Peisaj după criză. Câteva opinii.

 

In ultimile zile, am fost solicitat, de numeroși prieteni, colegi sau jurnaliști, să-mi expun public opinia despre evenimentele din Partidul Social Democrat, în calitate de președinte fondator al acestuia. Am ezitat să fac acest lucru. Nu pentru că s-ar supăra Ionuț Matei sau Livia Stanciu, ci pentru că nu am dorit ca opiniile mele să fie considerate că ar avantaja/dezavantaja una sau alta dintre părți. Pentru că sunt cel care, alături de alți colegi, am realizat trecerea de la PDSR la PSD,  și unificarea social-democrației românești, in 2001, consider că am nu doar dreptul moral, ci chiar obligația de a-mi spune public  opiniile și de a face unele evaluări, in anumite momente importante. Ceea ce si fac…

 

Așteptări (confirmate ori infirmate)

            „Prietenii” vicleni ai PSD, care se așteptau ca luptele din Comitetul Executiv să fie atât de intense încât să apară un nou UNPR, au de ce să fie furioși, deoarece partidul a rămas unit, chiar dacă unii au pierdut și alții au câștigat.  Menținerea unității PSD si a grupului său parlamentar este o veste foarte bună, deoarece planul de guvernare, prezentat in campania electorala,  poate fi pus în aplicare .

O altă veste bună este aceea că diferențele de viziune/interese între principalii actori ai conflictului nu au fost o simplă bătălie între persoane, ci s-au propus idei în legătură cu regenerarea activității politice din PSD, ceea ce mi-a arătat că în interiorul partidului sunt numeroși lideri în măsură să gândească în perspectivă, dincolo de interesele politice imediate.

Prin soluția Comitetului Executiv de desemnare a candidatului la poziția de prim-ministru, liderii partidului au înțeles că este nevoie de o mai mare convergență de viziuni între conducerea PSD și cea a Guvernului și, mai ales, să fie eliminate orice suspiciuni (nu știu cât de reale, dar aceasta este o altă problemă!) privind relațiile dintre șeful guvernului și ceea ce partidul denumea printr-o rezoluție a fi „statul paralel”.

Desigur, așteptarea tuturor este ca disputa legată de guvernul Tudose să fie ultima de acest fel până la alegerile parlamentare din 2020, iar noul guvern să nu fie supus unor noi șocuri politice.

Trebuie remarcată și prezența unei absențe: președintele Iohannis nu a mai intervenit public în conflictul politic. Desigur, avea tot interesul să rămână in umbra însă faptul că nu și-a asumat rolul de președinte-jucător pe model băsescian este în sine un fapt îmbucurător.

O confirmare tristă a venit din partea partidelor de Opoziție, care nu au reușit să transmită un mesaj de unitate și sagacitatea politică. Există speranța  ca Opoziția politică să devină mai puternică. Poate atunci PSD va fi  mai coerent…

Si poate că ar fi fost bine ca Mihai Tudose să-și fi amânat cu o zi depunerea demisiei, astfel încât premierul Japoniei să aibă un interlocutor la guvern, nu să facă turism fortuit prin București. Mă bucur insa că Mihai Tudose a înțeles într-un final gravitatea declarației despre ”spânzurarea” celor care doresc autonomia teritorială și a retractat afirmația. Apărarea României se face cu abilitate și inteligență, nu cu afirmații-bumerang.

Oportunități (pentru guvernare și partid)

Al treilea guvern al PSD-ALDE pleacă la lucru de pe o poziție politică bună: are o majoritate guvernamentală stabilă și disciplinată; coeziunea dintre partid și guvern ar trebui să fie insa mai ridicată; situația economică este stabilă și nu se întrevăd crize iminente; partidele din coaliția de guvernământ nu au suferit o erodare politică majoră, în pofida instabilității guvernamentale din ultimul an.

Noul Cabinet are șansa de a evita erorile precedentelor două guverne PSD. Mă gândesc, pe scurt, la următoarele: guvernul își va asuma – sper – și politica externă și politicile în domeniul justiției, la care Constituția îi impune responsabilitatea.

Un Prim-Ministru cu experiență politică internațională, așa cum este Viorica Dăncilă, ar trebui ca, împreună cu Președintele Romaniei, să desfășoare o politică externă mult mai activă, mai ales în domeniul  afacerilor europene dar si al diplomației economice (vizita premierului japonez, insotit de numerosi oameni de afaceri, ne ofera un model).  

Guvernul  Dancilă sper ca va supravietui pierderii comunicatorului sef  – Rache – al fostului guvern si  sa aiba  o comunicare mai eficientă și mai directă, miniștrii având datoria de a fi mai prezenți în spațiul public.

Un nou guvern poate fi și o oportunitate pentru o nouă structură a executivului. Nu sunt adeptul – pentru România – a  unor guverne cu 15-16 ministere, nici a uneia cu 28-30 miniștri. Cred ca pentru România ar fi potrivit un cabinet cu 20-22 membri (cu tot cu miniștrii fără portofoliu și miniștri-delegați). Dacă liderii politici vor analiza fluxul de decizie guvernamentală vor putea găsi cu ușurință soluțiile optimale.

Cu referire la PSD, au apărut câteva idei care pot fi transformate în reale oportunități pentru partid: revenirea la sistemul de conducere colegială, inclusiv prin ședințe săptămânale ale Biroului Permanent Național; nevoia de dialog între conducerea partidului, grupurile parlamentare și organizațiile locale, având drept rezultat întărirea coeziunii interne; reîmprospătarea resurselor umane ale partidului, un rol esențial revenind aici Departamentelor PSD; reluarea dezbaterilor ideologice, Institutul Social Democrat putând fi revitalizat după anii de letargie; social-democratizarea bazei partidului prin organizarea de  cursuri de pregătire, ș.a.

PSD-ul a urmat logica potrivit căreia președintele partidului este automat și candidatul la prezidențiale. Așa s-a întâmplat cu mine, cu Mircea Geoană și cu Victor Ponta. Organizațional, decizia era corectă, politic nu mai sunt sigur. Cred că putem învăța din exemplul Poloniei, unde președintele în funcție, Andrzej Duda, deși nu a fost președinte al partidului Dreptate și Justiție, l-a învins pe președintele în funcție în acel moment, Bronisław Komorowski. Așa cum dl. Duda a ajuns președinte al Poloniei la 43 de ani, nu văd de ce PSD nu ar alege un candidat cu potențial dintre liderii de partid de 40-50 de ani (bărbat sau femeie), care să câștige alegerile prezidențiale. PSD trebuie să se gândească la acel candidat care poate aduna cel puțin 700 000-1 milion de voturi în plus față de ce obține în primul tur din bazinul electoral al partidului. Chinezii spun adesea „Nu contează ce culoare au ochii pisicii, important este ca ea să prindă șoareci!”

S-ar putea insa ca unii sa se gandeasca sa nu-i strice al doilea mandat al lui Johannis… Daca nu este asa, atunci trebuie deja antamata strategia pentru ciclurile electorale din 2019 si 2020.

 

Riscuri, pentru noi toți

Am speranța că, după schimbarea a două guverne PSD în doar un an de zile, în rândul conducerii partidului s-a produs un proces de învățare colectivă și ca lucrurile care nu au mers bine în ultimii ani vor fi reparate iar greșelile majore evitate.

Am spus de multe ori că nu există un „manual de prim-ministru” și că fiecare titular urmează propriul traseu, mai bun sau mai rău. Crizele guvernelor Grindeanu și Tudose ne-au arătat că în miezul tensiunilor s-a aflat relația dintre șeful guvernului și președintele PSD. Acum, există premisele unei mai mari convergențe de viziuni – pe baza unei mai bune chimii personale –  însă trebuie înțeles că autoritatea Primului-Ministru este esențială în raport cu administrația de stat și în plan internațional. Un prim-ministru care nu poate lua decizii este la fel de periculos ca unul care ia decizii fără să se consulte cu cei care-i asigură sprijinul parlamentar. Guvernul este un instrument prin care politicile dorite de coaliția de guvernământ sunt puse în practică. De aceea, dacă instrumentul este învechit și blocat el nu poate produce rezultate. Din experiența mea, cred că ar trebui stabilite câteva reguli: premierul și conducerea PSD se întâlnesc periodic (normal ar fi săptămânal) și discută ce au de făcut la guvern și în parlament; miniștrii sunt stabiliți prin votul Comitetului Executiv (implicit remanierile), dar Primul-Ministru are un drept de veto motivat.

As adauga faptul ca, periodic, presedintele Romaniei, premierul si presedintii celor doua camere ar trebui sa se intalneasca pentru a discuta teme majore legate de securitatea tarii, de politica externa sau de unele chestiuni legislative.

Secretarii de Stat, in opinia mea, trebuie sa fie propuși de titularii de portofoliu, in urma discutiilor de la Departamente si de la partid dar ei sa fie numiti de catre premier. Alternativa ar fi ca, intr-un stat unitar sa avem un guvern „federal”,  in care ministrii – numiti de organizatiile de partid, sa-si creeze „feude” in guvern, numindu-si secretarii de stat ca pe directorii de minister. In conditiile in care si sefii serviciilor de informatii (guvernamentale sau departamentale) sunt numiti, acum, fară ca premierul sa aiba un rol, primul ministru devine un fel de „siguranta” care „sare” atunci cand se incinge sistemul (paralel sau nu).

Primul-Ministru – care ar trebui sa-si creeze un puternic cabinet diplomatic (din motive pe care nu trebuie sa le mai detaliez) – ar trebui să cultive un dialog cu Președintele Romaniei iar deciziile politice majore ar trebui stabilite, pe cât posibil, pe o bază consensuală. Aceasta nu înseamnă ca Primul-Ministru să încheie un pact de coabitare oneros cu Președintele, dimpotrivă, el trebuie să asigure o colaborare loială între instituții, mai ales că urmează ca, în prima parte a anului 2019, România să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

In opinia mea, va fi esențială corelarea dintre politicile fiscal-bugetare și cele monetare. De aceea, dialogul Guvern-Banca Națională ar trebui să fie periodic, chiar dacă nu public. Principala preocupare guvernamentală ar trebui să fie identificarea rapidă a unor noi surse de dezvoltare economică, în condițiile în care cele care au asigurat creșterea economică din ultimii ani par a se apropia de limita de potențial.

Aniversarea Centenarului Marii Uniri ofera un prilej exceptional – acela  de a construi proiecte politce bazate pe unire si pe solidaritate.

Sper ca, de data asta, sa existe intelepciunea de a face ca lucrurile sa mearga bine…

 

 

 

 

 

80 de gânduri despre “Peisaj după criză. Câteva opinii.

