Dezbatere la FET: Rolul Culturii in Aniversarea Centenarului

 

Fundația Europeană Titulescu vă invită joi, 18 ianuarie 2018, începând cu ora 16:00, la dezbaterea: „Rolul Culturii în Aniversarea Centenarului”.

Cu alocuțiuni din partea:

E.S. Lucian ROMAȘCANU – Ministrul Culturii și Identității Naționale
Acad. Răzvan THEODORESCU
Victor OPASCHI – Secretar de Stat pentru Culte
Bogdan MĂNOIU – Reprezentant al MAE cu Însărcinări Speciale pentru Centenar

Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Dezbaterea va fi urmată de un recital de pian – Matei Bucur MIHĂESCU.

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

11 gânduri despre “Dezbatere la FET: Rolul Culturii in Aniversarea Centenarului

  1. Nu putea astepta demisie DUPA vizita lui Abe ?
    Ne-am facut de ras in ochii japonezilor …
    Apreciez ca s-a grabit , ca ultim gest , sa semneze contractul pentru pod , ca pentru a-l securiza …

  2. fragmentariumpolitic spune:
    IANUARIE 16, 2018 LA 12:51 AM

    Subtilă ironie…dar si amară si ne-dătătoare de speranță.
    Poate ca domnul Ion Iliescu a avut dreptate, cel care tanjea dupa/catre un fel de ,,FSN – palarie” pluri-ideologic, exact ca si amicul sau care a inventat Prestroika (ambii dezavuand multipartidismul). Iata ca, oarecum, suntem intr-o asemenea situatie, de facto. In Romania exista un singur partid, confruntat, din interior si din afara partidului, cu o singura opozitie: Cea a asazisului ,,stat paralel impersonal”. (Z)
    Totusi, dupa parerea mea, tot sistemul chinezesc este mai bun. Cel putin, in China, este imposibila, ba chira de neconceput, aparitia unui conflict intre seful partidului (care este si presedintele tarii) si primul ministru. Ca sa nu mai spun ca in China exista un singur ,,univers” – stat.
    Dar, cine stie ?, daca Dragnea va castiga in 2019, poate vom construi si noi ,,a treia cale” si vom avea, in sfarsit, autostrazi si prin holurile blocurilor (apropo de filmuletul postat de Gadea aseara). (Z)

  3. O stire interesanta, ascultata de mine in masina ( de la RRA _ n.mea):
    UE isi propune sa recupereze decalajul in ceea ce priveste supercomputerele, față de …China si SUA.
    Da, nu va mirati, daca acum cativa ani China NU figura intre țările care dețin primele 500 de calculatoare de mare putere si viteza de pe mapamond, astazi ea posedă 200, iar SUA 144.
    Mai mult, diriguitorii europeni admit ca multe companii si oameni de afaceri din statele UE isi stocheaza date esentiale in afara spatiului comunitar. Iata marea vulnerabilitate a Europei, recte, ramanerea in urma dpdv tehnologic si NU asazisele atacuri cibernetice ale Rusiei constituie adevarata problema. (Z)
    Ma bucur ca birocratii europeni privesc, in fine, realitatea ,,face to face” si decid sa aloce sute de milioane pentru o dorita recuperare a decalajului din domeniul IT. Ma indoiesc, insa, ca birocratia salveaza altceva decat aparentele. Vorbe, pentru care niste indivizi mediocri si veleitari strecurati in Parlamentul si Comisia Europeana primesc zeci de mii de euro pe luna, marte si pamant, aproape degeaba.
    Aceasta este de fapt problema Europei. Cand europenii vor intelege ca doar reuniunea elastica de state suverane si libere poate progresa in mod real, poate atunci vor reusi sa tina si ei pasul cu lumea.
    De aceea imi doresc o Romanie cu mai multe azimuturi. Nu cred ca doar in ,,lagarul” comunitar avem sanse de dezvoltare durabila, pe planuri multiple, in interesul Romaniei si al poporului sau.

    • Depanda si de birocratie si stapanul ei .
      Aua chineza este birocratia selectata si „dresata” de Deng … carem birocrati stiu ca rolul lor este sa prinda „soareci” (UE, Rusia, SUA si ce mai incape).

      Dar sezi bland .. birocxratia chineza este a mai veche din lume. Dateaza inainte de Qin Shihuangdi intemeietorul care a dat numele Chinei .. si este continua! +2500 de ani de continua biroicratie !!!! Ma rog biroicratia nu este chiar un lucru de mandrie insa poa sa iti provoace o mica satisfactie cand ii intrebi pe altii „da cati birocrati aveai prin anul 500 en? Vai nu aveati? Da n u cumva inca mau stateati atarnati de coada ?”

