24 Ianuarie – Aniversarea Unirii Principatelor Române

In anul aniversării Marii Uniri, să nu uitam  semnificatia „Micii Uniri”, din 1859, moment in care s-a realizat unirea Principatelor Române, obtinută cu greutate, prin dubla numire a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor, la Bucuresti si la Iasi.

Folosind cu abilitate contextul international de după revolutiile pasoptiste si consecintele Războiului Crimeii, românii din cele două principate „dunărene” au reusit, utilizând, ca instrument constitutional, o uniune personală, declansarea unui proces istoric care, trecând prin Razboiul de independentă, a permis realizarea, după primul razboi mondial,  a Marii Uniri si afirmarea statului national unitar romăn.

Astazi, as vrea sa adaug, la numeroasele mărturii despre Cuza si despre rolul jucat de el in realizarea Unirii dar si in declansarea reformelor din „Principatele Române”, volumul lui M. (probabil Mina) Savel, „Domnia Marelui Domnitor Român Alexandru Ioan I Cuza si Epoca Glorioasă a Românilor. Scriere dedicată natiunei române”, publicată la Bacău, in 1909.

Volumul cuprinde numeroase documente referitoare la reformele lui Cuza si la dezbaterile politice si parlamentare cu aceste teme, fiind un elogiu nedisimulat pentru domnitor si o critică dură la adresa  celor care au regizat abdicarea lui, in 11 februarie 1866. La momentul in care este scrisa cartea, existau inca discutii daca să fie ridicata o statuie la Iasi, in memoria sa, dar si despre soarta documentelor sale personale, „confiscate” de Dimitrie Sturza la momentul abdicarii si predate ulterior Academiei Române. Este relatată cu amanunte vizita, plină de demnitate, a domnitorului român, la Constantinopol, in conditiile in care Sultanul acceptase ca delegatia română să fie scutită de regulile umilitoare ale protocolului otoman. Sultanul i-a oferit si o mare decoratie, Ordinul Osmania, dar si o sabie de onoare, impodobită cu diamante. 

Este interesantă opinia lui M. Savel in legatură cu motivele conspiratiei care a dus la abdicarea lui Cuza. El crede ca „Austria a detronat pe Vodă-Cuza”, in conditiile in care in toamna anului 1865, Austria descoperise că Transilvania este „impănată cu armele inlesnite de insusi impăratul Napoleon al III-lea si Cuza Vodă are mandat din parte-i de a trece munti la cea dintâi ciocnire dintre dânsa si Prusia spre a o ocupa milităreste”. Asa incât „in fata eminentei primejdii de a perde pentru totdeauna Transilvania”, diplomatii austrieci s-ar fi inteles cu un număr de politicieni si militari din tară sa realizeze detronarea lui Cuza si sa aduca in tară un print strain ( dar nu unul de origine latină – cum se convenise initial).

In carte mai este relatată si incercarea lui Cuza de a reveni in tară, in 1867, scrisoarea sa in acest sens catre printul Carol si refuzul diplomatic al acestuia dar si situatia specială din 1870, cand Cuza este ales, in lipsa, in Parlament si desi i se permite reintoarcerea, el refuză să revină si ramâne in străinătate si moare la Heidelberg, in 1873. De altfel, se vor implini,  anul acesta, 145 de ani de la moartea sa.

Să sărbătorim, cu respect, actul istoric, curajos si inteligent,  al unei generatii care a stiut să actioneze in interesul tării, atunci când a fost nevoie si să ne amintim, pentru o clipă, figura luminoasă a unui domnitor roman – Alexandru Ioan Cuza – cu calităti nobile si cu mari impliniri.

41 de gânduri despre “24 Ianuarie – Aniversarea Unirii Principatelor Române

  1. Nu am de ales, trebuie sa-l felicit pe Klaus Werner Yohannis pentru participarea la Ceremonia aniversara dedicata Unirii Principatelor Romane, organizata pe Dealul Patriarhiei si oficiata de Preafericitul Daniel.
    O recunoastere implicita de la cel mai inalt nivel laic a rolului Bisericii Ortodoxe Romane in mentinerea unitatii romanilor si in realizarea celor doua Uniri.
    Felicitari, domnule Presedinte ! Nici regii Romaniei moderne nu au fost crestini ortodocsi, dar au avut determinarea a a o respecta.
    Ce face Liviu Dragnea, in aceste momente ? Il rog pe reprezentantul partidului pe acest blog, domnul George Ban, sa ne lumineze. Sigur stie ceva…. s-o fi pitit in vreo crama a domnului Oprisan ? (Z)

