26 de gânduri despre “Un interviu al meu, la Chisinau

  1. Produsul Intern Brut a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier față de perioada similară din 2016, relevă datele provizorii (2) ale Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității.
    La București, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a estimat în ‘Prognoza pe termen mediu 2017 — 2020 — varianta de primavară 2017’, că anul acesta România va înregistra o creștere economică de 5,2%.
    http://www.agerpres.ro, vineri 7 iulie 2017

    • Se pare ca aceasta crestere nu are nicio legatura cu actiunilor vreunui guvern recent, din moment ce PSD isi permite sa se joace cu institutiile statului. Doar cursul se mai misca in sus si in jos, dar in marje acceptabile.
      Pana la urma, poate e mai bine ca Dragnea sa-si schimbe guvernele din 6 in 6 luni, pentru a nu mai apuca niciun ministru sa faca ceva care sa strice echilibrele macroeconomice. (Z)
      De exemplu, poate nu reusesc, din lipsa de timp, sa-si bata joc de codul fiscal….cica element din programul de guvernare votat de romani. Cui sa-i creasca nasul, George? (Z)
      Daca ne uitam in trecut, avem exemplul Belgiei, unde economia a functionat foarte bine, luni de zile, fara guvern.
      Oricum, autostrazi nu se vor face in Romania. Trebuie mai intai finalizate licitatiile pentru grotele de ursi…ca tot vorbeau colegii de autohtonele mamifere blanoase.
      ps
      Iar vii cu platitudini…mai baga si cate o subtilitate de clasa a patra, pentru culoare. (Z)

  2. Un excelent exemplu de diplomaţie culturală care documentează unitatea fundamentală a poporului român indiferent de graniţele politice, trecute sau actuale.

  3. Domnul Dodon este de o ostilitate fata de Romania fara echivalent in secolul 20 – sefii regimului revizionist al lui Horthy – Horthy insusi si magnatii marilor familii care il inconjurau – Teleki , Bethlen, Bardossy , Csaki – nu au pus niciodata in discutie existenta Romaniei ca stat si a romanilor ca natiune .
    Propaganda si actiunile statului ungar dupa 1920 se limita la contestarea frontierelor de dupa primul razboi mondial .
    Domnul Dodon , in schimb , primeste cadou de la presedintele Rusiei o harta a Moldovei istorice si spune ” sunt unii care spun ca Romania este formata de o parte din Ungaria , Transilvania , si din Moldova noastra ” .
    Acelasi domn Dodon , sustinut de serviciile de Securitate ale Republicii Moldova ( e cel putin numele lor oficial ) incatuseaza pe incomodul Dorin Chirtoaca , primarul Chisinaului ( ” trafic de influenta in atribuirea parcarilor ” – enorma crima in statul de drept moldovenesc , model de Elvetie ) si vrea interzicerea si inchiderea celor care militeaza pentru Unire .
    Domnul Dodon vorbeste de revenirea la alfabetul chirilic si de poporul moldovenesc .

  4. Vi-l amintiti pe scriitorul si poetul Nicolae Dabija , generatia de Aur a anilor 1980 a revistei Literatura si Arta ?
    Vieru , Lari , Hadarca , Matcovschi , Petru Carare ( ” ne-a intrat un hot in casa / noi cu hotul stam la masa / ne-a iestit mai ieri in cale / cu idei si cu pistoale / si mai e si-o noutate / esti dator sa-i spui si frate ) , Dabija .
    Articol cu vitriol semnat Nicolae Dabija destinat domnului presedinte Igor Dodon .
    Citez :
    ” Dodon se pregateste de razboi . Razboi impotriva propriului popor . Nu e zi in care sa nu ameninte .Cu un nou Donbass in Moldova . Daca nu ascultam de el si de seful lui , Putin . Noi nu vom avea o donbanizare a Moldovei , ci o dodonizare a Moldovei .
    Ne promite renovarea Parlamentului si a vilelor sale . Cu fonduri din Bahamas . Toata lumea stie ca banii din Bahamas vin de fapt din Rusia .
    Clovnul a facut o iesire nervoasa cand Moldova a expulzat 5 diplomati rusi acum o luna .
    Ce faceau diplomatii rusi , in legatura cu Dodon ?
    Un plan pentru o interventie miliara rusa in tara .
    Cu un pretext oarecare , Armata a 14-a iese din Transnistria si ocupa Parlamentul , guvernul , Televiziunea .
    Dodon declara in acelasi timp aderarea definitiva a Moldovei la Rusia ” .
    Termin citatul din Nicolae Dabija .
    In aceeasi ordine de idei , episcopul de Orhei tinand de Patriarhia de Bucuresti nu a fost lasat sa intre la reuniunea la care domnul Dodon o tinea cu ocazia inaugurarii unei gradinite din satul sau , Sadova , construita cu bani din Romania .

