A murit Verestoy Attila

A murit Verestoy Atilla, un veteran al comunitătii maghiare din România. Nu l-am mai intâlnit in ultimii ani dar a fost o vreme in care ne vedeam des iar rolul lui a fost important.
Unii poate nu isi amintesc dar guvernul pe care l-am condus a fost un guvern minoritar. In aceste conditii, rolul si sprijinul UDMR – cu o generatie de lideri  moderati – au fost  foarte semnificative, inclusiv pentru intrarea in NATO si finalizarea negocierilor cu UE. Si pentru o relatie orientată către viitor cu guvernul Ungariei, condus de Peter Medgyessy.
O dovadăa reprezentat-o si organizarea Zilei Nationale a României – 1 Decembrie – la Budapesta, la Hotelul Kempinsky, acolo unde, alături de mine si de reprezentantii guvernului român, au participat si premierul Medgyessy dar si Laszlo Kovacs si Arpad Goncz. Un mare act de curaj!
O contributie importantă la aceste proiecte a avut Verestoy Attila, un negociator dur dar care si-a tinut intotdeauna cuvantul. El a vrut ca maghiarii să se simtă acasă in România. Acest proiect trebuie să continue, in ciuda radicalilor de tot felul din Ungaria sau din România.
Dumnezeu să- ierte defectele si să-l odihnească!
PS Fotografia alăturată a fost realizată la Budapesta, la 1 Decembrie 2002.

31 de gânduri despre “A murit Verestoy Attila

  1. Jos palaria pentru Verestoy .
    Se simtea cetatean roman , nu ura Romania , asa cum par sa fie succesorii lui la conducerea UDMR .
    Era un tip constructiv , nu un golan care doar distruge .
    Apropo de distrugere , ONG-urile USR PNL se organizeaza pentru a pune in bucati ce incearca PSD sa faca .
    Podul de la Braila ?
    ” Trebuie studii timp de ani de zile pentru sol , sunt infiltratii de apa , cel putin 10 ani ” .
    Capatul autostrazii Brasov – Comarnic , Rasnov – Cristian , 6 km , dat de Cuc unui constructor ?
    ” Nu e bun proiectul , e prea aproape de drumul national , nu se pot face exproprieri , giratoriul e prea ingust , sa fie anulat proiectul ” .
    Drumul expres Craiova – Pitesti ?
    Sa-l ascultam pe mollahul USR de Timis , Drula , consilier ciolosist , care se viseaza ministru ( cel putin ) : ” drumul expres este anxiogen . Banda de siguranta este prea mica . Pentru claustrofobi , este imposibil . Pe Craiova -Pitesti trebuie autostrada , nu drum expres ” ( autostrada la Sfantu Asteapta , nu exista studiu , ceea ce drumul expres are deja ) .
    Autostrada Sibiu – Pitesti si capetele ei licitate deja de PSD ?
    ” Cum de liciteaza capetele cand nu exista acord de mediu pentru INTREG sectorul Sibiu Pitesti ? Si cum acord de mediu cand nu se stie traseul in munti ? Si cum de indrazniti sa reziliati contractul pentru studiu , dat unor italieni ( care incaseaza milioanele fara sa faca nimic ) in favoarea studiului romanesc Iptana din 2004 ? Nu stiti ca strainii cer 200 de foraje pe 5 km la 9 metri adancime si Iptana are doar doua foraje ? Vom reclama la Bruxelles ca nu respectati cerintele pentru foraje si nu va veti lua banii ” samd samd .
    Ati spus iresponsabili ?
    Ati spus idioti ?

  2. A murit smenarul sef al UDMR(sectia maghiara a PCR),…el insusi un fost fruntas comunist !Ce a dorit el la nivel declarativ,…stim,…ce a facut pentru noi? Raspuns corect…NIMIC !!! Zona „reprezentata” de el se zbate in cea mai crunta saracie si dupa mirobolanta lui reprezentare de 28 de ani !Ceea ce in comparatie cu averea lui ,fara numar,fara numar este o mare realizare ! Evident ca el de pe malul lacului Snagov din vila lui de milioane de euroiiii nu prea vedea pana la Odorheiul-Secuiesc! Nooo,…apam(tata),…asa cum zicem noi,…sa-l odihneasca cel de Sus asa cum merita !!!!!!

    P.S.Faptul ca, a fost langa dvs la Kempinsky Nu a fost un mare act de curaj ci un mare act de „sa ma dau bine pe langa stapani” !!!!!!!!!!!!

  3. Un politician maghiar remarcabil, cu convingeri ferme, dar si un bun negociator si un om cu care s-a putut construi o relatie de relativa normalitate intre comunitati, structuri si oameni politici de etnii diferite.
    De fapt, partidele romanesti stiu foarte bine ca te poti baza pe maghiari, daca faci o intelegere cu ei pentru a exercita un act coerent de guvernare, sau a beneficia de sustinere in Parlament.
    Da, exista motive pentru a critica UDMR-ul, totusi, pe de alta parte, politicienii romani au multe de invatat de la confratii maghiari: Principialitatea, loialitatea, coerența si seriozitatea. Nu in ultimul rand, profesionalismul la nivel ministerial. Ministrii UDMR si-au facut, de regula, treaba, in mod corect si destul de eficient (spre deosebire de caricaturile romanesti investite, uneori, in functii prea mari, sau prea grele, pentru umerii lor).

  4. Mda….in fine, s-au stabilit persoanele care vor face parte din guvern, in urma unor negocieri dure in interiorul binomului Centru-Privincie (leadersheep-ul PSD din judete).
    Singura desemnare care imi inspira o relativa incredere, e cea a domnului Teodorovici la Finante. Dar sa vedem daca va avea curajul sa promoveze in guvern decizii de anulare a celebrului formular 600 si va intoarce hotararea privind trecerea contributiilor ditr-o parte intr-alta. Daca va face aceste doua lucruri, plus inghetatea oricaror alte modificari ale Codului Fiscal (in sens nefast pentru contribuabilii – agenti economici privati), va confirma, din punctul meu de vedere, asteptarile.

