„Scoala altfel”

Mi-a facut placere sa primesc,  miercuri, la sediul Fundatiei, mai multe grupuri de elevi, in cadrul programului „Scoala altfel”.

Mi se pare o idee foarte buna ca, din cand in cand, sa-i scoti pe tineri din scoala pentru a-i pune in contact cu lumea culturala, cu lumea muzeelor, cu lumea spectacolelor.

Le-am vorbit despre politica externa a Romaniei dupa Primul razboi mondial, despre Nicolae Titulescu, despre Marea Unire.

21 de gânduri despre “„Scoala altfel”

  1. diasporean

    ,,E gata vreunul sa renunte la tara, la religie, la clasa la schimb pentru iubire, pace si armonie cu mediul inconjurator si universul?”

    De ce, domnule diasporean ? Răspunsul este NU, cu siguranță, în ceea ce mă privește. Asemenea întrebări retorice le punea și Guru Bivolaru. Sunt foarte reticent față de ,,predicatorii” de acest gen care încearcă să ne ,,convingă” să renunțăm la tot ce are legătură cu tradiția, eventual lumea materială și sa aderăm la libertatea absolută…o libertate aparentă, strict controlată de ,,predicatori”, prin diverse mecanisme, inclusiv așanumitul ,,stat de drept”.
    Parcă ați fi (și) discipol al celebrului George Soroș, sau al turcului Fethullah Gulen. (Z)
    Personal nu văd vreo contradicție între ,,țară” și ,,religie” – pe de o parte și ,,iubirea, pacea, armonia inconjurator si universul”.
    Dimpotrivă, cred că lipsa de repere morale de tip comunitar, religios și național potențează instinctele individuale punându-ne în conflict cu ,, pacea, armonia, mediul inconjurator si universul”.
    Ba chiar și cu noi înșine, în căutarea furibundă a echilibrului de sine.
    Vă reamintesc că fundamentalismul nu se confundă cu învățăturile religioase. Ale tuturor religiilor. Toate promoveaza echilibrul universal, ,, pacea și armonia cu mediul inconjurator si universul”.
    Desigur, ca în orice ,,pădure”, există și aici ,,uscături”, tentate, din interese meschine, să deturneze buna credință a oamenilor. Este valabil și în domeniul religios și în zona politicii laice, în prezent, în trecut și cu siguranță și în viitor.

    • De ce sunteți dezamagit de reputatul artist Kevin Spacey ? Pentru că s-a trezit subit la viață, după zeci de ani, un neica nimeni dispus, la sfaturile vreunui avocat veros, să-și facă imagine și să câștige bani mulți (și el și firma de avocatură) ? De ce, pentru că Spacey are cam prea multișori parai la teșcherea ?
      Eu aș fi mult mai reticent față de ce colportează media americană (și occidentală, în general).
      Eu aș încerca să aflu PE CINE și CU CE a deranjat marele actor. Dar pentru asta este nevoie de timp și de mult, foarte mult discernământ. Este foarte greu de sortat ,,fake news-urile” (din presa de peste Ocean) de adevar. E ca și cum ai căuta acul în carul cu fân.(Z)
      Similar, au apărut din neant tot felul de femei celebre care susțin că au fost, ba hărțuite, ba violate de-a dreptul. De ce au tăcut până acum ? De ce vorbesc, acum ? Iată întrebări la care, poate, doar Federal Rezerve poate să ne raspundă, având în vedere că ,,materia primă” este la ei. (Z)
      Da, aș fi dispus să cred o femeie simplă, de pe stradă. Dar am mari rezerve față de ,,vedetele” de la Hollywood.
      Mai rămâne să aud că și faimosul Hugh Hefner este acuzat de hărțuire și viol (sic!).
      Din fericire, în lumea ,,iepurașilor playboy”, femeile sunt mult mai naturale și mai puțin ipocrite decât cele din lumea filmului (care se marită și dezmărită de n ori în carierele lor, evident, cu urmări financiare consistente, de fiecare dată), probabil ca să nu fie acuzate că se culcă cu mai mulți parteneri în absența respectabilității pe care ți-o conferă un act matrimonial legal. (Z)

      • Zev despre mincinoasele canale media americane: „E ca și cum ai căuta acul în carul cu fân.(Z)”

        Da-da-da (D). As intari spusele tale si chiar as afirma ca:”E ca si cum ai cauta carul cu fan in acul…din carul cu fan”. Cred ca as intreba calul ca sa nu pierd timpul cu acul.

