Cultul personalitatii – cazul Stelian Popescu

Mecanismul construirii cultului pentru personalitati in viata reprezinta,oare, o constanta a psihologiei colective a romanilor? Repet, nu cultul pentru eroi, nu legendele despre cei care nu mai sunt. E vorba despre felul in care este glorificata, in anumite cazuri, o personalitate in viata. Exemplul cel mai cunoscut este cel al lui Nicolae Ceausescu. Sau cel al Elenei Ceausescu. Imi aduc aminte, spre exemplu, ca, in vremea cand lucram la Institutul de cercetari juridice, depusesem spre publicare, la Editura Academiei, manuscrisul unei lucrari despre drepturile omului. Monografia aceea nu a putut sa fie publicata inainte de 1989 pe motiv ca nu avea suficiente citate din Ceausescu. Era obligatoriu, pe atunci, ca, cel putin, la inceputul unei lucrari dar si in final sa fie citat Nicolae Ceausescu.

In 1989, scrisesem un capitol pentru o monografie internationala despre dreptul international, editata de marele jurist Bedjaoui (viitor presedinte al Curtii Internationale de Justitie), monografie aparuta sub egida UNESCO. Lucrarea a fost tiparita in 1990 sau 1991. Imi amintesc ca am rasfoit-o cu emotie, fiindu-mi teama sa nu fi inserat vreun citat cu Ceausescu. Din fericire, reusisem sa evit lucrul asta! Asta era doar o mica parte din mecanismul creat de puterea de atunci in jurul conducatorilor tarii.

Am fost insa extrem de mirat sa constat acelasi mecanism, in perioada interbelica, spre exemplu, in cazul lui Stelian Popescu, jurist, ministru in mai multe guverne, parlamentar si director al ziarului Universul, in perioada 1915-1943. La sfarsitul razboiului, el a plecat in Elvetia, apoi in Spania, unde a si murit. Intre timp, fusese condamnat in tara la detentie pe viata in „lotul ziaristilor” care sprijinisera intrarea Romaniei in razboi, de partea puterilor Axei.

In 1936 a fost realizat insa un volum omagial incredibil, in onoarea lui Stelian Popescu, volum intitulat „Intalnirea unui roman cu tara” si care „imbie cititorii romani, in cuvinte si imagini, la sarbatoarea unica in istoria presei, ce s-a desfasurat in Capitala tarii, la Arenele Romane, in ziua de 11 octombrie, in cinstea domnului Stelian Popescu pentru cele doua decenii cat veghease pana atunci la carma ziarului Universul”. Aceasta sarbatoare fusese initiata de un larg comitet, in frunte cu patriarhul Miron Cristea iar cuvintele de mai sus apartin lui Nichifor Crainic. Cartea are 520 de pagini cu mii de mesaje de admiratie, de respect, de sprijin, care incep cu „mult stimate si iubite”, „ilustre sarbatorit”. Sunt cuprinse in volum adeziuni la Comitetul de sarbatorire, adeziuni la sarbatorire, mesajele din presa vremii, chemari si manifeste, evenimentul de la Arenele Romane (cuvantarea patriarhului, discursul lui Octavian Goga dar si a altora, „in numele functionarilor”, „in numele invatatorilor”, al avocatilor, al ospatarilor, al industriasilor, al societatilor culturale, al grupurilor muncitoresti, al arhitectilor, al mutilatilor si invalizilor de razboi, al ofiterilor in rezerva, al ofiterilor activi, al asociatiei romane a intelectualilor, al ziaristilor, al asociatiei licentiatilor in litere si filosofie, al Ligii antirevizioniste (pe care el a infiintat-o). Au fost adaugate sute de felicitari dupa sarbatoare – din partea Academiei romane, din partea maresalului Prezan si a sotiei sale, a lui Alexandru vaida Voevod, I Petrovici, prof G. Marinescu, Iuliu Maniu, Lia Bratianu, Gheorghe Bratianu, Dimitrie Gusti, Savel Radulescu, I. Gr Perieteanu (presedintele Uniunii avocatilor din Romania), toti mitropolitii, grupuri de cetateni, cetateni individual  cei mai multi „patrunsi pana in adancul sufletului de importanta istorica a zilei de azi”.

Ca sa nu ma considerati subiectiv, il voi mentiona si pe Titulescu: „”Cu prilejul sarbatoririi de 20 de ani a multiplei tale activitati pe taramul national, unindu-ma cu sentimentul unanim al tarii iti urez din tot sufletul vioata lunga ca sa poti continua rodnica munca ce depui pentru neamul romanesc”.

Mai mult, patriarhul Miron Cristea i-a scris  regelui Carol, in numele manifestantilor iar regele le-a scris supusilor sai, din trenul regal aflat in gara Lugoj, in 13 0ctombrie, ca le multumeste pentru caldele sentimente de devotament  transmise „in numele acelor intruniti la sarbatorirea dlui Stelian Popescu.

