„Singur in Damasc”

Zilele acestea, am terminat de citit o carte celebra- „Singur in Damasc, viata si moartea spionului israelian Eli Cohen”, scrisa de Samuel Segev. Este vorba de istoria unei actiuni de spionaj celebre, prin care Mossadul a reusit sa plaseze la varful conducerii siriene un israelian care a fost „legendat” ca  argentinian musulman, Kamal Amin Taabet, „luptatorul 88” si care a reusit timp de trei ani, prin contacte la nivel de presedinte, premieri, ofiteri de rang inalt, sa trimita informatii sensibile pentru securitatea Israelului.

El nu a avut o retea in Siria ci a actionat complet independent. In final, in 1965, a fost detectat de serviciile siriene, urmarindu-se, cu ajutorul expertilor sovietici, transmisiile sale, in sistem Morse.

Sunt multe detalii legate de pregatirea lui in Israel pentru infiltrare, traseul folosit pentru a ajunge, cu o noua identitate, in Siria. Sunt prezentate detalii legate de procesul lui, de incercarile disperate de a-i salva viata si, in final, condamnarea la moarte si executarea lui.

La fel de interesanta este prezentarea vietii politice din Siria din acei ani, luptele pentru putere, avatarurile uniunii ratate cu Egiptul, detalii ale problemei palestiniene si contextul general al Orientului Mijlociu dupa al doilea razboi mondial si interesele marilor puteri in zona.  Este prezentata pe larg si batalia pentru a limita resursele de apa ale Israelului, prin crearea unor canale colectoare in tarile vecine, micsorand debitul Iordanului.

In concluzie, o carte din care poti intelege mai bine radacinile actualului conflict din Siria.  

57 de gânduri despre “ „Singur in Damasc”

  1. Acolo, la Mediterana (de unde tocmai ami revenit), Romania nu exista. Veti spune ca exista romani, numerosi romani. Asa este, dar asta nu inseamna ca Romania exista in afara unei eventuale harti turistice.
    Nimic din temele si subiectele atat de virulent abordate si tratate in media si pe bloguri nu este reflectat in spatiul mediatic de dincolo….cand m-au intors in plumburia si ternaRomanie (si la propriu si la figurat), dupa o zi – ultima zi – de insolatie administrata de Helios pe malul unei mari cu 26 grade temperatura in apa, am fost socat. O Romanie in care toata lumea o bate in cap cu Kovesi, viitorul (inca ipotetic) Parchet European, taxe, salarii, dobanzi bancare, pretul gazului, mineri surprinsi in adancuri periculoase. Mai mult, asist cu dezgust la o propaganda desantata si iresponsabila anti-ruseasca, inclusiv la nivelul leadersheep-ului NATO aflat la Bucuresti.
    M-am frecat la ochi de atata prostie a politicienilor si militarilor din spatiul inchis ermetic cu sarma ghimpata numit NATO crezand ca inca nu m-am trezit dintr-un cosmar. Cum adica ? S-a ajuns la nivelul absolut jalnic sa nu mai discutam de propriile slabiciuni si despre ce avem de facut pentru a le indeparta si sa afirmam public ca Rusia este (si) la originea destructurarii UE ?
    Birocratii transnationali, umilinta la care sunt supuse popoarele de la periferia organizatiei si alte fenomene negative associate cu globalizarea fortata, nu mai reprezinta cauze ? Rusia este de vina. Chiar si pentru schimbarea climei in Europa. (Z)
    Pai atunci, ce avem de facut ? Un singur lucru: La atac ! Altfel, la ce bun atatea dotari militare si bani cheltuiti fara masura pe arme tot mai scumpe si mai sofisticate ?
    Particip si eu, cu o singura conditie: Sa ma insoteasca urmatorii trei colegi in prima linie:
    – trexsr, Mircea Popescu si diasporeanul. (Z)
    Incerc sa raman patriot, dar trebuie sa recunosc, imi este din ce in ce mai greu. Cum as putea fi asa, cu un premier de tot rasu-plansu desprins, parca, dintr-o banda desenata luata de vant pe o alee sparta din Cismigiu ? Sau cu un lider PSD inept si las care nu intelege cat de mult rau face partidului si care duce in spate piatra de moara a propriului trecut ?
    Acolo unde am fost, am gasit, in grupul turistic, doua doamne agreabile care au trait toata viata lor in Alexandria.
    Vreti sa va aduc la cunostinta ce mi-au spus ? Prefer sa ma abtin…nu de alta, dar daca ar citi vreun procuror dornic de afirmare, cred ca Liviu Dragnea ar avea in max 48 de ore cel putin un metru cub de dosare. (Z)

    • @ZeV, nu-ti place in NATO, nu-ti place in UE, nu-ti place la periferie, nu-ti plac rachetele americane „agresoare”, vorbeshti ca la Pervai Kanal. Solutia pentru tine: sa iesi din UE, din NATO, si sa intri sub protectia pacificatoare a rachetelor ruseshti la „centrul” estului :).

      Vorbeshti de „umilinta la care sunt supuse popoarele de la periferia organizatiei „. Tu ai trait in URSS? Ai auzit de umilinta suferita de popoarele din republicile de la periferie sub rusi? Nu am fost in „lagarul socialist”, unde tov Gorbaciov l-a executat pe liderul unei tari „fratzesti” cu care se pupa de trei ori cind il vedea? Vad ca incerci sa o „vrajeshti” pe Ana, dar ai intrebat-o cum ii tratau rusii in Moldova si cum le-au rescris istoria? Si cum i-au mutat in Kazahstan, si cum le-au taiat pamintul si au alipit o sugativa ruseasca peste Dniestr? Nistru in romaneshte.

      Romania are nevoie de o armata cit de cit, asa ca fie ca e cu americanii sau cu ugandezii, trebuie sa poata sa se apere de orice agresor. Asa gindeshte si Rusia. Suplimetar ei au si capacitate masiva de atac, inclusiv din spatiul cosmic. Deci nu ne shushoti aici cu pixelul internaut ca Moscova vrea sa ne iubeasca cu armia sa.

      Sunt din ce in ce mai multe natiuni, nu numai rusii, vezi nord coreenii, care dezvolta si vor dezvolta rachete intercontnentale balistice. Asa ca e bine sa ai cu ce sa te aperi.

      Asa cum spunea si Mircea Popescu, Romania nu poate trai singura, are nevoie de aliati si de unul puternic. Alegerea a fost: cu rusii sau cu americanii? Cu rusii am avut experienta istorica, asa ca i-am „rotit”.

      Fara gluma, sper sa nu fie folosite armele astea, si nu, Romania nu va ataca pe nimeni, pentru ca rsica anihilarea, cam asa cum risca si nord coreenii.

      Mai cred ca in final ca pericolul ciocnirii NATO cu Rusia e gestionat in permanenta de ambele parti. Nici SUA nici Rusia nu vor sa aibe o scanteie intre ele care sa aprinda un conflict mai mare. Nu e nevoie sa fii deshtept sa intelegi ca orice asemenea conflict este „konetz filma”. Poate ca la un moment dat, daca procesul de pace in Donbas va avea un parcurs pozitiv, sa se relaxze la est mai mult. Terorismul este unul din pericolele comune care apropie NATO de Rusia si invers. Alte pericole mari regionale, ca nebunii din corea de nord, pot sa apropie partile. Deci, aici trebui lucrat impreuna si gasite cai de colaborare.