    Foarte interesant..iar apare, subit, in față, Ana Birchall, intr-un post suplimentar de vicepremier fara portofoliu. Intrebata ce atributiuni va avea, replica a fost naucitoare: ,,Va va raspunde doamna prim ministru ce decizii va lua.” (sic!) Se mai poate adauga ceva ? Eu prefer sa ma abtin. (Z)
    Apare si sefa sefelor, doamna Dancila: ,,Va rog sa-mi adresati, luni, toate intrebarile”.
    Normal (completez eu, in gand si in aceste momente, in scris) din moment ce Daddy inca nu luat cuvantul. Dupa ce vorbeste Daddy, o sa spuna cate cava si doamna de la conducerea (formala) a guvernului. Dar nu inainte de a fi bine pregatita in weekend ce anume are voie sa vorbeasca si ce nu, dupa investire (cică).(Z)
    Oare ce fel de entitati sunt ,,barbatii” din PSD? Cat de lasi pot fi ei, dupa ce au depasit record dupa record ? Au decis amplasarea femeilor pesediste in față, pe post de marionete parfumate, in speranța că orice ar face guvernul, opinia publica nu va indrazni sa critice…femei, demersul fiind (prezumat) incorect politic.
    Eu ii asigur pe acesti asazisi berbanți ca cetățenii nu sunt chiar atat de redusi asa cum crede Liviu Dragnea si stiu foarte bine cine sunt papusarii.
    Asa ca, stimate CEX, sa nu-ti faci iluzii ca joaca de-a guvernarea si de-a modificarea modificarilor va va mai aduce voturile pe care le-ati castigat in 2016, mintind cu nerusinare ca aveti un program de guvernare profesional bazat pe proiecte. O simpla maculatura, (mai) buna de folosit pentru carti de ,,colorat”, atat pentru cei mici, cat mai ales pentru dezamagitii cei mari.

  5. A fost o perioadă, când Verestoy Attila a fost echidistant în privința modului de abordare a pretențiilor, uneori nejustificate, ale minorității maghiare. L-am apreciat atunci foarte mult. După aceea… s-a răzgândit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  6. Lovitură pentru mișcarea #rezist? Toți oficialii americani care au susținut protestele pentru justiție și „lupta anticorupție” în ultimii ani au fost ELIMINAȚI din Departamentul de Stat al SUA. A mai rămas Klemm

    Rând pe rând, oficialii americani care au susținut doctrina „exportului de democrație” în alte țări, au dispărut din funcțiile pe care le dețineau în administrația Statelor Unite.

    Prima dintre ele, cea care a și promovat intens în România „lupta anticorupție” și „statul de drept”, a fost Asistentul pentru Afaceri Europene și Euroasiatice al Secretarului de Stat, doamna Victoria Nuland. De altfel, doamna Nuland a fost primul oficial de rang înalt ce a fost demis de noua administrație, la nici 7 luni de la preluarea mandatului.

    Victoria Nuland, una dintre apropiatele actualului ambasador al României de la Washington, a fost cea care în 2014 vizita special Bucureștiul pentru a critica unele măsuri adoptate de Parlament în privința Codului Penal.

    „Atunci, Nuland a avut întrevederi cu procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, cu președintele Traian Băsescu și cu ministrul de Externe Titus Corlățean, dar nu și cu premierul Ponta, care a lipsit atunci din țară, presa speculând că absența s-a datorat chiar vizitei lui Nuland și atitudinii critice a oficialilor americani față de autoritățile politice de la București”, scria Profit.ro.

    De asemenea, în ianuarie, Nuland a avut o întâlnire cu câțiva reprezentanți – pe alese, ai unor ONG-uri și ai mass-media apropiată de regimul fostului președinte Băsescu. Unii dintre aceștia sunt acum membri ai USR. Acestora le spunea că nu înțelege „de ce românii nu ies în stradă când vine vorba despre justiție și corupție”. Tot atunci, doamna Nuland s-a întâlnit cu șapte jurnaliști: Mircea Marian (EVZ), Dan Tapalaga (Hotnews), Sabina Fati (RL), Florin Negrutiu (Gandul), Alina Gheorghe (TVR), Catalin Prisacariu (B1). Toți aceștia sunt și astăzi susținători ai protestelor pe tema justiției.

    Ultima întâlnirea a Victoriei Nuland a fost cu președintele Iohannis în ianuarie 2016, scria ActiveNews.

    Brian Hoyt Yee, adjunctul doamnei Nuland, nu mai este nici el angajat al Departamentului de Stat al SUA, informează Al Jazeera.
    Conform sursei citate, Yee și-a prezentat demisia la începutul acestui an din cauza neînțelegerilor cu privire la noua politică externă a administrației Trump. Mai precis, Yee ar fi spus că SUA își face „adversari din țări pe care ar trebui să și le apropie”.

    Brian Hoyt Yee a fost adus în cadrul Departamentului de Stat chiar de către fosta sa șefă. În calitatea sa de adjunct al acesteia, Brian Hoyt Lee a continuat discursul promovat de Nuland cu „lupta împotriva corupției”.

