de autoritățile dornice de a vă altera realitatea.
    A propos, cum arată zonele din jurul stațiunii, sau străzile din apropierea centrului? Vă întreb, deoarece poleiala în care este dus de obicei turistul în Caraibe (inclusiv Cuba, Republica Dominicană, etc) ascunde străzi mizere, neîngrijite și oameni la limita traiului care poate fi numit decent.

    Cu altă ocazie poate voi descrie experiențele mele din astfel de zone sau din America de Sud.

    • Citind punctul 2 din disertatia d-voastra , am inteles ca dumneavoastra nu prea intelegeti ce se intampla cu adevarat nici in Romania , nici in SUA , nici in Cuba si probabil ca nicaieri in lume !

      • @George Ban: Mi-am propus sa scriu despre calatoriile prin Caraibe, despre diferentele dintre culturile determinate in diferite insule de fostele puteri coloniale.
        Despre America are fi inutil deoarece avem cunoscatori mai autorizati: un fragmentarium care intelege si mananca politica americana pe „painea cea de toate zilele”, sau ZeV care cunoaste ca nimeni altul viata sociala si traiul americanului.

  4. Vacanta placuta !

    P.S. Camerele ramase nebotezate de la Hotelul National din Havana ar trebui botezate si cu numele unor mafioti romani : Basescu , Macovei , Kovesi , Onea , Portocala , etc. Astia de au pus bazele statului de drept 🙂 .
    De fapt , dupa cum conduc Romania , parca ar conduce-o direct din Sicilia , dintr-o ferma de porci .

  5. Toata lupta impotriva abuzurilor din Romania este dusa DOAR de o mana de ziaristi curajosi si de cativa oameni ( Ingrid Mocanu , Ghita , familia Vlad , etc.) care au fost si ei abuzati de nemernicii din DNA .

    SA LE FIE RUSINE POLITICIENILOR ROMANI PENTRU NONCOMBATUL SI TOLERAREA ACESTOR ABUZURI !!! RUSINE MAXIMA !
    Intr-o tara normala , Onea , Kovesi si Portocala erau deja la puscarie si DNA-ul desfiintat !

  6. Reiese din ce în ce mai clar că DNA-ul ca instituţe a fost creat la sugestia, aş zice chiar la comanda unora din exterior ( de ce credeţi că o asemenea structură nu mai există nicăieri în Lume, mă refer la cea civilizată şi doar la noi îşi face de cap într-un mod absolut grotesc?!), pentru a dirija din umbră tot ce au în vedere, eludând astfel orice alte instituţii democratice, dar mai ales alea rezultate în urma unor alegeri, pe care nu le-au putut controla în totalitate !
    De aceea nici nu mai miră calitatea execrabilă a marionetelor activate pentru atingerea cu orice preţ a unor obiective politice ce n-au nimic cu statul de drept, dar mai ales cu binele acestei ţări !
    Un angajat onest, bine pregătit profesional, n-ar fi acceptat rolul de a scoate castanele din foc, odată pentru că nu l-ar fi lăsat conştiinţa şi a doua oară de frica unor sancţiuni iminente, mergând până la pierderea libertăţii, în ciuda promisiunilor că nu va păţi nimic, fiind protejaţii din umbră a unei ( unor ?!) puteri oculte !
    Faptul că şefa DNA este încă apărată cu atâta îndârjire demonstrează frica , explicabilă, de a nu o aduce în situaţia de a dezvălui tot mecanismul penal, aş zice chiar criminal, cu toţi cei care manevrează din umbră demolarea sistematică a României !

  7. La argumentele aritmetice ale doamnei Amalia privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, ZeU răspunde ca lucrurile sunt mult mai complicate, probabil rezolvabile prin ecuații transcendente și iteratii succesive. Ce o fi complicat în faptul ca ce plătea angajatorul la stat, plătește acum angajatului?
    Problema adevărată este ca foarte mulți angajatori NU PLATEAU la stat! Sigur ca acum, dacă ii plătesc angajatului, le scade profitul, numai ca acesta era un profit ilegal!
    Pentru a fi corect, consider justificata întrebarea: De ce statul nu a reușit sa ii facă sa plătească pe TOTI angajatorii, pentru a colecta integral contribuțiile la SANATATE? Aceasta este intr-adevar o problema complicata, la care solutia statului a fost transferul de la angajator la angajat. Rezultatul va fi benefic pentru sistemul de sănătate, colectarea banilor se va apropia de 100%. Sistemul de sănătate va avea șanse sa progreseze, în beneficiul cetățenilor.
    Dar angajatorii hoți protestează, protestează! Și îi obligă si pe angajați sa facă asta! Pe lângă aceștia, mai sunt și câțiva care nu pricep aritmetica de clasa a 4-a…

