Romulus Seisanu, Atlas

In anul Centenarului, este – cred – obligatia noastră morală să ni-i amintim pe cei care au lulptat pentru infăptuirea Marii Uniri dar si pe cei care au apărat-o in deceniile urmatoare. O contributie deosebită in bătălia interbelică impotriva revizionismului si pentru afirmarea continuitătii românilor pe teritoriul vechii Dacii a avut Romulus Seisanu. Un cunoscut jurist, istoric, ziarist dar si o personalitate importanta in elita intelectuala a vremii. Destinul lui a fost insă tragic. Născut la Tecuci, in 1884, el a fost condamnat la inchisoare pe viată, in 4 iunie 1945, in „lotul ziaristilor”, pentru că a atacat in articolele sale, din 1943 si 1945,  Uniunea Sovietică.  Si-a petrecut 10 ani in inchisoare si a murit la Văcăresti, in 1955.  In 1995 – deci după 40 de ani de la moartea sa –  sentinta respectiva a fost casată!

Lucrarile lui sunt exceptionale. In primul rand „Atlasul,,,”, publicat in 1936 si retipărit de mine in anul 2000. Apoi, lucrarile sale despre Dobrogea sau despre Take Ionescu sau despre principiul nationalitatilor sau despre Transilvania românească sau despre România – tară latină sau despre istoria frontierelor sau…

Din păcate, istoria va consemna zece ani de inchisoare si umilinte nenumărate pentru un mare patriot. Tristă recompensă.

30 de gânduri despre “Romulus Seisanu, Atlas

  1. Cu certitudine, a recrea atmosfera politica a Marii Uniri si a readuce in atentia publica, interna si internationala, marturii documentare pe aceasta tema si ale luptei patriotice pentru neatarnare si impotriva iredentismului – tratate, declaratii, scrieri, harti, atlase etc. – din perioada prebellica, interbellica si postbellica, reprezinta o cuprinzatoare si inteligenta modalitate de a cinsti, evocativ si creativ Centenarul Reintregirii Neamului Romanesc, al Libertatii in Unitate, cat si cea mai inspirata si convingatoare strategie in acest scop. Desigur, prin fereastra timpului, din 1943-1945, cand Romulus Seisanu si-a scris articolele pentru care a fost condamnat de catre comunistii alogeno-comintenisti la 10 ani de inchisoare, asa se vedeau lucrurile, cum le-a vazut si autorul Atlasului, fara a fi vazuti marii papusari din spate, care trageau sforile pentru ca marionetele sa vada si sa actioneze asa cum erau manuite din umbra. Acele vremuri si cele din prezent (care par sa fie o copie fidela a celor dintai), sunt exemple elocvente privind necesitatea de a avea lideri politici vizionari si integrativi, care sa cuprinda intreg spectacolul de pe scena internationala, dar si pe cel al pluralismului (cu sau fara ghilimele), adeseori disruptiv, din interior.

  2. d’Artagnan spune:
    IANUARIE 30, 2018 LA 8:43 PM

    O observatie corecta, asa este, artizanul masacrarii Codului Fiscal (Darius Valcov n.r.) a fost varat in coasta domnului Teodorovici, lasandu-i acestuia din urma putine grade de libertate. Ce poate fi mai rau, chiar se intampla.
    Deja se spune pe media ca formularul 600 nu dispare, ci se decaleaza termenul limita de depunere. Dar lucrurile sunt in continuare neclare, se pare ca situatia finantelor tarii este chiar mai rea decat ne imaginam. Numai asa se pot explica volutele aiuritoare ale guvernantilor prin fiscalitate.

    Domnul trexsr ne asigura ca boborul uita repete joaca de-a guvernarea, preocupat fiind de ,,sistem”.
    Eu il asigur pe colegul din diaspora ca romanul nu da doi bani pe teoriile conspirationiste ale pesedeului si priveste, cu ingrijorare, la starea de instabilitate cvasiperpetua instalata de Liviu Dragnea imediat dupa alegeri, o instabilitate care genereaza, inevitabil, incoerenta in actul de guvernare si neincredere in mediul de afaceri, in societate, in general.
    Incep sa ma intreb daca nu cumva Liviu Dragnea ar trebui testat psihologic, la modul foarte serios. Dar de unde luam psihologi, scoliti pe bune, that is the question ?
    (Z)

    • Nu trebuie să ne luăm chiar după spusele lui Băsescu, care a cerut chiar azi testarea psihologică a lui Liviu Dragnea ! ;?

