Cu tristete, despre aniversarea Centenarului

Anul 1918 a avut o semnificatie extraordinara pentru istoria noastra dar si pentru cea a Europei. Este firesc, de aceea, sa pregatim cat mai amplu aceasta sarbatoare.

Istoria este, stim, știința vieții. A tot ceea ce înseamnă viață. A oamenilor, a națiunilor, a statelor, a etniilor, a tot ceea ceea ce se petrece. Se întâmplă întotdeauna să recurgem la istorie pentru a înțelege unde suntem, cum am ajuns în momente semnificative, incărcate de istorie și de simbolistică. La o analiză sumară, privind trecutul, putem recunoaște perioadele propice din secolul istoric pe care-l vom sarbatori anul viitor.

De aceea, firesc, a fost înființat Departamentul Centenar în subordinea primului ministru, cu scopul de a coordona activitățile cu privire la împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire. Pe lângă Unire, Departamentul Centenar, conform legii, are  rolul de a coordona și activitățile ce țin de primul război mondial.   Stim că Marea Unire nu a fost posibilă doar ca umare a Marelui razboi, ci ea a incheiat un proces istoric lung, început o dată cu lupta pentru afirmare din evul mediu.

Prin aceste rânduri, eu doresc să fac un apel catre toți cei implicați sau care se pot implica în activitatile referitoare la Centenar, să conștientizăm cu toții importanta pregatirii acestui moment, să ne bucurăm de prezent elogiindu-i pe cei care ni l-au făcut posibil. Și mai ales să învățăm! Să învățăm din trecut! M-as bucura, de asemenea, daca am realiza faptul ca,  la scara istoriei, un mandat de președinte, premier, ministru sau parlamentar nu înseamnă mare lucru. Sau poate însemna enorm. Oamenii politici își dovedesc vocatia in funcție de reacțiile lor din momente esențiale de istorie. Detaliile contează doar pentru „mica istorie” dar oamenii politici sunt analizați după fapte, pe care uneori le aflam din documente.

Actuala generație politică poate avea un atu substanțial pe care, în cazul în care-l folosește, se poate considera demnă de a fi continuatoare unor politicieni care au realizat și menținut România aproape în granițele sale naturale. Ion I. C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Regina Maria, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Eremia Grigorescu, Alexandru Averescu sunt doar câteva nume din generația celor care au consolidat România. După Tratatele de Pace de la Paris, statul nostru aproape și-a dublat populația și teritoriul. Nu fără eforturi, nu fără șicane. Au rezistat presiunilor. Știm că deciziile politice majore nu sunt întotdeauna pe placul tuturor. Ionel Brătianu când s-a întors de la Paris, de la Tratatele de Pace, după prestanța curajoasă și demnă avută în numele României, a coborât din tren la Predeal pentru a evita un protest de amploare pregătit de opoziție în Gara de nord din București. După un timp, citind documentele, știm insa că omul politic a acționat în acord cu conștiința proprie si cu interesul national. Tot de la acele personalități am învățat că funcțiile presupun responsabilitate iar preluarea lor venea după multe negocieri, condiții, nu puține, fiind cazuri când cea mai înaltă funcție în stat, la acea vreme cea de prim ministru, era refuzată! Pentru că, acele personalități, dincolo de divergențele politice, au fost buni români. Și-au iubit țara, unii dintre ei au murit pentru ea.

Anul 2018 poate fi anul Re-întregirii românilor in Idealul unitatii lor. Dincolo de disensiunile politice, de viziunile diferite privind economia, cultura, educația, sănătatea, generația 2018 se poate ridica la nivelul altor generații care au rămas în istorie. De aceea, Departamentul Centenar – in opinia mea – ar trebui să conecteze mediul academic, societatea civila, mass-media, oamenii politici, fundațiile culturale astfel incat împreună să reușească să se ridice la nivelul așteptărilor societății.

Știu că așteptările privind Centenarul sunt foarte mari. Și toate instituțiile de cultură își doresc ca măcar în ceasul al XII-lea să fie ascultate, să se găsească finanțari pentru a remedia ceea ce se solicită de ani buni. Dacă nu acum, când?

Dragi prieteni, românii nu sunt poate nici cei mai viteji dintre popoare, dar nici cei mai slabi. Suntem o țară plină de resurse, o țară entuziastă, o țară atașată de valorile europene. Si avem un trecut valoros. De aceea, noi, cei de azi, avem datoria, intre altele, de a restaura casele memoriale ale personalităților Marii Uniri. Avem datoria de a studia operele acelor elite care au înfăptuit idealul de secole al tuturor românilor. Avem datoria de gândi o strategie privind limba română. Liantul românilor, indiferent de granițe, este limba. Avem datoria de a redescoperi aceste Modele, de a le face cunoscute tinerilor. Faceți un apel la memorie. Să vă aduceți aminte  cum descria Liviu Rebreanu societatea româneacă din primul război mondial. Să recitiți mustrările de conștiință ale ofițerilor români. Apoi să vă gândiți la starea de spirit de astazi.

În ceea ce mă privește, consider că Departamentul Centenar, trebuie să pună accent pe unitatea poporului român. Este important să ne redescoperim trecutul, cultura. Să promovăm cercetarea istorică. Doar prin cunoaștere putem face comparații, putem ști ce ne lipsește, ne putem găsi modele.

Stim, generația Unirii a făcut din crezul politic un Ideal. Armata română dar și clasa politică au luptat, fiecare cu armele proprii, pentru aceast Ideal. Au conștientizat că este momentul lor, au fost hotarati, au reușit. Cum putem explica generației de azi că politicienii Unirii au reușit să unească cele trei provincii iar cei de azi nu pot  nici să sărbătorească cel mai memorabil eveniment din istoria noastră? Azi, când folosim termeni ca patriotism sau iubire de țară, riscăm să devenim caraghioși. Din pacate… Este rezultatul reformelor dezastruoase din Educație. Ani de zile, nu s-a pus  accentul pe istorie, cultură, limba română, geografie. De aceea am ajuns astazi, în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, nepregătiți. Tot astazi, în loc să punem în aplicare activitățile dedicate Primului Război Mondial și Centenarului Marii Uniri, tragem de acest Departament Centenar  dintr-o parte în alta.

In 2014, i-am sugerat lui Victor Ponta sa-si centreze campania prezidentiala pe tema unitatii romanilor si a Centenarului. Ca premier, el i-a incredintat insa coordonarea acestui proiect („Romania 100”) vicepremierului Gabriel Oprea. Pana anul acesta, nu s-a mai intamplat mare lucru. In ultimile saptamani insa s-a creat o Comisie parlamentara care sa monitorizeze ceea ce coordoneaza Departamentul de la Guvern! Acum, se pare, se pregateste transformarea departamentului de la guvern in directie, prin transfer  la Ministerul Culturii. In timpul acesta, finantarile pentru proiecte legate de Centenar se fac DIRECT catre consiliile judetene!

M-am uitat astazi pe site-ul Mission Centenaire, care prezinta felul in care se desfasoara aniversarea, in Franta, a centenarului primului razboi mondial.  Structura respectiva, creata, in 2012, are ca fondatori ministerele de Externe, Educatie, Aparare, Interne, Economie, Cultura si comunicare. Participa, ca fondatori ai Misiunii, Institutul francez (ICR-ul nostru), organizatia veteranilor, Muzeul armatei, Arhivele armatei, Biblioteca nationala, Editura pedagogica, Asociatia primarilor si o institutie bancara. Pe acelasi site, veti afla ca exista structuri corespunzatoare, la nivelul fiecarui departament (judet), si veti putea  afla peste 700 de activitati  legate de sarbatorirea Centenarului. Sunt stiri si din celelalte tari europene si de pe alte continente. Dar nu vreti sa cititi singura stire referitoare la Romania!

Sigur, si la noi exista unele initiative – la universitati, la Academie, la ICR, etc. Si la Fundatia Titulescu au avut loc dezbateri despre Misiunea Berthelot, au fost lansate carti despre maresalul Prezan, despre primul razboi mondial. Dar lipseste  coordonarea si, bineinteles, finantarea.  Statele europene alocă fonduri semnificative, de ordinul zecilor de milioane de euro prinvind propriul lor Centenar. România, a alocat până în acest moment, zero fonduri.

Ar trebui sa intelegem si nevoia de a explica, mai mult si mai bine, in afara tarii, semnificatia Marii Uniri, in conditiile in care, in mod cert, in urmatoarea perioada, se vor reactiva forte revizioniste.

A mai rămas putin până la debutul anului 2018. Adaug apelul meu la unirea forțelor și la  cinstirea istoriei,  a trecutului si a stramosilor.  Să oferim un exemplu copiilor noștri.  Să ne însușim lecțiile istoriei, să evităm derapajele datorate lipsei comunicării.  

Consider că Departamentul Centenar nu poate functiona eficient decat la nivelul guvernului, in subordinea primului-ministru, tinand seama de nevoia de coordonare interministeriala. Sigur insa, ar fi necesara si o legatura stransa cu Academia Romana si desemnarea unui consiliu de personalitati care sa dea autoritate Departamentului.

In felul acesta, s-ar da un mesaj public puternic legat de importanta acordata acestui eveniment.

69 de gânduri despre “Cu tristete, despre aniversarea Centenarului

  1. Sa-l ascultam pe seful proiectului Trianon 100 , Balasz Ablonczy , directului Institutului Cultural Ungar de la Paris : ” tratatul de la Trianon a dezmembrat tara . Un ungur de origine din 3 s-a trezit cetateanul altui stat .

