Sinteză Agerpres despre dezbaterea de ieri

Dezbaterea „Mărăști, Mărășești, Oituz: primele trepte ale Marii Uniri”, organizată de Fundația Europeană Titulescu și Centrul de Cercetare, a avut loc miercuri, la Casa Titulescu, vorbitorii subliniind contribuția armatei române pe Frontul de Est în campania militară din anul 1917.

„Consider că, dincolo chestiunile oarecum politice legate de Alba Iulia și deciziile care s-au luat pentru Unire, este importat să înțelegem, să urmărim, să analizăm, să prezentăm în țară și în străinătate etapele bătăliilor care au prefigurat deciziile politice de la Alba Iulia și celelalte care au dus la Marea Unire”, a precizat în deschiderea dezbaterii președintele fundației, prof. univ. dr. Adrian Năstase, cel care a fost și moderatorul discuțiilor.

Prof. univ. dr. col (r) Ion Giurcă a atras atenția asupra faptului că după înfrângerea categorică din 1916, autoritățile statului, o parte însemnată a populației și întreaga armată s-au retras în Moldova într-un spațiu restrâns,”unde, ca prin minune, au sosit și un milion de militari ruși”.

„În Moldova, conducerea de atunci a țării a reușit să rezolve foarte multe probleme foarte grave interne, dar și externe, pentru salvarea țării de la un dezastru. Mai întâi să repună armată pe picioare, printr-un proces complex de organizare, să evalueze toate planurile de operațiuni conform celor prevăzute la conferințele de la Chantilly (1916) și Petrograd (1917), astfel încât la datele prevăzute de comun acord cu ceilalți aliați să declanșeze operațiunile militare pe frontul român și aceste operații, din fericire, să se desfășoare cu succes. Toată lumea vorbește, pe bună dreptate, despre această minune, care a fost foarte mare, prin aceste trei victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Ele, incontestabil, au o foarte mare importanță și militară și sentimentală pentru noi”, a declarat el.

Dr. Manuel Stănescu, cercetător la Institutul pentru Studii Politice, de Apărare și Istorie Militară a susținut o expunere despre relația dintre România și Rusia în 1917 iar dr. Alin Spânu a vorbit despre propaganda și contrapropaganda din acea perioadă, oferind exemple de manifeste.

„Propaganda nu ucide oameni pe câmpul de luptă, dar îi face să își pună întrebări și, mai ales, să dezerteze. Se pot pierde oameni foarte buni în acest fel. Începând de la intrarea României în război, Puterile Centrale nu au făcut economie de resurse — în acest domeniu aveau și o experiență vastă, mai ales Germania. (…) Deși România nu avea o experiență foarte mare față de celelalte state (…), Biroul de informații s-a apucat să elaboreze materiale de contrapropagandă. După stilul materialelor, cred că au fost folosiți și câțiva scriitori”, a precizat el.

Dezbaterea, la care au participat zeci de persoane, a avut ca motto mărturisirea feldmareșalului german August von Mackensen: „Pe mine m-a bătut la Mărășești armata română, care a înviat ca o pasăre Phoenix și care a speriat armata germană! N-au nicio haină pe ei! Sunt și în pielea goală sau în cămăși! Și la baionetă nu putem să rezistăm!”.

Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz au reprezentat o succesiune de lupte desfășurate într-un interval de aproape trei luni, în vara anului 1917.

„Este o legătură intrinsecă între victoriile Armatei Române de la Mărăști, Mărășești și Oituz asupra Armatelor Puterilor Centrale și Marea Unire de la 1918. Se poate chiar aprecia că fără aceste victorii Marea Unire nu ar fi fost posibilă”, se arată într-un material furnizat de către Fundația Titulescu.

