68 de gânduri despre “In seara aceasta, la ora 21, voi merge la TVR1, la emisiunea lui Ionut Cristache

  1. TVR 1 este , cu putine exceptii – Viata Satului , Investiti in Romania , Viata Spirituala , emisiunile pentru minoritati – mai politruca , subiectiva , rollerista si negativa decat multe televiziuni private .
    Spun – negativ tot – doar ce le convine .
    Stiu ca va indispun cu comparatiile sovietice dar ce sa fac daca gasesc similitudini in cartea despre Jukov a francezului Lopez ?
    Cine dintre noi stie , de exemplu , ca rusii sovietici au inregistrat o mare infrangere in martie – aprilie – mai 1944 in Romania ?
    Istoriografia sovietica este muta , la noi se tace .
    Tot Iasi – Chisinau august 1944 auzim , nimic despre de ce s-au oprit rusii cinci luni in fata Iasiului – de buni ce erau ? din simpatie fata de Romania ?
    Jean Lopez vorbeste despre o imensa ofensiva declansata de sovietici ,in martie 1944 , condusi de Koniev ( cel care a luat Berlinul ) si Malinovski care avea ca scop ocuparea Romaniei .
    Cernautiul a fost luat de rusi cu formatiuni de sase sute de tancuri !
    Numai ca ofensiva rusa esueaza in Moldova – avem reportaje britanice de stiri cu rusii la Botosani si Dorohoi , tarani batrani urmarind tancurile lor in mijlocul drumului etc numai ca rusii nu pot trece de linia Piatra Neamt – Iasi – Nistru .
    Lopez spune ” Koniev si Malinovski inregistreaza un esec , provocand furia lui Stalin , care se teme ca britanicii vor intra inaintea lui in Romania . Fronturile sovietice au fost tinute in esec de armatele 6 si 8 germane , ca si de armatele romane inca in stare de operativitate ” .
    Alta mare surpriza , in aceeasi perioada , cum moare un mare general sovietic , Vatutin ?
    In inspectie pe frontul armatei a 13-a sovietice !
    Nu atacat de fiorosi SS cu capul de mort , ci de cei pe care in teorie ii elibera , taranii ucrainieni !
    Convoiul de 7 masini al lui Vatutin si Konstantin Krasniukov este atacat de o suta de partizani ucrainieni pe un drum secundar de tara in timpul inspectiei armatei ruse .
    Vatutin este impuscat de patrioti in coapsa si moare la spital .
    Stalin trage pentru el 20 de salve de artilerie la Kremlin .

  2. trexsr

    Americanii ,,nu au nevoie sa ne cucereasca in mod violent, cum au facut-o „fratii” de la Rasarit” din simplul motiv ca noi, romanii, ne-am deschis larg, singuri si nesiliți de nimeni, ,,portile cetatii” pentru ,,caii troieni” – stralucitori – plini ochi cu ,,valori occidentale”:
    -drepturile omului (in faza initiala a cuceririi), stat de drept (in stadiul actual de colonie), manipulare, democratie de fațadă, reclame inepte si puerile, subcultură, violență, demagogie, falsă socializare din fotoliile de acasă, supradrepturi pentru oengeuri si minoritati de tot felul (folosite ca detonatoare din interior de unitate nationala), trafic de influență la nivel inalt (in special pentru achizitiile directe de arme de miliarde de dolari), amestec grosolan in afacerile interne ale statului roman.
    Ca mentiune specială ți-as aminti că Ceausescu nu a permis rusilor sa dicteze Romaniei, mai mult, a trimis tancurile pe Prut in timpul invaziei Cehoslovaciei. Acestea sunt realitati, nu ,,fake news-uri” (cum ar spune ideologii progresismului capitalist deranjați de adevarurile incomode care le devoaleaza adevaratele intenții). Nicolae Ceasescu a gresit in mult privinte, dar nu poate fi acuzat de nimeni de lipsa de patriotism. Mai mult, a facut din Romania un actor politic de negociere in zone fierbinti ale lumii.
    Mai joaca, sau mai poate juca Romania un astfel de rol, in prezent ? Mai are Romania oameni capabili sa elaboreze strategii proprii de securitate si de politica externa ?
    Această față a capitalismului politico-militaro-corporatist (expansionist prin definitie pentru a supravietui si a justifica deficitele si miile de miliarde topite din munca ,,poporului american”), a fost arătată, în toată ,,splendoarea” ei, prin declarația domnului Trump privind strategia de securitate nationala a SUA. Presedintele ne spune, nici mai mult nici mai puțin, ca…dezvoltarea Chinei si Rusiei ar știrbi securitatea si prosperitatea poporului american (!).
    Cu alte cuvinte, iata care este politica SUA in lume (in general) si in Europa de Est (in particular):
    Sa NU devenim cu adevarat ,,O Romanie mare si puternica (e) buna pentru romani”, NU pentru ca ,,va fi privita ca o amenintare de unii vecini”, ci pentru ca ar putea afecta securitatea si prosperitatea poporului american. Daca Trump minte, atunci mint si eu. Din pacate, declaratia este implicit confirmată prin menținerea domnului Klemm in functie la Bucuresti, iar un ambasador precedent a fost cocoțat intr-o pozitie managerială gras remunerată la Fondul Proprietatea. Sa fie ,,de vină” doar competența nemaipomenită a domnului fost diplomat ? Sau relevante sunt terminatia ,,stein”, respectiv relatiile privilegiate cu ,,statul paralel” macovisto – coldisto – kovesian (chipurile) romanesc ?

    • @ZeV: ” Sa NU devenim cu adevarat ,,O Romanie mare si puternica (e) buna pentru romani”, NU pentru ca ,,va fi privita ca o amenintare de unii vecini”, ci pentru ca ar putea afecta securitatea si prosperitatea poporului american.”

      Cred că îți lipsesc ceva țigle, mărețule politician. Mai ai multe perle? Oricum, după ce ți-ai tradus materialele primite scrise în chirilică, asta a întrecut tot ce ai debitat până acum.
      Mi-ai făcut o zi voioasă, și nu numai, o să râd de câte ori îmi voi aduce de: ”O Romanie mare si puternica … ar putea afecta securitatea si prosperitatea poporului american.” Pot să te citez?
      E bună, dar bună de tot :-))

    • Ca să respectăm adevărul istoric, Ceaușescu nu a trimis ,,tancurile pe Prut”, în anul 1968, ci nu a permis ca trupele Tratatului de la Varșovia să facă manevre pe teritoriul țării noastre ( conform prevederilor tratatului, prin rotație, trupele țărilor aliate trebuiau să facă manevre pe teritoriul țărilor membre). Îmi amintesc foarte bine declarațiile isterice ale Ungariei, despre nerespectarea prevederilor tratatului de către România, după cum îmi amintesc la fel de bine, cum, după anul 1989, ne critica regimul comunist din România.
      Tancurile au fost trimise pe podul de la Sculeni, în anul 1976 , când Prutul și-a schimbat cursul, în urma unor inundații, care au urmat celor din anul 1975, când au rămas 3 sate dincolo de Prut. Despre acest eveniment, s-a scris foarte puțin. Eram student și Iașul era în mare freamăt, că vom fi ocupați de ruși și mulți dintre ieșeni se pregăteau de refugiu, spre sud. Pe Sărărie, se plimbau tancurile ca autoturismele pe Copou.

      • Nu stiu cate tancuri ro,manesti erau pe Prut insa in regimentul unde mi-am asatisfacut (Botosani) stagiul se povestea ca au stat „in aparare” pana in octombrie.. In aparare adica afar din cazrma, dipsui pe o l.inie de aparea.. undeva spre Vaslui

    • De Sarbatori prefer amuzamentul polemicilor aprinse, asa ca apreciez gluma cu Romania mare si puternica, un pericol pentru SUA.

      Despre Trump si declaratia lui, cred ca are dreptate. Rusia a devenit foarte puternica militar vorbind sub domnia de 20 ani a regimului Putin. L-am auzit personal pe Putin la TV vorbind despre succesele deosebite in sectorul militar. China, la fel, a ajuns o super putere. Daca cele doua au acest nou parteneriat strategic de lunga durata – confirm lui Putin – SUA au o mare provocare, in special cind China patrunde in Europa de Est. Dar, poate fi si o oportunitate pentru SUA, deci nu as aborda cu un ton apocaliptic subiectul.

  3. Nu reusesc sa inteleg obsesia, dusa la paroxism paranoic, (a) unei parti a societatii romanesti pentru incompatibilitate.
    Ma gandesc, in acest moment, la parlamentarul roman, care, prin lege, primeste o suma forfetara cu care isi poate realiza si intretine un cabinet in teritoriu. Dar sa nu indrazneasca cumva sa-si angajeze sotia, fiica, fiul, etc.
    Cum vine asta, din moment ce in SUA, fratele unui fost presedinte IN FUNCTIE a putut fi numit procuror general al SUA, in cadrul Executivului American ?
    Sau: Cum de este posibil ca fiica domnului Trump sa primeasca o functie importanta la Casa Alba ?
    Cine ne dau noua lectii de moralitate si respectare a legii ? Evident, yancheii, prin tot felul de nulande, ambasadori si no name-uri de prin Departamentul de Stat. Nici acum nu stim cine si-a asumat ,,ingrijorarea” din comunicatul purtatorului de cuvant al institutiei de politica externa a SUA cu privire la controversatele legi ale justitiei.

    In fine, sa va povestesc ceva:
    Cu ani in urma, am testat cateva doamne si domnisoare pentru un post de dactilografa. Am luat in calcul doar doua criterii: viteza de redactare si numarul de greseli gramaticale. Am selectat-o, sa spunem, pe cea mai buna (conform celor doua criterii), dar nu a trecut o luna si individa s-a dat la mine incercand sa-mi destrame familia. Am propus sefului ierarhic desfacerea contractului de munca al donsoarei, sau, transferul in alta parte. Stati sa vedeti cat de neoriginale sunt generatiile de oameni (inclusiv de femei): ,,Victima” m-a acuzat pe mine de hartuire, misoginism si atitudine partinitoare, dar am avut noroc de prezenta, ca martori, a unor colegi, ca dracul ma lua. (Z)
    Am facut cateva sapaturi si am aflat ca persoana in cauza a mai fost casatorita de doua ori, iar ultimul sot (pe care il cunoasteam) mi-a marturisit ca isi tinea, uneori, sotia, incuiata in casa, pentru a nu-i intra vreun derbedeu in patul conjugal. Normal, dupa un flagrant, a intentat divort si nici pana in ziua de azi nu s-a mai recasatorit. Asta nu inseamna ca a renuntat complet la compania unei femei. (Z)

    Problema cu parlamentarul de azi poate fi mult mai complexa: S-ar putea ca purtatoarea de pantofi tip Udrea, selectata prin concurs, sa poarte si o legitimatie in geanta, pe care sa fie inscris un nume format din cifre: 00…… (Z)

  4. Domnule Presedinte, buna seara! Va doresc succes la emisiunile Tv. Asi vrea sa discutati si despre haimanalele din Parlamentul Romaniei.Balciul pe care-l fac Uniunea Scufunda Romania. Este cineva in stare sa conduca Romania?!

