La cursurile de vara de la Valenii de Munte

Ieri, am participat la deschiderea Cursurilor de vara ale Universitatii populare, infiintata de Nicolae Iorga, la Valenii de Munte, in 1908. Este a 64-a editie a acestor cursuri ce vor dura sase zile., cu un program foarte dens. La deschidere, au participat notabilitatile judetului Prahova si ale localitatii, precum si invitati speciali: ministrul de externe, Teodor Melescanu, academicianul Razvan Theodorescu, ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, alaturi de numerosi istorici dar si de mai multi primari din Basarabia.

In cuvantul meu, am reamintit importanta operei lui Iorga pentru ideea unitatii nationale. Am amintit vastitatea acestei opere – 1450 de volume, 50000 de articole, peste 100000 de scrisori (doar cele aflate in cele 450 de volume de la Biblioteca Academiei).

Am mentionat frumoasa evocare a lui Mircea Eliade despre Iorga, din 1944 si am vorbit despre o carte a sa din 1899 referitoare la viata intelectuala din Romania dar si despre conferinta  de la Radio, din 1935, despre personalitatea lui Mihai Kogalniceanu – de la a carui nastere sarbatorim anul acesta 200 de ani. In final, am oferit Muzeului din Valenii de Munte un portret realizat de Catul Bogdan.

Dupa incheierea sesiunii de deschidere, am prezentat, in cadrul programului anuntat, impreuna cu ambasadorul Gribincea, albumul nostru, aparut recent, cu cele 120 de harti ale Basarabiei.

IMG_9180.JPG

IMG_9178.JPG

30 de gânduri despre “La cursurile de vara de la Valenii de Munte

  1. Domnule Adrian Năstase, nu ați dat B.T. comentariului meu din 10 aug. și de contestat. Dat fiind faptul că ideile prezentate le-am mai postat, ca să știu cum să-mi adaptez eventualele alte comentarii, vă rog să-mi spuneți dacă este cazul unui context de moment sau este cazul ca una ori poate două poziționări să nu mai fie etalate pe blogul dumneavoastră? Mulțumesc!

    • Am verificat. Nu am gasit altceva decat acest comentariu din 10 august, publicat:Este adevărat că suntem în UE și că ne ținem legați SUA , dar cred că nu-i suficient de edificator „CONTEXTUL INTERNATIONAL” prezentat de dumneavoastră. Îmi permit să vă supun atenției și următoarele:
      – Dispariția „Lagărului Socialist” a determiat și brusca dispariție a „capitalismului cu față umană” și astfel tot valul revoluționar al anului 1989 este urmat de o cruntă dezamăgire în tot estul Europei. Polonia chiar amenință cu părăsirea UE.
      – Marea Finanță tradițională este pe ducă – a mizat prea mult pe Germania, care, în fapt, s-a dovedit revanșardă și și-a reluat alianța strategică cu Rusia și se vrea foarte apropiată de China. Marea Britanie și USA au înțeles, într-un final de gen ceasul al 12-lea, manevra, dar … au mult de luptat.
      – Noul FMI / Banca Mondială, creat de China+Rusia+India+Brazilia+Africa de Sud, a lansat Noul Drum al Mătăsii și deja impune criterii de acceptare a colaborării.
      – Soroș și co-etnicii săi, Klem și Gitenstein, se zbat să destructureze, cu ajutor de la UE, în principal Germania, stânga politică din România. Ce a mai căutat Gitenstein să paricipe la întâlnirea lui Iohannis cu diaspora din USA? Chiar și Klem a forțat uzanțele.

  2. Apropos de Catedrala de la Santiago de Compostela si Judecata de Apoi

    Se zice ca daca vrei sa fierbi un broscoi in apa fiarta trebuie musai sa pui broscoiul in oala atunci cand apa este inca rece deoarece pe masura ce se incalzeste apa, broscoiul din oala nu-si va da seama ca apa este fierbinte si va ramane acolo pana va fi bine fiert…

    Pe de alta parte daca incerci sa pui broscoiul in apa care fierbe deja acesta va sari din oala imediat cum a facut contact cu apa fiarta, de aici deducem ca nu va sta in oala la fiert…

    Folosind povestea de mai sus, ma gandesc daca nu cumva noi chiar traim Judecata de Apoi vazand lucrurile infioratoare care ne inconjoara dar facute totusi la foc domol probabil pentru ca broscoii sa nu se prinda…

    Zic si eu poate gresesc….