Multe salutari au venit si de la consatenii celebrului jurnalist din localiatea prahoveana Lacul Turcului, comuna care isi schimbase numele in comuna Stelian Popescu!

Nu are rost sa continui. Lectura acestor mesaje nu face bine la stomac. Ele arata insa o anumita trasatura a noastra, o trasatura de psihologie colectiva,  care, face uneori sa uitam  faptele inaintasilor si sa acordam, pentru ratiuni de oportunism, mai multa atentie celor din prezent.

Unii vor spune ca, intr-o anumita masura, aceste lucruri s-au intamplat si in perioada cand eram premier. Poate ca au dreptate…

PS Fotografia il reprezinta pe Stelian Popescu raspunzand adulatorilor sai la Arenele Romane.

 

 

18 gânduri despre “Cultul personalitatii – cazul Stelian Popescu

  1. trerxsr
    Iulie 30, 2017 la 8:21 pm

    Avem la indemana exemplul Germaniei (locomotiva UE). Germania pune accent pe dezvoltare si cooperare, inclusiv cu state din afara UE, nu pe inarmare cu orice pret.
    Dvs aveti o explicatie pentru isteria militarista care a cuprins Romania, alta decat o eventuala participare la un atac concertat impotriva Rusiei ? N-ar fi o premiera istorica. (Z)
    As fi mai putin vehement daca as vedea ca America este interesata sa ajute Romania si dpdv economic, nu numai sa ne vanda arme. 2% din 100 lei nu este totuna cu 2% din 50 lei.
    ..Sper ca mesajul meu a fost satisfacator de responsabil pentru dvs.

    • In primul rind, Romania nu e Germania sa se poata juca cu banii si investiile in alte tari. Germania a impus sanctiuni economice Rusiei, si le mentine. Germania a amenintat Turcia cu oprirea robinetului cu bani. Deci, Germania se foloseste de alte „arme”. Pe de alta parte Germania are inca o puternica industrie militara, si furnizeaza arme facidn bani foarte frumosi. Vezi recent cum a amenintat Araba Saudita ca va inceta sa mai livreze arme acolo, daca nu fac ce vor ei.

      Eu cred ca nu e greu de inteles situatia geostrategica actuala, si faptul ca Rusia este de facto un agresor (ca tot vorbea Rogozin de „huliganiusmul international al Romaniei” uitind de huliganismul lor in Transnistria, in Moldova, in Georgia, si mai ales, in Ucraina, unde ii sprijina militar si logistic pe rebelii rusi din Donbass). Ei au interesele lor de putere, si trateaza Romania ca atare, ca o mare putere: fie ii da peste botic insultindu-ne ca suntem lacheii SUA, fie actionind impotriva intereselor romanesti. Si au facut-o incontinuu, mentinind in apropierea Romaniei un focar de infectie, ca sa poata sa infecteze mai mult cind vor ei. La Transnistria ma refer, si la permanenta imixtiune in Moldova.

      Din pacate, astea sunt timpurile, iar pacea se mentine azi cu rachetele. Eu cred ca e adevarat ce zice Ambasadorul lor in Romania, Kuzmin, ca racehetele americane pot fi rapid schimbate sa devina ofensive, dar asta nu inseamna ca Romania le va folosi astfel. Sau le va folosi ofensiv, daca va fi atacatade Rusia, in aparare. Deci, faptul ca pot deveni ofensive si cu focoasa nucleara e un atu in a descuraja pe oricine sa ne atace. Inca odata, daca are bani, e foarte bine ca Romania sa isi modernizeze armata.

      E la fel de adevarat ca Rusia se simte incercuita de americani. Si a cui e problema, cine a generat aceasta situatie geostrategica? Pai ca sa fim sinceri, alianta vestica a inceput zizania, pentru ca s-au implicat in Ucraina rasturnind o putere pro ruseasca cu una anti-ruseasca. Apoi rusii, au atacat practic Ucraina, divizind-o si lundu-si ce au dorit: Crimeea. Ucraenienii saracii si-au luat-o rau, raminind fara jumatate de tara, si fara Crimea. Asta e soarta tarilor mai mici, ca putere, trebuie sa isi aleaga aliatii si nu pot ramine neutre sau sa joace la doua capete.

  2. Totusi, nu pot fi comparate cuvintele frumoase de la O DATA aniversara anume, cu laudele PERMANENTE si din ce in ce mai desantate care caracterizeaza ADEVARATUL cult al personalitatii. Adica Stelian Popescu (e prima oara cand aud de el!) nu are cum sa fie comparabil cu Ceausescu, Hitler, Stalin sau Mao.

  3. Despre instigarea la razboi, indiferent de partea cui…
    Procesele de la Nuremberg prevad anumite lucruri aici daca nu ma insel.

