„Aspecte din istoria Transilvaniei”

Mi-am propus sa prezint, in perioada urmatoare, unele carti mai putin cunoscute, despre istoria Transilvaniei. Cred ca este necesar sa aducem aminte, mai ales celor tineri, in an de Centenar, istoria dramatica, timp de secole,  a romanilor din Transilvania. (Este vorba si de rezultatul documentarii mele pentru elaborarea volumului cu harti ale Transilvaniei.)

Astazi, o carte, scrisa in 1945, la Sibiu, de Marina Lupas-Vlasiu, intitulata, „Aspecte din istoria Transilvaniei”. Despre  autoare nu am gasit multe detalii. A fost fiica istoricului Ioan Lupas si, bineinteles, in anii ’50, a stat la inchisoare cateva luni, ca „element dubios”. Probabil si in legatura cu activitatea tatalui sau, cunoscut istoric, om de cultura, om politic, condamnat  in aceeasi perioada.

Cartea este, in mare, o sinteza din lucrarile tatalui sau, publicata insa intr-un moment important – 1945 – după recucerirea Transilvaniei de catre Armata romana si inainte de semnarea Tratatului de pace. Lucrarea, cu o prefata a profesorului I.Moga, a fost premiata de Ministerul Culturii Nationale si a fost realizata in cadrul sectiunii istorice a „Astrei”.

Volumul prezinta diferitele denumiri ale Transilvaniei, momentele principale in evolutia sa istorica, aspecte legate de continuitatea romanilor pe acest teritoriu, diferitele forme de organizare, situatia etnica dar si a confesiunilor – de-a lungul secolelor. Interesanta este si prezentarea seriei cronologice a voevozilor, principilor si guvernatorilor Transilvaniei in perioada secolelor 9-19.

Concluzia cartii este aceea ca unirea de la 1 Decembrie 1918 n-a reprezentat actul izolat al catorva oameni politici; „ea a insemnat doar recunoasterea si afirmarea unui mare adevar: adevarul perfectei unitati teritoriale, etnice si spirituale romanesti (p.272)”.

15 gânduri despre “„Aspecte din istoria Transilvaniei”

 1. Evolutie: De la cosmopolitismul utopic si criticismul steril la intelectualii nationali si „economici”

  Intelectualii care au fost politizati cu denumirea de “critici” au apartinut unei epoci trecute. Ei au avut relevanta politica in conditiile Razboiului Rece, cand au existat SUA, ca model, si URSS, ca anti-model, precum uriasii biblici Gog si Magog. Dar o data cu disparitia lui “Magog” avem surpriza sa constatam, inapoia voalului sfasiat de acest eveniment, ca “Gog” i-a luat locul infam si proastele obiceiuri. Aceasta substitutie neasteptata ne aminteste de legenda care spune ca cei doi au fost de fapt unul singur, la inceput, Gogmagog, care s-a despicat in doua, ulterior, ceea ce ne arata ca exista aceiasi parinti si acelasi ADN. Despre “capitalism” si “comunism” am fost educati sa credem ca acestea reprezinta doua lucruri diferite si opuse. Din cate vedem, ca martori contemporani, lucrurile sunt mult mai complicate, departe de simplismul care ni s-a propovaduit. Probabil ca in zilele noastre locul intelectualilor “critici” va fi preluat din ce in ce mai mult de intelectualii nationali si „economici”, care lupta pentru un nivel mai bun de trai si pentru interesele natiunilor lor. Inainte de a fi cosmopolit si de a gandi utopic, la scara globala si pentru altii, fiecare este de undeva anume, dintr-un loc determinat, dintr-un neam concret, dintr-o religie inconfundabila, a parintilor sai. Astfel de lucruri sunt primordiale, ne-abandonabile si ne-interschimbabile, care le sunt tuturor oamenilor mai aproape, precum camasa de corp, dupa care vine haina. http://www.contributors.ro/global-europa/intelectualii-adevarul-%C8%99i-politica/

  Apreciat de 1 persoană

  • PS: Ar trebui, cred, sa scoatem la suprafata un adevar pe care politicienii s-au grabit sa-l ascunda cat mai adanc, pentru a fi stiut numai de ei: Politica este expresia concentrata a economicului. Sa reflectam si la ce ne-au transmis ganditorii: Primum vivere, deinde philosophari.

