Lupul dacic la Cornu

De mai mult de douazeci de ani, lupul dacic „traieste” la Cornu, alaturi de vulpi, mistreti, viezuri. Ideea de a-l folosi ca emblema pentru presedintia Romaniei la Uniunea Europeana, in 2019, mi s-a parut interesanta, desi unii au exprimat anumite rezerve. Eu cred ca si legendele trebuie cultivate…

In opinia mea, este important sa subliniem continuitatea noastra pe teritoriile vechii Dacii si sa nu ne marginim la a sarbatori doar 100 de ani de existenta a statului national unitar.

52 de gânduri despre “Lupul dacic la Cornu

 1. Felicitări pentru toți cei care apără libertatea de expresie pe acest blog, în cazul „fragmentarium politic”! Deci cei care au alte păreri decât ale noastre nu sunt neapărat idioți sau bolnavi. Sper ca cei felicitați sa tină minte asta și în alte cazuri…

  Apreciat de 3 persoane

 2. http://www.descopera.ro/lumea-digitala/16822049-saptezeci-si-cinci-de-publicatii-iau-atitudine-impotriva-fenomenului-stirilor-false?

  In fapt , aceste atitudini au in vedere eliminarea completa a stirilor reale si a celor care nu le convin domnilor din Vest si intoxicarea oamenilor cu manipulari si propaganda americacana .

  Eu personal chiar am observat ca atunci cand imi deschid mailul in Yahoo ( YahooNews ) sau intru pe Google in Androidul telefonului , MAJORITATEA stirilor acestora in limba romana sunt anti PSD si sunt preluate doar de la oficinele securiste din Romania : ziare.com , realitatea tv , adevarul .
  Sau cand ia foc politica autohtona , tot felul de conturi benigne de pe facebook ( gen Iubim Romania ; Retete mancaruri , etc ) se transforma subit in platforme de injurat Dragnea & PSD .

  Cei din PSD nu observa lucrurile astea si manipularile externe care se fac impotriva lor ? Nu fac nimic in sensul asta ? Nu sunt capabili sa-si identifice adversarii si canallele de propaganda ? De ce nu someaza Yahoo . Google si CNA impotriva acestor practice fatise ?
  Zic si eu …

  Apreciază

 3. „In opinia mea, este important sa subliniem continuitatea noastra pe teritoriile vechii Dacii si sa nu ne marginim la a sarbatori doar 100 de ani de existenta a statului national unitar.”
  Importantă observație – chiar dacă este de bun simț nu există, din păcate, o poziționare oficială de acest fel!
  Îmi permit să alătur, în aceeași idee, un citat din articolul „ISTORIA – o Biblie a poporului nostru” de Nicolae Dabija, publicat în Flacăra lui Adrian Păunescu nr.35(763) 30 sept.- 06 oct. 2016, pag.3:
  Savantul Miceal LEDWITH, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, care a avut acces la arhive secrete ale Vaticanului, afirmase, în 2013: „Chiar dacă se știe că latina este limba oficială a Bisericii Catolice, precum și limba în care a vorbit tot timpul Imperiul Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puțină lume știe că limba română sau precursoara sa, vine din locul din care se trage limba latină și nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină ci, mai degrabă, limba latină este o limbă românească. Așa dar, vreau să-i salut pe oamenii din Munții Bucegi, din Brașov sau din București: voi sunteți cei care ași oferit un vehicol minunat lumii occidentale – limba latină ”

  Apreciază

 4. Da, dar… poporul roman s-a format din daci si romani. Nu putem sa-i uitam sau sa-i trecem cu vederea pe romani care au dat latinitatea poporului roman. Ganditi-va ca noi, poporul roman, suntem singurul popor latin din Estul Europei, de pe teritoriul vechii Dacii ocupate de Imperiul Roman. Restul popoarelor din jur sunt slave, marea majoritate, si ungurii, care e clar ca nu sunt latini. In Transilvania ungurii au fost si sunt intr-un procent minoritar fata de marea majoritate romaneasca, latina. Latinitate care se trage din romani si e mult anterioara navalirii slavilor sau hunilor, nu mai vorbesc de cea a ungurilor. Continuitatea poporului nostru este cel mai bine exprimata si dovedita prin latinitatea sa, ce nu o mai intalnim la nici un alt popor din regiune. Or, aceasta latinitate vine de la romani.

  Apreciază

 5. ZeV spune:
  Noiembrie 17, 2017 la 11:17 am

  cand am ajuns prima oara in SUA ( si Canada ) , niste prieteni romani mi-au spus in gluma ( lucrurile serioase se spun in gluma ! ) ca daca stai mai mult de 3 ani in tara aia o sa o iei razna !!! Garantat ! Dupa nici o luna de zile am inteles perfect ceea ce mi-au spus si imi rasunau aproape zilnic in urechi vorbele lor .
  Sunt absolut convins ca dl. Mic Popescu a depasit acei 3 ani maxim recomandati cand inca mai ai sanse sa scapi sanatos la caputz …

  Apreciază

  • Infantila si povestea, si generalizarea, in ton cu mishtocareala maidanezilor de prin mahalalele patriei. Poate cu scopul de a intari razboiul romano-roman cu diaspora, si in consecinta pentru a usura misiunea inamicilor tarii. Sau poate ca sa va pare viata mai usoara in Romania daca vi se pun in minte asemenea stupizenii? Chiar daca aveti un diferend cu dl. Popescu, poate gasiti metode mai inteligente sa dialogati cu el fara sa jigniti pe altii.

   Apreciază

   • Nu este o stupizenie deloc . Despre viata si problemele MAJORITATII romanilor care traiesc in strainataturi putem avea multe discutii , unele foarte sensibile sau dureroase . Dar n-am chef de cearta cu nimeni si imi cer scuze daca v-am jignit . O seara buna !

    Apreciat de 1 persoană

   • @Radu Humor, singura chestie iritanta este generalizarea si ignorarea povestilor de succes, care sunt majoritare. O seara buna!

    Apreciază

 6. Mi se pare o eroare facuta inca de pe vremea lui Ceausescu si anume ca pentru a arata continuitatea noastra pe acest pamant accentul a cazut preponderent pe daci – celebrul „2050 de ani” – pe Burebista si mai putin pe romani, care au dat latinitatea poporului nostru si au definit acest popor drept un popor latin, cu caracteristici, limba, cultura diferita de cea, de exemplu, a popoarelor slave din jurul nostru sau de cea a ungurilor. Asta nu inseamna, desigur, sa-i uitam pe daci. Insa noi suntem un popor latin care am razbit de-a lungul vremii si ne-am pastrat latini pana astazi.

  Apreciază

 7. @ZeV: „…Ceea ce i se intampla domnului Kevin Spacey, unul din cei mai mari actori ai zilelor noastre, pune in evidenta mizeria si promiscuitatea morala a capitalismului de tip showbiz care predomina in zilele noastre. Cum se ridica cineva deasupra altora, trebuie obligatoriu tras in jos de tot de felul de no name -uri, sau mediocri, sau frustrati, sau, deseori, de..vinovati. Oamani imorali care au facut tot felul de compromisuri incearca sa-si spele pacatele aruncand noroi in vinovatul de serviciu care trebuie sa fie, musai, o vedeta devenita indezirabila….”

  Acuma, daca tie nu-ti pasa daca Kevin Spacey iti baga mina-n pantaloni e placerea ta, deci nu se discuta. Problem nu e ca e gay – ciudat, nu te deranjeaza ca si crestin! – dar ignori ca Spacey ar fi facut acest abuz cind Anthony Rapp, actorul de azi, avea doar 14 ani, deci era MINOR. Abuzul sexual asupra unui minor e in programul PSD, aripa Crestin-Militara (pro-rusa) pe care pari ca o reprezinti?

