Carol Davila si profilaxia sifilisului

Carol Davila a fost – cum stiti – o mare personalitate in domeniul medicinei. Dupa ce si-a luat doctoratul la Paris, in 1853, a venit in Romania (francez fiind) unde a ramas pana la sfarsitul vietii, contribuind la numeroase proiecte in domeniul sănătătii.

Dincolo de lucrurile cunoscute, am descoperit, de curand, o lucrare a lui, publicată la Paris, chiar la varsta absolvirii facultătii si după un stagiu in spitalele din Franta, despre profilaxia sifilisului.

La inceput, el prezintă o scurtă istorie a prostitutiei ( pornind de la obiceiuri vechi de „ospitalitate”, apoi formule de superstitii in temple, precum si formule „moderne”. Nu intru in detalii ca sa nu ajung la exemple recente…).

In urma observatiilor realizate in spitale, el propunea urmatoarele măsuri: 1. controlul saptămânal al „peripateticienelor”; 2. organizarea unor spitale speciale pentru bolile venerice si 3. supravegherea sanitară a celor din armată ( in conditiile in care soldatii  si marinarii erau  cei mai „contaminati”).

Partea cea mai substantială a lucrării vizează insă metodele de tratament posibile, substante chimice utile, etc.

Această lucrare a fost publicată in urma cu 165 de ani, atunci cand Davila avea doar 25 de ani! Interesant ca el nu a putut obtine cetatenia română – desi infiintase Facultatea de medicină,  sistemul de ambulanta din România,  invatamantul farmaceutic, participase la Razboiul de independenta – decat in 1868.

De retinut este insă faptul ca bustul lui, din incinta Spitalului Militar Central, a fost realizat de Constantin Brâncusi.

 

74 de gânduri despre “Carol Davila si profilaxia sifilisului

  1. Am apreciat discretia referitoare la „exemplele recente”. Toata lumea stie despre cine e vorba si consecintele sunt evidente, de multa vreme.

  2. Imi este tare de mirare faptul ca un strain de o talie atat de savanta precum medicul si cercetatorul francez in stiinte medicale Carol Davila a ales sa-si traiasca viata pana la sfarsit in Romania. Mai ales in Romania din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Ca un misionar, care s-a legat definitiv de comunitatea in care si-a raspandit credinta, respectiv stiinta. Oare de ce? Sa se fi adeverit si in cazul lui Carol Davila cuvintele lui Iisus ca nimeni nu este profet in tara sa? Sau din motive politice? Cand si-a luat doctoratul (1853), in Franta incepuse domnia lui Napoleon al III-lea (1852-1870), iar apoi a urmat a Treia Republica Franceza (1870-1940). Davila, care a murit la Bucuresti in 1884, a fost contemporan cu ambele regimuri politice din Franta. Sau a ramas in Romania datorita sotiei romance, Ana Racovita, nepoata Golestilor, cu care a avut patru copii remarcabili? (cel mare Alexandru, a fost scriitor si om de teatru).

    • ha! Pai cine era Davila in Franta lui 1853? Cam nimeni in drum!!! Ca erau si lati medici, ca el avea si unele dificultati legate de familie (adica fara! bastrad!!) samd etc .
      Vine in Muntenia ca „specialist” si se trezeste nu ca e chiar in tara orbilor c ca este ala care vede cu amboii onchi in tara orbilor!Renunta sa se mai intorca in Grnata si … si incep si realizrile si onorurile … El inseamna medicina romana de la inceput, in 60 este si general , intemeiaza scoli – de flceri, de farmcisti, de medici! – este in relatii cordiale cu domnii si cu regele, (cordiale adica nu doar invitata la grnda la baurile mari ci ca uneori isi bea cafeluta cu domnul) , intrat i9n protipendda pe usa principala…
      In fine sef al servicului sanitar la Plevna.. gneralul roman Davila este decorat chiar si de turci!!!

      Deci ce ii putea oferi Franta? Sa fie doar doctorul din strada sau cel mult profesorul de la facultatea.. In Romania el era Davila si numele sau ii deschidea si usile palatului! Si dua moparte la fel … satui, strazi, scoli, unoversitai ii poarta numele si o tara intreaga invata despre el la scoala! Ba despre el se stie si in Grecia caci de vreo 100 de ani sunt destui doctori greci scolitai la facutatea Carol Davila!!!

      Adica controbuta sa a fots enorma .. dar si rasplata fu pe masura!

      • Cred ca s-ar putea spune ca avantajele au fost bilaterale si egale… Cum se spune, azi, in limbajul politico-diplomatic, cand se respinge unilateralismul si se cer avantaje reciproce si echitabile…

  3. „Consilierul prezidențial Leonard Orban a explicat, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24, că România nu este de acord cu scenariul tot mai des invocat în ultima vreme a unei Europe „în două viteze”, precizând însă că lucrurile nu sunt tranșate încă și că țara noastră este dispusă să negocieze.
    Totodată, în discuțiile în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, România nu se poate asocia cu Grupul de la Vișegrad, a afirmat Orban.

    „Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu (de ce nu colaborăm – n.r.): pentru că avem viziuni diferite, în special în comparaţie cu Polonia şi Ungaria. Cehia şi Slovacia sunt mai apropiate de poziţia noastră. Dacă ne uităm la ce contribuţie are grupul Vișegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem că este o poziţie relativ echilibrată, dar faţă de Polonia şi Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării”, le-a declarat Leonard Orban jurnaliștilor Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

    El a vorbit despre dorinţa statelor din acest grup de a transfera înapoi către statele membre UE competenţe ale Uniunii, în timp ce România pledează pentru un transfer suplimentar de competenţe pe măsujuristii Primariei Sibiu nu s- au prezentat la proces desi aveau aceasta obligatie. N – au atacat nici hotararea pronuntata cu apel – recurs desi aveau, potrivit legii, si aceasta obligatie.
    Klaus Iohannis avea functia de primar cat si de presedinte al FDGR. Ca atare, in procesul de retrocedare avea, de fapt, atat calitatea de reclamant cat si cea de parat. Incredibil ! Peste toate cele, procesul se judeca in orasul Sibiu, unde cine era jupan? Curat murdar ! In orice tara sanatoasa la cap organele de ancheta penala se sesizau (sau erau sesizate ) de mult. Oricum, procesul trebuia stramutat la o alta instanta, din alta zona.”
    P.S. Dacă ceilalţi vor să iasă din rahat, noi suntem în stare să-l şi înghiţim ! 😉

    • ,,în timp ce România pledează pentru un transfer suplimentar de competenţe pe măsujuristii Primariei Sibiu nu s- au prezentat la proces desi ..”

      N-am inteles, ati comasat, abrupt, doua comentarii ? Care este legatura intre teme ?

  4. Citind articolul îmi explic tot mai bine de unde ni se trage nouă românilor o altă boală, de data asta naţională : Boala de a ne distruge elitele şi de a ne vinde Ţara !
    Principalul infectat a fost Băsescu şi de la el mai departe, n-a fost decât o predare de ştafetă, cu ocazia căreia, microbul de la marinar s-a transmis mai departe !

  5. Sistemul securist basisto-iohannisto-coldist este cel mai mare dusman al dezvoltarii Romaniei .
    De ce ?
    Mentalitatea de taran tampit care nu permite ca altul sa reuseasca ?
    Securitatea ” cere dosare ” si ” probe ” de la constructorul liniei de metrou M5 – Securitate ascunsa sub numele ” Oficiul national de lupta anti-frauda ” – se doreste , evident , discreditarea investitiei si blocarea ei , oricare ar fi pretul ei – inclusiv decredibilizarea Tarii in strainatate pe langa birourile UE .
    Un aer de ” deja vu ” dupa descinderile aceleasi Securitati , trimise de aceeasi patroni , sa ” ancheteze ” contractul Bechtel – cu urmarile pe care le stim asupra autostrazii Transilvania .
    Sa spun , in treacat , ca avem un singur obiectiv finantat SIGUR de UE – autostrada Bors – Targu Mures ?
    Pentru ca pe Sibiu -Pitesti securistii si sorosistii zbiara la UE ca studiul de fezabilitate al guvernului , Iptana 2008 , nu place trimisilor UE la Bucuresti , avem sanse sa ne complicam finantarea UE .
    Sa revin la SINGURUL OBIECTIV pe care putem avea bani grei de la UE , Bors – Targu Mures , cu conditia ca santierul sa inceapa in 2014-2020 – stiti ca ANAP – Agentia de Achizitii Publice , de langa Finante – a REFUZAT DE TREI ORI IN PATRU LUNI documentatia trimisa de Transporturi pentru 55 km de autostrada de la Cluj spre Salaj , cand aceeasi ANAP ACCEPTA documentatii similare de la Transporturi ?
    Sabotaj anti-national ?

  6. Ghita Bizonu’

    ..,,ca consumul s-ar putea face si cu productie interna…”

    Ca ,,s-ar putea”, sunt perfect de acord. Dar de la ,,a putea” la ,,a face”, este o cale lunga cat autostrada Bechtel, presarata cu numeroase obstacole, cel mai important fiind interesul de afaceri al multinationalelor sustinute de UE si SUA (prin intermediul NATO).
    Dupa ce statul roman va resuscita, prin noul guvern (prezumat competent, dupa unii autori), industria romaneasca de zahar si ulei, facand-o totodata competitiva, utilizand celebrul fond de dezvoltare promis de Liviu Dragnea, da, se va putea vorbi, probabil, de consum SEMNIFICATIV din (re)surse interne.
    Cat despre cresterea reala de venituri, sa asteptam fluturasii din februarie 2018. Posibil sa fie ceva surprize surprize…cum spunea Corlatean (adoptand, poate fara voie, limbajul de tip Boc-Basescu), ,,unele venituri s-ar putea sa scada”. Bravo, social-democratule..cica e o problema de comunicare a factorilor guvernamentali.
    Nu, Corlatene, insusi Liviu Dragnea (adica premierul in exercitiu) a subliniat, cu subiect si predicat, ca este exclusa orice scadere de venituri in 2018.
    ps
    …,,Am putea” sa ajungem si pe Luna….daca vreun roman ar fi selectat intr-o viitoare misiune de colonizare a satelitului natural al Terrei. (Z)

  7. Regret marginalizarea, de catre PNL, a domnului Daniel Zamfir, un politician echilibrat, adept al dialogului si al promovarii de proiecte in Parlament.
    Se pare ca liderii celor doua mari partide (PSD si PNL) se pozitioneaza, tactic, in perspectiva unui razboi total. Oamenii echilibrati, competenti si cu gandire la purtator, nu sunt compatibili, se pare, cu aerul sumbru, toxic si belicos, pe care il expira partidele politice si sunt dati la o parte fara menajamente, precum balastul.
    Si asta se intampla taman in anul Centenarului. Cum spuneam, praful se va alege de acest simbol, iar generatiile de romani din anul de gratie 2018 isi vor merita soarta, daca vor tolera un asemenea munte de iresponsabilitate din partea partidelor politice. Fara exceptie.
    …Din sondajele prezentate, aseara, de postul Antena 3, rezulta limpede ca romanii sunt foarte sceptici in ceea ce priveste viitorul lor si al Romaniei si ca s-au saturat de conflicte si scandal care nu fac altceva decat sa ne tina pe loc, sau cu ochii cat cepele la televizor, complet fara rost.
    Romanii vor sa vada ca se mai si construieste ceva in Romania. Dar pentru asta, dupa parerea mea, ar fi timpul sa se trezeasca.

