Invatam sau imitam? O paralela Romania/China

In urma participării recente la reuniunea de la Shanghai, in calitate de membru al Boardului de consultanti internationali ai Institutului de studii internationale,  am incercat sa fac o paralela intre evolutia Romaniei si cea a Chinei după 1989 (Piata Tiananmen in China si evenimentele din decembrie, acelasi an, de la Bucuresti). Ce s-a intamplat in aproximativ un sfert de secol in tarile noastre? Sigur, sunt constient ca Shanghaiul are o populatie ceva mai mare decat cea a Romaniei iar cele 1,4 miliarde de chinezi inseamna cam de 70 de ori populatia Romaniei.

Am vazut, in acest an, la Shanghai, un oras complet modernizat, cu patru randuri de centuri ocolitoare pentru cele cinci milioane de masini, am vazut zeci de zgarie-nori (intre ele, primele trei, ca inaltime, din lume), noduri de circulatie cu trei niveluri distincte, masinile cele mai moderne, asamblate in China, pietonii citind in mers diverse lucruri pe smart phonurile lor…Am vizitat complexul expozitional din Shanghai – evident cel mai mare din lume – cu 500.000 de metri patrati, unde, anul viitor, se va realiza o mare expozitie internationala pentru import, in vederea cresterii consumului intern in China  dar si pentru a se pune la curent, chinezii, cu produsele cele mai performante tehnologic din lume.

Cum a fost posibila aceasta dezvoltare? De la situatia in care China reusea doar sa ofere un bol de orez cu legume, zilnic, si cate patru nasturi pntru tunicile celor un miliard de chinezi, apoi de la indemnurile lui Deng Xiaoping („imbogatiti-va”), de la casele de toleranta din perioada interbelica, de la coruptia si tradarile  traditionale, la un sistem in care totul are „caracteristici chinezesti” (socialismul, diplomatia, etc), inclusiv economia de piata dar si democratia. Desi acest din urma termen nu prea este folosit. In Asia, in general, sunt precumpănitoare responsabilitatile individului fata de stat, punandu-se mai putin accent pe drepturile sale. China si-a construit, in permanenta, conducatori puternici – Mao, Deng iar acum presedintele Xi Jinping. Acesta din urma a reusit sa continue accelerat dezvoltarea Chinei si a schimbat orientarea lui Deng (predominanta spre interior) intr-o abordare dinamica spre exterior, China fiind constienta ca in viitor va avea nevoie de noi resurse naturale (intre timp, China a devenit principalul partener comercial al Africii). Astfel, a apărut proiectul Belt and Road, inspirat din Drumul mătasii  si care inseamna 900 de proiecte, in valoare de 900 de miliarde de dolari, proiect care sa implice 65 de tari, acoperind cam 70% din populatia planetei, 3/4 din energia planetei si 28% din PIB-ul global (aproximativ 21 de trilioane de dolari). Deja acest proiect a generat in ultimul an, 180000 de noi locuri de munca si impozite si taxe de 1,1 miliarde de dolari in tarile in care s-au realizat astfel de investitii. In felul acesta, China a ajuns de la un statut de semi-colonie, de la un razboi devastator, de la saracie si tensiuni sociale, la posibililatea de a cumpăra mari companii occidentale (Volvo, etc), mari cluburi de fotbal dar si hotelul simbol din New York, Waldorf Astoria. In aceste conditii, presedintele Chinei a fost invitat ca un guru mondial, sa vorbeasca la Davos (Romania de cand nu a mai fost invitata?). Asa poate fi citit mesajul presedintelui Xi, la recentul Congres al PCC, in care afirma: „Este timpul pentru noi sa ocupam un loc central in lume”.

In acelasi timp, China dezvolta si o noua strategie spre Europa centrala si de est. Formatul 16+1 inseamna 16 tari din Europa centrala si de est, luate in vrac, inclusiv Romania si care organizeaza diverse intalniri, pe sectoare, cu reprezentantii Chinei („1”), inclusiv intalniri la nivel inalt. Recent, a avut loc o astfel de intalnire, la Budapesta, la nivel de premieri. Ghiciti care tari, din cele 16, au fost reprezentate doar la nivel de vice-premier? Ati ghicit – Albania si Romania!!! Asta, in conditiile in care este clar ca fondurile europene, in urmatorii ani vor scadea spectaculos si doar fondurile Chinei vor putea compensa aceasta scadere. Cel putin asa gandesc ungurii, polonezii, cehii, sarbii.

