Dezbatere la FET despre W. Wilson

Fundația Europeană Titulescu împreună cu Centrul de Cercetare vă invită miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 16:00 la dezbaterea: „Între idealuri, principii și realități: Woodrow Wilson și Europa de la sfârșitul Primului Război Mondial.”

Cu alocuțiuni din partea:

Prof.univ.dr. Constantin VLAD

Prof.univ.dr. Dumitru PREDA

Conf.univ.dr. Andy Mihail BĂNCILĂ

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președinte al Fundației Europene Titulescu

Dezbaterea va fi urmată de un recital din partea:

Mihai URZICANA – Tenor

Raluca OUATU – Pian

Evenimentul este organizat cu sprijinul AZALIS GAZ și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr.47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

41 de gânduri despre “Dezbatere la FET despre W. Wilson

  1. N-ati vrea să aflați ce are de spus despre coabitare, falşii progresişti, dreapta nationalistă, conservatoare, zisă si extremă, din Europa, care câştigă teren în Germania şi Austria, despre TOȚI vânduții de la vârfurile PSD şi PNL despre mercenarii din USR, despre Cioloş, care-a zis că se cară după mandat, da’ uite că nu… despre toate astea şi despre COMPLICITATEA ( da, Ghiță Bizonu’, şi eu am adunat doi cu doi) dintre SUA şi Rusia, ce ar fi zis Titus Filipaş? El era ca un jucător de şah care descoperă nenumăratele posibilități de a muta calul… avea ipoteze, nu jucărie. Cred că se distra…

    Dar eu sunt mulțumită şi cu ce ziceți domniile voastre, chiar fericită, aş putea să spun… Mă gândesc la el uneori, îmi pare rău că nu l-am cunoscut personal.

  2. Superb !

    http://www.cotidianul.ro/remus-borza-sunt-multi-ciocoi-in-tara-romaneasca-308770/

    Deputatul independent Remus Borza a criticat luni, în plenul Camerei Deputaților, „inechitatea flagrantă” din MAI reprezentată de cumulul pensiei cu salariul și a apreciat că „imoralitatea de a se fi generat categorii privilegiate” este imputabilă întregii clase politice, transmite Agerpres.

    „Sunt mulți ciocoi în Țara Românească și, din păcate, cei mai mulți sunt în instituția pe care dumneavoastră o conduceți. Mă îngrijorează faptul că Ministerul Afacerilor Interne are una dintre cele mai mari alocări bugetare — 11,2 miliarde de lei și la rectificare acum în septembrie am mai dat vreo 10 miliarde — în primul rând le-am luat de la investiții, în special de la Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării ca să le dăm în salarii la MAI, unde ați avut cea mai mare alocare. (…) Vă plângeați că funcționează astăzi cu 27.000 de posturi mai puțin decât cele 150.000 pe care le aveți în organigramă. Vă reamintesc că în 2004, pe vremea unei guvernări tot a PSD, și probabil că a fost una dintre cele mai bune din istoria post decembristă, MAI funcționa cu 50.000 de funcționari mai puțin și probabil funcționa mai bine, iar la vremea respectivă în România trăiau cu vreo 2,3 milioane de români mai mult, care ulterior au luat calea pribegiei”, a declarat Borza la dezbaterea „Ora guvernului”, la care a fost prezent ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan.

    El s-a declarat îngrijorat și consideră că și reprezentanții MAI ar trebui să fie îngrijorați de faptul că sunt peste 600.000 de dosare penale cu autori necunoscuți, multe fiind violuri, tâlhării, furturi și chiar crime.

    „În egală măsură mă îngrijorează prostul management al resursei umane care considerați că e puțină. (…) Sunt foarte multe direcții supradimensionate, excedentare de personal. (…) În mijloacele de transport în comun unde românii sunt buzunăriți în fiecare zi, la nivelul comunelor și micilor orașe — aici cred că ar trebui să interveniți dumneavoastră. (…) Salariul minim la nivel de instituție e de 3,7 ori mai mare decât salariul minim pe economie, e o maximă imoralitate, nu sunteți dumneavoastră de vină. (…) Această imoralitate ne este în egală măsură imputabilă tuturor pentru că am generat astfel de categorii privilegiate. (…) Nu mai vorbesc de această inechitate flagrantă, de a cumula pensia cu salariul”, a mai spus Remus Borza.

  3. Sunt bune dezbaterile. Ce me facem insa cu Dragnea? A devenit an embarrassment si candideaza la titlul de „piatra din casa” . Nu credeti ca e timpul sa-l maritam? Zestrea ( eventual) ar putea sa o pastreze.

  4. POTENȚIALUL NEMĂSURAT AL UNOR DOSARE DE IMPACT

    MOTTO: „ Eu, după decizia Curții Constituționale mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că, totuși, presam. Sau, mă rog, ceva dosare importante. Ideea e că de bilanț nu am mai ieșit cu nimic (…) Cumva, trebuie să găsim cu toată Secția, 3-4 dosare CU POTENȚIAL !!! Colegii care au sau constată că au… (neinteligibil ) va ajutăm să ieșiți cu dosarul ăla… mai ieșim cu două dosare… Ce coleg aveți, faceți (neinteligibil)… și să supraviețuim! Să trecem peste perioada asta grea, că asta e important…” ( înregistrare din 18 iunie 2017, Laura Codruța Kovesi… sau altcineva, care vorbește exact ca ea, care prezidează ședința cu procurorii DNA, ca și cum ar fi șefă, care poartă breton și numărul 46 la balerini… precizez asta deoarece REVISTA 22 nu crede nici acum că protagonista înregistrărilor ar putea fi „femeia curajoasă a anului 2014”)
    …………………………………………………………………………………………………………….

