Despre jandarmi si statul de drept

Datorită conditiilor meteo (poate ca au fost si alte motive), numarul celor care au participat la manifestatiile de sâmbătă a fost semnificativ mai mic. De aceea, unele televiziuni de stiri, poate pregătite in week end pentru aceste evenimente, aveau nevoie de subiecte „bombă”. Asa a devenit „erou” jandarmul care a refuzat ca un „rezist” să-i bage in gura un gard de protectie, si, in loc să-l pupe pe frunte, a incercat sa-l descurajeze, dandu-i peste maini sau asa ceva. In urma acestui „incident”, jandarmul este anchetat disciplinar.

Eu mă astept ca desteptii care propuneau sa fie darâmate gardurile de la parlament si de la guvern să propună si desfiintarea jandarmeriei care, nu-i asa, ii impiedică pe cei care „isi caută drepturile” in week end, pe străzi sa se manifeste liber. Cred ca si suporterii echipelor de fotbal care, in lipsa de performanta a acestora, isi cauta alte angajamente si alti sponsori, mai ales inainte de reinceperea campionatului, ar fi de acord cu aceasta idee.

Pe un ton mai serios, legea 550 pentru organizarea si functionarea jandarmeriei, a fost aprobata in 2004, in perioada cand conduceam guvernul. Ea a fost elaborata pe modelul jandarmeriei franceze si cu sprijinul tehnic al acesteia. Daca vreti sa vedeti atributiile sale, cititi articolul 29 din lege. Mai cititi si articolul 31, pentru a vedea cum pot interveni jandarmii atunci cand sunt ultragiate fortele de ordine. Daca nu e suficient, urmariti imagini despre modul in care intervin fortele de ordine in Franta, Germania, SUA atunci cand sunt incălcate regulile de desfasurare a manifestatiilor publice.

Sigur, dreptul de a protesta pasnic este un drept constitutional. Dar regulile stabilite de fortele de ordine publica trebuie respectate. Cei care le incalcă trebuie sanctionati. In aceste conditii, consider ca anchetarea jandarmului provocat de acei „rezisti” dă un semnal de slăbiciune din partea jandarmeriei si a ministerului de interne. In acest fel, jandarmeria risca sa fie timorata si s-ar putea, ca in alte situatii, sa nu-si mai faca datoria. Ancheta trebuie să-i vizeze, de fapt, pe cei care atacă jandarmii, aruncăndu-le in cap cu pietre din asfalt, care-i provoacă si care nu respecta indicatiile lor. Si ar trebui sa si aflăm rezultatul anchetării acestora. Ei trebuie identificati si pedepsiti. Mă impresionează până la lacrimi numarul de jandarmi care au inscriptionate pe jachete mentiunea „dialog”. Poate că, pe baza acestor experiente, la ministerul pentru dialog social ar putea fi numit un jandarm… Functia jandarmilor nu este una pedagogica. Educatia civica nu o fac jandarmii.

Contractul social intre cetateni si „statul de drept” presupune nu doar drepturi ci si obligatii. Intre altele si respectarea celor care  sunt ptrevazute in legea 550/2004.

 

59 de gânduri despre “Despre jandarmi si statul de drept

  1. Este cea mai buna remarca și clar trebuie luate măsuri cu cei care “rezista” intr un mod urat și dacă ar “rezista” im acest fel in alte tari pe care ei le dau exemplu ar fi drastic sancționați. Zi frumoasa.

  2. Felicitări! Un punct de vedere echilibrat, ce reliefează, din pacate, magariile și nedreptatea de care au parte unii funcționari ai statului.

  3. …și, în orice caz, cei „abuzați” de jandarmi își pot „repera” onoarea apelând la statul de drept prin intermediul justiției încă(sic!) independente…

    • În orice caz, cei abuzați, dacă vor ca justiția să le facă dreptate, trebuie să respecte ei înșiși legea. Eu nu am înțeles, din discuțiile de pe toate posturile TV, dacă acest miting sau demonstrație ( ce-o fi fost) a fost sau nu autorizat. El a fost anunțat din perioada Sărbătorilor de Iarnă, postacii lor au afișat programul, traseul dar nu și adresa prin care solicitau autorizația și autorizația, voluntarii lor au făcut afișe, fluturași pe care le-au pus în cutiile poștale sau pe parbrize. Ei, care trâmbițează despre statul de drept, știu ce este statul de drept? Dacă știu, de ce se consideră deasupra legii? M-am săturat de rezistența lor falsă, de slăbiciunea sau teama guvernanților de a aplica legea, care cu duioșie ne spun că este un drept să faci mitinguri, demonstrații, să te exprim liber. Bineînțeles că toate acestea sunt drepturi dar sunt completate cu obligații. Dacă statul le respectă aceste drepturi, ei trebuie să respecte obligațiile care decurg din exercitarea drepturilor. Eu cred că am luat-o razna!

  4. Foarte bine ati punctat referitor manifestatiile de sambata si actiunea jandarmilor.Mai lipsea sa i mangaie pe frunte pe manifestanti.Asteptam mai des luarile dvs.de pozitie legate de diferite actiuni politice si sociale.
    cu stima,

    • Domnu Adrian ,E adevarat ce spuneti dumneavoastrá de interventia jandarmeriei .tip frantuzesc sau America.dar la fel trebui sá comparám si nivelul de trai ,cel din tará cu cel din afará .românii în general au ajuns la disperare ;foamea sáráciea si mizeria sunt tot ceia ce determiná lumea de a proceda ín acest fel,afará de faptul cá nu sa fácut ceia ce trebuia timp de 28 de ani,poporul a ajuns pe zi ce trece tot mai sárac,Doamne fereste de mai ráu!, dacá politicienii siar face treaba ìn mod civilizat si fárá sá facá unele abuzuri ,nu cred cá oameni ar iesi atîtia în stradá dar pentru cá e alt fel decum trebui sá fie deaia se întïmplá ceia ce vedem cu totii.

      • Da dragule dar nici autoritate nu mai exista . Este foarte adevarat ce spui dar ai uitat acest detaliu … ca o paranteza data viitoare sa fi putin mai atent la ortografie . Cu stima si respect ! Marian !