      • Serios ? Habar n-aveam ca si Basescu a spus asta.
        Cred ca amandoi ar trebui testati, avand in vedere ca au fost foarte apropiati intr-o anumita perioada. (Z)

  3. ,,Din păcate, istoria va consemna zece ani de inchisoare si umilinte nenumărate pentru un mare patriot. Tristă recompensă.”
    Da, nicio fapta buna nu ramane nepedepsita, este si cazul dvs.

  4. Nu-mi era clara motivatia guvernului de a renunta, in corpore, la serviciile SPP. Mi-am dat seama ascultand-o pe Viorica Dancila, in prima sedinta de guvern, care a spus cam asa (redau din memorie):
    ,,Vom renunta sa utilizam suportul SPP, nu inseamna ca nu respect institutia ca atare si ofiterii SPP, dar
    asta e decizia mea. Obiectii ? (nu au fost_n.mea)”.
    Adoptand o asemenea decizie inepta, cred ca unica in statele civilizate, FARA NICIUN ARGUMENT CREDIBIL OFERIT OPINIEI PUBLICE, Viorica Dancila ne arata chiar de la inceput rolul dumneaei in guvern (asa, ca sa nu-si faca nimeni iluzii ): Cel de curea de transmisie legata indisolubil de supararile personalizate si toanele de primadona infatuata ale lui Liviu Dragnea.
    Daca Liviu se supara maine si pe Dumnezeu ? Ministrii care merg, in zilele liturgice, pe la biserici, nu o vor mai face ? Asa se procedeaza la nivel inalt ? Ne suparam ca vacarii pe sat (ca sa nu spun ,,magarii”) de dragul ifoselor unui descreierat care isi bate joc de partid si de alegatorii sai, un peste alunecos care se autovictimizeaza zi si noapte ca un boschetar , fara sa ne arate fie si o singura proba?
    Doamne, mare-i Gradina Ta…. totusi, abia incape in ea personalitatea supradiforma a domnului Liviu Dragnea. Cea a lui Codrin Stefanescu va ramane, cu siguranta, pe dinafara. (Z)

  5. Stai ca a fost mai rau , Daniel Ciugureanu , vinovat de Sfatul Tarii Chisinau Unirea cu Romania a Basarabiei , in plina sanatate , a ” murit ” in primele ore ale arestului de catre Militia Securitatea Bucuresti , 1950 !
    Sa vorbim de soarta fruntasilor de la Alba Iulia , Maniu , lasat sa moara in temnita , la Sighet , sau Hossu , cu domiciliu fortat si puscarie pana la moarte , in 1970 ?
    Mihalache a fost lasat sa moara in temnita , in 1963 , nu a fost lasat ” in libertate ” nici o zi .
    Argetoianu ?
    ” Fa mai ca ursul si-ti dau de mancare ” – mort , el , marele gentleman , in 1950 in puscariile lui Dej .
    Dinu Bratianu , batranelul slabut , cel mai putin talentat din fratii Ionel – Vintila ?
    Mort in puscarie , ce vreti .
    Nepotul Gheorghe Bratianu , istoricul ?
    Omorat de gardian in bataie la Sighet .
    Condamnarile lui Dej erau de fapt condamnari la moarte .
    Se condamna ” banditul ” la ” sapte ani inchisoare ” sau ” zece ani inchisoare ” dar regimul de detentie era de exterminare .
    Se vroia moartea in temnita a supliciatilor .
    Adevarat , uneori , excitati , sefii Securitatii lui Dej – Nicolschi , Patriciu de la Cluj – luau ei insisi decizii de executare a unor detinuti deja ” judecati ” de ” Justitia ” RPR si condamnati la inchisoare – impuscarea detinutilor luati din Penitenciar de zbiri cu pretextul ” fugii de sub escorta ” .
    Dar regimul temnitei – lagarului de ” munca ” dejist era unul de exterminare .

    • Exercitiu de cinism : Sesianu a murit la 71 de ani. In 1955 cand de abia existau antibiotice, antiaritmicele erau cam necunsocute samd etc. Maniu la 80 de ani.Hosu la 85. Argetoianu la 83.
      Taica-miu in 1982 la 72 impliniti. Se trata de diabet si inima dar .. fibriltaie si basta .Mama la 75 care si ea se trata (si multa lume mai ales medici se mirau ca reusesc sa gasesc Maycor retard si Cordarone … adevarul este ca doar nu m-am tarat pe burta sa ling pantofii farmacistelor ci doar am pupat )

      Giniti marginea?