In urma cu cateva decenii, relatiile Romaniei cu China erau exceptionale (vezi momentul 1968 dar si vizita mea in timpul epidemiei SARS, din 2003). Acum liderii chinezi au devenit mai pragmatici (era o vreme cand unul dintre ei, la Bucuresti, recita, in romana, din Eminescu), iar locul Romaniei a devenit ne-semnificativ in schimburile economice. La Shanghai, nu exista nici macar o singura firma romaneasca care sa aiba reprezentanta iar in „topul” firmelor romanesti de export in China figureaza, pe primul loc, o companie care exporta cupru!

Zilele acestea, premierul Canadei, dupa presedintele american, a vizitat China. Schimburile bilaterale au depasit 90 de miliarde de dolari.

De ce s-a ajuns aici? Nu analizez aici cauzele geopolitice – evolutiile internationale, modelul actual al sistemului international, situatia interna din SUA – conducerea americana devenind prizoniera propriului sistem de „democratie” pe care l-a exportat ani de zile in tarile in dezvoltare, involutiile din Europa, noul profil global al Rusiei, etc). Este clar insa, revenind la situatia noastra, ca Romania este intr-o criza grava de conducere. Lipsa de liedership se remarca in pozitia fata de marile puteri, in pozitia fata de UE, in pozitia fata de  vecini. Dar si in conducerea vietii economice si politice interne. Haosul, tensiunile politice si sociale, acceptarea violentei verbale si fizice, cresterea criminalitatii, scaderea calitatii actului de legiferare,  indecizia in actul de guvernare,obsesiile maniheiste, preocuparea pentru scandal, scaderea interesului pentru educatie si cultura se asociaza cu comportamente de imitare (Titu Maiorescu vorbea despre „forme fara fond”), de tipul „occupy”. Frustrarile liderilor de tipul „enfant mal aime” se exprima in cumpărari excesive de arme, in incercarile de a fi „mai catolici decat papa”, in slugarnicia in fata cancelariilor straine. Rezultatul? O tara in care a scazut dramatic increderea in stat, in institutii, in viitor. Cu batul DNA pot fi condusi doar sclavii. O tara civilizata isi modernizeaza legile si insthitutiile, isi aduce la zi Constitutia si invata din greseli. China a progresat pentru ca a invatat din greselile sale dar si din greselile tarilor in tranzitie.

Deocamdata, avem in China un socialism cu caracteristici chinezesti, o economie de piata cu caracteristici chinezesti, o diplomatie cu caracteristici chinezesti. In viitor s-ar putea sa avem chiar si o lume cu caracteristici chinezesti.

Si pentru Romania, in prezent, ar fi  important insa ca strategiile nationale sa fie „cu caracter romanesc”.

 

 

29 de gânduri despre “Invatam sau imitam? O paralela Romania/China

  1. D-le Nastase,

    Am citit fara respiratie articolul dvs si mi-au venit lacrimuile!…
    Acum il recitesc si cu siguranta o sa-l mai recitesc de vreo 10 ori, de fiecare data cu aceeasi placere si emotie.
    Rar mi-a fost sa citesc o analiza de politica comparata, despre realitatea politicii romanesti , atat de vasta si atat de concisa ca in articolul dvs!
    In acelasi timp, analiza si solutiile sugerate reprezinta o dovada clara ca sunteti un adevarat mare patriot, nu numai un intelectual rasat.
    Este de un pragmatism extraordinar si renuntati la orice forma de dogmatism ideologic in favoarea rezultatelor concrete, tinand cont de un scop care este esential pentru Romania; un trai mai bun pentru fiecare, nu numai pentru o minoritate, bazata pe valoarea adevarata si nu inventata, un mediu placut si util, o infrastructura moderna, o societate pacifista, o justitie corecta, fara abuzuri( le cunosc dupa 5 procese civile si penale in 11 ani ca justitiabil abuzat in calitate de reclamant). Toate apar in sinteza dvs care m-a emotionat atat de mult.
    Ceea ce regret enorm, este dogmatismul ideologic al majoritatii populatiei ma, care sa spijine nipulate(chiar si cativa cititori de-ai dvs ) in dauna pragmatismului. Acest dogmatism ideologic a determinat promovarea unor nulitati politice gen Basescu & camarila sa sustinute de „inteligentsia” spurcata care a spriinit „democratia” de dreapta si lupta contra unui mort, comunismul, aservirea intereselor romanilor prin slugarnicia fata de diversi parteneri externi, indepartarea unor oameni valorosi din politica cu mijloace mafiote(inclusiv condamnarea dvs, in timp ce ExPiratul Basescu ranjeste pe la diverse posturi TV cat de destept a fost si a scapat necondamnat de „justitia independenta”,dupa atatea faradelegi).
    Asa cum am prognozat de cand ati fost condamnat de „justitia (in)dependenta” Macovei, nu mai aveti sanse pentru o noua viata politica, dar ca adevarat patriot si cu mintea,educatia si experienta dvs, de ce nu va implicati in formarea unor tineri care sa devina liderii adevarati in viitor si nu papuse manipulabile de mai toti partenerii strategici si nestrategici ?
    In caz ca da, fiti absolut sigur ca veti gasi foarte multi suporteri voluntari care sa sutina sub diverse forme un asemenea scop nobil?
    Si daca timpul nu va permite, ati accepta sa deveniti mentorul unei asemenea miscari nationale ?
    Ma intorc sa mai recitesc cu aceeasi emotie articolul dvs….

