Guest Post – Dan Tomozei

Mi-a făcut placere să citesc aducerea aminte a lui Dan Tomozei, căruia ii multumesc pentru articol.

 

„159 de ani de la Mica Unire și povestea sabiei Domnitorului Alexandru Cuza”

Este o zi importantă pentru români, o zi despre Unire și capacitatea de adaptare la momentele rarisime ale Istoriei. La 24 ianuarie 1859, odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, în Moldova (5 ianuarie) și Țara Românească (24 ianuarie), se relua traseul început la 1599 de primul voievod al tuturor românilor, Mihai Viteazul. Mica Unire a românilor și legendele cusute în jurul Domnitorului Cuza sunt completate de un gest cunoscut de puțină lume și care îl are ca principal autor pe profesorul Adrian Năstase, fost ministru de Externe și Prim-ministru al României. (Foto: Alexandru-Bogdan Locovei, Ziarul de Iași)

Grație acțiunilor inițiate în calitate de ministru de Externe la acea vreme (1991), Adrian Năstase a făcut posibilă întoarcerea în România a sabiei oferite de prințul Milos Obrenovici al Serbiei, în semn de recunoștință și prietenie, cu inscripția: „Amicus certus in re incerta” (Prieten sigur în vremuri nesigure). Iată o parte din povestea recuperării sabiei Domnitorului Cuza (foto jos), povestită de Adrian Năstase, poveste pe care o găsiți integral AICI.

(…) Ambasada de la Paris m-a alertat asupra faptului că într-o revistă din Franța („Paris Match”?) apăruse un articol în care se vorbea despre vânzarea la licitatie, la Londra, a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vânzarea era realizată de rudele îndepărtate ale domnitorului, aflate în Franța.

Am considerat că este de datoria noastră să încercăm să le recuperăm. Am contactat un avocat britanic, pe care l-am instructat in legătură cu licitatia si cu limitele in care putea actiona. Era vorba de DOUA săbii, care se vindeau, cred, ca un singur lot. In final, am reusit să le achizitionăm. Licitatia a avut loc fie la Sotheby’s, fie la Christie’s, nu-mi aduc bine aminte.

Am urmărit cu atenție de la București desfășurarea licitației. Alesesem un intermediar pentru a evita tentația din partea vânzătorului de a crește prețul, în timpul licitației, prin alți pretinși cumpărători, cunoscând interesul guvernului nostru. 

(…) Timpul fiind scurt, după ce, în prealabil, obținusem aprobarea premierului Stolojan, am folosit banii din casieria ambasadei de la Londra pentru a plăti . Am adus, prin curier diplomatic, cele două săbii la Bucuresti. Una, am oprit-o la Ministerul de Externe, pentru muzeul diplomației românești (deocamdată, cred că a fost dusă în depozitele din subsolul guvernului), cealaltă a ajuns la Muzeul Cotroceni.

Ea i-a fost oferită lui Cuza de către prințul Milos Obrenovici pentru că înlesnise un transport de arme prin teritoriul Principatelor, arme care veneau din Rusia. Sabia, lucrată la Viena, are un mesaj inscris pe lamă: „Amicus certus in re incerta”. Mânerul simbolizează lupta românilor și a sârbilor (leul și vulturul) cu otomanii (șarpele) iar teaca sabiei este ornată cu diamante si smaralde. (…)

Nu a fost primul și nici ultimul gest pe care Prof. Adrian Năstase l-a făcut pentru recuperarea memoriei României, pentru aducerea acasă a simbolurilor naționale.

18 gânduri despre “Guest Post – Dan Tomozei

  1. Frumoase piese! Frumos gest!
    În privința primei uniri realizate de Mihai, am altă părere: la 1600 nu exista conștiință națională, legăturile dintre provincii erau slabe și preponderent comerciale, liderii regionali duceau peste tot războaie de cucerire, de acaparare a cât mai multor teritorii.
    Punctul doi: știa oare Miloș despre relația lui Alexandru-Ioan cu Maria Obrenovici? Nu că ar conta în istorie, dar așa, de cancan.

    • Nu exista conștiință națională dar exista conștiință de neam, iar Mihai Viteazul nu a unit cele trei țări doar de ,,pohta cea pohtit”, ci pentru a constitui un stat puternic, în fața pretențiilor celor care ne voiau întru totul supuși. El nu este primul domnitor care a văzut această necesitate dar a fost primul, care a realizat-o, ce-i drept, vremelnic.
      Cât privește relația Mariei Catargiu Obrenovici ( soția nepotului după frate al Prințului Miloș) cu Alexandru Ioan Cuza, acesta n-avea de unde o ști, pentru că idila celor doi a început prin anii 1862, iar prințul decedase în anul 1860 ( soțul decedase în anul 1861).