  8. (Ptr.) dragos
    FEBRUARIE 2, 2018 LA 1:35 AM

    Biografie Viorica Vasilica Dancila
    A absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti în 1988. În 2006 a absolvit masterul Spaţiul Public European din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Este specializată în programarea şi managementul proiectelor, bazele economiei petroliere şi luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă – integrare europeană
    În perioada 1997-1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.

    Biografie Ecaterina Andronescu
    Perioada Pozitie ocupata
    2012 – prezent Preşedinte Senat, Universitatea POLITEHNICA Bucureşti
    2004-2008; 2008-2012 Rector, Universitatea POLITEHNICA Bucureşti
    2004 – 2012 Preşedinte, Consiliul Naţional al Rectorilor
    2009; 2001 – 2003; iulie – Ministrul Educaţiei şi Cercetării
    decembrie 2012
    2013 Preşedinte, Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, Senatul
    României, Parlamentul României
    2012 – prezent Senator în Parlamentul României
    2008 – 2012 Senator în Parlamentul României, Vicepreședintele Comisiei pentru
    Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport
    1996 – 2008 Deputat în Parlamentul României, Secretar şi membru în Comisia pentru
    Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport;
    1995 – 1996 Secretar de Stat pentru Învăţământul Superior
    1992 – 2004 Decan, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea POLITEHNICA
    Bucureşti
    1989 – 1992 Prodecan, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea POLITEHNICA
    Bucureşti
    1972 – prezent Asistent; Şef lucrări; Conferenţiar; Profesor, Catedra Ştiinţa şi Ingineria
    Materialelor Oxidice şi Nanomateriale, Facultatea de Chimie Aplicată şi
    Ştiinţa Materialelor.

  9. Davila e un exemplu de om pasionat de profesie. Pentru genul ăsta de oameni, n-are importanță locul în care ei își exercită meseria, ba poate e o provocare să și-o exercite în regiuni mai puțin avansate, pentru că la satisfacțiile profesionale se adaugă satisfacția pe care le-o dă binele făcut.

  10. ..Intr-unul din sondajele la care faceam referire mai sus, am remarcat doua informatii extrem de interesante:
    1. Increderea mare a romanilor in patriotul adevarat Dan Puric (vorbitorul de limba romana si comunicatorul de spirit romanesc aflat de mult timp pe primul loc in preferintele mele, unul dintre putinii oameni care reusesc sa-mi restabileasca o parte din optimism in raport cu viitorul), clasat imediat dupa presedintele Yohannis;
    2. Situarea domnului Adrian Nastase INAINTEA domnului Dragnea (in topul increderii _ n.mea), prestand doar activitatile sale intelectuale obisnuite, cu mare impact in zona elitelor, cu rare aparitii la TV si , foarte adevarat, cu un blog de inainta clasa unde realmente exista o dezbatere de idei, la care participa numerosi romani (din tara si din afara) cu un simt dezvoltat al responsabilitatii;

    Iata de ce Adrian Nastase este un pericol, in viziunea actualului staff al PSD. Va imaginati ce loc ar fi ocupat domnul Nastase in mentalul public, daca ar fi fost intr-o functie de conducere in partid si cat de mult le-ar tremura c…..tuturor smecherilor cu putina stiinta de carte, dar insetati de putere, aflati, vremelnic, la butoanele decizionale ale partidului ?

  11. @fragmentariumpolitic, 1 feb, 9.55 pm

    Carol Davila – pe numele său adevărat Charles d’Avila – era fiul nelegitim al contesei Marie d’Angoult, o personalitate culturală franceză din acea vreme, care îşi semna scrierile – la fel ca şi prietena sa Georges Sand – cu un pseudonim masculin, Daniel Stern. Marie d’Angoult a avut două relaţii extraconjugale de notorietate publică : cu compozitorul de origine ungară Franz Liszt şi cu Pierre Tribert, cel din urmă ajutând-o financiar, generos şi regulat, până la sfârşitul vieţii. Unul dintre cei doi este probabil tatăl biologic al lui Charles, care a fost adoptat încă din primele zile de viaţă de familia d’Avila.

    Acesta ar putea fi motivul pentru care la sfârşitul studiilor, tânărul nu doreşte să se stabilească în Franţa. Datorită relaţiilor dar şi a educaţiei îngrijite – doctorat în medicină, era francofon, italofon şi germanofon – primeşte două propuneri : prima din partea Şahului Iranului care căuta un medic personal, a doua din partea domnitorului Valahiei, Barbu Ştirbei, ca profesor de chimie şi biologie la Universitatea din Bucureşti. În mod raţional, Carol Davila a ales-o pe cea de-a doua, iar în 1868 – căsătorit cu o româncă şi tată a patru copii de naţionalitate română – solicită la rândul său naturalizarea în noua sa ţară, unde devenise între timp o personalitate.

    • Cu tot respectul, o mică corectură: Carol Davila a fost chemat de Barbu Știrbei, pentru a organiza sistemul sanitar, în special cel militar din Țara Românească, pentru o perioada de 3 ani, în anul 1853,în timpul Războiului Crimeei, când statutul Țărilor Române era de vasal Turciei și sub protectoratul Rusiei, aflate în război, românii având obligații față de ambele Puteri. Pe vremea lui Barbu Știrbei, nu exista încă universitate la București, iar la Academia ,,Sfântul Sava” existau facultățile de drept, istorie, agronomie, drumuri și poduri, mecanica. Ce-i drept, Davila va preda chimia și biologia la Universitatea București, după ce Cuza, în anul 1864, a împărţit Academia ,,Sfântul Sava” în două:partea academică devenea Universitatea din Bucureşti (a doua din ţară,după cea de la Iași), iar educaţia secundară era atribuită celui ce este astăzi Colegiul Naţional „Sf. Sava”.
      Probabil, pe Davila l-a ținut în România, după cum spune domnul Ghiță Bizonu’, cariera pe care aici putea să și-o construiască cu renume și mai mult ca sigur, familia ( și prima soție era pe jumătate româncă). De asemenea, cred că a contat și faptul că aici s-a bucurat de atenția a trei domnitori și de respectul tuturor. A fost făcut și cetățean român,în anul 1864, a participat la Războiul de Independență, din anul 1877 și i s-a acordat gradul de general. Românii l-au cinstit cum de cuvine.

  12. Pentru cine Tillerson bate clopotele?

    Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a sugerat, intr-un discurs la Universitatea din Texas, că armata Venezuelei ar putea să decidă înlăturarea preşedintelui Nicolas Maduro de la conducerea ţării. El a adăugat însă că nu ştie dacă se va întâmpla acest lucru. Ca si discursurile lui Hillary Clinton despre “lupii singuratici”, pe care, pe baza amplificarii evenimentelor teroriste care urmau, criticile internationale le-au denuntat ca false deplangeri, considerandu-le in fapt instigari, si afirmatia lui Tillerson a suscitat controverse. Pe cine si ce viza ea in mod real? Un atentat?Sugerarea ideii de lovitura de stat a fost de fapt asumata explicit de secretarul de stat american. Insa controversele care pun la indoiala tinta reala sunt alimentate din mai multe surse. De ce sugerarea lui Tillerson a fost facuta in Texas, de unde a pornit asasinarea presedintelui SUA John Fitzgerald Kennedy, in 1963, la Dallas? Se spune ca nu trebuie sa vorbesti de funie in casa spanzuratului. Dar facand-o, probabil ca multi dintre cei care l-au ascultat pe orator si-au dat coate, reprobativ. Dar nu este exclus ca altii sa-l fi receptat intr-o cheie inversa, inspirativa, ca le-a dat idei, intr-un mediu in care dublul limbaj al lui George Orwell si-a gasit o a doua casa. Spre deosebire de SUA, care are un presedinte asasinat, dar si o istorie aproape cotidiana a violentei civile, Venezuela nu are o astfel de cronica neagra. Si, atunci, de ce sa fi facut Tillerson o afirmatie atat de riscanta si de blamabila public? Cu atat mai mult, intr-o tara intesata de organizatii secrete si conspiratii, care sunt responsabile de deteriorarea grava a climatului politic si civil? Dar si intr-un loc al unui precedent de asasinare a unui presedinte, interpretabila ca o lovitura de stat? In fine, daca mai adaugam divizarea interna americana fara precedent, dupa alegerile prezidentiale din 2016, contestarea presedintelui Donald Trump, care, lucru greu de inteles, a venit la Casa Alba fara sa fi castigat votul popular, vehicularea publica a amenintarii acestuia cu asasinarea, cat si disensiunile ireconciliabile dintre presedinte si secretarul de stat, nedumeririle internationale par explicabile. Pentru cine bate Rex Tillerson clopotele? http://www.mediafax.ro/externe/rex-tillerson-avanseaza-un-scenariu-sumbru-pentru-un-controversat-lider-de-stat-propria-armata-s-ar-putea-intoarce-impotriva-acestuia-16968359

  13. Unii spun că nu mai avem industrie deloc. Eu consider că avem industriile pe care le putem susține și care fac produsele cerute. Guvernul nu face fabrici și uzine. Alegătorii sunt cei care le înființează în funcție de cerere și de piață.
    Am căutat pe Google o listă cu toate fabricile de medicamente, dar, negăsind, am luat prospectele pe care le am și m-am uitat la fabricant: Sintofarm București, Biofarm București, Romfarm Otopeni, Terapia Cluj, Zentiva București, Meduman Vișeul de Sus, Vitalia K Ploiești, Antibiotice Iași, Magistra Constanța, Dr Reddy”s Laboratories București, Sanofi București, TIS Farmaceutic București; suplimente alimentare: Hofigal București, Laboratoarele Medica Otopeni, Fiterman Pharma Iași, Laboratoarele Remedia București…
    Cred că mai sunt și altele. Asta înseamnă PIB, taxe și locuri de muncă.

