Dimitrie Gusti – „Stiinta si pedagogia natiunii”

Sentimentul patriotic si solidaritatea nationala se formeaza si se intretin prin educatie, prin cunoasterea trecutului si prin omagierea eroilor. De aceea, aniversarea Centenarului Marii Uniri este un prilej exceptional de a realiza aceste obiective. In felul acesta, evenimente precum comemorarea de ieri de la Marasesti au un rost fundamental in acest proces pedagogic.

In  context, reamintesc abordarile si activitatile lui Dimitrie Gusti, cum ar fi comunicarea sa de la Academia Romana, din 9 mai 1941, intitulata „Stiinta si pedagogia natiunii”. In aceasta comunicare, el a prezentat situatia celor 2305 camine culturale din zona rurala a Romaniei si rolul lor din aceasta perspectiva. Interesanta dispunerea lor pe provinciile istorice.

39 de gânduri despre “Dimitrie Gusti – „Stiinta si pedagogia natiunii”

  1. @trexr,

    aici sunt!

    Şi vă mulțumesc pentru interes!
    N-am lipsit prea mult. Sunt foarte ocupată, foarte obosită, ziua nu-mi ajunge şi am încetat să caut multpromisa prosperitate.

    Totuşi, v-am promis tuturor şi mi-ar plăcea să faceți la fel, că dacă se întâmplă să dau ortul popii, las pe cineva responsabil ca să anunțe pe altcineva si acel altcineva să vă anunțe că am sucombat. Dar nu am reuşit să crap, fiindcă eu conduc în fiecare zi (pardon, conduceam) un Volvo, o maşină foarte sigură.

    Am făcut boacăna, prieteni, am adormit o sutime de secundă într-o curbă la stânga şi dusă am fost într-o râpă, nu înainte să dobor o mulțime de „obstacole”, niciunul parapet (din păcate). Nu am îndreptat volanul. Atât. Dacă închideam o clipită ochii pe locul drept, nu pățeam nimic.

    Nu ştiu cum se face că munceşti de te omori fără cruțare şi tot nu-ți ajunge pentru tot ceea ce are nevoie o familie civilizată, dar fără mofturi.

    Iată că nu este greşită credința mea, cum că oricine poate muri oricând.

    P. S. Eu nu am absolut nimic. Nici măcar o traumă psihică. Maşina este irecuperabilă, după nenorocita de tigaie îmi pare rau. SMURD-ul trecea pe acolo cu un pacient, dar nu am avut nevoie. Tensiune şi puls de pilot. Rezist. Încă. O să mă iertați că anumite lucruri mă lasă rece.

    • Ma bucur ca esti intr-o bucata si sanatoasa …….
      Insa tine minte : munca unei gopodine inceteaza doar cand i se pun mainile pe piept! Am zis inceteaa nu ca nu ar mai ramane multe lucuri de facut …..

      Asa ca draga mea mai potoleste-te. Mai cruta-te! Din cate stiu nimeni nu o sa piarda nimic si doar carcotasii dublati de maniaci o sa observe „lipsurile” .. restul , mai ales cei din prejur vor desscoperi ca estei mult mai destinsa …

      Imi pare bine ca ai revenit

    • Precizarea „anumite” este suficientă – deci nu precum în Glossa ipoteșteanului ”Tu rămâi la toate rece”!

    • Și eu ma bucur ca sunteți sanatoasa la trup și spirit. Citind ceea ce ați scris atât de frumos, am rămas pe gânduri… Se poate oare în România sa atingi prosperitatea prin munca?

    • Rau, foarte rau ca ati suferit, in momente grele financiare (dupa cate inteleg ca treceti), o paguba care poate inseamna o parte din mijlocul de existenta zilnica (fara masina, de multe ori este greu sa te deplasezi la serviciu). Dar masina este doar un obiect. Iar obiectele se mai si strica, se mai si pierd, se mai si distrug, dar mereu se inlocuiesc.
      Important, mult mai important este ca ati scapat, relativ usor, ca sunteti in viata. Iar viata are si suisuri si coborasuri. De jos, ai o singura directie, in sus :-), asa incat priviti doar la ce urmeaza.
      Ma bucur si eu, alaturi de ceilalti colegi, ca sunteti sanatoasa si nu v-ati pierdut simtul de luptatoare.
      Nu prea inteleg eu chestia cu tigaia, sa fie un simbol, sa fie chiar o tigaie (de tuci sau de teflon)?
      De tuci se gaseste in Obor, de teflon pe la IKEA ca doar suntem in economie de piata 😉

      • Nu treceam prin momente financiare grele. Noi ne aşteptăm întotdeauna să fim loviți şi muncim 14-16 ore pe zi, pe cont propriu, taman ca să nu dăm de momente din alea. Dacă am fi angajații cuiva (mai ales ai statului), nu ne-am omorî prea tare, pentru că lucrezi orele, vii acasă unde e curat, faci mâncare, te duci la plimbare, îti programezi salariul – mare, mic, nu contează, te conformezi, ştii că luna viitoare vine altul. Când îți iei avânt pe cont propriu eşti responsabil şi pentru alții, te gândeşti la treburile tale nu până luna viitoare, când îți intră banii în cont de la angajator, ci şi pe la anul, si pe doi-trei ani înainte… Momentele financiare grele sunt prezente în viața noastră şi în vis. Nu mai zic nimica de instabilitatea şi impredictibilitatea economică sau politică… un parapet dacă era acolo, mă zgâriam puțin. Dar, cum bănuiți, nu-s bani.

