Conferintă internatională despre Orientul Mijlociu, la Bucuresti

Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Middle East Political and Economic Institute (MEPEI), Fundația EURISC și Ambasada Republicii Islamice Iran în România, organizează miercuri, 5 iulie a.c., ora: 8:30 – 19:30, în sala de conferințe Ronda, de la Hotel Intercontinental, conferința internațională “Evolutions in Fighting Terrorism and the New Challenges of the Middle East” (The Third Forum).

Vă așteptăm!

 

17 gânduri despre “Conferintă internatională despre Orientul Mijlociu, la Bucuresti

  1. Ciudata alaturarea luptei anti-teroriste de Republica Islamica Iran, mai ales fara invitarea altor protagonisti cu adevarat importanti in lupta anti-terorista.
    Sigur, asta-i pozitia publica a Fundatiei Europene Titulescu, organizatie neguvernamentala, dar anumite semne de intrebare nu-s excluse din partea unor observatori internationali.

    Inteleg ca in timpul Administratiei Obama in urma demersurilor unui ambasador prea partizan, domnului Adrian Nastase i s-a retras, in mod tendentios si cu vadita implicare in politica interna a Romaniei, viza in SUA.
    Sigur, aceasta poate fi asimilata cu o „rupere a relatiilor diplomatice”, dar, in umila mea opinie, o atitudine in opozitie cu politica actualei Administratii americane nu cred ca-i utila, chiar si in acest context.
    Din contra, s-ar putea sa se creeze distantari si rezerve chiar mai pronuntate atat fata de FET cat si fata de oficialii acesteia. Eventual si in viitor.
    Sunt doar speculatii dar deja este prea tarziu.

    • Este o observatie corectă. Totusi, pentru a intelege cauzele acestui fenomen dar si situatia din zonă, trebuie să discutăm si cu cei din Orientul Mijlociu. Stiu, statutul nostru actual presupune să fim cu un pas in urma americanilor in diplomatie si in luarea deciziilor. Asa cum s-a intamplat in relatiile cu Cuba sau cu Iranul, după acordul de la Geneva. Problema este că atunci cand ajungem si noi acolo, terenul este deja ocupat!

      • Domnule Adrian Nastase,
        Cred ca nu-i nevoie sa va explic tocmai dumneavoastra ca mi-am asumat deliberat, fie ca place unora sau nu, un rol de „avocat al diavolului” intr-o lume de pemanenti laudatori.
        Nu cred ca pe dumneavoastra va supara si un asemenea personaj pestrit care, cel putin, incearca sa atraga atentia asupra unor sincope, in opinia mea. O fac in dorinta sincera de a ajuta atat cat se poate. Daca vreti, ma erijez neinvitat in „consilier pro-bono” 🙂

        Intr-o postare ulterioara acestui mesaj am si incercat sa detaliez punctul de vedere exprimat, completat cu alte observatii privind solutiile pe care le-ati propus in cuvantul dumneavoastra de deschidere, solutii fata de care eu am anumite rezerve.
        Dar, consider ca prin dialog se poate naste o rezultanta optima pentru unele solutii.

  2. PnL: Ludovic Orban, elogiator al stilului pradator (neoliberal) de formare personala

    Din pacate pentru Romania, PNL, cea mai veche formatiune politica nationala si unul din principalele partide din tara, si-a pierdut din abreviere majuscula “N”, initiala de la cuvantul “National”. Locul ei a fost luat de initiala “n” a cuvantului “neoliberal”. Din nefericire, fara sa stie si fara sa vrea, electoratul PNL de pana la fuziunea cu fostul PDL a devenit sustinator al unui partid neoliberal: PnL.

    Supranationalizarea PNL, metamorfozarea lui pe muteste, pe nevazute si pe neauzite in partid neoliberal (PnL), fara dezbatere si fara consimtamant, nu are egal decat tot intr-o miselie transnationala, in precedentul internationalizarii partidelor comuniste, ca sectii ale ComInternului din statele nationale, in care PCR, de pilda, era de fapt PCdR, PC din Romania.

    Supranationalizarea liberalilor si transformarea lor in neoliberali ne-a fost cel mai recent confirmata de Ludovic Orban, noul presedinte al PNL, intr-un discurs in care a exaltat stilul pradator de dezvoltare personala, specific adeptilor neoliberalismului. Prin impotrivirea fata de cresterea veniturilor romanilor si amenintarea ca daca PNL va veni la putere va schimba nou legea social-democrata a salarizarii, Orban a reinviat ideologia neoliberala (1927) a lui Stefan Zeletin, care a justifica procesul de spoliere a taranilor ca izvor necesar al acumularii capitaliste.

