FET: Dezbatere despre aniversarea independentei României

Fundația Europeană Titulescu împreună cu Centrul de Cercetare vă invită miercuri, 15 Noiembrie 2017, începând cu ora 16:30 la dezbaterea:

„1877-2017: 140 de ani de la proclamarea independenței României”.

Cu alocuțiuni din partea:

Prof. univ. dr. Ion BULEI
Prof. univ. dr. Corneliu-Mihail LUNGU
Lect. univ. dr. Ionuț COJOCARU

Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

22 de gânduri despre “FET: Dezbatere despre aniversarea independentei României

  1. Bun, a venit un raport MCV si Iohannis, Predoiu, si gashca fructifer-tehnocrata s-au grabit sa il puna la zid pe Min Justitiei ca merge pe un drum gresit. Ori, daca cineva catadicseste sa citeasca textul de la Comisia Europeana, se deduce usor ca reformele au stagnat in domeniul justiei pentru ca s-a mers mult mai precaut cu acest pachet de legi, si s-au facut consultari frecvente, inclusiv cu Ambasadoii. Mai mult, s-a cerut si un aviz consultativ de la Comisia de la Venetia. Ori toate astea cer timp.

    „Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, se arată în raport.”

    Sigur ca la Presedentie nu se vede nici un stat paralel, si implicarea SRI e o legenda dacica. Eu insa aici vad ingrijorari ale Comisiei Europene, pentru ca, mai departe Comisia afirma in raport:

    „”deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV”.

    Deci, tovarasi securisti pe rit capitalist, in frunce cu stimabilul Don Presidente, problema independentei justiei e legata de Comisia Europeana de faptul ca NU a existat cooperare LOIALA intre INSTITUTIILE STATULUI, pe care are trebui sa il pastoreasca dl. Iohannis, el fiind ocupat cu gestionarea STATULUI PARALEL (elefantul invizibil de la Cotroceni). NU se vorbeste in comunicatul Comisiei Europene ca noile legi nu ar respecta independenta sistemului judiciar!

    http://www.mediafax.ro/social/raportul-mcv-justitie-au-inregistrate-progrese-ritmul-global-reformelor-stagnat-2017-iar-provocarile-adresa-independentei-sistemului-judiciar-reprezinta-serioasa-sursa-ingrijorare-document-16819919

  2. 15 Noiembrie 1918
    UNIREA BUCOVINEI CU ROMÂNIA. ‘Congresul general al Bucovinei’, format din reprezentanţi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât în unanimitate ‘unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu regatul României’.

    Din pacate, nu a fost „pe vecie”…cei puternici baga tot timpul mina in traista celui mic si ii fura cite ceva de pret. Ucraina si Rusia, ambele beneficiare ale unor teritorii care nu le-au apartinut.

    O sa va plictisesc cu o mica poveste despre cit nu ne iubesc ucraenienii (ucraeniencele insa ne iubesc, am dovezi personale 🙂 ).

    Am facut cu decenii in urma o excursie la Cernauti. Mama vroia mortis sa puna un buchet de flori la bustul lui Eminescu de acolo. La granita URSS de atunci (ucraeniana de azi) ne-am oprit sa luam benzina. Ucraenianul care vindea acolo a vazut ca suntem din Romania si a tinut sa se rasteasca la noi ca Bucovina nu a fost niciodata romaneasca, pentru ca Bucovina ar avea originea in cuvintul Buc, ceea ce inseamna cred un tip de copac in rusa-ucraeniana. In concluzie, conform acestei teorii, si Buc-urestiul ar fi tot oras ucraenian-rusesc….

  3. Mugur Isarescu: „”Banca Nationala nu e impotriva cresterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Cu cat poti creste pentru ca la momentul critic sa nu trebuiasca sa pui frana brusca! E simplu sa dai si sa dai mult. Problema incepe cand trebuie sa iei. Mai conteaza si cine ia! Si cum incep discutii care dureaza ani de zile despre faptul ca unii dau si altii iau. Si cat de sanatoasa e o asemenea discutie pentru societate? De cate ori trebuie sa dam cu capul ca sa invatam minte”, a spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania.”

    Interesante remarcile sale, mai mult pe linkul de mai jos.

