Lansare de carte la Fundatie

Fundația Europeană Titulescu împreună cu Centrul de Cercetare organizează marți, 14 Noiembrie 2017 începând cu ora 16:30, lansarea volumului: „Marea Unire în Parlamentul României”.

Autor: Gheorghe SBÂRNĂ

Cu alocuțiuni din partea:

Prof. univ. dr. Ioan SCURTU
Prof. univ. dr. Ion CALAFETEANU
Prof. univ. dr. Corneliu-Mihai LUNGU
Prof. univ. dr. Gheorghe SBÂRNĂ (autor)

Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

18 gânduri despre “Lansare de carte la Fundatie

  1. Mihnea Nastase: Continuator al traditiei de stanga

    Continuarea traditiilor aspirationale, incepand din familie, prin care se conserva identitatea si se cultiva vitalitatea fibrei sociale, face parte din genomul romanilor. Intre traditiile care se transmit din generatie in generatie, convingerile politice si credintele religioase ale parintilor sunt cele mai numeroase. Acestea se transmit aproape ca o constanta, abaterile prin abjurare fiind nesemnificative, acccidentale.

    Intr-o cultura politica preponderent de stanga, plamadita istoric in lupta cu nedreptatile sociale si de neatarnare a neamului, valorile specifice, precum reducerea inegalitatilor sociale, unitatea sociala, solidaritatea sociala, suveranitatea statal-nationala, sunt un adevarat crez social. O reconfirmare a traditiei de stanga a venit, duminica, din partea celui de-al doilea fiul al fostului premier Adrian Nastase.

    Aflat la Congresul Tineretului Social-Democrat (TSD), Mihnea Nastase a declarat ca, dand curs traditiei de stanga din familie, s-a inscris in PSD, cu dorinta de a privi spre viitor si de a contribui la proiectele constructive ale partidului. Tanarul Mihnea Nastase a raspuns totodata unei intrebari, spunand ca nu este timpul de privit spre trecut si de judecat daca PSD a fost nedrept cu tatal sau. Social-democratul Adrian Nastase, care a condus cel mai bun Guvern (2000-2004) din istoria postdecembrista, a fost tinta “razboiului falsurilor” si “razboiului penal”, dezlantuite impotriva sa de catre adversarii politici de dreapta, dar, se pare, si cu complicitatea oculta a unui grup de interese din propriul partid, care tintea capturarea pozitiei de lider al PSD.

    • @fragmentarium: ”… Mihnea Nastase a declarat ca, dand curs traditiei de stanga din familie, s-a inscris in PSD,”

      Succes. Dar să nu fie prea mare și prea deasă umbra pomului sub care încearcă să crească un vlăstar.adăpostit de trunchi.

  2. Astea sunt cifrele guvernului. Șo pe ele!

    A doua rectificare bugetară din acest an, ce va fi finalizată în noiembrie, va fi una pozitivă, bani în plus urmând să fie alocați ministerelor Muncii, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătății, Justiției și Educației.
    „Ministerul Finanțelor Publice anunță că rectificarea bugetară finalizată în luna noiembrie a acestui an este una pozitivă, are la bază consultări premergătoare cu toate ministerele și s-a realizat cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB. Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 6,1% față de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare și de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde de lei la 842,5 miliarde de lei”, se menționează în comunicat.

    Conform sursei citate, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane de lei.

    „Bugetele componente ale bugetului general consolidat au înregistrat majorări ale veniturilor (spre exemplu: bugetele asigurărilor sociale +325,0 milioane lei, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate +269,7 milioane lei, bugetele locale +1.020,8 milioane lei), iar alte bugete diminuări ale veniturilor (spre exemplu: bugetul de stat—655,5 milioane lei)”, se precizează în comunicat.

    De asemenea, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane lei.

    Reprezentanții MFP precizează că s-au asigurat fonduri suplimentare la bugetele locale, 611,9 milioane lei, pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat (+550 de milioane de lei), finanțarea sistemului de protecție a copilului (+ 61 milioane lei), finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat (0,9 milioane de lei).

    Potrivit MFP, Ministerul Muncii și Justiției Sociale va primi în plus 630,9 milioane de lei per sold. S-au asigurat suplimentar 537 de milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor pentru creșterea copilului și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizațiilor și 115,9 milioane de lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat. Au fost identificate și economii la unele naturi de cheltuieli și prin urmare s-au redus 22 milioane lei.