      • ,,Deci, aici trebui lucrat impreuna si gasite cai de colaborare”
        Corect, exact pentru asa ceva pledez in toate comentariile mele. Nu vad unde este contradictia (in ceea ce ma priveste_. Este greu sa intelegi, atata timp cat nu poti gandi decat in ,,alb – negru”, ,,yes – no”, sau ,,ori – ori”.
        Eu cred ca este de preferat ,,nici – nici”, sau, mai bine, ,,si – si”.
        Cu atat mai mult cu cat pericolul terorist afecteaza intreaga lume. Este ceea ce sustine mereu Vladimir Putin, pentru cine are urechi sa auda si mai ales minte deschisa.

    • UE se va autodistruge, prin toleranța față de Germania, spre satisfacția, ce-i drept, a celor două puteri: SUA și Rusia.
      Mediterana are problemele ei. De ce ar interesa-o pe cele ale Mării Negre, deși ar trebui să o interesese?! Și pe noi ar trebui să ne interesese problemele Mediteranei și ale Pacificului și ale Atlanticului! Deocamdată avem alte proprități: răsturnarea Guvernului Tudose și aducerea Guvernului Meu!

  2. Toate povestirile referitoare la activităţile serviciilor secrete trebuie luate „cum grano salis”, adică receptate cu prudenţă, deoarece sursele ori nu sunt menţionate, ori nu sunt sigure. Cartea ziaristului israelian Samuel Segev a apărut în 1986, în ebraică, la editura Keter, dar deja în 1967 alţi doi ziarişti israelieni apropiaţi de anumite cercuri din Mossad, Uri Dan şi Yeshayahu Ben Porat, publicaseră o primă carte despre spionul israelian Eli Cohen, bazată pe un schimb de mesaje între acesta şi Mossad. Or, anumite fragmente din cele două cărţi nu se potrivesc de loc, cum ar fi cele referitoare la diplomatul şi criminalul nazist Franz Rademacher.

    Mai mult chiar, conform ziarului israelian Haaretz, săptămânalul german Der Spiegal a publicat o nouă versiune despre acelaşi Rademacher, descoperită în arhiva CIA, total diferită de cele precedente.

    Cât despre anatomia conflictului sirian, să nu uităm că este vorba de o ţară-mozaic (suniţi, alauiţi, creştini, armeni, kurzi, etc.) rezultată în urma dezmembrării Imperiului Otoman, o moştenire a imperialismului european în regiune, supusă în timpul dinastiei Assad unui anumit secularism, deschisă globalizării de prin 2000, fenomen ce s-a dovedit avantajos pentru clasele sociale urbane însă defavorabil populaţiei rurale în rândul căreia islamismul a catalizat frustrările pentru a deveni în final motorul războiului civil, război catastrofal gestionat de cancelariile occidentale, în timp ce Israel întreţine în continuare puncte de tensiune pentru a slăbi un competitor dar şi un aliat al Iranului a cărui program nuclear periclitează poziţia sa dominantă în regiune…

    • Atunci când se tratează un subiect referitor la o personalitate sau la un eveniment contemporan cu cel care-l investighează, apare subiectivismul.
      Cât privește conflictul actual din Siria, el se datorează politicii franceze și engleze din perioada inter și postbelică, bazată pe principiul latin ,,divide et impera”. Nicio țară stăpânită de Imperiul Otoman nu s-a bucurat, ca Siria, de un sistem administrativ ce a condus la co-existență pașnică între religiile și popoarele din acel teritoriu, prin aplicarea legii ,,millet” (fiecare comunitate avea dreptul să se autoguverneze, să aibă legi proprii, iar liderii religioși ai fiecărei comunități administrau drepturile de stare și puteau executa anumite funcții civile). Ce au făcut englezii și francezii ? Au creat o națiune, care nu exista: națiunea siriană! Atunci să nu ne mirăm, de ce această națiune se vrea puternică, de ce unii sirieni susțin pe teritoriul lor un stat invetat de suniți, fără trecut istoric, Statul Islamic?.

  3. Ana spune:
    Octombrie 6, 2017 la 9:32 am
    Vedeti ca am avut dreptate ? Sunteti exact asa cum v-am descris, dvs doar ati detaliat. (Z)
    …Eu fiind un amarat de barbat, ne-detinator al unei intuitii de calibru (in ceea ce-i priveste pe ceilalti masculi) , trebuie sa recunosc ca am fost pacalit de marinar. Dar stiti ceva ? Pot fi pacalit o data, de doua ori. Dar niciodata mai mult de atat.
    ps
    Mi-e teama ca basarabenii sunt supusi la o adevarata agresiune psihologica, in scopul de a fi pacaliti ca le va fi mai bine in spatiul euro-atlantic. sau, cel putin intr-u regim de teroare de tip Basescu reloaded.
    Sincer, ma indoiesc ca ,,a ne fi bine” se reduce la a avea o aparenta libertate de miscare si la obligatia de a detine o fisa dentara.
    Sa putem fi, eventual, identificati daca nimerim, din greseala, la momentul nepotrivit in Las Vegas, ar putea constitui un avantaj…

    • @ZeV: In Canada sunt destui basarabeni, multi veniti de curind. Au si o asociatie unde chiama artisti din Basarabia. Deci libertatea de miscare nu este o „vraja a marii”, cum insinuezi.

      Zici ca ai fost „pacalit de marinar”. N-ar fi deci imposibil ca sa fi pacalit si de altii, chiar acum. Eu nu am fost niciodata pe structura mentala a PDL, o elucubratie politica fascistoid-mafiota, iar pe Basescu si fasciile lui din diaspora le-am detestat din prima clipa. Nu ma dau nici de fel mai rotund ca tine. Poate ca am cap patrat in unele pozitii, „fixuri” cum le numeshti tu. Dar, daca ma urmareai pe blogul asta de citiva ani ai fi vazut ca am fost ultra-flexibil in ce privesthe evolutiile noilor politici imperial-expansioniste, si locul Romaniei in acest context schimbator. Importanta e forta argumentelor si nu simpatiile personale.

      Te inseli daca crezi ca rusii ne vor fi „prieteni” in caz ca am intra iarasi in zona lor de influenta. Deocamdata nu ii intereseaza prea tare Romania, decit in ce priveste Moldova, si relatia cu Ungaria, Serbia si alte tari unde exista simpatie pro-rusa, si o legatura istorica, sau tribala, de limba. Poate ai auzit ca Serbia a cumparat avioane ruseshti foarte competitive (ajunse in mare secret). Deocamdata, lasind China la o parte, singurul nostru aliat credibil sunt SUA, si cu sprijinul lor putem sa existam ca natiune. Restul (UE, state din UE) sunt mamaliga pe foc mic. Cine crezi tu ca o sa ne sustina daca va exista pericol secesionist, Rusia? Sau Ungaria? 🙂

  4. Privind in oglinda, “Tragedia Damascului” este cu siguranta o carte inca nescrisa, care isi va gasi in cele din urma autorul. Va fi ca un raspuns asteptat la marele complot, ale carui radacini le aflam din “Singur in Damasc”, si la dezastrul pe care acesta l-a adus in Siria si in intregul Orient Mijlociu.

    Complotul si dezastrul din lumea araba si islamica s-au materializat in cele doua pumnale infipte in spatele regiunii, razboiul civil sirian si crima geopolitica terorista, cu nume de cod Daesh.

    De fapt, cine va avea rabdarea, aceasta o a doua minte, cum a numit-o cineva, va constata ca marea drama siriana a inceput cu mult timp inainte de a se ajunge la rana deschisa de azi. Inceputurile degenerarii Siriei sunt legate de infiltrarea si subminarea statalitatii, culturii si religiei siriene, pe corpurile carora cele doua procese ostile au “lucrat” adevarate parti viermanoase.

    Provocarea acestor stricaciuni in timp (cu care, am fost socati sa auzim, a fost amenintata si constructia comunitara europeana, ca “se va usca si va pieri”), s-a produs dupa unul si acelasi vechi tipar, in care banii si propaganda, ambele de instigare, au fost precursorii armelor si mai importanti decat armele.