  3. @Mircea Popescu,

    în replica dumneavoastră legată de egalitatea de şanse vă scapă fondul problemei în întregime!

    În acest moment nu pot să mă opresc prea multe minute din treburile mele, dar poate mâine o sa pot să vă expun opinia mea.

    În esență, ceea ce vreau să spun este că dacă la momentul ajungerii în SUA erați inginer, ați avut bani de bilet, pentru demersuri legale şi cursuri de limba engleză, atunci nu puteți spune că nu ați avut şansă şi v-ati descurcat! Dimpotrivă, ați avut toate şansele din lume!

    Mâine sper sa-mi fac timp să detaliez.

    Cu drag…

  4. @ MIRCEA POPESCU DIN AMERICA: | ומניה עברית שואה קבוצה של אמת מוצהרת said

    Chiar daca nu va cunosc , sunt fan-ul dumneavoastra ! Dar imi dati voie sa nu va cred ca ati lucrat ca inginer in SUA ? Sau ca stapaniti limba engleza ( invatata la ESL 🙂 ) ?

  5. Asta-i tara pe care au creat-o politicienii romani in ultimii 12 ani si pe care o consolideaza PSD-ul lui Dragnea si Carmen Dan ! Cetateni si intelectuali umiliti si batjocoriti de niste retardati cu 8 clase ( gen Godina ) care vad numai infractori in jurul lor , care fac din tantar armasar , care vaneaza oameni nevinovati in loc sa calmeze lucrurile si incearca sa-si justifice salariile occidentale !
    Asta in timp ce tara se depopuleaza si economia se scufunda …
    Rusine PSD ! Sper ca aceasta rusine de partid sa dispara cat mai repede de la guvernare pt. ca s-a umput de RIDICOL .

    http://www.cotidianul.ro/medic-tarat-pe-strada-dupa-ce-a-refuzat-sa-se-legitimeze-305436/

  6. Daca privim lumea de azi observam ca mamiferele reprezinta specia dominanta avandu-l pe homo sapiens in varful trofic.

    In urma cu…65 milioane de ani reptilele denumite dinozauri erau specia dominanta de atunci si ne intrebam pe buna dreptate azi, care dinosaurus sapiens…se gasea in varful lantului trofic…ca sa spunem lucrurilor astfel.

    Curios este ca nimeni nu a gasit dinosaurul biped care se gasea la conducerea lumii de atunci…

  7. A venit vremea: Vointa noastra sa fie legea noastra!

    Hm, hm!, si zici Ghita ca Wall Street-ul si Fed-ul i-ar fi permis lui FDR bizareria pagubitoare sa fie de “stanga”?! Tocmai celui despre care contemporanii spuneau ca vedea numai dolari?! Daca ar fi fost realmente de “stanga”, la moartea lui ar fi fost jale mare, cel putin tot atat cat a fost si la asasinarea lui JFK. Un mare om politic al vremurilor de atunci, care s-a dus in SUA la Adunarea ONU, povesteste cat de surprins neplacut a fost de reactiile de indiferenta ale americanilor la aflarea vestii. Lua cina in vagonul restaurant, care era plin ochi, cand a intrat un cetatean si a spus: “Acum s-a transmis ca a murit Roosevelt”. Nicio reactie, dar nici una, indiferenta totala. Doar cateva gesturi in semn de lehamite ori sa nu fie deranjati din ale lor. Era in ziua de 12 aprilie 1945. “Numai atinsul la portofel ii misca pe americani”, se spunea in epoca, si cred ca la fel de valabil e si azi. Desigur, faptul FDR era pironit in scaunul cu rotile si a fost ales presedinte patru mandate consecutive spune multe, si in privinta contributiei lui la depasirea crizei economice mondiale, si in in cea la infrangerea Germaniei naziste, dar si in pregatirea ordinii postbelice, care a fost de aur la propriu pentru Wall Street si Fed, varfurile de lance ale neoliberalismului.

