In Antalya

Am sosit ieri, pentru cateva zile, in Antalya. Cu Dana, cu Andrei, cu Bianca dar si cu Nicolas – nepotelul nostru, care a implinit deja o jumatate de an.
Vremea este inca frumoasa. Poti sta la soare cateva ore si poti face o baie in mare. Eu mi-am luat cateva carti de citit, stau pe un sezlong, la umbra si ascult zgomotul valurilor.
Nu prea urmaresc stirile, cu atat mai mult, cu cat, la televizor, in afara canalelor turcesti, domina canalele rusesti.
E adevarat sunt multe subiecte la care ar trebui sa reflectam, mai ales „tentatia” de secesiune care bantuie prin Europa. Se aduna nori negri. Cred ca ar trebui lasate deoparte subiectele legate de 1989, de Malta, de analizele tismanesti despre comunism si sa intelegem ca Rusia isi planifica revansa dupa Razboiul Rece, ca americanii sunt mai interesati de Pacific decat de Europa si ca Romania s-ar putea sa ia din nou teapa, asa cum a luat si cu al doilea front din Balcani in ultimul razboi mondial.
Solutia e simpla, dialog in interior si dialog in afara ( pastrand parteneriatele strategice).

21 de gânduri despre “In Antalya

  1. Scurt si la obiect…, dar, din pacate, pare-se ca nu asculta nimeni pe nimeni…dialogul surzilor… Oamenii de cultura, de valoare, personalitatile sunt efectiv indepartate, iar acolo unde nu se reuseste acest lucru, pleaca singuri la cata incompetenta promovata vad….

  2. Concediu plăcut, cu vreme bună şi vremuri încă ţinute după datine vechi !
    ” Suntem patru țări care formăm Balcanii de Vest, (…) care pot să fie în egală măsură o poartă de intrare în Uniunea Europeană, o poartă de ieșire din Uniunea Europeană sau un zid care să apere Uniunea Europeană.” Remarcaţi vă rog acel cu” poartă de ieşire din UE”.
    Se fac nişte cărţi, oarecum pe sub masă : Grupul de la Vişegrad, iar acum grupul de la Varna !
    Ambele cu „V” şi ambele se pregătesc pentru momentul imploziei inevitabile a acestei făcături birocratice, numită UE, un fel de anus contra naturii prin care s-au scurs independenţa şi suveranitatea, chiar şi bogăţiile statelor europene în haznaua iudeo-masonică !
    O mână de aleşi, care dacă n-au un stat sigur al lor, s-au gândit să-şi tragă o ţară cît toată Europa, cu peste jumătate de miliard de oameni pe care să-i conducă din birourile lor de la Bruxelles şi Strasburg, după nişte ordine venite de la Oculta Mondială !
    Se poate uşor observa că Grupul de la Vişegrad este format din ţări cu populaţii catolice, iar Grupul de la Varna are în componenţă doar popoare creştin ortodoxe !
    P.S.
    M-a impresionat plăcut atitudinea premierului român, un politician mult deosebit de restul şi sunt sigur că o perioadă mai lungă în această funcţie l-ar face cu adevărat competitiv nu numai pe plan intern, ci şi internaţional !

  3. Soluția domniei-voastre, exprimată într-un anumit status emoțional, pare simplă. Posibilitatea reconectării la acel dialog rațional, strategic și în același timp aplicabil în condițiile din teren, poate fi analizată și asumată doar dacă orizontul de previzionare a tăvălugului istoric este privit cu luciditate, cu maturitate și mai ales cu URGENȚĂ, de toți cei ce sunt, sau ar trebui să fie la masa acestui dialog.

    P.S.: Vacanță cât mai lungă și mai plină de tihna reflecțiilor vizionare.

  4. Teoretic asa-i dar despre ce ” dialog interior ” putem vorbi cand DE 12 ANI INCOACE , statul politienesc al lui Basescu si apoi Iohannis fugareste si aresteaza politicienii incomozi si isi doresc sa anihileze sau controleze partidele politice ?
    Pana cand PSD-ul nu va rezolva problema justitiei aservite lui Iohannis , nu se va putea face nimic constructiv .

  5. Eu ma bucur ca Liviu Dragnea a patit asa cu Malin Bot . O merita din plin .
    A trecut aproape UN AN de cand PSD a castigat alegerile si nu au facut NIMIC sa curme abuzurile statului politienesc sau sa ia vreo masura impotriva acelora ca si Malin Bot , Mihail neamtu , Papahagi , Macovei , etc. NIMIC ! Noroc cu baietii aia fortosi ca le mai dau astora cate un pumn la pateu …

    PSD foloseste anaf-ul si institutiile statului sa fugareasca si sa spolieze intreprinzatorii romani dar cu ciumeti ca cei enumerati mai sus se poarta cu manusi .
    In alte cazuri , jandarmeria ii lua pe sus doar daca stranutau . Pe Malin Bot si gasca lui de cretini ii protejeaza . Ce face ministrul de interne ?