Potrivit aceleiași surse, aceste victorii au strânit admirația întregii Europe, atât a statelor aliate, cât și a celor inamice. Astfel, generalul Berthelot îi telegrafia generalului Eremia Grigorescu, după victoria de la Mărășești: „Bravura ofițerilor și ostașilor români atrage admirația tuturor armatelor aliate și cărora dușmanii le aduc omagiile lor”. Prim-ministrul britanic, Lloyd George, declara: „Românii s-au luptat cu succes și chiar germanii s-au mirat de această rezistență eroică”. Premierul Franței, Georges Clemenceau, preciza: „Sunt fericit să vă trimit expresia întregii noastre admirații la înalta valoare a trupelor române”.

AGERPRES/ (AS, A — autor: Irinela Vișan, editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dădârlat)

19 gânduri despre “Sinteză Agerpres despre dezbaterea de ieri

  1. fragmentariumpolitic spune:
    Octombrie 12, 2017 la 10:17 am

    Din pacate, in PSD, exista foarte multi oameni de tipul ,,Mihai Tudose”. Chiar si Liviu Dragnea este unul dintre ei. De aceea a fost inlaturat guvernul Grindeanu, Oamenii aroganti, care se cred dumnezei pe luna , marte si pamant, fac intotdeauna aceeasi greseala: Isi taie craca de sub propriile picioare.
    Eu il sustin, in continuare, pe Victor Ponta. Nu cred intr-un PSD fara Victor Ponta. Si, bineinteles, fara Adrian Nastase.
    Asa e, sau nu e asa, George Ban (,,barbatul” din filmul Kosem) ? (Z)

  2. Toata lumea (buna n.r.) spune la televizor ca prezumtia de nevinovatie trebuie sa primeze in orice situatie. Doar in urma unei sentinte definitive judecatoresti, un om, fie el si politician, ar trebui catalogat ca ,,penal”, desi, in genere, etichetele nu sunt nici productive si nici compatibile cu principiile democratice ale respectarii drepturilor omului.
    Bun, sa admitem ca delimitarea facuta de tele-comentatori este corecta , dar, din aceasta perspectiva, domnul Liviu Dragnea, insul care ocupa pozitii importante in statul roman si conduce cel mai mare partid politic din Romania, ce este ? Sau, in cazul lui, doar in cazul lui, prezumtia de nevinovatie este absoluta, domnul Dragnea dand socoteala doar in fatza lui Dumnezeu ? Nu l-am vazut, in aceste zile, la Iasi. (Z)
    In schimb, am vazut o nemaipomenita organizare a celor din Voluntari care au trimis in capitala culturala a Romaniei ambulante si maturatori de strada alaturi de cele 150 de autocare cu pelerini/e. Felicitari, domnule Pandele si la mai mare pentru doamna Pandelica. (Z)

  3. O SLUGĂ … ADICĂ , NA! CE MAI VREȚI? O SLUGĂ ȘI-ATÂT!

    MOTTO: Voce din mulțime: „Iohannis , ai ajuns sluga americanilor!”…Răspuns prezidențial competent : „ Decât a rușilor, mai bine așa!” ( 24 ianuarie 2016, la Iași)
    …………………………………………………………………………………..
    Voi nu vă întrebați, prieteni, al CUI e președintele nostru? Că al nostru nu cred că e… dacă-ar fi fost al nostru, îmi imaginez că după avalanșa de măgării DNA-iste scoase la aerisit de sub plăpumi în ultima vreme, și lăfăindu-se în blândul soare al toamnei, de poate să le admire toată lumea și să le tragă de codițe sau de moț, ar fi căzut, cel puțin , pe gânduri… Iar în ipoteza că nu s-ar fi lovit prea tare la coccis căzând pe gânduri, poate că ar fi sesizat că e timpul unei schimbări de direcție.

    Or, aparența este că dânsul nu poate să vireze, oricât s-ar sforța, pentru că pe partea pe care ar încerca el să se întoarcă, se izbește, clamp! clamp! ca de-un parapet din beton armat , de Hans Klemm , care nu vrea și pace să se sucească și el în aceeași direcție. Și, nici nu-i nevoie să mai spunem că parapetul din beton armat protejează rezervația naturală KOVESI LAURA CODRUȚA, colț de rai ascunzând, în pădurea sa aproape virgină, mirificul „stat de drept” și pajiștea numită „domnia legii” … Iar despre Codruța, în treacăt fie spus, ecologiștii puritani, în curând, nu se vor mai întreba în ce sufragerie de om politic sau de afaceri a fost dânsa, căci va fi mai simplu să afle, prin eliminare, în care dracului n-a fost !!!