    Participand la o lansare de carte de catre Mihai Neamțu, luni seara, presedintele PNL a facut un adevarat panegiric modelului neoliberal de parvenire personala si, prin reproducere, de grup restrans si inchis, cu imbranceli si coate ascutite, adica cu urlete si sfasieri in limbaj de haita, pentru a ajunge in fata tuturor, cu egoism si lacomie nemasurate pentru sine si cu pauperizare perpetua pentru ceilalti.

    “America e construită pe o filosofie fundamentală – respectul individului și succesul în viață. Etica protestantă și spiritul capitalist e totuși o explicație a unei mentalități transformatoare. Nu poți cu un fatalism, cu acceptarea sorții, cu acceptarea unui destin trist să te dezvolți, să evoluezi, să crești. Este nevoie de îndărătnicie, este nevoie de curaj, este nevoie de forță, de depășirea a zeci și sute de eșecuri”, si-a argumentat Orban sustinerea modelului de dezvoltare neoliberal.

    De acord cu spiritul de luptator cu greutatile vietii, insa modelul moral si legal de dezvoltare personala este cel bazat pe competente si pe competitie libera si cinstita. Numai o societate construita pe egalitatea de sanse este dreapta. Ce uita sau omite sa spuna Orban este ca atunci cand nu ai de nici unele, pentru ca resursele si drepturile tale de mostenire iti sunt luate si respectiv uzurpate de altii, ori cand intreprinzatorii romani nici macar la ei acasa nu sunt avantajati, fiind dezavantajati in favoarea investitorilor straini, “indaratnicia” pe care o recomanda neoliberalul Orban seamana cu zbaterile pestelui pe uscat, mediu in care nu are nicio sansa.

    Si asa am ajuns la rolul politicii in construirea mediului de afaceri, care face ca un sistem sa fie drept sau nedrept. Iar cand e vorba de o problema de nedreptate economica si sociala, ei bine, atunci lupta romanilor trebuie sa fie “indaratnica”, neobosita si revendicativa. Reformele trebuie sa-i incurajeze si sa-i sustina pe investitorii romani, sa revitalizeze telul liberal prin noi insine, ca romanii sa fie stapani la ei acasa. La tonul de sus al discursului, ma mir ca Ludovic Orban nu i-a facut ”lenesi”, “puturosi” sau “haimanale” pe romanii care nu “reusesc”. Neoliberalul a mai facut si o sugestie geopolitica, sa fim pe “placa tectonica” care e “sigura”, in cazul in care ar bate din nou “crivățul” peste România. Orban a trecut insa sub tacere ca vantul austru (lat. auster), care bate dinspre vest, supranumit si saracila, traista-goala sau vantul negru, deoarece aduce seceta, a adus deja austeritatea peste Romania.

    • @fragmentariumpolitic: „Participand la o lansare de carte de catre Mihai Neamțu, luni seara, presedintele PNL a facut un adevarat panegiric modelului neoliberal de parvenire personala si, prin reproducere, de grup restrans si inchis, cu imbranceli si coate ascutite, adica cu urlete si sfasieri in limbaj de haita, pentru a ajunge in fata tuturor, cu egoism si lacomie nemasurate pentru sine si cu pauperizare perpetua pentru ceilalti.”

      Cam putin intelegeti din politicile liberale ale concurentei, care este singura forta ce duce la progresul general al societatii si pe plan individual la bunastarea personala.
      Dumneavoastra propuneti, in stil socialist, sa nu dati din coate ci doar sa astepti sa va imparta statul din ce produc altii.

      N-o spun doar din „literatura”, asa cum se pare ca o faceti dumneavoastra din spatele biroului, o spun ca unul care ajuns la 46 de ani in America cu o valiza, a muncit din greu, a pus mana sa invete engleza pe care n-o poseda; s-a dus sa-si faca niste studii tehnice intr-o directie pe care deja o stapanea la perfectie, dar avea nevoie de o patalama in tara respectiva, a inceput meseria propriu zisa de jos deoarece era nevoie sa dovedeasca capacitatea si a ajuns menager peste colective de ingineri. Colective, deoarece am trecut prin cateva companii spre pozitii din ce in ce mai bune.
      Si, cand am devenit stabil economic mi-am permis sa iau si cursuri de stiinte politice, doar pentru placerea de a mai invata ceva.

      Deci, doar prin munca si nu prin intins mana dupa ajutoare sociale sau impartirea averii altora domnule fragmentariumpolitic. Nu m-a interesat niciodata si nici nu ma intereseaza cat castiga altul. Ma intereseaza sa castig eu cat am nevoie si pentru cat am nevoie sa muncesc.