  Nu e nevoie sa ma bagi in seama.

  http://www.cnn.com/2017/10/30/entertainment/kevin-spacey-allegations-anthony-rapp/index.html

  Apreciază

  • Replica la zi -Barbara D’Urso

   Una dintre cele mai nonconformiste jurnaliste din Italia, Barbara
   D’Urso, a adresat o scrisoare – care a zguduit societatea americană şi nu numai – actriţelor care se dau violate, abuzate sexual, după ani de zile în care s-au complăcut câştigând bani şi glorie.
   „Corpul e al tău şi faci cu el ce-ţi trece prin minte.
   Nu te judec nici dacă-l vinzi, nici dacă îl faci cadou, sunt treburile tale şi nu-ţi fac morală, dar fă-mi plăcerea şi taci şi nu mai face morală altora, ipocrită ce eşti, ca să nu spun mai mult.
   Prostituţia este meseria cea mai veche din lume, dar curvele au măcar demnitatea de a nu învăţa pe altele bunele obiceiuri şi cu atât mai puţin gândesc să numească violul un liber schimb înre bani şi prestaţii sexuale.
   Dacă te-ai ”aplecat”, în sens literar, la dorinţele unui producător cinematografic pentru a obţine în schimb rolul dintr-un film, nu numi asta viol fiindcă tot de liber schimb este vorba.
   Iar acum, după ce ai căpătat faimă şi bani datorită acelor ”performanţe”, chiar dacă nu
   prea artistice, nu veni să-mi spui că te-au obligat pentru a nu-ţi distruge cariera. Fiindcă eşti tu cea care ai distrus cariera altor multe aspirante actriţe, poate mai bune decât tine, dar care n-au vrut să se supună sistemului.
   Şi, da, eu nu neg că Jolie sau Paltrow, sunt grozave şi foarte frumoase, ba, mai mult, sunt minunate şi probabil ar fi obţinut oricum succesul, dar nu suport ipocrizia acelora care astăzi se prefac că s-au trezit dintr-un coşmar şi au găsit în sfârşit curajul de a-l
   denunţa pe Weinstein, unul dintre principalii producători de la Hollywood. Ca să vezi, abia acum s-a descoperit apa caldă, deşi o ştiam cu toţii, dar au tăcut fiindcă era prea puternic şi prea puternice finanţările către Clinton, care la hărţuiri sexuale se
   pricepe….
   Şi ce să spunem că Asia Argento s-a lăsat violată 5 ani de zile ca să nu-şi distrugă cariera?
   Ar trebui să-mi producă milă sărăcuţa.
   Încă din negura timpurilor ştim că femeile se oferă, dar nu suferă.
   Să fim serioşi!
   De când s-a născut cinemaul, producătorii şi regizorii fac castingul în pat.
   Aşa că, vă rog!
   Acum, dintr-o dată, o faceţi pe fecioarele Maria.
   Când dimpotrivă sunteţi doar nişte ipocrite, fiindcă sunteţi mereu în prim-plan atunci când e vorba despre drepturile femeilor, vă umpleţi gurile cu sloganuri împotriva
   sexismului, defilaţi pentru egalitatea sexelor, participaţi la mitinguri împotriva oamenilor politici care nu vă plac, daţi interviuri despre exploatarea corpului feminin, când principalele duşmance ale femeilor sunteţi chiar voi.

   Voi sunteţi cele care alimentează sistemul sexist, voi sunteţi cele care faceţi ca femeile care nu acceptă compromisuri sexuale pentru a face carieră, să fie marginalizate. Sunteţi voi cele care nu permiteţi egalitatea sexelor, fiindcă voi dacă nu aţi fi cedat, dacă niciuna dintre voi nu ar fi consimţit, aţi fi obligat sistemul de a lăsa să
   facă o carieră doar cele merituoase.
   Când într-o firmă promovează în funcţie o femeie este fiindcă mai întâi a promovat cu notă mare în patul şefului şi… de regulă, vina e doar a şefului, dar cea care o
   ia înaintea colegelor mai valoroase decât ea, deci nu pentru merite profesionale, face prostituţie pură.
   Vă lăudaţi că sunteţi libere, emancipate şi faceţi bine dispunând de corpul vostru cum vă place, dar aveţi măcar complezenţa de a nu mă obosi cu morala voastră ipocrită.
   Tăceţi pentru toate femeile care din cauza voastră nu vor obţine
   succesul pe care-l merită”.. a scris Barbara D’Urso.

   Apreciat de 1 persoană

 8. Atenție la un aspect care a cam scăpat atenției.

  În general, în mediile basarabenești și nu numai, se promovează intens ideea că românii au proveniență exclusiv dacă, nu romană. Eventual că romanii, au fost dacizați.
  Circulă multe povești stranii că însăși limba latină este o limbă dacică. Unul dintre marii promotori ai dacismului este doctorul stomatolog Napoleon Săvescu, din New York.

  De fapt, se încearcă în mod pervers, introducerea percepției că noi nu avem nimic de-aface cu latinitatea, deci nu aparținem unui spațiu european. Mai mult, se cere ca numele țării, România, să fie înlocuit cu Dacia.
  Și curentul dacic prinde, mai ales în contextul în care nivelul educației este din ce în ce mai scăzut în întreg spațiul românesc. Și cu cât educația coboară, cu atât această teorie se extinde din ce în ce mai mult în rândul populației, putând crea noi curente, chiar o mișcare, în societatea românească pe care o va diviza și mai mult.
  Și de aici până la pierderea identițății naționale nu-i decât un pas. Iar fără o identitate națională, nici statele naționale nu-și mai au rostul, nu-i așa? Și atunci dispare și naționalismul, și ideea de suveranitate, și mai ales cea de independență în cadrul Europei Mari.

  Apreciază

  • Latinitate vs. Dacizare :

   ” Dilemele se rezolvă prin unificarea contrariilor” – Constantin Brâncuși

   PS Latinitatea pare „a veni din urma”, inclusiv la nivelul UE, dupa Brexit, ca un posibil nou nivel de coerenta si solidarizare. Greu insa de crezut ca se pot „reinventa” astfel de coerente…Din pacate, pentru romani ( e drept, pentru unii…) conceptul de „dacizare” a devenit aproape sinonim cu independenta, greu de neglijat ca importanta la nivelul statelor….E drept, cele mici nu si-o prea pot permite, ceea ce in general determina excese ale statelor mari, de unde incoerenta globala crescanda…DILEME care se cer a fi rezolvate !

   Apreciază

  • @Mircea Popescu Din când în când dumneata trebuie să fi tras de mânecă. Vreau să-ți amintesc o postare a unui alt oaspete al acestui blog, cel ce amintea că vlahii din Europa Centrală au fost masacrați în timpul Războiului de 30 de ani dar și faptul că recent, cam 1 an, am aflat că în Ucraina Subcarpatică a fost descoperită o comunitate de vreo 2000 de persoane ce vorbește o română arhaică, iar bătrânii lor spun că-s veniți din Cehia! După ce s-a aflat de ei ( au și fost aduși câțiva în țară, care au rămas surprinși că înțeleg ce vorbește lumea pe stardă.) Singurii carte se ocupă de ei sunt baptiștii români din Oradea. Sigur că-i bine că totuși au aflat și ei că nu-s chiar singuri pe lume, dar, întreb și eu, ca tot românul imparțial, de ce nu se face nimic pe linie oficială? De frica pierderii identității naționale? Adică un mod de gândire, vehiculat și de dumneata, care se dovedește periculos!
   Eu dau credit total informației privind zisele lui Miceal LEDWITH. Faptul că am aflat de aceasta de la un basarabean mă deranjează numai prin faptul că n-am auzit/citit această informație și de la o oficialitate din România. Este posibil să se fi sesizat și vreo oficialitate, dar cam pe mutește – nu cumva să se afle.
   N-am mai auzit de mult ca Napoleon Săvescu să mai fi organizat vreun simpozion istoric la Intercontinental. Mi-aș dori ca dânsul, sau oricine își poate permite, să-l caute pe fostul consilier papal și să afle care-i baza afirmațiilor domniei sale!