  2. Felicitari inca o data, d-le Nastase. Ne mangaie recunoasterea dv de catre gazdele chineze si ne intristeaza ca nu mai avem oameni de calibrul dv la conducerea tarii. Suferim la mana unor oportunisti de carton, lipsiti de educatie, cultura si competente profesionale, Probabil o consecinta a brain-drain-lui ce a cam secatuit societatea romaneasca de valori care sa-i ofere leadership de calitate. Cat despre patriotism. nici vorba ca nu e politically correct.
    Solutia: inapoi la ‘fundamentale’!

  3. Nici una nici alta ! Ramanem in moarte clinica ! Doar scandal,hotie si mizerie,…dupa 27 de ani de asa-zisa democratie !

  4. Pentru mine ca roman este onorant sa am un conational in Boardul de consultanti internationali ai Institutului de studii internationale de la Shanghai. Am pierdut un partener strategic, prieten al Romaniei, intotdeauna gata sa ne sprijine. Din pacate diplomatia romana este in cadere libera, in timp ce pragmatismul chinezilor uimeste o lume intreaga. Este dureros, avem o singura viata si constatam ca in ultimii 20 de ani Romania a stagnat sau a facut pasi marunti, in timp ce altii sunt din ce in ce mai departe prin conceptul o tara doua sisteme care se doveste viabil.

  5. Chinezii n-au avut :
    – un Basescu care sa blocheze mari investitii pentru ca sunt incepute de Nastase
    – un USR
    – o minoritate needucata in plina Capitala ( bravo lui Alina Mungiu care vorbeste de ” protestatari ” , fara nici o notiune de stat de drept , incitati de ” ziaristi ” stipendiati in dosarul Rosia Montana ) .

    Ei au o conducere cu orientari pe termen lung , urmarite riguros .
    Ceva asemanari cu regimul inaugurat de Basescu in Romania sunt evidente in ” Jukov ” de Jean Lopez .
    Jukov este convocat in 1937 inainte de a fi numit comandant de grup de divizii ( asa i se spune ) – cade insa in vagonul Statului Major de la Slutetsk pe generalul Golikov : ” ai rude dusmani ai poporului arestati ? Nu stiu , nu am legaturi cu rudele indepartate . Mama si sora mea sunt colhoznice .”
    Jukov ascunde soarta cumnatului , rus alb impuscat de bolsevici in 1922 , NKVD-ul si Golikov nu stiu .
    De ce ai organizat o cina pentru Ubrenovici ? ( general impuscat cu Tuhacevski ).
    Cum sa fii stiut eu ca Ubrenovici era inamic al partidului ?
    De ce ti-ai botezat fiica ?
    E o minciuna ! Jukov e rosu de indignare .
    Jukov isi vede colegii arestati si impuscati , unul dupa unul – in armata sovietica e o teroare teribila , se denunta unul pe altul , generalii ingroziti isi ofera caii cadou comisarilor politici , sperand in bunavointa lor . Corpul generalilor rusi , care numara doar 7 % ofiteri cu studii superioare , imensa majoritate fiind de origine taraneasca , este decimat .
    Jukov denunta , ca toti ofiterii sovietici , un coleg , in speta pe generalul Egorov ( impuscat in 1939 ) : ” partidul lui Lenin si Stalin ne cere sa fim cetateni onesti . De aceea vreau sa spun ce mi-a transmis generalul Tiulenev referindu-se la o discutie cu Egorov – Lenin e un aventurier in serviciul germanilor ” .
    NKDV aresteaza , printre mii de ofiteri , pe viitorii maresali Rokossovski – torturat bestial , nu-si amintea mai tarziu unde si-a pierdut dintii , si Malinovski ! – eliberati mai tarziu , fara sa stie niciodata de ce au fost arestati , nici eliberati .