    • Cam aşa fac şi ăştia de la guvernare : Mai aţipes de la atâta huzur, mai ameţesc de la atâtea învârteli pe care le fac şi tunuri pe care le trag şi dau cu Ţara-n bălării ! Nici ei nu păţesc nimic, cum a dat Dumnezeu şi n-ai păţit nici tu, dar România tot ca Volvo-ul tău arată !
      Vorba aia : Noi să fim sănătoşi că ei la pungă-s groşi . Ca şi la obraz, de altfel… ;)!

      • Să vedeți ce comparație potrivită ați făcut fără să vă dati seama: Volvo arată binişor, nu s-a turtit decât în bot, că m-am înfipt într-un podeț de beton pe fundul râpei, au explodat airbag-urile… şi s-a îndoit o chestie care se numeşte lonjeron – din cauza asta nu se poate face nimic. Aparent e binişor, ai crede că se poate drege cu un mic efort, însă ceea ce îi conferea siguranță este acum compromis. EXACT ca țara noastră – aparențe ar fi…

  2. Amintesc celor interesați că pe 20 August va avea loc în clădirea Parlamentului României, așa cum este anunțată:
    =====================
    Conferința CENTENARUL MARII UNIRI ȘI BASARABIA care își propune să ofere un plan de acțiuni concrete ale sectorului asociativ pentru împlinirea a 100 de ani de când România a reușit să unească toate provinciile istorice în cadrul granițelor sale.
    Sub genericul ALIANȚEI PENTRU CENTENAR, organizațiile civice își vor da mâna pentru un plan comun de acțiuni, asumate, precum și o serie de solicitări privind actualitatea reunirii Republicii Moldova cu România, ca proiect de țară.
    Invităm alături de noi pe toți cei care vor să facă, pentru centenar și pentru Basarabia.
    ======================
    Vor fi prezente organizații din România, din Basarabia, din lumea largă.
    CMR (Consiliul Mondial Român), ca una dintre organizatoare, are deschisă deja o listă a membrilor săi din România, Basarabia, Statele Unite, posibil din Balcanii de Vest și va reprezenta organizații membre din Canada, Italia, Luxemburg.

    Pe de altă parte, deja istorica Asociație de la Câmpul Românesc din Hamilton, Canada care a împlinit 50 de ani de existență și în cadrul căreia s-au perindat numeroase personalități ale exilului românesc, dar și personalități din România, Basarabia și din regiunile limitrofe României (profesori universitari, scriitori, artisti, jurnalisti, oameni politici, diplomați) a decis afilierea la CMR, constituind Filiala CMR-Canada.

    Toate aceste manifestări și acțiuni au ca scop consolidarea unității românilor de pretutindeni pentru a cultiva, pentru a dezvolta și pentru a menține la noile generații, mai ales a celor aflate departe de țară, așa cum sublinia domnul Adrian Năstase, sentimentul patriotic și solidaritatea națională.

    În același timp, se dorește amplificarea mișcării unioniste pentru realizarea masei critice populare care să ofere politicului din dreapta și din stânga Prutului pârghiile necesare demarării și finalizării procesului politico-diplomatic pentru Reîntregirea țării.

  3. Vicepremierul Ungariei, Semnjen face inca o declaratie mincinoasa impotriva Romaniei:

    „Vicepremierul Ungariei consideră că politicienii români „au dorit de mult să declare că nici ceangăii, nici secuii nu sunt unguri”, iar iniţiativa actuală „este împotriva realităţii istorice şi împotriva intereselor Ungariei”.

    Nu stiu daca nu cumva se sincronizeaza cu Rogozin, dar sa arunci asemenea acuzatii generalizatoare despre „politicienii romani” care nu ar dori ca secuii si ceangaii sa fie numiti „unguri” denota o pozitie ostila Romaniei. Prin minciuna, care pare sa caracterizeze anumiti politicieni maghiari, ca Semnjen si Humor.

    Se plingea deunazi ca Ungaria si Serbia au reusit sa se apropie, dar cu Romania au probleme. Cu asemenea acuzatii permenente, ostille, jignitoare si mincinoase, cum sa aiba Ungaria relatii bune cu Romania? Cel mai probabil nici nu vor sa aiba relatii bune…

    http://www.mediafax.ro/externe/vicepremierul-ungariei-cererea-de-recunoastere-a-secuilor-ca-grup-etnic-independent-e-periculoasa-16686399