  5. De această dată „discreția” celui care punea întrebările, sfiala vădită, tinerețea lui prudentă, au fost în avantajul interviului, în ansamblu. Foarte frumos… Dincolo de toate interdicțiile, piedicile, antifonările circumstanțiale, isteriile mediatice, postăcărelile de-o vulgaritate șocantă sau mizeriile de tot felul care au încercat să îl înghesuie în carapacea unei muțenii convenabile pentru detractorii săi, Adrian Năstase se face din nou auzit.
    Pentru cine nu știe: nu-i un lucru inteligent să încerci să ții inorogul în cușcă, pentru că înțeleptul animal privește împrejurarea asta doar ca pe o chestiune conjuncturală. De aceea, el nici nu se consideră întemnițat și nici nu se teme de gratii. În acest context, ieșirea din cușcă nu este o îngrijorare pentru licorn, ci devine doar o chestiune minoră, de timp.

  6. Pisoiul basarabean se uita, din spatele unui tufis, la cel de dincolo de Prut. Ce vede ? Un geaman caruia ii cam este rusine cu numele romanesti: Ion, Nicolae, Gheorghe, Vasile, etc. Ba chiar pisoiul de pe malul drept se cam dezice (si) de Eminescu, sau Stefan cel Mare si Sfant.
    Deci, de ce si-ar dori, pisoiul basarabean, reintregirea familiei ? Care familie ? Cea traditionala, sau… ?

  7. Președintele SUA, Donald Trump, discurs fulminant despre Dumnezeu și familie: Noi știm că părinții, nu birocrații, știu cel mai bine cum să-și crească proprii copii și să creeze o societate înfloritoare
    Publicat: Luni, 03 iulie 2017, 14:56 / Actualizat: Luni, 03 iulie 2017, 15:10 /

    Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a participat la ediția 2017 a Mitingului „Sărbătoriți libertatea”, eveniment ce a avut loc pe 1 iulie, la Washington.

    Cu această ocazie, Trump a ținut un discurs răsunător, în care a pus accentul pe libertatea credinței și pe prețuirea pe care societatea americană trebuie s-o aducă veteranilor de război, dar și celor care servesc țara prin serviciul militar.

    Trump a reamintit audienței că în declarația de independență a SUA se afirmă că libertatea vine de la Dumnezeu. De asemenea, acesta a reamintit că administrația sa va respecta și susține libertatea religioasă, dreptul la exprimare liberă al pastorilor și predicatorilor religioși, dar și dreptul părinților de a-și crește, așa cum știu ei mai bine, copiii.

    Iată transcrierea discursului, cu parantezele că momentele despre doi veterani ai celui de-al doilea război mondial, dar și partea introductivă, nu au fost traduse:

    „De la semnarea Declarației de Independență, acum 241 de ani, America a afirmat că libertatea vine de la Creatorul nostru. Drepturile noastre ne sunt date de către Dumnezeu și nicio forță lumească nu va putea să ne ia aceste drepturi. De-aceea, administrația noastră mută puterea de la Washington acolo unde îi este locul: în mâinile poporului.

    De prea mult timp, politicienii au încercat – și cum au încercat, să centralizeze autoritatea în mâinile a câțiva oameni din capitala noastră. Îi văd mereu. Birocrații cred că pot să vă conducă viețile, să treacă peste valorile voastre și să vă spună ce să spuneți, cum să trăiți și unde să vă rugați. Dar noi știm că părinții, nu birocrații, știu cel mai bine cum să-și crească proprii copii și să creeze o societate înfloritoare. Și noi știm că familiile și bisericile, nu guvernele, știu cel mai bine cum să creeze o comunitate puternică și iubitoare. Și peste toate, știm asta: în America, noi nu avem un cult pentru Guvern, ci pentru Dumnezeu.

    Libertatea noastră religioasă este consacrată chiar în primul amendament al Constituției noastre. Fondatorii națiunii americane L-au invocat pe Creatorul nostru de patru ori în Declarația de Independență. Benjamin Franklin le amintea colegilor participanți la Convenția constituțională să plece capul în rugăciune.