  6. Din neferiricire poporul nostru trece printr-o perioada /eroica/ unde morala (crestina?) si lupta impotriva bunastarii sunt la mare pretuire. Nu conteaza mijloacele prin care este dusa aceasta lupta, rezultatele care in fapt nu exista, coruptia generata si sifonarea unor procente insemnate de PIB in buzunarul corporatiilor straine. Limitele conceptuale ale elitelor promovate de US sunt caracterizate de achizitia de rachete Patriot – un fel de Linie Maginot in cazul unui razboi cibernetic sau financiar.

  7. 1.Romania este cea de azi, deoarece de 27 de ani n-a avut un ,,proiect de tara”, cu obiectivul REINDUSTRIALIZARII, despre care d-l Nastase scria in 2007, ca este obiectivul fundamental al restructurarii economice.Astazi se împlinesc 10 ani, de cind d-l Adrian Nastase lansa la Tg. Jiu cartea ,,ROMANIA EUROPEANA”, care propunea acest obiectiv national.Daca dumnealui ar fi fost la guvernare, ori daca P.S.Democrat ar fi urmat liniile economice directoare indicate in aceasta lucrare, Romania era o altfel de tara.Urez cu aceasta ocazie aniversara, multi ani ani lucrarii citate si mai ales, autorului acestei lucrari economice fundamentale prin viziunea si îndemnurile sale economice si sociale.
    2.Desi am realizat si propus guvernului Dragnea evaluarea si promovarea in economie a unui ,,proiect national de reindustrializare”, acesta a ramas surd la oferta, desi ,,proiectul cresterii salariilor si drepturilor sociale” nu este realizabil in lipsa celui de reindustrializare.
    Daca trebuie inteles ceva din evolutia si starea economica de azi a Chinei, inainte de toate este ca ea a construit si realizat dupa 1990 un ,,proiect chinez de industrializare rapida”, asa cum si Romania trebuia sa aiba, fie sa evalueze si promoveze proiectul national de reindustrialzare propus actualului guvern…
    3.Printr-un comentariu la articolul ,,Radicalizarea jurnalistului.Malin Bot pe You Tube, pe portalul CONTRIBUTORS, am evidentiat valoarea stiintifica si aplicata a lucrarii ,,Romania Europeana”, mentionind-o ca importanta sursa stiintifica si economica aplicata, care a permis realizarea propriului ,,proiect national de reindustrializare”.
    cu stima,

  8. În privința comflictului Nicolae – Chichirău, cei care țin cu PSD susțin că Chichirău e prost-crescută, iar cei care sunt împotriva PSD susțin că Nicolae e needucat.
    Eu zic că amândoi sunt la același nivel, și anume unul foarte scăzut.

  9. Este vorba de o perspectiva analitica de mare profunzime, este vorba de genetica, tendinde si predispozitii. Capacitatea de toleranta la frustrare, are un anumit nivel!Suntem totusi un popor cu gene sanatoase, frumosi, destepti, putini dar avem o mare carenta, ne place sa auzim doar ceea ce ne convine, nu gandim in perspectiva si avem o doza interesanta de egoism!

  10. Nu vrem sa invatam,suntem prea orgoliosi sa imitam dar avem o mare capacitate de a inventa, de a renaste din propria cenusa!

  11. Republica Chineza a avut de curand o reuniune la Budapesta cu tarile Europei Centrale si de Est .
    Alegerea Budapestei nu este intamplatoare .
    China intentioneaza construirea , intre capitala maghiara si portul grec Pireu , detinut de capitaluri grecesti , a unei cai de comunicatii rapide – feroviare si rutiere , trecand prin teritoriul sarb .
    Intre timp , noi fluieram la fluierul piciorului nostru – ZERO km de cale rutiera inaugurati in 2017 , ( variante ocolitoare de orase si autostrazi inclusiv ) – stabii de la Transporturi , cu frica DNA ca generalii lui Stalin de NKVD , se tem sa receptioneze autostrada Turda – Aiud , gata 95 % ( daca are loc un Colectiv pe drumul deschis ? )

  12. Economia etatizată s-a dovedit necompetitivă în epoca modernă, însă economia de piaţă promovată de neoliberalism solicită lipsa oricăror măsuri de reglementare şi control pentru a obţine profit maxim. Acest lucru conduce la haos şi la inevitabile crize de supra-producţie din care se iese cu uriaşe pierderi materiale. După ce se îndepărtează tot ce s-a dovedit necompetitiv, economia capitalistă intră din nou în expansiune până la următoarea criză : ultima criză economică mondială nu a fost lăsată să se soldeze în mod natural cu falimente şi crahuri bancare majore şi, din motive politice şi sociale, s-a făcut apel la bani publici pentru recapitalizarea băncilor, de unde criza datoriilor suverane, motiv pentru care revigorarea economică trenează).