    Sa nu ne lasam amagiti de aparente, in construirea carora americanii sunt maestri, iar noi suntem vesnicii creduli si imitatori de serviciu. Atunci, ca si mai tarziu cu Reagan si Thatcher, au fost pur si simplu etape de adaptare si de pregatire pentru ce avea sa urmeze. Globalismul, unipolarismul, noul Ierusalim, ce mai tura vura, chiar si acum cei trei care au speriat America si vor sa sperie si Lumea, Barack Obama- Hilarry Clinton-Donald Trump, prin oceanul de ura pe care il revarsa in afara, impotriva celor care nu se lasa indobitociti si inrobiti, sunt adoratori ai vitelului de aur si ai visului de a stapani Lumea. Iti dai seama de utopia cu care au fost indoctrinati? Sa stapaneasca Lumea!, nu o tara sau alta, si sa fie egalii lui Dumnezeu! Un boomerang il vedem deja, oricat ar fi de escamotata, intre politica externa si politica interna exista o legatura foarte stransa, indestructibila, daca reversi ura in afara, reversi ura si inauntru. Si impotriva cui?, a americanilor autentici, nefalsificati, nevopsiti, care vor sa-si ia tara inapoi?

    Comparativ, contrastul a fost naucitor la moartea lui Stalin, in 5 martie 1953, compatriotii sai erau impietriti de durere. La fel, la moartea lui Dej, lucru pe care nu l-am auzit povestit de la altii, ci l-am vazut pe viu, eram copil si nu intelegeam de ce una lume simpla, necajita, avea lacrimi in ochi. Sigur, nataraul de Hrusciov a venit cu manaria demolatoare a cultului personalitatii si crimelor lui Stalin, asa-zis denuntate in “raportul secret”, atat de “secret” ca aparuse in presa americana inainte de a deveni public, o intriga care a devenit victorioasa prin faptul ca i-a fost impusa si acoperita cu promisiuni din afara, un rezultat al coruptei cu alte cuvinte, cum observam ca se practica si acum cu deciziile politice si juridice. Probabil ca Nichita a mirosit in cele din urma ca a cazut intr-o capcana, cand a vazut consecintele raportului sau nesabuit (februarie, 1956), care a fost ca o pregatire de “situatie revolutionara” pentru miscarile social-politice violente, care au urmat la scurt timp, in Polonia (iunie, 1956) si Ungaria (octombrie, 1956). Intelighentia rusa nu s-a lasat insa pacalita, trotkistii, mana lunga a Vestului, jucasera dublu, instigasera la rascoalele si distrugerea recoltelor care aveau sa aduca foamete si saracie, pentru a-l infunda pe Stalin, iar Yagoda, coetnicul lui Trotky, infiintase gulagul, pentru a contracara “contrarevolutia”, decontat tot lui Stalin.

    Si istoricii au descoperit facatura de denigrare imagologica, cand au citit documentele cu aprecierile foarte elogioase la adresa lui Stalin, facute de Roosevelt si Churchill. “A fost o mare fericire pentru Rusia ca in anii celor mai grele incercari tara sa fie condusa de genialul si inflexibilul comandant suprem Stalin”, spunea Churchill intr-un discurs in Camera Comunelor, pe 21 decembrie 1959 (retineti data postuma), si trebuie sa fim de acord ca vremurile au fost “schimbatoare” si “crude”, cum zice mai departe fostul premier englez, vremuri exceptionale la care trebuiau masuri exceptionale, cum spunem azi. Este motivul imbatabil pentru care rusii au revenit la respectul pe care il datoreaza memoriei lui Stalin, recunoscand ca Rusia fara Stalin astazi nu ar mai fi existat, ca stat liber, independent si suveran. In fine, macar sa invatam din istorie pentru a nu-i repeta greselile. Stiu ca nu am prea mari sanse de succes de a scoate discursul politic din cliseul schismei “stanga-dreapta”, pot fi chiar inteles gresit, dar sa vedem cata relevanta mai au aceste notiuni imbatranite si inraite in rele, de peste 200 de ani, in contextul in care dupa 1989 stanga a mers numai spre dreapta, iar dreapta a exersat politicile sociale de stanga, cel putin in campaniile electorale, cu care au si castigat alegeri.