   Apreciază

  • Dom’ Popescu,
   Ceea ce spui dumneata nu e negarea latinităţii ci susţinerea protolatinităţii, ceea ce-nseamnă că limba vorbită de locuitorii teritoriului de azi al României, vorbeau o latină vulgară, înainte de Traian, 101, etc.
   Adică în formarea poporului român romanii nu au contribuit cu limba, care deja era o limbă latină. De fapt nu există nicăieri în istoria popoarelor ceva ca ceea ce ni se propune, un popor îşi schimbă limba vorbită, în decurs de 270 de ani de ocupaţie, până la retragerea Aureliană.
   Acesta ar fi şi motivul pentru care nu s-a găsit niciun document sau alt înscris în „limba dacă”, toate inscripţiile găsite, anterioare cuceririi romane, sunt scrise, să vezi, în latină.
   Pe Columna lui Traian, monument important al Romei antice, la primirea solului dac de către împărat, nu apare, ce să vezi, tălmaciul (translatorul). Comunicarea se face direct, fără intermediar.
   Dar teoria protolatinităţii (latinităţii dacilor, anterioară cuceririi de către romani) are o argumentaţie bogată, pe această temă s-a scris mult, dar dumneata n-ai prea citit, aşa că-ţi permiţi să afirmi cu lejeritate: Circulă multe povești stranii că însăși limba latină este o limbă dacică.
   În realitate nu sunt poveşti şi cu atât mai puţin poveşti stranii, ci ipoteze ce se bazează pe o multitudine de argumente.
   Să fii sănătos!

   Apreciază

  • Să fim mai prudenți, când afirmăm că lipsa de educație favorizează creșterea numărului adepților dacismului. Dacismul nu a apărut în vremea lui Ceaușescu, ci încă din secolul al XIX-lea, ca o reacție a exagerării latinității poporului și a limbii române-latinitatea pură a Școlii Ardelene, preluată de pașoptiști. Știți prea bine, că în perioada stalinistă, a apărut slavismul și ca o contracarare a acestuia a reapărut dacismul. Acesta nu ține de educație, ci de politică. Mi se pare însă nedrept să se afirme, de către unii mai puțini instruiți ( și sunt destui care scriu pe facebook tot felul de bazaconii), că dacismul aparține acelora care nu vor să se alinieze la valorile europene, ca și cum dacii nu ar fi fost europeni, ca și cum cultura și civilizația europeană n-ar fi început din estul Europei. Descoperirile arheologice ne demonstrează că cele mai vechi culturi protourbane și urbane din Europa au început pe teritoriul României ( vezi culturile neolitice Criș, Turda, Cucuteni, unele mai vechi decât cea sumeriană). Nu mi se pare drept, ca din cauza dragostei față de Occident, să negăm rolul dacilor- destul de important – în formarea poporului și a limbii române. Important este să avem un echilibru în toate. Mircea Eliade spunea că poporul român s-a născut sub semnul lupului: lupul dacic și lupoaica romană.

   Apreciat de 1 persoană

   • @Oscar Wilde:
    ”Nu mi se pare drept, ca din cauza dragostei față de Occident, să negăm rolul dacilor- destul de important – în formarea poporului și a limbii române.”

    Nu știu dacă cineva neagă rolul dacilor, dar dacă vă referiți la mine, după cât se pare, eu am afirmat rolul latinității în formarea poporului roman, latinitate prin care ne legăm de Europa, o lume diferită de lumea slavă.
    Iar afirmația că nu există scriere dacică, deoarece dacii ar fi vorbit o proto-latină, este ca în vechiul banc în care se afirmă că telegrafia fără fir a fost inventată în antichitate, deoarece săpăturile arheologice n-au descoperit nici fire, nici stâlpi de telegraf.

    @Oscar Wilde:
    ”Mi se pare însă nedrept să se afirme… că dacismul aparține acelora care nu vor să se alinieze la valorile europene…”

    Păi să vedem ce spune ”@fragmentarium”, care tot spre Est are îndreptată privirea și care se consideră alcătuit din ALUAT ESTIC, diferit de ALUATUL VESTIC, ceeace eu bănuiesc de mult :-):

    ” Constat, cu revolta, ca inca mai sunt insi care nu ezita sa ne eticheteze ca avand o “educatie scazuta” daca nu impartasim teza geopolitica occidentala a “latinitatii” exclusive si determinante a romanilor, IN POFIDA EVIDENTEI CA SUNTEM ALCATUITI DINTR-UN ALUAT ESTIC, DIFERIT DE CEL VESTIC. “Latinitatea” a devenit o parghie subtila de control geopolitic si de vasalizare “eterna” fata de Occident. De altfel, in opinia mea, bazata pe multe izvoare istorice in materie, denumirile de român şi de România sunt rezultatul unor povesti eminamente geopolitice, pornite de la unii calugari catolici, iezuiti unguri, sasi sau italieni, cu intentii daca nu de reconvertire catolica cel putin una geopolitica.”

    Nici dacă ar fi vrut, n-ar fi putu să confirme mai bine ce spunea @Mircea Popescu:

    ” De fapt, se încearcă în mod pervers, introducerea percepției că noi nu avem nimic de-aface cu latinitatea, deci nu aparținem unui spațiu european.”

    Apreciază

  • Mai sunt si alte teorii trasnite referitor la daci si influenta lor universala. Se spune ca nemtii (Deutsch) si olandezii (Dutch) tot din daci se trag 🙂

   Dar latinitatea noastra e greu de contestat prin multele asemanari cu fratii din grupul latin. Si probabil are de a face cu oaia :). Sunt mare fan Daea. Am vazut ca la Deveselu cel mai mare pericol pentru unitate este un cioban cu oile care se chiombesc printre garduri si probabil transmit rusilor informatii clasificate 🙂 Mai glumim si noi….

   Apreciază

 9. Ma inclin cu adanc respect in fata acestui stindard al stramosilor nostri daci. Imi doresc nespus de mult ca lupul dacic, un simbol imemorial al etnogenezei poporului nostru istoric, sa-si ocupe locul binemeritat intre simbolurile statalitatii urmasilor vechii Dacii. Salut adoptarea, stilizata, a lupului dacic ca simbol al presedintiei Romaniei la Uniunea Europeana, din 2019. Va fi un act de inteligenta politica romaneasca, care va lucra asupra constiintei europene privind drepturilor istorice ale Romaniei asupra teritoriilor vechii Dacii. Nu sunt de acord cu cei care ridica in slavi latinitatea, absolutizand-o, care de facto este o caracteristica a posteriori, ulterioara cuceririi Daciei de catre Roma, coborand in acelasi timp dacitatea, care este a priori, punctul originar, primordial, de inflexiune etno-genetica. Constat, cu revolta, ca inca mai sunt insi care nu ezita sa ne eticheteze ca avand o “educatie scazuta” daca nu impartasim teza geopolitica occidentala a “latinitatii” exclusive si determinante a romanilor, in pofida evidentei ca suntem alcatuiti dintr-un aluat estic, diferit de cel vestic. “Latinitatea” a devenit o parghie subtila de control geopolitic si de vasalizare “eterna” fata de Occident. De altfel, in opinia mea, bazata pe multe izvoare istorice in materie, denumirile de român şi de România sunt rezultatul unor povesti eminamente geopolitice, pornite de la unii calugari catolici, iezuiti unguri, sasi sau italieni, cu intentii daca nu de reconvertire catolica cel putin una geopolitica. Mult timp s-au vehiculat in paralel termenii de Romania sau Romaniola/ Romandiola (in ultimele doua cazuri, iezuitii nu au putut reda in latina unele sunete specifice ale limbii române) cu cei de Vlahia/Valahia. Aceasta asperitate (dificultatea fonetica) este unul din punctele slabe ale povestii geopolitice a “latinitatii” exclusiviste, dar ea intra intr-un conflict demistificator cu crestinismul ortodox al romanilor. Este adevarat, limba latina, intr-o forma corupta, a circulat in Dacia, dar acest lucru nu i-a facut latini pe daci. Cum nici latinii/romanii/italienii nu ne-au considerat cu adevarat, vreodata, “frati”. Nici chiar in zilele noastre nu suntem acceptati cu drepturi egale la masa Uniunii Europene. Ca un indiciu istoric picant, in al doilea razboi mondial Germania nazista a fost pentru dezmembrarea Cehoslovaciei (Acordul de la Munchen), iar Italia (desigur, cea fascista) a votat pentru dezmembrarea Romaniei (Dictatul de la Viena). Cine priveste Harta isi da seama ca Romania a fost obiectul expansiunii spre Est a Imperiului Habsburgic, care avea tot interesul unei mitologizari a “latinitatii” romanilor, chiar al dezortodoxizarii si catolicizarii acestora. Nu mai vorbesc de rusinosul episod (tot cu bataie geopolitica) al Rrom-izarii, de dupa Revolutie. Dupa parerea mea, reafirmarea dacitatii va fi nu numai un triumf al adevarului istoric etnogenetic privind poporul nostru, ci si un puternic factor de depasire a divizarilor si de consolidare a unitatii statal-nationale.