  2. Concurs de cultură generală la Rai Uno (se presupune că concurenții sunt selectați):
    Întrebare: când a fost ales Hitler cancelar?
    Variante de răspuns:
    A. 1933
    B. 1963
    C. 1948
    D. 1979
    Primul concurent: 1963
    Al doilea: 1948
    Al treilea: 1979
    Moderatorul rămâne cu gura căscată literalmente.

  3. Când văd manifestațiile împotriva corupției, nu pot să nu mă întreb câți dintre manifestanți sunt încălcători de legi. Tare mă tem că procentul e mare, mare, mare…
    Una dintre participanți îmi spunea că e pensionată medical de mulți ani, apoi, după ce m-am plâns eu de problemele mele de sănătate, mi-a zis că ea e sănătoasă tun, uitând probabil ce-mi spusese la început.
    Tipa e printre cei mai înverșunați protestatari.

  4. Off topic

    Luminita Arhire spune:
    IANUARIE 24, 2018 LA 2:40 PM

    Candoarea specific feminina nu este un paravan suficient, stimata colega. (Z)
    Se vede si de pe Luna (dupa parera mea n.r.) cine s-a straduit. Nu eu rasfoiesc virtualul pentru a construi dosare colegilor, dimpotriva, scriu doar ce simt si ce-mi trece prim minte la un moment dat si totul dureaza, in genere, 5-10 minute (inclusiv recenzia, daca am timp si rabdare sa o fac).
    Obsesia de a va centra expozeele pe persoane, va face sa scapati, deseori, esentialul din vedere. De exemplu, obsedata fiind de cativa lideri de opinie ai dreptei si ai asazisei ,,societati civile” (pe care ii urmariti prin ziare.com, 22.ro, sau hotnews.ro – platfforme media insalubre/vetuste pe care eu nu le mai citesc de mult), nu vedeti ,,padurea”, respectiv realitatea simpla ca avem o majoritate confortabila la comanda institutiilor cu rol determinant in gestionarea politicilor economice, sociale si legislative, o majoritate care nu stie ce sa faca cu aceasta putere. Mi se pare tot mai evident ca oameni incompetenti si fara viziune isi bat joc de voturile a milioane de romani. Aceasta este, dupa parerea mea, adevarata problema a Romaniei si ea s-a conturat in timp, din 2012 incoace.
    PSD nu a fost capabil sa rupa nici un fir de par din ,,capul” sistemului ticalosit, dimpotriva, pare ca s-a complacut in a negocia si coabita cu sistemul. Nimeni din toti cei care au avut putere de decizie nu face exceptie, dar cu nesimtita lasitate toti cauta mereu tapi ispasitori, cel mai convenabil fiind, evident, incomodul Victor Ponta, securistul de serviciu al partidului. Ceilalti sunt, bineinteles, recuperabili. (Z)

    …Nu, nu am spus tot ce aveam de spus. Efortul dvs de a sonda bloguri care, in parte, nici nu mai exista (foarte interesant, nu-i asa ?) va defineste, de fapt, pe dvs, nu pe cei vizati si a fost amorsat de premisa complet falsa ca eu as fi ironizat-o pe echilibrata noastra colega, doamna Amalia, fata de care am un respect deosebit (ARGUMENTE: simplitate, franchete, stil direct, clar – fara fandoseli semantice si fara excese de pudibonderie baroca).
    Nici vorba, eu am ironizat-o (si o voi face in continuare) pe marioneta pesedeului – doamna Viorica Vasilica Dancila, un perfect docil exemplar feminin, crescut in pepiniera obedientei numita ,,Organizatia de femei a PSD” – in sine un for (auto)discriminatoriu si umilitor pentru doamnele care isi accepta cu seninatate ,,rangul doi” rezervat femeilor in partid, in orice partid.
    Spuneam, de asemeni, ca doamna Corina Cretu este CU ADEVARAT o femeie puternica si, asa cum bine subliniaza doamna Amalia, nu cred nici eu ca va accepta vreun compromis cu mocirla politica numita CEX al PSD. Nu va plac alte femei puternice (in afara de dvs) ? Nu e problema mea. (Z)
    Este foarte posibil ca reactia dvs intempestiva de a o apara pe doamna Amalia (fara suport real) sa-si aiba originea in complexul ancestral de inferioritate al femeii, cultivat de-a lungul multor generatii de barbati orgoliosi si egoisti care au tratat femeia ca pe o simpla unealta. Uneori, anumite femei au stiut sa-si transforme slabiciunile in atuuri, dublandu-le cu inteligență, dar acestea sunt exceptii care intaresc regula.
    Lucrurile s-au mai schimbat (in bine), stimata colega, asa ca va rog sa incercati sa fiti mai relaxata, pentru a putea fi mai obiectiva, mai sintetica si mai apropiata de ceea ce unii credem ca este menirea noastra aici: Sa ne expunem pur si simplu ideile si parerile proprii, chiar daca, uneori, intram in polemici amicale. Daca am fi cu totii exact de aceeasi parere, chiar nu mai vad rostul blogului.
    ……..Nu de alta, dar am intalnit destui postaci profesionisti , cu mentalitati securistoide, care au sfarsit prin a profera atacuri la persoana atunci cand am intraznit sa le critic febletile (si acele comentarii va sunt accesibile, daca sunteti interesata, sau daca va sprijina cineva binevoitor (Z) ) , de aceea m-am decis sa ma opresc definitiv aici, intr-o oaza a libertatii si a normalitatii, unde putem spune ce gandim, fara ca cineva sa ne injure, sau sa ne caute numerele de la desuuri.
    Daca vreti, totusi, sa aflati si astfel de detalii, intrebati-ma direct, ca va raspund. (Z)
    ….Deocamdata atat, pentru ceva vreme.