    Doar Ungariei i s-a refuzat dreptul popoarelor de a dispune de ele insele .
    Ungaria este singura tara care are in tarile riverane propria populatie .
    Tara a fost privata de accesul la mare .
    Frontirele nu au putut fi discutate cand delegatia ungara a ajuns la Paris in ianuarie 1920 pentru ca ele erau stabilite deja intre martie – iunie 1919 si toata lumea era obosita …
    In ciuda armistitiului din 1918 , armatele romana , sarba si ceha au continuat razboiul si au ocupat Ungaria .
    In 1919 armata romana a ocupat Budapesta , un traumatisme pentru maghiari ”
    Sa raspundem punct cu punct .
    1 ) nu Trianonul , ci vointa popoarelor care traiau in Ungaria .
    Vointa romanilor ardeleni exprimata la Alba Iulia .
    Regimentele de prizonieri romani austro-ungari venite pe frontul din Moldova .
    Fratele lui Rebreanu spanzurat la Tulghes pentru ca vroia sa treaca la romani .
    2 ) ungurii reprezentau mai putin de 33 % din intreaga populatie a Ungariei ” dezmembrate ” .
    Ungaria ” dezmembrata ” e Slovacia , tara slovacilor , Ucraina Subcarpatica , intreaga Croatie , Voivodina sarbeasca .
    Slovacii , sarbii , ucrainienii si croatii , la fel ca romanii , nu vroiau aceasta Ungarie .
    3 ) ” accesul la mare ” – sa nu zambesti ? portul Fiume , italian , azi in Croatia .
    4 ) armata ungara a refuzat sa se retraga din teritoriile etnic slovace , sarbesti si romanesti .
    Razboiul cu ei de aici a venit .
    Terminand cu Ablonczy , avem si alt revisionism , cel de la Est .
    Schimbarea ambasadorului rus de la Bucuresti a dus la publicarea pe situl Ambasadei Rusiei a unor materiale revansarde si revizioniste anti-romanesti .
    In aprilie 2017 , in timpul Pastelui , domnul Kuzmin publica doua materiale – mitralierea taranilor bucovineni in padure in 1941 era meritata si Bucurestiul a ocupat militar Basarabia in 1918 , poporul basarabean asuprit s-a rasculat ( Hotin , Tatarbunar – Hotin – atac militar rus de peste Nistru , Tatarbunar – actiune kominternista ) si nu uita nici azi persecutia romaneasca dintre 1918 – 1940 etc etc

    • Întotdeauna ungurii au avut curaj sau tupeu să mintă, pentru că profită de ignoranţa oamenilor. În Ungaria, istoriei ungurilor i se acordă, ca şi în Polonia, un număr de 4-6 ore pe săptămână. În România, istoriei românilor i se acordă, în clasa a XII-a 1 oră la liceele tehnologice şi vocaţionale, la liceele teoretice 1 oră la profilul real, 2 ore la filologie şi 3 ore la ştiinţe sociale, după o programă tematică, iar elevii care nu au învăţat în gimnaziu la istorie, pentru că nu este disciplină de evaluare, habar nu au să ordoneze cronologic evenimentele şi să încadreze un eveniment în context internaţional. Istoria românilor se studiază în limba maternă, cu condiţia să nu fie maghiarizate, germanizate, rusificate etc numele proprii.
      Nenea Balasz Ablonczy omite faptul că românii ş-au unit pe bază principiului ,,dreptul popoarelor la autodeterminare”, susţinut în Imperiul Austro-Ungar de prinţul moştenitor Franz Ferdinand şi declarat apoi ca drept în Rusia, de Lenin, în timpul Războiului Civil.Pe baza acestui drept, declarat principiu recunoscut şi la Versailles, i s-a recunoscut României unirea cu Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Ce drept la autodeterminare i s-a încălcat Ungariei? Ungaria era sub ocupaţie străină ca să hotărească dacă rămâne sub stăpânire străină sau să devină independentă?
      De asemenea, Balasz Ablonczy omite faptul că românii au respectat un principiu al sistemului Versailles, şi anume, ,, drepturile minorităţilor”, acordându-le toate drepturile în perioada interbelică şi postbelică inclusiv dreptul de organizare a unor partide politice: MADOSZ ( comunist) şi Partidul Maghiar din România ( de orientare hortistă), în perioada interbelică, UDMR şi PPM, după decembrie 1989.
      De când Serbia a fost stăpânită vreodată de Ungaria?

  2. Din pacate, cercetarea evenimentelor din trecut este blocată de indolența oamenilor care fac legile de azi.
    Locul cel mai fierbinte pentru a cerceta evenimentele din primul război mondial . Arhiva militară de la Pitești, este deschisă spre cercetare doar ca sa intri, sa spui buna ziua si sa pleci asa cum ai venit, pentru ca legea nu da dreptul arhivei sa-ti pună la dispoziție documente deoarece sunt la secret. Arhivistii, oamenii de acolo sunt bine intenționați dar neputincioși în fața legii.
    Am fost acolo de două ori inutil. Mi-au făcut abonament foarte repede, m-am simțit foarte bine în compania celor ce conduc si mențin arhiva de la Pitești dar legea îi împiedică să mă lase să cercetez.

    Sa sărbătorim Centenarul si sa nu fim triști ca documentele si faptele de eroism sunt bine păstrate.
    LA secret!

  3. Adrian Nastase

    Cela cateva exemplare desprinse din filonul traditional de biped umanoid, recte, subsumate genericului ,,homo sapiens romanicus”, isi vor gasi linistea eterna la muzeul Antipa, alaturi de alte mostre interesante care jaloneaza evolutia speciilor pe Pamant.
    Cred ca CEX-ul va construieste deja un soclu dedicat, la muzeu, preferand in functiile si departamentele partidului oameni scoliti la privatele dedicate sigurantei nationale.
    Parca simt ca unii colegi ma sfatuiesc, telepatic, sa scot din sintagma ,,siguranta nationala” ultimul cuvant, acesta fiind, astazi, complet lipsit de sens. Cel ramas (,,siguranta”) ramane, pare-se, universal, indiferent de epoca istorica pe care a tranzitat-o.

  4. O sa il aniverseze altii care o sa ne faca labie de proci ortodoxisti, inclinati spre comunism, xenofovi,arierati si neeuropeni. O parte din banii ptr aceste productii o sa vina de la bugetul Romanie.

  5. Si cu scuze ptr off topic da sa ne mai si radem :
    Marian Nicolae simte ca m-as fi referit la mama dansului atunci cand am scris
    Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.
    Ma prg nu intelege decat Mutter dar se gradeste sa traga conclzuii ca as avea ceva de zis de rau despre a sa mama.

    Insa ai sa cautam pe net :
    Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater
    si in diferite locuri ar fi gasit urmatoarea

    Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o învata fara mari dificultati. Profesorii de germana spun acest lucru la începutul fiecarui ciclu de studii. Se trece, apoi la initierea în der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara.

    Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic. Pentru început, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (în germana: Hottentotten – observati cît e de simplu!).
    În carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si închisi în custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc în germana „custi acoperite cu pînza” (Lattengitterkotter) si, atunci cînd contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
    Într-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorît o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avînd un fiu cam prostut si bîlbîit (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, în germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Politia îl prinde pe asasin si îl inchide provizoriu într-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca în cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se întoarce strigînd:
    -Am prins asasinul (Attentater)!
    -Da? Care?, întreaba seful de trib.
    -Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
    -Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu pînza? întreaba seful hotentotilor.
    -Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si bîlbîit).
    -A, asa, da! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la început ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.

    Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla. Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa.”

    Bine-ntels ca orice ar fi onoratul domn va zice „NU sunt de acord cu cele de mai sus.” fiindca sa zici asta e si mai simplu decat limba germana si infinit mai usor decat sa citesti Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.

    De acord insa ca este mai usor sa fii intectual in Romania decat hotentot in Africa…

  6. Eu ma astept la o reactivare a agentilor anti-romani vorbitori de limba romana gen Szabin Gherman , Smaranda Enache , Lucian Boia , toata gasca de la GDS si publicatiile lui Cristoiu .
    Cum nu au materie de disecat pentru primul razboi mondial , ca pentru al doilea , pentru a acuza romanii de toate crimele Pamantului vor veni cu asa zisa invazie a miticilor si moldovenilor in Elvetia transilvana dupa 1918 si cu clasa politica bucuresteana corupta – facandu-se ca uita cu seninatate ca Bucurestiul si orasele Vechiului Regat – Ploiesti , Alexandria , Galatiul – au hranit famillile ardelene dand de lucru la zeci de mii de ardeleni , unguri inclusiv , in anii 1920 – 1930 si ca soldul migrator in aceeasi perioada era net in directia Vechiul Regat din Ardeal ( vezi Sociologie Romaneasca a lui Gusti ) , cat despre clasa politica bucuresteana avem politicienii ardeleni la putere in posturi de prim ministru in masa – Maniu , Goga , Vaida Voevod .
    Maniu ? Casa lui de la Badacin a fost salvata de popa din sat , cu donatii personale ( tehnocratul sef cu salariu de 8200 de euro nu a dat 5 bani , cat o fi el din aceeasi comuna ) dar acoperisul este svaiter iar ansamblul este fragil
    Apropo de zisa delasare a Ardealului de catre ocupantii din Vechiul Regat in anii nostri ( cu prim ministri ardeleni de mare calibru , unul si unul , Ciorbea , Boc , Ciolos – o buna mentiune pentru banateanul Grindeanu ) – cum spunea Hunor Kelemen ? ” sa aparam Oradea si Clujul de Bucuresti ” ?! – am impresia ca tot bugetul Romaniei este investit doar in Vestul Tarii ( variante ocolitoare , renovari de centre istorice , autostrazi ) iar bugetul Romaniei este si sudoarea botosaneanului , nu doar a clujeanului – in toata Moldova , dupa stiinta mea , in 2017 se lucreaza ( anemic ) la un singur proiect de infrastructura , centura Tecuci – vi se pare enorm , poate ?

    • Din păcate, Lucian Boia este cel mai citit istoric din România, mai ales de generaţia tânără de profesori de istorie, care şi-au propus să demitizeze Istoria Românilor. El scrie şi în limba franceză, iar cărţile lui sunt astfel citite şi în afară României.

      • Lucian Boia este un vândut. Zic să nu intrăm în amănunte, căci toți ştim „istoria” lui.

  7. Afirmam ca nu cred in asocierea, intr-o formula coerenta, a cuvintelor ,,sigurantza” si ,,nationala”.
    Dar, oare, mai avem, cel putin, o armata nationala ? O armata subordonata unor comandamente romanesti si cu obiective romanesti (eminamente defensive si de salvgardare a unitatii teritoriale)? O armata cu suficiente grade de libertate in ceea ce priveste sursele de inzestrare ?
    Daca tot o tinem langa cu parteneriatul tot mai strans (probabil, pana la sufocarea celui mai slab partener 😉 ) cu Statele Unite, ma astept sa beneficiem de discounturi semnificative la achizitia de armament american de prima mana. Sper ca in cele din urma, dupa ce ,,statul de drept” va iesi victorios in Romania, sa ne putem permite avioane F35 la pretul actualului F16 second hand, daca tot alocam 2%.
    Spuneti ca visez cai verzi pe pereti? Si ce-ati vrea sa fac ? Sa emigrez in Noua Zeelanda ? Poate n-ar fi o idee rea, dupa ce mi-am vizitat o fosta colega de facultate stabilita acolo. Nu exista in acea tara ingineri buni sau rai , ci doar ingineri, carora li se recunosc diplomele (daca ai absolvit, bineinteles, o scoala adevarata, nu una privata pe branza cu smantana la FF). Este lumea mirifica in care magia si decorul landscape din Lord of The Ring intersecteaza realitatea.