    • Din ceea ce ati enumerat mai sus si din ceea ce stiu eu despre piata farma doar cateva dintre ele pot fi numite cu adevarat fabrici de medicamente . Si din acelea cateva , doar una este cu capital majoritar romanesc : Antibiotice Iasi . Restul fabricilor romanesti au fost cumparate de elevetieni , indieni , etc.
      In plus , statul a cautat doar sa-i jupoaie de bani pe producatorii de medicamente in detrimentul bolnavilor ( vezi taxa claw-back ) .
      Astfel se explica si unele probleme din piata farma : preturi mari , lipsa sau chiar disparitia unor medicamente , lipsa medicamentelor de ultima generatie , etc.

      Dealtfel , toata REFORMA aceea din domeniul sanatatii initiata de Basescu , Boc , Eugen Nicolaescu si Atilla Cseke n-a avut deloc in vedere interesele bolnavilor ci exact contrariul : sa-i jupoaie pe producatorii de medicamente ( care a dus la efectele enumerate de mine mai sus ) , sa inchida spitale ca sa economiseasca bani si sa-i tina pe bolnavi cat mai departe de spitale ( acolo unde se consuma cei mai multi bani ) plimbandu-i pe la medicii de familie sau ambulatoriu si sa-i lase sa moara cu zile tot pentru a economisi bani !

      Din cate-mi aduc aminte , nefericitul acela de Eugen Nicolaescu a inventat si sintagma ” spitale neprofitabile ” , de parca ar fi vorbit de niste societati comerciale care trebuiau sa aduca profit , nu de niste institutii care sa asigure servicii de sanatate cetatenilor !!!

      Dar stiti cum e … romanii inghit orice mizerie .

      • N-am afirmat că au capital românesc. Am afirmat că dau taxe, cresc PIB-ul și crează locuri de muncă. Toate țările UE au firme cu capital străin și nu e nicio problemă. Nu poți să fii în UE și să te închizi în tine.

  14. La o emisiune a lui Măruţă ( merită amintit pentru efortul de a populariza zone ale Ţării cu specificul lor regional, dar şi naţional ) am văzut cât de bine arată Casa Memorială „Nicolae Titulescu” de la Ghimpeţeşti – Olt, dar şi biserica din aceeali localitate ridicată de bunicul marelui istoric şi diplomat român ! Ambele într-o stare excepţională, de invidiat, dacă ne gândim la ce se întâmplă cu alte locuri istorice lăsate în paragină de pe tot cuprinsul României ! Deci se poate !

  15. „AVOCATUL DIAVOLIȚEI ”

    Ah! am simțit o arsură și-o furnicătură în partea stângă a torsului, citind ce-a declarat CTP-ul la cel mai echidistant post de televiziune de pe planetă, și anume DIGI 24, referindu-se la dragostea sa , Codruța… Incredibil, dar în statuia perfecțiunii baschetbalistice , executată la scara 1:1 și purtând numărul 46 la balerinii șlefuiți din cea-mai-de-Rușchița marmură alb-gălbui, livrată de Titan Mar, uitându-se CTP-ul nostru atent , cu o lupă de mare putere , a descoperit o fisură! Iar descoperirea fisurii a zdruncinat încrederea nesmintită a „crucișătorului” în puritatea de cristal a DNA-ului !

    Este știut că durerea , la ființele sensibile , așa cum fără îndoială este CTP, se amplifică din pricina gingășiei sufletești enorme și riscă să arate, în final, ca o pleașcă „teodorpaleologistică” înșurubată pe o chelie perfectă!

    De ce? De ce să i se- ntâmple tocmai lui? Iată:

    „Nu şi-a dat seama un întreg DNA cu Kovesi în frunte, vreme de 4 ani, că erau prescrise infracţiunile respective, au zăcut în dosarul ăla prescrise”… ( despre DOSARUL MICROSOFT e vorba și despre pleiada de miniștri „penali” pe care întreaga argumentație a însuși președintelui nostru s-a sprijinit de-atâtea ori… n.n.) …Nu e vorba de un simplu fapt legat de un procuror, e vorba de întreaga instituţie.”

    Simțiți, prieteni, sfâșierea interioară a cyborgului de omenie, căruia, din moment ce în existența lui fericită intervine brutal termenul PRESCRIPȚIE, i se răpește cea mai curată speranță ca oamenii să fie băgați în continuare la bulău pe argumente obscure? De ce, vă-ntreb, de ce să intervină PRESCRIPȚIA?

    Că în DOSARUL „TROFEUL CALITĂȚII” deși intervenise, onorata instanță s-a făcut că n-o vede… nu spun eu, spune doamna Gabriela Ghiță, fostul Procuror general adjunct al României, care nu citează numai din articole de lege când spune asta , ci din însăși Macovei Monica, o doamnă foarte competentă în domeniu, pe care toată Uniunea Europeană și toate clanțele de la Ambasada americană o ascultă cu religiozitate!

    „Dar, cea mai deşănţată şi flagrantă nesocotire a legii a fost pervertirea normelor legale privitoare la prescripţie…judecătorii fondului şi apoi cei din recurs au creat, pentru acest dosar, o altă lege decât legea scrisă, amalgamând în mod nepermis textele de lege si creând, special pentru acest dosar, lex tertia. Că aşa este, rezultă – pur şi simplu – din afirmaţiile, foarte corecte de această dată, ale dnei Monica Macovei făcute la televiziunea publică în luna mai ( 2012, n.n.) , reluate ca atare de întreaga mass media. Or, cum nimeni nu o poate bănui pe dna Macovei de intenţia de a-l favoriza pe A. Năstase, şi interpretând corect art. 124 Cod penal (de altfel, aşa cum a fost interpretat din 1968 sau chiar din 1992 şi până acum) problema prescripţiei în cazul lui A. Năstase este pe deplin şi definitiv tranşată: prescripţia specială s-a împlinit în ceea ce-l privea pe A. Năstase la data de 10 iunie 2012 iar soluţiile instanţelor reprezintă abuz de drept şi, în consecinţă lipsirea de libertate în mod nelegal.”

    Vedeți, prieteni? Păi, nu putea merge la pușcărie- în baza aceleiași nebulozități legislative temporare prăvălite peste Înalta Curte – și doamna Ecaterina Andronescu, de mână cu Alexandru Athanasiu ? Ba bine că nu…

    Dar dacă nu mai avem principii… năucit de realitatea cu care nu se poate deprinde, CTP –ul nostru e-un „android bolnav” ALFA 1 S, care nu-și mai poate pune capul liniștit pe perna lui cu circuite integrate… Și nu e dramatic ca pe speaker-ul său mono de 3W să auzim , printre paraziți interstelari, această dureroasă suită de întrebări :

    „De ce n-a ieşit Kovesi acum? Trebuia să iasă şi să explice aşa ceva. Când ai o asemenea bombă termo-nucleară o pui acolo ca într-un raport obişnuit?…Cine răspunde pentru asta? Până la ce nivel şi ce probleme structurale are DNA astfel încât patru ani a fost posibil să ai o asemenea aberaţie în instituţie şi nimeni să nu se autosesizeze? Nu se poate trece peste aşa ceva. Dacă Kovesi nu iese acum şi nu explică şi DNA nu reuşeşte să extirpe această tumoră, atunci acest fapt va avea repercusiuni asupra întregii justiţii”

    De marmură de la TITAN MAR să fie zeița și tot ar fi trebuit să-i răspundă. Și i-a și răspuns… iar răspunsul a fost PERFECT :

    „Este o situaţie pe care nu ne-o dorim, nu ne-am dorit-o. Cu siguranţă poate să arunce o umbră de îndoială asupra a ceea ce fac procurorii din DNA, dar este UN CAZ IZOLAT ȘI NU TREBUIE SĂ GENERALIZĂM. Procurorii din DNA îşi fac treaba, lucrează corect…”

    Nu știu cum i-a sunat în urechi lui Cristian Tudor Popescu acest răspuns… dar în urechile mele a răsunat ca refrenul unei manele de proveniență îndoielnică :

    „Emanuel Eva …George Bucurică…/ Mircea Negulescu -Portocală mică ”…

    Ei, nu e chiar geniul de cantautor al lui Florin Salam dar , dacă nu ești prea pretențios în selecția muzicală, cred că seamănă…

    • Cazul Voiculescu: Deși nu era dosarul ei, Kovesi țipă disperată că dacă nu e condamnat imediat, intervine prescripția!!! În plină vacanță judiciară, Camelia Bogdan se sacrifică și în două săptămâni, Voiculescu intră la închisoare.
      Cazul Gigină: Oprea este judecat pentru că un polițist din escorta sa a decedat în urma unui accident.
      Cazul Microsoft: Kovesi zice că ignorarea prescripției timp de PATRU ANI este doar vina procurorului. Ea nu a avut nicio „treabă”, nu a știut nimic…

  16. Interesant… La nivelul meu modest, si eu sunt bibliofil. Am, printre altele, in mica mea colectie, cartea „UNE ENIGME HISTORIQUE: LES ROUMAINS AU MOYEN-AGE „, de A. D. XENOPOL, publicata la Paris, in franceza, in 1885. Si inca asta n-ar fi mare lucru, daca n-ar avea, in josul cotorului, cu auriu, si pe pagina de garda, stampilat cu cerneala albastra, cifrul regal al lui Carol I (cele doua „C”-uri inlantuite, surmontate de coroana regala) si, pe pagina de titlu, cu cerneala violeta (ca pe manuscrusele lui Eminescu), o dedicatie pentru rege, din partea lui Xenopol. Ce-i drept, e semnata, din pacate, numai „Autorul”, dar e absolut originala (culoarea cernelei, dupa cum am scris, grafia epocii – „Maiestatei Sale…” etc. – nu lasa nici o indoiala). 😎

  17. I-ar fi prins bine aceasta carte celui mai cunoscut sifilitic din aceasta tara , marinatul Traian Basescu . Din cauza acestui sifilitic notoriu care a ales sa se trateze cu alcool , a tras ( si inca mai trage ) o tara intreaga .

  18. Onanie politico-juridica
    Onanie politico-juridica

    Mare stire mare neamule !!!
    In dosarul Micorsoft : Șapte miniștri au scăpat de acuzații în dosarul cu PREJUDICIU URIAȘ!