  2. La muți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla dânșii! Să trăiască în pace, armonie și unire în cuget și în gând, pentru patria lor!
    Surprinzător este faptul că în anul Centenarului Marii Uniri, politicienii au uitat de Mica Unire și sunt mai dezbinați ca oricând. Toți se așteaptau ca aceștia să se prindă în Hora Unirii la Iași, dar nu înțeleg, de ce nu la București, pe Dealul Mitropoliei, căci acolo s-a hotărât Unirea, prin dubla alegere a lui Cuza, sub presiunea poporului adunat în jurul clădirii Adunării Legiuitoare, punând Puterile în fața faptului împlit împlinit. Puteau să-și întrerupă ,,munca” la programul de guvernare și de stabilire a membrilor noului guvern, încingând o horă pe Dealul Mitropoliei, dacă distanța până la Iași li se pare prea mare sau să tragă o fugă până la Focșani, un alt simbol al Micii Uniri, mai ales că în epocă se vehicula ideea stabilirii capitalei în această urbe.
    Pe vremea studenției mele, Iașul era în fierbere de 24 Ianuarie. De dimineață până seara, în Piața Unirii , toți care treceau pe acolo, spontan se încingeau în horă. De fapt, oriunde , în oraș, acolo unde se forma un grup, se uneau cu toții în horă, cântând și bucurându-se. Nu am mai văzut, de ani de zile, această bucurie la români. Se țin cuvântări oficiale, se cântă, se hulește, se învârt de câteva ori într-o horă, după care, fiecare pleacă acasă, satisfăcuți că și-au îndeplinit misiunea patriotică, Piața rămâne tristă, iar în orașele unde există o statuie sau un bust de al lui Cuza, o coroana de flori atrage atenția trecătorilor, că acolo a avut loc un eveniment legat de Mica Unire.

  3. Luminița Arhire spune:
    IANUARIE 23, 2018 LA 11:20 PM

    Doamna Luminita, bineinteles ca asteptati un raspuns, ba chiar sunteti foarte curioasa cum ar arata o astfel de replica. (Z)
    Spun aceste lucruri pentru ca, in timp, am invatat (inca mai am de invatat, recunosc) cate ceva despre psihologia feminina. Ca sa poti invata asa ceva, este obligatoriu sa iei contact, fie direct, fie indirect – prin intermediul surselor de informatie – cu cel putin o femeie puternica.
    Da, Elena Udrea a fost si este o femei puternica, din moment ce a reusit sa controleze, cel putin partial, comportamentul unui Presedinte al Romaniei. Daca a reusit o asemenea performanta, la un asemenea nivel, cine sunt eu sa pretind ca pot fi imun ? Mai mult, vajnicii barbati din Parlament au decis sa admita nenumarate cereri de punere in arest preventiv a acestei femei. Este asta o dovada de forta a barbatilor, sau a femeii Elena Udrea ? (Z)
    Un barbat este, prin definitie, mai slab decat o femeie, pur si simplu pentru ca asa este construit. In fond, sa nu uitam niciodata ca Adam a fost manipulat cu usurinta de Eva, desi Dumnezeu a creat femeia dintr-o coasta a barbatului.
    Va mai trimit la istorie, unde le re-gasim pe Cleopatra, Elena din Troia, madame de Pompadour (amanta oficiala a Regelui) si, nu in ultimul rand, sotiile Padisahilor Imperiului Otoman (femei de femei care, sub paravanul sclaviei si inrobirii la Serai, ajungeau sa-si puna favoritii pe tronul Imperiului, ba chiar sa controleze, intr-o oarecare masura, politica imperiala).
    Inchei prin cateva maxime, sper originale:
    1. Un barbat nu se poate maturiza decat daca este acaparat, mental, de cel putin o femeie mai puternica decat el;
    2. Un barbat poate fi pacalit/manipulat, de catre femei, de mai multe ori;
    3. Exista o probabilitate de 50% ca barbatul sa se trezeasca la realitate, la un moment dat, dupa experientele de la punctele 1 si 2;
    4. Un barbat invata sa mearga, de regula, cu ajutorul mamei sale;
    5. Este mai bine ca rolul mamei sa fie scurt in timp, fiind preferabile situatiile de la punctele 1 si 2 decat mentinerea barbatului ,,agatat” toata viata de fusta mamei, avand in vedere probabilitatea de la punctul 3;
    ps
    Daca avem un premier femeie, o sefa DNA femeie, de ce nu ne-am gandi la o femeie si la sefia SRI ?
    Ei? Ce spuneti stimata colega Luminita ? Va depuneti CV-ul ? Eu va sustin fara rezerve.
    (Z)

    • @ZeV , ianuarie 24, 2018 la 11:22

      Îmi pare rău că v-ați străduit, dragul meu. CHIAR NU AȘTEPTAM NICI UN RĂSPUNS. Ceea ce era de spus s-a spus deja.

    • Deci vrei sa zici ca as fi … imatur?

      Ciudat dar si la 25 de ani mi se reprosa ca sunt prea .. matur, ca nu mai pot fi „educat”, „maleabizlizat” , samd si late traznoai din astea .. Nici maica=mea nu era prea fericita … se plangea si ea ….

  4. Nu cred ca suntem foarte uniti azi, mai ales pe teme de reforma a Justitiei. Pentru mine e clar ca anumite schimbari legislative trebuiesc facute, care sa stopeze abuzurile asupra cetatenilor, si care sa responsabilizeze magistratii. Nu vreau sa se fabrice dosare si probe ca sa se manipuleze politic in justitie, pentru a satisface alti decidenti politici. Deci nu vreau coruptie in tagma magistratilor, pentru ca ea exista la acest moment, inclusiv la DNA, unde sefii corup angajatii sa faca tot felul de mizerii pe care le-a consemnat Inspectia Judiciara.

    Dar sunt forte foarte puternice care nu vor asta. Inclusiv Comisia Europeana, care a dat azi o declaratie din care reiese ca ei (UE) sunt „ingrijorati” si ca urmaresc atent sa nu se faca „regrese”, ca nu exista suficienta transparenta, ca se afecteaza independenta justitiei, ca nu se fac consultari, ca nu se iau avize de la Comisia de la Venetia,si ca reformele trebuiesc regandite conform recomandarilor Comisiei (unde e lista cu recomandari a Comisiei?).

