A inceput Festivalul George Enescu

Aseara, a avut loc deschiderea oficiala a editiei din acest an a Festivalului George Enescu. In seria Mari orchestre ale lumii, la Sala mare a Palatului, Vladimir Jurowski – cel care este si director executiv al Festivalului – a dirijat varianta concert a operei „Oedipe”, a lui George Enescu. Pentru deschiderea Festivalului, a venit la Bucuresti London Philarmonic Orchestra. Corul Filarmonicii si Corul de copii Radio, impreuna cu interpretii, intr-o ambianta scenografica speciala, au oferit o reprezentatie de exceptie. Am remarcat, in special, interpretarea baritonului Paul Gay ( Oedipe) si cea a mezzosopranei Ildiko Komlosi (Sfinxul). Iar din libret am retinut raspunsul lui Oedipe la intrebarea Sfinxului: „omul e superior destinului”. Intr-un fel, tema lui Camus din „Mitul lui Sisif”.

Deci, un inceput bun. Parerea mea…

PS 1 Sa nu ma intrebati ce oficiali romani au participat. Nu m-am uitat cu atentie. Banuiesc ca au fost. Din moment ce guvernul a platit si in acest an 33 de milioane de lei…

PS 2 Adaug si o poza, din final, cand dirijorul Jurowski, raspunzand aplauzelor, ridica deasupra capului partitura lui Oedipe, pentru a saluta opera lui Enescu.

FullSizeRender 4.jpg

13 gânduri despre “A inceput Festivalul George Enescu

  1. Aflu că feblețea mea, Gabriel Liiceanu, a rostit într-o emisiune din 31 iulie 2017, la DIGI 24, următoarele: „Putem să ni-l imaginăm pe Iisus într-un Mercedes? ” Nu, nu putem… așa, în principiu… dar dacă ne gândim că un filozof, adică unul care trăiește în aburul înalt al ideilor, desprins cu totul de cele pământești și impure, în speță exact acel filozof care pune retorica întrebare, coboară când dintr-un ALFA ROMEO, pe care îl alintă MARCELLO, când dintr-un BMW, pe care l-a botezat Siegfried, când din avionul prezidențial utilizat pe post de taxi ( 10 000 de dolari cursa) , ca să-și poată plimba dânsul- îngândurat și bosumflat, ca de obicei- slipul bun, de duminică, pe plaja privată de la Neptun, mirosind a lavandă de la Roger&Gallet, uns din abundență cu creme de corp de la Molton Brown peste care a adăugat un castronel de Carolina Herrera sau Bois d’Argent de la Dior pe mochetuța de pe piept, ei bine, când mă gândesc eu la toate astea, mai că nu știu ce să răspund…

  2. MULȚUMIRI ! Da, « omul e superior destinului ! » Voi demonstra curând legatura dintre reflexivitatea gîndire-realitate si reflexivitatea praxiologie-CONȘTIINȚĂ….Camus ne avertizase și asupra faptului că după bine și rău nu mai știm ce e bine și ce e rău….Impresionant că Enescu a integrat asta…., și mai impresionant că Brâncuși intervine și el decisiv și conchide că pentru a rezolva dilemele lumii, integrarea nu e posibilă fără extensia inițială a derivărilor ( « Dilemele se rezolva prin unificarea contrariilor » )

    Consonant, dupa “disonanta” de mai sus, de pe blogul lui “nydla” redau un citat din “Mitul lui Sisif” de Albert Camus :
    „S-a înţeles, fără îndoială, că Sisif este eroul absurd, atât prin pasiunile, cât şi prin chinul său. Dispreţul faţă de zei, ura faţă de moarte şi pasiunea pentru viaţă i-au adus acel supliciu de nespus al fiinţei care se străduieşte în vederea a ceva ce nu va fi niciodată terminat. E preţul care trebuie plătit pentru pasiunile de pe acest pământ. […] Sisif mă interesează în timpul acestei întoarceri, a acestei pauze. O faţă care trudeşte atât de aproape de piatră s-a schimbat ea însăşi în piatră! Îl văd pe acest om cum coboară cu pasul greoi, dar măsurat, către chinul său fără de sfârşit. Ceasul acesta, care este ca o respiraţie şi care revine tot atât de sigur ca şi nefericirea lui, este CEASUL CONȘTIINȚEI. În fiecare din aceste clipe când părăseşte înălţimile, coborând pas cu pas către vizuinile zeilor, este superior destinului său. E mai puternic decât stânca lui”.

