Negocieri esentiale

In acest week end au loc negocieri esentiale pentru viitorul guvern si pentru viitorul PSD. Desemnarea, luni, a candidatului de premier dar si a masurilor de recredibilizare a partidului sunt asteptate cu mult interes. In opinia mea, nu este suficienta o buna desemnare. Este foarte importanta lansarea unor masuri care sa angajeze membrii partidului intr-o dezbatere mai larga, pregatirea viitoare a cadrelor, re-ideologizarea partidului si lansarea unor noi proiecte de solidarizare interna in organizarea  Centenarului Marii Uniri. Relatiile externe ale partidului ar trebui, de asemenea, revitalizate. Si multe altele…

70 de gânduri despre “Negocieri esentiale

  1. DUPĂ-AMIAZA UNEI FAUNE

    Ce, ați auzit cumva niște înregistrări cu doamna Codruța – să zicem trei reprize dintr-o cuvântare-fluviu pentru deșteptat procurorii din subordine, cu expresii frumoase tip „…stăm cu dosarele sub fund şi nu facem nimic ” ….„mâncați-aș gura” ….„ excepţia invocată de Bombonica ne va da peste cap” și „ …mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm” ? ( am extras aceste fragmente de pe DIGI 24, din 18.06.2017, cu excepția lui „mâncați-aș gura”, pentru care postul TV a prezentat o inexplicabilă sfială …. în ciuda acestei elegante omisiuni, cred că totuși Florin Nemeș s-a certat cu doamna Codruța, că altfel DIGI 24 nici n-ar fi băgat de seamă că sunt niște înregistrări nasoale cu dânsa prin târg).

    Toți le-ați auzit, și în timp ce le ascultați ați citit subtitrările, iar , pentru mai multă precizie, ați urmărit și transcrierea acestora din jurnale, așa-i? Eroare ! Căci bătrânul audio-pixel albastru se mai opintește o dată și doamna Codruța, ștergându-și o lacrimă uriașă, gata să-i pice pe șosetele tărcate, șoptește către public : „Să-ți fie rușine, Victor Ciutacu!”

    Cu toate că nu am auzit ceea ce am auzit -cum , de altfel, a și subliniat COMUNICATUL DNA,- trădătorul și ticălosul care a făcut un cocârț din tezele de o inestimabilă valoare ale doamnei Codruța , trebuie pedepsit exemplar… numai să-l prindă… Păi, și cum prindem noi un procuror aflat „sub acoperire” la ședința cu ceilalți procurori de treabă și curați la suflet, care nu și-ar înregistra șefa când zice „mâncați-aș gura”? Cu poligraful, cică…

    Acum, dacă eu aș fi procurorul Mircea Portocală Negulescu, m-aș simți discriminat și nedrept reprimat … căci pentru înregistrările cu Portocală n-a sărit DNA-ul să dea vina pe pixelul auditiv și să ne spună, de la obraz, că n-am auzit ceea ce am auzit… adică „…zdreanță ordinară” și „ …din cauza lu’ un jegos ca Sebi Ghiță” n-au fost puse la îndoială, și mă întreb de ce, pentru că DNA Ploiești era elita parchetelor și imposibil ca acolo să se vorbească într-un asemenea hal…

    Eu țin cu pixelul… Săracii jurnaliști susținători ai STATULUI DE DREPT… i-au trezit cu noaptea-n cap ca să ia atitudine, să înfiereze și să combată … și să arate că „… să decapați instituțional în dosarul ăla cu casele ca să ajungem la domnuʹ premier care a semnat contractele alea….”, E DE BINE … cică DE RĂU ar fi fost dacă ar fi dat indicații să-l ocolească pe premier.

    Ca să nu existe nici un dubiu, CTP-ul ne explică științific cum s-a făcut :

    „Trucarea unor astfel de acte audio se poate face fie prin sinteza de voce, unde performanțele sunt remarcabile, să reușești analizând cum vorbește cineva, cu mijloace de prelucrare electronică, să-i reproduci vocea. Această lucrare, montaj audio, are un singur scop: să fie difuzat de televiziunile, -de nenumărate ori, a fost aseară și va fi în continuare- care apără agresiv infractorii … Scopul acestei compuneri audio a fost să creeze impresia publicului că doamna Kovesi arestează politicieni și demnitari nevinovați”.

    Deci, cum vă spuneam: fiți liniștiți, prieteni, că n-ați auzit ceea ce ați auzit.

    • Mi-ati dat emoții cu pauza dintre ultimele postări. Ma temeam ca v-ati supărat pe sfârșitul alfabetului. Tocmai Dvs, care aveti puterea de suporta și 22 (revista) si 24 (Digi)! Din fericire, sunteți în continuare aici!

      • @George Ban, 24 iunie 2017, la 8:50 pm,
        Unde să plec de-aici? Puneți mâna streașină la ochi, rotiți-vă încet, scrutați depărtările și spuneți-mi: UNDE AȘ PUTEA SĂ PLEC?

    • Reacția (științifică) a lui CTP e un contraargument la observația dlui A.Năstase în legătură cu absența tenacității. A trecut de multișor pragul ridicolului și e tenace, nu pierde nicio ocazie de a se afunda. Cât despre madam Kovesi și exprimarea ei, e dovada lipede că aparține ”elitei” șleahtei Macovei.

  2. […] „In opinia mea, nu este suficienta o buna desemnare. Este foarte importanta lansarea unor masuri care sa angajeze membrii partidului intr-o dezbatere mai larga, pregatirea viitoare a cadrelor, re-ideologizarea partidului si lansarea unor noi proiecte de solidarizare interna in organizarea Centenarului Marii Uniri. Relatiile externe ale partidului ar trebui, de asemenea, revitalizate. Si multe altele…”, scrie Adrian Năstase pe blog. […]

  3. […] “In opinia mea, nu este suficienta o buna desemnare. Este foarte importanta lansarea unor masuri care sa angajeze membrii partidului intr-o dezbatere mai larga, pregatirea viitoare a cadrelor, re-ideologizarea partidului si lansarea unor noi proiecte de solidarizare interna in organizarea Centenarului Marii Uniri. Relatiile externe ale partidului ar trebui, de asemenea, revitalizate. Si multe altele…”, scrie Adrian Năstase pe blog. […]

  4. Un proiect in asteptare: Social-conservatorismul

    Adaptarea continua: partidele mici si noi. In campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2016, si chiar inca din precampanie, ideea partidelor mici si noi a facut multa valva. A fost o idee antemergatoare, care a deschis drumurile spre noile constructii politice ALDE si PMP. Dar dupa ce aceste doua partide, ambele situate de aceeasi parte a esichierului, si-au vazut sacii in caruta, unul ajungand la guvernare, celalalt in parlament, ideea aproape ca s-a stins. Un fapt de nedorit pentru echilibrul esichierului politic. Pentru reechilibrarea prin improspatare a celeilalte parti a esichierului, ideea ar trebui revitalizata.

    Echilibrul si extremele, noile repere. O data cu castigarea alegerilor prezidentiale de francize de catre Emmanuel Macron, care a adus noi diviziuni pentru pluralismul politic, vechile repere de “stanga”, “centru” si “dreapta” au inceput sa se estompeze. Este doar o chestiune de timp pana cand acestea vor dispare. Macron, care a declarat ca nu este nici de stanga , nici de dreapta, a optat pentru pozitia de “echilibru”. Celelalte pozitii, apropiate de o parte si de alta, sunt cele de “social” si “national”, cu extremele corespunzatoare. Catre aceasta clasificare a condus autodefinirea de echilibru a miscarii lui Macron, care s-a raportat la socialismul lui Holland si nationalismul lui Le Pen.

    Sfarsitul doctrinelor pure, inceputul aliajelor doctrinare. Avand in minte tipologia Macron, cuprinzand partide de echilibru, partide de echilibru social (sau partide pro-sociale) si partide din extrema sociala, de o parte, si, de cealalta parte, partide de echilibru national (sau partide pro-nationale) si partide din extrema nationala, nu este greu de anticipat ca exclusivismul socialismului si liberalismului poate derapa, in grade diferite, catre pozitii extreme, spre extrema sociala si respectiv extrema nationala.

    Din istoria apropiata a socialismului, de tip Obama, de pilda, care si-a asumat public acest exclusivism pagubitor, “Acum suntem cu totii socialisti”, declara emfatic fostul presedinte afroamerican, s-a vazut cum tot felul de “socialisti” parazitari, buni de mutat muntii din loc, dar neispraviti si taietori de frunze la caini, au napadit PIB-ul tarii, ducand SUA la dezastru. Si din liberalismul contradictoriu de tip Trump, de deschidere a celorlalti catre America si de inchidere a Americii catre ceilalti, sau de tip May, care vrea mana libera pe continent si mana stransa acasa, se poate deduce acelasi lucru, ca doctrinele politice si economice pure nu mai sunt functionale. Republicanii americani nu mai pot ramane republicani pursange, nici conservatorii britanici, rasatii de altadata. Chiar daca nu recunosc sau o fac doar cu jumatate de gura, protectionismul, nationalismul sau parti din alte doctrine si ideologii politice au navalit si pe portile lor.

