O interesantă expozitie de pictură si sculptură

Joi, am participat la vernisajul unei interesante expozitii de pictură si sculptură, intitulată „Dincolo de dialog…”,  la Expocenter Hotel.

Lucrările expuse apartin scultorului Bogdan Severin Hojbotă si pictoritei Tatiana Badarau. Organizarea expozitiei i se datorează cunoscutei artiste plastice Mirela Trăistaru.

Dacă aveti timp…

FullSizeRender 3.jpg

 

29 de gânduri despre “O interesantă expozitie de pictură si sculptură

  1. Interesant….ce reprezinta obiectul din fotografie ? Dvs ati inteles, fara ajutorul unui critic de arta ? (Z)
    Daca ma intrebati, eu ,,vad” o supla si gratioasa balerina, dar la fel de bine ar putea fi un fragment din Banda lui Mobius.(Z)

  2. De we sa ne radem putin :
    Furata de la Radu Humor

    Un doctor şmecher, dar pe placul tuturor. 😉

    Dr. Paulo Ubiratan – Porto Alegre , Rio Grande do Sul, într-un
    interviu acordat televiziunii locale, a fost întrebat despre unele sfaturi pe care le-a dat totdeauna …

    Întrebare: exercitiile cardiovasculare prelungesc viata?

    Raspuns: Inima a fost facută pentru a bate de un număr de ori …
    Nu-ti irosi bătăile cu exercitii. Totul, în cele din urmă, se uzează.
    Accelerarea batailor inimii nu vă va face sa trăiti mai mult. E ca si
    cum ai spune că se poate mări durata vietii unei masini, dacă o faceti
    sa meargă mai repede. Vrei sa trăiesti mai mult? Trage un pui de somn!

    Î: Ar trebui să mă opresc cu consumul de carne rosie si sa mănânc mai
    multe fructe si legume?
    R: Trebuie să întelegi logica eficientei … Vaca ce mănâncă? Iarbă si
    porumb. Ce sunt astea? Plante. Deci, o friptura nu este nimic altceva
    decat un mecanism eficient de a introduce legume în corpul nostru.
    Vrei sa manânci niste boabe – mănâncă pui!

    Î: Ar trebui sa consum alcool?
    R: Categoric! Vinul se face pe bază de fructe. Brandy este
    distilat din vin, ceea ce înseamnă că acesta trage apa din fructe,
    astfel încât să profiti de ea. Berea se face, de asemenea,
    din cereale. Le puteti consuma,cu masura insa,ca sa nu imbolnaviti ficatul si fierea.

    Î: Care sunt avantajele unui program regulat de exercitii fizice?
    R: Filosofia mea este: dacă nu aveti nicio durere … sunteti bine!

    Î: Fripturile sunt daunatoare?
    A: Nu m-ai ascultat! … Astăzi alimentele sunt prajite in ulei
    vegetal. Acestea răman impregnate cu ulei vegetal. Cum ar putea uleiul
    de plante sa fie dăunător?

    I: Flexiunile ajuta la reducerea grasimii?
    R: Categoric nu! Exersarea unui muschi doar il face să creasca în dimensiune.

    Si tine minte: viata nu ar trebui să fie o călătorie până la mormânt,
    cu intentia de a ajunge sănătos acolo, cu un corp atractiv si un
    organism bine conservat.
    Mai bine apucă celălalt drum: bere într-o
    mână, chips de cartofi în cealaltă, mult sex si un organism complet
    uzat, pe deplin folosit, strigând că …
    A MERITAT SA FACI CALATORIA!

    Dacă a umbla inseamnă a fi sănătos, postasul ar fi nemuritor!
    Balena inoată toată ziua, mănancă doar peste, bea apă si totusi e TARE GRASA!

    REMEMBER:
    Un iepure aleargă toată viata si trăieste 15 ani; o testoasă nu
    aleargă NICIODATA si trăieste 450 de ani.

