De ziua mea, pe blog, imi ofer un interviu pe care l-am acordat pentru Q Magazine

Adrian Năstase, la 67 de ani: „Am rămas dator cu unul sau două mandate de președinte”

IUNIE 22, 2017

103 gânduri despre “De ziua mea, pe blog, imi ofer un interviu pe care l-am acordat pentru Q Magazine

  1. La multi ani si multa sanatate ! Sfatul meu este sa va bucurati de familia Dvs si sa ignorati total viata politica. Este evident ca la cata ipocrizie si lipsa de caracter au majoritatea politicienilor (inclusiv Victor Ponta) nici nu merita sa va mai pierdeti timpul cu asa ceva.

  2. La multi ani! Sa aveti sanatate, sa imbatraniti frumos si barba alba sa fie asortata nepotiilor, ce va vor purta numele si renumele!

  3. Nu știu ce aș mai putea să spun eu în plus după atâtea urări. Vă doresc și eu tot ce v-au dorit toți și ce vă doriți dumneavoastră pe deasupra! Aș mai vrea să spun că vă consider un membru importat al elitei românești din toate timpurile, așa cum a spus un contributor zilele trecute. Dar nu cred că v-ați născut prea devreme sau prea târziu, ci la momentul potrivit. Trebuie să rămână și în urma acestor vremuri tulburi în politică și nu numai, marcate de monotonia mediocrității, o pată de culoare. Timpul ne-a arătat cine și cât valorează. Tot el ne va spune, doar el, care dintre actanții evenimentelor curente fac bine și care nu Tării.

    Între timp, mă bucur că aveți drept sprijin o femeie ca Dana Năstase. Vă doresc să fiți împreună cât mai mult (și sănătoși) pe lumea asta. Pe lumea cealaltă… cine știe? Om fi doar mâncare viermilor și apoi țărână. Viață lungă!

  4. De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    „Rațiunea ca și concept filozofic înseamnă capacitatea spiritului uman de a ÎNȚELEGE relații universale și sensul lor și de a acționa CONFORM acestora, inclusiv privitor la propria situație în viață. Rațiunea este cea mai importantă capacitate epistemologică, care controlează ÎNȚELEGEREA și care îi fixează acesteia LIMITE (!!!!!!!! n.m). Astfel, rațiunea este cel mai important mijloc al reflecției spirituale și cel mai important instrument din filozofie. Acest sens al rațiunii, care este și azi cel mai important, își are originea în filozofia lui Immanuel Kant.” Sublinierile îmi aparțin.

    Altfel spus, cred eu, ființa rațională DEȚINE CONTROLUL ASUPRA PROPRIEI PERSOANE și acționează, cât trăiește, CU AJUTORUL RAȚIUNII conform unei filozofii de viață pe care a adoptat-o. O ființă rațională nu se lasă luată de val, fără să gândească și să analizeze cu atenție o situație și consecințele care decurg din ea, nu se lasă târâtă de patimi spre pieire doar pentru că-i place un lucru sau un om în mod inexplicabil. O ființă rațională are DEMNITATE umană.

    A nu se confunda umanul cu ceea ce numim „creștinesc”. Creștinismul nu este universal valabil. Valori general umane ar fi viața, cred eu, și capacitatea de a contempla și a crea. Restul valorilor sunt diferite, depinde de stadiul de dezvoltare al unei civilizații, de filozofia de viață adoptată de aceasta etc. În general, oamenii țin la viață, filozofează, le place să facă dragoste fără a simți nevoia de reproducere, apreciază frumosul și desfată creând. Pe celelalte le avem în comun cu animalele. Inteligența doar ajută.

    Slugărnicia este perfect și curat umană, dar nu este o VALOARE.

    Omul rațional își controlează pornirile și patimile. Spre exemplu, un animal atacat de altul nu mai raționează, ci reacționează – se bate și se zbate până ori moare, ori omoară. Eu, dacă aș fi atacată, aș accepta să suport pagube colaterale, aș aștepta momentul oportun și i-aș smulge cu dinții, dacă altceva n-am, o bucată de jugulară atacatorului și i-aș scuipa-o între ochi, în timp ce el sângerează ca un porc de Ignat. Nu m-aș agita, nu m-aș zbate, aș gândi și aș acționa ca să-mi conserv viața.