    Si la noi, aceleasi efecte nefaste ale exclusivismului doctrinar. Este revelatoriu daca ne uitam la social-democratia de tip Dragnea, care a castigat alegerile parlamentare cu un program economic si social excesiv, supraevaluat, de nu mai stie acum, la guvernare, pe unde sa scoata camasa, si trebuie sa ne intrebam daca nu cumva a fost doar o tactica vicleana de campanie. Sau daca analizam popularismul/liberalismul de tip Basescu, care vrea din nou o Romanie asociala, poate chiar o noua revolutie portocalie, combinata de aceasta data cu citronul liberal, adica cu austeritate pentru poporul roman, dar cu lafaiala altora din afara tarii pe spezele/resursele romanilor. Ca, de, ei ca estici ar fi fara expertiza si ar avea nevoie sa fie condusi de occidentali.

    Sinteza dintre socialitate si crestere. Marele defect ale exclusivismului doctrinar si ideologic de tip “stanga-dreapta” este schisma dintre socialitate si crestere sau, altfel spus, dintre munca si capital. Partidele de pe o parte a esichierului de acest tip s-au concentrat excesiv pe socialitate, cele de pe cealalta parte, excesiv pe cresterea economica. Unele pe statul social si pe socialitatea maximala, altele pe statul minimal si pe socialitatea minimala, austera. Evident, doctrinele si ideologiile pure tineau partidele departe de optimul social si de optimul cresterii, ambele putand veni numai din sinteza, nicidecum din schisma lor. Alegerile se organizau si se castigau pe dihotomie, pe maximalitate sau minimalitate. Cand socialitatea si cresterea erau prinse in amor, cum a fost USL-ul, toate ocarile si sanctiunile se revarsau asupra lor, despartindu-le. Trebuia gasita o alta cale spre unitatea lor, care sa duca la optimul social si optimul cresterii, intelegand prin optim nu starea de maxim a uneia sau alteia, ci starea de echilibru intre ele.

    Un vector si un model doctrinar si idelogic de alianta sau aliaj. Vehiculul spre putere si, o data ajuns la putere, instrumentul politic pentru coeziunea si conducerea societatii cunoaste, in general, trei mari forme, partide, miscari, uniuni. Cred ca cel mai potrivit format politic, care transmite unei societati cel mai puternic semnal de sau spre coeziune, este cel de uniune, deja puternic validat in numeroase cazuri si spete. Cred ca o formula superioara, care ramane insa de experimentat, este cea de comunitate. La un partid aderi sau nu aderi, dar dintr-o comunitate faci parte prin origine sau rezidenta. Ne putem doar imagina audienta unui partid al comunitatii romanilor.

    Un model doctrinar si ideologic exceptional de alianta sau aliaj este in Germania, care a realizat comuniunea dintre socialitate si crestere, cu ajutorul vectorului dat de Uniunea Crestin Democrata (CDU) si Uniunea Crstin Sociala (CSU), care impreuna formeaza fractiunea parlamentara CDU/CSU. Numita si “die Union” (Uniunea), CDU/CSU realizeaza o sinteza de exceptie intre crestere si socialitate. Desi din retrospectiva osificata “stanga-dreapta” CDU si CSU sunt de “dreapta”, la fel ca si rezultanta lor, CDU/CSU sau Uniunea, este de remarcat ca o diviziune se focalizeaza pe socialitate, care este de ‘stanga”, cealalta pe crestere, care este de “dreapta”. Acest aliaj, aceasta sinteza sau comunine intre socialitate si crestere este, cred, si motivul pentru care social-democratii germani nu mai castiga alegerile.

    In Romania, social-conservatorismul este un proiect in asteptare. Am rams surprins sa citesc, in aceste zile, la un autor cotat, mirarea ca noul presedinte al PNL a afirmat ca liberalismul este si conservator. Desigur, omul nu descifrase inca liberalismul conservatorilor britanici si conservatorismul liberalismului american. Abandonarea de catre liderul liberal Ludovic a doctrine pure a liberalismul si optiunea sa pentru un mix doctrinar si ideologic este insa doar o jumatatea de pas inainte. Liberalismul si conservatorismul au ca obiectiv maximal cresterea economica, lasand socialitatea la usa PNL.

    Sansele unei sinteze, sper cat mai apropiate, avand in vedere criza PSD, vin dinspre ceea ce in limbajul cliseu continuam sa numim “stanga”, acea parte de esichier pentru care am propus, mai sus, denumirea de esichier al partidelor/miscarilor/uniunilor de echilibru social sau pro-sociale. Un partid nou si, inerent, mic la inceput, care ar aparea in aceasta zona, va prelua inevitabil partea de socialitate, de la social-democratie, dar nu in termenii utopici maximali, pe care ar putea sa o alieze, in proportii egale, cu cresterea urmarita de conservatorism.

    Ce pledeaza pentru aducerea conservatorismului in fuziune cu social-democratia? In afara de cresterea economica, exista o serie intreaga de alte probleme noi, cum sunt traditiile si identitatea, care ne sunt grav afectate, credinta, care ne este batjocorita si insultata, stramosii si inaintasii ne sunt demonizati si pusi la index, suveranitatea ne este deja capturata, hotarele ne sunt incalcate de imigratia ilegala etc, care asteapta sa fie redobandite, refacute si conservate. Conservatorismul este cea mai buna upgradare a social-democratiei. Uniunea Social Conservatoare (USC) bate la usa esichierului politic al Romaniei.

    • @fragmentariumpolitic: „liberalismul contradictoriu de tip Trump”

      Nu va suparati, ce intelegeti prin liberalismul contradictoriu al lui Trump? Nu de alta, dar tare ma duce gandul la Eminescu „Criticilor mei” (ma rog, ai lui Trump):
      „E usor a scrie versuri
      Cand nimic nu ai a spune,
      Insirand cuvinte goale
      Ce din coada au sa sune.”

      Ma intreb daca ati inteles ceva din ideile lui Trump sau, pur si simplu, cazut pe spate in admiratia lui Macron nu mai puteti vedea nimic decat stralucirea acestuia pe cerul instelat al Europei Unite.

      Mai spuneti: „Chiar daca nu recunosc sau o fac doar cu jumatate de gura, protectionismul, nationalismul sau parti din alte doctrine si ideologii politice au navalit si pe portile lor.”

      Exact ce spuneam, nu ati inteles nimic. Trump a declarat, nu a facut-o cu jumatate de gura, ca protectionismul si nationalismul fac parte din gandirea lui politica pe care incearca sa le implementeze. Si s-a declarat conservator inca din campania electorala in care a mers si pe nationalism si pe protectionism. .Si a castigat exact cu asta, nu cu deschiderea granitelor in fata altora si cu exportul de industrii spre alte meleaguri.
      Si ce-i rau in nationalism? Dar in protectionism, mai ales cand iti permiti de la inaltimea puterii tale economice? Nu cumva astea sunt atribute de adevarata demnitate nationala?

      Probabil este vorba de vulpea care n’ajunge la struguri, adica o frustrare ca noi nu suntem in stare sa ne protejam ci „sa ne vindem pe nimic” si nici sa ne pastram o farama de demnitate nationala jucand ca ursul cu inel in nas cand dupa balalaica rusului, cand marsaluind in bataia tobelor prusace spre viitorul luminos globalizator.

  5. Daca Dragnea & Co nu reusesc nici a doua oara sa isi indeplineasca programul, posibil ca PSD va iesi de la guvernare inainte de termen, si ura retinuta acum a „grupului Grindeanu”, se va amplifica si probabil va sparge partidul. Opozitia oficiala o sa lucreze intens ca PSD sa nu reuseasca. Opozitia neoficiala, asa numitul „stat paralel” va lucra si el impotriva noului Guvern si a PSD. E foarte clar ca Kovesi si Lazar,nesanctionati de Presedinte, vor continua sa vineze ca sa „inhatze” pesedisti-aledeishti. Si putin le va pasa lor de mieunaturile Comisiilor de Ancheta a Parlamentului, sau de scincelile neputincioase ale lui Dragnea, sau de verdictele Curtii Constitutionale. Ei sunt Curtea!

    PSD-istilor le e mare frica de Kovesi, daca pina acum, cu toate abuzurile dovedite, ea e inca acolo si le rinjeshte in fata, cu „dosare importante” de politicieni. Dar probabil ca e ofitzer al altui stat, asa ca …cine „nu mincat verdetz” la timp….Prietenii stiu cit de imprtante sunt „verdetzurile politice” 🙂

  6. @trexsr spunea: ” Caci asta ar trebui sa fie in final in UE: un fel de egalitate economica, relativa cel putin, intre aceste state bogate din vest si statele UE sarace.”