  1. Pe cât de simplu, pe atât de complicat! Mă tem că, din nou, vorbiți degeaba. Noroc de faptul că opoziția nu există

  2. O posibilă cauză a căderii lui Tudose :
    http://www.catavencii.ro/editorial/sanatatea-urmatorului-tudose/
    „….marele ajutor financiar pe care Tudose l-a dat în decembrie către OMV. Cînd șeful ANRM a vrut să crească redevența pentru gaze la nivelul prețului pieței libere, Tudose l-a dat afară, scutindu-i pe austrieci de plata unui munte de bani. La fel, tot pentru ei (și pentru Exxon), a pus la cale o lege care anulează redevențele offshore și care returnează, sub forma creditului fiscal, redevențele plătite de companiile extractoare începînd cu 2008. Aceste două mișcări, dacă-i ies, sărăcesc statul cu un miliard.

    Al doilea exemplu: statul român cumpără șantierul naval din Mangalia. Anunțul a fost făcut de un Tudose populist, îngrijorat de pierderea identității noastre industriale. Numai că șantierul are datorii de un miliard de euro și pierderi operaționale anuale de o sută de milioane. Să cumperi o gaură uriașă pe banii de la buget și să scapi o companie coreeană de povara ei cere un tupeu care se cuvine răsplătit.

    Sumele din cele două exemple sînt de ordinul sutelor de milioane, iar comisioanele merg, e de presupus, spre zeci de milioane. Un premier nu face așa ceva de capul lui. Extragerea banilor din bugetul de stat se face mai avantajos cînd ai protecție. Prin comparație, PSD fură cu sacoșa, pitindu-se între colegi pînă trec procurorii.

    Lupta între PSD și SRI e, la urma urmei, despre înmulțirea cu zece.

  3. Felicitari, domnule Presedinte!
    Va marturisesc ca am citit si recitit cu bucurie articolele dumneavoastra si regasesc acelasi, impresionant si fascinant OM DE CULTURA, OM POLITIC SI PUTERNIC DIPLOMAT, pe care l-am cunoscut si descoperit in perioada 1994-2004!!!
    Toata stima!

  4. M-am așezat în fața oglinzii, mi-am luat o față serioasă și am început: ”Un Prim-Ministru cu experiență politică internațională, așa cum este Viorica Dăncilă, ar trebui ca,….” nu pot, mă pufnește râsul…am mai stat un pic, mi-am revenit și-am continuat..”împreună cu Președintele Romaniei, să desfășoare o politică externă mult mai activă, mai ales în domeniul afacerilor europene dar si al diplomației economice ….. ” e imposibil, peste poate…mă ia cu râs isteric!!
    Domnule Năstase, știm amândoi că doamna este total inadecvată postului, singura calitate a mneaei fiind obedianța absolută față de Dragnea!
    Uite de aia dumneavoastră ați fost un bun politican, iar eu n-am nicio șansă să mă bag în politică!

    • De ce, pentru că este doamnă? Nu mă așteptam din parte unui cavaler, precum d’Artagnan , pus mereu în slujba doamnelor,- regine și doamne de companie- să fie atât de conservator!

      • Dragă domnule Oscar, parcă sunteți Dragnea: ”… este o doamnă decentă…”. Dar s-a pus problema că este o doamnă indecentă?! Așa și în constatarea dumneavoastră: am spus eu că este total inadecvată pentru că este o doamnă?!
        Lăsați ”doamna”, uitați-vă la parcursul profesional al cetățeanului Vasilica Viorica Dăncilă, vedeți cum vorbește engleză din poziția de parlamentar european, vedeți cum vorbește românește, și trageți, obiectiv, concluzia.
        Aaa, dacă mergem pe principiul că Partidul e Totul, OK, lăsăm discuția pe altădată.

      • @d’Artagnan

        De ce ? N-ați văzut niciodată parodii sau comedii admirabile? Ați avut o viață tristă, știu…

      • Nu am auzit-o vorbind, românește sau englezește. Pe mine mă deranjează etichetarea de tipul că este omul lui cutare, că este femeie, că e ingineră de sonde sau profesoară la Videle, că este din Teleorman, că este blondă etc. Acum începem să punem în valoare o persoană, după cât de bine vorbește limba engleză ( criteriul de evaluare la Antena 3). Știu că românașii au fost mereu cosmopoliți (înainte criteriul era limba franceză) dar acum tindem spre snobism. Oare toți miniștrii englezi, americani, canadieni, australieni își vorbesc corect limba?.

      • Domnule Oscar, mă dezamăgiți cu subiectivismul ăsta partinic crunt… pierdem timpul, pe bune! Admirați-o, susțineți-o! Baftă!

    • #d’Artagnan ianuarie 17, 2018 la 10:10 p.m.

      Nu știu ce să spun, @ d’ Artagnan… vă uitați în oglindă și vă umflă râsul…? Vă mai admirați un pic și vă ia cu râs isteric? E chiar așa de grav?

      Uitați, nu contează cum arătați, dragă prietene @ d’ Artagnan, chiar dacă exteriorul de tot râsul …sufletul e important, să știți. A! dacă v-ar fi interesat o carieră la TV, atunci, da! ar fi contat… dar nu vă interesează , că așa am citit eu : „… Pe mine nu mă pasionează o carieră la TV, n-am charisma moșului ( este vorba despre bătrânelul frăgezit de Sandi Matei, aghiotantul lui Mălin Bot, n.n.)” … Deci, să înțelegem că stați mai rău ca victima lui Sandi la categoria „carismă”? Îmi pare rău pentru dumneavoastră, însă … sus moralul, colegii de blog vă sunt sunt alături ! Poate că aveți în schimb, totuși, o inimă simțitoare…

      • Ei, dacă suntem ”dragă prietene @ d’ Artagnan” nu mai fac observația că nu prea se poate să te admiri și în același timp să fii conștient că ai un fizic de tot râsul. E o contradicție logică.
        În rest, bine, sănătoasă?

    • Stimate domn, n-ati inteles absolut nimic! De acord: „singura calitate a ‘mneaei este obedianța absolută față de Dragnea”. Si ce-i cu asta? A cui e vina? Pai, sa va spun eu, ca dvs. va faceti ca ploua: a sistemului antidemocratic, represiv, dictatorial, politienesc instaurat de Traian Basescu, mostenit de Iohannis si – fara nici o indoiala – preluat, pe viitor, de oricare alt lider al „dreptei”.

      Inca n-ati inteles, nu-i asa? Nu va impacientati, va explic acum: daca Basescu n-ar fi distrus democratia si statul de drept, daca n-am fi avut o politie politica abjecta, al carei rol, sub masca „justitiei independente”, nu pare a fi decat acela de a impiedica stanga sa acceada la putere si, daca, totusi, in ciuda piedicilor imense, reuseste sa o faca, acela de a o obstructiona in actul guvernarii – daca n-am fi avut tot acest sistem ticalosit, spuneam, plus un presedinte ales pe Facebook, decis sa ignore votul popular si sa faca razboi total cu PSD-ul, jocul democratic si-ar fi putut urma cursul sau firesc; nimeni nu i-ar fi cautat lui Dragnea nod in papura, sub cele mai imbecile pretexte: ca a-ndemnat lumea sa iasa la vot, in timpul referendumului de demitere a lui Basescu, din vara lui 2012, ca a fraudat scrutinul, ca are afaceri in Btazilia etc., etc. Automat Dragnea ar fi putut fi numit prim-ministru, asa cum ar fi fost normal, si, bun, rau, ar fi guvernat patru ani de zile, ca si altii inaintea lui: Vacaroiu, Nastase, Tariceanu. Si-am fi avut liniste si pace sociala si democratie adevarata.

      Acum ati inteles? Singura cauza a asa-zisei „crize” din PSD, a farandolei premierilor social-democrati, a situatiei care va provoaca dvs. – biet inegnuu! – un „ras isteric”, este dictatura instaurata de Basescu si mostenita de Iohannis, pe care – nu stiu ce ma face sa cred asta, dar o cred! – ati aplaudat-o pe vremea cand singura calitate a lui Emil Boc si a lui MRU (cel care, in discursul de investitura, a tinut sa-l asigure pe „presedinte” ca „reformele vor continua”!) era obedienta lor absoluta fata de Basescu si pe care, azi, nu vreti s-o vedeti nici mort!

      • ”Si Cain a zis catre Abel, fratele sau: „Să iesim la camp!” Si a fost ca-n timp ce erau ei pe camp, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele sau, si l-a omorat. ”
        Am impresia că, la nervi, ești în stare să contrazici Biblia și să mă omori pe mine, Cain, fratele tău.

        Ți-a luat mințile politica asta, domnul meu, ia-o mai încet, și tu și eu nu suntem decât niște hamsteri pe care EI fac experimente.

    • Cumva, am totusi impresia ca am prezentat situatia de o maniera mult prea complexa pentru puterea dvs. de intelegere (destul de firava, se pare, daca judec dupa comentariul la care va raspund).

      Reiau mai clar, mai scurt, mai sintetic: Liviu Dragnea este obligat sa guverneze prin interpusi de politia politica, subordonata „dreptei”. Or, cand guvernezi prin interpusi, se intampla adesea ca acestia sa nu corespunda asteptarilor tale: unul – Grindeanu – era prea prost, altul – Tudose – prea destept (l-a impiedicat pe Dragnea sa puna-n practica unele masuri economice bine intentionate, dar nerealiste).

      Acum, sa dai vina pe Dragnea pentru asta, in loc s-o dai pe politia politica si pe „dreapta”, care nu-l lasa sa guverneze personal (bine, rau, cum o fi, dar constitutional), e ca si cum ai da vina pe Kalinin, pentru crimele lui Stalin.

    • Inteleg ca v-am convins: nu puteti raspunde pe fond, argumentat. V-am demonstrat ca vinovat de Viorica Dancila nu e Dragnea, ci „dreapta” si „justitia independenta”. N-ati putut dovedi contrariul si nu v-a ramas decat sa bateti campii.

  5. PSD-ul a urmat logica potrivit căreia președintele partidului este automat și candidatul la prezidențiale

    TYintelu a fots un catindat prost .. Da l-am votat . Da ma fots la lansarea canddatrii sale . Insa doar ptr ca era PSD …

    Iar ce este acum in curtea PSD … nu sunt eligibili ….
    Fiindca un presedinte de tara trebuieste sa atraga si late voturi decat a partidului sau , fie el su PSD. Eu zic ca ar mege jucata cartea Tariceanu …. pare im de intels care respecta intelegerile. Macar 3 ani de mandat . Care ar fi votat de PSD (electorat „disciplinat” care daca nnu intele „bvitul util” macar este „disciplinat”) .ALDE si ar mai prinde si pe altii …
    Si intimpu asta „crescuti” noiste candidati posibii. Adica niste canditate ca se pare ca nu prea mai sunt barbati in PSD si Olguta si Gabi sunt cam singirle persoane care au testosteron … restu demnoinstrandu-0si barbatia doar cu oarul de pe piept

    • Niciodată, în veci şi pururi, n-o votez eu pe Olguța! Îmi este profund antipatică şi nu numai mie, dar si multor oameni pe care îi cunosc.

      „Nu vorbesc cu privați!”?
      Foarte bine, „Vanghelie” cu fustă!