    Eu vă reamintesc că vom începe să spunem „Crăciun fericit” din nou. Pe bancnotele noastre este scris „În Dumnezeu ne încredem”. Când unul dintre marii noștri generali, generalul Patton, dădea de o problemă, se ruga. Când a dat peste o vreme groaznică, în decembrie 1944, Patton i-a cerut unui preot militar să facă o rugăciune pentru îmbunătățirea vremii, pe care apoi a distribuit-o celor 250.000 de soldați din Armata a III-a.

    Administrația va apăra și va susține mereu libertatea religioasă. Nu vrem să vedem cum Dumnezeu este eliminat din piața publică, gonit din școli sau împins afară din viața civică. Vrem să vedem rugăciuni înainte de meciurile de fotbal american – dacă asta vor -, vrem ca toți copiii să aibă șansa să cunoască binecuvântările lui Dumnezeu, nu vom lăsa Guvernul să intervină în predici, să atenteze la libera exprimare a pastorilor, a predicatorilor și a oamenilor pe care îi respectăm cel mai mult.

    De aceea, cât timp voi fi președinte, nimeni nu vă va putea opri să vă practicați credința sau să predicați ceea ce este în inima voastră. O amenințare recentă la adresa libertății religioase este terorismul radical islamic. O țară nu este numai geografie. O națiune este suma cetățenilor săi, dar și a visurilor și a aspirațiilor acestora”.

  8. Multumesc dlui Alexandru Ioan pentru amabilitate (cunoasteti cumva o doamna Margareta Ioan?).
    Un interviu interesant si care probabil ca a placut telespectatorilor, cu afirmatii pe marginea carora trebuie gandit un pic.

  9. Nu e buna Romania pentru afaceri ?
    Doar in ochii fiilor ei , care scuipa in supa ( ” tara de … ” ) si pleaca slugi pe care se scuipa in Veneto sau Friuli ( ” questi romeni ” , ” i zingari ” ) in loc sa stea in tara lor .
    Altii vin , se instaleaza in Romania – 30000 de straini doar la Bucuresti , pentru bussines .
    Constanta este primul port european de comert cu cereale .
    Cunosc 3 cazuri de francezi veniti sa faca Medicina care au ales sa ramana in Romania .
    Sa nu uitam de grupul Alexandrion , libanezi producatori de alcool in Romania – afacerile din spatiul carpato-dunareano-pontic au permis grupului sa stranga o pusculita de 100 de milioane de dolari care vor fi investiti in … SUA , intr-o distilerie ! saracii investesc la bogati !
    Alti libanezi , grupul Arabesque – comert cu materiale de constructie – sunt primul grup cu capital zis romanesc , 750 milioane de dolari .
    Bussinesmenii straini vad toate oportunitatile , calculeaza chiar economia de timp pe care o genereaza de exemplu varianta ocolitoare a Aradului in comertul cu Vestul si actioneaza in consecinta , investind si instalandu-se .
    Ambasadorul Austriei se dezoleaza aceasta saptamana ” dar cum de nu construiti o autostrada de la Otopeni la Brasov , in aceasta zona minunata care este Valea Prahovei , ar ajunge o ora de la coborarea din avion sa te vezi la Brasov ” – va dati seama ce posibilitati pierdem ?