  5. Mai inainte de aparitia noului topic, am postat ceva similar, sau incadrabil in tema curenta, pe firul anterior. Pentru ca poate fi, eventual, citit acolo, nu-l mai dublez si aici.
    As remarca altceva, fara legatura cu tema prezenta, o informatie furnizata de contabilul meu, despre care habar nu aveam. Daca un privat a scos dividende din firma peste 22.800 mii lei in anul 2017, va plati contributii trimestriale la sanatate de cca 550 lei per trimestru, in cursul anului 2018, chiar daca a achitat aceste contributii ca salariat.
    Iata ,,programul de guvernare” al PSD, in toata ,,splendoarea” lui:
    O compilatie de masuri fiscale spoliatoare pentru firmele mici si mijlocii, dar si pentru cetateni, promovate netransparent, in pripa si impredictibil (,,noaptea ca hotii”), pe fondul setei de bani a guvernelor PSD, partid care nici macar nu s-a tinut de cuvant in privinta cresterii reale a salariilor bugetarilor, incepand cu 01.01.2018. Exceptie fac demnitarii centrali si locali, respectiv sumedenia de directori ,,plasati” strategic pe toate nivelele decizionale intermediare. Uneori s-au creat posturi in schemele de personal pentru ca acesti indivizi, mare parte incompetenti, sa fie vârâți în sistemul administrativ, pe criterii eminamente politice.
    Simt o mare teama, dar si furie neputinicioasa, constatand ca ,,imparatul este gol”. Absolut gol. Asa arata PSD-ul in toata nuditatea lui: Un partid de incompetenti, lasi si oameni submediocri lipsiti de viziune, unii dintre ei probabil ,,infiltrati” in partid pentru a-l destructura, un partid FARA LEADERSHIP, un partid care nu stie altceva decat sa masacreze Codul Fiscal, de dragul banilor, cu orice pret. Chiar cu pretul dustrugerii putinului capital romanesc ramas in viata.
    Nu exista nimic care sa se apropie macar de un plan de modernizare a Romaniei prin investitii durabile si eficiente, de stimulare a economiei romanesti, de incurajare a initiativei si inovatiei, de diversificare a relatiilor economice si comerciale in interesul general al Romaniei.
    Vorba colegului Adrian B.. in jurul nostru si mai ales deasupra noastra, se vor ingramadi tone de biruri peste biruri. Este si va fi mai rau decat oricand in perioada postdecembrista a acestei tari.
    Sa-ti fie rusine, pesedeule si mie, de asemeni, ca ti-am acordat votul. Nu cred ca voi mai repeta, iarasi, o greseala. De fapt, este putin probabil ca voi mai merge la vot, iar pe copii, ii voi sfatui (si ajuta, pe cat posibil) sa paraseasca aceasta tara blestamata, in care, oricand, te poti trezi cu noi si noi masuri si cresteri care sa-ti ia cu japca banii din buzunare si din conturi si in care nimeni nu te apara de abuzuri. Pai cine sa o faca, daca tot ei comit abuzurile ?

    • Chiar daca ai avea dreptate, de ce esti asa de inrait? Cu aceste atitudini defetiste nu ajungem nicaieri. V-ati gasit toti acum mari specialisti in Codul Fiscal! Artileria Hotnews, 22, chiar Antena 3, ne bombardeaza cu „dezastrul fiscal”: 100.000 de oameni RISCA sa ia o suta de lei mai putin, daca patronul nu le suplimenteaza salariul! Pai patronul este de vina, nu statul! Dar cu cine sa te intelegi? Cu cei care au tacut asurzitor cand Basescu le-a ras un sfert din salariu? Acolo era vorba de multe sute, chiar de mii de lei!
      Abia ce am votat, cu o mare majoritate, pe unii, ca ii vrem pe altii! Noi suntem sanatosi la cap? Deocamdata, vad ca cei care urlau impotriva lui Nastase in 2004, spun acum admirativ: „Ehe-hee, ce oameni erau in guvernul Nastase, unul si unul!” Din cauza acestor „destepti” am indurat 10 ani de teroare bascista. Si nu am facut demonstratii pentru magariile indurate! Asta este evident o autocritica!
      Astazi am scapat de BOC si am dat peste FACE BOC! PSD ne pute! Jos Ciuma Rosie!
      Eu zic „Sa va fie rusine la toti care faceti jocul dusmanilor Romaniei! Deocamdata e vorba de rusine! Va veni ea si pedeapsa mult meritata!”
      Tocmai pe Adrian B l-ai gasit de „coleg”?

      • Se pare ca te deranjeaza rau ca am avut dreptate in ceea ce-l priveste pe stapanul tau , Victor Ponta !
        Lasa ca-ti gasesti tu alt stapan ; am incredere in tine !

      • Acesta este ZeV cel adevarat. ZeV bascistul care cica iubea Tionta ptr ca tse pare ca era psiscu lu Vacselu. Asta este ZeV fara mascva. Si cu un poc dde nenoroc o sa ilvedem si fara machiaj ..

        Adrian B.

        daca reusesti sa tii minte: ZeV ma facu papa al PAP .. pe cestia asta am avut si o divergenta cu Carcostasul (RIP .Inca unul ster5s de pe lista,. mama incep sa am nostagoia e[pocii cadn de flairii sateam 2 otr pe telefon! La multi ani!~ Sa fii sanatis !~ samd)
        ZeV mai e si acum pupiTontist. SI Tointissor iesi si dadu ceva semnale ca e cazu ca |p[atidu” sa se agitite.

    • Ca sa arat ca nu sunt impotriva persoanei, ci a vorbelor sale, spun si ca sunt absolut de acord cu postarea dlui ZeV din 22 ianuarie, 9,50pm, de la subiectul anterior (cea cu Occidentul si cu rusii). De unde vine aceasta inconstanta in discurs?

  6. – dreptul de a protesta pasnic este un drept constitutional. Dar regulile stabilite de fortele de ordine publica trebuie respectate.-
    deci regurile de a protesta sunt stabilite de fortele de ordine…
    adica au dreptu sa blocheze si sa tina oameni in subteran la Metrou, au dreptu sa opreasca tranvaie si sa scoata cetateni sa-i indentifice ca pe viitori infractori care vor sa destabilizeze statu de drept.. scuze, de hoti (Dragnea & company);
    au ce drepturi vor Ei, dar nimic de obligati..
    ps. cu o asemenea imagine inca avem sanse https://assets.republica.ro/20180121/af46ec4cf95dfbb0f485415e6f7e6ebfc2b5ea1e.jpg

    • Vorbesti de reguli, in conditiile in care nimeni nu-si asuma demonstratiile si implicit nimeni nu cere autorizatie ?
      Cam pot vorbi, mitingistii lu’ peste prajit,sa clameze nevoia de respectare si aplicare a legii, in conditiile in care ei ei o incalca flagrant ?
      Sincer, daca eu as fi seful Jandarmeriei romane, as pune pulanele pe spinarile lor sa se sature de tulburare a linistii publice si tunurile cu apa pe grupurile care ocupa, in dispret profund pentru lege, carosabilul.
      Mai mult, telectualii de dreapta vorbesc de sta de drept , desi ei nu recunosc autoritatea CCR, atunci cand institutia suprema in stat (dpdv al legii fundamentale) ia decizii care nu le convin ?
      Mergeti la carte, mai baieti si fete, invatati si iar invatati….chiar daca a spus-o, pe fond, si Lenin, ramane un mare adevar. (Z)

    • Ce drept au niște demonstranți să blocheze căile de acces, mai ales când nu au fost autorizați? Ce vină au niște bolnavi să nu le vină salvarea la timp, din cauză că sunt blocate căile de acces , ce vină au cei cărora le arde casa în întregime, pentru că pompierii nu au ajuns la timp, din aceleași motive, ce vină au copiii, bătrănii, care nu se pot odihni, seara de seară, că niște rezistenți fluieră, scandează sub ferestrele lor? Cine încalcă drepturile altor persoane?. Eu nu cred că rezistenții mitingesc și demonstrează pentru drepturile mele, pentru drepturile poporului meu, ci pentru interesele unora. Iar unii dintre ei. nici nu realizează acest lucru.

