Reuniunea anuala a diplomatiei romane.

M-am bucurat sa particip astazi la deschiderea oficiala a Reuniunii anuale a diplomatilor romani, traditie care a pornit in 2004 si care aduce la Bucuresti ambasadorii romani si principalii functionari romani din institutii internationale.

Am ascultat doua prezentari pe care le-au facut presedintii Camerelor – Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea si o foarte elaborata prezentare a obiectivelor si directiilor de actiune in politica externa romaneasca pentru perioada urmatoare.

2017.08.29_tm_radr_mae3845.jpg

48 de gânduri despre “Reuniunea anuala a diplomatiei romane.

  1. De prin presa adunate Locul unde intlectualii s-au intalnit cu hotii

    Compania Naţională a Uraniului este o entitate aflată sub coordonarea Ministerului Energie care exploatează rezervele de uraniu ale Romaniei. De caţiva ani, CNU se află pe marginea prăpastiei, in primăvara acestui an minerii declanşand un conflict de muncă din cauza faptului că nu işi mai primiseră salariile de trei luni de zile. Cum a ajuns CNU in această situaţie? Compania nu are voie să vandă uraniu romanesc in afara ţării, singurii ei clienţi fiind Nuclearelectrica (SNN) şi Rezervele de Stat. Problema este că de la finalul lui 2015, Nuclearelectrica nu a mai cumpărat nici măcar un gram de uraniu romanesc, compania motivand rezilierea contractului prin faptul că CNU nu şi-a indeplinit obligaţiile contractuale, dar şi prin preţul mai mic oferit de o altă firmă.

    Aşa am ajuns să importăm uraniu de la Cameco Inc. SUA . Ceea ce este mai ciudat este faptul că această companie a fost calificată de SNN incă din anul 2008, „pentru a gestiona riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor sau faţă de o insuficienţă in materia primă necesară, aşa cum se intamplă in prezent„.

    In traducerea liberă inseamnă că in 2008, SNN a calificat o firmă străină pentru a livra uraniului pentru Cernavodă pentru a-şi reduce dependenţa de o companie romanească, deşi ambele au fost gandite să funcţioneze impreună intr-un sistem integrat de extragere, prelucrare şi utilizare a uraniului. Anul trecut, Ministerul Energie, in subordinea căruia se află şi CNU, dar şi SNN, a trimis corpul de control la Nuclearelectrica pentru a verifica cum s-a ajuns in această situaţie aberantă. La momentul respectiv, cei de la Nuclearelectrica au spus că au decis să incheie contracte pe termen scurt, respectiv pe şase luni, cu cei de la Cameco pentru a da posibilitatea CNU de a implementa măsurile de redresare, care ar conduce la menţinerea ciclului integrat, astfel incacat şi CNU să poată participa la o licitaţie pentru incheierea unui contract pe termen lung (4 ani).

    http://evz.ro/producem-uraniu-nuclearelectrica-canadian.html

    ai ba Bizoane cu intelctualii, ba?
    Pai ce sa am : riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor in cazul asta era camk ca riscul de a fi dependent de ce iti gateste nevasta … Risc ceva mia acceptabil decat 7-9 lei ptr o ciorba in piata Minis ! Pricepeti ? Trebe sa fii teleptual sa iti inchipui ca este mia sigur furnizorele din Ca ne va pas decat ala din tara ta!

    Deci in 2008, SNN a calificat o firmă străină pentru a livra uraniului pentru Cernavodă pentru a-şi reduce dependenţa de o companie romanească . Si ce a urmat?

    Prin HG 1.009/2009, stocul de concentrate tehnice de uraniu constituit la Feldioara în perioada 1993-2008 a fost transmis fără plată din proprietatea privată a statului în patrimoniul CNU. În schimb, contravaloarea concentratelor tehnice de uraniu devenea obligație bugetară pentru companie, de virat la bugetul de stat, la nivelul prețului stabilit pentru concentratul de uraniu în diuranat de sodiu, transferat anterior. „Informațiile cu privire la cantitatea și valoarea stocului de uraniu nu pot fi menționate”, se menționa în nota de fundamentare a HG.
    Într-un control derulat în 2012, Curtea de Conturi a constatat că CNU a constituit și virat eronat la bugetul de stat obligațiile aferente contravalorii concentratelor tehnice de uraniu transmise fără plată, din domeniul privat al statului în patrimoniul companiei, respectiv la un nivel inferior valorii cu care s-a făcut descărcarea din gestiune, fapt ce a condus la diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 51,263 milioane lei. Curtea de Conturi a dispus plata diferenței de către CNU. Compania a contestat decizia Curții în justiție. În noiembrie anul trecut, CNU a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție.

    Urmare a acestei decizii, CNU a fost nevoită să recalculeze prețul pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu livrate Nuclearelectrica, astfel încât acesta să acopere atât obligația bugetară prevăzută de HG 1009/2009, conform modului de calcul reglementat, cât și costurile de obținere a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu din prelucrarea concentratelor de U3O8.
    Până la punerea în aplicare a deciziei irevocabile a ÎCCJ, ponderea obligației la bugetul de stat din prețul de vânzare către SNN a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, a fost de 10%, comparativ cu 80% după aplicarea acesteia. În cadrul negocierilor cu SNN nu s-a ajuns la consens privind acceptarea noului preț, astfel că, CNU SA s-a aflat în imposibilitate de a mai livra marfa la prețul din contract, care nu acoperă obligațiile la bugetul de stat și costurile de producție. În aceste condiții SNN a reziliat contractul cu CNU SA„, arată compania.
    Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ce-urmeaza-pentru-compania-nationala-a-uraniului-inchidere-insolventa-privatizare-sau-fuziune-cu-nuclearelectrica-15395752

    Deci cam asa – rezerva de stat a fost transmisa fără plată insa „contravaloarea concentratelor tehnice de uraniu devenea obligație bugetară pentru companie, de virat la bugetul de stat” adica fara plata acu’ da’ in rate mai tarziu

    Compania Naţională a Uraniului (CNU) este o altă companie de stat din energie aflată în colaps. Societatea este singurul producător de uraniu din Europa şi furniza materia primă pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă. Aceasta a ajuns în criză după ce a pierdut un proces cu Curtea de Conturi şi a fost obligată în justiţie să plătească o serie de sume. În total, au fost calculate provizioane în valoare de 125,7 milioane de lei, astfel că societatea a înregistrat în 2015 pierderi de 138 de milioane de lei. Din cauza provizioanelor, societatea a fost forţată să crească preţul concentratului de uraniu pe care îl livra către Nuclearelectrica, singurul său client. Iar din cauza majorării de preţ, Nuclearelectrica a semnat un contract cu societatea Cameco, din Canada. Mina de uraniu de la Crucea, din judeţul Suceava, este aproape epuizată, iar CNU ar trebui să deschidă o nouă exploatare, în judeţul Neamţ, unde a fost descoperit un zăcământ important. Însă investiţia este una de mare valoare, cu termen de realizare de câţiva ani. De asemenea, din cadrul CNU au dispărut efectiv două fabrici de la Feldioara, în judeţul Braşov, care nu mai există fizic pe amplasament, dar care apar în continuare în acte. Gelu Mărăcineanu, directorul general al CNU până de curând, a declarat că prejudiciul este de 47 de milioane de dolari. Pentru a repara cât de cât situaţia, Ministerul Energiei propune acordarea unui ajutor de stat de 62 de milioane de lei companiei. Condiţia este ca, în termen de şase luni, societatea să depună un plan de restructurare. În caz contrar, va trebui să restituie ajutorul. Împrumutul se va acorda după ce va fi aprobat de Comisia Europeană şi va fi livrat în două tranşe: 47,2 milioane de lei şi 14,8 milioane de lei. Banii vor proveni din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Această soluţie a fost încercată în 2015 şi cu Complexul Energetic Hunedoara.

    Citeste mai mult: adev.ro/oe4aig

    Nuclearelectrica a încheiat în 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de UO2 cu Compania Nationala a Uraniului pentru o perioadă de 36 de luni la un preț de 475 lei/kg UO2, preț ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situații justificate. Timp de 2 ani, CNU a livrat, conform contractului, UO2 la prețul negociat de 475 lei/kg UO2. În noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la prețul negociat și agreat cu SNN de 475 lei/kg și a pus în vederea SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015. Din punct de vedere al asigurării funcționarii FCN Pitești și operării CNE Cernavodă în condiții sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare și a clauzelor contractuale, reprezintă un risc major în continuarea funcționarii FCN Pitești și operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care SNN, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă și cu respectarea condițiilor legale, precizează reprezentanții Nuclearelectrica. Din punct de vedere economico-financiar, prețul ofertat de CNU a fost mult peste prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract între SNN și CNU în anul 2014, adică un preț de 840 lei/kg UO2, imposibil de susținut financiar de SNN, care este o companie listată pe piață de capital, care respectă legislația aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar și legal în acest context.
    [………………….]

    Compania Națională a Uraniului (CNU), singurul producător de uraniu din România, a intrat într-un proces de curățare internă și restructurare, fiind anunțate disponibilizări colective. Se discută că 700 din cei 1.200 de angajați să fie disponibilizați în acest an. Din 2011, compania de stat nu a mai primit subvenții, exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat au fost oprite. Iar proiectul privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grinties, județul Neamț este blocat. Ministerul Energiei vrea să păstrarea întreg ciclu nuclear în România, prin restructurarea CNU, având în intenție deschiderea de noi exploatări de uraniu.”Este o situaţie delicată la CNU pe care sperăm să reuşim să o gestionăm. Încă există o relaţie cu Nuclearelectrica pe anumite segmente, dar toate aceste relaţii trebuie să respecte principiul comercialului’, a declarat recent Corina Popescu, Secretar de Stat în Minsiterul Energiei. Potrivit declarațiilor directorului general al Companiei Naționale a Uraniului, Gelu Mărăcineanu, în aprilie au fost transmise către DNA trei sesizări penale. Prima vizează dispariția unor utilaje și echipamente din cadrul fabricilor pe care le deține CNU la Feldioara pentru prepararea și rafinarea uraniului. O altă plângere se referă la obligarea companiei să vândă doxid de uraniu la un preț mic, sub costuri, pe termen lung, către Nuclearelectrica. Mărăcineanu susține că deciziile ca CNU să vândă la prețuri sub costuri erau luate la nivelul Consiliilor de Administrație ale companiei. Cea de-a treia plângere penală a fost făcută pentru achiziții de piese la preț supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la circa 2 milioane de lei.