    UE se doreste o federatie cu o conducere centralizata, nu o piata (cat de cat ) comuna, cum a fost odata pe timpul cand Piata Comuna era privita cu invidie de CAER.
    Cat despre egalitatea economica dintre state (chiar ale unei federatii), ma scuzati, dar este o utopie.
    Legat de binomul Germania-Franta sau de grupul Vishegrad, sau de Schengen, consider aceasta tribalizare a UE nu-i completa 😉 daca nu exista si Grupul tarilor est europene care impartasesc o istorie (mai) comuna, traditii comune, si interese comune.
    Aceste interese sunt cel putin de aparare si solidaritate impotriva incercarilor de forta ale „senatorilor UE” pentru impunerea unui anume statut discriminatoriu „estului salbatic” al Europei.
    Iar discriminarea asta inseamna inclusiv de transformarea teritoriului acestor tari est europene in debuseu pentru populatiile si mai din Est (Asia0) sau chiar din nord (nu nu va ganditi la Nordul Europei, ci la Nordul Africii) care nu-si mai au loc in „vestul civilizat” care le-a invitat cu marinimie. Doar am vazut ca la Consiliului Europei incepe sa se fluture ideea creeri unor sate de „nomazi” cat mai departe de civilizatia vest-europeana, cam pe la periferia imperiului.

    O fi chiar atat de tampita ideea pe care am propus-o, desigur ca sa ma aflu in treaba, in „UE bipolara” ( https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/ue-bipolara/ )?
    Ma refer la:
    „Convocarea la București a unei Conferințe a Parlamentelor țărilor din Estul Europei pentru discutarea și elaborarea unui punct de vedere comun privind viitorul UE.”

    Oare acest punct nu ar putea fi cuprins, desigur printr-o formulare diplomatica, intre masurile propuse viitorului guvern de dl. Adrian Nastase?

    • @Mircea Popescu, din pacate Polonia nu ne vrea in Visegrad, iar de unguri ce sa ma spunem?! Polonia nu vede in Romania un aliat strategic. Diviziunile din Estul Europei sunt carti de joc pentru „nucleul dur” de care vorbiti. Romania joaca acum alt joc: nu s-a opus cotei de repartizare a refugiatilor, si spera sa atraga favoruri de la „nucleul dur”. Deocamdata, nu am remarcat vreun favor, ba inca ne tin la usa Shengen, si ne urzica cu MCVul.

      • @trexsr: „[…] din pacate Polonia nu ne vrea in Visegrad, iar de unguri ce sa ma spunem?! Polonia nu vede in Romania un aliat strategic.”

        De unde stiti? Poate diplomatia romana stie altceva.
        Sigur, nici eu nu cred ca stie cineva in Romania ce vrea Polonia cu adevarat. Mai ales ca diplomatia romaneasca este maginfica, dar nu se vede nici cu lupa. Oare s-au facut incercari, inclusiv pe canale neoficiale sa se tatoneze crearea unui pol estic?
        De exemplu, dl. Adrian Nastase care este invitat prin China si prin alte zone ale Europei si care, sunt sigur ca are deschise diferite canale, n-ar putea fi un „ambasador” neoficial care sa nu implice guvernul, dar care sa tatoneze diferitele stari de spirit ale unor guverne prin intrevederi discrete si directe urmand ca apoi sa conseilleze factorii de decizie? Oare trebuie sa reamintesc rolul lui Bruce Jackson din timpul Administratiei Bush? Dl. Nastase l-a cunoscut bine.

        Atentie, Polonia-Ungaria deja adopta o serie de pozitii asemanantoare de contrare a obrazniciei birocratilor vestici care propun enclave etnice pe teritoriile din Est ale Europei. Si chiar Cehia simpatizeaza cu cele doua. Oare este mai demna si mai practica starea de balega ocolita de toata lumea pe care o adopta Romania?
        Nu cumva tocmai din cauza acestei pozitii de trestie miscatoare nu au incredere in Romania cei din grupul Visegrad?
        Ma rog, altii (cica) se ocupa de politica externa a Romaniei s-o aduca pe culmi nebanuite asa ca nu au nevoie de sfaturi ca doar stiu sa geseasca si singuri.

      • @Mircea Popescu

        De unde stiti? Poate diplomatia romana stie altceva.

        Nu de mult, anul asta, postam aici o pozitie publica a unui inalt oficial polonez, daca nu ma insel chiar ambasadorul Poloniei la Bucuresti, care exprima dorinta ca grupul de la Visegrad sa nu cuprinda si Romania.

        In iunie 2016, Presedintele Seimului polonez anunta ca ar dori crearea unei Adunari Interparlamentare a tarilor Visegrad, care sa cuprinda si Romania si Ucraina, Nu s-a mai vorbit de loc de aceasta propunere.

        Nu stiu cit isi doreste dl. Nastase aceasta misiune de „ambasador al prieteniei”, dar sunt de acord ca dinsul ar putea face mult mai multe pe alte canale (si probabil o face dar nu stim noi 🙂 ). Acum, realitatea este ca dl. Nastase a fost pus pe tuse de „statul profund” (adica ala securist-mafiot-basist-kovesist, cu aprobarea ambasadei care conteaza), si desi are azi mai multa prezenta in spatiul public, nu pare a fi sustinut de Guvern si Presedentie. Dar in haosul politic din Romania, ce proiecte se fac in realitate pentru tara in exterior? Vorbeati de diploatia romana, De ce se intilnesc ministri Melescanu cu dl. Nastase? Poate ca pentru ca se considera ca inca nu a venit momentul…insa timpul trece in defavoarea tarii.

        http://www.activenews.ro/externe/Polonia-vrea-refacerea-grupului-de-la-Visegrad-cu-includerea-Ucrainei-si-Romaniei-134490

      • @Mircea Popescu, am gresit, trebuia sa spun „De ce NU se intilnesc ministri Melescanu cu dl. Nastase?

        Spuneti: „Atentie, Polonia-Ungaria deja adopta o serie de pozitii asemanantoare de contrare a obrazniciei birocratilor vestici care propun enclave etnice pe teritoriile din Est ale Europei. Si chiar Cehia simpatizeaza cu cele doua.”

        Ca sa fim corecti, UE nu cere crearea de „enclave etnice” in statele central si est europene. Ele vor ca aceste state sa accepte niste procente de redistributie a refugiatilor care traiesc azi in Italia si Grecia. Dar nici macar asta nu e corect. Eu nu sunt de acord cu idea ca acesti oameni trebuie sa ramina permanent in tarile ce i-au primit, ci sa stea doar temporar, pentru ca trebuie sa se intoarca sa isi reconstruiasca tarile dn care provin, odata ce razboaiele se termina. Cine sa reconstruiasca SIria, Libia, Irakul?

      • @trexsr: „Ca sa fim corecti, UE nu cere crearea de “enclave etnice” in statele central si est europene. Ele vor ca aceste state sa accepte niste procente de redistributie a refugiatilor care traiesc azi in Italia si Grecia. ”

        S-a cerut crearea de SATE pentru migranti in tarile din Estul Europei, nu doar cote. Daca aceste sate nu constituie enclave?
        Din presa romaneasca – daca aceasta minte, mint si eu, dar cum ar putea sa minta presa romaneasca 😉 -:

        „Reacţionând la o recentă propunere a unui lider al Grupului Verzilor din Parlamentul European de a reloca „sate întregi de migranţi” către Europa de Est, Janos Lazar a afirmat, într-o conferinţă de presă, că toate ţările au dreptul de a decide ce se întâmplă pe teritoriul lor şi cu cine ar trebui să convieţuiască cetăţenii lor.”

      • „Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marcin Wilczek, a declarat astăzi că actuala componenţă a Grupului de la Vişegrad este optimă.

        Aflat într-o vizită la Galaţi, diplomatul polonez a răspuns astfel la o întrebare privind extinderea Grupului, prin includerea României.

        Marcin Wilczek: Cred că în componenţa pe care o avem acum acţionăm optimal. Cred că nu există un anume subiect legat de extinderea Grupului de la Vişegrad, cred că nici România nu-şi doreşte acest lucru, cred că funcţionează optim în acest moment, în formula aceasta care este.”

        Deci, Polonia nu doreste includerea Romaniei in Visegrad. El spune ca „nici Romania nu-si doreste acest lucru”, ceea ce este interesant. De unde stie ca nici Romania nu doreste, cine i-a spus si cind? Ar fi interesant de aflat. Probabil trebuie sa facem o solicitare la „Coldea & Co Labs”.

        http://www.romania-actualitati.ro/actuala-componenta-a-grupului-de-la-visegrad-este-optima-100218

    • Daca stau sa ma gindesc bine ne fac un „favor”, anume nu ne-au pus pe lista neagra a regimurilor „iliberale” din UE, alaturi de Ungaria si Polonia, desi lucrurile cu statul de drept in Romania sunt la fel sau poate mai ingrijoratoare.