    La Ministerul Afacerilor Interne va fi un plus de 363,5 milioane de lei per sold. S-a asigurat suplimentar suma de 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă și polițiștilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum și pentru plata diferențelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii și s-a redus suma de 36,5 milioane lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

    De asemenea, la Ministerul Transporturilor va fi un plus de 293,9 milioane de lei per sold (s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane lei pentru asigurarea cofinanțării naționale și a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020 și s-a redus suma de 51,7 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli), iar la Ministerul Sănătății de 281 milioane de lei per sold (s-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane de lei, în principal, pentru acțiunile și programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenți, personalului medical din structurile de primiri urgențe, precum și pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și s-a redus suma de 6,2 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli).

    Plusul per sold la Ministerul Justiției este de 232,1 milioane de lei. Astfel, s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane lei pentru achitarea tranșelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătorești care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției și s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

    Și la Ministerul Educației Naționale va fi la rectificare un plus de 30 milioane de lei per sold. S-au asigurat 50 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ universitar de stat și s-a redus suma de 20 de milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

    Totodată, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate va fi majorat cu 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale și medicamente, iar Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat cu 323 milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.”

    • Prin urmare, actualul Cod Fiscal este foarte bun, din moment ce incasarile la Bugete au crescut semnificativ, asigurandu-se premise solide pentru cresterea salariului mediu net in 2018, asa cum au promis in campania electorala.

    • ps
      Tot in sus s-a dus si cursul leu-euro, la culmi istorice, ratele la banci devin mai scumpe, iar inflatia tinde sa se transforme intr-o frana a cresterii nivelului de trai. Desigur, Isarescu este vinovat.
      Sa-l schimbe, frate. Nu pot ? Nu vor ? Nu au cu cine ? Pretexte tot aud de 11 luni incoace, cand vine vorba de schimbat pe ici pe colo, prin partile esentiale. Ba Codruta, ba Lazar, ba Ciolanis, ba Ambasadorul, etc, nu-i lasa…Pai atunci sa plece acasa, merge economia si fara guvern. Poate chiar mai bine.
      Sa mai spunem ceva despre preturile la locuinte ? Sau despre cresterea datoriei externe si dezechilibrul tot mai acut al balantei comerciale ?
      Colegii si cititorii acestui blog stiu cu siguranta aceste lucruri, pe care statisticile nu ni le spun, iar guvernul, cu siguranta, le stie si el foarte bine.
      Apropo, trebuie sa fii proaspat TSD-ist ca sa inghiti palavrele guvernului, ACESTUI guvern. Sau lipitor de….. (Z)

  3. Luminita Arhire

    ,,și vă e mai simplu să vă „lepădați” de mine decât să priviți cu un ochi critic la ceea ce face astăzi premierul pe care și eu l-am sprijinit ieri …”