    Presedintele Assad a fost la un pas de a impartasi soarta tarului Nicolae al II-lea, iar Siria pe cea a Rusiei bolsevice. Deosebirile tin de detalii, nu de esenta, in care “soviet”-atul ar fi urmat sa fie inlocuit cu “califatul”, in miezul ambelor aflandu-se insa o aceeasi teroare si o aceeasi dictatura de origine straina.

    Important de retinut este ca expansiunea acestor forte straine nu se datoreaza atat fortei intrinsece, care, desigur, nu poate fi ignorata, ci mai degraba fortelor principale pe care le obtin de la altii, de care se agata si se folosesc precum de un vector.

    Asa s-a intamplat, de pilda, folosirea de vectorul rus, apoi de cel german, impotriva unitatii europene, a Europei, asa se foloseste, acum, vectorul islamic, pentru conflictualizarea si stapanirea Orientului Mijlociu si, intr-un final scontat, potrivit ideologiei conflictului civilizatiilor, ajungerea la dominatia Lumii. De aici, sarcina globala a de-vectorizarii raului si re-vectorizarii sanatoase, in directia binelui.

  5. trexsr spune:
    Octombrie 7, 2017 la 12:37 am

    Ati fost extrem de simpatic in/prin replica dvs in ruseste, problema e ca eu nu cunosc aceasta limba si nici nu am in grila rcs-rds canalul RT (accesibil suficient de facil peste Ocean).
    Sa fie statul canadian mai prevazator si sa-si scolarizeze cetatenii in eventualitatea (extrem de putin probabila, dar nu imposibila) in care Rusia isi va revendica fostul teritoriu numit Alaska, relativ apropiat de actualul dvs domiciliu ? 😉
    ps
    Ce va mai ,,lucreaza” propaganda…..mie mi-ar fi jena (in locul dvs) sa ma afisez, asa, in toata nuditatea ….dar, in fine, trebuie sa recunoasteti ca asta este una dintre calitatile mele: Reusesc intotdeaunna sa-mi determin interlocutorul sa fie el insusi, oricat ar incerca sa se camufleze, si oricat de departe ar fi (dpdv fizic). (Z)

    • ps
      Pentru diasporean: Sa -ti donez un pont , stimate coleg:
      Daca vrei sa ramai obiectiv in actualul context (tulbure) geo-politic, trebuie sa eviti, simultan, doua canale tv: CNN si RT. (Z)

    • @Zev, simpaticule, eu nu am rusine decit in fata lui Dumnezeu, si chiar si cu el am unele nelamuriri. Asa ca nici gind sa am o emotie cu tine. Hmmm, imi „lucreaza propaganda”, ma afishez „in toata nuditatea”. In plus ai aceste puteri supranaturale care te ajuta sa detectezi telekinetic cine se „camufleaza” pe blog. Sincer, citi agenti americani vezi pe aici? Ma simt atit de gol, deconspirat, decamuflat, fara nici un sprijin de la reteaua mea de spionaj. Sunt gata sa „spill the beans” fara nici un fel de torutura. Sa vina DNA sa ma autodenunt! Sau nici engleza nu sti? Nu te obosi, maghiara si rusa sunt de viitor.

      Draga Zev, iti recomand inca o vacanta, poate de asta data la Sevastopol, unde o sa ai parte de securitate in linistea vaselor militare ruseshti care vin si pleaca lin, cu incintatoare rachete la bord, si submarine ultra-iubitoare de pace. Doamne Ajuta, pe fiecare dupa necesitati!

  6. Daca cineva doreste sa stie care sunt indiciile ca ne aflam in plin razboi rece, ii sugerez sa faca un lucru simplu: Sa vizioneze filmele americane recente. Daca in perioada ,,perestroika” si chiar in anii 90 vedeam agenti americani si rusi cooperand in lupta impotriva unor inamici comuni, asistam in prezent la o reevaluare a viziunii scenaristilor americani: Agentii americani se lupta invariabil cu mafioti rusi infiltrati in masa peste Ocean. Nu mai exista traficantii de narcotice sud-americani, sau infractorii nascuti in Statele Unite: Doar mafioti rusi.
    Ei, poate asa se explica indarjirea FBI de a identifica cauzele pierderii alegerilor de catre doamna Clinton, exact acolo unde nu vor gasi nimic: Prea multele filme vizionale de agentii reali. (Z)

  7. Diversificarea surselor de achizitii militare: Aliati NATO si parteneri traditionali ai Statelor Unite cumpara armament modern din Federatia Rusa

    Se vorbeste cu indreptatire de necesitatea diversificarii surselor energetice. Dependenta monosursa poate reprezenta un risc si o vulnerabilitate. Nu neaparat de natura politica. Crize si conjuncturi de multe alte feluri nu ocolesc pe nimeni.

    Iata insa ca pragmaticii cooperarii in toate azimuturile aduc in acelasi plan de discutii si problema diversificarii surselor de achizitii de armament. Ea este implicit si una de modernizare. Doi mari aliati si parteneri strategici ai SUA au dus deja in piata aceasta paradigma, transformand-o in contracte de achizitii militare din Rusia.

    Turcia, o țară NATO, a incheiat recent un acord cu Rusia pentru achiziția sistemului antiracheta S-400. Unele îngrijorări formale din Alianța s-au stins sau cel putin nu au mai putut fi sustinute in fata argumentelor Turciei ca va ramane loiala angajamentelor NATO si ca, in plus, cu armamentul modern rusesc achizitionat le va indeplini cu mai multa eficacitate, armele neavand culoare politica sau etnica.

    La principiul diversificarii surselor de achizitii militare a achiesat si Arabia Saudita, care in mod traditional isi cumpara armamentul din SUA. In timpul vizitei fara precedent a regelui saudit Salman la Moscova, cu durata de patru zile, a fost semnat, joi, un acord preliminar privind achiziţionarea sistemelor de apărare antiaeriană ruseşti S-400, producerea acestora in regat si transferuri de tehnologie.

    Acordul mai prevede obţinerea de sisteme antitanc, lansatoare de rachete şi de grenade şi puşti de asalt Kalaşnikov AK-103, plus programe de antrenament pentru forţele saudite. In opinia mea, proeminenta celor doua exemple, Turcia si Arabia Saudita, ar trebui sa fie suficient de convingatoare pentru a da un impuls decisiv si Romaniei in a-si diversifica sursele de achizitii militare.

  8. trexsr

    Confuzi alianta intre doua state suverane care se respecta reciproc cu relatia de tip suzeran-vasal. Sa fie o deformare genetica mostenita, de cei mai multi dintre noi, de la ascendentii nostri placatori de Inalte Porti ?
    SUA nu ne este aliat si nici prieten. Romania este pentru America un banal portavion nescufundabil si o eventuala piata de desfacere, MAI ALES PENTRU ARME. Cat se poate de scumpe.
    Din pacate (pentru noi), este populat (a).
    Nu este nevoie sa fim, in contrapartida, aliati cu rusii (vad ca-ti este greu sa gandesti multipolar si nu in regim ON-OFF), dar tine cont ca Romania se afla la Marea Neagra si nu SUA. De aceea, politicile de buna vecinatate ar trebui sa prevaleze in raport cu atitudinea ostila, tot mai evidenta in discursul public al oficialilor romani.
    Asa am procedat si in 1940: Am ,,jucat” totul pe mana unei mari puteri (Germania n.r.) si am sfarsit prin a fi calcati in picioare de Red Army, cu inganduinta SUA , Frantei si Marii Britanii. A urmat o asteptare febrile de 60-70 de ani. A meritat ? Crezi ca Basescu, Macovei, Kovesi si compania au aparut din neant ? Sa-l intrebam pe domnul Gitenstein. (Z)
    Nu, nu pot fi pacalit de nimeni. Am depasit aceasta etapa…istorica in existenta mea. (Z)
    Si nu cred ca putem schimba ceva in bine in Romania, oricat ne-am agita, atata timp cat vom accepta ca altii sa decida pentru noi si in numele nostru, inclusiv in materie de politica externa.