  5. Un interviu impresionant şi pasionant, un adevărat eveniment mass-media ! A fost vizibilă diferenţa dintre un politician de înaltă clasă, cu capacitatea de a îmbrăţişa problemele generale ale României, şi amatori sau propagandişti, ori ambele. O prestaţie de mare anvergură care s-a terminat – cum era şi firesc – pe linia promovării de către Fundaţia Europeană Titulescu a obiectivelor naţionale ce transcend interesele partinice.

    O nedumerire persistă totuşi : cum este cu putinţă ca Pieleanu, un specialist în sondarea opiniei publice, un «arbitru» al vieţii politice, să nu-şi dea seama că o monarhie constituţională care nu intervine în activitatea partidelor politice nu poate schimba nimic şi este doar o instituţie inutilă ? De prisos şi fără de folos, dar bugetiformă datorită listei civile a casei regale ! Un fel de actori bine plătiţi…

    • Atâta timp cât sunt plătite de la bugetul României ongeurile lui Soroş, nu văd de ce n-ar beneficia de acelaşi regim şi Casa Regală a României !
      Oricum , cea de a doua nu-i atât de toxică şi periculoasă pentru ordinea de drept , precum prima !
      P.S.
      După mine, n-aş subvenţiona nici una dintre ele !

  6. De când a plecat de la ANTENA 3, unde făcea „nimic”, Ionuț Cristache e din ce în ce mai „în formă”. Și, fiind „în formă”, are idei. Spre exemplu, ideea de a vă invita astă-seară, domnule profesor și domnule Prim-ministru, la televiziunea publică, unde așa ceva nu s-a mai văzut de multă vreme și nici nu părea că se va vedea curând, mi-a produs o mare „emoție pozitivă”. Deci, se poate…

    Dialog animat, cu un Adrian Năstase dornic să descrie cu mai multă încăpățânare împrejurările , zic eu, și cu mai puțină grijă pentru sensibilitățile lui Marius Pieleanu, care n-a avut loc să se dezlănțuie, cum face prin emisiunile cu moderatori mai moi și invitați mai timizi… Un Adrian Năstase cu diplomația mai mult formală, decât de esență… mai necruțător? poate… în măsura în care cineva care îndulcește în continuare „colțurile” conversației cu „într-un fel”… „oarecum” …„o anumită” … poate fi socotit necruțător .

    Și ironia. Nelipsită, ironia. Adică BLAZONUL.

    • Numai că nu este blazon monarhic, ceea ce l-a făcut pe Pieleanu să nu înțeleagă cum o personalitate de talia domnului Năstase poate fi republican. Așadar, am tras concluzia că domnul Pieleanu, absolvent al unei facultăți de istorie și filosofie, care ar trebui să știe istoria monarhiei dinastiei Hohenzollern în România, consideră că toți intelectualii de elită trebuie să fie monarhiști! Până la isteria asta cu monarhismul, dădea bine, adică erai considerat un intelectual ,,rasat”, dacă erai liberal!. M-am lămurit cât de ,,rasați” sunt Orban, Gorghiu, Turcan, Anastase, Prișcă, Preda, Stroe , Trăilă și alții, care nu ies din anumite tipare.

  7. Oscar Wilde
    In general, cand scriu, ma bazez pe informatii veridice si, in multe cazuri, pe cele vazute si stiute de mine.
    Citez:
    ,,Cei care acum au cel putin 55-60 de ani isi pot aminti ca in 1968, in noiembrie, noaptea, treceau prin Bucuresti spre granita de est a Romaniei, trupe, tancuri si alte utilaje de tehnica militara. Lumea era speriata, nu se stia prea mare lucru, erau banuieli…logice.
    Comasarea intregii armate romane la granita de est insemna doar pregatirea de ceva neplacut: un razboi, o invazie a sovieticilor. Mai toti fusesera speriati de gestul lui Ceausescu de a se opune URSS-ului in problema invadarii Cehoslovaciei. Se temeau de represalii dure. Serviciile noastre cunosteau si data precisa: 22 noiembrie, ora 4 dimineata.”
    si
    ,,Odată cu instalarea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, politica de autonomie a Securităţii româneşti faţă de serviciile secrete sovietice a început să se manifeste din plin. În primăvara anului 1965 au fost „demascaţi“ câţiva ofiţeri, din rândurile Armatei Române cu activitate în slujba serviciilor de spionaj sovietice, punându-li-se în vedere să întrerupă orice legătură.
    După cum notează dr. Cristian Troncotă, specialist în istoria serviciilor de informaţii române, „momentele de încordare, chiar de adversitate, între Securitatea română şi instituţiile similare sovietice s-au intensificat în contextul evenimentelor de la Praga, din 1968“
    ,,Generalul (r) Neagu Cosma, Direcţia de Informaţii Externe (DIE), a obţinut prin intermediul unui ofiţer polonez – aflat în contact cu colonelul Ion Bichel – informaţia că Brejnev personal, împreună cu Andropov, şeful KGB, şi comandanţii Armatei Roşii au pregătit o invazie în Cehoslovacia, România şi Iugoslavia. Date ulterioare aduse la cunoştinţa lui Ion Stănescu, preşedintele Consiliului Securităţii Statului, au arătat că această acţiune se datora nemulţumirii Kremlinului faţă de politica lui Dubcek, Ceauşescu şi Tito.
    Un colectiv restrâns din Statul Major al Comandamentului Tratatului de la Varşovia lucra la elaborarea planului în detaliu. Din acel colectiv făcea parte şi ofiţerul polonez, ceea ce înseamnă că era bine informat. Invazia trebuia să se desfăşoare în etape, mai întâi Cehoslovacia, după care, la intervale de două-trei săptămâni, urmau România şi Iugoslavia.

    Iniţial, Nicolae Ceauşescu nu a luat în serios rapoartele Securităţii, iar Ion Stănescu l-a auzind spunând, textual: „Informaţiile pot fi adevărate numai dacă Brejnev e nebun! Numai un nebun, un descreierat ar face aşa ceva; mai trimiteţi-l pe omul vostru să adâncească informaţia“.

    Pe 5 august 1968, Securitatea întocmea nota-sinteză nr. 148 „privind unele acţiuni ostile întreprinse de autorităţile sovietice împotriva R.S. România“. Documentul arată că, dincolo de informaţiile culese, serviciile secrete trimiseseră pe teritoriul României şi dirijaseră spre ambasadele româneşti din ţările socialiste, sub diverse acoperiri, îndeosebi ca turişti, agenţi bine instruiţi şi cu sarcini operative precise.”

    PS
    Poate ca, daca citeste, colegul POPESCU va deveni mai atent si mai nuantat atunci cand isi caracterizeaza colegii. Dar pentru asta are nevoie sa se scuture de prejudecati si de aburii manipularii serviciilor secrete americane. (Z)

    • Probabil aveți dreptate, pentru că aveți niște surse de informare. Eu am scris ceea ce am văzut și am auzit în acei ani. Important este că am dus atunci o politică externă curajoasă și demnă de un popor suveran. În anul 1976, când am făcut practică pe un șantier arheologic din Cehoslovacia, studenții din Praga ne venerau, iar când ei au venit în România, lucrând pe un șantier arheologic din centrul Iașului, erau mirați că nu patrulează la noi trupele sovietice, pentru că ei știau că în România staționează trupele sovietice ca în Cehoslovacia.

  8. Eh .. acu ca se mai potolira unii … plus ca si eu m-am calmat …

    Parerile afisate de „monarhisti” la inmormantarea lui Mihai Rex mi-au consolidat parerea ca , pentru noi, cea mai buna solutie este cea republicana.

    Desi diversi … ,sa fiu politicos, minus habet zbiara ca tancu sovietci, ca cizma ruseaca samd , ticmia prestatia lor enconomiasta multilateral dezvoltata pupincuristic imi conmsolideaza convingerile republicane …
    Astia ma fac sa imi aduc aminte de ce zicea tatal raposatului ot Versoix -ca i-ar fi trebuit vreo 2 hectare de buci ca sa poata pupa toti! Si zisul Lica fu ala care desfinta partidele si zise „ba popor asculta comanda la mine!” si au ascutata toti (sau aproape) ca deh nu ragea un sef de partid ci vorbea Maria Sa !
    Cu mare neplacere am aflat ca cica Mihai era ultimul basileu bizantin, ca era episcop sufragan ca .. Imi dati vopie sa am unele mici retineri ? Nu de alta dar p;rotocolul bizantin cere ca basileul sa fie casaatorit caci se incoroneaza o pereche ! Adica un burlac nu poate fi incoronat! Am mai auzit vreo 2 exaltati care numa nu ziceau origine divina …

    Giniti marginea?

    Pai daca prezidelu se zice ca ar vea dreptu la guvernu „lui” apia inseamna ca un monarh de dreopt divin musai sa puna premier pe cine vrea muschiu lui! (sau muschii sfetnicilor sai) si cine este de lata p;arere nu numa ca comite un act de lezmajestate ci si unu de razvratire impotriva celor sfinte…

    Sa zic asa „monarhistii” nostri au „gasit” leacul pentru votul universal si boboru’ de tampiti care se incapateaza sa voteasca „gresit” …
    A si noiste mentiuni
    – Iliesiu care nhe „asigira” ca daca in 90-92 acum aveam salarii de nu stiu cate pori mai mari !
    Si ex aequo pentru Sfanta Mare Nerusinare cu palmeneacademice ba si cu suturi in tuhăs pentru magnifica neobrazare Urmasii celor care l-au inlăturat pe Rege si au distrus democrația din România vor vărsa acum lacrimi de crocodil. Le spunem direct și fără echivoc: Sunteți niște răi si niste fameni, lăsați-l in pacea plecării către veșnicie, nu va imbulziți lângă catafalc…. Ciuțpah Maxima!

  9. Domnule Presedinte,…mi-a placut foarte mult cum i-ati dat peste nas lu’ nea caisa Pieleanu !!! In rest ati fost la inaltime,o prestatie foarte buna ! Ma bucur ca,sunteti in forma.

  10. Controversă: Alegerile anticipate

    Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, saptamana trecuta, ca, in măsura în care se poate, liberalii vor susține soluția alegerilor anticipate. Motivatia invocata a fost că PSD nu ar mai avea legitimitate, datorita unei presupuse lipse de legatura a programului de guvernare cu cel prezentat în campania electorală.

    O reactie contrara a venit insa din partea liderului PMP, Traian Băsescu, care a sustinut că cei care vorbesc de anticipate sunt „copii”. Fostul sef al statului și-a argumentat afirmatia prin timpul relativ scurt care s-a scurs de la ultimele alegeri, de doar un an, prin scorul masiv cu care acestea au fost castigate de catre PSD si prin temerea ca anticipatele vor fi castigate tot de catre PSD si tot cu un scor mare.

    Este sau nu viabila ideea alegerilor anticipate? Cred ca orice estimare pe aceasta tema ar trebui sa porneasca de la caracteristicile climatului politic. Extrema sa tensionare, care deschide calea pericolului de blocare a puterilor si institutiilor statului sau de producer a unor rupturi in interiorul acestora, pune o presiune nemaiintalnita pe ciclul electoral, care s-ar putea scurta, in mod dramatic.

    Cu obstructiile atat de active si de ascutite ale opozitiei de dreapta, care par sa fi iesit cu totul din fazele conlucrative ale deosebirii si opozitiei propriu-zise si sa fi intrat in cea disruptiva, de antagonism total, este greu de crezut ca guvernul de stanga va mai putea sa construiasca si sa-si duca programul electoral, din 2016, la indeplinire, in mod normal, pana la alegerile la termen, din 2020.