    Te invit de asemenea, draga Ghita Bizonu’, sa privesti la stanga franceza si germana, care sunt deplorabile prin cat de carpe au ajuns in mainile marii finante, marilor banci si corporatii mulinationale. Nu as fi crezut in veac ca socialistii francezi vor ajunge sa pupe in bot (poate si altundeva) paganismul si inversionismul anticrestine. La fel, social-democratia germana, mare amatoare de imigranti necompetitivi, parazitari in infractionali, pe seama trudei, disciplinei si civilizatiei europenilor, obtinute cu multe sacrificii si renuntari, stupefiind cu motivatia trantorului talhar atras de mierea harnicelor albine, ca au de unde, stupul Europa fiind un “continent mare si bogat”. E cazul sa schimbam sistemul politic, sa-l intinerim cu noi partide, ferm atasate identitatii, intereselor si idealurilor nationale. Sa nu mai udam la radacina cu sangele si sudoarea noastra partidele istorice, care au fost infiltrate si sunt papusate. Nu vezi ca toate sunt o apa si-un pamant? Vechile partide sunt inselatorii politice aidoma schemelor financiare piramidale. Toate inglobeaza milioane de oameni, carora le fura voturile prin promisiuni mincinoase. Daca nu le vom mai uda, se vor usca de la sine. Haideti, sa facem, din nou, din vointa noastra, legea noastra.

    • „New Deal” a fost perceput in SUA ca o politica de stanga. SI la 20 de ani de la moartea lui FDR erau unii care il cvonsiderau „comunist” .
      Ca Wall Sttrett … cum sa iti zic .. era as ao poveste ca FDR s-a intalnit cu cei m ai mari din tre cappitalisti . Si unu (imi scaapa n umele) mai agresiv :
      – Si daca nu spijinim New Deal? Ce o sa foie fara New Deal?!
      – Poate o revolutie sociala…
      – All rignt .. si cica ala a scos carnmetu de cecuri :cate milioane?
      (milioanele alea rau necesare [ptr supa saracilor )

      Apropos scean de indifrnta la vago0nul restuarant. Est5e de prsupus ca cei de acolo nu erau chiar cei care il apreciua pe FDR . Ca erau mia bogati …. Asa cum desi socul impuscarii lu JFK a fots imnes nu toti au fots chiar nemultumiti „s-a dus dracului comunistul!” a fpots reactia unoraa. Asa cum nici impuscarea lui RFK nu a mahnit chiar pe toti .. ba as zic ca pe uni i-a inveselit!

      Cat dspre decaderea stnagii din Franta si germn ai si Italia si … mersoa. Chiar daca nu am avut loc la loja am putut trage cu coada ochiului la „piesa” . Explicatia este in influenta tit mai extinsa a Scolii de la Frankfurt .. si ca in naii 70-77 MKarerle prrot al Revolutiei era unu Marcuse. Si in Franhta nu trebuisc uitati BHL si Glucksmann… Repet – in an ii 70 eram cititor de p[resa franceza in gnl Huma Dimanhe si match plus Expres

  8. Nostalghia

    Circulă pe „Face Boc!” un filmuleț cu Toma și Elena Caragiu, făcut cu o lună înainte de cutremur. Extras din dialog:
    El: Vârsta?
    Ea (cu ezitări): Am trecut… de… 30 de ani.
    El: Demult?

  9. Pentru Ana, răspunsul lui „ma Popescule”, răspunsul general este „Nu”, supozițiile dumneavoastră sunt greșite în ce mă privește.
    Dar, sigur, marii cunoscători ai vieții americane, Ghiță și ZeV s-ar putea să aibă, ca de obicei, păreri și informații actualizate.

