Dezbatere la Fundatie – 200 de ani de la nasterea lui Kogalniceanu

Fundația Europeană Titulescu împreună cu Centrul de Cercetare vă invită miercuri, 6 Septembrie 2017, ora 16:30 la dezbaterea:

„Simbolul unei generații: Mihail Kogălniceanu – 200 de ani de la nașterea sa.”

Cu alocuțiuni din partea:

Acad. Dan BERINDEI – Vicepreședinte al Fundației Europene Titulescu

Conf. univ. dr. Florentina NIȚU – Decan al Facultății de Istorie, Universitatea București

Dr. Constantin CORNEANU – Președinte al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președinte al Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr.47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

11 gânduri despre “Dezbatere la Fundatie – 200 de ani de la nasterea lui Kogalniceanu

  1. @Mircea Popescu: „La Departamentul de Stat este o luptă surdă între vechea gardă progresistă din timpul Administrației Obama care încearcă sî-și apere pozițiile și noul val conservator al Administrației Trump care dorește o altă direcție a politicii externe americane”

    Mi se pare foarte realist ce afirmati, deci foarte probabil, inclusiv actiuni de sabotare a lui Trump de loialisti obamezo-clintonisti. Ce ar putea fi mai rau pentru SUA decit sa isi piarda influenta acolo unde au investit masiv? Pentru ca rusii se afla inntr-un joc de contestare geopolitica, atacind si erodind permanent influenta americana in tarile din estul Europei, incepind cu Ungaria, unde urmeaza sa instaleze reactoare nucleare rusesti (la Packs). Eu am spus „contestare”, insa alti analisti spun ca Rusia fac „gherila geopolitica”.

    Ieri parca Lavrov afirma ca cererea Moldovei la ONU de a retrage trupele rusesti (altele decit cele pacificatioare, spune Moldova) este produsul de laborator al Occidentului care ar vrea „razboi” intre Rusia si Moldova. Unu, eu nu am stiut ca exista si alte trupe rusesti acolo in Moldova, altele decit trupele „de pace”. Daca sunt, pe ce baza sunt acolo? Doi, declaratia lui Lavorv vrea sa socheze, pentru ca un razboi intre Moldova si Rusia nu are sens, cred eu, pentru ca, daca ar fi , s-ar finaliza evident ca si in Georgia. Deci care este rostul decloaratiei ostile ale lui Lavrov la dresa Moldovei, si implicit a Romaniei?

    E clar ca rusii se „joaca” geopolitic in Moldova, si ca nu doresc sa negocieze nici un fel de retragere a trupelor lor, ci sa mentina acolo un focar de infectie internationala de pe urma caruia ei sa poata manipula.

    „Ce face Rusia este o gherilă geopolitică. Și-a dat seama că este în concurență cu Occidentul și că acesta este mai puternic”, așa că Vladimir Putin vrea să exploateze punctele vulnerabile din democrațiile europene, a atras al atenția.

    „Rusia poate foarte rar să creeze probleme în Occident, dar le poate pe exploata pe cele existente (…) Rusia folosește orice mijloace pe care le are la dispoziție (…) Nu există niciun aspect al societății ruse care să nu poată fi folosit de stat în scopuri proprii”, a spus Galeotti.

    El a susținut că statul rus utilizează uneori, în acest sens, inclusiv grupuri de crimă organizată, servicii secrete, media străine, agenții de propagandă, think-tank-uri, persoane individuale sau oligarhi „care din când în când acționează ca agenți ruși”.

    „Este vorba de o campanie care nu e clar coordonată de la centru. Rusia mizează (inclusiv) pe acțiuni individuale. Oamenii fac lucruri despre care cred că sunt pe placul Kremlinului (…) Dacă au succes, Kremlinul se poate implica și susține (…) Este dificil pentru noi, pentru că nu este un plan global”, ci există multe persoane sau instituții care desfășoară diverse acțiuni, a evidențiat Galeotti.”

    https://www.agerpres.ro/externe/2017/09/04/rusia-nu-pare-sa-aiba-ambitii-teritoriale-in-europa-dar-vrea-sa-o-demoralizeze-si-sa-o-divizeze-expert–13-55-10

  2. Ce credibilitate are Rusia pe plan international cind afirma ca actiunea de retorsiune a SUA recenta, consecinta a „purificarii” personalului diplomatic american la Moscova, este „huliganism statal”?

    Daca ar fi sa fim corecti, „huliganismul” a fost cererea Rusiei ca SUA sa isi retraga in 48 ore o mare parte din corpul lor diplomatic si de a avacua niste cladiri pe care diplomatii SUA le utilizau la Moscova. Foarte greu sa faci asta in doua zile, dar evident, eu au vrut ca americanii „sa danseze kazaciok”.