    • Se pare ca am ajuns la limita limbajului omenesc. Cei care au pus stapanire pe ceea ce as numi „tehnologii de comunicare” – includ aici sofistica, retorica, PR-ul, lingvistica etc.; vezi in ultimul caz gramatica generativa a lui Noam Chomsky, o unealta rafinata pentru discursul politic manipulativ -, isi invartesc cand vorbesc atat de bine limba, despre care nu intamplator se spune ca nu are “oase”, incat pot provoca iluzia ca au intotdeauna dreptate. Candva am spus despre acesti indivizi ca se folosesc de limbaj ca de un cod spart. Spargerea codului de comunicare al dusmanilor permite, intre altele, si folosirea codului respectiv pentru intoxicarea utilizatorilor naturali ai acestuia. A se vedea celebrul caz de decriptare de catre britanici a masinii “Enigma”, din WW2, cu care nemtii isi secretizau mesajele de razboi, despre care parerea mea este ca a fost pus la dispozitia britanicilor chiar de Hitler insusi. Inca una din cauze, de asemenea in opinia mea, alaturi de cea a neasigurarii criminale a munitiei de lupta pentru trei zile a militarilor germani din Normandia, asa cum cereau regulamentele privind asigurarea unitatii de foc, nemtii ramanand fara munitie in mai putin de 24 de ore de la debarcarea anglo-americana, care a dus la infrangerea Germaniei, poate inadecvat spus “naziste”, pentru ca s-au lasat prosteste condusi de un Fuhrer care nu era de-al lor. Desi a spus ca este “german” si ca va face Germania “Mare”, Hitler nu a fost nici german, nu a facut nici Germania “Mare”. Ce ne-a mai ramas? Cred ca numai gandurile, care inca nu ne pot fi cunoscute (dar ne pot fi influentate). De aceea am afirmat ca mai corect ar fi fost ca Biblia sa inceapa cu: La inceput a fost Gandul, si Gandul era la Dumnezeu, iar Gandul era Dumnezeu…

      • Pledoaria mea pentru primatul gandului urmareste evitarea situatiilor de a mai cadea prada cuvantului. Mai ales, cand acesta face parte din unele izbucuri ale unor idei sau ideologii care se vor coplesitoare. Un exemplu ar fi, pentru a fi mai bine inteles, mai noul caz al „democratiei liberale”. Succesoarea, poate si substituta, „democratiei comuniste”. Mai precis, ca in fata cuvantului sau discursului politic sa ne intrebam daca nu cumva in spatele acestuia/acestora se ascunde un alt gand, pradator, care se foloseste de cuvant ca de o nada. L-ati auzit pe Zuckenberg despre vointa lui privind un venit de baza „universal”? Sigur, nu din miliardele lui nemuncite sau ale Fed-istilor evreo-americani, ci, pentru ca ei sa ramana vesnic bogati, din munca cinstita si demna a celorlalti, care, ca orice sclavi, trebuie supti pana la sudoare si sange. Sau pe „super-starul” ipocrit Obama, indragostit subit de Berlin si prieten pe viata al lui Merkel, despre faptul ca „nu ne putem ascunde dupa un zid”, referindu-se la zidurile altor cetati (mai ales cand dincolo de ele sunt cosuri pline cu banane!), cand, de fapt,in cei opt ani cat a fost presedinte el nu a daramat zidurile cetatii americane din calea esticilor, ba mai mult, i-a izgonit chiar si in ultima luna de mandat (v. cei 35 de expulzati)? Pentru cine munca e grea sau prea sus ca sa ajunga la ea: Mars, ma, acasa, javra declasata, la munca, nu la praduit! (cred ca expresia „mancam ce vanam” a fost auzita si la noi, dar cine or fi vanatorii si cine vanatii?!…).

  3. Îmi place arta plastică non-figurativă contemporană, pentru că nu reproduce un obiect sau o ființă din realitate (pentru asta există azi multe mijloace și metode), ci îmi crează o stare: liniște, neliniște, speranță, plăcerea produsă de asimetrie, revoltă…, și mă lasă să-mi imaginez ce a vrut să spună artistul.
    Ceea ce îmi imaginez eu nu coincide totdeauna cu intenția artistului, fiindcă deseori acesta nu vrea să împartă cu mine ceea ce simte sau ce gândește, ci vrea să mă facă să „particip” la procesul de creație.
    Când intru într-o sală de exponate, nu mă uit la fiecare pe rând, ci mă uit la cele care mă cheamă.
    E pur și simplu părerea unui ageamiu (eu) în materie de artă plastică.

  4. În privința operei din fotografie, în primul rând îmi face plăcere s-o privesc. În al doilea rând, îmi inspiră dorința omului de a urca spre ceruri și veșnicul lui insucces (faptul că obiectul pare rupt la vârf).
    În al treilea rând, metalul șlefuit reflectă spațiul și lumina în care e expusă opera, deci reflecția se schimbă în funcție de loc, ceea ce face ca lucrarea să aibă nenumărate valențe.