    Cititi mai multe pe http://www.investenergy.ro/nuclearelectrica-cnu-decizii-de-business-versus-patriotism-pagubos-cnu-competitie-cu-firma-canadiana-sa-redevina-furnizor-pentru-centrala-de-la-cernavoda/

    S-ar putea sa fie si alte implicatii:

    Din 2009 exista o prevedere prin care pretul uraniului nu putea fi inregistrat in contabilitate mai mic decat pretul de productie. Si, desi pretul de extractie si transport era in jur de 200 de lei per kg, Compania Nationala a Uraniului a incercat sa fenteze ani de zile bugetul statului cu o suma de 1,94 de lei pe kilogram.

    Gelu Maracineanu, director general CNU: Aceasta obligatie bugetara crestea foarte mult si trebuia sa fie inclusa in fundamentarea pretului catre Nuclearelectrica. CNU nu a tinut cont de aceste prevederi. In loc sa viram la bugetul de stat 200 sau 300 de lei, viram doar un leu si 94 si banii aia ramaneau in companie. A fost un furt in buzunarul statului roman, da, un furt care insumat inseamna aproape 250 de milioane de lei.

    Acest lucru nu putea fi facut doar de conducerea executiva a companiei. Acest lucru a fost insusit si aprobat atat de conducerea administrative cat si de Ministerul Energiei prin reprezentantii care s-au implicat direct- din 2010 pana 2015 Toti ministri din perioada 2010-2015 au inchis ochii la modul in care bugetul statului a fost prejudiciat. Uraniul era vandut la Nuclear Elctrica sub pretul de cost. Ultimul contract a fost prelungit in ianuarie 2014 la presiunile ministrului de atunci si ale secretarului de stat Daniel Andronache.

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/rezervele-de-uraniu-pe-care-romania-e-incapabila-sa-le-exploateze-de-30-de-ani-cum-s-au-furat-250-de-mil-lei-de-la-stat.html

    Combustibil ieftin , pret mai mic pentru baietii destepti!

    Si stati ca nu e tot!

    Mai mult, România este singura țară din Europa de Sud-Est care deține o fabrică care produce apă grea și supergrea de înaltă calitate. Instalaţiile din cadrul sucursalei ROMAG-Prod produc cea mai pură apă grea de uz nuclear din lume, de concentraţii izotopice 99,80 – 99,99%. Circa un sfert din producţia uzinei este livrată în Canada, Coreea de Sud, China, Germania şi SUA, restul mergând la Cernavodă. În domeniul producției de apă grea, alte țări apreciate sunt Canada, Norvegia și India
    http://evz.ro/cum-va-arata-romania-nucleara-peste-20-de-ani-839711.html

    Bine-nteles si asta este falimentara!!

    Si intelectualimea (ca sa rimeze cu p*limea) o da cu energia regenrabila …
    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/rezervele-de-uraniu-pe-care-romania-e-incapabila-sa-le-exploateze-de-30-de-ani-cum-s-au-furat-250-de-mil-lei-de-la-stat.html

  2. Bun, astia de la Hotnews au conducta directa la Ambasada SUA publicind primii ca ultima-numita si-a exprimat ingrijorarea:

    „Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar”, arata Ambasada SUA la Bucuresti, intr-un comunicat, ca reactie la propunerile de modificare a legilor justitiei prezentate de ministrul Tudorel Toader.”

    Daca Ambasada SUA o sa isi exprime ingrijorarea pentru toate dezbaterile democratice din Romania, sugerez sa lasam Ambasada sa le medieze pe toate, eventual prin presa. Nici macar nu au aparut proiectele de lege (de ce domnule Toader?), si toti au inceput sa se certe. Pentru binele/raul carui popor sunt aceste proiecte de lege?

    Bun, si in SUA s-au dat legi controversate, s-au facut miscari politice controversate in Justitie, si dl. Maior nu se arata ingrijorat mai mult decit intrebarile despre modul in case a sezut pe canapeaua prietenului sau cind nu a spus nimic ilegal, imoral si tocmai de acceea nu o sa expliciteze o evidentza care nu ncesita intrebarile greoaie, greu de inteles, ale Comisiei Parlamentare de Pus Intrebari.

    Daca dl. Tudose ar fi facut muschi, l-ar fi chemat pe Ambasador sa ii explice interferenta metodica, continua si permanenta a SUA in afaceri ce nu tin de manadatul unei ambasade. Asta evident s-ar intimpla doar in Narnia, pentru ca in realitate, Romania e inca un mic catzelush care asteapta „treats” daca da din coada. Cu siguranta insa se pare ca e nevoie de acest tratament al unei alte puteri ca noi sa putem totusi discuta fara sa ne paruim. Cind om ajunge sa nu ne mai paruim, atunci ne vom fi facut si noi un dulau.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21976250-ambasada-sua-bucuresti-statele-unite-luat-cunostinta-propunerile-ministerului-justitiei-din-23-august-ingrijorare-pentru-independenta-sistemului-judiciar.htm

  3. Despre cuvantul domnului Melescanu, cel care detine expertiza in domeniu, nimic ?
    Oricum m-ati facut curios…..ce o fi putut spune domnul Liviu Dragnea pe aceasta tema mult prea grea pentru umerii domniei sale (dupa parerea mea) ? Nu prea vad legatura dintre Prefectura si……personalizata sub chipul zglobiu al domnului Liviu Dragnea.
    Ceva despre strangerea relatiilor romano-braziliene ? Mi s-ar parea corect, si mie imi place cafeaua adevarata.
    …Cat despre reluarea relatiilor economice cu Rusia, domnul Dragnea poate respira usurat, nemaiavand obligatia sa spuna ceva, din moment ce vechiul program de guvernare a murit odata cu domnul Grindeanu. (Z)

  4. Cred că nu numai în România se petrece așa: într-o familie, chiar dacă nu este prea numeroasă, sunt unii care lucrează „la privat”, unii care chiar au propria lor afacere și alții care lucrează „la buget”. De obicei nu se ceartă între ei… cel care are propria sa afacere știe bine că nu-și poate elibera de unul singur un Certificat de urbanism sau un Certificat fiscal… cel care lucrează la Primărie știe că fără proiectul făcut la o firmă privată, având ca obiect proiectarea, adică la firma luʹ verișoruʹ lui primar, nu-i folosește la nimic Certificatul de urbanism pentru că nu-și poate elibera Autorizație de construire fără documentația necesară… apoi, amândoi știu că fără angajatul firmei private , adică fără sora luʹ cumnatuʹ , care să facă documentațiile pentru avize și să alerge după ele, întreaga operațiune de proiectare ar dura mult prea mult, deoarece există – și e bine că există – un rost al fiecăruia într-o societate. La fel este și cu reprezentarea regiunilor istorice într-o familie … tatăl poate că a fost moldovean, dar s-a căsătorit în Ardeal și a plecat să muncească , luându-și toată familia cu el, la Craiova . Băiatul i s-a însurat cu o fată din București. S-au mutat la Constanța… copilul li s-a născut , săptămâna trecută, la Barcelona. De asemenea, nu prea există familii formate numai din tineri sau numai din bătrâni… de regulă, generațiile se succed în ritmul lor frumos, și mulțumită acestei logici naturale, putem avea „Bunic cu nepot Nicolas la Costinești” și nu mai prididim să dăm LIKE-uri , sau APRECIERI… mă rog, adică asta din urmă e numai pentru cine știe să dea, nu și pentru mocofanii ca mine care n-au învățat încă tainele NET-ului …

    Nu aveți motive să nu mă credeți , prieteni, căci v-ați dat seama mai demult că eu „întotdeauna vorbesc despre cele văzute și știute” folosind și ghilimelele într-un mod riguros.

    Privați- bugetari… ardeleni-regățeni … tineri-bătrâni… eu am toate aceste categorii în familie, iar istoria mea de familie e un puzzle incitant și baroc .

    De aceea îmi provoacă un profund dezgust constatarea că, tot mai des, spațiul virtual se umple de convingerea stupidă a unei categorii că ar fi superioară celeilalte. Citesc despre „puritatea ” rasei ardelenești, posesoare de altfel de gene , mai „cu gust domol” decât cele ale rasei inferioare, de Mitici, trăitoare în sudul Carpaților… despre superioritatea rasei „privatului” asupra rasei „bugetarului” , adică, nu-i așa? cum s-ar zice despre superioritatea „rasei ” mele private asupra „rasei” semnatare de condică a fiului meu, stăpânul fericit al bibliotecii din Arhivele Naționale… despre superioritatea tinerilor cu toți dinții în gură , față de părinții și bunicii lor care nu au bani de dentist , pentru că au trimis copilul stresat de atâtea facultăți și masterate să se recreeze unde-o fi mai scump pe planetă și unde-i distracția mai „cool” , adică la Mamaia…

    Cu cât mai mult lași un cetățean să vorbească, fără să intri în discuție cu el, dar fiind atent la ceea ce spune, cu cât îi lași un spațiu mai mare de desfășurare, încurajându-l, prin tăcere, să spună orice și dându-i iluzia că tăcerea ta e respectuoasă , iar nu ironică, așa cum este, de fapt, cu atât mai multe vei știi despre el, la final… Pentru că logoreea infatuată, dragii mei, mai ales la bărbați, e o mare vulnerabilitate…

    • Doamna Luminita, facem parte dintr-o societate roamneasca de mana a doua. Nici nu mai conteaza diferentele, acestea sunt nesemnificative, in raport cu problemele intregului. Se exclud, desigur, persoanele de fatza, dar, intr-o masa de steril, cateva graunte de aur nu pot iradia suficenta lumina pentru a amorsa un corp inert, pentru a-l trezi la viata, lumina si constiinta proprie.
      Totusi, speranta moare ultima.

