Câteva zile in China

In zilele următoare, voi fi in China. Sunt invitat de Institutul de studii internationale din Shanghai si, in acest context, sunt invitat să asist si la lucrările Reuniunii consacrate relatiilor dintre China si tarile din Europa centrală si de est, de la Ningbo, unde se va deschide si un mare Târg comercial international.

Voi incerca sa vă tin la curent cu ceea ce se va intâmpla acolo.

26 de gânduri despre “Câteva zile in China

  1. Mulțumim, şi stim că sunteți respectat. Vă doresc sănătate şi mult succes. 

    Trimis din Yahoo Mail pe Android Pe Lu, iun. 5, 2017 la 11:02, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv4966043591 a:hover {color:red;}#yiv4966043591 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv4966043591 a.yiv4966043591primaryactionlink:link, #yiv4966043591 a.yiv4966043591primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv4966043591 a.yiv4966043591primaryactionlink:hover, #yiv4966043591 a.yiv4966043591primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv4966043591 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „In zilele următoare, voi fi in China. Sunt invitat de Institutul de studii internationale din Shanghai si, in acest context, sunt invitat să asist si la lucrările Reuniunii consacrate relatiilor dintre China si tarile din Europa centrală si de est, de la ” | |

  2. O veste excelentă! Ce cale pentru relații bilaterale ați deschis cu vizita dumneavoastră în toiul gripei aviare și cum a fost irosită de mariner și echipa lui!!!

  3. Foarte corecta postarea lui Patrick Andre de Hillerin

    Problema băieților din servicii e că sunt ei înșiși captivați de poveștile care s-au spus/scris/ecranizat despre ei. Toți se văd niște Jameși Bonzi, conducând mașini foarte scumpe, futând gagici foarte mișto și bând diverse băuturi sofisticate în timp ce, printre picături, mai rezolvă câte o criză mondială.
    În filme, de exemplu, au acces imediat la orice informație, fără să le pese că e ilegal. Așa că ei vor și în realitate chestia asta. Și chiar vor mașini scumpe și gagici și să rezolve ei crizele mondiale, chiar dacă nici nu se pricep și chiar dacă, în realitate, nu seamănă nici cu Moore, nici cu Connery, nici cu Brosnan și nici ingeniozitatea scenariștilor care au lucrat la franciză n-o au.
    Băieții din servicii cer mai multe privilegii în dauna drepturilor cetățenești ca să, chipurile, ne apere de teroriști (asta e ultima). Se dovedește că, și dacă li se dau acele privilegii, ei sunt, în fapt, niște incapabili gonflați, supraestimați, suprafinanțați, suprastatali.
    Soluția n-a fost și nici nu va fi, vreodată, să le cedăm serviciilor mai multă putere și să renunțăm, în interesul lor, la drepturi pe care, ca populații, le-am câștigat cu greu.
    Nu internetul trebuie „regulat” după ultimele atentate, ci politicienii și amicii lor din servicii. Și trebuie regulați până când le ies bășinile din cap, până înțeleg că ei trebuie să fie doar niște angajați ai noștri, nu niște ciumeci intangibili.

    • Are nişte studii analitice deosebit de exacte, curajoase şi cît se poate de obiective ! Unde mai pui că şi de un umor fin şi destul de imparţial politic.
      Cel puţin în „Caţavencii” unde-i citesc cu plăcere toate articolele !

  4. Frumos! Felicitări!
    „Înățelepciune politică”, cum vă caracterizați chiar dumneavoastră stilul de lucru, desigur deosebit de mai teoretizata abordare „RealClearPolitics”, se dovedește foarte util României!
    Nu-mi pot permite să vorbesc decât în numele micuței mele familii, dar sper că nu suntem singurii care considerăm că trebuie să VĂ MULȚUMIM că ați acceptat invitația.

  5. Şi să le reamintiţi chinezilor despre nişte contribuţii româneşti în relaţiile cu URSS şi SUA. Ca să nu uite.
    A! Şi să motivaţi gestul provocator al lui Cernea, Peia et co. Avem şi noi vânduţii noştri care trăiesc pe ruble.

    • Dacă-i vorba de amintiri, s-ar putea să ne amintească şi ei că datorită lor n-am fost pedepsiţi pentru curajul nostru de a condamna invazia din Cehoslovacia ! Din păcate astăzi se vorbeşte de bine doar despre americani şi Occident, de China , Iran, dar mai ales de Rusia se vorbeşte doar când vor să ne arate vreun bau-bau ! Nu luăm împrumuturi de la ei cu până-n 1 % fără a ne condiţiona decât restituirea creditului, dar luăm de la „prieteni” cu 7- 10 % cu tot felul de condiţii, ba de privatizare, ba de vânzare a unor chestii ce-i interesează ! Ba, mai mult, avem şi interdicţii de genul : nu te joci cu Gigel , sau cu Ivan, sau cu Ciu-han că sunt plini de bube, ci doar cu John, Pierre sau Nathaniel că sunt din familii bune şi avute ! 😉

      • Pe mine mă interesează opiniile oricui, chiar şi ale dvs. Nu din greşeli învaţă omul ?!