  5. Cam asta-i Romania REALA … abuzuri si mizerii de la un capat la altul . Insa pe astea nu le vede nimeni !

    Premierul Romaniei traieste in lumea lui ( basmele lui Ispirescu ) si moare de grija bancilor , isi inchipuie o lume in care satele sa fie dotate cu bancomate chiar daca au WC-ul in curte , cu tarani care merg la preot , la doctor si la consultantul fiscal ca sa-si gaseasca linistea , cu birocrati care au salarii occidentale chiar mai mari decat ale muncitorilor romani din strainatate care lucreaza ca sclavii 7 zile din 7, etc.

    Dragnea a batut si el palma cu sistemul si a uitat ce-a promis referitor la justitie si crede ca poate , poate , acestia il vor ierta !

    Eu am spus de mai multe ori ca in tara asta si cu astfel de politicieni incompetenti si iresponsabili ( dominati de securisti si de institutiile de forta ) o sa ajungem sa fim amendati si pentru ca respiram sau pentru ca suntem prea saraci !!!

    http://www.cotidianul.ro/politia-din-suceava-ataca-in-forta-301437

    Amendă surprinzătoare pentru o femeie care mergea cu bicicleta pe un drum din judeţul Suceava. Ea a fost sancţionată de un echipaj de Poliţie cu aproape 1.800 de lei, pentru că nu avea sisteme de iluminat la bicicletă şi nici buletinul asupra ei. Asta, deşi femeia circula pe timp de zi, informează B1 TV.

    https://www.antena3.ro/externe/un-roman-a-fost-condamnat-in-elvetia-pentru-ca-era-prea-sarac-295909.html

    http://3dots.ro/externe/roman-inchisoare-elvetia-cafea-spital-5778.html

    • In Romania traiesc tot felul de oameni.Dar daca facem o medie intre doua tipologii (Adrian B. si Fragmentarium – spre exemplu), ,,iese” tot….Liviu Dragnea.
      😉

  6. Reclasificarea Raului: Extremistii, mai rai decat teroristii? Teroristii vor fi “invinsi”, dar extremistii trebuie “stersi” de pe fata pamantului (Rex Tillerson)

    Afland de declaratia secretarului de stat american, Rex Tillerson, facuta vineri, la Londra, in contextul atentatului terorist de la Manchester, probabil ca teroristii au fost surprinsi sa ia act ca au fost coborati cu o treapta in ierarhia Raului. „Îi vom învinge pe teroriști, iar pe extremiști (…) trebuie să îi ștergem de pe fața pământului”, a spus Tillerson, in prima sa vizita in Marea Britanie, de condoleante si solidaritate. Preoții, rabinii și „fiecare imam din fiecare moschee trebuie să condamne sufletele celor care au efectuat aceste atacuri”, a insistat Rex Tillerson. Surprinsi sunt insa si multi politicieni si analisti internationali, care vad in noua nuanta adusa de Tillerson o noua bulversare a raporturilor dintre Raul cel mare si raul cel mic. Prin schimbarea locurilor intre Terorism si “extremism”, pe scala Raului, Tillerson aduce in atentie diferenta dintre supravietuire si exterminare. Cel mai probabil, noua definitie a “extremismului” va fi vasta si dinamica, cuprinzand “periferia” ostila, non-conforma sau distanta fata de “centrul” intereselor SUA. Potrivit dreptului pacii si razboiului, invinsii sunt integrati si asimilati noului sistem de valori care si-a afirmat suprematia. Schimbarea tirului principal de pe invingerea teroristilor pe exterminarea “extremistilor” este cu atat mai surprinzatoare cu cat pare sa rastoarne primatul antiterorismului sustinut de presedintele SUA, Donald Trump, la summiturile NATO si G7. Declaratia de prioritate de abia a iesit din microfoanele de la Bruxelles si Taormina. La Londra au fost facute si alte declaratii, cu posibil impact viitor. Relatiile dintre fosta metropola si fosta colonie par sa se reaseze intr-un format nou. Plecand de la originea libiana a autorului atacului de la Manchester, miniștrii de externe american si britanic au recunoscut că integrarea comunităților provenite din imigrație poate întâmpina dificultăți. Țările occidentale, a afirmat Rex Tillerson, trebuie să găsească un răspuns la „incapacitatea lor de a asimila” unele dintre aceste populații, în timp ce pentru Boris Johnson, imigranții „trebuie să devină britanici” și „să îmbrățișeze valorile” societății britanice. Nu s-au facut referiri la competitivitatea imigratiei, al carei balans sensibil intre a fi un motor de progres sau un balast (prin parazitism social si infractionalitate) poate insemna diferenta dintre echilibru si dezechilibru (stagnare sau recul economic, conflicte sociale etc.). https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/27/atentat-la-manchester-rex-tillerson-vrea-sa-ii-elimine-pe-extremisti-de-pe-fata-pamantului–01-05-49