      • ps
        Acum vazui…..dvs credeti ca progeniturile care isi petrec sejurul in cele mai scumpe locuri de pe planeta detin parinti fara dinti in gura ?
        Hidade, srimat colega…..nu v-am remarcat, pana acum, diletantismul. L-ati camuflat perfect, pana acum. (Z)

  5. Este mai mult decat amuzant sa constati ca, dupa ce o perioada l-au balcarit in fel si chip pe Tudorel Toader (considerat veriga slaba in guvernul Grindeanu si piatra de moara a unei guvernari pretins reformiste), pesedistii luminati ai patriei se agata cu disperare de pulpana domnului profesor, singurul din guvern cu studii autentice la activ. Dar cum fac asta ? In mod discret, delimitandu-se oarecum (asa cum am si prevazut) de propunerile ministrului Justitiei. ,,Stati sa vedeti…sunt doar principii….parlamentul dezbate….parlamentul decide….” – cam acesta este discursul Goliatului cu picioare de lut numit PSD, pe toate mediile comunicationale. O adunatura de lasi, incompetenti si rauvoitori cu mediul privat, cu societatea in extenso, un conglomerat amorf incapabil sa implementeze vreo reforma profunda in domeniul judiciar, dar nu numai.
    Tot ce pot sa faca acesti indivizi este sa taie si sa adauge cifre pe hartie, dar care bulverseaza economia, leul si bursele, streseaza micul intreprinzator si isterizeaza cetatenul.
    Auziti ce spun distinsii social democrati…cica Tudose vrea sa se ia la tranta cu bancile internationale, sau cu petrolistii, prin majorarea redeventelor (sic!)
    Ei chiar nu-si dau seama ca Amabasada este cu ochii pe ei si nu realizeaza ca aprofundand parteneriatul strategic cu SUA, PSD , practic, se anihileaza ca partid ? Cu cat devenim mai obedienti fata de straini, cu atat procesul de neantizare identitara devina mai profund si mai ireversibil (daca se poate spune asa), cu atat gradele de libertate ale guvernului se restrang treptat la un punct matematic. Practic, nu exista nicio diferenta intre PSD, PNL, USR, decat dpdv cantitativ. In rest, aceste partide nu conteaza, sau conteaza la fel de putin, la nivel macro-geo-politic.
    …In acest timp noi ne alintam neputinciosi balacindu-ne in ceasca si luam la misto institutiile de forta, care institutii abia mijesc cate un ochi iscoditor intorcandu-se mai apoi pe partea cealalta convinse fiind ca nimic nu le poate clinti de pe soclu. Cine sa le demoleze ? O turma de cornute ?
    Beee….Muuu.

  6. Meandre zeviste:

    28 august, ora 8 si 18 minute:
    „Acesta este PSD-ul actual, stimati colegi. Un partid fara viziune, un partid al incompetentei, ipocriziei si minciunii electorale.”

    28 august, ora 8 si 43 de minute:
    „Mãi yohanisti de ocazie, spalati de Soros pe creiere! De fapt, voi va doriti un singur lucru: Toti politicienii PSD la beciul domnesc, ca hoti si banditi prin definitie.”

    Da, „logoreea infatuatã” e plinã de surprize!

  7. MASOANE

    I-auzi, la tine, ce ingrijorat te dai pentru statul de drept. Ce vorbe goale! Ce flecareala! Esti tare-n gura cu statul de drept. Dar, de fapt, esti impotriva statului de drept. Ti-e frica de statul de drept. In realitate, esti dusmanul statului de drept, pentru ca stii ca adevaratul stat de drept exprima vointa si interesele indigene, transpuse in legile pamantului. In misia ta coloniala, stat de drept este “suprastatul” de drept, cu tine in varf si cu vointa ta pe post de “drept”. Ce ti s-ar fi potrivit anti-baroniada argheziana! Desi nu esti un von killingerian. Ala cel putin a avut onoare. Dar constiinta ta a fost pusa la congelator. In ritualuri sacrificiale. Tu nu esti decat o paukeriana cu pantaloni cu prohab. Unde ai mai vazut stat de drept fara legiferare si guvernare? Ce stat de drept e ala in care nu legea este inainte si deasupra tuturor, ci procurorii? O tii una si buna cu “procurorii independenti”, dar procurorii nu pot fi independenti de lege, nu pot interzice legiferarea si guvernarea. Statul in care procurorii fac legea este un fals stat de drept. Draga masoane, tu doar trancanesti formal despre anticoruptie, cand pe fond atati si intretii coruptia. Prin lobbyism, corupi practic zi de zi si ceas de ceas statul de drept, pentru avantaje unilaterale sau disproportionate. Amestecul tau in justitie nu este ca in alegerile electorale prin presupuse sau controversate emailuri, ci direct si de la tribuna, si fara echivoc. Corupi procurori si judecatori din pozitii cheie, oricum ceilalti se aliniaza prin subordonare, pentru a-i da la o parte pe cei care-ti stau in cale. Cel putin ideologic si politic aceasta coruptie este dovedita. In locul teroarei clasa contra clasa ai indus, folosindu-te compromitator de parteneriatul strategic, instalarea teroarei casta contra clasa. Casta procurorilor contra clasa politica. Sistemul de dreapta, prin subsistemele justitiei politice si politiei politice, contra elitei de stanga. Robespierre si Trotky ar fi invidiosi. Efectiv, demontezi principiile anti-abuz montesquieuene, sustinand primatul puterii procurorilor, sustragandu-i de la control si absolvindu-i de orice fel de raspundere. Pe un astfel de loc ultraprivilegiat, discretionar si absolut inchis , abuzul si coruptia infloresc ca pecinginea. Prin amestecul tau in justitie, masoane, nu trebuie sa ne mai intrebam care este cauza navalirilor lacustelor asupra holdelor noastre manoase si a napadirilor omizilor asupra rodului gradinilor si livezilor noastre. “Ţi-ai pus pliscul cu zece mii de nări pe stânca izvoarelor mele, şi le-ai sorbit din adânc şi le-ai secat. Mocirlă şi bale rămân după tine în munţi şi secetă galbenă pustie în şes. Şi din toate păsările cu graiuri cântătoare, îmi laşi cârdurile de ciori.” Cat de actual, in 2017, este pamfletul “Baroane”, din 1943, iesit de sub pana maiastra a indignarii poetice si nationale a lui Tudor Arghezi, pe care autorul “Florilor de mucigai” l-a dedicat unui ambasador strain la Bucuresti, cu pretentii de guvernator!

  8. Dacă ambasadorul american se arată „îngrijorat”, ar fi cazul ca și Maior să se arate îngrijorat de felul în care Trump și ai lui dau afară șefi FBI, procurori generali, șefi de înalte curți, șefi de servicii de informații, de felul în care Trump i-a sugerat unuia s-o lase mai moale cu anchetarea unui „băiat bun”, de felul în care Trump tratează media, de gândirea și răzgândirea lui cotidiană, în general de zăpăceala din SUA.
    Asta fiindcă le vrem binele Statelor care vor egalitate dar…nu pentru căței.

  9. Cred că dacă cei din primele rânduri din această poză ar avea cu adevărat putere de decizie, altfel ar merge treburile în această ţară ! Şi nu mă gândesc numai în plan internaţional !
    Şi apropos de relaţii internaţionale, Caţavencii” , comentează în stilul lor, pe prima pagină, recenta vizită cu un savuros schimb de replici între cei doi preşedinţi :
    Macron :
    – Klause, am venit şi cu Brigitte că am auzit că la voi pot s-o scot imediat la pensie şi pe bani mai mulţi !
    Johannis :
    – Emmanuel, te-ai gândit bine, dar îţi zic să nu te superi dacă vei auzi că românii spun că n-ai venit doar pentru asta, ci ca să-mi vinzi şi ceva arme … Nu pune la inimă, că aşa sunt ei, bârfitori. Şi despre mine ziceau la un moment dat că vindeam puşti….
    P.S. ”
    Premierul Mihai Tudose devine din ce în ce mai simpatic şi curajos în lupta cu ceata bancherilorde pretutindeni ce s-au unit să doboare Statul Român . După ce povesteşte păţania personală, când după vreo 10 ani, la un cont în care avea 500 de dolari i-a venit o înştiinţare să mai depună încă 50 de dolari, că ăia 500 se duseseră pe nişte comisioane şi acum era dator el la bancă după ce aceastas îi folosise timp de 10 ani. Cei încă 50 de dolari erau completarea la cei 500 pentru întreţinerea şi supravegherea bancară a contuli !
    Cu o ironie amară , hâtrul premier, care mie îmi aduce din ce în ce mai mult aminte de Adrian Năstase se lamentează :
    – Terente ( vestitul tâlhar, cu „bogăţia” păstrată în spirt la Antipa 😉 ) era un mic copil pe lângă ăştia ! :mrgreen: Dar ce-au făcut dom’le cu contul meu, până la această fragedă vârstă ( 10 ani) ?
    L-au alăptat, i-au schimbat scutecele şi mai apoi îi serveau masa şil îl duceau la toaletă la ore fixe ?!
    Sau poate pun câte-o bonă filipineză la fiecare 10 – 15 conturi în valută, că altfel nu se prea explică !
    Ei, dar a ieşit între timp cucul lui Isărescu, nu din pantaloni, ci din obligaţie şi a explicat toată tărăşenia :
    Premierul nu ştie să-şi administreze contul ! Aşa-i dacă ai numai unul şi ăla mic şi pipernicit !
    Nu ca alţii ….. 😉

    • „Cred că dacă cei din primele rânduri din această poză ar avea cu adevărat putere de decizie, altfel ar merge treburile în această ţară ! ”
      Sunt convins că vă referiți, în principal, la ocupantul locului 1 din dreaptă, pe rândul 1!

  10. Eu sunt pe aici. Nu spun nimic despre tot ce discută contributorii pentru că nu văd ce-aș putea să spun nou. Polii de putere mondiali trag de guvernanții noștri ca câinii (cacofonie inevitabilă!!!) ca aceștia să le facă mersul. Unii o au pe codruța, alții îl au pe chirilă, adolescentul fără coșuri ce funcționează pe post de buton: Biinng!!! Și se scoală tefeleul din morți și pornește la luptă!… Ce rost are strofocarea publicului cu idei, atâta vreme cât soarta lucrurilor este să fie manipulate???

    V-aș povesti ceva interesat din vara asta… Să mă hotărăsc ce.