  3. Un articol ce pune punctul pe „i” într-un moment în care românii încep să -şi dea seama că americanii pe care i-am aşteptat încă de pe timpul bunicilor noştri nu sunt deloc la înălţimea aşteptărilor noastre şi la propriu şi la figurat ! Ii-am aşteptat vreme de vreo şase decenii ca să ne dăm seama , cu o revoltă ce aduce aminte de enervarea unei doamne mai în vârstă , stupefiată de faptul că una scrie pe gard ( PU-A) şi alta a găsit înăuntru : un depozit de lemne de foc ! Cam aşa am păţit şi noi, iar Preşedintele Trump nu ştie, sau nu-şi dă seama că aceste acţiuni nediplomatice, ca să nu le spun direct pe nume, ale acestui ambasador uitat în post în România, aduc prejudicii enorme Americii pe care-o tot aşteptăm noi ( nu ei, alde Pipidi, cu toată şleahta de sorosişti cumpăraţi în vrac), dar cu asemenea lobyşti ordinari ( să nu ştie Trump că la Ambasada SUA din România n-a avut nici un vot în favoarea sa, prin grija şi mânăreala acestui sorosist ?!), ne pierde de clienţi, cum se spune în limbajul cel mai cunoscut lor ?? P.S Domnul Tăriceanu nu exprimă decât opiniile românilor , dar nivelul de la care o face, în calitate de Preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru diplomaţia americană : e un fel de a-ţi arunca partenerul în braţele amantului, ca să folosim un limbaj mai cunoscut. Dar oare să fie acest Klemm un pion atât de important pentru SUA, nu mai găsesc ei un ovreiaş mai puţin obraznic, şi mai diplomat decât acesta ? Nu mai ştiu înainte de lovitura din ’89, dar după, absolut toţi trimişii SUA în România au fost aleşi nu pe sprânceană, ci pe alte criterii, dar toţi de acelaşi neam !) . Vorba lui Nenea : Coincidenţă, coincidenţă, dar nici chiar aşa !

  4. # ALTFEL, CU VICTOR PONTA ȘI CU ÎNCĂ DOI

    MOTTO: „Fostul prim-ministru şi şef al PSD Victor Ponta şi-a anunţat duminică înscrierea în partidul Pro România, condus de Daniel Constantin, atacând dur actuala conducere a PSD şi pe Liviu Dragnea, pe care l-a acuzat că a confiscat partidul. El a spus că s-au făcut eforturi ca să fie împiedicată această lansare”( STIRILE PRO TV.ro, 3 septembrie 2017)
    …………………………………………………………………………………………………………………….
    Cine o fi făcut, Victor Ponta, EFORTURI CA SĂ NU VĂ LANSAȚI? Pentru ce să VĂ BOICOTEZE?

    Am ascultat – nu integral, e-adevărat – triconferința voastră de presă… platforma # ALTFEL , prezentată pe trei voci, a fost atât de împănată cu truisme, bla-bla-uri și Valeriu Steriu la pachet, încât mi s-a părut de-o înfiorătoare tristețe… Când Victor Ponta zice că îi e teamă că PÂNĂ LA URMĂ VOR FI PREA MULȚI în ghiveciul ăsta politic mă gândesc cum ne asigura dânsul că moțiunea împotriva lui Grindeanu nu va trece… tot din cauză că ERAU PREA MULȚI contra …dar, apropo de Grindeanu, mi l-am amintit pe acesta, acum câteva zile, cumințit, ca o apă de gură călie , cu un vag miros de pepermint, destăinuindu-ne că a avut o discuție caldă cu Liviu Dragnea care a avut o atitudine „părintească”.