      Nu, nu contes represiunea directionata contra celor care au avut un rol jucat in Marea Unire .. atrag doar atentia ca .. exista „ïmplicite” . Este suficent ca in aceste cazuri sa se zica „au fost condamnati pentru” si sa se faca separat o lista pentru cei care au fpots tucisi precum Gheorghe Bratianu…

  6. Din păcate, Romulus Seişanu nu este singurul patriot care a sfârșit în închisoare. Probabil nu a fost suficientă prigoana austriacă, maghiară, sovietică asupra patrioților români, de vreme ce ne-am pedepsit și noi patrioții și eroii.
    Poate se va gândi vreun proprietar de editură să scoată, în acest an centanar, măcar una din cărțile sale.

  7. Că tot e vorba de România şi de bogăţiile ei, dar şi despre duşmanii ei, cum vi se pare demersul acesta ? Că despre cealaltă datorie a Germaniei către Statul Român, cît e sasul la putere, nimeni nu-ndrăzneşte-a cere : Şi e vorba de vreo 19 miliarde de dolari ! :mrgreen:
    „Profesor doctor Radu Golban, stabilit în Elveția și autor al mai multor tratate de economie, lansează o adevărată bombă nucleară împotriva lui Klaus Iohannis. El a apelat la doi reputați specialiști din Germania și din Elveția în drept internațional public, iar aceștia au elaborat ample expertize prin care demonstrează că România a încălcat în mod flagrant atât tratatul de pace încheiat de Marile Puteri după cel de-al Doilea Război Mondial cât și Convenția de Armistițiu. Nici măcar fosta Germania Federală sau Uniunea Sovetică nu și-au permis în timpul Războiului Rece să ignore aceste documente internaționale.

    Ce legătură are Klaus Iohannis cu asemenea acuzații? Această încălcare a celor două documente internaționale s-a produs tocmai ca urmare a demersurilor făcute de Klaus Iohannis în perioada în care acesta a fost atât președintele Forumului German din România cât și primar al municipiului Sibiu. Utilizând cele două calități, el a reușit ca printr-o hotărâre judecătoreasc rămasă definitivă a Tribunalului din Sibiu să obțină recunoașterea succesiunii directe a Forumului German, constituit după căderea comunismului, în raport cu Grupul Etnic German, organizație considerată de Marile Puteri la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial drept criminală. Motiv pentru care, conform Convenției de Pace și a Convenției de Amistițiu, a fost scoasă în afara legi, dizolvată și s-a stabilit ca, fără excepție, toate bunurile ei să treacă ireversbil în patrimoniul staului român.

    Devenind, printr-o hotarăre judecătorească care încalcă flagrant cele două angajamente internaționale ale României și ale Marilor Puteri, succesor a organizației naziste, Forumul German a dobândit în mod ilegal, pentru el sau pentru alții și proprietățile deținute de statul român.

    Începând de astăzi, când expertizele celor doi reputați specialiști, însoțite de un comunicat semnat de Radu Golban pe care-l publicăm mai jos, au fost prezentate tuturor șefilor statelor care au semnat convențiile de armistițiu și de pace după cel de-al Doilea Război Mondial, în mod inevitabil Klaus Iohannis, devenit între timp președintele României, va trebui să răspundă și să explice de ce a ales o asemenea soluție , de ce a dorit , cât tip a fost președntele Forumului German, să reîncarneze Grupul Etnic German, adică într-o formă sau alta nazismul.

    Acesta va fi un răspuns pe care șeful statului român are obligația să-l dea începând de astăzi reprezentanților Marilor Puteri. Dar ce răspuns le va da el românilor atunci când va fi întrebat cum a fost posibil ca, printr-un truc legislativ și prin încălcarea legilor statului român și a două convenții internaționale, avuția publică să piardă în mod nedrept, ilegal, mii de imobile? Poate chiar mâine, la Comisia Europeană sau cu prilejul conferinței de presă pe care o va susține, Klaus Iohannis va fi pus în situația să ofere primele răspunsuri opiniei publice naționale și internaționale.”
    P.S.
    Poate că asta este şi explicaţia pentru îndârjirea cu care apără Johannis justiţia !
    Se ştiu părtaţi la rele cu unii dintre ei, desigur !