    La finalul lui noiembrie, ActiveNews scria despre iminenta sa numire în funcția de ambasador al Macedoniei, dar până la urmă, n-a mai fost să fie. În februarie 2017, Yee s-a întâlnit și el cu patru dintre jurnaliștii selectați anterior de cineva pentru întâlnirea cu doamna Nuland: Dan Tăpălagă (Hotnews), Ramona Avramescu (TVR), Florin Negruțiu (Digi 24) și Liviu Avram (Adevărul). De remarcat este că Negruțiu a fost prezent în 2014 ca reprezentant al Gândul, iar în 2017 ca reprezentant al Digi 24. Mențiunea este importantă, deoarece marchează schimbarea prin care a trecut Digi între 2014 și 2017, necesară pentru a deveni „de încredere” pentru emisarii Departamentului de Stat. Remarcabil este și faptul că Evenimentul Zilei și-a pierdut locul odată cu punerea pe liber a echipei din care făceau parte Mircea Marian, Grigore Cartianu, Mălin Bot și alții.

    Mark Toner este și el unul dintre oficialii din Departamentul de Stat care s-au implicat în bătălia politică internă. Astfel, în calitatea sa de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, acesta emitea în februarie o declarație prin care arăta „îngrijorarea SUA” privind acțiunile Guvernului Grindeanu.

    Având în vedere rangul scăzut al persoanei în cauză, declarația a surprins foarte multe persoane. Și pe bună dreptate: la nici două luni după emiterea ei, Mark Toner a fost eliberat din funcție.

    În acest moment, din echipa „democrată” care a susținut și implementat la București doctrina „luptei anti-corupție” nu a mai rămas decât Hans Klemm. Poziția acestuia este mult mai șubredă acum, după ce toți superiorii săi ierarhici, cei care l-au recomandat pentru numirea în post, au fost îndepărtați.

    De altfel, cea mai virulentă poziție a lui Klemm pe tema legilor justiției în varianta PSD-ALDE a avut loc la finalul lunii noiembrie 2017, atunci când Brian Yee încă mai era în funcție. Tot atunci a avut loc și ultima intervenție a Departamentului de Stat pe subiect, ceea ce acum poate fi interpretată ca un ultim act al lui Yee înainte de predarea postului.

    La București circulă insistent zvonuri cu privire la înlocuirea lui Hans Klemm cu un diplomat apropiat președintelui Donald Trump.”

    • Interesante informatii despre „jurnalisti” genTapalaga si ceilalti lingatori de usi pe linga inalti reprezentanti ai lui Obama si Clinton. Ce este bizar e ca in general administratiile „liberal-progresist-socialiste” (Partidul Democrat) au favorizat pe fata dreapta romaneasca, implicind si diplomatii ei la Bucuresti, pe cind republicanii par ca se inteleg mai bine cu reprezentantii stingii nationaliste romanesti.

  7. M-am bucurat mult când le-am primit şi mă grăbesc să vi le fac cunoscute şi aici :
    Creierul este organul cel mai remarcabil. El funcţionează 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, de la naştere până când te îndrăgosteşti.

    Nu e trist să n-ai bani. E trist să ai DOAR bani.

    Niciodată nu te uita înapoi! Dacă Cenuşăreasa s-ar fi întors după pantof, nu ar fi devenit prinţesă.

    Normal că uneori vorbesc cu mine însumi, deoarece câteodată am nevoie de sfaturi de la un expert.

    Bărbatul ideal nu bea, nu fumează, nu înşeală, nu înjură şi nu există!

    „Înainte de a-mi judeca viaţa, înainte de a vorbi despre mine, încalţă-te cu pantofii mei şi parcurge drumurile pe care le-am parcurs. Trăieşte-mi durerile, îndoielile, bucuriile. Trăieşte-mi anii pe care i-am trăit. Şi cazi acolo unde am căzut şi ridică-te aşa cum m-am ridicat.” (Luigi Pirandello)

    Ştiai că dacă verşi cafeaua fierbinte pe tine, te trezeşti mai repede decât dacă o bei?

    Dacă tac, nu înseamnă că ai dreptate. Înseamnă că am înţeles că degeaba îţi explic…

    Avantajul când eşti inteligent, este că poţi face oricând pe prostul… ceea ce invers este imposibil.

    Bărbaţii au descoperit focul, dar femeile au descoperit cum să se joace cu el.

    Nu există întâlniri întâmplătoare. Orice om din viaţa noastră este un test, o pedeapsă sau un cadou…

    Să ai o inimă bună într-o lume atât de rea înseamnă curaj, nu slăbiciune!

    Cele mai ieftine lucruri pe care banii le pot cumpăra sunt oamenii.

    Cel mai frumos cadou pe care îl poţi face cuiva este TIMPUL TĂU, pentru că dăruieşti o bucată din viaţa ta pe care nu o vei mai lua niciodată înapoi.

    • Bărbatul ideal nu bea, nu fumează, nu înşeală, nu înjură şi nu există!
      Si chiar daca exista .. pe cine intereseaza?

      • Draga Ana

        poate dumneavoastra sunteti o .. exceptie .. dar cu o floare. Popate nu ati observat dr femile porefera „baietii rai” .
        Asta pesesmne ca se amuza nest[pus inmcercand sa „educve” barbatii de la sosestele pe care le poarta pnana la ce muzica sa aprecieze.. Ori in cazul uni barbta „ideal” sau aapopae .. ce sa mai educe? Sa il invete sa bea? Sa injure? Absurd!
        Asa ca se cauta unu mai interesant …

        (si ca sa va enevez rau de tot .. Eun sustin ca daca femiele ar gandi cat pisicile ar trai muot mai bine! Ca eu n u am vazut pisica plecand dint-o casa, famile unde este bine tratata!! Sau incurcandu-se cu niste mocofani poroibili- vobesc de pisici! )