    Deşi aspiră la titlul de economie de piaţă, China a reuşit până acum să evite un asemenea fenomen acordând drepturi economice cetăţenilor, dar păstrând funcţiile de reglare ale statului atât la nivel economic cât şi social. Aşa a devenit cu putinţă ca – după perioada de acumulare de capital intern (conform sloganului «îmbogăţiţi-vă» al lui Deng Xiaoping) – să facă astăzi investiţii masive în exterior, asociate şi cu o politică de colonizare la scară planetară (s-a renunţat la legea copilului unic nu numai datorită îmbătrânirii populaţiei !) În acelaşi timp, se iau măsuri adecvate în vederea creşterii consumului intern pentru a se putea menţine un ritm pozitiv de dezvoltare economică.

    Echilibrul este fără îndoială instabil, totuşi pentru moment aceasta pare singura cale de a asigura o dezvoltare echilibrată care să nu creeze contradicţii ce pot paraliza însăşi dezvoltarea economică. Din acest punct de vedere, cel puţin parţial, China poate fi considerată o sursă de inspiraţie pentru lumea politică europeană.

    P.S. Cât despre Formatul 16+1, asemenea întâlniri diplomatice reprezintă de obicei doar un schimb de mesaje : pe de o parte, mesajul Chinei către ansamblul ţărilor din centrul şi estul Europei pe subiectul respectiv, pe de alta, mesajul acestor ţări – acţionând ca grup sau numai individual – către China. Desigur, o reprezentare la nivel mai înalt ar fi sugerat un interes sporit din partea guvernului României pentru acest tip de relaţii bilaterale, însă rezultatele se vor vedea mai tărziu, în urma asimilării de către părţile implicate a mesajelor primite şi transmise.

    • Stimata doamna,
      Sunteti bine informata in domeniul economic insa, in privinta economiei chineze aveti mici ezitari. Echilibrul economic al Chinei nu este catusi de putin instabil, fiecare pas al chinezilor este extrem de bine calculat. Foarte multi i-au cantat prohodul.
      In privinta crizei economice mondiale, daca aceasta nu s-a manifestat extrem de furtunos se datoreaza si interventiei curajoase, salutare a capitalului chinez.
      As mai adauga faptul ca as fi fost extrem de fericit daca Romania la timpul potrivit ar fi dat o atentie sporita mainii intinse din partea capitalul chinez. Din pacate am pierdut si acest tren.

    • Cestia nasoala cu neoloberalismul de azi este ca b solutizeaza profitul .. indiferent de cum se obtine ..si care duce la superconcentare a disponibiltailor monetare, manipulari de moneda si diferite ecuatii pe care nu le inteleg nnici aia de le folosesc/inventeaza cu urmarea ca stimuleaza si asumarea unor riscuri exagerate ….
      Magnatii de azi au doar numere fictive in conturi .. si cam atata…

      Este o diferenta fata de magnatii „de alaltaieri”, acei veritabili Titani care construiau alert industrii intregi si care se madreau ca erau „Regi” ai Otelulu, Petrolului, Automobilelor sau macar al Sapunului … in care pana si un finantist pur precum JP Morgan avea la activ inventarea indutr4ei electrice si telefonice (posibile numai cu finantarea lui)

  13. Discuția despre monarhie este inutilă, fiind un dialog al surdului cu mutul. N-o să fie convinși niște republicani, mai ales într-un mediu de stânga anti-monarhist prin definiție, de avantajele Monarhiei, iar republicanii nu vor reuși să convingă un monarhist de reciproca. De altfel, subiectul nu este de actualitate pentru actuala generație.

    Ce intrigă, este faptul că tocmai republicanii își târnoșesc fără urmă de respect, nu numai președintele oricare ar fi acesta, dar și instituțiile statului republican.
    Ca urmare și numele României se află undeva pe la coada oricărei liste, mai ales a listei respectului internațional, inclusiv în cadrul UE.