    • ..Daca dvs ati renuntata la tara, nu inseamna ca trebuie sa va urmam cu totii. Noi, mai avem ceva de spus si de facut in aceasta tara, in plus, trebuie sa avem grija si de mortii nostri din cimitire care ne leaga de trecut, dar si de viitor. Este un paradox doar aparent.

      • Nu, nu, nu va alarmati, sunt foarte fericit ca ramineti unde paradoxurile sunt doar aparente.

    • „Vă reamintesc că fundamentalismul nu se confundă cu învățăturile religioase. ”
      Multzumesc pentru reamintire, adica o amintire neplacuta.

  2. PNL+USR+Ciolos fac mitingul „”Nu vrem să fim o naţie de hoţi! ”

    Romania, „natie de hoti”? Astia au innebunit? Asta este mesajul extern? Pur si simplu, e cretinism politic. Sper sa ajunga cu totii in groapa istoriei acestui popor pe care il urasc si dispretuiesc.

    Sa ma scuze elevii acestia frumosi si care nu cunosc inca lumea mizerabila a politicii.

    http://www.mediafax.ro/politic/usr-platforma-romania-100-a-lui-dacian-ciolos-si-pnl-vor-participa-la-marsul-nu-vrem-sa-fim-o-natie-de-hoti-anuntat-pentru-duminica-seara-in-capitala-dar-si-in-alte-orase-16807432

  3. Povesti nemuritoare despre Romania, „cea mai” corupta tara din lume, conform Ciolos, PNL, USR si echipa de emisie Macovei – Facebook.

    Propaganda despre coruptie este la indemina tuturor:

    ‘”The kingdom of Spain – apart from being the most corrupt country in the world – has tried to prevent us from voting. […] It has given orders to the police to beat up people; you saw the images all over the world,” said Bosch.

    Adevarul ca sunt o gramada de nefericiti in Romania care se vor cabla la orice le da posibilitatea sa tipe si sa ridice pumnul. Si mai sunt multi fraieri, din pacate, care se lasa folositi ca sa se asigure ca vor fi condusi si folositi in continuare de alte interese decit ale lor si a natiei din care provin.

    Apropo, nu mai vreti coruptie? Solutia este comunismul, fascismul si mersul pe lumea cealalta.

    http://www.dw.com/en/bosch-spanish-government-never-been-proportionate-or-fair/a-41215238

  4. ”OUG 13 este reînviată cu introducerea unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu sau redefinirea infracțiunii. La OUG 13, doar oamenii ieșiți în stradă i-a speriat. Le este frică de protestele de stradă! (…) După părerea mea, nu trebuie să existe niciun fel de limită. Convenția de la Merida împotriva corupției nu stabilește niciun fel de limită. Poate să fie o limită simbolică de 1 leu, dar nu înțeleg de ce trebuie să le dăm satisfacție. Dacă chiar trebuie să le-o dăm, atunci să pună 1 leu. Oamenii trebuie să știe că numai strada îi oprește! Le este frică de popor! Amintesc, să știe toată lumea, că doamna Firea a prelungit contractul pentru nu știu ce persoană care vrea să facă manifestări în piața Victoriei. Asta ca să încerce să blocheze Piața Victoriei. Ceea ce înseamnă că le e frică de oameni. Le e frică de oameni! Ca atare, oameni, ieșiți în stradă! Numai asta i-a oprit și atunci. După care, au pus OUG 13, pe ocolite, în legi. Noi trebuie să ne apărăm până la capăt sistemul de justiție. Fără justiție independentă nu există nimic, ne ducem spre dictatură. Ei fac niște porcării, ca să fure și să fie nepedepsiți!” a scris Monica Macovei pe Facebook.

    Mie sa va spun sincer mi-e tare frica sa nu vina inapoi „Justitia Macovei”. „Sa ne aparam (pina la capat?[ce e aia, adica sa murim, sau capatul e venirea la putere a lui Ciolos?) sistemul de justitie [ala facut de mine noaptea, ca hotii, si pe care l-am dat ocolind Parlamentul, prin ordonanta de urgenta]”. Macovei a facut Justitia asa cum visa ea din comunism, cu Securitatea cuplata la Justitie.

