„Cu Zeppelinul spre America”

Stiti cine a fost Elena Bran? Eu stiu doar ca a semnat o carte cu acest titlu, carte aparuta in 1942. Si a fost unul din putinii romani care au calatorit cu zepelinul Hindenburg, in 1936, inainte ca acesta sa arda la aterizarea sa in Lakehurst, dupa cateva luni,  la 6 mai 1937.

Radu D. Rosetti – cel care a semnat prefata cartii – ne spune doar ca Elena Bran este un pseudonim pentru „o doamna din elita bucuresteana”. Volumul are si cateva zeci de ilustratii color, nu doar din interiorul zepelinului, ci si din calatoria, de sase saptamani, prin diferite locuri de pe continentul nord-american.

Zborul peste Atlantic a durat 48 de ore iar numarul pasagerilor a fost de 58. „Cabinele (cu doua paturi suprapuse) se gaseau la centru, cu coridoare la mijloc, ca la vapor, avand in dreapta lor salonul iar in stanga sala de mancare; acestea fiind legate intre ele printr-un alt coridor de unde incepeau cele doua scari spre etajul inferior”… „Nacela (care se gasea sub zepelin) era inconjurata cu geamuri si  se despartea in doua; in partea dintai se faceau calculele pentru navigatie iar in cea din fata se gasea carma intocmai ca la un vapor”.

Interesanta experienta…

22 de gânduri despre “„Cu Zeppelinul spre America”

  1. Amalia spune:
    August 8, 2017 la 7:59 pm
    ,,Ei, na! Măcar acolo să ne odihnim la orizontală, că aici stăm destul în picioare.”

    Stimata colega, imit dati voie sa exprim o nuanta usor diferita ? Sper ca da….
    Eu spun: ,,Macar acolo sa stam vertical, adica in picioare, dupa o viata petrecuta in genunchi”.
    Ma refer la romanul generic, exceptiile de rigoare avand, bineinteles, dreptul la orizontala vesniciei.

  2. Mircea Popescu spune (unii cred ca el este convins ca sunt ideile lui):
    August 8, 2017 la 7:32 pm
    ,,@fragmentarium,etc,etc,etc: Pai, mai stimate domnule, sau doamna, sau colectiv de analisti geostrategici, grupati curajos sub numele mandru de fragmentarium (sau asa ceva), …”

    Pai mai mircea popescu, inteleg ca esti departe de tara, dar n-as fi crezut ca esti si la distanta interstelara de realitate. In plus, esti si nesimtit, insolent, tupeist si lipsit de caracter, ca sa nu mai spun ca incep sa ma intreb daca nu cumva radiatiile la care ai fost supus in Areal 51 ti-a nimicit o parte semnificativa din zestrea neuronala. Adica, ai devenit un american de rand 100%, credul si arogant totodata. Mai curat si mai uscat pe creier.
    Atitudinea dumitale fata de un coleg exemplar, reperul academic al acestui blog (dupa parerea mea), prin eruditie, capacitate de obiectivare a realitatii subiective, patriotism si buna credinta (fragmentarium n.r.), adica implicit periculos pentru sorosism, progresism, trumpism (egoist n.r.) si americanism neoliberal, agresiv si libersexist, denota ca d-ta sunteti , de fapt , mai multi. O intrebare, poate, indiscreta: Face parte si domnul Hans Klemm din colectivul de securisti transatlantici, alaturi de d-ta ? (Z)

  3. A propos de America in particular si de emigrare in general.

    @trexsr zicea: ”Mircea Popescu, eu unul va inteleg ca doriti relatii preferentiale intre SUA si Romania”
    @Mircea Popescu raspundea: „De unde ati inteles asta? As vrea sa inteleg si eu ce n-am inteles.”
    @trexsr replica: „Cer scuze daca nu am inteles bine. E greu prin scris sa intelegi toate nuantele…”