    Totusi, intr-o viziune pacifista;
    Cel mai bun razboi este cel care nu are sau NU MAI ARE loc niciodata.

    Personal NU sunt de acord cu nici un fel de razboi, nici conspirat nici nedeclarat nici declarat.
    Nici cu razboiul intrevazut in Race to the Swift nu sunt de acord.

  4. Mircea Popescu
    Rusia nu este un pericol pentru Romania, ci pentru politica expansionista a SUA.
    Bine spunea un coleg ca SUA se crede in drept sa destabilizeze si sa dezbine pe oricine (prin tot felul de organizatii subversive infiltrate in societatile-tinta si finantate masiv din afara), pentru ca doar asa se poate impune. ,,Divide et Impera” este deviza establishmentului american preluata de la Filip al II-lea si urmasii sai consemnati in manualele de istorie militara. (Z)
    Te iluzionezi daca iti imaginezi ca prezumtivul pericol de la granitele Romaniei va disparea pur si simplu, doar pentru ca asa vrea unchiul Sam. Sa nu uitam ca nici SUA, dar nici Rusia, nu au pierdut razboaiele majore (de care a depins destinul lor ca natiuni puternice), iar coeziunea interna in Rusia cred ca o depaseste pe cea din SUA (dupa cum se vede pe strazile Americii de la ,,victoria” lui Trump incoace.
    …..Cu exceptia notabila din Vietnam, desigur. (Z)
    …Daca va pierde cineva in urma unui razboi SUA versus Rusia si China (pe care inconstienti de la Washington pare ca incearca sa-l provoace din rasputeri), va fi omenirea, in ansamblul ei.
    Pericolul este cu atat mai mare, cu cat rolul ONU in lume se reduce pe zi ce trece. Nici macar in preajma celui de-al doilea razboi mondial, institutiile pacii si dialogului global nu a fost atat de slabe, iar principiile dreptului international atat de ignorate.

  5. @ itzik popescu

    Pai ce facem mai nene ma ? Functionezi in doua versiuni ?

    MIRCEA POPESCU DIN AMERICA: | ומניה עברית שואה קבוצה של אמת מוצהרת said

    PAGINA PERSONALA MIRCEA POPESCU […]

    • Nu inteleg, ce-i cu fragmentul asta. Ati vazut vreo prezentare a mea in ebraica? Sau ati vazut vreun articol in ebraica scris de mine si adresat comunitatii evreesti?
      Ca la comentarii pe la unele articole or fi fost si evrei-romani din Israel care au citit ce-am scris, se poate. Dovada ca ii intereseaza si pe altii din lumea larga. Deci, bravo, Mircea Popescu!
      Si a propos, ce anume apare la scrierea in ebraica? Nu de alta, dar sa-i lamuriti pe cititorii blogului domnului Nastase cum mi-am vandut sufletul evreimii si cum incasez de la „oculta” 30 de arginti.

      Macar sa ma faceti de ocara ca lumea, sa-mi crape obrazul de rusine si sa ma retrag in oprobiul general ca agent strain iudeo-masonic-american care infecteaza mediul romanesc.

      Mai era unul care, deoarece ma stie monarhist, o tot dadea cu Mircea Popescu sustinatorul printului Paul si al printesei Lia, si dai, si dai cu mishtoul.
      In fond, vechea metoda a „serviciilor” pe care vad ca si un anume tineret, inregimentat sau prostit, o adopta: „calomniati baieti, calomniati, ca tot ramane ceva”.

      Deci, mishto, calomnie, atacuri aiurea, dar ceva concret, o idee, un argument, o parere personala, o analiza, o propunere concreta de redresare a unei situatii din societate sunteti capabil sa produceti, afara de trimiteri spre articole politizate care va sunt pe plac?

    • Un comentariu al meu catre dumneavoastra fie ca a fost nefericit formulat – si am retinut ideea participarii benevole – fie ca s-a ratacit in spam – dar orice mare ganditor (ca mine!) care se respecta trebuie sa aiba si scrieri publicate postum. De aceea, scriu aici un alt mesaj pentru dumneavoastra, mult mai fericit formulat (am intalnit mesaji fericiti): va rog sa primiti remarca mea ca ati inceput sa deraiati si ca, atunci cand veti fi finalizat cearta dvs cu lumea, doar gandul ca sunteti cel mai viteaz si mai drept dintre traci va va feri de gestul de a va arunca pe fereastra de la parter.

  6. Domnule Nastase, nu ar trebui sa ne mire. Numai sa ne uitam la sirul celor care au adus laude si vom constata ca pe primul loc e Biserica – „Aceasta sarbatoare fusese initiata de un larg comitet, in frunte cu patriarhul Miron Cristea iar cuvintele de mai sus apartin lui Nichifor Crainic.”, apoi Monarhia, Regele. Avem deci doua elemente unificatoare, parte a unui intreg unificator, care, nu-i asa, unifica poporul roman. Si atunci daca il unifica, asa cum este adunata o turma de oi sau o cireada de vaci in staul, mergand pe principiul ca cineva trebuie sa pastoreasca aceasta turma proasta, excelenta intr-un domeniu poate fi vazuta ca ceva de o maretie cu totul neobisnuita, care trebuie sarbatorita de toata aceasta turma. In felul asta se nasc dictatorii si dictaturile.