    A fi atent, inteligent și vânător poate să însemne că ești un tigru, o pisică, un lup, poate și o hienă, mă rog, un animal… A acționa în mod controlat conform principiilor pe care le-ai adoptat în viață, înseamnă să fii rațional.

    Și nu că vorbesc din nou cu @ZeV, dar mă tem să nu ia cineva de bun ceea ce spune. O să vorbesc și o să-i răspund când își va revizui atitudinea față de TOATĂ lumea, nu va mai da indicații despre ce trebuie sau nu trebuie să scrie @Luminița Arhire, nu va declara dușmanul națiunii, înjurându-l și terfelindu-l pe oricare nu crede că Ponta și Grindeanu sunt salvatorii noștri și ai PSD-ului, sau pe oricine are altă opinie decât domnia sa.

    • Prietene , cred ca ZEV = George Ban = purtatorii de cuvant ai lui Ponta .

      Banuiesc ca esti foarte suparat pentru ca am avut dreptate in ceea ce-l priveste pe Ponta . Si pe tine …

  5. Cu o mica intarziere, adresez traditionalele urari de satatate, prosperitate, prospetime intelectuala si echilibru pe mai departe si de ce nu poate un mandat de presedinte al tarii, alaturi de frumoasa si unita familie.
    La Multi Ani !

  6. Amalia spune:
    Iunie 22, 2017 la 3:36 pm

    ..mai precis, se gandeste la varianta Florin Georgescu.

    Da, cred ca ar fi foarte bun ca premier. Cu doua conditii, presupun, eu, ca le-ar pune (eu asa as face):
    1. Sa dea de pereti cu (adica sa faca tandari) programul populist al PSD (chiar asa, aproape toate guvernele au un fix cu bugetarii, dar nu-si pun problema se optimizeze organigramele si sa promoveze competentza);
    2. Sa detina control in procesul de nominalizare a ministrilor, precum si in activitatea institutionala, care ministri, cand se afla la guvern, sa inchida telefoanele si sa asculte ce spune doar premierul nu indicatiile lui Liviu Dragnea din biroul din Kiseleff – sediul de 1 million de euro al PSD;
    Sincer, m-as mira daca Florin Georgescu ar catadicsi sa coboare din turnul de fildes al BNR pentru a se murdari in mocirla politichiei si, totodata, este greu de crezut ca Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu si Gabriela Firea sunt dispusi(se) sa renunte la dezideratul de a controla activitatea ministrilor.

    • Alianța care a câștigat alegerile trebuie să-și aplice programul, deci prim-ministrul pus de alianță trebuie să facă la fel. Nici mie nu-mi place preocuparea excesivă față de bugetari, dar eu n-am votat PSD-ALDE. Logic și democratic, cei care i-au votat au făcut-o pentru program, deci programul trebuie pus în practică. Dacă cei 3,2 milioane n-au votat pentru program, atunci n-au înțeles nici după 20 de ani, cum spera Brucan, ce e democrația.
      Bref, viitorul prim-ministru e obligat să se țină de program. El nu poate schimba decât lucruri minore.

  7. Multi ani cu sănătate alături de frumoasa Dvs Familie! George Staicu

    Pe 22 iun. 2017 08:58, „ADRIAN NĂSTASE” a scris:

    > Adrian Năstase posted: ” Adrian Năstase, la 67 de ani: „Am rămas dator cu > unul sau două mandate de președinte” RAMONA VINTILA IUNIE 22, 2017 Sursa > foto: Facebook În exclusivitate pentru Q Magazine, Adrian Năstase vorbește > despre premiul la care ține cel mai mult, dar și” >

  8. Uite, cică îi bagă la poligraf pe procurori de la DNA. Eu propun s-ăi pună să jure pe biblie, pe capotă. Au BMV-uri în parcare, har Domnului!

  9. @!

    În lume sunt milioane de oameni cărora viața le-a interzis ideea de familie și ideea de patrie, fără să fie condiționată acestă întâmplare de privarea ideii de naționalitate.

    Ce ideologie ar trebui să aibă omul sau partidul care-i reprezintă, oricum.

    Foarte mulți dintre ei sunt ROMÂNI ÎN VIAȚĂ.