    Mda. Hai sa va descifrez ceva nuante, postand doua strofe dintr-un cantec al lui Neil Diamond care descrie, in opinia mea, drama pe care o traieste emigrantul. A doua strofa este extraordinara, tot in opinia mea:

    L.A.’s fine, the sun shines most the time
    And the feeling is „lay back”
    Palm trees grow and rents are low
    But you know I keep thinkin’ about
    Making my way back

    Well I’m New York City born and raised
    But nowadays
    I’m lost between two shores
    L.A.’s fine, but it ain’t home
    New York’s home
    But it ain’t mine no more

    Pentru cei mai putin familiarizati, L.A. inseamna Los Angeles. Revenind la … proza.
    Ca american (sau canadian) as dori ca tara mea de adoptie sa aiba relatii preferentiale cu tari de la care poate avea avantaje reciproce. Dar, oare ce relatii privilegiate ar putea avea SUA cu Coreea de Nord, cu Bangladesh, cu Romania, cu Bolivia, cu Norvegia, cu Ungaria, cu Orientul Mijlociu astfel incat sa aiba o relatie echitabila economica? Realistic vorbind, oare poate Romania oferi ceva tentant si competitiv astfel incat sa realizeze aceasta relatie preferentiala?

    Ca roman as dori din tot sufletul ca America (sau Canada) sa aiba o relatie extraordinara cu Romania. Dar, asa cum vedem noi, romani, aceasta relatie ar trebui sa aiba un singur sens, acela de a primi investitii, imprumuturi fara dobanda, fara garantii, etc. Iar daca, totusi, se cer anumite garantii, cum ar fi siguranta militara, siguranta investitiilor prin legi adecvate, atunci noi tipam ca din gura de sarpe ca suntem o colonie spoliata de toate resursele.

    Sa ne mai miram ca cei pe care i-ati rugat in Canada sa vina in Romania, nu raspund?
    Pe de o parte, mediul de afaceri este viciat sau nu este propice (vina guvernului), iar pe de alta parte exista starea de spirit „contra” a populatiei care se opune unor relatii corecte si echitabile (vina unei anumite propagande, dar si a unei anume mentalitati ancorata inca in trecut).

    Si chiar daca incepem sa ne gandim sa ne intoarcem, („I keep thinkin’ about / Making my way back), nu mai stim ce sa facem.
    Deoarece si noi (eu, dumneavoastra, atatia alti romani) suntem dezradacinatii pentru care, asa cum canta cu sufletul inlacrimat Neil Diamond, „New York’s (Romania) home/But it ain’t mine no more”.

    Si, desi vrem tot binele tarii noastre,”acasa” ne considera straini si atunci, noi nu ne mai putem regasi printre strainii de „acasa”.
    Nenorocirea este ca din toate mesajele pline de parapon de „acasa”, inclusiv pe acest forum, nici romanii la ei acasa nu se mai considera acasa.

    Ce facem? Dizolvam „acasa”, si creem in locul ei doar un „spatiu” comun … si multicultural european?

    • Bun .. ia sa revedem : . Dar, asa cum vedem noi, romani, aceasta relatie ar trebui sa aiba un singur sens, acela de a primi investitii, imprumuturi fara dobanda, fara garantii, etc. Iar daca, totusi, se cer anumite garantii, cum ar fi siguranta militara, siguranta investitiilor prin legi adecvate, atunci noi tipam ca din gura de sarpe ca suntem o colonie spoliata de toate resursele.
      Sa lasam la o parte dtupiditatea cu “imprumuturi fara dobanda, fara garantii” ca in gnl nu prea se egzista asa ceva. Si noi nu am primit am dat …
      Insa ia sa ne aducem aminte – pana in 1999 in Bucresti la coada lu Breazu’ era o filiala a Chase Manhatan. S-a retras dand usor din buze …
      In momentul de fata suntem (noi Romania) cehamtaui la arbitraj de o firma canadiana .. Gabrioesl Ressoruces care ne cere 4,2 mld dolari “despagubiri”.
      Exxon opereeaza gazele din platoul continetal care eveione Romaniei ca zona economica .
      Deci la capotilul dat noi stam ceva mai bine .. A da. Noi in 1989 vara platisem toti banii datorati . Polonia , Ungaria nu si au fost iertate de datorii…