    Bun, deci aia din strada habar nu au ce spun noile legi ale Justitie, doar tipa isterizati, pentru ca sunt anti-PSD. Era unul care spunea ca noile legi ar permite controlul politic al Justitei. Nu a stiut sa explice. OK, deci e in regula, e un miting politic anti-PSD.

    https://www.dcnews.ro/proteste-masive-macovei-le-e-frica-de-oameni-ie-i-i-in-strada_564709.html

  5. Unde e dreptatea cind super-bogatii isi ascund averile si nu platesc taxe ca si ceilalti muritori? Aici nu suntem toti egali in fata legii? Am o solutie: :”DNA sa vina sa va ia!”. Haideti, doaman Kovesi ca aveti de lucru in interesul statului de drept si a Justitiei nepolitizata.

    „..Shrinking taxes
    The documents also show that by using shell companies, corporations such as Nike, Apple, Uber and Facebook are able to shrink their taxes to low rates. Rock star Bono, as well as British Queen Elizabeth II’s private estate, has also been involved in offshore funds, Süddeutsche Zeitung reported.
    Over 120 politicians from 47 countries are involved in the tax-evasion schemes, the paper reported.
    Economist Gabriel Zucman told the Süddeutsche Zeitung that the global elite have parked an estimated 7.9 trillion euros ($9.1 trillion) in offshore tax havens.
    The data was published by a number of news organizations in cooperation with the US-based International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)….”

    Ooooo, si nu a arestat-o Codrutza pe Regina Angliei inca?

    http://www.dw.com/en/paradise-papers-expose-tax-evasion-schemes-of-the-global-elite/a-41246087

  6. „PARLAMENT, FII BĂRBATĂ ! ”

    Măi dragă Parlamentule, ai văzut tu cum au scos ăștia artileria grea, semn că mata te apropii de ceva ce ustură mai tare decât o mâncare mexicană în care a scăpat bucătarul de trei ori mai mult chilli decât scria în rețetă?

    Ai văzut tu cum au asudat „lucrătorii” anonimi pe tastatura computerelor ca să scoată lumea la afluirea de toamnă-iarnă? ONG-uri peste ONG-uri și fundații cu nume englezite, partide istorice – adică, pardon! PARTID, la singular, mereu uit că ne-a mai rămas doar o măsea găurită din răposatul partid istoric – un guvern tehnocrat- garnitură completă, fantoma lui Klaus, în canadiană roșie și având căciuloiul în cap pe post de „beretă tip Che Guevara”, USR-iști de frunte, proaspăt ieșiți din păruiala pe organizație, intelectuali ( Tudor Chirilă, Oana Pellea, Mihai Bădiță… sau ăsta nu-i intelectual? ), GDS-iști cu șapca pe sprâncene și clapele pe urechi, ca nu-i recunoască lumea dar mâine să poată scrie că și ei au participat fără să se bage , ambasade strecurate pe din dos, corporații participând prin reprezentanți, „republici de la Ploiești” agitate, îmbrăcate în haine fistichii și fluturând steaguri cu gaură la mijloc, deoarece cultura lor politică precară le șoptește că-i REVOLUȚIE, lume „subțire” și informată, de! N-am văzut căței în lese … poate data viitoare…

    Vezi, Parlament, pentru tine e toată nebuneala asta… pentru ca tu SĂ NU ÎNDRĂZNEȘTI, pentru ca tu să nu DISCUȚI, pentru ca tu SĂ NU ADOPȚI… Păi, dacă se strofoacă atâția în dorința de a-ți lua gâtul, Parlament, înseamnă că mata ești important, înseamnă că mata POȚI! Știu, ți-e o frică de moarte că te umflă Codruța și organizația … dar, de data asta , nu fi prost, Parlament , remarcă măcar că și lor le e frică, pentru că și ei au sesizat că tu POȚI!

    Nu știu cum vor fi zilele care urmează… probabil că vei dezbate sub stare de asediu, și știu, tu nu ești eroic… ăsta-i doar începutul.

    Și nimeni n-o să te ajute, deoarece aceia care îți țin pumnii acum nu ies în stradă. Ei ies doar la vot.