    • Dar a fost semnat Unio Trium Nationum care a fost un pact de alianță mutuală militară și politică încheiat pe parcursul Răscoalei de la Bobâlna în data de 16 septembrie 1437 între marea nobilime maghiară din Transilvania, clerul catolic, orășenii sași și secui. Adică secuii sunt etnie separată, dar maghiarizată. Chiar și la 1600, pe timpul lui Mihai Viteazu, secuii erau neam distinct.
      Am citit mai demult că, la Recensământul din anul 1900, Budapesta avea peste 50% șwabi – azi toți sunt maghiarizați.
      În Ardeal, mai ales după Unirea Principatelor, s-au promulgat legi pro maghiarizare, dar și funcționarii de la primării maghiarizau numele.
      Știu un caz în care, tot pentru potolirea vaietelor liderilor maghiari, la Procuratura Cluj-Napoca o fost angajată, în anii 1965 – 1967, o persoană al cărei bunic, după 1877, PENTRU A RĂMÂNE ÎN ORAȘ, și-a maghiarizat numele – din Rotaru a devenit Cherecheș.
      Am citit și că Nicolae Iorga invita pe ardeleni să-și caute, în arhiva bisericilor, adevărata ascendență.
      Nu-mi place că oficialitățile nu dau riposte serioase tupeiștilor maghiari, din Ungaria, ca și de la noi.

    • Putem ascunde adevărul istoric? Ceangăii sunt românii maghiarizaţi, fugiţi în Moldova, începând cu Epoca Habsburgică, iar secuii sunt urmaşii hunilor. Înşişi ungurii nu-i considerau unguri în Evul Mediu, de vreme ce formau cele 3 naţii privilegiate din Transilvania, după Răscoala de la Bobâlna: saşi, secui şi maghiari organizaţi in Unio Trium Nationum. Ungurii au o foarte mare problemă cu denaturarea istoriei şi tânjesc după Transilvania.

  4. Ungurii cu rusii par se sincronizeaza in declaratii anti-Romania.

    Dupa Semnjen, Rogozin a mai facut o declaratie prin care a acuzat Guvernul Moldovei ca fiind „fascist”:

    „Analiza mea spune că România şi guvernarea moldovenească, pro-românească şi pro-fascistă, cu multă impertinenţă au hotărât să fie în trend cu politica americană, care presupune doar rusofobie, idiotism, sancţiuni şi declaraţii sălbatice”, a declarat Rogozin.”

    Acest tip de limbaj tine de propaganda rusa incepind cu conflictul cu Ucraina, cind orice percepeau ei ca fiind anti-rus numeau „fascism” (si erau unii, putini insa, in Ucraina de extrema dreapta). Nu intimplator a ales Rogozin acest termen, care arata in mod mincinos ca Romania si romanii ar fi anti-rusi. Nimeni in Romania nu e anti-rus, ci anti politica imperiala, de ocupatie a Rusiei. Trebuie facuta aceasta distinctie, si Rogozin omite cu buna stiinta acest aspect, incercind sa dea incidentului mai mult decit se cuvine, si sa creeze o alta problema.

    Daca pregatesc ceva militar, ar putea fi un semnal, insa in acesti termeni Rogozin se descalifica politic si mai mult, daca mai era necesar. El este romano-fob, si face declaratii salbatice, nimeni altcineva. Nu il acuz de idiotism, pentru ca nu este, dar cred ca face un mare deserviciu Rusiei si intereselor ei.

    Ura impotriva Romaniei si a romanilor nu o sa-l ajute nici pe el nici Rusia.

    Iar ce spune ca „politica americana” ar „presupune doar rusofibie, idiotism, sanctiuni si declaratii salbatice” e cu siguranta un pic sarita de pe shine, si nu o sa ii ajute in relatia cu SUA.

    Uspakoisia, daragoi Rogozin 🙂 Smotri vocrug. Nam nujem mir, a ti vsio vremia videshi vragi v Moldove i
    v Rumanii. Mojet bati tebe nado otdih?

    http://www.mediafax.ro/externe/dmitri-rogozin-noi-acuzatii-la-adresa-administratiei-din-republica-moldova-guvernarea-de-la-chisinau-este-pro-romaneasca-si-pro-fascista-16686342

    • @trexsr: ”El este romano-fob, si face declaratii salbatice, nimeni altcineva.”

      El este prim vice-prim ministru al Rusiei si reprezentant al presedintelui Rusiei pentru Transnistria (de parca Transnistria este stat independent). Si chiar daca el singur ar face declaratiile astea, desi este grav, foarte grav ca le arunca de la nivelul asta, dar pozitia lui este sustinuta oficial prin admonestarile pe care Ministerul de Externe rus le face chemand ambasadorii Bucurestiului si Chisinaului la ordine.
      Iar pozitia oficiala a Romaniei, de exemplu este aceea de a sta cu poponetul in sus, respectiv cu capul in nisip ca strutul.
      Deci, pozitia lui romano-foba se rasfrange asupra Rusiei.

  5. A se vedea:

    http://roncea.ro/2009/06/08/gds-fsn-kgb-cum-a-introdus-gds-pe-agenda-internationala-comparatia-transilvania-basarabia-prin-primul-ministru-fsn-al-invatamantului-mihai-sora/

    Aveti acolo o pagina dintr-o revista Express (franceza) din 1990 (poza mi se pare ca a fost preluata dintr-o poastre a mea) si copiat textul in franceza (cestia cu copoiatul este meritul lui Roncea)
    Iliescu est incoherent, juge son ex-ministre de l’Education, Mihai Sora, president de la toute jeune Alliance Civique [opposition] : il clame au sujet de la Bessarabie ce qu’il recuse pour la Transyl­vanie.»