    „Să găsim dosare cu potențial”… deci, suntem pe calea cea bună pentru că măcar știm ce căutăm… În timp ce șefa DNA explică , pe larg, ce tip de dosar trebuie să caute sub funduri subordonații săi, în vraful de dosare care dospesc alene sub fesele luptătorilor anticorupție , un domn procuror, poate naiv , a cărui voce sfioasă nu ne este cunoscută , zice: „Într-un dosar d-ăsta de evaziune în care lucrezi de înnebunești, cu zeci de milioane de euro prejudiciu la bugetul de stat, chiar dacă ieși cu el, știți foarte bine că impactul nu este…. Ăștia … vor miniștri.”

    Nu cred că trebuie să vă decodific : „ĂȘTIA” suntem noi, cetățenii… iar domnu’ procuror anonim așa crede, că trebuie să bage în continuare miniștri la mititica pentru a atrage atenția… pentru a fi din nou iubit, cu inima curată, de către măria-sa , poporul. Lasă-le dracului de evaziuni de zeci de milioane gaură la bugetul de stat, cine se uită la ele, că la astea mai și muncești de te spetești, până afli cum se deduce TVA-ul! Și dacă nu se uită nimeni, bagă dosarul, cu zecile de milioane, la loc sub șezut, și ia din teanc unul cu mult mai „de impact” cu niște struți … sau cu rochița de la finu ‘ oferită cadou pentru nașa… sau cu cordelina… ( câteva mii de ore de ascultare pentru așa un caz „DE IMPACT” …) că după prejudiciile astea se-nnebunește publicul!

    Până la sfârșitul ședinței sau a înregistrării, se înțelege că unii procurori și-au făcut, totuși, un bilanț al „grămezii ordonate” de dosare de sub popou și-au găsit vreo două-trei „de impact”. S-a bucurat și doamna Codruța, săraca, și i-a venit un pic inima la loc…

    În toată hărmălaia asta , cred că era și un procuror care, în sfârșit, vedea „luminița de la capătul tunelului” : și anume cel care a stat , ani de zile, pe AFACEREA BELINA, că nu-i ușor să ai sub fund o „zonă umedă ” , din care-ți alunecă , din când în când , în sertarul biroului, câte-o știucă dolofană, așa cum un țipar aluneca prin robinetul de apă rece din bucătăria lui Colin, și-i mânca pasta de dinți cu aromă de ananas, în SPUMA ZILELOR . Dar, ce-ar fi putut procurorul să facă ? Până nu „i-a venit timpul” dosarului BELINA s-a tot chinuit așa, mutându-și greutatea torsului de pe o fesă pe alta…

    Apoi a venit la televizor Predoiu Cătălin și a zis, de m-am și speriat: …„ În România problema corupției NU ESTE REZOLVATĂ !” și că faptul că nu se aprobă începerea urmăririi penale pentru doamna Rovana Plumb…„ subminează credibilitatea în relația dintre Parlament și popor”.

    Aoleu, Cătălin! Păi, eu ziceam că s-a rezolvat cu corupția după atâția ani de luptă cu „balaurul”, că altfel imposibil să se fi cheltuit banii statului aiurea … iar de la mine s-a văzut că relația dintre popor și doamna Rovana abia că s-a consolidat prin satisfacția populară aproape generală că n-au aprobat ăia urmărirea penală…

  5. Moldoveanul

    În ultima perioadă, în Basarabia se constată o diferență doctrinară între Rusia și România care se traduce prin atitudini diferite față de realitățile din această zonă.
    În primul caz vorbim de atitudinea agresiv-beligerantă a Rusiei care-și are baza în doctrina Kremlinului de a-și asuma dreptul de a interveni, inclusiv militar, acolo unde consideră că populația rusă se află supusă unor politci discriminatorii, sau acolo unde interesele Rusiei o cer.
    Iar interesele Rusie folosesc pretextul apărării populației ruse, oriunde s-ar afla. Deci și dreptul de intervenție și ocupare, întâi vremelnică, apoi definitivă. Și acest cerc vicios pune bazele spațiului vital rusesc care se transformă apoi în teritoriul statului rus.

    Continuarea la (https://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/moldoveanul/)

    • Am citit articolul, si cred ca si dvs. ca a venit momentul pentru un salt calitativ in abordarea romaneasca. Acolo sunt romani, si nu „moldoveni”. Romania trebuie sa ii recunoasca drept „romani”. Din cite inteleg ei insa se considera „moldoveni” si nu romani, o mare parte. Dar nu cred ca asta ar fi o piedica, pentru ca multi romani de acolo au fost „sovietizati” si spalati pe creier de propaganda mincinoasa a imperialistilopr rusi, comunisti.