  6. Nu stiu prea multe despre d-na Viorica Dancila ( decat ceea ce am citit prin ziare ) dar la prima impresie mi se pare o doamna , o persoana cu educatie solida si cu experienta profesionala si politica . Si foarte echilibrata . Mult , mult peste Grindeanu si Tudose . Cred ca are toate atuurile sa gestioneze cu bine activitatea Guvernului si relatia Guvern – PSD . Ii doresc succes !

  7. ,, Acum, există premisele unei mai mari convergențe de viziuni – pe baza unei mai bune chimii personale “ , in cazul asta e de bine ! 👏 Privind din alt unghi , nu pot sa nu ma gandesc la metodele prin care Basescu a facut recrutari , toate pe principiul ,,sa arunce cu piatra cel fara pacat “ . Toti suntem santajabili si apti de a fi promovati . Femeia adultera (femeile ) i-a fost credincioasa lui , Basescului ! Aici sper sa nu fie cazul sau de ce nu ?!!!

  8. Ultima oră ! Sperăm că şi oară !:
    Mai nou, sare din baie cu clă-bucii pe el şi adeptul lui Bivolaru, Dacian Soroş, declarându-se dezamăgit de impotenţa politică a lui Werner care a cedat reglementărilor Constituţiei prin acceptarea propunerii PSD -ALDE şi , ameninţă că -şi face partid, cu MRU, Kovesi, Macovei şi alţi câţiva, în vederea câştigării preşedinţiei României ! Probabil că sigla noului partid va fi identică cu cea întâlnită la intrarea în toalete de lux cu un puşti care-şi expune jetul în semn de atenţionare ! Succes !

  9. […] Ce vreau sa spun este ca nu-i vorba despre asa-zisul „stat paralel” ci de incapacitatea cronica a PSD de a asigura, de data asta fara ghilimelele de rigoare, guvernarea!! Repet: Tudose si Grindeanu erau pesedisti adevarati, oameni din ceea ce se cheama „poporul pesede”, pesedisti din aia inraiti, de peste douazeci de ani in partid!! Or, Viorica Dancila inainte de a fi teleormaneanca, este pesedista!! 🙂 […]

  10. Sunt sfaturi de bun-simt, dar sa fim seriosi, Dragnea o sa puna tot un guvern cu oamenii incompetenti.

    Doar uitati-va cum a ajuns Teleorman ca sa va dati seama cum o sa ajunga Romania sub conducerea lui Dragnea.

    • Cosmnin

      psmn ca esti cam tanar si nu stii in ce tara traiesti ….
      Teleormanu a fost dintotdeauna sarac,. Sau macar si in 1920 ….

  11. DUREROASA DISPARIȚIE A CELOR 2000 DE LIKE-URI

    În timp ce Klaus , aflat la căldurică, după ce a acceptat ca doamna Viorica Dăncilă de la PSD să fie premierul României, se adâncea tot mai mult în „mizeria comunismului din 89”, așa cum frumos a răcnit unul dintre cei 8 ( opt) protestatari supărați sprijiniți de gardul Cotrocenilor -„haștăgel -haștag drăguț / ninge peste tine” – alegătorii simpli și onești, fani ai domnului Iohannis, au sesizat brusc că la Cotroceni se află „un ficus”, așa cum magistral a arătat Alexandru Lăzescu de la REVISTA 22 sau un „…vodă, ușor retardat, (care) nu percepe ironia plecăciunilor logofeților și devine, încet-încet, propriul bufon…” și „…a cărui altitudine nu se măsoară decât în centimetri…”( ooo! ce urât! n.n.) cum s-a exprimat despre dânsul Andrei Cornea de la aceeași revistă sau un președinte care „… pare că înțelege să-și exercite mandatul doar formal, la nivel de imagine, călare pe norișorul parfumat al celor peste un milion de like-uri”, cum l-a rușinat Andreea Pora, ați ghicit, tot de la REVISTA 22.

    Inutil să vă amintesc că toți aceștia ne-au recomandat cu căldură să-l votăm pe domnul FICUS, în noiembrie 2014 , prin mesaje subtile , cam la fel de subtile ca indicația de boicot al lui Cărtărescu Mircea către consumatorii de carte, dar mai mult către iubitorii de aspiranți la Nobelul pentru literatură : „Pentru cine mă iubeşte şi mă urmează: nicio carte de la RAO”!

    Cum , în inconștiența sa constituțională, domnul președinte și-a dezamăgit admiratorii, numind, a treia oară, tot un premier de la PSD, „forța de reacție rapidă” a FACEBOOK-ului i-a extras din cont, fără avertisment și anestezie, 2 000 de prețioase LIKE-uri. Dureroasă operațiune… Klaus a avut un mic spasm stomacal… bine, trebuia să fie o strângere de inimă, dar stomacul a fost, ca întotdeauna la președintele nostru, mai rapid…

    Aceasta a fost reacția vulgului… de! oameni comuni, mai puțin pregătiți… cu totul altceva a însemnat reacția matură, responsabilă, a unui analist serios și rafinat cum e Rareș Bogdan. Dânsul transmitea, înaintea producerii „dezastrului desemnării” instrucțiuni precise cu privire la rolul unui președinte în punerea unor tălpi meșteșugite viitoarei guvernări:

    „NU pactizați cu Dragnea. NU girați PSD.
    NU intrați în complicitate cu «Gruparea Teldrum».
    NU abandonați România, Domnule Președinte!
    La ora 17.30 președintele Klaus Iohannis ne anunță dacă mai dorește al 2-lea mandat sau se mulțumește cu primul.
    În cazul în care va accepta pe nemestecate, fără măcar să dea impresia că se luptă cu Dragnea și fițele sale, propunerea făcuta de Baronul de Teleorman ajuns Sultan de România, Klaus Iohannis va fi țintuit exact de către cei mai fideli și fundamentaliști susținători ai săi. Toți aceștia vor considera că în realitate nu-i pasă de România, vrea doar comoditate și își face calcule meschine pentru al 2-lea mandat. Cea mai mare problemă este că în momentul în care acceptă sfidarea lui Dragnea, în persoana Vioricăi Dăncilă, Președintele devine părtaș la iresponsabilitatea PSD și la guvernarea din fiță-n fiță a Baronului de Teleorman și a clicii sale. ”

    Președintele s-a făcut însă că nu observă mesajul și nenorocirea s-a produs …

    Dar ceea ce însă m-a înduioșat cu adevărat la postarea de astăzi nu a fost textul de bază, ci un post-scriptum „de inimă”, cum se spune, plasat de cutezătorul Rareș Bogdan, așa, ca să fie , pentru orice răsturnare de situație și pentru eventualitatea ivirii oricărui post de consilier eliberat la Cotroceni într-o perioadă rezonabilă, după ce justiția independentă va considera că totuși 100 de ani de insolvență pentru REALITATEA TV e un pic prea mult :

    „P.S. Ca un mesaj personal, domnule Președinte, calculați-vă pașii și să vă dea Bunul Dumnezeu gândul cel bun, eu personal voi rămâne alături de Dvs, așa cum am rămas printre ultimii și-n 2014, între cele 2 tururi de scrutin. Mi-e teamă, însă, că vom rămâne Domnia Voastră, eu, vreo câțiva consilieri și încă ceva români, ce continuă să creadă că soluția pentru România este un președinte echilibrat și mult prea normal, ce pare deseori nepăsător sau absent.”

    Căci, se știe, pe lumea asta : „Nu-i ca Cioloș inginer / Și nici ficus ca Werner!”

    • Guse, Rares Bogad, etc, sunt bieți oportunisti/extremisti/neispraviti de meserie care la prima ocazie isi vor trada mentorul si isi vor cauta alt …vector, capabil sa le prelungeasca agonia fiscala. (Z)
      Yohannis nu are nevoie de asemenea ,,sustinatori”, s-ar putea sa fie interesat, mai mult, de masa anonima care nu voteaza prea des…Si, de ce nu ?, de o parte din votantii PSD.
      Om trai si om vedea.

    • Între timp au ajuns la 3000 ! Un individ spune că mai bine era în România fără Guvern și Parlament, de unde trag concluzia că fanul este anarhist. Deci, cam acesta este profilul susținătorilor lui Iohannis

      • @Ghita Bizonu’

        E pentru mine Enrico Macias? Sau mă obrăznicesc și cred că totul mi se cuvine? Indiferent dacă este pentru mine sau nu, eu vă trimit :

  12. Stimate Domnule Adrian Năstase,
    Am participat recent la o întâlnire publică la Muzeul Bucureștilor ( casa boierilor Filipescu-Cesianu ) cu tema „ Luca Pițu. Viața și ideile unui trickster”. A fost puntea, „recentă” ( a scăpat IRIR – Institutului Roman de Istorie Recenta ….), de care aveam nevoie…. Vă rog să transmiteți invitația d-lui acad. Răzvan Teodorescu ( am avut o discutie extrem de interesantă anul acesta cu domnia sa la Bookfest, la lansarea cărții dvs ) , din partea FET – Fundația Europeană Titulescu, la intâlnirea ( cea din 28 ianuarie, inchisa publicului ), dedicată PROIECTULUI DE ȚARĂ de la Universitatea Ovidius Constanța care va avea loc duminică 28 ianuarie. Întâlnirea „ROMÂNIA ÎNCEPE DE LA MARE” va fi deschisă comunității, publicului în general, și sper că va deveni o traditie, nu doar la Tomis-Dobrogea ( intâlnire publică anuală, deschisă, în prima sâmbătă de dupa 24 ianuarie – în 2018, in 27 ianuarie – la Casa de Cultură Constanța, între orele 10.00-14.00 / anul trecut s-a numit „ROMÂNIA – STAREA NOASTRĂ DE VEGHE” ). Vă voi transmite invitația la FET. Mai jos, o formă mai romanțată a „sonatei” ( nu uit că Deziderius Eramus a scris „Elogiul nebuniei” – o viziune salvatoare acum…) cu PROIECTUL DE TARĂ :