    • ps
      ,,Sunt din ce in ce mai multe natiuni, nu numai rusii,”
      Da-mi voie sa te completez, pentru mai multa acurateze:
      Sunt din ce in ce mai multe natiuni, nu numai rusii si americanii….
      Totusi, nu sunt ,,din ce in ce mai multe” cand vorbim de Coreea de Nord, care incearca de ani de zile sa atinga acest obiectiv si toata lumea buna stie asta…si nu cred ca ii va putea opri cineva. (Z)
      Este bine ca si Coreea de Nord sa detina arme nucleare, pe care nu le va folosi, cu siguranta, daca nu va fi atacata. Doar asa SUA pot fi descurajate sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a continua cu expansiunea lor periculoasa in lume.

      • scuze, corect este:
        Doar asa SUA pot fi INCURAJATE sa se gandeasca de mai multe ori…….
        sau:
        Doar asa SUA pot fi descurajate SI sa se gandeasca de mai multe ori……

      • Zev: „Nu este nevoie sa fim, in contrapartida, aliati cu rusii (vad ca-ti este greu sa gandesti multipolar si nu in regim ON-OFF), dar tine cont ca Romania se afla la Marea Neagra si nu SUA. De aceea, politicile de buna vecinatate ar trebui sa prevaleze in raport cu atitudinea ostila, tot mai evidenta in discursul public al oficialilor romani.”

        E ultimul meu raspuns, pentru ca esti setat pe o anumita directie, desi tot pe mine ma vezi ca sunt „ON-OFF”, ca am fixuri, ca am cap patrat etc.

        Dude, daca ar fi sa gindim cine e agent de influenta si pentru ce parte lucraza, eu nu cred ca esti agent de influenta al Rusiei, pentru ca le faci favoruri americanilor cu aceste afrimatii fara suport argumentativ. Ca americanii fac filme cu mafioti rusi e nesemnificativ in contextul asta. Nu ai vazut, nu ai auzit, fiind ocupat cu filmele si deconspirarile aici pe blog, ca rusii au facut cele mai mari exercitii militare, „Zapad” cu bielorusii, si acum o zi doual erau pe Marea Neagra, la „pescuit” cu rachete „Kalibr”? Doar le trageau asa pentru artificii, pentur placerea ta. Cine crezi ca o sa te creada cind vorbesti aici de politici de buna vecinatate?

        Mai amintesti de raii oficiali romani apoi, ca sunt „ostili”. Pai bre, sa vina cu flori pe submarinele rusesti care sunt linga granitza noastra in Marea Neagra, sau ce sa faca?

        Daca e ceva de facut e de incercat o de-escalare intre SUA si Rusia, ceea ce incearca sa faca Germania, fara mare succes inca, Dar deocamdata, cei doi elefanti doar si-au trasat zonele de demarcatie noi sau urmeaza sa o faca.

  9. Pentru că s-a întors și @Zev din Mediterana, așa cum îl știm „ dur și prea perpendicular,” deoarece „nu mai este timp de floricici”, simt că e de datoria mea să-i spun că urmează niște materiale conținând, din abundență, o condamnabilă „beție de cuvinte”. Dar „ firma de Consultantză de succesuri” la care lucrez a zis că sunt în regulă și, chiar mai mult decât atât ..„ vreu( n) soț care îmi asigură siguranța zilei de mâine…” a fost și el de-acord cu textele. Așa că, recidivez :

    VREI ÎN SĂBII SĂ NE TĂIEM SAU ÎN LUPTĂ DREAPTĂ SĂ NE LUPTĂM? – BA, ÎN AFURISENII SĂ NE AFURISIM !!!

    Eu m-am gândit mai demult că se întâmplă ceva nasol cu Ludovic Orban.

    Între „…Ciiiine esteeee generalul ?…” și poza cu maimuța sunt trei ani , dar mie mi se pare că timpul nu prea a trecut în favoarea lui Ludovic. Pentru liberali „…Ciiiine esteeee generalul ?…” , care ne-a lăsat pe noi cu gura căscată, nu a părut vreo ciudățenie… iar pe urmă, în trena acestui succes, nimic din ce s-a apucat să facă Ludovic n-a mai fost ciudățenie… maimuța pe umăr a părut în regulă, apetența cu totul extraordinară pentru iarmaroace a fost OK, clopul de jumătate de metru înălțime, rivalizând obraznic cu căciuloiul prezidențial a fost „avizat pozitiv”, jocul cu săbiuța de recuzită n-a atras atenția nimănui, răsuceala pe legile justiției, pentru care „…Vom apela la toate formele de opoziţie, legale şi constituţionale, inclusiv la forme de protest pe stradă. (…) Partidul Naţional Liberal ORICÂND POATE SĂ ORGANIZEZE mitinguri, marşuri, demonstraţii”, n-a mai părut uimitoare, ca și slăvirea necontenită a instituțiilor care l-au săltat cald-călduț din cursa pentru Primăria Generală a Capitalei, Ludovic proptindu-se astăzi, cu pieptul gol, în fața celor care doresc ”distrugerea independenţei judecătoreşti, a instituţiilor care sunt angajate în lupta pentru dreptate ( !!! n.n.), împotriva corupţiei”… toate au avut o notă de firesc.

    De aceea nu ne mai putem mira de natura neobișnuită a armelor de ultimă oră utilizate de președintele PNL în lupta dură cu Puterea :

    ”Orice român care se va îmbolnăvi de gripă în cursul acestei ierni, la fiecare strănut, la fiecare pastilă pe care o ia, la fiecare suflare de nas, la fiecare oră cu temperatură are ceva important de făcut. Să ÎI AFURISEASCĂ PE PESEDIȘTI( sic! n.n.) . Pentru că nu au fost în stare să cumpere la timp vaccinul antigripal…” a scris liderul PNL, pe Facebook.

    Avându-se în vedere cele de mai sus, dacă l-aș vedea mâine pe Ludovic Orban preparând o poțiune din două broaște râioase fierte la foc mic, un degețel de praf de oase din tigva unui spânzurat, trei fire de mătrăgună afumate la flacăra lumânării de pe cutia de COPROL , toate frecate bine cu untură de pește și cu noroi dintr-o „baltă ne-ncepută” , rămasă de la ultimul cod portocaliu în fața sediului din Modrogan, și sărind s-o ungă pe doamna Rovana Plumb, în Parlamentul României cu chestia asta, așa cum Florina Jipa l-a miruit pe Dan Șova înainte de votul pentru încuviințarea urmăririi penale, zău că nu m-aș impacienta…

    După aceea, părăsirea aulei Parlamentului de către Ludovic Orban, călare pe o mătură cu coada din lemn de tec, pentru mai multă siguranță și seriozitate, va părea un fleac!

  10. DIGI 24 ȘI-A LUAT ANDROID DE COLECȚIE

    Uneori, scriind ceea ce scriu despre Cristian Tudor Popescu, îmi trece prin minte că poate dânsul nu este atât de ni-no!… ni-no! cum îl văd eu… că poate sunt nedreaptă, și CRUCIȘĂTORUL n-o fi luat-o chiar prin arătură , că nu e doar un android căruia au renunțat inginerii să-i facă reglajele fine, deoarece după ce au văzut cum arată, l-au trecut la rebuturi și nu s-au mai obosit cu partea de „umanizare a mașinii” , adică nu i-au mai montat în cerul gurii dispozitivul de sunet care să recite : ” Cum-te-chea-mă? ” … „Cum-te-simți-as-tăzi?”… „Sunt-fe-ri-cit-că-te-am-cu-nos-cut !”