      Apropo, cit poate sa dureze ca Inspectia Judiciara sa analizeze o inregistrare si sa confirme sau infirme autenticitatea ei? Sau nu au nici ei „echipamente” si atunci apeleaza la organele de securitate, care, evident, vor infirma autenticitatea si se va inchide cercul intr-un mod in care statul de drept va ramine „stat de drepti”. Franta si Germania nu vad, asa cum a vazut si Comisia de la Helsinki a US Congress, cum e calcat in picioare statul de drept si sunt abuzate drepturile cetatenilor in numele luptei anti-coruptie? Nu vad cum sefa DNA se foloseste de institutie ca sa se apere ea de Parlament? Si cum partenerul ei de dans, Lazar, si el o papusa in mainile sefei DNA?

      Daca tot am deschis subiectul, cite fonduri au fost recuperate de DNA pentru statul roman in lupta anti-coruptie anul asta comparativ cu anii trecuti?

      • Daca inteleg pozitia predictibila a Ungariei, am totusi o problema mai veche cu Polonia; le-am fost alaturi cand foarte putini o faceau, le-am inlesnit salvarea tezaurului si in general le-am aratat si demonstrat prietenia, ca si Cehiei, de altfel. Probabil ca si ‘performantele’ politice ale Romaniei ultimilor decenii le-au convins sa nu marseze la demersurile noastre de deschidere a unei aliante atat de ‘optime’. Sa ne vedem de treaba si se relegam colaborarea cu China la nivelul prieteniei ce ne-o manifesta de mai bine de 50 ani/era si un film, la vest prin nord-vest.

    • @Mircea Popescu: „S-a cerut crearea de SATE pentru migranti in tarile din Estul Europei, nu doar cote.”

      OK, daca e asa, e grav si nu trevbuie acceptat. Dar,logic vorbind, ca sa relochezi sate de migranti dintr-o tara in alta, trebuie ca ele sa existe mai intai in tara de unde le relochezi. Ori eu nu am auzit de sate de refugiati in Italia si Grecia, ci de centre de refugiati.

      In ce priveste activitatea dlui Nastase, cred ca dinsul deja face ce i-ati propus, i.e. sa fie un ambasador itinerant al Romaniei.

  7. @Luminita Arhire
    In domeniul electronicii, CTP este un ageamiu penibil. Dacă s-ar fi putut face sinteze de voci, Codruța ar fi fost prima care sa le folosească. Și dacă a fost sintezã de voce, de ce mai sunt puși procurorii la poligraf?
    Urât mai imbatrânesc securiștii ceausiști!

  8. Răul a fost făcut. Zilele acestea am înțeles ce nu am înțeles în copilărie – de ce râdeau „oamenii mari” când auzeau: „Teoria ca teoria, dar pe noi practica ne omoară (sau mănâncă)”

  9. Macron recently even cited the issue in explaining the Brexit: „How could Brexit happen? Because workers from eastern European countries were taking British jobs.”

    Si de ce luau est eurpenii joburile englezilor, domnule Macron? Ei, asta nu mai e important sa discutam la nivel UE. De ce sa ne uitam in oglinda si sa recunoastem ca aceasta constructie politica nu e de fapt o uniune ci mai multe, intre cei bogati si puternici, si cei mai mici si mai „iliberali”. Deschid o paranteza si spun ca Romania a scapat sa fie etichetata ca o „democratie iliberala”, desi imixtiunea serviciilor in justitie si politica numai a stat de drept nu miroase.

    Dl Macron isi doreste foarte mult ca sa se reglementeze timpul de sedere al muncitorilor din estul europei la munca, la 12 luni. Est europenii le iau joburile si francezilor, – nu turbanezii – aflam de la dl Macron, si nu e echitabil. Ce echitate? Culmea ipocriziei, acum Franta vorbeste de principiul „cooperarii echitabile”. Merci, dupa ce au tratat tarile astea ca pe niste colonii, acum vor echitate? Sa le aduca la acelasi nivel de dezvoltare, si pe urma se poate discuta de echitate.

    France wants the Commission to coordinate between member states “in order to guarantee the principle of fair cooperation”

    https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/macrons-proposals-wreak-havoc-on-posted-worker-negotiations/

    • Da’ Macron știe pe ce lume trăiește? El așa crede, că frantuzul de rând rupe gardurile uzinelor??? Populisme de doi bani. Îmi este greață de câte minciuni scârboase am auzit anul acesta… nu, stați, de anul trecut, din campania electorală o țin langa cu minciunile ba unii, ba alții, de-a lungul și de-a latul Europei.

  10. Domnule Mircea Popescu, va salut implicarea critica, care de regula ne ascute discernamantul, dar nu va inteleg avocatismul in favoarea duplicitatii. Va rog frumos, nu va sustineti neputinta argumentarii cu citate eminseciene, folositi-va ideile proprii. Sigur ca nationalismul si protectionismul nu sunt ceva rau, cand tarile mici si mijlocii le folosesc pentru a-si apara identitatea si interesele, ele neavand instrumente de mare putere. Rau este cand nationalismul se practica ilicit, neasumat, pentru scopuri expansive, concomitent cu a le cere celorlalti sa nu-si foloseasca scutul nationalismului. Repet ce am mai spus si pe acest topic, nationalismul identitar, protectiv, de aparare, este un lucru bun si vital, pentru supravietuire. Nationalismul rau este cel agresiv, expansiv, care foloseste violenta militara, in politica externa, sau violenta civila, in politica interna (pentru ultima sunt sigur ca aveti suficiente exemple, de la fata locului). Daca inca nu ati observat, si (neo)liberalismul si globalismul, care practic sunt doua fete ale aceluiasi drac, care mai are inca multe altele, sunt expresii ale nationalismului dus la extrem si la ultima consecinta. Mai sugestiv spus, globalismul vrea acel “sat global”, descris de McLuhan, cu un “primar global”, al unei “unice natiuni indispensabile”, ceea ce este expresia celui mai desantat si gregar nationalism. Arma acestul nationalism global, a globalismului, este tocmai liberalismul, care si-a inceput marsul acum cateva secole, plecand de la lana scotiana si teoria smithiana (Adam Smith), ajungand la monstruozitatea antidemocratica si liberticida a “ordinii unipolare”, din urma cu un deceniu si ceva, dupa sfarsitul razboiului rece. In esenta sa geopolitica si geoeconomica, liberalismul clameaza dreptul la expansiune, ‘libertatea” de a transgresa si desfiinta frontiere, simultan cu respingerea libertatii celuilalt de a se impotrivi, de a-si apara identitatea si a-si proteja interesele. “Iliberalismul” pe care congresmenii americani l-au atribuit premierului ungar Victor Orban este, prin prisma perimarii si esecului istoric al liberalismului, un factor de contrast care pune in lumina pionierismul si vizionarismul liderului estic. Nationalismul si protectionismul lui Donald Trump sunt doar tactici, care nu vor fi de durata, inapoia carora se reforjeaza strategiile globalismului si liberalismului. Sper sa fi fost mai bine inteles in privinta “liberalismului contradictoriu” la care m-am referit. Fara indoiala ca atunci cand daltuiesti un bloc de marmura sunt mai greu de distins trasaturile chipului, care ies pe parcurs de sub dalta cioplitorului.

  11. Pentru coafeza confidenta femeii refuzate.
    Pentru că te dai din Banat și bună cunoscătoare a devenirii actualului Prim Ministru, te invit să urmărești desfășuratea evenimentelor, înainte de a da verdicte/sentințe privind carierele lui Grindeanu și Ponta.
    După cum era de așteptat Fl. Georgescu n-a acceptat să fie un fel de boc 2. Sigur ca madame Sevil ar fi prima opțiune, dar nu cred că dragnea va risca să-i ofere Președimtelui posibilitatea de a avea motiv să ofere lui Cioloș (sau alt tehnocrat verificat) dreprul de a formja un nou Guvern. Până la urmă cred că-l va propune pe Șerban Nicolae, care a declarat „mă calific”, referitor la posibilitatea de a fi boc 2.
    Pe de altă parte cred că sunt mari șanse ca Președintele să nu ofere PSD dreptul de a forma un nou Guvern și, sincer, așa ca chestie, îmi doresc să văd cum se va vota după respingerea, în Parlament, a primului Guvern post epoca Grindeanu. Să zicem că următoarea propunere, mai spre toamnă, va fi Tomac sau chiar băsescu!

    • Nu fii suparat ! O sa-ti gasesti alt tradator sa-l lauzi . Si inca ceva : nu sunt banatean . Doar am absolvit facultatea in Timisoara .