    1)Ecaterina Andronescu Ministrul educației și cercetării : 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003 (guvern Nastase) , 2 iulie 2012 – 21 decembrie 2012 si 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 (Guvernul Victor Ponta 1)
    2)Alexandru Athanasiu Ministrul educației și cercetării : 19 iun. 2003 – 28 decembrie 2004 (guvern Nastase)
    3)Dan Nica, Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației: 7 mai 2012 – 25 februarie 2014 ( guvernul Victor Ponta 1)
    4)Adriana Silvia Ticau, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004, (guvern Nastase)
    5)Mihai Tănăsescu Ministrul finanțelor publice : 28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004 (guvern Nastase)
    6)Şerban Mihăilescu. Ministru pentru coordonarea Secretariatului general al Guvernului : 28 decembrie 2000 – 20 octombrie 2003 (guvern Nastase)
    7)Daniel Funeriu, Ministrul educației și cercetării ” 23 decembrie 2009 – 9 februarie 2012 (guvernul Boc II )

    Motivul: noul procuror care a preluat dosarul a constatat că unii suspecți au fost puși sub acuzație pentru infracțiuni care între timp s-au prescris, alții au semnat documente care nu erau de natură să producă efecte juridice sau, pur și simplu, în cazul unora nu au existat probe din care să reiasă că, în baza influenţei pe care ar fi avut-o, au asigurat încheierea unui contract.
    http://evz.ro/dosarul-microsoft-reactia-procurorului-dna.html

    De prescriere s-au bucurat : Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Silvia Ticau, Alexandru Athanasiu – cu totii menbri PSD „agatat” pentru ministeriatele din timpu gvernului Nastase.

    In ceea ce il priveste pe Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 – 2012, s-a dispus solutia clasarii, in conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedura Penala („fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”), intrucat, considera procurorii DNA, semnarea de catre acesta a „Notei privind licentele pentru produse Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli”, nu era de natura sa produca efecte juridice, aceasta fiind intocmita in „scopul exclusiv al raportarii si al informarii cu privire la evolutia procesului de solutionare a unor probleme specifice, la stadiul implementarii documentelor de politici publice si/sau a actelor normative”.
    http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-22262748-dna-clasat-acuzatiile-fata-fostii-ministri-ecaterina-andronescu-mihai-tanasescu-serban-mihailescu-dan-nica-adriana-ticau-alexandru-athanasiu-dosarul-microsoft-faptele-prescris-clasare-pentru-daniel-fu.htm

    adica pe asta l-au luat in cercetari degeaba …. saracu.

    Dar e o mica diferenta – a intervenit prescxierea asta te scapa de tribunal insa nu te absolva in fata opiniei publice. Daca Funebrul care crede ca coleg e substantiv neutru si ca 2 baieti care stau in aceiasi banca in clasa se cheama ca sunt sunt colege … poa zice ca e cinstit si parchetu a recunocut ca e cinstit ba si sa glumeasca ca| bine ca nu m-au spanzurat din greseala ca in Tombstone |… politicenii PSD raman cu un semn de intrebare si prin ricoseu se „”adevereste”” ca guvernul Nastase fu al mai corupt!

    Insa dpv tehnic .. nu cumva faptele erau prescrise de la data dechiderii dosarului?
    Sefa DNA, Laura Codruta Kovessy fie numele ei binecuvantat da niste explicati la
    http://www.ziare.com/laura-codruta-kovesi/dna/prima-reactie-a-laurei-codruta-kovesi-in-scandalul-microsoft-cine-a-gresit-ce-se-intampla-cu-prejudiciul-1500185 insa comit sacrilegiul de a observa ca la data deschiderii dosarului (26 septembrie 2014) Boul Cod Penbal (Predoiu ODL) intrase in vigoare ( 1 beruarue 2014) .. si dat find ca el are prevederile cele mai favorabile nu se mai punea problema legii celei mia favorabile …
    Nu e ceva cam .. ?!
    Sa nu mai zic ca Funeriu a fost bagat la numar (sustinerea DNA) ptr NIMIC … sau ca

    In cazul lui Serban Mihailescu s-a mai dispus solutia clasarii fata de alte fapte, intrucat in cauza nu au rezultat probe din care sa reiasa ca, in baza influentei pe care ar fi avut-o, a asigurat incheierea unui contract de inchiriere licente IT in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers si derularea acestuia in bune conditii. De asemenea nu au existat probe din care sa reiasa ca suspectul ar fi primit de la aceeasi societate foloase necuvenite (sume de bani), o parte din ele fiind virate in contul unor societati de tip off-shore cu titlu de consultanta si asistenta tehnica, potrivit comunicatului DNA.

    Adica hai sa ne facem ca muncim ca tot muncim la stat sau e ca la care cauta inelu pierdut nu pe trotuuarul pe care l-a pierdut ci pe ala pe care sunt aprinse luminile!!!
    Curios?
    Sunt achiar atat de …. ?
    Mai rau … eu cred ca s-au inbcurcat din alte motive .. politice!
    Deci sa recapitulam : DNA a fost sesizat la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al primului – ministru pentru fapte din 2011. In 2010 o companie a facut o plangere penala legata de aceeasi situatie, dosar care era inregistrat la DNA. La preluarea mandatului de procuror sef, acest dosar a fost inregistrat in cadrul DNA (Codruta zise, fie numele ei binecuvantat, in interviul din Ziare.com mai sus citat) .
    Sa punctez – anul 2013 . Guvernul Ponta. Plangerea era din 2010 si zacea la DNA. 2010 era sef la DNA Daniel Morar si cea binecuvantat fie numele ei era Procuror General al României …
    In plus plagerea era in legatura cu niste fapte produse in anu ala – 2010 guvernu Boc 2. Preacinstitul guvern slujnicean. Cauza a fost instrumentata as zice rapid si in 2016 octmbrie * fostul ministru Gabriel Sandu (guvernul Boc ardeleanu onest) a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, după ce iniţial primise 2 ani cu executare. Si au mai fost condamnati Dorin Cocoş ,fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan si Nicolae Dumitru . Au scapta pe motiv de denunt Claudiu Florica si Dinu Pescariu aia care umbal;u cu valizele cu bani. Si Caludiu Floirica pare a fi si capul afacerii …
    Cam asta acopera FAZA I aia semnalata de Corpu de Conytrol la primului ministri Ponta si cu plangere din 2010.

    Insa ce este cu guvenul Nastase?
    Este vorva ca guvenul Nastase a fost silit sa regularizeze sitiatia folosiirii fara drept a sistelor Windows! Ca trebuie sa va zic un „secret” administatia romaneasca in latto sensu folosea in draci sisteme Windows cam fara licente! Adica se achiuztionasera calculatoare dar licenta .. docul cu sistemul;era „imprutumutat”. Si nu numai clalculatarele din laboratoarele scolare dar si cele din spitale, si cele din alte parti! Si Microsoft devenise nitel cam nervos si se zicea ceva de un proces. Asa ca s- aranjat amiabil un contract.
    In legatura cu acest contract

    Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

    Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.
    ………………………………………..
    ……………………………………………..
    În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu)
    https://www.agerpres.ro/justitie/2016/10/03/condamnari-definitive-in-dosarul-microsoft-16-30-06

    Nu stiu cum sa zic .. din ce citesc si tin minte magaria cu banii s- a facut nu in 2003-2004 ci in 2010 (ca altfel era acuzata Andornescu nu Funebru!~) atunci ce naiba este cestia cu 2003?
    Si ce auta pe lista dna Abramburica canmd cea mia simpla verificare arata ca dumneei nu era implicata la data semnarii contractului?
    Adica chiar asa ministrii PSD s-au straduit din greu sa manareasca, sa marlaneasca legea ca sa il imbogateasca pe Gabriel Sandu PDL?! Chiar atat de filotomi sa fie?
    Pentru partea asta vedeti aici
    http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/din-suspect-in-dosarul-microsoft-un-afacerist-a-devenit-furnizor-de-calculatoare-pentru-dna-744010.html

    http://www.mediafax.ro/social/dosarele-microsoft-si-eads-perchezitii-la-dorin-cocos-remus-truica-fostul-sef-al-sie-catalin-harnagea-fostul-ministru-gabriel-sandu-dorin-marian-adrian-petrache-si-fundatia-dinu-pescariu-13395934
    http://www.gandul.info/stiri/claudiu-florica-personajul-cheie-dosarul-fraudelor-it-printre-cei-identificati-dna-reteaua-bittner-niro-plus-vedeti-articol-fotografie-arhiva-florica-guvern-13357669
    http://www.mediafax.ro/social/dosarele-microsoft-si-eads-perchezitii-la-dorin-cocos-remus-truica-fostul-sef-al-sie-catalin-harnagea-fostul-ministru-gabriel-sandu-dorin-marian-adrian-petrache-si-fundatia-dinu-pescariu-13395934
    A! Si unde este preacinsitu vames Blaga? Ca se zicea ca si el a primit o valiza mai mica ptr partid! A?
    Adica io crez ca vazand ca cad ministri boccii si iese naspa PDL ul s-a forat noita si au bagat la gramada PSDeii (desi se zice ca ar fi indicii Mihai Tanasescu ca in perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, ar fi pretins si primit de la Florica Claudiu Ionut si de la o alta persoana, prin intermediari, sume de bani provenind din incasarile firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derularii contractului de licentiere Microsoft. Astfel, in contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferata suma de 82.000 euro. -anticoruptie.hotnew )… Insa acum tebuiau s aii dea drumul sau sa il ierte pe Claudfiu Florica care ramanea si cu bistarii . Scanda;l mare. Asa ca .. cica presciere desi cu alte ocazii Codruta fie numele ei binecuvat a avut grija sa nu s epoa invoca asa ceva ..acum ce pati?

    Pai se pare ca totusi e ceva cu ea … „Nu îmi dau demisia. S-ar putea ca Dosarul Microsoft să pună DNA într-o lumină proastă” (Evz) totusi si ea , fie numele ei binecuvat, are unele mici scapari :Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a achiziţionat, printr-o procedură de licitaţie deschisă, echipamente IT în valoare totală de 2.486.273,1 lei, fără TVA, potrivit unui anunţ publicat joi în SEAP. Cel mai mare contract, aproape jumătate din sumă, a fost atribuit Docentris SA, o firmă legată de Dragoș Stan, turnător în dosarul Micosoft ( http://evz.ro/dna-echipamente-it-de-la-denuntator-din-microsoft.html ) Turnător adica anchetat ptr coruptie si care a scapat ca a „cantat”.
    Ziceti-mi si mie de ce i se zice Androneascai Abramburica?!!

  19. Ma bucur extrem de mult, ca am posibilitatea, sa va citesc comentariile de pe blog. Aflu lucruri extrem de interesante, pe care recunosc nu le stiam, cum ar fi autorul bustului ilustrului medic din incinta Spitalului Militar Central.

  20. off-topic, @Mircea Popescu, va raspund aici sa nu facem ciorchine de comentarii pe threadul mai vechi. Don Mircea, eu vorbesc de mere, dvs. de portocale. Vorbeam de emisiuni TV in limbile minoritatilor nationale (mere), dvs. vorbiti de partide etnice (porto-gulash). Bun, cred ca suntem toti de acord ca vorbim de „fructe”. Fructele plantate de noi, de altii, fructele unirii, fructele dezbinarii, dulce si amar, etc.