      Vom vedea la urmatoarele alegeri daca intr-adevaru”moldovenii” vor vota cu Dodon si implicit cu Putin. Depinde si de UE sa dea un semnal pozitiv, dar vad ca mai mult ii pedepsesc, si nu e bine pentru romani. Rusia are insa un aparat mediatic bine pus la punct, si prin venirea lui Dodon, are cea mai tare „scula”. Dodon asta asteapta, sa vina socialistii la putere si gata cu visurile de unificare.

      Poate ar fi mai bine ca Basarabia sa se uneasca cu Romania si sa lasa Transnistria in pace. Dar sunt cred capete care vor sa negocieze cu Ucraina, ca sa recupereze sudul si nordul Basarabiei contra Transnistriei. Poate ar fi mai util sa discutam de unire doar cu ce a ramas din Basarabia, pina la Nistru, Romania nu are nevoie de o populatie ruseasca din Transnitria, teritoriu care nu a fost niciodata romanesc.

  6. Doamna Luminita Arhire, o taie, uneori, prin balarii (sper ca stie de gluma):
    ,,Căci, indiferent în ce penibilă derută existențială se află Ponta Victor astăzi, la momentul de atunci, funcția de președinte l-ar fi maturizat și l-ar fi responsabilizat forțat. Așa cum funcția de premier a avut acest efect asupra lui.”
    Pai cum vine asta, distinsa colega ?
    Maturizarea unui om tine doar atata timp cat respectivul detine o functie publica importanta ?
    Sa credem, atunci, ca domnul Adrian Nastase, nemaifiind premier, a redevenit un adolescent intarziat, cu grad redus de responsabilitate ? (Z)
    In fine, nu pot exclude, totusi, un sambure de adevar in cele spus de dvs. Ma gandesc la exemplul actualului premier, care, pana mai ieri complet iresponsabil (datorita faptului ca respecta partidul si deciziile sale), a devenit, brusc, responsabil, odata ajuns la butoanele guvernarii, punand mai presus interesul national – legat indisolubil de foondurile europene si de imaginea la Bruxelles – decat banalul interes partinic. Ca un vajnic fluture auto-propulsat in transcendentza dupa stadiul de larva. (Z)
    ….Pana la urma trebuie sa amitem cu totii ca o Romanie in NATO si UE, dar fara DNA – cu a ei neo-Ioana d’Arc, reprezinta o banala utopie.
    In rest trebuie sa ramanem treji si, de aceea, comentariile dvs sunt indispensabile. Ne incarcam energetic negativ cu chipul Codrutei de la CSM (pe care il piperam cu zambetul lui Ponta) si ne motivam, astfel, si ziua urmatoare.
    PSD ar face si ar drege….dar daca raii din jur nu-l lasa……. (Z)

    • @ZeV , octombrie 16, 2017,la 9:31 a.m.

      Este atât de … nepotrivită ( folosesc un cuvânt foarte blând) comparația între cei trei premieri, încât îmi este mie jenă că ați folosit-o. Ceea ce am scris, am scris cu referire strictă la V.P. și îmi mențin afirmația. Sunt oameni care pe care funcția îi maturizează, sunt alți oameni care sunt gata maturizați, fără să aibă nevoie de vreo funcție și sunt oameni care nu se maturizează nici cu funcție , nici fără… dumneavoastră nu semănați deloc cu mine, deși, din anumite motive, scriem pe același blog… de ce-ar semăna trei premieri între ei? „Tăiatul prin bălării” nu este specialitatea mea… Iar generalizările sunt penibile… pur și simplu ceea ce scrieți pe acestă temă este îndreptarea forțată a logicii către o concluzie greșită și …infantilă. E un fel de „căprioara are patru picioare… și scaunul are patru picioare… deci, căprioara e un scaun”.

  7. Protestantul prezbiterian Woodrow Wilson a fost puternic influentat de adeptiunea sa confesionala in politica externa pe care a promovat-o ca cel de-al 28-lea presedinte al SUA (1913-1921).

    De altfel, insasi doctrina wilsoniana, botezata “Dreptul popoarelor de a dispune de ele insele” si cuprinsa in documentul prezidential american intitulat “Patrusprezece puncte”, a fost sugerata de formulari ale schismei protestante precum “Cele cinci Sola” sau “Cele cinci puncte ale calvinismului”.

    Combustionat de acest spirit schismatic, Wilson a incercat si a si reusit sa provoace o schisma politica internationala – ramasa invizibila si neconstientizata multa vreme -, care avea sa duca la WW2, in principal prin binecunoscutul dublu standard american, aplicat intelegerilor si tratatelor de pace de dupa WW1.
    Semintele artei de a crea, intretine si specula frustrari politico-teritoriale aveau sa fie aruncate in Germania invinsa si umilita, din care aveau sa incolteasca si sa se dezvolte o uriasa si nestavilita frustrare germana.

    Pe aceasta psihologie destructiva, Hitler avea sa se catere, ajutat din umbra de banii si propaganda jewmericane, pana in varful puterii politico-militare, pe care a folosit-o pentru o falsa revansa germana, dar o autentica dezordine europeana. De la presedintele schismatic american se trag durerile europene, dar si ale lumii.