  7. Jefu nu tine. Prea elevat si in plus ce frectie are sFrentia cu Romania? Ca vazuram ca Macroul micronic una zice in Romanistan si alta in malMaimezonu’ lui ca cadn e vorba de traqnpsrenta numirilor in posturi de magistrati D”e parchet” ….

    Ntz. In cvazul asta merge cu „ba p’a doamnei ma-ta” asa ca pe strada Broscariei aia din Tei din copilaria noastra (eu o vedeam cand mergema la strand …)

    Hai sa ne amintim : Bucale, 22 Oct 2016 , marşul intitulat „Luptă pentru Basarabia”, mars autorizat pentru UNIRE a fots cam ju8muliot de4 jandari :
    https://www.youtube.com/watch?v=vPvsiKkRz08
    Era guvernul „LUI”, guvernu Julien Csolos pe care unii #rezistenti il vor relaoded.;..;

    E de aici se poa broda pe binecunoscta melodei – mancurti, Moscova, ruble samd …
    https://www.youtube.com/watch?v=vPvsiKkRz08

    si sa se intrebe cum de organoli lu’ statu de de lemn Tanase .. aceleasi care dau vina pe altii pentru ca au cocolosit / acoperi6 un violator pedofil ..

    Si ca meniul sa fie complet si sa planga si ei si ma+sa cautati si cine este persoana responsabilă din cadrul Jandarmeriei care a coordonat întreaga operaţiune impotrova tinerilor basarabenmi unionisti ce a culminat sâmbătă cu reținerea în forță a unui număr de cinci manifestanţi la mitingul organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi amendarea lor cu suma de 3.000 de lei…

  8. Nu sunt lamurit, daca manifestatiile de sambata aveau aprobare de la primarie, daca baietii turmentati de la Cluj Napoca, intervievati in Gara de Nord, au venit pe cont propriu, daca cei legitimati si perchezitionati la metrou, carora li s-au gasit in buzunare sule, surubelnite si alte acareturi, apartin unor ong-uri cosmopolite ?
    Mi se pare de-a dreptul aberant ca un jandarm, aflat in exercitiul functiunii, sa fie anchetat pentru simplul fapt ca n-a acceptat sa i se faca guler dintr-un gard.

  9. „Contractul social intre cetateni si „statul de drept” presupune nu doar drepturi ci si obligatii. ”
    Asa e, am OBLIGATIA sa ma duc la munca in fiecare zi de la 9 la cat e nevoie ca din salariu meu sa fie platiti toti incompetentii cu studii la distanta. Am OBLIGATIA sa platesc benzina mai scump chiar daca presedintele senatului ma minte in fata si zice ca nu s-a scumpit nimic. Am obligatia sa platesc curent, apa, mancare, toate mai scumpe cand avem crestere economica record. Inca o crestere economica ca cea de anul trecut si dau sigur faliment ca persoana. Si am DREPTUL la ce? SANATATE? BIROCRATIE? AUTOSTRAZI? TRAI DECENT? Cred ca glumiti!!! Va rog, nu va mai laudati ca ati fost prim ministru al Romaniei. Romania arata jalnic, oamenii sunt saraci. Iar dumneavoastra (va zic asa pentru ca mama m-a crescut sa fiu politicos, nu ca ati merita) va mandriti cu asta? Jalnic.

      • Eu am comentat la ultima propozitie. Incercam sa va fac sa intelegeti de ce ies oamenii in strada (aia „dezinformati si spalati pe creiere” care se dezic de tot ce inseamna politic pentru ca nu sunt reprezentati de nimeni si sunt majoritatea). In legatura cu subiectul postarii, ati gresit un pic. Pietroaiele erau capetele ce loveau pumnii jandarmilor. Apoi daca faceti comparatia cu jandarmeria din alte state europene, Franta, Germania…ar trebui sa va uitati si la manifestatiile de acolo. Cu geamuri spate, pumni, bataie… Parca acum incepeti sa va placa de manifestantii din Romania, nu? Si ca tot raspundeti, imi puteti spune din punct de vedere legal, strict legal, cat de ilegale sunt TOATE guvernele si TOATE parlamentele de dupa 2009, de la referendum pana azi? (referendum, vot, democratie, vointa poporului = o gluma pentru clasa politica, TOATA clasa politica)

    • Si ai dreptu sa fii PROST!!! Da temeinic..

      Ce n u stii ca de peste un an era prgramta „loberalizar4ea”preyturilor la gaze si buleftrica? Si ca energia e intiatae si sar preturile, ? Chiar asa nu stiuai ? Pai ia vezi dreptu ala de mai sus .. Il execriti din pliun!
      Apopos sa-r putea nsa #rezisti alaturi de unii care scriau artocole despre ca cat de buna este liberalizarea …

      Si ce uitasti de BUBA ? Basescu Udrea Boc Anastase ?
      https://www.youtube.com/watch?v=nZHdOOLVRdg
      Iti mergea bine p;e atunci nu?!

    • Ionuț, ce faci tu ca țara să nu arate jalnic?. Din salariul tău îți plătești doar propriile tale obligații, utilități, servicii, dar în niciun caz salariul incompetenților. Pe incompetenți îi plătește statul, iar dacă aceștia lucrează în mediul privat este problema patronatului dacă vrea să aibă incompetenți, care să-i falimenteze. Iar dacă susții că statul îi plătește pe incompetenți din munca ta, iar greșești, deoarece, dacă produci, câștigi pentru că și incompetenții cumpără acele produse.Nu știu câți ani ai dar știu că ești doar un rebel, care încă nu s-a maturizat.

      • Incredibil. Hai sa va spun cum functioneaza statul. Eu ma duc la munca si castig un salariu BRUT. Din salariul asta statul imi ia cativa bani, aproximativ 45% din ei. Din banii ramasi imi mai ia inca 19% TVA din absolut tot ce cumpar. Toti banii pe care statul ii ia de mine sunt produsi de mine. Cu banii astia plateste SANATATEA inexistenta, POLITIE, JANDARMERIE, PENSII, SALARIILE INCOMPETENTILOR si multe altele. Aveti dreptate cand spuneti ca este problema patronului daca vrea incompetenti. Numai ca EU si TOTI cei care muncim si producem suntem patronii si nu, nu vrem INCOMPETENTI.
        Sistemul de care vorbiti dumneavoastra se afla in Rusia. In concluzie, ca sa va raspund la intrebarea ce fac eu ca sa nu arata jalnic este PLATESC INCOMPETENTI. Gresesc cu ceva domnule Nastase?

  10. …cooorect!