    • Asta nu demonstreaza decat incredibila stare de bulibaseala mintala ce bantuie Despartamantu de Stat de pe Potomac.

      F pe scurt :
      Iranul a luat captivi/ostateci membrii ambasadei SUA (anii 70) , Pe sest Ronnnie a decis sa vanda piese de schimb ptr armata iraniana (incurcata intr-un razboiu cu Iracu si un vreme ce Sadam era privit precum „gladiatorul” Vestului)
      In Irac fortele de ocupatie au favorizat siitii (Iranul este siit)
      In Siria sprijina luta sunitilor care cica vor sa se elibereze de dominatia alawita si siita. Inutil de zis ca ISIS este or oragnizatie sunita . SI al Quaeda tot sunita … si al; Nusra cu care erau apaope aliati (adica pe fata) tot sunita.

      Acum Donnie cere ca NATO intreg sa lupte impotriva Iranului si influentei iraniene (adica siite) in timp ce ala de la Mancester era sunit.

      Zau asa … am vazut betivi cu 3-7 clase ceva mai coerenti decat intelctualii sobri de la zisul Despartamant ….

    • Este normala prioritatea actiunii de forta, intai extremistii si apoi teroristii, deoarece ultimii sunt produsul primilor.
      Pe de alta parte, nu „Rex Tillerson, trebuie să găsească un răspuns la „incapacitatea lor de a asimila” unele dintre aceste populații”.

      Este nevoie sa se realizeze faptul ca asistam la un razboi global cu arma pasnica a „emigratiei”, de fapt a invaziei. Odata instalate populatiile, nu doar „unele dintre aceste populatii”, nu vor sa se asimileze, deoarece ele doresc sa asimileze prin orice mijloace populatiile cucerite prin ocupatia care are loc treptat, treptat. Eventual prin exterminare, de unde si cresterea terorismului.
      Este un fenomen devenit natural al zilelor noastre, caruia intreaga omenire trebuie sa-i faca fata.
      Istoria si cultura diverselor civilizatii ar trebui sa ne trezeasca, deoarece intentiile aparent inocente ale populatiilor din culturi diferite pot fi intentii de anihilare ale culturilor proprii. Si ale populatiei.
      As zice ca astazi acceptam fenomenul Calului Troian, prin incapacitatea de a-l sesiza.

      Mircea Popescu
      28 Mai 2017
      Atlanta

      P.S. Voi incerca, zilele viitoare, sa punctez cateva aspecte legate de ciocnirea mentalitatilor pe care le-am remarcat in periplul meu de la Pacific la Atlantic.

  7. „CVADRUPLU TULUP„ SENTIMENTAL CU CRISTIAN TUDOR POPESCU

    Cu toate că, în general, sunt puternică și primesc cu stăpânire de sine știrile senzaționale, aflate la limita incredibilului, trebuie să recunosc că uneori este , totuși, prea mult chiar și pentru mine …. spre exemplu, astăzi am aflat că CTP-ul a fost căsătorit DE PATRU ORI !!!!! Adică, prieteni, patru femei, în etape diferite, deci nefiind victimele unui fenomen de contaminare în masă, au acceptat , de bună voie și nesilite de nimeni, să-și unească destinele cu UN TRENING DE-O CALITATE ÎNDOIELNICĂ… ba, chiar și mai mult de-atât, nu cu un „costum de trening”, cum ar veni un fel de „deux-pieces” pentru cetepei, ci cu împerecherea bizară a unui pantalon dintr-un set cu un hanorac din alt set.