    S-a ajuns până acolo încât și cei care din varii motive sunt plecați și locuiesc peste hotare încet, încet simt că nu mai au unde să se întoarcă, văzând că cei rămași acasă își mânjesc cu ură și dispreț țara și se consideră nereprezentați de cei obligați să reprezinte interesele națiunii și României.

    Aceste constatări m-au făcut să scriu despre ”Trădarea națiunii” (https://mipopescu.wordpress.com/legi/tradarea-natiunii/), care constat că rezonează cu ultima pilulă amară a domnului Adrian Năstase ”Învățăm sau imităm? O paralela România/China”, pilulă care consider că este un semnal puternic al pregătirii unei mult așteptate și benefice reveniri a domniei sale în prim planul vieții politice românești.

  14. https://www.antena3.ro/actualitate/justitie/mircea-badea-despre-infiintarea-sectiei-pentru-investigarea-infractiunilor-comise-de-magistrati-445676.html

    Dupa ce PSD-ul este pe cale sa rezolve dilema satirului Juvenal ( Cine-i pazeste pe paznici , cine-i judeca pe judecatori ? ) poate ar trebui ca acestia sa reia si o idee mai veche a lui Calin Popescu Tariceanu ( cred ! ) si anume : infiintarea unei institutii separate care sa se ocupe de interceptari , sub controlul Parlamentului , pentru a opri interceptarile ilegale si abuzurile .
    Si sa le ia astfel jucariile dulailor lui Iohannis care fac spume la gura …

    https://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/neamul-prost-procurorul-general-augustin-lazar-neaga-legitimitatea-alesilor-poporului-si-ii-insulta-procurorii-cine-ii-convoaca-niste-inculpati-de-rang-inalt-tentativele-unor-puteri-ale-statului-de-a-lipsi-procurorii-de-independenta-pe-cai-dubioase-prin-p

  15. Cred că succesul Chinei se datorează felului de a fi al poporului ei: oameni disciplinați, muncitori, perseverenți, gata de jertfă, conduși de ideea apartenenței la o comunitate, conștienți că fac parte dintr-o națiune veche și grandioasă, modești, capabili să-și reprime umorile cu ajutorul psihicului…

  16. Felicitări pentru gradul de apreciere extraordinară pe care vi-l acordă China , care spune multe despre viitorul nu numai al dvs., ci şi al României ! Din păcate , după cacealmaua din ’89, puţini dintre cei ajunşi la conducerea României, dar în special ultimii doi preşedinţi şi-au păstrat mersul biped !
    Mai nou, se aude că la Cotroceni s-a instalat, încă de pe vremea lui Băsescu o bandă ( nu, nu-i ce credeţi, deşi…. 😉 ) de antrenament, pentru mersul în patru labe , pe la cancelariile străine !
    La care exersează de zor şi peneliştii,,şi useriştii, dar şi ziarişti ( mai ales analişti ! 😳 ) ! 😉
    P.S.
    Ar fi interesantă o analiză comparativă, la zi, în principalele domenii, a celor două state :
    China şi ce-a mai rămas din SUA !

  17. „STEAUA SINGURĂTĂȚII”

    Să spun c-am plâns citind ce-ați scris? Și ce dacă-am plâns… e doar o igienă sumară a ochilor, doar un exercițiu de domolire a furiei care a crescut ca o iarbă rea și persistentă în ultimul deceniu în interiorul meu și care acum amenință să-mi sufoce rondul cu petunii rustice… e vorba despre acele petunii care au un parfum amețitor și care nu mai sunt la modă de când cetățeanul român a descoperit Olanda cu uimire de conchistador și a scos-o la înaintare așa cum Cristofor Columb a scos din anonimat America. Nu de tristețe, ci de mânie am plâns…

    Au contat pentru China cele două condamnări ale dumneavoastră, domnule profesor? Nicidecum… Amănunte deja istorice, lipsite de interes pentru ei… atât de importante însă pentru „mama Europa”, pentru MCV-urile vieții noastre, pentru statisticile idioate care trebuiau să conțină CEL PUȚIN UN PRIM-MINISTRU dintr-o țară corijentă la „stat de drept” și premiantă la „anticorupție”. S-a bifat… Vorbiți despre „forme fără fond” în țara MCV-ului perpetuu , copiat conștiincios de la un an la altul , după aceleași „ informații” de mare valoare oferite de niște lepre acoperite sau descoperite, canalii cu cetățenie română în principiu dar apatride în esență, pe care România le-a lăsat să-și întindă aderențele tumorale , fără să facă UN GEST de apărare sau de revoltă.