    Nici vorba, daca as gandi asa ceva, ar putea sa insemne, prin extensie, ca trebuie sa-mi schimb nevasta de trei ori pe zi. (Z)
    Normalitatea inseamna sa apreciezi ce este de apreciat si sa critici ce crezi ca trebuie criticat.
    De exemplu, nu-mi plac feisbucismele lui Ponta, dar ,,ce face astăzi premierul pe care și eu (dvs n.r.) l-am sprijinit ieri”, este o joaca de copii fata de deciziile inepte ale celui mai incompetent si iresponsabil guvern din istoria postdecembrista a Romaniei.
    Ponta spune ce crede si in mare parte are dreptate (dupa parerea mea). In schimb, Liviu tace si face…mult, foarte mult rau, Romaniei si partidului social democrat, al carui CEX a devenit un banal for decorativ ,,pe persoana fizica”.
    In rest, ce spune x, ce face y, din opozitie, sau asazisa ,,societate civila”, ma lasa rece. Toate sunt simple reactii ale unor impostori la impostura si neputinta unor alesi care au inselat si inseala increderea celor care i-au votat si ofera munitie in fiecare zi adversarilor.
    Asumare pe legi ale justitiei ? Canci. Investitii in infrastructura ? Canci. Reformarea companiilor de stat (vezi si cazul Tarom) ? Canci. O politica externa independenta ? Sa fim seriosi….doar in SF-uri este posibil asa ceva, desi, America incheie cu China contracte de sute de miliarde. Noi, in schimb, acceptam ca pe o normalitate traficul ilegitim de influenta al ambasadorului si cumparam sisteme antiracheta Patriot care costa contribuabilul roman un purcoi de parai. La ce ne folosesc ?
    Deci, ce ce m-ar interesa ce spune un ghedesist, o pora, o pruna, un tismaneski si alti neispraviti ca ei ?
    Ma deranjeaza teribil ca PSD NU ESTE IN STARE SA SCHIMBE FUNDAMENTAL SOCIETATEA ROMANEASCA. Ptr. asta, are trei pasi principali de parcurs:
    1. Sa reformeze Justitia;
    2. Sa renegocieze pozitia Romania in relatia cu partenerii strategici;
    3. Sa diversifice azimuturile Romaniei in plan economic;
    Daca nu indeplineste aceste obiective ii ramane doar sa se joace, periculos pentru cursul leu-euro si stabilitatea economiei si a societatii, cu Codul Fiscal fara macar sa ne explice , convingator, de ce.
    Doar pentru atat are majoritate cvasiabsoluta in Parlament ?
    Au mintit cu nerusinare ca vor majora salariile ,,prostimii” si iata cum o fac: Crescand smechereste brutul in mod artificial, fara ca bugetul sa fie grevat in vreun fel, mutand doar povara fiscala. Nici n-ar fi avut de unde, daca vor sa se incadreze in limita de deficit.
    DE ACEEA II CONDAMN, IN PRIMUL RAND PENTRU MINCIUNA ELECTORALA.

    ps
    Si cand discutia devine plictisitoare, ma astept sa scrieti cel mult o propozitie. Exact prima din textul dvs la care fac referire, doamna Aghata. (Z)

  4. Dom Ghita scrie (ma rog, se intelege):
    ,,Ghita Bizonu’
    NOIEMBRIE 11, 2017 LA 11:01 AM
    {Pai ati scapat de autsizrai ca cadfn ati votatara Basescu nu? Ca el v=a prtomis „autostrazi doar peste cadavrul meu!””

    Deci, dom Ghita, Basescu a transformat Romania in mod ireversibil. Asta e…..incep sa ma gandesc serios la Noua Zeelanda.
    Sau, mai bine, iti propun ca in ziua votului sa mergem impreuna la mici si bere. Stiu o locatie misto in Iasi…mai vin si vreo doua animatoare… (Z)

    • Aveți dreptate: Băsescu a transformat România: a dezbinat-o mai mult decât era în Evul Mediu! Dar nu aș dori să fie o dezbinare ireversibilă, acum, în preajma Centenarului Marii Uniri, când românii ar trebui să fie uniți cu adevărat ,, în gânduri și-n simțiri”.

  5. Un adevărat Serviciu ROMÂN de informaţii ar pune capăt jafului generalizat din România, datele pe care le are, obţinute mai mult sau mai puţin legal, i-ar fi suficiente ! Astfel nu şi-ar mai permite un mason ca Isărescu să dărâme guverne, odată cu căderea spectaculoasă, dar intenţionat provocată a leului în raport cu euro ! Nu cred că Dragnea n-a furat, dar sunt sigur că alţii au făcut-o în stil mare şi nu păţesc nimic ! Doar pentru faptul că împart cu alţii, sau fură la comenzi suspuse ! P.S. Observ că nu apare nimic legat de activitatea malefică a lui Isărescu, care nu poate fi nici măcar criticat, nicidecum clintit de la banii României , asupra cărora nimeni n-are nici un fel de control !

    • ,,Nu cred ca Dragnea n-a furat….”
      Hopaa…dar prezumtia ? Cum ramane cu ea ? Ne dam aparatori ai democratiei, asa, doar demagogic ?
      (Z)

  6. https://www.cotidianul.ro/liviu-dragnea-la-dna/

    Cred ca singura acuzatie adevarata a DNA-ului la adresa lui Dragnea este cea de aderare la un grup infractional . Ma refer aici la apartenenta lui Liviu Dragnea la PDL care era cu adevarat un grup infractional condus de Traian Basescu !

    In principiu , este bine ca DNA-ul il abuzeaza pe Liviu Dragnea . Toti cei care fac ca Victor Ponta si Liviu Dragnea ( sunt lasi , fac pact cu sistemul , mint electoratul , accepta abuzurile organelor de represiune , etc. ) merita sa pateasca la fel .

