S-au implinit 25 de ani de la repatrierea lui Nicolae Titulescu

Zilele trecute, s-a desfăsurat Adunarea generală a Fundatiei Europene Titulescu. Dezbaterile au durat peste patru ore. A fost o mare plăcere să ascultăm comentariile domnului academician Dan Berindei, sau pe cele ale prim vice-guvernatorului  Florin Georgescu sau ale secretarului de stat de la MAE, Victor Micula.

Cu acest prilej, ne-am adus aminte că s-au implinit, 25 de ani de la repatrierea rămăsitelor pamântesti ale lui Nicolae Titulescu. Adaug, de aceea, discursul pe care l-am rostit, cu acel prilej, la Aeroportul Otopeni si pe care l-am regasit in lucrarea mea, „România după Malta”:

Cuvânt rostit de Adrian Năstase, ministru de Externe al României, cu ocazia repatrierii rămășițelor pământești ale lui Nicolae Titulescu

 7 martie 1992

Domnule preşedinte,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor şi domnilor,

Cuvintele sunt, în general, neputincioase. Dar ele îşi vădesc limitele mai ales în împrejurări ca aceasta, în care profunzimea trăirii se lasă cu greu tradusă în vorbe.

Aniversam, în urmă cu trei zile numai, 110 ani de la naşterea, pe meleagurile Craiovei, a acelui mare domn al spiritualităţii româneşti care a fost Nicolae Titulescu. Astăzi, 7 martie 1992, aici, la Bucureşti, suntem martorii copleşiţi de emoţie ai unui alt moment de tulbu­rătoare semnificaţie. Nicolae Titulescu se întoarce acasă pentru a odihni în pământul înaintaşilor. Cel care și-a pus întreaga fiinţă în slujba afirmării României, cel care a străbătut lumea în lung şi lat pentru a o face cunoscută şi a-i apăra interesele perene vine să se aşeze, aseme­nea tuturor eroilor neamului, la temelia edificiului pe care l-a durat fără tihnă.

Bucureştiul nu va fi însă decât un popas în drumul său către plaiurile transilvane, din inima cărora şi-a dorit să vegheze pentru eternitate asupra destinelor țării[1].

Nu este, cred, cazul să refac, aici şi acum, traseul vieţii şi operei titulesciene. ÎI ştim cu toţii la fel de bine, chiar dacă mereu şi mereu descoperim, fascinaţi, că valenţele sale nu au fost încă epuizate de exegeză. Pentru că, între multiplele paradoxuri ale existenţei sale se numără şi acela, propriu doar marilor vizionari, de a fi contemporanul urmaşilor săi.

Aş dori, mai degrabă, să vorbesc despre datoria noastră față de moştenirea titulesciană. O datorie care a fost şi rămâne enormă. Împlinindu-i voinţa testamentară — aceea de a-l aşeza în pământul ţării care i-a dat viaţă — ne achităm de ceea ce am putea numi aspectul formal, dar el însuşi extrem de elocvent, al ultimului său act de voinţă.

Pentru că autenticul mesaj pe care a ţinut să ni-l transmită cel care a închis ochii departe de patrie este că noi, urmaşii, avem datoria de a împlini, într-un chip nou, crezul care i-a luminat existenţa. Un crez a cărui stea polară a fost unitatea ţării în graniţele ei fireşti, respectiv ancorarea României în Europa şi a Europei în România.

Dorind să revină acasă, Titulescu a vrut, de fapt, să mai spună încă o dată lumii şi nouă că ţara lui este trup din trupul Europei şi suflet din sufletul acestui continent greu încercat de istorie. El nu s-a temut să părăsească limanul vestic al latinităţii europene, pentru că știa că limanul ei estic nu este un loc de „exil extraeuropean”, ci mărturia cea mai miraculoasă a fertilităţii şi durabilităţii pietrei de temelie a întregii Europe – moştenirea romană.

Nu ne îndoim că, avându-l pe Titulescu aproape, cu tâmpla lipită de glie, vom fi capabili să regăsim mai uşor în noi înşine acele resorturi secrete, grație cărora pasărea Phoenix renaşte din propria cenuşă. Sperăm ca, în curând, alte spirite universale care au ţâşnit din adâncul rădăcinilor româneşti – Enescu, BrâncuşL, Eliade – să vină să i se alăture.

Comunismul, care ne-a rupt pe noi, românii, unii de alţii, a murit în România. Țara îşi aşteaptă cu braţele deschise fiii dispăruţi sau risipiţi prin lume. Pentru că, aşa cum spunea Titulescu: „Viitorul trebuie să fie opera noastră”. El adăuga: „Socotelile noastre cu viitorul sunt simple. Lui îi putem spune: aşa te-am întrezărit, asa am înţeles să te servim; aşteptăm să te realizezi ca să vedem dacă ţi-am fost slujitori buni sau răi”.

Acum, în ceasul întoarcerii lui Titulescu acasă, as dori să reamintesc românilor de pretutindeni că numai dându-ne cu toţii mâna si aşezându-ne la sfat vom putea dărui țării acel viitor pentru care a trudit marele nostru înaintaş.

 

[1] În testamentul său din data de 5 ianuarie 1940, Nicolae Titulescu şi-a exprimat dorinţa de a fi îngropat la Braşov: „În ce mă priveşte, cum m-am considerat totdeauna ca un soldat al teritoriilor alipite României între 1918 şi 1920, doresc să fiu îngropat la Braşov într-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor şti să găsească un loc potrivit cerinţei mele. Take lonescu sus la Sinaia şi eu la picioarele lui, jos la Braşov, pentru repausul etern, este felul cel mai convenabil şi doresc ca locuitorii Braşovului să accepte rugămintea mea”.