  6. E greu sa construiesti o relatie stabila si constructiva cu o tara cind declaratii ambigue, contradictorii si chiar exotice ale unei parti faciliteaza o atmosfera de neincredere.

    Asa as caracteriza sinusoida afirmatiilor lui Viktor Orban, urmate de ale ministrului sau de externe. As spune ca relatia Romania – Ungaria e chiar pasionala pe anumite nivele in contextul in care Ungaria ba cearta si ameninta Romania (vezi sprijinul luat si dat inapoi pentru ca Romania sa intre in OECD), ba o ia aliat impotrive Ucrainei (in privinta legii invatamintului adoptat si semnata de Poroshenko), ba Ungaria se ofera sa „ajute” Romania sa isi apere granitza estica de refugiati (nu de rusi!).

    Dl V. Orban isi descrie tara ca un fel de centru gravitational de bunastare central si este europeana, care doreste sa atraga si Romania (sa ii cada in plasa?). Ungaria poate fi descrisa ca un paianjen harnic care tzese o plasa din ce in ce mai mare.

    Eu as spune ca mai degraba o politica iohanista, pas cu pas, ar fi mai credibila: sa facem pasi in diferite domenii, de la un tren de mare viteza, la o autostrada, si la cooperare fara nabadai in educatie, pentru ca si ungurii din Romania ar trebui sa invete romana. Nu avem cum sa vorbim cu totii maghiara in Romania, chiar daca va deveni „limba viitorului” luminos declarat emfatic in Romania de dl Orban.

    Ungaria insa are un avantaj, cel putin promotional: ea pare sa aiba mai multi vecini prieteni – inshirati de dl Orban – decit Romania. Sau e doar o iluzie?

    Dl Melescanu a afirmat ca Romania doreste sa fie partener al Grupului Visegrad, si umbrele din declaratia sa au fost foarte rapid detectate de dl. Orban, care ne chiama ca o sirena azi sa cooperam energic, pentru prosperitate romanilor. Evident, prosperitatea asta se face pe baza unui schimb: ei ne dau o carte de intrare in Visegrad, noi dam ce vor ei. E super ca dl. Orban se gindeste la prosperitatea romanilor, pentru ca noi, de douazeci de ani suntem in razboi romano-roman, sa ne auto-jefuim tara, si ne lingem ranile inca, in Justitie. Cu bunastarea e un pic mai complicat, cind institutiile tarii inseshi se bat ideologic. Vezi Robor, si cum ne pedepseste piatza libera. Din pacate pietzele astea „libere” mai mult ii pedepsesc pe cei din clasa medie si saraci decit pe cei de sus.

  7. Umilul meu punct de vedere spune ca Rusia in acest moment se apara pur si simplu….
    Cat despre…R E V A N S A…Federatiei Ruse cred ca vom putea vedea cu totii ce poate insemna acest lucru in lunile si anii care vin.

    Zic si eu poate gresesc, sa ma iertati pentru acest lucru boieri dumneavoastra…

  8. Vad ca se agita liderii catalani cu „Declaratia de Independenta”. Care sunt totusi costurile unei secesiuni? In Romania, daca se intimpla ceva similar, care ar fi consturile pentru unii si ceilalti?

    Canadienii au fost destepti inainte de referedumul de independenta din Quebec. Au lasat votul, dar au atentionat constant asupra costurilor pentru Quebec daca se separa. Cred ca asa seprocedeaza inteligent.

  9. Cine lucreaza din exteriorul UE in lupta hibrida de dezinfirmare despre miscari de secesiune? Rusia. Rusia finanteaza o campanie media prin RT si agentia lor de presa Sputnik, prin care isi dezinformeaza publicul despre Catalonia.

    Nu stiu daca exista stat in UE care sa nu aibe o minoritate semnificativa, care poate sa ceara secesiunea de acel stat. Recent, in Polonia, s-a creat un nou partid care vrea independenta Sileziei. Vestul UE e plin: Tirol,. Corsica, Tara Bascilor etc.

    La noi, partide care nu au decit scopul de a destrama Romania isi fac propaganda deschis de multi ani. Serviciile noastre sunt ocupate cu aletele, in loc sa lucreze la anihilarea acestor cuiburi de terorism statal. Tokes si gasca cer nu doar Tara Secuilor, ci toata Transilvania.

    UE este..sau a fost?