    Pe 22 ianuarie 2018, 10:09, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: „Datorită conditiilor meteo (poate ca au fost si > alte motive), numarul celor care au participat la manifestatiile de sâmbătă > a fost semnificativ mai mic. De aceea, unele televiziuni de stiri, poate > pregătite in week end pentru aceste evenimente, aveau nevo” >

  11. Satul de .. ce? DREPT?!

    „Prin prisma probatoriului administrat, instanţa identifică în sarcina pârâtului Bălineanu Liviu Iulian existenţa unei fapte ilicite, constând în mai multe acte materiale unite de contextul factual şi finalitatea urmărită. Astfel, prin extrasele comentariilor postate şi reluate se evidenţiază caracterul absolut jignitor şi ofensator al injuriilor proliferate de pârât la adresa reclamantului. Acestea au vizat persoana reclamantului Dziminschi Eduard atât în calitatea sa de candidat la primărie în scopul decredibilizării acestuia, cât şi ulterior alegerii în funcţia publică, comentariile fiind postate atât anterior lunii iunie 2016, cât şi ulterior desfăşurării scrutinului”, se arată în motivarea Judecătoriei Suceava.
    …………………………..
    …………………………………..
    „În condiţiile în care pârâtul a formulat acuze şi jigniri insistând în mod repetat asupra acestora, instanţa constată că susţinerile sale au putut crea o apartenenţă de credibilitate în faţa unora dintre alegătorii din comuna Moara. Rezultatul strâns cu care reclamantul a câştigat alegerile poate fi considerat în mod rezonabil şi o consecinţă a acţiunilor pârâtului”, se mai arată în motivarea Judecătoriei Suceava.

    Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-01-18/Injurat-si-insultat-pe-internet-de-fostul-partener-de-afaceri-primarul-din-Moara-si-a-gasit-dreptatea-in-sala-de-judecata#ixzz54uXQ7tpe

    !!!! apartenenţă de credibilitate
    injuriilor
    proliferate

    Mama doamne !!!

    Si astea su8nt produsele a 4 ani de liceu + 4 facultate + 2 Institut National de Magistratura? Sat de drept cu judecaori cvare nu cunosc nici macar limba „normala”? {ai cum sa crezi ca cunosc „juridica veche”?

    Uf doamne!!!!

    Pao in scoala de „drepti ma leat parsiv!” sa ma fi prins cu asa ceva (pe mine sau pe altu cu mai mult de 8 clase) lt col Ovaciuc, lentu Robu, taica Mariutzanu (maior) ba chiar si breo 2 plontoneri mama mama ce ##### in scop dicactic luam! Plus un misto crunt pana la lasarea la vatra !Parca ii „”aud ba leat aparenta este ca tu pari baiat destept da aparteneta este ca tu esti parte dintre vite !!”

    Vai de ea scoala romaneasca dupa 89!

  12. Comentariul dumneavoastra a fost foarte clar,coerent,si corect! Felicitari! Va admir pentru ce faceti si va sustin.

  13. Cineva de mai sus se plânge că au crescut prețurile utilităților, deși avem creștere economică, uitând că furnizorii de energie, apă…sunt PRIVAȚI și n-au nicio treabă cu creșterea sau descreșterea economică.
    Dobânzile cresc în toată Europa. S-a dus vremea dobânzilor mici. Când te împrumuți, trebuie să te aștepți și la creșterea dobânzii.
    În general, viața bună sau proastă ți-o faci TU, nu prim-ministrul, oricare ar fi el. TU îți alegi profesia/ocupația, TU posezi sau nu inteligența, TU lucrezi mai mult sau mai puțin, TU stabilești numărul de copii în funcție de venituri, TU îți așterni, TU dormi în acel așternut.
    Nu mai da vina pe alții! Ești rezultatul alegerilor TALE.
    (rămân la părerea mea că agricultura cu ramurile ei e cea mai frumoasă și mai solidă ocupație. Un cuplu tânăr a înființat o fermă de legume bio, câștigă bine și are o mulțime de clienți, nu mai prididește…A înființat-o în vremea Guvernului Tăriceanu, i-a mers bine și în vremea Guvernului Boc, și în vremea Guvernului Ungureanu, și în vremea Guvernului Ponta, și în vremea Guvernului Cioloș, și în vremea Guvernului Grindeanu, și în vremea Guvernului Tudose și, pun pariu, o să-i meargă bine și în vremea Guvernului Dăncilă).

  14. Dl-e. Nastase – este evident ca, cadrul legislativ care reglementeaza fortele de ordine trebuie sa existe si intr-adevar presupune obligatii din partea ambelor parti. Fortele de ordine in cazuri extreme sau neadecvate trebuie sa intervina cu strictete si raspundere.

    In cazul de fata – dupa cum folositi si in articol „Sigur, dreptul de a protesta pasnic este un drept constitutional , dar…” Acest „dar” arata ca v-ati indepartat de apartenenta sociala/cetateneasca si pare ca vreti sa ne aratati doar partea constitutionala a ei. Este de apreciat ca ati reglementat niste proceduri de ordine publica la un moment dat si ca acum sunt puse in folosinta comunitatii. Un caz relativ izolat si mic ca si impact nu cred ca trebuia insotit implicit si de o lectie de morala.

    Vedeti dvs, esenta legislativa aproape ca paleste, pana la urma, in fata frustrarii adunate in societate. Cum ar zice englezul, you are missing the point here.
    V-ati intrebat in timp ce redactati acest articol: daca nu o sa mai aveti la ce sa aplicati ce ati reglementat ? Daca jandarmii sunt mai „moi” pentru ca se simt sufocati de guvernul PSD, sunt si ei oameni mai presus de reglementari si functii. Daca este intr-adevar o politica defectuasa care deranjeaza pe toata lumea si s-a ajuns la o limita a tolerantei ?

    Va apreciez ca un om educat si va citesc cu o oarecare curiozitate, nu apreciezi in schimb cum utilizati aceste calitati. Mai bine spus in ce directie va canalizati resursele,

    Nu mai sunteti om de guvern, nici prim ministru, nici presedinte-candidat. Sunteti cetatean, Teoretic in stadiul de dinaintea intrarii in mediul politic. Si atunci ca cetatean, care nu este apasat de contextul mediului sanatatii, administrativ, economic, educational dar interesat de politica si pregatit in politica – de ce nu aveti o opinie solidara cu populatia pe care la un moment dat ati reprezentat-o si i-ati dorit tot binele din lume – si asta prin intelegerea contextului social in care ne aflam.

    Consider ca tratati mult prea protectiv contextul PSD si institutional in detrimentul unei natiuni si asta pentru ca ati fost parte din el si pentru ca intr-un procent considerabil sunteti direct responsabil de cum a evoluat.
    Pacat, ati facut mult prea putin in comparatie cu instrumentele pe care le-ati avut. Ce ati lasat mostenire astazi, s-ar putea sa minimalizeze, in istorie, ce ati incercat sa faceti bine. Balanta inclina in partea cealalta acum.

    Toata lumea (moderna) e pe picior de plecare. Toata lumea (moderna) doreste sa fie reprezentata de alti lideri. Jandarmeria se opune in limitele pe care le simte tolerabile, pentru ca atunci cand ajung acasa si-si dau jos uniforma, vecinul de la parter le bate obrazul ca nu au inteles nimic iar sotia, apolitica fiind, spune ca ar fi mai bine sa plece si ei din tara. Cu informatiile astea din viata de zi cu zi, de fapt unde trebuie aplicata ordinea publica – in strada sau in guvern ? De aici si reactia pe masura.