  Apreciază

 10. Oare mai sunt preocupați și alții în România ACEASTA de simboluri ? Oare se gândește cineva la 2019, în afară de dumneavoastră, domnule profesor ? Prezentul cred că „ne înghite”, flămând, viitorul … Soțul meu îmi citește , în fiecare zi din C.G. Jung … referirile la „pierderea simbolurilor” și la degradarea umanului care urmează aproape instantaneu acestei pierderi, sunt aproape dureroase. Dacă n-aș ști în ce perioadă a scris Jung, aș zice că se referă la ceea ce ni se întâmplă nouă astăzi. „Un lut sărac, golit de diamante ”… o carcasă… după ce ajunge așa , o amplă operațiune de taxidermie poate transforma cetățeanul într-un exponat plin cu câlți și talaș, cu ochi din mărgele, dar care arată exact ca un cetățean viu. Și din mii de astfel de exponate, bine amplasate în teren, poți face oricând steagul oricărei Uniunii dorești în piața din fața Palatului Victoria.

  Apreciat de 2 persoane

 11. AH, DAR ACTIVAȚI-I ODATĂ PE TOȚI, CĂ SUNTEM CA-N BANCUL CU ĂLA CARE-ȘI SCOATE CIZMELE…

  Așadar , pentru-nceput , bancul cu ăla care-și scoate cizmele: un nene vine acasă la două noaptea, bine afumat, intră clătinându-se în apartamentul lui de la etajul trei, scapă cheile pe gresia din hol, se izbește de calorifer căutându-le , înjură cu glas tunător, frecându-se la frunte, lovește din greșeală ghiveciul cu „aloe vera” și-l răstoarnă sonor pe podea, apoi bâjbâind , deschide ușa dormitorului, se aruncă pe pat , într-o rână, își scoate o cizmă și o trosnește în ușa dressingului… dar cum aburii coniacului încep să se risipească, omul își ia seama, se gândește la vecinul lui de dedesubt, care trebuie că se odihnește la ora aia , și-și scoate cu atenție cealaltă cizmă, așezând-o grijuliu pe podea… apoi adoarme … dar numai până la ora trei noaptea, când vecinul de jos sună la ușă , iar când individul, buimac, deschide , îi urlă în față: „Dar aruncă-ți, dracului , și cealaltă cizmă, să pot și eu să mă culc!”

  Tot astfel și cu „acoperiții” noștri … așa o operațiune de detonare a acoperiților din toate sectoarele, din toate agențiile, din toate instituțiile, din toată presa, din toate ONG-urile, din tot Parlamentul european, provocând un vacarm infernal în societate, nu s-a mai pomenit… nici la „lovitura de stat ” din 2012, nici la „noaptea ca hoții” n-au aruncat băieții atâtea cizme în ușa de la dressing… așa că dorința mea sinceră, pentru ca lucrurile să reintre în normal și să putem dormi liniștiți este să le arunce naibii pe toate…

  În fiecare zi , mai apar câțiva… ia să vedem ce scrie Horațius Dumbravă pe pagina lui de FACEBOOK , despre prestația ministrului Justiției la CSM, în pledoaria cu privire la anchetarea oportunității unor decizii ale guvernului: „…Unul dintre cei care au exprimat oral un punct de vedere a fost şi domnul profesor universitar doctor Tudorel Toader, actual ministru al Justiţiei, ca reprezentant al Guvernului României. Şi nu e prima dată. Să nu uităm că domnul ministru a fost coleg cu marea majoritate a celor care compun azi Curtea Constituţională, domnia sa părăsind postul de judecător constituţional anul trecut. Aşadar, iată, foştii lui colegi de dată recentă judecă şi vor soluţiona o cauză în care «avocatul» unei părţi este fostul judecător constituţional Tudorel Toader… Însă, un lucru mi se pare a fi scos în evidenţă: este vorba de lipsa de imparţialitate a judecătorilor CCR atunci când «avocatul» unei părţi din litigiul dedus judecăţii constituţionale este un fost coleg ce a părăsit de puţin timp CCR? Oare ce spune cealaltă parte în orice alt proces dintr-o instanţă ordinară când ştie că reprezentantul părţii adverse a fost coleg nu de mult cu completul ce îi va judeca cauza? Încercaţi să vă puneţi în pielea acestei părţi !”

  Așadar, acest brav judecător , ex-CSM, care făcea parte , odată , din grupul „celor trei muschetari” cesemiști ( nu, nu Athos , Porthos și Aramis ci Dănileț, Dumbravă și Toni Necșu, cel pe care primii doi „ prieteni” l-au cam dat în primire, cu toată dragostea) , autor de scrisori deschise patetice către taica Băse, se plânge că , în caz că procuroarea DNA pe care am văzut-o cu toții în fața Onoratei Curți cum se făcea de rușine, nu va avea câștig de cauză constituțională, curtea e de vină, nu dânsa că a avut o prestație lamentabilă…

  Pe urmă apare și domnul Cosmin Gușă, frecându-se la ochișori și ștergându-și ochelarii, să ne spună că nici el n-a văzut nici un „stat paralel” umblând liber pe stradă. Sau, vede el ceva , dar cu totul altceva decât vedem noi, ceilalți: …„Statul paralel la care se referă ei pot să fie elemente din conducerea lui Băsescu, care într-adevăr s-a conturat ca o grupare de acest fel, însă asta a trecut de mult (!!! n.n.) . Azi, acest stat-paralel este mai degrabă un stat controlat de baroni ( !!! care? că i-a arestat „statul paralel care nu există”, pe toți, n.n.) prin aceste acţiuni la purtător, ei devalizând bugetele locale în favoarea unor firme”

  Ca să nu mai spun cum domnul Moisă, de la Bruxelles, un domn europarlamentar care „valorează cât 100 de Liviu Dragnea” potrivit domnului Cătălin Ivan, se detonează pe FACEBOOK și face marele pas: trece de la antieuropenii ăia de social-democrați la mândrul și cinstitul grup PPE… argumentele sunt, bla, bla, bla … cele pe care le știți… argumentele oricărui oportunist care știe că fără propteaua lui Ponta nu mai pupă un mandat, așa, doar prin bunăvoința PSD-ului … dar domnul Sorin Moisă mai adaugă o chiftea la meniu . Ia ascultați aici: „…Lipsa halucinantă de empatie, individuală sau de grup, arătată cu prilejul aniversării lui Liviu Dragnea în ziua comemorării celor doi ani de la Colectiv m-a zguduit profund”. Eu așa un ticălos inventiv rar am mai văzut… deoarece el , deși zguduit, nu și-a dat demisia în ziua aceea când l-a prins zguduiala , ci a negociat întâi cu PPE-ul „marea trecere” , și abia apoi și-a amintit „…lipsa halucinantă de empatie” !