    Intrebarea filozofica ar fi: de ce, dom’le, unii, putini, tot iau, si nu prea dau? De ce aia care tot iau se ofilesc cind statul le cere sa isi plateasca tazele, obligatii legale fata de statul de unde iau? De ce sunt banci care nu isi platesc taxa pe profit statului roman sau fac jonglerii contabil-financiare acceptate de BNR prin care „favoritele” declatra profit zero, desi sunt de ani de zile in Romania? Cine sta dom’le ani la rindul, investotor styrain, fara sa faca profit?

    Cind o deveni BNR acea instutitie a Romaniei care sa stimuleze aparitia de banci de investitie romanesti si banci noi romanesti care sa echilibreze piata bancar din Romania, detinuta de straini?

    Pina una alta, domnul Isarescu a fost unul din cei care a tot luat, si inca vad ca mai are loc sa bage mina in traista publica. Prin alte tari, Guvernatorii Bancilor Nationale se mai schimba, dar vad ca la noi va fi nevoie sa il cloneze pe dl. Isarescu la o virsta mai tinara, sa mai functioneze inca 25 ani.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22113402-audio-isarescu-simplu-dai-dai-mult-problema-incepe-cand-trebuie-iei-mai-conteaza-cine-cum-incep-discutiile-care-dureaza-ani-zile-despre-faptul-unii-dau-altii-iau-cate-ori-trebuie-dam-capul-invatam-min.htm

  4. https://www.antena3.ro/politica/serban-nicolae-ia-masuri-in-cazul-refuzului-monicai-macovei-de-a-se-prezenta-la-comisia-sipa-442418.html

    Foarte tare ! Bravo Serban Nicolae ! Asa trebuie lucrat cu japitele astea , gen MM si LCK ! Arse cu armele lor … Poate ar fi bine sa fie trimise scrisori de informare fiecarui membru al Parlamentului European , Departamentul de stat al SUA , OLAF , redactiilor ziarelor straine , ambasadelor, pornita o campanie sponsorizata pe Facebook , ONG-uri , platite niste articole publicitare , etc.
    Sa fie umplute de respect pe reteta brevetata chiar de ele .

  5. Rar mi-a fost dat sa vad o lichea si un ticalos mai mare ca acest Victor Viorel Pontasifon . Aseara , la emisiunea lui Ionut Cristache . Poate doar javra de Traian Basescu il egaleaza si chiar depaseste in mizerie .

    Ascultandu-l pe acest sicofant trist si penibil , m-am gandit la ce impostura au fost supusi romanii cu alianta USL si cu deviza Dreptate pana la capat .

    Bravo Ionut Cristache pentru intrebarile curajoase si incomode adresate acestui GUNOI !