    Constatăm că , într-un fel sau altul, CTP-ul a reușit să evadeze din depozitul de fier vechi, până să-l dea ăia la topit , ceea ce ar trebui, nu-i așa? să ni-l facă măcar cu 0,5% mai simpatic. Ceea ce intenționez să vă transmit , prieteni, este că EU VREAU să-mi ameliorez impresia despre mecanismul chelios și meschin care a fost , de 4 ori consecutiv, ziaristul și analistul politic nr. 1 al României, în anii 2005, 2006, 2007, 2008… Numai că dânsul nu mă ajută deloc…

    Spre exemplu, am găsit azi un text din 11 decembrie 2014 , care mi-a pulverizat bunele intenții. Știți, prieteni, că el , dintr-un motiv care-mi scapă, e toată-ziua-bună-seara la DIGI 24, un post care nu e în grila mea de programe, așa că nu am acces de multe ori, decât la o considerabilă distanță în timp, la gândirea absolut spectaculoasă a CTP-ului . Așa că nu-i vina mea că abia acum am aflat că dânsul își imaginează că și restul populației e în aceleași dârdori amoroase, ca și el, pentru instituția DNA . Iată cum descria el afecțiunea sinceră a poporului pentru aparatul de represiune, cu urechile ciulite și ochi exoftalmici, numit , generic, CODRUȚA :

    „De pildă, dacă li s-ar cere cetățenilor acestei țări să cotizeze, să contribuie la funcționarea DNA-ului cu 10 lei cred că am avea niște rezultate extraordinare. Ar fi foarte mulți cetățeni care ar da din buzunar pentru funcționarea DNA și pentru înființarea și extinderea pușcăriilor din această țară. Singura soluție, mi se pare: pușcăria salvează România!”

    Deci, nu EDUCAȚIA, nu CULTURA, nu INVENTIVITATEA, nu BUNĂTATEA, ci binecuvântata PUȘCĂRIE e salvarea neamului !

    Și-acum săriți și combateți-mă… spuneți-mi că CTP are creier în calota craniană iar nu baterii uzate din care curge acidul în toate direcțiile , și, de obicei, iese șuvoi prin cavitatea bucală , în direct, la DIGI 24, așa cum cred eu.
    ………………………………………………………………………………..
    P.S. Atunci, la sfârșitul lui 2014, când CTP lansa cu mult avânt această idee progresistă, chiar pe acest blog, cineva a scris așa:

    „NU E O GLUMĂ!
    Am vorbit zilele astea cu colaboratorii mei de afaceri din țară și majoritatea ar fi de acord (la fel ca și mine) să doneze sume importante în contul DNA.
    La fel și oamenii mei de la firmă, prietenii și chiar și mama din modesta ei pensie. Pe rețelele de socializare propunerea a devenit…virală.
    DNA nu mai este doar o instituție, DNA a devenit un fenomen.
    Așteptăm din partea autorităților să creeze cadrul necesar pentru asta.”
    ……………………………………………………………………………………….
    Eu am fost fascinată mai ales de formularea „…chiar și mama, din modesta ei pensie…”. Deoarece glasul eredității are, mereu, pentru mine, farmecul lui discret…

    • M-ati pus la munca grea, dar am reusit: cel cu mama cu pensie modesta este Gheorghe Fesener, alias „sadicu”. El, alaturi de „analist”, „Doru Coarna”, face parte dintr-un grup de postaci „obiectivi”, care s-au retras de pe acest blog odata cu plecarea lui Basescu de la Cotroceni. Poate aveti rabdarea de a gasi si alte nume ale grupului respectiv, ramas fara suport financiar la sfarsitul lui 2014.

      • Matale din care grup faci parte ? Eu banuiesc din care dar v-as lasa pe dumneavoastra sa spuneti …

      • Nota 10, cu felicitări! Dar, nu ziceți de două ori, că ăla cu un pseudonim așa de… determinat și de sugestiv a mai încercat o dată să revină în sânul nostru… din când în când gâdilă marea cu degetul, să vadă dacă noi am uitat faza cu „Deschide ușa, cretine (!!!)”, ilustrată copios cu mizerii … Cred că suportul financiar e ultima lui grijă… gloria de „contra-comentator ” pe blogul lui Adrian Năstase e nectarul zeilor!

  11. http://www.cotidianul.ro/vosganian-a-dat-buzna-din-nou-in-cotet-308257/

    Sunt un pic consternat de declaratiile d-lui Vosganian . Daca ele veneau de la unu ca Basescu , Oprea , Ponta sau Gelu Diaconu nu eram asa mirat pentru ca stiam ca acestia sunt ingusti la minte si au educatie de militieni ! Insa venind de la cineva cu o educatie solida si care a ocupat in timp functiile de Ministru al Economiei si Ministru de Finante , mi se par un pic socante deoarece denota ca acest domn nu are nici cele mai elementare notiuni de economie si de intelegere a vietii . Deci el a ocupat oarecum fraudulos acele functii din aparatul guvernamental .

    Acest domn nu stie si nu intelege ca de-a lungul vremurilor activitatile economice ( fie economie de piata , fie economie comunista ) au coexistat si s-au intrepatruns cu formele de proprietate ( asa zisele gospodarii de subzistenta ) . Si ca aceste gospodarii le asigurau oamenilor o oarecare autonomie , independenta si siguranta in fata unor GUVERNANTI IMBECILI ca si dansul care incearca sa ne invete cum sa traim , care fac numeroase greseli de management politic si care fura ca niste nesimtiti .

    Acest domn nu stie ca in tarile civilizate veniturile obtinute nu se impoziteaza decat de la un anumit plafon ( peste 8400 Lire in UK ; peste 20000 CAD in Canada ; etc. ) deoarece se considera ca acea suma este minim necesara pentru ca o persoana sa traiasca decent .

    Declaratiile repetate ale acestui personaj de banc si ale altora ca si el ar trebui sa ne puna pe ganduri si pe viitor sa votam in asa fel incat astfel de indivizi sa nu mai apara in prim plan .

    P.S. M-am referit la bancul cu cei trei cei mai cunoscuti armeni din Romania : Chist Ovarian , Bulb Rahidian si Varujan Vosganian .

  12. trexsr spune:
    Octombrie 8, 2017 la 12:58 am
    Eu nu-mi propun sa induc emotii unui barbat. Cum am spus, in mod repetat, mie imi plac doar femeile.

    Dumitale iti aduc argumente, reci si implacabile (nu cred ca un un om lucid si intreg la minte poate sa creada contrariul, respectiv ca starea de conflict este de preferat in relatiile dintre state, TOATE, FARA EXCEPTIE, situate pe una si aceeasi planeta, singura locuibila in Universul cunoscut), argumente care asteapta contra-argumente.
    Intrucat asteptarea mea pare zadarnica, iti propun sa schimbam subiectul.
    De exemplu, as fi curios sa-ti aflu parerea, pe marginea urmatoarei ,,story” :
    Recent, am stat de vorba cu un fost coleg stabilit in State (undeva in zona mijlocie a Americii), pe care l-am revazut la o aniversare de cateva decenii de la terminarea liceului. Am schimbat multe idei cu privire la felul in care americanul de rand ,,vede” si intelege sensurile vietii si cat de mult, un roman, se poate ralia (contamina) la (de) modul de gandire american.
    Mi-a spus cam asa: Americanii cauta febril, cu totii, o ,,tinta” (indusa de nu se stie cine): OMUL ARTIFICIAL. Altfel spus, americanul, devenit sclav al tehnologiei, chiar crede ca se pot re-crea, din sarme, UN SUFLET SI O CONSTIINTA.
    L-am privit cu mila si i-am spus:
    ,,Te-ai gandit, vreo clipa, ca rezultatul acestui demers ar putea fi cu totul altul ? Adica, in loc de a se realiza un robot-umanoid (imposibil – dupa parerea mea), exista riscul invers, cel al robotizarii omului, la nivel de masa ? Nu cumva acesta este scopul celor care va/ne vantura pe la nas tot felul de tehnologii noi si o multitudine de gadget-uri cu tot mai multe functii, din ce in ce mai sofisticate ?”
    Cum a reactionat colegul ? A ridicat din umeri si si-a mai turnat un pahar de whisky…..