    • Un comentariu dilematic dinspre România ! Exceptional în prima parte, contradictoriu spre final tinând cont de poziționarea României în context. Brâncuși spunea că rezolvarea dilemelor se face prin unificarea contrariilor…. Dacă democrația înseamnă în primul rând de la mic la mare și nu invers, deschiderea făcută de Woodrow Wilson va fi bună până la urmă…. « Revărsarea » Germaniei lui Hitler peste limita umanului poate va ajuta acum creșterea forței micilor constituenți ai câmpului de forțe global, atât timp cât Germania a avut forța de a-și reveni după nebunia care a cuprins-o atunci iar traseul parcurs de ea poate fi un model in actualele vremuri care s-au cam « revărsat » peste tot. Dealtfel e posibil ca actuala fortă vectorială germană ce « întinde » la maxim Europa să-i fie datorată aceleiași deschideri…Germanii au avut însa forța de a se apostazia imediat dupa 1945, dar, foarte important, fără a renunța la stratul bazal al interesului național !

  8. Sa ne mai radem su noi …

    7 lecții de capitalism pentru antreprenorii care au probleme cu piața forței de muncă
    Practica ca practica, dar teoria ne omoară

    Nu găsesc forță de muncă, mă duc pe la târguri, prin sate, nimeni nu acceptă jobul pe care îl ofer
    Ce spune legea cererii și ofertei? Că trebuie să mărești prețul licitat! Păi facem economie de piață concurențială sau nu mai facem? Ia încearcă să le dai dublu, să vezi cum se face coadă!

    Românii sunt putori, sunt neserioși, nu te poți baza pe ei – pentru ce să-i plătești. Nu-s ca nemții!
    Rezolvarea e simplă, adu nemți! Între timp, nemții îi angajează tot pe ai tăi, pe salarii de patru ori mai mari, și se mai și bucură. Popor harnic, manageri proști – încă nu îți e clar dacă la ei sau la noi!

    Dacă n-ar fi ajutoarele ălea sociale, li s-ar face foame și ar accepta cât le dau!
    Te trollează, zău, când îți spun că „decât să muncesc la tine mai bine stau pe ajutorul social”. Probabil nici nu îl încasează, ăla e minuscul și îl iau foarte puțini, destul de greu. Mai degrabă merg vara la muncă prin Vest și în restul anului preferă să aibă grijă de gospodărie (sau să bea, ce, tu nu bei? bețivule!). Sau stau cu vaca și câștigă mai mult decât salariul minim de la tine. Cam ce spune asta despre nivelul tău de productivitate „industrială”, dacă te întrece bălțata românească?

    În Elveția n-au salariu minim sau alte prostii și uite ce sus au ajuns!
    (de fapt au mai multe, dar să admitem de dragul discuției că n-au)
    Închide business-ul aici și deschide în Elveția! Succes!

    Dar productivitatea? Salariile trebuie să fie aliniate cu pro-duc-ti-vi-ta-tea!
    Coooo-rrrrrect! Angajații români au demonstrat că sunt pot fi productivi chiar și în condițiile de acolo. Tu ai demonstrat asta?

    Bine, dar amărâții ăștia pe care trebuie să-i dau afară ce fac?
    În cazul nefericit, se duc și ei în Vest pe salarii de patru ori mai mari. În cazul fericit, se găsește cine să le dea aici salarii de două ori mai mari.

    Teoria e teorie, dar viața e complexă – eu chiar dau faliment.
    Vezi partea bună! Va trebui să intri pe piața muncii. În felul ăsta, oferta crește deci costurile scad. Cei rămași vor găsi – în sfârșit! – forță de muncă și ieftină și foarte bine pregătită.

    Lucian Davidescu7 iunie 2017 Riscograma.ro

    • Domnu Ghita,nu intelegeti ca nu mai sint muncitori deloc? Au ramas cei drept vreo patru milioane dar multi nu stiu sa bata un cui.Intradevar au pretentii foarte mari,dar pentru ce sa le platesti pretentile? Va spun ca sint foarte multe firme care fac sacrificii angajindui si ulterior beneficiaza pe cheltuiala firmei(patronului cum va palce sa scrieti) de o specializare,ulterior ,,patronal” inchide ochii la toate greselile pe care le face si intr-un final ajunge ,,meserias”.Ce urmeaza? Pleaca in vest pe bani mai multi,dupa ce unii sau chinuit sa faca o din el.Nici maca nu te anunta.Afli asta de la altii.Va inteleg ca sinteti sociali,dar nu trebuie sa neglijati ca momentan 5 milioane de oameni tin in spate 20 de milioane.Este foarte greu.Ma uit la oameni si sint surmenati si patronii si angajatii.Daca vor sa plece intr-un concediu se vor lovi si de abuzurile politistilor,sri-stilor,vamesilor si asa mai departe care imediat considera ca sint infractori.Asta este colaborarea intre cetatenii Romani. Cred ca am ajuns intr-o situatie foarte grava.Sa creat falii intre oameni si nu este bine pentru viitorul Romaniei.