      Daca asta-i neoliberalism salbatic si inuman, dupa gandirea dumneavoastra, atunci va spun ca este cea mai buna solutie pentru a-ti proiecta viitorul de unul singur.
      Tocmai de aceea se spune ca „America este tara tuturor posibilitatilor”, inclusiv de a cersi sau de a te ridica si material, dar si social. La orice varsta. Doar sa vrei si sa nu-l invidiezi pe altul ca are mai mult decat tine.
      In caz contrar, iesiti in Piata Victoriei ca participant al miscarii nemultumitilor permanenti.

  3. MIHAIL NEAMȚU – UN TIR CARE-A INTRAT ÎN PNL ; SE PARE CĂ VOR EXISTA VICTIME

    Asemenea așchiei care a ocolit cât a ocolit dar până la urmă tot i-a intrat lui taică-su lui Bulă în fund, pe când tăia dânsul lemne în pădure împreună cu popularul său fecior, și Mihail Neamțu a ocolit cât a ocolit și iar a ocolit , dar tot a intrat până la urmă în PNL!

    Ce, sunt cetățeni care nu îl știu pe Mihail Neamțu? E ăla cu aspect de cățeluș, gâfâind vesel, cu limba pe epoletii madamei Macovei, ieșit de jumătate pe fereastra toaletei de la mansardă, la vreme de seară, pe când am pierdut, noi, poporul, Referendumul nr. 2 de demitere a lui Băsescu… e ăla care se plimba cu alți imbecili castrați sufletește în jurul reședinței din Zambaccian, la gât cu fulare cadrilate, pline de ketchup, în seara de 20 iunie 2012… același care umbla cu o funie de usturoi la brâu, pe la mitinguri, ca să alunge comunismul cu acțiune remanentă din atmosferă… și tot dânsul, dându-se drept evreu, a dat iama într-o sărbătoare populară, urlând „Trăiască UE …Mc Donald’ s … Coca –Cola ! ”

    Ei, ăsta-i Neamțu, acum v-ați amintit? Dar dânsul e și scriitor, poate că n-ați fi crezut…

    Astăzi, bărbat însurat și cu greutatea responsabilităților pe umeri, dar ajuns cu o oarecare dificultate la vârsta maturității, a cărei ușă de intrare părea să o rateze constant până de curând , Mihail Neamțu explică, în cartea VÂRSTELE IUBIRII, tinerei generații, care nu le are cu chestiile astea, cum înghite pornografia erosul cuminte, de tip conjugal, dacă tinerii frumoși și liberi nu manifestă suficientă vigilență :

    “Lava fierbinte a vulcanului pornografic înghite fără milă erosul conjugal. Când dispare orizontul de validare a iubirii printr-o sentință eshatologică – așadar Judecata divină –, atunci contează doar plăcerea imanentă la un minim de costuri. Mecanica instinctelor strivește «corola de minuni». Inevitabil, iubirea dintre bărbat și femeie se banalizează”.

    Azi, Mihail Neamțu s-a înscris în Partidul Național Liberal. Oare colegii lui de partid știu despre ideile astea expuse în VÂRSTELE IUBIRII? Că, având astfel de preocupări în legătură cu educația generațiilor viitoare, mă gândesc că-i numai bun să-l trimită Ludovic Orban să țină cursuri la ȘCOALA DE VARĂ A TINERILOR LIBERALI ! Ce-or să se mai bucure ăia când vor afla că nu-i frumos să faci sex înainte de căsătorie!

    • Câtă NE-dreptate am avut, când am spus că liberalilor nu mai are ce să li se întâmple după ce au trecut prin ce-au trecut! Iar am ignorat întelepciunea populară, care spune că întotdeauna e loc de şi mai rău.

      Rămâi tablou… pur şi simplu, mi se pare incredibil.

    • @Luminita Arhire: „Azi, Mihail Neamțu s-a înscris în Partidul Național Liberal. Oare colegii lui de partid știu despre ideile astea expuse în VÂRSTELE IUBIRII?”

      Oare pentru calitatile de scriitor care poate place unora sau este detestat de altii a fost Mihai Neamtu inscris la liberali? Sau doar pentruca a fost in anturajul dnei Macovei? Cati dintre membrii partidelor romanesti nu au jucat sarba ba la un partid, ba la altul si o tin langa tot asa?