    De aceea noi ar trebui sa militam si sa realizam o societate cu adevarat democratica si libera, in care individul sa fie liber, in care roul statului in economie sa fie mult diminuat (observati ca sunt si acum unii, si inca tineri, care plang pe umarul intreprinderilor de stat cu pierderi, ca sa nu fie privatizate!!), sa fie intarit invatamantul privat si acceptate forme de invatamant privat precum homeschooling – iata deci cateva idei care imi vin in minte. Dar ma uitam si la proiectul de lege privind vaccinarea copiilor care are elemente totalitare, semn ca statul interfera brutal cu viata cetatenilor – lucru care nu ar trebui sa se intample. Sa facem asa si nu vom mai avea astfel de manifestari, nu vom mai vedea construindu-se cultul personalitatii cuiva si impus in mod brutal de catre stat tuturor cetatenilor (apropo de ce vorbeam mai sus ca statul interfera in mod brutal cu viata cetatenilor).
    Uitati-va mai jos cum e tratat homeschooling-ul in Romania:
    http://www.mediafax.ro/social/focus-homeschooling-in-romania-intre-pedeapsa-cu-inchisoarea-si-plati-de-mii-de-dolari-15744251

    Sa nu ne intrebam atunci de ce din cand in cand se metamorfozeaza cate un cult al personalitatii. Si cate o dictatura. Pentru ca societatea are aspecte totalitare. De aceea si spun ca trebuie sa construim o societate democratica si libera.

  7. PSD sau cum sa alergi de unu singur si sa ajungi pe locul 2 ... si Elogiul prostiei si necinstei politicaniste

    Sa ne amintim : PSD a castrigat alegerile intr-un mod care i-a cam lasat pe adversari groggy.
    Insa ce sa vezi ?
    Sa vezi si sa nu crezi … PSD e [pe care sa piarda guvernarea la nici 9 luni dupa alegeri!

    Si inca sa zic asa pe „mana lui”
    Scuzati umreaza inevitabilele citate (ca sa nu creaza careav ca dau dovada de prea multa fantezie si fandacsie)

    Deci zilili astea Olguta Vasilescu , ministrul care inflacareaza sperantele multira , a majoritatii chiar (si nu prin calitati fizice! desi este o femeie draguta macar la grupa ei de varsta) a zis cam asa :

    Avem de gând să dăm o Ordonanță chiar săptămâna viitoare. Noi am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă pe legea pensiilor pe partea de contributivitate, unde este absolut obligatoriu să facem creșterile pe care le avem în programul de guvernare. Însă, după apariția legii salarizării, ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că lăsam pensiile de serviciu să se actualizeze cu ceea ce este la cei activi, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută începând de anul viitor, pentru că, din păcate, economia nu poate să susțină astfel de creșteri. Prin această Ordonanță de urgență, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând nu scădem nicio pensie aflată în plată.(…) Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul ei de intrare în vigoare să fie undeva la data de 15 septembrie. Adică, cine vrea să iasă la pensie, poate să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, însă trebuie să știe un lucru: că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu salariile celor din activitate ci li se indexează cu rata inflației în fiecare an. Adică nu le înghețăm, le lăsăm să crească, dar cu rata inflației’

    „Cred că ordonanță va trece săptămâna viitoare pentru că nu este corectă această formulă de actualizare, nici față de ceilalți care au contribuit, nici față de statul român până la urmă, care este încorsetat de niște bugete, de un deficit de 3%. Sistemul nu mai poate să susțină o astfel de creștere. Nu nu este vorba de pensiile care sunt în plată la ora actuală, pe care le plătim și pe care ni le permitem noi ca stat, dar dacă le lăsăm să se dubleze eu nu mai sunt atât de convinsă că vom putea să le plătim. Și atunci ce facem, tăiem salariile celor aflați în activitate la ora actuală? (…)”
    https://www.agerpres.ro/economie/2017/07/30/ministrul-muncii-saptamana-viitoare-vom-da-o-ordonanta-prin-care-pensiile-speciale-vor-fi-indexate-cu-inflatia-22-40-10

    Si iata si niste adaugiri din alta sursa

    „Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârsta foarte mică la pensie. Se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poti ieşi cu o pensie de 120 % faţa de salariu după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. Dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25% şi le vom creşte fără dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri de 25 % , li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate”,

    http://www.mediafax.ro/social/olguta-vasilescu-pensiile-militare-vor-actualiza-functie-cresterea-veniturilor-celor-aflati-activitate-economia-sustine-astfel-cresteri-dam-oug-saptamana-viitoare-intra-vigoare-15-septembrie-16659385