  10. Propunerea, desemnarea si mandatarea noului premier si guvern: Pericolul minimalizarii sau pasarii responsabilitatii

    Klaus Iohannis despre desemnarea premierului: O sa rezolv aceasta problema foarte repede.
    Intrebat, vineri, la Bruxelles, unde s-a aflat doua zile la Consiliul European, despre cum va proceda pentru desemnarea premierului, Klaus Iohannis a raspuns: „Președintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părțile și să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică pe real în Parlament.” Privind modalitatea de testare a majoritatii, presedintele Iohannis a mai precizat urmatoarele: ” (…) Voi desemna o persoană și acea persoană va prezenta o listă de miniștri și se va duce în fața Parlamentului. Acolo se votează, e simplu, nu e nicio complicație (…). Așa se procedează conform Constituției din România.” Simplitatea si rapiditatea pe care seful statului le-a atribuit procedurii de desemnare a premierului atrage insa atentia asupra responsabilitatii implicate in fiecare etapa. Fara a face vreun proces de intentie cuiva anume, as invita sa se observe ca sunt trei instante implicate, incepand cu propunerea sau propunerile Partidelor, continuand cu selectarea si nominalizarea de catre Presedinte si sfarsind cu mandatarea de catre Parlament. Responsabilitatile implicate sunt egale. S-ar putea spune ca acestea sunt impartite si ca se regasesc deopotriva in rezultatul final, de stabilitate sau instabilitate. Dar jocul politic e joc politic. Daca s-ar putea, fiecare vrea sa castige aruncand costurile de responsabilitate asupra celuilalt. Nu e ceva nou in politica, se intampla si in politicile de partid sau interne din alte state, si in politicile externe ale statelor. “Eu intai” sau “eu cu orice pret” este adanc implicata in logica castigului si in logica transferului de costuri. Daca propunerea de premier nu este profesionista, daca desemnarea nu este reprezentativa, ori daca parlamentul respinge mandatarea pentru a nu da castig de cauza presedintelui sau partidului, se intra intr-un cerc vicios, al unei crize politice perpetue. Solutia in acest caz este ducerea mingii la centru si reluarea jocului de la zero, pentru toate partile – partide, guvern, presedinte, parlament.

  11. Daca socialistul Hollande le atragea atentia central si est-europenilor ca UE nu este un „bancomat”, actualul Presedinte Macron, mai pe la dreapta, continua aceasta abordare superficiala in relatia Vest – Est din UE, amintind tarilor din est ca UE nu este un „supermarket”. Franta este nemultumita ca vechea Europa, mai bogata, trebuie sa suporte costuri sociale legate de migratia est europenilor in Vest, unde sunt joburi mai multe si ai bine platite.

    Ei, si cine poarta aceasta responsabilitate pentru modul in care s-a facut extinderea UE, fara sa se asigure de existenta unei veritabile coeziuni economice, care trebuie sa presupuna si salarii apropiate de cele din tarile occidentale? De ce oare au migrat atita est europeni odata cu exitinderea?

    Nu iti trebuie vre-o diploma sa intelegi ca extinderea s-a facut din ratiuni mai mult ce tin de un tip de globalizare, inspirat din modele imperiale trecute. Si inca acest tip de model persista, ignorindu-se dezradacinarea a milioane de oameni din tarile lor de origine, si criza de forta de munca din tarile est-europene. Polonia atrage milioane de ucraenieni pe acest model. Romania a atras ceva forta de munca din Republica Moldova, dar cred ca sunt mai mult basarabeni in Rusia la munca decit in Romania. Cine sa lucreze la acele priecte de infrastructura lacare visam de atitia an in Romania?

    E clar ca UE se face ca nu intelege marea tragedie din aceste tari central si est europene care si-au pierdut atit de multi co-nationali. Pe ei i-a interesat sa cucereasca piata de consum din Est, sa cumpere pe nimic tot ce s-a facut in comunism (cu concursul babuinilor locali). Plua ca au captat o foarta de munca uriasa, si o capacitate intelectuala semnificativa care sa amplifice cresterile lor economice, lasind aceste tari din Estul Europei fara capital uman.

    UE trebuie sa se angajeze sa asigure convergenta economica intre toate tarile UE, nu numai intre cele din zona EUR, asa cum vorbeste Macron. E nevoie de marcaj temporal si deadlinesuri care sa fie acceptate de toate partile.