    « Desi un PROIECT DE TARA doar tricksterizand….iti mai poti imagina in Romania, Luca Pitu ne da aceasta sansa. As mai asocia ceva aici, de la Teodor Rusu – via Vasile Gogea, faptul ca trebuie sa renuntam la ceea ce nu mai avem nevoie si, abia atunci, ne vom putea ocupa de ce avem nevoie. In siajul initiativei « România începe de la Mare » ( intalnire publica deschisa anuala, in prima sambata de dupa 24 ianuarie – anul acesta, sambata 27 ianuarie – de la orele 10 la 14 la Casa de Cultura Constanta ) va avea loc si o intalnire dedicata PROIECTULUI DE TARA ( probabil la 1-2 zile dupa, la Universitatea Ovidius Constanta ). Simbolic, vor fi 12 participanti ( 11 din cei 50 % « ai celor 22 ai lui Noica »….+ Camera de Comert – capitalista…, pentru a asigura « curgerea »…., peste 50 % +1 ). Presedintele Camerei de Comert, mi-a zis ieri, intr-o intalnire dedicata Zilei Culturii Romane, ca ar trebuie sa fim 13. Avea dreptate. Ma uitasem pe mine.
    « CEI 12 » ( deocamdata invitati ) : 1. Comandant Inspectoratul de Politie Judetean Constanta ( Comisia de prevenire 1 – Comisia judeteana de monitorizare a activitatii preventive – Ordin MAI 119/2017 ) @ 2. Comandant Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta ( Comisia de prevenire 1 ) @ 3. Harry Tavitian – Constanta, comunitate @ 4. Dancu Vasile – comunitate Cluj ( UBB ), administratie @ 5. NEC – New Europe College…., Scoala @ 6. F.E.T. – acad. Razvan Teodorescu, politica externa @ 7. Alexandru Mironov, comunitate globala, administratie @ 8. Sorin Antohi, comunitate globala, politica externa @ 9. Liviu Antonesei, Iasi, comunitate @ 10. Constanta, Prefect, administratie, comunitate ( Comisia de prevenire 2 – extensia civila, componenta corpuri profesionale-societate a Ordinului MAI – ar trebui cumva asociat MEC – Ministerului Economiei si Comertului….) @ 11. « Acasa », Scoala – UOC-Universitatea Ovidius Constanta – Rector @ 12. “ Acasa“, capitalism – Presedinte in exercitiu Camera de Comert Constanta
    PE LISTA MAI LUNGA pentru « România începe de la Mare », raman si : @-administratie : Alina Mungiu Pippidi @ -politica externa : Dan Dungaciu @- comunitate : Christian Ciocan ( Societatea Romana de Fenomenologie )…..# dar si apar noi nume gen : @ comunitate globala : Bedros Horasangian @ comunitate globala – Centras – Alexandru Tasnadi. „”

  13. Cauza principala a acestui circ ramane prezenta – domnul Dragnea .
    E o chestiune de timp pana cand , cu un pretext oarecare , si al treilea prim-ministru PSD va fi umilit si impins la iesire de Dragnea , personaj care pare mai iresponsabil decat Basescu .
    Ce va urma ?
    Zero Ciolos , sabotorul birocrat si fricos ( fuga lui la cumpararea statuii , un monument de lasitate ) asteapta la usa sa-i pice postul ca in noiembrie 2015 ( cand ” a trebuit sa moara oameni ” ca sa vina el )
    Ciolos nu e singur , e cu extremistii cei mai descreierati ai dreptei – Ghinea , Bot , Macovei , Preda , Drula , Clotilde etc – care ii vor umple guvernul .
    Stiti ca Drula , USR de Timis , chipurile consilier infrastructura al lui Ciolos si sef de ONG USR , publica pe pagina lui Facebook mesaje in maghiara sustinand UDMR in privinta liceului romano-catolic de la Tg Mures ?
    Guvernul numit ” tehnocrat ” ( de fapt o linie a treia a PNL ) isi va face o datorie de onoare de a bloca toate proiectele – investitiile lansate de Rau .
    Si va sabota orice proiect pentru Romania , va dezorganiza agricultura ( masurile exceptionalului Daia vor fi aruncate la pubela ) , bloca absorbtia de fonduri europene , sorosiza complet aparatul informativ si media si educativ din tara , neglija complet Basarabia ( la ordin de altundeva ) …

  14. Ca nemembru al vreunui partid politic, va marturisesc ca analiza dvs. imi pare -in masura in care am eu competente-, absolut corecta. Cred ca tusele pe care le-ati ingrosat putin in legatura cu atitudinea presedintelui ar trebui sa stimuleze insa o „stare de veghe” a partidului conform principiului, „timeo danaos..” Fiindca comentariul dvs. este vast, asi aprecia daca PSD ari opera cat de curand modificari ample si exacte in sensul celor apreciate de dvs. ca fiind absolut necesare. Aveti probabil -fiind om de actiune- si „mijloacele tehnice” de a sprijini acest demers. Cu precizarea ca, o analiza mai „securista” a candidatilor eligibili pentru esalonul parlamentar, si/sau, decizional la nivel judetean, si/sau, central, se impune. PSD cred, ca are, in esalonul din clasa d-lui D-tru Iliescu, oameni care pot identifica,eventualii „soboli” care, fie, exista deja, fie, vor ocupa imediat locurile ramase libere. In rest, va urez sa va reluati cat d ecurand, locul in structurile active ale PSD al carui fondator, asa cum chiar dvs. o spuneti explicit, ar fi salutara. Au bon entendeur, salut !

  15. Dupa criza : si cu asta ce-am facut?
    Despescu a fost demis ..
    Vizita lui Abe a fots ratata …
    Si cu asta ce-am facut?

    Ma rpg am salvat pe comisarul Gavriş de la omoruri

  16. Ghita Bizonu’ spune:
    IANUARIE 17, 2018 LA 10:09 AM

    Omul evolueaza, ca de aceea este om. Nu se naste si nu este niciodata perfect, dar incearca ,,sa urce”.
    Dar d-ta, ghita, ramai mereu si mereu infipt, ca intr-un insectar, in propriul proiect. Pacat de bilbliotecile citite. Uneori, ce e prea mult, dezordonat si dezlanat, strica. Lecturile trebuie facute cu discernamant, in mod sistemic, asa cum face Fragmentarium. Altfel, mintea (ți) se transforma intr-un fel de varza de Bruxelles, cu efecte nocive si asupra limbajului.
    De ce nu contraargumentezi, eventual, pe text ? E cam greu, inteleg…. (Z)

  17. Foarte pe scurt,…am mai spus dar simt nevoia sa repet,PSD dupa dvs domule Presedinte Nastase a ajuns o latrina urat mirositoare !Cu mama dracu’ poti sa te afisezi cu Dancila la rampa ? Personaj cunoscut la Bruxelles ca fiind „europarlamentarul” ca nu bajbaje nici o silaba in nicio limba straina,…marfa de politicieni in marfa de „tara” !Totusi sa nu uitam ca,fiecare popor are conducatorii pe care ii merita !

  18. Surprinzator pentru unii, dezamagitor pentru altii, domnul Klaus Yohannis a ,,mutat” , totusi, extrem de inteligent. Practic, domnul Presedinte i-a oferit domnului Dragnea intreaga putere pe care acesta din urma si-o dorea. Astfel, liderul absolut al PSD devine PREMIER DE FACTO AL ROMANIEI.
    Din acest/acel moment domnul Dragnea nu mai poate sa spuna ca a avut o noua ,,mana proasta”, pentru ca el si numai el va efectua ,,mutarile” viitoare. Din pacate, sau poate nu, intregul PSD va rezona, in rau sau (sa speram) in bine, cu deciziile lui EL LIDERO MAXIMO.
    Nu cred ca un roman normal, cu IQ-ul in jurul mediei, poate sa vada in doamna Dancila un prim ministru. Acestei simpatice, ,,decente” si ,,agreabile” doamne nu i se vad desuurile (precum Elenei Udrea), dar i se observa, chiar si de pe Luna, franghiile cu care este legata de mana atotputernica a domnului Dragnea Liviu. si, evident, chipul nostim de marionetă perfectă. ,,Omul de paie” din Vrajitorul din Teleo..pardon, Oz – magicianul – farsor care iti da ,,minte” cat poftesti, adica, ,,tărâțe și cuie în cap în loc de paie”…..asa e povestea, sa nu se supere doamna europarlamentar. (Z)
    In fine, este prea putin important ce spune, sau ce va spune, in orice limba, doamna Vasilica Dancila, important este si va fi doar prompterul.
    In fine, nu pot decat sa ma amuz de imaturitatea si, implicit, de naivitatea sustinatorilor domnului Werner. Presedintele a facut o mutare excelenta care precede matul. Ramane sa vedem cine il va da efectiv in 2019.
    Eu stau pe margine, ma amuz si astept…..se prea poate ca ,,ficusul” Yohannis sa ,,intepe” destul de dureros, in viitorul apropiat si/sau mediu. Are de partea lui multe atuuri, in primul rand, nerealizarea programului de guvernare, asumat de PSD cu surle, trambite, ba chiar si cu vuvuzele.
    Se spunea ca salariile ,,prostimii” bugetare – in conditiile in care demnitarii si diversii smecheri de partid cu functii au fost onorati, inca din 2017, cu cresteri substantiale PE NET – cel real, nu virtual – se vor majora cu 25% de la 01.01.2018, dar cele cateva procente , daca vor fi, nu vor reprezenta decat praf in ochii electoratului. De asemeni, trebuia, deja, crescut punctul de pensie, respectiv, aplicata scutirea de impozit pentru veniturile mai mici de 2000 lei ( ,,Impozitul zero pentru persoanele care înregistrează venituri sub 2.000 de lei nu va fi aplicat din 2018, a anunţat preşedintele PSD Liviu Dragnea”).
    …In cazul Tudose nici nu s-au mai scremut sa-i puna in carca nerealizarile, ca nu ar fi dat bine la electorat. Domnul Tudose a plecat singur, desigur, tot in PSD. Probabil din considerentul ca este mai bine sa-ti ti aproape ,,dusmanul” securist – emisar al ,,statului paralel”, decat sa-l excluzi ca pe Victor Ponta. Ma rog, invata si pesedeul din propriile greseli tactice. (Z)

    Prin urmare, victoria domnului Liviu Dragnea este una incadrabila in definitia clasica ,,A LA PIRUS”.
    Cred ca in anii urmatori romanii, inclusiv electorii PSD, vor fi mult mai circumspecti atunci cand isi vor da votul.
    Deci, docamdata, Yohannis a dat sah domnului Dragnea, DAR SI PARTIDULUI NATIONAL-LIBERAL, in care, in mod evident, nu mai are incredere. Sa vedem ce urmeaza….Pana la urma, viata in Romania poate fi extrem de interesanta.
    Vorba domnului Dragnea: ,,Viața bate filmul”. (Z)

  19. Am citit expozeul domnului Adrian Nastase (foarte coerent si aproape exhaustiv, ca o teza de manual), dar, lipseste ,,scanteia” (dupa parerea mea):
    Dupa recunoasterea publica a domnului Dragnea ca a avut ,,mana proasta” la precedentele desemnari de premier, m-as fi asteptat ca liderul partidului, in cadrul ultimei aparitii in fata ziaristilor alaturi de doamna Dancila, sa faca un pas in spate. Respectiv, sa declare ca ISI ASUMA CELE DOUA GUVERNE ESUATE si ca se retrage din functia de presedinte al partidului.
    ACEASTA ar fi fost o mutare de sahist profesionist, care ar fi detensionat, in buna masura, atmosfera politica din tara, precum si relatiile PSD cu lumea euro-atlantica. Din pacate, in partidele romanesti nu exista (si) calitatea de auto-sacrificiu in interes mai larg.
    In aceasta situatie ipotetica, Yohannis ar fi avut nevoie de consultanti mult mai buni decat cei existenti, pentru urmatoarea mutare politica.
    Asa insa, personal nu vad deloc in roz bombon viitorul PSD si nici al Romaniei, in anul de gratie 2018/anul Centeneralui, precum si in anii imediat urmatori.
    ….Nu cred ca PSD poate, in prezent, sa atraga noi membri. Dar de plecat, este posibil….
    Unii nu simt, sau ignora povara ,,pietrei de moara” numita Liviu Dragnea. Pana cand cosmelia pe picioare de lut….

