„Destainuiri despre George Enescu”

Este in plina desfasurare festivalul George Enescu. O mare sarbatoare a muzicii romanesti si europene. Un omagiu pentru cel care a fost George Enescu. Din diferite motive, nu reusesc sa ajung in fiecare seara la concerte, dar orele petrecute acolo, ascultand piese indragite ale unor compozitori celebri, interpretate de solisti celebri, reprezinta o mare bucurie a sufletului.

Este motivul pentru care am rasfoit, din nou, o carte primita, in urma cu multi ani, de la un apropiat al lui Enescu, Ilie Kogalniceanu, cu care am avut numeroase convorbiri despre marele compozitor. Cartea lui cuprinde amintiri directe, documente si fotografii, inclusiv un horoscop intocmit pentru George Enescu de Katia Mestchersky.

Fotografia pe care o adaug are o frumoasa dedicatie pentru Ilie Kogalniceanu.

FullSizeRender 3.jpg

20 de gânduri despre “„Destainuiri despre George Enescu”

  1. Un pas istoric in afirmarea unicitatii securitatii mondiale si depasirea divizarii antagonice NATO – Rusia: Ankara cumpara sisteme de aparare antiaeriana rusesti S-400. Securitate 360°

    Este absolut original si remarcabil gestul Turciei de a achiziționa din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400. Acest act politico-militar al Turciei, recunoscut de aliati (Franta, dar nu numai) ca tinand de o “alegere suverana”, are o valoare simbolica pentru respingerea razboiul rece si dezescaladarea relatiilor dintre NATO si Rusia.

    Turcia, a doua cea mai mare forta militara din Alianta Nord-Atlantica, s-a confruntat in ultimii ani, ca si multe alte tari din regiunile mijlociu-orientala, nord – africana, euro – atlantica, euro –asiatica, cu multe atacuri teroriste asupra populatiei civile si provocari militare la adresa securitatii nationale.

    Controlul si stabilitatea mediilor de securitate ar fi fost incomparabil mai mari daca ele ar fi beneficiat de cooperarea dintre NATO si Rusia si, in general, dintre Vest si Est. Faptul ca riscurile de securitate sunt comune si fara frontiere in lumea globalizata de azi, demonstreaza ca securitatea mondiala este unica si indivizibila.

    Asupra acestui aspect atrage atentia si pasul Turciei spre Rusia, care ar putea deveni antrenant pentru alte tari. Riscurile globale cer aliante globale, securitatea omnidirectionala reclama aliante omnidirectionale. Continuand sa-si indeplineasca obligatiile de securitate fata de Vest si NATO, Turcia isi securizeaza in acelasi timp spatele, expunerea spre Est, inchizand astfel cercul, prin semnale amicable spre Rusia, inclusive prin achizitionarea de armament performant rusesc.

    “Rusia nu este un inamic pentru NATO, cooperarea lor trebuie reluata, un nou razboi rece global este un drum infundat, reducerea lui la scara locala sau bilaterala este perdanta si un nonsens”, in aceasta cheie lucida poate fi citit mesajul relansarii de catre Turcia a relatiilor de securitate si aparare cu Rusia. Securitate in 360°.

  2. ULTRAJUL ULTRAJELOR

    MOTTO: „USR a lansat, joi, un apel adresat tuturor parlamentarilor din tot spectrul politic pentru a semna un mesaj ferm împotriva violenţei în politică, după ce senatorul formaţiunii, Mihai Goţiu, a fost agresat fizic de fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta, într-un studio TV.”( COTIDIANUL.ro , 14septembrie 2017)
    ………………………………………………………………………………..
    Când a apărut Mihai Goțiu cu tot STAFF-ul USR în jur , eu am crezut că a început războiul și a uitat Radio-ul public să ne anunțe… așa erau de solemni . Nu știu unde a nimerit Mirel Palada , că ieri părea că i-a tras un pumn în mufă iar azi ăla zicea că-l doare piciorul… Vorba lui Nicolae Paul Mihail , fie iertat! un autor prea puțin cunoscut , din pricina discreției sale care semăna atât de mult cu ironia: „ M-am lovit la claviculă sau la femur… n-am putut să-mi dau seama, că era întuneric”.