    Acum, răspunsul la întrebarea de mai sus, al CUI e președintele nostru? cred că l-a oferit însuși Klaus, când l-a luat gura pe dinainte anul trecut, la Iași . Atunci, în aburul cald de sarmale și de fasole boabe pregătită la cazan, dânsul s-a fâstâcit și a zis că da, el e sluga americanilor, dar… să privim partea plină a paharului și să avem o gândire pozitivă, că el e slugă la boxerii de pe popoul ăl mai democrat de pe planetă… nu la izmana rusească. Adică, zic, se înțelegea că e de bine și să nu ne impacientăm !
    A fost , prieteni, așadar, un fel de GHINION! dar, mă gândesc eu, un ghinion de omenie, până la urmă, după cum ne-a informat însuși președintele României !

    P.S. În ipoteza, desigur hazardată, că Adrian Năstase ar fi președintele României, vi l-ați putea închipui , prieteni, spunând așa ceva? Sau, în ipoteza, la fel de hazardată, că același Adrian Năstase s-ar fi simțit trădat de partid, în frunte cu extraordinarul bărbat Mircea Geoană, care acum se împerechează prin colțuri de țară cu PNL-ul, ca să zdrobească CIUMA ROȘIE PESEDISTĂ, vi l-ați putea imagina spunând , într-o discuție relaxată cu Dan Tapalagă: „Hai să-ți zic eu ce mi-a cerut mie Geoană , pe când eram premier…sigur, nu pot să aduc probe, dar dacă DNA-ul s-ar strădui puțin…cred că ar găsi. Părerea mea e că NU VREA să găsească… ” Îmm? V-ați putea imagina așa ceva? Nu? Dar băieții ăia care fac lucrurile astea înțeleg, oare, de ce nici măcar nu v-ați putea imagina?

    • Klaus Yohannis este al celor 6 milioane de romani care l-au votat. Restul, este/ sunt vorbe, oricat de lierare ar fi ele….
      In rest, traiti prea mult in lumea ipotezelor, deci, a imaginatiei. Mai coborati (si) pe Pamant.

      • Iată, genul acesta de aroganțe fără sens, ironii gratuite, cu nuanțe jignitoare chiar, mă fac să-mi schimb definitiv părerea despre ZeV. Vorbiți, ca şi cum dumneavoastră ați fi singurul care deține adevarul, ca şi cum ati fi singurul care se exprimă în cel mai potrivit mod şi stabiliți cine si cum tre’ să le zică, de parcă cei care gustă ce nu apreciați dumneavoastră v-ar fi inferiori…

        Răutăți fără niciun motiv şi fără niciun scop… De la un creştin ca dumneavoastră nu m-aş fi aşteptat. Eu, da, eu nu-s cine ştie ce habotnică, însă am oroare să provoc disconfort spiritual oricui, absolut oricui, în mod gratuit.

        De ce nu puteți să vă argumentați cauzele cu politețe şi respect? Mă veți întreba de ce agreez, în schimb, atitudinea lui @Ghiță Bizonu’. Ei, domnia sa le face când trebuie. Şi pentru că îi ador discursul!

        Mă întristați şi mă dezamăgiți pur si simplu.

  4. Radu Humor spune:
    OCTOMBRIE 9, 2017 LA 8:54 PM
    Şi tu crezi că SUA, nu-i aşa ?!

    Radu, e bine sa pastram o doza de scepticism, care zic eu e sanatoasa. Hai sa ne uitam un pic in trecut: pe care aliat a tradat SUA? Poate stii tu. Cu cit o sa aibe investitii mai multe in Romania (de aparat), cu cit vor fi mai multi cetateni americani in Romania (de aparat), cu atit mai mult SUA cred ca isi va mentine sprijinul pentru Romania. Totusi, cred ca nu SUA nu vor escalada cu Rusia decit pina la un punct, pentru ca de acolo ambele parti stiu ca este point of no return.