  6. Nu neaparat ca o ironie a sorţii, ci poate ca o reparaţie a ei, Adrian Năstase face o vizită în China, în timp ce K.Johannis vizitează America !
    Nu ştiu de ce mi se pare că excluzând beneficiul personal ce reiese în urma acestor vizite va fi mai mic pentru primul decât pentru celălalt, dar pentru România efectul ar fi dacă nu egal, măcar pe aproape !
    Şi asta datorită felului în care înţeleg cei doi să pună în prim plan interesul naţional, nu cel personal ! Dar cum despre prima vizită vom afla cu siguranţă mai multe, iar despre cea de-a doua doar ceea ce ne vor oferi nişte comunicate de presă, să vedem în ce condiţii are loc cea de-a doua !
    Nu ascunzându-te după ce se vehiculează în massmedia al cărei stăpân îl ştim cu toţii, dar parcă niciodată nu s-au devoalat mai exact cei din spatele lui !
    Felul în care se duce această campanie absolut dementă asupra unui preşedinte american de către nişte pierzători a unor alegeri democratice , care dacă n-au putut câştiga pe teren fac tot ce le stă în putinţă spre a le câştiga la masa verde, deoarece în luptă dreaptă au văzut stele verzi fiind scoşi cel puţin pentru un mandat din cărţile câştigătoare, angrenează şi trage după ea nu doar Rusia, singura vinovată găsită vinovată, dar care paradoxal iese mult mai puternică, cel puţin în plan tactic, dar şi tot ce intră în contact în aceste zile cu America lui Trump !
    Că e a lui, nu a lui Soroş, sau Clinton, nici măcar a serviciilor care au fost ridiculizate de ceea ce nu mai contenesc să acuze presa americană şi pierdanţii ultimelor alegeri ! Penibil !
    Ridicându-i -se la fileu experimentatul Putin a fost deosebit de sarcastic afirmând că de ce ar fi trebuit să se amestece el în aceste alegeri, din moment ce oricine ar fi ieşit preşedinte, situaţia viitoare a Americii se cunoaşte deja, se ştie spre ce se îndreaptă, cel care încă se mai îmbată cu titulatura de ” jandarm al lumii” !
    Văd că nici măcar acest avertisment deloc voalat n-are darul a-i linişti pe cei care luptă nu doar împotriva lui Trump, ci chiar a Americii !
    În asemenea haos politic, Johannis mai lipsea , dar câţiva s-au gândit că le poate fi de folos !
    Nouă nici într-un caz !

  7. Exista in Romania persoane de mare cultura pentru care trebuie facuta precizarea ca personajele din fotografie nu sunt pitici de gradina!

  8. China are o politică de expansiune extrem de activă şi în cadrul acestei extinderi de influenţă şi dominaţie economică la scară mondială se încurajează constituirea de diaspore chinezeşti peste tot în lume, comunităţi care pe moment sunt doar punţi economice dar care, eventual, pot constitui în viitor adevărate legături între diferite civilizaţii. În mod evident, România nu poate ignora acest tip de relaţii ce ar reprezenta pentru noi un veritabil motor de dezvoltare.

    Aşadar, mult succes !

    • @Mihaela Erika Petculescu: „…se încurajează constituirea de diaspore chinezeşti peste tot în lume, comunităţi care pe moment sunt doar punţi economice dar care, eventual, pot constitui în viitor adevărate legături între diferite civilizaţii. ”

      Doamna Petculescu, aveti multe exemple in care comunitatile chinezesti sunt punti economice (afara de comertul „stradal” cu marfuri dintre cele mai ieftine si cu spionaj economic prin tarile gazda)?
      Cam ce fel de legaturi intre civilizatii vedeti ca realizeaza aceste comunitati „exotice”: chineze, vietnameze sau musulmane, de exemplu?
      Eu am asemenea exemple in Statele Unite, in care chinejii, vietnamezii si alte populatii asiatice incearca ele sa se integreze fara sa constituie „legaturi intre civilizatii”. Integrarea lor merge pana acolo incat isi schimba pana si numele in nume englezesti.

      In schim, Europa colcaie de exemple in care comunitatile arabo-musulmane constituie, nu legaturi culturale, ci fortarete in mijlocul civilizatiei europene din care lanseaza atacuri impotriva culturii si populatiei europene. Sunt atacuri care trec dincolo de caracterul spiritual, devenind atacuri de distrugere fizica pentru expansiune.