   Apreciază

   • Fragmentzel
    din pacate .. intelctualitatea noastra nombrilista crede ca raspunsul ar fi ultima moda literara sivorbitu de vorebe despre vorbe .. A se vedea , spre ilistrare :
    http://www.contributors.ro/cultura/%c8%9bara-noastra-in-termeni-de-destin/
    La noi se crede ca un articol mai degraba obscur in propineri ar fi sesentia si ar destepta masele de „stirbi” … ..
    La noi intelectual;ii ai fost la un pas de lesin admirativ cand au citit ca ar exista o porameica s lui Maslow .. insa nu au intels ca in traducere libera inseamna ca dinati sa ia burta plina , sa iti fie cald, sa nu oiti fioe frica de ziua de maine si de bvai9a apoi ai timp si de altele. Ei cred ca folzofeala despre pestera lu Platin le da paine alba, unt, cascaval si BMW seria 3.

    Apreciat de 2 persoane

 2. Culmea ironiei este că, începând din 1990, sediul UDMR Cluj a funcționat timp de 20 de ani în casa istoricului I. Lupaș de pe strada Pavlov. Abia după îndelungate procese, moștenitorii acestuia au reintrat în posesia imobilului, care fusese confiscat în regimul trecut.

  Apreciază

 3. Transilvania este parte a Romaniei, definitiv si irevocabil, nu cred ca este nevoie sa scotocim perpetuu prin arhive si sa cautam, cu disperare, noi dovezi peste dovezi scrise care sa ateste continuitate si apartenență. Cred că acestre demersuri nu fac altceva decât să ne amplifice nesiguranța și slăbiciunea, pentru că documente există de ambele părți, ca să nu mai amintesc de interpretările diferite date diverselor izvoare istorice, în condițiile existenței unor ,,pete albe” pe parcursul istoric al Transilvaniei.
  Unitatea statală a Romaniei ar trebui sa se bazeze, în aceste momente, pe unitatea spirituală si voința comună a tuturor romanilor. Vointa si credinta in natiune si istoria ei, așa cum este ea, cu umbre și lumini, sunt singurele,,arme” eficiente in orice eventual conflict, interetnic sau de orice altă natură. Dar cea mai puternică armă este capacitatea de prevenție a conflictului bazată atât pe respectul nostru față de ceilalți, cât și pe demnitatea respectului de sine care magnetizează respect. Nu este vorba nici de vanitate și nici de naționalism îngust. Cum facem asta ? Prin educatie, calmitate, onestitate nedisimulată, exemplu individual si comunitar, incredere in institutiile traditiei și ale statului bazat pe drepturi și obligații echitabile, prin toleranță și înțelegere a resentimentelor.
  Orice am face și orice am spune, nu putem ignora resentimentele maghiarimii, trebuie să învățăm să le înțelegem și să trăim cu ele și cu….ei.
  La televiziuni, în ultimul timp, de dragul ratingului, se exacerbează, din păcate, intoleranța, ura și disprețul superficial. Nimeni nu scapă de acest dispreț demolator, care deversează venin peste oameni și chiar comunități întregi. O fi bine ? O fi rău ? Timpul va decide daca avem minte și, daca avem, ne-o folosim spre binele comun.
  Ca ,,avocat al diavolului” în acest comentariu, încerc sa-i ascult pe maghiari. Ungurii din vecinătatea apropiată a apusului au realizat ce pericol pândește o națiune care se deschide fără discernământ, sau se lasă antrenată în jocuri geopolitice în care câștigă doar ,,casa”, adica marile puteri cotropitoare care pretind ca dețin, ele și numai ele, rolul civilizator în lume. Au continuat, pur și simplu, cu mici retușuri cosmetice, mentalitatea imperială veche de sute de ani, CEA CARE A ADUS PROSPERITATEA METROPOLELOR în detrimentul restului lumii, condamnând implicit milioane de oameni ai planetei la războaie, analfabetism, sărăcie, disperare și transhumanță.
  Maghiarii din Romania, ce văd ? Un stat slab și corupt la vârf asaltat de căpușe oengiste de tot felul, un popor mulțumit că își toacă banii pe așazise ,,arme sofisticate” (vorba colegului trexsr) destinate exclusiv apărării (avansate a) securității naționale a SUA, o națiune ipocrită care vorbește ditirambic despre ,,valori naționale” fără Eminescu la școală și aruncând cu piatra în biserica neamului.
  Ce aș face, eu, dacă aș fi maghiar ? Exact ce fac etnicii maghiari din Ardeal, adică, aș încerca să-mi întăresc comunitatea, pentru a mă simți în siguranță într-o țară căreia îi este rușine de ea însăși, numită România.
  O țară nu este și nu poate fi puternică și credibilă prin arme și/sau escaladarea urii romano-romane, ci doar prin unitate în credință, 24/7/365, în toate sensurile nobile posibile.