    Deci actiunea SUA nu este nici un fel de „huligansim” ci o actiune de retorsiune tipica in uzantele diplomatice pe care rusii o asteptau, Sigur ca pe ei i-a deranjat ca SUA au impus alte sanctiuni economice, si ele avind ca explicatie incercarile repetate ale Rusiei de a fi un „bad boy” pe plan global si regional.

    http://www.reuters.com/article/us-usa-russia-diplomacy-consulates/russia-says-u-s-actions-towards-its-consulates-are-state-hooliganism-idUSKCN1BF0WH

  3. „Ambasadorul SUA va avea marţi o întâlnire cu Tudorel Toader. Discuţiile, la cererea lui Hans Klemm/ Reacţia ministrului Justiţiei”

    Si nu era mai util sa aiba aceasta intilnire mai intai si pe urma sa declare SUA ca fiind „ingrijorate” de ceva ce nimeni nu prea stia la acea data?

    http://www.mediafax.ro/politic/ambasadorul-sua-va-avea-marti-o-intalnire-cu-tudorel-toader-discutiile-la-cererea-lui-hans-klemm-reactia-ministrului-justitiei-16715546

  4. Tergiversarea Brexit: Semnal de rau platnic sau de iesire de jure si ramanere de facto? Va trage Marea Britanie o mini-cortina de fier?

    Cea de-a treia runda de negocieri privind operationalizarea Brexitului s-a incheiat, joi, fara progrese notabile, scontate in graficul de iesire a Marii Britanii din UE, in 29 martie 2019. Bruxellesul a criticat sever repetarea de catre britanici a tacticii melcului pe calea negocierilor.

    Indeterminarea britanica pare sa aiba la origine lipsa de vointa politica. Insa efectul acestora, tergiversarea, incepe sa arunce noi umbre de indoiala asupra politicii reale urmarite de Londra, prin dubla sa manevra, geopolitica si geoeconomica, initiata cu mult spectacol si PR.

    Chiar vrea Marea Britanie sa iasa efectiv din UE? De ce a inceput negocierile cu intarziere de un an dupa referendumul de iesire, din iunie 2016? De ce, acum, bate pasul pe loc la negocieri, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, venind de fiecare data cu mainile goale?

    Dar, mai ales, de ce Marea Britanie vrea sa inchida povestea Brexit fara deznodamant si epilog, care se pare ca o lasa rece, si sa deschida o noua poveste, a post – Brexitului, singura de altfel care pare sa o arda si sa o intereseze? Sa incercam cateva raspunsuri rational – intuitive.

    Reactia lui Davis la criticile Comisiei Europene, pe care le-a etichetat “stupide”, poate fi un indiciu pentru abordarea psihologica si limitarea prestabilita a negocierilor. Ea poate insemna ca maruntisurile negociate, despre care partea britanica spune ca “exista lucruri pe care le-am realizat”, sunt “maximul” a ceea ce va oferi in cele trei domenii esentiale: factura Brexit, statutul imigrantilor și frontier interirlandeza.

    Neachitarea integrala a obligatiilor legale si compensatorii ale Marii Britanii ocazionate de Brexit, in extremis poate chiar achitarea unei cote derizorii din acestea, neindoielnic va friza si contura o filosofie de profitor si un statut de rau platonic. Adica exact cele doua caracteristici de neincredere de care oricine fuge pe piata afacerilor internationale.

    O nuanta de supralicitare a respingerii facturii Brexit, estimate intre 60 miliarde de euro (Juncker) si 100 miliarde de euro (rapoarte neconfirmate), se afla si in afirmatia ministrului britanic al comerţului internaţional, Liam Fox, care a susţinut, vineri, că Marea Britanie nu va accepta să fie „şantajată” pe aceasta tema de către UE.

    Dar, lovitura de teatru, sefa executivului britanic, Theresa May, a anticipat, potrivit dezvaluirii de duminica a The Sunday Times, că Marea Britanie va avea de plătit UE o sumă de până la 50 de miliarde de lire sterline (54,5 miliarde de euro) pentru angajamentele asumate înainte ca țara sa să decidă că părăsește blocul comunitar.

    Poza de politiciana “concesiva” si “concilianta” in care May s-a tras prin aceasta informatie neasteptata, contrazicand intransigenta ministrilor sai, este aparent perfecta. May va pune o primă ofertă financiară pe masa de la Bruxelles în octombrie, după congresul conservatorilor britanici, potrivit unei surse apropiate premierului.