    Dar uite ca rezonam aici, pentru ca un „compot” parlamentar pe baza de partide etnice nu mi se pare in regula. Nu exista in SUA, Canada partide ale indienilor Apache, sau in Guatemala, partidul indienilor Maya. Ori vorbim de partide in sensul normal al cuvintului: cele care au ca fundament o anumita ideologie politica – de stinga, de centru, de dreapta, sau ‘de-geaba’ (gen USR), sau incepem sa ne impartim politic pe baza de limba materna. Si apoi sa vezi veselie in Europa Junkerista, intr-un climat atit de fiebinte politic, ce copaci o sa-i creasca lui Junker si Timmermans din capetele alea pline de …fertilizator. Ce s-a intimplat in Romania cu „partidele etnice” e produsul vegetal mustacios-cazacesc, al unui experiment impus din exterior, manchiurian regresist (ca numai a progres nu seamana). Parca si kurzii aveau un partid democratic si muncitoresc, azi soldatzesc, cu arma la picior in permanent conflict cu Turcia.

    • Inteleg ca UDMR este o rezultanta a unui experiment impus din afara. Sa admitem, dar in acest caz ar trebui infiintata o comisie parlamentara de ancheta care sa intrebe serviciile la ce isi folosesc bugetele.
      Sa fie atat de mare obsesia serviciilor fata de problematicile interne, incat sa ignore pericolele la adresa sigurantei nationale a Romaniei ?

      • Serios, chiar vreți să aflați ceva ADEVĂRAT de la servicii?!?!?! Mă tavălesc de râs!
        Never!!!

    • @trexsr: ”Vorbeam de emisiuni TV in limbile minoritatilor nationale (mere), dvs. vorbiti de partide etnice (porto-gulash). ”

      Probabil nu vă referiți la ce-am scris eu, Mircea popescu, ci la ce vă închipuiți că a scris un oarecare Don Mircea.
      Eu zisei, exact la subiectul cu limbile: ”Pentru ce să fie asemenea emisiuni în limbi ”străine” pe posturile publice? Parcă România este un stat național, nu multinațional, cum vor să introducă ungurii în Constituția României.
      Impozitele nu se aplică diferențiat cetățenilor ”minoritari”, ca să pretindă că pentru impozitele plătite ei au drepturi, practic suplimentare, ci se aplică cetățenilor români.” s.a.m.d.

      Am mai zis apoi, într-un alt răspuns: ”Argumentul logic merge mai departe: De ce să favorizezi minoritățile și pe majoritate s-o ignori la capitolul … reprezentare parlamentară:
      Respectiv, de ce orgnizațiile minorităților pot avea calitatea de ”competitor electoral”, dar organizațiile majorității românești, nu?”

      Deci, nu că n-aș fi de acord cu ce ziceți la capitolul partide etnice, dar eu am pus accentul, în amândouă cazurile, pe ”discriminarea pozitivă” care afectează majoritatea.

      Așa că, pe lângă mere, am mai adăugat și portocale în coș. Ca să fie masa bogată și să aleagă fiecare și altceva decât fructul interzis 🙂

    • Mi-aţi adus aminte de un banc : Cică Ştrul, cam necunoscător al cutumelor unui popor în care nimerise ca musca-n lapte, îl întreabă pe Gheorghe, vecinul lui de apartament : Auzi, dacă eu m-aş căsători cu sora ta ( fac abstracţie că eu sunt deja căsătorit, cu Rifca, dar aş vrea să ştiu cum am fi, cum ne-am numi noi, după legile voastre româneşti ?! Păi, am fi cumnaţi, .
      Dar dacă eu m-aş culca cu nevasta ta, cum am fi ?, întreabă ăla, curios nevoie mare :
      – Am fi chit, mă Ştrul !

  21. Sefu scuylel mele.
    Insa am un prost care o sa intre la gunoi ca re m multe lnkuri. Limkruie sunt c sa arat ca nu delirez

    • Nu, linkurile sunt binevenite, avand rolul sa lamureasca cititorii despre ce vrea sa spuna autorul atunci cand comenteaza, in scris, pe marginea lor. (Z)

  22. Rai Uno: la fuga dei cervelli (plecarea „creierelor”). Există o piață a cercetării științifice (un mercato della ricerca scientifica), iar „creierele” se duc unde câștigă mai bine și au condiții de cercetare mai bune.
    Salarii: Italia 1800 euro, Germania 4000 euro, SUA 10.000 euro.
    Când vedeți 1800 euro, nu raportați acest salariu la prețurile noastre, ci la cele din Italia!

    • În Italia mâncarea si chiria sunt mai ieftine. Țoalele sunt scumpe… sunt snobi, in consecință jupiți. Dar cel mai bun sistem de asigurări de sănătate.

  23. Unii spun că nu avem industrie.
    Până la scandalul Hexi Pharma, cine știa că avem fabrici de dezinfectanți? Probabil puțini. Abia atunci au fost spuse nume de firme care produc dezinfectanți în România.
    Dar a existat media tâmpită care face „cercetări” și „analize”, au existat „jurnaliști” care se pricep la toate, au existat medici care găsiseră prilejul să să răfuiască cu rivalii, au existat firme care au vrut să înlăture un concurent…
    și, pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus Tolontan.

  24. Democratoe_ La ce e buna?

    Potrivit raportului Democracy Index 2017 al Economist Intelligence Unit, România este pe ultimul loc la democrație în toată Uniunea Europeană.

    Chiar și sub bulgari, pe care ne obișnuisem să-i cam întrecem.

    O privire pe toate cele 10 rapoarte anuale dezvăluie o realitate chiar mai sumbră. România a pierdut, încet dar constant, atât punctaj (situație valabilă pentru toată regiunea) dar și multe locuri în clasament.

    În 2007, România se clasa pe locul 50 în lume cu un scor de 7,06 din 10. În 2017, România a ajuns pe locul 64, cu nota 6,44. De la 6 în jos, o țară încetează să mai fie democrație, chiar și „viciată” ca acum, și devine „regim hibrid”.

    În ritmul de până acum, încă patru ani și gata!

    Media generală este formată din cinci componente: Proces electoral și pluralism, funcționarea guvernării, participarea politică, cultura politică, libertățile civile. România stă destul de bine la primul și ultimul capitol, de nota 8-9 și slab la celalalte trei, în jurul notei 5. Se poate spune, deci, că există cadrul democratic iar ce lipsește este capacitatea de a se folosi de el a administrației și cetățenilor deopotrivă.

    Suesa (va vine sa credeti?!) https://www.romaniacurata.ro/cine-a-furat-democratia-din-romania-si-care-este-scorul-tau-de-cultura-politica/

    Sa ajung eu sa citez Romania curat murdara?!!!? Si nu sunt beat. (Nu nu pe baza de nu inca! Ca inca #rezist binsor da pana sa ma cherchelesc risc sa intru in tahicardie .. asa ca pilesc cu moderatie. Moderatie ptr mine nu ptr fetite de ciclu primar! [moderatie – adica nu mai imi permit 0,5 litri votca de 40 grade ci doar 0,25. Da si asta mai rar ])

  25. Spitale de boli psihice la fiecare colt de strada,…iar guvernatii la control saptamanal !!!Lasati asta cu saracul Davila,…nu mai este de actualitate !

  26. Si daca mai este ceva?
    Citez din productia Ioanei Ene Dogioiu, zisa si Constantin Racaru sau Nadina Forga, producte aparuta in Ziare.com si intitulata Tenebrele dosarului Microsoft. Coincidente sau ticalosii?

    In mod paradoxal, insa, desi IJ este foarte iute cand vine vorba despre DNA, dosarul Iorga Moraru zace in nelucrare de jumatate de an, fiind in instrumentarea inspectoarei Gina Magirescu, venita de la Bacau la fel ca dna Haineala.

    In schimb, dna Magirescu din Bacau o ancheteaza cu sarg pe dna Kovesi pentru ca a dat dosarul Microsoft in 2016 altui procuror.

    De altfel, Inspectia Judiciara s-a uitat de mai multe ori in dosarul Miscrosoft cu diferite ocazii cand a verificat dosarele mai vechi de un an, dar nu a observat implinirea prescriptiei.

    Anul trecut, cu ocazia controlului de fond al IJ la DNA, dna inspectoare Plesea, venita ca prin minune tot de la Bacau, a avut dosarul Microsoft in mana, procurorul de caz i-a explicat problemele din el, dar dna Plesea nu a suflat o vorba in concluzii. O fi uitat.

    Ca sa intelegem daca dna Kovesi a gresit in acest caz sa ne uitam ce a facut:

    In 2016, dosarul a fost redistribuit altui procuror care a si constatat ce minuni sunt acolo.

    A declansat un control in toate dosarele dnei Iorga, dupa care, coincidenta, au aparut inregistrarile din sedinta cu procurorii, o sedinta in care le cerea tocmai sa solutioneze dosarele vechi.

    A sesizat Inspectia Judiciara care, cum spuneam, se face ca ploua

    IJ de multe pori s-=a facut ca ploua sau a anchetat politiceni ori ziaristi (care excedau competentelor sale)

    Insa acum Constantin Nadina Diogiou pune iun ecidenta (sublinerile ii partin!) faptul ca inspectoarele IJ Plesa, Magirescu sunt de la Bacau.. la fel cu .. Haineala! Ce cauta poe aici haineala? Se pare ca doar ca e venita de la Vacau!

    O fi cestia cu Bacaul o acuza? Care face uita ca a profesta nitel si la Brasov?

    Aceasta sublinere ma face sa imi amintesc ca din 2005 pana acum procuratura era dominata de .. ei da ardeleni!!!
    Carora li se cam termina mandatele .. si .. si … ?

  27. Si sa trecem la lucruri mai serioase,…astazi ne despartim cu lacrimi in ochi (unii) de tovarasul colonel Verstoy Attila,numele de cod Drujba lu’ D.zeu,….stanca de neclintit al maghiarimii din Transilvania si fost subaltern a lui Leana CEAUSESCU !!!!!!!!!!!!

    Guvernul Dancila o sa fie reprezentat la nivel academic de catre Andrusca,sectia copiii cu deficiente si Anton,sectia graiul taranesc nu se uita nici cand sunt ministru,…mai vroiau sa paritcipe Pamblica si Daea,primul taie pe undeva;nu are timp iar Daea a refuzat perticiparea pt ca nu i s a pus la dispozitie un scaunel (din motive technie;nu mai este lemn,…a fost exportat de catre defunct si pretenarul lui Guzganul Rozaliu) de pe care sa vada mai bine jaca’ de lemn… coparseul cu se’ mai spune pe la noi.