      Pe de o parte o societate animata de un spirit , sa zicem , de revansa , dornica sa devina prima societate din lume .. pe de lata parte o societate plina de fumuri careia de data asta ei i se potriveste Rondelul opiumului :
      Iar când sosește-al nopții miez
      Ce-l urcă-n slava îmbătării,
      Deplin se dă halucinării
      Ce-atunci e singurul său crez,
      Fumându-și opiumul uitării.

      A da. De vreo 35 de ani urmaresc cam ce se face in China. Unii au retinut doar piata Tiananmen si Falumgong …. e si imi aduca aminte de fabula cu iepurele si brfiasca testoasa

  4. Rolul culturii si al SCOLII in ,,Aniversarea Centenarului”.
    AL SCOLII ROMANESTI TRADITIONALE, BAZATA PE DISCIPLINA SI COMPETENTA PROFESORALA, nu al oengeurilor care tind sa paraziteze spatiul educational, prin diverse forme si mijloace, inclusiv prin lecturi inepte din Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, (vi)conte de Saint-Exupéry.
    Dupa ce am vazut, la televizor, o copila cu parul in ochi care, traversand cu ochii in telefon, a fost lovita de o masina, am devenit foarte sceptic.
    Cred ca a venit timpul sa organizati FET-ul (si) in mediul virtual. Daca, cel putin, unul din zece tineri nimereste si citeste, pe telefon, despre cultura romaneasca (si mai ales despre MIHAI EMINESCU), tot ar fi un castig. Poate da LIKE si…cine stie ?, din aproape in aproape, se declanseaza un eveniment de tip avalansa.
    Speranta moare ultima.

  5. A treia epistola politica: Arma politica anticoruptie, cu repetitie la sase luni, si cele doua Guverne curate (raspuns pentru Ghita Bizonu’)

    M-da… Nu-ti reprosez nimic, ca ceata e atat de mare incat si eu mai confund uneori propaganda oficiala cu realitatea… Si chiar multi altii, oameni seriosi, de altfel. Stii chestia aia, nu realitatea este realitate, ci perceptia este realitate. Am inteles ce ai scris – „Werner este presat sa nu accepte un premier PSD si sa mearga la anticipate”. Dupa caderea/trantirea ultimului guvern PSD, am vazut roirea uliilor, ca in jurul unei mortaciuni. Fiecare vrea sa valorifice in avantajul sau aceasta oportunitate, indelung lucrata. Basescu, Orban, Barna… Nu in ultimul rand Iohannis, pentru PNL si „Guvernul meu”. Dar si unii din PSD… Firea e una… Ea oricum nu va fi atinsa de coada ciclonului din PSD, e pe alt tip de alegeri. E la „presedintia mica”, cum am scris o data despre PMB. Inmultirii prozelitilor de dreapta din PSD nu-i gasesc decat o explicatie. S-a „investit”, dupa expresia aia macovista, nu numai in DNA, ci si in PSD. O coruptie/corupere politica la greu… Facuta de campionii „anticoruptiei”… „Daca va rupeti de PSD si treceti la noi, nu mai punem DNA-ul pe voi, basca niscaiva ciolane proaspete, intr-o guvernare de dreapta”. S-ar putea ca majoritatea sa se rupa, oricum se va vedea la vot, unde se va ajunge, indiferent ca premierul desemnat va fi de la PSD sau de la PNL… Ceea ce nu-mi dau seama inca e ce mesaj va ramane in urma, pentru istorie. N-as vrea sa cada magareata pe Dragnea, care a facut multe lucruri bune, dupa care vom nutri multe nostalgii. Nu te lua dupa procesele politice si sentinte, care i-au fost intentate si pronuntate pentru a-l santaja si controla… Nimeni nu-i vede, deocamdata, masinaria ingenioasa de raspuns, de contracarare, sub forma demiterii propriilor guverne. O arma cu repetitie, la sase luni… Pana sa caute aia cu lupa prin textele de lege romanesti articolul unde sa-l incadreze pe fostul premier Grindeanu, apoi pe fostul premier Tudose, si apoi sa le caute prin biografii tot felul de mizerii, sau mai degraba sa le inventeze, zdrang!, o data, zdrang! de doua ori, si Dragnea a trantit cele doua Guverne… Eu le-as numi „Guverne curate”, in care coruptia nu a avut timp sa se cuibareasca, datorita lui Liviu Dragnea si armei lui cu repetitie la sase luni, prin care si-a trantit cele doua guverne si i-a lasat cu ochii in soare pe vanatorii de vrajitoare. Pare ceva futurist, dar e o poveste adevarata, amara, desi extrem de inteligenta… Hai sa traiesti, boier Ghita, si destupa-ti mai mult mintea, nu te mai lua dupa zvonacii si gonacii lui Werner sau dupa cei hraniti de Ambasada…