    Si auctorele francez mai scrie Ballottee par l’Histoire, cette derniere, ou vit une minorite hongroise de 2 millions d’âmes, reste un redoutable foyer de tensions. insa nu cumva se poate citi ca si R Moldova „ballottee par l’Histoire, R M ou vit une minorite russe reste un redoutable foyer de tensions”?

  6. Probabilitatea destabilizarii Peninsulei Coreene dupa scenariul destabilizarii Orientului Mijlociu: SUA, mai japoneze decat Japonia? “Apararea preventiva” nord-coreeana vs “atacul preventiv” american. Sanctiunile anti-nord-coreene, atac pe securitatea alimentara si civila

    In timp ce Coreea de Nord a condamnat ca o “incalcare” a suveranitatii sale adoptarea de catre ONU a sanctiunilor impotriva sa, ca reactie la programele nucleare si balistice nord-coreene, iar Rusia a declarat ca escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeană determinată de exerciţiile militare americane este inadmisibilă, SUA au exultat, atribuindu-si sanctionarea regimului de la Phenian ca o “victorie” proprie. Secretarul de stat american Rex Tillerson a supralicitat inasprirea sanctiunilor in contul comunitatii internationale, despre care a spus ca este unita pentru a dezarma Coreea de Nord. Mai mult, pentru a nu lasa evenimentul sa se raceasca, SUA au convocat la Washington o reuniune la varf diplomatica si militara americano-japoneza, cu scopurile declarate de “coordonare a răspunsurilor la evoluțiile de securitate la nivel regional și pe întărirea cooperării lor bilaterale în materie de securitate și apărare” si al aplecarii asupra „evoluției constante a prezenței militare americane în Japonia”. Tot in marja concesiei pe care SUA au smuls-o Rusiei si Chinei de a nu-si opune veto-urile noilor sanctiuni cu care a fost pedepsita Coreea de Nord, care au fost adoptate in unanimitate, Casa Alba a reluat amenintarea privind posibilitatea de a lansa un “razboi preventiv”, care să împiedice Phenianul să ameninţe nuclear SUA. Insa deja se anticipeaza ca repetarea scenariului de interventie in Irak din 2003, cand era vorba de arme biologice, nu va fi privita unanim ca legitima. Nord-coreenii au amenintat ca daca vor fi atacati de americani le vor administra o lectie nucleara severa, avertizandu-i ca oceanul care ii desparte nu ii va apara. Analizele si interpretarile au intrat si pe o alta pista, sub impactul comemorarii de catre Japonia, duminica, a 72 de ani de la primul bombardament atomic din istorie. Noul curent de opinie sustine ca daca Japonia ar fi avut arme nucleare, in 1945, nu ar fi fost victima atacului atomic al SUA. Prin inarmarea nucleara si balistica, Coreea de Nord nu ar face, prin urmare, decat sa opuna o “aparare preventiva” unui “razboi preventiv” al SUA. Un alt grup de opinii, in dizidenta fata de sanctiunile anti-nord-coreene, sustine ca acestea sunt unilaterale, prin nesanctionarea si a SUA pentru continuarea testelor antibalistice si amenintarilor la adresa stabilitatii si securitatii Peninsulei Coreene. In fine, potrivit unor consideratiuni civile, umanitare si de drept international, sanctiunile anti-nord-coreene exced securitatea militara, tintind securitatea alimentara si civila. Remarcabila este si o idée noua, care probabil va fi propusa pentru agenda discutiilor viitoare, daca nu cumva amenintarea cu “razboaie preventive” are la baza asimetria si dezechilibrul neconventionale de securitate, special hipertrofiate pentru a sluji “razboaielor preventive”, dar care pot naste monstrii terorii, si care ar trebui sa fie responsabilitatea in acest sens a comunitatii internationale.

    • @fragmentarium,etc,etc,etc: ”Probabilitatea destabilizarii Peninsulei Coreene dupa scenariul destabilizarii Orientului Mijlociu: SUA, mai japoneze decat Japonia? ”

      Hai sa mai dam cu piatra in imperialismul american.
      Pai, mai stimate domnule, sau doamna, sau colectiv de analisti geostrategici, grupati curajos sub numele mandru de fragmentarium (sau asa ceva), dumneavoastra considerati, in urma unei profunde gandiri si analize la obiect, ca Peninsula Coreeana este in stare de echilibru? Cred ca la fel gandeste si Kim Jong-un. Cu alte cuvinte, tot inainte, tovarasi, in lupta anti-americana, uniti in cuget si simtiri!

      Ma scuzati ca nu stiu cum sa va numesc, dar Luminita Arhire tocmai a demonstrat cum iscaliti (reiau):

      Farfuridi (cu tărie, impunător) : Trebuie să ai curaj ca mine! trebuie s-o iscălești: o dăm anonimă!
      Brânzovenescu: Așa da, o iscălesc!
      Farfuridi: O iscălim: Mai mulți membri ai partidului…
      Brânzovenescu: Da’ dacă ne cunoaște slova la telegraf?
      Farfuridi: Punem pe altcineva s-o scrie.”