  Și ce a fost , de fapt: „…Liviu Dragnea nu a mai venit la petrecere (!!! n.n.) şi s-a întâlnit cu Călin Popescu Tăriceanu la Vila Lac pentru a discuta despre bugetul pe 2018. La finalul întâlnirii, jurnaliştii l-au întrebat dacă i se pare potrivit ca PSD să dea petrecere(!!! n.n.) de ziua sa fix când se împlinesc doi ani de la tragedie. Dragnea a răspuns: «N-a fost dată în cinstea zilei mele de naştere. Ziua mea a fost sâmbătă. În fiecare luni, colegii deputaţi se întâlnesc la Floreasca pentru socializare. Am înţeles că e şi ziua lui Gabriel Petrea ( ministrul pentru dialog social – n.r.). Mai mult decât să spun că am fost aici nu pot să spun. Dar văd că şi acum, după după doi ani de zile, în continuare se foloseşte moartea acelor copii»…“( ADEVĂRUL.ro, 30 octombrie 2017) .

  Problema a fost că unii colegi i-au luat un cadou lui Liviu Dragnea… și n-ar fi trebuit… și n-ar trebui ca președintele PSD să-și mai aniverseze ziua vreodată, că mereu s-ar putea să se suprapună cu vreo comemorare… adică, așa o ipocrizie dezgustătoare din partea ălora care, atunci când și-a pus Klaus „guvernul meu”, n-au avut nici o problemă cu faptul că la Cotroceni se bea șampanie și se chicotea pe înfundate că le-a ieșit proiectul, la numai 17 zile de la tragedie…

  D-aia zic… „statule paralel”, aruncă-ți, bre, și celelalte cizme, trosc! trosc! trosc! în pereții șandramalei, măcar să-i vedem cu toții pe ăia care , nu-i așa ? nici măcar nu EXISTĂ !!!

  Apreciat de 1 persoană

  • Dar să fim pe fază: la cât ar trebui să arunce ăştia cu ciubotele în toți pereții, să nu se sperie pruncii şi cei slabi de înger că e bombardament! Să nu ne trezim cu lume căutând adăposturi…

   Apreciat de 1 persoană

 12. De la Zev cetire. merita retinut, pentru ca e vorba de unul din universurie perpendiculare, care se ciocnesc cu trosneala.

  „Stau si ma gandesc deca nu cumva femeile de azi, unele dintre ele, desigur, au cam luat-o razna. Se imbraca si se manifesta agresiv – provocator, dupa care, daca cineva le ciupeste de….in public, sar in sus ipocrit…”

  Woaaa, ce fascinant, o lume in care „cineva” (nu e concludent dar se sub-intelege ca nu pinguinii) poate sa ciupeasca femeile de…virfurile urechilor, fara ca acestea sa „sara in sus ipocrit”. In acea lume, femeile s-ar intoarce si ar multumi frumos celor care le ciupesc, pentru atentie.

  Dar, pentru ca orice univers paralel isi are reflectia in oglinda, parca il vad pe ZeV fiind alergat si ciupit de prin toate partile de o hoarda de damzele agresive, iar el, sarind in sus, ipocrit. LOL.

  Au, ce, la astia din diaspora le mai arde de glume dupa 3 ani?

  Apreciază

 13. Stegul dacic alcătuit din cap de lup și corp de balaur este un sincretism a două culte ale strămoșilor noștri: cultul Pământului-lup cu zeul său, Zalmoxis și al Soarelui-dragon cu zeul său, Gebeleisis. Ambele simboluri și credințe își au rădăcini înainte de a fi reprezentate pe steag ( de exemplu, în faza B a perioadei Hallstatt -secolul al X-lea până la al VIII î.Hr.-, lupul este prezentat pe diferite obiecte, într-o poziție agresivă, iar în faza D -secolul al VIII-lea până în al VI-lea î.Hr.-, modelul decorativ al capului de dragon sau șarpe a devenit destul de comun în Dacia, punctul culminant fiind în reprezentarea sa pe protomele de pe brățările dacice. Interesant este faptul că asocierea religioasă a dragonului cu lupul sau cu leul este aceea din jurul anului 1120 î.Hr., pe o stelă a lui Nabucodonosor I.) Cred că romanilor le-a plăcut totemul dacilor-lupul, de vreme ce acesta apare pe monedele împăraților Antoninus Pius, Claudius Gothicus și Aurelian. Legenda Lupoaicei este menționată pentru prima oară la Titus Livius, care a trăit în perioada, când romanii intraseră deja în contact și conflict cu dacii ( nu sugerez nimic, ci doar relatez un fapt), după cum balaurul a devenit stindardul cohortelor romane, după cucerirea Daciei ( steagul legiunilor era vulturul-simbolul armatei romane). Constantin cel Mare ( după mamă avea origine dacică-pe sarcofagul Sfintei Elena sunt reprezentați daci) , conform relatărilor lui lui Ammianus Marcelinus, avea ca steag dragonul.
  Dimitrie Cantemir, în ,,Descrierea Moldovei”, ne relatează despre celebrarea lupilor la români, în perioada medievală, după cum în Antichitate romanii sărbătoreau Lupercaliile, sărbătoare interzisă la Roma, în secolul V, de Papa Ghelasius I. Sărbătoarea lupilor a fost la români celebrată odată cu cea a Sfântului Andrei și, astăzi,în unele zone ale țării se mai fac ritualuri, în noaptea Sfântului Andrei, legate de această sărbătoare.
  Am făcut acest scurt istoric, pentru a arăta că nu aș vedea niciun impediment de a folosi stagul dacic, ca emblemă pentru presedinția României la Uniunea Europeana, în anul 2019 și , de asemenea, ca să le arat unora că păstrarea, valorificarea și valorizarea ( chiar și politică) a unui element dacic din cultura românească nu înseamnă îndepărtarea noastră de valorile europene, de vreme ce și romanilor le-au plăcut aceste valori și le-au preluat.

  Apreciat de 1 persoană

  • Lupercii sunt mai vechi.. Si Lupa Capitolina e de dinate de Tit Liviu..

   Mi se pare ca vechile populatii din zona noastra culturala (care cuprinfde unspatiu mult mai vast decat „Europa” …) principalele totemuri au fost leul/lupul asociat Soarelui si taurtul asociat Lunii. In zonele mai nordice lupul inlociia leul…
   Iar vechea uropa s-aimpratit intre taurii nordici si lupii sudici .. si de aici nrmele gemnric dat de germano-slavi populatiilor Imperiului Roman :Valachi, velshi, vlossy – aduca pur si simplu „Lupi” dupa vechiul totem

   A da.. legenfda l.,lupoaicei, lupercii imi zic ca si latinii sau numai romnii erau „lupi” dpv al totemului. Idem Zeus Lykaios si sarbatoarea Lykaia ne arata ca si vechea Elada era un paant al „lupilor” totemici

   Ca exista o piosibila conexune orientala .. pai si persani, sarmatii erau popoare indoeruripene, f posbil lupi totemici … si imbracaminea daca are asemnai cu cea orientala sa nu zic ca armele „tipice” ale dacilor, dacca si sica sunt arme orientale ….

   Ar mai trebui sa ne amintim ca in arm,ata romana a fost f apreciata acea misterioasa zeitate cunoscuta ca Calaretul Trac….

   Pe scurt spiritul combativ al dacilor a impresionat poztiv armata imperiala. Au recruata daci … si daca au preluat draco .. ei bine era si vechiul lor simbol totemic (lup) „auhemntat|” in mod magulitr ptr soldati (acum „draco” in lupta)
   Dar si unii daci sipua gasit un ce foolos.. Galerina devemnt imprata. Ca si Regalians care [pretindea ca este urmas a lui Decebal!~ Buna nu? Un umras a lui Decbeal pretinzand tromul roman!!