    Se pune astfel multa presiune pe Guvernul PSD-ALDE, incapabil de altfel sa transmita un mesaj in exterior care sa lamureasca ca nu se vrea distrugerea statului de drept si instaurarea totalitarismului in Romania. Se dovedeste ca puterea politica in Romania e incapabila, conform Comisiei, sa deplaseze un pachet legislativ reformator prin forurile legilative romanesti, si ca are nevoie de sustinerea Comisiei UE pentru a putea legifera. Comisia UE e pentru Romania un fel de lobbyst. o organizatie „civica”, care se raliaza cu opozitia politica din Romania, la fel ca si Coruptia Ucide si altele.

    Problema mea este de ce de 1 an si ceva, puterea aleasa prin vot democratic nu reuseste ce si-a propus in domeniul justitiei? Si de ce Comisia Europeana pune problema in acest mod autist? De ce nu a procedat Comisia UE la fel cind Macovei a impins pachetul ei reformator prin Ordonanta de Urgenta? Nu mi se pare un demers serios al Comisiei UE daca nu exista continuitate in mesajul sau, pentur ca ea pare ca joaca put politic, in favoarea unora, la anumite momente, si in defavoarea unora la alte momente.


    „Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficient corupţia, constituie pietre de temelie ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, au afirmat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmersmans, într-un comunicat comun, publicat pe site-ul instituţiei.

    „În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV”, au mai precizat ei.

    Comisia face apel la Parlamentul României „să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat”.

    Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

    http://www.mediafax.ro/externe/comisia-europeana-urmareste-cu-ingrijorare-situatia-din-romania-si-anunta-ca-va-analiza-in-detaliu-modificarile-finale-aduse-legilor-justitiei-solicitarea-adresata-parlamentului-16957934

  5. Ma gandeam ca veti aminti de acesta sarbatoare, aceasta aniversare a „Unirii Principatelor Romane”, „Mica Unire”.
    Dumnezau ne-a Binecuvantat cu o zi insorita, adevarat, putin cam racoroasa, zi de sarbatoare, zi de unire si reconciliere a tuturor romanilor.
    La Multi Ani, Romania 2018 !

  6. De pe pagina de FB a soțului meu… despre un om pe care l-am cunoscut, care a fost la noi în casă, și a cărui imagine și al cărui glas îmi umplu ochii de lacrimi…

  7. Macovei, Ungureanu, aceleasi figuri jalnice care exploateaza orice pentru a le fi de folos politic, chiar si calcind peste normele si mecanismele democratiei si ale statului de drept. Romania poate sa ramina Republica Procurorilor, unde procurorii pe steroizi de la DNA au dreptul sa vina la orice sedinta de Guvern (Doar PSD-ALDE, nu Ciolos), si sa investigheze penal o decizie a Guvernului. Doar in Romania! Doar in Romania parchetele lucreaza cu serviciile de securitate pe baza unor documente secrete, aprobate de CSAT. Doar in Romania, un Judecator de la Curtea Constitutionala e santajat si fotografiat si filmat in momentele cele mai intime, in propria casa, pentru a il reduce la tacere. Romanii nu mai vor Justitie KGB tovarasha procuroare! Nu mai vrem ca Securitatea sa ne faca dosare si sa ne judece judecatori corupti agenti ai Securitatii, tovarasha Komisar al Politburo de la Bruxellles!

    Mesajul tau de azi din asa zidul Comunicat, de ziua micii uniri, e de o uritzenie, idiotenie si un anti-romanism marcante, care va intra in „istoria rahatului politic”, vezi specialistul cu care te infrateshti de mai jos. Cine ii scoate din UE pe romani, tovarasha? Dumneata nu ai nici macar responsabilitatea cuvintelor, le arunci ca pe niste gunoaie putrede, sa infestezi spatiul public cu otrava pe care o posezi din belshug. Un sarpe veninos, I am paying you a compliment!

    Ungureanu, „ideologul al rahatului”: „PSD e rezultatul natural şi putred al anti-civilizaţiei comuniste în România….Treptat, după ce s-a lepădat de superstiţia eficienţei, după ce a scăpat de Năstase, Văcăroiu, Mitrea şi alte fiare corupte dar performante, PSD a ajuns la final. La esenţă. La fundul plin de rahat al sacului.”

    Intr-adevar mult fascism emana aceasta oribila fiinta, care imi repugna si pe care sper sa nu o intilnesc niciodata, altfel nu garantez ca ma voi putea abtine…

    „24 ianuarie 2018 – Monica Macovei – Opinie politică

    Opriţi modificările la codurile penale! Altfel, ne scoateţi din UE!