  3. OBICEIURI DE ÎMPERECHERE LA PROCURORII DNA

    Ceea ce urmează este un text științific care trebuie privit ca atare.

    Procurorul DNA , aclimatizat în Prahova, face parte, cu discreție , din familia RUTACEAE, genul CITRUS , specia -mult apreciată de popor și , în special , de suspecți- CITRUS SINENSIS, numită , vulgar, PORTOCAL(Ă). La această specie de arbust , unul dintre marii dăunători, citați în literatura de specialitate, este „zdreanța”– respectiv, atunci când este invadată, planta nu mai poate să-și ducă traiul vegetal „pe planeta Românica , din cauza la un jegos și o zdreanță”, care este când Sebi Ghiță, când senatorul Savu , când Procurorul general ( Augustin Lazăr zice că s-a interpretat greșit și n-ar fi el „zdreanța”, dar mie personal îmi place cum sună…).

    Cel mai teribil, însă, este când delicatul portocal se îndrăgostește… Ce, n-ați mai văzut portocal-cu-portocale să iubească fierbinte? Păi, Hrușcă unde a găsit COPACUL ÎNDRĂGOSTIT ? Că, slavă domnului, cântă din 1986 despre el și cetățenii nici nu s-au mirat deloc și nici nu s-au plictisit …

    Să revenim…Când portocalul-cu-portocale se îndrăgostește , idila lui se desfășoară așa:

    „-Iubi, de ce nu mă vrei?
    -Nu pot, pentru că… duhovnicul meu ar fi foarte dezamăgit…
    -Duhovnicul? Cine e… cine e… spune-mi numele lui, că-l arestez imediat!
    -Uită de duhovnic… că nici tata nu mă lasă…
    -Taică-tu? Nu te teme , iubi… îl arestez mâine…
    -Nu, nu, că nu-i numai tata… Știi… nici fratele meu nu-i de acord…
    -Nici fratele? Nu te tulbura, poimâine e la pârnaie!
    -Dar, dragă , înțelege odată… NICI EU NU VREAU !!!
    -Nu-ți face griji, iubi… și pe tine te arestez dacă stai în calea fericirii noastre!
    …………………………………………………………………………………..
    Râzi, popor? Nu mai scrii pe coli A4 „CODRUȚA NU UITA/ NOI SUNTEM DE PARTEA TA !” ? Nu mai ieși în stradă scandând: DNA-DNA / SĂ VINĂ SĂ VĂ IA?”

    Că ASTA-i DNA… ceea ce vezi tu mai sus…ASTA ai hrănit , popor, cu nepăsarea ta grețoasă… ASTA au pupat pe rotunjimile posterioare Liiceanu, Cornea, Cărtărescu și Pora… Pentru ASTA au scris editoriale monumentale CTP-ii și madam Ene Dogioiu. ASTA ți-au vârât în esofag, cu pâlnia , Macovei și ambasada LICURICIULUI DOLOFAN… Pentru ca ASTA să nu dispară de dă cu fundul de pământ Tapalagă…. Despre ASTA ți-a zis Klaus că are o activitate de care, el personal, E FOARTE MULȚUMIT!!! Cu ASTA ți-ai început zilele de niște ani buni și cu ASTA ai mers la culcare…

    Să nu uiți că unor arbuști ca ăsta de mai sus, cu portocale proeminente și pofticioase, li s-a încredințat, în România, PUTEREA ABSOLUTĂ.