    Pe de alta parte, acuzatia ca PSD si-ar fi pierdut “legitimitatea” nu poate fi verificata decat tot la urne, nu prin sondaje sau proteste de strada, care pot fi comandate politic sau confiscate politic, dupa cum s-a si vazut, in ultimul caz. Desi opozitia este divizata in privinta alegerilor anticipate, totusi partea sustinatoare, PNL si USR, catre un asemenea final pare sa impinga lucrurile, explicit sau implicit.

    Ideea de alegeri anticipate a aparut si in sloganurile sau pe pancartele mitingurilor de protest, din Bucuresti si din tara, impotriva modificarilor legilor Justitiei si Fiscale, cam din momentul confiscarii lor de catre cele doua partide din opozitie.

    Pentru cine incearca sa vada dincolo de circul stradal sau din parlament, sa puna cap la cap astfel de evenimente – vadit menite sa distruga credibilitatea electorala si guvernamentala a PSD, motiv pentru care le-as califica drept o criza falsa, de scena -, si sa distinga sensul de curgere al acestor scandaluri politice nesfarsite si in crestere, nu exista niciun dubiu, opozitia se afla in campanie electorala nedeclarata.

    O alta caracteristica, fara precedent, este ca niciuna din fortele politice de pe esichier, ma refer la cele cu reprezentarea parlamentara configurata de ultimele alegeri, nu inregistreaza vreo crestere in masuratorile privind intentiile de vot. Dimpotriva, toate se afla intr-o scadere proportionala marcata, ca si cand o boala ar bantui in intregul spectru politic, niciunul partid neramanand invulnerabil.

    De regula, scaderea increderii in guvern, o uzura inevitabila in exercitarea puterii, se regasea in cresterea opozitiei, sau macar a unui segment, a unui partid de opozitie. Acum, e ceva atipic. Sa fie vorba de o oboseala sau de o imbatranire prematura a sistemului politic, ca urmare a stresului, coruptiei si solicitarilor intensive ale tranzitiei? Daca se confirma, asteptatele rezerve de energie ideologica si de crestere politica nu vor putea veni decat din partea unor partide noi.

    Pe acest model de analiza, alegerile anticipate mi se par mai aproape si mai necesare decat oricand, de aceea, pe buna dreptate am putea sa ne intrebam care ar fi caile care le-ar face posibile. Cred ca se poate vorbi de cel putin trei cai. Prima, fireste, cea constitutionala, daca se va ajunge in conditiile articolului 89 din Constitutie. O a doua cale, pe care as numi-o unilaterala, in care are loc o demisie, o renuntare de rol, din partea reprezentantilor celor doua ramuri ale puterii executive.

    O a treia cale ar fi cea consensuala, in care majoritatea partidelor, cu relevanta de stanga si de dreapta, vor cadea de acord, fiecare, desigur, pentru alte asteptari si sperante, mai mult sau mai putin realizabile. Probabil ca scepticii vor spune ca nimeni nu renunta de buna voie la putere. Nu intotdeauna, daca avem in vedere ecuatia de putere in care sunt Iohannis si Dragnea, in care fiecare este copia celuilalt, ca vointa, nesabuita, de putere totala si cu orice pret.

    Cei doi sunt marii vinovati de deteriorarea grava a climatului politic, in primul rand a increderii. Sabia lui Damocles poate fi deasupra capului unuia sau altuia, ori chiar ale ambilor. PSD se poate dezice de Dragnea, PNL de Iohannis, iar DNA poate trece in maini opuse.

    Daca Dragnea a fost in stare sa-si demita propriul guvern, nu se va impiedica de scrupulul de a nu scoate PSD-ul de la guvernare, daca i se va sugera ca in felul acesta va scapa de procesele care devin din ce in ce mai sacaitoare si mai aproape de a-l infunda. Cat despre Iohannis, care nu va mai insemna nimic fara PNL, nu-i va mai ramane decat ultima optiune, in astfel de cazuri. Mai ales daca partidul se va rebrandui pe seama liderului, o practica nu numai damboviteana, ci destul de comuna.

    • Probabil rezultatul sondajului din această seară, prezentat la România TV, îl va face să se răsgândească. Dacă stau bine și mă gândesc, cred că vulnerabilul Orban, care se dă vânjos, nici nu vrea alegeri anticipate, dar latră precum câinele de după gard, ca să arate cât este de activ, ca să-i dea stăpânul un os de ros, drept răspaltă, la sfârșitul zilei.Nu știm ce i-a promis stăpânul lui, în loc de os, dar știu că nu va primi nimic.

  11. Romania ar fi pierdut 2 miliarde EUR la Transporturi. Asta ar explica de ce l-au schimbat pe fostul ministru?

    Am retinut din afirmatia doamnei Cretu la Antena 3: ” …600 de milioane de euro vor mai intra în România până în 2020, a mai spus comisarul Corina Crețu, iar în ultimele cinci luni am absorbit fonduri europene de 4,3 miliarde de euro.”

    Daca au intrat 4.3 miliarde in ultimele cinci luni, insa pina ion 2020 vor intra doar 600 milioane EUR, atunci se intrevede o scadere a investitiilor din bani europeni, fapt ce ar trebui compensat cumva, daca se doreste dezvoltare sustenabila/durabila.

    Am mai intles ca faimoasa „reforma a justitiei” pina la urma s-a cam dezumflat in Parlament conform lui Tariceanu – de inteles daca puterea a comprimis cu opozitia, sau cu „sistemul”.

    https://www.antena3.ro/economic/corina-cretu-romania-a-pierdut-cea-mai-mare-suma-de-bani-europeni-in-domeniul-transporturilor-447452.html

  12. Cascadorii rasului … Soarecul asta de Mihai Voicu care era tot cu ” statul de drept ” in gura , care lauda toata ziua dna-ul si care tindea sa devina ( impreuna cu Busoi ) un fel de prototip al politicianului roman dorit de sistem ( adica inodor , incolor si insipid ) , aflam astazi ca era un fel de codos , de camatar politic , de ciumeg intre ciumegii Craiovei !!!
    Trebuia sa-mi dau seama ca nu-i asa de prostovan pe cat pare atunci cand am aflat ca a fost amantul lui madam Gorghiu 🙂

    https://www.antena3.ro/actualitate/justitie/deputatul-pnl-mihai-voicu-trimis-in-judecata-de-dna-447573.html

  13. ,,Artileria grea”, Cristoiu și Pieleanu, s-au foit pe scaunele lor, au pus întrebări, în viziunea lor, încuietoare, au primit răspunsuri tăioase și au plecat la casele lor, dezamăgiți!. Așa le trebuie!. Și amândoi au terminat o facultate de istorie, unul este sociolog și ar trebui să știe din sondaje că majoritatea românilor vor să trăiască în republică, dar fiind monarhist nu înțelege acest lucru, celălalt e republican și analist politic și nu înțelege că analiza politicii nu înseamnă bârfă. Au primit ce au meritat.

  14. „Conducerea Fondului Proprietatea se arată „consternată” de adoptarea de către Camera Deputaților a amendamentelor la OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, și îi cere președintelui Klaus Iohannis să respingă proiectul.”
    Serios ?! Dar oare noi n-am fost consternaţi când numitul Gitenstein, un alogen dovedit drept un duşman al românilor, dar iubitor al bogăţiilor lor a fost uns în fruntea Fondului Proprietatea, care în loc să fie al românilor şi condusă de unul de-al nostru a fost încredinţată unui personaj atât de controversat, ca să nu-i spun altfel ! :mrgreen:
    P.S.
    Deziluzie totală cu acest USR !
    Trebuie făcută o plângere pentru folosirea abuzivă şi caragielească a sintagmei folosite de sceşti circari ! Ce au ăştia în comun cu „salvarea României” ( mulţi nici cu România !), nişte piticantropi politici, obraznici şi provocatori, pe care nu-i suportă cred nici toaletele Parlamentului !
    Aspectul de om neîngrijit, de om al străzii, sau tavernelor al acestui Goţiu, de ţaţă arţăgoasă a lui Chişărău, sau penibilul dus la extrem a lui Vlad Alexandrescu ( incredibil, unul ca ăsta a ajuns ministru ?!) duc în derizoriu orice demers politic, oricât de îndreptăţit ar fi el !

  15. @Oscar Wilde,
    Daca ne uitam la istoria unor alegeri, sondajele premergatoare nu mai inseamna mare scofala. Unele sondaje electorale au fost aruncate in aer, in extremis, printr-o “maiastra” manipulare. Sigur, nu putem generaliza sau relativiza, dar parca simt in aer miros de praf de pusca, care vine dinspre biroul stapanului jocului, unde acesta s-ar putea sa pregateasca niscaiva pocnitori, ca doar am intrat in sezonul lor… Mi-e teama ca atunci cand unul dintre cei doi responsabili implicati in partajarea competentei de revocare a „cainelui” de politie juridica ii va prezenta celuilalt, pe baza expertizei profesionale, propunerea sa pe aceasta speta, vor iesi scantei detonatoare…

  16. Protestele magistraţilor :
    Îngrozitor, înspăimântător chiar, e faptul că şi-au dat jos măştile şi au lăsat să se vadă adevărata lor faţă ! Oameni laşi, fricoşi, uşor şantajabili, transformaţi , la ordin în masă de manevră, ca să nu-i spun direct turmă !
    Şi când te gândeşti că asemenea oameni au împărţit şi încă mai împart dreptatea într-o Ţară care avea mai mult decât oricând în Istoria ei nevoie de Ea , beneficiind de nişte favoruri legale, fiind poate singurii care se pot compara în averi cu cei pe care-i judecă pentru diferite infracţiuni de fraudare a Statului Român !
    De vină suntem noi, cei mulţi, care n-am ieşit în stradă acuzându-i de abuzuri atunci când şi-au tras privilegii nesimţite, în dispreţul total, dacă nu al legii, măcar al bunului simţ !
    P.S
    Se cuvin circumstanţe atenuante celor care au ieşit de frică, la ordin şi circumstanţe agravante celor la al cărui ordin au ieşit, terfelind nu doar robele, ci şi profesiunea de magistrat !
    Este cea mai bună dovadă că unii nu merită această încadrare profesională, rămânând procurori până-n măduva oaselor ! :mrgreen:

  17. Miercuri dimineață, comisarii de la Bruxelles s-au întâlnit pentru a analiza legile care prevăd o reformă a Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii din Polonia. Decizia era însă deja luată – activarea Articolului 7 din Tratatul UE, pentru asta fiind necesar votul în Consiliul UE din partea a 22 de state membre. Suspendarea efectivă a dreptului de vot al Poloniei trebuie să întrunească unanimitatea, iar până atunci vor trece luni de zile de negocieri. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele CE, olandezul Frans Timmermans. CE a avut susținerea Franței și a Germaniei.

    Reacția Poloniei: „Decizia UE nu are nicio valoare, este vorba de un aviz motivat doar de raţiuni politice“, a declarat Beata Mazurek, purtătorul de cuvânt al Partidului Lege şi Justiţie, condus de Kaczynski.

    Joi, pe 21 decembrie, la o zi după pedepsirea Poloniei pentru legile justiției, premierul Theresa May se va deplasa la Varșovia. Guvernul britanic a anunțat oficial că May își va exprima îngrijorarea pentru legile din Polonia. Neoficial, mesajul pentru Polonia poate fi întrezărit în reacția ambasadei britanice la București, după perdaful tras României de Departamentul de Stat al SUA: „Este responsabilitatea României să decidă cu privire la legislația proprie, în conformitate cu Constituția și cu procedurile parlamentare“.