    Românii trebuie să mai îndure o ruşine din cauza lui Dragnea. România este avertizată de Comisia Europeană pentru nerespectarea angajamentelor asumate la aderare, în 2007….

    http://adevarul.ro/news/politica/dumnezeu-sila-1_5a65a340df52022f75c09e39/index.html

  8. Ce mai iese din ceata de dincolo de Canal: Guvernul Marii Britanii infiinteaza “Ministerul Adevarului”

    Probabil ca privindu-si, din secolul trecut, concetatenii din secolul nostru, George Orwell, autorul celei mai expresive literaturi distopice privind totalitarismul, prin care a tintit necrutator fostul URSS si fostii sai sateliti, din Europa de Est (si nu numai), ar resimti surprindere si compasiune. Istoria se intoarce, s-ar simti obligat sa recunoasca descriptorul bigbratherului si dublului limbaj. Dar nu intotdeauna in acelasi loc si in aceeasi forma, ar concede Orwell, azi, cu amaraciune. Nu mai putin surprinsi si compasivi suntem insa si noi, cei de pe continent, in fata unei dihanii mancatoare de adevaruri, care incepe sa iasa din ceata insulara, de peste Canal. Guvernul UK a anuntat, marti, prin purtatorul de cuvant al premierului conservator Theresa May, ca va infiinta o noua unitate pentru combaterea “stirilor false” (“fake news”) si descurajarea campaniilor de dezinformare ale altor state. Despre cum va face guvernul britanic sa distinga ce este adevarat de ce este fals si ce este informare de ce este dezinformare, in fluxul global de informatii, nu am aflat. Probabil ca va exista o bagheta magica a adevarului, cu care stirile vor fi atinse precum supusii britanici, merituosi, cu spada regala, in ceremoniile de innobilare. Cu alte cuvinte, fiecare stire va primi o stampila din partea guvernului. Acest fenomen se numeste cenzura, restrictionarea libertatii de informare si de exprimare. Adica, fiecare cetatean va trebui sa consume numai stirile aprobate de guvern. Altfel, se va arde sau va fi ars, coercitiv. Pentru cei care nu stiu, in dubla gandire orwelliana, care ea insasi a fost cotropita la un moment dat de simpatii totalitare, cand Orwell a luptat in razboiul civil spaniol de partea comunistilor, fiecare cuvant cheie din limbajul totalitar oficial are intelesul real al antonimului. In stil orwelian spus, structura britanica propagandistica si de filtrare/cenzurare a stirilor, care va antrena o armata de oameni cu stampile, poate fi asimilata unui “Minister al Adevarului”. Noua cenzura sui generis porneste probabil de la neincrederea guvernului britanic in dreptul cetatenilor UK de a avea acces liber la surse alternative de informare, in capacitatea lor de interpretare libera a informatiilor. Ea seamana izbitor, indiferent de straiul pe care il poarta, cu liberticidul din regimurile totalitare, in care cetatenii sunt obligati sa traiasca intr-un mediu informational toxic, de propaganda si cenzura.

  9. Interesante remarcile despre Romania in Memoriile maresalului german von Manstein .
    In 1942 Manstein este mutat din Rusia de Nord in Crimeea .
    „Este intotdeauna dificil sa se lucreze cu o armata aliata . Antrenamentul ei si formarea ei , organizarea Statului Major , calitatea ofiterilor , nu sunt aceleasi ca ale armatei germane .
    Romanii au fost cei mai buni aliati ai nostri . Mult mai buni soldati decat ungurii si italienii .
    Soldatul roman , 90 % de origine taraneasca , era brav si se multumea cu putin .
    Corpul ofiteresc era de calitate inegala iar subofiterii , atat de importanti in armata germana , lipseau pe deplin .
    Problema cu romanii era extraordinarul respect pe care il aratau ” Rusului ” , prezent si la alte popoare din Sud estul european , ca sarbii si bulgarii .
    In plus Romania isi atinsese idealul national , recucerirea Basarabiei iar intrarea in fundul Rusiei temute nu entuziasma romanii .
    Transnistria , pe care Hitler vroia sa le o dea , nu interesa Romania .
    Pastrez o vie recunostinta maresalului Antonescu care are o amintire placuta in inima mea . Cu toate judecatile care pot fi emise asupra actiunii lui politice trebuie sa spun ca a fost un patriot si un general de mare valoare . A facut ce trebuia pentru potentialul militar al Romaniei sa fie folosit la maximum alaturi de Germania .
    Daca nu a facut mai mult , e din cauza conditiilor politice interne statului roman .
    Antonescu trebuia sa ia comanda trupelor romane prezente in noiembrie 1942 la Cotul Donului .
    Numai ca la esaloanele superioare OKW s-a pierdut timp si el nu a putut fi prezent fizic langa ofiterii superiori romani , care aveau enorm respect fata de el .
    Antonescu a atras atentia in repetate randuri OKW asupra pozitiei foarte periculoase in care se gasea Armata a 3 – romana si a cerut parasirea alineamentului ei si mutarea pe un front mult mai scurt si mai sigur ceea ce nu s-a facut .
    Dupa catastrofa de la Stalingrad Antonescu s-a plans amarnic de atitudinea germana fata de romani . Un numar de ofiteri germani si trupa au raspandit declaratii insultatoare . Am intervenit imediat . Trebuia ca aceasta denigrare sa inceteze imediat . Romanii erau cei mai buni aliati ai nostri ” .

  10. Cred ca dupa termenul de ” mama surogat ” aparut in ultimii ani prin evolutia medicinei , ar trebui sa introducem si sa validam si termenul de ” politicieni surogat ” , adica acei politicieni crescuti in pantecele sau chiar in viscerele serviciilor secrete sau a institutiilor de forta si care au compromis si pervertit democratia si politica .
    In ultimii 12 ani , tara a fost condusa si umulita de multi astfel de politicieni surogat ca : Bashinescu , Macovei , blaga , MRU , Ponta , Oprea , Maior , Csolosz , etc.

  11. „Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă, într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt îngrijoraţi cu privire la „modul incorect” în care a aceasta a fost informată „în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema justiţiei din România”.