  Apreciază

 4. Ce ne folosesc astfel de publicatii cand azi avem o populatie sub-proletara needucata si manevrata ca o turma de oi de serviciile prezidentiale de informatii si televiziunile – Hotnews-ul adiacente ?
  O populatie crescuta in neincrederea si in dispretul fata de propria tara , cu lozinci elaborate gen ” huuoooo ! hootiiii ! ” ?
  Cu un presedinte sef de stat care nu a facut o vizita in tara lui in 4 ani de mandat – nu vorbesc de iesirile la ski mediatizate ( pagini Facebook ) de Stirile TVR ?
  Sa nu arunc cu piatra doar in presedinte , sistemul lui si populatia needucata – domnul Tudose a impins la demisie un ministru al Transporturilor activ – Cuc – cu licitatii de 4 miliarde de euro scoase in mandatul lui de 9 luni si vizite peste tot – ca sa-l inlocuiasca cu un ilustru Zero specialist in canalizari de la Constanta – Stroe – un tip la pensie ?! – care de la numirea lui in septembrie – deci 4 luni – nu a facut NIMIC in ministerul lui ( pardon , a facut declaratii gen ” vom lucra cu totii zi si noapte in minister pentru programele in curs ” ) dar nimic nu se urneste de cand e in functie .

  Apreciază

 5. Fragmentarium

  ,,Politica este expresia concentrata a economicului” doar in statele corporatiste, puternic dezvoltate, state in care legile sunt dedicate interesului economic corporatist. Este perfect normal în capitalismul tehnologic multilateral dezvoltat, deoarece, ne place sau nu, corporațiile generează locuri de muncă, inclusiv prin stimularea micilor companii satelite specializate pe componente și/sau servicii.
  Cred că în Romania, politica este cu totul altceva: expresia concentrată a instinctului famiglial, tupeului și nesimțirii, totul amalgamat în sosul neamului de traistă, educației pe genunchi și incompetenței rafinate.
  În Romania, DIN FERICIRE, economicul (încă) nu este influențat semnificativ de politic. Totuși, nu este exclus ca actualul guvern Tudose, talonat îndeaproape de imperturbabilul (la televizor n.r.) Dragnea, să realizeze un precedent. (Z)

  Apreciat de 1 persoană

 6. Cu certitudine, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 nu a reprezentat numai un act politic major, ci şi un act istoric : 100.000 de etnici români veniţi din toate colţurile Ardealului pentru a-i apăra, în condiţiile tulburi de la sfârşitul Primului Război Mondial, pe cei 1228 de deputaţi ( printre care şi Ioan Lupaş, preot şi istoric medievist) care votau unirea Transilvaniei cu România – unire sprijinită şi de acţiunile militare ale armatei române care au impus puterilor învingătoare (Franţa, Imperiul Britanic şi SUA) să accepte realitatea de pe teren.

  Apreciază

 7. Iată ca am ajuns sa citez din Hotnews! Dar aici am găsit în sfârșit și punctul de vedere al unor femei care ii apara pe bărbați:

  „Un editorial publicat de o serie de vedete si intelectuale franceze, printre care celebra actrita Catherine Deneuve, in ziarul Le Monde apara „libertatea de a inoportuna” a barbatilor si se pronunta impotriva campaniei de denunturi care a aparut dupa izbucnirea scandalului Weinstein, scrie AFP.

  „Violul este o crima. Dar curtea insistenta sau stangace nu este un delict, nici galanteria o agresiune machista”, scriu cele o suta de actrite, scriitoare, cercetatoare sau ziariste, care resping „puritanismul” care a aparut dupa primele acuzatii de hartuire sexuala care l-au vizat pe puternicul producator american.

  „Campanie de delatiuni”, „justitie expeditiva”: barbatii au fost „sanctionati in exercitiul meseriei lor, constransi sa demisioneze, cand nu au facut decat sa atinga un genunchi, sa incerce sa fure un sarut, sa vorbeasca de lucruri intime in cadrul unui dineu de afaceri sau pentru ca au trimis mesaje cu conotatii sexuale unei femei” fata de care atractia nu era reciproca”, scriu acestea, evocand un „val purificator”.