    Si ca sa fie si mai clar

    „La o pensie de 30.000, acum statul nu-şi permite să plătească 60.000 peste câţiva ani . Ghici ce, economia nu produce atât (…) Nu mai putem să se dubleze în următorii patru ani pentru că statul.nu îşi mai permite să le susţină”,
    http://www.gandul.info/stiri/guvernul-nu-mai-are-bani-pentru-pensiile-militarilor-ministrul-muncii-ghici-ce-economia-nu-produce-atat-16659185

    Deci este vorba despre pensiile speciale , care sunt alea grase „cu prima” sau de vreti „bonus” care, daca se pastreaza formlula actuala de calcul vor creste nitel cam mult daca , conform intentiilor PSD, vor creste si salariile
    Insa observtati va rog titlul din (ne)Gandul (sau Gandul rauvoitor)
    Guvernul nu mai are bani pentru pensiile militarilor. Ministrul Muncii: „Ghici ce?! Economia nu produce atât! Ce sa intelegi din acest titlu ? Ca nu va sustine pensiile militare incepand din luna august sau ca este borba despre niste cresteri sa zicem exagerat nesimtite ptr aviator? Nu stiu daca juninca autoare Raluca Pancu una scrie in titlu si lata sub titlu (Olguţa Vasilescu a argumentat că, în actualele condiţii, statul nu şi-ar mai fi putut permite, peste patru ani, să susţină pensiile speciale) sau daca nu cumva redactorul a schiombat titlul in mod tendentios inflamator insa ce stiu f bine este ca multi raman cu prima impresie – aia data de titlu!
    Adica „gata nu mai sunt bani urmeaza prapadaul!”

    Apoi mai sunt ceilalti.. care in 11 dec 2016 au esuat LA – MEN – TA – BIL la supremul examen democratic, adica votul popular … dar care pron manipulari demne de laba-neagra doresc sa castige
    O sa citez acum dintr-un propagandist „leberal” fost PD, unu mai putin titrat telectual , adica o „ilustra mediocritate” adica unu care poate sintetiza cel mai bine „opinia public” antiPSD :
    Olguţa Vasilescu recunoaşte ce ştia tot satul: economia nu poate susţine creşterile salariale care incepe ex abrupto

    Este declaraţia sfârşitului de săptămână: „După apariţia legii salarizării, ne-am dat seama că dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge într-o situaţie foarte neplăcută pentru că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a declarat Olguţa. Olguţa Vasilescu.

    sursa : adev.ro/otxuhv

    Nu stiu daca ati observati propagandistul PaMPit (basist si udrist)
    incepe cu un fals intelectual – preia diverse surse, le truncheaza, le aranjeaza si obtine „adevarul PNL” ” mistrul PSD „recunoaste” ca economia nu poate susţine creşterile salariale

    Daca voi credeti ca cetitorii de Pravda neAdevar(ata) se obosesc sa caute „surse” si sa dea o cautare pe goagal apai suntei din aia care aflati in cazanul cu smoala si 3 draci care va impung cu furcile cred ca sunt intr-un salon de masaj erotic!
    Ntz ptr ei , ptr tinerii TFListi , hipsesteri samdisti asta este ADEVARUL suprem! Mai ales ca este spus pe limba lor de un fost profesor la un liceu industrial! (Au si mediocritatile meritele lor. Stalin, Musolini, Hitler, Ceausescu samdescu era de fapt niste mediocri .. deci muot mai credbili decat intelectualii cu capu-n norii teoriei abstracte!)
    Da sa continuam sa cotam din opera dlui profesore caci ce urmeaza este al Satanei de instructiv

    Unde au mai greşit grav proiectanţii programului de guvernare. Societatea românească de azi nu mai este aceea de acum 15-20 de ani. Nu este suficient să câştigi alegerile, pentru ca după aceea să faci orice-ţi trece prin cap, fără să ţii cont de mediul de afaceri, de presa independentă, de opinia publică. În plus, apartenenţa la UE şi NATO, poziţia preşedintelui care are importante pârghii de a influenţa politica guvernamentală, toate aceste date de context n-au contat în capul iniţiatorilor Programului de guvernare. Prostie care se plăteşte acum cu vârf şi îndesat.

    În calculele iniţiale intrau: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodărie, taxa de solidaritate, trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Fondul suveran de investiţii, toate au sărit în aer în urma protestelor si discuţiilor din societate.

    Doar impozitarea contractelor part-time a fost pusă in operă, dar nu se ştie ce consecinţe negative va atrage această măsură. Nu se prea văd soluţii pentru actuala situaţie dificilă in care se află actuala guvernare. Dragnea nu se mai inţelege cu Tudose, acesta a fost lămurit la Bruxelles ca România se duce în prăpastie dacă merge în continuare pe actualul Program de guvernare. Şi asta la doar şase luni de la câştigarea alegerilor.