    Pavel Șușară, unde ești? Hei, Pavel Șușară , hai vino să-ți dau cel mai tare slogan, bun de dus la MUZEUL SATULUI , să-l admire lumea , slogan născut din „inteligența irepresibilă” a unui idealist, așa cum îți place ție. Ia de-aici:

    „ OM – NU BINOM ! ” ( autor : Liviu Pleșoianu)

  7. D-le Nastase,

    abia acum am citit mesajul dvs., in care-mi explicati de ce mi-ati sters raspunsul adresat lui „d’Artagnan”. De ce abia acum? Simplu: pt. ca, dupa ce l-ati postat pe blog, ca raspuns la comentariul meu, l-ati sters – probabil involuntar – o data cu acesta. Automat, punctul rosu din coltul din dreapta, sus, care anunta orice raspuns, a disparut, o data cu raspunsul insusi…

      • Va multumesc pt. intelegere. Tot ce doresc este sa fiti sigur de afectiunea mea. Restul – viitoarele mele comentarii… – nu conteaza. Sunteti un scump, va pup!

  8. Carnagiu in Texas: Cel putin 27 de morti si 24 de raniti, intr-un atac armat la o biserica baptista. Isi va intrerupe Trump turneul asiatic?

    Un turneu politic inceput cu stangul. In timp ce presedintele SUA, Donald Trump, se afla in Japonia, duminica, la inceputul turneului sau in Asia, care va dura 13 zile, in tara a avut loc un nou carnagiu, dupa cel recent, din New York. Un barbat a deschis focul intr-o biserica baptista din Texas, duminica, ucigand cel putin 27 de persoane si ranind alte 24. Printre victimele atacului se numara si un copil de doi ani. Atacatorul a fost impuscat. In privinta posibilei intreruperi a turneului asiatic al presedintelui Trump, o idée care a inceput imediat sa circul pe retelele de socializare, dar si pentru ca este un fapt obisnuit in astfel de cazuri dramatice, parerile sunt impartite. Cei mai severi critici cred ca Donald Trump nu se va intoarce acasa pentru un fenomen care a devenit aproape sistemic in SUA, cu “complicitatea” guvernului, prin politica liberala in domeniul armelor de foc. Altii cred insa ca, prin continuarea turneului, Trump va risca o inflamare de si mai mari proportii a reactiilor opozitiei democrate si ale opiniei publice americane, ambele deja marcate de o nemultumire fara precedent la adresa unui presedinte american. Tragedia si revolta sunt inexprimabile cand moartea americanilor vine din arme americane.

    • La ei, câte un nebun intră, fie într-o școală, fie într-o biserică, și trage cu mitralieră în cine apucă, căci e democrație și nu are nevoie de autorizație ca să împuște pe oricine! La noi, e cu totul altceva! Suntem un popor civilizat cu o istorie milenară! Ne plimbăm pe bulevard ( pentru asta nu avem nevoie de autorizație, pentru că trăim într-o țară liberă și democratică!), cu lozinci în mâini și în grai, cădem în genunchi la comandă unui lider (cu apucături naziste) pentru un moment de reculegere ( parcă aceste momente se execută în picioare, cu capul aplecat),nu vrem scimbarea legilor justiție, îi admirăm pe Kovesi, Prună, Cioloș și suntem mîndri că suntem # Rezist. De fapt nu suntem, ci sunt ei ,o parte din acest popor, care sunt prezentați ca fiind majoritatea. Sunt mulți tineri, care nu știu să citească decât facebook-ul! Am pierdut o generație: unii au plecat din țară, printre străini, iar din cei rămași în țară, o parte din ei sunt # Rezist, fără să știe la ce rezistă. Și eu mă fac vinovat și poate mulți ca mine, care am făcut prea puțin pentru această generație care, în mare parte, este ușor de manipulat, pentru că este slab instruită în științe socio-umane și în istorie.

  9. „Școala altfel” e una dintre puținele inovații din învățământ care-mi plac. În rest, nu sunt de acord cu „mai puține obiecte, mai puțină învățătură, mai puține teme, mai puțin studiu individual, mai puțină memorare…”. Asta înseamnă din ce în ce mai puțină instruire. Numai cu „creativitate” nu se face nimic.

  10. Văd un reportaj DW despre tineri germani plecați cu totul să lupte pentru ISIS. Tați distruși care plâng, care încearcă să-și explice gestul fiilor, care pun la bătaie bani și sănătate pentru a ajunge la fiii lor și a-i convinge să se întoarcă.
    Unul dintre tineri i-a scris tatălui său că pleacă fiindcă nu mai poate să suporte minciuna și corupția din Germania…
    Văd că românii care se stabilesc în Deutschland le suportă destul de bine.

Lasă un răspuns