  Pentru acestea, „aceasta febra de a trimite ‘porcii’ la abator, departe de a ajuta femeile sa devina independente, serveste in realitate intereselor dusmanilor libertatii sexuale, extremistilor religiosi, celor mai aprigi reactionari si cei care cred (…) ca femeile sunt fiinte aparte, copii cu chipuri de adulti, care au nevoie sa fie protejate”.

  „In calitate de femei, nu ne recunoastem in acest feminism care, dincolo de denuntarea abuzurilor de putere, ia chipul unei uri fata de barbati si de sexualitate”, continua semnatarele textului, care afirma ca apara „libertatea de a inoportuna, indispensabila libertatii sexuale”.”

  Apreciază

 8. Aseară văd pe la televizoare ce vrei și ce nu vrei:

  Cazul polițistului („siguranță și încredere”, știți) pedofil și violator, protejat de sistem. De vineri l-a văzut pe facebook toată țara, inclusiv sugarii cu tabletă, dar colegii din poliție nu se uită la televizor și nu au conturi pe rețelele de socializare (cu excepția lui Godină). Doamna ministru este anunțată duminică despre identitatea împricinatului de către un angajat de-al lor – poate vreun portar, ceva, sau femeia de serviciu, – acesta văzuse la teveu înaintea dumneaei.

  Doamna Andronescu întreabă omenește pe Carmen Dan cum se face că a fost identificat așa de greu infractorul (și-a recunoscut faptele), iar femeia asta bate câmpii despre testele nerelevante. Doamna Dan, nu suntem chiar toți proști grămada! Am înțeles cu demiterile și alea, dar sunteți mai alunecoasă decât un țipar!

  Nu aud nimic despre părinții copiilor – ce căuta o fetiță de cinci ani doar cu un frățior, neputincios și el, pe afară??? Obișnuința asta, de a trimite teleleu copiii la școală, la magazin, la ghenă, la biserică, la grădiniță etc., pe mine mă șochează. Înțeleg vremurile apuse, cu cheie la gât, dar astăzi??? O mulțime de inconștienți se puiesc! Am mai spus și iată că repet ca papagalul, sistemul educațional trebuie regândit din temelii. Dar de către cine? Guvernele au o treabă cu luptele interne, drumuri și autostrăzi nu se construiesc, manuale nu se tipăresc, subvențiile din agricultură se dau cu cincizeci la sută șpagă, proiectele europene la fel, băncile spoliază populația, recuperatorii nu au limită legală pentru belirea nenorociților, funcționarii publici au libere ca la balamuc și tichete de vacanță, se inventează noi taxe, sistemul medical ne anunță fericit că nu se mai prescriu rețete pe asigurări (toantele aste de la tv le numesc GRATUITE)… Fain…

  La meteo, un conaș ferchezuit ne anunță că se schimbă dramatic vremea și că de vineri dracii ne găsesc, întrucât vor fi temperaturi aproape de normalul acestei perioade (!!!!!). Tot el ne explică de ce au loc schimbări climatice majore și aflu trăsnită că este și ea, poluarea, de vină, cu industria, chimicalele, transporturile, exploatările forestiere și alte măgării omenești, dar tre’ să renunțăm la carnea de vită că vaca balegă extrem de toxic și aici se propti încălzirea globală. Îmi amitesc, totuși, că unui nene i s-a retras premiul Nobel pentru o lucrare despre încălzirea globală. Se aude că așa e mersul lumii, au mai fost glaciațiuni și înainte să balege atât de periculos vacile în Argentina.

  Mult, mult teleșoping.

  Multă, multă invidie – știți, să moară capra vecinului. Am constatat că există cadre didactice care invidiază elevi și le vâră bețe în roate. Caz concret pe care îl trăiesc și nu contează asta, dar relevant prin faptul că lumea e cu susul în jos.

  Centenar??? Ce aveți, domnule Năstase? Da’ chiar sunteți culmea! Nu aud nicio vorbuliță (darămite acțiuni!) nici la televizoare, nici la școală, nici la primărie, nici la biserică, nici prin oraș, dar nici pe la țară. Suntem într-o degringoladă și o debusolare rar întâlnite de-a lungul istoriei.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.