  6. Sunt curios, prin ce mijloace, va reuși Ministrul L.Romașcanu ca prin cultură să trezească la românașii rătăciți, conștiința națională pentru a-și recăpăta identitatea națională. Deja au început manifestările culturale, de tip conferințe, la care participă tot cei care mai simt românește, cât și manifestări artistice, făcute ca să fie făcute, unde onoratul public tânăr e prezent dar absent, fiind mai interesat de mesajele de pe facebook, decât de ceea ce se întâmpla pe scenă. Am participat la o astfel de activitate de Ziua Culturii Naționale , unde elevii ,aduși de profesorii lor care și-au făcut datoria, bifând încă o activitate folositoare la dosarul personal, nu au fost impresionați , mișcați de versurile eminesciene sau de cântecele pe versurile poetului. Și nu erau orice fel de elevi, ci dintre cei mai buni de la cel mai bun colegiu național din oraș.Am mai spus-o pe acest blog și o repet: am pierdut o generație, care nu e deloc proastă, ci prost educată, fără repere și valori!

    • @oscar Wilde: ”Sunt curios, prin ce mijloace, va reuși Ministrul L.Romașcanu ca prin cultură să trezească la românașii rătăciți, conștiința națională pentru a-și recăpăta identitatea națională.”

      Tocmai ce se termină, ”o adunătură de românași rătăciți” la Atlanta, în imperiul răului, în care discutară și ăștia câte ceva. Vă interesează? Dacă da:
      (https://mipopescu.wordpress.com/03-documente-cmr/rezolutia-cmr-2018/).
      Și iată ce-am zis ca unu’ fără minte și fără identitate:
      =============
      Fie ca această Conferință să devină simbolul continuității dar și a începutului unei noi perioade de creștere a activităților românimii puse în slujba națiunii, de la acelea prioritare pentru Reîntregire, la cele pentru apărarea istoriei, tradițiilor și valorilor românești pe care neprietenii le atacă pentru a slăbi liantul național.

      Dar nu putem vorbi de valorile românești fără a aminti că în aceste zile, pe 15 Ianuarie se împlinesc 168 de ani de când pe cerul culturii neamului nostru a apărut un Luceafăr, pe numele lui Mihai Eminescu, care va rămâne nestins atâta timp cât poporul român va exista și atâta timp cât fiecare dintre noi, fie că trăiește în Transilvania, în Banat, în Bucovina, în Dobrogea, în Oltenia sau în Basarabia va spune: ”Suntem români și punctum” și-și va aduce aminte ca de o rugăciune, de spusele Luceafărului nostru, mai ales în acest an al Centenarului Marii Împliniri Românești:

      ”Noi susţinem că poporul românesc nu se va putea dezvolta ca popor românesc decît păstrînd, drept baze pentru dezvoltarea sa, tradiţiile sale istorice astfel cum ele s-au stabilit în curgerea vremilor…!
      Noi susţinem că e mai bine să înaintăm încet, dar păstrînd firea noastră românească, decît să mergem repede înainte, dezbrăcîndu-ne de dînsa prin străine legi şi străine obiceiuri…
      Noi am zis de la început că nu există compensaţii pentru Basarabia, precum nu există niciodată vro plata pentru o palmă măcar din pământul patriei.
      Aceste sunt lucruri sfinte, cari se pierd sau se câştigă prin împrejurări istorice, dar nici se vînd, nici se cumpără, nici se schimbă.”*

      Și tot în aceste zile românii de pretutindeni își îndreaptă gândurile cu recunoștiință spre înaintașii care au realizat la 24 Ianuarie 1859 Unirea Principatelor Române prin care s-a creat embrionul statului național, întregit.
      ===============
      O zise Eminescu, scheletul din dulap al românilor, cum s-a exprimat un românaș de prin București (vă las să-l numiți dumneavoastră) tocmai în 1881 la Putna.
      Dar ce să ne mai amintim de naționalisme desuete care ne îndeamnă ”să înaintăm încet, dar păstrînd firea noastră românească, decît să mergem repede înainte, dezbrăcîndu-ne de dînsa prin străine legi şi străine obiceiuri…”, când progresismul UE ne învață alte lucruri mai moderne.

      Ei, sigur, ce se discută prin alte părți, nu-s chestii de conștiință națională românească, că ce poți să te aștepți de la unii plecați pe coclauri care nu participă zilnic pe forumuri la scuipatul politicienilor care nu plac românașilor adevărați.

      • Domnule Popescu, ați luat-0 personal.
        Românașii rătăciți nu sunt acei de prin alte spații, ci românașii rătăciți de aici și din alte spații, adică cei fără niciun Dumnezeu, în limbajul pe-n țelesul tuturor.

  7. Cand a venit in vizita ultima oara PM-ul Japoniei in Romania ? Chiar merita bataia asta de joc ? Chiar meritam noi romanii comportamentul asta de repetenti la purtare ? Nu se putea amana circul din CExN cu o zi ? Sau nu putea patriotul de Tudose sa asigure si interimatul ?

Lasă un răspuns