    De 12 ani se-ntâmplă; în 12 ani, fiara s-a-ngrășat precum căpușa uriașă din PERNA DE PUF, povestirea lui Horacio Quiroga, cea care m-a înspăimântat atât de tare demult, pe când eram prea mică pentru a face distincția clară între adevăr și ficțiune. La fel ca monstruoasa căpușă, ascunsă într-o pernă de puf aparent obișnuită și utilă, din nuvela sud-americană , creatura asta diabolică s-a hrănit din creierul unei populații care VOIA SĂ CREADĂ că flagelul corupției este răspunsul la nemulțumirea ei surdă, la lipsa ei de apetit pentru frumos și pentru omenesc, la schimbarea ei dramatică, la isteria pe care o simțea crescând în adâncuri, la pornirea ei interioară către violență, la incapacitatea de a-și mai trăi cu bucurie viața…

    Și, poate, nimic n-ar fi timpul pierdut, dacă măcar ai mai știi, popor român, drumul de întoarcere.

    • Ei, ăsta e cusuru’ tău, ești prea nevricoasă! Las’ că nu-i dracu’ așa de negru, căpușa nu-i așa mare cum crezi tu! Când ți-e frică, sau ai păreri preconcepute, ajungi să simți enorm și să vezi monstruos!
      În ce privește drumul de întoarcere al poporului român, vezi că tocmai îți mănâncă păsărelele pesedealde firmiturile de recunoaștere, dragă Gretel, și tu nu te prinzi!

      • Hop și ploaia… dar ce spun eu ploaia , GRINDINA de neuroni !!! … că și uitasem de dumneavoastră… Dar nu era nevoie să vă deranjați ca să-mi aduceți aminte că mă citiți ca pe BIBLIE… mi-ați mai zis asta și eu am memorie bună. Mă bucur că ați „gustat” istorioara cu Hansel și Gretel… că am scris-o așa… pe înțelesul tuturor muschetarilor. Pe de altă parte, însă, într-un text în care citați copios din clasici
        ( chiar dacă nu riguros, dar nimeni nu are mari pretenții în ceea ce vă privește) , nu-i rău că v-ați gândit să citați și din Luminița Arhire… subconștientul…eh! subconștientul…

      • Din partea lui Caragiale va ofer un vin pe care l-am primit de la un mare filozof în viață.

        Iar vă băgați în discuții care vă depăşesc.

        Propria părere despre sine nu ajută mereu.

  4. DNA ? CSM? Justitie ? Coduta ? Lazar ? Da, toate aceste nume, cuvinte, simboluri, etc, pot genera la nesfarsit patimi, pasiuni si pamflete (mai ales la televiziunile tabloide) , stimuland la nesfarsit creativitatea umanoida (in special a structurii de rezistenta a speciei umane, cuvantul ,,specie” nefiind intamplator de genul feminin).
    Totusi, eu nu pot sa nu ma intreb, in marea mea naivitate (nativa n.r.) de individ imperfect x-y:
    Romania are guvern ?
    Romania are administratie ?
    Romania are politicieni ?
    Romania are vreo sansa la un sistem national de autostrazi ?
    Romania (mai) are vreo sansa la reconstituira/refacerea economiei nationale ?
    Romania isi trateaza corect toti cetatenii (nu numai pe cei ,,speciali”) ?
    Romania mai aboarbe ceva euroi, nu doar birocratie euro-atlantica, aer(e) viciat(e) si tele – feisbuco-palavre la ceasuri de seara ?
    Nota: Nenea Gociu a luat-o peste bot. Si ? Inca vorbeste bine merci. (Z)
    Romania are capacitatea de a implementa o politica externa proprie, in interes national (asa cum reuseste sa faca Turcia – vorba extrem de inspirata a colegului Fragmentarium )?
    Romania are un viitor, ca stat national, unitar si indivizibil ?
    Raspunsul meu, la toate aceste (auto) intrebari, poate superficial, este un invariabil ,,Nu”.
    Dar, este foarte posibil ca o majoritate semnificativa sa articuleze ,,Da”. Daca este asa, inseamna ca eu sunt Oblio si-l voi ruga pe Geo …., pardon, pe Johnny Depp sa-mi imprumute Palaria sa, desigur, cu voia domnisoarei Alice.