  20. În sfârșit, „rezistentii” au dezvăluit ce ii oftică: Joianis nu a așteptat pana DUPA 20 ianuarie! Asa ca bieții oameni ai străzii nu mai sunt cu el.
    Acuma, dacă ar da puțin jos ochelarii de cal, ar vedea ca amica Merkel face curte social-democratilor. Iar ficusul s-a reorientat corespunzător.

  21. Sa speram ca de data aceasta sa se tina cont si de parerile si chiar sfaturile seniorilor partidului cu stiinta de carte,experienta politica si diplomatica,care a fost verificata in timp.

  22. Adrian Nastase

    Nu-mi regasesc un comentariu, anterior ultimului prezent, in care incercam sa explic atitudinea Presedintelui, care, dupa parerea mea, a ,,mutat” exemplar, castigand la capitolul imagine, in perspectiva anului 2019 (delimitandu-se de putinii extremisti, oportunisti si sorosisti – care si-ar fi dorit aruncarea Romaniei in aer), prin desemnarea domnului Dragnea in calitate de PREMIER DE FACTO al Romaniei, care, acum, nu mai poate invoca niciun motiv pentru nerealizarea programului de guvernare. Am precizat si ce masuri nu au fost adoptate, bietii alegatori fiind lasati cu ochi in soare de propaganda de partid.
    Din pacate, comentariul nu a aparut. V-o fi deranjat ca am ,,vazut” in doamna Dancila marioneta perfecta si ,,decenta” si ,,agreabila” si mi-am amintit personajele de Vrajitorul (farsor) din Oz (era sa scriu Teleorman.

  23. Cred că numai din motive personale n-ați menționat scoaterea foștilor Președinți ai PSD din orice activitate oficială partidului. Sigur, le-a fost rezervată funcția decorativă, care-i foarte utilă, de multe ori!
    Percepția mea este că Dragnea este, încă de la transferarea de la PD, pionul otrăvit! Sarcina lui este să distrugă PSD! Cum adică din Prefect al jud.Teleorman, susținut de PD să te muți la PSD? Păi DA , că era clar că toți cei ce au format C.D. vor pierde, iar „comuniștii lui Iliescu” pot fi sabotați numai din interior.
    P.S. Nu-mi este clar o chestiune – și Băsescu și Dragnea se bazează pe disciplina și conștiinciozitatea femeilor pentru că sunt scorpioni sau pentru că au fost membrii PD sau sunt posibile ambele variante ?!

  24. O altă criză majoră explicată deosebit de clar :
    „În consecință, conflictul din Siria apare într-o cu totul și cu totul dimensiune dacă, în locul narațiunilor furnizate de presă („primăvara arabă”, „revoltă împotriva tiraniei”, „stat islamic”), încercăm să privim nenorocirea întâmplată în această țară din perspectiva geopoliticii gazului și al rolului pe care această resursă energetică îl poate avea în vederea asigurării cererii față de o valută sau alta și, în ultimă instanță, pentru asigurarea viabilității sistemului financiar și monetar bazat pe dolar („gazodolarul” ca și complement / proptea suplimentară la petrodolar). Astfel, dacă „primăvara arabă” ar fi învins în Siria, iar regimul Assad ar fi fost înlăturat (cu concursul principal al „Statului Islamic”, sponsorizat din greu, printre alții, de Qatar) pozițiile strategice ale Rusiei și ale Iranului (pe piața gazului, dar nu numai) s-ar fi înrăutățit considerabil.

    În cazul în care Qatarul și Arabia Saudită ar fi ocupat (fie și prin intermediul unui stătuleț sunnit) pe teritoriul Siriei post-Assad suprafețele adecvate pentru a asigura traiectoria gazoductului sunnit (și pentru blocarea definitivă a proiectului gazoductului șiit), aceste două monarhii arabe și, de fapt, sponsorul lor, SUA, ar fi jucat pe termen lung un rol decis pentru dinamica pieței gazului în secolului al XXI-lea. Și fără doar și poate, dinamicile pieței gazului ar fi fost supuse cerințelor sistemului financiar global bazat pe dolar, cu marginalizarea Rusiei și Iranului de pe această piață extrem de importantă pentru ceea ce înseamnă securitatea energetică a societăților dezvoltate în secolul al XXI-lea.

    După cum știm, datorită intervenției în forță a Rusiei, războiul din Siria a fost câștigat de Assad, „statul islamic” a fost nimicit, Rusia își consolidează prezența la Marea Mediterană, iar Turcia lui Erdogan în perioada post-puci este într-un proces complicat de zig-zag geopolitic care pune sub semnul întrebării nu doar „traiectoria europeană” a acestei țări, dar și angajamentele și apartenența Turciei la structurile de securitate ale lumii occidentale. Rămâne de văzut care vor fi consecințele acestui război pentru dinamica pieței gazului și, în ultimă instanță, pentru impactul pe care evoluțiile viitoare de pe piețele energetice și din mediul de securitate îl vor avea asupra dinamicii și capacității de supraviețuire a sistemului financiar global bazat pe (petro&gazo)dolar.

    Evident, povestea din Siria este mult mai complicată, dar nu este cazul aici să intrăm în amănunte suplimentare (la urma urmei, Siria, ca și Irakul, erau două state arabe laice cu structuri militare destul de funcționale, care, dacă ar fi fost lăsate să funcționeze și să se consolideze pe mai departe, ar fi putut să reprezenta o amenințare suplimentară pentru securitatea „singurului stat democratic din Orientul Apropiat”).”

  25. Din păcate, mai actual ca oricând :
    „De-aşa vremi se-nvredniciră cronicarii şi rapsozii;
    Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii şi irozii…
    În izvoadele bătrâne pe eroi mai pot să caut;
    Au cu lira visătoare ori cu sunete de flaut
    Poţi să-ntâmpini patrioţii ce-au venit de-atunci încolo?
    Înaintea acestora tu ascunde-te, Apollo!
    O, eroi! care-n trecutul de măriri vă adumbriseţi,
    Aţi ajuns acum de modă de vă scot din letopiseţ,
    Şi cu voi drapându-şi nula, vă citează toţi nerozii,
    Mestecând veacul de aur în noroiul greu al prozii.
    Rămâneţi în umbră sfântă, Basarabi şi voi Muşatini,
    Descălecători de ţară, dătători de legi şi datini,
    Ce cu plugul şi cu spada aţi întins moşia voastră
    De la munte pân’ la mare şi la Dunărea albastră.

    Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?
    N-o să aflu într-ai noştri vre un falnic juvaer?
    Au la Sybaris nu suntem lângă capiştea spoielii?
    Nu se nasc glorii pe stradă şi la uşa cafenelii,
    N-avem oameni ce se luptă cu retoricele suliţi
    În aplauzele grele a canaliei de uliţi,
    Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,
    Măşti cu toate de renume din comedia minciunii?
    Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,
    De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?
    Nici visezi că înainte-ţi stă un stâlp de cafenele,
    Ce îşi râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele.
    Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget,
    Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,
    Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,
    La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;
    Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,
    Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.
    Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,
    Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască…
    Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!
    Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,
    În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
    Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
    Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
    Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,
    Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
    Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri…
    Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
    Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
    Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
    Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
    Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
    Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
    Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
    Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
    Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
    Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
    Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
    Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

    Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
    I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
    Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
    Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
    Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
    Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

    La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene,
    Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene,
    Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos…
    Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?

    Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
    Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
    Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil,
    Drept ştiinţ-având în minte vre un vals de Bal-Mabil,
    Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană…
    O, te-admir, progenitură de origine romană!

    Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
    Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
    Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
    Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
    Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
    Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

    Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
    Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! „

  26. Doamna Arhire,
    Am auzit că titanul CTP a zis la Digi 24 ceva despre Dăncilă, gospodină, budincă, Lenin…
    Vă rog io frumos, decriptați-mi și mie zisele gigantului presei.

  27. O dezbatere animată în această după-amiază la Fundaţia Europeană Titulescu pe tema culturii şi a aniversării Centenarului Marii Uniri. S-a vorbit de peste 2000 de proiecte nefinalizate încă datorită instabilităţii politice, s-au făcut propuneri, s-au adus acuze şi reproşuri, panelişti şi vorbitori s-au abătut cu ample digresiuni de la subiectul tratat, iar la sfârşit o vorbitoare insolită, care se are la „per tu” cu mai marii lumii politice şi culturale interne şi internaţionale, s-a entuziasmat gratuit de „inelele de aur” de la intrarea din Tezaur de la Muzeul Naţional de Istorie Al României, ce ar dovedi în opinia domniei sale continuitatea poporului român pe aceste meleaguri de 6000 de ani. S-a înşelat cu vreo 2000 de ani, tezaurul (peste 9000 de piese) de la Hinova (Mehedinţi), descoperit în 1980 în cimitirul castrului roman, datează doar de la sfărşitul mileniului II ante, epoca bronzului, şi dacă cu certitudine este dacic, registrul animalier al orfevrăriei indică puternice influenţe scitice – poate chiar meşteşugari sciţi.

    În mare, toată lumea a fost de acord că rolul culturii în sărbătorirea Centenarului Unirii este de a reliefa patrimoniul social, spiritual, artistic ce conferă o identitate proprie poporului român. Numai că identitatea noastră culturală face parte dintr-o unitate identitară mai largă numită civilizaţia europeană. Din acest motiv, aniversarea Centenarului ar trebui să constituie o ocazie de a insista şi pe acele repere ce ne leagă de Europa, pentru că Unirea de acum 100 ani, realizarea României Mari, nu a fost un eveniment singular, izolat, cu semnificaţii doar pentru noi, românii, ci a reprezentat unul dintre actele finale ale unui proces istoric european, formarea statelor naţionale.

    Evul Mediu a lăsat moştenire Europei state ale căror graniţe erau stabilite politic, prin războaie şi alianţe dinastice. Abia în sec. XIX naţiunea devine un factor de integrare politic şi atunci apar majoritatea statelor naţionale europene : Franţa – în urma prăbuşirii Imperiului Napoleonian, Spania – al cărei imperiu se restrânge treptat, Italia – ce-şi întinde reunificarea pe parcursul a peste 60 ani, chiar şi Imperiul German creat de Bismarck este tot un stat naţional – Principatele germane din Sud s-au unit cu Confederaţia Germaniei de Nord. Sfârşitul Primului Război Mondial a marcat desăvârşirea acestui proces, care a inclus şi România.