    UDMR,…o sa asigure palinka si kurtos kalacs-ul (cozonacul secuiesc) platit din fondul aflat la dispozitia lor din generozitatea tuturor Guvernelor (anual cca.6 mil EURO!!!)

    Bocitoarele vin gratis la chemarea UDMR din parohiile ortodoxe vecine,…nu de altceva dar fac treaba ca lumea ( si ca drept rasplata pt pamanturile „donate” catre BOR,si acolo unde nu exista nici tipenie de enorias ortodox )

    Pozele de epoca cu defunctul alaturi de stapanii lui o sa fie distribuite tot cu titlul gratuit de catre PSD,…cu gravura pe verso,…cu titlul „In amintirea unui mare act de curaj”…Kempinsky,…anno domnini….bla,bla,

    PNL,…nu vine,nu de altceva dar corcitura de Lajos(Ludovic)Orban a hotarat ca nu poate sa mai atarne pe mantia lui neagra alte panglici tricolore (semn al maximei sale origini sanatoase) ca si la inmormantarea regelui de import.

    USR nu vine,…inca nu stiu daca este voie sau nu.

    PRM lipsa,…nu de altceva dar juna lu’ Vadim a transmis ca,nu stie unde este Tinutul Secuiesc;altfel ar fi venit.

    Tov colonel o sa plece dintre noi alaturi de limuzina lui de lux( nu au gasit aghiotantii un armasar lipitan) Audi A8,W12,..sper sa nu-i faca careva plinul ! Nu vreau sa se intoarca si sa ne bantuie inca 28 de ani !!!
    Citeam deaunazi ca si SRI-ul ( the new Securitatea ) il considera mortul lor,…ce gest frumos totusi ! Nu stiu de ce nu si DNA-ul ??? Si ei o sa lipseasca de la ultimul drum,…asa cum au lipsit din viata defunctului mai tot timpul !

    Nu in ultimul rand maghiarii de rand,lucizi,ne-votantii UDMR,batjocoriti…cei pe care defunctul i a scuipat in fata si i a vandut ori de cate ori a fost posibil si a fost mai tot timpul o sa fie si ei reprezentati,…ofrandele lor o sa fie depuse la catafalc,..niste piei bine tabacite de caprior,toate gaurite de gloante ! Ca semn neconfundat cu tratamentul aplicat de milionarii din UDMR maghiarimii din Transilvania !

    TV-le de stiri o sa fie reprezentate de catre Cap de Porc-Banciu( scuzati dl Presedinte Nastase dar stiu ca are o aplecare aparte pt NOI maghiarii),analiza istorica si merite,Badea,analiza economica si mistocareala si Oreste de la sectia national-sovinism in floare !

    Ma intreb totusi,…pt asa un mare roman,…oare o sa fie fanfara la fata locului ? Dar garda de onoare ?Eu zic ca omu’ merita trei plumbi trasi in sus si o trompeta ruginita de la Casa Pionierilor !

    Daca am uitat pe cineva o sa revin,

    D.zeu sa odihneasca pamantul din jurul lui !

    P.S.Eu,daca era dupa mine ii faceam slujbele cu Mitropolitul spagar de la Costanta ! Zau ca DAAA.

  28. Adrian B. spune:
    FEBRUARIE 2, 2018 LA 10:32 PM

    Excelent.
    Doamna Amalia a spus, totusi, si un adevar, chiar daca nu prea se potriveste contextului:
    ,,Guvernul nu face fabrici și uzine.”
    Da, dar guvernele Romaniei aveau obligatia sa valorifice inteligent patrimoniul productiv de stat (in cazul in care nu le mai puteau gestiona eficient): Sa se asigure ca unitatile industriale, mai ales acelea din zona produselor de consum) functioneaza in continuare pastrandu-si ,,brandul” si obiectul muncii.
    Din pacate, in multe cazuri, a ramas doar ,,brandul”, iar noi importam ulei si margarina cu nume romanesti din Ungaria, sau din alte azimuturi in care ,,investitori” de renume (gen americanul Bunge) isi continua activitatea dupa ce au pus lacate la portile fabricilor de profil din Romania.
    Dar daca Petre Roman (idolul doamnelor de la Apaca) ne-a spus ca industria romaneasca este un morman de fier vechi…trebuie sa-l credem.
    Daca oile/berbecii aflate/aflati pe marginea prapastiei mai fac si pasul decisiv, nu este un lucru in esenta foarte rau…pentru cele/cei din urma care cad pe moale. (Z)

  29. ursu lupu spune:
    FEBRUARIE 2, 2018 LA 9:57 AM

    Cei mai mari dusmani in calea dezvoltarii Romaniei sunt:
    1. Lacomia
    2. Setea de putere cu orice pret
    3. Incompetenta
    4. Coruptia

    Includ aici pe politicieni, pe misecuvenistii din istitutiile de forta si parazitii din oenegeurile finantate din exterior.

  30. Din punctul meu de vedere, PNL-ul are dreptate. De ce ar trebui chemat seful SPP in fata unei comisii parlamentare, mai inainte de a fi chemati cei care acuza, fara sa prezinte probe ?
    O asemenea abordare este perfect sincrona cu cea a procurorilor:
    Aruncam o ,,piatra”, dupa care cei afectati de undele generate de soc trebuie sa dezminta si sa se spele cu cel putin sapte ape curate.
    De fapt, ,,logica” basista ne-a cam contaminat pe toti (cu exceptia lui Dragnea, sosit in PSD gata malformat), facandu-ne sa gandim asa cum isi doreste un stat totalitar perfect: Ne indoim profund si/sau limitativ-subiectiv, chiar daca nu o recunoastem, de prioritatea premisei de nevinovatie, esentiala intr-un stat democratic. Desigur, vinovati sunt doar,,ei” si nevinovati doar ,,ai nostri”.
    Daca ne dorim sa schimbam cursul istoriei, ar fi bine sa incepem cu noi insine.

  31. SUA si-a anuntat deseori interesul pentru Romania din doua puncte de vedere: strategic (militar), si energetic (resurse). De multe ori am citit de proiecte comune ce au rezultat in contracte cu firme americane.

    Astazi am citit ca Chevron a pierdut procesul cu Romania la Curtea de Arbitraj de la Paris si este obligata sa plateasca 73.450.000 USD Romaniei. Eu ma intreb de ce au incheiat si nu si-au respectat contractele? De obicei Romania era aratata cu degetul (si inca este) ca nu e in stare, ca semneaza contracte proaste, dar de data asta Romania a facut un contract foarte bun, doavada ca a putut cistiga in instanta. Totusi, marile astea companii americane nu se retrag asa, de pe o piata, mai ales energetica, daca au interes, si daca politiculdin SUA nu le sprijina. Sa isi fi retras SUA sprijinul politic fata de companiile care investesc in Romania? Daca da, de ce?

    http://www.mediafax.ro/economic/romania-a-castigat-procesul-cu-chevron-compania-va-plati-agentiei-nationale-pentru-resurse-minerale-suma-de-73-450-000-dolari-16969242

  32. Mai toate revolutiile s-au razboit cu arta care nu era in ton cu ideile din spatele miscarilor. Fascistii au ars cartzi incomode, comunistii au distrus biserici.

    Astazi, promotorii super-feminismului, de la Galeriile de Arta din Manchester au scos o pictura cu nimfe care atrag un barbat, pentru ca arata trupul femei fie ca o forma „pasiva, decorativa” sau „femme fatale”.

    Nu, femeile nu mai trebuiesc aratate in timpurile noastre sex-egalitariste ca ar atrage barbati.

    Sunt curios ce vor pune in locul acestei picturi, femei care atrag ce? Alte femei?

    Cred ca lumea de azi a luat-o razna complet, si nu e vina mea. Asta e parte a unui program ce a inceput odata cu emanciparea femei, „egalizarea” ei cu barbatul, si introducerea ei in circuitul consumerist, si portretizarea ei ca o permanenta victima a barbatilor. Probabil in decurs de nu mai mult de 100 ani. Vedem azi urmarile. Saracii tineri!

    http://www.dw.com/en/manchester-gallery-removal-of-naked-nymphs-painting-sparks-publicity-stunt-cries/a-42422755

  33. Cehia, o tara despre care multi romani ar spune „oooo, ce tara avansata, ce democratie, nu se compara cu Romania”. Nu, nu se compara. Premierul ceh Babic, un miliardar, vrea sa se alieze cu Partidul Comunist sa faca guvern.

    „“I think the Communists. It is a more stable party after all… Everybody has negotiated with them (in the past),” he said in the interview.”

    Babic, un premier poate mai controversat decit Dragnea, pentru ca ar fi deturnat 2 milioane EUR din bani (subsidii) europene, vrea sa se alieze cu comunistii. Ce, alo, Coruptia Ucide, USR, Liiceanu, Tismaneanu, Tapantazzi, Macovei, nu ies in strada? Macar o mica demonstratie acolo in fata Ambasadei Cehiei la Bucuresti, ce naiba, astia inca mai au Partid Comunist?

    „Oglinjoara, oglinjoara”, intreaba Macovei in fiecare dimineatza, „nu e asa ca Romania e cea mai corupta tara din lume?”. Si Oglinjoarata model „Kovesi” ii arata catushele.

    https://www.reuters.com/article/us-czech-government/czech-pm-babis-says-would-prefer-to-ally-with-social-democrats-communists-media-idUSKBN1FI0QN?il=0

  34. @ Oscar Wilde, 3 feb, 12.23 a.m.

    Informaţiile mele se bazează pe bibliografia de specialitate, printre altele Josette Fournier, Charles Davila, Mémoires de l’Académie d’Angers, 2016 şi Memoriile lui Carol I. Din aceste surse, reiese clar că tânărul Davila a profesat iniţial în învăţământul superior. Universitatea Bucureşti a fost într-adevăr fondată în 1864, însă Barbu Ştirbei a înfiinţat la Bucureşti o Şcoală superioară de Agricultură şi Medicină veterinară, asimilată cu o universitate – şi aici a predat C. Davila chimie şi biologie. Oricum Barbu Ştirbei nu ar fi avut timp să reorganizeze sistemul sanitar, mai ales militar, chiar dacă scurta sa guvernare s-a caracterizat printr-un număr de reforme importante, ce reglementau însă cu precădere relaţiile dintre moşieri şi ţărani. În domeniul medical, el nu a apucat decât să înfiinţeze câteva spitale judeţene.