   Apreciază

 14. „Lupul dacic”, aşa cum este înfăţişat pe Columna lui Traian, reprezenta de fapt un dragon numit „draco” şi era rezultatul unui sincretism religios între un cap de lup şi o coadă de şarpe, având – ca orice steag militar – o valoare apotropaică, de protecţie.

  Capete de sindard în formă de lup sunt specifice populaţiilor din zona Carpaţilor încă din faza B a epocii fierului (Hallstatt), sec. 10-8 ante, pentru ca în faza D, sec. 8-6 ante, să devină un motiv decorativ extrem de comun în Dacia. Abia în a doua parte a epocii a fierului, perioada numită La Tène (sec 5 ante – 1 e.n.), apare şi „draco” : întâi în sec. 4 ante pe obiecte ceramice descoperite la Budureasca, judeţul Prahova, apoi ca stindard militar al dacilor (sec. 3 ante – 1 e.n.).

  Deşi problema originii stindardului dacic este încă dezbătută de istorici, prima asociere a unui lup cu un şarpe se află pe o stelă din timpul lui Nabucodonossor I, rege al Babilonului între 1125-1104 ante, şi prezintă similitudini şocante cu stindardul dacic. Istoricul roman Arrian din Nicomedia (cca 86/89 – cca 146/160 e.n.), un familair al împăratului Traian şi al urmaşului acestuia, Hadrian, scria în lucrarea sa «Techne Taktike», redactată în limba greacă între 136-137, că „draco” era format dintr-un cap de lup din metal cu mai multe limbi metalice şi un tub din material textil, în trei culori ( nu menţionează care). Stindardul, montat pe un băţ, era purtat de călăreţi şi – umplându-se cu aer – dădea impresia că este viu, în timp ce vântul făcea ca limbile de metal să zornăie înfricoşător. În acelaşi timp însă, Arrian consideră că dacii au luat stindardul de la sciţi, un termen folosit pentru sarmaţii contemporani – populaţii indo-europene nomade din stepa pontică est-europeană, de la nordul Mării Negre până la Urali. Mai târziu, Ammianus Marcellinus (cca 325/330 – cca 391/400), istoric şi ofiţer roman, spune că şi parţii – cu care romanii se luptau încă din sec. 1 ante – aveau acelaşi stindard, sau unul asemănător. Este deci plauzibil ca originea lui „draco” să fi fost orientală, iar stindardul a ajuns de la parţi la daci prin intermediul sarmaţilor, al căror „draco” chiar avea o înfăţiare mai orientală, cu urechi mari, colţi de câine şi uneori aripioare.

  Oricum, romanii – ce obişnuiau să preia de la duşmani echipamentul militar şi tacticile de luptă care le plăceau sau le considerau utile – au adoptat şi ei „draco” ca stindard de cohortă de cavalerie (aşa cum vulturul era stindard de legiune de infanterie). Prima reprezentare sculpturală a unui „draco” purtat de un soldat roman datează din timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180). Singurul exemplar de „draco”, capul din metal aurit, cu limbile în gură, a fost descoperit în castrul legionar de la Niederbieber pe limesul (graniţa) germano-retică, în ultimul nivel de distrugere, mijlocul sec. 3, ceea ce corespunde şi cu abandonarea Daciei în urma atacurilor marcomane.

  Putem spune aşadar că astăzi „draco” simbolizează atât ascendenţa dacică, cât şi cea romană a poporului roman.

  Apreciază

  • Excelentă expunere! Aflu prima data despre „atacurile marcomane”, care au fost urmate de părăsirea Daciei de către romani. Sunt extraordinar de interesat sa știu părerea Dvs despre ce s-a întâmplat în perioada sec. 3 – sec. 13 pe teritoriul actualei Românii.

   Apreciază

   • S-au intamplat atat de multe incat ar fi ca in bancul cu imparatul care a cerut invatatilor din regatul sau sa-i scrie o istorie a umanitatii. Au muncit bietii oameni si dupa 20 ani vin la imparat cu vreo 50 de volume. „Prea mult”, zice acesta, „n-am timp sa citesc atata. Mai pe scurt”.
    Dupa alti 20 de ani, vin din nou invatatii cu vreo 15 volume. ” Prea mult, prea mult”, ii goneste din nou imparatul. Mai trec 20 de ani si invatatii reusesc sa rezume istoria omenirii intr-un singur volum. Numai ca atunci cand ajung la imparat il gasesc pe moarte. ” Spuneti-mi esenta” se roaga muribundul de ei. Atunci, unul dintre invatati se apropie si ii sopteste : „S-a nascut, au trait si au murit, Maria Ta!”

    Lasand gluma la o parte, v-as recomanda sa cititi orice manual, preferabil universitar, referitor la istoria Romaniei, eventual Istoria Romanilor de C.C.Giurescu (3 vol.) – nici pe departe cea mai buna lucrare, dar usor accesibila inclusiv pe Internet.

    Apreciază

 15. Bucuresti , Oraș deschis

  Ho! Nu va bucurati cand cititi „deschis” .. nu e ce cxredto nvoi adica ca oricne poa avea b olentin di Bucuresti .. ci

  Oraș deschis este un termen care se aplică în timpul unui război unui anumit oraș, care renunță a se mai apăra militar, din diverse motive, dar în special când ocuparea sa devine iminentă, anunțând public prin toate canalele de informare posibile (mai ales inamicul) că orașul „este deschis” oricui și că armata care atacă poate intra nestingherită în acel oraș. Conceptul de oraș deschis ajută la protejarea clădirilor, a orașului în sine și a tuturor civililor.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Ora%C8%99_deschis

  Cam naspha nu-i asa?!

  Ca cum sa va dzicu io voia .. pai Bucurestiu c’est du nashpa! Very much nashpa! (asta ca sa ma dau betic).

  Amu cativa ani mi-am deplasat fizicu in Bucale. De la Universiate la Romana.Era vara frumos … ca cum sa va zic – m-a apucsat tristetea!
  Prin 2005 am tars o talpa de la pta Victorie prin pta Matache, pe landa hotel Marna catre Piata Palatului, de acolo pe Brezoianau8 si de aici la metrou Universitatii … Sa ma apcue plansul!
  Si mai inateb o scurta talpa de seara intre Ticvtacv si Universitate m-a conbvins ca seara emai misti in Titan sau Drumu Taberei!!!
  Pustiu, ce nusius, intunecata, parasit asa arata centrul Bucurestiului . Vechilul loc de promenada .. e azi o promenada a delasarii depriminate!!!
  Magazine decazute , marfa proasta … Caldiri abandonate sau in crus de abandonare . Parca zi Gambtinus s-a redeschis – insa acum cativa ani inurma era inchis. GAMBRINUS?!! Hotel Capitil – inchis cu geamuri sparte. ALte caldiri care se distriug incet.

  Insa se poate si mai rau!
  Mult mai rau! In 2014 pe Sarindar:

  https://www.vice.com/ro/topic/locuri-parasite

  http://bucurestifm.ro/2016/11/22/bucurestiul-dezolant/

  https://www.profit.ro/stiri/social/foto-dupa-un-an-autoritatile-recunosc-ca-scoaterea-firmelor-de-la-parterul-blocurilor-cu-risc-seismic-a-fost-un-esec-in-urma-au-ramas-spatii-mizere-si-pline-de-graffiti-16049509

  Se poate si f foarter rau very much nashpa!

  Stiti unde e mizeria asta de mai sus ? De AICI!!

  Duminică, 16 iulie 2017 http://www.hotnews.ro/stiri-haute_culture-21903981-moare-din-culoare-nu-dar-din-explozia-tevii-gaze-anytime-harta-street-art-bucuresti-zona-treia-sala-palatului-cismigiu.htm

  Pao atunci cum sa nu zicl Bucuresti , Oraș deschis ?! Deschis in sensul militar!