    Credeti ca reglementarile jandarmeriei rezolva frustrarea unei natiuni (incluzandu-i pe jandarmi) si ura fata de guvernul curent. Credeti ca strictetea aplicarii legilor, in contextul in care toti (si jandarmii) stiu si simt ca e gresit ce se intampla, o sa duca la ceva bun ?

    Pe finalul etapei pe care o traiti, v-as ruga sa va canalizati energia 70% pentru tineri si societate moderna si 30% support pentru cei care au muncit si au hotarat sa imbatraneasca in Romania.

    Fara clasa muncitoare de astazi, si fara o interventie care sa reseteze Romania inapoi la comunism, nu faceti decat sa intarziati un ciclu care o sa urmeze inevitabil. Insa ca in toate cicluriile istorice, conducatorii nu sunt pregatiti sa faca pasul.

      • Punct de vedere??? Asta-i lipsă de proprietate a termenilor! Este exemplul perfect de analfabetism funcțional: jandarmii se simt sufocați de guvernarea psd??? De aceea sunt „moi”??? Doamne Maica Domnului!!! Au contract de muncă – prestezi ce ți se cere şi iei bani. Mai simplu şi mai clar de atât nu există! Te simți sufocat, eşti moale – acăsuță! Sunt alții care înțeleg fişa postului şi caută de lucru.

        Văleu, văleu!

    • În nici un stat democratic, cetăţenii – mulţumiţi sau nemulţumiţi – nu au numai drepturi, fără nici o obligaţie. Iar dacă jandarmii sunt «moi» este pentru că sunt timoraţi, forţele de ordine fiind constant supuse unor campanii, inclusiv mediatice, de intimidare. E ca într-un banc vechi : nu-i poţi cere unui bărbat să fie pisoiaş duios în casă şi tigru fioros afară. Vrem o jandarmerie care să-l apere pe cetăţean, atunci s-o lăsăm să aplice legea !

      Altele sunt cauzele nemulţumirii românilor, nu nostalgia după Epoca de Aur a communismului – care oricum s-a prăbuşit tocmai pentru că s-a dovedit falimentar economic, necompetitiv în condiţiile concurenţei acerbe induse de procesele actuale de globalizare economică. Să nu căutăm soluţii în trecut pentru că omenirea merge înainte !

  15. Cred ca totul depinde de ce parte se situeaza jandarmul.

    Daca se situeaza de partea binelui – vezi jandarmul care, pe vremea manifestatiilor antibasiste, i-a rupt piciorul unui protestatar in doua locuri, picior care, conform medicilor, nu avea sa se mai vindece niciodata cum trebuie – , atunci, da, este un erou; pentru ca s-a situat de partea binelui si – conform unor fanatici basisti, posesori de bloguri – conform Constitutiei (?!), fortele de ordine aveau chiar dreptul sa traga in demonstranti, pentru a salva „statul de drept”.

    In cazul citat mai sus, jandarmul se situeaza, evident, de partea raului. Doar stim cu totii ca „Ciuma rosie!” si „PSD-ul fura!”, nici nu mai avem nevoie de dovezi. Ce sa va fac, nene…

  16. Tăriceanu: ”„Eu m-am pronunţat şi în trecut şi am spus că eu consider că ar fi oportună cooptarea UDMR-ului (la guvernare)… bla, bla, bla, bla”

    Exact în anul Centenarului Marii Uniri, pe care UDMR-ul îl boicotează, dar promovează ”Trianon 100”, acțiunea de contestare a Tratatului de Pace de la Trianon, pe care a inițiat-o guvernul maghiar.
    Tot din Rezoluția de la Atlanta (https://mipopescu.wordpress.com/03-documente-cmr/wrc-cmr-2017/conferinta-cmr-2017/rezolutia-cmr-2018/):

    ”5. Profitând de dezbinările politice exportate pe plan extern, UDMR, aflată în Parlamentul României, își manifestă atitudinea anti-românească declarând ostilitate față de sărbătorirea Centenarului Unirii în particular și față de întregirea României în mod special, promovând, în schimb, acțiunea revanșardă ”Trianon 100” a statului maghiar.
    Presiunile pe care UDMR le face în mod constant în Parlament și în general în viața politică și administrativă a țării se datorează deficiențelor din Legea Electorală care nu acordă dreptul de ”competitor electoral” și altor organizații ale societății civile decât cele ale minorităților.
    Adunarea Generală validează proiectul legislativ depus la Parlament privind modificarea Legii Electorale pentru a permite și organizațiilor civice ale majorității românești să capete calitatea de ”competitor electoral” și solicită domnului deputat Constantin Codreanu să-l preia și să-l susțină pentru a-l transforma în ințiativă legislativă.”

    • Oricarei formatiune politica care are ca scop atac la Constitutia tarii, care spune ca Romania e stat unitar (si indivizibil), ar trebui sa nu i se permita activitate parlamentara.
      Politicienii romani insa sunt interesat sa se alieze cu UDMR, fie pentru voturi, fie pentru a forma o majoritate parlamentara, fie pentru a arata in afara tarii cit de implivate sunt minoritatile in politica. Problem e la politicienii romani in primul rind.

  17. Au fost mai puțini manifestanți decât au estimat organizatorii care nu sunt organizatori, pentru că populația s-a lămurit.
    În afara Guvernului Roman, care a guvernat în perioada următoare a evenimentelor din decembrie 1989, niciun alt guvern, ca cele constituite după alegerile din 2016, nu a fost atât de mult asaltat de mitinguri și demonstrații. Dacă atunci erau niște interese, cred că și acum sunt niște interese și nici într-un caz nu sunt ale românilor!

  18. Domnule Nastase, surprinzatoare pozitionarea dumneavoastra. Referitor la oportunitatea gestului, sa intelegem ca cel in cauza a fost singurul care a reactionat corect in acel moment operativ spre deosebire de toti ceilalti colegi ai sai? Ca tot vorbiti de prevederi legale si proceduri, discutam si despre proportionalitatea atac-aparare sau despre gradualitatea aplicarii metodelor si folosirii mijloacelor aflate la dispozitia fortelor de ordine? Sunt curios care ar fi fost reactia celor care comenteaza mai sus daca, in timp ce jandarmii si protestatarii impingeau gardurile acelea de colo colo, un cetatean ar fi inceput sa-i care pumni domnului in uniforma. Tocmai pentru ca DIN CAUZA vremii nefavorabile protestatarii au fost mai putini decat se estima era de asteptat ca jandarmii sa gestioneze mai bine situatia. Nu-mi doresc ca cel (cei?) agresat sa se adreseze Parchetului Militar pentru ca stiu (sunt sigur ca si dumneavoastra sunteti de aceeasi parere) ca o astfel de evolutie a cazului ar pune punct carierei domnului ofiter. Cred ca tocmai felul in care comunica Jandarmeria si pozitionarea din ce in ce mai agresiva a celor doua tabere vor reclama, in cele din urma, o solutie LEGALA. Nota bene: Orice condamnare penala, mai ales una care intervine in situatia savarsirii unei astfel de infractiuni, il face pe cel in cauza incompatibil cu calitatea de militar. Seara buna!