  8. Luminita Arhire

    Din tot ceea ce scrieti, metodic, cinic si voit-persuasiv (prin tot felul de citate si trimiteri la cugetarile altora), rezulta ca ,,puiuțul” Victor Ponta este cel mai puternic om politic din Romania, desi nu are la dispozitie niciun partid de masa critica, el, Victor, nefiind nativ din Videle, sau din zone proxime…
    Spun aceste lucruri constatand ca decizia sa de a o propune pe Kovesi la DNA este decisiva si irevocabila, adica, imposibil de contracarat de El Lidero Maximo al PSD inconjurat de toti greii majoritatii cvasiabsolute din Parlamentul Romaniei. Sincer, nu ma pot gandi ca o majoritate poate fi chiar atat de impotenta, mai probabila mi se pare varianta ca Liviu Dragnea nu vrea. Daca ar vrea, ne-ar spune macar cateva detalii referitoare la implicarea lui Pahontu in politica, dar probabil ne lasa pe noi sa ne imaginam, nu cumva sa ne moara fantezia iar Antena 3 sa piarda pozitia de fruntas la rating.
    ps
    Vorba lu’ nea Iancu (adaptata la contemporaneitate): Noi, de ce si cu cine votam in 2019 ? (Z)
    Mai bine am iesi cu pancarte in fata sediului DNA. Pe una scriu eu, iar pe alta, dvs. Dar, atentie, alegeti sa construiti pancarta dvs din materiale cat mai usoare….Si inca ceva: Nu scrieti (la final) ,,Jos Ponta” din greseala.

  9. Ne spuneti de tinerii care asteptau la rand pentru o carte…foarte interesant.
    Dar as fi vrut sa aflu ce fel de carti sa cauta si se citesc in Cuba. Poate ne lamuriti in episodul urmator.

  10. Mircea Popescu, ai parasit Romania in anii 50 ?
    Sau iti propui sa ne arunci praf in ochi, mizand pe eventuala noastra amnezie, a celor care am ramas definitiv si irevocabil in Romania ?
    Spui asa (cu dezarmanta seninatate) : ,,Cine a uita, sau poate nu știe, în anii comunismului în România, cărțile ajunseseră să fie o marfă de lux, să se împrumute, să fie vâdute pe sub tejghea..”
    Chiar nu poti depasi faza de cliseu prafuit tip ,,Vocea Americii”, macar pe acest blog ?

    Nimic mai fals. Aproape toata biblioteca mea (ca si dotarile prietenilor) a fost construita din carti de literatura univerala si autohtona tiparite in Romania inainte de 1989. Si ce carti…colectia romanelor scrie de Alexandre Dumas – tatal (in editie de ,,lux” 1968 – Editura Tineretului), Tolstoi, Feodor Dostoievski, Isaac Asimov, Arthur Clarke, Roger Martin Du Gard (Familia Thibault), Zola, Homer, Galsworthy (Sfarsit de capitol), Jane Austen, Victor Hugo, Eminescu (tot ce s-a tiparit in acea perioada), Arghezi, Camil Petrescu, Sadoveanu, etc, etc. Imi vin in minte si multe alte nume de autori ai unor scrieri pe care le detin si te asigur ca nu au costat foarte mult. Oricum, semnificativ mai putin decat astazi (raportat la veniturile -medii – ale parintilor mei).
    Da, e adevarat ca, pe atunci, Sandra Brown (o indragostita de sex normal si o apreciez pentru fanteziile ei extrem de educative si utile in terapiile de cuplu) era mai putin cunoscuta in Romania, iar Dan Brown era compozitor si cantaret POP. Cred ca isi scria singur textele, mai ales in 1994, cand Brown a scos pe piață un CD intitulat Îngeri și Demoni. Pana la urma muzica s-a uitat, dar a ramas textul SF…tot inseamna ceva (in special dolari, multi dolari), chiar daca este dezamagitor de sarac in continutul ideologic.

      • PS
        ..Si inca ceva, apropo de strazile mizere ale Cubei:

        ,,Imagini cutremurătoare surprinse de Crăciun, în Los Angeles. Oamenii fără adăpost au acaparat o întreagă zonă a oraşului.
        Zona este cunoscută sub numele de Skid Row. Aici se găsesc mai multe adăposturi pentru cei care şi-au pierdut locuinţele, dar care sunt departe de a fi suficiente pentru toţi cei care se strâng aici. Astfel, s-a ajuns ca de Crăciun în Skid Row să trăiască peste 20.000 de oameni pe stradă, fie în corturi montate pe trotuare, fie sub cerul liber. Filmuleţul făcut public de un blogger pe Instagram a devenit viral, şocând prin condiţiile mizere de trai pe care nu te aştepţi să le găseşti în “ţara celor liberi”.