    Se pare că toate aceste doamne l-au agățat pe Cristian Tudor Popescu, deoarece, după cum el însuși povestește: „În materie de agățat persoane de sex opus am fost un handicapat de când mă știu. Ce să-i spui fetei, așa, hodoronc-tronc? ”Chiar așa!

    Incredibil este însă doar faptul că doamnele astea s-au căsătorit cu-n trening… faptul că ele au divorțat pare mult mai ușor de argumentat. Căci, iată cu cine s-au căsătorit dânsele:

    CONFESIUNILE LUI DESPRE DRAGOSTE:
    „O tratam ca și cum aș fi fost bolnav de hepatită. Când ești bolnav de hepatită, nu poți să te opui. Mă enerva faptul că îmi plăcea fata aia, că depind de ea într-un fel.”

    …DESPRE FLORI :
    „Nu duceam niciodată flori! Am vândut florile de la prima mea căsătorie. Mi-a părut rău de ele că adusese lumea flori și m-am dus în piață și le-am valorificat”

    …DESPRE SEX:
    „Cedez întotdeauna inițiativa…Nu am decis eu niciodată! M-am supus preferințelor”

    …DESPRE GENUL DE FEMEIE PREFERAT:
    „Întotdeauna mi-au plăcut ciboargele ( !!!) , adică fetele cu care aș fi putut să merg să batem pe cineva! Îmi plăceau fetele dure, hotărâte.”

    …DESPRE VIITORUL LUI SENTIMENTAL:
    „Cu vârsta, și după trei divorțuri (încă nu erau patru, n.n.) , s-a mai ivit un impediment : înainte ca atracția mea pentru vreo cetățeancă să se coaguleze cât de cât, o voce mică îmi cârâie în cap: «Nu m-ai iubit niciodată și nici n-ai fost cu mine în concediu, monstrule!» – așa că mă las păgubaș.”

    …DESPRE FERICIRE:

    „Am fost fericit doar de două ori în viață…Cred că am fost fericit în ultimul an de facultate, când am făcut lucrarea de licență la Automatică – Sisteme de reglare adaptivă cu model etalon. Timp de un an și jumătate am căutat o funcție, o funcție Lyapunov, care se referea la hiperstabilitatea unui sistem. Am găsit-o într-o dimineață…Ăla a fost un moment în care am fost fericit…Al doilea a fost când fiul meu cel mic, Matei, a luat 6,80 la matematică, la Bacalaureat, după trei ani de chinuri. Mi se face pielea de găină când mă gândesc”

    Ei, dragi concetățeni, patru femei au decis totuși să riște…iar a cincea e pe drum… adică merge cu treningul însuflețit la piscină… la SPA… CTP-ul purtând cască albă, ca să nu se ude la păr… De-acolo cei doi zburdalnici au ieșit fiecare cu câte-o pungă de cincizeci de bani , tip maieu, din alea proaste, în care- cred! –își transportau, legănându-i șmecherește, chiloții de baie.

    O scenă de-un romantism înfiorător, care poate pregăti o duduie pentru deliciile secrete ale unei viitoare căsnicii.

    • Stimata si draga Luminita

      acum ma intelegi de ce nu empatizez prea mult cu femeiele batute?!
      (General. Nu ma banuiti ca as face parte dintre barbatii care bat femei. Lasand la o parte orice considerent moral recunosc : sunt prea lenes!! Se zice ca ptr ca sa bati „bine” o femeiei depui tot atata efort cat ptr un covor de 3/2,5. Sa bati covoru e cat de cat util. Plus ca nu zbiara, ca daca bati covoru te lauda vecinele ca eti „gospodar” [ha! eu?!!] samd. Adica covoru se merita …. )

      • Dragul meu prieten, eu însămi, din pricina unor evoluții ridicole pe scena politică românească din ultimii ani, am devenit ușor misogină… cam ca pisica mea care, când a îmbătrânit destul, adică a văzut suficient de multe pe lumea asta, a început să miaune motănește și să zvânte în bătaie orice pisică trece de poartă… Fiți liniștit, v-am înțeles demult. Simpatia mea pentru dumneavoastră a rămas neclintită.