  9. Si Dragnea , ca si Ponta , au ales sa foloseasca in lupta cu securistii , alti securisti …
    Domnul acesta , din ce-mi aduc aminte , este chiar cel ce l-a propus pe jurnalistul 🙂 basist Cautis sa candideze din partea PSD .
    E bine , e foarte bine !

    https://www.cotidianul.ro/felix-stroe-dna-joaca-un-rol-extraordinar-eu-sustin-dna-total-total-total/

    https://www.replicaonline.ro/jurnalistul-cautis-candidatul-psd-constanta-pe-care-dragnea-nu-il-vrea-293389/

  10. @off topic, dar legat de americani si romani. M-a interesat mereu asemanarile intre oameni care nu se cunosc. Uitindu-ma la Blade Runner, m-a frapat asemanarea intre Ilarion Ciobanu si Harrison Ford. Daca va uitati pe Google la poze cu Ilarion Ciobanu o sa vedeti un Harrison Ford roman. Nu doar ca seamana fizic, dar si in filme, au jucat roluri de duri, si mi se pare ca sunt multe asemanari de personalitate.

  11. Prevăd că DNA să le va deschide dosare și altor miniștri din actualul guvern. Așa ar deveni evident și pentru cei care refuză să vadă că negrul e negru, că Codruța vrea guvernul ei.
    Cei care ar susține în continuare că negrul e alb s-ar da astfel pe față că vor de asemenea guvernul ei.

  12. Apropo de mișcarea separatistă din Catalonia: după Primul Război Mondial, a existat o puternică dorință de unire. Multe popoare dezbinate dăduseră sute de mii de jertfe umane pentru înfăptuirea acestui deziderat.
    Acum se petrece fenomenul invers, parcă în bătaia de joc la adresa celor care au murit pentru unire.
    Spaniolilor separatiști le spun atât: ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se-ndeplinească!

  13. ZeV
    OCTOMBRIE 16, 2017 LA 6:10 PM

    Se spune „competentza”, nu „conpetentza”!
    Vezi si raspunsul de la locul postarii, aflat la subiectul anterior.

  14. Doamnă Luminița, mi-am permis să glumesc cu dvs (și implicit cu domnul Adrian Nastase), plecând la ezitarea dvs de a merge până la capăt, în ceea ce-l privește pe Victor Ponta. Probabil vă feriți a fi confundată cu colegul Adrian B. (în genere consecvent în idei și aprecieri) și de aceea o scăldați în stilul ,,nici călare nici pe jos”.
    Spun aceste lucruri, pornind de la formularea dvs din utimul (dvs) comentariu:
    ,,Sunt oameni [care] pe care funcția îi maturizează, sunt alți oameni care sunt gata maturizați, fără să aibă nevoie de vreo funcție și sunt oameni care nu se maturizează nici cu funcție…”

    Stimată și distinsă colegă, constat ca a devenit un clișeu ca unii cititori sa va acorde ,,like”-uri, probabil fara sa (vă) citească integral și cu atentie, ceea ce scrieti, limitându-se la ..brand. (Z)
    Dvs ați creat și mențineți o fractură în logica dvs, pe această temă, deoarece Victor Ponta nu se încadrează în niciunul din cazurile integrate în enunțul dvs.
    Dacă ar fi să vă completez, în lumina atitudinii dvs recente și repetate față de fostul premier, aș traduce că Victor Ponta este un politician maturizat forțat în timpul mandatului și re-devenit imatur, ulterior. De aceea mi-am permis o glumă. Ințelegeti ? Data viitoare voi încerca să fiu mai puțin subtil.
    (Z)
    ps
    Serios vorbind, nu Victor Ponta este problema PSD-ului în acest moment. Dar, probabil, nu vă place să comentați toate fațetele realitatii politice de pe plaiul mioritic. E problema dvs, dar să nu va mirați că intervin, uneori, atunci când remarc carențe de logică, sau deficit de informație.
    pps
    Apropo, voi volosi, de acum incolo si diacriticele ș, ț. ă, î, â. Mi-am reinstalat sistemul de operare și am activat modul ,,ro” pe tastatură.
    Am facut această mențiune ca sa nu credeți, eventual, că altcineva postează în numele meu. (Z)

  15. Loteria americana a imunitatilor: Primul intre imuni

    Ruleta ruseasca a revolverului si loteria americana a imunitatilor, le-am numit in ordinea semnalarii istorice, sunt doua jocuri de noroc la fel de periculoase. Prima iti poate aduce moartea fizica, cea de-a doua te poate desfiinta politic si social. Diferenta dintre cele doua jocuri care te pot expune la doua tipuri de sfarsit tragic este ca pe primul il joci, benevol, in al doilea esti jucat, coercitiv, si fara vina. Despre ruleta ruseasca nu sunt dovezi. Povestea a fost pusa in circulatie de Georges Surdez, in 1937, in magazinul saptamanal Collier’s, intr-un articol despre “Russian Roulette”, care ar fi fost practicata de soldatii rusi in Primul Razboi Mondial. Dar dovezile despre loteria americana a imunitatilor sunt multe si sub ochii nostri. In acest joc, tragaciul loteriei, din care porneste “glontul” punerii sub urmarire penala, un terminator politic, este actionat de imunitatea diplomatica a Ambasadei SUA, iar tinta este imunitatea reprezentantilor poporului in Parlamentul Romaniei . Vi se pare imoral si ilegal ca cineva care se bucura de imunitate diplomatica, un privilegiu care se acorda prin conventie internationala (Viena, 1961), sa desfida regulile de comportament diplomatic si sa ia la tinta imunitatea parlamentara a altcuiva, pentru o presupusa fapta penala, atribuita de adversarii politici? Ambasada SUA a intrat deja in mentalul colectiv ca o loterie a imunitatilor, comparabila cu ruleta ruseasca a revolverului, prin care imunitatea diplomatica “executa” imunitatea parlamentara, in virtutea unui drept arogat, de primul intre imuni (Primus inter immunis). “Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, iar imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru a apăra pe cineva de răspundere”, a precizat Ambasada SUA, într-un răspuns la solicitarea Agerpres. Interventia nedeontologica a misiunii diplomatice americane, care considera ca imunitatea diplomatica este mai presus decat imunitatea parlamentara, un nonsens absolut pe care democratia trebuie sa-l respinga fara menajamente, a venit in contextul in care deputaţii au respins, marți, solicitarea DNA privind efectuarea urmăririi penale a deputatului Rovana Plumb, fost ministru PSD al Mediului.