        Imaginile șocante – filmate din maşină – arată realitatea brutală a vieții pe stradă: gunoaie, oameni de toate vârstele rătăcind fără direcţie pe stradă, corturi îngrămădite, sărăcie şi mizerie (în zonă există doar nouă toatele publice).
        Această zonă este considerată a fi una cele mai periculoase din LA.”

        ADAUG: Cate astfel de ,,spatii ale libertatii” exista pe teritoriul SUA ? Sau nu e un subiect interesant ?
        Va fi, dupa adevarata cadere a indicelui Daw Jones si paralizia administratiei SUA (urmare a datoriilor istorice astronomice).

      • …. filmuletul o fi vreun,,fake news” colportat de Russia Today….daca mint ei, atunci mint si eu…. (Z)

  11. Domnule Adrian Nastase
    Ma bucur ca va simtiti bine .
    Sa vedeti ce bine ma voi simti eu acolo cand voi cere azil politic , SATUL fiind de aceasta democratie de la noi , am auzit ca pretul unui apartament in centrul Havanei este de 5,000 USD iar salariul este intre 50 – 100 USD . Daca imi vand apartamentul pot trai in Cuba 50 de ani dar n-o sa ma tina Dumnezeu atata pe acest pamant .
    Va doresc vacanta placuta .
    Cu stima si deosebit respect Emil

  12. Eu nu am mai văzut coadă la librării, din anii studenției. Astăzi, cărțile sunt mult mai scumpe , librăriile se închid pentru că nu au vânzare. Ce-i drept, sunt multe cărți publicate on-line dar nu cred că acesta este motivul pentru care oamenii nu mai cumpără cărți. Românașii au acum alte preocupări: scandalurile politice, lupta anticorupție, #rezist, viața vip-urilor, care sunt mult atractive decât o carte.
    Acum, avem dezvăluiri despre fabricarea dosarilor, despre vânarea persoanelor care pot deveni incomode pentru unii, despre procurori psihopați ( nu știu de ce aceștia nu sunt anual testați psihic), despre judecători timorați, șantajați sau pur și simplu lași, despre denunțători reali sau falși, despre probe fabricate etc. Mă întreb, dacă ce-i care au avut de suferit în urma unui denunț fals sau care au avut parte de martori ai acuzării, care, sub presiunea procurorilor, au făcut declarații acuzatoare, vor redeschide procesele, chiar dacă și-au executat sentințele,pentru a arăta cât de strâmbă a fost justiția doar pentru a îndeplini comenzile politice sau cele de interes economic.

  13. Santeti intr-o totala eroare d-le Mircea Popescu cand vorbiti despre strazi mizere,neingrijite și oameni la limita traiului care poate fi numit decent !. Mergeti, vedeti si apoi emiteti asemenea pareri ! Am vizitat Cuba in aceias perioada in 2015, am stat 18 zile si am vizitat Santiago de Cuba, Guantanamo, Trinidad, Santa Clara, Havana, Varadero, A fost o experienta unica !

    • @Florian Lupu: As fi „in eroare” daca as fi afirmat. Eu doar am intrebat. Va rog sa recititi postarea mean.
      In alta ordine de idei, de ce folositi: „santeti” si nu „sunteti”?

    • Domnii Popescu si George Ban se hranesc cu manipulari si propaganda ( vestica ) si nu pot iesi din capcana si cliseele cum ca anumite tari sunt rele . Va pierdeti vremea explicandu-le …