    Si acest punct de vedere arata slabiciunea puterii, care pare plingacioasa in fata propriei neputinte. Puterea trebuie sa informeze si sa convinga ca ceea ce face face bine in exterior, prin multele sale institutii (MAE, ambasade, diplomati etc). Ori, cum s-a mai spus, acest Guvern e incapabil sa apere cetatenii acestei tari de minciunea aparatului de propaganda bine pus la punct al opozitiei incurajat puternic de anti-romani, din grupul ui Soros: Macovei, Ungureanu si altii.

    https://www.agerpres.ro/politica/2018/01/24/update-tariceanu-si-dragnea-comisia-europeana-a-fost-informata-in-mod-incorect-despre-transparenta-dezbaterilor-pe-tema-justitiei–42702

  12. De ceva vreme liderii UE vehiculeaza ideea de a conditiona accesul la fondurile structurale UE de respectarea statului de drept. Se pare ca exista un interes obscur ca si Romania sa fie alaturata Ungariei si Poloniei si pedepsita ca fiind una din tarile care nu mai respecta statul de drept, desi toata lumea stie ca situatia din Romania e diferita azi fata de cea din celelalte doua tari. Stiu, suna a abuz din partea UE la acest moment sa considere Romania ca nu mai este stat de drept, dar mi se pare ca acolo e sensul comunicatului lui Junker, spre rusinea orgnizatiei europene ce o conduce, evident acum in deriva. Banuiesc a UE are interese sa investeasca in statele din sud vestul balcanilor, cele care stau la rind sa acceada. Mi se pare ca asta e singurul sens al comunicatului tardiv si mincinos al lui Junker, pentru ca el si Comisia nu a luat nici o pozitie impotriva setului de legi din reforma justitiei. Mai mult, „recomandarile” sunt evident fara suport si fara elemente concrete. Cum poate un Parlament al unei tari UE sa legifereze prin consens si nu prin votul majoritatii? Asa se intimpla in Parlamentul UE? Se iau decizii doar prin consens? E o mare prostie si un atac asupra democratiei, ale principiilor fundamentale pe care Comisia zice-se le promoveaza.

    Ataci statul de drept din Romania, ca apoi sa spui ca nu e stat de drept, ca sa nu ii mai dai fonduri. Ingenioasa aceasta integrare europeana „a la Junker”.

    Acum citeva zile la intilnirea anuala cu ambasadorii, dl Iohannis a afirmat pozitia Romaniei – foarte buna de altfel (Se vede ca e dl Aurescu acolo consilier) – ca Romania trebuie tratata in mod egal cu statle din „nucleul dur”, si ca orice incercare de perififerizare europeana a Romaniei este contraproductiva. Excelent, ar putea fi unul din punctele din mult doritul „plan de tara” al Romaniei, care din pacate nu exista ca fundament intre toate fortele politice. Ori mie mi se pare ca administratia prezidentiala a mirosit cite ceva, si ca se adevereste dorinta UE de a izola Romania, cu orice pret, chiar si distrugind fragilul stat democratic romanesc.

    • @trexsr: ”De ceva vreme liderii UE vehiculeaza ideea de a conditiona accesul la fondurile structurale UE de respectarea statului de drept. Se pare ca exista un interes obscur ca si Romania sa fie alaturata Ungariei si Poloniei si pedepsita ca fiind una din tarile care nu mai respecta statul de drept, desi toata lumea stie ca situatia din Romania e diferita azi fata de cea din celelalte doua tari.”

      Ungaria și Polonia refuză cotele de emigranți. Grupul de la Visegrad este anti-imigrație, Austria tinde să se alinieze. România ezită. Anglia a părăsit deja UE din această cauză.
      Grupul Visegrad este numit ”Illiberal central Europe big, bad Visegrad”.

      Aceeași Comisie Europeană (Timmermas și Juncker), care a trimis României recenta ”atenționare”, activează punctul 7 din Tratatul UE pentru lipsirea Poloniei de drept de vot, sub pretext asemănător al legilor justiției. Poate reușesc o scindare definitivă Est-Vest a UE.
      De fapt, mesajul trimis ieri României de la Bruxelles este o atenționare ca ai noștri să-și bage mințile în cap pentru a nu se opune cotelor de emigranți și a nu-și apropia politica de cei patru de la Visegrad.

      Răspunsul trimis de cei doi președinți ai parlamentului româniei, nu este un răspuns în genunchi, ci este, în opinia mea, un ”mârâit” diplomatic înainte de lătrături prin folosirea termenului de ”surprindere” și acuzație voalată că cei doi de la Comisia Europeană sunt neinformați corect. Dovada că exact la o zi, vine din partea acestora scuza că de fapt există o bună informare la nivel UE.
      Cred că acest joc de ping-pong va continua și nu este imposibil să se ajungă la o apropiere a României de Visegrad, motiv de îngrijorare reală și reducere a presiunilor din partea Bruxelles-ului. Dar avem o diplomație activă, nu doar reactivă?

      Cu alte cuvinte, Germania nu-și recunoaște greșeala, dar vrea să scoată castanele din foc cu mâna altora folosind marionetele de la conducerea UE și cozile de topor ale României trimise la Bruxelles pentru a submina interesele țării.

      Oare greșesc?

      • @Mircea Popescu, o ipoteza credibila. Dl. Nastase a avansat azi la TV o alta ipoteza: ca se incearca pastrarea birocratiei de la Bruxelles dupa Brexit, care inseamna miliarde minus de EUR la buget UE. De la cine sa ia acesti bani si sa pastreze birocratia, daca nu de la nationalistii din Est?