  In opozitie cu aceasta trista situatie … după trei ani şi investiţii de peste 4 milioane de euro, Palatul Vulturul Negru, simbolul oraşului Oradea şi-a recăpătat strălucirea de altădată.

  Mda… insa aia au avut noroc de arhitecti sefi … si azi , se pare ca, Oradea esteb orasul cel mai placut din Romania …

  Apreciază

  • @Ghita Bizonu’ noiembrie 19, 2017 la 8:19 p.m.

   Ah! prietene, cum atingeți dumneavoastră subiecte atât de sensibile și pentru mine… Acum câțiva ani și eu am fost în București , în zona de centru pe care, copil fiind , și petrecându-mi mare parte din vacanța de vară în București, am iubit-o atât de mult… Am văzut pasajul de lângă Sala Palatului nu cu dezamăgire, ci cu groază… am intrat pe străduțele care duceau către Parcul Cișmigiu … o zonă devastată de bătrânețe, cred… Din terasele frumoase ale clădirilor vechi iarba și copăceii înfipți în crăpăturile pardoselilor creșteau în neștire. Vegetația – mai puternică decât spiritul, a învins… Pe zidurile caselor, la parter, eternul GRAFFITI , exprimarea plastică a tulburării unei întregi generații. Părea un oraș abandonat… am intrat în Cișmigiu, dar venind dinspre Sala Palatului… într-o groapă cu nisip, zăceau echipamentele unui loc de joacă din anii 70… aleile – fisură lângă fisură…băncile , umflate de-atâta vopsea aplicată strat peste strat… mi se părea că văd un om bătrân-bătrân în pielea goală, și-mi era jenă să privesc. Oamenii trec și nici nu mai observă urâțenia și decrepitudinea. O parte dintre ei au participat voios la distrugerea asta monumentală, iar acum arată cu degetul către municipalitate că de ce nu repară și nu face curat… Am fost îngrozită. Singurul meu gând era să plec mai repede. E ceva total neobișnuit… centrul a rămas al celor care nu mai au nici puterea, nici banii , nici avântul de a repara , în timp ce populația tânără migrează către cartierele noi mărginașe, cu acces controlat, cu creșă, grădiniță, scoală, bazin de înot în incintă … Un organism bolnav e Bucureștiul . Inima lui moare , în timp „carcasa” se umple de blocuri de locuințe „selecte” , prost construite, cu terase imense de pe care te suflă vântul cu măsuța de cafea , cu tot… Dar, dacă teatrul se poate face astăzi cu toate personajele dezbrăcate complet și urlând replicile pe scenă, dacă filmul, ieșit din sălile de cinematograf clasice și găzduit doar la „mall” nu mai este emoție și duioșie ci EFECTE , mamă! ce EFECTE!, dacă televiziunea este o isterie prelungită iar NET-ul pare o rețea de canalizare, unde mizeria, dejecțiile, fluidele puturoase curg liber , gravitațional, dacă presa nu mai există , de ce-ar mai supraviețui „inima Bucureștiului”? Cetățeanul se descurcă foarte bine și fără inimă…

   Pentru dumneavoastră, Istanbul + tangou… două mari iubiri de-ale mele:

   Apreciat de 1 persoană

   • @Luminița Arhire: ”Dar, dacă teatrul se poate face astăzi cu toate personajele dezbrăcate complet și urlând replicile pe scenă, dacă filmul, ieșit din sălile de cinematograf clasice și găzduit doar la „mall” nu mai este emoție și duioșie ci EFECTE , mamă! ce EFECTE!, dacă televiziunea este o isterie prelungită iar NET-ul pare o rețea de canalizare, unde mizeria, dejecțiile, fluidele puturoase curg liber , gravitațional, dacă presa nu mai există , de ce-ar mai supraviețui „inima Bucureștiului”?”

    Inima Bucureștiului ca și inimile altor orașe europene sau americane au încetat să mai bată.
    Filme la ”mall”? Dacă se întâmplă să mai vedeți vechile filme (până prin anii ’80) ale Hollywood-ului, vechile filme franceze sau italiene, nu se poate să nu vă întrebați de unde a putut ieși astăzi atâta putregai pe ecrane. Filmele premiate au tentă politică. Dar tentă politică o au și premiile Nobel (cel puțin cele pentru pace).
    Aseară a avut loc la Hollywood premierea ”muzicii americane”. Doamne, Dumnezeule. Nu kitch, vulgaritate ajunsă la paroxism. Cum spuneți, dejecția străzii adusă pe scenă în urletele isterice ale unui tineret cu … o altfel de educație.
    Educație? Mă rog, aceea a noilor idei progresiste care guvernează școlile și mai ales universitățile lumii de astăzi. Ideile libertății absolute.
    Și atunci este imposibil să nu-ți pui întrebarea: ”Quo vadis, Civilizație?”

    Duminica care vine, voi avea, sper, bucuria unui spectacol de ”Tango Argentinian” la teatrul din Fort Pierce, altădată cel mai mare și mai cunoscut pe întreaga coastă floridiană a Atlanticului de la Miami la Jacksonville.
    Astăzi, centrul istoric al acestui orășel, altădată de referință, este în decrepitudine din cauza … multiculturalismului implementat prin invazia haitienilor, jamaicanilor care au fost plasați de autorități tocmai în zonele centrale. Mulți sunt oameni muncitori, dar aparțin altor culturi sociale, civice care nu pot conviețui cu cea cu rădăcini europene. Civismul pentru cei mai mulți înseamnă ”am dreptul” și mai ales dreptul la ajutoare sociale.
    Cine nu-i convins la ce duce multiculturalismul, înainte ca Parisul sau Roma să ajungă la fel, nu-i târziu să facă o vizită în ”frumosul centru istoric din Fort Pierce”, cum sună reclamele turistice.