  6. Cand zelul ideologic duce la comparatii caraghioase

    De la sublim la ridicol nu-i decat un pas, suna un magistral postulat al corsicanului francez Napoleon Bonaparte, dar de la ridicol la sublim nu se poate ajunge în niciun fel, l-a completat evreul german Lion Feuchtwanger, printr-un enunt nu mai putin adevarat. Mi-am amintit de reflectiile celor doua autentice personalitati ale domeniilor lor citind cele scrise pe Contributors de catre Vladimir Tismaneanu, despre revolta anticomunista de la Brasov, de la care azi s-au implinit 30 de ani: http://www.contributors.ro/global-europa/brasov-15-noiembrie-1987/
    Ideile de “repetitie generala” si de “socialism politienesc” apartin istoriografiei ruse, cu referire la prima revolutie rusa, din 1905. Intr-adevar, revolutia din 1905 a fost o “repetitie generala” pentru a treia revolutie rusa, din octombrie 1917 (a doua a fost in februarie, acelasi an).
    Poate parea ciudat, dar doctrina “socialismului politienesc” a fost inspirata si sustinuta de seful politiei secrete tzariste, Serghei Zubatov (un intelectual portretizat de contemporani si istorici ca un “dostoievskian”), care credea ca muncitorii trebuiau lasati sa se asocieze si sa protesteze. Petitia adresata tzarului si marsul de sacrificiu prin care trebuia inmanata – transformat intr-un masacru, in “duminica insangerata” din 9 ianuarie 1905, cu 96 de morti si 333 de raniti -, au fost opera, ideologic-redactional si organizatoric-mobilizator vorbind, a unui ciudat si atipic preot socialist, Gheorghi Gapon (care se va refugia in Elvetia). Din aceste motive, dar si din multe altele, pentru care topicul si timpul sunt nepotrivite fie si numai pentru a le inventaria, cred ca a face o asociere, indirecta sau aluziva, intre Brasov – 15 noiembrie 1987 si Sankt Petersburg – 9 ianuarie 1905, in termenii de “repetitie generala” si “socialism politienesc”, mi se pare o mare greseala. Si nici macar comparatia, prin ricoseu dintr-un eveniment intr-altul, dintre Palatul de Iarna si Casa Poporului, “edificiul grotesc”, cum il numeste V. T., nu este tocmai potrivita. Compararea socialismului politienesc, efectiv de cazarma, al dictatorului comunist Nicolae Ceausescu cu “socialismul politienesc” din vremea tzarului Nicolae al II-lea (si implicit, a-i pune pe cei doi pe aceeasi treapta, ca regimuri politice), mi se pare inadmisibila. Cel putin ca o “imblanzire” a ceausismului, sugerata sau intuitiva, cum s-ar putea ajunge in al doilea caz, mergand pe calea comparativa tzarism-comunism. Si mai este o nuanta, care intriga. De ce un autodeclarat de dreapta ca V. T. a fost sedus de conceptul de “socialism politienesc”, o eticheta pe care a desprins-o de pe regimul politic al ultimului monarh al Rusiei si a lipit-o pe cel al ultimului dictator comunist al Romaniei?!… Cei care nu si-au dat inca seama, formatorii si vehiculatorii sintagmei “socialism politienesc” erau admiratori ai socialismului, insusi Zubatov fiind in tinerete un revolutionar.
    Cand am afirmat, metaforic, ca magnatii americani de pe Wall Street au, fiecare, cate doua seifuri, unul pentru bani si unul pentru ideile de stanga, am plecat de la un fapt de o evidenta banala, ca marele capital financiar pleaca in lume calarind ideile de stanga, cu ajutorul carora se intoarce de n ori mai bogat. Revenind la V. T., subconstientul l-a tradat, in strafunduri are acelasi al doilea seif. De fapt, daca ideea zelota de „democratie liberala” a lui V. T. o vom dezbraca de forma sa de dreapta, vom gasi, in continut, in toata goliciunea-i rusinoasa, un stangism cu nimic diferit de “democratia populara” (comunista).

    • @fragmentarium: „Cand am afirmat, metaforic, ca magnatii americani de pe Wall Street au, fiecare, cate doua seifuri, unul pentru bani si unul pentru ideile de stanga, ”

      Personajule @fragmentarium, ești bolnav. Nu există articol sau postare în care să nu-i stropești pe americani cu rahat. Măcar puțintel. Chiar și când este vorba de ruși, pentru care ai o iubire nețărmurită.
      Nu știu, poate ești frustrat ca vulpea care nu ajunge la struguri, poate ești îndoctrinat sau, pur și simplu, poate asta-i educația primită în familie (venită oare în România odată cu tancurile cu stea roșie!?), dar ai nevoie de un tratatment, că tot văd că pe acest forum se aplică tratamente neortodoxe, gen purgativ.
      Te-am numit „personaj” deoarece nu știu dacă ești bărbat sau femeie atâta timp cât curajul ți-l ascunzi în spatele anonimatului ca un adevărat propagandist profesionist.
      Și la o asemenea poziție fanatică anti-americană și pro-rusească, mi s-ar încâlci limba în gură să-ți spun ”domnule” sau ”doamna” și nici să nu te tutuiesc, personaj cu mentalitatea juvenilă a unui puști teribilist căruia abia îi mijesc tuleiele.
      Poate cel mult, ”tovarășe”, deși nici tovarăș nu pot să fiu cu indivizi care ridică în slăvi ”meritele” și ”umanismul” călăilor cărora le justifică crimele comise împotriva poporului român.