    • https://youtu.be/obM17iaGxv8
      Nu credeam ca dl serban Nicolae se crede asa de mic si, conform unei surpinderi chinezesti a dlui Nastase, chiar asa de destept.
      Draga serbanfl, am senzatia ca, pentru acest comentariu, ai utilizat un dialog intre dl adrianb si mine: chiar daca este in spatiul public, ai fi asa de amabil ca, in viitor, sa pastrezi secretul corespondentei si sa te faci ca nu ai citit nimic?
      Sa stii ca adrianb, in momentele in care reuseste sa nu se certe cu toata lumea si sa nu devina isteric, este un comentator curajos; el aduce pe blog vorbe pe care altii nu au curajul sa le scrie ori au prevederea sa nu o faca; insa vorbele se rostesc, de exemplu, astazi dl v.m., un coleg de-al meu de facultate, cu un an mai mare ca mine si sef de firma, mi-a zis asa, la telefon, parerea sa despre impactul economic al politicilor guvernamentale: ” este ora tragerii obloanelor, iar in prima linie va fi o lupta la baioneta pentru ramanerea in viata.”; desigur ca referirea este la firmele romanesti. Si este bine ca si acest gen de opinii sa isi gaseasca locul.
      Dl Basescu a devenit presedinte de onoare al unui partid moldovesc, are alte preocupari.
      Mi-ar fi placut ca premier sa fi fost Florin Georgescu, desigur nu marele tenor din Pietrosita: cred ca avem nevoie in fruntea executivului de un om orientat catre economic mai putin flexibil la racnetele partinice si nu de un generalist care sa ia drept biblie programul partidului si sa ne invete cum ca dl Dragnea a creat lumea din haos (haos generat de presedinte si opozitie). Tot respectul.

  12. Din nefericire se schimba retelele de influenta din partid dupa o logica mai degraba de intelligence decat de mare politica. Dvs. rationati in termen de go in timp ce Dragnea and Co joaca poker.

  13. Spectrul austeritatii: Daca vor avea loc, alegerile anticipate ar putea readuce Romania asociala?

    Romania sociala este un bun ideologic pe care Victor Ponta l-a adus in zestrea PSD, ca un denunt si o reparatie dupa Romania asociala a regimului Basescu-Boc.

    Guvernul anticriza si prosocial Ponta, apoi, dupa eclipsa tehnocrata Ciolos, guvernul Grindeanu, au reusit sa relanseze cresterea economica si sa refaca si chiar sa ridice standardul social.

    Aceste tendinte prosociale si procrestere pareau pana de curand sa evolueze. S-a produs insa neasteptatul, caderea guvernului Grindeanu, provocata de motiunea de cenzura initiata chiar de seful sau de partid, Liviu Dragnea.

    Acum, cand urmeaza desemnarea unui nou premier de catre presedintele Klaus Iohannis, nu mai este nimic sigur. Nici macar daca PSD si ALDE vor reusi sa se mentina la guvernare.

    In aer se simte un vant de revansa, starnit de criza de imagine si de guvernare a coalitiei PSD-ALDE. PNL spera ca aceasta criza sa-i umfle panzele si sa incropeasca o noua majoritate care sa-l aduca la guvernare.

    Daca tactica obtinerii unei noi majoritati va esua, sperantele liberalilor se vor concentra pe masinatiunile de blocare a procedurii de desemnare a premierului, pentru a declansa alegerile anticipate pe care au anuntat ca si le doresc.

    Alegerile anticipate ar fi o premiera pentru Romania, nu lipsita de riscuri. Cel mai probabil risc ar fi o schimbare de directie, daca PNL va ajunge la guvernare, prin revenirea la vechea politica a austeritatii.

    Sunt cateva premise in acest sens. PNL este puternic infestat de agentii austeritatii, proveniti din fostul PDL. Afilierea PNL la PPE are drept rezultat imbratisarea de catre liberalii romani a ideologiei austeritatii a partidului transnational european.

    Pe de alta parte, fostul presedinte Traian Basescu, tatal fostului PDL si parintele austeritatii din Romania, a declarat casandric ca “programul de guvernare al lui Dragnea trebuie abandonat”, deoarece “blocheaza dezvoltarea Romaniei.”

    Coroborand, calea robilor spre Romania asociala pare sa fie pregatita sa fie redeschisa. ONG-urile si retelele lui George Soros isi vor face inca o data treaba.

    Prin reculul Romaniei sociale, eventualele alegeri anticipate vor fi o capcana in primul rand pentru electorat.

  14. COMUNITATEA #REZIST E GRIPATĂ… A RATAT CÂTEVA PROTESTE DE MAXIMĂ IMPORTANȚĂ PENTRU ȚARĂ

    Se întâmplă ceva cu #REZISTENȚII … e așa, ca un frison, ca un început de lingoare, ca o bubă ieșită pe vârful nasului taman când Ioneasca avea de gând să meargă la nuntă cu o rochie trăsnet, să leșine Popeasca de la trei… în fine un „ceva” difuz și nașpa rău, materializat prin adevărul crunt că Tudor Chirilă nu mai reușește să-i scoată pe activiștii tuturor cauzelor derizorii la protest… tocmai acum, când urma asediul hotărât asupra Curții Constituționale , depistată de Chirilă ca fiind capul răutăților:

    „Nu e mai simplu să controlăm CCR ca să ne facem treaba? Că fraierii ăia din stradă n-o să se ia de CCR că doar e instanța supremă în materie de Constituție, cu decizii incontestabile. Și instanța supremă poate face abuzuri că de aia e supremă, n-o verifică nimeni. Quis custodiet ipsos custodes?” (Tudor Chirilă, FACEBOOK, 24.06.2017)

    Se înțelege că e greșit să fi sfielnic cu Curtea Constituțională, corect este s-o stârpești de mică, până să crească suficient și să apuce să ia decizii. Chirilă a indicat în mod precis obiectul protestului pe FACEBOOK, dar … azi a fost duminică, deci zi liberă numai bună pentru ieșit în stradă… vremea a ținut cu posibilii protestatari… așadar, unde au fost aceștia?

    Toate condițiile păreau întrunite… bunăoară, încă de-acum câteva zile, chiar la noi pe blog , au dat năvală niște neuroni sălbatici, nemiloși, aparținându-i unui muschetar celebru , care simte revoluțiile în încheieturi, cum alții simt artrozele…

    Daʹ eu cred că tot Chirilă-i vinovat pentru eșec… texte demobilizatoare și resemnat-plângărețe își fac loc chiar pe pagina maestrului, dând senzația deplorabilă că într-adevăr, n-ar mai fi nimic de făcut. Bunăoară, o doamnă, îngrijorător de inteligentă, scrie așa:

    „Tudor, citind o parte din comentariile făcute la postarea ta….concluzia e foarte tristă: în ciuda strădaniei tale și a altora, suntem conduși de oameni REPREZENTATIVI pentru populația României. Așa arată lumea în care trăim, din păcate. Submediocritatea chiar a răspuns la eternul apel de a merge la vot și chiar a ales. Edificator. Chiar crezi că suntem atât de cerebrali încât să merităm la conducere oameni inteligenți și atât de morali încât să visăm la integritate în fruntea țării?! … Evoluția valorilor are nevoie de secole….”

    După cum vedeți, la doamna-n sufragerie EVOLUȚIA VALORILOR ARE NEVOIE DE SECOLE… e destul de ciudat, deoarece la mine-n living treaba merge mult mai repede deoarece valorile-s valori și n-au nevoie să evolueze de la ARHEOPTERIX la porumbelul călător.

    Păi bine, Chirilă, tu cu # PRĂPĂDIȚI dintr-ăștia vrei s-o dai pe Firea jos din Primăria Generală? Că , am uitat să vă spun, au montat și-un cort în scopul strângerii de semnături pentru referendumul de demitere al acesteia.

    „Grupul de inițiativă «București Fără Ei» este, începând de azi, 7 iunie, prezent în Piața Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea – colțul cu magazinul H&M și intersecția Pieței Unirii cu Splaiul Unirii. Îi așteptăm aici pe toți cei care vor să semneze pentru demiterea Garbrielei Firea, a primarilor de sector și a Consiliului General al Municipiului București. De asemenea, cei care au completat deja formularele, ni le pot aduce la Piața Unirii” ( mesajul este preluat de Tudor Chirilă, pe FACEBOOK , pentru ca doamna cu „evoluția valorilor are nevoie de secole” să nu se rătăcească prin București tot căutând cortul)

    Deci, „București Fără Ei”… fără PSD-ul care a câștigat atât Primăria Generală cât și primăriile de sector… Nici un argument pentru susținerea unei astfel de inițiative…

    Pe 22 iunie, Oana Pellea, o altă „REPUBLICA DE LA PLOIEȘTI” în acțiune, a scris pe FACEBOOK așa:
    „Românii trebuie totuși să meargă la vot. Măcar atât. Altfel generațiile de bătrâni, școlite de Ceaușescu, vor face din România un dezastru, ca pe vremea lui Ceaușescu, chiar dacă ei au impresia că au trăit mai bine ca acum.”

    Oana Pellea are 55 de ani – a crescut și a fost educată , „școlită”, cum ar spune dânsa, fix pe vremea lui Ceaușescu… tătăl ei – fie iertat! – a fost unul dintre cei mai iubiți și cei mai prolifici actori ai epocii cu același nume…Totuși, ea crede că știe mai bine decât noi, ceilalți „școliți ” în aceeași perioadă, ce anume trebuie lumea să voteze. Nici un argument pentru asta…

    La fel cum Dragoș Boța, un ziarist oarecare din Timișoara crede că e mai deștept decât orice teleormănean, din simplul motiv că în Timișoara „ oamenii gândesc altfel” . Nici un argument în sprijinul acestei afirmații…

    Vă dați seama, prieteni, în ce atmosferă de schizofrenie civică trăim?