    • ????
      Mă adresez vreodată cuiva cu „mă”??? Sau n-am înțeles ce ați vrut să spuneți…

      Să nu ai şansă înseamnă să nu ai şansa de a ajunge nu inginer, ci elev de liceu.

      Sau nu cu mine vorbiți… N-am înțeles.

      • l d fapt vrea sa se certe cu mine.
        Insa , cu8 „inginreasca” precizie da in tine.

        Din cate tin minte a scris ca a lucrat ptr Despartamentul Apararii ca inginer si sef de colctiv. Acu nu stiu ce sa zic ….. daca se ocup0a de sisteme de ghidare si/sau ochire si dovedea „aceiasi” precizie ….. sa zic asa partenerialotul cu SU*A este cam subg semnul intreebarii in c priveste eficienta ..

        De fapt mister asta are ceva de impartit cu toiata lumea care la 46 de ani nu a muncit necalificat 12 ore pe zi 7 zi8le pe saptamana …. fara sa priceapa ca asta a fost exact alegerea lui . Si ar vrea ca toti roman ii sa fi devemnit „venetici” dupqa 90 . Cestie carre s-a cam intamplat si ca urmare a unor „pretioase” sfaturi transatlantice . Acum contabilizam + 2 milione b ajeeniti, un invatamat sub nivelul; celui pe care MP l-a urmat ,, lipsa de fporta de munca samd.

  10. Să trecem la lucruri serioase! Un discurs de admirat al Președintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo:
    „Astăzi, în Europa s-a declanșat un atac la adresa căsătoriilor bazate pe comunitatea de viață a bărbatului și femeii, la adresa bisericilor creștine și a statelor naționale. Sunt asediați germani, francezi, spanioli, suedezi, dar și maghiarii și românii. Nu este o pură întâmplare, anumite grupuri de forță consideră că trebuie să domine Europa, că au suficientă putere și forță pentru a subjuga Europa. Ideologii acestei grupări sunt europeni și consideră că identitatea europeană trebuie să fie fluidă, adică trebuie să ne lepădăm de identitatea noastră natională. Ei nu consideră că drepturile și îndatoririle trebuie să se afle în echilibru, ci consideră că eliminarea gândirii și a cuvântului liber, sub pretextul corectitudinii politice, este un lucru bun. Ei doresc să construiască Statele Unite ale Europei, un lucru străin de civilizația europeană. Ne amenință că, dacă idealurile lor nu vor deveni realitate, atunci națiunile și statele Europei se vor război între ele și vor da foc Europei, cum s-a întâmplat în decursul celor două războaie mondiale.
    Vin vremuri noi și mari, această realitate poate suna ca o amenințare, dar am constatat că cei care devin câștigătorii vremurilor nu sunt cei care au arme sau spun minciuni, ci vor învinge cei care au o identitate și un crez mai puternic.”
    Cu identitate și crez puternic sunt doar câțiva în România. Gazda noastră este printre ei.

  11. Citind mai multe comentarii postate în ultimul timp pe aici ( şi nu numai 😉 ) mi-am adus aminte de spusele unui venerabil profesor de-al meu :
    – Să te ferească Dumnezeu de judecata unuia trăit printre străini , spunea domnia sa .
    Cu o vădită strângere de inimă, care reieşea imediat din exemplele pe care ni le da !
    Eu, n-o să dau exemple ! Pentru că numai cine nu vrea, nu le vede !

  12. @Mircea Popescu, multumesc pentru candoare si pentru povestea dvs personala gen „American Dream”. Eu ma refeream la tinerii din familiile sarace, de culoare, de exemplu, care nu isi pot permite sa isi ia un imprumut sa mearga la scoala. La persoanele cu disabilitati care chiar nu au aceleasi sanse.