  5. Niste militari romani din Afganistan au luptat vitejeste cu hidra terorista calcand pe o mina artizanala……cu siguranta vor fi premiati (si asa este normal) ca adevarati eroi ai neamului romanesc.
    De unde banii ? Stie domnul Tudose (care a rezolvat problema prin demiterea ministrului apararii – cauza tuturor problemelor din sistem), iar daca nu, ii sufla Dragnea. Cafeaua are inca mare cautare.

    • corectie
      …a intrat o masina-capcana in vehicolul militarilor romani si a explodat putin……asta este.
      Lupta impotriva terorismului are si costuri.
      Ma intreb daca merita. Ce parere au, pe aceasta tema, colegii de peste mari si tari ?

  6. Amalia spune:
    Septembrie 14, 2017 la 9:01 am
    UE – o idee nobilă și umanistă. Rămâne de văzut dacă e o utopie sau nu.
    Părerea mea e că TREBUIA să fie experimentată, ca să nu se rămână cu impresia că s-a ratat o posibilitate generoasă.

    Nu, posibilitatea generoasa nu a fost ratata. Daca nu ma credeti, intrebati austriecii de la Holzindustrie Schweighofer.

  7. Ana spune:
    Septembrie 13, 2017 la 7:51 pm
    Ce are femeia asta??? La Ana Birchall mă refer. Ce valoare ascunsă este, ce …

    Chiar ati fost (si sunteti) simpatica. Cum ce are aceasta femeie ? Se vede de la distanta, prin si pe langa textile. Ati uitat de filmuletzul MISA ? Imi pare rau ca nu eram si eu pe-acolo. (Z)
    Din fericire, in PSD sunt si doamne autentic – intelectuale chiar daca unele s-au plimbat prin mai multe partide si domicilii. Sa luam exemplul doamnei Olguta, un adevarat discipol scriitoricesc al domnului Vadim. Era o corectoare perfecta a Romaniei Mari cu pixul maestrului.

  8. (mii de scuze memoriei lui George Enescu!)
    E adevărat că fața lui Mihai Goțiu cere pumni, dar Mirel Palada ar trebui să știe că îndemnul „cere și ți se va da!” nu e totdeauna valabil.

  9. Hai, că m-ați băgat în corzi! Domnu Năstase – cu George Enescu, doamna Arhire – cu Umberto Eco…, iar eu citesc Tartarin de Tarascon (e adevărat că în franceză, dar orișicât!) și ascult Jean Ferrat.

  10. Cit am platit la EADS pentru ca sa cumparam echipamente de securizare a frontierelor pentru a fi primiti in Shengen? Un miliard, mai mult?

    Bun, deci daca Olanda, Austria si Germania nu ne dau morcovul si ne trateaza cu nuielusha, eu am o solutie: vindem echipamentele EADS unei terte tari. Secundo: il sunam pe Erdogan:

    „- Bre Erdogane, cite milioane de refugiati ai de dat? 4? Bun, ii vor Olanda, Germania si Austria. Cite un milion fiecare, si unul il pastram pentru negocieri ulterioare. Noi acu, dupa ce am vindut echipamentele EADS suntem liberi la tranzitie refugiati prin Romania, ii punem pe trenuri directe Bucuresti – Viena”.

    Si pe urma inchidem granitzele pentru refugiatii germani, olandezi si austrieci care vor fugi in Est de la ei de acasa.

    In afara de „infricoshatoarea” Tzapardel, mai are PSD-ALDE si alte „resurse umane” care sa ia una bucata pozitie fata de nesimtitii din UE care ne trateaza ca cetateni de mina a noua?

Lasă un răspuns