  15. @Mikael Tincu, IUNIE 25, 2017 LA 1:27 PM
    Prefer oricand jocul de GO si cel de Sah inaintea celui de Poker.
    Deo non Fortuna si acest lucru spune TOT !!!

    Apropos, legenda spune ca Sahul ar fi fost inventat de catre Persani un lucru de care ma indoiesc puternic. Ceva imi spune ca jocul de GO si cel de Sah s-ar putea sa aibe acelasi inventator…

    Va las dvs. placerea de a-l descoperi…in negura mileniilor trecute.

  16. Ei … noi ca si boii nu prea stim despre ce vorbim si apoi ca sa nu disciminam paricopitalele facem ca oile ..

    1.România se află sub supravegherea Comisiei Europene până în primăvara anului 2018, deoarece rambursarea împrumutului acordat de UE în cadrul acordului cu FMI din 2009 (urmare directă a deciziilor hazardate de creştere a veniturilor şi în contextul crizei mondiale) este urmărită până la rambursarea a 70% din suma de plată. (curs de guvernare)
    Insa toata lumea ar trebui sa stioe ca imp[umuti a fpts facut ptr binele bancilor auto=grecesti. Care si-ua luat anghajementui sa nu coata banii din tara dar .. au scos miliarde!

    Sau na lata In ultimii nouasprezece ani, companiile romanesti au avut posibiltatea sa invete de la cele straine, care aplica un plan foarte interesant in ceea ce priveste parteneriatele si contractele, preferand sa-si imparta clientii si sa incheie servicii business-to-business. Cu siguranta, firmele autohtone nu vor mai reusi sa apeleze la aceasta forma de nationalism, mai ales din cauza crizei financiare ce a blocat orice intentie a antreprenorilor romani de extindere in regiune.

    Printr-un simplu exercitiu de observatie, constatam cum functioneaza circuitele banilor austrieci, grecesti sau frantuzesti in economia romaneasca. Vorbim aici de un circuit al banilor, dar si despre un nationalism economic.

    Astfel, in urma unei simple analize observam cum functioneaza circuitul banilor austrieci in Romania. Companiile austriece (inca mai) platesc salarii mari, iar angajatii acestora deschid conturi si iau credite de la banca Raiffeisen. Ori aleg un pachet de asigurari de la una din numeroasele companii austriece de asigurari prezente pe piata locala. Apoi, angajatii se duc la statiile de benzina OMV – Petrom si se aprovizioneaza cu combustibil.

    La fel se intampla si cu banii frantuzesti. Managerii companiilor din Franta nu priveau piata locala doar prin prisma costurilor. Ei au vazut de mult si oportunitatile. In fond, daca nu Franta, atunci care tara este astazi un leagan al acestor forme de nationalism economic? De exemplu, angajatii bancilor cu capital francez primesc masini de serviciu fabricate exclusiv in Hexagon. Sau, mai evident, BRD Groupe Société Générale ofera perioade mai lungi de rambursare a creditului pentru masinile din gama Dacia, Renault sau Nissan. Si, de ce nu, gasim si dobanzi mai mici fata de cele practicate de banca la alte produse.

    Gasim astfel de parteneriate patriotice si in randul companiilor grecesti sau turcesti care activeaza in Romania. In cadrul mallurilor dezvoltate de turcii de la Anchor intalnim, in primul rand, agentii Credit Europe Bank si supermarketuri G’Market. La fel se intampla si cu grecii. Numarul parteneriatelor este in crestere pe axa Cosmote-Romtelecom-Bancpost si nu mai are rost sa le descriem.

    Vreau sa fiu corect inteles: Nu sunt impotriva investitorilor straini sau ai principalilor parteneri ai Romaniei in ceea ce priveste schimburile comerciale. Insa ma intreb deseori cand vom intalni si in Romania o reactie similara celei din vara lui 2006, cand zvonurile conform carora PepsiCo ar fi cumparat un pachet din actiunile Danone, cel mai mare grup alimentar francez, au dat tonul unei campanii media nemaintalnite in istoria presei economice din Franta. In fapt, opinia publica din Hexagon s-a mobilizat general impotriva americanilor care ar fi vrut sa preia controlul asupra unui jucator-cheie din industria franceza de FMCG .

    Pentru romani, morala acestor exemple este simpla. Noi nu am apartinut complet mediului de business international si ne-am pregatit de globalizare in felul nostru obisnuit: imitand sfaturi populiste de pe vremea lui Francisc Franco, copiind planuri de ajutor financiar si acceptand fericiti sa ramanem niste pioni in circuitul banilor companiilor straine. Dar, in special, am ales sa nu mai visam la momentul in care un albanez isi va deschide un cont la CEC pentru a-si achizitiona un produs in rate de pe rafturile unui magazin Altex din Tirana.

    Iar acum, in plina criza financiara, noi, romanii – atat cei din Romania, cat si cei care vorbesc la Microsoft a doua limba dupa engleza, vom suferi mai mult decat alte economii mai puternic internationalizate. (articol din 2009 http://www.wall-street.ro/editorial/251/Nationalismul-economic-la-noi-si-la-ei-Cand-patriotismul-arata-calea-concedierilor.html)

  17. Din pacate, Dl Mihai Tudose, scolit la SRI, un apropiat al lui Gabriel Oprea, ne dovedeste inca odata ca PSD-ul este in mana Sistemului securist. Deziluzie totala ! Imi retrag calitatea de simpatizant PSD … este evident ca nu mai avem nicio sansa sa scapam de securistii astia. Liviu Dragnea a capitulat !

    • Te duci la ceilalţi ?
      Există vreun partid, sa chiar vreun membru la vârf, curat ?! Au fost, dar i-au „curăţat ” ! :mrgreen:
      Sau, i-au cumpărat !

  18. Amalia, scrie:
    ,,…viitorul prim-ministru e obligat să se țină de program. El nu poate schimba decât lucruri minore.”

    Deci dvs spuneti ca programul domnului Valcov este un fel de Biblie, iar diferenta de cetateni ( de la 3,2 la 18 milioane) trebuie sa se impace cu gandul ca este o fatalitate acceptarea in integrum a prevederilor acelui program.
    Dar daca acel program, pe parcurs, aplicat orbeste, produce prejudicii cu greu de reparat ? Oare este suficienta asumarea politica a esecului ? Sau ar fi mai bine ca erorile sa fe prevenite, inainte de a fi comise, de un premier capabil si suficient de independent in deciziile sale ? Mai ales ca vorbim despre ,,Guvernul Romaniei”.
    Democratia nu este un postulat al mecanicii clasice, ea este o premisa elastica si adaptiva pentru cei alesi ca vor actiona, cu discernamant si viziune, in interesul cetatenilor, indiferent de apartenenta politica a acestora din urma, luand in calcul variabile noi si imprevizibile care pot interveni pe parcurs.
    Iata de ce, stimata colega, eram (si sunt ) sceptic ca Florin Georgescu ar putea sa accepte o nominalizare. De fapt, doar presa s-a gandit la domnia sa, un profesionist cu personalitate proprie fiind complet incompatibil cu mentalitatea dragniana, asortata cu parfum intens tipator cu iz de Firea si Olguta.
    Este foarte amuzant cand citesti, sau asculti oameni care cred in ce spune, relateaza, sau comenteaza presa. In realitate, nimenui din CEX nu i-a trecut, vreo clipa, prin minte, numele lui Florin Georgescu.
    Mi se pare tot mai evident ca nu exista un program viabil, in urma caruia, sa ramana altceva decat cresteri de salarii si pensii. Dar si acestea ar putea fi compensate de cresteri corespunzatoare de preturi, deoarece economia nu asculta de CEX ci de propriile ei legitati.
    Doamna Firea a ,,deblocat” ce doar dumneai stie, fondurile europene sunt inca pe garduri, iar Compania de Drumuri lupta din greu cu procedurile si licitatiile, in timp ce timpul ramas pana la 01 Decembrie 2018 este tot mai scurt.
    Nu cred ca ne mai permitem joaca de-a guvernarea din sase in sase luni pana la finalul mandatului acestui Parlament, dar, sa nu uitam, Romania este adevarata tara a ,,tuturor posibilitatilor”. (Z)
    ps
    Tocmai mi se confirma asteptarile, recte, domnul Dragnea a decis, iarasi, sa ,,separe apele ” dintre politica si serviciile de informatii. Cum se poate face mai bine acest lucru, daca nu la vedere, cu un reprezentant al sistemului in fruncea Guvernului ?
    Spuneam ca Romania este tara ,,tuturor posbilitatilor”. Dar, se pare, nu e chiar asa…Romania este in acelasi timp tara celor 3,2 milioane de votanti ai PSD, dar si tara celor 6 milioane care au decis ca Yohannis este presedintele lor.
    Sunt extrem de curios ce isi va asuma domnul Tudose din programul de guvernare. Prin urmare, voi fi ochi si urechi.
    (Z)
    Revin, doamna Amalia, lunea viitoare. Sa vedem ce se mai intampla intre timp, doar nu o sa o batem in cap, in fiecare zi, cu analize literale despre ineptiile publice si/sau secrete de serviciu emise de Kovesi & Co, sau despre ce scrie pe facebook artistul ratat Tudor Chirila,de parca in Romania nu ar mai exista nimic altceva interesant demn de atentia noastra.
    Oricum, zilele acestei ,,maici Tereza” a justitiei, in actuala functie, sunt numarabile si numarate.
    De exemplu, eu tot astept ca cineva sa-si aminteasca de Dan Puric si sa acorde, acestui simbol al constiintei nationale, atentia cuvenita, MAI ALES, in contextul apropierii inexorabile de marele Moment Aniversar. Poate o va face domnul Fragmentarium ?