    Aparenta concesie financiara a lui May va fi cel mai probabil menita sa ascunda inflexibilitatea fata de celelalte doua probleme, drepturile cetatenilor europeni si frontiera interirlandeza. Brexitul a facut vizibila tentatia UK, copiata de la SUA, ca prin politicile vizelor si frontierelor sa se izoleze de Europa, lidera Lumii Libere. Este un semnal de alarma ca etanseizarea geopolitica si geoeconomica ar putea fi o A Doua Cortina de Fier, cu contractii ale democratiei si drepturilor omului.

    Trecand peste ofertarea unei marfi in continua depreciere pe piata financiara, este de observat ca tot in octombrie britanicii spera sa inceapa discutiile despre viitoarele relatii intre Londra si Bruxelles. Este o minimalizare sau o scontare a infrangerii pozitiei de principiu a UE, cu doua faze procedurale succesive, negocierea Brexitului si post Brexitului, in care trecerea la faza urmatoare este posibila si admisibila dupa inchiderea fara litigii a celei precedente.

    Dupa stingerea celei mai vocale si mai instigative perioade anti-UE de dupa lansarea Brexitului, fapt ce a atras atentia asupra caracterului umoral al acestei politici (demarata de pe vremea lui Obama si, cred, la cererea fostului presedinte afroamerican), cand britanicii amenintau cu plecarea chiar si fara un acord de comert liber cu europenii, aceasta varianta extrema a ajuns pe nesimtite sa aiba cele mai mici sanse in prezent. Probabil ca britanicii au ajuns la o mai buna intelegere a realitatii ca ei sunt o parte care negociaza cu 27 de parti, asimetrie care da cea mai buna idée despre diferentele de riscuri si de pierderi.

    Insa, dupa parerea mea, pe britanici nu-i vor lasa americanii sa plece din UE fara mult ravnitul acord de comert liber. Practic, pe o cale sau alta si corporatiile americane vor beneficia de avantajele accesului britanicilor pe piata europeana. Dupa runda de negocieri britanico-europene de la Bruxelles, David Davis a plecat, vineri, la Washington, unde va prezenta viziunea post – Brexit a Londrei si va sustine un discurs in Camera de Comert a SUA.

  5. E .. Kogalniceanu ca Kogalniceanu da ce zicem de „micul Titulescu” ?!

    Ne îndreptăm cu paşi mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 şi de Venezuela în 2010[..]
    „Îmi pare rău pentru Mihai Tudose, dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este total neadevărat şi extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid şi calculat – când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipseste de populism latino-american, de ignoranţă şi neseriozitate!”

    Micul Tiriplici care a fost mare numa prin gratia altora si sigal PSD, cu nersuinare debiteaza demparca ar fi baut apa de la Raluca Turcan:
    Eu unul nu mai vreau nici CEX-uri cu aplauze furtunoase, nici lideri care să mimeze iubirea poporului. (adev.ro/ovpjdp) Asta a uita cum si-a lansat candidatura ?!! Cam megalomanica.. (eram si eu pe acolo…)

    Sunt oameni care au votat PSD-ALDE, dar care acum sunt foarte dezamăgiţi.Eu sunt printre ei.
    (adev.arul de mai sus ) Si eu ca te-am votat pe tine hahalera! te-[ma facut primministru cu votu meu si tu ai demisonat din fruntea Partidului si apoi a guvernului!

    – nu există opoziție. Singurele idei economice de la PNL sunt chiar mai de stânga decât cele ale PSD. Iar actualul PSD pe care am încercat să îl fac un partid de centru, modern, a ajuns să promoveze politici care mai există doar în Venezuela.
    – nu s-a mai produs nimic în plus, sunt doar măsuri economice total greșite. Nu există oameni care să știe ce să facă în educație, agricultură, economie sau alte domenii.
    – noi considerăm că cel mai mare pericol pentru România îl reprezintă demagogia. Povestea că putem la nesfârșit să mărim cheltuielile, să reducem veniturile, că putem să dăm bani la toată lumea… este o poveste pe care Dragnea a lansat-o pe model latino-american, model falimentar.
    – direcția în care merge țara este greșită. Anul 2017 poate să semene cu 2009 dacă mai împărțim bani pe care nu îi avem.
    – vrem să facem politică altfel și să arătăm că se poate construi pentru România așa cum am construit în 2012, 2015 o societate echilibrată. Nu luptăm cu Soros, bănci pentru a ascunde incapacitatea noastră.
    ( https://www.dcnews.ro/victor-ponta-pro-romania-anun-ul-zilei-despre-noul-sau-partid-live-text_556693.html )