  10. Dacă prin absurd ar fi să ne unim cu fraţii de dincolo, aş prefera să merg eu la ei decât să vină ei la noi ! Acolo încă se mai gândeşte şi se mai simte curat româneşte.
    Fiţi siguri că ei nu vor accepta niciodată ceea ce acceptăm noi cu o pasivitate strigătoare la cer !
    Când noi vom fi datori vânduţi, nemaiavând nimic al nostru, nici măcar identitatea naţională, în colţul acela de Lume ne vom putea regăsi iluziile pierdute ! Ei vor scăpa pentru că nu prezintă un interes major, cum prezentăm noi !
    E întristător să vezi cît de înjurat şi ironizat poate fi cineva care ţine la neamul lui şi cît de mediatizaţi şi recompensaţi sunt cei care înjură, bagatelizează şi distrug tot ce-i românesc, în numele unui cosmipolitism prost înţeles !
    Nu spune nimeni să nu iei de-afară ceva ce ţi se potriveşte, îţi face bine, contribuie la bunăstarea ta, la continuitatea ta ca neam !
    Dar noi ce facem ? E ca şi cum ne-am lua toţi pantofi de la 44 în sus pentru că aşa se poartă, mai nou prin America ( nu mai vorbesc de blugi rupţi, murdari şi nespălaţi care deja sunt la modă, de buze şi feţe tumefiate prin hialonare, raşi în cap şi tatuaţi de urlă câinii la vederea lor, de filme cu crime , violuri şi dezmăţ cît încape, pentru că asta „se poartă” deja de ceva timp . e cool ! :mrgreen: ) ,
    În loc să-i ajutăm pe cei din triburi să semene cu noi, am ajuns unii dintre noi să-i copiem şi să ne asemănăm lor . În loc să-i facem pe cei care prin tradiţie nu prea pun preţ pe haine şi aspect exterior, ci pe bani, să se îmbrace şi să arate mai civilizat, ne coborâm noi la nivelul delăsării lor, arătând ca nişte ciudaţi !
    Oare chiar nu realizează nimeni că trendurile astea sunt atent importate şi impuse după nişte planuri meschine şi diabolice ?
    Dacă eşti vraişte pe dinafară, nu va dura mult până ce haosul se va instaura şi lăuntric, ajungând să te conduci după legi şi mode străine de natura iniţială a fiinţei tale şi a neamului tău !
    De ce nu ni s-ar impune, cu aceeaşi insistenţă, chiar vehemenţă în popularizare şi alte principii, mode şi obiceiuri străine cum ar fi, în primul rând dragostea de neam şi Ţară ! Cum se păstrează şi se cultivă ea la americani, mexicani, indieni, nemţi, spanioli, unguri, polonezi, sârbi, ruşi, nordici, dar mai ales la evrei ?!
    Obiceiul de a duce copii la Biserică pentru a-i boteza şi încreştina, obiceiul de a-ţi cultiva pământul şi de a-ţi îngriji locuinţa, de a munci şi a economisi , de a-ţi plăti dările, dar şi de a-ţi revendica drepturile, cum se întâmplă în statele civilizate, dacă vrem neaparat să ne luăm după alţii ?! Dar mai ales să luăm exemplul de a lăsa ceva moştenire urmaşilor, nu de a vinde totul, inclusiv pământul şi a le lăsa doar datorii şi postura de sclavi moderni a unor vicii şi ai unor străini de neam şi Ţară !
    Nu cumva pentru că prezentăm un interes deosebit pentru unii şi sunt interesaţi să ne îndepărtăm de tradiţii, să ne uităm, sau chiar să ne renegăm eroii, de dragul unor importuri sociale şi culturale ce-n timp se vor dovedi fatale !?
    Tot ce-au câştigat înaintaşii prin muncă şi au apărat cu preţul vieţii lor, tot ceea ce ne-a fost dat de la Dumnezeu, vom pierde fără să ducem nici o luptă, nici măcar cu noi înşine, doar prin neatenţie, nepăsare şi manipulare feroce, începută sistematic de sus în jos !
    Până la urmă se zice că cu bani poţi cumpăra totul, deci nu le-a fost greu să cumpere la vârf câteva exemplare şi cu ajutorul massmedia de dinainte cumpărată, să îndobitocească ceva populaţie, de care mai apoi se folosesc şi obţin prin vot tot ce vor !
    Nu vedeţi că se aleg nişte… cu participarea la vot a sub 10 % dintre votanţi ?
    Cum se poate aşa ceva ? Restul de 90 % se lasă chiar atât de mult la mâna minoritarilor ?
    Nu se găseşte nimeni care să-i scoată din adormire pe majoritari ?! Toate minorităţile au aleşii lor, numai noi românii ne mulţumim cu ce ni se pune în frunte, ca asistaţilor mâncarea în blide sau casolete, sau ca nutreţul vitelor în iesle ?!
    P.S.
    Dacă luăm Basarabia, pierdem Ardealul !
    Şi pentru asta se luptă de mult pe fronturi nu atât de invizibile deja !
    Ar fi o victorie, cît o mare înfrângere ! Şi teamă mi-e că vom ajunge ca-n cântecul ăla :
    „Şi-o râde lumea de noi, cum se bat/ iau două nevoi ! ” 😉

    • Nu-i greu de presupus că multe din cele exprimate mai sus mi-au fost inspirate şi de cel care lua interviul : plin de desene în cap şi fără ciorapi în pantofi îi poţi lua lejer un interviu lui Boureanu la ieşirea din puşcărie, sau Cruduţei la intrarea într-un club de noapte ! Cu asemenea interlocutir şi la semenea subiect, parcă se impunea altceva . Dar, mă rog, depinde de gusturi, în care nu te poţi…implica !
      P.S.
      Ce-ar fi fost dacă titlul preţioasei lucrări păstra denumirea de Basarabia, modificându-i doar terminaţia în funcţie de cerinţele limbii străine folosite în titlu ?
      De ce n-ar fi fost corect „Descriptio Basarabiae „, eventual cu doi „s” şi a fost impus neaparat acest Bessarabiae, care îndepărtează lingvistic originea denumirii de sensul său/ei istoric ….?