    • Bine at fi sa NU se ajunga in acel punct si sa incepem, cu totii, negocierile…..fara incrancenarea de astazi. Altfel, de la acel punct, ORICE este posibil.

    • @trexsr:”Totusi, cred ca nu SUA nu vor escalada cu Rusia decit pina la un punct, pentru ca de acolo ambele parti stiu ca este point of no return.”

      De ce oare Rusia „nu vor escalada cu SUA decit pina la un punct”?
      Că acum Rusia nu mai are un tratat Ribbentrop-Molotov care să-i dea mână liberă? Sau mai ști, o fi tratatul Schroeder-Rogozin?
      Curios, dar nu s-a numit Hitler-Stalin dupăa cum nici astăzi nu se numește Merkel-Putin, deși între conducătorii celor două state au existat, până la un punct, sincere sentimente de admirație (mai ales pentru metodele de ”pacificare” a poporului.
      Și acum, Merkel, scrâșnind din dinți, trebuie să ia anumite măsuri restrictive împotriva bunului ei prieten Putin. Nu-i oare ea cea care a susținut federalizarea Republicii Moldova și planul Kozac din 2003 fără să întrebe guvernul de la Chișinău dacă-i de acord? Sau chiar guvernul Năstase?

      Chiar sunt interesat ce o fi spus Gromyko despre relațiiile ruso-româno și despre viitorul lor luminat de steaua Kremlinului.
      Și asta în casa diplomatului român care a dat crezare și a dus o politică în favoarea vecinului estic, vecin care, din jurământ în jurământ de bune intenții, a sfâșiat România și a comis genocid împotriva românilor.
      Mai ales că Putin prin vocea lui Rogozin ne anunță prietenește că data viitoare, oficialul (oficialii) ruși vor trece pe deasupra României călare pe o coadă de mătură de război SU-nu știu-ce-număr.

      • Nici Rusia nici SUA (ordinea e alfabetica!) nu vor escalda.. ca asta ar insemna sa isi dea cu rachetele in cap.
        Pagube prea mari …. plus ca stabii din SUA vor regreta ca au supravietuit prea multi concetateni. Difernta find ca rusii nu prea se astepata la n nikmci bun de la stabi asa .. ca .. pe cand in SUA supravietuitporii vor dori sa isi spanzure conducatorii …

      • Ar fi fost bun un material video, sa putem si noi astia de departe sa urmarim, pentru ca asemena intilniri sunt de mare interes.

        Intre paranteze, ar fi interesant de stiut daca exista vreo legatura de familie cu tov. Gromyko, mare sef pe vremurile cenusii, membru al TZEKAKAPESS.

        De acord, conteaza si cum pui accentul, dar cred ca ambele SUA si Rusia azi isi incearca muschii. Dupa infringerea si retragerea rusinoasa a URSS din Afganistan, operatiunea din Siria va arata lumii apacitatea Rusiei de a controla o regiune indepartata, si de a isi avansa interesele in zona complicata de acolo.

        Istoria recenta si indepartat cu Moldova este un cui arzind in spinarea relatiei Romaniei cu Rusia, si dl Dodon nu poate sa aranjeze cu Putin ce se va intimpla in aceasta tara daca nu implica si Romania. De altfel, vad o Romanie in expectativa, dupa ce am vazut o Romanie in retragere din negocieri cu celelalte parti. Romania trebuie sa faca parte din oice negociere cu Rusia su cu Ucraina relativ la Modlova, si sa nu lase UE sa negocieze in numele sau.

        Ca sa fim insa corecti pina la capat, istoria insa e dureroasa si pentru rusi, pentru ca si romanii au articipat cu zecile de mii la razboi alaturi de Germania nazista, trecind nu numai Nistrul, dar provocind vitime multe pe la Odesa, si participind la batalia de la Stalingrad. Am urmarit cu emotie participarea dlui Corlatean la reinhumarea ostasilor romani cazuti la Stalingrad, in dispretul si ostentatzia veteranilor rusi. Nici un rus nu a vrut sa transporte coroana de flori omagiala, si a fost nevoie de aliatii participanti acolo sa ajute delegatia romaneasca, huiduita de veteranii rusi. Urit!