      Sunteti mai multi curajosi membri ai …colectivului, sau sunteti ”altcineva” care o scrie la telegraf?

    • Nu-mi vine in minte alt cuvant in afara de ,,excelent”. Poate intervin si alti colegi, pentru diversitate. (Z)
      Da, acest ,,terorist” mondial, mult mai periculos decat regimul fascist al anilor 40, pune intreaga planeta in pericol.
      Unde sa plecam ? In sistemul solar nu mai exista o locatie similara. Nici macar o bacterie nu poate supravietui in afara Pamantului.

  7. Hm … hm … hm

    Aseara la A3 s-a discutata despre conmfloctul juridic cu Rosia Montana Gold Coproration. RMGP ne cere peste 4 mld de $$$$ despagubiri.

    La prima vedere pare o prostie .. la a doua .. e nasol .

    Eu am perdut destule ore incercand sa pricep ceva si mai ales pe ce se bazeaza pretentiile RMGC.
    On mod neplacut si dupa multa cautare am gasit .
    Cestia este ca RMGC are lecenta de exploatre a aurului!!!

    Pe vremea cand era premier Victor Ponta a avut o pzotie cam schizoida: s-a declarat de acord cu proiectul de la Roşia Montană în calitate de premier, dar împotriva proiectului în calitate de deputat, explicab că proiectul de la Roşia Montană este foarte controversat şi nu ar fi deranjat neapărat de respingerea proiectului, cât este de faptul că România se opune unor proiecte mari, de „frica drobului de sare”.

    Roşia Montană este o altă problemă. Este un proiect care stă prin diverse sertare ale guvernelor de vreo 14 ani. Eu am făcut o chestie pe care n-a mai făcut-o nimeni. Am luat proiectul şi l-am pus pe masă. Moment în care s-au văzut multe lucruri. Câteva dezinformări s-au spulberat. Câteva detalii s-au lămurit. S-au văzut şi lucruri politice. Recunosc că m-a afectat lipsa de solidaritate a lui Crin. A fost un subiect pe care l-am dezbătut. Am văzut cum s-a încercat deturnarea acestor proteste. Nu mă deranjează ideea că proiectul va fi respins, mă deranjează că în România nu facem proiecte mari de teama drobului de sare.” (https://www.antena3.ro/politica/ponta-despre-rosia-montana-ma-deranjeaza-faptul-ca-nu-facem-proiecte-mari-de-frica-drobului-de-sare-234294.html )

    Insa , eu personal adica notivatie Bioznica, ce a motivat protestul putblic a fots mai ales ideea ca “lucurile sunt in desfasurare” si ca actiunile RMGP sunt dpar publicitate si tentative de captatio benevolentiae (adica ca Frank Timis and comp ne luau de fraieri) , ca RMGP ne “arunca praf in ochi” ca noi sa fim farieri si sa le dam dreptul de exploatare.
    De fapt RMGC avea dreptul de exploatare!

    Licenţa a fost transferată de la Minvest către RMGC (înregistrată în registrul comerţului nr. J/01/443 din 30 noiembrie 1999, cod fiscal nr. R9762620) prin Actul adiţional nr. 3 şi Ordinul ANRM Nr. 310/9.10.2000, publicat în M.O. Partea I, Nr. 504/13.X.2000; art. 2 din Ordinul Nr. 310 spune: „Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului „Minvest” – S.A. va rămâne companie afiliată în condiţiile stabilite în licenţă.” – deşi nu există noţiunea de „companie afiliată” în Legea minelor. Conform înţelegerilor, Minvest prin Roşiamin a continuat exploatarea minei existente de mici dimensiuni (400.000 tone minereu anual), în carieră deschisă, cu aurul scos prin cianurare la Baia Mare, până în 2006, când mina a fost închisă ca nerentabilă, iar RMGC (Gabriel) a facut explorare pentru Proiect.
    Licenţa 47 este deci pentru exploatarea veche, închisă în 2006. Conţinutul licenţei 47 este secret, dar este clar că în 1999 nu se ştiau prevederile proiectului RMGC, care s-au conturat abia în 2001. Totuşi, în toate materialele, RMGC şi Gabriel afirmă că au licenţa de exploatare pentru proiect, ceea ce este fals.

    http://www.observatorulurban.ro/24-argumente-contra-proiectului-roia-montana.html

    Deci licenta este la “secret” ….

    Fraierii din Romania nu aveau habar de aceasta licenta .. si credeau ca portestele lor au o valoare .
    Fals. Existenta licentei indretateste actiunea RMGC care poate sa pretuinda ca a fost impiedicata sa isi exercite drepturile sale “legale” .
    Asa se explica si “schizofrenia” lui Pinta care avea o parere ca deputat si alta ca premier … ca deputata stia ca majoritatea electoratului este dontra .. ca premier stia ca RMGC are licenta si deci dreptul de a exploata!
    Ce nu se expilica este “lasitatea” lui si altor politicieni – care in loc sa zica “ba ! Fraierilor ! In 1997-99 unu Berceanu, le-a tranmferat licenta !” au preferat sa taca .

    2000 octombrie – Licenta de exploatare este transferata de la Minvest Deva catre RMGC. Cele doua hotarari de guvern pentru aprobarea, respectiv transferul licentei, sunt semnate de Radu Berceanu, pe atunci ministru al Economiei si Industriilor.