    • @ Radu Humor

      Excelent comentariul dvs., mai putin, pentru gustul meu, partea cu minoritarii ! Intr-o intalnire publica de exceptie in istoria ( si mai….) “recenta” ( cea “recenta” e „proprietate OlanDejă”…) a Romaniei, care a avut loc la FUNDATIA TITULESCU, generalul Mircea Chelaru a afirmat ca nu atat interesele straine blocheaza Romania cat tradarea ! Voi avea o explicatie curand pentru a putea fi inteles de „ambele tabere”, dar mai ales de tabara a treia, a nealiniatilor, cea mai numeroasa, „arestata” in evolutie de inertia primelor doua. E complicat, dar trebuie sa merg pana la capat….Incepuse ceva Sorin Antohi cu „geografiile identitare” prin anii 2000 dar a fost stopat brutal. A mai trecut insa ceva timp…sau, daca timpul este irelevant…., a aparut o noua oportunitate, romaneasca….

      • @dezideriududas: ” …dar mai ales de tabara a treia, a nealiniatilor, cea mai numeroasa, „arestata” in evolutie de inertia primelor doua.”

        Poate vreti sa ziceti: „de propria inertie”. Intr-o lume polarizata nu poti sa nu gravitezi in jurul vreunui pol. A spune ca nu te aliniezi, macar mental, inseamna sa te minti in primul rand pe tine ca sa-ti gasesti pretexte sa nu participi, sa fii „nealiniat”. Cu alte cuvinte sa nu superi pe nimeni, sa n-ai opinie, sa astepti ca altii sa-ti hotarasca drumul pe care apoi sa o iei ca oaia urmand turma.

        Si ca veni vorba de Unire, vad ca turma asta fara opinie „cea mai numeroasa” ramane total nealiniata fie ca-i din cireada politicului, fie a civicului.

  11. Imi aduc aminte pe vremea URSS-ului, tot un fel de „Uniune”, dar cu alt stapin la centru, Moscova era intotdeauna beneficiarul produselor din celelalte republici „integrate”. Moscova era un Bruxelles al Estului, si toata lumea amarita de la periferiile „Uniunii” vroiau la Moscova. Statele periferice au ramas mult mai sarace decit centrul, Mama Rusia, pentru ca bogatiile mergeau acolo.

    Ma tem ca nici UE nu va reusi sa rezolve ceea ce Macron pune acum pe masa, „coeziunea” de care vorbeste. Ce inseamna „solidaritate” in limbajul Macron? Ce inteleg francezii, ce inteleg estonieni sunt doua lucruri diferite. Dar poate ca asistam in contiuare la un nou serial, de propaganda, si cine se hraneste cu asta nu o sa se ingrase. Nu vad un program serios al UE ca sa ridice estul la nivelul vestului. NIci macar Franta nu poate ajunge la nivelul Germaniei, asa ca ce sa mai spunem de Portugalia, Spania etc? Deci asta cu „coeziunea” fara program e „lip service”, joc din buze.

    „Alternativa Trump” e mai atragatoare pentru estici, din prisma securitatii, mai ales tarile estice care au probleme istorice cu Rusia. Sigur, trebuie sa fii si aici „baiat cuminte”, si sa le cumperi armamentul, dar pentru Romania, care e atit de inapoiata millitar e u lucru bun acum sa isi modernizeze armata, daca permit alte sectoare. Dar e nevoie si aici de echilibru si luciditate, pentru ca Romania nu isi permite sa intre intr-o cursa a inarmarilor, fara sa ii afecteze dorita crestere ecnomica. Crestere economica care se bazeaza tot pe un model american, capitalist, care cred eu, isi dovedeste limitele. Eu cred ca e mult fum, multa ceata mentinuta artificial de media si politicieni, pentru ca cei saraci si multi nu se vor mai putea ridica in acest sistem care trebuie sa pompeze toata bogatia in buzunarele celor de la butoane. Si nu ma refer la Dragnea, ci baietzii aia pe care nu ii vezi,nu ii auzi, pentru ca ei stau e insulele lor prin Pacific si nu fac poze cu Trump si Merkel.

  12. Prima intalnire dintre Trump si Putin: Principiul „neinterferentei in alegeri” – al treilea cos?

    Presupusul amestec al Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA s-a “bucurat” de o atentie nemeritata si in cadrul primei intalniri dintre presedintele SUA, Donald Trump, si presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Insistarea excesiva pe acest subiect este si mai batatoare la ochi in conditiile in care marile si stringentele probleme reale din campul international actual nu suporta nici cea mai mica comparatie cu niste acuzatii rasuflate, pentru care nu exista niciun fel de dovezi.

