In apărarea tratatelor de pace de după Primul Război Mondial

Este important să intelegem că sărbătorirea Centenarului României re-intregite presupune nu doar organizarea unor festivaluri, concerte, prelegeri sau dezvelirea unor statui, ci si pregătirea pentru o bătălie inerentă cu cei nemultumiti de rezultatele Marelui Război. Această bătălie va presupune rememorarea unor episoade, confruntări politice si juridice, legate de  tratatele de pace, de chestiunea minoritătilor, de conflictul referitor la optantii unguri, etc.

Vom incepe, in curând, la Fundatia Titulescu, un ciclu de dezbateri si de elaborare de lucrări pentru a rememora argumentele juridice românesti in aceste chestiuni.

Vom reaminti, intre altele, principalele lucrări de drept international din perioada interbelică precum si abordările diplomatilor români la reuniuni internationale sau la Societatea Natiunilor.

Spre exemplu, se implinesc, anul acesta, 90 de ani de la publicarea, in România, in 1927, a unuia dintre primele manuale de drept international. Lucrarea ii apartine lui George Plastara, un distins jurist, născut in 1881, lucrare republicată in 2004, la Editura All Beck. Manualul este foarte bine scris. Cuprinde analize referitoare la subiectele dreptului international, la drepturile si datoriile statelor, la suveranitatea si jurisdictia lor, la relatiile diplomatice, la conflictele interstatale si căile de rezolvare a lor, la regulile de purtare a războiului, dar si la principalele institutii de drept international privat. In mare, cam aceleasi capitole cu cele pe care le cuprind si manualele de drept international din zilele noastre.

Speciale sunt insă paginile referitoare la „noile tratate de pace” (Versaille, Saint-Germain, Neuilly, Trianon, tratatele cu Turcia) sau cele referitoare la „legile războiului privitoare la proprietate” sau capitolul privitor la „averile statelor foste inamice” . O analiza importantă este consacrată chestiunii optantilor maghiari si reformei agrare din Transilvania, subiect in care si Nicolae Titulescu a avut o contributie importantă.

Vom discuta mai mult despre cartea lui Plastara la Fundatie. Probabil in toamnă.

 

17 gânduri despre “In apărarea tratatelor de pace de după Primul Război Mondial

  1. Ghita Bizonu’ spune:
    Mai 27, 2017 la 10:44 pm

    Draga Bizoane, ai fi vrut doar sa completez cu un update o mistocareala, sau sa arat ca am inteles-o ? E prea banal, am facut o alta, din alta perspectiva. Cea a ,,credibitatii” institutiilor de forta. (Z)

  2. @Adrian Nastase: ” In apărarea tratatelor de pace de după Primul Război Mondial”.

    Sa nu fiti catalogat „revizionist” 😉
    Poate il cooptati si pe Titus Corlatean in acest proiect. Este doar o sugestie.

  3. După Patapievici, iată că și Crin Antonescu are un moment de revenire a mintii la cap:

    ”Unul din puținele drepturi sigure pe care le-am câștigat este acela de a protesta. Oricine are dreptul a de a protesta, dar două precizări simt nevoia să fac: chiar și într-un protest, cadrele legale trebuie respectate, pentru că fără un minimum de reguli, aceste forme de protest pot degenera și mi-ar fi plăcut foarte mult ca o parte din manifestanții care au reacționat acum la ceva ce li s-a părut profund incorect din partea unor politicieni, să o fi făcut și cu alte prilejuri, pentru că, din păcate, în ultimii 10-12 ani au fost destule”.
    ”Dacă e vorba de un protest care în fond are drept scop apărarea valorilor fundamentale democratice și o prestație onestă a oamenilor politici, aceiași oameni ar fi avut motive foarte serioase să iasă în stradă de nu știu câte ori în timpul celor 10 ani în care Traian Băsescu a călcat în picioare toate normele democratice și în care s-a comportat oricum numai ca un politician corect și democrat nu. Dar e opțiunea fiecăruia când iese să protesteze în stradă.”

    Să îi urăm Dlui Antonescu multe astfel de momente de luciditate!

    • Domnul Crin Antonescu ar fi trebuit sa pastreze coeziunea USL si sa nu-l promoveze, agresiv, pe Yohannis in guvernul Ponta (in calitate de vice-premier), pentru a forta destramarea aliantei anti-Basescu.
      Mai mult, Crin Antonescu mai are de lamurit, public, enigma care explica de ce Partidul National Liberal a tradat A.L.D.E. (si implicit valorile liberalismului), intrand, mai apoi, in alianta cu inamicii democratiei (PDL_un alt partid care a tradat o familie politica _ n.r.).
      Pana atunci, il sfatuiesc pe domnul Crin sa-si continue penitenta in anonimat. Ideal ar fi sa spuna cate o rugaciune in fiecare seara, dar ,,liber cugetatorii” trebuie lasati sa ajunga singuri la revelatia micimii lor. Uneori, se intampla asta in ultima clipa, dar nu-i tarziu nici atunci.