    Va dati ca exemplu de om care si-a construit sansa singur, sau fiind apreciat. Se poate spune insa ca nu ati avut sansa sa faceti meseria pe care ati avut-o imediat, si ca ati avut un deal de urcat. Si eu la fel. Cunosc alti romani care s-au descurcat mult mai bine si mult mai repede odata emigrati si nu au luat-o de jos, ci de la cota 1400 de unde au plecat cu telefericul mai sus. Deci, tot felul de povesti despre „sansa”. Ce vedem noi ca fiind „sansa” e foarte relativ, insa sansa la educatie trebuie sa existe pentru toti, la fel cum si sansa la viata.

    Acum, ca tot v-ati aduagat aici la „dosar” ca ati facut Automatica. Eu am facut Electronica. Amindoi am facut scoli excelente. Eu unul multumesc Partidului Comunist ca nu am platit un sfantz din buzunar pentru educatie. Asta e realitatea cruda: in comunism educatia superioara, universiatara si chiar post-universitara era gratuita. La noi veneau tineri din tot felul de tari (India, tari arabe), care legau tarile lor de Romania, si Romania avea un glas mult mai tare peste tot cu atfel de prieteni. Un coleg de servici tinar, canadian, imi povestea despre tatal lui, din India care a studiat in Romania. Acum il ia pe baiatul lui si se intorc sa revada Romania, si sa ii arate baiatului tara unde a studiat! Fantastic! Ii ajut si eu cu programul turistic 🙂

    Si pentru ca tot vorbim de cit de rau a fost comunismul, s-a facut un studiu care arata ca femeile in comunism erau de doua ori mai fericite in relatii amoroase cu barbatii fata de cele din capitalism. Am citit articolul asta din NY Times (nu spuneti ca si asta e anti-Trump!), si cred ca si barbatii erau tot de doua ori mai fericiti cu asa femei multumite.

    Why Women Had Better Sex Under Socialism

    …”This generational divide between daughters and mothers who reached adulthood on either side of 1989 supports the idea that women had more fulfilling lives during the Communist era. And they owed this quality of life, in part, to the fact that these regimes saw women’s emancipation as central to advanced “scientific socialist” societies, as they saw themselves….

    …Although East European Communist states needed women’s labor to realize their programs for rapid industrialization after World War II, the ideological foundation for women’s equality with men was laid by August Bebel and Friedrich Engels in the 19th century. After the Bolshevik takeover, Vladimir Lenin and Aleksandra Kollontai enabled a sexual revolution in the early years of the Soviet Union, with Kollontai arguing that love should be freed from economic considerations.

    Russia extended full suffrage to women in 1917, three years before the United States did. The Bolsheviks also liberalized divorce laws, guaranteed reproductive rights and attempted to socialize domestic labor by investing in public laundries and people’s canteens. Women were mobilized into the labor force and became financially untethered from men….

    …Agnieszka Koscianska, an associate professor of anthropology at the University of Warsaw, told me that pre-1989 Polish sexologists “didn’t limit sex to bodily experiences and stressed the importance of social and cultural contexts for sexual pleasure.” It was state socialism’s answer to work-life balance: “Even the best stimulation, they argued, will not help to achieve pleasure if a woman is stressed or overworked, worried about her future and financial stability.””

    https://www.nytimes.com/2017/08/12/opinion/why-women-had-better-sex-under-socialism.html?action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=opinion-c-col-right-region&region=opinion-c-col-right-region&WT.nav=opinion-c-col-right-region

  13. https://www.antena3.ro/politica/victor-ponta-pesimist-privind-noile-legi-ale-justitiei-428352.html

    Absolut normal ca un procuror sa nu-si doreasca legile justitiei ! Cu atat mai mult cu cat acest procuror se intalnea prin vie cu alti procurori la fel de abjecti ca si el , a batut palma cu un cacat ( traian basescu ) dupa ce ne-a spus ca o sa lupte cu el si s-a incuscrit cu cei mai odiosi securisti din tara asta .
    Nimic nou , d-le Ponta !
    Nici nu ne asteptam la altceva din partea dumneavoastra pentru ca ” legile justitiei ” se refera si la dumneavoastra !!!
    Niciun om citav la cap nu cred ca se bazeaza pe votul dumneavoastra …