    A veni la Hamburg cu o inventie propagandistica, rumegata in SUA timp de un an si jumatate, anul trecut, de catre Barack Obama si Hillary Clinton, in campania prezidentiala americana, si anul acesta, post campanie, de catre Donald Trump si administratia sa, arata clar ca pentru Casa Alba exista un interes politic, poate mai degraba ideologic, privind tema neamestecului in alegerile electorale.

    Potrivit secretarului de stat Rex Tillerson, Trump ar fi deschis discutia cu Putin manifestându-şi îngrijorarea cu privire la ingerinţele Rusiei în alegerile din noiembrie anul trecut din Statele Unite, pe care Tillerson le-a evocat ca si cand ar fi fost certe. O asemenea pata de incongruenta de pe diplomatia Washingtonului l-ar face sa roseasca pana si pe lingvistul Noam Chomsky, in ciuda activismului sau partizan, proamerican. Din partea logicienilor, neconventionala “ingrijorare” a lui Trump nu ar smulge decat cel mult surasuri compasive sau, dimpotriva, ironice.

    Nimeni cu reactii normale din lumea asta nu s-ar arata “ingrijorat” ca a fost ajutat sa castige, ci ar exprima multumiri indatoritoare. Fara indoiala ca acesta nu a fost nicio clipa cazul lui Trump, care a castigat alegerile impotriva votului popular cu ajutorul colegiului elector, nu al rusilor. Tot potrivit lui Tillerson, Trump l-ar fi intrebat pe Putin de mai multe ori daca rusii s-au amestecat sau nu in alegerile americane, iar preşedintele rus a respins cu fermitate de fiecare data o asemenea aberatie. De remarcat ca problema “amestecului” rusilor a beneficiat si de cutiile de rezonanta ale mass-media, care in pauza discutiilor l-au impulsionat pe Trump sa obtina clarificari din partea lui Putin, pe care presedintele rus le-a si dat.

    Desi amestecul rusilor nu a existat si nici nu ar fi avut cum sa aiba loc intr-un mediu politic de control al opiniilor si de supraveghere cibernetica ca al americanilor, problema fiind una de contrafacere si prin urmare pe fond nesemnificativa, atentia exagerata si insistenta cu care mereu si mereu este adusa si mentinuta in vizorul opiniei publice merita retinuta. Nu problema in sine atrage atentia, ci insistenta repetitiei, care, in afara scopului propagandistic general al oricarei repetitii, de a transforma pana si o minciuna in “adevar”, pare sa pregateasca si obtinerea unui beneficiu ideologic pe termen lung. Cand vii de la Washington chitit cu o asemenea tema pentru a face din ea o volta sub vantul evenimentului G20, nu poti sa nu iei in calcul posibilitatea ca aceasta sa fie subscrisa unei strategii, care prin definitie tinteste orizonturi indepartate.

    In opinia mea, ideea “amestecului” rusilor in campania prezidentiala din SUA a iesit din laboratoarele ideologice americane cu un scop speculativ si de influentare similar celor privind “drepturile omului” si “statul de drept”, care au permis o manipulare foarte eficienta si indelungata a lumii, atat selectiv, cat si global, in avantajul intereselor americane, multe dintre acestea fiind unilaterale. In 1975, la Conferinta pentru Securitate si Cooperare din Europa (CSCE, devenita OSCE) de la Helsinki, tot o incercare, ca si acum, de imbunatatire a relatiilor dintre Washington si Moscova, a existat in discutii si un asa-zis al treilea cos de probleme, privind drepturile omului, care s-a adaugat celor doua traditionale, referitoare la securitate si cooperare. Sovieticii au semnat Actul Final al CSCE, cuprinzand obligatia respectarii “drepturilor omului”, si au cazut intr-o capcana ideologica fara fund, din care nu au mai reusit sa iasa decat dupa dezmembrarea URSS.

    Chit ca “drepturile omului” nu aveau nicio relevanta sau, oricum foarte slaba sau de cele mai multe ori speculativa cu realitatile din cele doua blocuri politico-militare si economice, teza a oferit o extraordinara munitie ideologica si propagandistica pentru SUA, in Razboiul Rece. Desi SUA incalcau “drepturile omului” la fel de grav ca URSS, uneori chiar mai grav sub aspectul nerespectarii drepturilor la viata, la loc de munca, la sanatate, la educatie etc, americanii reuseau, cu destula abilitate, sa se sustraga oprobriului si sanctiunilor internationale, asa cum vedem ca se intampla si in zilelel noastre, in privinta responsabilitatii pentru consecintele razboaielor preventive si primaverilor arabe – terorismul si migratia -, ori a destabilizarilor obtinute prin revolutiile colorate, de tipul Maidanului de la Kiev.