  18. Am urmarit si eu cu placere emisiunea de aseara de la Tvr in care ati fost invitatul lui Ionut Cristache . Cum bine remarca un coleg de blog , sunteti in mare forma . Mi-a placut si de Ionut Cristache care parca infloreste ajutat de ” batranul ” Cristoiu .

    As avea si eu de facut cateva precizari :

    1. Cu putinele mele cunostinte politice cred totusi ca Legile Justitiei trebuiau promovate printr-o asumare a raspunderii guvernului a.i. acestea sa ajunga in Parlament in forma dorita de PSD si sa fie curmat tot acest circ de neimaginat . Am inteles ca nu a dorit dl. Tudose …

    2. Cred si eu ca impozitul progresiv este solutia corecta pentru economia romaneasca si nu numai . Marile profituri ale multinationalelor trebuie impozitate corespunzator iar micile afaceri trebuie incurajate printr-o impozitare mai redusa . Bineinteles ca mai sunt necesare si multe alte masuri care ar putea incuraja crearea de noi locuri de munca si mai ales capitalul romanesc .

    3. Inca din prima zi cand a fost numit PM mi-am exprimat neincrederea in dl. Tudose . Fara a fi un initiat in politica stiam ca acest domn este unul din caii troieni ai psd impreuna cu dl. Vlase , Georgian Pop si altii .
    In general , oamenii iti impun respect prin simpla lor prezenta , prin educatia lor , prin inteligenta lor , prin intelepciunea de care dau dovada , prin realizarile lor . Asa cum sunteti dumneavoastra .

    Cam ce respect poate impune acest individ grobian care si-a facut studiile la o universitate de 2 lei cand altii erau deja satui de munca si care a lucrat 1 an de zile in toata viata lui ?
    Cam ce respect iti poate impune cineva care nu respecta nici macar doliul crestinesc de 40 de zile al Regelui Mihai si se arunca in declaratii care nu fac decat sa enerveze lumea ?

    Dupa episodul Grindeanu , cred ca LOGICA numirii ca PM a lui Mihai Tudose este exact aceeasi LOGICA cu incheieriea unui pact de coabitare intre Ponta si Basescu sau numirea de catre Ponta in functia de procuror sef a d-nei Kovesi . Exact aceeasi logica !

    Deci sa nu mai mire pe nimeni ca d-ul Tudose face tot ce face impotriva psd-ului si a lui Dragnea si ca singurul lucru pe care si-l doreste cu adevarat este sa-l debarce pe Dragnea si sa-i ia locul .
    Norocul lui Dragnea este ca dl. Tudose este prea prost si nu-i capabil sa lege nimic pentru ca in rest are toate parghiile necesare .

    4. Legat de importanta impozitului progresiv CRED ca la fel de important ca introducerea acestuia este si REDUCEREA CHELTUIELILOR STATULUI .

    Ca sa fiu inteles cat mai bine de toata lumea am sa incerc sa prezint un caz concret pe care il cunosc foarte bine : il voi numi Primaria X . Nu voi numi orase , partide sau persoane deoarece fenomenul este generalizat .

    In 1989 , la Revolutie , Primaria X avea 33 de angajati . Astazi , Primaria X are 962 de angajati adica de cca. 30 de ori mai multi ca la Revolutie in conditiile in care in 1989 acest oras avea o industrie puternica ( astazi pe butuci ) , se construia in ritm sustinut ( in ultimii 28 de ani s-au construit doar vreo 7 blocuri ) , nu existau computere ( astazi primaria este ticsita cu echipamente electronice care le usureaza munca ) si populatia era in efectiv complet ( cca. 70000 in 1989 ; dupa 1989 au plecat cca. 30% din populatie ) .
    Cu toate acestea , Primaria a crescut ca un cozonac ajungand sa se extinda mai ceva ca o multinationala !

    http://www.opiniatimisoarei.ro/cel-mai-mare-angajator-din-banat-este-statul-aproape-2-500-de-functionari-intr-o-singura-institutie-publica/07/09/2017

    Cu fiecare primar care a venit se angajau alte si alte rude si prieteni si se infiintau departamente care de care mai aberante, adevarate sinecuri pentru tovarasii de politica sau de viata . S-a ajuns ca 4-5 membri dintr-o familie sa fie angajati in aceeasi primarie , sa fie infiintate departamente cu dedicatie care nu aveau niciun rost si care se suprapuneau cu activitatea altor institutii ( Departamentul Invatamant care imitau activitatea Inspectoratului Scolar ; Departamentul Sport care imita activitatea Directiei Jud. de Sport ; Departamentul de control Intern care cica imita Curtea de Conturi dar la sfarsit facea numai Recomandari 🙂 , Serviciul Spectacole care faceau impresariat artistic si organizau cumetrii si spectacole , etc.

    Calculatoarele se schimbau la fiecare 3 ani , s-au achizitionat 15 Dacia Duster pentru sefii de servicii , primarul si-a luat in VW Touareg pe care-l tinea acasa si despre care presa a aflat dupa vreo 3 ani .
    Primarul avea 2 secretare , secretara juridica avea 2 bone la copii angajate in primarie , se ducea pe litoral la cursuri cate o luna 🙂 impreuna cu bonele si stateau in cate 3 camera platite de primarie . In vacante externe mergea tot cu masina primariei si benzina o deconta la primarie . Avea si cateva spatii comerciale luate la pont si mai multe apatamente anl . Sefii de servicii aveau toti IPhone-uri de 1000 Euro/buc. Etc. Etc. Etc.

    La Politia Locala erau aproape 200 de angajati desi legea le permitea sa aiba doar vreo 60 . Acestia erau folositi cam pentru ce-i folosea si dl. Nichita de la Iasi : sa urmareasca amante sau sa amendeze adversari de-ai primarului .

    In tot acest timp , birocratia si impozitele au crescut la niveluri incredibile . Primaria X si CL au inceput sa emita HCL aberante care pur si simplu incalcau legile , sugrumau orice initiativa privata si care faceau aproape imposibil sa mai obtii vreo adeverinta sau autorizatie din primarie .
    Biroul de Urbanism era condus de o arhitecta escroaca de care nu treceai decat daca iti faceai proiectul prin firma sotului ei sau a unui prieten , au inceput sa ceara tot felul de aberatii ( proiecte pentru terase sezoniere daca-ti scoteai cateva mese in fata localului , etc. ) , fel si fel de avize si aprobari de la tot felul de arhitecti fomisti , au inceput sa faca cadastrul lucurilor de veci din cimitire si chiar ar fi vrut sa ceara autorizatie de constructie pentru locurile de veci .

    Nemaiavand bani pentru acest festin continuu si profitand de acel Cod Fiscal Revolutionar al lui Ponta/Valcov , au marit si impozitele pe proprietati cu indicele maxim . Adica au crescut impozitele de vreo 5 ori !!!

    Incet , incet , lumea a inceput sa se revolte si sa ceara socoteala primarului cum ca acesta foloseste metode otomane de guvernare . Acesta nu s-a lasat mai prejos si a trimis si el controalele impotriva acelora care au initiat protestele

    Insa GHINION . In urma cu ceva vreme a aparut o problema si primarul a trebuit sa plece . Cu scandal si cu ceva ani de parnaie . A fost ales un alt primar INTERIMAR care n-a inteles nimic din ceea ce s-a intamplat in urma cu ceva timp si in doar 3 luni a angajat alte 71 de persoane !!!
    Majoritatea sunt prieteni , politisti iesiti la pensie la 50 de ani si neveste de politisti …

    Au avut loc alegeri si a venit alt primar . Problemele probabil ca vor continua la fel .

    Toate lucrurile astea se intampla in ROMANIA si NU AM EXAGERAT cu nimic .
    D-le Nastase , vi se pare normal asa ceva ?

  19. „VĂ VEDEM, PSD” … DAR, LA NAIBA, ȘI NOI VĂ VEDEM PE VOI, ĂIA DE VĂ HOLBAȚI LA ALȚII

    Ah! dragii noștri voyeuriști amatori …din Sibiu și din alte municipii-reședințe-de-județ, zău că și noi vă vedem, deși noi suntem mai discreți, mai sfioși și ne uităm o clipă doar, deoarece la ALIENȘI nu te poți uita așa, fără rușine, că nu știi când cască unul gura cu trei rânduri de danturi ascuțite și te papă de viu, cum am văzut eu într-un film al lui Ridley Scott, de-am stat jumătate din timpul de vizionare cu mâna la ochi și șoptindu-i celui de lângă mine: ”Acum pot să mă uit? L-a mâncat deja pe băiatul ăla drăguț? Fata a scăpat? ”

    Știu că n-o să credeți, dar „nucleul dur” al protestului din Sibiu „VĂ VEDEM, PSD. ȘI N-AVEȚI NICI O ȘANSĂ”, e un POET, Radu Vancu pre numele său . Ei, Doamne, ce chestii suave erau poeții pe vremea mea și ce-au ajuns… Ia să vedeți ce organizare are în el băiatul ăsta, sau, aș putea să spun ce POEM ORGANIZATORIC are într-însul :

    „…Acum, situaţia din teren e inacceptabilă & scoate din minţi orice om cu bun-simţ. Dar ar trebui să ne fie mai uşor să îi oprim – fiindcă avem mai mult timp, pe de o parte; şi fiindcă e nevoie de coordonarea mai puţinor instituţii, pe de alta….”

    După ce i-a venit ideea excepțională de a aduce niște mobilier stradal de la „organizație” format din băieți, fete, căței și alte animale de companie și de a-i propti pe aceștia în fața sediului PSD, ca să pună oamenii globuri , steluțe și beteală pe brațele și lăbuțele lor vânjoase, căci așa „brăduleți-brăduți drăguți/ ninge peste dânșii” nu se mai văzuseră până atunci , POETUL nostru a gândit și o strategie mai amplă , căci statul degeaba , într-o crâncenă nemișcare, la minus câteva grade, părea să aibă ca deznodământ inevitabil patru-cinci zile în compania selectă a lu’ THERAFLU EXTRA, cu termometrul vârât în gură, sau… mă rog, unde preferă fiecare să-l vâre…

    Așa că, hai cu NEXT LEVEL –ul până când nu le-ngheață progresiștilor clănțănitul pe buze. Deoarece:

    „…Oricât de tare s-ar grăbi ei, oricât s-ar da peste cap dl Iordache ca să se transforme într-un Usain Bolt geminat cu Petru Groza, nu pot spera să facă legile anti-justiţie să intre în vigoare mai repede de începutul lui februarie. Avem până atunci timp să ne organizăm revolta, să ieşim din deprimare & să devenim furioşi (dar paşnici) & eficienţi.