    • Iata un exemplu acsiperfect de … femeie care ii place sa fie batuta :
      ICCJ a motivat achitarea lui Ludovic Orban: „Se remarca insistenta martorului denuntator… Nu inculpatul este cel care are initiativa… Invinuirile nu sunt sustinute de niciun mijloc de proba”. DNA a ascuns intregistrarile: „Discutiile, al caror continut nu a fost prezentat in integralitate…”. Denuntatorul informa DNA: “Nu mai insist pe moment… I-am dat 7 sms mi-a zis ca ma suna el”. Urdareanu catre Orban: „Esti un labagiu”

      Da, da Luli Orban! la pirm are vedere pare „brabat” nu?
      Ei bine aparentele inseala!
      https://www.luju.ro/magistrati/instante/aplaudacul-dna-lucrat-cu-agent-provocator-iccj-a-motivat-achitarea-lui-ludovic-orban-se-remarca-insistenta-martorului-denuntator-nu-inculpatul-este-cel-care-are-initiativa-invinuirile-nu-sunt-sustinute-de-niciun-mijloc-de-proba-dna-a-ascuns-intregistraril

  8. Pe drumul de intoarcere spre Florida, am ajuns astazi la Atlanta si am decis sa mergem la un spectacol de „son et lumiere” la Stone Mountain, dedicat memoriei soldatilor care au murit pentru Patria lor. Mi-am adus aminte ca in aceste zile se omagiaza si in Romania Ziua Eroilor.
    La Stone Mountain exista un basorelief a trei personalitati sudiste, respectiv presedintele Stonewall Jackson si generalii Robert E. Lee si Jefferson Davis.

    La incheierea spectacolului, dupa jocul magnific de artificii, miile de participanti au fost rugate sa pastreze un moment de reculegere in memoria eroilor. Cu capul plecat, am pastrat momentul de recunostinta si pentru eroii neamului romanesc, cu privirea intoarsa in timp la Mausoleul de la Marasesti unde, candva, multi ani in urma, am trait un moment de piosenie, de recunostinta adevarata pentru nenumaratii feciori de tarani, de tineri sau mai batrani ofiteri care s-au jertfit pentru ca neamul nostru sa se implineasca.

    Cine n-a fost la Marasesti, ar trebui sa o faca macar odata in viata, deoarece acolo, in linistea nepamanteasca, este locul de reculegere pentru orice roman.

    Atlanta
    27 Mai 2017

    • Aua din Atlanta mai bine ar ridica un monument incoinstea lui Abe, Grant si chiar Sherman….
      Ca daca nu ii bateau bine de tot Confederatia ar fi ajuns o Brazile fara cafea …

      • @Ghita Bizonu: „Aua din Atlanta mai bine ar ridica un monument incoinstea lui Abe, Grant si chiar Sherman…. Ca daca nu ii bateau bine de tot Confederatia ar fi ajuns o Brazile fara cafea …”

        Ca si cand am spune ca aia din Romania mai bine ar ridica un monument lui Stalin ca daca nu ii cotropea bine de tot pe romani, Romania ar fi ramas o democratie adevarata.
        Cu alte cuvinte, hai sa ridicam monumente celor care cotropesc tari.
        Poate-i plangeti pe soldatii eliberatori ai Armatei Rosii mutati de la sosea, sau pe Stalin si pe Lenin dati jos de pe socluri?

        A propos de Sud si Nord tocmai vin in contact cu mentalitatile „eliberatilor” din Sud.
        Nu v-ar strica sa mai calatoriti p’acolo p’unde credeti ca le stiti si le intelegeti pe toate doar din citite.
        S-ar putea sa aveti un soc … cerebral. Sau de constiinta: „Cum oare de am putut gandi si spune asemenea lucruri?”

        Mircea Popescu
        Savannah
        28 Mai 2017
        .

      • Mircea Popoescu

        era vorba despre razboiul de secesiune…

        ravzloiul de Secesiune nu era ata un tazboi „moral” pro sau contra scalviei ci un razboi dintre 2 sisteme conomoce diferite.
        Confederatia se baza pe sclavi, bumbac si „mandrie” . Si importuri. Si avea nmevoie de extindere a sistemului de mari proprietati agricole exploatate cu slavi.

        Uniunea pe de lata parte era bazata pe un sistem de mici proprietati garicole (mici la scara americana) si activitati industriale sau macra mestesugaresti. Omportau si ei dar mai ales bunuri de investitii (de genul sine de cale ferata de la Krup) si se dezvolta industrial. Si nu putea tolera exinder4a sistemului sudist.
        Culmea, desi suntem invatati ca sclavia era motivul razbooiului a fots cel putin un stat sclavagist care a lupata vitjeste pentru Uniune. Si la fel culmea , scl;avia a fots abolita dupa in tipul razboiului… la cca 3 ani duoa izbucnirea lui.