    • ZeV

      ptr unele cestii ne-ar trebui :
      – barbati politici
      – societate civila inteligenta si independenta in gandire
      – societate in gnl mai informata.

      insa .. in gnl cu barbatii stam slab. Adica ma rog or fi barbati in pat, in crasma, la facut dezordine samd dar nu prea mai avem barbati (genu care zice daca nu eu cine? si se paica sa faca traba, sa isi asume rsspunderi , sa iasa in fata „asta este parerea mea !” fara sa le pese de ce zice lumea )

      Societatea civila este cam prea multin civil si este price dar nu independenta in gandire. Cat despre inteleigenta …. am sia ci niste dubii …

      Societate mai ionformata. vax albina. Nsite iserioci care zviara ce ced ei ca este ultima nouatte care ii arata ca „inteligenti” .

      Uite o cestie. Noi am acceptat sa se amplaseze niste interceptiri la Deveselu. Numa niste imbecili pot cede ca sunt acolo sa apere Europa de rachetele iraniene …. insa noi avem multi imbecili cu diplome (de leicenta , de masterat , de doctorat) care chiar cred si sunt gata s afaca ceva praf cu dintii numa ca sa ma convibga ca aytolaju nu stiu care vrea sa strice bunatate de racgeta pe cartioerul Berceni ..
      Toti uita sau nu au stiut nici o secunda ca de fapt Ungaria si Cehia au declinat oferta „generoasa”
      Nimeni nu vra sa stie ca „ortodoxista” Romanie ,a ia care nu vrea cu Apusl samd a facut un mar4e servicu SUA. Si ca acest serviciu nu are corespondent …. corespunzator. Adica ca am fi fots indreptatiti sa cerem „ajutor militar” adica echipamente pe de-a moaca!
      Nu! Cum asa? Ce suntem asistati ? (ca Isaraelul de ex!)
      Sunt insa unii cu „idei” care apoape sustin ca noi le suntem datori americanilor!!

      Si de dicounturi are guija Luluta, Pmesnte de ele si te veoi trezi penalul penalilor!

      Cat proveste Nouia Zeelanda .. este o buna optiune. MA rog vilcanica si cu risc seismic INSA in mod normal nicmeni nu strica bunatate de atomica oe Noua Zeelanda si mai are avam,tajul ca cel mai apropoat vecin este la nu mai stiu cate mii de km de ocean!!

  8. Cred ca cel mai IRONIC mod de a trata trianonul ar putea fi organizarea unui referendum COMUN IN CEE (PL,CZ,HU,RO si Bg:) pentru intrarea CEE in EUROZONE. Ar fi „cadoul ” facut de guvernatorii (oameni pragmatici totusi !) clasei politice care isi extrage RENTE POLITICE din aceea borna istorica de acum o suta ani ! Si am da dovada de responsabilitate & SOLIDARITATE REGIONALA dupa ce EUROpa incearca sa se reconfigureze dupa episodul BREXIT (RE-versibil totusi in opinia unui EURO entuziast 🙂

  9. Acum vreo 2-3 saptamani … am auzit ceva pe la Radio Romania Actualitati .. dar numai tin minte data si nici istoricii… ca ma rog era 2:30 am (dorm mai aiurea, ma trezesc nopatea si deschid radioul)
    Cestia de retinut era ca farierul de Brtaianu nehiocia serios cu pausenii cei civilizati da aia cam bizantini ca niste proci balcanici! Adica fata de Bratianu auaccepta granita pe Tisa…. insa intre ei „civilizatii apuseni” s-au inteles : se va discuta dupa victorie cf intereselor momentului!!!

  10. Gazda noastra spune…
    „Cu tristete, despre aniversarea Centenarului”

    Totusi, de la Burebista incoace romanii ce-au facut…???
    Numai o suta de ani de la Unire, stiind ca am fost un mare popor din care se trag toate popoarele Europei…???

    What is wrong with this picture, cum ar spune noul pretor Roman Generalul Maior Ian Cave….

    Atunci cand fiecare trage NUMAI pentru el, tradand pana si laptele de l-a supt de mic copil ce poti sa mai ceri unui astfel de specimen…???

    Decebal a smuls vita de vie pentru a-i lasa pe Daci fara de bautura si i-a trimis sa faca munca femeilor pentru ca s-au dovedit lasi in lupta.
    Cuvinte dure…???
    Deloc, doar o subliniere a unei crunte realitati care devine din ce in ce mai amara in fata romanului de pe plaiul Dac…A se intelege ca romanii NU sunt toti la fel.
    Dusmanii nostri ne-au inteles toate slabiciunile iar aceasta slabiciune este cea mai mare dintre toate.

    Vreti Daci adevarati, din aceia in fata carora pana si Roma cat a fost ea de mare isi pleca capul cu respect…??? Urcati in Bistrita Nasaud, in satul Lunca Ilvei si veti descoperi Daci adevarati cu D mare de tipar. Sunt aceiasi Daci pe care autoritatile „romane” au incercat sa-i otraveasca miseleste strecurandu-le in apa de baut diferite bacterii care nu aveau ce cauta acolo…NU, nici instalatia de curatat apa potabila NU trebuia schimbata cu o gramada de bani numai pentru a face jocul altora si a reduce numarul Dacilor inca traitori pe aste meleaguri.

    Cifre, vreti cifre…???
    Din 19 milioane de romani cu r mic in jur de 300.000 sunt proprietarii de drept ai acestui pamant, restul…viitura si neamuri aciuate pe aici care nici macar nu sar sa-si apere pe romanul de langa el, pe fartatul sau… la vreme de restriste.

    De la venirea romanilor aici sangele Dac s-a subtiat de a ramas numai un mic parau din marele fluviu al lui Burebista…
    Dovediti-mi ca gresesc !!!

    http://www.alamy.com/stock-photo-bucharest-romanias-capital-bucharest-1st-june-2017-ian-cave-british-143590132.html

    • Pentru adevărul istoric: Burebista a stârpit viţa -de -vie, la sfatul Marelui Preot şi Înţelept Deceneu, din două motive: era de proastă calitate şi pentru a-i pedepsi pe daci, care deveneau cam furioşi la beţie. A fost plantată apoi, un soi superior de viţă- de- vie adusă din Grecia.

    • Și io fac parte din cei 300000 dă proprietari, sunt sigur 100% că-s dac veritabil!! Uitați-vă numai la rezonanța cuvintelor: Decebal, Deceneu, Dartaneu, Dartanan, D’Artagnan! Q.E.D.
      Dovediti-mi că gresesc !!!

      Bre, Mariane, am râs cu lacrimi!!
      Cum zicea nu știu cine, să ne ferească Dumnezeu de patrioți, că de dușmani știm să ne apărăm!

  11. O analiză pertinentă.
    Costat însă cu amărăciune perpetuarea unei aprehensiuni în ceea ce priveşte menționarea unei idei cât de simple în privința formei de guvernământ a României Mici, devenită- prin vrerea destinului şi a vitejiei românilor, călăuziți de o generație politică de excepție- România Mare: Monarhia Constituțională! Să abordăm Centenarul Marii Uniri şi să nu amintim nimic despre sacrificiul de sine, demn de o tragedie greacă, a Regelui care şi-a binemeritat apelativele de „Cel Loial”, sau „Întregitorul”- Regele Ferdinand-, mi se pare că nu mai ține doar de o simplă omisiune! Iar rolul Reginei Maria, „Mama Răniților”, care a mângâiat suferințele soldaților şi a celor lipsiți de speranță, în timpul Marelui Război, a fost determinant. Aproape doar ei i se datorează nesancționarea Tratatului de Pace de la Bucureşti, prin care România era înfrântă şi umilită. Fără aportul ei energic, la Paris, deplasându-se personal şi combătând cu Clemenceau în apărarea interesului României, Marea Unire ar fi rămas poate doar un ideal, fiindcă Cei Patru Mari ne imputau tocmai ieşirea din război şi semnarea păcii separate din aprilie 1918. Este vorba despre Regii sub conducerea cărora s-a făcut Marea Unire, care, deşi străini de neam, au fost adevărați Buni şi Mari Români, mai ataşați intereselor țării pe care au condus-o decât orice alt politician actual; politicienii de astăzi pot doar să invoce faptul că sunt români prin naştere, pentru care însă patriotismul şi interesul nației au devenit simple noțiuni de dicționar. Iar în anul Centenarului Marii Uniri, țara să nu aibă acelaşi blazon pe drapel sub care s-a făurit România Mare, reprezintă pur şi simplu un sacrilegiu!

  12. Felul în care CENTENARUL MARII UNIRI este „pasat” de la unul la altul, și împins „mai încolo” , deși acest „mai încolo” este colea, la numai câțiva pași distanță, nu cred că se datorează nici unei forme – greu de explicat – de rea-credință și nici tradiționalei comodități românești , vizibilă mai întotdeauna când este vorba de lucruri cu adevărat importante. Nu, nu…Eu sunt convinsă că de astă dată se datorează NEȘTIINȚEI și NEPUTINȚEI. Și spaimei de eșec. Pentru că un eșec, deja previzibil, într-un astfel de moment ,va fi amendat și de aceia care ar fi știut ce să facă, dar n-au fost chemați , dar, și mai abitir, de aceia total lipsiți de viziune în legătură cu pregătirea acestui eveniment. Aceștia vor fi, ca de obicei, cei mai vocali și cei mai indignați. Deoarece, neavând așteptări și proiecții în viitor, orice și oricum s-ar face, ar fi derizoriu pentru ei.