    Parametrii licentei care contin informatii despre localizarea zacamantului si concentratia sa de metal sunt si astazi secreti, conform Legii privind regimul licentelor din domeniul exploatarii resurselor minerale. Conform actualei legi, aceste informatii sunt clasificate. Prin urmare ele sunt, cu voia legiuitorului roman, inaccesibile cetatenilor Romaniei, insa nu si unei firme private straine. (https://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/No%20comment%20despre%20Rosia%20Montana%20de%20Rockhoff.htm)

    Ati retinut data ? Octombrie 2000 ! importat caci cel putin unu (Coja) zice ca autorele suntei dvoastra stimata gazda .. insa la cea mia superciala verificare „ Guvernul Adrian Năstase a condus România în perioada 28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004. “ Adica pe scurt vi s-a pus catoful fierbinte in mana si dvoastra cu caracteristica amabilitate nu ati protestat .
    SI ceva mai taziu nici pupilul dvoastra. Poate va place zuHaus in locul altora ….

    A da. Eu am cauta de vreo 5 ori ca sa gasesc amantul cu licenta. Si fata de multi altii eu citesc mai mult decta titlul si scociorasc cam ca un cocker.. Restul…

    A da. In afacerea asta sunt multe incurcaturi .. de te doare capul numa cand citesti Observatorul Urban. Asa cam amdubii ca arbitrii isi vor bate capul.. Ei stiu doar ca un guvern a pagubit niste privati. Deci urmeraza a se stabili cat sunt despagubirile… Restul incurcaturilor se pare a fi legale caci altfle organili din Romania s-ar fi ocupat nu?!

    A da. Mai avem cazul fratilor Micula. Cand si-au facut afacerea Romania nu era in UE si avea o lege a zonloer defavorizate care nu era in concordanta cu cele europene. Apoi am intrat in UE si a trebuit sa ne aliniem UE. Si fratii Micula ne-au tras in arbitraj . pe arbitri nu I-a interesat UE si legislatia sa : + 200 de milioane de euro! Pentru ca România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia … (anterior aderarii Ropmaniei la UE)
    Asa ca daca integeti – platica ne numim (asta daca Klaus Holzprazhe nu il cheama pe ambasador la o dosciutie :”ba ! arbitraju vostru risca sa ne lkase fara banii de rachete Patriot. Asa ca alegeti – vrei sa imbogatiti cativa miliardari sau sa vindeti racheteel Patriot? “)

      • Hm. Iata ce citesc pe site-ul respectiv:
        ===============================
        MoldovanDREAM
        Noi nu facem știri, noi facem senzații!
        ===============================
        Iata o fraza de senzație: ” Iar generalul batalionului de tancuri de la Tiraspol a spus ca divizia sa este gata să treacă Nistrul pentru a culturaliza și civiliza Moldova, până va ajunge la nivelul Donbasului.”

        Daca mai adaugam si (cica) urmatoarea reactie la acest presupus atac rusesc in Basarabia, prin care, vezi Doamne, nesilit de cineva, Dodon se declara vasal:

        ”În rest, sunt convins că Putin nu va ataca o țara a cărui președinte îi este vasal”, a declarat presedintele Dodon din Iran petru MoldovanDREAM.”

        atunci ma cam intreb ce credibilitate are ”MoldovanDREAM”.
        Dar, poate este un fel de ”Urzica” de pe timpuri si face haz de necaz.

  8. Anticouptia si victoriile ei cele uitatate ….

    Se implinesc 2 ani de cand DNA a “infascat” 2 megacorupti de ultra inalat clasa : primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local Ion Brad, acuzati de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă într-un dosar privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate. Banii se imparteau dupa cum urmeaza :30% Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1. Restul de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.(Luju, 19 iunie 2015)

    Deliciul dezvaluirilor l-a facut perchezitia de la Mposescu unde a fost gasit un act notarial prin care soacra lui Moisescu il inprumuta cu suma de 3 miliarde lei “tradusi” de DNA ca fiind 670 miliopane de euroi, numa partea lui Moisescu!!! Deci cf DNA onvestiitle din sectoru I erau de peste 4 miliarde euro!!!

    A urmat cum se si cuvine trimiterea in judecata a lu Chiliman Andrei Chiliman a fost trimis în judecată în octombrie 2015 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub acuzația că, la data de 16 octombrie 2014, împreună cu Petrică Marius Ionescu și Georgiana Constantina Derdene, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au emis o autorizație de funcționare pentru o terasă amplasată pe teren proprietate privată, prin care s-a autorizat ca o societate comercială să desfășoare activitate de alimentație publică în unitatea tip terasă, cu încălcarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 181/28.11.2013.
    Procurorii susțineau că autorizația a fost eliberată de Chiliman fără acordul unora dintre vecinii perimetrali direct afectați, deși cunoștea opoziția fermă și explicită a acestora.
    (Agerpres) .
    Tare nu? Dintr-o singura terasa au scos sute de milioane , pardon miliarde de euro! 4 mld euro!