    Astăzi însă, după 100 ani, Europa, Uniunea Europeană şi noi împreună cu ea, ne confruntăm din nou cu un moment critic : o criză de identitate dublată de o criză de coeziune, ambele generate de cele două macro-procese contemporane contrare, mondializarea şi regionalizarea. Ar fi deci cazul să punem accent şi pe rezervorul cultural comun care ne integrează în Europa alături de celelalte popoare europene : sistemele de valori, modul de viaţă, tradiţiile, credinţele, legile, instituţiile. Inclusiv reperele istorice, pentru că noi facem parte din civilizaţia europeană de la constituirea Daciei romane de către un împărat de origine spaniolă, Traian. Iar pe vremea lui Mircea cel Bătrân sau Ştefan cel Mare, pământul acesta a fost o pavăză care a apărat – la propriu – Europa şi creştinismul de avansul otoman. Ne putem raporta şi la geografie : pe la noi trece Dunărea, liant al Europei… Şi multe, multe alte aspecte ale culturii române – sub dubla ei identitate, naţională şi europeană – ar putea fi expuse pe scena internaţională în cadrul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

    • Nu știu de ce uităm mereu că Europa cu întreaga ei civilizație și cultură a început din Est și nu din Vest !
      Doamna Mihaela Erika Petculescu, am constatat că cea mai mare calitate a românilor este entuziasmul, iar cel mai mare defect este că îl pierde repede. Ne entuziasmăm, facem planuri, după care elaborăm programe, pe baza cărora construim proiecte, pe care nu le finalizăm, pentru că este altcineva de vină.

  28. Invalidarile desemnarilor si alegerile anticipate nu vor echilibra sistemul, ci doar vor plimba dezechilibrul: Cele doua tipuri de majoritati ale ciclului electoral sunt la fel de incerte

    Care va sa zica, presedintele Klaus Iohannis nu si-a riscat pozitia. Semn ca are ganduri de drum lung. Ceea ce nu este tocmai un lucru bun pentru reforme si sistem. A semnat din prima, ca primarul, pentru un al treilea premier si Guvern PSD. Cum comentez? Simplu si pe bune. Nu achiesez la elegiile, elogiile sau hulele care i se aduc pentru acest act. Ca sa fim intelesi, Iohannis nu si-a permis sa incalce regula majoritatii. De frica, sa nu-si piarda functia. El nu a ales, ci a fost obligat, constrans. Nu de cineva, ci de Constitutie. Daca am o nemultumire, o am fata de Liviu Dragnea, care a lungit interimatul, planificand investirea tocmai pe 29 ianuarie. E in contra-faza cu “rapiditatatea” ceruta de Iohannis.

    Am fi insa naivi sa credem ca Iohannis a jucat cinstit, fara intentii de trisare. Chiar si daca ar exista un pact secret Dragnea-Iohannis, de desemnare contra nesuspendare. Iohannis nu a facut decat o mutare tactica, foarte bine calculata, sa nu dea gres, prin care si-a securizat functia si a transferat PNL, care nu are nimic de pierdut, misiunea de invalidare a desemnarii in Parlament. Opozitia este vorbita, vrea alegeri anticipate, iar PNL si-a facut cunoscuta, imediat dupa desemnare, preocuparea de a realiza masa critica a invalidarii prin coruperea de voturi de la PSD, ALDE, UDMR.

    In acest scop, Opozitia mizeaza, ca factor tintit de presiune, intimidare si denigrare asupra lui Dragnea-Tariceanu si PSD-ALDE, pe megaprotestul stradal impotriva legilor justitiei, anuntat pentru sambata, 20 ianuarie, in Bucuresti. Protestele stradale sunt democratice, ca libera intrunire si exprimare. Dar pretentia de a fi si executive, in probleme de demisii/demiteri de lideri, partide, coalitii, guverne sau de respingere de legi, care tin de competente democratice si legale ale partidelor, guvernului si parlamentului, este total anti-democratie si anti-stat de drept.

    Cu aceste proteste de de executare (daca as fi scris de “executie” nu ar fi fost nicio eroare) mai e si o alta problema, care tinteste insultator electoratul, prin pretentia ca protestatarii sa decida in locul electorilor. Dupa calculele mele, si cel mai numeros protest pe legile justitiei si fiscalitatii au reprezentat un procent infim din numarul populatiei (subunitar) si al alegatorilor (cateva procente, cu o singura cifra, si aia mica). Este limpede ca este un tupeu maxim, o lipsa grava de cultura politica si electorala, o carenta majora de educatie pentru vot si majoritate.

    Nu neg ca o majoritate parlamentara se poate eroda. La fel ca si majoritatea prezidentiala, celalalt tip de majoritate specifica unui ciclu electoral. Cred ca este inadmisibil ca celor doua tipuri de majoritate, parlamentara si prezidentiala, sa li se aplice dublul standard in interpretarile privind erodarea si verificarea. Nu am vazut niciun presedinte sa demisioneze dupa cifrele din sondaje sau protestele din strada. Similar sa se comporte orice guvern.

    A-a-a!, ca majoritatea parlamentara se poate schimba prin reconfigurarea aliantelor, foarte bine, dar asta este o alta problema. Eu vorbesc de majoritatea electorala, de voturile obtinute in alegerile parlamentare si prezidentiale. Acela este momentul originar, al increderii si al adevarului. Daca exista o incertitudine in legatura cu majoritatea parlamentara, aceasta poate fi verificata la vot, in doua situatii distincte. Fie in parlament, cum va fi in cazul votului de validare a desemnarii premierului. Fie in cazul alegerilor anticipate, potrivit spetei constitutionale sau acordului majoritar al partidelor parlamentare.

    Exista nu numai suspiciunea rezonabila, dar si fapte temeinice care arata ca Dragnea si Iohannis nu se mai bucura de majoritatile prin care au venit la guvernare si, respectiv, la presedintie. Mai nou, protestele s-au intors si impotriva lui Iohannis. Deh!, acesta este riscul desemnarii, care a iesit post-factum la iveala. Firesc ar fi ca daca se cere verificarea majoritatii pentru PSD prin alegeri anticipate, acelasi gen de verificare sa cuprinda si majoritatea pentru presedintele Iohannis. Este mai putin important daca majoritatile parlamentara si prezidentiala in exercitiu se vor verifica sau nu, una sau alta, ori amandoua. Important in primul rand e ca aceluiasi gen de verificare sau test electoral sa fie supuse ambele majoritati, parlamentara si prezidentiala. Daca vor fi numai anticipate parlamentare, nu generale, suspiciunile in legatura cu majoritatea prezidentiala vor persista si nu se va ajunge la echilibru. Practic, dezechilibrul va fi plimbat in sistem, prin mutarea lui dintr-o extrema in alta. Daca sunt de buna credinta, Dragnea si Iohannis se vor supune testului majoritatii electorale, prin convocarea de alegeri anticipate parlamentare si prezidentiale. Iohannis se poate inscrie de a doua zi in campania electorala si poate reveni la Cotroceni. Daca va fi de acord ca si majoritatea prezidentiala sa se supuna testului electoral anticipat, o data cu majoritatea parlamentara a PSD. Si daca, evident, va fi confirmata.

  29. Direcțiile Inspectoratului General al Poliției:
    Investigații Criminale
    Combaterea Criminalității Organizate
    Investigarea Criminalității Economice
    Rutieră
    Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase
    Transporturi
    Cooperare Polițienească Internațională
    Analiza Informațiilor
    Protecția Martorilor
    Operațiuni Speciale
    Intervenții și Acțiuni Speciale
    Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă
    Informare și Relații Publice
    Cercetarea și Prevenirea Criminalității
    Institutul Național de Criminalistică
    Centrul Operațional
    Cum să știe inspectorul general despre Stan pedofilu?
    Trebuia să știe șeful direct al lui Stan și eventual șeful Direcției Poliției Rutiere.

  30. Direcțiile Ministerului Afacerilor Interne:
    Poliția
    Jandarmeria
    Poliția de Frontieră
    Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
    Inspectoratul General pentru Imigrări
    Insp. Gen. de Aviație al MAI
    Dir.Gen. Protecție Internă
    Dir.Gen. Anticorupție
    Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale
    Instituția Prefectului
    Dir.Gen. de Pașapoarte
    Dir. pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date
    Dir. Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor
    Agenția Națională Antidrog
    Ag.Naț. împotriva Traficului de Persoane
    Arhivele Naționale
    Academia de Poliție
    Institutul de Studii pentru Ordine Publică
    Centrul Național SIS
    Casa de Pensii Sectorială a MAI
    Clubul Sportiv Dinamo
    Centrul de Psihosociologie al MAI

    Cum să știe ministrul despre Stan?

  31. Era de la sine inteles ca Vasilica de la Videle va deveni noul PM, e foarte autentic pesedista aceasta miscare, dupa chipul si asemanarea presedintelui…. Cit despre Presedintele Iohannis, chiar nu avea prea multe de ales, decit de decis de prin culoarea locala, neaosa de Romanika… Erau atitea sforti de tras in Cex-ul pesedist ca nici macar PM-ul Japoniei nu a avut loc in programul lor…. Pacat de domnia sa, in locul sau as fi aterizat direct la Budapesta, poate mai aveam cu cine vorbi, in afara de Presedinte si de vizite la Muzeul Satului….

    • Aoleu! Mai ziceți și de la dumneavoastră, cu vorbele dumneavoastră, cu ideile dumneavoastră… altfel putem citi și singuri ce zice propaganda serioasă, consacrată… numai că ei scriu mai cu jale, mai emoționant, mai touchant, mai Rareș Bogdan…de piatră să fii și-ți dau lacrimile. Eu sunt o ființă sensibilă și recunosc că „E necesară , pentru suflet, și nebunia uneori ”( George Țârnea)

  32. Îmi manifest nemulțumirea pentru că în continuare ne este vârâtă în televizor Dana Cherea (fostă Grecu). Deși a schimbat bărbatul, tot supărată este!