    Vedeti, pe Junker il doare ca se fac achizitii extra-comunitare, in special din China

    „Personal, eu împărtăşesc în totalitate abordarea preşedintelui Franţei. Eu vreau o Europă deschisă, nu o Europă oferită altora”, a subliniat Juncker.

    Dar pe el il doare ca afecteaza tarile bogate din UE, ca Franta. Ce ne facem cu sarantocii din est, care inca mai au WC in curte si beau apa cu namol de la putz, ca in sec 1 AD? Asta e UE a lui Junker si Merkel si Macron…cel putin deocamdata, ei fiind super ocupati sa ii stoarca pe englezi la negocieri cu Brexit.

    http://www.mediafax.ro/externe/tari-central-si-est-europene-i-au-cerut-lui-emmanuel-macron-sa-fie-tratate-cu-respect-fara-stereotipuri-si-insulte-16514894

    • Verheugen:
      „Sunt constient de faptul ca nimic nu a lovit mai tare reputatia europeana precum primirea Romaniei si a Bulgariei in spatiul comunitar. Dar daca m-ar intreba cineva care stat UE are cele mai mari probleme cu crima organizata, nu mi-ar trece prin cap sa spun Bulgaria sau Romania. In orice caz, e sigur ca procesul de maturizare democratica nu s-ar petrece in acele tari daca ele n-ar fi membre UE” http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/verheugen–nimic-n-a-lovit-mai-tare-imaginea-uniunii-decat-integrarea-romaniei–177384

      Da nu procesul de maturizare democratica il interesa ci ca “concurenta neloiala va lua sfarsit” ( concurenta neloiala atrailor din Est!) – http://curierulnational.ro/Economie/2003-03-03/G%C3%BCnther+Verheugen%3A%E2%80%9CExtinderea+UE+va+pune+capat+concurentei+neloiale%E2%80%9D adica UE si-a sqtisfacut necesitatea de a ocupa economic Romania (aici nu mai gasesc sursa)

      A se observa ca OMV Austria dintr-un ###at demusca (cateva bezinarii) a ajuns destu de mare – dar numa dupa ce a primit d’aoca Petrom. Ca bancile austiece au papat din abnii impurmutati de noi de la FMI (cauat „Romania falimenteaza Austria”) , noi am asigurat un scr4ut moment de gloie capitalista Greciei ….

      • @Ghitza, merci de istorie. Adevarul e ca nici Romania nu a putut sa negocieze dintr-o pozitie de forta aderarea la UE. Romania isi dorea prea mult sa devina membra ca sa loveasca cu degetele masa de negocieri. Asta a fost si trucul folosit de Magicienii din „vechea Europa”: iluzia ca odata ce devii membru te dezvolti imediat. Nici macar nu ti-au spus lucrul asta si tu deja l-ai crezut.

        Exista atunci, in anii ’90. un anumit cadru de negocieri si o „foaie de parcurs” pentru tarile candidate ce stateau la coada. Asta era un alt element de presiune psohologica, cind statele ce urmau sa fie primite in UE nu prea erau sigure ca asa se va intimpla, pentru ca existau mai tot timpul scandaluri interne sau conditii prezentate drept proaste de catre UE. Cam cum au facut cu Shengenul: desi Romania are toate conditiile tehnice indeplinite, Macron si Merkel au alte prioritati. De ce ar face un favor Romaniei? Romania trebuie sa stie cne e Seful, si va trebui sa se roage in continuare.

        Procesul insusi de aderare a fost viciat de cei care au facut designul expansiunii UE. Imi amintesc ca am studiat la vremea aia acele tratate de asociere pe care le semna UE cu tari ce urmau sa parcurga drumul aderarii la UE. Acolo mai mult se vorbea de statul de drept, si de fonduri comunitare, care erau insa extrem de mici in comparatie cu nevoile de dezvoltare ale acelor tari. Si extrem de mici in comparatie cu Planul Marshall al SUA care a turat la maximum „motoarele de dezvoltare” ale acestor tari idupa razboi. Tarile Visegrad au primit mult mai multe fonduri UE (CEE la vremea aia) decit Romania si Bulgaria inainte de aderare, de unde si diferenta de dezvoltare. Si Macron vorbeste de „convergenta” si „coeziune” si „solidaritate”?