    Citeste mai mult: adev.ro/otxuhv

    Are ceva dreptate cand scrie Şi asta la doar şase luni de la câştigarea alegerilor

    La şase luni de la câştigarea alegerilor PSD a pierdut …
    Cum ?!

    Parerea mea , adica bizonica :

    1) au crezut ca au de-a face cu oameni relativ corecti si decenti. Ei bine NU!!! Trebuiau sa se astepte la orice! Si sa fie atenti din momerntul „Saideh” (care a fots contestata ca e musulmanca, ca e turcoaica, ca e femiei exact de paratorii „crectitudinii politice”!)

    2) s-au incurcat inutil cu ordonanta 13. Orice „bizon” si-ar fi dat seama ca subectl era favorabil manipularii politice … Ar fi trebuit sa stie ca nu conteaza adevarul si ca o minciuna suficient repetata este adevar . Deci ramane cum au stabilit „noaptea ca hotii” (expresie excelenta ptr uzul retardatilor mintali) , „s-a dat liber la furat” (idem retardatii care crez ca abuzul in serviciu e tot aia cu manglitu din posete dar cestia cu apartamentul din Mihaileanu este perfect legala!), ca e „pentru eliberarea Varanului care a manglot 60 mil” sil alte ineptii. Si , dupa parerea mea strict personala, inactiunea ciudata a fortelor de represiune in proma seara de „cemonstratie spontana” . Trebuiau sa apara cativa „circulati, circulati nu blocati!” si „bolentinu’ si pregateste 50 de lei ca esti pe carutzxabil nu pe trotuar” si cien „oarmalneta” sa fi fots slatat. Daca era cazul apai asa cum au fots batuti aia veniti de la Chisnau puteau fi incinsi de scutoeri si TFListii. Si a doua zu Nicusor Dan luat de zor de protectia copilului „ba ce minte creata poti sa ai sa te duci cu copilul un barte la asa ceva ? Pardon nu ma leg de imunitatea ta ci doar de irespnsabilitatea ta paterna!” ca poate se alegea cu o tigaie in cap!
    Asa insa .. s-a ajuns la ordonata 14, adica abrogarea de urgenta a unei ordonante de urgenta … si impresia de bulibaseala
    Cel mai bun lucru (parere bizonica) era sa nu se ajunga la ordonanta 13 ci discutia sa fie pasata Parlamentului …. sa aibe si opozitia de ce sa se agite . Ei si ce daca se strica somnul lui Gotiu?
    Si daca zicea Comisia tufa de la Venetia si CEDO era un bun prilej de a ii face „neuropeni” , „comunusti retardati” se aia care werau contra propunerii. SI sa se arunce soparla „sa platiti voi 80 mil euro!”
    Asa .. a fots oinfrangere ptr guvern si acum „lumea stie” ca PSD a vreut sa dea liber la furt (sau a dat drumul) ca”nopatea ca hotii”. Oricum Varanu’ este liber ….

    3) Penibilitatea aia de automotiune de cenzura. Ceva de neintels ca dupa 6 luni, cand ai majoritatea absiluta in Parlament sa schimbi guvernul (a schimba primul ministru inseamna a schimba gubernul Ca se zice guvernul Tudose, Boc 1, Boc 2, Nastase ) cu impresia ca PSD este intr-o stare de confuzie mintala totala.

    4) Prea multa „transparenta” . Transparanta este ea buna saraca dar cu masura.. ecact ca taunci cand vrei sa faci copii (adica nu deschizi ferastra si folosesti pervazul ca pat…)
    Ori noi ce ma avut?
    Multe discutii care trebuiau sa raman „inauntru” au iesit „afara”. Cestie care a prolejuit iesirile unor sindicate orbite de egoisme ieftine. Orbite in senul „vrem mai mult!”

    Sa nu mai zic ca unele poate erau doar idei puese in discutie nu intentii. De o pilda impozitul pe gospodărie care nu stiu era cica necalr .. ca nu se stie ce e aia „gospodarie”? Si nimeni din zona „puterii” nu a iesit sa explice „ba asta este gospodaria. Ati intelsa sau chiar suntei prosti cand io va credeam doar grei de cap?” (ptr cei excesiv de curiso – cauati vechile manuale de Drept penal alea socialiste care explicau ce e aia „persoane care dospodaresc impreuna” insa in loc de „se confisca” se citeste „se excepteaza”)
    A fots un momnet penibil – penibil; ca cominicare. Fiindca daca totusi ideea are unele merite insa sigir ca pana in moermntul in care discutia a ajuns publica nimeni nu a intrebat „ba si cum dracu facem asta?!”…
    Ca sa zic asa transprenta trebe sa iabe unele limite .. oon acest caz discutia despre „so cumfacem” trebuia sa iaba loc in „cadreeu restrans” si dupa analizarea tutiror posovilotatilor posibile sa se comunice. Cand se stia ce, cum si de catre cine. Sau daca nu se retinmea (cum nu s-a retinut) abaia tunci sa se fi „sifonat”ca a fost studiata psobilitatea unui impozit pe gospodărie, dar care a fost abandonat ptr ca 1, 2, 3, N. Adica „transparenta” care cominica „noi lucram” si care cu putinnoroc putea fi dirijata intr-o discutie de lege ferenada de genu „ehe! Cand von fi si noi in stare?!”
    Ar mai fi si cestia cu impozitu pe cifra de afaceri … cestua asta nu trebuia discutata public – pen.ca este sigir ca principalii interesati, aia care se sustrag de la plata impzotelor vor reactiona energic….