    Acum, chiar dacă e necesar ca şi preşedintele, şi CSM, şi Ministerul Public să reacţioneze, nu mai trebuie să se coordoneze neapărat în reacţii, nu mai depinde eficacitatea luptei de acordul fin al coordonării lor. Preşedintele va ataca legile la CCR & va declanşa referendumul pe justiţie; procurorul general şi CSM au şi ei armele lor tehnice, prin care pot reacţiona; in extremis, aşa cum arăta Dan Tapalagă, chiar şi prim- ministrul Tudose, care a semnalizat discret în ultima vreme că nu e întru totul alături de colegii lui din PSD care masacrează justiţia în numele apărării de “statul paralel”, ar putea anula monstruozităţile din lege printr-o simplă OUG (…) Rezumând: avem încă timp – şi avem încă resurse pentru a opri dictatura parlamentară şi a transforma Golemul PSD într-un monstru cu picioare de rahat. (E urâtă expresia, ştiu, dar cred că e un corelativ obiectiv destul de exact al comportamentului lor.)”

    Ce ziceți, v-a plăcut poezia domnului POET Radu Vancu? Pe mine m-a fascinat în asemenea măsură încât am făcut și efortul de a urmări un filmuleț din „zona liberă de corupție ”, „lipit” pe platforma VĂ VEDEM DIN SIBIU, film în care unul dintre protagoniști era celebrul artist Dan Perjovchi … cu căciuli , fulare, canadiene , pături, șezlonguri, scaune ergonomice și alte chestii aduse de-acasă – că altfel nu se poate când te muți în stradă – # VĂVEDEM – ii își treceau viața împreună, la „comunitate”, așa cum fac de o lună, noapte de noapte, având în jur niște cetățeni-cască-gură care veniseră să ia lumină de la jurnaliștii care scriu la TURNUL SFATULUI și de la Dan Perjovchi, care le vopsește zidurile cu omuleți , omulețe și texte simple, din două-trei cuvinte, pentru inteligenți. Toți protestează din pricina „masacrării legilor justiției” , știți, deoarece sunt tare îngrijorați… credeți însă că au zis ceva concret despre justiție într-o oră și 31 de minute de taclale ? Aș! S-au rostit niște truisme atât de fioroase și s-au expus niște amănunte biografice atât de banale , încât era să ațipesc, în nemernicia mea, prăbușită pe tastatură, ca o desăvârșită „încremenire în proiect” ! De plictiseală, în timp ce mă uitam la spectaculosul documentar, au adormit și toți acarienii pitiți în cărțile din bibliotecă iar sforăitul lor a devenit copleșitor !

    Așa că, prieteni, cetățenii cască-gură n-au aflat nimic despre legile justiției și nici de ce anume trebuie ele stârpite. În schimb au aflat cu bucurie că Dan Perjovschi le va vopsi cu aceeași abnegație zidurile , atâta timp cât banii vor curge șuvoi…

    • Am văzut-o şi eu pe Oana Pelea cu ochii legați cu o bandană neagră… Doamne fereşte!!! Simțeam nevoia să chem salvarea ca să-i ducă la balamuc! Dacă puşcăriile sunt deja pline, ei, eu cred că a venit rândul casei de nebuni să se ticsească, vedeți doar – material gârlă! Îți este ruşine de ruşinea lor, nu te poti uita la ei prea mult, într-adevăr.

      Nu ştiu dacă printre cetățenii #văvedem este şi Iulia Albu, da’ era bine să fie, că ea are drept animal de companie o găină proastă de la țară. Găina e bună pentru că se poate găinăța pe papucii lor şi le-ar putea aduce noroc dacă ar juca la 6 din 49.

      Închipuiți-vă, în schimb, cum ar fi dacă şi pe la noi vaca ar fi considerată sfântă şi s-ar plimba slobodă printre oamenii nemişcați şi legați la ochi? Sau dacă s-ar plimba cămilele deşertului??? Nu, stați! Asta nu-i rău, căci ar avea cine să-i umple de flegme absolut meritate…

  20. Poate spun o erezie dar proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures serveste , in cel mai pasnic caz , comertului Moldovei de peste Prut cu Europa de Vest , in cel mai rau caz unor forte de invazie straine din Est spre Ungaria si Austria .
    Beneficiul pentru Romania in aceasta legatura a Iasiului – Podului Iloaie – Targu Frumos – Pascani – Tagu Neamt – Humulesti – rezervatia naturala Vanatorii Neamtului – lacul Bicaz – Tulghes – secuimea – etc este pentru mine un mare mister .
    Investitia nu strabate , cu exceptia Iasiului , nici un mare oras al Moldovei .Suceava , Bacaul , Piatra Neamt , Roman , Vaslui , Barlad , Galati , Botosani , Onesti sau Focsani n-au nimic cu aceasta investitie .
    Nu leaga Iasiul cu nici un mare oras , exceptie facand orasele Targu Mures , la 5 ore , si Turda , 6 ore ! Strabate zone intinse foarte putin locuite .
    Este o nebunie cum nu am vazut multe in ultimii ani .

  21. Se termina marafaetiii
    https://gandeste.org/general/dan-diaconu-s-au-transat-apele-acum-e-pe-fata-jocul-noi-sau-ei/85011

    Stoparea mafiei manualelor alternative şi introducerea manualului unic taie din veniturile editurilor conectate aproximativ 30%. Dar oferă o puternică gură de oxigen părinţilor! După episodul povestit de taica Ruşanu, nici dracu din PSD sau Alde nu-i va mai da vreodată vreo scutire de taxe filosofului Liiceanu. Iar ipoteza unei paraşutări a vreunui prieten la conducerea ICR rămâne la nivelul de vis umed. Aşadar, ce te faci când simţi că-ţi fuge pământul de sub picioare? No, hai!

    În mare, la fiecare nivel situaţia e similară: sistemul se clatină şi riscă să se prăbuşească. O să vă explic atât cum cât şi de ce.

    Să-l luăm pe procurorul sau pe judecătorul care, brusc, s-au trezit pe cap cu nenorocirea numită „răspunderea magistratului”. Până acum, procurorul îşi permitea să fie ticălos, n-avea a da socoteală decât ălora din sistem care, de altfel, îl şi puseseră pe poziţie. Acum însă, chiar şi cu legea şchiopătând, lucrurile scârţâie rău pentru magistraţi. Ce te faci dac-ai fost ticălos şi, la instanţa superioară, ţi se întoarce cauza la 180 de grade? Păi dacă ăla se ţine de capul tău, cam trebuie să plăteşti. Cum? Simplu: omul poate face plângere la direcţia specializată în investigarea magistraţilor şi la ăia, oricât de penetraţi ar fi ei, tot există riscul să dai peste vreunul „al dracu’”, care să se ţină de capul tău şi să te dea afară din magistratură. Şi-atunci ce faci? Mai apleci urechea la ameninţarea securistului care spune că dă pe post poze cu tine încârligat cu curve(dacă eşti bărbat) sau din aventurile pe sub biroul şefului(dacă eşti femeie)? Nu prea, pentru că ăla n-are decât atât, poze, şi, la o adică, poţi să-l tragi în penal pentru şantaj. Mai degrabă te comporţi corect şi „rişti”, lăsându-l pe securist cu buza umflată.

    Vi se pare puţin lucru? Practic se destructurează o mafie care până acum a funcţionat ca unsă. Corupţia „luptei împotriva corupţiei” se duce de râpă, lăsându-i pe arhitecţii şi membrii ei în fundul gol. Ce va face un Lazărică atunci când va fi investigat de direcţia specializată pentru abuzul comis când cu decizia ilegală de încetare a detaşării lui Hăineală? Va trebui să cam dea cu subsemnatul? Ce va face Codruţa dacă se va redeschide cazul cu nea Ilie? Şi ce se va întâmpla în atâtea şi atâtea alte cazuri? Sistemul va fi realmente destructurat din rădăcină, iar asta le dă fiori pe şira spinării atât insiderilor din sistem, cât şi celor obişnuiţi să-l manipuleze folosind „frâiele”.

    Mai mult, promovarea în sistem se va face prin intermediul unor proceduri transparente, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Securiştii, obişnuiţi să-şi urce cozile de topor direct în vârf, vor avea o nouă provocare pentru că asta nu va mai fi posibil. Şi e teribil de greu s-o iei de jos, mai ales că oamenii ăia fără creier de care ai tu nevoie pentru a influenţa lucrurile s-ar putea să nu se poată califica mai departe.

    Acestea sunt faptele, acestea sunt motivele disperării. Cu legile justiţiei adoptate în forma propusă, sistemul se prăbuşeşte, finanţările ilegale se taie. Fără proptele canci insolvenţă la infinit la Realitatea TV, canci amânări scandaloase ale discutării „problemei portocală”, canci acuze care frizează ridicolul doar pentru a elimina un politician sau pentru a face pârtie unei multinaţionale, s.a.m.d. Exemplele pot continua la infinit. În realitate acesta e motivul pentru care toate jivinele propagandistice ies din vizuinile lor infecte la atac. Ăsta-i motivul pentru care „no, hai!”: nu mai sunt bani, foamea e mare, maţele încep să-nţepe, să ardă! De-aia toţi păduchii, toate reptilele infecte, toţi şobolanii, toate broaştele râioase, toate căpuşele, toate infamele creaturi trăind din sângele altora, au ieşit la lumină fără să se mai ferească. Au ieşit de sub acoperire, sar în „câmpul tactic” în văzul tuturor. De ce-or face asta?, vă întrebaţi. Pentru că nu mai au ce pierde: acum se joacă totul sau nimic! Reptilele infame sunt disperate, au ieşit în strada mare, nu mai stau la pândă. Le e foame, astfel încât şi-au unit forţele şi muşcă haotic din orice şi din orcine. E o rebeliune securistică în toată regula.

    S-au tranşat apele: acum e pe faţă jocul noi sau ei. De-aia ei urlă disperat „no, hai!”. Pentru că nu mai au altă cale. Singura posibilă e lovitura de stat. Sună periculos? ?

  22. Problema este ca la noi mijloacele de informare in masa MINT , ascund adevarul .
    Oameni politici cu raspunderi , care ar trebui sa fie responsabili , mint fara rusine .
    Nu vorbesc de bietul Gotiu – in 2006 cu deliruri gen ” strabunicul lui a servit imparatul , nu l-a tradat ca voluntarii ardeleni din Rusia ” intr-o fituica privata clujeana .
    Ci de oameni care par seriosi , ca Flutur , ministrul lui Basescu .
    Flutur zbiara , impreuna cu deputati si senatori PNL USR mai putin cunoscuti de la Iasi si Suceava , ca bugetul pe 2018 da ” zero lei ” centurii ocolitoare Suceava .
    Minciuna – sunt prevazuti 75 de milioane de lei , deci 12 milioane de euro .
    De ce Flutur , mare sef in regimul Basescu atatia ani , nu a facut nimic concret la Suceava si Radauti in mandatul lui ?