        Ca sa fim drepti, si tarile astea din est sau trezit tirziu, iar Romania inca leneveste in pat urmarind la TV soap-operas cu Dragnea, Grindeanu, Iohannis, Coldea, Macovei, Udrea, Basescu etc. Daca citesc interviurile lui Iohannis despre ce a discutat cu Merkel si Macron acum citeva zile, nu reiese o agenda puternica a Romaniei in care sa CEARA UE sa beneficieze de un suport concret si ferm din partea UE pentru a ajunge la „convergenta” cu statele bogate, cu jaloane precise. Caci asta ar trebui sa fie in final in UE: un fel de egalitate economica, relativa cel putin, intre aceste state bogate din vest si statele UE sarace. Bun, Macron-Merkel-Junker spun poezii, iar noi visam egalitate….

      • trexsr
        ref mesaj Iunie 24, 2017 la 4:08 pm

        Romania nu putea sa negoicieze in forta. UK da a putut negocia. Norvegia care da cu flit ar putea negocia . Nu si Romania…..

        Stii de ce?
        Pen’ca aveai deja nu stiu cati la suta dispusi intara sa iasa sa faca Maidan si zavera in strada ca ei vor in mUE. Ca ei se vor „europeni” si puteau sa dea si cu sticla incendiara ….

        SI mai ales pen’ca 99% din populatie si cel putin 80% din bobulatia scolita, masteriozata si tampita cu”valori morale” si alte asemenea merdres and sheets totu se reducea la „drepturile omului” (homosexuali, fumatori de marijuana si alte asemenea cestii „emportante”) totu incercat in sos de internationalism „neoliberal” „globalist” .
        Bieti impotenti intelctual nu doreau sa stie ca UE era un club al tarilor industriale sau postindustriale , tari cu randamente agrocole mari, tari inalt fiscalizate.

        Ei au scufundat „democratia” cu bunastarea. Este drept ca tarile democratice sunt state ale bunastarii – dar este preucm intrebarea ce a fost inainte oul sau gaina?
        In cazul npustru bunastrea a fots cea care a per mis acestor state sa fie democratice si pe madsura ce crestea bunastarea crestea si nivelul democratic pana s-a ajuns la cestii fanteziste.
        Noi? Noi ca boii am incurcat trebile. Am distrus cu un entuziasm de copil cretin in faza maniacala industria .. am predat piata interna strainilor, am predat sistemul bancar si am ajuns opri la mop oru studenti cu burse la NImic Serios (sociologeala, filozofeala, studii de gen samd) care isi fasesc devuseu in acea „industriwe a ONG” urilor care … ei bine sunt platite de latii ptr folosul lor si nevine nostru.
        Azi ne laudam ca avem gaze ptr export…Avem findca nu mai avem industrie chimica (ca uma Lenuta Codi avea nevoie de combinate.. Nopi nu ! Importam detergentu si ingrasamintele! Avem fabvrici de pulberi care sunt inchise si ca sa ne facricam munita importam pulberi din Serbia!)
        AM distrus industria si acum milioane de cetateni romani de toate nationalitaile sunt prin Apus .. sa zic asa „jidanu’ sec XXI” este romanul!
        Am vreut sa facem o tara eminamente agricola, avem cel mai mare numar de tarani (>30%) si imporrtam in draci haleala . Unica solurie este sa vituperam „puturosii”
        Unii au zvoerat ca nu ne cunoastem istoria.. oare ei o cunosteau?
        Candva prin 1960 RPP, RPU si RSC au avut asa o idee ca RPR sa se dedice agriculturii si ei industriei . Aedica ei sa faca si conservele de caarne din animalele crescute de noi .
        Azi? Azi unii plang dupa „acea sansa” caci ce sa vezi minune?
        Valoarea importurilor de produse agroalimentare au urcat anul trecut până la 6,51 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un record istoric, potrivit unei analize a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prezentate de Agerpres.
        Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agroalimentar al României: livrările către această destinație au avut o pondere valorică de 60,7% din total exporturi, iar achizițiile de produse agroalimentare din statele membre au deținut o pondere de 83,4% din total importuri.

        Si aici domnina copops .. vechiul trio : cehiam Polonia, Ungaria!!!!