  8. „România şi Germania au încheiat, pe 23 martie 1939, un contract de clearing, prin care ţara noastră se obliga să livreze Berlinului diverse mărfuri. Contractul prevedea că Germania trebuia să plătească în mărci germane imperiale către BNR, care achita apoi în lei româneşti către exportatori. După izbucnirea controversei, reprezentanţii Ministerului german de Finanţe au susţinut că România a renunţat la orice pretenţie financiară faţă de Germania semnând Tratatul de Pace de la Paris, pe 10 februarie 1947. Experţii spun însă că răspunsul este incorect. Aceasta pentru că articolul 28 din Tratatul de Pace de la Paris prevede că România renunţă la toate pretenţiile faţă de Germania „cu excepţia celor care rezultă din contracte şi alte obligaţii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum şi din drepturi dobândite înainte de aceeaşi dată”.
    S-a spart fondul de pensii (excedentar) al românilor imediat dupa 1989, pentru a plati Germaniei o datorie (achitata de P Roman)pentru asigurarile de sanatate ale unor români care au lucrat temporar in Germania inainte de lovitura de stat din 1989.De ce oare nu achita si Germania acea datoriae reala fata de România folosindu-se aceeasi politica corecta de compensare a pagubei . Germania prefera oare ,practicarea cu buna stiinta . a unei politici tip : jongleala , jacmaneala, iertare,stergere, scutire ,nerecunoastere… E corect? Pâna când , poporul roman e tratat ca ,,Cenusareasa Europei ?
    Ba, mai mult, un reprezentant al Greciei a dorit să inițieze în Parlamentul European o dezbatere despre datoriile istorice al Germaniei. Deși ați putea crede că Parlamentul European este locul ideal pentru o dezbatere, ei bine, un europarlamentar român a considerat exact opusul:

    Cristian Preda, fost lider al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania – , dar și membru al GDS, a găsit de cuviință să blocheze o dezbatere pe tema datoriilor istorice ale Germaniei.”
    P.S. Chiar nu se mai poate face nimic în această speţă ?! Măcar cu Cristian Preda şi cred că tot putem face ceva : Să fim mai atenţi ca asemenea specimene să nu se mai plimbe , cel puţin nu trimis de noi, prin Europa !

  9. Îmi pare rău de Verestoy. Îmi plăcea. Era dintr-o bucată.
    Ce vremuri! Sărbătorirea Zilei Naționale la Budapesta!
    În altă ordine de idei, am constatat că minoritarii vorbesc cel mai corect românește. Mă refer la oamenii cu carte: Vosganian, liderii maghiari, Marian Nazat…
    Excepție Ioh.
    Dumnezeu să-l odihnească pe Verestoy!

  10. Verestoy Attila a fost unul din cei mai feroci sustinatori ai politicilor maghiare antiromanesti din Transilvania.

    Dupa buna si verificata traditie a acestor dusmani din interior, avea mare grija cum se poarta si ce spune in spatiul public, atunci cand avea de-a face cu romani, dar, inconjurat de coetnici, se dezlantuia.

    Chiar si in ciuda acestei atitudini duplicitare si fatarnice, opiniile si initiativele sale antiromanesti transpar in spatiul public (ca, de pilda, pretentia ca, in Harghita si Covasna, inscriptiile publice sa figureze nu doar in romana, ci si in maghiara, ca si cum nu toti cetatenii Romaniei ar avea obligatia sa cunoasca limba tarii in care traiesc).

    Mai curajos, mai concret si mai corect a fost, in aceasta privinta, Klaus Iohannis, care – desi din motive evident populiste, cautand sa-si restaureze, cat de cat, popularitatea, grav afectata de refuzul initial si incapatanat de a numi un premier PSD si de participarea la tentativa de lovitura de stat de la inceputul anului 2017 (cand cu manifestatiile organizate sub pretextul ordonantei 13) – s-a declarat public ingrijorat de faptul ca minoritarii maghiari din Romania nu cunosc limba romana.

  11. Participarea primului-ministru al Ungariei, a ministrului de externe şi a unui fost preşedinte la sărbătorirea zilei naţionale a României la Budapesta, zi ce marchează tocmai unirea Transilvaniei cu România, a fost cu certitudine un succes diplomatic, dar şi un «show» mediatic de care Ungaria avea nevoie în vederea aderării la UE care impunea drept condiţie fundamentală ca statele membre să nu aibă pretenţii teritoriale în afara graniţelor lor. Oricum, «luna de miere» nu a ţinut mult şi nici nu era de aşteptat să ţină, căci UDMR nu a fost şi nu este decât în mod aparent un partid etnic «moderat». Doar mijloacele pe care le foloseşte diferă, scopul său este acelaşi cu cel al celorlalte partide maghiare : obţinerea de cât mai multe avantaje până la autonomia deplină, eventual chiar independenţa finală, după cum o dovedeşte şi recenta declaraţie referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc. UDMR a semnat împreună cu celelalte partide maghiare acest act de sfidare la adresa României, în Anul Centenarului, la sugestia şi iniţiativa cercurilor naţionalist-extremiste din conducerea politică a Ungariei.

    Problema minorităţilor este spinoasă nu numai pentru România, ci şi la nivel mondial. Practica internaţională actuală respinge constrângerea ca mijloc de rezolvare a problemei minorităţilor. Soluţiile trebuie aşadar găsite împreună cu minorităţile, prin negocieri cu acei lideri care nu recurg la revendicări maximale şi sunt dispuşi să lupte pentru drepturile – chiar extinderea drepturilor – minorităţii pe care o reprezintă, dar numai în cadrul legal al statelor pe teritoriul cărora convieţuiesc împreună cu populaţiile majoritare. În aceste condiţii, orice manifestare de slăbiciune din partea puterii centrale încurajează minorităţile să suprasolicite, ceea ce are drept rezultat inevitabil acutizarea iredentismului în rândul acestora.