  10. Vacanță plăcută!
    Nu sunt răutăcios, nu vreau răul nimănui dar văd cum oamenii sistemului se plâng de modul inuman de funcționare a acestuia, când ei au devenit victime ale sistemului pe care l-au construit cu mult devotament. Spuneam, că, pe rând, toți cei care au slujit sistemul vor trece prin furcile caudine. Am avut dreptate! Mai mult decât umilința suferită, aceștia trec prin aceleași traume pe care ei le-au provocat semenilor!.Cătușe, telefoane date copiilor, părinților sau telefoane de amenințare,urmăriri și multe altele sunt doar câteva metode de întimidare, de creare a unei stări emoționale, care te pot îmbolnăvi și marca pe viață!
    Eu la asta reflectez, privind cum copacii se îngălbenesc și ascultând foșnetul frunzelor, în cădere!

  11. Turcia lucreaza intens ca sa nu fie proclamat un stat kurd, sau o zona autonoma kurda in Irak. Pentru ei asta este un pericol.

    In Romania se pot derula mai multe scenarii. Miscarea separatista, pasnica pina acum, incepe sa se umfle – previzibil – cu situatia din Catalonia. In functie de evolutiile de acolo si din UE, putem sa asistam la mai multe scenarii. Sper ca „organili” statului sa aibe mai multi securisti care lucreza pentru Romania decit pentru alte state, si ca acestia sa isi faca simtite actiunile. Poate nu ar fi rau sa linisteasca publicul romanesc si sa spuna clar daca sunt sau nu (preferabil ca sunt) pregatite pentru a apara integritatea Romaniei. Si Parlamentul Romaniei si Presedentia, plus Casa Regala a Romaniei, au un rol important ca sa se preintimpine o situatie similara ca in Spania. E nevoie de calm, evident, si de un plan. Sau mai multe.

    Problema independentei unei enclave etnice: In Romania totusi nu vorbim ca ar exista un popor separat, care nu are un stat. Maghiarii au un stat, deci nu putem vorbi de auto-determinare. Tot ce pot ei spera este o zona autonoma pe criterii etnice, cam ce a fost pe vremea lui Dej, si pe care Ceausescu a defiintiat-o. Sigur ca e mai bine in final sa ai o zona autonoma – cu costule acceptate si platite de separatisti – decit sa ti se „federalizeze” tara. Important este si cum va reactiona UE, si e previzibil ca tarile membre sa isi exercite toate puterile pentru a preintimpina orice secesiune.

    Vremea e in racire, cu averse si cer intunecat, dar si cu un „inghet” care va dura pina la primavara.

  12. Un responsabil CIA sugereaza rationalitate bilaterala: Liderul Kim Jong-Un este o persoana “rationala”

    Un responsabil al CIA, expert in probleme coreene, a declarat, miercuri, ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un este un om politic rațional, fapt de care Washingtonul trebuie să țină cont în relațiile sale cu Phenianul.

    “Dincolo de fanfaronade (care trebuie recunoscut ca sunt de ambele parti, n.r.), Kim Jong-Un este o persoană rațională”, a subliniat Yong Suk Lee, asistent al directorului adjunct pentru Coreea de Nord în cadrul CIA.

    Luciditatea afirmatiei oficialului CIA contrasteaza critic si neplacut pentru liderul de la Casa Alba, Donald Trump, si mai multi responsabili politici americani, care l-au calificat pe Kim Jong-Un drept “nebun” și irațional.

    Urmarind parca paritatea in primejdioasa si stransa cursa a amenintarilor si defaimarilor, dezaprobata de comunitatea internationala, una din comparatiile foarte plastice la adresa celor doi lideri facand trimitre la mintile unor “copii de gradinita”, Kim l-a etichetat la randul sau pe Trump drept un “batran psihopat”.

    Potrivit aceluiasi expert, Yong Suk Lee, pe care si originea numelui il arata ca fiind apropiat streotipurilor etnice si culturale coreene, Coreea de Nord este un regim care de obicei are o politică defensivă, având în vedere istoria sa și faptul că este înconjurată de mari puteri. Profilul si complexul de “natiune amenintata”, relevate de analistul CIA, indeamna la luarea in calcul a sensibilitatilor nord-coreene, iar intreaga analiza CIA, la bilateralizarea rationalitatii in relatiile dintre SUA si Coreea de Nord.

  13. Majoritae-minoritate Iata cum inflameaza si ameninta Kelemen Hunor cu degreadarea relatiilor:

    „”Este falsă afirmaţia potrivit căreia România ar fi o ţară model în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei minorităţilor. Respingerea amendamentului la Legea administraţiei locale demonstrează clar acest lucru”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, miercuri, după ce comisiile reunite ale Parlamentului – juridică, de administraţie publică şi pentru drepturile omului – şi apoi plenul Camerei Deputaţilor au respins proiectul de lege iniţiat de UDMR privind folosirea limbii materne în instituţiile publice în localităţile în care minorităţile reprezintă 10% din populaţie şi nu 20%, cât este stabilit în prezent.