  8. .Inca una si ma duc….la culcare (mai intai vad un film pe Netflix):
    Un simbol al politicianului cu educatie reala si consistenta (o rara avis in PSD), profesorul universitar Ecaterina Andronescu, dupa ce a fost radiata de pe lista ministrilor de domnul Liviu Dragnea, a fost inlocuita din functia de presedinte al Comisiei de Invatamant de la Senat cu…… fostul sef de la Educatie, Liviu Pop (fost lider de sindicat_nota mea).
    COMENTEZ:
    Comentati voi, sa nu spuneti ca eu sunt subiectiv. (Z)
    Noapte buna, Romanie.

    • Dupa lipsa de simt al umorului pe care o dovedeste aceasta Doamna tare mi e frica de ceea ce am gasi daca i-am sapa mai adanc in „educatia reala si consistenta” de dascal activist de partid, provenit de regula din ASC-ist oportunist specialist in obedienta si „harnicie”.

  9. Initial, am citit in graba doar fraza de final: „Din păcate, istoria va consemna zece ani de inchisoare si umilinte nenumărate…”. Am crezut ca va referiti la nefastul deceniu basist si ma pregateam sa va corectez: „Zece ani? Nu, deja peste treisprezece… Era Basescu continua si fara Basescu!”. Bine ca, pe urma, am citit totul!

  10. Multumesc de info, nu am stiut. Ce destine tragice…ei, iata victimele regimului comunist. Ce rusine pe tara aibe un regim care isi condamna eroii si patriotii la moarte.

    Off topic, dar legat de gradul nostru de unitate de neam, la nivel politic, am preconizat practic toate declaratiile lui Ionannis dupa intilnirea cu Junker si Tusk. Asa m-am asteptat sa fie. Limbajul si mesajul a fost bun. Toata lumea vrea independenta justitiei. Problema e ca sunt grupuletze cu viziuni diferite despre ce inseamna asta. Trebuie stat jos si discutat si iar discutat. Si mai e razbelul intre palate, azi cu SPP, Cal Troian aparent in Guvern. Se mai lupta si cu sefiile serviciilor. Chiar nu pot sa convina la niste nume impreuna?

  11. MÂNDRĂ DE PREȘEDINTELE MEU !!!

    Am greșit grav, prieteni , desconsiderându-l pe bravul nostru președinte și stând cu inima cât un purice gândindu-mă ce-o face el pe la Bruxelles, pe-acolo. Dar azi mi-a dovedit că nu-i așa cum cred eu … că oricând îl poate face praf pe Jean Claude Junker, și-l surclasează, și-l domină… iar eu sunt mândră de dânsul cum de nimeni n-am fost mai mândră !

    Ia să vedem cum s-au desfășurat lucrurile. Bine s-au desfășurat … frumos s-au desfășurat… și, ca de obicei, nu există cuvinte prezidențiale pentru a defini o desfășurare atât de bună și de frumoasă:

    „Viziunea noastră, a României, este una puternic pro-europeană, și avem, noi, România, ca obiectiv strategic o integrare mai PROFUNDĂ în Uniune. Vrem ca acest lucru să transpară și prin felul în care vom organiza Președinția. Noi suntem pentru o integrare MAI PROFUNDĂ … Despre toate aceste lucruri am vorbit astăzi în Consiliul Comisarilor. Am primit încurajări, am primit idei FOARTE BUNE , am primit întrebări FOARTE BUNE – recunosc (!!! n.n.) că niciuna încuietoare – și sunt FOARTE OPTIMIST în ce privește colaborarea noastră în pregătirea Președinției Consiliului Uniunii.”

    Ei, Klaus, cam cât de PROFUNDĂ vrei mata să fie integrarea? Au nu se „scufundaseu” românii destul de la integrare încoace și când să iasă la suprafață… jap! jap! stai ! … că-i cu două viteze și alor noștri li s-a dat viteza aia mai împiedicată? Eu zic că suntem băgați destul de PROFUND unde suntem…

    În schimb, când a ajuns la legile justiției , brusc, Klaus s-a mai înviorat și a scos capul din PROFUNZIMILE PROFUNDE :

    „Personal, sunt hotărât și convins că voi reuși ca aceste discuții să se termine cu legi care vor fi, în varianta cea mai bună, îmbunătățite, legi care pot fi folosite practic, dar, cel mai important obiectiv al meu rămâne același: independența justiției românești este intangibilă, o chestiune pentru care mă voi implica total și voi face tot, absolut tot, ce poate să facă un Președinte pentru a păstra lucrurile așa!”