    @ZeV,

    nu ne luați bucuria perfecțiunii verbelor @Luminiței Arhire! Ăla să nu fie perfect, cutare să nu fie nu știu cum… Și ce ne mai rămâne? Aici, la Caracadâlca, unde nu-i semnal la nimic, unde veșnicia are cuib, prind numai posturi de radio din Basarabia, unele în limba rusă. Redescopăr muzica și vorba… Aproape că uitasem cuvintele. Păcat că începe școala peste două săptămâni. Chiar mai credeți că ne decidem soarta?

  11. „UN MINISTRU DE JUSTIȚIE … POATE ULTIMUL ”

    MOTTO: „ Procurorii nu fac legi…nu am ştiut că avem Parlament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi Procuratură. Procurorii doar aplică legea, iar CSM o avizează” (Tudorel Toader, ministru de Justiție, 30 august 2017, conferință de presă matinală)

    ………………………………………………………………………………………………

    Și ziceați că nu-i bărbat? Că-i întors cu cheița? Că-l au la mână cu cine știe ce? Că se sperie și retrage legile Justiției? Că-i omul sistemului ? Că-i mămăligă moldovenească ? Păi… cum să vă spun…

    Când răspunde Tudorel Toader vreunui reporter de teren ( din genul acela, îl știți: „de ce-ați omorât fetița? nu v-a fost milă de ea? ”) în mod normal și la un grad de nesimțire reportericească acceptabilă, ăla ar trebui să se lase de meserie și să se-apuce de crescut melci… să-și ocupe timpul cu o activitate care să nu-l mai solicite vreodată din punct de vedere intelectual. Deoarece Tudorel, asaltat de haita cu microfoane, are o privire lungă ca acceleratul de Constanța și prietenoasă ca laserul de la Măgurele, iar după ce l-a „scanat” de două-trei ori pe reporter, materia cenușie a celui din urmă rămâne un fel de gasteropodă mică și cleioasă, pregătită să alunece, prin cele șapte vertebre cervicale, pe șira spinării în jos, până în pantofi…De aceea, ori de câte ori dă dânsul câte-un mic interviu de pe treptele vreunei instituții, eu mă simt răzbunată…

    În altă ordine de idei, numai Comisii Europene și ambasade-n cap a luat astăzi Tudorel Toader… a lipsit de la apel ambasada Olandei și ambasada Marii Britanii … poate sunt ambasadorii în vacanță sau poate domnul Paul Brummel a avut o acțiune de înnoptat pe stradă, în sac de dormit, „shoulder to shoulder” cu Nicușor Dan și n-a putut să scrie în timp util comunicatul cu „ urmărim cu îngrijorare”… bla, bla, bla…

    Imperturbabil, ministrul a pus pe site propunerile… le-a trimis la CSM… și a înțeles și poporul de ce a ieșit el acum câteva zile să-i spună cam ce-ar vrea să facă… Adică, era un banc, odată, cu un tip bolnav rău de tot care se duce la doctor, iar ăla, văzându-i radiografiile , îi recomandă să meargă la Techirghiol, la o cură de nămol… Omul întreabă , disperat: „Dar ajută nămolul, domnule doctor?” „Nu ajută, dar măcar te obișnuiești cu pământul…” a fost răspunsul. Cam așa și aici: Tudorel Toader a uns un pic cetățenii cu modificările propuse, ca să se obișnuiească și ei cu ideea , apoi pac! la RAZBOIUL cu legile Justiției!

    Eu nu știu dacă noi, cetățenii care mai credem încă într-o brumă de democrație, vom câștiga războiul ăsta, dus cu arme inegale, alături de „binomul bun” TUDOSE-TOADER… dar, nu o dată am spus asta: într-o astfel de situație și dacă pierdem, și dacă vom fi zdrobiți, A MERITAT SĂ ÎNCERCĂM !

  12. Tampiti au fost tampiti sunt inca
    Tampiti vor fi cat gazetarii „democrati”
    Si-a in civil socitetare GDista!

    http://stirileprotv.ro/stiri/social/romanii-prefera-sa-culeaga-viile-italienilor-se-fac-bani-mai-uc-or-cat-cac-tiga.html
    +++
    Toamna ne dă târcoale, viile sunt în pârg, păcat însă că nu are cine să culeagă strugurii. Românii de la ţară pleacă să îi ajute pe italieni şi pe spanioli la cules. În străinătate câştigă într-o singură lună cât în 4 aici.

    În tot acest timp, fermierii din industria viticolă sunt disperaţi pentru că nu au forţă de muncă
    +++

    Solutia ? ++“Unii sunt puturoşi şi datorită ajutorului ăla de 200 de lei sau cât e, mai bine stă pe acolo şi dacă veniţi seara să vedeţi că stau numai la cârciumă. Şi noi avem nevoie de oameni şi nu îi găsim. Eu am 82 de ani, mă duc singur, sap, retez, toate treburile astea”, spune un localnic.++
    Alt tampit. Batran
    Nu stiti de ce? Pai ia incercati vpoi sa stati numqai in carciuma cu 200 de lei! Sunt cam putini chiar si ptr tuica de duda si bere proasta. Ca nu cred ca la tara primesti cinzeaza sau „draftul” ptr 50 de bani!

    Chiar asa.. e unu de pe la tara? Adica o comuna si nu e volrba de comuna Rosu sau alta de langa un mare oras. Ci una mai indepartata de orase mari.; Una „de la tara” . In ac est caz v a rogt aflati si postati i cat costa cinzeaza cea mia ieftina si cat tazpu de ber cel mai ieftin .. ca sa putem ap[recia cat se poa sta in carciuma (a da. Slea ieftine sunt si slabe rau … asa ca se mai ia inca un rand)

  13. Pentru toți aceia care-și imaginează că Mamaia e, într-adevăr, cel mai scump loc de pe planetă pe care să-ți petreci vacanța, și care n-au mai văzut un pui de bășcălie de-aproape de multă vreme, deoarece dânșii sunt niște cetățeni serioși și nu se coboară la diletantismul altor… pentru toți aceia, deci : un sincer și cordial HAIDA -DE! ( așa se scrie… asta ca să-i scutesc pe cetățenii serioși de încă o erată)

  14. Doamna Ana, despre ce perfectiune vorbiti ? Betia de cuvinte nu este perfectiune, ci tot betie este….(Z)Sa va dau un ultim exemplu: ,,…războiul ăsta, dus cu arme inegale, alături de „binomul bun” TUDOSE-TOADER…” (sic!)
    Spuneti si dvs: Se poate asocia imaginea unui premier fara studii si lipsit de viziune manageriala , un ,,neicanimeni” toata viata lui, cu distinsul profesor universitar din cetatea culturii si educatiei numita Iasi?
    Nu v-am spus la toti, de nenumarate ori, ca pana la urma se va dovedi ca domnul Tudore Toader nu numai ca nu este veriga slaba, ci, din contra, locomotiva unui guvern de impotenti ?
    Chiar ati uitat ca toata lumea buna (inclusiv de pe acest blog) l-a balacarit in fel si chip, pentru ca nu iese din ritmul lui ? V-am (mai) spus: Aveti rabdare, am incredere in acest om. Vreau sa vad si eu un singur coleg (sau colega) care isi cere scuze pentru ce a gandit si a spus despre ministrul Justitiei, nu mai departe de acum 2-3 luni. As putea sa extrag fragmente, dar nu este frumos si ma bazez, oricum, pe propria-mi memorie.
    Poate sunt uneori dur si prea perpendicular, dar nu mai este timp de floricici. Cel putin asta este parerea mea si asa sunt/simt eu in acest moment.
    Ori trimitem Ambasadorul acasa, ori ne meritam soarta.
    Apropo, l-a demis Tudose pe domnul Cuc dupa ce i-a spus in sedinta de guvern ca ,,nu mai cred nimic din ce spuneti” ? A trimis vreo interpelare la sediul Ambasadei , ca de pupaturi de clante m-am saturat si pare-se nu numai eu ? Tot ne impaunam ca ,,ne-a vizitat Macon”, ca ,,X s-a intalnit cu Y”…si altele asemenea. La ce si mai ales CUI foloseste ? Cat timp vom mai tolera lectiile de buna purtare ale altora ?
    Nu. Totul este, CUM MA ASTEPTAM, un joc de vorbe si imagine pesedisto-electoralist de calitate tabloida, al unei grupari politice care nu-si poate asuma nimic in profunzime. Veti vedea ca domnul Dragnea si ceilalti il vor lasa pe Tudorel Toader singur la inaintare, ca si pe Sorin Grindeanu, sau ca pe Victor Ponta (in plina perioada de redresare si reechilibrare a economiei si finantelor statului). Sa nu-si rupa, ei, gaturile, dupa experienta penibila cu Ordonanta 13. (,,Stati sa vedeti…sunt doar principii…vom vedea proiectele in parlament….” – bla bla social democrat).
    Doamna…si mie imi plac vorbele frumoase si inmiresmate (precum misivele roz cu initiale filigranate si cu blazon) rostite de femei (ce reprezinta partea pozitiva si constructiva a speciei umane), dar traim vremuri grele….nu putem sa ignoram ca SI PSD este parte a sistemului, oricat ar incerca cineva sa ne convinga ca doar in zona tehnocrat-cosmopolita si in opozitie colcaie raul absolut.
    Iata ca si Tudorel Toader este tehnocrat, cu precizarea ca este unul cu multa, foarte multa carte si detinator al unui IQ cu mult peste media actualului guvern , ca sa nu spun Guvern + CEX, ca scade media.
    Speram mai mult de la domnul Melescanu, de la care asteptam sa actioneze si sa stopeze amestecul dezmatat al lui Hans Klemm in afacerile interne ale Romaniei.
    ..In fine, nici nu mai vorbesc de dotarea cu testosteron, pentru ca relativ la acest criteriu, ar trebui sa investim un alt guvern, compus doar din femei ( cu precizarea ca NU in genul Olgutei Vasilescu, cea care a transferat Parlamentului ,,castana” initiativei legislative referitoare la legea salarizarii ne-unitare). Cu siguranta ar aduce un plus de forta si determinare.
    Cel putin, niscaiva fonduri europene, sa nu ne facem de rasul Europei.
    ps
    Doamna, intotdeauna am scris si scriu exact ce gandesc la momentul respectiv si in raport cu contextul general, extrem de fluid, pentru ca nu cred ca respectul nu poate coexista cu exprimarea anumitor ganduri, sau retineri punctuale. Dar daca dvs doriti (sau oricine altcineva) ca eu sa iau o pauza sine die, in secunda doi, va va fi indeplinita dorinta. Este suficient un singur cuvant, poate doua.
    Nu sunt de acord cu dvs cand spuneti : ,,Chiar mai credeți că ne decidem soarta?”
    Ca sa o parafrazez pe colega Luminita: ,,A MERITAT SĂ ÎNCERCĂM !”