      Si ce garantii sa oferim ? Ce legi specoale doresti sa garanteze “siguranta investitiilor”? Esti amabil sa detaliezi ?
      Cat despre garantiile militare… api aici neicushorule pai aici stam cam asa :
      Noi am fost cei care au acepta instalarea “scutului” de la Deveselu. Altii care inteleg ca le ofera “garantii” si sunt iubiti nu au dort sa se incurce cu asa ceva.
      Si desi, prin accpetarea scutului, noi am facut un serviciu urias SUA nu ma primit acolo un amarat de ajutor militar – sa zicem vreo 100 M1 Abrams . Vezi tu cate a primit Egiptul!
      Ce garanatii miliatre mai vrei?
      Pai in anii 97-2000 nu mai tin minte ce mare bashtan in plotichia externa a voastra trecu-t0a de 2 pri prin Bucale transmitand ordinele : sa nu avem vaioane capabile de atac la sol la 2000 km si nici rachete capabile sa loveasca la 2000 km. Al doilea ca ar fi mai bine sa nu avem nici rachete operativ tactice… Asta cu ROT ul se pare ca a fots o preconditie a aderarii la NATO …

      Nu mai zic de sprijinul politic aratat acelor partide care au dat cu picorul la contractul cu Bell (acum 22 de ani guvernul Vacaroiu dorea sa fabricam Bell AH 1 ) si care au neglijat complet dotarea armatei. Ma rog nici nu puteau altfel niste conduceeri aflate sub influenata ideologica a lui Soros .

      Asa ca geaba te vaieti .. Te autovoctimizezi intr-un mod penibil .. si te plangi ca ai fi trarat drept satrin cand de fapt tu pledezi ptr binele altora nu al nostru .
      Oricum baga la cap : daca nu cade mereoritu, nu explodeaza megavulcanu din Ywllostobe samd etc si peste 30 de ani in SUA sau Canada se va trai mai bone ca in Romania . Asa ca cestia cu intoarcerea .. e ptr prosti. Oar bancu cu intoarceerea marilro afaceristi romani … este mai drgaraba o pledoareie ptr d’alde Frank Timis …

  4. Mi se pare incredibil ce spune Tudose despre vaccinarea obligatorie!!!

    „Ne vom ocupa de ei!”

    Adică???

    Incredibil!!! Nu ştiu ce să mai spun!!!

  5. Excelența Voastră,
    Stimate domnule Adrian Năstase,

    Vă citesc de mult timp și cu mare câștig personal de pe urma elevatelor și informatelor dumneavoastră comentarii (politice,diplomatice,culturale,biografice etc.).Suficient să vă spun că,dimineața, la cafea, lectura blogului pe care cu atâta eleganță îl administrați a devenit pentru mine o obișnuință mai mult decât plăcută.
    Mesajul de față are două „paliere”.Primul se referă la întrebarea domniei voastre de azi – cine a fost Elena Bran? Ca istoric de profesie, pasionat de legăturile și contactele (de orice fel, de la cele oficiale la cele ale experiențelor individuale) româno-americane și viceversa, doresc să vă împărtășesc informația bibliografică pe care o dețin în această privință. În al doilea rând, am să vă rog să-mi îngăduiți câteva vorbe despre cel care are onoarea de vă scrie, pentru că mi se pare firesc să știți cine o face.
    1) Pentru Elena Bran și rarisima (posibil și singura scrisă de ea) carte despre America, vă recomand articolul în trei părți al apreciatului istoric și critic literar M. N. Rusu, stabilit de mulți ani în SUA, dar care publică frecvent în reviste culturale din țara în care s-a născut. Despre cazul care interesează aici, domnia sa a publicat un mini-serial în revista „Vatra Veche” (urmașa „Vetrei” lui Slavici, Caragiale și Coșbuc), în 2012, an. IV, nr. 9 (45)/septembrie (pp. 49-51), nr. 10 (46)/octombrie (p. 73), și 11 (47)/noiembrie (pp. 58-59). Din fericire, cele trei numere de revistă pot fi lecturate online prin Biblioteca Digitală a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la adresa:

    http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/handle/123456789/972

    Dl M. N. Rusu – care subliniază raritatea cărții și pledează pentru reeditarea ei – o identifică pe Elena Bran (explicația pseudonimului la M.N.R.) cu Elena Motaș, soția ing. Constantin Ioan Motaș (care – adaosul meu – a trăit între anii 1887-1976, fiind fondatorul industriei de gaz metan din România, director general al Societății Române de Gaz Metan – Sonametan, 1919-1945, și deputat de Târnava Mică al PNL, 1922-1926). Vă las dumneavoastră plăcerea de a afla și alte detalii interesante despre autoarea cărții (dar și despre ilustrul său soț, nemeritat de uitat, cu rare excepții, de generațiile de azi) din cele scrise de M.N. Rusu. Posibil ca dumnealui – pe care am bucuria de a-l cunoaște personal, în calitatea mea actuală de director adjunct și coordonator al activității ICR New York, funcție în care mă aflu din aprilie 2014 – să dețină și alte date referitoare la Elena Bran/Motaș. Dacă doriți să-l contactați pe infatigabilul brașovean (acum, stabilit la New York), veritabilă și generoasă sursă de informații literare și istorice românești, vă pun la dispoziție e-mail-ul său:

    vichiro7@hotmail.com

    2) În privința semnatarului acestui mesaj – sunt arădean (n.1952), stabilit în Capitală de la mijlocul anilor ’60 ai veacului trecut, licențiat în Istorie al Universității București (1976), fost cercetător științific la Institutul de Istorie „N. Iorga”, membru al colectivului de editare al colecției DRH, B.Țara Românească. Am fondat și condus revista „Dosarele Istoriei” (1996-2007, 117 numere apărute lunar), la care au colaborat cei importanți istorici de la noi, în frunte cu magistrul și (apoi) prietenul meu de neuitat, Florin Constantiniu (Dumnezeu să-l odihnească în pace). Din anul 2000 și până la numirea în funcția amintită de la ICR New York, am fost funcționar-consilier parlamentar, la Senatul României.
    Am avut onoarea de a vă întâlni personal de mai multe ori, fie când ați fost președinte al Camerei Deputaților (am și acum o fotografie cu dumneavostră, în biroul pe care-l aveați în sediul CD din Dealul Mitropoliei, făcută cu ocazia primirii unor ziariști, printre care mă număram și eu!), fie la excepționalele sesiuni de comunicări organizate la sediul ADIRI (cu regreatul Geo Potra am fost în relații de apropiată amiciție, iar de la distinsul și neuitatul său părinte, profesorul George Potra, pe care l-am cunoscut bine în ultimii ani de viață, am învățat adevărata istorie a Bucureștilor, pe viu cum s-ar zice, prin nenumărate și pilduitoare preumblări pe străzi și bulevarde…). În fine, adaug un element din viața familiei mele care este în legătură cu domnia voastră – fiica mea, Miruna, v-a fost studentă la Drept (promoția 1999) și mereu vorbea în acei ani, la superlativ, despre Profesorul Năstase. Astăzi, Miruna, după ce mulți ani a fost la Mușat și Asociații (inclusiv ca partener în firmă), conduce propria-i firmă de avocatură, Suciu Popa și Asociații. Cu siguranță, are a vă mulțumi (ca și mine, de altfel) pentru cartea învățată și de la dumneavoastră.