    Important era si este, putem aprecia astazi, nu ceea ce semnau sau semneaza ei, americanii avand o serie de mecanisme oculte de evazionare, ci ceea ce semnau si semneaza rusii. Acordurile obtinute cu rusii sunt, de cele mai multe ori, un fel de polite de asigurare pentru americani. Asa cum s-a vazut si din acordurile de comunicare pentru prevenirea incidentelor militare ruso-americane deasupra Siriei sau pentru partajarea luptei antiteroriste, pentru ca niciodata nu au fost de unificare a eforturilor, ele au fost folosite ca un scut psihologic de catre americani, in timp ce evenimentele tragice se intamplau, sa vezi ciudatenie, numai la rusi. Asta pana rusii au pus piciorul in prag si au spus, “tot ce misca ostil la vest de Eufrat va fi tratat ca tinta, indiferent de apartenenta”. Sigur ca acele acorduri aveau un rol de prevenire a ciocnirii si potential a escaladarii, insa sub rezerva bunei credinte.

    Foarte probabil ca daca Washingtonul şi Moscova vor crea un grup de lucru pentru a stabili un acord-cadru privind infracţiunile informatice şi principiul “neinterferenţei în alegeri”, acesta din urma va fi folosit pentru a-i infunda din nou pe rusi, dupa precedentul capcanei numite “drepturile omului”. Practic, nu vad de ce sa se semneze un asemenea acord bilateral, cand dreptul international dispune foarte clar pentru spetele in discutie. Cu atat mai mult cu cat se pare ca SUA vor face din principiul “neinterferentei in alegeri” un levier de modelare si un instrument de lupta geopolitica. Acolo unde nu le vor conveni rezultatele alegerilor, vor face pe dracu’ in patru sa le impiedice, sa le influenteze sau sa le conteste. “Neinterferenta in alegeri” ar putea fi in asa fel malversata incat sa obtina sau sa conserve o falie politica de nedepasit intre putere si opozitie. Cum sunt la noi „Doua Romanii”, cu antagonism politic de neimpacat intre stanga si dreapta, cu influentarea emotionala a alegerilor si, implicit, cu bascularea votului popular.

  13. Pisoii sunt foarte frumoşi, dar mici, neajutoraţi, trebuie protejaţi. Ca şi noi ! vă îmbrăţişez, Olga Bucataru

  14. Faptul ca Ambasadorul Klemm a declarat ca „isi mentine increderea in munca” lui Kovesi, interferind rudimentar in treburile interne ale coloniei sale, faptul ca si Iohannis are probleme cu vederea si auzul, imi intareste convingerea ca Romania nu este nici macar un stat suveran, dapa-i o democratie. Ca si pe vremea Komisarilor sovietici, indezirabililor li se faceau dosare, cu declaratii mincinoase, si cu simulacre de procese, fiind apoi iradiati din societate. Se faceau liste pe Securitate si ajungeau la procurori. Nu pot sa fac eu o comparatie exacta, unde s-a suferit mai mult, dar imixtiunea strainilor in justitia romaneasca e de foarte prost augur pentru romani. Romania nu se amesteca in justitia si afacerile SUA, si nu mentine sau retrage simpatia unor oficiali americani, dupa cum le dicteaza interesele.

    A mai dat o declaratie dl Klemm in sensul „atentie, nu va jucati cu politica fiscala”. Sigur, si mie mi se pare o prostie inimaginabila sa vii cu idea de a taxa „cifra de afaceri”. Nu am auzit de asa. Am auzit de taxa pe profit, care poate fi unica, sau progresiva. Sau fara taxe, in paradisurile fiscale. Dar sa vii si sa spui tu nou guvern ca „facem simulari” cu taxa pe cifra de afaceri e o catastrofa care alunga investitorii. Cu „taxa de solidaritate” in principiu sunt de acord, dar nu inteleg inca ce inseamna asta de fapt, si cum se va aplica. Dar mesajul dlui Klemm nu era necesar cred eu, pentru ca el poate fi interpretat in sensul ca acum Romania este atragatoare pentru ca salariile sunt mici, si sunt multe guri flaminde care vor continua sa munceasca pe un McDonald pe zi. Asta este pozitia capitalistilor americani. Acum, poti sa inghitzi, si sa fii si tu destept (vine o generatie de romani f. inteligenti de care americanii o sa aibe nevoie), si sa i chemi sa vina. „Lasati capitalistii americani sa vina la mine!”. Apoi facem slujba, si impingem si noi cutia cu donatii la credinciosi.