    • @ZeV , august 31 la 11.56 a.m.

      Nu, dragul meu… nu merge cu „ aș putea să extrag fragmente”, și asta nu pentru că „nu este frumos și mă bazez, oricum, pe propria-mi memorie”. ci deoarece, dacă le-ați extrage, ar trebui să le extrageți de la alții, iar nu de la cei ( cele ) la care vă gândeați… și nu ar „servi cauzei”. V-aș putea spune că ați găsi ceea ce căutați pe 30 martie, 2017, la 8:47 p.m., dar mi-e teamă că nu aveți suficient umor ca să apreciați micul meu serviciu !

    • Ei, nici chiar așa, mai ușor cu speranțele:„Speram mai mult de la domnul Melescanu, de la care asteptam sa actioneze si sa stopeze amestecul dezmatat al lui Hans Klemm in afacerile interne ale Romaniei.”
      Ați uitat cum ne-a dumirit cum a fost oficializarea utilizării cuvântului rrom, în loc de țigan?!

  15. 31 august, Ziua Limbii Române :

    ÎN LIMBA TA
    Grigore Vieru

    În aceeași limbă
    Toată lumea plânge,
    În aceeași limbă
    Râde un pământ.
    Ci doar în limba ta
    Durerea poți s-o mângâi,
    Iar bucuria
    S-o preschimbi în cânt.

    În limba ta
    Ți-e dor de mama,
    Și vinul e mai vin,
    Și prânzul e mai prânz.
    Și doar în limba ta
    Poți râde singur,
    Și doar în limba ta
    Te poți opri din plâns.

    Iar când nu poți
    Nici plânge și nici râde,
    Când nu poți mângâia
    Și nici cânta,
    Cu-al tău pământ,
    Cu cerul tău în față,
    Tu taci atuncea
    Tot în limba ta.

    • Multumesc pentru aceste versuri superbe, ale unui roman din Basarabia. Si nu va catraniti cind va mai cearta cite-un rus…acel rus nu poate sa inteleaga durerile noastre.

  16. Inspectia Judiciara: Inspectorii lui Dumnezeu

    Ce le mai place inspectorilor judiciari sa-si interpreteze pro domo statu quo-ul institutional. E un miracol cum de reusesc pe timpul inspectiilor judiciare sa se desprinda de partizanatul propriilor cauze si interese si sa functioneze in regim de impartialitate. Probabil ca o fac apasand un buton. Fostul presedinte Traian Basescu vorbea o data de o fisa care porneste tonomatul. Ca de o cheita, adaug eu, care se invarteste si face o masinarie sa functioneze. Desigur, sunt caustic, dar, scuzati-ma!, nu inteleg cum cineva poate sa treaca dintr-o data de la subiectivismul orb al intereselor personale sau de grup la obiectivitatea pe care o reclama o profesie, un statut, in relatiile de serviciu cu ceilalti. O spun franc, critica pe care inspectorii judiciari o fac la adresa proiectului de lege privind modificarea legilor Justiției nu e deloc pro bono publico. Ca este asa o probeaza grava criza de credibilitate la care a ajuns leadershipul parchetelor. Inspectia Judiciara ar fi trebuit sa sune alarma pana s-ar fi inrosit instalatia. Dar cum sa fi facut asa ceva Inspectia Judiciara, aflata in compunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cand ea functioneaza doar ca un “control intern”? Cand pentru “integritatea” si “independenta Justitiei capacul trebuie tinut pe oala, sa nu iasa nimic in afara? Cum sa-si fi permis denunturi interne tocmai Inspectia Judiciara, incalcand solidaritatea si ierarhia sau atacand valori garantate de CSM? Trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei, potrivit proiectului de modificare a legilor Justitiei, are exact rolul de a pune capat riscurilor si viciilor pe care le poate genera inspectia interna, dincolo de care unele nereguli pot sa nu transpara in exterior, in spatiul public. Măsura, excelent fundamentata, este „menită să asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor în stat și al controlului reciproc între acestea”. Formal, inspectorii judiciari nu pot fi doar cu stampila si cu nimeni deasupra. Ca si cand ar fi inspectorii lui Dumnezeu. Deasupra trebuie sa fie utilitatea publica generala, la care IJ urmeaza sa se racordeze. Va fi cea mai puternica garantie ca neregulile din functionarea Justitiei nu vor mai ramane „interne” si nesanctionate public si institutional.

  17. Să ne amintim: Dragnea cu ai lui au fost chemați (nu INVITAȚI!) La Trump. Cred asta pentru că la tv Dragnea stătea în picioare iar americanul molfăia. Eu am primit un mesaj prin imaginea aceasta.

    Grindeanu a fost chemat la Bruxelles de unde s-a întors fericit şi a spus că dă Justiția pe mâna TEHNOCRATULUI. Poate unora le spune ceva decizia cu pricina. Poate este doar o iluzie.

    Angela cu Donald nu se iubesc în mod deosebit. Ce înțelegem noi de aici?

    De ce Toader pare să facă totul să scape de decorata ambasadelor iar Klem Cel Care Nu Se Amestecă „este îngrijorat”?

    De ce se scoală… pfff scuze, se RĂSCOALĂ tefeleii numai pe anume teme, cam aceleaşi?

    Întrebare îmtrebătoare: este sau nu fiecare om politic OMUL CUIVA?

    • Probabil unul din raspunsuri este ca Ambasadei ii este teama ca odata Kovesi inlocuita o sa apara multe informatii care o sa arate spre Ambasada, si modul in care sus numita s-a implicat in „justitia” din Romania.

      Mai e si teoria dlui Chireac, care afirma ca Ambasada nu-si permite sa recunoasca o infrinegere in acest domeniu, pentru ca ea a sustinut-o pe Kovesi.

      Teorii conspirationiste spun ca doamna e agent CIA sau ca ar fi cetatean american, deci protejat de Ambasada.

      Insa in toate scenariile SUA pierd simpatie in Romania, pentru ca se vede clar cum se pune piedica celor alesi sa-si faca treaba conform normelor democratice. Daca vor doar o colonie, in final SUA o vor pierde.

  18. Am asistat cu ceva amuzament la un protest impotriva suprematiei omului si pentru suprematia ignorantei soci ologul Pieleanu zboara cat il tin plamanii ca ursii trebuiesc relocati in Franta. Poate si in Germania …

    Soci ologul se pare ca nu stie ca ultimul urs , veritabil francez a fost impuscat in Pirinei prin anii 70. Au mai fost incercari de colonizare ,, esuate – ursii , intamplator, au murit. Accidental?

    Dar astea sunt amaunte inutile ptr Pieleanu – el vrea numele lu’ ministru francez de mediu ca sa ii propuna macar 200 de ursi!
    Pesemne ca ignora si faptul ca in Franta sunt cca 2 milioame de vanatori….
    Cam asta este cu suprematia ignorantilor ….

    Sper sa citeasca …

  19. George Ban spune:
    August 30, 2017 la 1:02 pm

    Nu-mi puteam inagina ca exista (si) oameni bi-dimensionali. Ai pierdut (daca ai avut-o vreodata) cea de-a treia dimensiune, adica, a perspectivei si/sau profunzimii. (Z)
    Nu exista nicio contradictie, din moment ce eu nu sunt adeptul pedepsirii penale a incompetentei, lasitatii si prostiei politicienilor.

  20. Nu este o senaztie de deja-vu ci chiar convingerea ferma ca adevar scrie in Biblie : Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare. (Eclesiastul 1.9) sinteizxat de latini ca nihil sub sole novum.
    Asa si acum ….
    Văz monstruos si simţ enorm şi ca desi azi suntem in Ue, NATO, democratie (ma-si de viata!) , economia romaneasca , ca si prin 83-85, s-a blocat. Iar teleptualii neamului, la fel ca si activistii Partidului (uneori sunt aceiasi!) sunt incapabili sa treaca dincolo de cuvinte catre „maduva” problemei…

    Ca care ar fi problema azi ?!

    Pai ca cum ca care? In fine dupa 10 ani rai si zodia lu’ Țapu dEbil economia parca incearca sa iasa din fantana CDRista.l Parca dar are una bucata de dificultate : lipsa capitalului uman. Incepand de la „ingineri cu cârca” sau culegatori sezonieri de vie ( http://stirileprotv.ro/stiri/social/romanii-prefera-sa-culeaga-viile-italienilor-se-fac-bani-mai-uc-or-cat-cac-tiga.html ) pana la medici .

    Deşi salariile au crescut şi vor con­­­­tinua să crească, în continuare în ora­­­­şele de succes salariile sunt prea mici. Dacă ajungem în aceste zone la un salariu mediu de 1.000 de euro, atunci mulţi angajaţi vor câştiga 1.500 de euro pe lună, iar în câmpul mun­cii se va intra cu salarii de 600 de euro, şi astfel ar scădea tentaţia an­ga­ja­ţilor bine pregătiţi să plece în străi­nă­tate, pentru că oamenii încep să se gândească: de ce să mă duc să lucrez la Londra, când mai bine mă duc la Cluj, iar în weekend mă duc la părinţi?“, a spus Andrei Caramitru, partener la fir­ma de consultanţă în management Boston Consulting Group.

    http://www.zf.ro/profesii/ma-duc-lucrez-londra-bine-ma-duc-cluj-iar-weekend-ma-duc-parinti-harta-salariilor-judete-angajat-bucuresti-salariu-mediu-peste-3-000-lei-net-luna-dublu-fata-salariat-teleormanean-16708039

    Ma rog intelctocanii nostri care au avut nevoie sa citeasca despre piramida lu’ Sfantu’ Maslou ca sa afle ca primum vivere deinde philosophari (japitele astea chiar or fi „europeni”?) au ceva dificultati sa inteleaga ce vaz cu ochii lor (daca nu gasesc un text explicativ de Ayn Rand [Alisa Zinov’yevna Rosenbaum] care sa le permita sa vaza ce se vede) se prefac cu mult talent ca nu inteleg (sau poate asa s-au nascut … ) ori poate deficentele lor mintale inascute (intelectualismul este o deficenta mintala!) si cele legate de scolarizare ii fac sa nu priceapa ca si in viata sociala se aplica legile termodinamicii, conservarii materiei si alte cele „prostii” .