      • Popescule

        la vasrta ta ar trebui sa fi auzit de vechea firmulare „cetateanu X ca tovaras nu pot sa ii zic”

  7. diasporean
    ,,cind o deveni BNR acea instutitie a Romaniei care sa stimuleze aparitia de banci de investitie romanesti si banci noi romanesti care sa echilibreze piata bancar din Romania, detinuta de straini?”

    Raspuns: Cand Romania va deveni o a doua Chină, mai mititică, e adevarat. (Z)

    Adaug si eu o intrebare mai putin retorica (adresata diasporeanului):
    Cand se va decide statul roman sa-si restructureze companiile de…stat care nu-si platesc contributiile ?
    Toata lumea satisfacator informata stie ca marile companii straine isi achita pana la ultimul sfanț datoriile in calitate de angajatori aferente angajaților. Doar naivii, sau cei care asculta cu nesaț comunicatele guvernului, mai cred in palavre. N-am auzit niciun nume de companie straina mentionat ca exemplu negativ de onorabilii din Executiv.
    Cu profitul e alta poveste, investitorii straini respecta pur si simplu legea romaneasca. Daca nu ar fi asa, ANAF-ul le-ar intra în bătătură cvasiinstantaneu. Nu-mi plac corporatiile, dar sunt convins ca exceleaza la capitolele gestiune informatica, contabilitate si…compartiment juridic. Statul roman, in schimb, are juristi de tot rasul care pierd toate procesele. Deh, cu studii in stil Tudose, nu ajungi departe cu stiinta de carte. (Z)
    Dar daca nu ne plac corporatiile, e foarte simplu: Le trimitem in alta parte, sau le determinam sa se intoarca de unde au venit. In fond, exista precedentul Nokia. Ar putea urma Renault….cine stie ? In Maroc e mult mai cald, iarna.

    • ..Sin inca ceva..NU BNR infiinteaza banci comerciale. NU acesta este rolul BNR. Daca cineva sustine contrariul, rezulta ca acel cineva este analfabet lemn in materie de economie si finante. Nu ma refer la d-ta, probabil, neavand acces la informare/instruire corecta si completa, acolo unde locuiesti.

  8. Luminița Arhire, Amalia, Ana

    Urât, urât, în fiecare zi îl supărați pe ZEU! În sfârșit, m-am prins și eu că „V” este ca în scrierea latină, se citește „U”. JJJmecher tataia, jjjmecher foc!

    • Din coastă, vorba aia! Adică junghi. Că tot îi plac zicătorile urbane despre femei. Şi n-aş schimba locul cu nimeni de pe partea cealaltă.

  9. Creșterea economică e de apreciat, însă comparația cu Germania, Marea Britanie… nu e valabilă fiindcă doar țările în curs de dezvoltare sau „emergente” pot să aibă o creștere atât de mare, doar ELE mai putând să crească mult. Țările dezvoltate n-au creșteri mari pentru că n-au unde să mai crească.
    Pe de altă parte, o creștere mare nu-i de lepădat, chiar dacă ea nu se oglindește imediat în buzunare. Ne dezvoltăm, deci tindem către un nivel de trai mai bun. Sigur că nu toți vor trăi mai bine, pentru că mai depinde și de individ.
    Cert e că numărul de automobile din București a crescut, vânzările de electronice și bunuri de folosință îndelungată au crescut, vânzările de imobile au crescut…
    O ducem rău, dar cumpărăm în draci…

  10. Noi sărbătorim Independența, ungurii sărbătoresc ocuparea Transilvania, iar mass-media e interesată doar de Dragnea, Ponta, cine pe cine a turnat, de ce a turnat, pică Guvernul sau nu, se divide PSD sau nu etc. Între timp, la Arad tronează “MONUMENTULUI LIBERTĂŢII MAGHIARE” ( m-aș fi bucurat ca și la Debrecen să tronează “MONUMENTULUI LIBERTĂŢII ROMÂNE), K. Humor își vede de treaba sa, ai noștri tac, pentru că au nevoie de voturi în Parlament ( când unii, când alții, pentru că tot ai noștri se numesc indiferent dacă sunt de centru dreapta sau de centru stânga), prin Transilvania se plimbă ca la ei acasă diferiți iredentiști, iar românașul spune calm ,, șezi blând, că e bine”. Ce anume, e bine ?. Că nu mai știm, cine suntem?. Că unii nu vor , modificarea legilor justiției?. Că unii ies în stradă, de dragul democrației, neștiind regulile disciplinei democratice?.
    M-am săturat de lipsa noastră de personalitate ( nu mai spun demnitate) națională, adică de caracterul nostru, de talentul de a sta cu capul plecat, de temperamentul melancolic, de lipsa aptitudinilor diplomatice, în interesul nostru.