  13. Legea educației în Ucraina

    Având în vedere că săptămâna viitoare va avea loc o sesiune a Parlamentului European pentru a analiza situația creată de legea educției din Ucraina, Consiliul Mondial Român propune europarlamentarilor și oficialilor români care vor participa la dezbateri, să adopte următoarea poziție, care corespunde intereselor membrilor comunității UE.
    Credem că măsura propusa va putea fi acceptată pentru detensionarea situației.

    Ukraine’s new education law that will eliminate the post-elementary education in languages other than Ukrainian should be amended to allow for exemptions for the languages of the European Union. It will also be good for Ukraine’s EU prospects. And it will allow for the maintenance of the Romanian-language and Hungarian-language, Bulgarian-language, Polish-language, Greek-language and Slovak-language schools.
    All of the countries in the EU whose co-ethnics have schools in Ukraine (Hungary and Romania, Poland, Bulgaria and Greece) except for Slovakia, which has promoted the Rusyn identity against the Ukrainian one to a very large extent, have justifiably strongly criticized the law.
    Moreover, it would encourage the transformation of the „Moldovan-language” schools in the Odessa region into „Romanian-language” schools.
    Another advantage of the law is that it would allow for the creation and maintenance of English-language, German-language, French-language, German-language and Spanish-language schools that are good for business, the economy, investments, culture and the teaching of foreign languages.

    Mircea Popescu
    Președinte
    Consiliul Mondial Român

    • Detensionarea situatiei este posibila prin anularea efectelor noii legi. In fond, insusi presedintele Yohannis a solicitat omologului sau (Porosenko n.r.) sa nu promulge legea.
      In prezent, domnul Yohannis nu mai intreprinde nimic. Mucles (in stilul sau caracteristic de papagal sash – nota: acest tip de papagal – taciturn – este inversul celul normal: vorbeste doar atunci cand trebuie sa repete spusele Ambasadorului).
      Asa ca, demersul dvs este 100% sortit esecului, mai ales ca nici media din Romania nu este interesata de romanii din Ucraina, ca sa nu mai spun ca Bucovina a cam disparut cu totul din mentalul romanilor.
      Daca Ucraina ar fi fost aliata Rusiei si nu ar fi sustinuta de SUA si NATO, probabil ca alta ar fi fost reactia autoritatilor…..dar asa se intampla, cand o tara nu are propria ei politica externa.

  14. Reciproca „teoremei” lui Elias Wexler: Daca vii in Romania, fa-o in stil romanesc!

    Un neasteptat si salutar sprijin pentru respectarea legilor pamantului a venit din partea lui Elias Wexler, presedintele Camerei de Comert Romano-Americane. Acest demers, pe care l-as denumi “Teorema lui Wexler”, este cu atat mai important cu cat el vine intr-un context de lobbysm american excesiv, imputabil ambasadorului SUA in Romania, Hans Klemm, care in goanna dupa avantaje unilaterale tangenteaza adesea regulile diplomatice si legile pamantului. Wexler a vorbit într-un interviu despre prezența marilor companii americane în Romania, dar și despre cum ar trebui sprijinite afacerile românești în SUA. El a lansat un indemn pentru oamenii de afaceri romani care vor să pătrundă pe piața americană. “Este dificil de explicat, dar este mai simplu de spus: dacă vii în America, fă-o în stil american! Totul trebuie să fie conform standardelor americane, să te pliezi pe cerinţe”, a declarat Wexler. In opinia mea, reciproca “teoremei” lui Elias Wexler, care indeamna la respectarea regulilor locului, este la fel de adevarata: Daca vii in Romania, fa-o in stil romanesc!

  15. trexsr
    ,,eu nu cred ca esti agent de influenta al Rusie(i)”
    Ei, da, acesta este un pas inainte catre dialog. Mai ramane sa-l parcurga si ceilalti doi colegi de departe….(Z)
    ps
    Efortul de refacere a capacitatii operative a armatei romane este legitim, in masura in care se face in limitele permise de anvelopa economico-financiara si fara sa favorizeze un anumit furnizor de arme, sprijinit prin trafic ilegitim de influenta chiar de catre promotorul anticoruptiei in Romania: Mister Ambasador. (Z)
    Exista in Europa arme mai ieftine si, unele dintre ele, chiar mai bune decat cele americane.
    Asta nu exclude prevalenta diplomatiei in relatia cu vecinul de la Rasarit, cu care, conexiunile de natura economica trebuie sa continue, ba chiar sa se amplifice. Dupa parerea mea, Rusia doar reactioneaza, in scop defensiv, la atitudinea tot mai agresiva a NATO. Rusia nu efectueaza exercitii militare la granitele SUA si Canadei, ci in apropierea, sau in interiorul granitelor sale.
    Piata Rusiei poate absorbi multe dintre produsele romanesti, cea vestica fiind deja saturata de chinezarii de orice fel si supusa rigorilor unor directive aberante, multe dintre ele. Apropo, asta nu a crescut calitatea produselor de pe piata vest-europeana. Daca vad un produs pe care scrie ,,made in UE”, te asigur ca nu-l cumpar. Este mult mai prost decat produsele ,,made in Germany”, sau ,,made in Italy” si chiar…,,made in China”. (Z) Eu lucrez de multi ani in domeniul cazanelor de abur si apa fiebinte/calda. Am reparat un Viessmann (cu componente de prin lume adunate) facut praf (datorita calitatii apei) in doar 6 luni de exploatare. L-am reparat in sensul ca l-am inlocuit cu totul, placile tubulare cedand la o simpla lovitura de ciocan, de subtiri ce devenisera.
    Candva, se fabricau la Cluj celebrele cazane de abur ABA 1t/h, 2, 4, 6, 8 ….confectionate de metal mai bun decat ceea ce se realizeaza in Vest. Mai mult, grosimea virolelor si ale placitor tubulare erau suficiente (se adaugau coeficienti de redundanta la calculele proiectantilor) pentru ca aceste cazane sa fie reparate de mai mule ori (prin inlocuirea doar a tevilor de fum intre placi) si/sau reabilitate prin spalare chimica – faza alcalina, acida si pasivizare cu hidrat de hidrazina) in scopul indepartarii depunerilor de piatra care diminueaza transferul termic.
    La ce se produce in vest…..nada. Le arunci si altele…..fabricantii de acolo realizand elementele FARA ADAOS DE GROSIMI FATA DE CALCULUL PROIECTANTILOR si din oteluri de calitate medie. Se merge pe dimensiuni si grosimi minime, durata mica de viata si inlocuire.
    Deh, asta e capitalismul, nu s-a inventat (inca), din pacate, ceva mai bun.