    Ce pot să spun…„țăranul ” cu șosetele albe vârâte în sandale a jucat bine cartea asta și Grindeanu, cumințit și înțelepțit brusc, s-a întors cu codița bleagă între picioare, cu organizație cu tot, la partidul-mumă.

    O conferință de presă cu Ponta miștocărindu-l pe „țăran” și Daniel Constantin criticându-l pe Tăriceanu… asta a fost… majoritatea „zicerilor” celor doi au exprimat o gamă largă de frustrări STRICT personale, ambalate, neglijent de tot, în plasa cu găuri largi a unor idei generale și care să dea bine la public… Niciodată, nu numai la PSD dar nici la alte partide, nu a existat această revărsare de umori ale unor foști lider cu referință la actualii lideri… În oglindă, Liviu Dragnea strânge din dinți și se abține de la aprecieri grosolane… iar Călin Popescu Tăriceanu a închis capitolul … Pe termen lung, în mod normal, acest tip de prudență ar trebui să fie câștigătoare, iar nu flecăreala din arsura la ficați.

    Cred că proiectul lui Victor Ponta – căci doar al lui este, așa cum proiectul „ # REZISTENȚA LUI GRINDEANU” nu a fost al lui Grindeanu , acela neavând suflu pentru așa ceva, este un proiect avortat. Din punct de vedere al comunicării publice Ponta Victor a făcut toate greșelile posibile :

    1.A întârziat, nepermis de mult, noua construcție… de aceea, publicul s-a plictisit de film înainte ca acesta să înceapă … De ce așa târziu? Astăzi, cu un cinism care mi-a făcut rău, fostul premier a explicat cum „unii” din PSD i-au spus să mai aibă răbdare , să mai aștepte, că Liviu Dragnea… va PLECA… Unde să plece? la închisoare, desigur… se înțelege bine din fraza veselă a limbutului „rebel fără cauză”… toate aluziile la Don Livio , la Brazilia, la Pablo Escobar, aruncate pe piață de fostul premier au pregătit terenul pentru acest deznodământ… rar mi-a fost dat să văd , totuși, ceva atât de mizerabil venind din partea unuia care, pe 16 iulie 2015, demisionar pe Facebook din funcția de președinte de partid și cu piciorul în ghips, rostea apăsat aceste cuvinte: „…eu pot să vă garantez un singur lucru: că și peste o săptămână, și peste o lună și peste un an și peste zece, o sa fim prieteni, colegi și o sa ne batem pentru PSD”.

    2.Enormul lui avânt de „ctitor” vine după eșecul major al „aventurii Grindeanu” , un eșec „la vedere” și care n-a putut fi „împachetat” căci Sorin Grindeanu a recunoscut implicit, prin „recumințire” și „reînregimentare” în urma discursului „părintesc” al lui Dragnea Liviu, că a greșit acceptând „amantlâcul” cu Victor și că-i mai bine să plece consul într-o țară îndepărtată decât să se înscrie în imaturul partid PRO ROMÂNIA… O fi el tânăr, Sorin Grindeanu, dar nici chiar atât de tânăr nu este, încât să nu vadă diferența dintre cele două opțiuni…

    3.Indiferent cât ar insista Ponta Victor să ne convingă că partidul l-a dat afară, iar nu că el a făcut TOATE EFORTURILE POSIBILE ca să fie exclus, adică ghidușii care nu aveau nimic de-a face cu „exercițiul democratic ” sau cu „libertatea de exprimare” reprimată dureros de tiranul cu șosete albe și sandale , oricât s-a străduit dânsul pentru imaginea asta , spun, de la noi s-a văzut invers… Și asta pentru că și Liviu Pleșoianu, de exemplu, a avut destul destule atitudini critice la adresa conducerii PSD, dar e în continuare în partid și cred că va mai fi… diferența este că la Liviu Pleșoianu BUNA INTENȚIE și GRIJA de a nu fi distructiv sunt evidente.