  12. M.E.P.

    Vorbiti de independenta finala a Tinutului Secuiesc.
    Incercati, cu ajutorul imaginatiei, sa completati pana la capat ,,puzzle-ul” privind planul integrat de viabilizare a unui astfel de proiect.
    Cum vedeti o enclava independenta a maghiarimii in Transilvania ? Ca un fel de Berlin de Vest ? Cine si cum va asigura podul aerian ? E simplist, pueril si nefezabil.
    Nu cred, mai probabil mi se pare un plan pe termen lung de dezlipire a intregii Transilvanii de Romania.
    Pare un scenariu de SF, dar ganditi-va ce s-ar intampla daca si romanii de dincolo de Carpati ar opta pentru un altfel de destin. Oare intamplator Transilvania si Banatul au fost acaparate, preferential, de multinationale si de proprietarii straini de terenuri ? Oare intamplator acolo s-au infiltrat, preponderent, oengeurile si ideologii dreptei occidentale ?
    Daca proiectul mai amplu vizeaza de fapt un rapt consistent, Budapesta fiind doar un releu intermediar ?
    Desigur, este nevoie de acceptul majoritatii romanesti, dar sunt destule voci de romani care relativizeaza tot ce are legatura cu valorile romanesti traditionale si care cred fara rezerve in lozinca (inepta) oengist-userista cu ,,ciuma rosie”.
    Iata ce a devenit Clujul, un centru de dezvoltare, dar totodata si un focar de relativa instrainare de Romania. Daca in urma cu ani locuitorii Clujului il votau pe Funar, acum au trecut in extrema cealalta si voteaza cu Europa. Ma rog, asa cred ei, ca Traian Basescu, Klaus Yohannis, Emil Boc si #Rezist reprezinta Europa.
    In plus, sa ne gandim unde vine de fapt printul Charles. Vine, el, in Romania ? Nu. Vine in Transilvania lui Dracula (in general) si in zona urmasilor elitei nobiliare maghiare (in special).Are acest lucru vreo semnificatie ? Este posibil, dupa parerea mea.
    Proiectul Catalonia nu a reusit, dar asta din doua motive:
    1. Spania este un stat puternic cu autoritati centrale puternice;
    2. UE si NATO nu agreeaza dezintegrarea Spaniei, un pilon important al coeziunii euro-atlantice.
    In schimb, Romania ce este, in afara de vaca de muls si loc de scuipat de catre diriguitorii euro-atlantici care cred ei ca stiu mai bine ce le trebuie romanilor ?
    Ar trebui ca noi sa stim ce vrem, macar prin punctele esentiale, acelea care ne unesc ? Eu cred ca da.
    Si de aceea sustin ca infrastructura care sa lege strans si fluent toate cele trei tari romanesti este vitala.
    In schimb, noi facem tone de guverne, planuri de guvernare care ingalbenesc prin sertare si ne certam 24/7/365. Halal natiune !

  13. Adrian Vasilescu spune că datoria Germaniei către România reprezintă o „restanță” care datează din 1947, de pe vremea schimburilor cu mărfuri dintre cele două state. De atunci „ar fi existat un sold de aproximativ un miliard de mărci germane”, explică purtătorul de cuvânt al BNR, care adaugă că acești bani nu mai pot fi recuperați, pe motiv că „nu există niciun fel de document și nicio creanță”
    https://www.dcnews.ro/bnr-recunoaste-datoria-istorica-a-germaniei-catre-romania-ce-se-intampla-cu-banii_352729.html

    Pe internet, pe mai multe siteuri s-au pus „cap la cap” diverse declaratii in urma carora privim la un tablou de-a dreptul infiorator. Dupa ce Klaus Iohannis a ajuns presedintele Romaniei, cu intervenii de afara si dupa ce, in urma conflictului din Ucraina, Romania a devenit un principal pilon pentru NATO, in urma unor intelegeri la nivel global, s-a hotarat ca tara noastra sa renunte la datoria istorica a Germaniei fata de noi, asa cum fusese ea semnatata de editorialistul Ziuanews Radu Golban, care descoperise documente ce atestau ca statul condus acum de Angela Merkel ne datoreaza aproape 19 miliarde de euro. Prezentam in continuare suita de declaratii:
    Preşedintele Senatului, (n.n. – la acea vreme), Vasile Blaga, a anunţat, intr-o declaratie, că „BNR a identificat date suplimentare potrivit cărora Germania nu are datorii istorice faţă de România.” În acest sens, Senatul a respins propunerea de înfiinţare a comisiei speciale privind datoria istorică pe care nemţii o au către ţara noastră. Propunerea de înfiinţare a a Comisiei a fost respinsă cu 65 de voturi „împotrivă”, 48 „pentru” şi trei abţineri, relateaza Realitatea.net.

    Radu Golban: „S-au făcut presiuni ca România să renunţe la cele 19 miliarde de euro din Germania”
    mai mult la http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/klaus-iohannis-renunta-la-datoria-istorica-a-germaniei-fata-de-romania-de-19-miliarde-de-euro-158063

    Aceşti bani nu se pot converti în cash, spun nemţii, pentru că acordul, deşi semnat în 1939, a intrat în vigoare în 1940, adică în timpul războiului, ceea ce înseamnă că nu poate intra sub incidenţa formulării din Tratatul de Pace de la Paris, de care vorbeam în articolul trecut
    http://www.capital.ro/datoria-germaniei-catre-romania-ce-spun-nemtii-154086.html

    Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara. Motivul: „articolele critice la adresa Germaniei”. Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că această decizie este luată la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara.

    Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT, iar Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice și-a motivat decizia excluderii lui prin faptul că „nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei”, conform ziuanews.ro.

    El a susţinut cursurile la disciplina „Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte”, în cadrul departamentului Relaţii internaţionale şi studii europene, linia de predare în limba germană.

    Potrivit declaraţiilor din culise ale lui Vasile Docea, directorul Bibliotecii Universitare, dar şi ale lui Alexandru Jădăneanţ, şeful de departament de la specializarea Ştiinţe Politice, pentru „eliminarea din schemă” a lui Radu Golban ar fi intervenit chiar Klaus Christian Olasz, consul la Consulatul General al Republicii Federale Germania din Timişoara.