    Sa aveti un weekend bun, si cu prosperitate, ca-i din ce in ce mai putina in lumea asta pentru cei multi!

  15. Domnule Nastase, am urmarit interviul si am apreciat viziunea dvs, corecta despre viitorul Europei. Imi place acest tip de abordare step-by-step, si nu heirupista a la Traian Reunificatorul. Inteleg ca acesta este un pas romanesc ce precede sarbatorirea centenarului unirii. Cred ca e nevoie de mult mai multe astfel de evenimente, si de mai multi bani pentru ca sa le poti desfasura.

    V-as propune sa adaugati pe siteul Fundatiei o pagina usor de accesat de publicul care doreste sa faca nu doar redirectionarea a 2% din impozitul anual (doar cei din Romania pot sa o faca ) dar si romanii din strainatate care vor sa doneze pentru proiectele Fundatiei. Se poate face asta electronic, destul de usor, prin PayPal. O alta cale ar fi pentru cei ce doresc sa doneze din strainatate sa afisati pe site conturi bancare ale Fundatiei in EUR, USD etc.

    Va doresc mult succes, si m-as bucura sa pot participa si eu cu modestele mele resurse.

  16. Ce-i corect e corect!

    „In aceste zile ma aflu la Minsk la lucrarile Adunarii Parlamentare a OSCE ( Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa).

    Fiind aici am facut o conexiune interesanta intre Romania si lucruri care ( aparent ) nu au absolut nicio legatura intre ele:
    1. Adunarea Parlamentara a OSCE si Finlanda
    2. Echipa de fotbal FC Barcelona si evaziunea fiscala
    3. Politica in Germania si activitatea procurorilor din aceasta tara

    O sa va explic la ce ma refer :

    1. Romania a avut in istoria sa o singura data functia de Presedinte al AP a OSCE ; in perioada 2000-2002 Adrian Severin a fost ales in aceasta functie de mare prestigiu !
    Adrian Severin ( dupa cum stiti) a fost condamnat penal si se afla acum in penitenciar.

    Finlanda a obtinut functia de Presedinte al AP a OSCE pentru deputatul Ilkka Kanerva . Acesta a fost acuzat in 2011 de luare de mita ( 50.000 euro pentru aprobarea constructiei unui Shopping Mall)- in 2012 a fost condamnat la 15 luni de inchisoare cu suspendare. Domnul Kanerva este si acum deputat in Parlamentul Finlandei din partea Partidului National ( membru al PPE)!

    http://www.icenews.is/2012/04/23/finnish-politician-sentenced-in-money-for-influence-case/#axzz4mFEDLrMV

    2. Romania a avut o singura data un jucator capitan al echipei de fotbal FC Barcelona – este vorba de Gica Popescu . Dupa cum stiti , acesta a fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea pe care a executat-o in penitenciar .

    Tocmai am vazut ca in cazul de evaziune fiscala actualul capitan al FC Barcelona – Leo Messi , justitia spaniola a decis ca o amenda este suficienta!

    https://www.dcnews.ro/mobile/lionel-messi-scapa-de-inchisoare-prime-te-in-schimb-amenda_549342.html

    3. Romania a avut un singur Prim Ministru care a semnat aderarea Romaniei la NATO si a finalizat negocierile privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana – este vorba desigur de Adrian Nastase. Dupa cum stiti a fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea pe care a executat-o in penitenciar.

    Germania l-a avut timp de 16 ani in functia de Cancelar pe Helmuth Kohl – cel care a fost in functie la momentul Reunificarii tarii sale. In Februarie 2001 Procuratura din Bonn – Germania a fost de acord cu retragerea acuzatiilor impotriva sa pentru finantare ilegala a partidului pe care il conducea si delapidare – in schimb a fost obligat la plata unei amenzi de 150.000 DM si o donatie de 150.000 DM catre o fundatie de caritate.

    https://www.google.ro/amp/s/amp.theguardian.com/world/2001/feb/09/germany.johnhooper

    Nu vreau sa trag eu nicio concluzie / prezint fapte insa si am dreptul ( ca persoana publica si cetatean al tarii) sa intreb : de ce Romania a facut bine iar Finlanda, Spania si Germania au gresit?!?! Astept opiniile dvs.”

    Victor Ponta, 8 iulie 2017

Lasă un răspuns