    Preşedintele Kelemen Hunor arată că UDMR a preferat calea dialogului parlamentar cu celelalte partide şi minorităţi pentru găsirea unei soluţii de compromis. ”Mesajul de astăzi este, însă, foarte clar şi pentru UDMR şi pentru membrii comunităţii maghiare: majoritatea română a respins dialogul”, a subliniat preşedintele UDMR.

    Deci, daca pina acum legea spunea ca in localitatile cu cel putin 20% minoritate trebuie folosita limba minoritatii in administratie, Hunor e suparat ca nu s-a acceptat 10% ca prag. Mie mi se pare ca a facut botic pentru un selfie. Pina la ce prag o sa faca botic maghiarii reprezentati de Hunor?

    „Majoriateta romana a respins dialogul?” Nu, majoritatea a respins un prag ridicol pe baza unui tupeu crescind al minoritatii. Limba romana nu este viitorul? Doar limba maghiara este? De ce nu se vorbeste romaneste in Romania in administratie acolo unde maghiarii sunt minoritari? Despre ce fel de dialog vorbim si ce fel de drepturi cerem?

    Romania este deocamdata un stat model, si chiar mult prea permisiv fata de alte tari demcratice. Sa va spun eu ce limba se vorbeste in SUA sau Canada sau Australia in administratie? Doar limba oficiala a statului, indiferent citi canguri trec pe acolo!

    http://www.mediafax.ro/politic/kelemen-afirmatia-ca-romania-e-o-tara-model-in-ce-priveste-minoritatile-este-falsa-16754799

  14. SMIORCĂIALA UNUI BOT ( NU ESTE, CUM AȚI PUTEA CREDE, UN REGRETABIL DERAPAJ PEIORATIV DIN PARTEA MEA …ÎN NICI UN CAZ, PRIETENI… ÎMI PARE RĂU , DAR AȘA ÎL CHEAMĂ PE ĂLA !!! )

    MOTTO : „Nu mai plânge Bot / Plânsu-i doar de formă / Cordunenii nu dispar / Cordunenii se transformă !”
    …………………………………………………………………………………..
    Ce-am avut noi ieri la Înalta Curte? Am avut ceva ce nu s-a mai văzut… un STOMAC pocnit în BOT… ba nu, UN FICAT lovit în BOT… ah! iar n-am nimerit , scuze… încerc din nou : era UN BOT trosnit LA FICAT și LA STOMAC !

    Păi, nu a fost suficient de traumatizant pentru public să-l vadă ciufulit de către bruta de Palada pe vicepreședintele Senatului, domnul senator Mihai Goțiu, om care ne impune un respect uriaș, pentru că poate să doarmă, nesmintit, oricând și oriunde: la Vama Veche, cu buclele blonde pe PET-uri goale, la Roșia Montană , cu fundul pe trepte și cu pancarta de protest „a coté ”, dar și în Parlament, legănat domol de susurul dezbaterii …deci, nu a fost de-ajuns… acum cetățenii aveau să fie din nou zguduiți pe interior de imaginea, în lacrimi, a lui Mălin Bot … un jurnalist … ei, hai, să nu fim, totuși, ridicoli, jurnalist pe dracuʹ, numai cine n-a citit ce scrie sau nu l-a auzit vorbind, ar putea avea naivitatea de a-l considera „om de presă”, mai bine zicem un… sau o… în fine, ați înțeles ideea , care pretinde că s-a ciocnit cu unul dintre ubersexualii apărători ai penalului de Dragnea și care era , evident, de două ori cât Mălin, și pe orizontală și pe verticală , dar mai ales în diametru !!!

    Mălin Bot a izbucnit în lacrimi reclamând că a fost lovit la ficato-stomac de acest ins cu aspect de Cordunean … „decât” că, deși toată lumea a văzut lacrimile botoase, nimeni n-a văzut mardeala , în schimb s-a aflat că interlopuʹ nu era interlop, ci un băiat de treabă, la casa lui, fără cazier și fără alte alea… Pe mine suferința lui Mălin Bot, suferință având cauze obscure, să zicem, m-a cam lăsat rece… Aș fi „empatizat” cu victima dar, nefiind o fire așa de simțitoare, FĂRĂ IMAGINI emoția mea a fost mai degrabă modestă.

    De aceea , pentru că vreau să sufăr alături de Mălin și să fiu și eu umană, le propun Cordunenilor (care nu sunt Corduneni) să repete faza, dar un pic mai elaborat, dacă se poate, cu mai multe figuri – „la gioale, la pateu, în mufă”, asta ca să le vorbesc pe limba lor … Sunt convinsă că dacă AȘ VEDEA așa ceva , sensibilitatea mea amorțită s-ar putea revigora…

Lasă un răspuns