    După aflarea deciziei, Radu Golban a solicitat o întrevedere cu rectorul Universităţii, pentru o lămurire a situaţiei. În cursul discuţiei, rectorul i-ar fi spus că a fost informat că „este vorba de 5.000 de euro, sponsorizare pentru cărți, proiecte comune cu Consulatul Germaniei ş.a.m.d.”.

    Pentru a clarifica situaţia, Golban a decis să se ducă personal la consul, care l-a primit imediat, dar a negat implicarea sa în această poveste.

    Într-o corespondenţă cu rectorul UVT, Marilen Pirtea, Golban îi povestește acestuia cum a decurs întâlnirea cu consulul: „În discuţia noastră timp de peste o oră am aflat cu stupoare că domnul Olasz nu a vorbit niciodată despre mine cu absolut nimeni şi că nu există niciun proiect de sponsorizare de carte, precum a afirmat domnul Docea. A fost uimit de faptul că numele său este adus în legătură cu nişte decizii ale unei facultăţi şi se simte adus într-o situaţie neplăcută, prin aceste afirmaţii cu tentă de calomnie, care au fost făcute faţă de mai multe persoane de la UVT. (…) Domnul Olasz mi-a mulţumit că am optat pentru o discuţie între patru ochi, deoarce o sesizare la MAE Berlin l-ar fi adus într-o situaţie neplăcuta şi ar fi creat şi probleme cu prelungirea mandatului său la Timişoara”.
    https://www.dcnews.ro/caz-revolator-de-ce-radu-golban-a-fost-inlaturat-de-la-uvt_290816.html

    Ei d’ata zic ca un herman corect se zice Sachweinhund.
    Ca Romania si-a p-0latit datorile. Inlcus alea de razbiu – semant 30 mil $ val 1938 dr platit caq 2,5 mld.
    Nemtzica Schweinhunzilor a reusit sa isi plateasca datoriile pre primul rezbel in 2000!!!!! 2000 Ca sa nu le plateasca au mintit, si-au sabordat economia si au mai facut un rezbel. Asa ‘ai teufel ce sunt!
    Si mint, mimt ca niste caini (expresie ruseasca… sa se potriveasca cu Schweinhund) .. Ca dicutiile cu ce datoreaza au fts amnate la data semnarii acordului de pace. Care acord de pace urma sa se semneze dupa reunificare. Insa dupa reunificare …. au zis ca „noua ” Nemtie nu are ni8mic de a face cu II Reich asa ca in meterie de datorii cotu si pi8scotu labele si botu’! Adica exact ca un oinfractor de o anume etnie mai brionzatat care isis chimba numele din Manasunga in Madoarencot si zice ca el nu a …
    Asa ca io am o singira nelamurire ” oare nemtii s-ua tiganizat sau dinpotriva acum cateva secole ei au doicizat pe tigani ?

  14. Dupa ce au „infierat” reformele „lui Dragnea”, iata in EU Observer apare si o opinie care reflecta realitatea mult mai bine din justitia romaneasca si intrebari despre Comisia Europeana care inchide ochii la abuzurile documentate de pina acum din „justitia Macovei”:

    „EU risks turning blind eye to Romania’s Soviet-era justice

    …Last December, Romania’s ruling party proposed changes to the criminal laws, including sanctions against judges and prosecutors acting in bad faith, ban on the use of video and audio recordings as evidence in prosecutions and decriminalisation of corruption charges, such as abuse of office and bribery, which the protesters see as an attempt to weaken the judicial independence in the country.

    A conference in Brussels – also this week – highlighted how the „anti-corruption efforts in Romania [itself] became corrupt”, pointing to substantial shortcomings of the Romanian justice system, such as interference by its intelligence service SRI (a former military formation) or so-called ‘parallel state actions’.

    Shouldn’t the commission be also concerned about these issues in its CVM reports and statements ahead of the 2019 Romanian presidency of the Council of the European Union?

    Securitate 2.0
    Only eleven years after its EU membership, it is rather worrying that experts define the country’s intelligence services as ‘Securitate 2.0’, highlighting its echoes of the Romanian secret police agency during the communist regime, „arresting, detaining, prosecuting and judging people at the same time” and „issuing hundreds of thousands of surveillance warrants targeting representatives of political, business and media circles”.

    Before becoming a member of the Union, Romania pledged to abide by the Copenhagen criteria and to uphold core EU values, such as democracy, rule of law and independence of judiciary.

    How can it explain the collusion between its security services and judiciary, sometimes even going so far to allow for the recruitment of judges and prosecutors by the security service?

    How can it claim to be a free and democratic society if its justice system is ‘politicised’, with legislators manipulating appointments to courts and disrespecting the basic principles of the separation of power?

    Suspicious death
    Shouldn’t the EU be alarmed about the crackdown on media and opposition forces in Romania following the first anniversary of the death of the owner of the Romania Libera newspaper, businessman Dan Adamescu (referred to as the ‘Romanian Magnitsky) in prison, due to poor prison conditions and lack of medical care?

    Not to mention the arrest warrant based on possibly trumped-up charges against his playwright son residing in London – yet another ‘corporate raiding’ target in the hit list of the Romanian authorities.

    What about prison conditions in Romania (overcrowding, lack of space, poor hygiene and quality of food, short duration of outdoor walks) and Romania’s violation of article three of the European Convention of Human Rights prohibiting torture and inhuman or degrading treatment or punishment according to several ECHR judgements?

    Does the EU consider launching its own investigation, given that the Council of Europe’s anti-torture committee announced an upcoming visit to Romanian prisons, often compared to Soviet-era gulags, where eight prisoners are made to share a12m square cell, according to several sources?