      Ideile lui conservatoare pot fi descoperite in cartea aparuta in 2017, „Fenomenul Trump si America profunda”, din care redau un citat: „Ceea ce stim este ca elitele globaliste considera astazi demodat si primitiv, ba chiar deplorabil si irecuperabil, atasamentul omului de rand fata de comunitatile intermediare: familia nucleara, breslele, cluburile de dezbateri, asociatiile civice, biserica si natiunea ca intreg. Desi aceste structuri protejeaza individul fata de agresiunea Statului, progresistii le dispretuiesc.”

      Va oripileaza aceasta gandire, doamna Arhire, sau doar individul nu va place?

  4. DESPRE PROSTIE… DUMINICĂ, 2 IUNIE 2017

    Tocmai când mă îngrijoram că nu mai ies HASHTAGII în stradă, hait! … că au ieșit…

    Eu am crezut că dânșii , când ies la protest, oricât de supărați și de determinați ar fi, se interesează și de # BULETINUL METEO, ca să nu pățească vreo belea și să le strice ploaia torențială „feng shui”-ul cu momâia lui Liviu Dragnea îmbrăcată-n zeghe. Mai cu seamă că recuzita cu dungile orizontale ( un fel de costum de marinar-infractor) vine de la DIGI 24, o au ăia pe inventar și, dacă o deteriorează furtuna, nu mai are cu ce să se costumeze nostim Florin Nemeș, iubitul doamnei Codruța, în următorul clip publicitar , când e el deținut isteț și evadează pe sub nasul poterei…

    Ei bine, m-am înșelat … revoluția renăscută n-a accesat, decât în mică parte, pagina METEO.ro –BUCUREȘTI , așa că tragedia nu a mai putut fi evitată: a plouat pe costumele de deținut, pe pancarte, pe sloganuri… Dacă aș fi în locul lui Pavel Șușară, m-aș supăra rău pe niște protestatari atât de inconștienți, care nu înțeleg că pancartele trebuie păstrate în bună stare și cu un inventar riguros, pentru MUZEUL SATULUI, deoarece reprezintă o comoară de creativitate și de inteligență… practic, despre creativitatea și inteligența ASTA e vorba : „ Sunt în piață și rezist/ Să rămână Liviu trist”…. „Nu vă fie frică/ Dragnea-o are mică”…„ Uite acum trimitem javra/ Nu departe, la Jilava”… „ Suntem furioși/ Pe acești jegoși”…„Ne-adunăm puterile/ Să-i rupem mustățile”… „O nouă revoluție în loc de evoluție” (!!!! n.n.)…„ Când soarele apune, Dragnea face spume”… „DNA sau DIICCOT să vă dea în bot la toți”( cred că ar fi trebuit să fie „…să vă dea la toți în bot”, de dragul rimei , dar nu pot să-l contrazic pe cel care le-a cules… poate era rimă albă)… „PSD, ești un gunoi, ai dat timpul înapoi”… „Fetele de la Sibiu ştiu că Dragnea-i bulangiu”…

    Bunuțe, nu, ce ziceți?

    Nu pot încerca însă o abordare exhaustivă, deoarece de acolo de unde le-am luat pe astea, mai sunt încă circa 570 de sloganuri, în majoritatea lor zdrobitoare la fel de inteligente și de creative. Nu-i păcat de ele? Păi, câtă CIUMĂ ROȘIE conțin dânsele, îmi dau lacrimile când mă gândesc cum s-ar putea prăpădi în furtună…

    Astea erau în iarnă. Astăzi, strigăturile au avut o tematică un pic mai orientată: „Nu dăm înapoi/ Venim peste voi „…„CCR, sluga PSD!”…. „Scurt și la obiect: Vrem demisia Guvernului și a Parlamentului defect”. „Noaptea hoţi, ziua mafioţi”… „ALDE-PSD-CCR corupţie”….„Fără prag!”… „Antena 3, niște derbedei”…„Ieșiti la vot!”… „PSD, nu vă mai vrem…”

    Deci, din inflorescența de idei creative proaspete, eu am extras următoarele dorințe ale protestatarilor ( protestatarelor) :

    1.Ei nu mai vor PSD-ALDE
    2.Ei nu mai vor CCR
    3.Ei nu mai vor guvernul și parlamentul ăsta
    4.Ei nu mai vor ANTENA 3
    5.Ei vor să vină peste toți ăia și să-i dea jos
    6.Ei nu acceptă munca în schimburi de 24 de ore( „noaptea hoți/ ziua mafioți”) …asta trebuie să fie ceva cu CODUL MUNCII, cred…
    7.Ei nu vor prag, deoarece Comisia de la Veneția și CCR sunt năroade … și cum pentru CCR protestatarii ( protestatarele, cu precădere) s-au exprimat deja că să fie dat jos, asta cu pragul cred că înseamnă : # JOS COMISIA DE LA VENEȚIA !