    Pe de altă parte, pentru reușita unei astfel de întreprinderi ( deloc simple) lipsește un ingredient : segmentul de populație -din experiențele anterioare, exact populația tânără – care să „urnească” , poate cu entuziasmul său, poate cu determinarea și credința sa, mecanismul înțepenit al instituțiilor. Nu ei, tinerii, ar trebui să se ocupe de programul – coerent! – al manifestărilor, dar, fără ei, ar fi, cred, ca și când un concurent la proba de ștafetă, și-ar forța limitele până la următorul post și acolo ar observa, descumpănit, că nu-l așteaptă nimeni…

    Separarea brutală a tinerei generații de propria sa istorie, încurajarea confuziei și ignoranței asupra trecutului , precum și extragerea acestui segment de populație din propria sa identitate, s-au făcut, în schimb, după un plan foarte amănunțit. Iar cei care s-au ocupat cu asta au avut la dispoziție și timp, și resurse. Neîncetat, i s-a indus tânărului frumos și liber ideea că face parte dintr-o națiune inferioară, nefericită , coruptă și degenerată, iar el trebuie să se ridice împotriva acestui handicap în cel mai simplu mod cu putință: luându-și tălpășița… Sabin Gherman i-a susurat în ureche că dânsul s-a săturat de România – și iată, a fost atât de interesantă ideea asta, încât Sabin Gherman are astăzi emisiune televizată… Intelectualii patriei, care altminteri mor de grija acesteia, i-au sugerat că inteligența lui se poate exprima cel mai bine în stradă, cu pancarte, lanterne și jocuri de lasere pe fațade, iar nu încercând să facă pace, cu înțelepciune, cu propria sa istorie. Istorie din care nu poate fi „extras ” și aruncat la gunoi nici un fragment, la fel cum, organismul uman, ca să funcționeze armonios, are nevoie de toate componentele pe care bunul Dumnezeu le-a „proiectat” și le-a așezat acolo, în macheta de lut de la începuturile lumii, însuflețind-o.

    Nu îmi dau seama dacă pentru tinerii aceștia cuvântul „IDEAL” mai are vreo semnificație, sau reprezintă doar o marcă de aspirator anacronic despre care au auzit-o vorbind pe bunica, în vremea primei copilării… Spun asta deoarece îmi amintesc că istoricul Ioan- Aurel Pop,rectorul Universității Babeş-Bolyai povestește că , într-un chestionar, la întrebarea „CE ESTE BUCOVINA? ” , în contextul altor întrebări despre provinciile istorice, 10% dintre studenții din anul I au răspuns că este o marcă de apă minerală…

    • Doamna Arhire, imi pare rau, dar iar vedem lucrurile diferit. Cum poate fi frica de esec justificarea de a nu face nimic? Este exact „neafilierea” de care vorbea dl. Dudas.
      Pe de alta parte vorbiti de lipsa de implicare a tineretului. Fals, nimic mai fals. Ma mir ca n-ati auzit de Actiunea 2012, de Tinerii Moldoveia, de actiunile pe care acestia le desfasoara prin caravane de mobilizare prin zeci de sate si orase din Romania si Basarabia. Si doar dumneavoastra traiti in Romania. Sa fie vorba de „neafiliere”.
      Nu, doamna de vina este presa asta pe care Trump o numea „fake news”. De ce? Deoarece ea nu transmite informatii, ci interpreteaza dupa diverse partituri care mai de care mai tendentioase orice eveniment, orice persoana care nu se incadreaza profilului publicatiei. In niciun caz nu va transmite informatii sau chiar opinii despre aspectele ce tin de valorile nationale, de semnificatiile trecutului.
      De exemplu, stiti ca la imboldul Actiunii 2012 s-a creat un grup de peste 100 de parlamentari , grup intitulat „Prietenii Unirii”? Nu stiu, am impresia ca sunteti ziarista. Ma insel, oare?
      Si mai este de vina scoala care nu mai educa tineretul in spiritul dragostei pentru neam si Patrie. Inaiinte cei mai respectati oameni ai satului erau Invatatorul si Preotul. Unde ne aflam astazi?

      Mesajul asta il scriu de la un hotel de langa granita cu Canada unde voi ajunge astazi la deschiderea Saptamanii Culturale Romanesti, aflata la a 50-a editie. Va fi dedicata Centenarului. Ce scrie presa romaneasca? Am condus cate 600 de mile in fiecare zi ca sa ajung la timp. Romania si-a trimis vreun reprezentant, dar presa cea formatoare de opinii?

  13. Credeţi că Departamentul Centenar va reuşi să redeştepte conştiinţa naţională a românilor într-un an, când timp de 28 de ani s-a muncit din greu la pierderea identităţii naţionale a românilor, prin toate mijloacele: programe şcolare, mass media, atitudini cosmopolite în sens negativ, aculturaţie, când naţionalul este confundat cu naţionalismul şi şovinismul? Ne-am pierdut nu numai conştiinţa şi identitatea naţională, ci şi demnitatea naţională! Tinerilor le este ruşine să cânte cântece patriotice ( din curiozitate, întrebaţi-vă studenţii, dacă au ascultat vreodată ,,Pui de Lei”, muzica: Ionel G. Brătianu
    versurile: Ioan Neniţescu)

  14. Interesant fragment dintr-un jurnal sovietic de actualitati , iunie – iulie 1940 , destinat anexarii Barabiei si Bucovinei de Nord , asa cum apare in 3 minute pe Youtube .
    Pe un camp , inconjurati de armata rusa , trei ofiteri romani . Cel mai tanar isi strange buzele , se intoarce spre ceilalti doi cu mainile in sold . Par enervati si e clar ca li se impune ceva . Masina lor nu porneste pe drumul de pamant , trebuie impinsa .
    Alt cadru , intr-un targusor . Descifrez ” Farmacie ” pe o vitrina .
    Doi ofiteri romani cu un ofiter rus .
    Ca si ceilalti , ofiterii romani par retinuti . Unul are o banderola pe brat .
    Se intra in ceea ce pare a fi primaria comunei . Ies .
    Pleaca in trei carute cu coviltir ale armatei romane , urmate de … un tanc sovietic !
    Prim plan pe conducatorii de atelaj , unul cu casca armatei romane , destul de in varsta – vreo 40 de ani – celalalt cu boneta in triunghi a epocii , amandoi nelinistiti .
    Sceneta regizata pentru a ridiculiza la care asista copii si oameni care par de conditie foarte modesta – unul nu rade , par mai ales extrem de surprinsi .
    Cadru cu o coloana de soldati romani , aparent liberi dar – detaliu – unul nu are arma !
    Fete obosite si speriate – par imagini cu prizonierii italieni facuti de englezi in Egipt .
    Vocea comentatorului rus devine severa – pe ecran vedem trei soldati romani desculti , se insista pe picioarele goale pe solul dur si zgrunturos – nu inteleg ce vor sa spuna – basarabenii prigoniti sau soldatii muncitori tarani exploatati de boieri ?
    Ultimul cadru – ne intoarcem in targusorul cu farmacia – pe strada apare un politist roman – inalt , blond , la 30 de ani , chipiu , uniforma de culoare inchisa , snur la veston . Se indreapta , evident ” convocat ” spre cladirea unde este dispusa camera de filmare . E luat la rost , violent , de un batranel cu barba . Un alt civil , micut , extrem de agitat , il scutura si isi baga mainile sub vestonul politistului si in buzunare – politistul roman rezista , il impinge si-si continua drumul spre camera de filmat .
    Sfarsitul filmului .

  15. Antirusismul, xenofobie de stat: Fiul și ginerele președintelui, târâți în procesul politic de intenție privind presupusele legături subversive ale lui Trump cu Rusia. Un atentat grav la libertatea întâlnirilor și comunicării cu străinii

    Frica de a nu fi acuzat de “legaturi cu rusii” este foarte aproape de a pune stapanire pe societatea americana si de a face legea in SUA. Tinta acestei politici a fricii este libertatea intalnirilor si comunicarii cu strainii. Un déjà vu, in regimurile comuniste. Modelatorii din umbra ai psihologiei sociale americane incearca din rasputeri sa induca in mentalul colectiv ideea ca intalnirile si comunicarea libere cu rusii sunt ceva rau, chiar un risc de securitate nationala. Dar nu numai cu rusii. Din pacate, mai putini de enumerat ar fi cei care nu sunt pe lista neagra americana. Daca sforarii politicii externe americane vor sa dea o o „lectie” cetateanului american simplu, prin care sa i se arate ce poate sa pateasca daca isi apara libertatea intalnirilor si comunicarii cu cetateni ai altor state, nu ar trebui sa ne mire o eventuala dramatizare “RussianGate”, prin care primul cetatean, presedintele Donald Trump, sa fie demis sau obligat sa demisioneze. Ca fost traitor in fosta „colivie” comunista, nu pot decat sa spun, in deplina cunostinta de cauza, ca “efectul de colivie” este devastator pentru libertatatea cetateanului si cresterea societatii. La manuirea acestei insidioase politici a fricii si raspandirea ei printre straturile societatii americane contribuie si unele gazete americane. Ziarul New York Times a scris sambata ca Donald Trump Jr. și Jared Kushner, ginerele președintelui SUA, s-au întâlnit cu o avocată rusă la scurt timp după ce Donald Trump a obținut nominalizarea de candidat la președinție din partea Partidului Republican. Gazeta respectiva, care citeaza “înregistrări guvernamentale confidențiale și persoane care cunosc documentele”, surse greu sau imposibil de verificat, isi prezinta scriitura ca “prima confirmare a unei întâlniri private între cei mai apropiați oameni ai președintelui și un cetățean rus”. Este transparenta sugerarea de catre NYT ca dezvaluie ceva compromitator, de circumstanta agravanta pentru legaturile presupus primejdioase pentru securitatea nationala, pe care Donald Trump le-ar fi avut cu Rusia, in campania electorala. Aceste “posibile contacte” fac obiectul unor anchete privind acuzația că Moscova s-ar fi amestecat în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016. Articolul a aparut ca o vadita contrareactie dupa prima intalnire dintre Trump si Putin, la summitul G20, de la Hamburg, un important pas spre relansarea relatiilor dintre SUA si Rusia. Indiferent de motivul intalnirii celor doi apropiati ai lui Trump cu avocata rusa, incriminarea lor politica si mediatica este obtuza si inadmisibila. Chiar si daca obiectul respectivei intrevederi ar fi fost politic, canalele private de comunicare sunt extrem de uzuale in diplomatie si in politica. Cea mai respectata personalitate a diplomatiei americane, fostul secretar de stat Henry Kissinger, a declarat recent la Moscova ca in razboiul rece canalele private au fost cele care au permis solutionarea multor crize din relatiile sovieto-americane. Se pare insa ca politica fricii nu are simtul ridicolului. Ca sursa a raului, xenofobia este mai rea decat terorismul.