        Noi ne laudam ca ma reajuns „granarul Europei” si exportam grau si porumb. Da nu zicem cat din grau se intoarce sub forma de paine congelata, biscuiti (adica valoare adaugata) sau cati porci hraniti cu prumb romanesc se intioac sub forma de carne , salamuri, conserve…

        Acum musiu Micron (dar si altii) zic ca „De ajuns!” ca primim prea mult!

        Eu as zice ca dam prea mult. De exmplu dupa ce ni s-a tot promos ca loveralizarea la buleftrica va insemna paradisul acu o sa descoperim ca cam invers. Insa noi garantam distribuitorilor gen CEZ si ENEL si E.ON profituri de 20-25%!!! SMD ect

        In fine ganditorii niostri nu stiu decta sa arunce acelasi vorbe tampote pana la autotampore si tam[pirea universala . Na exemplu de analiza :
        Dacă nu, dacă statele Europei centrale şi de est vor avea impresia că vocea lor nu este ascultată şi că reacţia europeană se rezumă doar la sancţiuni, atunci, foarte uşor, putem să ne imaginăm un scenariu în care exasperarea poate alimenta în continuare extremismul, naţionalismul exacerbat cu folosirea religiei ca armă de solidarizare într-o revoltă antieuropeană.b Citeste mai mult: adev.ro/os39ry

        Stii care este hazul? Tarile alea care in vizuina gandirii analistului vor folosi religia ca arma antiruopeana sunt … Cehia, Ungaria, Polonia!
        Deci despre care religie este vorba?

        Uite d’aia zic noi ca boii .

        PS. Ar fi bine sa va intre la toti in cap Schengenu nu va putea exista ptr Romania SI Bulgaria.
        Putem sta si in mustati , sa ne pumen manusi cu blacheuri si sa batem [pas de defilare umbalnd in maini insa Scgengen nu, nu niciodata!
        De ce?
        De Grecia d’aia!
        Grecia are o puzderie de insule si insulite, o coasta continetala prea lunga si franjurata .. deci o granita pe care nu o ppate controla.
        Si in Grecia s-au strans multi da multi emigranti.
        Care raman in Grecia numa in masura in care Bulgaria si Romania nu fac parte din zona Schengen.
        A dpua zi dupa ce Bulgaria si Romania ar intra in Schengen ar incepe navala catre Berlin , Viena.

        Ferschteschti du?

        Noi ar trebui ca :
        1) sa decalaram ca intelegem imposiilitatea ca „occidentalii” sa isi tina promisiunile
        2) sa bagam undeva pe aia cu MCV ul
        3) sa gasim cevfa cu care sa ii ficihinim bine De exemplu vom adera la Euro la eaxct 3 a ni dupa ce vom fi primiti in Schengen

        Eventual sa ii zicem lu Micron ceva cu „pour te refaire” si sa cumparam niste AH1 Viper …. spund pe sleau ca Gerfaut nu numai ca este cam scump dar este si cam rabla. (Asta va „binedipsune” si pe Mutti care are niste Tiger la fel de indisponibili – sub 50%)

  12. Din 1990 pana azi , de la Petre Roman cu bursele din toamna lui 1990 date copiilor basarabeni ( bani , cazare , studii adevarate ) la ajutoare in bani de ordinul sutelor de milioane de dolari , toate guvernele Romaniei , de la Stolojan – Vacaroiu – Ciorbea – Vasile – Nastase – Tariceanu – Boc – Ponta , au sustinut financiar provincia pierduta de peste Prut .
    Bani adevarati , ajutor palpabil , acordat in perioade in care romanii faceau coada sa-si dea inapoi televizoarele luate pe credit pe care nu le puteau plati .
    Din cate stiu eu , Rusia s-a manifestat in aceasta perioada in fata aceleasi provincii impunand embargouri la vin si cascaval , nedand un sfantz Orheiului sau Cahulului , creand autonomii – bantustane cu 20 de sate , razboaie sangeroase , incartiruirea tancurilor ruse in hangare in incinta cetatii Tighina ( e cazul si astazi ) , tinand o armata pe o parte a teritoriului ei ( si azi ) .
    Cum vede domnul Dodon acest ajutor romanesc ?
    Ca pe o tentativa de corupere a basarabenilor .
    E ceea ce spune Maria Sa : ” ei ( romanii ) credeau ca cumpara moldovenii . Vedeti si dv cu ce rezultate – vedeti procentajele celor care vor Unirea cu Romania ” .
    Normal , regimul iohannist nu reactioneaza , tace , lasa sa se faca ,lasa banda Plahotniuc – Dodon sa isi faca mendrele intre Prut si Nistru , Rusia sa irige alegerile si televiziunile ( noi , nu , nu ne amestecam ) ocupat cu mobilizarea hipsterilor si diasporenilor si raderea rivalilor .