  4. SENZAȚIONAL! LANSARE LA BOOKFEST CU AMENINȚĂRI ȘI BODYGUARZI !

    MOTTO: „Filosoful Gabriel Liiceanu consideră că volumele „Noaptea, ca hoții” de Ramona Ursu și „Fabrica de doctorate sau cum se surpă fundamentele unei nații” de Emilia Șercan, lansate duminică la standul Humanitas din Bookfest, sunt cărți-document, scrise de oameni care veghează ca organismul social să fie sănătos. De remarcat că lansările au fost făcute cu bodyguarzi, de frica unor amenințări la adresa autorilor care au fost făcute anterior au explicat organizatorii” potrivit AGERPRES.
    …………………………………………………………………………………………………………………….
    Cu bodyguarzi, puișorilor? Nț, nț, nț… Da’ de ce ? Au nu vă iubește poporul, au nu vă adoră vulgul, au nu sunteți voi îndrumătorii nației, de-și smulge prostimea hainele de pe ea ca să prindă vreun volum de-al vostru?

    Hai, să fim serioși… ați băgat textul ăsta pentru prostovani, ca să vă faceți reclamă… se practică… în VELVET GOLDMINE ( un film genial, puișorilor din amurgul „intelighenției” lumii) eroul principal a mers și mai departe și și-a înscenat propria moarte… regia unui atentat , vizionat în direct de publicul avid de senzații tari, i-a vândut excelent albumele, mai mult sau mai puțin reușite, solistului pop care era protagonistul filmului. Atât că , pe urmă, când s-a aflat, a fost puțin deranj…

    Ați primit amenințări, dragă? Ca să vezi… și statul de drept ce făcea, dormea în saboți? Nu s-a autosesizat PROCURATURA GENERALĂ, ca să-i prindă pe mișei?

    „Cărțile lansate astăzi sunt cărți-document ieșite, coapte, din istoria cenușie a ultimilor ani. (…) Acestea sunt cărți-anticorpi, cărțile unor oameni anticorpi, sunt cărțile unor oameni care veghează ca organismul social să fie sănătos. Anticorpii vindecă, asigură recuperarea sănătății corporale și asta cred că fac aceste cărți” s-a smiorcăit bravul Gabriel Liiceanu, acuzat el însuși de plagiat în zorii carierei sale .

    Și, nu știu care este adevărul, dar Emilia Șercan este tocmai în mijlocul unui scandal de plagiat . Lucrarea sa de licență are unele semne de boală… în fine, poate că este vorba doar de 4% și nu se pune, cum nu s-a pus nici în alte cazuri, mai celebre…

    Cât despre Ramona Ursu, dacă atentează cineva la integritatea corporală a dânsei, poate fi vorba numai de unul care, citindu-i textele, a simțit imboldul de nestăpânit de a face un gest necugetat din pricină de plictiseală și urât…( când veți dori, prieteni, să aflați ce scrie Ramona Ursu, îmi spuneți, vă trimit eu un rezumat,prieteni, prin SMS… cred că 20-30 de cuvinte vor fi de-ajuns ).

  5. Nu uitati un elelement esential , caci Ionel* (singurul,unicul Ionel si atat!) a zis Tratatul si dorobanțul
    Fara ingrozitoarea jertfa a dorobanțulului, fara groaza cea a inspirat-o dorobanțul plecat la atac, fara statornicia sa de stanca in aparare fara nepasarea** dorobanțului in fata mortii … altfel arata tratatul!

    * pentru eventualii „intelectuali anticomunisti” in istoria Europei este un singur „Ionel”. Ion I(on) C(onstantin) Bratianu zis „Sfinxul” (desi in saloane celebru causeur) zis „regele neincornat” acuzat ca nu s-a proclamat dictator doar din .. lene .. Inginerul care a construit Romania Mare (ca era .. inginer!)

    ** Intre 1877 si 1920 , aliati, inamici si neutri erau uluiti „romanii mor usor!” . Usor adica EROIC ! la comanda „la atac!” dorobanțul pleca ca nebunu’ urland blesteme sau „lupu ma lupu!” cu o ferocitate sa il faca si pe legendaru’ Siegfried sa isi schimbe izmenele. Insa de aia nu crez in lectura de azi a Mioritei. Nu este o atitudine abulica …. ci una demna de edde si skalde… Celebra „furie franceza” era … era una cam cu Diazepam …fata de „usuratatea” cu care mureau soldatii romani

    • Numai că Tratatele de Pace încheiate după Primul Război Mondial şi principiile Sistemului Versailles au fost încălcate încă din perioada interbelică şi anulate odată cu încheierea Tratatului de Pace de la Paris, din anul1947, după cel de Al Doilea Război Mondial. Problema se pune, dacă principiile sistemului Versailles mai sunt valabile în zilele noastre, cum ar fi ,de pildă, dreptul autodeterminării popoarelor sau cel al interzicerii acordurilor internaționale private de niciun fel şi încheierea doar a convențiilor de pace publice ori cel al dezarmării la nivel mondial, ca o cerință obligatorie pentru menținerea păcii. Mă îndoiesc că Puterile mai ţin cont de aceste principii, iar istoria recentă confirmă că am dreptate.