  19. Poate exagerez câteodată când susțin cauza femeilor, și dau ocazia unor ironii din partea unor colegi comentatori, deși totdeauna menționez că nu sunt adepta promovării femeilor pe principii comuniste, să avem tovarăși mai multe femei în conducere!, ci pe competență.
    Femeile, ca și negrii din SUA, au trebuit să ducă lupte (la figurat) grele ca să-și obțină drepturile. Vă amintesc că italiencele au primit drept de vot abia după cel de-al Doilea Război Mondial.
    Un român care locuiește și muncește în Olanda spunea că un coleg de serviciu și prieten olandez i-a spus prietenește dar sincer că el, românul, trebuie să fie de două ori mai bun decât el, olandezul, ca să ocupe locul celui din urmă în firmă.
    Așa și cu femeile: o doamnă trebuie să fie de două ori mai bună profesional decât un domn ca să fie într-un post de conducere.
    În multe cazuri femeile au avut performanțe profesionale ținând în același timp o mare parte din gospodărie, deci au muncit foarte mult și intelectual, și fizic.
    Nu pledez pentru Viorica. Am s-o urmăresc și am să încerc să fiu cât pot de obiectivă.
    Deocamdată apreciez curajul ei de a accepta răspunderea.
    Aici, pe blog, nu o apreciez doar pe d-na Arhire, cum greșit crede un coleg, ci și pe unii domni. Îmi plac trei doamne și mai mult de trei domni, iar L.A. și Ana sunt apreciate de mulți comentatori, deci e clar că criteriul meu nu e genul.

    • @Amalia: ”Un român care locuiește și muncește în Olanda spunea că un coleg de serviciu și prieten olandez i-a spus prietenește dar sincer că el, românul, trebuie să fie de două ori mai bun decât el, olandezul, ca să ocupe locul celui din urmă în firmă.”

      Stereotip. UN român, nu mai mulți. Să mă iertați că nu prea pot fi de acord cu această generalizare. Personal, în cei peste 26 de ani de când lucrez în Statele Unite, nu mi s-a spus niciodată așa ceva. Și am avut și funcții de conducere la companii de top.
      Dacă se întâmplă așa ceva, probabil este cazul unora, care abia veniți, consideră că AR TREBUI să fie considerați, egalii unora care au o experiență a mediului de afaceri, productiv, etc, din țara respectivă.
      Deci, pe bună dreptate întâi trebuie să-și dovedească capacitățile, experiența, cunoștințele necesare într-un mediu cu care încă nu este familiarizat.

      Cât despre ”discriminarea” femeilor, pot remarca faptul că femeile din România împart dreptatea (probabil cam 80% dintre judecători sunt femei), cel puțin tot pe atatea au grijă de sănătate (doctorițe, asistente), formează opiniile (ziariste, crainice TV), conduc diverse ministere sau companii, chiar guvernul (prim ministru), administrația locală (primarul celui mai mare oraș al Româneiei) sau reprezintă România în organismele europene (europarlamentari), etc, etc, etc.
      Și România este doar un caz.dintre alte zeci, sute de state.
      Deci, mișcări ca #metoo, sau proteste și ONG-uri pt. egalitatea în drepturi ale femeilor cu bărbații sunt mofturi și încercări de a profita ca urmare a presiunilor cercurilor progresiste.
      Mai multă decență nu ar strica dacă dorim să avem o societate echilibrată și fără asperități sociale provocate artificial.
      Și credeți-mă, nu sunt misogin. Doresc doar aplicarea Articolului 16 – Egalitatea în drepturi, din Constituția României.
      Valabil și pentru ceeace unii consideră ”discriminarea minorităților etnice”.

    • Dumneavoastră sunteți un contributor apreciat. Lipsa dumneavoastră de complexe în exprimarea opiniilor m-a încurajat să fac la fel. Aveți un simț deosebit al libertății de exprimare, simț care le lipseşte multor oameni din cauza vremurilor trecute, dar şi actuale…

  20. Reproș: Teldrum a avut multe contracte cu statul, în toată țara.
    Ce să-i faci dacă particularii nu fac șosele?! Numai statul construiește șosele. În toată țara.

  21. Buna seara ! Va felicit pentru acest articol și in același timp va mulțumesc ! Soțul meu este jandarm !

    Trimis de pe iPhone‑ul meu

    Pe 22 ian. 2018, la 10:09, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > >

  22. „DNA cere instanţei supreme redeschiderea unui dosar pe numele vicepremierului Paul Stănescu, care vizează fapte din 2010, dosarul fiind anchetat anterior de DNA Craiova şi închis în 2013. Primul termen va avea loc pe data de 25 ianuarie

    Potrivit site-ului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în data de 25 ianuarie urmează să aibă loc primul termen, după ce procurorii au cerut redeschiderea unui dosar ce îl vizează pe Paul Stănescu. Cauza a fost înregistrată la instanţa supremă în 17 ianuarie 2018.

    În dosar mai sunt vizate şi alte trei persoane: Marian Belu Briceag, Florin Cotoşman (fost şef în cadrul Gărzii de Mediu ) şi Remulus Manolache.

    Ar fi vorba despre un dosar deschis pentru presupuse fapte din 2010, de pe vremea când Paul Stănescu era preşedinte al Consiliului Judeţean Olt. La acea vreme, procurorii DNA Craiova au investigat modul de finanţare al echipei de fotbal FC Aluminiu ALRO Slatina, fiind suspectată modalitatea prin care instituţia publică a susţinut financiar echipa de fotbal.

    Cercetările au fost demarate în urma unui raport al Curţii de Conturi pe anul 2010, fiind vorba despre o finanţare nerambursabilă de peste două milioane de lei.

    În 2013, dosarul a fost închis de DNA Craiova.”

    Chiar dacă ar fi comis vreo încălcare a legii, n-a făcit-o să-şi ia o maşină ultimul răcnet, sau o vilă uultraluxoasă cum au făcut Videanu, Berceanu, Falcă, Blejnar, Udrea, Băsescu, Johannis şi ceilaţi , ci pentru a ajuta o echipă de fotbal ! Aţi auzit, id…bizonilor ilor din galeriile sportive mânaţi ca boii prin Bucureşti să rupeţi garduri de protecţie şi să neteziţi calea spre tribune de unde să-şi urle lozincile primite nişte aiuriţi, care ca şi voi protestează pentru că sunt obligaţi de şefii lor din umbră ?!
    Iar să deschizi acum un asemenea dosar nu demonstrează doar disperare, ci şi idioţenie profesională, în urma căreia oriicine îşi dă seama de nocivitatea unei astfel de instituţii ! În SUA, exemplul lor de democraţie nici unul dintre cei prezenţi în seara alegerilor în vreo sufragerie similară n-ar mai fi rămas în funcţie : ori şi-ar fi prezentat demisia, ori ar fi fost destituiţi şi deferiţi Justiţiei !
    Doar la noi, asemenea indivizi continuă să-şi facă de cap, de reţinut şi cu acceptul şi chiar îndrumarea unor lobyşti ordinari americani.
    P.S.
    Tot răul spre bine, pentru că dacă înainte nu existau dovezi clare ale infracţiunilor comise, acum, cu ultimile dosare , nu mai avem nici un dubiu !