    • ps
      Toata lumea buna din PSD-ALDE vorbeste de democratie, dar:
      1. Apreciaza ca votul in Parlament trebuie sa fie musai imperativ, desi Constitutia prevede altceva;
      2. Cei care au votat impotriva motiunii, sunt reabilitati, in masura in care vor sustine viiturul govern;
      4. Domnul Tariceanu il exclude pe Borza, desi, domnul Tariceanu s-a considerat intodeauna cel mai liberal (adica (democrat) dintre liberali;
      5. Despre doamna Norica Nicolai (care a votat impotriva numirii domnului Tudose) domnul Catavencu ne spune ca reprezinta o ,,opinie diferita in partid ceea ce este normal intr-un partid democratic”.
      Normal, normal, dar nu pentru ,,cateii” de tip Borza. (Z)

      Hei…..nea Iancule, trezeste-te ! Sigur poti sa aduci Romaniei un Nobel pentru literatura. Fie ea si de tip pamflet.
      (Z)

      • Borza e ditamai dulăul ! Numai că latră la cine nu trebuie ! 😉

    • Domnule, dar gelos mai ești pe succesul Doamnei Arhire! Vezi ca gelozia dăunează grav sănătății!

  19. Nominalizarea d-lui Tudose este o jignire si o flegma in ochii votantilor PSD . O mare RUSINE !

    Sper ca Dragnea sa ajunga si el cat mai repede langa Geuana , Ponta si Grindeanu , niste indivizi nedemni de acest partid .

    https://www.luju.ro/institutii/servicii-secrete/premier-cu-laudatio-de-la-coldea-halucinant-psd-propune-un-prim-ministru-cu-patalama-de-la-sri-mihai-tudose-fost-ministru-al-economiei-tudose-si-a-dat-doctoratul-la-academia-sri-sub-coordonarea-lui-gabriel-oprea-primind-laudatio-chiar-de-la-generalul-sri-

  20. Cineva zicea că o poză face mai mult decât o mie de cuvinte ! Asta, „face toţi banii” !

    P.S.
    Ar fi fost culmea ca ăştia din PNL să îndrăznească să propună ceva, dacă nu le-a zis Johannis ce, sau pe cine !
    Se-ntorc Brătienii !! Dar nu în politică ( cu alde Orban, Ţurcan, Blaga, Flutur ), ci în mormânt ! :mrgreen:

  21. Scolit de SRI ……

    A se observa puzderia de politicieni romani care frecventeaza (oare?) cursurile SRi sau ale Academiei Militare.

    E aici un schepsis.
    Mediul social din care provin politicenii nostri este un mediu al „ambuscatilor” reformati. Care au fugit de serviciul militar mai ceva ca dracu de tamaie…..
    Si care au brusc asa pofta de o cariera politica.
    Si de la un anume nivel in sus politica „mare” impune sa ai ceva habar de armata.. altceva decat „sa fii prost sa ai putere” si ceva idei despre securitate nationala altele decat „Jos Securitatea!!!”

    Asa ca ajunsi „mai sus” simt brusc nevoia unor studii de sicoritate. Da isi dau si doctorate (ha!!!) …

    Cate parale fac studiile lor …nu zic decat ca aliatii din NATO ai trebuit sa trimita o celula-doua sa ne faca politie aeriana . Ca noi nu prea mai aveam cu ce !!! (desi din 2010 cel traziu trebuia sa purcedem la achiztia de avioane… minim 48 . Ca am inceput cu vreo 130 MIG 21 Lancer …)

  22. Sfârșitul alfabetului s-a reintors la prima dragoste, Băsescu. Cică în România ar fi 18.881.604 votanți (cum a zis BEC la ultimele alegeri și cum a zis CCR la suspendarea bagabondului). Asta în condițiile în care populația TOTALĂ este estimată la 19.511.000 (în 2015, conform Wikipedia)!!!!! În continuare, domnul fost băsist, fost PSD-ist rămas făra coledgi, mă-nțelegi, face procente din procente ca la clasa a 4-a, ca sa spună ca PSD are doar 3,2 milioane de voturi din 18 milioane!!! Dar ceilalți, ceilalți, câte voturi au? Sa faci bine domnule cenzor, ca data viitoare sa-ti mobilizezi simpatizanții la vot. Și dacă vor fi mai mulți decât 3,2 milioane, bravo ție! Eu nu voi spune ca ai doar 3.200.001 voturi din 18 milioane, ci voi spune ca ai cele mai multe! Acesta este ABC-ul democrației, se pare greu de priceput de cei obișnuiți cu ultimele litere din alfabet…

  23. Instructiva si amuzanta consultarea paginii Facebook a presedintelui Republicii Moldova .
    Nu , nu e interesanta doar invitarea lui precoce la Budapesta , la doar 3 luni de la marea victorie ( 50,3 % intr-o tara cu presa si organele la completa dispozitie a Moscovei si cand contracandidata avea un buget de campanie de 20000 de euro ) , cand presedintele Timofti sau guvernul actual au fost – sunt complet ignorati de conducerea statului ungar .
    Ci prin ce se vede intre randurile acestei pagini .
    La fiecare articol avem la 15-30 minute de la aparitie un anume ” Bogdan Arnaut ” , frate geaman cu un ” Ivan … ” scris in chirilice ( amandoi posteaza in acelasi timp numai ca Ivan spune in rusa ce spune Arnaut ) cu comentarii gen ” extraordinar domnul presedinte ” dar ma rog , chinuit , greoi , intr-o limba suferinda ( traducere Google automata rusa – romana ? )
    Cand Arnautul este contrariat el raspunde , ca tot moldoveanul de 20-30 de ani ( cel putin poza lui asta o spune ) : ” vii cu poze din timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei ” .
    Tot aceasta biata pagina , cand domnul presedinte al Republicii Moldova este in Rusia ( cam la fiecare doua saptamani ) – toate articolele sunt scrise in limba lui Alexandru cel Bun , Stefan cel Mare , Petru Rares , Grigore Ureche , Miron Costin , Neculce sau Alecsandri , adica rusa – toata perioada in care presedintele este in Karelia , Sankt Petersburg sau Moscova textele sunt in rusa .
    Deduc de aici ca pagina domnului presedinte este administrata de servicii din Rusia , comentariile inclusiv , care nu pot asigura traducerea in romana – moldoveneasca cand presedintele este in Federatie , cu o delegatie restransa .

  24. NUMIRE DE PREMIER ÎN ROMÂNIA

    Ceea ce se întâmplă astăzi este o consecință firească a unui gest politic din 2008…

    În decembrie 2008 , Băsescu Traian , președinte atotputernic, adulat de poporul căruia i-a zis să trăiască bine – dar numai așa, generic, fără implicații din partea lui – trecut deja prin filtrul unui referendum de demitere care l-a întărit , îl numea premier al României pe Emil Boc. Ce îl recomanda pe insignifiantul Emil Boc pentru această funcție? Faptul că deschidea umbrela înainte de a începe să plouă la Cotroceni, că îi punea batistuța la nas președintelui cu câteva secunde mai devreme ca acesta să facă guturai și-i că-i așeza punga de gheață pe chelie cu un sfert de oră în avans, până să cadă dânsul lat sub masă pe un covor de sticle de CHIVAS REGAL, goale pușcă… A, și mai avea o însușire esențială Emil Boc, însușire care, după opinia mea, a și FĂCUT DIFERENȚA: era cu 13 centimetri mai mic de statură decât Băsescu Traian… dacă n-ar fi avut această calitate supremă, Traian ar fi putut să-l facă prim-ministru pe Ioan Oltean sau pe Gheorghe Flutur … adică, lingăi marcanți în PDL mai erau destui, dar niciunul atât de scund încât să se califice !

    De aceea spun că, din clipa în care Băsescu Traian a făcut alegerea, ORICINE dar ABSOLUT ORICINE a putut , teoretic, să ajungă premier în România. Deoarece criteriul de selecție a devenit minor.

    Pentru mulți, „să fie onest…să fie integru…să aplice programul PSD-ului…să nu aibă panoul de comandă la SERVICII…” ar părea să fie de ajuns… eu nu cred asta. Atâta timp cât există UN TERMEN DE COMPARAȚIE, nu merge cu măsuri mici pe talere modeste.