    • Când se vorbește despre „imunitatea” parlamentarilor, aproape nimeni nu spune că în Constituție e stipulat că Parlamentul POATE aproba cererea Parchetului, nu E OBLIGAT. Dealtfel, dacă ar fi obligat, n-ar mai fi nevoie de cerere. Ce fel de cerere e aceea care trebuie neapărat aprobată? Adică eu fac cerere către șef să-mi aprobe concediul, și nu aștept apostila, ci îmi fac bagajele și plec în concediu…
      Acest filtru, nu precizează mai nimeni, are un rost, altfel n-ar fi fost instituit de către constituționaliști care, pe lângă faptul că au studii de specialitate, s-au documentat în constituțiile țărilor cu tradiție democratică.

  16. Am vazut ca a venit Ministrul de Externe al Spaniei in Romania si Iohannis nu a dezamagit, re. sprijin pentru Spania, integraitatea ei teritoriala. Ma intreb si eu, asa, ca prostu, daca serviciile noastre si spaniole colaboreaza, prin doamna Topor, sotia lui Puigdemont, cu „serviciile” catalane. Sau doar cu doamna. Ar fi un mic pas pentru omenire dar un salt pentru relatiile romano-spaniole.

  17. O FEMEIE LUMINATĂ ȘI EXCENTRICĂ

    MOTTO : „Este suficient să apară o singură femeie luminată și excentrică pentru ca nebunia lumii să piară”. (Jean Giraudoux, NEBUNA DIN CHAILLOT)
    …………………………………………………………………………
    Cine nu a văzut, în anii crudei dictaturi, pe când eram toți nefericiți și ne târam pe lângă ziduri , roși de foame și de frig, iar GDS-ul în ilegalitate practica, la greu, „rezistența prin cultură”, cine nu a văzut atunci, spun, NEBUNA DIN CHAILLOT, cu Olga Tudorache în rolul principal , e mai sărac decât mine… și-așa va rămâne, pentru că, de astăzi, nici nu mă mai poate egala.

    Eu cred că femeia „luminată și excentrică”, imaginată de Jean Giraudoux și capabilă să readucă echilibrul pierdut al lumii, Olga Tudorache a fost. Era însoțită, în fantezia eternă a lui Giraudoux, de Rodica Tapalagă, de Tatiana Iekel și de Leopoldina Bălănuță… Doamne… mi se face rău numai când mă gândesc la aceste patru actrițe, alese de către Silviu Purcărete ca și cum ar fi avut ambiția să construiască lumea … sau teatrul… de la capăt.

    Leopoldina Bălănuță ( Constance) a plecat în 1998 … Rodica Tapalagă ( Josephine) s-a dus, tiptil, în 2010… Tatiana Iekel (Gabrielle) s-a retras , în spatele cortinei, în primăvara acestui an… iar astăzi ne-a părăsit Olga Tudorache ( Aurelie), adică însăși eroina principală, cea din urmă supraviețuitoare din NEBUNA DIN CHAILLOT . Vreau să spun că, abia de astăzi, 18 octombrie 2017, piesa regizată de Siviu Purcărete , la TEATRUL MIC, în 1978, NU SE MAI JOACĂ …

    Din această cauză mi s-a părut atât de tristă, atât de eronată, decorarea de către președintele nostru, campionul „malentendu”-urilor de colecție, tocmai astăzi, a actorului Victor Rebengiuc , încât mi s-a întors stomacul pe dos. E drept că Victor Rebengiuc a propus, la finalul ceremoniei, un moment de reculegere în memoria Olgăi Tudorache… și poate că programul unui președinte nu se poate modifica de pe o zi pe alta, deoarece președintele, și mai ales al nostru, este un om ocupat…

    Eu știu toate acestea … numai că m-am uitat în calendarul teatrului românesc și peste ziua de 18 octombrie 2017 , stătea scris, azi de dimineață, un singur nume: OLGA TUDORACHE.

    O amânare de 24 de ore, pentru a nu încurca ceremonialul morții cu ceremonialul vieții, ar fi fost o rezolvare elegantă. Mădălina Pușcalău ar fi trebuit să știe chestia asta.

    • Aceasta unica Doamna a Teatrului a plecat…dar a luat cu ea si o parte din noi, din acea zona ne-regenerabila a fiintei noastre.