      Poate ca in tarile care nu-si inteleg posibilitatile de dezvoltare economica si raman la stadiul de „cersetoare” de tehnologie, productie si capital in pofida potentialului intern, acceptarea in orice conditii a oricaror forme de investitii straine devine singura sursa de supravietuire, nu a natiunii, ci a guvernelor „cersetoare”. Si aceste investitii – „oricum” dar sa intre cativa firfirei – vin si cu o infuzie (a se citi invazie) de populatie straina care modifica caracterul demografic al unui popor.
      Romania, s-o inscrie cumva in aceasta categorie?

      • In schim, Europa colcaie de exemple in care comunitatile arabo-musulmane constituie, nu legaturi culturale, ci fortarete in mijlocul civilizatiei europene din care lanseaza atacuri impotriva culturii si populatiei europene.

        Europa? Păi ce ne puteţi spune despre 11.09? Că inversat este număr de telefon de urgenţe în SUA?
        Oho!

    • Deplin acord cu dl Popescu si, in plus:
      – puntile la care va referiti au sens unic si anume promovarea exporturilor chinezesti, in special a celor de proasta calitate si chiar daunatoare, deoarece performanta si calitatea se platesc corespunzator peste tot in lume; nu credeti ca este asa? Atunci, care sunt exporturile romanesti in China?
      – importurile din China au contribuit si ele la prabusirea productiei romanesti – unii fosti muncitori romani au realizat asta, insa foarte tarziu, prea tarziu – dar, mai mult, au degradat psihologia romanilor ca si cumparatori. In mod traditional, intr-un act de cumparare, pretul nu era pe primul loc, la romani, contand si alti factori (vezi spumosul dialog legat de cumpararea unei palarii din „Titanic vals”, unde in doar doua minute, vedem efectul punerii pretului ca prim criteriu de cumparare , https://youtu.be/juQm2NYNGjs ). Vedem cum si alti comercianti straini au adoptat modelul chinezesc al „pretului cel mai mic”, mai ales in hrana; ori, cum „cat dai, de atata ai” pentru romani este important si ce mananca, ori consuma si nu doar la ce pret.
      – politica pro-romani trabuie sustinuta simultan cu acceptarea, ori incurajarea investitiilor straine. Iar investitiile straine, vezi taiwanezii, trebuie privite ca afaceri in sine (taiwanezii stiu cat ii costa obtinerea unei investitii de un miliard de dolari); altfel pretul platit va fi un pret politic, cu efect asupra starii statului si natiunii. Din acest punct de vedere, politica romaneasca liberala, fie la guvernare, fie in opozitie, este deplorabila.

  9. Joianis cic a-sa prezentat bine la Cocioaba Varuita.
    Adica nu a sarutat mana Merelui Tata Alb ptr onoare de a ne vinde biste sisteme Patriot de 4-6 mld $$$ eli si nici nu a multumit ca Exxon ne scapa de grija gazelor..

    Insa io fiind mai cinic (matirozat in RSR deh) ma intreb daca nu cumva KiWI nu a accpeta ca redenta ptr gaze rame cum este. Adica mai mica decat aia de furnica!
    Nu de lata dar spwer ca Patri(h)oate sa nu fie platite den imprumuturi …

    PS. Eu in gnl sunt ptr o armata bine echipata si bine antrenata. Si cu rezerve instuite* si depozite pline.

    * Adica instuiti minim 4 luni si toti datatorii din gura pe baza de sociologeala si folozfeala si alte prostologii . Sa ii potz totimite pe Prut au Nistri sa apere valorile „europene” cu pretul sangelui si viectii lor caci ca um ziceau stramosii
    Dulce et decorum est pro Patria mori!
    Patria inimii voastre – adica USA are nevoie de sangele vostru!

  10. @Adrian B. IUNIE 5, 2017 LA 6:04 PM
    Contrar a ceea ce spuneti dvs de multe ori lucrurile sunt exact pe dos:
    Bani ioc, femei lipsa cat despre masinile alea nu foarte scumpe sunt TOATE sabotate si in stare de nefunctionare, lucru cu care NU sunt de acord nici acum si niciodata !!!

    Referitor la servicii…
    De servicii au toate tarile nevoie si sa stiti ca nu este important faptul ca dortiti sa desfiintati serviciile cel putin verbal ci faptul de a avea oameni carora sa le pese cu adevarat de stana, de …oi de…branza, cas si alte lucruri gospodaresti de pe la noi…

    Cainii lupi deveniti lupi si care se intorc impotriva stanei si oilor, ciobanul NU are nevoie si sa stiti ca tocmeste repede un vanator priceput ca sa-l scape de lichele…

Lasă un răspuns