    • Semper irata … dar asta este o cartcteristica personala nu tyine de sot.. Asa cumsi Junona .. era ,singura irata

  33. Falimentul lingvisticii geopolitice, al manipularii prin sistemul “jignire-scuze”/ Chomskyenii au ignorat forta precedentului, care naste regula: Joc american manipulator la ONU. Ambasadoarea SUA isi exprima “regretul” fata de afirmatiile “rasiste” ale lui Trump

    Scoala lingvistica a lui Noam Chomsky, subordonata manipularii si geopoliticii, cunoaste un declin si o respingere publica la fel de accelerate ca ascensiunea si impunerea ei, din urma cu cateva decenii, in mediile de leadership ale SUA, inclusiv ale Casei Albe. Principalul motiv al declinului si criticii interne si internationale a “gramaticii generative” este ca chomskyenii au uitat de forta precedentului, care naste regula, cu ale carei consecinte SUA se vad, acum, confruntate. Doua exemple extrem de relevante in ceea ce priveste forta de contaminare si impunere a precedentului le aflam chiar din istoria cea mai recenta a SUA, din timpul actualei Administratii Trump. Noul sef al Casei Albe a scandalizat lumea liberala prin politicile sale nationaliste, protectioniste si antiglobalizare. Imediat, aceste semnale populiste au fost preluate si multiplicate de foarte multe alte state, devenind un fel de noua religie a momentului, ceea ce creeaza obstacole neasteptate in calea capitalului american. Dupa cum poate evidentia orice minima analiza, trumpismul este anti-republican, care are o doctrina liberala. Dar si anti-american, SUA fiind pana nu de mult pivotul lumii libere (politic) si liberale (economic). Trumpismul este insa si anti-trumpist. El este impotriva profesiei de magnat imobiliar a lui Trump, care este prin excelenta un reflex al liberalismului, cat si a pozitiei sale de presedinte, pe care si-o subrezeste de unul singur. In privinta insultelor, tonul jignitor al lui Trump a reprezentat de asemenea precedentul contaminator, Casa Alba vazandu-se literalmente inundata de insulte care vin atat din mediul american, cat si din cel international. De prisos sa reluam, aici, “lingvistica generativa” a lui Trump, care i-a fost intoarsa, facand deliciul intregii lumi, de Kim Jong-Un, confirmand parca zicala ca orice naş isi are naşul. Mecanismul chomskyan de manipulare prin conditionarea psihologica de tip “jignire-scuze” este de fapt unul de promovare a celui/celor “jignit”/”jigniti”, prin impunerea unei scheme de corectitudine politica. El functioneaza destul de simplist, dar, in pofida acestui fapt, destul de eficient, pana nu de mult. Se emite o insulta, in jurul careia media face valuri si cere retragerea ei si scuze. Urmeaza prezentarea de scuze tintei PR-ului, momentul de construire a „prestigiului”, gardat de sanctiune, care de fapt este si cel care conteaza si care ramane. Miza psihologica a acestui gen de scandal emotional, fabricat in interesul tintei PR-ului, este o presupozitie. Se sconteaza ca in felul acesta s-ar implanta in psihologia sociala un mecanism sanctionatoriu, de oprobriu fata de oricine ar mai incerca sa profereze insulte de genul celei declansatoare a “scandalului”. Prin aceasta manipulare, la bursa corectitudinii politice cresteau brusc actiunile unor oameni fara merite, de falsi discriminati sau falsi insultati, incat ajungeau sa se urce in capul unei natiuni. Exista deja cateva cazuri flagrante de “minoritati dominante”, cocotate in carca populatiei majoritare, a poporului, dupa cunoscutul model al relatiei parazitare, dintre gazda si parazit. Dar nu numai americanii sunt victime ale manipularii prin “lingvistica/gramatica generativa” (care genereaza comportamente), ci si restul lumii. Insa presupozitia sistemului de manipulare prin “jignire-scuze” nu s-a confirmat. Ea este deja in mod vadit neputincioasa in fata fortei precedentului. Chomskyenii, la fel ca si frankfurtienii, care au generat marxismul cultural si de la care Chomsky si-a tras influente si premii, au provocat mult rau americanismului. Ei sunt ca niste ucenici vrajitori ai cuvintelor pe care le-au scapat de sub control, intorcandu-se impotriva politicilor americane pe care le-au inspirat si a politicienilor americani pe care i-au modelat si consiliat. Trump va pleca de la Casa Alba, probabil cat de curand si tot printr-o speta manipulatoare, dupa metoda disculpatoare a tapului ispasitor, pe care se pun toate pacatele si este alungat cu joarda in pustie, si prin care pacatosul se amageste ca si-a castigat iertarea. O mostra tipica de detestabila manipulare prin metoda “jignire-scuze” a fost vazuta, joi, la ONU. Ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Nikki Haley, a exprimat regretele sale, dar fara a transmite si scuze ale diplomatiei sau executivului SUA, pentru afirmatiile “rasiste” ale presedintelui Donald Trump, referitoare la asa-zisele “shithole countries” (“tari de rahat”). Se pare insa ca acesta este un termen obisnuit in anumite medii americane, un lucru care nu face decat sa ingroase, ca un machiaj strident sau prost aplicat, ipocrizia actorilor din scenariile „jignire-scuze”. Chiar si noi am fost cadorisiti cu el, pe Facebook, in 13 mai 2015, de catre un soldat american, Damien Maynard, aflat la unele din bazele militare americane din Romania. Probabil ca deconditionarea psihologica a romanilor de manipularea “jignire-scuze” a luat-o inaintea altora, cazul de jignire din partea unui militar al SUA, aliat si partener strategic, trecand aproape neobservat.
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22234880-trump-scandalul-declaratiilor-rasiste-ambasadoarea-americana-onu-isi-exprima-regretul.htm
    http://www.nationalisti.ro/2015/06/un-soldat-american-despre-romania-tara-cacacioasa-murdara-au-negri-pe-bancnote/

  34. E o postare de pe alt blog, dar se pare că se potriveşte şi unora de pe aici :
    Vreau să-i răspund domnului Dan C. Mihăescu,care a reuşit să se lase ameţit de postările celei care le semnează @ lili, dar sunt de fapt primite în plic, via fiul ei handicapat, de la statul paralel, care i-a făcut un pustiu de bine angajându-l !
    Foarte frumos, dar ăştia nu fac nimic gratuit şi atunci biata mamă trebuie să posteze în draci tot ce primeşte pentru a-l păstra pe fii-su în post !
    Aşa că pe ea o înţeleg, deşi sunt sigur că nici măcar ea nu-i ]ntrutotul de acord cu cele primite şi date mai departe ! Mă ]ntristează faptul că elucubraţiile ei, minciunile ordinare şi uşurinţa absolut nepermisă cu care jigneşte o femeie doar pentru vina de a nu face parte din binom ( cel puţin deocamdată !) reuşesc să atragă comentatori inteligenţi şi aparent sinceri care-i ţin isonul !
    Până la urmă adevărata „vină” a acestei doamne este că se îmbracă şi vorbeşte româneşte şi nu-i este jenă să poarte şa cu ea insemnele sfinte ale Religiei Neamului Românesc !
    Ceea ce-i face să turbe pe alogenii căţăraţi cu ajutor străin în funcţii cheie ale României !
    Ştiţi că toţi preşedinţii României postdecembriste au câte un părinte de altă naţionalitate ?
    Roman, Helwig, dar şi primul şef al serviciului cică românesc, Astalosz, Isărescu, cu toată şleahta lui de finanţişti mai mult sau mai puţin la vedere credeţi că au vrut, sau vor binele României ?!
    De aceea tot ce-i românesc le pute ! Pe ei îi înţeleg, dar pe unii ca dvs. – nu !

  35. Se pare că nimeni n-a sesizat mişcarea, aş zice diabolică a sasului : Dacă refuza prima variantă propusă de PSD, se trezea cu a doua, mult mai incomodă pentru sistem, aşa că a înghiţit găluşca, knedel se spune în germană, salvându-se de o variantă şi mai distrugătoare pentru Sistem ! Şi-mi menţin părerea că ar fi intrat în juc Şerban Nicolae, pe care nu ştiu de ce-l ţin doar în vitrină deoarece este un om deosebit şi dedicat partidului ! P.S. Ştiu că amfitrionul nostru nu-l apreciază ! Cel puţin la adevărata lui valoare ! Şi e pă cat ! Îl cunosc bine, de când şefă la ANTTS era doamna Nicolae …
    Apropos, vă spuneam odată că la Congresul de unificare din 2001, mie şi altor reprezentanţi, de frunte aş zice ai PSDR – Cunescu nu ni s-a permis să luăm cuvântul ! Era un început promiţător ! :mrgreen:

  36. Toți basciștii și macoviștii își amintesc acum ce minunat era guvernul Năstase! Intr-o jumătate de oră de masochism, de la Realitatea, aflu că Năstase nu l-ar fi trimis pe Dragnea nici măcar după țigări! Replica mea pentru acești scârbosi cameleoni, este, dacâ moderatorul admite, „Hai sictir!”

  37. Am inteles ca noul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz, de extrema dreapta, a lansat un mesaj despre…solidaritate in UE, cu referire la schisma intre Vest si Est pe problema refugiatilor. Dinsul a dat exemplul Romaniei, Bulgariei si Poloniei, afirmind ceva de genul…ca doar nu o sa ramina refugiatii prin tarile astea. Zic eu, bun pentru Romania. Ce ne faceam daca eram la fel de bogati ca austriecii?

    Dar pe de alta parte, zicerea ( a mai avut si altele cu referire la state din UE mai…de clasa a doua) scoate in evidenta problema continua a UE, a clivajului economic intre tarile bogate si cele sarace, intre cele „multiculturale” si cele „nationale”. De aici milioanele de intrebari despre integrarea in UE si rostul statelor astea din blocul estic in a isi oferi economiile (Romania in special) tarilor pradatoare, pentru a oferi piata pentru produsele strainilor, si forta de munca calificata tarilor puternic dezvoltate in detrimentul propriei dezvoltari. Care este pretul real al integrarii in „club” si care este profitul? Probabil relativ mic, daca am folosi argumentul nivelului de trai, in speta a salariului mediu. Salariul mediu brut in Romania in 2017 era de aproximativ 14000 USD pe an. Cautati sa vedeti care era salariul mediu al unui rus in Imparatia lui Putin: 14000 si un pic US pe an. Deci, Romania se poate compara la salar mediu brut cu Rusia, tara care nu e in UE si nici in mult doria alianta trans-atlantica.

    Lucrurile astea se leaga si cu centenarul si tristetea orbanezilor. Ungurasul primar al Sf Gheorghe baga iar batzul prin gard, si eu il iau in seama ca nu-s Tapalaga, si ne-o zice ca ei, maghiarashii, au dat mai mult Romaniei in ultimii 100 ani decit au luat ei de la romani. Mehehe, mioara draga? Sigur ei, ungurashii 1000 ani au tot luat de la romanasi si nu le-au dat, dar, sa nu amintim decit de centenar. Asa, en gros, a tras el linia groasa, fara sa vedem si calculele despre gaura neagra a maghiarilor produsa de romani.

    Ca tot lucru aici la fuior, va mai zic ca Iohannis a facut ce trebuia sa faca un Presedinte normal la cap, si #rezistent la prostie. Neamtul e neamt, a calculat corect si a pornit motorul. De ce trebuia sa provoace o criza politica si mai mare, doar cuplul Tapantazzi stie, si stie pentru ca asa a primit codificat ordin pe unitate.

    Despre avizul SRI: daca totusi SRI nu da avize, precum se spovedira, de ce insista PSD ca nu ia avize de la SRI la numirea ministrilor? Ce il costa pe Primul Ministru sa se uite la niste informatii despre oamenii pe care ii are in cap sa ii nominalizeze ca ministri? Daca sunt frati cu Orban, Victor nu Ludovic? Da, daca e var cu Dodon? Si daca are afaceri cu Kim? Nu apar eu aparatul, ca el de obicei ataca, dar in czul asta nu vad sensul. Sigur, daca nu ai incredere in informatiile produse de SRI sau SIE, atunci ai o mare problema inter-institutii. Totusi, trebiie sa se contruiasca aceasta incredere, nu sa o demolezi.