  16. Ghita Bizonu

    ,,Numa niste imbecili pot cede ca sunt acolo sa apere Europa de rachetele iraniene…”

    Mai mult, alti….hai sa le spunem naivi, cred ca Deveselu are un rol pur defensiv. Fals. Cu putin studiu individual, oricine poate afla ca interceptoarele pot fi rapid transformate in lansatoare ofensive. Care mare putere creaza sisteme destinate exclusiv apararii ? Ar fi risipa de parai, ce sa mai…. (Z)
    Romania, in ignorantza ei, si-a asumat rolul de carne macra de tun. Sa-i fie de bine, vorba (adaptata) din popor: Cum iti asterni, asa si dormi…somnul de veci.

  17. Buna seara,

    Excelenta expunere a unui subiect care arde!

    Recent, MEN a aprobat o programa scolara
    „Romania in timpul Primului Razboi Mondial -1916-1920”, cu ordinul 4243/26.06.2017 pentru elevii claselor XI-XII (unde sunt coautor);
    MEN a finalizat, din toamna trecuta, un proiect pentru a omagia eroismul romanilor in Razboiul Intregirii si l-a inaintat Departamentului Centenar si a fost …nefinantat ?!?
    Avem nevoie de vointa politica intregitoare …de OAMENI de stat care isi inteleg misia pentru Centenar!
    Cu tot respectul,

  18. Bătaia de joc a ocupației străine

    Ilie Șerbănescu – Cotidianul via Prioritate de dreapta

    Guvernul Tudose, gata să lupte împotriva celei mai gogonate diversiuni colonialiste?!

    Guvernul Tudose uimește pur și simplu, sugerând – deocamdată doar sugerând, pentru că nu se știe ce va face concret până la urmă – că ar fi gata să se lupte cu probabil cea mai gogonată dintre anomaliile, minciunile și diversiunile colonialiste din România devenită anexă de tip bananier a capitalului vestic: anume idioțenia aruncată în spațiul public, cu concursul statisticilor, şi care sfidează bunul-simț, cum că subalternul capital autohton, ăla care pune pingele în economia din România, ar fi mai performant decât capitalul vestic de pe aici, nu numai dominant, dar și deținător al tuturor punctelor și pârghiilor strategice și deci al deciziei economice și, prin implicație, politice! De nu se mai înțelege nu doar de ce ne mai închinăm la el, spunând chiar că nu se poate fără el, dar și de ce își mai pierde acesta timpul prin România!

    Idioțenia cu pricina rezultă din statisticile parohiate de institutul de specialitate din România, de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului și de Ministerul român de Finanțe. Profiturile nete raportate de firmele cu capital străin din România în 2015, an de consolidare pe piață și de creștere a cifrei lor de afaceri cu 8%, reprezintă doar 2 miliarde euro (6 miliarde euro profituri brute și 4 miliarde euro pierderi!) Hai că-i tare! Deci toată floarea cea vestită a întregului Apus, nu numai chemată, dar și primită aici cu surle și trâmbițe, își pierde timpul pe la noi pentru un mizilic de două miliarde euro! Cred că au costat mai mult sulurile de hârtie higienică folosite spre pregătirea fundurilor pentru pupăturile românești de bun venit. Aiureala acestei cifre – nu cumva inventată, ci prezentată de statisticile financiare – nu doar că sfidează bunul-simț, dar contrazice cântările la adresa minunatului capital occidental. Care, după cum el însuși se recomandă, duduie de tehnologie și este excelent înzestrat managerial, fiind prezentat ca atare în România drept mântuitorul țării și poporului ei și pe care capitaliștii români (desigur, proști, retardați și, bineînțeles, corupți!) ar trebui să-l urmeze spre fericirea lor și a angajaților lor. Care mântuitor, dom’le, când bietul potențial învățăcel – capitalul românesc, ăla vai de mama lui – a raportat, în același an, profituri nete de 6 miliarde euro, adică de 3 ori mai mari, cu toate că cifra sa de afaceri e cu mult mai mică?! Și nu este vreo excepție în 2015. De ani de zile este la fel. Nimeni nu spune însă nimic. Toți suntem luați de proști! Tăcând, chiar și suntem! Este posibil ca mult cântatul și mult lăudatul capital străin să fie mai puțin performant decât capitalul autohton și să fi venit în România să se inspire din realizările românești, și nu să facă profit, după cum credeam noi, proștii, încrezători în normele capitalismului?!

    Aceste cifre intră în contradicție cu toată matricea economiei actuale din România, descrisă de datele din aceleași surse statistice. Capitalul străin realizează cam jumătate din cifra de afaceri obținută de ansamblul firmelor din România și o face folosind nici măcar o treime din forța de muncă. Deci, fără echivoc, nu poate fi decât cel puțin de două ori mai performant decât capitalul românesc care realizează cealaltă jumătate din cifra de afaceri, cu două treimi din forța de muncă.

    Dacă nu ți-a fost spălat creierul – cum pare să le fi fost spălat politicienilor și atâtor analiști români care operează fără comentarii cu asemenea cifre –, este lesne de găsit explicația acestor date care sfidează bunul-simț: capitalul străin nu-și pierde deloc vremea prin România, obținând aici profituri fabuloase, chiar abominabile, dar pe care le ascunde de la impozitare, mai concret, le externalizează prin diferite metode înainte de fiscalizare, astfel încât ceea ce rămâne de impozitat să fie derizoriu, de batjocură! Ca în colonii! În aceste condiții, impozitarea profitului în România devine o mascaradă!

    (Despre aceasta, săptămâna viitoare)

    • Handicapatul Tudose gata de lupta ? Unde ? In fata PC-ului personal (sau mai probabil cel de la birou), jucand un first person ? (Z)
      Sa fim seriosi, Radu Humor. Nu vezi ca isi retrag rapid toate initiativele ? Au vazut ce reactii au starnit si au dat imediat inapoi. Un guvern de retardati nevindecabili.
      Asta este PSD-ul actual, condus de acest CEX, stimate coleg. Reprima-ti iluziile si revino in lumea reala. Cat timp Dragnea va conduce acest partid, sa nu ne asteptam la nimic bun pentru tara.

  19. „ Ionel Brătianu când s-a întors de la Paris, de la Tratatele de Pace, după prestanța curajoasă și demnă avută în numele României, a coborât din tren la Predeal pentru a evita un protest de amploare pregătit de opoziție în Gara de nord din București.”
    Vedeți, acesta-i un tip de comportament transmis până în zilele noastre și „meritul” este al țărăniștilor! Și interbelic și-n 1989. Zic interbelic și nu mă opresc strict la 1920 pentru că istoria a reținut că Iuliu Maniu, începând cu readucerea pe tron a lui Carol al II-lea și până la satisfacția că „Pătruț al nost” este Prim Ministru, a pus pe primul plan blocarea și/sau denigrarea orcăror acțiuni /proiecte/ inițiative, indiferent de importanța lor pentru țară, dacă nu erau inițiate de PNȚ! Ținta perpetuuă a țărăniștilor a fost și este PNL, pe care acum l-au tras în PPE (în locul PNȚ-CD, ce a fost îngropat exact de aceleași persoane care trag azi sforile în PNL!). Cu stânga au mult de furcă, dar se întețesc eforturile și, așa cum au domolit PD-ul și pe Roman, speră să-i termine și pe PSD-iști, Dragnea fiind, conștient sau nu, un temeinic punct de sprijin.
    Pentru cei ce nu-s bucureșteni sau sunt născuți după 1986, amintesc ce manifestații de amploare („cheia, cheia, cheia,…!”) au organizat țărăniștii (Ionescu-Galbeni șef al serviciului secret al PNȚ-CD!) în fața sediului PNL, după ce Radu Câmpeanu a zis:
    – Ajunge cu HUO și NU – să facem ceva pentru țară.
    – UDMR să-și clarifice poziția, relativ la statul Român.
    Faptul că a urmat divizarea PNL în 4 formațiuni ar trebui să nu mire pe nimeni. Cam la fel s-a produs și actuala scindare, dar numai în două partide, după mutarea „obligatorie” în tabăra PPE.
    Sincer, nu mă așteptam ca tocmai Tăriceanu să salveze onoarea liberalilor autentici. Aș zice „joc pălăria Tăriceanule”, dar încă n-am înțeles faza cu Daniel Constantin. Știu că D.C. este hulit și de Voiculescu și-a lui ceată, dar nici faza asta nu-mi este clară.
    Din păcate, la ora actuală, NU AVEM DISPONIBIL NICI UN AUTENTIC OM POLITIC de mare anvergură, capabil să organizeze sărbătorirea cu demnitate a Marii Uniri!
    Nu știu de ce am senzația că tocmai acesta este și scopul final al cacialmelelor organizate și finanțate din exterior, în numele luptei pentru stârpirea corupției!
    Și pentru că am scris că-i cazul finanțării din exterior, adică mai ales Soroș, evreu plecat din Ungaria, am o mare și chinuitoare problemă – Cum Dumnezeu se face că România este acuzată pentru Holocaustul, făcut de unguri în zona răpită țării prin Diktatul de la Viena?!
    Elie Wiesel a fost deportat, la Auschwitz, pe timpul stpânirii maghiare, dar el și cei ce conduc azi Insitutul ce-i poartă numele, au ce au cu românii. La fel și Soroș. La fel și Clintonii.
    Au uitat evreii că evadau din Ungaria în România? Se pare că da. Așa-i viața.

  20. Mircea Popescu, incearca sa ajunga la ,,strugurii” domnului Dudas (cu foarte putine sanse, dupa parerea mea):
    ,,Cu alte cuvinte sa nu superi pe nimeni, sa n-ai opinie, sa astepti ca altii sa-ti hotarasca drumul pe care apoi sa o iei ca oaia urmand turma.”