    Si in gbl – o lege „generala” a salarizarii este mai mult decat necesara .
    Insa o astfel de lege trebuieste gandita in totto avand grija si de „colaterale” de genul infientei asuora sistemului de pensii, samd. Si daca exista „lecolaterale” trebuiesc si ele legiferate. Adica totul la „pachet” …. Daca dai pe bucati .. iese ce a iesit.

    Sa nu mai zic ca OSD de data asta parca a citit din Evangelia duopa Mises – da la ce i-a folosit?!

    Ca incheiere (cam lunga).
    Eu sunt unul dintre cei care au interese in succesul progamului PSD.
    Insa sunt destui care au alte interese. Care sunt mai puternici decat mine …. (acum 2 luni mi-am mai castigat inca o banare).
    Findca sunt destui cu late interese – in primul rand marele capital extern. Apoi urmeaza capitalul comprador intern care mizeaza numai pe lefuri mici . Si nu in cele din urma turma de logofeti branza-n cui care sunt vreo 90.000 in ONG uri, plus nu stiu cati presupusi „ziaristi” care trebe si ei sa mance (fara sa lucreze!)

    SI sa nu mai zic multimea de TFlisti si alti teleptuali care habar nu au ce cer… Carora li se pare normal ca o mare companie internationala sa nu plateasca impzoite in Romania (ca plateste lefuri!) ,ca bancile in Romania au cele mai mari profituri procentuale din ERRORpa, ca este mai bine cu 24% TVA decat cu 19% si ca „crsterea negativa” este mai buna decat cea pzoitiva si ca in fine treuieste MAI MULTA AUSTERITATE!

    Toti astia sunt gata sa aplaude blocarea cresterii vebiturilor ptr cetateanul de rand . Chiar si a veniturilor lor!

    Important insa este sa ma beleasca pe mine (bizonu’)

    Ei bine PSD nu a tinut cont si nu tine cont ca sumt multi imbecili hotarati care topaie pe craca pe care o taie (uf.. poate unii vizualizeaza* mai greu – nu poti sa topai decat pe craca pe care stai!)

    * Nu o luati ca o insulta. In mod normal eu „vizualizez” mai bine decat altii. Si in gnl cartile care mi-au placut cel mai mult au fost cartile pe care „le-am vazut” . Chiar asa – „le-am vazut” aproape ca la cinema!!
    A da. Si visez in culori NUMAI in culori!

  8. E .. sefu se [are ca unii e puoincuristi asa cum exista si sadici sau scatofagi din nastere
    Cur de sef sa fie in rest nu conteste!

    (ma rog .. recunosc ca sunt buci de care mi-as apropia si eu buzele. Da numa feminine si in gnl pana in 20 de ani…..Da se pare ca ptr asa ceva trebe dintai sa pupi dinati buci cam trecute de sefi „maturi” . Mai bine lipsa!~!)

  9. Precum la dreapta, asa si la stanga

    A discuta exclusiv despre cultul personalitatii, fara a aduce in discutie si perechea sa extrema, demonizarea personalitatii, ori formulele mediane de respectul autoritatii si recunoasterea valorii, toate raportate la o epoca, nu este cu certitudine cea mai buna cale pentru a desprinde invataminte si concluzii. Fiecare epoca educa intr-un anumit fel capacitatea de discernamant politic, social si individual. Exista o responsabilitate politica de epoca si personalitati politice simbol ale unei epoci.

    In niciun caz nu asi fi avocatul preluarii necritice a sugerarilor occidentale despre cultul personalitatii, ca acesta ar fi prin excelenta, deci in toate imprejurarile, ceva rau. Sa ne gandim de pilda la cultul liderului politic sau militar in timp de razboi sau de alte cataclisme sociale ori naturale, hotarator in incordarea vointelor si mobilizarea energiilor pentru despasirea acestor crize existentiale pentru un popor.