  13. Roman in engleza se traduce prin „venetic nenorocit” (bloodie stranger bastard?)

    Noi nu suntm „europeni” decat spre binele altira – atunci cand ne dam resursele mai ieftin decat africanii subsahelieni, cand aplicam austeritatea dupa cum ne zice Mutti von Stassi si cand ne explica „ei” civilizatii ca noi trebuie sa muncim pe 2 lei da sa platim ca in Europa.

    https://www.youtube.com/watch?v=MV8fGf-N06A
    Nu credeti?
    Nu-i nimic … cateva zeci de mii (caz optimist) sau sute de mii de romani care au crezut invisul engelzesc si ca sunt „europeni” vor afla in curand ce sunt : VENETICI !!!
    SI nici unu dintre ratatii cacademici britoni care si-au facut un „renume” in si pe seama Romaniei si poporului roman nu va zice „sa fim civilizati si europeni” Nici Delletant (ala care ne explica ca cum eram noi fascisti in 1941-44 da nu se leaga de istoricii „revionisti” cam multi in Not So Great Britain) si nici Galaghita ot Bratford!

    Romanii sunt doar aia care se caca pe clantele lor insa daca le zici ca astia sunt niste tigani borati care sunt perceputi de alti tigani ca o rusine a neamului .. ei bine daca le explici asta vor sari iute sa te acuze de „rasism”. Da oricum vor experdia in Romania si din astia borati si romani care muncesc cinstit asigurand castigu’ unor patroni mai putin cinstiti .

    Nu va mirati .. in destule roamane englezesti se vorbeste de „venetici” caci lumea victoriana se impartea intre englezi si venetici. Da lasati ca nici cu amerlosii nu imi este rusine „impuscat in mate veneticu nu inflorea”, „eu smulg cutitele din mainile veneticilor” sunt doua amintiri din colectia Enigma. Da ma rog stiu, stiu voi nu citeati „asa ceva” nici la 16 ani da? SI nici Forsythe Saga nu ? (Soammes era singurul care indraznea sa isi afiseze dipsretul fata de „straini” – pesemne ca d’aia isi si ia nevasta frantuzoica!)

    Obisnuiti-va-ti cu ideea : nu suntei europeni. Sunteti, suntem „venetici” si cel mult „romi” . Pentru noi drepturile europene sunt cu jumatate de masura daca nu cu ţapul sau cu ţoiul .
    Avetei cumva asa o idee de ce nu prea se mai vorbeste de romanii din Nemtia?
    Simplu – in locul ZIguernerilor untermensch din Romania prefera oamenii din Kafiristan!

    • Ura englezilor fata de straini e produsul cumulat, pe decenii. Ca si Romanii, ei au cucerit si au facut pacea, deci regulile pe unde au jefuit. S-au folosit de bastinasi, si dupa ce s-au retras, au permis celor loiali sa ii urmeze in Anglia. Asta a fost primul mare val care au adus multi straini, din fostele lor colonii. Cam asa se intimpla si dupa destramarea URSS, unde rusii extra-nationalisti au dezvoltat ura fata de strainii – de fapt „fratii” lor din fostele republici colonii.

      Anglia, dupa al doilea razboiul mondial, s-a dezvoltat fantastic economic, prin parteneriatul lor super-strategic si super-economic cu SUA. Aveau nevoie de foarta de munca, si au permis strainilor sa vina acolo.

      Apoi, a urmat aderarea la UE a Angliei. Stim situtatia cu migrantii de la Calais, mai ales din Africa si Orientul Mijlociu. De acolo a inceput istoria recenta a xenofobiei englezilor.

      Extinderea UE nu a facut decit sa agraveze aceasta xenofobie, cu valuri de polonezi si mai tirziu romani, care erau luati la tocat de presa tabloida engleza.