  14. Alegerile prezidentiale 2019: Bipartidizarea campaniei electorale ar fi un regres democratic

    Senatorul PNL Alina Gorghiu a susţinut, miercuri, că cel mai bine ar fi ca dreapta să mearga in alegerile prezidentiale cu un singur candidat, care sa fie actualul presedinte, Klaus Iohannis. Ea a amintit că Iohannis este deja candidatul desemnat al PNL la alegerile prezidenţiale şi ca acesta ar fi cel mai bun candidat pe care îl poate avea dreapta. Reactia PNL a venit in contextul in care USR a anunţat că va avea “probabil” un candidat propriu pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, fiind evocata o posibila candidatura a fostului premier Dacian Cioloş. Viciul de gandire al liberalei Gorghiu consta din ignorarea faptului ca sistemul politic romanesc este, constitutional, unul multipartidist, nu bipartidist, cum s-ar putea ajunge, printr-o restrangere democratica, cu o oferta si o campanie electorale cu doar doi candidati. Limitele bipartidizarii alegerilor prezidentiale au fost extrem de evidente la ultimul scrutin prezidential din SUA. Alegatorii americani au acuzat ca au fost obligati sa aleaga intre doua candidaturi la fel de rele, iar jocul electoral bipartidist a dus la scandalul presupusei ingerinte a rusilor, un politicianism care nu ar fi existat daca ar fi fost si o a treia optiune. Pe de alta parte, bipartidizarea alegerilor prezidentiale ar face inutil al doilea tur de scrutin, iar scandalul american, al unei presupuse ingerinte externe, ar avea sanse foarte mari sa fie replicat si in Romania. Sau, mai bine zis, repetat, pentru ca alegerea lui Iohannis, in 2014, a fost amplu controversata, tocmai din acest punct de vedere, al unei presupuse manipulari externe (sorosiste?) a scrutinului respectiv. Dorinta partidista a Alinei Gorghiu, de a face din dreapta un singur partid, cu un candidat unic, este de inteles, dar nu si de acceptat. Viitoarele alegeri prezidentiale trebuie sa respecte prevederile constitutionale si regulile sistemului politic multipartidist, cu o campanie electorala intre mai multi candidati. Neindoielnic, in acelasi model de gandire multipartidista trebuie sa se inscrie si stanga, prin prezentarea mai multor candidati in alegerile prezidentiale. De-monolitizarea electorala a celor doua laturi ale esichierului aduce mai multa democratie si mai multe sanse pentru o buna alegere.

  15. Justitia e prada acestui razboi politic de anvergura planetara intre sorisishti-macovishti-sereishti plus capii institutiilor de acuzare (procuratura, DBA, DIICOT), media securist-userista, pe de o parte, si, pe de cealalta parte, PSD-ALDEishti si capii institutiilor de magistratura veritabila (UNJR, in parte CSM), institutii civile de aparare a justitiei (gen luju), media (Antenele, Romania TV, EVZ, si interesant, Mediafax in ultimul timp). Am spus „anvergura planetara” pentru ca razboiul e alimentat de interese politice si de grup europene (partide europene care se folosesc de subiect), si chiar guverne straine prin implicarea Ambasadelor lor la Bucuresti.

    Din pacate, puterea nu pare sa fie pregatita la acest asalt de dezinformare extern si intern, si e doar in aparare. Monica Macovei, PNLPDLul lui Ludovoc Orban, USER-ul (Barna si ceilalti agitati) au lansat acuze gravissime, dar fara sa probeze cu articole din legile noi. Guvernul se apara selectiv, dezmintind citeodata unele din acuze, dar nu pe toate. Apare de exemplu Dragnea azi si dezamorseaza „bomba” lui Macovei lansata azi despre comasarea DNA si DIICOT. Macovei a lansat si alte acuze, de exemplu ca legea noua cere ca oricine e urmarit penal sa fie informat ca a inceput sa fie urmarit (daca e adevarat, e o chestie absolut originala in justitia mondiala). Nemtii prin portavocile lor mediatice i-au partea intr-un mod stinjenitor macovistilor, preluind practic niste acuze nedovedite. probabil multe minciuni. Cei mai multi nu au citit noile legi, si nu stiu despre ce e vorba.Industria de fake news duduie (is booming) !!!

    Din nefericire, organismul UE care ar trebui sa fie cit de cit obiectiv, Comisia UE, este si ea influentata de tot felul de „agenti”. Daca nu au reusit sa isi impuna mesajul ca fiind cel corect, e partial problema Guvernului. Partial, pentru ca la rindul ei, aceasta Comisia UE este politica, foarte politica in sensul ca o practica in raport cu tarile din estul Europei. Comisia nu mai e doar un implementator de justitie europeana, nu mai da doar reglementari despre dimensiunea bananei, ci si traseaza linii politice despre cum se maninca banana, si cine are acces la banana.

    In acest peisaj mirific, de poveste, nu am mai fost surprins sa aflu de la Premierul Ungariei, Victor Orban, pe post de Secretar de Presa al Guvernului Romaniei, ca Romania va livra gaze Ungariei. Foarte bine, ma bucur, de fapt asta ar trebui sa suplineasca vesnicele certuri in familia romano-maghiara, desigur, pe baza de pasiune.

Lasă un răspuns