    Pe scurt situatia este clara :dezvoltarea in continuare a Romaniei este legata SI de capitalul uman. Insa actualul model sa zicem „sud-american” bazat pe venituri mici, slaba tehnologie, „servicii” , export de materii prime + mana de lucru + buci ptr fornicatiune, complezenta servila (adica de sluga proasta da’ proasta ca vita din grajd) fata de cererile „pietei” externe (adica cu abandonarea pietei interne) si-a atins limitele.
    Romania a expluzat (motivatie si metode economice) cateva milioane de cetateni , nu se stie cati. In gnl nascuti dupa Decret cei care au atins maximul biologic (de munca si reproductiv) in anii 1995-2010 adoptand portile deschise ale țărănismului interbelic (adica deplina „compliance” fata de cerea „pietei” externe) si care lipsesc azi AICI.
    Si mai „bine” lefurile submodice agraveaza emigrarea celor capabili in Vest… Nu numai zilieri care ar putea culege viile ci si medici, ingineri, muncitori calificati si șamdezi (auzita… cica un inastlator care aici catiga lei 2000 net la Glasgow ar putea catsiga 3500 sterline brut). Asta duce la o degradare a serviciilor publice :sanatate, educatie, transporturi etc care face si mai atractiva emigrarea.
    Deci lipsa de forta de munca in Romania.
    Agravata de o decadere a sistemului de invatamant, inclus profesional. Care face ca noile firme sa aiba probleme cu personalul …

    Si ce se cere ca remediu? Pastrarea actualui nivel de venituri!!!

    Nu va faceti iluzii .. zbaterea politica din ianuarie incoace are o singura miza ” acest status quo al veniturilor mici . Cand #rezist si Groningen au iesit sa zbiere „noaptea ca hotii” , cand Cîțu „combate”, cand Țața de la ProAnarhia se agita … totul se reduce la pastrarea actualei impartiri a PIB si eventual noi beneficii stapinilor.
    Desi economia deja este blocata.
    Dixi et salvavi animam meam

    PS. Uneori ma simt mai batran decat varsta biologica ..chiar mai batran decat arterele mele … (care sunt la + 10 ani)….
    Cand eram inca tanar, dar deja matur si cu ceva cultura, sir Nae Ciuruitu’ a luat o masura reactionara : ca copii din mediul rural sa fie legati de glie .. adica sa nu poata urma decat cariere agriocole (tarani, tehnicieni agrari si vterinari, ingineri idem). Asta a insemnat ca, implicit, a recunocut faptul ca dezvolatrea extensiva a industriei nu mai era posibila. Sau ca ar fi trebuit schimbate unele prioritati industriale (mai multa atentie ptr acoperirea consumului. Televizoare color, mai multe autoturisme, jocuri elctronice ect samd ). Si o dezvolatre a sectorului tertiar … care sa preia „excesul” de fprta de munca.
    In loc de asta s-a preferat „refugiul agrar” (desi RSR avea 35% din populatie ocupata in agricultura!) si „grandioasele ctitorii ale Epocii pe care cu indreptatita măn ” (scuze am simtit nevoia sa borasc) adica o reactie de negare a evidentei.
    Ca acum.

    • @Ghita Bizonu’:
      Nu vă înțeleg paraponul pe cei „10 ani ai „zodiei lu’ Țapu”. Care 10? Poate mai adăugați și degetele de la picioare și ajungeți cu număratul la 20 :-).
      Undeva, în articol, vorbiți și de capitalul uman. Dar când spuneți asta v-ați gândit că acest capital lipsea cu totul în anii de început de dupa ’89, deci inclusiv în „zodia lui Țapu”?
      Spun asta. deoarece „capitalul uman” nu înseamnă doar numărul ci, dincolo de număr, înseamnă și mentalitatea. Mai ales mentalitatea, pe care nu poți s-o schimbi nici măcar într-o generație.
      Și vedem acest lucru la mulți dintre noi, ăia bătrâni, dar și la tinerii care sunt debusolați din cauză că s-au dezvoltat într-o lume „hibridă” pe care bătrânii nu sunt capabili s-o îndrepte pe un drum cu o finalitate precisă.

      Iar dacă tot vă referiți la Biblie, câți ani le-au trebuit evreilor să rătăcească prin deșert?
      Câți dintre noi am înțeles parabola că niciunul din cei plecați din Egipt nu a intrat pe „pământul promis”, nici măcar Moise, deoarece numai cine s-a născut și s-a călit în greutăți, fără mentalități de sclav, poate moșteni, pământul făgăduit.

      Drumul prin deșert a fost necesar pentru călirea în greutățile care-i pot uni doar pe cei care merită. Nu și pe cei care văd doar părțile negative și cârcotesc fără a căuta soluții și fără a se implica în efortul comun al depășirii greutăților.

      Dacă și acum ne gândim cu nostalgie la viața de sclav din Egiptul tiraniei comuniste, atunci mai avem drum lung de parcurs. Până nu dispare dezbinarea, acest drum lung poate fi fără sfârșit și ne putem lăsa oasele prin deșertul incertitudinii.
      Și atunci, o națiune cu adevărat unită și puternică se va putea edifica cu greu … sau de loc,

      Credeți că românii au trecut de cei 40 de ani de pribegie prin pustiu?

      • Stimate domn daca nimeriti prin Bucale va pot indica unde va puteti comanda niste ochelari ieftini …
        Pana atunci va rog cititi cu atentie ce urmeaza In fine dupa 10 ani rai si zodia lu’ Țapu dEbil > Observati acel SI zodia? Deci 10 ani rai sunt altceva decat Zodia Țapului …. A da … Nu prea aveti de un’ sa stiti ca mneavoastra pisti balta da ia vedeti asta : http://www.elefant.ro/190127-zece-ani-rai.

        Cele mai de sus sunt scrise in presupunerea ca a fost o citire gresita , neimputabila.

        Insa nu’sh de ce banuiesc ca impartasiti aceleleasi „valori” cu restu deNigratiei si cu Ba’Securitatea sa and Cocos ,. adica sunteti de o buna credinta punica.
        Undeva, în articol, vorbiți și de capitalul uman. Dar când spuneți asta v-ați gândit că acest capital lipsea cu totul în anii de început de dupa ’89, deci inclusiv în „zodia lui Țapu”?
        Capital uman insedamna forta de munca Daca ati fi citit cele 2 linkuri de mai sus ati fi aflat ca mana de lucru devine tot mai „rarefiata”. Se simte lipsa celor 3 milioane de bajeniti care muncesc in alte tari si ridica PIB ul si PNB ul altora!
        In acest sens cautai pe google :
        Marile firme se plâng că nu găsesc angajați. Niciun cuvânt despre salarii

        Kaufland crește salariile, pe fondul presiunii lipsei de angajați

        Companiile le dau angajaţilor funcţii cu denumiri complicate în lipsa măririlor de salarii şi a promovărilor

        Exodul medicilor, un fenomen tot mai periculos: Există un deficit de peste 13.000 de doctori în spitalele din toată ţara

        De ce nu putem opri exodul medicilor
        (nu dau linkurile ca la > 3 ajung la spam)
        Spun asta. deoarece „capitalul uman” nu înseamnă doar numărul ci, dincolo de număr, înseamnă și mentalitatea.
        Ete na. Deci pregatirea dvopastra profesionala nu facea nici cat o ceapa degerata cand ati ajuns in SUA. Nu este insa cazul tuturor – deja in 87 juma din inginerii capabili sa priecteze un procesor erau in SUA! Inginerii pregatiti in RSR . CIOCU MIC! Desi nu sunt inginer am lucrat in domeniul calculatoarelor si asta o auzeam de la ingineri „ba nu stiu cum se face da juma din anu’ meu e in SUA!!”
        Insa as zice ca mneavoastra alta specializare : „constiinta sociala socialista” si educatia politica ca altfel nu imi explic reciclarea platitudinilor din anii 80 ..;.
        Mai ales mentalitatea, pe care nu poți s-o schimbi nici măcar într-o generație. Mersi mumos asta scria si la Scocialismul Stintific (am dat examen in anul 3. De faculatate. Cam la toate facultauile din RSRse dadea si examenu asta)

        Iar dacă tot vă referiți la Biblie, câți ani le-au trebuit evreilor să rătăcească prin deșert?
        Câți dintre noi am înțeles parabola că niciunul din cei plecați din Egipt nu a intrat pe „pământul promis”, …..
        Drumul prin deșert a fost necesar pentru călirea în

        Bla bla bla ca la sedinta de partid. Credinta cretina ca palavra poate anula legile termodinamicii … Adica prostimea sa munceasca din „morala” ca jmecheii sa boiereasca …
        Si Moise? Dintai am crezut ca doar din cauza ca Moise ca orce barbata adevarat nu intreba niciodata daca directia este corecta .. (ma rog si eu barbat asa ca pana la urma mi-ma zis :” ba Ghita nu fa ca Moise! mai intreaba ce naiba”) dar de cativa ani crez ca a avut si el niste consilieri transtalantici tip Ghitenstein, Tismaneanu, Mircea Popescu care aveau vreo intelegere cu stramosul lui Eliot the Vulture si facusera un fond Mana Cereasca si ca au iesit din desert dpar cand Al de Sus s-a prins ca careva suteste din mana si a oprit aprovizionarea ca altfel si azi rataceau prin desert!

        Credeți că românii au trecut de cei 40 de ani de pribegie prin pustiu?
        Crez ca daca mai ascultam sfaturile „dezinteresate” nici peste 4000 de ani nu o fie mai bine. Da nici pustiu nu va ramane .. sau nu romanesc!