    Deci , ați înțeles , prieteni? Ajunse în varianta cea mai bună, legile noastre vor fi , în sfârșit, ÎMBUNĂTĂȚITE! Deoarece ÎMBUNĂTĂȚIREA CELEI MAI BUNE VARIANTE este prioritatea președintelui nostru ! Ca să poată fi folosite PRACTIC! căci este știut că unele legi ale justiției sunt pur teoretice și nu se aplică niciodată! Însă domnul Klaus e mare pișicher, pentru că, după ce ne amăgește că vă ÎMBUNĂTĂȚI PERFECȚIUNEA , ne zice , la sfârșit că va „…face tot, absolut tot, ce poate să facă un Președinte pentru a păstra lucrurile așa!”, adică „…să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica… ”.

    Ei, și pentru această schimbare care să păstreze lucrurile exact cum au fost, președintele nostru este dispus chiar să iasă din condiția sa consacrată de moluscă , întinsă doi metri pe verticală:

    „…Și pentru asta, eu cel puțin mă agit destul de mult. Se vede, nu se vede, este partea a doua”

    A, cum naiba să nu se vadă, presidente, că pentru mata agitația chiar că ar fi un eveniment planetar! Că ultima oară când te-ai agitat se deschisese vânătoarea de elefanți, la Guvern, și erai singurul care-i putea depista, căci este știut că elefanții se ascund cu un deosebit talent prin cotloanele Palatului Victoria …

    Dar toate astea le știați prieteni… ne-am luat cu vorba și nu v-am spus de ce-am fost mândră de președintele meu astăzi : ei bine, deoarece Jean Claude Junker a avut nevoie să se urce pe-un scăunel ca să-l pupe pe freză , exact ca Charles Boyer când voia s-o sărute tandru pe Ingrid Bergman, cea cu două capete mai înaltă decât el, în „LUMINĂ DE GAZ ”…

    O, TEMPORA !… Era mai ușor cu Băsescu Traian și parcă și suprafața de pupat era mai netedă…

  12. România, a fost construită cu oameni de mare valoare, avem mare nevoie astăzi, vă rog să vă pregătiți pentru anul 2024…,merită. Cu respect.

  13. Cum zic am fost analist programator … La cursurile de programare (mai precis de la primul curs) am intels ca sunt si „variabile” care au valori „implicite” si ca programatorul trebuie sa stablieasca dintru inceput ce variabile foloseste si valoarea lor … Si dupa primele 2 programase am invata sa acoird atentie „implicitelor” ca apoi sa observ ca si in viata de zi cu zi exista „implicite” …. si ca aceste „omplicite” nu prea sunt luate in seama …

    Si cu aplicatie lasucarul stradal-politic de azi ….

    ONG pentru copii cu autism, la un pas de desființare
    Este cazul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ“ din Bistrița-Năsăud, pentru copii cu autism. Este prima ONG care a anunțat că s-ar putea închide, din cauza acestor modificări. Prin ultimele schimbări fiscale, companiile mici, cu cifra de afaceri sub un milion de euro, nu mai plătesc impozit pe profit. Măsura este benefică în sine, din păcate însă, nu mai există deductibilități, firmele nemaiputând să treacă pe cheltuieli donațiile. Rezultatul va fi că anumite zone, care și așa sunt defavorizate, vor rămâne fără fonduri.

    Până în prezent, veniturile Asociației „Micul Prinț“ se bazau în proporție de 20% din sponsorizări de la societățile mici și 80% din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. „Ei bine, s-a terminat. Bugetul nostru, începând cu acest an, este privat de sponsorizări de la firme, căci din cauza modificărilor fiscale, pentru a mai beneficia de facilitatea de a-şi deduce din impozit, firmele trebuie să aibă o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Cele mici trec la microîntreprinderi şi nu mai plătesc deloc impozit pe profit. Adio, aşadar, prietenilor şi antreprenorilor care ne-au sprijinit sporadic, cu cât şi-au permis, când şi-au permis“, spune Ana Dragu, președintele fundației.