  18. Cei mai „dăștepți” de pe blog, cel de la începutul și cel de la sfârșitul alfabetului, îi explică Dnei Luminița Arhire ce trebuie sa înțeleagă din postările lor! Pentru noi ceilalți, „pleava” blogului, care îi „dam like” doamnei asa, ca nebunii, este limpede cine are mintea inceată și neclară.

  19. George Ban întreabă, exact ca școlerul care nu citește lecția:
    ,,OCTOMBRIE 18, 2017 LA 12:31 PM
    Eu am intrebat cine e de vina pentru aceste cifre,..Ț

    Raspunsul este foarte clar expus în ,,lecție”:
    ,,De fapt, tocmai cresterea nesanatoasa a indicatorilor macroeconomici datorata, aproape exclusiv, activitatii multinationalelor, a generat……”

    Lenin v-a spus, de nenumarate ori: Citiți și iarași citiți. Se pare ca vorbit la bec.
    Apropo de B.E.C., dacă tot m-ai întrebat care este intenția mea de vot, în acest moment, îți raspund:
    Nici un partid aflat, astăzi, în Parlament, nu va primi votul meu. Repet, daca azi ar fi alegeri.
    ps
    Eu nu generalizez ,,datul la gioale” în întreaga economie…de unde până unde, o asemenea interpretare puerilă, de râs, dacă nu ar fi de plâns ? Eu mă rezum strict la politicienii PSD-ului. (Z)
    pps
    Dacă vrei corectitudine până la capăt, nu este bine nici ,,competentza”, nici ,,conpetenza”.
    Corect este: ,,competență”. Ceva inefabil care cu greu poate fi decelat în comportamentul decizional al actualilor guvernanți.

  20. RESPECT CLAUDIU MANDA !

    https://www.cotidianul.ro/bravo-claudiu-manda/

    Declarațiile de presă făcute miercuri și joi de senatorul Claudiu Manda mă obligă să fac un gest la care sufletul nu m-a îndemnat de prea multe ori. Adică să îi cer scuze în văzul tuturor lui Claudiu Manda. N-am făcut gestul acesta față de mulți politicieni, deși față de unii am mai scăpat tot felul de greșeli. Dar față de nici unul nu mă simt atît de obligat. Întîi de toate, pentru că mi-a răsturnat o părere. Eram convins că statul român este captivul serviciilor secrete și al procurorilor, ambele instituții controlate din străinătate. Apoi, luat de porniri de om înfuriat pe neputința noastră, l-am minimalizat pe Claudiu Manda ca pe un politician de umplutură. Felul său de om discret, figura de student, relația cu Lia Olguța Vasilescu (aeriană de-a binelea la Ministerul Muncii) m-au determinat să fac afirmații necruțătoare despre fostul director al Casei de Cultură a Studenților din Craiova.

    Scuzele mele, domnule Claudiu Manda, mai ales pentru păcatul de a vă fi disprețuit și de a vă fi privit cu neîncredere!

    Cînd Manda a fost anunțat ca președinte al Comisiei de supraveghere și control al SRI, am răbufnit zicînd: „Să le fie rușine, tîmpiții dracului! Este o altă bătaie de joc!“.

    Regret spusele și încerc să repar greșeala. Oricît de anonim a fost senatorul de Craiova, în numai cîteva zile Claudiu Manda și-a cîștigat un loc de mare cinste între parlamentarii României. Cu două declarații făcute după audierile Comisiei de control, Claudiu Manda a devenit primul președinte adevărat și cel mai curajos și mai hotărît om din toate comisiile de control al SRI. Ce nu s-a petrecut în 27 de ani a început un tînăr senator ignorat atîția ani de opinia publică.

    Claudiu Manda i-a convocat la Comisia de supraveghere și control pe oamenii pomeniți de colonelul în rezervă Daniel Dragomir. Și de îndată ce a aflat depozițiile acestuia, i-a chemat la audieri pe diferiți politicieni, ziariști și judecători. Nu-i exclus să cheme și ofițeri și procurori. Pentru prima dată în democrația românească, un tînăr politician a ieșit la rampă fără să tremure, fără să o scalde, fără să facă pe deșteptul. Cu bun-simț și cu modestie, Manda a ieșit în fața marelui public pentru a-i aduce la cunoștință grozăviile aflate în timpul audierilor. Un asemenea gest de curaj, făcut cu calm și cu un comportament de om liber, n-am mai văzut niciodată la șeful măsluitei Comisii de supraveghere și control. Ce-au făcut Georgian Pop, Țuțuianu sau Cezar Preda n-au fost decît acțiuni de acoperire a SRI-ului. Poate că numai Ion Stan a mai avut curajul să-i înfrunte pe George Maior și pe Florian Coldea și să vorbească în Parlament despre abuzurile SRI-ului și ale DNA-ului. De aceea, Binomul i-a înscenat procesul și l-a ascuns prin penitenciare pentru o vreme, făcîndu-l pe Ion Stan să nu mai vorbească niciodată în public despre abuzurile Binomului și despre ce monstruozități se petrec în spatele ușilor la SRI și la DNA.

    În numai cîteva zile de audieri și declarații publice, Claudiu Manda a devoalat o mare parte din practicile SRI și DNA, aducînd în fața tuturor confesiuni despre care știam cu toții, dar despre care nimeni n-a avut curajul să vorbească pe șleau și în numele unei comisii parlamentare de control.