  23. Apropo de minciunile regimului Basescu – Iohannis – crimele lui Iliescu si Nastase pe care Romania le-a platit fiind ” ultima din Europa ” si pe care le are de platit inca ( ceva in genul purgatoriului pacatosului ) multe generatii , Mesia Ciolos , Corrado Catani Kovesi – Macovei samd samd .
    Cine le inspira aceste minciuni ?
    Nu ideologii de la Baneasa ai regimului , dupa tehnici exersate din 1917 ?
    Tehnica minciunii , sa o vedem la lucru in memoriile lui Jukov , scrise sub supravegherea unei numite Mirkina intre 1965-1967 .
    Jukov are o copilarie oribila – spune el – parinti saraci intre saraci ,tatal interzis de sejur la Moscova din 1905 , persecutat de un unchi bogat la Moscova unde era calfa .
    Sa vedem adevarul – taica-sau era croitor la Moscova apoi politist local , cu un salariu de 90 de ruble pe an , plateau impozit ; nici vorba de interdictie la Moscova .
    Unchiul persecutor – fratele mamei , blanar instarit , numit Plikin , il adopta in familie pe Jukov , il plateste 25 de ruble pe luna si-l trimite reprezentant la targul de la Nijni Novgorod la doar 18 ani , Jukov apare in poze impreuna cu toata familia Plikin .
    Numai ca ideologic in URSS patronul era dracul , Jukov trebuia sa innegreasca unchiul .
    Nivelul cultural al generalilor Armatei Rosii – Jukov are doar trei ani de scoala ! in timpul razboiului Stalin ii corecteaza personal greselile de gramatica in textele scrise de el , nivelul cultural al lui Jukov este incomparabil mai mic decat al generalilor germani pe care ii combate .
    Intr-un text de 61 de cuvinte scris de generalul Budionai destinat armatei a 10-a , sunt 29 greseli de gramatica rusa !
    Generalii rusi isi bat colegii – generalul Zaharov iese de la Koniev cu nasul in sange – ” m-a batut nemernicul ” , Jukov nu bate dar insulta grosolan si zdrobeste personalitatea celor cu care lucreaza .
    Nici un general sovietic din anii 1945 – Jukov , Malinovski , Koniev , Golikov , Meletskov , Novikov , Timosenko , Vorosilov , Vasilevski – nu cunoaste o limba straina ; Rokossovski vorbeste poloneza pentru ca taica-sau e polonez .

  24. Londra irita Bruxellesul, prin desprinderea de diplomatia UE inainte de Brexit: Boris Johnson exerseaza la Moscova o partitura extracomunitara

    Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, se afla, vineri, la Moscova, unde împreună cu omologul său rus, Serghei Lavrov, încearcă să depăşească anii de tensiuni din relatiile britanico-ruse. Cu acest prilej, este de asteptat ca reprezentantul Londrei sa exerseze si o partitura diplomatica extracomunitara. Unele accente unilaterale ale MB sunt deja binecunoscute, indeosebi in dosare internationale sensibile, care reclama masura si coordonare. Printre temele anuntate sunt armele nucleare si balistice ale Coreei de Nord, programul nuclear iranian şi viitorul Siriei. Formal, pana cand Brexitul va deveni efectiv, daca va deveni, diplomatia MB ar trebui sa se inscrie in diplomatia multilaterala a UE. Cum regulile comune sunt reguli comune, incalcarea lor de catre Londra, prin manifestarea ca o contraparte, ar putea irita Bruxellesul.

  25. Ce se întâmplă acum e de fapt o luptă contra României , deoarece la cei care sunt puşi la punct prin noile legi se raliază toţi duşmanii mai mult sau mai puţin declaraţi ai României ! :mrgreen:
    PSD, dar mai ales ALDE sunt convinşi că oricâte explicaţii de bun simţ, tehnice şi justificative ar da, alde Chişărău, Goţiu şi alţi rezistenţi la apă şi săpun şi-ar face în continuare numărul pentru care au fost plătiţi anticipat, sau li s-a promis vreo sinecură ceva în caz de reuşită !
    Şi mai caraghioşi sunt cei de la unele ambasade, care deşi n-au habar despre ce este vorba se apucă să-şi dea jos chiloţii în piaţa publică, asemeni ăluia care umbla aşa la agăţat prin tramvaie !
    De la Klemm nu mai aveam pretenţii, dar de la ceilalţi…
    De altfel Ambasada Marii Britanii a spus răspicat că Parlamentul României este singurul îndreptăţit să dea legi după nevoile Statului Român şi nu ale unor găşti ce-şi văd ameninţate privilegiile !
    Începe să semene din ce în ce mai mult ce se întâmplă acum în România, cu ce s-a întâmplat nu de mult în Turcia !
    Mulţi se mirau de numărul mare al justiţiarilor de acolo cumpăraţi de Soroşul lor, un anume Gulen şi care unelteau din ce în ce mai vizibil împotriva Statului ! Se pare că soluţia turcească este singura câştigătoare în lupta pentru independenţa şi suveranitatea naţională !
    Dar poate că luată mai din timp, cum a făcut actuala guvernare , situaţia din România nu va deveni la fel de explozibilă !

  26. Cu parere de rau n-am putut urmari emisiunea lui I. Cristache. Sunt convins ca emisiunea a facut rating prin importanta invitatului si subiectele dezbatute.

  27. Haz…de necaz ! 😉
    Planul P – Planul Azil pentru Bătrâni
    Să zicem că ești un cetățean în vârstă și nu mai poți să te îngrijești singur, iar guvernul zice că nu mai există nici un loc disponibil la azil pentru tine. Deci, ce te faci? Optezi pentru „Planul P de Îngrijire Medicală”.

    Acest plan oferă fiecărei persoane peste 75 de ani un pistol (Planul P) și un cartuș. Primești autorizație să împuști un politician inutil. Acest lucru înseamnă că, pentru tot restul vieții, vei merge la o închisoare, unde vei primi trei mese pe zi, o locuință, încălzire centrală și aer condiționat, televiziune prin cablu, bibliotecă și toată îngrijirea medicală de care ai nevoie.

    Ai nevoie de o nouă dantură? Nici o problemă.

    Ochelari noi? S-a rezolvat.

    Îți trebuie o proteză auditivă, proteză de șold, de genunchi, transplant de rinichi, de plămâni, de inimă, sau operație de schimbare de sex? Totul este decontat.

    Ca bonus suplimentar, copiii pot veni să te viziteze cel puțin la fel de des ca în prezent!

    Și cine plătește toate acestea? Același guvern, care tocmai ți-a spus că nu-și permite să te trimită într-un azil de bătrâni.

    Și în același timp ai scăpat țara de un politician inutil.

    În plus, întrucât ești un deținut, nu vei mai plăti impozite! Nu-i așa că avem o țară mișto?

    Întrucât ți-am rezolvat problema planificării vieții de persoană în vârstă, distrează-te restul săptămânii.

    P.S.
    Acum, de când cu #rezistenţii, aria s-a lărgit considerabil…..

  28. Europarlamentarul german Peter Simon (membru S&D) spune, la RFI, ca actiunile Parlamentului privind legile justitiei sunt „inacceptabile” si califica situatia din Romania drept „ciudata”. El se arata „absolut sigur ca evenimentele din prezent sunt cel putin un motiv pentru Comisia Europeana sa se gandeasca mai bine daca e timpul sa deschida o procedura de infringement”.
    Hm .. hm … e ceva biuzar cu acesti insi de stanga .. Si asta ma face sa ma intreb daca gagii din PS chiar au conarcte cu grurile lor „europene”

  29. Președintele Klaus Iohannis a avertizat că există un risc evident de activare a articolului 7 în cazul României, ca în cazul Poloniei, dacă legile Justiției vor fi adoptate în forma de acum, relatează Hotnews. „Dacă cineva își imaginează ca nu vor exista urmări e pur și simplu căzut din luna”, a spus șeful statului la Cotroceni, la o întâlnire cu jurnaliștii.

    Întrebat, potrivit sursei citate, dacă referendumul e ultimul as din mânecă, Iohannis a răspuns: „Nu e ultimul as pe care îl am”.

    Wow ! Ce de aşi are ăsta în mânecă ?! Şi se mai şi laudă cu ei… ;?) Eu ştiam că numai trişorii procedează aşa , dar după ce ai jonglat cu atâtea case, probabil că devine obişnuinţă !

  30. Statul paralel, pericolul partidului unic si civismul sorosist

    Statul paralel din România acestui deceniu a fost gândit pentru o cauză căreia, la limită, am putea să-i acceptăm și vagi intenții pozitive. Cum ar fi încercarea de a contrabalansa cumva forța unui partid disproporționat de puternic în raport cu celelalte partide de pe eșichierul politic național și, deci, de a preveni riscul apariției unei forme, evident periculoase, de totalitarism. Căci un astfel de partid mamut poate oricând, furat de beția puterii și de slăbiciunile liderilor săi, să tindă a deveni „partidul unic”.

    Pot să înțeleg așadar că, în fața unui PSD acumulând constant peste 40% din voturi, într-o țară cu un sistem electoral de redistribuire finală a opțiunilor populare care amplifică și mai mult această supremație, ducând-o spre 50%, ideea constituirii unor frâne în calea exceselor de tot felul ce ar putea deriva de aici nu este lipsită de sens strategic.

    SUA, dar și UE, tot mai interesate geopolitic de securizarea frontierei estice a Europei amenințată în crescendo de Rusia perfidului Putin, s-au raliat (dacă nu cumva au fost chiar inițiatoarele) acestui plan de fărâmițare și de ținere sub control, prin orice mijloace, a PSD, perceput drept continuatorul în România a partidului comunist și, deci, cel mai predispus (teoretic) a face compromisuri cu Moscova.

    Având la dispoziție instrumentul perfect (Traian Băsescu și lipsa lui de scrupule) pentru a experimenta, într-o țară a UE, soluții de lumea a treia batjocorind voința populară, marii decidenți mondiali au dat undă verde constituirii și, apoi, ranforsării până la cote aberante a DNA. Ba chiar edificării unei alianțe murdare și imorale între această ghioagă și SRI, cu scopul primordial de a stopa dominația PSD și de a crea un sistem ocult de putere. A cărui principală misiune să fie conducerea țării nu pe bază de mandat majoritar ci pe bază de priorități dictate de la Washington și Bruxelles.

    Experimentul acesta s-a dovedit, în timp, un fiasco total. Corupția nu a scăzut (deși tot planul bazat pe binom și pe dosare politice era camuflat sub generoasa flamură a luptei anticorupție) cum nici PSD nu a scăzut în preferințele electoratului (deși i s-a aplicat insistent și cu ostentație stigmatul de partid al penalilor).

    Prezentul ne arată că statul paralel (chiar dacă, poate, bine intenționat la început) s-a transformat, împins de viciile lui antidemocratice, într-un coșmar popular. A compromis, prin abuzuri scandaloase, ideea de justiție independentă. Încrederea românilor în justiție, foarte mare în 2015 (48%), s-a prăbușit în numai doi ani, înjumătățindu-se (24% în noiembrie 2017!). A crescut, în schimb, sentimentul antiamerican. Dezastru pentru inițiatori. Asta s-a dorit? Exclus!

    Surprinzătoare, în această degringoladă cauzată de eșecul lamentabil al planului inițial, este perseverarea în eroare a inițiatorilor. Fie dintr-o orbire politică generată de dezinformare, fie din suficiență megalomanică, fie din dispreț colonialist, SUA continuă să mizeze în România pe armăsarul său bionic, DNA, devenit între timp o gloabă răpciugoasă de strivit furnici sub copite.

    Mai grav chiar decât această înfrățire cu eșecul, care a compromis deja ideea de justiție, este cinismul monumental al Departamentului de Stat american care, prin ambasadorul Klemm, încurajează o formă otrăvită de artificialitate socială în România: civismul sorosist. Lasă contradicția dublei măsuri, proprie farseurilor care nu se mai sinchisesc nici măcar de salvarea aparențelor, că Soros e rău la Washington dar poate fi bun la București; problema de profunzime a trădării americane e încercarea (aproape reușită) de substituire a autenticei (dar încă firavei) societăți civile românești cu niște mercenari ideologici (bine antrenați) cărora le-a fost extirpat sentimentul național.