  13. A Ajuns să facă DC News treaba PSD-ALDE : explicarea inteligentă a unor evenimente politice :
    „DC News a discutat în exclusivitate cu Victor Alistar (CSM), despre scrisoarea Comisiei Europene în legătură cu Legile Justiției din România.

    ”Este răspunsul la preocupările din țară care au fost transmise și Comisiei Europene. În mod diplomatic Comisia a transmis îngrijorarea respectivă mai departe. Trebuie însă să constatăm următoarele lucruri: legislația din România este una cu un nivel foarte ridicat de garantare a independenței justiției, comparând cu alte legislații similare din alte țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să observăm că procesul de verificare a legislației se face de către CCR care s-a și pronunțat pe una dintre legi și care are în vedere și tratatele în care România este parte în ceea ce privește drepturile omului și aderarea noastră la UE.

    Din acest punct de vedere procesul este unul normal, democratic și firesc pe Legile justiției. În ceea ce privește consultarea, pentru că un punct important din scrisoarea președintelui Comisiei Europene a fost cel legat de consultare și nevoia de consens, trebuie spus că la Legile justiției se lucrează de doi ani sub diferite guverne. Forma finală care a ieșit din Parlament are o pondere semnificativă a punctelor de vedere pe care asociațiile profesionale le-au exprimat de-a lungul timpului și în cadrul dezbaterilor, în Comisie, la momentul adoptării acestor legi. De asemenea ia în considerare și punctul de vedere, în principiu, pe care CSM l-a trimis în aprilie 2017, atunci când, la inițiativa Ministerului Justiției s-a pus în discuție din nou armonizarea acestor legi”, spune Victor Alistar.”

    • Daniel Dragomir :

      Conferinta de presa Bruxelles. Adevarul trebuie spus.

      Maine 24 ianuarie 2018, incepand cu orele 10, la Clubul de presa din Bruxelles, voi participa alaturi de doua personalitati de marca, Willy Fautre si David Clark, la o masa rotunda cu privire la situatia actuala a justitiei din Romania.

      A venit vremea ca vocea noastra sa se faca auzita.

      Voi prezenta Clubului de presa si invitatilor din cadrul institutiilor europene adevarata fata a statului paralel din Romania si a abuzurilor si ilegalitatilor comise impotriva romanilor.

      Conferinta va fi transmisa live (inclusiv pe contul meu de Facebook) si voi pune la dispozitie pe site-ul Initiativei civice Romania 3.0 toate detaliile tehnice pentru presa din Romania.

      Va fi un bun prilej sa revad prieteni dragi din institutiile europene si de securitate ale UE si sa discut direct cu mass media de la Bruxelles. Un program incarcat. Va voi tine la curent zilele urmatoare.

      Va astept alaturi de mine miercuri.
      Se apropie momentul bataliei finale cu statul paralel. Prin share masiv, prin implicarea, prin determinarea de care dati dovada, lumea intreaga va vedea si va judeca idealurile noastre ca natiune libera si dreapta.
      Fara securisti! Fara procurori vanduti! Fara abuzuri!
      Pentru o Romanie libera!

  14. „Din ce în ce mai des în ultimele zile s-a auzit un cor al lăudătorilor care au încercat să compenseze faptul că manifestația de pe 20 ianuarie nu a ajuns la sutele de mii de participanți ai manifestației-record din 2017. Iar compensarea s-a făcut prin ridicarea participanților la rangul de ființe superioare. Un ziarist, nu neapărat dintre cei înzestrați cu un bagaj superficial de cuvinte, a afirmat în mod repetat că în stradă sunt cei mai buni dintre noi, tineri antreprenori, avocați, oameni cu profesii liberale, ziariști. Cam atât. Conform universului său limitat, în care orizontul ți se prăbușește-n cap imediat ce-ai deschis ușa ca să ieși din bula proprie, doar aceștia sunt oamenii care au cu adevărat conștiință civică. Nu contează că nu au mai fost jumătate de milion în toată țara. Important e că a fost spuma spumelor, cei mai buni dintre cei mai buni, crema.

    Deja, după cum ziceam, nu mai este despre cine suntem și ce vrem, ci despre cine suntem. Sau, mai degrabă, despre cine ne închipuim că suntem. Pe măsură ce minoritatea care nu se poate impune la vot – dar ține morțiș să se impună în stradă, pe bază de zgomot și strigăt – devine și mai minoritate, ea începe să se considere mai importantă și mai îndreptățită să le decidă celorlalți viitorul. Iar această autosuficiență purificatoare ar trebui să sperie orice om care încă mai are în bagaj fărâme, măcar, de democrație. Toate marile nenorociri ale ultimelor secole au pornit de la grupuri de oameni care, în inferioritate numerică fiind, și-au proclamat superioritatea cu multă impertinență, pentru a-și impune viziunile deformate asupra lumii, iar mai apoi cu forța, folosindu-se de teamă și teroare.”
    http://www.catavencii.ro/editorial/cei-tineri-cei-frumosi-cei-elite/