    Vă doresc dumneavoastră și întregii familii tot binele din lume, asigurându-vă de deplinul meu respect.

    Mircea Suciu,
    director adjunct ICR New York
    200 East 38th St., New York, NY 10016

    e-mail personal: mircea.dorel.suciu@gmail.com
    tel. 347-853-6145

    • Stimate Domnule Suciu,
      va multumesc pentru mesaj si pentru informatii.
      Sper sa ramanem in legatura si sa ne gandim impreuna la unele proiecte in perspectiva Centenarului. La Fundatia Titulescu, am pregatit un program foarte ambitios pentru urmatoarele luni.

  6. 1. Mi-a placut atitudinea lui Tudose fata de bancile straine care nu platesc impozit, gasind tot felul de tertipuri. Daca Romania ofera toate conditiile super-avantajoase pentru investitori straini (taxa pe profit unica si mica, forta de munca calificata si salarii comparativ mai mic fata de tarile de origine), atunci aceste companii straine, banic sau altele, mari sau mici, toate trebuie sa plateasca impozit la stat. Cind statul iti da, minimum tu trebuie sa platesti profit si sa respecti legea!

    Romania avea nevoie de un prim ministur mai ferm, si sper ca acesta sa fie si sa se tina bine, pentru ca oamenii il vor sprijini daca vrea binele tarii.

    2. Inteleg ca e mare emotie cu acciza la carburanti si businessurile din transport ameninta statul ca maresc preturile si le transfera la populatie. Se pare ca nu e o marire ci o revenire la ce a fost anterior insa. In orice caz, place sau nu, in multe tari Guvernele se folosesc de asemenea taxe ca sa aduca bani la guvern.

    3. Popoviciu. Nu stiu cum se face ca toti barosanii astia reusesc sa fuga din tara tocmai cind se da sentinta. Inteleg ca a ajuns in SUA. Romania trebuie sa ceara extradarea sa, si asa cum Romania trimite pe cei condamnati in SUA care se afla pe teritoriul sau (inclusiv cetateni romani, vezi Guccifer), asa si SUA ar trebui sa ne fie partener si sa-l trimita pe condamnat inapoi in Romania.

    4. Putin. Deunazi a facut o vizita in Abhazia (parte a Gergiei) unde i-a asigurat pe rusii de acolo ca le apara independenta. Brava, multa stabilitate si pace ne aduce Rusia putinista! Am vorbit si eu cu un rus si mi-a explicat ca Putin isi arata muschii (inclusiv la propriu) pentru a ii impresiona pe rusi si ca sa sustina acest tip de stat si de putere. Altfel, Rusia s-ar putea rupe in continuare, cum s-a rupt URSS, si dupa care Putin suspina pe ascuns, pentrui ca Mosckva v sliozami ne veriat!

    http://tass.com/politics/959593

  7. Ha, l-am uitat pe „1”, deci:

    1. Impozit pe venitul global. Daca e vorba de persoane fizice, da, cum credeti ca fac SUA, Canada si alte state ca sa le stringa?

    Romania ar putea sa cistige daca ar implementa solutia canadiana, pentru ca statul canadian e foarte eficient la colectat taxe. Eu nu am vazut un functionar al statului de 20 ani si nu merg la nici un oficiu de taxe, nici federal, nici provincial, nici local. Totul se petrece pe Internet. Exista niste softuri in fiecare an (ieftine, sunt si solutii gratis), care sunt folosite de cetateni sa isi faca taxele. In functie de situatia fiecaruia, unii primesc bani inapoi de la stat, altii au de plata.