    Ce este cu adevărat civismul sorosist ne arată, cu tragice pilde, evenimentele ultimelor zile. Este anarhie deghizată în idei luminoase. Este intoleranță deghizată în principialitate. Este violența unei minorități exaltate impotriva majorității disciplinate.

    Tefelistul, exponentul civismului sorosist, se conturează tot mai bine prin juxtapunerea, intr-un portret robot grotesc, a particularităților unor „eroi” ai protestelor recente: lichelismul briantinat al lui Gabriel Liiceanu înfrățit cu neuronii zburătăciți ai bătăușului Sandy, primitivismul legionarist al lui Mircea Cărtărescu îngemănat cu spumele de Bălăceanca ale lui Mălin Bot… Și aș putea adăuga în continuare acestui portret unghiuri, ascuțișuri și tăișuri prin care tot felul de oportuniști, trădători de țară sau, pur și simplu, imbecili, stipendiați sub varii forme de George Soros, rănesc tot ce ating: idei nobile, cauze generoase, compatrioți normali la cap, prezent și viitor.

    Dacă au existat cu adevărat, atunci intențiile pozitive inițiale ale statului paralel au rămas simple proiecte utopice. Ele au fost înghițite rapid de fascinația puterii discreționare. Acum statul paralel există, este consolidat, dar nu mai are nimic pozitiv de oferit țării și poporului. Funcționează doar pentru el, egoist și antinațional. Și rezistă în principal pentru că aceia care ar trebui să lupte împotriva lui sunt lași.

    Uneori, cel mai bun tratament împotriva lașității este o sperietură puternică. Doar așa lașul Traian Băsescu s-a hotărât să ne spună cine e cu adevărat Laura Kovesi și cum a fost arestat Dan Voiculescu, doar așa insiderul și ermeticul Sebastian Ghiță a decis să ofere opiniei publice serialul său de dezvăluiri.

    De aceea mă gândesc că eliberarea de statul paralel ne-ar putea veni, paradoxal, chiar de la susținătorii descreierați pe care el și i-a creat. De la civismul sorosist care și-a stabilit ca obiectiv de etapă anarhia.

    Oare să fie anarhia dorită de tefeliști sperietura de care are nevoie România pentru a-și depăși lașitatea?

    http://www.conteledesaintgermain.ro/statul-paralel-pericolul-partidului-unic-si-civismul-sorosist/05-12-2017#comment-2515

    • Articolul ăsta apărea acum o lună, dar cei de la PSD-ALDE continuă să ignore această, poate unică posibiltate de răspunde cu aceeaşi monedă provocărilor ! Se pare că-şi merită soarta !

      Romania – plantatie americana. De-asta e necesara o iesire masiva in strada !

      Departamentul de Stat al SUA are impresia că se adresează vechilului său de pe plantația România. De-asta este autoritar, arogant, surd la regulile diplomației și indiferent la adevăr. Auzi tu, să dai ordine Parlamentului României să nu voteze niște legi necesare! Și nu oricum, ci pornind de la un set de minciuni propagandistice atât de străvezii încât, ignorându-le, te dovedești nu neinformat, nu indus în eroare, ci, de-a dreptul, trișor de meserie.

      Departamentului de Stat al SUA ar trebui confruntat direct cu poporul român. Cu cel adevărat, nu cu impostori precum Monica Macovei și Cristina Guseth care vorbesc în numele lui fără nicio legitimitate. A, că americanii nu-l bagă în seamă pe adevăratul popor român? Nu-i nimic! Să-i obligăm! Să le sară el în ochi dacă ei întorc capul!

      Ia să avem, duminică de duminică, 100 000 de români pe străzile țării, protestând împotriva statului paralel (personificat de Laura Kovesi, Augustin Lazăr, generalul Dumbravă, procurorii Portocală și Veverița, Ambasadorul SUA la București etc. etc. etc. – cine i-a votat pe ăștia, drace care ne porți sâmbetele, pe cine reprezintă ei?), cerând adoptarea în regim de urgență a noilor legi ale justiției și, mai ales, adoptarea legii răspunderii magistraților, somând ferm SUA să stea în banca ei, să nu-și mai depășească atribuțiile, să le respecte Constituția și demnitatea națională!

      Eu nu spun, precum Codrin Ștefănescu, 500 000 sau 1 000 000 de susținători, în stradă, ai acestor cauze! Doar 100 000, în toată țara. Atât! E suficient! Acolo unde tefeliștii + sindicatele + partidele de opoziție au scos „n” protestatari, PSD să scoată „2n”!

      Vorbesc Klaus Iohannis și Ludovic Orban despre „ciuma roșie” și „penalul Dragnea”? Ne recită, triumfători, din mesajul ofensator al Departamentului de Stat al SUA? Să li se dea replica, de îndată, de către această mulțime de oameni scandând, la puterea a doua, despre „plagiatul lui Kovesi”, „sufrageria lui Oprea”, „casele lui Iohannis”, „dosarele penale făcute de SRI”, „intervenționismul de tip sclavagist al SUA” etc.!

      Sare ambasadorul Klemm să o susțină pe Kovesi în pofida tuturor acuzațiilor oribile, pe care, după atâtea dovezi produse în spațiul public, nu le mai contestă nimeni? Să fie deîndată pancartizat la braț cu Portocală și sărutându-se pe gură cu Soros.

      Ș.a.m.d., ș.a.m.d.!

      De-asta e necesară o ieșire masivă în stradă a celor care nu mai suportă statul paralel! Ca să fie strigate din 100 000 de piepturi adevăruri revoltătoare despre exponenții acestui stat paralel, adevăruri care, altfel, nu sunt cu niciun chip lăsate să ajungă la urechile celor care contează.

      Și mai este necesară această replică de mase, pentru a fi repus în drepturi adevărul electoral: cei 50 000 de tefeliști care par a ne fi acaparat duminicile cu lozincile lor zgomotoase, revanșarde și finanțate cu ce bani?, nu reprezintă în niciun fel România majoritară. Ei reprezintă doar un procent sever minoritar la nivel de țară, iar acest lucru trebuie să se redemonstreze de către majoritate clar, periodic, exact prin mijloacele folosite de cei care o șicanează.

      Dacă nu, aparențele vor căpăta forță de adevăr. Manipularea va înlocui informarea corectă. Iar Departamentul de Stat al SUA ne va anunța în curând că, din rațiuni de parteneriat strategic, articolul 1 din Constituție „Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil” va trebui abrogat.

      Cine a mai văzut plantații suverane și independente?

  31. Radu Humor
    ,,Începe să semene din ce în ce mai mult ce se întâmplă acum în România, cu ce s-a întâmplat nu de mult în Turcia !”

    Inca nu, pana la Turcia mai e cale lunga, deocamdata ne apropiem de exemplul polonez. Sa vedem daca vom ajunge la nivelul lor. Diferenta consta in coeziunea interna diferita a celor doua popoare.
    Oricum, pe mine ma amuza blocajul logic al #maidanezilor internationalisti atunci cand spun ca o eventuala abordare a parcursului polonez ne-ar apropia de…Rusia (sic!). Astia o tin langa, in lipsa de argumente, cu cliseul pericolului rusesc, din orice punct de vedere. Pai cum vine asta, din moment ce Polonia este cel mai mare adversar al Rusiei ? E adevarat ca exista in societatea poloneza si puternice resentimente antigermane care sunt pe deplin de inteles.
    Nici romanii nu au dus-o mai bine aliindu-se cu nemtii. De ce ar fi altfel in prezent, sau, mai ales, in viitor ?

  32. ursu lupu spune:
    DECEMBRIE 22, 2017 LA 9:53 AM
    ,,Poate spun o erezie dar proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures serveste , in cel mai pasnic caz , comertului Moldovei de peste Prut cu Europa de Vest , in cel mai rau caz unor forte de invazie straine din Est spre Ungaria si Austria .”

    Ati fost supersimpatic. Adica vreti sa spuneti ca eventuale forte de invazie se deplaseaza pe autostrazile inamice, tinta sigura pentru avioanele dotate cu instalatii radar si/sau rachete aer – sol inteligente ?
    Cu ce vin acele forte osile, stimate coleg ? Cu autoturisme Volga ? Din cate stiu, tancurile si mai ales fortele aeropurtate se deplaseaza aproape pe oriunde. Chiar va imaginati ca Austria ar putea fi atacata prin traversare terestra a Romaniei ? Pana cand fortele din Rasarit ar ajunge la granita Austriei, DACA ar ajunge vreodata, fiti convins ca trupele NATO ar avea cel putin doua ore timp si de schiat si vreo ora de o gustare la gura semineului. (Z)
    Apropo, aveti o cat de minima pregatire militara ?
    Nu va suparati, dar la glume involuntare, de regula, raspund cu altele absolut voluntare. 😉
    ..Sa aveti Sarbatori Fericite si va sugerez sa va ganditi la miracolul Nasterii, nu la razboi. Chiar daca ziua de 25 dec a fost patata si umbrita cu o crima impardonabila de noua putere de la Bucuresti instaurata in 1989.

  33. Aud, siderat, procurori spunand ca Revolutia din Decembrie 1989 nu ar fi fost, de fapt, o revolutie. Culmea, desi ani de zile toti revolutionarii lu’ peste prajit (multi dintre ei simpli infractori care au devastat sediile PCR) au sustinut sus si tare ca a fost o revolutie adevarata in care ei s-au luptat cu…chiar, cu cine s-or fi luptat ?
    In fine, daca acesti semianalfabeti in stiinta Dreptului fac o asemenea afirmatie, rezulta ca in urma cu 28 de ani s-a desfasurat o lovitura de stat ilegitima, prin urmare, ar trebui sa se revina prin reset la situatia constitutionala de dinainte de acel moment, toti revolutionarii deposedati de drepturi, iar dosarul revolutiei ar trebui inlocuit cu dosarul prezumtivei asasinari a sotilor Ceausescu. Va dati seama la ce aberatii mentale (con)duc ura si incompetenta si dorinta oarba de a-l incrimina, cu orice pret, chiar si cu pretul instrumentarii unui dosar eminamente politic (vizibil si de pe Luna) , pe Ion Iliescu ?
    Cred ca dreptacii si-au pierdut pur si simplu mințile.
    Ce face, in acest context, colegul d’Artagnan ? Nu ofera opozitiei un cat de mic sprijin ideologic , pentru compensarea, cat de cat, (a) uriasului dezechilibru politic actual ? (Z)

  34. ROMAN EPISTOLAR CONTEMPORAN

    ”Dragă Căline, eu îmi asum bunele şi relele mandatelor mele! Domnul Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu atacă, nici mai mult, nici mai puţin, folosirea instituţiilor statului în lupta politică în timpul mandatului meu. Greşit! Eu nu am folosit niciodată instituţiile statului în lupta politică. Nu susţin că am reuşit să construiesc un stat perfect, dar, cu certitudine, am construit un stat pe care nu v-aţi mai putut urina” ( Băsescu Traian , fost președinte care vorbește despre urinat în cunoștință de cauză căci știe ce înseamnă presiunea teribilă în niște rinichi greu încercați de șprițuri înnodate… și care „nu a folosit niciodată instituţiile statului în lupta politică” … decât pentru Năstase… și Voiculescu… și Șereș… și Remeș… și Rușanu… și Pantiș… și Babiuc… și Chiuariu… și Dragnea…da’ pentru Mircia Gutău, nu, în nici un caz, că acolo chiar n-a știut Livia Stanciu ce-și dorește el și l-a băgat la pârnaie din proprie inițiativă, crezând că-i face lui o plăcere )