  21. Mulți reporteri habar n-au de atribuțiile (nu atributele) unor demnitari și funcționari ai statului. O individă cu microfon l-a întrebat pe Tudorel ce părere are de faptul că procurorii (toți procurorii!) nu sunt de acord cu modificările, și că aceștia „i-au demontat” lui Tudorel toate schimbările propuse de el (și grupul de lucru, adaug eu, că nu le-a făcut singur). „Dacă vreți, vi le spun”, zice duduia, adică „demontările”.
    Răspunsul lui Tudorel a fost excelent, după părerea mea: nu-i nevoie. Le știu, dar procurorii nu legiferează. Numai Parlamentul și guvernul legiferează.

  22. ”Dacă ajungem la guvernare probabil va trebui să îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD pe bază de pile, relaţii şi cumetri politice. Trebuie să restructurăm toate instituţiile politice. Nu poţi să ai un guvern cu 29 de ministere. În ce ţară din UE există un guvern cu 29 de ministere? 15-16 ministere maximum posibil. Avem o mulţime de agenţii care se calcă pe bătături, în care majoritatea oamenilor nu fac altceva decât să-şi justifice existenţa fără niciun fel de rol în societate, dimpotrivă îi frânează pe oamenii care au iniţiativă în societate, care au iniţiativă indiferent că este economică şi socială”, le-a spus Ludovic Orban liderilor liberali, parlamentarilor şi europarlamentarilor reuniţi sâmbătă la Neptun
    http://stirileprotv.ro/stiri/politic/orban-daca-ajungem-la-guvernare-ii-dam-afara-pe-toti-cei-angajati-de-psd.html
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    O) idee interesanta. Numa buna de pus in praftica de PSDD. Sa dea afara toti PDELii si orbanistii. P{oate si pointistii
    Ma rpg 29 de sinistere e cam mult.

  23. Majoritatea, sub auspiciile nemultumirii: “Sistemul integrat de comunicare” Psd – Alde – Guvern – Parlament, viraj spre “politically correct”?

    Cu greu mi-as fi putut imagina ca ALDE si-ar fi putut alege un moment mai prost ca cel de fata pentru a-si agita identitatea si nemultumirile privind interrelationarea si comunicarea in coalitia majoritara si de guvernare. Totusi, ALDE a facut-o, pe trei voci deodata, ale presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu, ministrului de Externe, Teodor Melescanu si europarlamentarului Norica Nicolai, la o reuniune a liderilor formatiunii, vineri si sambata, la Mamaia, la care a participat si presedintele PSD, Liviu Dragnea. Cu doua guverne in opt luni, coalitia majoritara de guvernare PSD-ALDE deja nu are o nota prea buna la capitolele coeziune si functionare. In privinta schimbarii Guvernului Grindeanu mai treaca mearga, avand in vedere exigentele si adaptarile cu care a fost motivata, cat si consensul dintre pesedisti si aldisti. Nu este insa un semna de sanatate si longevitate a majoritatii PSD-ALDE, cand atentia politica si publica este atrasa de nemultumiri izbucnite tam nesam in sanul coalitiei, pe probleme de comunicare si colaborare pe toate palierele, intre cele doua partide, intre ministrii si secretarii lor de stat si intre grupurile lor parlamentare. Suspiciunile ca ceva a inceput sa nu mai fie in regula in interiorul majoritatii PSD-ALDE sunt intarite si de faptul ca aspectele de vizibilitate, influenta si ierarhie, care tin de proportionalitatea si algoritmul electorale si parlamentare, au fost decise in protocolul coalitiei. Cat priveste pozitiile si relatiile din guvern, implicit comunicarea, referitoare la ministri si secretari de stat, acestea sunt stabilite prin organigrama si fisele de post. Dar, privind mai spre Vest, renegocierea nu ar trebui sa ne surprinda. Pe de alta parte, realizarea unui “sistem integrat de comunicare PSD – ALDE – Guvern – Parlament”, convenit de Liviu Dragnea si liderii ALDE pentru stingerea acestor nemultumiri, nejustificate si riscante in opinia mea, este un stimul spre comunicarea “politically correct”, cu toate neajunsurile cunoscute, precum inhibitiile de exprimare si tangentarea solutiilor de fond. Masificarea va face comunicarea greoaie, intarzietoare si, posibil, cu interferente pe specificitati incompatibile.

  24. Din ce în ce mai jalnic acest Ludovic ORBan ! Se face că nu vede unde „bate” premierul Tudose cu remarcile lui mai mult decât inteligente, dar chiar curajoase ! De altfel Premierul ne-a mai deschis ochii nouă românilor, explicând o altă măsură a Guvernului, prompt criticată, de data aceasta nu numai de alde Orban, dar şi de unii susţinători ai actualei coaliţii : mărirea accizelor la carburanţi !
    Premierul explică, aşa ca să înţeleagă tot pro…rbanul, sau…stanul :
    – Cu ceva timp în urmă am scos accizele în speranţa că ei vor ieftini produsul la pompă !
    Ţi-ai găsit ! Şi-au băgat acciza în buzunarele lor fără fund ( scuze Cernea, pentru băgat şi fund !) şi preţurile au rămas la fel !
    Acum băgăm înapoi acciza, să vedem dacă măresc preţurile !
    Dacă le măresc avem cea mai bună dovadă a lipsei de corectitudine a acestor străini care au acaparat toate bogăţiile României şi dispun de ele la discreţie, permiţându-şi cu obrăznicie să-şi bată joc de cetăţenii ei !
    Cu alte cuvinte, Premierul ne spune :
    – Noi, ca Guvern, am făcut tot ce depindea de noi pentru a ţine oarecum preţurile la carburanţi, care sunt cele mai mari din UE, la nişte salarii aflate pe ultimul loc !
    De acum, aflându-vă în cunoştinţă de cauză, descurcaţi-vă cum ştiţi !
    Eu unul mi-am făcut datoria !
    Ce-i de făcut ?
    În alte ţări, după ce au luat foc câteva benzinării, lucrurile, mai bine zis preţurile, au revenit la normal ! Asta o spun eu, n-a mai spus-o Premierul, că ar fi fost prea de tot !

  25. ÎNCREMENIREA ÎN PROIECTUL LUI MACOVEI

    Să nu se schimbe nimic… așa vor EI. Noi să înțelegem în profunzime lucrul acesta. Adică, nu MAI BINE, nu MAI LOGIC, nu mai ECHILIBRAT… nimic din toate astea nu are importanță pentru EI . Doar SĂ RĂMÂNĂ LUCRURILE NEMIȘCATE, AȘA CUM SUNT- asta e ținta.

    Numai că mobilizarea generală, atât de facilă în iarnă, scârțâie din toate încheieturile de data asta… deși s-a scos artileria grea… A sărit Hans Klemm să ne-ndemne să nu facem prostii , că o dată aplică el tratamentul pentru „marțea neagră”, dacă nu ne potolim… Comisia Europeană, ceva mai constipată decât ambasadorul american, a scremut și ea un comunicat , dar cam subțire, doar ca să se simtă mai ușoară, precum duduia din spotul publicitar cu SANOHEPATIC, când s-o întâlni cu Macovei Monica, la toaletă…Ar fi de remarcat că președintele Klaus a fost , totuși , cel dintâi dintre fraieri… că el s-a indignat primul. Un bun prilej pentru ca Tudorel Toader să ne explice, așa, în general, că numai nătărăii se sperie de o dezbatere de idei … bine, n-o fi zis el chiar așa , dar nici chiar atât de diferit încât să nu pricepem noi ce-a vrut să zică…

    Cu toate comunicatele, cu toate îngrijorările ipocrite, cu toată slugărnicia liberală, cu tot punctajul de partid recitat cu ochi plafonați de către indivizi plictisitori pe la talk show-uri , având-o ca moț pe Hildegard Brandl, o ! cu toată Hildegard Brandl… fatalitate !!! nu mai iese lumea în stradă atât de vioi din punct de vedere numeric cum ieșea în ianuarie –februarie… Pe vremea aia fericită, cu doi „chichirăi ” de la USR , țipând isteric „NOAPTEA CA HOȚII” , cu doi „felixtătari” care să le facă scenografia ca la Cântarea României și cu tradiționala postăcăreală de revoluție de pe Facebook, au scos din casă sute de mii de ignoranți sau de furioși , pe tot cuprinsul patriei…

    Însă, în mod surprinzător, deși păpușarilor pericolul li se pare, de astă dată, mortal , păpușelele nu mai au același încântător impuls revoluționar de a-și mișca fundul până-n Piața Victoriei. Ce-i de făcut, oare? Păi, să-i încurajăm… iată:

    COTIDIANUL.ro, 29 august 2017, Stelian Tănase, reactivat brusc, scrie : „De fapt guvernul va fi sensibilizat numai dacă protestul continuă, dacă numărul celor care se strâng în piață VA DEPĂȘI SUTA DE MII . Dacă Bucureștiul se va umple de corespondenți străini. Etc. Contează și dacă ORAȘELE MARI SE VOR RIDICA împotriva tentativei PSD&ALDE de a bascula justiția în folosul lor.”

    REVISTA 22.ro, pe 31 august 2017, Andreea Pora , cu îngrijorare: „…Ce-i poate opri? Ce poate da peste cap acest plan care, repet, spre deosebire de Ordonanța 13 lovește în inima sistemului de Justiței, în reforme. Este de așteptat ca reacția externă să devină și mai dură pe măsură ce lucrurile vor evolua în direcția asta, deja comunicatul ambasadei SUA pune într-un fel sub semnul întrebării parteneriatul strategic. Se vor lăsa impresionați Dragnea, Tăriceanu, pesediștii și haita penalilor? Nu știu, dar s-ar putea ca de data aceasta să fie dispuși să meargă până la capăt. Cu certitudine însă 1 MILION DE OAMENI ÎN STRADĂ LE- AR VENI DE HAC…”

    Sunt încercări jalnice de însuflețire a unui animal leneș, șovăitor, apod, posac…

    Dar, indiferent că schimbările vor fi pe jumătate, pe trei sferturi, sau cât vor fi, eu cred acum că lucrurile au ajuns suficient de departe , pentru ca să nu mai poată fi oprite. Mecanismul a funcționat : deja SE VORBEȘTE în toate mediile despre Legile Justiției. Aceasta este dezbaterea publică, iar SCHIMBAREA, pentru a fi acceptabilă și înțeleasă, are nevoie, ca de aer, de DEZBATERE.