    Nu știu cine e Mihai Tudose… dar sigur-sigur NU E Adrian Năstase.
    ……………………………………………………………………………………………….
    După ce a scris UN VEAC DE SINGURĂTATE, Gabriel Garcia Marquez, a avut de înfruntat „furtuna perfectă” a propriei legende… nimeni nu i-a dat nici o șansă nu numai să se autoegaleze, dar nici măcar să se apropie de ceea ce a fost considerat ca vârf suprem al creației unui scriitor . Mai mult decât atât, critica literară, necruțătoare, i-a urmărit mișcările având deja în sertar textele dezamăgirii, gata scrise, căci nu se putea, nu-i așa? să se mai întâmple o dată. Și totuși… nu știu dacă TOAMNA PATRIARHULUI a atins Everestul „veacului de singurătate” , dar un lucru e cert: a închis gura bogată a multor critici, care au fost siliți să mormăie-n barbă că istoria literaturii universale are parte, uneori, și de excepții .

    Gabriel Garcia Marquez A REUȘIT! Și A REUȘIT, pentru că a avut la ce să se raporteze, cu luciditate și dorință de a reuși.

    Or, prin numirea ridicolă din 2008 cred că Băsescu Traian asta a urmărit SĂ NU SE ÎNTÂMPLE . Punând ștacheta pe pământ , președintele „vrajbei noastre” a spus , chicotind : „…Hai, acum săriți, băieți ! Nu mai e chiar așa de greu, că doar nu sunteți «les suivantes» în trena lui Adrian Năstase, iar cetățeanul uită repede cum trebuie să arate un premier !”

    După opinia mea, când dispare termenul de comparație pentru lucrurile vitale, de care depinde soarta sa, un popor e deja pe tobogan fără ca măcar să simtă cum coboară…

  25. 🙂 Din ” culisele ” CEX-ului de nominalizare a lui Tudose 🙂

    Ședința Comitetului Executiv al PSD în care a fost nominalizat Mihai Tudose pentru funcția de premier, în locul lui Sorin Grindeanu a fost una tensionată. Unii dintre candidații la nominalizare au confirmat colegilor că li s-a sugerat să renunțe la candidatură. În sală s-a produs rumoare când cinci din șase persoane aflate pe lista de propuneri au anunțat că nu doresc să fie nominalizați.

    Singurul care a rămas în cursă a fost Mihai Tudose. Președintele executiv, Nicolae Bădălău, a declarat că are suspiciuni și nu poate susține candidatura. Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a ținut un scurt speech, înainte de a-i adresa o întrebare candidatului.

    ”Băieți, în partidul nostru există două grupuri, a spus Ștefănescu. Grupul nostru de civili, care venim de la Revoluție, și un grup de acoperiți sau colaboratori ai serviciilor cu care nu ne vom împăca niciodată. Suntem ca apa și uleiul. Nu putem sta la aceeași masă. Din păcate pentru noi, civilii, ne obligă Liviu Dragnea, singurul liant care leagă partidul, să stăm la aceeași masă. Dacă Dragnea pleacă mâine din politică, ne-am mânca unii pe alții”.

    Ștefănescu l-a întrebat pe Tudose:” spune cinstit dacă ești colaborator al serviciilor! De ce ți-ai dat doctoratul cu Coldea?”. Tudose a spus că singura comandă o ia de la partid.

    Liviu Dragnea a intervenit și a insistat ca Tudose să-i răspundă la întrebare lui Codrin Ștefănescu. La această cerere au intervenit și Marian Oprișan, dar și Olguța Vasilescu, care au cerut ca Tudose să răspundă transparent la întrebare.

    Mihai Tudose a spus: ” Îmi fac cruce în fața voastră, jur că nu am dublă comandă . Voi sunteți colegii mei , voi decideți , dacă hotărâți să mă retrag îmi dau demisia în secunda doi. Înțeleg poziția lui Codrin, mai ales după incidentul cu Grindeanu și vă răspund foarte sincer la întrebare”.

    Surse participante la CEx au declarat că răspunsul nu i-a convins pe unii dintre greii PSD, în frunte cu Bădălău, Paul Stănescu și Codrin Ștefănescu, care s-au abținut de la vot.

  26. Văd că mulți știu deja că Tudose nu e bun. Eu sunt mai puțin știutoare. N-am știut la început despre niciun prim-ministru desemnat dacă o să-mi placă sau nu. Nici despre Tăriceanu, nici despre Boc, nici despre Ponta, nici despre Cioloș, nici despre d. Năstase… Abia spre sfârșitul guvernării am putut să spun dacă mi-au plăcut sau nu.
    Am văzut pe FB că unora nu le place cum arată Tudose, altora – că nu e economist, altora – că a absolvit niște cursuri scurte la Academia de Informații, altora – că ceilalți cinci propuși au refuzat candidatura, altora…
    Ce risipă de cuvinte și pretexte! Puteau să spună scurt că nu le place PSD.
    N-am probleme cu partidele care sunt la un moment dat la guvernare. Urmăresc doar politicile aplicate, și în deosebi cele care mă interesează direct.
    Așadar, oricui ar fi prim-ministru, succes!

  27. @Amalia IUNIE 26, 2017 LA 8:58 PM
    Ca o fi dl. Tudose sau un altul prea putin conteaza,

    Cel mai important lucru este ca:.
    Si maine Soarele va rasari din nou…

    QED
    Nelamuriri ceva…???

  28. Niciun prim-ministru, niciun guvern nu plac tuturor. Cunosc oameni care au fost foarte mulțumiți de Guvernul Cioloș și foarte nemulțumiți de Guvernul Ponta. Cunosc oameni care au fost foarte mulțumiți de Guvernul Ponta și foarte nemulțumiți de Guvernul Cioloș, și așa mai departe. Dacă-i întrebi de ce nu le-a plăcut Guvernul Ponta, ei spun că „n-a făcut nimic”. Dacă-i întrebi de ce le-a plăcut Guvernul Cioloș, ei spun că „a făcut ceva”.
    Concluzie: cei mai mulți sunt subiectivi, partizani. Puțini pot să-și argumenteze aprecierile. Există saituri ale guvernului, ministerelor, Parlamentului, pe care sunt menționate măsurile aplicate, dar câți electori le consultă?
    E mai ușor să spui „n-a făcut nimic”.

  29. Un gând de alinare și mângâiere pentru simpatizanții pesediști de pe acest blog, la despărțirea de iluzii.
    Condoleanțele mele!
    P.S. Părerea mea este să ieșiți în piață, să împrumutați niște sloganuri din iarnă și să # rezistați. Puteți striga, la alegere: ” Nu vrem Erdogan/ Din Teleorman”, ” Nu vă fie frică/ Dragnea-o are mică”, ”Am ieșit din casă/ Fiindcă ne-ați dat plasă”.
    A, și în cinstea viitoarei alianțe pe care probabil o va face mustăciosul:” Liviu Dragnea nu uita, partidul nu este a ta!”.
    Mult succes!

  30. ..In_sau_la UNISON de ginduri si simtiri / Al nostrum maret partid vibreaza / Avem dragi oameni buni un nou premier propus..Caci la noi toata lumea in parlament voteaza~..Iata deci ca Motanul_Liviu sa decis !!_..Prefer un Cotoi batrin si jerpelit decit o Mita sclifosita si Siameza_~..Nu pot sa ma mai risc din nou ! Caci astia tineri is neseriosi ! Nu vor sa asculte de un om batrin !!_Sunt prea rebeli si neloiali___..asa ca l-am ales pe al meu vechi colaborator_Mihai.., colaborator de baza in cadrul partidului, sa nu va gindit deci la altceva___..NOI in schimb prea multe nu avem de spus ! Se vede ca e 1_Om serios si cu picioarele pe pamint, a facut colegiul national de informatii..cel din prezent nu cel de la Baneasa de pe vremuri !!..Iar ATU-ul sau de baza_principal, cel care la determinat pe presedintele partidului sa il aleaga din mai multe optiuni asa cum a si declarat de altfel e acela ca domnul Tudose printre alte pasiuni si indeletniciri-normale domnia sa mai trage si pe la masea din cind in cind !..sau mai des decit de obicei !..sau poate constant, adica zilnic~!!~..Nu stim acest lucru ! Doar domn’ Liviu stie sigur !!..Domn’_Liviu stiti ceva~~~”?”..Ma’ ai fost betiv la viata ta ??.._??_..Pai mai sunt si acum !_..Atunci noi credem ca te potrivesti perfect in noua ta postura si misiune_..Tu nu o sa faci mare lucru ! Doar executi tot ce ti se cere si spune!_..Ai inteles ma’ ??…Da sefu’~…Vezi ca azi soseste primul transport de Whiski bun si fin~..De care ??..Ai sa vezi ! E_o_Surpriza de la Noi~..iar restul celorlalte urmeaza~_..Tu doar sa fii prezent si pe faza~……..Aaaalo’ ! Antena 3 ~?..Va rugan publicati urgent lista completa si detaliata inclusiv factur_A_!…Va multumim~~..

Lasă un răspuns