    • Şi când te gândeşti că Florin Bădiţă, încă purtătorul de chiloţi prin tramvaie n-a putut fi prezent la manifestaţie deoarece a fost la Londra pentru a-şi primi „mălaiul” : premiul Galei Forbes 30 & 30 Europ 2018 pentru „reprezentarea cu cinste a României şi potenţialul ei de frumuseţe şi curaj ”
      P.S.
      Cine ştie ce-or fi zărit ăştia printre chiloţii revoluţionarului de s-au grăbit să-l sponsorizeze, sau poate s-au gândit că uite dom’le în ce hal a adus ciuma roşie tineretul din România de au rămas tinerii USRI-işti doar în chiloţi şi când vin sau se deplasează de la locul de muncă ( Piaţa Victoriei sau centura Capitalei, după caz )

    • @Radu Humor: ” Pe măsură ce minoritatea care nu se poate impune la vot – dar ține morțiș să se impună în stradă, pe bază de zgomot și strigăt – devine și mai minoritate, ea începe să se considere mai importantă și mai îndreptățită să le decidă celorlalți viitorul. Iar această autosuficiență purificatoare ar trebui să sperie orice om care încă mai are în bagaj fărâme, măcar, de democrație. ”

      Între principiile înscrise în Statutul CMR, care au stat la baza constituirii organizației în 2001, există și unul care astăzi va fi probabil ostracizat de noii făuritori ai lumii progresist-liberale:

      ”1.5. Respectarea drepturilor egale pentru toți cetățenii, fără discriminări şi fără acţiuni compensatorii colective pe principiul “discriminării pozitive” aplicate oricărui grup care se consideră minoritar sau diferit din punct de vedere etnic, religios sau social.”

  15. tOCMAI8 AZI preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans NE-UA FACUT O BUCURIE.
    Hai sa mergem pe textul alor 2 :

    În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017

    2 mici nelamuriri :
    1) LA ce se refera cadn fac vorbire de „avizul Comisiei de la Veneţia ” ?! De exemplu npoi avem o dicutie nesfarsita despre „abuzul în serviciu” Zisa comisei zice ca cum „Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc” adev.ro/owsens dar la noi .. la noi „abuz” se considera porice mai ales daca e facut de unu din cei fin partodul care nu trebuie …

    2) „Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ ” Ha? Pai cum dracu Paralamentu nu asigira transparenmta ? Adica chiar asa .. dezbaterea parlmentara – care se „revarsa” si in presa, tembeliziuni, mitinguri – , motiuinile depuse , interventiile si in cele din urma votul NU SUNT DESTUL DE TRANSPARENTE? Ceste ce nu se poate spune despre unee deczii ale celor 2 edecuri ….

    Io zic ca prostelile astea au ca rol doar sa motiveze cele ce urmeaza: „Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces.
    Conexati apelul construirea unui consens la scara larga cu apelul jalnic (dpv intelectual ) la Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei …. dica in clar cele 2 edecuri bruxeloaze cer c majoritatea parlamentara sa se supuna minoritatii.. ca institutia Parlamentului sa fie subordonata „strazii” (avea o vorba Nae Ionescu despre diferenta dintre „massă” si „stradă„)

    Cat despre sacrosantele vaci ale hinduismului bruxelex …. zic doar ca acu ceva timp in urma Tufa de Venetia era preocupata nu de principiile pe care le recomanda ci ca „auzise” ca un judecator CCR era cica amenintat cu inchisoarea.. La inchisoare a ajuns unu mai ytraziu pytr yrafic de strut sau capre …

    <Mai amintesc ca anticoruptii astia au protestat ani de zile ca fumoasa Iulicka din Ucraina era inchisa .. pentru coruptie au cerau eliberarea nevinovatei viictime politice … care a fpots pana la urma eliberata . Asta dupa o revolutie si .. ei da modigicarea codului penla (abrogare articolului care incrimanau faptele nevinovatei! )

  16. Sovinism si ura de rasa , cand infiltrezi o intreaga natiune …
    Bietul student la Institutul de Stiinte Politice de la Lyon , Victor Gnis , si-a prezentat diploma de absolvire in 2011 cu titlul ” Perceperea Ungariei in Franta intre 1918-1920 . Evolutia Ungariei intre 1918-1920 ) .
    Victor Gnis , pustan de 22-24 de ani in epoca , s-a documentat unde trebuie , la Budapesta , si-i multumeste calduros in maghiara lui ” Ferenc ” pentru ajutor .
    Ce scrie Gnis in teza lui iti face parul maciuca .
    ” Ungaria a fost atacata din toate partile in 1918 ( saracii cehi si slovaci , care nu existau ca stat , sau sarbii , refugiati in insulele grecesti ) . Zona Timisoara era germanofona . Satele romanesti se invecineaza cu cele unguresti in Transilvania , nu se poate da intreaga provincie romanilor . Armata romana a intrat in Ungaria cu scop agresiv evident .Aliatii aveau de ales in 1919 intre prezenta in Ungaria a armatei romane si a comunistilor , intre ciuma si lepra ?! Lloyd George numea romanii ” mic popor de banditi , la panda sa fure pamantul altora ” ( mai degraba Ferenc i-a pus lui George Llloyd in spate un propriu citat ) etc etc – discurs plin de inexactitati , omisiuni si insulte .
    Interesant ca Institutul de Stiinte Politice din Franta , 9 scoli de elita unde se intra cu pile enorme si care pregateste elita administrativa franceza , templu al corectului politic , lasa ca o teza a unui student de-al sau sa contina aprecieri rasiste si sovine si sa faca propaganda revizionista deschisa horthysta .