    Apreciază

 16. Dezbaterile de idei: Fara furie si psihiatrie

  Mircea Popescu, unde sunt vremurile de altadata, cand elita politica a SUA era voltaireiana? Cand pana la caderea comunismului declara pe toate vocile ca orice politician american ar fi gata sa-si dea viata pentru dreptul oricui de a-si spune liber parerea si chiar de a spune “NU!”? (v. cuvintele lui Voltaire, adresate unui adversar: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați.„). Cand a avut dreptate “patura suprapusa”, care nicaieri in democratiile asa-zise (neo)liberale nu se confunda cu poporul, cu atat mai putin in SUA? Atunci, ori acum, cand, spalata probabil pe creier cu tot felul de “gramatici generative”, de manipulare sociala dominatoare – reale, nu inventate de mine, puneti mana si cititi-le, cat inca mai sunt la liber – inconjoara societatea cu tot felul de cercuri concentrice de cenzura, gen “fake news” sau “political correctness”, chiar si fata de cei pe care ii numeste parteneri si aliati, facand, de exemplu, dintr-un drept al liberei circulatii a persoanelor, in virtutea reciprocitatii de tratatment egal, o loterie a vizelor (Visa Waiver)? Ce s-a intamplat de la Kennedy, Reagan si Bush tatal incoace, care au adus lumea, fiecare in felul sau, pana la daramarea zidurilor politice ale razboiului rece? De ce este nevoie din nou de un “dusman” imaginar, care se reinventeaza in cel mai mincinos si penibil mod posibil? Doar pentru a intretine mitul belicozitatii si falsul salvationism, care in 1990 l-au facut pe Pascal Brukner sa exclame, denuntator si ridiculizant: “Cum sa traiesti fara dusmani?” Sa fie de vina incalzirea climatica de murdara ceata ideologica care acopera parbrizele si lunetele, de nu mai vedeti nici inainte, nici inapoi? De ce un ilogic “nou razboi rece” (Obama), de aceasta data unilateral si nesistemic, ori un protectionism, nationalism si antiglobalism (Trump) care intra in contradictie cu insasi natura politicii americane fondatoare? Acestea sunt doar cateva din problemele reale, care ar trebui sa-si gaseasca locul pe o agenda politica si de dezbateri actuala, si pentru care as fi asteptat din partea lui Mircea Popescu o idée, un raspuns, un proiect… Stiti cum se procedeaza intr-o dezbatere constructiva de idei? Dintr-un discurs sau dintr-o comunicare, respectiv din articolul in cazul care ne contrapune, preopinentul ia fiecare idée in parte, punct cu punct, pe care fie o combate cu argumente, fie o sustine sau o completeaza, ori la care pur si simplu prezinta propria gandire alternativa, opinie, solutie etc. Ceea ce a facut insa Mircea Popescu, alegand furia, care este vecina cu psihiatria, nu stiu din ce motiv, poate dintr-o cauza de andropauza (intamplator rimeaza, nu am urmarit acest efect!), care creste hormonul de stres (cortizolul) si epuizeaza suprarenalele ori provoaca HTA, si aici o spun cu sincera preocupare, ori poate sa ne arunce in lumea nevropata a post-adevarului, in care nu adevarul, ci emotiile conteaza sau, de ce nu?, poate ca nu a avut argumente, imi demonstreaza ca nu am un competitor real si loial de idei, si, atunci, pentru viitor, nu-mi ramane decat sa-l ignor. Bineinteles, pana cand va reveni la argumente probante si la un spirit autentic de schimb de idei. Ideea care i-a starnit furia lui Mircea Popescu (v. „Cand am afirmat, metaforic, ca magnatii americani de pe Wall Street au, fiecare, cate doua seifuri, unul pentru bani si unul pentru ideile de stanga”) imi apartine in totalitate, este o premiera daca vreti, dar ea nu a incoltit pe un teren gol, ci pe o suma de fapte istorice foarte documentate, cu nume, prenume si o larga implicare ideologica si de jaf, pe scara industriala, a marii finante americane in timpul revolutiei bolsevice (1917) si a razboiului civil rus (1918-1920/1922). In cea mai indreptatita reactie, Mircea Popescu ar fi cerut exemple, dar s-a speriat atat de tare ca i le-as fi putut furniza incat a preferat sa inchida discutia intr-un mod isteric, prin care de fapt s-a autoexclus. Nu te folosesti de o tribuna publica pentru a-i adresa infamii si calomnii celui cu care nu esti de acord, pentru a nu risca sa dai de lucru oamenilor de ordine, sa fii dat jos de la tribuna si chiar afara din sala.

  Apreciat de 2 persoane

  • @fragmentarium
   Pentru dialog (cu mine) trebuie să vă prezentați.
   Cine sunteți, sau ce sunteți, un individ cu păreri personale bazate pe necunoaștere crasă (scuzabil) sau o entitate care propagă propagandă anti-americană de distorsionare a adevărului cu un scop evident, aflat în consonanță cu întreaga politică externă rusească?

   Apreciat de 1 persoană

 17. Am auzit odată ca expresia ” suntem aici de 2000 de ani” poate avea corolarul: și ce ați făcut în acest timp? Unde sunt instituțiile voastre specifice ( nu davalmasia…)? Tradițiile, creațiile, etc… izvoarele istorice scrise?…
  E încurcată continuitatea…

  Apreciat de 1 persoană

  • Continuitatea este încurcată pentru ignoranți și pentru maghiari. Izvoare scrise sunt cu duiumul ( să nu mai vorbim de cele arheologice), care vorbesc despre romanii nord-dunăreni, după 271, apoi despre valahi, olahi, vlahi. De exemplu, bizantinii făceau deosebire, încă din secolul V, între romei, care erau bizantinii și romani, care erau locuitorii de la nord de Dunăre. Cât despre instituții, acest popor le avea, pe când occidentalii aveau doar regi, cancelari și cardinali.Erau instituții de tip bizantin ( nu degeaba se spune că Țările Române au fost Bizanț, după Bizanț).Dacă Roesler spune că nu sunt pomeniți daco-romanii, protoromânii sau românii la nord de Dunăre decât începând cu secolul al XIII-lea, nu trebuie să-l luăm în serios, de vreme, ce însuși în Gesta Hungarorum se vorbește de românii din Transilvania din secolele IX-X.
   Cu toate scuzele de rigoare, domnule Virgil, puneți mâna pe Istoria Românilor, ediția Academiei Române, care are o vastă bibliografie, printre care și istorici maghiari, documente papale și ale curții regale maghiare.

   Apreciază

 18. Cred ca niste pioni ( PSD-isti sub acoperire) sunt sacrificati de sistem si au primit ordin sa se detoneze in direct : Ponta , Chirica , Moisa , Ivan . Oare cine mai urmeaza ?

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-22120536-catalin-ivan-statul-paralel-este-insusi-liviu-dragnea-putred-bogat-avere-care-nu-putea-niciodata-justifice-care-mimeaza-destul-talent-grija-pentru-saraci.htm

  P.S. Foarte simpatic cum dl. Victor Pontasifon isi clameaza la fiecare aparitie tv , relatia de familie 🙂 cu George Maior si cea de prietenie cu Sebi Ghita . Cred ca l-am auzit de vreo 5 ori in 3 zile precizand aceste lucruri . Oare de ce ?

  Apreciază

 19. @Carcotasu
  Dacii au invatat Latina nu in 270 de ani ci inca dinainte de cucerirea romana si inca multa vreme dupa retragerea Imperiului . Era o lingua franca in musuroiul de etnii ( gindeste-te ca incepusera migratiile ). O dovada : Sf Ieronim in Vulgata ( sf sec IV la un secol de la Aurelian ) vorbeste de Dominus Deus , care a dat in romana Dumnezeu , sintagma pierduta in Occ . Invatarea latinei a fost un fenomen de aculturatie . Dacii au invatat cuvintele dar de multe ori le-au umplut cu continut modificat . Sint multe cuvinte latinesti dar cu inteles corespunzator din greaca . Sau din daca : Vulcanescu vorbeste de ispita dacica . E dacic sentimentul naturii, al randuielii . Amzar a scris un studiu despre “ randuiala “ un fel de Dao , despre ordinea firii. “Ordinea firii “ e un termen prea “juridic” , diferit de “naturaletea” randuielii . Aceeasi “ schema “ in “lege“ : in lb romana lege inseamna legamint de la ligare , a lega. In fapt , credinta –legea crestineasca, pastrata in adincul inimii , nu exterioara . In Latina, lege vine de la legere, a citi . Legea Latina vine din exterior , e impusa .
  Iar Mircea Eliade observa “liturghia cosmica”: ceea ce se petrece in Cosmos , e o liturghie . Nu intimplator cultul orthodox roman vorbeste de “ randuiala “ in organizarea sa : precum in ceruri , asa si pre pamint .
  Nu exista la nicicare dintre vecinii nostri un termen similar . Sint dacice genetica si randuiala . Iar lb , Latina.
  @serbanfl
  Romanii de acolo au tinut minte faptul ca locurile pe care traiesc au fost cindva ( intre cele 2 razboaie ) , Cehoslovacia . In fapt , o zona etnica romaneasca, apropiata partii de nord din Maramuresul istoric ( din care azi avem doar sudul)
  Cit despre Miceal LEDWITH daduse mai demult si referinte din Ovidiu . Am cautat si nu le-am gasit . In schimb , Ovidiu vorbeste la un moment dat despre lb getilor si sarmatilor si reiesea din context ca nu erau reciproc inteligibile cu latina . Este insa stiut ca lb tracice (sau dialectele din care face parte si lb daca ) erau indo-europene , deci aveau structuri gramaticale si f multe cuvinte identice sau asemanatoare cu lb Latina , si ea o lb indo-europeana . Cit a fost gradul de asemanare inca nu stim .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.