        D’aia zic ca daca nu castiga Uniunea .. Confederatia ar fi ajuns un soi de Brazilie.
        Pana la urma ar fi abandonat si ea (Confederatia) sclavia (Brazilia in 1888) insa nu sistemul economic bazat pe latifundii.

        Victoria Uniunii a dus la abnadonarea sclaviei nu si a sitemului latifundiar. Insa macar a pastrat fostele state confederate in Uniune cu beneficiile colaterale de a facae parte titusi dintr-o Federatie puternica care ii asigura accesul la o piata mare, in crestere si reprezentarea politica in Congres ….
        Daca ar fi ramas Confederatia bunii ianchei i-ar fi impus taxe vamale, tarife nasoale si in sruttimop Confederatia ar fi avut de supirtata presiunile de tot feleul ale Uniunii .. adica art fi fots tratat asa cum SUA au trata tarile centro si sudamericane.

        Uite d;aia io zic ca marele erou al Susului a fots Grant nu Lee!

        A da. Si sa nu uitam p Confederatia a avut „onteligenta” de a ataca fort Sumter.

        Cat drespe satul dvoastra de a calatiori prin Sudul SUA .. scuze dar dvoastra chiar credeti ca am miojloacerle materiale? Sunteti exacat precum madame de Lmaballe!
        Oricum va dau eu un sfat – recititi Pe aripile vantului …

        Si poate vizitati un medic specvialist „domnule am inceoput sa confund pe Stalin cu Abe Lincoln sau invers si pe presedintele Grant cu maresalul Tolbuhin si Manifestt Destiny cu ala comunist!”.

      • @Ghita Bizonu’: „Mircea Popoescu era vorba despre razboiul de secesiune…”

        Trec peste delicatetea exprimarii demna de un intelectual rasat ca sa va multumesc pentru lectia de istorie si economie pe care mi-o administrati. Si da, m-ati facut sa inteleg ca daca baba avea motor si roti era automobil.

        Doar un mic amendament rezultat din interpretari personale de la fata locului. Statele Unite au ajuns la un razboi de secesiune din cauza dorintei presedintelui de a aboli cu orice pret sclavia. Deci din motive ideologice. Si pretul a fost de peste 1 milion de morti si raniti la o populatie totala de cca. 30 milioane, din care 3,5 sclavi.
        Nordul industrializat, suprapopulat (71% populatie) era in cautare de expansiune, nu Sudul. In Sud, munca manuala pe plantatii scazuse dramatic de la 70% la 40%. Concomitent, sclavia se stingea incet, munca sclavilor din fabrici fiind inlocuita cu emigranti din Europa. 3/4 dintre albii din Sud nu detineau sclavi, iar negrii erau si sclavi si liberi.
        Concluzia este ca sclavia disparea pe calea naturala a dezvoltarii societatii americane, deci nu era nevoie de impunerea fortei pentru urgentarea unui proces istoric. De fapt, scopul declarat al razboiului a fost: „The Union had to invade, conquer, and occupy the South. It had to destroy the South’s capacity.”
        Iar aceasta „nerabdare” a creat starea de dezbinare actuala a societatii, deoarece a creat animozitati greu reconciliabile.

        De exemplu, organizatiile pt. drepturile omului (nu va spun care om) au facut si fac presiuni pentru scoaterea imaginilor steagului confederat (Crucea Sudului) din orice loc public. Si totusi, pe oriunde am trecut in aceste zile in care s-a sarbatorit Memorial Day, oamenii Sudului, dar si restaurantele sau alte locuri publice din statele sudice, il afisau in centru fiind inconjurat de alte steaguri.

        Pentru ca ma trimiteti la „Pe aripile vantului”, daca citeati cu atentie, v-ati fi dat seama ca prin eliberarea fortata, negrii ramasi in „vant”, fara o lege care sa le confere alt statut decat „sunteti liberi, faceti ce vreti”, s-au dedat la acte de violenta, iar aparitia KKK a fost, cel putin la inceput, o organizatie (ilegala) de autoaparare a albilor.