  5. Un seism în PSD provocat de Johannis şi poliţia lui politică s-a transformat într-o zguduitură care i-a adus cu picioarele pe pământ nu doar pe principalii lideri, ci şi pe cei din Comitetul Executiv al PSD! Faptul că cele două doamne şi-au menţinut demisiile, în ciuda susţinerii cvasitotale a colegilor permite un armistiţiu între cele două tabere create în PSD de serviciile lui Băsescu ! Da, n-am greşit : formate de el şi preluate de Johannis !
    Paradoxal , acum mingea e aruncată la DNA : Kovesi trebuie să probeze vinovăţia celor în cauză, în caz contrar Codruţa nu-şi mai poate salva scaunul, devenit şi aşa destul de moale, sau , mă rog, şubred, şi se pare că această capcană i-a fost întinsă chiar de Klaus !
    În caz contrar, ele două vor reveni în Guvern , mai motivate ca niciodată, iar Tudose va înţelege că n-a fost nici el decât un biet pion care s-ar putea să beneficieze de circumstanţe atenuante din partea PSD şi să rămână mai departe premier , deoarece are reale calităţi pentru această importantă funcţie, nu doar o statură impozantă !
    P.S.
    Pentru Johannis singura variantă câştigătoare era demisia lui Mihai Tudose cu tot ce presupunea urmarea ei, dar în primul rând ajungerea tot la el cu propunerea de numire a noului premier sau chiar a noului Guvern !
    Era un film : „Greu de ucis”şi se pare că Dragnea cu ai lui l-au revăzut de câteva ori…..

  6. Era vorba asta in comunism „Nu mincat Verdetz la timp”, Verdetz fiind un tovaras in CC al PCR. Asa si cu PSD-ALDE, nu mincat Kovesi la timp.

    A venit chiar PSDul, chiar Tudose, cu niste shoapte de la Bruxelles, a venit iar Iohannis cu „integritatea”, desi el insusi face pe lupul moralist. Sunt atitea exemple in tari UE cind ministri nu si-au dat demisia decit cind au fost condamnati definitiv. Vezi Berlusconi. Dar Romania e mai catolica decit Don Corleone.

    Sigur ca poti ushor sa vezi acelasi scenariu, cu dosare facute de Kovesi-mini-SRI ca sa darime un Guven incomod Presedintelui si opozitiei. De altfel, Tudose nu si-a dat demisia tocmai pentru ca Iohannis a mutat mai bine pe tabla de sah. Iohannis nu ar mai fi pus un PM din PSD-ALDE, a spus-o clar. Asa, dl. Tudose a mutat in retargere, sa nu piarda PSD-ALDE puterea.

    Lucrurile sunt foarte „originale” in democratia romaneasca. Cu cit dureaza mai mult instalarea unui nou set de legi ale Justitiei, cu atit Hidra ataca mai virtos, vazindu-si poate sfirsitul.

  7. Istorie mmai recenta : unde e Tonte4lu mde altadata?!

    Cam intre Niciunde si Nicaieri …

    Mde aici te duc „pretenarii” si „consultantii” daca nu iti folosesti si dovleacu’ din dotare .. (si cum el face parte din aia care nu poarta nimic pe cap … rezulta ca dovleacu e perfect inutil!)