    În plus, când a ajuns în Valahia pe 13 martie 1853, Carol Davila era foarte tânăr, doar 25 ani. Avea studii de medicină şi farmacie, îşi dăduse doctoratul în acelaşi an şi întreaga lui experienţă medicală se reducea la campania din 1849 de combatere a holerei în departamentul Maine-et-Loire.

    Nici circumstanţele politice nu erau favorabile unei reorganizări a sistemului sanitar. 7 luni după venirea în ţară a lui C. Davila, Barbu Ştirbei este obligat să abdice (18 oct. 1853). În cadrul acţiunilor militare legate de Războiului Crimeii, armata generalului rus Alexandru Ivanovitch Budberg intră în Valahia şi o administrează până pe 31 iulie 1854, moment în care principatul este ocupat pentru scurt timp de otomani (august 1854). În septembrie 1854, Barbu Ştirbei îşi reintegrează funcţia – sub ocupaţie şi tutelă austriacă în numele intereselor Înaltei Porţi – şi o exercită pînă la expirarea mandatului în 1856 : fusese ales domnitor în 1849 pe o durată de 7 ani conform convenţiei de la Balta Liman din 1 mai 1849 între Rusia şi Imperiul Otoman. Din 1856 până în 1858, turcii şi austriecii tranferă puterea, în calitate de caimacan, fostului domnitor Alexandru II Ghica.

    Reorganizarea sistemului medical s-a realizat abia după Unirea Principatelor în 1859, când Al. I. Cuza l-a însărcinat pe Carol Davila – prietenul şi colegul său de lojă masonică (Steaua Dunării), devenit între timp şi medic militar cu gradul de general (1860) – să reformeze şi să coordoneze acest domeniu.

    După abdicarea lui Cuza în 1866, noul principe Carol I de Hohenzollern se împrieteneşte la rândul său cu C. Davila – care avea ascendenţă germană din partea mamei şi era un bun cunoscător al limbii şi literaturii germane – şi îi încredinţează sarcina (1869) de a pune bazele Facultăţii de Medicină, de Farmacie şi de Medicină Veterinară din Bucureşti. Carol I fiind un mare admirator al florilor, C. Davila înfiinţează, împreună cu grădinarul austriac Ulrich Hoffmann, Grădina Botanică, Horticolă şi Medicală din Bucureşti.

  35. Remarcabilă atitudinea anticorupție a unora de pe acest blog… să dai de pământ cu Koveși pentru că a scăpat niște miniștri, ei da!
    Sunt convins că dacă ancheta ar fi continuat aceeași luptători se văitau de poliție politică.

      • Înseamnă că-i admirați pe toți cei care scriu pe acest blog…
        Domnule Năstase, nu eu sunt dușmanul… din contra… nu știu dacă ați observat, dar eu sunt singurul dintre cei vechi care scriu aici în afară de Bizonu… și nu avem aceleași opinii politice…
        P.S. Îmi pare rău s-o spun, chiar și dumneavoastră sunteți ACUM chibiț, drept sau nedrept.
        Dar eu sper că puteți fi mai mult decât atât, și să încercați, cu conexiunile care v-au rămas. să păstrați țara asta pe șine.

      • Pe acest blog, eu sunt gazdă. Unii ar spune ca, in aceasta calitate, sunt chiar cenzor. Asa e. Singurul, as spune, in mod arogant. Conform disclaimer-ului. De aceea, in opinia mea, postările care tind sa creeze alti judecatori ai comentariilor sunt in afara regulilor.

    • „Îmi pare rău s-o spun, chiar și dumneavoastră sunteți ACUM chibiț, [pe] drept sau [pe] nedrept.”

      Pe drept, pe drept… Cel putin din punctul dvs. de vedere. De ce sunteti ipocrit? Marturisesc ca taria cu care va exprimati opiniile m-a facut curios. Constatand ca aveti un blog (numele dvs. apare cu rosu, cand comentati) am dat click pe pseudonimul pe care-l folositi si v-am „rasfoit” un pic blogul. Sub acest articol https://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2014/01/10/havel-mandela-timoshenko-nastase-etc/ scris de un anume „Aramis”, care deplange condamnarea domnului Nastase, am gasit urmatorul comentariu, care va apartine (primul comentariu, imediat sub articol):

      „În linii mari sunt aproape de acord, dar în linii mici nu prea… Liniile mici, dar ale dracului de esenţiale, ar cam fi:

      1. În primul rând ce înseamnă “Cauzele pentru care a fost condamnat sunt caraghioase,”?! Trebuie să dea înapoi statului aproape un milion de EURO. Şi-i dă. N-am să mai întreb de unde-i dă pentru că ne-a spus deja: de la bogata mătuşa Tamara şi de la doi prieteni dezinteresaţi. 1 milion de EURO nu mi se pare caraghios. Ori poate n-am eu simţul umorului…

      2. Apropo, ţie ţi se pare în regulă bogăţia asta la un funcţionar de stat, ce mai creşte şi el nişte găini, şi pe care nu poate să o justifice? Când vezi la cineva nişte milioane de EURO apărute din senin te cam întrebi ce-a făcut ca să le aibă…adică nu poţi să lupţi contra sistemului, să-l tolerezi măcar, şi tu să te îmbogăţeşti!

      3. Poate vrei să spui că Trofeul Calităţii se regăseşte mai mult sau mai puţin la toate partidele. Şi e caraghios că l-au găsit numai pe el. Sunt convins că aşa e, aştept cu nerăbdare să-i condamne şi pe alţii, dar chestiunea asta ce ţine de mafie tot nu mi se pare caraghioasă. Exact acelaşi lucru îl fac şi mafioţii cu taxele de protecţie, nu-i nicio diferenţă decât că aici se lucrează cu mănuşi albe. Şi Naşul nu se murdăreşte niciodată.
      Sau poate vrei să spui că banii de la Trofeu nu erau pentru el personal, iar cadourile primite nişte fleacuri. Acum ce să zic, şi pe Al Capone l-au luat pentru evaziune, nu pentru crime…

      4. Probabil că dosarul a fost influenţat politic, după cum presupui, de monitorizarea Europei, dar nu este un dosar politic şi asta este o mare diferenţă.

      5. Şi pe mine m-a impresionat neplăcut a doua condamnare. Ca şi prima de altfel.

      6. Nu înţeleg de ce vorbeşti despre „sacrificiul” lui Adrian Năstase!! Care sacrificiu?! În fiecare dintre cele 2 dosare TOŢI judecătorii l-au condamnat. Din acel moment el a devenit un infractor de drept comun care şi-a primit pur şi simplu pedeapsa. Păi când vorbeşti tu de sacrificiu îţi anulezi pledoaria în care explicai de ce Năstase nu-i Mandela.

      7. Nu înţeleg ce înţelegi prin pierdere. Cred că Adrian Năstase s-a pierdut singur.

      8. Cred că şi tu uiţi (aşa cum şi ceilalţi uită altele  ) vremurile acelea, când aveam de-a face cu un partid stat. Mai ţii minte cum l-au săltat procurorii pe Ciuvică de pe stradă atunci când a vorbit despre Năstase? Mai ţii minte libertatea presei? Păi dacă făcea aşa dictatorul nostru de serviciu…Părerea mea e că dacă nu câştiga atunci Băsescu (măcar pentru a-şi pune mafia lui în locul celeilalte, asta ca să dau satisfacţie antibăsiştilor), o puneam de-un stat aproape totalitar. Şi se fura atunci, domle, în draci, ce-au furat peneliştii şi pedeliştii e o nimica toată.

      9. Că a fost un om politic de anvergură europeană, OK, dar până şi Năstase zice că nu trebuie puse în balanţă faptele bune cu …altele!
      Şi până la urma urmei a fost condamnat omul, nu primministrul, nu ministrul de externe.
      P.S. DE FAPT, TU CE CREZI, MILIOANELE ALEA DE DOLARI LE-A FĂCUT DIN SCRIS CĂRŢI, DIN VÂNDUT OUĂLE DE LA GĂINI SAU…? 🙂”

      Daca e ceva ce nu suport, e ipocrizia.

    • „Sau bogati si cinstiti (desi am stabilit ca, in Romania, acest lucru e imposibil; cu exeptia membrilor PSD).”

      Erata: cu exceptia membrilor „luptei anticoruptie”.

    • Deci asta e… Fiat justitia, pereat mundus… Sa se faca dreaptate, chiar de-ar fi sa piara lumea… Nu ma intereseaza ca n-am bani de intretinere si medicamente… Vreau sa se-ntoarca „justitiarii”… Lupta anticoruptie, dragostea mea!

      Este ca am o atitudine superioara? Este. Este ca sunt inteligent? Este.

  36. In ultimele luni ale lui 1989 am avut sansa de a cumpara o lucrare monumentala , scrisa de Constantin Kiritescu , tatal guvernatorului Bancii Nationale Costin Kiritescu ( pe care dl Nastase l-a cunoscut ) ” Istoria razboiului pentru intregirea Romaniei , in Editura Enciclopedica .
    Doua volume in coperta dura , groase , cu imperfectiuni de tipar – cel putin zece pagini albe , netiparite .
    Curajoasa initiativa celor ce au editat lucrarea pentru ca ni se dau detalii despre incursiunea bolsevica peste Nistru la Hotin in ianuarie 1919 ( prezentata de ambasadorul Kuzmin ca o ” rebeliune ” a populatiei basarabene impotriva insuportabilei colonizari romanesti ) , cu corpurile prizonierilor romani spanzurate de plopi , cu limbile taiate , se foloseste un limbaj foarte critic la adresa regimurilor comuniste din Ungaria si Rusia in 1919 etc .
    Dar nu aici vreau sa ajung .
    Kiritescu gaseste in anumite situatii formule emotionante , care umezesc ochii cititorului – descrierea , de exemplu , a refugiatilor civili din Tara Romaneasca in fata invaziei germane sau grija Inaltului Comandament pentru Ecaterina Teodoroiu , cu evitarea trimiterii batalionului ei in foc pana in ultimul moment .
    Cand se ajunge la deruta Monarhiei austro-ungare Kiritescu spune ” cu gestul duios al copilului care cauta sanul mamei , Transilvania se apleaca si ea spre Patria Mama ” .
    Imi aminteste aceasta formulare cererea de Unire cu Patria Mama a satucelor basarabene de azi – din zona Balti si zona Causeni ( spre limanul Nistrului , spre viile Purcari , sudul extrem al provinciei , Mateevici spunea ” in Bugeac , la Causeni / dorm stramosii moldoveni / si doar pietre de mormant amintesc de-al lor cuvant ” ) – cum sa nu fii infiorat de emotie auzind glasul taranilor basarabeni care , in 2018 , cer reintoarcerea la Vatra Strabuna ?
    Cat despre conducatorii vremelnici ai Statului Nostru , oricare ar fi ei , ei asteapta , cuminti , acordul pentru Unire de la personaje ca Merckel , Juncker , Macron sau Renzi .
    Se stie ca Unificarea Germaniei in 1990 s-a facut sub presiunea lui Mitterand , Bush sau Thatcher , nu ? .