    Femeile erau cele mai însuflețite. Loveau aerul cu pumnii, ca să se vază unde-i puterea poporului!

    N-am înțeles exact cu ce anume să înlocuim ceea ce nu le place doamnelor și domnișoarelor acestora … Cu PNL? N-aș crede, dânșii , liberalii, s-au făcut că nici n-au remarcat moțiunea de cenzură ce ar fi putut să-i aducă la putere … în schimb, Ludovic Orban s-a pozat la Sibiu cu maimuța, a!… și cu Turcan Raluca, era să uit… Iar Nicușor Dan s-a certat cu doamna Clotilde, a dezamăgit partidul că n-a avut o atitudine fermă de aprobare a căsătoriilor între persoane de același sex, a și demisionat …dar vrea să se reînscrie… însă dacă mai doarme mult Goțiu în parlament, prăbușirea în sondaje e singura surpriză plăcută pe care o poate furniza USR-ul . Despre PMP ce să mai spun, ăștia au candidat de premier și l-au și prezentat la consultările mute cu Klaus, dar n-au partid, că partidul e-n perfuzii… UDMR-ul să dea premierul? Nu cred că s-au gândit „republicile de la Ploiești” așa de departe… Poate vor alt sistem de guvernământ? Prințul Duda? „Prince” Paul? Și să vină și tehnocrații înapoi, să le cerem scuze că au stat fără ministere vreo șapte luni ? Sau dictatură? Poate o mică dictatură militară ne-ar aranja? Ceva ușor, de vară, fără partide, zic … sau cu un partid unic… sau să conducă de unul singur Klaus, prin decrete, că el are pufoaică roșie, cu vestă antiglonț, și a fost și la protestele de la începutul anului!

    Cum am pus titlul acestui material, oare? DESPRE PROSTIE? Zău că nu știu ce-am vrut să spun…

  5. Similitudini interesante .
    Pagina FB a domnului presedinte a Republicii Moldova , raspuns iritat al unui anumit Valeriu Sarjant , colonel in retragere al Ministerului de Interne al Republicii Moldova ( bun vorbitor si scriitor de limba rusa ) : ” tu esti un securist romin ! Stai in Rominia ta , in glodul tau ! ” .
    Adrian Paunescu , vizita in Basarabia in februarie 1992 : ” sunt chemat la telefon in hotel de o voce care-mi spune : Du-te in buda ta de Romania , Paunescule ! N-ai ce cauta aici ! ” .
    Ale cui sunt vocile papusarilor ?
    Aceleasi organe de Securitate chipurile ale Basarabiei nu sunt deranjate de separatistii inarmati din Gagauzia sau Transnistria , nici de invazia spatiului mediatic moldovenesc de companiile Kremlinului .
    Nici de pelerinajele saptamanale ale domnului presedinte Dodon in Rusia sau de luarile lui de pozitie cel putin excentrice .
    Si il fileaza pe periculosul subversiv Anatol Selaru , ministrul apararii pana acum trei luni , care are opinii periculoase roministe .

  6. Când nu am ce face, îmi pun întrebări năstruşnice.
    . De pildă, acum mă întreb cum s-ar putea lupta în România împotriva terorismului intern declanşat de anumite instituţii, în contextul noilor provocări ale societăţii româneşti. Noile provocări, să spunem de dezvoltare economică independentă, ar putea genera intensificarea corupţiei sau ar putea declanşa, mai mult ca oricând, terorismul împotriva celor care răspund pozitiv la noile provocări?
    Ca să nu-mi mai bat capul cu ce se întâmplă în ţara mea, mai bine mă apuc să mă informez cu ce se mai petrece în Orientul Mijlociu, pentru că şi acolo e jale mare, iar Puterile nu se lasă şi nici musulmanii nu se lasă. Puterile vor să controleze şi să gestioneze resursele din Orintul Mijlociu, iar musulmanii şi-au amintit de Profet şi vor să refacă Marele Califat.
    De fapt, e bine: avem şi noi un simbol L.C.K. De ce nu vrem să o exportăm?

  7. Parcă înainte de prezidențialele din 2004 au apărut „stenogramele de la o ședință a liderilor PSD”, o broșură-anexă la „Evenimentul zilei” sau așa ceva. Erau texte scrise, nicidecum înregistrări audio, dar foarte mulți au crezut orbește în aceste „stenograme”.
    Astăzi, mulți pun la îndoială înregistrările cu vocea Codruței. E adevărat, s-ar putea să fie falsificate, dar de ce în 2004 „stenogramele” nu au fost puse și ele la îndoială?

Lasă un răspuns