Despre lipsa de incredere in politica

Imi este greu sa scriu despre ce se intampla acum in PSD si despre efectele asupra guvernarii. Sigur, nu am suficiente informatii despre cauzele subiective. Cred insa ca, ocupati cu mineriada, cu re-evaluarea revolutiei, cu noaptea generalilor, cu dosarele SIPA, nu intelegem ca fundamentul constitutional si cel institutional al Romaniei ar trebui modificate dupa experimentele – multe nereusite – ale perioadei de tranzitie din ultimii 25 de ani. Regulile de numire a candidatului de premier dupa alegeri, stabilirea clara a relatiei dintre presedinte si premier, forma de regim politic, statutul procurorilor, controlul civil al serviciilor (statutul serviciilor departamentale, statutul STS, SPP, etc), legile referitoare la securitatea nationala, revenirea eventuala la sistemul cu prima electorala din perioada interbelica (pentru a evita tentatia formarii de partide „balama”),   etc.

In plus, cred ca nu intelegem cu ce viteza se modifica peisajul international. Am fost recent in China, la Shanghai. Dupa 13 ani, am avut surpriza de a descoperi o Lume Noua. China a devenit a doua putere economica a lumii si este in curs de a ‘coloniza’ spatii largi pe alte continente. SUA au devenit o imensa companie transnationala, cu regulile specifice cautarii de profit ( vanzarea de armament catre Arabia Saudita va crea locuri de munca in America dar vom plati cu totii noua cursa a inarmarilor la nivel global). Rusia nu mai are complexe in relatiile internationale si isi exercita statutul de mare putere, inclusiv in vecinatatile sale geografice. Uniunea Europeana este in tensiune, cautand o reasezare a intereselor sale in conditiile slabirii relatiilor cu Marea Britanie si cu SUA.

Am spus adeseori, este mai usor sa intri intr-o criza dar este mai greu sa iesi din ea. Recunosc, fiind rac prefer reformele, nu revolutiile. Reformele se pot realiza si prin dialog, negociere, persuasiune. Revolutiile pot avea efecte perverse, pot genera jihaduri pentru noile credinte sau in numele acestora. Unii vor spune ca in anumite situatii revolutiile sunt inevitabile. Probabil. Ma uit insa cu stupoare sa vad cum revolutia la noi isi devoreaza copiii. Ce creste in loc? Care este valoarea noilor lideri politici? Nu vreau sa dau eu raspunsuri.

Si nu dau niciodata sfaturi. Oricum, nu mi le-a cerut nimeni dar imi aduc aminte de anecdota cu sotii Ceausescu. In apropierea anului 2000, cand se vorbea despre sfarsitul lumii iar marii conducatori mondiali propuneau diverse formule de salvare, Elena ii spune sotului sau sa nu se impacienteze: „Nicule, nu stii, noi suntem cu 500 de ani in urma”.

Romania actuala nu mai poate trai izolata de ceea ce se intampla in lume. Iar „reteta” mea, atat in plan intern cat si extern, a fost aceea ca dialogul este preferabil razboiului. Razboiul produce pierderi pentru ambele parti. E adevarat, uneori, al treilea castiga. Dar nici asta nu e sigur.

79 de gânduri despre “Despre lipsa de incredere in politica

  1. Cred ca este foarte greu pentru unii de pe acest blog sa vada si sa accepte ca tot ceea ce-am spus eu de-a lungul timpului despre Victor Ponta este 100% adevarat ! Iar individul este chiar mai ticalos decat l-am descries eu …

    # Cocosatiinuseindreaptaniciinmormant

  2. @ Mircea Popescu, 17 iun. 8:18 PM,
    tot n-am înțeles ce înseamnă, după dv., „evaluare oficială”, sau oți fi zis în răspunsul dv. adresat mie, și sunt eu grea de cap.
    În rest, sunt de acord cu dv. în privința stabilității, însă, dacă forul de conducere al partidului de guvernământ (oricare ar fi acesta) consideră că acest guvern nu va putea, în ritmul de până acum, să aplice măsurile preconizate, e dreptul lui, al forului, să pună alt guvern.
    Dacă greșește, va plăti electoral. Dar dacă nu greșește? Eu iau în considerare posibilitatea ca forul să greșescă, dar iau în calcul și cealaltă posibilitate.

    • @Amalia: Pai, un guvern are niste obiective cu date de realizare.
      De exemplu sa puna la punct si sa IMPLEMENTEZE un program astfel ca toate gainile sa faca oua tricolore pana la data de 1 Mai. De asemeni sa mai implementeze niste programe de facut vaci cu sapte picioare si asa mai departe.
      Bun, stim ce avem de facut, cu termene. Cate din obiective s-au indeplinit, cate sunt in curs de implementare, cate nu s-au realizat? Care sunt intarzierile si din ce cauze? Sunt cauze obiective? S-a discutat cu alti factori implicati ce resurse umane si financiare trebuie alocate suplimentar? Cat la suta din program a fost realizat pana la data propusa?
      Deci, punct cu punct, cam asta inteleg eu evaluare oficiala. Nu faptul ca ministrii cutare si cutare ar fi scuipat peste umar in directia sefului.
      In fond evaluarea activitatii guvernului unei tari ar trebui cunoscuta „oficial’ si de locuitorii tarii.
      Ma rog, vorbesc si eu ca’n carti dupa realitatea pamantului.

  3. Adevarati ganditori de stanga sunt cei ce mentin in stare activa PSD,cei ce fac politica fara doctrina sunt cei ce todeauna; baga bete in roate ;Daca un partid isi pastreaza autencitatea si cere si membrilor sa-i acelas lucru si lideri sunt consecventi in respectarea statutului si programelor adoptate si o disciplina interna de consens si nu dictatoriala ,,,,este un partid puternic si de sine autentic .PSD ca sa se bucure din nou de incredere trebuie sa si stabileasca clar ce politica face.Mai bine un partid mic si sanatos in opozitie decat unul mare in imprastiat in cearta si sete de putere.

Lasă un răspuns