  38. REVOLUȚIA GENERAȚIEI LOR

    Ce-i acela un „feeling”? Păi, e un fel de sentiment-cam-presentiment cum că MAREA REVOLUȚIE # REZISTENTĂ de mâine, 20 ianuarie 2018, din Piața Universității, n-are un STRATEG… și că i-ar cam trebui, ca să nu se tăvălească de râs cetățenii nesimpatizanți cu mișcarea . Spun asta pentru că am citit programul ostilităților de pe pagina CORUPȚIA UCIDE și m-a pufnit râsul ca pe colegul @d’Artagnan când s-a privit în oglindă. Cum, măi copii? Să vină cetățenii ăia serioși, responsabili, determinați, îmbrăcați în saci pentru gunoi / gunoaie, ca să nu-i plouă? Da’ pe Oana Pellea și pe Tudor Chirilă i-ați întrebat dacă vor să vină echipați așa ?

    „Mâine ne îmbrăcam bine, se anunță ploaie, deci veniți cu pelerina de ploaie/umbrela, SACI MENAJERI MARI pe care ii puteți pune peste haine ca să nu vă udați. Plus mănuși, haine groase și tot ce folosești când ieși iarna în stradă și plănuiești să petreci câteva ore afară.”
    ………………………………………………………………………………………………………………..

    Păi, dragă, și cam câte ore aveți de gând „să petrecem afară?” Hai că vă spun programul, nu vă las să vă frământați : veți sta, copii , înveliți în saci menajeri de la ora 10 dimineața până pe la ora 11 noaptea, cred. Căci succesiunea momentelor istorice ale manifestării a fost concepută extraordinar. Atât a uitat Mihai Bădiță, de la CORUPȚIA UCIDE, să vă spună : să vă luați și PAMPERȘI… că nu se știe unde… vorba aia, din moment ce tot balul durează 13 ore. Iată programul:

    „10:00-16:00 [Gara de Nord] Așteptat lumea din țară la Gara de Nord.
    Hai și tu, să fim cât mai multi care-i așteaptă pe cei care vin din țară la București!
    10:00 [Marșul Speranței] Plecare din Otopeni, din fața Primăriei.
    12:30 [Marșul Speranței] Întâmpinare Marșul Speranței la Casa Presei Libere
    13:30 [Marșul Speranței] Întâmpinare Marșul Speranței la Arcul de Triumf, trecut prin fața sediului ALDE.
    14:00 [Marșul Speranței] Întâmpinare Marșul Speranței la sediul PSD
    14:30 [Marșul Speranței] Întâmpinare Marșul Speranței în Piața Victoriei
    16:00 [Marșul Speranței] Ajungem la Piața Universității
    18:00 [Protest “Revoluția” Generației Noastre] Ne adunăm în piața Universității
    19:30 [Protest “Revoluția” Generației Noastre] Plecam în marș către Casa Poporului (cu vizite la instituțiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)
    21:00 [Protest “Revoluția” Generației Noastre] Casa Poporului – Toată lumea face un live pe Facebook, de pe telefon, cu lanterna aprinsă, în timp ce cântăm Imnul de Stat al României. Astfel mesajul nostru va ajunge la toată lista noastră de prieteni. Dacă nu poți să faci live, doar aprinde lanterna telefonului.

    Schimbarea începe cu noi și nu se termină niciodată. E un drum lung iar perseverența noastră în fața corupției le va da și celorlalți încrederea și speranța că puterea este de fapt în mâinile noastre.”
    …………………………………………………………………………………………………………………………….
    Am spus 13 ore , așa, de-o apreciere… căci după ora 9 seara , când începe „balul”, adică “Revoluția Generației Noastre” în fața Casei Poporului , nu prea știm ce gândesc organizatorii că va urma … poate vor să ocupe Parlamentul și-atunci o să stea cu sacii menajeri în cap pentru încă vreo patru ani?

    Glumesc, dar de fapt nu-mi vine să râd… am intrat pe toate site-urile mobilizatoare, am citit, am văzut filmulețe, m-am uitat încremenită (în proiect) la niște scheciuri. Nu vrea să fiu răutăcioasă, dar nivelul intelectual al acestor producții e undeva în Groapa Marianelor . Aș fi putut să vă spun că mă așteptam… dar nu vă spun, pentru că nu mă așteptam.

    Orice „revoluție” , orice mișcare mai de doamne-ajută, a avut , în pântecele ei fecund, o idee sau o sumă de idei… Numai revoluția haștagiană e stearpă precum vaca bălțată, din fibră de sticlă, de pe pajiștea vilei din strada Gogol , acea vilă de domiciliu pe care încearcă s-o nimerească Băsescu Traian în fiecare seară când vine, clătinându-se ușor, de la șpriț. Nu e nici măcar adierea vagă a vreunei idei în toată ciorba asta lăbărțată pe pagini de FACEBOOK… citiți programul și veți înțelege că toată desfășurarea programului este bazată pe „cine nu sare / nu vrea schimbare” , pe mărețul selfie colectiv și pe gingașul sunet de vuvuzea- că doar n-or să difuzeze , prin stații, IMPERIALUL!!!

    Bine, și pe urmă? După ce-și vor afișa mufele pe FACEBOOK și Mălin Bot va filma panoramic marea de telefoane cu lanternele aprinse, ce vor mai face?

    Ce vor face ăia din Cluj , care-au făcut bătături la călcâie de la atâta mers pe jos până în Piața Universității și un început de gastrită de la alimentația precară? ? Îi duce cineva la Gara de Nord?

    Între prostia individuală și prostia colectivă m-aș teme , întotdeauna , de cea din urmă. Căci prima , chiar dacă, în anumite cazuri, e enormă și nevindecabilă, măcar nu e contagioasă, în timp ce la cea de-a doua nici nu știi când, din două-trei focare răzlețe , care circulă în chiloți prin metrou, se transformă în epidemie…

    • Agent K: „A person is smart. People are dumb, panicky, dangerous animals, and you know it! 1,500 years ago, everybody knew that the Earth was the center of the universe. 500 years ago, everybody knew that the Earth was flat. And 15 minutes ago, you knew that humans were alone on this planet. ..”

      Agent D: „…cu 15 ani in urma Romania a creat PNA/DNA ca sa se lupte cu coruptii. Acum 3 ani, romanii au aflat ca Romania era confiscata de statul securist-mafiot al lui Basescu. Acum 1 an am aflat ca Romania va fi salvata de o uniune, desi capii USR se acuza reciproc ca si-au furat Presedentia. Acum citeva luni am aflat ca Romania e condusa de hoti si infractori, si ca in Romania exista un tip nou de ciuma, de culoare rosie. Azi am vazut demonstranti pasnici care se apara de ciuma rosie cu arme albe prin piete. Imagineaza-ti ce o sa afli maine…”

  39. În privința demnitarilor, nu mă interesează unde s-au născut, unde au urmat școlile, dacă știu sau nu englezește, dacă sunt bărbați sau femei, dacă au copii sau nu, mă interesează ceea ce fac, iar asta nu pot să știu atunci când sunt numiți/aleși…
    Greșeli de exprimare fac mulți (chiar și eu, în galopul vorbirii, e drept – nu majore). Oamenii au diverse specialități, nu poți să le ceri să se exprime impecabil, precum filologii, precum persoanele de formație umanistă… Trec cu vederea unele greșeli gramaticale dacă sunt mulțumită de activitatea omului.
    În ceea ce privește numele, e absolut necivilizat să persiflezi la adresa acestuia.
    Nimeni nu e vinovat de numele/prenumele pe care îl poartă. Nici mie nu-mi place unul dintre prenumele mele, dar nu mi l-am ales eu.
    Viorel, Viorica, Vasilica, Dacian-Julien, Cosette Chichirău, Săniuță…sunt nume onorabile care nu trebuie batjocorite sub nicio formă. Dacă nu-ți plac, nu le dai copiilor tăi.
    Așadar, nu spun nimic despre Viorica Dăncilă până nu o văd la treabă. Sunt o feministă realistă, moderată, nu susțin femeile de dragul de a le vedea șefe. De multe ori le bruftuluiesc fiindcă ELE sunt cele care nu vor să fie șefe, care nu vor să se implice în viața socială, ELE râd de femeile numite șefe, nu bărbații.

    • Pai nu are rost sa fie sefe cand isi pot condiuce barbatii (soti, amantiu si copii) care sunt .. sefi! Si iar repet : TINA Tatcher a fots prim ministru insa nu putea intra in cluburile unde se intalneau ministrii ei (era femeie si in cluburile alea pana si geamurile sunt spalate de barbati!) . Indira Gandi, Benazir Bitho, Tansu Ciller sau Golda Meir au fots [prom monistri in noste tari mult mai patriarhale decat Romania de azi. In America de Sud au fost deja femeo oi cele mai inlate posturi .. sigur mai mult5e decvat in Granta si Germania. Amer4eica latina care e cam machista.
      Deci ….deci e si o optiune feminina „sa lasam barbatii sa se ocupe de fleacuri!”

  40. In mod normal, pachetul de legi ale Justitiei trebuia promovat prin asumarea raspunderii guvernului in Parlament. Din pacate, fostii premieri s-au ferit ca de…ciuma sa miste un deget in directia reformei sistemului judiciar. Pe de alta parte, nici Tudorel Toader nu demonstrat suficienta coerenta si nici ca si-a stabilit obiective clare, incadrabile intr-un orizont de timp cuantificabil.
    Sa vedem daca vor finaliza modificarile la Codurile Penale, in cat timp si ce proceduri vor utiliza.
    In orice caz, discutia despre asazisul ,,prag” mi se pare cel putin ridicola, pentru ca nu cred ca aceasta este adevarata problema a legilor penale, dimpotriva ea este o diversiune, chiar daca nu este constientizata/perceputa ca atare de majoritatea parlamentara. Sa fie de vina ,,securistii” din partide ? Sau incompetenta alesilor, dublata de lasitate ? As inclina catre ultima varianta.
    Cineva, daca detine suficient lichid vital in instalatie, ar trebui sa extirpe in integralitate din Coduri,,tumoarea” macovista numita ABUZ IN SERVICIU. O infractiune stalinista care nu exista in legislatia tarilor ca se considera civilizate. Daca ar fi cu adevarat civilizate, ar efectua demersuri si ar sprijini eliminarea acestei relicve a comunismului primitiv de pe intreg spatiul Uniunii si, totodata, ar renunta la instrumentul colonial numit MCV. Ar fi in interseul ,,unionistilor”, dar si al celor care cred in dualitatea ,,national-european” pentru toate culturile Europei.
    …In fine, a sunat alarma telefonului si m-am trezit. Mi-am amintit de frumosul vis, dar si de realitatea trista ca PSD este condus tot de Liviu Dragnea, deci, nimic din ce am visat nu se va realiza. Care este directia ? Doar bunul Dumnezeu stie, de la care astept, totusi, sa faca un gest un plus, de dragul echlibrului universal si al votantilor PSD: Sa schimbe macazul. (Z)

  41. Acesta mi se pare un indreptar pentru oamenii politici din PSD, sper sa fi citit si cativa dintre acestia acest articol, ca intotdeauna bine documentat si argumentat. Timpul le va rezolva pe toate iar, noi vom fi martorii acestuia.

Lasă un răspuns