  8. Scuze, obosit, dupa munca, nu il uitasem pe „1”, asa ca numerotez ultimul subiect „5”. Nici nu mai vad bine, am nevoie de ochelari de aproape. Degeaba tot bag suc de morcovi zilnic…

  9. „SUNTEM ÎNTR-O ZONĂ DE ERDOGANIZARE, DE PUTINIZARE A ROMÂNIEI …ACOLO SUNTEM”

    (Vlad Alexandrescu fost ministru, și actual parlamentar, prin bunăvoința celor care au votat USR-ul apod, dar cu trei aripioare ideologice vioaie, pe 5 august, 2017, într-un selfie prelung, de20 de minute și 23 de secunde )

    Vai, domnuʹ Vlad Alexandrescu… să ieși mata la înaintare cu un COMUNICAT istoric în care ne definești COALIȚIA PENTRU FAMILIE ca fiind balaurul suprem , descriind-o ca pe „o forţă politică obscură …, finanţată de la Răsărit” şi care „doreşte să pregneze societatea românească de frică, de aşteptări cu totul nejustificate…care doreşte să ne facă să funcţionăm sub imperiul temerii”?

    Le-ai băgat mata pe toate în grandiosul comunicat-ghiveci: frica, finanțarea de la „răsărit” ( adică de la MAMA LUʹ CIUMA ROȘIE ), forța politică„obscură” ( știind cât de mult iubește cetățeanul român partidele, mai cu seamă între alegeri), ba, mai departe, ai dat-o și cu „simpatii legionare” ( sunt convinsă că în 1990 , când Ion Iliescu a văzut legionari pe la diferite manifestații, ai sărit de trei coți în sus, că erai tânăr și neliniștit, pe-atunci… numai că, vezi, vorba ceea: depinde la care capăt stai , când vezi legionarii !)

    „E cazul să dăm un rol politic acestei Coaliţii pentru Familie? (…) Vrem să facem loc pe eşicherul politic pentru această mişcare atât de importantă a modificării Constituţiei sau pentru oricare mişcare care ar putea urma acesteia, unei alte forţe politice obscure, care nu a fost votată de cetăţeni?”

    Dragă Vlad Alexandrescu, poate n-am auzit eu bine…cum ziceai ? „…Forță politică obscură, care nu a fost votată de cetăţeni?” Dar dumneata, dragă, n-ai fost membru într-un guvern mișmășuit pe sub masă, de o forță obscură pe care n-a ales-o nici dracuʹ? Și când să-ți dai demisia, că de! văd că îți repugnă tot ce nu iese din alambicul alegerilor , în mod strict democratic, ai constatat că poporul te iubește și că au ieșit în stradă , ca să te susțină, circa 100 de tricouri pe care scria ba I LOVE VLAD, ba JE SUIS VLAD, de s-au produs și unele încurcături când cei care îl iubeau pe Vlad au tăbărât cu dragostea peste ăia care ziceau că ei sunt Vlad… în sfârșit, era cât pe ce să te baricadezi în ministerul Culturii.

    Acum, pe tema aversiunii dumitale față de „Coaliția pentru familie”, te adresezi celorlalte aripioare de partid prin comunicate și mesaje… Dar, dacă n-ai fi atât de narcisist și de autosuficient cum ești, ai înțelege că nu se poate COMUNICAT ȘI /SAU MESAJ DE 20 DE MINUTE ȘI 23 DE SECUNDE, deoarece nici comunicatul despre începutul războiului în Irak nu a durat atâta, iar acela, crede-mă, părea ceva mai important decât opinia dumitale despre redefinirea familiei…

    P.S.Fostul ministru al Culturii a spus, către sfârșitul mesajului-fluviu, citit cu atenție de pe foile de sub telefonul cu care s-a înregistrat, următoarele : „INAUGURAREA (!!!) Olimpiadei de la Soci” și „PRIMUL (!!!) care A PORNIT( !!!) o campanie…”. Altfel, băiat subțire, Vlad Alexandrescu …și bine pregătit…

  10. Ce ne facem… ce ne facem… cei 1 800 de membri USR sunt împărțiți în trei tabere, ca un tort cu trei etaje, de problema spinoasă a referendumului pentru redefinirea familiei.