        Cat despre Fortul Sumter, acesta era ocupat de fortele Federale, dar apartinea Carolinei de Sud, care era parte a Confederatiei. Asa ca, imi pare mie, ar fi fost o incercare de eliberare a unei parti din teritoriul propriu, mai ales ca prima lovitura de tun (ca cea de la Calafat impotriva turcilor in Razboiul de Independenta) a fost trasa dupa nenumarate cereri ale Guvernatorului Carolinei de Sud, adresate prededintelui SUA sa elibereze fortul.

        Sigur ca nimeni nu poate ajunge oriunde in lume, dar macar sa nu aiba pretentia de a emite adevaruri savante si a incerca sa puna la colt pe cei care chiar traiesc pe diverse meridiane si se intampla sa vada si sa traiasca direct realitatatile, nu doar pe cele portretizate si romantate prin scrieri mai mult sau mai putin tendentioase.

        In opinia mea, scrierile sunt doar porti care se deschid spre lumi ce nu pot fi cunoscute decat dupa ce sunt explorate si traite.

  9. Un „filosof” chinuit

    După ce a făcut foarte mult rău prin lupta sa inversunata impotriva „incorectilor politic” din România, „filosoful” (de fapt un fizician ratat) Horia Roman Patapievici ne uimește cu:

    „Ilustrând perfect butada aceea teologică, care spune că cea mai mare ispravă a diavolului este să-i convingă pe oameni că nu există, la fel procedează și corecții politici. Aceștia, în momentul în care vei expune părerea ta, cu o privire candidă, deschisă, pentru că, nu-i așa, ei sunt foarte ‘open minded’, vor spune ‘Dar nu e adevărat! Pur și simplu nu este adevărat!’ În momentul în care vei aduce argumente vor spune ‘Nooo… E o interpretare tendențioasă! În realitate…’ Și-ți vor spune cum stau lucrurile ‘în realitate’. Suntem cumva ca într-un coșmar de revenire a stalinismului fără NKVD și fără teroarea care, în anii ’50, a reglat pe veci chestiunea cine are dreptul să deschidă gura și cine poate vorbi. Cumva, în absența terorii fizice a apărut o teroare care este morală și care este teama justificată a omului civilizat de a fi eliminat din lumea civilizată” (Bookfest, mai 2017).

    Ce putem spune? Așa-i trebuie! Eu asist cu plăcere la chinurile lui. Pe de altă parte, din păcate, ceea ce spune ACUM este adevărat…

    • HRP nu se dezice, imi amintesc ca acum cativa ani, in problema predarii religiei in scoli, a avut o pozitie echilibrata, mai aproape de punctul de vedere al lui Dan Puric decat de cel al gedesistilor ,,traditionali”.
      Da, cred ca nu si-a descoperit / materializat vocatia de fizican, dar, totusi, studiile de fizica l-au ajutat sa priveasca lumea mai in profunzime.
      De altfel, majoritatea fizicienilor istoriei au inceput, sau au sfarsit prin a-l cauta pe Dumnezeu, constientizand limitele mintii umane, sau, mai precis, a instrumentelor (modelelor) de lucru proiectate, prin aproximare, asupra realitatii.

    • Insa daca-i zici ca e un pui de NKVDist si un hohol romanofob imediata se sucare intr-un mod f corect politic

  10. România va trebui să aloce anul acesta 0,71% din PIB pentru achitarea obligaţiilor aferente pachetului de asistență externă contractat în 2009 prin acordul cu FMI-UE-BM necesar pentru stabilizarea macroeconomică. Situaţia se va repeta în 2018, când banii necesari vor reprezenta 0,73% din PIB estimat oficial (879,5 miliarde lei la un curs mediu de 4,49 lei/euro, potrivit optimistelor prognoze ale CNP).

    Şi în 2019, efortul de rambursare va continua cu plata unui miliard de euro către Uniunea Europeană ( plăţile către FMI au fost finalizate în 2015), condiţie în care banii vor reprezenta, încă, o jumătate de procent din PIB-ul prognozat. Iar asta la zece ani după isprava creşterii nesustenabile a veniturilor, care a dus la pierderea echilibrelor macroeconomice, inclusiv la devalorizarea leului.

    http://cursdeguvernare.ro/costurile-ramase-de-plata-ale-imprumutului-de-stabilizare-macroeconomica-din-2009-poate-invatam-ceva-din-greselile-trecutului.html

Lasă un răspuns