    Claudiu Manda a arătat un comportament de mare curaj și de om liber. De aceea, el trebuie apărat ca un politician de preț. Sunt convins că Binomul își sparge creierii cum să-l oprească sau cum să i-o coacă, lui sau Liei Olguța Vasilescu, un fel de punct sensibil și vulnerabil al senatorului.

    Prin felul în care s-a comportat pînă acum, Claudiu Manda a reabilitat ideea de comisie parlamentară de control. Și tot pentru prima dată, un om din Parlament muncește la dezvăluirea abuzurilor DNA și SRI.

  21. ANALIST EXPERT ÎN CONSULTANȚĂ

    Nu știu de ce , dar , de la un timp, s-a umplut societatea românească de analiști, consultanți și experți… de exemplu, dacă apar pe ușa principală doi ANALIȘTI, unul politic și unul financiar, sigur pe ușa secundară apar doi CONSULTANȚI: unul financiar și unul politic… iar în cameră e plin de EXPERȚI – ăștia sunt utilizabili la orice , d-aia se și spune: „bre, domnii de față au EXPERTIZĂ, nu glumă…”

    Cel mai simplu e „să ai expertiză”- de obicei e suficient ca măcar unul din aceeași încăpere cu tine să creadă că ai așa ceva. Nu-i nevoie să citești nimic, nu-i nevoie să te pricepi la nimic, dar e nevoie să vorbești apăsat și cu voce joasă. De exemplu, Dacian Julien Cioloș a pus degetul pe madam Cristina Guseth pentru ministerul Justiției pe bază de „expertiză”: „Eu am nominalizat-o pe doamna Guseth pentru că, chiar dacă nu e jurist, E UN EXPERT care cunoaşte foarte bine domeniul şi vorbim de un post de ministru, nu de un post de expert în minister”( GÂNDUL, 16 noiembrie 2015) . Acum, eu nu știu… dânsa o fi făcut școala primară de experți prin corespondență și o fi repetat clasa de mai multe ori … e posibil. Dar, gândiți-vă , prieteni, văzând cu ce anume se ocupă astăzi domnul Tudorel Toader, că „experta ” în telecomunicații Guseth ar fi fost în locul lui. Adică, de câte ori îl certați în gând pe Tudorel, că-i prea molcom, amintiți-vă de Guseth ieșind din cortul conjugal , în care și-a petrecut noaptea cu Monica Macovei.

    Altfel, dacă scrii mult și neglijent, cu o punctuație de toată jalea, dacă n-ai nici o idee, dacă, în general, pui întrebări și nu dai nici un răspuns, dacă totul te surprinde și nu ai puterea să-ți explici nimic, dar ai pălăriuță, înseamnă că ești ANALIST și te cheamă Stelian Tănase. Stilul literar al domniei sale acesta este: „…Surpriză. Nu s-a intimplat cf. presupunerilor și nici cf. asa ziselor știri venite pe surse…Jucăria nu a fcț. și de data asta … Nu am o explicație valabilă pentru acceptul său neașteptat de aseară. Episodul este o enigmă.” Să nu credeți că ar fi un accident -nu… el nu are explicații valabile pentru nimic, și e necontenit uimit de întâmplările din jur, care-l prind mereu nepregătit, cam așa cum prinde prima zăpadă guvernările din România.

    În schimb, pentru a fi consultant politic, trebuie să știi cel puțin să stai picior peste picior, să ai un aer gânditor și să te numești Cosmin Gușă. Pe 23 ianuarie , dânsul spunea: ”Dacă subiectul legat de grațiere se va tranșa cu DA, dacă PSD își va asuma ordonanțele, vom avea o perioadă de luptă la baionetă, în stradă, atât între sustinători, cât și între oameni din instituțiile statului. Vor lucruri spectaculoase. Va fi cu sânge pe pereți’”. Ei, n-a fost cu „grațierea”, domnuʹ Gușă, dar , de astăzi, intră în vigoare legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii precare beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Nici o picătură de sânge pe pereți n-am văzut… nu s-a mai speriat poporul că scapă mai repede din pușcărie femeile gravide și oamenii peste 60 de ani. Care beneficiau de reduceri de pedepse și în blestematele ordonanțe.

    Ca să nu vă mai spun că dacă ești simultan analist și consultant financiar, dacă vorbești la foc automat și dacă ai privirea vioaie a pârșului cu coadă stufoasă, trebuie să fii Radu Soviani …

    Mă duc să mă recalific… mă fac analist expert în consultanță.

    • Noi în ce categorie ne încadrăm ? Experți, consultanți, simpli comentatori, etc ? (Z)
      Este foarte adevărat că toată lumea românească, oriunde s-ar afla pe mapamond, comentează, pe orice temă, pe/în toate mediile posibile, de dimineața până seara și viceversa. Din pacate, în loc sa ascult, la televizor, oameni ca dvs, sau ca elevatul nostru coleg, domnul Fragmentarium, dau de Cosmin Guse, sau de domnul Ciuvica (omniprezent pe A3).
      Asta este oferta, avem o singură alternativă: Punerea/păstrarea butonului roșu al telecomenzii pe OFF….ba nu, mai bine ne uităm la snooker. Chiar acum inchid calculatorul și mă duc sa-l vad pe Ronnie O’Sullivan.

Lasă un răspuns