  8. As fi putut sa incep, superficial, cu formula:
    TUDOSE – DRAGNEA = KO
    Ar fi fost prea simplu si prea limitativ.
    Mi se pare mai lamuritoare sintagma:
    YOHANNIS – PSD = KO

    Inceputul sfarsitului acestui partid – mamut cu picioare de lut – dateaza din momentul in care Liviu Dragnea a acaparat aceasta formatiune ,,pe persoana fizica”, PE USA DIN DOS, dupa un simulacru de alegeri interne. Totul a inceput cu demisia lui Dragnea, din guvernul Ponta, pe motiv….de dosar (sic!) – dupa sentinta definitiva a Instantei in dosarul Referendumului.
    Mai mult, Liviu Dragnea s-a retras si din functia de presedinte executiv al PSD:
    ,,”Am spus mai demult ca demisia mea din functia de presedinte executiv este de demnitate si o mica forma de protest fata de faptul ca aceasta decizie a fost nedreapta. Dincolo de asta, nu am de gand nici sa ma evapor nici sa fug din partid, raman la dispozitia partidului si Victor Ponta impreuna cu CExN au hotarat ca este nevoie de cineva care sa faca aceasta munca de a coordona realizarea ofertei politice a PSD pentru 2016-2020″.”
    Imi amintesc ca Victor Ponta (cel care a sustinut alianta USR pana in ceasul al treisprezecelea), s-a solidarizat cu Liviu Dragnea, spunand:
    ,,”Bineinteles ca absolut toti membrii CExN am sustinut ca Liviu Dragnea a fost desemnat de noi toti coordonator al campaniei pentru referendum, am luat toti decizia de a-l suspenda pe Basescu, si ca daca s-a decis in instanta ca doar Liviu Dragnea sa plateasca ce am facut toti, e o decizie pe care o consideram nedreapta.”

    Ulterior, premierul de atunci a fost lasat sigur de catre partid, acelasi Liviu Dragnea recomandandu-i alunecos domnului Ponta sa demisioneze, urmare a miscarilor de strada declansate de stupidul accident de la Colectiv. Ce a urmat este istorie……..domnul Dragnea a revenit in forta, preluand partidul, fara nicio rezistenta din partea CEX.
    Liviu Dragnea nu a fost bun de presedinte executiv (fiind condamnat definitiv), dar a fost perfect compatibil sa conduca cel mai mare partid din Romania (!)
    ,,Logica” tel-eormaneana, nu-i asa ? (Z)
    Domnul Dragnea s-a vrut cel mai puternic om din Romania, crezand ca poate conduce si partidul si guvernul. Iata ca , cel putin la PSD, nu functioneaza dualismul ,,sef de partid (un om) – premier (alt om)”, MAI ALES in contextul alegerii unui Presedinte de stat ostil PSD.
    A venit motiunea de cenzura (cea mai penibila din istoria postdecembrista a politichiei romanesti si cea mai mare eroare strategica a staff-ului partidului).
    Sa nu credeti ca Liviu Dragnea a iesit intarit, jucand la ruleta ruseasca cu domnul Grindeanu, crezand ca pistolul a facut doar ,,click”, urmare a sustinerii minoritatilor nationale. De fapt. Liviu Dragnea a incasa glontul intr-o parte (mai) moale a corpului, dar a confundat senzatiile. (Z)
    Multa lume a minimizat evenimentul, neintelegand ca Liviu Dragnea a ramas, de atunci, pe o singura craca: Mihai Tudose. De aceasta data, seful PSD nu si-a mai permis sa se joace de-a guvernarea, iar marja de manevra a liderului PSD se reduce…la un punct matematic.
    Cred ca fiecare zi de sefie a acestui domn, inseamna procente in minus pentru partid. Sper ca membrii partidului, cei multi, sa se destepte, in fine.
    Eu astept, cu rabdare, revenirea lui Victor Ponta in PSD. Ulterior, sper ca si domnul Adrian Nastase sa reintre in forta in politica social democrata, nu de alta, dar daca patria ti-o cere… (Z)
    ps
    Noi putem continua, la infinit, sa facem misto de binomul DNA-SRI. Va asigur ca, daca ne citesc, distinsii sefi ai acestor doua institutii de forta, rad. Poate ca dau si like-uri. Pur si simplu. De ce s-ar supara, daca puterea lor ramane nestirbita ?
    Si va fi asa, atata timp cat PSD nu se va reforma, cu adevarat.

Lasă un răspuns