    Niste guvernanti RESPONSABILI si CORECTI trebuiau sa o debarce pe tortionara de Kovesi in prima saptamana de mandat ! Iar prostalaului de Iohannis sa-i ia toate jucariile . Aveau MII DE MOTIVE sa o faca si puteau s-o faca . Dar nu , au fost fricosi , au lalait-o si au crezut ca ei vor scapa … Ghinion !

    Sper ca urmatorul lider al PSD sa se mai uite si la vecini ce se intampla ( Ungaria , Poonia ) , sa priceapa ca la razboi e ca la razboi si ca singura solutie e atacul !
    Iar daca o sa ajunga nea Tudose sef , psd-ul o sa ajunga anexa dna-ului .

  7. Poate ca cea mai importanta stire a ultimelor luni este depozitia lui Dumitru Iliescu . Este o confirmare a ceea ce banuiau toti romanii dupa cum au decurs ultimii 12 ani …

    https://www.cotidianul.ro/fost-sef-spp-maior-si-coldea-slujba-sua-iohannis-conduce-statul-paralel/

    Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, redă, într-o postare pe Facebook o discuţie, în care interlocutorul său vorbeşte despre influenţa SUA în România,precizând că „americanii vor să aibă controlul total”, iar Coldea şi Maior „s-au pus în slujba lor”. Acesta susţine că „statul pararel” încă funcţionează

    „Când cineva mi-a spus că liderii Statului paralel au trădat România, mi-a venit greu să cred! Nu puteam concepe că, George Maior, Florian Coldea și echipă lor, s-au pus în slujbă unei puteri străine, că au promovat și protejat interesele acesteia împotrivă intereselor noastre naționale. Nici acum nu îmi vine să cred, dar persoană care mi-a dat informația a fost foarte insistență. A început să-mi explice în detaliu și să îmi dea argumente solide.

    Nu știți ce s-a întâmplat în Mexic, după ce guvernul naționalist a naționalizat extracția de țiței? (..)Americanii le-au blocat toate sursele de finanțare a deficitului suveran al statului și au declanșat o criză care a spulberat regimul naționalist. A fost ales un guvern neoliberal, pe care CIA a reușit să-l convingă să adopte un protocol de colaborare între serviciile secrete și parchetele din Mexic.

    În acest mod s-a asigurat că persoanele politice, cu înclinații naționaliste, sunt scoase din zonă deciziei politice, sau stopate să mai ajungă în această zonă”, a scris Dumitru Iliescu pe pagina sa de Facebook.

    Fostul şef al SPP redă în continuare informaţiile care i-ar fi fost furnizate, susţinând că intelorcutorul i-ar fi precizat că situaţia din România este similară, menţionând că „americanii nu vin oricum într-o zonă de interes multiplu”.

    „Ei vor să aibă controlul total, de la cel politc, la cel economic, social, juridic, militar, informațional. Vor să contoleze și să domine totul. Doar așa au siguranță că obiectivele lor vor fi realizate. Nu se poate, îi spun eu. Nu cred că se întâmplă asemenea lucruri. Se întâmplă îmi spune el, dar nu vreți să vedeți, așa cum fac de fapt și cei care ne conduc.

    Dacă au văzut că întâmpina rezistentă din partea unor factori de decizie autohtoni, au luat măsură translatării modelului mexican în România. Au determinat elaborarea și semnarea protocolului între structurile de forță, protocol care se constituie în documentul de înființare a Statului paralel”, mai scrie Iliescu pe Facebook.

    În postare, Iliescu face referire la contractele de achiziţie ale statului român cu SUA, precum şi la implicarea în zona justiţiei.

    „Norocul nostru că mai avem printre noi și oameni lucizi cum sunt George Maior, Florian Coldea și echipă lor, adică Statul paralel, care au înțeles ce vor americanii și s-au pus în slujbă lor. Ei au fost ascultători. Au acționat de fiecare data când reprezentanții partenerului strategic, le-au cerut să facă dosare penale liderilor politici, oamenilor de afaceri, polițiștilor, militarilor și magistraților care-i incomodau.