    Against this backdrop, why is the EU not considered about the possible abuse of the European Arrest Warrants by Romania, which ranks third with regards to the number of international warrants issued following Turkey and Russia?

    EU blind eye
    In the absence of proper judicial standards, appropriate detention conditions and fair trial, shouldn’t EU member states with higher judicial standards, be given more discretion to deal with such extradition requests and set aside their obligation of mutual recognition (for example, by a moratorium on the extraditions)?

    Furthermore, shouldn’t the EU thrive to ensure that its recent legislation on presumption of innocence and defendant’s rights would be duly transposed into Romanian national law?

    The current Romanian judicial system is skewed against presumption of innocence and some rulings are reproduced word for word, which is described as „cut and paste justice” by David Clarke, a political expert on Eastern Europe and former special advisor at the UK foreign office.

    Authorities are reportedly exerting leverage and intimidation by implicating the families of their targets and systematically leaking evidence to media, which could create pre-trial prejudice and mitigate against a fair trial.

    If the EU is to be taken as a serious defender of human rights and rule of law, it should take immediate measures to guarantee that all of the concerns raised above are addressed and ensure that Romania’s judiciary is being brought into line with EU standards without further delay.

    Instead of lifting its special corruption-monitoring of Romania, which Juncker declared to be ready to do until 2019, the EU should enhance its scrutiny by looking beyond the so-called ‘Potemkin villages’, presented to it by Romania’s anti-corruption authority DNA.

    The commission’s monitoring reports should become more honest, critical and accurate, thoroughly assessing the Romanian justice system, by reflecting the real situation testified by multiple actors, such as the Union of the Magistrates, different NGOs etc.”

    https://euobserver.com/opinion/140719

  15. Un nou zăhărel cu care se vrea să fie duși palestinienii: Trump nu va mai fi președinte!

    Reactiile de drept international ale ONU si palestinienilor la decizia unilaterala a presedintelui american, Donald Trump, privind statutul Ierusalimului au descumpanit SUA. Si nici Israelul nu se simte mai bine pe scena internationala.

    ONU a condamnat covarsitor declaratia lui Trump prin care administratia americana a anuntat recunoasterea Ierusalimului drept capitala Israelului si intentia de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. In fata acestui partizanat explicit, palestinenii au raspuns prin singura masura justa, care este si demna in acelasi timp – recuzarea SUA din procesul de pace israeliano-palestinian.

    Actul cinic si dispretuitor al lui Donald Trump privind Ierusalimul a spulberat orice speranta ca SUA vor fi un mediator echidistant si cu buna credinta in negocierile de pace israeliano-palestiniene. El a dezvaluit si confirmat, totodata, prin datele din teren si scurgerea timpului, ca exista o strategie de tergiversare a solutiei cu doua state. Tergiversarea hraneste colonizarea israeliena in teritoriile palestiniene.

    Izolarea politica internationala a SUA risca sa se adanceasca, atragand dupa ea si adancirea deficitului de incredere. Aceasta din urma pune la grea incercare economia americana, fapt detectabil si la Davos, unde Trump aproape ca si-a strigat cu disperare nevoia de investitori: “American First nu este America singura!”. Simtind ca sunt pe calea gresita, jewmericanii incearca schimbarea de drum.

    Pentru a intelege nevoia Washingtonului de a slabi criticile lumii musulmane impotriva deciziei administratiei Trump privind Ierusalimul, trebuie spus ca recuzarea de catre palestinieni a SUA din negocierile de pace cu israelienii a fost ca o palma neasteptata peste detestabila aroganta a americanilor. Parca intarind-o, in turneul din urma cu cateva zile in Orientul Mijlociu, vicepresedintelui SUA Mike Pence i-a ramas inchisa usa palestinienilor. Ceva peste poate, pentru americani.

    Recuzarea a venit intr-un moment in care infatuarea SUA a fost deja puternic sifonata de nord-coreeni, Kim bilateralizand “tucalul” cu invective pe care i l-a rasturnat in cap Trump. O astfel de surprinzatoare reciprocitate probabil ca l-a facut pe cel de-al doilea sa reflecteze mai serios la zicala “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.” Jewmericanii, mari mesteri in influentare sociala, inteleg, cred, mai bine pericolul de a li se intoarce gesturile trumpiste, de care si altii pot fi contaminati.
    Sarcina incercarii unui nou “zaharel”, cu care palestinienii sa fie dusi mai departe in directia intereselor americane, i-a revenit, se pare, lui John Kerry, fostul secretar de stat progresist. Potrivit uni ziar israelian, fosti înalți oficiali din administrația Obama ar lucra la sabotarea politicilor lui Donald Trump. Lor li s-ar fi adaugat si unele personaje din partidul republican si din serviciile secrete. Nemultumirea fata de Trump ar fi in crestere, urmand ca intr-un an acesta sa fie inlaturat din functie.

    Kerry s-a intalnit la Londra cu un emisar palestinian, lucru confirmat de surse de la Ramallah, prin intermediul caruia i-a transmis presedintelui Mahmoud Abbas ca peste un an, Trump nu va mai fi la Casa Alba. El si-a oferit sprijinul palestinienilor, i-a indemnat sa fie “tari”, sa aiba “rabdare” si sa-si elaboreze propriul plan de pace. Kerry a promis ca va lucra la un plan de pace paralel, total opus celui al lui Trump.