      Asta ca sa intelegem ca ultimii veniti „se bucura” de cea mai multa ura. De aia probabil, si foarte ciudat, englezii par ca urasc mai mult pe romani decit pe paki si alti turbanezi, sau islamisti. Nu am auzit de romani sa omoare oameni pe strazi, ci invers, englezi care omoara romani. Nu am auzit ca vreun roman sa se detoneze in Londra sau Manchester sau alte orase.

      Cred ca acum e momentul ca Guvernul Romaniei – care Guvern? – sa lase macanitul si sa faca ceva concret.

      Ca sa fim corecti, cred ca oamenii lor politici inteleg pericolul izolarii Angliei, si a ce pare a fi „purificarea etnica” pe care o doresc, adica „English in Europeans out”. Vad ca Ambasadorul Brummell face mare efort pentru a capta simpatia romanilor recitind poezii si vorbind in limba romana. Mai mult, si mai important, englezii au hotarit sa participe cu avioane militare protectia Romaniei.

      Asistam azi la o „deglobalzare” in sensul ca fiecare natiune doreste sa redevina „pura”. Chiar omul al doilea de la Ambasada SUA in Romania sugera Ronaniei sa creeze conditii pentru romanii din strainatate sa se intoarca si sa investeasca in Romania.

  14. O problema de grafie/citire/semantica. Azi, de Ziua Nasterii Sf. Prooroc Ioan Botezatorul (Sanzaienele sau Dragaica), sarbatorim si Ziua Universala a Iiei. Marturisesc insa ca atunci cand am citit revista presei diminetii, nu am inteles din titlurile care se refereau la „ie” despre ce este vorba. Citeam ba „ia”, ca verb la pers. III sing., ba „lei”, ca substantiv, ca lei, animale, sau ca lei, bani. Scrieti, mai, fratilor, Iie/iie, ca sa inteleaga lumea din prima despre ce este vorba. Este pacat sa umbrim in mod artificial aceasta sarbatoare vestimentara traditionala, care vorbeste despre originile noastre, cu o problema de grafie si de citire. Iie vine de la una din exclamatiile romanesti, mai vechi, de uimire in fata a ceva super, frumos: I-i-e!!! (w-o-w!!!, cum exclama englezii). Probabil ca disparitia acestui amanunt din istoricul iiei s-a produs in comunismul alogen.

  15. Gândindu-mă la anii în care am fost membru PNL, văd clar că perioada care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea a USL-ului. Credeam și cred și acum că, cel puțin până se împiciorongește capitalismul, avem nevoie de o conlucrare a liberalismului cu social-democrația, dovadă că, atunci când guvernează doar Dreapta, ea simte nevoia de măsuri sociale, iar, atunci când guvernează doar Stânga, aceasta simte nevoia de politici liberale.
    Odată cu destrămarea USL-ului, n-am mai avut chef de PNL, însă nici n-aș fi trecut la PSD, și asta nu din teama de a fi fost acuzată de lipsă de principii (într-o viață îți schimbi principiile în funcție de evenimentele prin care treci; e și o zicală franceză celebră și hazlie: dacă în prima tinerețe nu ești socialist, în a doua – liberal, iar la bătrânețe – conservator, înseamnă că…nu mai știu sfârșitul, dar ideea e că n-ai învățat nimic de la viață), deci nu de teama de ce vor zice apropiații n-am trecut la PSD, ci fiindcă nu mă simțeam nici a lor.
    Eram ca un copil ai cărui părinți divorțaseră, iar el nu putea să aleagă cu cine să stea.
    Am rămas cu regretul că cele două părți nu pot să lucreze împreună, ci se sapă una pe alta când una dintre ele ajunge să guverneze.
    Am ajuns la concluzia că nu vreau democrație, ci un partid, să-i zic Partidul Stânga-Dreapta, care să guverneze mulți ani, fără ca altele să-i pună bețe-n roate.

  16. @ George ban

    Colega , acuma ca cei doi tradatori din PSD ( Ponta & Grindeanu ) au plecat si cariera lor s-a cam sfarsit , ce-o sa te faci ? Pe cine o sa mai lauzi ?
    Pot sa-ti fac o oferta ?

    P.S. By the way , iti place in ce situatie a fost pus si a ajuns PSD-ul din cauza actiunii nesabuite a celor doi indivizi ?

Lasă un răspuns