    Si apoi a urmat aspra sentinta : Chiliman ACHITAT !!! “fapta nu este prevazuta de legea penala
    Si Vlad Moisescu ginerele nababei? Disparut din orizontu presei …
    Si incepuse asa de frumos cu actu care dovedea furtu a 670 mil euroi …

    P.S. Nu zic ca “fapta nu este prevazuta de legea penala” este cel mai rusinos motov de a achita pe unu .. ca asta ne arata ca cel care a facut dosarul si cei care au apobat sunt pafaristi INSA ce este de-a dreptul stupedinat este modul in care DBA ne anunta voios “670 milioane euroi” . O sustinere absolut iresponsabila care ne da “masura” acestui organ de “cercetare”

  9. George Ban spune:
    August 7, 2017 la 12:35 pm

    Nu esti departe de adevar. Ai spus, cu propriile cuvinte, ceva similar. Acum intelegi de ce votul nu are sens in Romania ?
    Ar fi o varianta care m-ar face, poate, sa merg la vot, daca Ponta va initia o miscare semnificativa. Nu cred, totusi, ca va reusi ceva spectacular de ,,masa critica”, nu in viitorul apropiat. In plus, atata timp cat vom ramane slugi in angrenajul corpo-globalist, nu putem face nimic in afara de ceva in sus la pensii si salarii, la accize si la numar de militieni pe cap de locuitor. Eventual, inca vreo doua penitenciare, cateva avioane, si ceva rachete pentru exercitiile din poligon.
    Normal ca militarii ,,obosesc” la 45 de ani, dupa care se duc lideri pe la sindicate.
    Nu ti se pare amuzant ca atatia vajnici ,,aparatori ai patriei” lasa totul balta si o taie pe scurtatura catre fondul vlaguit de pensii ?
    ,,Fond suveran de dezvoltare ?” Cu pretul decapitalizarii putinelor companii de stat cat de cat pe profit ? Nu ti se pare amuzant ? Mie, teribil de da.
    Dar ce conteaza ?….sa votam, neamule, sa votam….. (Z)

  10. trexsr

    Nu-l stimez pe Rogozin, dar formularea – ,,Iar ce spune ca „politica americana” ar „presupune doar rusofibie, idiotism, sanctiuni si declaratii salbatice” – nu mi se pare departe de realitate.
    Isteria postelectorala din SUA, pentru orice om normal la cap, este perceputa nu doar ca neverosimila, ci de-a dreptul schizoida. Pare a fi expresia disperarii unui sistem care se apropie de implozie.

  11. Cunosc oameni cu carte și cu educație din familie care, înțelegând greșit globalizarea, sunt agasați de „festivismul” impus de „autorități” (ciuca bătăilor).
    Consider că festivitățile sunt absolut necesare pentru rememorarea faptelor excepționale și a oamenilor care au renunțat la viețile lor pentru un ideal, și că manifestările ar trebui să fie organizate preponderent de asociații și organizații neguvernamentale, din proprie inițiativă.
    Tinerii și nu numai trebuie să învețe măcar din aceste manifestări ce s-a întâmplat și cui îi datorează ei faptul că sunt cetățenii unei țări destul de mari și independente.

  12. K Honur a mai declarat ca Iphannis nu a facut nimic pentru secui. Si ce trebuia sa faca in mod special? I-au UDMR ceva clar in scris si el a refuzat neargumentat?

    Eu nu stiu pentru cine vorbeste Hunor si pe cine reprezinta de fapt, Aia cu „asimilarea” secuilor de catre romani e aruncata in vint fara argumente. Sa inveti limba romana inseamna sa fii „asimilat”? Sa ai aceleasi drepturi ca si majoritatea si cellalte persoane apartinind minioritatilor inseamna sa fii „asimilat? Sa fii cetatean al unei tari inseamna sa fii „asimilat”? Daca e asa atunci toti suntem „asimilati” oriunde am trai.

    Cred si eu ca cineva trebuie sa ii retraga medalia aia „Steaua Romaniei” pentru gravitatea afirmatiilor la adresa statului roman. Hunor daca a fost stea, acum e stea cazatore…

  13. OMULEȚII DE PE MONUMENTUL MARII UNIRI

    Cu cât se apropie 1 Decembrie 2018, cu atât se va vorbi mai mult despre Centenar, dar, nu cred că mă înșel, de făcut se va face mult mai puțin decât ni se va povesti …

    Impresia este că ne luăm avânt, ne programăm înflăcărarea , evaluăm lungimea săriturii… însă cum am putea, oare, să trecem peste mândrețea de prăpastie pe care noi înșine , cu cazmale și picamere nenumărate, ne-am străduit, în anii istoriei noastre recente, să o săpăm între cele două Românii care nu mai sunt demult o metaforă , ci o realitate hâdă și paralizantă…?