    Sau, aplicat pe actualitate, daca vom intoarce pe toate fetele cultul personalitatii din Coreea de Nord, ajungem fara prea mare efort la ideea ca acesta este o necesitate fundamentala pentru a tine natiunea nord- coreeana unita in fata amenintarii militare a SUA. Americanii si-au parasit coastele si apele maritime si s-au aventurat in preajma celor nord-coreene, nu invers. Securitatea nord-coreeana este, intr-un fel, si securitatea regionala, a vecinilor. Nu propaganda trebuie luata in seama, ci faptele: prabusirea securitatii Irakului a insemnat si prabusirea securitatii Orientului Mijlociu.

    Ipocrizia celor care au facut din democratie un spectacol, manipuland perceptia publica pentru a confunda spectacolul cu realitatea, a adus dublul standard si in evaluarea personalitatilor politice. Numerotarea presedintilor americani, de la George Washington la Donald Trump, vehicularea electorala a termenilor “Alesul” si “Presedinte-Comandant”, ori exacerbarea expunerilor mediatice ale acestora dupa principiul ca nu exista publicitate negativa ci numai publicitate, sunt tot forme de cult.

    Dar, vai!, cata deosebire intre egolatrii si idolii din Vest si cei din Est. Chiar si un presedinte american ca Harry S. Truman, care cat ai clipi din ochi sau ai bate din palme a comis crime de razboi si impotriva umanitatii prin uciderea atomica a 300 000 de japonezi, ori premierul britanic Winston Churchill, impreuna cu care a semnat declaratia de laudarosenie si teroare prin care au anuntat holocaustul nuclear, sunt mistificati cultic si pusi in cartile de istorie precum sfintii in cartile sfinte.

    Nu tot cultul personalitatii sunt si indemnurile yesmenilor si sicofantilor prezidentiali americani, ca de cor antic, ca Donald Trump sa se dea la lume, ca aceasta “sa-si bage mintile in cap”, ca el e “cel mai” si ca “are mereu dreptate”? Sau pretentia, anuntata public de Trump, sa fie sculptat pe Muntele Rushmore, alaturi de ceilalti patru presedinti de granit? Ori alimentarea imprudentei, de catre aceeasi liota gerontocrata de lingusitori si instigatori, ca Donald Trump sa transeze unilateral problema Kim Jong-un, transformand-o intr-o criza nucleara efectiva, pentru ca va fi o criza daca SUA vor dori sa fie criza? Uitand sau ignorand “distrugerea reciproca asigurata”, ca loviturile sunt cvasi instantaneu insotite de contralovituri?

    Sa nu se inteleaga ca asi fi adeptul cultului personalitatii, pe care in formele ei gretoase si absolute o resping la fel ca si demonizarea personalitatii. Sigur, aici intervine si calitatea selectiei. Afirm doar ca problema cultului personalitatii isi are originea si cea mai lunga istorie in Occident, in lumea evreo-anglo-americana, de unde a si fost exportata in Est, o data cu ideile si experimentarea comunismului. In democratie insa, cultul este mai degraba al echipei, decat al individului, angajamentul si deciziile de succes tin de obicei de expertizele colegiale.

    Respectul autoritatii si recunoasterea valorilor sunt nuante de mijloc si indispensabile. Daca ai ales niste oameni in functii publice, respecta-i si ajuta-i sa-si indeplineasca mandatul. Cei care dupa alegeri incep sa-i demonizeze pe alesi, insulta de fapt poporul care si-a ales conducatorii. In lumea culturala si stiintifica vedem nenumarate exemple de omagiere si de recunoastere a valorii, cu premii pentru intrega activitate cu “stele” pe alei ale vedetelor etc.

    In politica este altceva. Politica are legitimitatea si instrumentele de a aloca resursele. Nimeni, niciodata, nu va putea sa multumeasca in acelasi timp pe toata lumea. Din acest motiv, in opinia mea, omagierile si recunoasterea valorii oamenilor politici si de stat sunt mai indicate, cred ca si mai sincere, dupa retragerea lor din viata publica activa.

    La inceput m-a mirat cazul lui Stelian Popescu, de cult al personalitatii, ca sef al ziarului “Universul”, in perioada interbelica, dar m-am lamurit destul de repede, facand unele documentari. Spre deosebire de Luigi Czzavillan, intemeietorul acestui ziar (1884), care i-a pastrat caracterul independent, Stelian Popescu l-a inregimentat ideologiei si politicii de dreapta. Faptul ca si regele Carol a girat cultul personalitatii lui Stelian Popescu, conducatorul ziarului “Universul” (1918-1943), imi semnaleaza ca ziarul a jucat un rol important in formarea unei opinii publice favorabile intrarii Romaniei in razboi de partea puterilor Axei.

    Cultul personalitatii a trecut, deci, din Vest in Est, si de la dreapta la stanga. Cum ar zice legea masonica a corespondentei, precum sus, asa si jos, precum la dreapta, asa si la stanga. Prin urmare, nimic nou sub soare.

Lasă un răspuns