    După cum merg lucrurile, ministrul Tudorel Toader cred că va reuși, într-un interval de timp acceptabil, să clatine măseaua asta stricată în alveola ei putredă, și apoi să o extragă – bucată cu bucată. Căci, deja s-au rostit prea multe cuvinte pentru ca Augustin Lazăr să mai reușească antifonarea eficientă a societății românești.

  26. BOMBĂ ! VESTEA A CĂZUT AZI CA UN TRĂSNET! RUPTURĂ ÎN FAMILIA LICURICILOR!

    Sunt „confuzată la maxim”… până mai ieri era o ordine și-o disciplină plăcută la licurici… Adică, în avanpremieră, ieșea LICURICIUL CEL MARE să „ne-ndemne” să luptăm cu corupția și „urmărea cu îngrijorare” dacă zilele de marți sunt negre, dacă noaptea, ca hoții, se strecoară pe lângă ziduri Ordonanța 13, precum și dacă un domn mic și suspect răspunzând la diminutivul „TUDOREL” îl supără pe Klaus, cu care dânsul, MARELE LICURICI, tocmai a bătut palma pe 3,9 miliarde de parai, pe care să-i dăm noi pentru ca el să ne dea și PATRIOT, că nu degeaba ne-am maturizat și avem deja SCUT… De cum își termina LICURICIUL CEL MARE numărul, halei-hap! și ceilalți licurici săreau să ne tragă cu STATUL DE DREPT în moalele capului, cam cu frecvența cu care își trăgea Biblii la fontanelă Mihai Bădiță, băiatul ăla extrem de revoluționar de la CORUPȚIA UCIDE. Comunicatele erau identice, mustrările erau egale, șuturile în fund, încasate de blânda noastră patrie, erau potrivite ca precizie și intensitate și erau sincronizate mulțumitor.

    De aceea , în naivitatea mea, am și scris acum două zile că așteptăm cu interes și na-na-ul! de la ambasada Marii Britanii și de la ambasada Olandei, eu exprimând chiar îngrijorarea pentru această bizară întârziere în reacție… Când colo, ce să vezi!

    Ambasadele Marii Britanii și Olandei , ca și cum nici n-au auzit de îngrijorarea MARELUI LICURICI, dau fiecare câte un comunicat de nici nu știi dacă mai sunt dânsele LAMPYRIDAE, cu felinar în fund , sau niște SCARABAEIDAE banale, fără pic de lumină posterioară proprie. I-auzi:

    ZIARE.com, 1 septembrie 2017 : „Într-un punct de vedere al Ambasadei Marii Britanii transmis vineri se arată că «este responsabilitatea României să decidă cu privire la legislația proprie, în conformitate cu Constituția si cu procedurile parlamentare»(…) «Sperăm că orice modificare adusă sistemului de Justiție are rolul de a promova independența și eficiența operațională ale instituțiilor judiciare și ale statului de drept, luând în considerare recomandările Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Sperăm, de asemenea, că astfel de amendamente vor include o consultare largă cu toate parțile relevante», precizează ambasada. (…) La rândul său, Ambasada Olandei la București spune că urmărește «cu interes» dezbaterea publică asupra propunerilor făcute de Tudorel Toader privind modificarea legilor Justiției, procedura legislativă și rezultatul acestor discuții ”.

    Aoleu! Așa ceva…dar, stați să vedeți că se poate și mai rău… Numai ce ne asigurase doamna Angela Cristea, de la dânsa ,din biroul mioritic, cum că doamna Comisia Europeană este „îngrijorată” și lucrurile păreau că reintră sub control , cum veți vedea mai jos : …

    CORECTNEWS.com, 31 august 2017 : „…Reprezentanţa Comisiei Europene în România se declară îngrijorată de faptul că modificările anunţate de Tudorel Toader pe 23 august ar putea afecta independenţa Justiţiei în cazul în care ar intra în vigoare şi, totodată, spune că este surprinsă de unele materiale de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană (…) « Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislaţiei, anunţate pe 23 august, ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege şi ar intra în vigoare», a declarat Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituţie…”

    … numai că nici bine nu s-a uscat cerneala pe preocuparea doamnei Cristea, că a apărut o scrisoare a lui Paraskevi Michou, secretar general adjunct al Comisiei Europene, transmisă către Tudorel Toader exact în ziua când reprezentanta Comisiei în România se îngrijora mai intens, și care iată ce zice :

    DC NEWS .ro, 1 septembrie 2017 : „…Comisia Europeană a cerut ca modificările propuse să fie transmise Comisiei Europene în limbile engleză și română, subliniind: «Considerăm că este de maximă importanță recomandarea Comisiei pentru transparență și predictibilitate a întregului proces legislativ, în care Guvernul și Parlamentul au luat în contiderare corespunzător consultările cu autoritățile relevante, în particular, în acest caz, cele judiciare, CA ȘI RECOMANDĂRILE COMISIEI DE LA VENEȚIA »…”

    Vă informez că , de o bună bucată de timp încoace, pentru ca nu cumva cetățenii să-și aducă aminte de recomandările Comisiei de la Veneția, din limbajul „societății civile” din România, aia care iese cu lanternuțe și brichetuțe la protest , cuvântul VENEȚIA a dispărut cu totul … nu se mai spune TUFĂ DE VENEȚIA , nu se vorbește despre FESTIVALUL DE FILM DE LA VENEȚIA, CARNAVALUL DE LA VENEȚIA sau BIENALA DE ARHITECTURĂ DE LA VENEȚIA . Pentru că , de la Comisia de la Veneția ne vin numai nenorociri și chestii nasoale, care-i provoacă o constipație intelectuală dureroasă lui Liiceanu Gabriel, când iese el pe la DIGI 24, să-și dea cu părerea despre justiție, cu morga aia a lui, emblematică…

    D-aia zic… așa „licurici” imprevizibili eu nu pot să suport… se duce dracului lumea asta dacă nimeni nu mai respectă regulile și nu mai avem o ordine și-un lucru bine făcut .

    Iar dacă ești liberal, e groaznic… nici nu mai știi, la naiba! la ce clanță să aplici sărutul franțuzesc, că acum clanțele nu mai seamănă între ele ! …

  27. Problema este ca Ambasada, ca si Presedintele, s-a grabit sa iasa cu acea declaratie despre niste proiecte de lege care la acea data nici macar nu erau publice. Deci e suspect sa te declari ingrijorat, doar pentru ca a aparut dl. Toader la TV.

    Realitatea e ca diplomatia SUA are si ea problemele ei. De exemplu,se plingeau unii americani de reducerile pe care Trump vrea sa le faca pe la ambasade. Poate ca sunt stresati. Evident, au investit mult in Romania si nu vor sa o piarda de sub control.

    Dar eu cred ca romanii vor o justitie independenta, asa cum e ea in SUA. Si Ambasada SUA poate ar trebui sa se mindreasca cu acest lucru si sa-l spuna in acele comunicate, sa recunoasca ca numirea procurorilor sefi de oameni politici, inclusiv de Presedinte nu e OK. O solutie intermediara ar fi ca o serie de institutii sa isi dea avizul cind se face acea numire, si sa existe o cale de demitere care sa nu vina doar de la Presedinte.

    In orice relatie de anvergura, ca acest „parteneriat strategic” o sa apara probleme. Ceea ce vedem noi in presa e doar una, si cred eu, rezolvabila daca exista interes din partea celor ce initiaza asemenea declaratii. Si daca sunt nelamuriri, sau chiar ingrijorari, inainte sa dai declaratii publice cu un mare impact, ar fi mult mai util sa discuti cu guvernul, cu alte institutii ale justitiei.

    In orice caz, punerea de calificative (Puteau sa aleaga mai inspirat adjectivul, cum a facut Olanda de exemplu, a carei Ambasada a spus ca „urmareste cu interes”). Bun, pina la urma adjective neinspirate duc la mai mult razvoi mediatic si politic, si Ambasada SUA e deja prinsa in acest razboi, din pacate. Nu e rolul unei ambasade sa puna jar pe subiecte politice cu declaratii de presa pripite si neinspirate.

    Dar, de obicei, Ambasada se consulta cu MAE din tara de origine, in acest caz Departamentul de Stat inainte sa dea declaratii. Asta inseamna ca cineva de la Deprtamentul de Stat a hotarit ce sa faca Ambasada, si nu dl. Klemm. Nu ma astept sa ne spuna ce parere are el, pentru ca nu poate sa aiba public o alta parere decit a Guvernului sau, Deci mecanismul asta de analiza si comunicare diplomatica e putin mai complex, si ar trebui sa nu fim foarte categorici cind il criticam pe dl. Klemm. Eu cred ca cei de la Departamentul de Stat sunt foarte sensibili, si nu doresc sa aibe „probleme” in tarile pe care le considera partenere strategice. si atunci au acest tip de reactie, care este nefericit.

    • @trexsr: ”Asta inseamna ca cineva de la Deprtamentul de Stat a hotarit ce sa faca Ambasada, si nu dl. Klemm.”

      La Departamentul de Stat este o luptă surdă între vechea gardă progresistă din timpul Administrației Obama care încearcă sî-și apere pozițiile și noul val conservator al Administrației Trump care dorește o altă direcție a politicii externe americane. Și, ca de obicei, rezistența este acerbă, mai ales că birocrația are suficient de multe instrumente. Klemm este omul Administrației Obama, sau, dacă vreți, adept al ideologiei progresist-liberale.
      Orice poziție a unui ambasador, indiferent cât de greșită este, va fi susținută, în mod oficial, de Departamentul de Stat, sau de orice minister de externe, fiind totuși taxată la momentul oportun.
      Schimbarea ambasadorului Klemm este evidentă, dar procedura este mai complicată, fiind nevoie și de aprobarea Congresului a unui nou ambasador.
      Nu-s întâmplătoare criticile pe care le fac ACUM, președintele Senatului sau ambasadorul României la Washington. Sunt de fapt o mână de ajutor pentru a urgenta procesul de înlocuire a lui Klemm.

      • Cred ca acest scenariu este adevărat. Foarte distractiv este ca la faza asta, Joianis a căzut de fazan!

Lasă un răspuns