    În Piața Alba Iulia , până pe 1 Decembrie 2018, trebuia amplasat MONUMENTUL MARII UNIRI, autor Ioan Bolborea… Mă întrebați dacă îmi place monumentul? Nu, nu-mi place deloc… ideea mea despre un monument dedicat unui moment istoric atât de important – poate fi o idee greșită! – este că acesta nu are voie să fie „bondoc”, pentru că, aproape inevitabil, ochiul trecătorului va percepe mai curând orizontala iar nu verticala ; din acest motiv , monumentul va apărea masiv, greoi, poate chiar lăbărțat… Un arici de mare uriaș … cu un sector de sferă decupat și înlocuit cu o „horă” de omuleți identici , numai bărbați , din câte-mi dau seama… Nu că m-ar tulbura discriminarea de gen în arta monumentală – dar mi se pare că e cam multă virilitate, în acest sector al creației contemporane, în București… OBELISCUL din Piața Revoluției , OFRANDA LUI TRAIAN din fața Muzeului Național de Istorie a României, METAFORA VIEȚII din Pantelimon … Adică, nici cu exagerarea verticalei cred că nu e bine… Dar asta e doar o paranteză. Depășind paranteza , sunt stupefiată că artistul Ioan Bolborea a câștigat concursul în 2007 însă , frumos sau urât, proiectul câștigător nu poate fi finalizat , în nici un scenariu de lucru , până în 2018 ! Păi, atunci cum? Că , bănuiesc, rolul lui ACESTA ERA, să „umple” vizual Piața Alba Iulia la 1 Decembrie 2018. Proiectul câștigător a cunoscut, în acești zece ani, metamorfoze dintre cele mai mai ciudate, ajungând să semene cu un uriaș joc de LEGO… piese dintr-un ansamblu care se pot desface și recompune cu variațiuni șovăitoare, pe o temă urmărită cu încăpățânare. Pe sfera tăiată ca un pepene , de-a lungul timpului, omuleții au fost agățați, în diferite ipostaze…

    Oricum, Primăria Capitalei a transmis un comunicat care adâncește și mai mult confuzia: „Dat fiind faptul că monumentul de for public în cauză, pe care Comisia pentru Centenar a Municipiului București l-a propus pentru finanțare, este un proiect aprobat în anul 2007 și care nu va putea fi inaugurat până la data de 1 decembrie 2018, întrucât lucrarea se află încă pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii și la Primăria Sectorului 3, primarul general Gabriela Firea a dispus retragerea finanțării acestui proiect și redirecționarea sumelor respective către alte obiective de investiții”

    Artistul însă, care chiar nu știu cum a făcut atâtea variante de monument, din moment de municipalitatea spune că nu a plătit decât „30 000 de euro, în 2007, pentru realizarea machetei la scara 1:10 a monumentului”, zice că:

    „Dacă doamna Firea a dat acest comunicat, nimeni nu mai înțelege nimic. Anunțul acesta e total aiurea și nu știu cum a venit. S-a speriat de două articole din ziar? Aici a fost o comisie de artă, de artiști și Ministerul Culturii a avut comisie, s-a dat avizul, deci a trecut de două ori numai prin Ministerul Culturii, alte două comisii la primărie, oameni de artă, câștig un concurs, sunt rugat să vin să fac, iar acum pentru că cineva zice că nu îi place, se renunță așa, pur si simplu? …La un moment dat, dacă nu vor să îmi dea banii, eu îi dau în judecată. E ca în Kafka, nu mai înțelege nimeni nimic. Sper, totuși, să nu se ajungă în acest stadiu. Lucrurile sunt de neimaginat și îmi trăiesc și eu soarta pe care o au toți cei care doresc să realizeze ceva în țara asta. Concursul acesta e organizat de 10 ani, a trecut prin Parlament, a fost susținut de Academia Română, au fost atâtea scrisori de susținere, s-a depus atâta efort și acum, deodată vine un comunicat ca un trăsnet. Nu exista nici o bază legală să fie întreruptă finanțarea, nici un motiv să fie sistat contractul”.

    Povestea de mai sus, reală, descrie gâlceava tradițională care însoțește orice acțiune ce ar implica judecata de mai apoi a maselor de cetățeni : avântul ( concursul din 2007), înflăcărarea ( expoziția de la Muzeul Naţional Cotroceni, odată cu vernisarea expoziţiei „Monumentul Marii Uniri – de la proiect la inaugurare”, din 2015) , evaluarea lungimii săriturii ( nu va fi finalizat în 2018, când ar fi trebuit, ci în 2020, nu se știe cu ce semnificație în acel an) , prăpastia ( dintre artist, care vrea să facă monumentul și Primăria Capitalei , care nu mai vrea, dar și dintre artist plus Primăria Capitatei, pe de o parte și Liiceanu Gabriel pe partea cealaltă , acesta dorindu-și subit ca banii destinați monumentului să se bage în șosele de legătură între provincii, ca și cum bugetul Bucureștilor poate fi aruncat cu o praștie, peste gard…)

    Pregătiți-vă să extindeți exemplul de mai sus și la alte întreprinderi previzibile pentru următoarea perioadă… Căci, de-aia a mutat artistul Bolborea de-atâtea ori omuleții de pe suprafața sferei până acum : indiferent cum îi așeza, până la urmă tot se certau între ei , își cărau pumni în cap și totul culmina cu-o păruială strașnică…

    • Celebrul critic de artă plastică, Pavel Șușară, pe a cărui pagină de FB am citit niște vulgarități care m-au năucit, menite să-l „apere” pe Andrei Pleșu de oameni răi și inculți, nu s-a pronunțat?

Lasă un răspuns