    Dragă Traiane „… după 11 ani de la «bilețelul roz», azi îi dau dreptate lui Tăriceanu și îi apreciez poziția curajoasă, constantă și argumentată în favoarea reinstaurării democrației și împotriva abuzurilor pe care le comit în România, reprezentanții puterii oculte a serviciilor secrete și a(i) justitiei de tip «câmp tactic». Viața nu încetează să ne ofere șansa de a învăța din greșelile trecutului…” dintre care tu, Traiane, ai fost nu numai cea mai evidentă, ci și cea mai rușinoasă… că nu mi-a fost ușor să mă afișez cu tine, să te car acasă de la cârciumă, să-ți pun pungi cu gheață pe chelie, să-nțeleg la ce naiba te uiți cu ochii ăia împrăștiați, la sticla de Chivas Royal sau la decolteul meu , să-ți aduc zeamă de varză la prima oră, ca să te poți ridica dintre perne și să-ți iau apărarea în toate emisiunile televizate deși știam că ăia au dreptate absolută… Dar după 11 ani îmi dau seama că nu tu ești un bărbat adevărat, cum îmi place mie, ci Tăriceanu e genul meu ! Idiotule, dacă nu-mi pierdeam timpul cu tine poate că aveam o șansă măcar când s-a hotărât Călin să se însoare a patra oară! ( Udrea Elena, fostă săritoare cu parașuta, fostă candidată la președinție, fostă „blonda de la Golden Blitz” , femeia totală care totuși are nevoie de un bărbat care s-o apere de ăia care vor s-o vâre la pușcărie, și nu doar să se-mbete praștie de supărare când se întâmplă nenorocirea)

    Dragă Elena, tu să ne te orientezi cumva către Klaus , căci „…până la urmă, trebuie trasă … concluzia că el face exact aceeaşi greşeală pe care a făcut-o predecesorul său, Traian Băsescu, de a folosi aceste forţe represive ale statului pentru a tranşa lupta politică, pentru a-şi elimina adversarii, pentru a distorsiona, prin distribuirea de ştiri false, percepţia publică. Şi o face amplu şi grosolan. Am văzut că adoptă exact acelaşi stil de a face politică cu cel al lui Traian Băsescu. A menţinut, a preluat exact aceleaşi metehne de la Băsescu, mai puţin, sigur, calităţile lui”… iar când spun „calitățile lui” chiar nu știu care sunt alea , dar vreau să fiu politicos .( Călin Popescu Tăriceanu, care a aflat cu stupoare, după 11 ani, că Elenei Udrea îi pare rău că a dat bilețelul roz la presă… și care constată, pe propria lui piele, că și-n politică e ca-n viața de zi cu zi : „qui s’aime se taquine”, cum s-ar spune… )

  35. Dupa 28 de ani de la “Lovilutia” Romana – doua cauze explicative: Fostul PCR, un fals partid de masa, si rolul contradictoriu al fostului DSS

    Cei 28 de ani care au trecut de la evenimentele din 1989 ne-ar putea tenta sa spunem ca e mult de atunci, pentru a mai dezgropa mortii, ca mai bine ne-am ocupa de cei vii si de viitor… S-ar putea sustine si faptul ca stingerea emotiei colective de atunci a lasat locul pe agenda altor emotii, globale, mai vii si mai preocupante: apocalipsa climatica, pe care ne-o facem cu mainile noastre, insurgenta nationalismului si protectionismului presedintelui american, Donald Trump, pericolul nuclear si balistic al presedintelui nord-coreean Kim Jong-Un, statutul unilateral al Ierusalimului, terorismul international, pus sub steag strain etc.

    Trei categorii de oameni raman insa neclintiti in cercetarea cauzelor si responsabilitatilor privind victimele “Revolutiei”. Primele doua categorii sunt magistratii si istoricii, care sunt si metodici – iar departarea de evenimentele de atunci ii ajuta pentru a vedea mai bine tabloul de epoca si a face judecati la rece, cat mai obiective. De fapt, aflarea adevarului este datoria lor. A treia categorie sunt oamenii care au avut de suferit emotional de pe urma schimbarii violente de putere si de sistem, in timpul careia au fost ucise sau ranite persoane care le-au fost dragi. La aceasta ultima categorie, este de inteles ca emotiile personale nu se vor stinge niciodata si, prin urmare, au toata indreptatirea de a face mereu recurs la memorie.

    Deja procurorii au dat un raspuns, ca in 1989 nu a fost revolutie, ci o lovitura de stat (un secret al lui Polichinelle, nu numai pentru romani, dar si pentru strainatate), si ca nu a existat nicio clipa un vid de putere. Daca totul a inceput cu o lovitura de stat, ceea ce a urmat, perioada pe care am denumit-o tranzitie, care s-a incheiat cand am intrat in NATO si UE, a fost fara indoiala o revolutie politica, economica si sociala. Revolutia a insemnat schimbari fundamentale, de tip occidental, in baza si suprastructura societatii. Au fost implementate statul de drept, drepturile omului, multipartidismul, pluralismul economic, democratia sociala.

    La randul lor, istoricii au luat la analizat in amanuntime doua lucruri despre comunismul romanesc, care ii inspaimantau pe occidentali si ii faceau foarte sceptici in privinta caderii sau doborarii comunismului in Romania. Dar aceste doua lucruri s-au dovedit sa fie pana la urma cu dus si intors, care au contribuit si la ascensiunea, dar si la caderea comunismului. Este vorba despre teza “partidului de masa”, cu care fostul PCR nu numai ca se lauda, dar era chiar si o realitate, cu cele 4 milioane de membri de partid, si despre rolul contradictoriu al fostei securitati, al fostului DSS. Partidul de “masa”, “unit” si “disciplinat” a fost doar in propaganda comunista. In 1989, nu numai ca cei 4 milioane de comunisti, pe hartie nu si in convingeri, nu au sarit in ajutorul ceausismului si comunismului, dar ei au fost si cei care, uniti prin cugetul romanesc si disciplina muncitoreasca, nu comuniste, au fost in primele randuri ale revoltei populare.

    Cum de a fost posibil? Dupa sfarsitul tragic al evenimentelor anticomuniste din 1956, anticomunistii romani au invatat lectia ca sistemul alogen comunist nu poate fi doborat decat din interior, prin infiltrarea si lovirea lui in punctele nevralgice, la momentul oportun. In acest scop, trebuiau doar controlate cat mai multe si mai de varf posibil pozitii din partid si din bazele sale de putere, si asteptata cu rabdare imprejurarea cea mai propice, care avea sa vina sub forma unei maxime slabiciuni interne si izolari internationale, cum s-a si intamplat.

    Asa s-a explicat asaltul asupra intrarii in PCR, fuga dupa carnetele rosii, care a dus la dilatarea si transformarea partidului unic intr-un fals “partid de masa”, care a dat iluzia de atotputernicie, care l-ar fi inconjurat si urmat neabatut pe liderul suprem. Aceasta iluzie a stat la baza scepticismului european si international in privinta sanselor de reusita ale unei lovituri de stat, revolte populare sau revolutii anticomuniste. Falsitatea “partidului de masa”, care era o forma fara fond, dupa cum s-a dovedit in focul evenimentelor decembriste, i-a fost fatala sistemului comunist.

    Ceausismul si comunismul au primit lovitura de gratie in dimineata zilei de 22 Decmbrie 1989, din partea cui s-ar fi asteptat cel mai putin. Muncitorii de pe marile platforme industriale din Bucuresti doar in teorie alcatuiau “partidul clasei muncitoare” si “dictatura proletariatului”. Dar ei, in practica, in acea zi, care avea sa fie ultima a comunismului din Romania, sub conducerea liderilor politici si sindicali ai vremii, anticomunisti care au iesit brusc din clandestinitate, s-au indreptat spre C. C. si l-au pus pe fuga pe dictatorul comunist.

    Atunci, in momentul imediat urmator caderii lui Ceausescu, despre care acum putem sa spunem ca a fost si varf si baza, s-a intamplat ceva neasteptat si nemaiintalnit, povestea “partidului de masa” s-a risipit ca un fum, iar sistemul s-a naruit precum o constructie din piese de joc de domino. Atunci, ceea ce candva fusese fuga dupa carnetele rosii, s-a transformat intr-un fenomen opus, fuga de carnetele rosii. Aceasta a fost una din caracteristicile “lovilutiei” (termenul merita consacrat) anticomuniste din Romania.

    O a doua caracteristica a constat in rolul contradictoriu al fostei securitati. Cand Ceausestii au fost intrebati, la proces, cine erau cei nevazuti care dezlantuisera o canonada cu arme de foc, din locuri ascunse, careia i-au cazut victime multi civili si militari, raspunsul a fost: “Securitatea!”. Azi, stim ca un asemenea fundal de impuscaturi este menit sa creeze diversiune si dezorganizare (a unor posibile riposte), si ca poate acompania schimbarile violente de putere si de sistem.

    Tot post-factum, am aflat ca rezistenta sistemului comunist a fost mult supraevaluata. Dar, atunci, incertitudinile si riscurile erau mari, si nu se putea actiona altfel decat asa cum s-a actionat. Esecul ar fi insemnat inasprirea robiei poporului roman si represiune sangeroasa la scara mare. Regimul ceausist si comunist era atat de urat si de infricosator incat nu putea fi rasturnat decat printr-o diversiune perfecta, care sa duca cu certitudine la efectul scontat, doborarea dictaturii si obtinerea libertatii.

    Cand ultimul sef al fostului Departament al Securitatii Statului, generalul Iulian Vlad, a fost intrebat cine tragea (se spunea ca “in populatie”, si au fost intr-adevar peste o mie de morti, ca “victime colaterale”, potrivit unei expresii politicianist-militarise americane de trista celebritate, in urma bombardamentelor NATO din fosta Iugoslavie, desi scopul real din “Lovilutia Romana” era de diversiune si derutare a sistemului totalitar comunist), raspunsul a fost tot acelasi: “Securitatea!”.

    In opinia mea, in evenimentele decembriste, in urma carora ne-am obtinut libertatea, desi totul se putea termina si extrem de urat, a fost o lupta indirecta, neangajata si nedeclarata, cu mijloace preponderent de razboi psihologic, informational si imagologic, intre Inteligenta si Forta, din care prima a iesit victorioasa si o data cu ea si Romania. Am insulta ideea de intelligence sa credem ca generalul Iulian Vlad si elita DSS erau fanatici ai ceausismului si comunismului, ca nu stiau ca acestora le sunasera ceasul.

    Dar pentru niste militari de intelligence patrioti, si generalul Vlad era cu certitudine primul si cu prisosinta printre acestia, altfel evenimentele nu ar fi urmat cursul cunoscut (sa nu uitam ca la Timisoara a fost represiune armata si ca ea se putea repeta si in Bucuresti), era extrem de important ca schimbarea de putere si de regim sa se termine cu pierderi militare si civile cat mai mici. Succesul Revolutiei care a urmat confirma nu numai justetea Caii, ci si a Mijloacelor, iar Generalul Iulian Vlad isi merita, alaturi de ceilalti actori politici si militari proeminenti ai evenimentelor din 1989, cinstirea si respectul Romanilor.

Lasă un răspuns