  17. Să zic și eu ceva despre Unirea Mică: Cuza (nu A.C.) a fost, după gustul meu, cel mai frumos lider al românilor.
    Ceea ce i s-a întâmplat reconfirmă zicala „nicio faptă bună nu trebuie să rămână nepedepsită”.

      • Stai linistit, ca Dragnea nu sparge nimic. Iohannis, politia politica si imbecilii bolnavi de ura si spalati pe creier ca tine sparg totul, in tara asta. Si dezbina. Simona Halep nu exista. E o fata de la tara care da cu racheta-n minge, ca atitea altele. Intimplator, e romanca. Ei si?

  18. Privind înapoi la viața politică a Țărilor Române și a României, trag concluzia că tot timpul a fost instabilitate fiindcă Opoziția a avut mereu deviza „scoală-te tu, ca să m-așez eu!”, în loc să colaboreze cu Puterea, să o atenționeze când aceasta făcea greșeli grave, să propună soluții și să pună umărul la rezolvarea problemelor.
    La noi, ipostaza de Opoziție e prost înțeleasă. Opoziția nu face decât să sape și să pună piedici. Oricine ar guverna, el trebuie „dat jos”.

  19. O unire care sa dovedit pentru Moldova o mare teapa ! Ce sa relizat in Modova de la unire si pana astazi? Doar o migratie uriasa de populatie.In plus de asta ,provincia Moldovei sta sfartecata fara ca Bucurestiului sa-i pese.

  20. Draga Amalia

    ca ziceam la https://adriannastase.ro/2018/01/17/peisaj-dupa-criza-cateva-opinii/#comment-177356 despre o posibila optiunme feminina „sa lasam barbatii sa se ocupe de fleacuri!” , adica e politica …. iata un alt exemplu de femeie, hony soit, „dotata” (ptr politica) pe care o societate macho nu a descurajat-o .. dimpotriva a adorat-o (ma rog partial ca altii o urau) :
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Evita_bicentenario.JPG

    Juca un rol politic important cu un an inaomte ca femeile sa capete drept de vot. A murit tanara , la numai 33 de ani … iar amintrea ei a ramas .. A intat in legenda ca la Madona de los descamisados si curia papala a inegistrat 23.000 de cereri ca sa fie canonizta. La 20 de ani de la moartea ei organizatiile de tineret ale partidului purtau cu mandrie numele ei :
    https://www.youtube.com/watch?v=U-JGINJGxlE
    EVITA adica María Eva Duarte de Perón

      • Da! Fosta mea directoare economica … dupa cata dragoste imi declara calculam urgenta cereriilor ei. Nespus de mult sau nu am cuvinte insemna ca trebuia sa fie gata IERI (a fost si o cestie amuzanta.. De fata era si nu mai stiu ce tip din minister cand ea imi declara dagostea netarmurita … si se pare ca a fost si mai mirat de rapiditatea indeplinirii sarcinei de servici … )

  21. Firea: Clădirea în care s-a pecetluit Unirea Principatelor va fi reabilitată

    http://www.capital.ro/pmb-firea-cladirea-vafi-reabilitata.html

    In Romania sunt peste 1500 de CONACE BOIERESTI aflate in paragina sau unele chiar abandonate , multe din ele adevarate bijuterii arhitectonice .
    Cred ca Min. Turismului sau cel al Dezvoltarii ar putea sa conceapa un proiect de reabilitare a acestor conace boieresti ( impreuna cu proprietarii acestora ) pentru a fi reparate si introduse in circuitul turistic .

  22. Exista deja o campanie sustinuta (de Soros?) pentru a stigmatiza Romania, re. legile justitiei. Acest Guvern va sti sa foloseasca dreptul la replica, sau va fi de acord cu afirmatiile ca noile legi sunt facute pentru a favoriza coruptia la nivel inalt in Romania, in speta coruptia regimului Drangea?

    Daca Guvernul nu foloseste dreptul la replica sa isi apere pozitia, atunci inseamna ca oamenii asta retin ca Dragnea vrea reforma in justitie ca sa nu mai fie politicienii judecati pentru coruptie. Se perpetueaza mitul ca PSD vrea un stat condus de corupti, cu politicieni la virf cafe nu vor sa dea socoteala in fata legii, ca orice alt cetatean.

    „..”The commission again warns against backtracking and will look thoroughly at the final amendments to the justice law, the criminal codes and laws on conflict of interest and corruption,” they added.

    Critics say Romania’s latest effort to revamp the judiciary is an attempt to put the courts under political control, halt the anti-corruption drive, and shield politicians from graft cases.

    The EU executive has also sent letters spelling out their concerns to the newly designated prime minister Viorica Dancila and to the speakers of the two houses of parliament not to have the new laws enter into force.

    The speaker of the lower house is Liviu Dragnea, chairman of the ruling Social Democratic Party (PSD). He is barred from serving as prime minister due to a two-year suspended sentence for election fraud, but he is considered as the de facto leader of the country.

    Dragnea is under investigation for embezzling EU funds, and is currently on trial for an abuse-of-office case. He denies wrongdoing.

    Juncker and Timmermans’ letter is „a warning shot,” said an EU source, adding that the commission did not rule out using the rule of law mechanism that was launched against Poland two years ago over the reform of the judiciary.

    However, the EU executive thinks it can deal with the concerns more „forcefully” in its annual assessment on Romania’s judicial system.”

    https://euobserver.com/justice/140682

Lasă un răspuns