  5. Discursul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia evenimentului academic organizat, in comun, de Patriarhie si Academia Romana, sustinut in Aula Magna Teoctist Patriarhul, a trecut, din pacate, neobservat in media de Breaking News.
    Din fericire, exista canalul Trinitas TV, unde am ascultat expozeuri de inalta tinuta intelectuala. Printre vorbitori a fost si academicianul Eugen Simion, care a subliniat rolul lui Cuza in realizarea bazei statului modern roman, subliniind principalele masuri de reforma implementate de domnitor. Printre ele, a fost amintita si secularizarea averilor manastiresti (ceea ce a provocat o oarecare rumoare in sala).
    Daca distinsul academician s-a fastacit putin si nu a detaliat nuantele acestei masuri, a facut-o Preafericitul, intr-un discurs memorabil (poate cel mai bun si mai interesant pe care eu l-am ascultat pana acum), din care am inteles ca Patriarhul este si un istoric erudit.
    Ce s-a petrecut, de fapt ? Alexandru Ioan Cuza, din dorinta de a improprietarii taranii, a decis, initial, sa rechizitoneze proprietatile – terenurile asanumitelor ,,manastiri inchinate”. Adica, acele manastiri cu comanda in afara Romaniei.
    Sub presiunea fortelor politice interne si externe, in cele din urma, domnitorul a luat aceasta decizie la hurta, incluzand si vetrele manastirilor eminamente romanesti. Unul dintre efectele nefaste a fost ca numeroase asezaminte de cult – manastiri si biserici asimilabile monumentelor istorice – s-au distrus, nemaiputand fi intretinute. Dar, pe de alta parte, multi tarani romani au primit pamant si au fost ajutati sa-si dezvolte activitatile agricole.
    Totusi, Cuza a inteles ca masura secularizarii totale a foat una luata la pripeala (vorba Preafericitului) si a decis sa subventioneze, de la stat, o parte din veniturile salariale ale ierarhilor, decizie care s-a pastrat pana in ziua de azi.
    Patriarhul a tinut sa precizeze ca o eventuala returnare, macar a unei parti din fostele averi funciare, ar permite bisericii sa se auto-intretina in totalitate. (Z)
    Mai mult, am aflat ca statul s-a folosit de cele 65 de vetre manastiresti – existente in Bucuresti la anul 1850 – construind edificii numeroase de utilitate publica, sau institutionala, cum ar fi Ateneul Roman, sau Palatul Regal.
    Am reprodus din minte cele de mai sus, iar cei care vor sa citeasca intregul discurs al Preafericitului Daniel (repet, extrem de interesant), o pot face – sper, nu am verificat – accesand paginile virtuale al Patriarhiei.

    • reformulez (nu-mi place cum suna):

      ,,Printre vorbitori s-a aflat si academicianul Eugen Simion, care a subliniat rolul lui Cuza in realizarea bazei statului roman modern, mentionand principalele masuri de reforma implementate de domnitor.”

  6. Cinste celui care a avut vointa, tactul si inteligenta de a aduce in tara aceste obiecte extrem de pretioase pentru Romania. Daca tot au intrat in patrimoniul national, n-ar fi frumos ca majoritatea elevilor sa fie sfatuiti sa viziteze muzeele, poate asa invata mai usor oarece istorie ?