    Nu asta inseamna nealiniere. A fi neafiliat, inseamna sa-ti stabiliesti obiective proprii, urmarind atat prezervarea specificitatilor, traditiilor si unitatii nationale, dar si raportarea inteligenta la un context general dat, in permanenta schimbare. Este nevoie de minti luminate, intr-adevar, pentru a putea anticipa evolutiile si totodata a pastra linia proprie de dezvoltare, in fundamentele ei, in toate variantele de viitor posibile. Desigur, cu exceptia variantei extreme , pe care, actualii dirguitori de la Bucuresti, par sa o incurajeze inconstient. O varianta care nu va mai fi urmata de niciun alt viitor.

  21. Cred ca ar fi important sa menajam f mult sensibilitățile maghiare. Sigur ca s ar fi putut lega printr un coridor Harcov de Ungaria și astfel principiile wilsoniene…blabla. probabil ca am fi avut și autostrada pe acolo, dar sunt răutăcios. În acest caz însă referendumul de demitere al lui Băsescu ar fi avut cvorum. Deci pana la urma tot Băsescu și Macovei…

    • Esti nebun ?
      Coridor pe 300 de km ?
      Pe unde ar fi trecut acest ” coridor ” ?
      Pe valea Crisului Repede sau a Somesului ?
      Zonele de legatura sunt curat romanesti .
      Si cat de larg ar fi trebuit sa fie – 2 km – 20 de km – 50 de km ?

      • Dacă va uitați pe hărțile cu structura etnica a Transilvaniei la 1918 (recensământ 1910- 53% romani) veți vedea un ușor avans al populației neromanesti pe direcția oradea-cluj-tg mures-harcov. Se putea decupa o zona cu populație romanesca non majoritara. Consider ca e f mișto pt noi ce s a întâmplat la 1918. Dintre o perspectiva nonromaneasca însă lucrurile nu stau asa roz. De aceea cred ca sensibilitățile trebuie menajați. Nimic mai mult. Serbare low profile.

      • @Virgil: „De aceea cred ca sensibilitățile trebuie menajați. Nimic mai mult. Serbare low profile”.

        In schimb „Trianon 100” high, very high profile. Chiar global. Asta da, menajare a sensibilitatilor.

      • Low profile ne este caracteristic. Low profile am mers sute de ani, cand altii erau imperialisti. Eu ma intreb, cum de au putut turcii, intr-o pozitie geografica mult mai grea, sa mentina si sa prospere un imperiu, iar noi, cu resurse umane si materiale de varf sa nu reusim nici macar sa ne unim, dar sa cucerim.
        Se poate spune ca proverbul cu sabia care nu taie capul plecat ne identifica printre vecini dar din pacate nu e singurul, de cel cu capra vecinului suntem tare indragostiti.
        Eu zic ca „mare bafta am avut, domnule!”, de conducatori si conjuctura. Sa speram ca istoria se repeta!

      • E ceea ce a facut Hitler in 1940 , un coridor pana in secuime , o oroare , cutitul care intra in Ardeal .
        Deci trebuia dat Bihorul – Clujul apoi vine Campia Transilvaniei , nu ?
        Stii ca imi esti profund antipatic si suspect ?
        Au facut Hitler si Fabricius si Ribentropp harta fara sa stie nici ei inainte de a se pune la masa ce vor face .
        Nu inventezi nimic .
        Nu poti sta linistit , nu-i asa , Ioscuta .
        Numai ca debitezi tampenii revizioniste horthyste .
        Bihorul este zdrobitor romanesc , cu Alesdul , Vascaul , Beiusul , zona celor trei Crisuri zona etnic romaneasca .
        Clujul ? Esti si mai prost inspirat dandu-l exemplu – procent mai mare de romani chiar decat Bihorul .
        Numai incredere nu poti avea in cei ce au facut recensamantul din 1910 .

    • Transpira veninul sovinutului unguras din tine … ” am fi avut autostrada ” ( nu , noi , ungurii ar fi avut-o ) prin ” coridorul ” tau – ca ungurii sunt superiori romanilor , normal , numai ei pot construi , romanii nu .
      Las-o mai moale cu ” majoritatea neromaneasca ” din Bihor , Cluj , Mures – Bihorul avea 60 % romani in 1930 , puiule , inainte de industrializare si cu miscare de emigrare a populatiei spre Vechiul Regat .
      Clujul , 70 % populatie romaneasca , cu toatele palatele marilor grofi unguri din oras cu tot .
      Muresul – Ludus , Iernut , Zau de Campie , Santana de Mures , Bogata etc , Reghinul , Tarnaveniul sunt zone romanesti .
      Vii tu cu orasele in care se facea apartheid si din care valahul era alungat , chiar daca el era cetateanul care crea bogatia comitatului .
      E ceea ce vedem azi in alta provincie ocupata , Basarabia , in care romanii sunt tinuti la tara de colonii rusi din orase – Balti , Chisinau , Tighina , Soroca – coloni care defileaza de 9 mai 2017 in uniforme sovietice din 1945 cu fotografiile veterranilor rusi medaliati .

    • Da , trebuie menajati sensibilitatile – in maghiara genurile nu exista . Da , am pierdut Nagyvarad si Koloszvar , en plus de Marosvasarhelyi – da ‘ esti rasist ungur 100 % , ” Virgile ” . Trebuia , ca sa-ti placa tie , un ” culoar ” de la Oradea – Alesd – Ciucea – Huedin – Cluj – Turda – Ludus – Targu Mures … sa nu-ti spun eu cateva … tipic pentru horthystul cu ura de moarte de la noi . Ungurii din Ungaria sunt mult mai evoluati , mai cultivati decat ungurii ardeleni – crimele in 1940 sunt actiunea in 80 % din cazuri a elementelor fasciste unguresti de la noi , nu a Ungariei ; chiar nobilimea ungara din Ungaria nu accepta nobilimea maghiara ardeleana , considerata inferioara .

      • Eu sper ca am fost foarte elegant și politicos în exprimare. Am zis ce s ar fi putut întâmplă în 1918. Soarta ne a fost favorabila. Putea sa nu ne fie. Dintre o perspectiva maghiara ei au pierdut f mult- teritoriu, dar și populație. Atât și nimic mai mult- granițele nu se mai modifica oricum am sărbători centenarul. De aceea cred ca ar trebui făcut cu modestie și discreție. Ulterior, sigur, prin realizări deosebite în toate sectoarele vieții. Aia ar fi adevărată sărbătoare! Sigur, poate nu asa lesne de realizat.

  22. Domnule Nastase, este important faptul ca ati atras atentia, ori ca ati tras un semnal de alarma, referitor la o anormalitate a vietii noastre de stat. Probabil ca, in sistem hei-rupist, se va face cate ceva. Greu! Discutam cu oameni care si-au vazut sacii in caruta si care stau cu gandul mai mult la alte tari decat Romania, fiindca pe acolo si-au dus bani.

  23. ”Există un consens general între cercetătorii din domeniul științelor socio-umane asupra faptului că ideea de națiune (ca masă de indivizi solidari, uniți, conștienți de unitatea lor, activi cu scopul de a-și întări unitatea și implicați politic) a apărut ca o nouă modalitate de construire a identității colective în perioada modernă.”

    Asta la ei, în Occident, pentru că la noi ideea de națiune română a apărut, nu numai la Mihai Viteazu, CU VREO 200 DE ANI ÎNAINTE ca amețiții de vestici să se prindă, ci tocmai, hăt, din timpul lui Burebista și chiar mai departe!!
    Incredibil ce precoci suntem noi, românii!

  24. Alternativa SAMP / T cu rachete Aster 30 la varianta Patriot : “Nu va vindem echipamente vechi”. Securitatea oricarei tari din Europa este parte a securitatii Europei

    Armata Romana se pregateste sa faca cele mai scumpe achizitii din toata istoria sa. Va cheltui cei mai multi bani pe sisteme de aparare antiaeriana. Importanta selectiei celei mai bune oferte in materie este covarsitoare, pe masura efortului financiar al tarii si a mizei sale strategice, securitatea nationala. Alternativa, care a atras deja atentia decidentilor politici si militari romani, la sistemul american Patriot este sistemul european SAMP/T cu rachete Aster 30. ” Aster ” provine de la numele arcasului Asterion (mit. gr.), care la randul sau si-a datorat numele cuvântului antic grecesc aster , adică „stea”. La aceasta alternativa doua lucruri merita sa fie luate in calcul. In primul rand, caracteristicile tehnico-tactice superioare ale sistemului ASTER 30 SAMP / T, fabricat de Grupul European MBDA (cu sediul la Paris, Franta). In al doilea rand, un principiu la fel de competitiv. „Avem un principiu pe care il respectam: Nu va vindem echipamente vechi. Nu cooperam pe tehnologii invechite, ci cautam mereu sa va oferim tehnologii de ultima generatie (…)”, a declarat Didier Philippe, vicepresedinte MBDA, intr-un interviu HotNews.ro. Altfel spus, responsabilitatea companiei multinationale europene MBD poate fi tradusa si astfel: Securitatea oricarei tari din Europa este parte a securitatii Europei.

  25. Domnilor dragi, noi ca popor roman avem o istorie foarte vasta(acum cat o fi ea de adevarata). Dar la ceea ce se intampla in zilele noastre. E putin spus ‘jale’.

  26. FAMILIA TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ – O PERSPECTIVĂ DIFERITĂ DE CEA A LUI CRISTI VASILICĂ DANILEȚ

    ( chiar dacă textul vi se pare nefiresc de lung, citiți-l, prieteni… sper să nu regretați)

    Măi Cristi Vasilică Danileț, măi băiatule… ce-oi fi văzut tu la tine acasă, în familie, de-ai ajuns să cunoști atât de … intim, „istoria cuplului românesc”? Pentru că o asemenea descriere a „familiei ” cu soțul mort de beat și a cărui principală ocupație este să-și „frăgezească” în mod corespunzător nevasta, pe unde o prinde, și s-o violeze pe rupte, asta când el nu e ocupat cu incestul iar ea nu e ocupată cu cratița, nu poate proveni , așa cum spui „din scrierile epocilor trecute”, și-ți voi arăta , dragă, că ori mata ne tragi în piept când ne trimiți la o bibliografie atât de vagă ori ai niște lecturi de toată jalea. Așa că, din moment ce treaba cu „scrierile epocilor trecute” nu prea ține, trebuie că alta e „sursa” informațiilor dumitale.