    • Exceptional, felicitari. Uneori, pare-se că nu se justifică pesimismul stiind ca există oameni lucizi care gândesc responsabil și fără ură, în jurul tău, oricât de departe ar fi.

  11. Aseară (joi, 16), Dan Puric a făcut o distincție intre umor și bășcălie. Umorul aparține oamenilor inteligenți. Bășcălia este modul mitocanilor de a trata inteligența.

  12. fragmentariumpolitic spune (a scris mai sus_ n.mea):
    NOIEMBRIE 16, 2017 LA 7:48 AM

    Vladimir Tismaneski este evident un stangist radical. Asa cum sunt, de exemplu, liderii popularilor europeni, cei care incearca sa contracareze asazisul fenomen ,,populist” cu masuri suprapopuliste. Deci este firesc sa fim populisti, dar numai ca europeni, nu ca romani, spanioli, germani, etc. (Z)
    Nu mi-e teama de cei ce se declara de stanga si iau masuri de dreapta, cat de ceilalti, care se erjieaza in liberali, dar mentin o atitudine mentala de stangisti extremisti, agresivi si autisti. Se mai spune si ,,progresisti”. Astia sunt cei mai periculosi, deoarece se folosesc in modul cel mai perfid de mase.

    Cei care au protestat la Brasov erau niste biete fapturi manipulate. Probabil, ascultau in grup Radio Europa Libera. Rezultatul ? Au marsaluit pe strada si..au devastat un sediu al CC. Daca acestea sunt fapte ce merita comemorate, sa nu ne miram daca feisbucistii de azi vor decide ca este perfect legitim sa intre cu forta in incinta Parlamentului si sa-i dea pur si simplu foc. Daca transformam un maidan intr-un euro – maidan, e cu totul altceva, adica este foarte cool…
    ,,De la sublim la ridicol nu este decat un singur pas”……romanii au facut deja doi.

  13. Ceea ce i se intampla domnului Kevin Spacey, unul din cei mai mari actori ai zilelor noastre, pune in evidenta mizeria si promiscuitatea morala a capitalismului de tip showbiz care predomina in zilele noastre. Cum se ridica cineva deasupra altora, trebuie obligatoriu tras in jos de tot de felul de no name -uri, sau mediocri, sau frustrati, sau, deseori, de..vinovati. Oamani imorali care au facut tot felul de compromisuri incearca sa-si spele pacatele aruncand noroi in vinovatul de serviciu care trebuie sa fie, musai, o vedeta devenita indezirabila.
    Ma surprinde, mai ales, cat de usor o actrita oarecare, pare-se de la un teatru londonez, sustine , nu ca Spacy a hartuit-o, ci ca ar fi avut un comportament nepotrivit (!). Din poza afisata ca ,,proba” se vede foarte clar ca actrita se distreaza foarte bine, bine de tot intrata ,,in atmosfera”. Pur si simplu, asa se distreaza bietii soldati multinationali de departe, care dorm cu pozele sotiilor, prietenelor, sau…altor femei din Playboy sub perne.
    Stau si ma gandesc deca nu cumva femeile de azi, unele dintre ele, desigur, au cam luat-o razna. Se imbraca si se manifesta agresiv – provocator, dupa care, daca cineva le ciupeste de….in public, sar in sus ipocrit.

    Nu ne ramane decat sa ne casatorim intre noi, iar femeile sa se descurce singure. Exista, in fond, destula recuzita pentru ca timpul sa treaca in mod placut si satisfacator. Fiecare dupa cum isi asterne…
    ps
    Ce v-am spus mai sus a fost doar o poveste. Un scenariu de film. Mie mi-au placut si imi vor placea, intotdeauna, femeile. (Z)

Lasă un răspuns