  7. Sabia din fotogtafie nu este de origine austriaca. La Viena a fost decat „batauta” in aur si nestemate. Sabia, adica lama , pare a fi un kılıç (sabie dezvoltata de turci , caracteristc fiind yelmanul , adica partea latita care da o frot6a de izbire mai mare) traditional. Ori comanda speciala ori produsa mai inainte. Daca a fost duarita in sec XVIII … ar putea fi din wootz ceste de natura sa ii creaaca valoarea atta ca arma in sine cat si ca piesa (wootz otel indian ,, dispare pe la 1800 asa zisul otel de Damasc)

  8. Cand Dumnezeul vanatorii te arunca in prapastie arunca-i sfidarea ta in fata!

    Poate este timpul ca sa iesim din atitudine asta cuminte si .. si sa dam cu mucii in fasole!
    Premiza : raspunsu CE ref scrioare Dragnea -Tariceanu : „Comisia a urmarit indeaproape procesul parlamentar din Romania si evolutia discutiilor asupra acestor legi in decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informati despre acest proces, despre mizele care sunt in joc si despre potentiale riscuri. Suntem in contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar si societatea civila din Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare„, se arata in raspunsul executivului european transmis Digi24. (hotnews)
    Adica ca sa zic asa totu se rezuma la binecunoscutele replici :”Tu crezi ce vezi sau crezi ce iti zic io?” (adica fa bine si nu crede ce vezi!!) si „Tu SA TACI cand vorbesti cu mine„.
    Nu are rost discretia.. ca peste 3luni, peste 2 ani europorcii ne vor reporosa ca ma tolerat abateri de la drepturile omului!

    Asa ca ar fi bine ca macar PSD sa faca un mic dosar in engleza, franceza, germana, iltaliana, spaniola .. si sa il distribuie. Dosar in care sa prezinte aventurile sexuale ale procurorilor Potocala , Bucurica, cele cinegetice ale lui Ciprian Man.. si spuneti „acesti oameni nu pot rapunde ca sunt prociori protejati de legile pe care le sustneti!” La o adica anuntai si organizatiile alea cu MiTu .. sa aiba de ce se indignarisi „pe bune”.

    Continuati cu alte incalcalri.. Intrebati daca Comisia, parlamentu strasbirgaozar sunt de aocrd cu practica probelor secreste – alea de care mnu te poti apara ca .. ca nu se arata!!!

    Continuati cu cztvba exempole : Admescu .. mort findca i s-a refuzat btratamentul. Adica condamnat la moarte pe cale extrajudicara sub portectia si binecuvntarea bruxeloazelor strasburgaozare. Continutai cu Dan Rusanu si „prevenmtia” lui. SI late cazuri din astea.

    Si subliniati ca acestea sunt renuntari la drepturile omului asa cum sunt definite in Convenbtia lu peste prajit aia de care face mare galagie CEDO . Am scis CEDO? Povestiti despre cum Pruna aia a zis ca a mintit CEDO! Amintiti ca de fapt agitatia de acum 1 an se leaga e deciziile CEDO! Deciu CE a actionat contra CEDO!!! Acuzati=-i pe aparatorii MCV pentru afirmatia “Discuția despre drepturi e un lux teoretic” care aprtine n u unei roqmce ajunsa sinistra a inJustitiei ci FUNCTIONAR al Comisiei Europene! ConsiderA cumvaComisia Europeană ca b>Discuția despre drepturi e un lux teoretic” ?

    ************************************************************************

    Bun stiu ca ne vom sytrica imaginea. Intrevarea este : mai avem ce imagine strica?
    Eu crez ca nu..
    Insa un material bine facut va distrude omaginea lu Juncker si Tinemans ca protectori ai abuzurilor. SI va decridibiliza complet „sursele” interesate

    Fiinda puteti sa ma credeti .. bucuricile portocalesti sunt de natira sa enerveze… si chiae daca unii se vor reptezi la atac cu mai multa forta se poa devia „stiti, adica nu stoti ne santajau aia cu MCB ul!” ca viol sub pritectioa MCV e cam naspa.
    Cand nu mai ai ce pierde … nu are rost sa iti faci scrofule !
    Deci, ramane
    Cand Dumnezeul vanatorii te arunca in prapastie arunca-i sfidarea ta in fata!

  9. Chiar dacă mă contrazic uneori cu unii colegi, vă asigur pe toți că vă prețuiesc și vă citesc ori de câte ori am timp, că nu urăsc și nu disprețuiesc pe nimeni, că pe mulți îi consider mult mai buni și mai instruiți ca mine, că n-aș da blogul ăsta pe toate blogurile din lume și că nu vreau decât să schimbăm idei și să ne amuzăm câteodată, ca să nu le luăm pe toate în serios fiindcă nu merită.
    Vă salut cu prietenie.

Lasă un răspuns