  16. SEN – ZA -TI – O – NAL!!!

    Dupa cum „se stie” in spatele Caolitiei ptr Familie si a modficarii Constitutiei in sensul introducerii uneu text car sa zica ca o casatorie nu se poate oficia decat intre un barbat si o femeeie, sta Rusia, Moscova Puton personal.
    Ziarul Politico da lista agentilor Moscovei :
    Coalitia din Romania a beneficiat de asistenta juridica din partea mai multor organizatii crestine conservatoare din SUA, printre careCoalitia din Romania a beneficiat de asistenta juridica din partea mai multor organizatii crestine conservatoare din SUA, printre care Alliance Defending Freedom (ADF – Alianta in Apararea Libertatii, n. red.) si Liberty Counsel (Consiliul Libertatii, n. red.). In Statele Unite, ambele sunt calificate drept promotoare ale urii impotriva gruparilor LGBTQ de catre Southern Poverty Law Center. Departamentele internationale ale ambelor organizatii au inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei consideratiile de ordin legal in sprijinul referendumului, acest for trebuind sa estimeze daca initiativa civila poate fi discutata in parlament. .

    Hm ikatra deci cine este comunistii !!! Alliance Defending Freedom & Liberty Counsel !!!!

  17. @tuturor, scuze pentru ca m-am lasat antrenat aici intr-o discutie inutila. Cind nu mai au argumente credibile, unii prefera sa se ridice singuri pe un piedestal fals si de acolo sa dea lectii celorlalti. Prefer umorul, si atita timp cit o mai avem pe Luminita Arhire, pe Ana, Amalia, ramin pe aici. Nu sunt nici pro nici anti, nici cu americanii nici cu rusii. Fiecare cu problemele lor, si le rezolva singuri, eu nu am cu ce sa ajut. Dar influenta lor asupra celorlalti e de discutat.

    • Vă mulțumesc şi în numele domnîilor lor! Am devenit o „bisericuță” indivizibilă, dar, mai ales, foarte placută.

      Şi să nu-mi spuneți că nu v-ar fi dor de ZeV, dacă ar dispărea… Aici fiecare are ac de cojocul fiecăruia. 😊
      Suntem un mecanism perfect uns.

      Multumesc domnului Năstase pentru asta.

      • Dor de ZeV :), e util sa imi exersez argumentatia, chiar daca se pare ca nu am farmec sa il conving. Canadienii ar zice ca e vina lor daca nu stiu sa isi convinga partenerul, si s-ar mai si scuza. Asta e specific canadian, sa te scuzi non stop.

        Dar zic sa raminem totusi vigilenti si cu picioarele pe pamint. Domnul Putin, pe care ZeV il citeaza des cu deosebita stima, a afirmat la intilnirea cu Prezident Dodon, ca va trebui sa gaseasca o cale pentru „poporul moldovean”. Ori zic eu, chiar daca tara se numeste Republica Moldova, e pentru multi romani o palma peste ceafa, pentru ca „poporul moldovean” exista din pacate doar pe hirtie, si el e urmasul poporului „moldovenesc” sovietic, creatie a imperialismului rus din toate timpurile. Confuzia se amplifica, pentru ca dl. Putin ne-a aratat pe o harta data cadou dlui Dodon, ca „Moldovenia” – former „Moldavskaia Respublika” – se intinde chiar in Romania, pina la Carpati. Asa ca e inca o palma peste ceafa romanilor, venita de la dl. Putin, courtesy of Mr. Dodon. Decit sa se unesca romanii cu moldovenii – o uniune incestuoasa pentru dl Putin – de ce nu s-ar uni moldovenii cu moldovenii, si in loc de Romania Mare, Putin sa construiaska „Bolshaia Maldavskaia Respublika”?

  18. Nu ştiu ce a spus Vosganian ( nu cred că la inteligenţa lui poate debita asemenea gogomănii ), dar mi-am adus aminte cu această ocazie de nişte situaţii oarecum asemănătoare, când , se pare că insuficient, sau prost explicate, iar mai apoi voit anapoda interpretate, în delir ironizate şi răstălmăcite, multe din deciziile şi hotărârile actualului guvern ajung să fie înţelese greşit de cei a căror aplicare îi privesc ! Se observă un atac concertat asupra acestei guvernări şi asta mă face să fiu circumspect înainte de a mă situa de partea vreunuia dintre combatanţi ! Se iese în stradă cu sutele de mii, în frunte cu Iohannis, protestând de zor asupra celebrei Ordonanţe 13, ca după aceea să se dovedească că nu era nimic ilegal, ci dimpotrivă ! Vorba aia : proşti, proşti, dar mulţi ! Dar nici chiar aşa, când vine vorba că cel care i-a îndemnat să iasă în stradă pe oameni, atunci prin situarea în fruntea lor ( e o vorbă cu cel din fruntea oilor), acum prin îndemn verbal de la înalta tribună, este chiar primul om în stat ! Dacă-i vorba de înălţime, cred că doar MIhai Tudose, actualul premier , e ceva mai înalt şi poate şi de aia trebuie urgent înlăturat pentru concurenţă statuară neloială ! P. S. N-am să înţeleg niciodată cum BNR ( cel puţin după titulatură, a României) pompează 9,3 miliarde de lei în băncile din RO( care sunt toate străine, cu excepţia parţială a CEC-ului), cică pentru a nu creşte ROBOR-ul şi a asupri poporul, iar acestea bagă banii în teşcherea şi ca să nu-şi strice renumele de cămătari ordinari, îl măresc în continuare ! ! N-ar trebui imputate (măcar) aceste sume lui Isărescu şi găştii lui de cămătari autohtoni ?!

    • Iată ce a zis Vozganian:

      „Punguța cu doi bani…

      Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! 🙂

      Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
      Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.
      În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.
      La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
      Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.
      Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.
      Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”

      Putem spune că a fost o parabolă, sau nu…

  19. http://www.cotidianul.ro/privatizare-in-sanatate-pe-banii-contribuabililor-308319/
    Excepţional articol ! Ca de altfel toate celelalte ale domnului Şerbănescu, dar acesta ar trebui studiat atent de toţi cei care veghează, cel puţin prin atribuţiile lor de serviciu (ii !), la ce se întâmplă în România ! Ar trebui să se sesizeze din oficiu, nu doar DNA Kovesi, ci mai ales Helvig cu ai /ale lui ! Pentru că este o demonstraţie clară de jaf naţional în interes particular şi multiinternaţional ! Şi decât să-i numere icrele lui Dragnea de la Belina, mai bine le-ar număra purcoaiele de bani pe care nişte şmecheraşi străini îi fac nu doar pe spinarea gârbovită a pacientului român ( o imagine multiplicată a celebrului domn Lăzărescu, cu moartea lui ecranizată), ci şi pe seama înţelegerii penale dintre hoţii lor şi bandiţii noştri ! P.S. Ar trebui făcută o sesizare penală , un fel de petiţie colectivă, pe care „Cotidianul” ar putea-o susţine şi încuraja ! Dacă, chiar se vrea !

  20. fragmentariumpolitic spune:
    Octombrie 7, 2017 la 2:00 pm

    Foarte interesant……Stiam de Turcia, dar, datorita dvs, am aflat ca si Arabia Saudita va cumpara arme de la rusi.
    Nu, nu ne putem gandi ca si Romania ar putea sa faca acest pas. Nu in acest moment. Dar, cum spuneam, exista o piata europeana de arme diversificata, iar Romania este si membra UE. Sa ne mai miram ca Germania se opune intrarii Romaniei in Schengen ? (Z)

  21. A fost Guvernul Grindeanu citeva luni. A venit Guvernul Tudose. A urmat un sondaj. PSD e suparat si sunt acolo domni care vor sa-l dea jos pe Tudose si ai lui.