    Țară fără bărbați de stat, pentru că ei au fost primii vânați în „aplauzele grele a canaliei de uliți” … țară amnezică ,derutată, cu tineri bătrâni și identitate incertă, golită de substanță, oarbă și cu amprentele răzuite ca să i se ia și simțul tactil și să nu știe că pipăie plita încinsă, decât când arsura a ajuns la os … ajunși aici, cum Dumnezeului să mai găsim calea de întoarcere? Am „încurajat” ( expresia favorită a ambasadorului Klemm, un ambasador fără conținut, ca o linie continuă, care nici nu mai știu pe cine reprezintă sau slujește) și am sprijinit prăpădul… credeți că numai la vârf e așa? Impostura grețoasă s-a cuibărit peste tot iar pervertirea unei întregi generații lipsite de amintiri s-a făcut atât de ușor de parcă era scrisă în ADN-ul ei.

    Ar fi potrivită pentru România de astăzi, oare, această „odă în metru antic” ?

    „Nu credeam să-nvăţ a muri vr-odată;
    Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi,
    Ochii mei-nălţam visători la steaua
    Singurătăţii.”

  18. Indiferent de lideri, legi, programe de dezvoltare, resurse umane și materiale, nicio națiune nu reușește fără disciplină. Chinezii, ca toți orientalii, fie japonezi sau arabi (exceptând indienii, care sunt indo-europeni, ca și iranienii, dar ei sunt musulmani), sunt disciplinați și respectă ierarhia. Până și mafioții lor sunt mai disciplinați decât mafioții din alte țări! Sunt disciplinați și în lupta împotriva corupției , începând cu sancțiuni acordate celor din vârful ierarhiei : în anul 2015 au fost sancționati 300.000 de oficiali pentru fapte de corupție, dintre aceștia 200.000 au primit pedepse ușoare, în vreme ce pentru alți 80.000 de oficiali au fost dispuse sancțiuni severe ( Mexic, China, Rusia, conform statististicilor, sunt pe primele locuri în topul țărilor corupte). De asemenea, chinezii se mulțumesc cu puțin, sunt răbdători, tenaci, responsabili și știu să aștepte. Îmi amintesc o remarcă dintr-un roman al lui Pearl Buck, în care un personaj îi spunea autoarei că atunci când chjnezul mănâncă cu bețișoare ( discuția se purta în fața unui bol de orez), el conștientizează cât de mult s-a muncit pentru a se obține un bob de orez.
    Noi, românașii, un popor ingenios de altfel, suntem indisciplinați și nici regimurile dictoriale, dintre ani 1938 și 1989, nu au reușit să ne disciplineze și să ne determine să respectăm ierarhia, fie la locul de muncă, fie în viața politică. Și atunci, de unde să fie progres, când fiecare se crede mai deștept decât celălalt?.

  19. Tari vest africane ca Beninul si Nigerul sunt mai demne si mai drepte in fata occidentalilor – strainilor decat Romania anilor 2010 .
    Veti spune – esti nici un lup , nici un urs , ci un porc , cum poti sa spui asa ceva , comunistule si pesedistule !
    Va raspund foarte simplu – ati auzit de Strabag – o companie austriaca de constructii ?
    Mananca o ciorba buna in Romania ,; la suboameni , are contracte , castiga banuti care nu sunt de neglijat .
    Ati auzit , cred , ca tanarul fost ministru al Transporturilor , Cuc de la Giurgiu , cel bestelit de mai multe ori in fata camerelor de Tudose , a lansat vreo 12 mari proiecte de investitii in martie – septembrie 2017 .
    Ei bine , Strabag a BLOCAT , prin contestatii privind anunturile in cauza , TOATE proiectele !
    A fost de ajuns ca nemtoii austrieci sa lanseze petitii in fata ” Justitiei ” dambovitene , plangandu-se ca vai anunturile lui Cuc nu sunt clare pentru ca Curtea de Appel Bucuresti sa blocheze licitatiile pentru tot : drumul expres Craiova , autostrada Transilvania samd – toate sunt in aer pentru ca Strabag spune ” NU ” in colonia Romania .
    Veti spune – ” unde e Beninul aici , Ursule ? ” – eu va raspund ca omul de afaceri francez Bolloré a inceput o lucrare enorma , calea ferata Cotonou ( port la ocean ) – Niamey ( capitala Nigerului ) , 1200 de km .
    Numai ca Justitia din Benin l-a oprit pe Bolloré sa lucreze ( incepuse serios ) dand dreptate contestatiei unui asa zis intreprinzator african care ar fi avut el intaietate in fata lui Bolloré – africanul anuntase intentia lui de a construi cu vreo zece inainte , intentie ramasa verbala si virtuala , cum va ramane bineinteles si mai departe cu el ca asa zis constructor .