    Acum, avându-se în vedere realitatea tristă că părinții te-au dat în judecată pentru stabilirea unei pensii de întreținere , în 2009, pot accepta că familia în care te-ai născut, dragă, e ATIPICĂ! Sau, dacă stau și mă gândesc mai bine, poate că nu numai familia în care ai văzut lumina zilei , ci și familia pe care ți-ai întemeiat-o e tot atipică, deoarece s-ar putea ca schema cu pensia de întreținere să fi fost doar o șmecherie pentru a ți se diminua pensia alimentară pentru copilul din prima căsătorie… eu așa am auzit, dar mi-a fost imposibil să cred că un stâlp al justiției din România și un posesor de centură neagră poate să recurgă la niște mișmașuri atât de jenante…

    Dar, ia să vedem, elev Danileț, ce „iaște” pentru tine FAMILIA TRADIȚIONALĂ?

    „O familie unde bărbatul domnește prin forță fizică, unde femeia este un obiect important doar pentru dota pe care o aduce la domiciliul conjugal, unde copiii sunt unelte în gospodărie!” Zău?

    Vasilică , unde ai văzut tu lucrurile astea de-aproape?

    Că „scrierile”, de astă dată cu autor și an de publicare, spun un pic altceva. De exemplu, PAUL H. STAHL, în lucrarea „Triburi şi sate din sud-estul Europei” (Bucureşti, Editura Paideia, 2000), descrie o realitate binișor diferită decât cea „din scrierile epocilor trecute” pe care le-ai studiat tu, Vasilică… Iată:

    „(…) situația femeii este mult mai bună în societatea românească decât în cea mai mare parte a societăților balcanice și mai ales musulmane și ea pare să fi existat de mult timp (…) în gospodării femeile dirijează și fac tot ceea ce este necesar; ele discută cu oamenii în public și în particular fără sfială și fără ceremonie, pentru că nu le este interzis (…).(pag., 124)… Ea iese de pe domeniul său (casa și curtea, n.n.) pentru două activități importante; odată arat câmpul de soț, se ocupă de cultivarea cânepei și inului, direct legate de meseria ei de țesătoare ( pag.142) ” .

    Dânsul face o analiză a rolului și locului femeii în contextul societăților tradiționale balcanice și, trecând peste convingerile dumitale cu buldozerul unei activități științifice constante , ne conduce la o concluzie care ți se va părea, cred, stupefiantă: statutul superior al femeii în comunitatea tradițională românescă ne plasează cultural într-o poziție unică în spațiul sud-estului european.

    Mai mult decât atât, mai vine și Paun Es Durlic în „Limba sfântă a colacilor românești” ( București, Editura Etnologică, 2013) și-ți bate obrazul, elev Danileț, la pagina 8 :

    „…în Serbia răsăriteană s-a menținut o prospețime etnografică așa cum rar găsești în alte locuri din lume. Iar un alt motiv, poate chiar mai important, îl reprezintă structura familiei rumânești, în care femeia și-a păstrat libertatea femeii trace (despre care vorbește Herodot), menținându-și rolul principal în viața rituală, rol pe care îl are încă din perioada matriarhatului!”

    Alte convingeri de-ale dumitale, pe care încerci să le îndeși în conștiința publicului sunt : „…femeia trebuia să fie virgină în noaptea nunții, o femeie rămasă gravidă, dar nemăritată era alungată din sat, iar divorțul era ceva rușinos și excepțional.”. Sincer, crezi în chestiile astea sau le dai drumul așa, ca să vezi dacă produc efecte?

    „…Femeia trebuia să fie virgină în noaptea nunții ”? Atunci cum explici practica destul de răspândită în unele sate românești prin care doi „logodnici” , erau îngăduiți de comunitate să stea împreună, pentru acomodare? … nu eu spun, spune revista *** COLECȚII DE FOLCLOR, 2014. În Memoria etnologica/ ( revistă de patrimoniu etnologic și memorie culturală, An XIV, nr. 50-51, *ianuarie-iunie 2014*) . Iată, Vasilică:

    „…există obiceiul ca după logodnă mirele să doarmă la mireasă și nimeni nu se scandalizează, nici părinții fetei, fiind acesta un obicei al pământului. În acest fel, căsătoria devine moral-mai sigură și cel ce o rupe este considerat om de nimic, găsindu-și foarte greu un alt partener (colecția Vasile Roșca, n.n.)”

    Ce mai ziceai? Că „… o femeie rămasă gravidă, dar nemăritată era alungată din sat. ” Așa? Atunci de ce Octavian Buhociu , în „Folclorul de iarnă, Ziorile și poezia păstorească ”(1979.. București , editura MINERVA), descrie următorul ritual: „Prin unele sate din Transilvania și mai ales din Munții Apuseni erea demult obiceiul ca, dacă o fată mare era însărcinată, două femei mai în etate o luau și o duceau la un gard, la un plop sau la o salcie. Aici, după ce-i împleteau părul ca la neveste și o învăluiau, se întorceau împrejurul ei de trei ori și ziceau: cunun-se roaba lui Dumnezeu N. cu gardul sau cu propteaua gardului, cu plopul sau cu salcia”, după care, Dănileț, fata reintra în comunitate , acceptată de aceasta fără fasoane.

    Și Ion Ghinoiu, zice la fel, la pagina 135, în „Lumea de aici, lumea de dincolo” (București : Fundația Culturală Română, 1999):

    „…«căsătoria la salcie» a fetei rămasă necăsătorită ….a avut un rol colosal pentru păstrarea ordinii fireşti prin «corectarea» magică a ceasului de măsurat veacul de om”.

    N-o să crezi, nici Iosif Herțea nu e de acord cu tine . În „Cimpoiul și Diavolul/ O poveste adevărată a instrumentelor muzicale populare din România” (București, Editura Etnologică, 2014), la pagina 40, dânsul scrie așa: „De altfel salcia/ răchita are un întreg evantai de de conotații simbolice în tradiția românească și nu numai. Cea mai pregnantă dintre ele este așa-numita «cununie la gard» sau « la salcie» a «fetelor greșite» (rămase gravide înainte de cununia propriuzisă): două femei mai în etate îi împleteau părul ca la neveste și învelind-o se întorceau împrejurul ei de trei ori, zicând: « Cunună-se roaba lui Dumnezeu N. cu gardul sau cu salcia » ; după care, cununia era întârită la primărie «de către jude, doi jurați și doi gornici» (…)

    Mai spui, Dănileț, și alte prostii, nu numai cele citate de mine până acum. De exemplu:

    „Aș vrea să se înțeleagă bine: este adevărat că prin căsătorie se ajunge să se formeze o familie, dar o familie nu se reduce la căsătorie – și în niciun caz nu presupune parteneri de sexe diferite și în mod obligatoriu copii” .

    Foarte interesant, numai că în societatea tradițională, pe care zici că o cunoști din niște „scrieri din epocile trecute” , ale căror titluri ne rămân străine, căsătoria, care ți se pare matale așa-și-așa ca „greutate”, era, în realitate, atât de importantă, încât este citată adesea „nunta mortului”.

    Astfel, Ion Ghinoiu, tot la pagina 135, în „Lumea de aici, lumea de dincolo” (București : Fundația Culturală Română, 1999) îți explică, Dănileț , așa: „Pentru readucerea echilibrului şi repararea erorii … cosmice oamenii au recurs la rit şi mit, răspunzând, prin compensaţie, la nefiresc ( NEFIRESC , auzi Danileț ? adică mort-necununat ) prin nefiresc. Practici ca nunta mortului, numită de specialişti nunta postumă, la decesul tânărului necăsătorit ( și) înmormântarea pumnului de ţărână adusă de pe locul morţii omului departe de sat sau de ţară…” Vezi, tu Dănileț, omul NU PUTEA PLECA „DINCOLO” NECĂSĂTORIT, atât de esențială era nunta pentru trecerea sa pe pământ. Fără de care omul nu era „întreg”, împlinit, desăvârșit… Iar în „Cărările sufletului ” ( Editura Etnologică, 2004) tot Ion Ghinoiu încearcă să te lămurească, la pagina 174: „…Se pare că Moldova a conservat mai bine ceremonialul nunţii mortului (…). Pe o pernă sunt duse cununiţele de căsătorie, făcute din ramuri de salcie şi verighetele”.

    Crezi că de florile-mărului considera societatea românească tradițională că NUNTA era, alături de NAȘTERE și MOARTE un eveniment cosmic? Greșit, elev Danileț, dacă tu crezi așa… căsătoria însemna NAȘTERE DE PRUNCI, iar nu cum ai matale fantezii că nu presupunea „…și în mod obligatoriu copii…”. Ba presupunea, și știi de ce? Pentru că societatea tradițională românească despre care, cu tristețe te anunț, școler Danileț , că n-ai învățat nimic în cursul atâtor ani de studiu, credea în trecerea sufletului din lumea aceasta în cealaltă lume… și mai credea că lucrul acesta nu se poate face decât dacă celui dus i se fac toate rânduielile… iar toate rânduilelile „de trecere” numai urmașii puteau să i le împlinească. Tot Ghinoiu ar fi trebuit să citești , și tot „Cărările sufletului ”, la pagina 182, pentru a afla că: „… Spre deosebire de societatea medievală occidentală, unde primogenitura (primul născut) moştenea casa şi căminul de casă, întrucât acestuia îi reveneau sarcinile militare, în satul românesc dreptul de moştenire îi aparţinea ultimului născut. Fiind mai mic, acesta avea şansa păstrării mai îndelungate a cultului moşilor şi strămoşilor.”

    Nașterea de prunci era finalitatea și rostul … ți-o spune Simion Florea Marian în „Nașterea la români ”, în capitolul 1, pag 13 ( București, Editura Saeculum I.O., 2000) : „…Un proverb străvechi zice: «mulțimea copiilor, bucuria românului» sau «mulțimea copiilor, averea românului». Deci, una din dorințele cele mai dintâi ale noilor însurăței, și cu deosebire ale tinerei neveste e și aceea ca preabunul și preaputernicul Dumnezeu să-i binecuvânteze cu nașterea de fii și fiice sau, cum se mai zice, cu «gloată»…” Vezi, dragă, copiii nu erau „unelte” , Vasilică, așa cum spui tu, în societatea tradițională românească… ci, „minunea lui Dumnezeu”:

    Așadar, să punem punct acestei evaluări: nu pot să nu te las corijent …. că altfel, și alte loaze și-ar imagina că școala e doar așa, să ne aflăm în treabă… mai vii și tu la toamnă, mai vedem… Dar dacă și la materia de studiu „DREPT” , și la materia de studiu „EDUCAȚIE CIVICĂ” te prezinți la fel de nasol, tare mi-e teamă că nu treci clasa, elev Danileț!