    • Numai că astăzi nu mai avem dorobanţi, ci avem doar mercenari! Iar majoritatea românaşilor nu mai mor pentru patrie. Ei preferă modelul Săbiuţă, personajul din ,,Iaşii în carnaval” al lui Vasile Alecsandri: slugarnic şi pragmatic:,, Să mă sacrific? De ce să mă sacrific?”.

  6. Fragmentarium, cred ca iresponsabilul secretar de stat american ar trebui intrebat ce intelege prin ,,extremism”.
    Daca ar fi sa ne luam dupa presa si analisti, ar trebui sa ne asteptam la exterminarea fizica (sau lobotomizarea, in cel mai bun caz) a doamnei Le Pen & Co, a nationalistilor de pretutindeni si, de ce nu, a celor care se roaga in Biserica Ortodoxa si in primul rand a preotilor care propaga credinta stramosilor nostri.
    Aceasta institutie esentiala a poporului roman sta ca un cui in ochii corectilor politici, ce vor sa instaureze dictatura globalismului in lume. De ce ? Pentru ca nu s-a abatut de la principiile fundamentale ale crestinismului in ultimii 2000 de ani.
    Si, nu in ultimul rand, pentru ca este (si) religia oficiala in Rusia. Nici nu ma conteaza ,,amanuntul” ca ortodocsii romani au propriul lor Patriarh si se subordoneaza, strict, valorilor nationale ale poporului roman. Esti crestin – ortodox, deci esti filo-rus. Aceasta este esenta ,,filosofiei” propagandistilor vestului.
    Nu-i bai, biserica a suferit pe timpul dictaturii comuniste, dar vom trece iarasi, daca vom fi uniti, peste vicisitudinile vremurilor tulburi ale prezentului, cuprins de o dictatura si mai atroce decat in anii ’50.
    Este foarte important in ce stare de spirit ne va gasi momentul aniversar de la 01 Decembrie 2018.

  7. Of…da…mi-am permis acum ceva vreme să propun Fundației tema la care faceți acum referire: „O analiza importantă este consacrată chestiunii optantilor maghiari si reformei agrare din Transilvania, subiect in care si Nicolae Titulescu a avut o contributie importantă.” Succes!

  8. Altul care ne întoarce spatele ! :
    „Despre faptul că Hans Klemm are zilele numărate în postul de la Ambasada SUA din București s-a vorbit imediat după învestirea președintelui Donald Trump la Casa Albă. Se susține acum, din nou, că diplomatul american urmează să fie retras din acest post, în urma unui gest pe care l-a făcut recent și care nu a fost deloc pe placul congresmanilor republicani.

    Liderii republicani de la Washington pregătesc rechemarea sa la centrală

    Surse de la Washington au declarat că mai mulți senatori și congresmeni republicani l-au luat în vizor pe Klemm, după un gest făcut în urmă cu două zile. De Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, 17 mai, pe fațada clădirii din București care găzduiește Ambasada SUA a fost arborat steagul rogvaiv, devenit simbol al mișcării LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).”

  9. Dl Radu Humor ne întreabã ce pãrere avem despre “The New Manhattan Project”.
    Cum nu ne spune şi cu ce se mãnâncã acesta, o scurtã informare:

    Unele persoane (Peter Kirby printre ele) susţin cã existã un proiect secret care urmãreşte controlul climei la nivel planetar. Tehnic, acest lucru s-ar realiza prin:
    1. O “pulverizare enormã” (Radu Humor) de substanţe chimice în stratosferã cu ajutorul avioanelor.
    2. Injectarea de energie electromagneticã în atmosferã.
    Peter Kirby îşi susţine afirmaţiile prin citarea unor rapoarte ale armatei SUA referitoare la cercetãri pentru producerea de fenomene meteo LOCALE în zonele de conflict, în scopul obţinerii de avantaje militare.

    Deşi în ultimii ani nu mai resping posibilitatea existenţei unui guvern mondial care conduce Lumea prin pãpuşi prostuţe de tip Donald Trump, o conspiraţie mondialã (sau doar a SUA) pentru manipularea climei Pãmântului mi se pare ne-credibilã.
    In primul rând, din punct de vedere tehnic, obiectivul este imposibil. Ar fi nevoie de mult prea multe avioane şi de o cantitate uriaşã de substanţe chimice. Apoi, injectarea de energii electromagnetice în atmosferã este o teorie de tip Jules Verne. Cum sã o faci practic şi care ar fi eficienţa ei?
    In al doilea rând, presupunând cã totuşi s-ar reuşi controlul vremii din Rusia, nu ştim ce efecte vor fi asupra climei din SUA.

    In concluzie:
    Controlul climei Pãmântului în general şi ideile lui Peter Kirby în special, fac parte din categoria “ştiinţã pentru coafeze”.
    Dl Radu Humor ar dori ca Guvernul României sã ia atitudine faţã de teoriile Kirby. Existã vreo coafezã în Guvern?

    • Coafeze avem din belsug, atat pe orizontala, cat si pe verticala, in toate institutiile patriei. Doar un singur mascul pare ca mai exista in Romania: Ambasadorul. Dar si asta tinde sa devina contratenor.
      (Z)

Lasă un răspuns