  23. CONFERINȚĂ LA VREME DE REVOLUȚIE – 20 IANUARIE 2018

    Undeva , în Piața Universității, niște cetățeni de vază ai nației, unul cu șapcă ( dar care nu primește cartea cu titlul ÎMPĂRATUL CU ȘAPCĂ a lui Radu Călin Cristea în librăriile sale selecte și HUMANITARE) celălalt cu căciulă rusească, dintr-acelea cu urechile lungi, dar blegi, au ținut o … CONFERINȚĂ DE REVOLUȚIE , cred… nu știu cum altfel să-i zic. În spatele lor, ca să-i protejeze de „corent” , era un … prapur, sau cel puțin așa arăta – un steag negru cu câțiva ochi albi vopsiți pe el, ținut țeapăn de niște băieți încrâncenați din Sibiu; lor, băieților încrâncenați, le-a fost cel mai greu, că au stat încremeniți în poziția aia pe toată durata conferinței.

    Cei doi cetățeni de vază erau, în ordinea importanței lor științifice, Liiceanu Gabriel, supărat ca de obicei și Cărtărescu Mircea, confuz ca de obicei… acum, ca să fim drepți, sibienii au mai cărat după ei și un român care trăiește în Suedia și seamănă perfect, dar perfect! cu un suedez care trăiește la Sibiu!

    Conferința s-a desfășurat așa:

    INTRODUCERE : Un sibian, de la TURNUL SFATULUI , cred „….De data asta ne-am mutat din zona liberă de corupție din Sibiu în zona liberă de comunism din Piața Universității București . În seara asta vom vorbi despre ce înseamnă- cum ai spus? ( îl întreabă pe Radu Vancu , aflat în dreapta sa, n.n.) – MESERIA DE CETĂȚEAN” .

    CUPRINS : Liiceanu Gabriel „… În clipa de față noi …nu ne mai bazăm nici pe președintele unei țări, nici pe instituțiile țării , nici pe CNA, nici pe…pe…pe… Curtea Constituțională, nu ne bazăm decât pe NOI . Contractul fundamental al oricărei societăți democratice este contractul între cei care trebuie să fie slujiți , cetățenii țării și cei care au chemarea, au obligația să-i slujească. Acest contract s-a rupt. Din clipa în care ACEST CONTRACT S-A RUPT și din care instituțiile statului nu mai sunt îndeajuns de viguroase pentru a ne apăra, TREBUIE SĂ NE APĂRĂM SINGURI…”( cu alte cuvinte „Aux armes citoyens !” sau, cum ar spune George Mioc, om de afaceri din Texas și agitator crâncen, cu un glas blând și-un zâmbet seducător : „Furci și topoare!”, citat de pe pagina lui de FACEBOOK, n.n.). Oamenii aceștia, acești zeci de mii să sperăm că vor fi peste o sută de mii ( OHA ! n.n.) sunt în clipa de față pe scenă iar ăilalți stau ascunși în găurile lor. Ne sculăm în fiecare dimineață cu ideea că alte primejdii vin peste noi. Deci felul în care sunt organizați … îl folosesc împotriva noastră- dar în structuri perfect organizate… noi nu suntem organizați…ne organizăm ca să ne strângem într-o seară aici, sute de mii … „( din nou, țin să precizez, poate nu s-a auzit: OHA !. n.n.) …„or așa avem un sentiment de solidaritate enorm.”

    Ajunși în acest punct al conferinței, domnul român naiv venit din Suedia și care arată exact ca un suedez care trăiește-n România, zice că vrea să știe ce se-ntâmplă cu dosarul lui Iliescu de la DNA ( !!! n.n. ) … dosar care zice dânsul, „s-a închis , s-a deschis”… Cu jumătate de gură, ceilalți îi spun că nu DNA-ul se ocupă de Iliescu Ion, de la CIUMA ROȘIE … domnul nu prea vrea să creadă, că el, în Suedia, numai de DNA și de doamna medaliată cu STEAUA NORDULUI a auzit… confuzia pare inevitabilă… Însă îngăduința pentru felul în care se face domnul suedez de râs, e totală… cu toate că e evident că habar n-are despre ce vorbește, toți îl privesc cu respect, ca pe-un „guru” din îndepărtatul nord … dacă el nu știe, atunci, cine?

    ALLEGRO MA NON TROPPO: Intervine din nou Liiceanu Gabriel, și pune punctul pe „i” : „M-am întrebat, vă spun sincer, dacă în clipa când vor ajunge în impasul ultim, când mizeria economică va izbucni, când protestele noastre vor începe să devină cu adevărat amenințătoare, vor trece oare la teroare? ”

    Îngrozit de perspectivă , se bagă Cărtărescu Mircea și ne spune ce nasol e în Venezuela… Veți întreba ce legătură este între Venezuela și situația din România? Răspuns corect: NICIUNA! Și mai îngrozit de perspectiva acestei divagații , unul dintre băieții cu steagul negru cred că simte o presiune perfidă în vezică, deoarece un rictus complex îi înflorește pe față, în timp ce află amănunte din cealaltă parte a globului.

    Cărtărescu Mircea: „Vreau să vă dau exemplu de ce se întâmplă în Venezuela… în Venezuela, după ce un experiment comunist a eșuat, ca toate experimentele comuniste, acum este o stare în care oamenii pur și simplu n-au ce mânca, este o stare de dezastru bazal, dezastru absolut, dezastru nuclear,.. ei, ce-a făcut președintele în această situație? A dizolvat parlamentul și și-a făcut el însuși un alt parlament … și-a făcut un nou parlament care funcționează, exact cum spui tu, Gabriel, democratic …adică ticăloșii au început să-și dea seama de asta.. e un fel de «beckdoors» ale democrației , ca atunci când se infiltrează virușii într-un computer …”

    TOIUL ACȚIUNII : Liiceanu Gabriel …„Viața mea s-a-mpărțit ferm între două regimuri: cel în care , așa cum vă spuneam, gesturile eroice se făceau pe cont propriu, pentru că iradierea lor era nulă… NU-LĂ!!! Omul ăla care și-a dat foc pe pârtie, n-a contat…( cineva îi suflă numele, deoarece Gabriel, o mare conștiință civic- dizidentă, nu-l știe, n.n.) …a, Babeș…da…sunt unii care vin și spun «atunci nu vorbeai» …dar nici nu se punea problema, că aveai un căluș în gură, nu se punea problema…” ( zău, maestre? ăștia împilați de regim și cu călușu-n gură, plecau pe la burse , în Germania, n.n.) …„ Doina Cornea a făcut ce-a făcut într-un mod exemplar, într-un dialog cu Dumnezeu… a fost pariul ei cu Dumnezeu”… ( Gabriel dă din mâini, ca să arate că era cam dusă, n.n. ) …„și-a risipit frica și a făcut un gest, ea în fața ei, dar nu cu poporul român care nu marșa la așa ceva . Azi nu mai suntem în situația asta, e normal ca în clipa în care istoria ne-a scos călușul din gură să ne purtăm ca ființe libere… este o măgărie să mi se spună «atunci nu vorbeai când aveai călușu-n gură, și-acum ești vocal» . Știu pe unii care au jucat un rol de dizidență care vin cu acest argument odios . Vă spun, venind încoace am simțit nevoia … mi-a venit în minte un lucru pe care mi l-am notat … mi-am zis așa: că un popor devine imoral când își pierde coarda indignării , când acceptă neverosimilul ca făcând parte din viață, când ignoră leneș lucrurile strigătoare la cer. Or, asta se-ntâmplă în clipa de față cu mulți bucureșteni … ne pândește imoralitatea dacă ne-nchidem în lenea noastră civilă. Să fie limpede! ”