    Ca PSD incearca sa isi darime proprrile guverne, ajutate de unii si altii, e treaba lui Dragnea. Dar nu cred ca e OK intr-o tara NATO, UE care se considera beton de strabilitate in zona, sa i se clatine guvernele odata la 4 luni. Mai ales ca nu vad prea mult rau facut de Tudose. Businesurile mari se uita la stabilitatea guvernelor cind investeasca ca si stabilitataea legislativa.

    Eu ii doresc succes lui Tudose si sper sa ramina PM!

  22. Dupa interviul din seara aceasta de la Antena 3 cu Mihai Tudose , eu am inteles urmatoarele :

    1. Ca PSD-ul de astazi are cel mai grobian leadership din toata existenta lui , fiind condus de niste indivizi de o incompetenta si un primitivism extrem .

    2. Ca salvarea romanilor este INDIVIDUALA , neputandu-ne astepta la nimic bun din partea unor astfel de brute fara creier . Ceva de genul ” scapa cine poate ” .

    3. Ca urmeaza din nou scenariul Grindeanu

    4. Ca legile justitiei trebuie cumpanite bine 🙂 , sa nu cadem in partea cealalta 🙂 si nu trebuie sa ne grabim cu ele 🙂 .
    In traducere libera , ele nu vor fi trecute niciodata !!!

    5. Ca va urma o remaniere in care se va debarasa de oamenii fideli lui Dragnea , de cei care nu-l asculta pe el si probabil de cei care au absolvit facultati de stat .

    6. Ca Noua Securitate , la fel ca si vechea Securitate , nu reuseste nicicum sa ridice nivelul de pregatire al cadrelor pe care le infiltreaza in politica , folosindu-se in continuare de acelasi tip de indivizi : grobieni , semianalfabeti , obtuzi si caraghiosi !

    Acest Tudose este exemplul cel mai elocvent …

  23. Consulatul general al SUA din Istanbul: Cuib de spioni si gulenisti?

    Inrautatirea relatiilor dintre Turcia si SUA, inceputa in urma refuzului Washingtonului de a-l extrada pe predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca ar fi creierul puciului esuat de anul trecut, a intrat intr-o noua faza, a razboiului vizelor.

    Cercetarile procurorilor turci in doua dosare, privind un caz de spionaj si un caz de legaturi cu miscarea pucista, au condus catre consulatul general al SUA din Istanbul. Ancheta a ajuns la doi angajati turci ai consulatului american. Unul a fost pus miercuri sub acuzare. Celalalt, convocat luni la interogatoriu, s-a refugiat la consulatul american.

    Reactiei Washingtonului, de suspendare a majoritatii serviciilor de livrare a vizelor in Turcia, Ankara i-a raspuns simetric, anuland propriile servicii de viza in SUA. Razboiul vizelor intre cele doua tari NATO survine dupa luni de tensiuni in crestere, pe fondul unor dezacorduri profunde.

    Criza siriana si manipularea oculta de catre SUA a acesteia in directia unor posibile consecinte geopolitice, care ar putea provoca un nou focar de instabilitate in regiune, sunt motive de grave nemultumiri si reprosuri ale Ankarei fata de Washington. Disensiuni sunt si in mai multe dosare juridice, in special cel al garzilor de corp ale presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan si ale unui fost ministru turc.

    In privinta celor doua episoade de ancheta de la consulatul american de la Instanbul, se poate estima ca daca oficialii misiunii diplomatice si consulare a SUA in Turcia nu vor coopera cu autoritatile turce, acestia vor rata un bun prilej de a-si proba buna credinta. Mai mult, inchiderea in fata anchetei sau obstructionarea acesteia, ca si cand ar fi ceva de ascuns, ar putea transforma perceptia de “cuib de spioni si gulenisti”, care acum circula la nivel de emotie publica, intr-o suspiciune rezonabila.

  24. UN DIVORȚ PREA COMPLICAT

    În spațiul public, din ce în ce mai insistent, își face loc, dând din coate, ideea că după divorțul dintre DNA și SRI eșecurile Codruței au mers pe bandă rulantă… că , lipsită de sfintele interceptări ale amicului Coldea Florian, celebra baschetbalistă a patriei a înregistrat dezastru după dezastru și a luat în freza bretonată taifun după taifun…

    Da, și eu cred că un divorț stă la baza tragediei personale a doamnei Codruța, care degeaba și-a mobilizat echipa să iasă repede cu un dosar de ministru , ceva, că altfel publicul, nerecunoscător, își găsește rapid alt obiect al adorației. E un divorț, sigur…numai că nu ăla e divorțul… Cu interceptări sau cu denunțuri , cu dosare având între coperți file mâzgălite sau doar file goale bine presate, cu fragmente de probe sau pur și simplu cu insinuări , ei bine , indiferent cu ce s-ar fi prezentat în instanță, abia acum, fără COMPLICITATEA EXPLICITĂ A JUDECĂTORULUI, fără modul disprețuitor în care acesta era capabil să respingă toate cererile apărării ca fiind „ irelevante” , fără bilețelul cu sentința, palmat ușor de către „onorata instanță” , ca să nu se umezească de sudoarea supărătoare brobonind la intersecția liniei vieții cu cea a destinului, abia acum, fără toate astea, fraza : „în 2016, din 57 de inculpați 50 au fost achitați pe temeiul NU EXISTĂ PROBE CĂ PERSOANA A SĂVÂRȘIT INFRACȚIUNEA”, frază desprinsă din RAPORTUL INSPECȚIEI JUDICIARE, a devenit posibilă… Abia acum, fără „ parteneriatul necondiționat ” cu DNA-ul al unei doamne cu sprâncene suprarealiste, care stă bine pitită , prin bunăvoința președintelui Klaus, sub fusta largă a Curții Constituționale, fără partizanatul ei aiuritor și cinic, fără imoralitatea plenară a „monumentului de moralitate” , cu funcția tranzacționată la o cafeluță prezidențială, în anul de grație 2009, abia acum, spun, propoziția : „datele menționate relevă o creștere de 83,87% a numărului de inculpați achitați, în anul 2016 comparativ cu 2015” a devenit posibilă. Abia acum , când revolta interioară a judecătorilor e mai puternică decât spaima de a fi ridicați fără vreo vină , abia acum putem vorbi despre DIVORȚ.

    Dar, să nu ne grăbim… soții n-au ajuns încă la ultima înfățișare. Iar SOȚUL ABUZIV, recte Codruța, vine în continuare acasă trântind poarta, își aruncă pantofii, plini de noroi, unul câte unul, în ușa de la baie, face pipi pe colacul veceului, și-i pune nevestei ciorba-n cap, că de ce nu-i destul de acră ( ciorba, nu nevasta…) .

    P.S. Aflu, de la premierul Tudose , chiar în timp ce scriu, că doamna Codruța , sau cu alte cuvinte , SOȚUL ABUZIV , tocmai ne remaniază guvernul, desigur „cu participarea extraordinară” a Bruxelles-ului. Remaniatele vor fi cele două „păcătoase” din DOSARUL BELINA… cică „percepția publică” … cică „sensibilitatea Bruxelles-ului”… adică n-o să ne mai deconteze Europa facturile din motive de Rovana Plumb? E corect, oare? E o explicație asta? Dar, dacă așa stau lucrurile, atunci PSD-ul să închidă mustăria și să plece acasă… să-i lase pe băieții de la USR să conducă țara, că ei se pricep …și pe ei Bruxelles-ul îi iubește … și pe ei Codruța nu-i remaniază.

    Cred că România merită, adică, vreau să spun că ȘI-A CÂȘTIGAT DREPTUL de a fi condusă de Mihai Goțiu, Cristian Ghinea și Vlad Alexandrescu. Cel puțin n-o să mai iasă nimeni în stradă, deoarece ăia care ieșeau în stradă împotriva guvernului, vor fi însuși GUVERNUL!

Lasă un răspuns