    P.S. Vasilică, dacă vrei să vezi ceva cu adevărat „tare” despre familia românească , urmărește afluxul fără pereche de cetățeni români care, înainte de sărbătorile religioase majore, intră în țară, de pe unde i-ar fi dus pașii și sărăcia. Întreabă-te de ce oare ei numai aici pot să-și facă sărbătorile și de ce asta e o trăsătură comună doar pentru România și pentru Moldova de dincolo de Prut?

    • Dacă v-ar citi Claude Levi-Strauss, s-ar bucura…. Poate o face….Structuralismul poate fi în continuare izbăvitor!

  27. După mine, cea mai frumoasă aniversare a centenarului Unirii ar fi să fim uniți, să nu ne mai punem bețe-n roate, să nu mai stăm pe margine și să zicem „zbârcă!”, să nu mai fim împărțiți pe bisericuțe meschine „de dreapta”, „de stânga”, una roșie, una galbenă, una bleu cu galben…, să fim toți o catedrală Roșu-Galben-Albastru.

  28. Urmăresc un reportaj despre mizeriile găsite de Protecția Consumatorului și de Direcția Sanitară prin unele restaurante de pe litoral: alimente alterate, produse depozitate în condiții improprii, încăperi murdare…
    Cine e de vină? Ați ghicit: clasa politică.

  29. O observtie referitioare la apritia de ieri a lui Dragnea.

    Nu ce a spus, nu ca poate s-a „dat” la A3 , nu ca …
    Ce m-a surpins este ca era multmai alb la par decat in febriarie=martie. Sau daca ma insel in privinta parului sigur insa esteca am avutimprsia ca a imbatranit rapid si ca vedeam la TV nu un barbat de 55 si de 60-63 . Cum nu stiu sa aibe probleme personale (cu Bombonica e bine mersi separat, are dama model f recent si „sport” ) asta imi zice ca a fots / este supus unor presiuni considerabile.
    Nu m-as mira sa aud ca modelul „sport” cauta alt „garagist” unu mai „temperamentos” asa cum (mai) era si Liviu prin ianuarie …

    Dei ,ptr oprice eventualitate poate unele doamne este bine sa mediteze la un anunt matrimonial „doamna intelegatoare, empatica, cu experienta in domeniul afectiunilor cardio-vasculare cauta domn corespunzator (urmand un text care sa duca cu gandul la Dragnea) pentru o lunga convietuire reciproc benefica”

    • Am observat că-i mai alb. Dar poate vă aduceți aminte că am spus de mai multe ori, că imediat după alegeri a înmuiat didcursul foarte tare şi a dat-o în termeni evazivi. Zicea des „vom vedea”, „să sperăm”… ce să vezi??? Ce să speri??? Numai ce ai câştigat alegerile – tu faci legea!!! După proteste s-a muiat şi mai şi! Numai el ştie ce pisică i-au arătat.

  30. @d’Artagnan, IULIE 10, 2017 LA 12:57 …PM

    Ti-am vazut comentariul de ieri draga d;Artagnan dar am considerat ca daca esti cu adevarat unul dintre ai 300.000 mai poti astepta inca oleaca, adica pana azi ca sa primesti raspunsul meu.

    Bahto delo delo…parca asa se zice pe la Bucovina nu ?
    Tu ce zici, bine inteles dupa ce te opresti din ras…???

  31. De ce cu tristete domnule Nastase ? Cu trstete in Ungaria. Cu bocete in Serbia si tristete in fosta Iugoslavie. In Romania cu bucurie. Su cu mari sperante in Basarabia.

    Sa lasam pentru doua minute sportul national roman, adica sa nu ne mai plangem de mila, ca aici chiar nu e cazul ! Sa ne bucuram cat de bine s-a integrat Transilvania restului tarii. Si daca nu credem sa ne uitam putin in ograda fostilor iugoslavi sa vedem ce s-ar fi putut intampla. Sau in ograda ukrainenilor. Cred ca merita sarbatorite actiunile romanilor din primul razboi mondial, dar la fel de mult merita sarbatorite politicile care au dus la mentinerea si solidificarea Romaniei ca stat unitar din 1918 si pana astazi.

  32. De ce Bruxellesul si Washingtonul ne vor capitalisti prosti?

    Un fapt de observatie: Politica uzeaza. Intr-adevar, am observat, la randu-mi, ceea ce au remarcat, deunazi, colegii Ghita Bizonu si Ana, fosta basarabeanca. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ne-a aratat in ultimul timp un chip mult imbatranit, comparativ cu cel tonic, viguros, de dupa castigarea alegerilor parlamentare, din decembrie trecut.

    Cu parul mult albit, cu fata trasa si obosita, Dragnea ne apare ca cineva supus unui stres puternic, galopant. Este greu de spus daca aceasta stare se datoreaza presiunilor politice sau unor incurcaturi financiar-fiscale in care este posibil sa fi intrat sau in care se incearca sa fie impins.

    Legile economiei sunt ca ale fizicii: abaterile provoaca consecinte. Totusi, Liviu Dragnea face politica inginereste, cu minutiozitate analitica si organizatorica, cu decizii atent cantarite, cu verificari si simulari de impact. Si aceasta pentru ca inginerul Dragnea stie ca economia este ca si fizica. Nerespectarea legilor, principiilor, parametrilor impiedica performanta sau duce la accidente, la crize.

    Din una din aceste posibilitati ar putea proveni si ingrijorarile lui Dragnea. Din neputinta efectiva, oricat ar vrea si pe oricate butoane ar apasa, de a aduce Romania de la un curs deviat, ce pare sa fie incremenit pe pilot automat, la cel normal. Rupturile par sa se produca la nivelui Guvernului. Mai mult, si curios lucru, ele par sa fie politice. Un fel de politica de dupa politica. Desi, orice guvern politic urmeaza politica partidului sau coalitiei sale, el neavand o politica proprie.

    “Guvernul” din umbra partidelor si guvernelor. In umbra Guvernului pare sa se afle un alt Guvern. Nu vorbesc de Guvernul din umbra al Opozitiei, care este inactiv pana la preluarea Puterii, in caz ca se intrunesc conditiile legale. Nu, Guvernul din umbra Guvernului este mereu activ, el nu cunoaste alegeri parlamentare sau motiuni de cenzura, dar este omniprezent si omnipotent.

    Cum vine asta? Este posibil? Foarte simplu. Cine a luat act de noul program politic de guvernare al PSD, cu care Guvernul Tudose a venit in fata Parlamentului, o varianta modificata a celui asumat anterior de Guvernul Grindeanu, cu cele mai multe modificari in domeniul fiscal, a observat cum brusc acesta s-a transformat in litera moarta dupa vizita intempestiva la Palatul Victoria a ambasadorului american Hans Klem si a insarcinatului cu afaceri Dean Thompson.

    Practic, supervizoarea Ambasada americana a decis, ca si cand ar fi avut un drept de ultima instanta, ca masurile fiscale privind impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate sa fie scoase din programul politic al Guvernului PSD-ALDE, al premierului Tudose. Si cat de entuziast, dar de un entuziasm realist, era premierul Mihail Tudose la investirea Guvernului sau: “Sunt optimist în ceea ce privește programul de guvernare; e singura șansă să ne dezvoltăm.”

    De ce partenerii strategici ne vor capitalisti prosti? Legea profitului, legea suprema a capitalismului, indica maximizarea profitului si minimizarea costurilor drept calea capitalista principala de dezvoltare. Nu discut aici justetea si esenta legii profitului in capitalism, care din start induce deresponsabilizarea sociala si de la plata de taxe si impozite, la niveluri cat mai joase posibil.

    As face insa o trimitere la dreptul la inteligenta, pentru ca pentru dreptul la prostie a facut suficient lobby fostul secretar de stat american, John Kerry. Romania are, slava Domnului!, destula inteligenta politica si economica, pe care trebuie sa o foloseasca in interes propriu, iar politica fiscal-bugetara nu este “topaiala” (apud Klaus Iohannis), ci unul din instrumentele de baza ale cresterii si dezvoltarii.

    Ceea ce cred ca lipsesc Romaniei in momentul de fata sunt tiparele partidistice in care sa fie turnata aceasta inteligenta, noi partide politice, rupte de vechile sfori occidentale, ale internationalismului pentru cele de stanga, si supranationalismului pentru cele de dreapta.

    Folosirea inteligenta a resursei fiscal-bugetare, impreuna cu celelalte masuri din programul de guvernare, precum Fondul National de Investitii si Dezvoltare, pentru a indica unul din cele mai noi instrumente, pe care eu l-as asimila cu un binecunoscut fond de acumulare din literatura de specialitate, alaturi de cel de consum, in raporturi cam de 1/3 si respectiv 2/3 din PIB, reprezinta, intr-adevar, singura noastra sansa sa ne dezvoltam, la care se referea noul premier.

    Sau sporirea capabilitatilor industrieii nationale de aparare de participare la Planul de inzestrare al Armatei (2017-2026), la care s-a referit azi ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, subliniind importanta ca la acest program sa participle cat mai multi agenti economici, care “sa creeze locuri de munca, sa plateasca in Romania taxe si impozite.” Daca doar firmele romanesti platesc taxe si impozite, nu si multinationalele, sa-mi fie cu iertare, dar Occidentul ii este dator multi, multi bani Romaniei.

    Bruxellesul ne vrea si el capitalisti prosti. Premierul Mihai Tudose a afirmat, marți, la Bruxelles, că la întâlnirile cu oficialii europeni a reiterat „foarte ferm” că nu va fi introdus acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri. De asemenea, Tudose a mai sustinut că, deocamdată, taxa de solidaritate nu mai este avută în vedere spre implementare, în contextul în care simulările realizate de instituțiile de linie nu au ieșit „foarte fericite”. “Nu, nicio altă taxă, pe nimic”, a declarat stereotip parca un alt Tudose, complet schimbat si de nerecunoscut, citind parca de pe “to do list”. Asadar, si bruxellezii ne vor capitalisti prosti. Ce-i de facut?

    • Nu i nimic de făcut. Avem cea mai jalnica clasa politica . Mai rai și incompetenți decât Băsescu și Macovei ( am un fix).

Lasă un răspuns