    Le-au înregistrat convorbirile, le-au măsluit transcripturile, le-au construit dosarele și i-au arestat. (..) Credeți că Statul paralel s-a destructurat prin plecarea lui Maiorşi Coldea? Vă înșelați! El funcționează în continuare. A fost preluat şi este condus de altă persoană, care îl apară, îl protejază. De fapt se apară şi se protejază reciproc”, scrie fostul şef SPP.

    Întrebat cine este noul lider al numitului stat paralel, Dumitru Iliescu a răspuns pentru MEDIAFAX că este vorba de şeful statului, Klaus Iohannis

  8. @Ghitza, ma unesc cu tine in spirit si iti multumesc pentru frumoasa poezie si cele doua cintecele. Din cind in cind, recunosc, din ce in ce mai rar, pentru ca fie bag carbuni sa le mearga locomotiva la patroni, fie sunt obosit, ma apuca nostalgia. Daca acest tip de patriotism are inca flacara, mai exista un alt tip de patriotism, de la romani incoace. „Ubi bene ibi patria”. Si asta mi se aplica, pentru ca nu pot sa nu fi legat de o tara unde iti poti asigura un trai excelent. Mai mult, dragostea de departe e mai idealista si mai putin aplicata, asa ca nu o sa ating adincimi pe care le atinge, de exemplu, Zev. Dar, ajutam si noi, ragmatic cu ce putem, cu o vorba, cu o influenta cu o actiune la sarmale. In orice caz, sunt bucuros mai ales sa vad din ce in ce mai multe produse romanesti pe rafturile supermarketurilor de aici. La mine in tirg s-a deschis un manazin numit Starsky, al unor polonezi, si unce gasesc produse poloneze si romanesti. Bravo polonezilor si astep pe multii afaceristi romani sa dea buzna in Canada dupa 1 decembrie, cind vor veni aici fara viza si nici nu vor mai plati taxe la import-export. E loc mult pentru Mamaligarii cu ciorbe romanesti sanatoase (vestita ciorba de loboda, de exemplu, nu exista aici). Cu stomacurile satisfacute, ne vom unii si cu altii, nu doar intre noi 🙂

  9. Referitor la declaratia Ambasadorului Rusiei, Kuzmin, la Suceava, vad ca a trecut asa, cam neobservata, iar stirea a fost scoasa de pe Mediafax si Agerpres (nu o gasiti daca folositi motrul de cautare).

    „″În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii, eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”, a spus Kuzmin, potrivit News Bucovina.”

    Aceasta declaratie, aparent analitica, este cel putin neprietenoasa. In primul rind, nu poti compara ce s-a intimplat in Crimea cu un ipotetic referendum din Moldova din mai multe puntce de vedere. Cel mai important, dl. Kuzmin stie asta, Crimea e populata majoritar de rusi, si ei stiau exact ce rezultat sa astepte in Crimea la referendum. Nu putea fi anti-Rusia sau anti-unire cu Rusia. In Moldova, dl Ambasador al Imperiului Rus, stie ca inaintasii lui s-au „ocupat” indeaproape in a face din aceasta pseudo-republica un vesnic focar de conflict, alocind un teritoriu cu populatie ruseasca la un teritoriu romanesc, si oferind Ucrainei nordul Bucovinei (deci facandu-i pe ucraenieni aliati prin aceasta crima impotriva poporului roman). E deci foarte confortabil pentru dl Emisar al Tzarului sa emita idei „stiintifice” si nu „istorice” despre ce ar trebui sa faca Romania si Moldova. Foarte cinic si in buna traditie a Imperialismului rusesc. El stie bine ca un Referendum nu ar avea un rezultat asteptat de Romania sau de romanii din Moldova, pentru ca exista o masa critica, compacta ruseasca si ruso-fila (gagauzi, ucraenieni rusi, tatari, cazaci, „moldoveni”, romani rusificati) ostili Romaniei.

    http://stirileprotv.ro/stiri/politic/ambasadorul-rusiei-in-romania-pentru-unirea-cu-r-moldova-va-propun-calea-referendumului-ca-in-crimeea.html

  10. Este suficientă o decizie politică a parlamentelor de la București și Chișinău.
    Basarabia nu a fost desprinsă de România prin referendum, deci prin voință populară, ci prin forță și decizii externe pre și post război. Dacă nu mă înșel, regimul frontierei de pe Prut nu este nici discutat, nici parafat.

Lasă un răspuns