    https://www.cotidianul.ro/ong-pentru-copii-cu-autism-la-un-pas-de-desfiintare/

    Acest text are marele merit de a fi mai transparent decat sticla optica de cea mai buna calitate…. Caci ati retinut ideea?
    Puterea PSD ALD#E e de porc fiindca scade impozitele celor mai putin potenti financiar!
    Nu este prima data cand se reproseaza asta insa este prima data cand se face cu atata transparenta! Caci nu merge sa chemi la proteste cu lozinci de genul „Vrem sa platim impozite mai mari !” .. deci gutzanu (porumbelul comun ala de facut ciulama) trebe conditionat sa zbiere ca nu e de acord cu efectu’ colateral si ca cand se va trezi ca nu ii mai scade impzotu sau chiar creste .. i se va sopti la ureche :”pai mai boule asta ai cerut!” va tacea ca in papusoi caci se stie :gutzanu se crede destept! Si nu va zice ca Postelnicu ci se va mandri cu „moralitatea”sa.

    Si morala? Ca care morala ? Ca daca ar fi o umra de morala , acu ca este iertat de impozit ar putea sa doneze direct dublu! Ca are de unde!!!

    Ca se obiceai morala e imorala ….

  14. Prigoana dejista viza in Ardeal si Banat liderii de nationalitate romana .
    Nu a existat director de liceu in perioada interbelica , functionar de rang mediu in administratie sau politie , avocat cu un anume renume ROMAN mai ales din Nord Vestul Transilvaniei care sa nu fi cunoscut Canalul si puscaria .
    Se uita de unii de mai sus ca , etnic , mare parte din ” procurorii ” RPR erau israeliti ( de exemplu , toti cei 3 ” procurori ” care l-au condamnat pe fratele lui Dejeu , Alexandru , la moarte , erau evrei ) si parte din cadrele medii si inalte ale Securitatii RPR erau din randul minoritatilor – maghiari , israeliti , ucrainieni .
    In afara episcopului romano-catolic maghiar Marton Aron , inchis de regimul lui Dej , nu cunosc cazuri de lideri maghiari din Ardeal in regim de detentie – exterminare in RPR .

  15. Fragmentarium
    FEBRUARIE 1, 2018 LA 1:43 AM

    Intr-adevar, comentariul dvs contine si semnificatiile:

    ENUNTUL:
    ,,…premierul Viorica Dancila a primit o scrisoare de felicitare din partea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, si o scrisoare de felicitare postata pe Twitter din partea presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker. Ambele felicitari au comunicat o asteptare comuna: promovarea de catre Romania a valorilor Uniunii Europene.”

    SEMNIFICATIA:
    ,,sa reflectam asupra a doua stereotipuri ideologice,……….Occidentul european ne cere sa ne supunem intereselor sale prin a ne lasa modelati de “valorile (vestice) europene”, care ne sacrifica interesele si traditiile.”

    Cam asa suna toate mesajele politicienilor comunitari, benevole sau protocolare, goale de continut, dar pline de semnificatii.
    O fi Viorica Dancila perceputa (de catre staff-ul european) ca un fel de cal troian comunitar in guvernul domnului Dragnea ? (Z)
    ps
    Prin ,,continut” inteleg respect nemimat fata de conducerea legitima a unui stat democratic independent, partener egal atasat adevaratelor valori europene, acele valori care au stat la baza constituirii initiale a Comunitatii de state independente europene.

  16. O alta „implicita” a agitateiie #rezist este scderea consumului.
    Amalia a facut un scurt si clar expozeu (https://adriannastase.ro/2018/01/27/voi-merge-duminica-la-antena-3/comment-page-1/#comment-177712) al meritelor consumului – cresterea pietei … si as adauga ca o piata mai mare este si o baza de plecare ptr export.

    Imediat doi teleptualio distinsi (intru disimulare, bascism si buna credinta punica) Jagardelian zi ZeV(zecea) au sarit ca arsi : „onsumul e rau! Consumul inseamna import! Cponsumul inseamna deficit!”uitand sa zica ca consumul s-ar putea face si cu productie interna – de ex barbza Dorna sa se faca aici cu lapte din Dorna, Zarea sa produca din nou Sarmis .. samd
    Da ntz. Ineptualitatea noastra e pornita ca trebuie sa impirtam ca altge e „ceausim”si asta se stie inseamna mizerie ca in anii 80 . ??!! Ia sa luam un caz :

    Industria zahărului, pusă pe băț
    Zilele trecute fabrica Zahărul Oradea a intrat în faliment. Privatizată la începutul anilor 2000, către un concern german, fabrica își închide porțile. Peste 200 de angajați vor fi lăsați pe drumuri, în condițiile în care de anul trecut s-a liberalizat piața zahărului în Uniunea Europeană, iar fabricile nu mai aveau o cotă maximă de producție.