    V-am pus pe gânduri? Stați așa, nu vă grăbiți, știrea de senzație nu e numărul de tabere în care s-au împărțit combatanții, ci însuși NUMĂRUL DE COMBATANȚI CU CARNET DE PARTID. Doar 1800 de membri , membre și membrișori ( vreau să zic noateni, adică „ramura ” de tineret, ca la orice partid care se respectă…), doar atâția? Păi, cum așa, că după locale Nicușor Dan ne povestea că dau năvală la înscrieri cel puțin 5 000 de # SUPĂRAȚI pe viață, din felurite motive … nu s-au mai înscris ăia? Da’ ce s-o fi întâmplat cu ei? Eu cred că au devenit USR-UL DIN UMBRĂ… ar putea să dea o „lovitură de palat” acum, cât Nicușor Dan stă agățat în șpagatul ăsta jenant , cu un picior pe „am demisionat, pa! ” și cu celălalt pe „m-aș întoarce, dacă mă primiți înapoi, dragilor” !

    Să nu uitați, prieteni, nici o clipă, că pe ăștia care, însumați, fac cam cât locuitorii unui sat mai necăjit din câmpie, i-au votat cu entuziasm 626 400 de compatrioți de-ai noștri. Și, dacă le spune SISTEMUL, pe Facebook, să-i mai voteze o dată, ca să priceapă și PNL-ul cine-i „jupân” în țara asta și ce poate face „jupânul”, dacă vrea, cu potențialii votanți de dreapta, își mai încordează mușchii și peste trei ani și ceva și iar fac din „sătucul” cu 1800 de locuitori A TREIA FORȚĂ POLITICĂ DIN PARLAMENTUL ROMÂNIEI!

    P.S. Numărul de membri USR l-am luat de pe site-ul STIRILE PROTV … așadar, nu mă pot îndoi de acuratețea informației.

  11. Autoarea este Elena Motăș, soția lui Constantin Ioan Motăș (1887-1976), fondatorul industriei de gaz metan din România, director general al Societății Romane de Gaz Metan (1919-1945), deputat PNL intre 1922-1926. Din anul 2010, Transgaz a instituit premiul „C.I.Motăș”. Multe alte informații despre vechea familie boierească Motăș, cu prima atestare documentară în 1554, găsiți la adresa
    familiamotas.ro
    Ma gândesc ca dacă soțul se ocupa cu CH4, soția a vrut sa meargă cu H2.

  12. La plesneala …
    Bran? Elena?!!

    Oricum o persoana cu bani multi destul de libera in miscare deci f inalta societate.
    Insa de ce sa isi ascunda numele? A! Ca au fost si alte femei din f inlata societate care au scris dub pseudonim … insa pseudonimul lor era secretul lui Polichinelle … Recunosc ca ma mari lacune insa parca de Elena Bran nu s-a mai auzit ….

    Deci o femeie din f inalta societate, care isi permite curiozitatea unu zbor transtalntic cu Hindembrug si o vizta turistica in SUA … asa de pamplezir… Curios nu?

    Si Bran …. Ia sa vedem ,, Bran ca alias nume de familie … Mda. Niculae Brana adica Nicolae de Hohenzollern , fratele lui Carol 2. Daca e cineva din familia asta “montana” (Bran-Caraiman) ? Cineva care sa doreasca sa dea un bobarbac lu Carol “Caraiman” numa prin semnatira ca “Bran” ? Si cine putea fi in acest caz Elena ? Nu cumva Ileana sora celor 2 ?! Care avea si banu’ si timpu’ si era si destul de excentrica ca sa vizteze SUA in loc de Italia, Franta , samd. Si care a pteferat in cele din urma SUA.
    Eu as zice ca Elena Bran era de fapt Ileana arhiducesa de Habsburg-Toscana .
    Care ar fi avut si motve sa semneze Elena Bran.
    Dar nu si Elena Motas

Lasă un răspuns