    Singura cerinta a lui Kerry a fost ca Abbas sa nu critice SUA sau Administratia, ci sa-si concentreze atacurile asupra lui Trump, care ar fi singurul vinovat de actuala situatie. Nu se stie daca momeala va fi sau nu muscata. Insa in orice analize, fie ele si regresive si/sau comparative, efectele perceptibile si comensurabile sunt “inmuierea” palestinienilor, reinstalarea americanilor in pozitia de mediator si reluarea procesului de taraganare. Modalitatile prin care se va incerca atingerea acestor tinte merita sa fie in continuare urmarite. Chiar daca Donald Trump nu va ajunge sa-si incheie primul mandat, un posibil eveniment pe care il apreciez ca fiind foarte probabil (de un al doilea nici nu poate fi vorba), pentru cei care nu au observat, efectele rezultate din succesiunea administatiilor sunt in esenta cumulative, nu disruptive (v. antirusismul si antiislamismul – in acest caz diferenta e de nuanta – ale succesiunii administratiilor prin alegerile din 2016).

    • Pentru a scăpa de antitrumpismul fioros al celor susţinuţi cu ultimile mişioane de dolari de Soroş, donald s-a gândit să ţină aproape de Israel şi nu l-a durut gura să spună că recunoaşte Jerusalimul drept capitală a Israelului, nicidecum că ar muta ambasada SUA acolo ! Numai că urmările acestui anunţ, pe jumătate răstălmăcit au fost catastrofale pentru America ( vezi cotaţia scăzută a dolarului şi pierderile economice substanţiale pe care Trump crede că le va putea recuoera din încetarea cotizării la ONU , de retragerea din organizaţia mondială a încălzirii globale ( o afacere suspect de oneroasă, de la o zi la alta ) sau mai nou de a sista sumele alocate procesului de pace palestiniano-israelian ! Astea şi altele care se întâmplă în Lume demonstrează că elefantul dus de nas de şoricel ( Israel) a ajuns deja pe marginea prăpastiei şi s-ar putea ca Donald Trump să fie cel care plăteşte pentru naivitatea, sau fărădelegea celor care au permis să se ajungă până aici ! Singura salvare a Americii ar fi reuşita lui Trump, dar asta presupune prea multe pierderi din partea celor care conduc de fapt America , acum nici măcar din umbră, că e clar ca lumina zile ! Doamne ! ,şi când te gândeşti cine au fost cei care au pus bazele acelei Lumi Libere la care au visat, dar au şi trudit, unii cu preţul vieţii lor America !? N-a fost pentru cine s-a pregătit, ci pentru cine s-a nimerit : a fi mai fără scrupule şi fără nici un Dumnezeu ( în afara Banului !) !

    • Fragmentzel

      da-mi voie* sa te intreb : ca care enteese muricane ?!
      hazul este ca de ceva timp Murica isi cam uita INTERESELE si se ia dupa unii pre care m c sa parafrazez un autor sf din care am citata un „proverb”, SUA sunt un mijoc nu un scop

  16. „… În decembrie anul trecut, partidul de guvernământ al României a propus modificări ale legilor penale, inclusiv sancțiuni împotriva judecătorilor și procurorilor care acționează cu rea-credință, interzicerea utilizării înregistrărilor video și audio ca dovadă în urmărirea penală și dezincriminarea acuzațiilor de corupție, mită, pe care protestatarii o consideră drept o încercare de a slăbi independența judiciară din țară.”
    Nu numai că toată „munca” procurorilor era de a selecta, compila, iar uneori chiar de a truca anumite înregistrări primite de la noua Securitate ( un fel de „trai neneacă” pe banii contribuabilului !)fapt cu adeăvărat penal într-o democraţie, dar conlucrarea aceasta dintre instituţiile de forţă ale Statului ( cică de drept 😉 ) era făcută cu aprobarea CSAT şi în primul rând la intervenţia primului penal din stat, numitul Klaus ( şi fără a mai aminti de hoţia cu casele, asta cu CSATul devoalează clar intenţiile, cel puţin nedemocratice, ca să nu le spunem direct infracţionale !)

    „La conferință de la Bruxelles – din această săptămână – s-a subliniat modul în care „eforturile anticorupție în România [s-au corupt”), subliniind deficiențe substanțiale ale sistemului justiției din România, cum ar fi interferența serviciului său de informații SRI (fosta formațiune militară) sau așa-numitele „acțiuni de stat paralel”.

    Comisia nu ar trebui să fie preocupată și de aceste aspecte în rapoartele și declarațiile MCV înaintea Președinției României din 2019 a Consiliului Uniunii Europene?

    Înainte de a deveni membru al Uniunii, România s-a angajat să respecte criteriile de la Copenhaga și să susțină valorile fundamentale ale UE, precum democrația, statul de drept și independența sistemului judiciar.

    Cum poate explica coluziunea/cooperarea dintre serviciile sale de securitate și sistemul judiciar, uneori chiar până la a permite recrutarea judecătorilor și a procurorilor de către serviciul de securitate?

    Cum poate să pretindă că este o societate liberă și democratică dacă sistemul său de justiție este „politizat”, legiuitorii manipulând numiri în instanțe și nerespectând principiile de bază ale separării puterii?”
    Şi când cineva se încumetă să spargă buboiul ăsta infracţional se trezeşte nu numai soroş cu #rezistenţii lui să iasă în stradă, dar şi nişte caraghioşi cu funcţii europene care sar din baie, cu clăbucii la gură să-i apere pe cei pe care-i dirijează din umbră ( acum e clar faptul ăsta !) pentru a se mai fura şi puţinul care a mai rămas de furat din Ţara asta !
    Doamna Corina Creţu ar fi trebuit să citească scrisoarea aceasta la expoziţia de înfierare kagbistă(cum altfel ?!) a codoaşei procuroare comuniste de la care a plecat toată bulversarea sistemului juridic românesc ! Vedeţi că infractorii sunt chiar sub nasul vostru, tovarăşi birocraţi bruxellezi !

  17. Mda. Din partea unui crestin adevarat,atat am sa spun:sa-l duca Dumnezeu acolo unde crede EL. Din partea unui roman adevarat,i-as pune DRUJBA-n mana,in loc de CRUCE.

Lasă un răspuns