    La sfârșitul anului 1989, în România, cele 34 de fabrici de zahăr produceau anual 400.000 tone de zahăr și aveau 51.000 de angajați. Doar șase județe nu aveau fabrică de zahăr – Prahova, Caraș-Severin, Harghita, Covasna și Mehedinți.

    În momentul de față, doar patru fabrici de zahăr mai funcționează, în afară de cea de la Oradea, care este pe cale de a-și da obștescul sfârșit. Este vorba de cele de la Buzău, Roman, Luduș și Bod (lângă Brașov), primele trei fiind deținute de multinaționale (Tereo și Agrana), iar ultima de un investitor român. În treacăt fie spus, prima care a fost închisă și tăiată pentru a fi vândută pe bucăți a fost chiar cea care acum 28 de ani era cea mai nouă și cea mai modernă – unitatea de la Năvodari, care nu ar fi avut niciun motiv temeinic să dea faliment, din moment ce avea portul la câțiva pași.

    Clar? falimentul este bine venit! Pentru fabricile din .. Germania!!!

    Pe piaţa internă se vând anual 600.000 de tone de zahăr, cu 200.000 mai mult decât se procesa la începutul anului 1990. Pe piață mai sunt active fabricile de la Luduș (acționar majoritar concernul britanic MAN), Bucecea (capital de stat), Pașcani (proprietar European Drinks), Liești (capital de stat), Călărași (proprietar Argirom) și Corabia. Ioan Gherman, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de sfeclă de zahăr, spune că sunt din ce în ce mai puțini cultivatori: „Noi aveam în ţară 235.000 de cultivatori de sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de circa 100.020 de hectare. Știți câţi cultivatori mai avem acum? Circa 1.600! Suprafeţele de sfeclă au scăzut, am ajuns la un moment dat să avem circa 10.000 de hectare cultivate“.

    Clar? Noi importam zahar, desi ma putea produce. Si importul nu ionseamna diar falimentul fanricilor de zahar ci si disaritia cultivatorilor de sgercal de zahar. Disparitie spre Vest!
    Si de unde importam zaharul? Si din Germania!!

    Auzind de intrarea în faliment a fabricii, producătorii de sfeclă de zahăr și-au văzut pusă în pericol afacerea. Atunci s-au asociat și au făcut o ofertă pentru ca aceasta să își poată continua activitatea. Numai că decizia mai-marilor din Germania era cu totul alta. Fabrica trebuie închisă, să nu reprezinte pentru concern un concurent serios pe piața din Est. Astfel, fabricile deținute în Germania vor vinde mai mult, iar banii vor circula în economia germană. Pentru fermieri, falimentul fabricii de zahăr de la Oradea reprezintă și falimentul lor, în condițiile în care cele mai apropiate fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr se află la Luduș, care este mult prea departe. În plus, această fabrică are furnizorii ei din zona județului Mureș, iar costurile de transport pentru cei din vestul țării ar crește prețul materiei prime. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că statul german acordă subvenții substanțiale fermierilor față de cât poate oferi statul român agricultorilor noștri
    Citeste mai mult la https://www.cotidianul.ro/industria-zaharului-pusa-pe-bat/ .

    Si in alte domenii tot asa … si Romania importa .
    Deci #rezist rezisat ca sa n u creasca consumul. Adica veniturile.
    Si nu se gandeste ca ar putea sa se faca productie locala – ca deh Europa are supracapacitati de productie!!!

