Despre varsta conducatorilor

Exista oare o corelare intre varsta conducatorilor si performanta guvernarii? Nu neapărat, cred. Depinde insa care sunt obiectivele guvernarii si cele ale conducatorilor respectivi. Daca sunt militare, politice sau economice. Daca sunt pe termen scurt sau pe termen lung. Alexandru cel Mare era tanar. Chiar si Napoleon era relativ tanar. Churchill, Charles De Gaule,  Roosevelt erau in varsta. La fel, Adenauer sau  Schuman.

In ultimul timp, mai ales in Europa, au fost alesi multi conducatori  tineri. Dintr-un punct de vedere este bine. Dar, este evident, ca in Europa, exista acum o puternica criza de lidership.

Ce se intampla, in timpul asta, in China? Din cei 25 de membri alesi in Biroul politic la recentul congres chinez, doar 4 au varste sub 60 de ani. Ceilalti , varste peste 60 de ani. Explicatia tine si de o anumita politica a cadrelor si de trecerea succesiva prin posturi locale pana se ajunge la varf.

Ce se intampla in SUA? Varsta medie a membrilor Congresului este de 57 de ani iar varsta medie a senatorilor este de 61 de ani.

Cum este la noi?… Sigur, valoarea nu depinde de numarul anilor. Dar nici lipsa de valoare.

PS La noi in familie, „seful” echipei este mai tanar…

15 gânduri despre “Despre varsta conducatorilor

  1. Intotdeauna va preocupa subiecte majore, nu va pierdeti in maruntisuri ca alti „lideri”, indiferent de spectrul politic.
    „Omul sfinteste locul”, de aceea e asa importanta educatia si promovarea tinerilor pas cu pas, fara scara de pompieri.
    Am sa arat si celorlati cititori cum ati aplicat dvs. in practica aceeasta idee.
    In calitate de Prim Ministru, ati initiat programul BSGR(Bursa speciala Guvrnul Romaniei), in scopul selectionarii(pe baza de concurs extrem de selectiv) a unor tineri cu performante academice, care sa invete la cele mai prestigioase universitati din lume, iar dupa absolvire, sa fie angajati ca manageri publici in administratia locala si centrala.
    Alegatori dogmatici si cu prejudecati, manipulati de clica ExPiratului, v-au indepartat de la putere, v-au trimis dupa gratii ca sa scape de un om politic redutabil, iar la putere s-a asezat unul mic,chiar pitic….da, e vorba de Boc, care a anulat tot ce ati facut bun dvs prin programul BSGR.
    Absolventi cu licenta, masteraate si doctorate au fost respunsi de la orice angajare, pentru a face loc celor asemenea iubitului fiicei Basescu(Ah, iar blestematul nume al Romaniei, Elena!), propus pentru Ambasada de la Paris!!!
    Cunosc isrtoria programului BSGR de fiul meu, calificat si educat in SUA, dar care, alaturi de toti ceilalti colegi, au fost „promovati” de regimul Basescu&Boc cu un sut in partea dorsala. In prezent, majoritatea grupelor de absolventi,lucreaza in Europa si SUA, dupa ce Statul roman a platit multe milioane de dolari/euro pe educatia lor in strainatate. Calificam tineri talentati pe banii nostri ca sa-i foloseasca altii….
    Asadar, nu va opriti, d-le Nastase, continuati sa puneti pe hartia digitala ceea ce stiti, poate vor fi preluate de cineva, vreodata…..daca nu, ne meritam soarta…

  2. In urma intervenției Departamentului de Stat al S.U.A., Parlamentul Romaniei a decis ca Romania să devină stat federal.

    Noua configurație socio-politica se va numi Statele Uimite ale României și în componența acestora vor fi: Statul De Drept, Statul Paralel, Statul Paralel Cu Cel Paralel, Statul Degeaba, Statul Cu Părinții Până La 50 De Ani, Statul La Coada (aici e și provincia Statul În Coloana), Statul Pe Gânduri și Statul Capră.
    Se poarta negocieri şi pentru aderarea Ținutului Secuiesc, care se va numi Statul În Gât.

  3. Azi ați avut o zi inspirată!
    – „Sigur, valoarea nu depinde de numarul anilor. Dar nici lipsa de valoare.” Eram de 13 – 14 ani când așteptam vinerea să cumpăr „Contemporanul” ( 50 de bani!), unde, pe pagina a 2-a, îl găseam pe TUDOR MUȘATESCU și cele 10 mușatisme săptămânale. Mulțumesc!
    – „La noi in familie, „seful” echipei este mai tanar…” V-ați atras încă câteva mii de simpatizanți! O mică demonstrație a nivelului de educație de bază. Felicitări!

  4. Dacă suntem atenţi la comportamentul celui mai mare om de/în stat din România, ai putea crede că ar trebui să fie mult mai tânăr ! Ca să nu-şi lipească imediat augustul posterior, ba de o operă a lui Brâncuşi, ba de un scaun, în timp ce se reculege la catafalcul unui Rege ! :mrgreen:
    P.S.
    Să fie ăsta un semnal că-l lasă Puterile ?
    Celelalte… 😉

  5. Spuneati foarte frumos ca valoarea nu depinde de numarul anilor insa, din punctul meu de vedere „trecerea succesiva prin posturi locale pana se ajunge la varf”, este determinanta. Acest fapt se intampla peste tot din china pana-n SUA. Se intampla si noi cu multi ani in urma.
    Constat cu amaraciune ca toti „specialistii” din USR, mai toti veniti, din vest, din posturi bine remunerate, acasa isi arata adevaratul profesionalism si fata, jalnic.

  6. Cand esti tanar , esti neexperimentat , nu ti-ai desavarsit educatia , esti lipsit de intelepciune si uneori chiar de ratiune si tinzi sa te supraevalezi . Din acest motiv faci foarte multe greseli …
    Mi se pare un pic impotriva firii ca oameni tineri sa ajunga in functii de mare raspundere . Acest lucru s-a putut vedea cu ochiul liber in Romania : Boc , Ponta , MRU , Kovesi , etc.

  7. Nu stiu dv cum vi se par dar mie mi se par insultatoare atat pentru Rege , cat si lipsite de respect fata de Dumnezeu , zecile de cruci facute de cei ce trec prin fata sicriului .
    Maimutareala lamentabila , comparabila cu aplauzele la inmormantari copiate de damboviteni de la RAI UNO si RAI DUE .
    Se opreste bizonul de Dambovita in fata sicriului si incepe – o cruce , doua cruci , inca una si inca una si inca una … iti vine sa intri tu acolo si sa-l scoti de acolo cu … in … – si nimeni nu spune nimic !

Lasă un răspuns