  14. Ca vaz ca si p-e aici se umfla trata in legatura cu caaralii „brutali” …

    Cum sa vca zic .. acum mai bine de 30 de ani am „apucat” sa fac patrula noaptea cu caralii … Zona intre Masina de Paine si Eliade intre Vii . Zona nu ra cine stie ce jigodioasa insa „pitoreasca” Dupa o saptamana am izbucnit „domle cum puteti fii asa de calmi cu astfel de jeguri?” Majurl a zambit subtire „Ei acum cateva zile te uitai urata la mine. Acum ai vrea sa iei bulanu’ …” „Nu bulanu ci pistolul!” „HAi nu fii asa de dur , chiar daca e cam derbedeu e totusi om si netrebnicul”
    Voi a zice ca patrula de nopate iti schimba perspectiva si intr-un mod f nasol . Zic decat ca un betivan cu gura mare este doar un betivan cu gura mare .. difernta dintre ei fiind data doar de haine. Insa orice betivan cu gura mare este si plin de talente – el este medic, avocat, ziariwst, sef sau macar var de navasta cu un stab din MI (pe vrmea aia de obicei colonel de Militie daca nu de Securitate). In jurul carciumii Marea Neagra se perindau mai multi colonei aburiti decat erau ziua in zona Armatei a 2.
    Asa ca vedeti voi caralii aia nu aveau de unde stii ca distinsu betivan cu gura mare era medic sef de sectie la Maternitate (daca stiua erau m ai prevenitori. Ca caralii ee mai sensibili . Ca nu se stie … ) Asa ca l=au trata ca pe un betivan cu gura mare …

    Apoi mai este ceva … Cum vreti voi ca sa fiti aparati de niste caralii care se lasa intimidati de un betivan cu gura mare ?! Ala care nu se lasa intimidat … va interveni in forta daca este cazul (nu am vazut.. era „de pomina”. Niste drbdei s=-au legat de o femeie .. si in apropiere era unu mai „capos” si cunoscut ca un bun familist …. gva cam datio seama ca combinatia asta a facut ca interventia sa fie f eficienta , chiar daca „brutala”)

    Asa ca sa nu confundam abuzul cu interventia. A da. Caralii ca e oameni au zis ca amenda si situatia jenanta sunt de natura sa indrepte pe om catre un consum mai mare de Borviz … din pacat publicitatea a facut sa se „observe” ultrajul (mde. Nu stiu in cate ocazii unele ultraje sa zicem „usoare” sunt „iertate”. Ca si medicu’ dupa scena aia se gandea ca nu ii sade bine si nu cred ca ar m ai fi procedat fara cap)

  15. Domnule Adrian Năstase,
    Considerăm deosebit de benefică şi importantă dăruirea dumneavoastră pentru sporirea patrimoniului muzeului nostru. Apreciem în mod deosebit oferta dumneavoastră şi vă asigurăm că piesa îşi va găsi locul în expoziţia muzeului nostru.
    Permiteţi-ne stimate domn, să vă adresăm sincere mulţumiri şi întreaga noastră gratitudine pentru mărinimia gestului dumneavoastră.
    Cu deosebita considerație,
    muzeograf Mihaela Voicea

  16. E bine ca v-ati adus aminte de Mihail Kogalniceanu,primul roman implicat in probleme europene la Berlin in 1878.Buna ar fi fost o discutie mai aprofundata.,la Fundatie cu implicatiil pentru noi majore si nu numai Basarabia si art.7 din Constitutie,dar si despre compensatia dobrogeana,cu marea ei problema a granitei de sud,rezolvata,din nefericire,pentru scurt timp,prin pacea de la Bucuresti din 1913.Nu vi se pare ca problema Cadrilaterului a fost ocultata voit,in defavoarea noastra,ca si cum intreaga noastra clasa politica a vremii era plecata cu sorcova si nu cumva existau temeiuri certe care justificau cel putin acordarea Silistrei,ca bastion al apararii tarii in zona ? Tare m-ar interesa parerea dvs.in tacerea asurzitoare a istoricilor nostri pe aceasta tema.

Lasă un răspuns