    EPILOG: Cărtărescu Mircea simte nevoia să-l corecteze un pic pe maestru, spunând că și dizidenții au avut importanța lor. Subiectul îi este însă străin și greșește numele tânărului care a devenit torță vie pe o pârtie din România, în martie 1989 , Liviu Cornel Babeș … Mircea crede, de sub clapele blegi ale căciulii sale rusești, că este vorba de Călin Nemeș , victimă din sângeroasa iarnă a lui 1989, dar care s-a sinucis în 1993.

    Cărtărescu Mircea :„…Și acele cazuri de care a vorbit Gabriel au contat foarte tare: și Nemeș, care și-a dat foc pe pârtie, și Doina Cornea, și alți câțiva frumoși nebuni , ca să zic așa…”

    POAT SCRIPTUM: Printr-o stranie clarviziune am anticipat în vara lui 2012 ceea ce avea să-și noteze mărețul Liiceanu în anul 2018, grăbindu-se să nu piardă revoluția haștagiană și am acționat potrivit însemnărilor sale, pas cu pas, după cum urmează:

    1.„un popor devine imoral când își pierde coarda indignării”…am simțit coarda indignării mele întinsă la maximum în seara de 20 iunie 2012, pe când ambulanța scotea pe poarta unei vile din Zambaccian un fost prim-ministru care tocmai avusese o tentativă de sinucidere
    2. „…când acceptă neverosimilul ca făcând parte din viață” …mi-am dat seama că nu pot accepta neverosimilul unei condamnări bazate pe nimic ca făcând inevitabil parte din viață
    3. „…când ignoră leneș lucrurile strigătoare la cer” …și am înțeles că nu mai pot ignora lucrurile strigătoare la cer
    4. „…și ne pândește imoralitatea dacă ne-nchidem în lenea noastră civilă”… așa că am ieșit din LENEA MEA CIVILĂ și m-am apucat să scriu.

    După cum vedeți, prieteni, eu sunt un soldat model al proiecției gabrielliicene.

  24. Pe marginea unei stiri : Adrian Severin, la un pas de eliberare
    Ce caz curios ….
    in Romania zisul Severin era antipatizat si fiindca are (sau se zice ca are) si niste ascendenti mozaici. „Europa” l-a parlit pem.ca e un roman corupt (cum ar putea fi altgel un roman?!). Oar ,cel mai interesat ado[ta o atitudine „mioritica” in lo0c sa faca un cencert a la Treipicioare* …

    A da.. si canmd mneavoastra ati fots condamanat au fots unele postari „democratice” csre faceau o referinta la bunic dvpastra paterna ….

    A .. si zxilili astea cand citesc diatribele antiteleromanice imi aduc aminte de scrierile amtise,mite .. alea inm cae se folosea etnonimul cu J …

    * 3 Fuß

  25. Stimate domnule Mircea Popescu,

    Cred că m-ați înțeles greșit. Poate nu m-am exprimat eu suficient de clar.
    Dv. spuneți: „Stereotip. UN român, nu mai mulți. Să mă iertați că nu prea pot fi de acord cu această generalizare.” (tocmai că n-am generalizat. Am zis un român, nu toți românii din alte țări).
    „Personal, în cei peste 26 de ani de când lucrez în Statele Unite, nu mi s-a spus niciodată așa ceva. Și am avut funcții de conducere la companii de top.” („Națiunea” Americană e formată din imigranți, așa că ar fi chiar ridicol să vă zică vreunul că trebuie să fiți de două ori mai bun decât un american get-beget. Credeți că în Olanda ați fi putut avea funcții de conducere? Eu cred că foarte-foarte greu.)

    „Cât despre „discriminarea” femeilor, pot remarca faptul că femeile din România împart dreptatea (probabil cam 80% dintre judecători sunt femei), cel puțin tot atâtea au grijă de sănătate (doctorițe, asistente), formează opiniile (ziariste, crainice TV) conduc diverse ministere sau companii, chiar guvernul (prim-ministru), administrația locală (primarul celui mai mare oraș al României) sau reprezintă România în organismele europene (europarlamentari) etc.” (Eu n-am afirmat că româncele nu-și găsesc de lucru din cauza discriminării. Nici nu susțin un egalitarism absurd. Sunt ocupații pentru care ele sunt mai potrivite (asistente medicale), așa cum sunt ocupații pentru care BĂRBAȚII sunt mai potriviți (pilot de avion). Eu am spus că femeile trebuie să fie de două ori mai bune decât bărbații pentru un post de conducere. Dați exemplu de prim-ministru, dar e PRIMA femeie prim-ministru; dați exemplu de primar general, dar e PRIMA femeie primar general; Dan e PRIMA femeie ministru de Interne. E un progres, dar sunt PRIMELE. Eu nici măcar nu-i acuz pe BĂRBAȚI de misoginism, ci „acuz” cultura și educația societății noastre, și în special pe FEMEI. Unele dintre ele sunt cele mai înverșunate misogine.)

    „Deci mișcări ca #metoo sau proteste și ONG-uri pentru egalitatea în drepturi ale femeilor cu bărbații sunt mofturi și încercări de a profita ca urmare a presiunilor cercurilor progresiste.” (N-am afirmat că susțin me too și organizațiile feministe. Am spus că sunt o feministă realistă. Nu-mi plac nici me too, nici alelalte.)

    „Mai multă decență nu ar strica dacă dorim să avem o societate echilibrată și fără asperități sociale provocate artificial. Și credeți-mă, nu sunt misogin.” (Eu nu văd nimic indecent în comentariul și ideile mele, dar, dacă dv. vedeți…Nu v-am făcut misogin, nu m-am referit la dv. când am remarcat că unii colegi mă ironizează pe tema feminismului. N-am menționat nume pentru că nu vreau ca persoanele în cauză să creadă că le port ranchiună.

    Vă asigur că vă citesc și vă apreciez, deși nu totdeauna sunt de acord cu dv.

    • @Amalia: ”Eu nu văd nimic indecent în comentariul și ideile mele…”
      Nu erați dumneavoastră ținta. Comentariul dumneavoastră a fost vehiculul care a declanșat o discuție, sau perorația mea și nu pot decât să vă mulțumesc pentru rolul de … șofer, adică de conducător-)

Lasă un răspuns