  37. Iată cum delirează tfl-ismul on line.
    Doamne fereşte!
    Doamne fereşte!
    Doamne fereşte!

    „Copiii sunt o bucurie la casa omului. La casa omului pe care-l urasti, desigur.

    Junioru’ e haios. E frumos. E curios. Nu pot sa ma plang de el. Chiar nu. Dar, fara a ma plange, pot scrie un text despre cum arata viata dupa ce ai un copil. Asa, pentru aia care au impresia – total gresita – ca vor unul.

    Cand te gandesti la un borac, te gandesti c-o sa fie nasol in primele zile sau luni. Total gresit. Nu-i nasol, e oribil. Si nu dureaza cateva zile sau luni. Dureaza ani.

    Dar timpul trece – ca la puscarie, dar mai rau. Si tu si nevasta-ta sunteti oricum stafii dupa o luna de zile. Nici nu mai simtiti cum trece timpul – asa, cum imbatranesti intr-un an cat smecherii fara copii in 10, ca reverse fat frumos. Nici nu mai conteaza ca mai dureaza cativa ani. Ani, decenii, cine mai numara?

    E haios si destept (pentru varsta lui) si curios si frumos junioru’ si toate alea. Si-l iubesc, ce dracu’. Da’ am zis sa va spun, asa, preventiv: daca inca n-aveti copii si aveti impresia ca va doriti unul (sau are gagica impresia ca-si doreste), cititi cu atentie chestiile astea si incercati sa intelegeti ca asa e zi de zi, saptamana de saptamana, ani de-a randul. Cati ani? Dracu’ stie. Probabil toti.

    Ah, si inca o chestie: toti aia care-i trag cu “Copilul meu e cuminte si nu face de-alea si merge la baie singur de la doua saptamani si mananca si pietre daca-i dau si nu face scandal si doarme de la 7 seara la 10 dimineata” mananca cacat. Toti. De la A la Z. Cam nici unu’ nu recunoaste cum stau lucrurile. Da’ toti mananca cacat. Fara exceptie. Si mi se pare dezgustatoare aceasta conspiratie a minciunilor si nu-i inteleg rostul. Care-i treaba – e ca la x-men? Adica, ai fost prost, ai platit biletu’ la cinema si acum le zici si altora ca-i cool filmul, ca sa nu fii singurul care si-a luat teapa?

    In fine, ce vroiam sa va spun e ca am rezolvat treaba aia cu “cum se zice corect: childless sau child-free?”. Child-free se zice. Asa-i corect. Ce inseamna child free? Pai, e asa…ca o bebelusa mare *insert plescaituri si grohaieli; partz; urlete, muci*. Iar daca aveti intrebari despre cum se creste un copil, nu cred ca-s cea mai buna persoana pentru a raspunde la asta, pentru ca pot oferi un singur sfat:

    Don’t.”
    https://opencube.ro/iarasi-despre-copii-episodul-coispe/

    Nu intrați decât dacă nu mă credeti pe cuvânt. Nu trebuie să-i faceți trafic. Eu am dat copy/paste. Nu mai spun că puzderia de comentatori la fel de „inteligenți” vă poate scoate părul prin căciulă de draci! Generația aceasta ne aduce sfârşitul!

    Care Centenar??? Cu cine???

    Nu pot să reproduc aici tot ce-mi vine la gură, pot doar să-mi exprim regretul ca pe ăsta nu l-a înecat mă-sa în scaldătoare ori nu l-a scăpat în cap de pe lejancă, Doamne-iartă-mă!

    Am văzut şi am auzit de la specia asta toate vazutele şi nevăzutele, îi văd făcând toate nefăcutele, dar pe asta n-am văzut-o şi n-am suspectat-o până azi!

    „Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate”!

  38. Pluralismul demografic si omogenizarea totalitara

    Prin proiectarea globala, “corectitudinea politica” a devenit cu certitudine cea mai ingenioasa si distrugatoare arma de lupta a secolului XXI. “Corectitudinea politica” este un totalitarism mutant, cea mai noua mutatie genetica a vechilor totalitarisme. Ca ideologie, “corectitudinea politica” este o creatie a urmasilor actuali ai elitei ideologice a marii finante mondiale. Cercetari istorice mai noi au dezvaluit ca aceeasi confrerie a banilor “blestemati” a fost sursa marxismului si trotkismului.

    “Corectitudinea politica” este un instrument politico-ideologic al unui grup politico-financiar restrans de interese, pe care acesta il foloseste pentru a-si instaura si exercita controlul total intr-o tara sau in mai multe tari. Ea este nelegitima si nedemocratica, fiind cel mai toxic produs al manipularii. Prin “corectitudinea politica”, in fruntea unei societati ajung persoane nereprezentative, uneori din alte spatii geopolitice, care sunt ostile sau dezinteresate de interesele populatiei majoritare, autohtone. Prin votul liber, neviciat de campaniile manipulative ale “corectitudinii politice”, astfel de persoane nereprezentative nu ar avea cum sa ajunga sa conduca un popor si o tara. Practic, prin “corectitudinea politica” se obtine o golire de continut si o prostituare a termenului de “reprezentare”.

    Masura in care din reprezentativitate se va face o arma opozabila “corectitudinii politice” va depinde de popoare. Va depinde de liderii populari, carora le revine sarcina sa constientizeze si sa organizeze lupta politica a popoarelor impotriva “corectitudinii politice”, care incearca sa le deposedeze de puterea si de teritoriul care le-au fost date ca mosteniri sacre, istorice, strabune. Reprezentativitatea face ca statul sa fie autentic democratic, ca acesta sa apartina efectiv poporului. Ea poate deveni singura contra-arma, de nimicire a manipularii prin “corectitudine politica”, care face statul ideologic, al minoritatii dominante asupra majoritatii tolerate. Dupa cum ne atrag atentia evenimente politice internationale din istoria recenta, “corectitudinea politica” a fost folosita ca o trambulina pentru sarituri politice in inaltime. Prin ceea ce pare sa devina o regula, trambulina “corectitudinii politice” arunca o minoritate dominanta deasupra majoritatii tolerate.

    Edificatoare in acest sens este speta Obama, care, dupa ce a ajuns la Casa Alba, a instaurat un regim al unei minoritati dominante asupra majoritatii, care s-a vazut tratata ca majoritate tolerata. Dar atentia internationala este atrasa si de speta Trump, care in mediul extern se foloseste ca de o catapulta de “corectitudinea politica”, iar in cel intern ca de o trambulina in pregatirea succesiunii, a unui nou ciclu de minoritate dominanta, supraordonata majoritatii, care ramane tolerata. Punctul tare al “corectitudinii politice” este “discriminarea”, care este un taler cu doua fete. Ceea ce se cere foarte vocal sa nu fie o “discriminare”, se dovedeste, in analiza si in fapt, ca este o discriminare a majoritatii, care, intimidata de “corectitudinea politica”, ramane de cele mai multe ori tacuta. Discriminarea inseamna a distinge, a deosebi, fiind opusa omogenizarii si egalitarismului, doi dintre factorii de risc care au prabusit totalitarismul comunist.

    Tentatia omogenizarii totalitare, care face dintr-un popor o masa amorfa si usor de manipulat si dominat, nu a disparut. Ea doar si-a schimbat coordonatele geografice, latitudinea si longitudinea, mutandu-se din Est in Vest. In Canada, primul ministru Justin Trudeau, care a mai repurtat victorii pe frontul indistinctiei intre normalitatea si anormalitatea din domeniul sexualitatii, a obtinut o noua victorie in reducerea/anularea pluralismului demografic si accelerarea marsului spre omogenizarea totalitara. Printr-un proiect de lege care a fost adoptat in mod covarsitor de catre Camera Comunelor, imnul național al țării va deveni neutral din punct de vedere al genului. Astfel, expresia „fiii tăi”, care a fost considerată discriminatorie, va fi înlocuită prin expresia „noi toți”. Trudeau a scris imediat pe Twitter unde a descris votul drept „un alt pas pozitiv către egalitatea de gen”. Bineinteles ca este o mascarada a “corectitudinii politice”.

    Dupa Trudeau citire, ar insemna sa fie schimbate sintagma “drepturile omului”, cuvintele “om” si “omenire”, expresia biblica “Fiul Omului” s.a.m.d. Ramane de refelectat cum de este posibil ca un om sa-si impuna vointa majoritatii, care nu ar trebui sa accepte sa fie tratata ca o turma. Canada are atatea genii si atatia oameni de spirit, care pot denunta falsitatea “corectitudinii politice” si bazaconia de aliniere la ambigen. Va puteti imagina cum ar putea schimba americanii expresiile testamentare “parintii fondatori ai Americii” sau “parintii Constitutiei SUA”? Cantecul imnului canadian, care a fost compus in 1908 si a fost adoptat ca imn in 1980, este, intr-un fel, tot unul testamentar, ca o glorificare a barbatilor care au fondat statul Canada si a barbatilor care au luptat si vor lupta in razboaie. O slavire anticipativa, daca vreti, a canadienilor care au luptat in cele doua razboaie mondiale.

    Printre altele, aceasta mascarada da apa la moara SUA pentru o noua basculare de tip Obama, catre o succesiune post-Trump, foarte probabil feminista, pentru a intimida din nou majoritatea, care trebuie sa ramana tacuta si tolerata. Pluralismul demografic inseamna diferente de gen, intre barbati si femei, cat si de varsta, intre copii, tineri, adulti, batrani. Dar sunt si alte diferente. Spre deosebire de omogenizarea egalitarista si totalitara, diferentierea meritocratica si democratica permite dezvoltarea personala fara limite, selectia concurentiala a valorilor si politici diferentiate. Exista politici si drepturi privind femeile, copiii, mamele si copiii, persoanele varstnice etc. Daca, fara a face jocul ocult al “corectitudinii politice”, premierul canadian Justin Trudeau ar fi dorit sa nu discrimineze pe nimeni, atunci ar fi trebui ca in locul omogenizatorului totalitar “noi toti” sa introduca discriminatorul de pluralism demografic: barbatii si femeile, mamele si tatii, mamele si copii, tinerii si batranii…

  39. Motivul pentru care n-a putut obtine cetatenia este ca era vag evreu (dar chiar vag), si in perioada erau niste scandaluri destul de serioase cu incetatenirea evreilor, s-a ajuns pina la echivalentul din epoca al uniunii europene sa intervina in chestie.

Lasă un răspuns