  20. Întreaga dvs. retorică comparată, plină de argumente în favoarea unui traseu național de succes, este viabilă doar acolo unde nu se distruge din temelii noțiunea de autoritate…indiferent de nivelul de manifestare al acesteia: de la familie, la școală sau instituții publice sau private. Această pierdere aproape irecuperabilă pentru noi în acest moment, este cel mai însemnat defavor făcut de noi, nouă înșine…și din păcate vedem că acest lucru se petrece pe un trend periculos crescător în toate sectoarele societății românești. Dacă acest lucru esențial în orice sistem: AUTORITATEA, a putut fi aproape dizolvat în doar câtiva ani, prin eliminarea pârghiilor legale de educare a mai multor generații în spiritul respectului primar față de educatori, față de părinți, față de bunici ( pensionarii sunt tratați cu scârbă) atunci premisa unui orizont de recuperare a autorității – pe orice palier social, în absența unei strategii ferme de schimbare a modelului matematic al societății noastre,poate fi privită ca o adevărată Fata Morgana. În esență. vorbim despre lucruri simple, care lipsesc din curricula școlară. Dezvoltarea personală, cultivarea simțului respectului de sine… al respectului față de cei meniți să educe. Lucruri simple cu impact major asupra unei națiuni. Indiferent cine sunt cei sau cele ce pot face front comun pentru legiferarea unei inițiative care să aibă ca obiectiv introducerea în curricula școlară a cursurilor de Dezvotare Personală, este esențial, este vital pentru România, să se facă acest lucru.
    Nu poți aștepta transformări ale unui fenomen, dacă ecuația care l-a elaborat nu permite acest lucru.
    ESTE NEVOIE DE NOI ECUAȚII SOCIALE. DE NOI MODELE MATEMATICE. De asumarea unui nou tip de leadership. Nu vă oprește nimic ( zic) să fiți promotorul unei astfel de inițiative. Mulți profesioniști vi s-ar alătura.

  21. Care-I diferenta intre noi si chinezi ? In primul rind pt ca experiementul Revolutiei (Tien Anmen) n-a reusit la ei , altfel incit nu s-au putut “bucura “ de dimocrasi . De aceea a putut avea loc perestroika fara glasnost . La noi a fost glasnost berechet , d’aia perestroika a fost preluata de Soros , cel mai mare investitor American in Romania ( Suma oferita ONG-urilor e mai mare decit orice alta investitie Americana ) . Cit despre constituirea unui leadership eu n-as vorbi de el in casa spinzuratului : cum s-a ridicat unul , anticoruptia femeilor curajoase s-a ocupat di dinsul .

  22. Domnule AN,

    Sunteti un erudit pe langa colegii dvs de azi.

    Este irelevant ce se intampla azi in parlament. Poate sa se voteze ca o gaina trebuie sa faca oua. Credibilitatea psd & co cum ca au ca obiectiv dezvoltarea Romaniei, pentru Romania educata si productiva precum si pentru partenerii nostri externi este 0. Din pacate fara nuante. Vom redeveni un paria al Europei. Tensiunea de azi nu e propice nici unei discutii despre ce fel de apa vrei la masa, cu atat mai putin unor decizii catr sa schimbe sistemul juridic. Insistenta asta isterica asupra unui plan de modificare a legilor urgent promovat de o serie de oameni in mod cert nepregatiti pentru o asemenea anvergura nu face decat sa irite si sa demonstreze aroganta.

    Patriotismul declamat cu emfaza de incompetenti si interlopi e o gluma proasta. Patriot e doctorul care sta 12 ore in operatie. Patriotismul inseamna sa-ti dezvolti tara nu sa te rastesti tafnos cand cineva iti da un sfat.

    Patriotic era sa explici si sa cauti consens sau macar validare competenta a initiativelor (comisia de la Venetia etc)

    Asa insa, impresia este ca au venit minerii din nou, de data asta in parlament.

    Psd e un partid cu lumini si umbre, cu un rol in dezvoltarea de dupa 2000, insa astazi, ca si tara de altfel, este sechestrat de o periferie atat politica cat si profesionala. Oameni pentru care apogeul profesional e un bac la 30 de ani si care acum iau decizii mult prea mari fata de capacitatile lor de a intelege complexitatea.

Lasă un răspuns