    4.Puținătatea celor care au venit către această nouă construcție vorbește despre neîncrederea- firescă, de altfel- în Victor Ponta. Să te înscrii într-un partid ca să deschizi, cu fesele țâțâind, în fiecare dimineață, pagina de FACEBOOK a liderului, neștiind dacă mai este președintele partidului tău sau peste noapte și-a dat demisia, este, totuși, o opțiune destul de riscantă … sigur, Valeriu Steriu, un om de înalt caracter, cel care a „îmbarcat” defunctul UNPR pe transatlanticul lui Băsescu, și pe care fostul premier ni l-a prezentat ca fiind „ un prieten” , nu mă îndoiesc că va face pasul… după atâtea jocuri , și murdare, și stupide, ăla chiar că nu mai are nimic de pierdut… poate și „prietenul” Bogdan Diaconu, cel care a fost înregistrat pe când se plângea de labilitatea psihică excesivă a lui Victor , poate, zic, își va găsi și el un loc în noua arhitectură de partid.

    5.Conferința de presă , care trebuia să ne rupă gura, a fost programată duminică, la ora cinci după-amiază… nu știu a cui a fost această fantezie… să te vâri singur într-un unghi mort , la o oră când o parte dintre cetățeni se odihnesc, o parte înjură traficul la întoarcerea de la mare sau de la munte, iar o altă parte plimbă libelule în Piața Victoriei, înjurând guvernul, nu cred că este cea mai înțeleaptă alegere… E drept că televiziunile s-au bucurat că mai au și ele un divertisment, ceva, că de-atâtea materiale sensibile cu apucăturile creștinești ale lui Pomohaci erau cât pe ce să facă diabet…
    ……………………………………………………………………………………
    Și , în fine, se pune întrebarea: dacă, prin absurd, partidulețul ăncropit astăzi ar reuși să-și facă grup parlamentar, PE CINE VA SPRIJINI? Puterea- PSD+ALDE ? Sau Opoziția – PNL+USR+PMP? Ambele variante de susținere ar fi catastrofale pentru noua formațiune, în ochii publicului…
    …………………………………………………………………………………….
    P.S. Totuși, Victor Ponta a punctat decisiv măcar într-o privință: REVISTA 22 îl citează cu părintească afecțiune . Pentru că, în sfârșit, el e „ băiatul bun” , care-l dă în gât pe Escobarul cel rău.

    În subsolul paginii ni se explică : „Pablo Emilio Escobar Gaviria (n. 1 decembrie 1949 – d. 2 decembrie 1993) a fost un CELEBRU BARON al drogurilor columbian, care la apogeul carierei sale deținea 80% din traficul de cocaină din SUA. Supranumit „Regele Cocainei ”, el a fost CEL MAI BOGAT CRIMINAL DIN ISTORIE , cu o avere netă cunoscută estimată la 30 de miliarde de dolari (în anii 1990) și aproximativ 100 de miliarde de dolari dacă sunt incluși și BANII ASCUNȘI PRIN DIFERITE LOCURI din Columbia. (n.n).” Transparent, nu?

    Bravo, Victore! Nu te îngrijora, noi știm că tu niciodată, dar niciodată n-ai face vreun gest împotriva partidului care, nu-i așa? ȚI-A OFERIT ATÂTEA!

    • Deh, cine ştie care-i adevăratul scop al acestei reabilitări ?! S-ar putea ca Grindeanu să regrete ce a făcut şi să-i dea în gît pe cei care l-au forţat s-o facă ! În acele zile era clar că Grindeanu acţiona sub impuls străin (de intenţiile lui ,cel puţin!) luând decizii de om nebun ! Eu am încredere în puterea lui de revenire la normal şi apoi e bine să ştim cît mai multe despre oculta care conduce de peste 27 de ani România, din umbra ambasadelor şi a serviciilor speciale !P.S. Cel mai urgent ar trebui reintrodusă în Codul Penal pedeapsa cu moartea, ca să ştie toţi ce-i aşteaptă şi să procedeze în consecinţă : ori se dau pe brazdă, ori se cară ! Cît mai au timp ! Să nu-i avem pe conştiinţă !

  5. Asta ați ascultat ieri, în programul festivalului, domnule profesor? Am auzit la radio… nu știu dacă am reținut bine, dar cred că despre acest preludiu era vorba … Ce bucurie pentru dumnevoastră…

Lasă un răspuns