  17. Platforma Romania 100, speculatie indecenta: Guvernul Dancila ar fi indepartat steagul UE din poza de la depunerea juramantului la Palatul Cotroceni

    Intrigilor si calomniilor politice tesute in jurul Guvernului Dancila, unele inca inainte ca membrii acestuia sa fie desemnati sau sa fi intrat in paine, li s-a mai adaugat inca una, cu vadite tente tendentioase si de “internationalizare”. Platforma România 100, cu aspiratii de partid politic, a fostului premier Dacian Cioloş, a facut, joi, o speculatie indecenta. Ea a sustinut, pe pagina de Facebook, că din fotografia oficială a Guvernului Dăncilă ar fi fost “îndepărtat” steagul UE. Platforma Romania 100 s-a intrebat, totodata, retoric, dacă aceasta este „o greşeală de protocol” sau un „mesaj” geopolitic privind direcţia României. Adevarul, la care poate ajunge oricine de buna credinta, este ca nici una din afirmatiile Platformei Romania 100 nu corespunde realitatii. Nu a fost vorba de nicio “indepartare” de steag UE, de nicio “greseala” de protocol, de niciun “mesaj” de directie. Oricum, niciuna din aceste aberatii politicianiste, atribuite doar cu rol de intriga Guvernului Dancila, nu ar fi fost permisa. Poza cu pricina a fost facuta la Palatul Cotroceni, deci “acasa” la presedintele Klaus Iohannis. Alta este esenta acelui cadru din fotografie, avand in fundal un grupaj cu simbolurile nationale – steagul si stema Romaniei. Guvernul national a depus juramant Romaniei, sub auspiciile simbolurilor nationale, constitutionale. Simbolurile supranationale nu-si aveau locul intr-o poza cu un juramant national. Pe de alta parte, poza nu a fost cu intreg interiorul salii. Cu siguranta ca in sala se aflau si simbolurile UE si NATO. Speculatia de rasul lumii, ca “pentru prima dată după mulţi ani în care steagul Uniunii Europene a stat lângă cel românesc, aşa cum se întâmpla în cazul Cabinetului Cioloş sau chiar cel condus de Victor Ponta, acesta a fost îndepărtat din poza oficială”, poate fi lesne demontata. Comparand pozele Guvernelor Dancila si Tudose cuprinzand acelasi eveniment se poate vedea acelasi fundal, cuprinzand cele doua simboluri nationale, steagul Romaniei si stema Romaniei. Nefacand distinctia intre simboluri si evenimente, speculatia se intoarce, inevitabil, impotriva autorilor ei. Daca taceau, credibili ramaneau. Din astfel de patrihoti a fos alcatuit guvernul tenocrat? Care nu stiu nici macar ca un juramant national se depune sub auspiciile simbolurilor nationale? Culmea cinismului este ca acesti politruci supranationali vor sa mai ajunga sa populeze Guvernul national al Romaniei.

  18. Ce facem cand nu avem loc la o masa?

    Conceptia si conceptul privind “sfarsitul istoriei” i-au apartinut lui Francis Fukuyama. Infirmate, acestea au fost retrase, dar locul lor a fost luat de “conflictul civilizatiilor” al lui Samuel Huntigton, venind din acelasi spatiu. Privind intrebarea “cât mai este de unită Uniunea Europeană din 2018?”, o privesc fara nicun fel de dramatism. Orice formula de integrare economica are un caracter istoric. Inclusiv largirea, contractia sau refondarea, oricat de multe sau de putine ar fi ele. Adaptarea si readaptarea tin de inteligenta si filosofia supravietuirii. Pe de alta parte, nu trebuie sa facem greseala sa confundam unitatea Uniunii Europene cu unitatea Europei. Poate ca a venit vremea, ce-i drept cam tarziu dupa daramarea zidului Berlinului, dar e bine si asa decat niciodata, sa nu mai reducem intregul Europa la una sau alta din partile sale. Pe continent pot incapea si coexista mai multe modele de integrare economica, fara a se pune in cauza unitatea europeana, recastigata dupa disparitia totalitarismului comunist. Ca pot exista grade diferite de democratie sau de autoritarism, este o alta problema, care tine de specific sau conjuncturi. Important este sa nu existe dictaturi, cu cunoscutele societati inchise, nerespectari ale drepturilor omului si represiuni in masa sau sistematice. Decat intre scaunele unei mese sau pe un scaun mai mic ori pe un al doilea rand de scaune, mai bine ne ducem la o alta masa. In esenta, vreau sa spun ca in Europa pot sa fie foarte bine mai multe uniuni economice regionale, iar cand este vorba de coordonare politica in probleme care vizeza intreaga Europa, ne putem aseza cu totii la o singura masa, la cea mare din sufragerie. (Comentariu la articolul „La masa sau intre scaune”, de Teodor Baconschi, care a aparut, azi, pe Contributors.ro) http://www.contributors.ro/editorial/la-masa-sau-intre-scaune/

Lasă un răspuns