    E clar . Inaltul Tiriplici a auzit vocea Stapanului si a zbierat ” ‘traiti! Saru mana nasu!” si iute iute face partid.
    Si mai este ceva ca o marturisire : „PSD pe care am încercat să îl fac un partid de centru, modern” este prea de stanga.
    Asa se explica si de ce a ordonat reprimarea celor care erau contra gazelor de fracturare si altele.
    Apropos .. da de ce a dat licenta de exploatare ptr Rovina? V Rise Porject Omul care a ascuns aurul din Hunedoara în Insulele Virgine ? Citez irma offshore a obţinut anul trecut licenţa de exploatare minieră la Rovina, judeţul Hunedoara, magnatul Jean Claude Gandur fiind cel care a înfiinţat-o prin avocaţii panamezi de la Mossack Fonseca. Elveţianul s-a îmbogăţit tranzacţionând resurse naturale prin cele mai vulnerabile zone ale planetei, în ţări precum Nigeria, Congo, Gabon, Costa de Fildeş sau Irak:, afectate grav de războaie şi corupţie.

    A da. Treba sa fi zevzec sa mai speri ca ast inalt tiriplici va mai fi om politic. El a castigat voturile nuca Ponta Viorel inVictor ci ca președinte al Partidul Social Democrat . Poate i-o fi zis dna ma-sa ca e dsteot si frumos, poate i-ro fi zis sotile ca e si potent insa el personal in calitate de politician este o NULITATE! Mai rau, este o9 nulitate nefiabila, un fugar, unu care „trage la fit”, un duplicitar o HAHALERA!
    Si cam post. Asta crede ca va primi voturile antipsdistilor?!

  6. Motanu incaltat scria ceva cam aiuristicdespre pensia pilon 2. Raluca Curcan cu intigenta caracteristica zicea ceva din care se intelegea ca Pilonu 2 ar fi volunatr samd etc si ca Cel Rau vrea sa fure banii …
    Ia sa ne aducem aminte ce este si ce se vrea Pilonu 2 :


    Pensia privată obligatorie
    (sau Pilonul II), a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.
    [………………………………………..]
    Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În anul 2015, acest procent este de 5%.
    https://www.certinvestpensii.ro/pilonul-2/

    (Sursa zic ca ar fi sigura – gagii vor sa faca contracte pentru pensii facultative administrate privat. Adica daca ai bani si vrei o pensie mai mare cotizezi voluntar … )

    Deci Pilonul 2 este o deflacare din Pilonul 1 care defalcare este data spre administrare si fructificare catre niste privati – capital strain – si care deocamdat castiga bani buni prin taxe de adminstrare .. Propunerea (cam nechibzuita se pare)_ a ministrului Misa inseamna ca administratorii vor pierde aproximativ un sfert din veniturile pe care le realizeaza acum.
    „Corectia” Dragnea inseamna ca fondurile de administrare vor pierde jumătate din veniturile pe care le au acum.

    Si veniturile romanilor?
    Dar voi credeti ca chiar ii pasa cuiva? Eu si altii am plait +2% -pentru pesnie suplimentara. Care pesnie suplimenatra bre?!

    Toata discutia este ca admnisntratorii sa castige cat mia mult! Asta in conditiile in care platile se fac catre fondul gnl de pensii si din ele se ia o cota care se trimite catre adminsitratori …. care ptr efortul de a primi banii in conturi ia un comision de 2,5%!

  7. Singura personalitate, care a fost implicată în cele trei mari evenimente din istoria noastră: Revoluția de la 1848, Unirea și Reformele lui Cuza, Independența României!
    În Iași, se află Casa Memorială a lui Mihail Kogălniceanu, unde , pe vremea studenției mele, se țineau concerte de muzică de cameră ( sper ca această tradiție să mai existe), în Cimitirul ,,Eternitate”,de pe colina Tătărași, se află imensul cavou al familiei Kogălniceanu, iar în fața Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” este statuia marelui om politic și de cultură, realizată în anul 1911 de Raffaelo Romanelli , cel ce a realizat și statuia lui Cuza din Iași.

  8. Nu pot sa nu salut cu toata insufletirea aniversarea marelui om politic si diplomat Mihail Kogalniceanu la care,din nefericire nu am putut participa,datorita anuntarii ei,poate,in ultimul moment.Dar lista vorbitorilor si inalta dvs.participare,in calitate de coordonator reprezinta garantii pentru reusita manifestarii.Un stralucit exponent al filosofiei politice britanice,Edmund Burke spunea ca popoarele care nu au privit niciodata inspre stramosii lor nu-si vor ridica niciodata privile spre posteritate.Sa reflectam la aceste aprecieri in anul aniversar care se apropie,dand prinosul ce li se cuvine tuturor celor care au faurit,prin opera sau jertfa lor,cea mai stralucita infaptuire a natuinii noastre,in ciuda vicisitudinilor,pe care,vai !,istoria,deseori nedreapta,ni le-a pus in cale.

Lasă un răspuns