34 de gânduri despre “S-au implinit 25 de ani de la repatrierea lui Nicolae Titulescu

  1. Pentru un soldat al Romaniei istorice reintregite, cum a fost Nicolae Titulescu, nu cred sa fi existat o durere mai mare decat cea premergatoare mortii sale, din 1941, in urma Dictatului de la Viena privind cedarea Ardealului de Nord si a Ultimatumului sovietic pentru cedarea Basarabiei si Bucovinei de Nord, ambele sacrilegii comise in 1940, an de doliu pentru urmasii poporului liber si mandru al dacilor. Cu certitudine, Titulescu a plecat in eternitate cu o lacrima pe obraz. La 25 de ani de la intoarcerea osemintelor sale din pamantul Frantei surori in cel al Romaniei strabune, o parte din lacrima lui Nicolae Titulescu inca nu a fost stearsa. Va fi datoria noastra sa o facem, in frunte cu legatarul spiritului titulescian, Adrian Nastase. Aniversarea Centenarului Marii Uniri bate la usa, unitatea noastra, mai puternica decat oricand, va trebui sa-i deschida.

    • „Aniversarea Centenarului Marii Uniri bate la usa, unitatea noastra, mai puternica decat oricand, va trebui sa-i deschida.”
      Care unitate, domnule fragmentat politic ?;) Doi şi-un sfert ? Sau celelalte, o mulţime, care căpuşează statul român şi care au pulverizat în aceşti ani scurşi de la farsa din ’89, întreaga societate românească divizând-o , chiar pulverizând-o pe alocuri, pentru a o putea conduce, mai întâi în ţarcuri sociopolitice şi apoi după bunul plac şi interese străine ?! :mrgreen:
      Singura speranţă se dovedeşte, ca de atâtea ori în Istoria noastră, unitatea credinţei, pe care nu vor reuşi s-o distrugă în scurtul răstimp care le-a mai rămas până vor dispărea chiar ei !
      A dispărut ea ciuma bubonică, cea roşie şi nu va dispărea asta ?!

      • Sa va auda Dumnezeu, domnule Radu Humor, si sa-si intoarca, iarasi, fatza catre noi, chiar daca multi dintre co -,,nationali” i-au intors spatele.

      • @ Radu Humor

        Ref. la UNITATE : “Ne unește ceea ce ne lipsește ! “ – Constantin Noica
        Ce ne-ar lipsi ? Poate “legarea” de istorie, cum scriu mai sus despre legatul Titulescu-Năstase, via fragmentariumpolitic ?

      • Este vorba de unitate ca asteptare, pentru care pana la 1 Decembrie 2018 este inca timp sa se implineasca. Ma refer la timpul politic si la aparitia in acest orizont determinat a unui lider politic care sa intampine Centenarul Marii Uniri cu o Romanie unita. Sau mai unita aspirational, de un nou ideal, de un nou proiect de tara, care in mod evident, acum, ne lipseste.

    • Ref. la legatarul …titulescian ar fi de scris mai multe. Îmi place însă transcendența…, “fragmentata” ! L-aș întreba pe d-nul Năstase dacă dom’Tit l-a rugat frumos, dar mi-e că iar o să-mi răspundă, ca la acea masă cu pește ( a rămas misterul…O fi fost prajit sau nu ? ) de la 19 ianuarie 1907, că era prea mic…. În fiecare an o să mă gândesc la faptul că, după ziua copilului ( din noi…) din prima zi a lunii, spre sfârșitul lunii, vom avea șansa ( sau ne-șansa ) de a ne lepăda sau nu de legarea cu istoria….Legarea, ar fi primul pas către UNITATEA de care scrie d-nul Radu Humor mai jos.

    • @fragmentariumpolitic: „Pentru un soldat al Romaniei istorice reintregite, cum a fost Nicolae Titulescu”

      Din pacate a fost si a ramas doar un soldat, nu un general capabil sa conduca o batalie.

  2. Adrian Nastase scrie:

    ,,Nu ne îndoim că, avându-l pe Titulescu aproape, cu tâmpla lipită de glie, vom fi capabili să regăsim mai uşor în noi înşine acele resorturi secrete, grație cărora pasărea Phoenix renaşte din propria cenuşă. Sperăm ca, în curând, alte spirite universale care au ţâşnit din adâncul rădăcinilor româneşti – Enescu, BrâncuşL, Eliade – să vină să i se alăture.”

    Nu cred, domnule Adrian Nastase…cei pomeniti nu se mai intorc, pentru ca noi i-am parasit demult. Se intorc, eventual si cel mult, ramasitele lor pamanesti.
    Veti spune , poate, ca sunt excesiv de pesimist. Dar cum pot fi altfel, daca, oriunde ai intoarce privirile, nu vezi decat o mare de ura, o ura viscerala fata de tot ce inseamna normalitate, echilibru, cultura autentica, deontologie profesionala, fiinta nationala, credinta, valori traditionale, ierarhie bazata pe calitate intrinseca, recte, nimeni nu mai asculta si toti vorbesc unii peste altii, intr-un vancarm strident si grotesc ca intr-un cosmar nocturn ?
    Daca numai atat am putut realiza in 27 de ani de pseudo-democratie si nici nu invatam din greselile trecutului, atunci nu ne ramane decat sa ne debarasam, cu acte in regula, de ,,balastul” numit stat national si unitar, inexistent, de fafcto, in lumea reala. Un guvernator costa, oricum, mai putin: Doar 2% din PIB.

    • @ZeV: ” Sperăm ca, în curând, alte spirite universale care au ţâşnit din adâncul rădăcinilor româneşti – Enescu, BrâncuşL, Eliade – să vină să i se alăture.”
      Nu cred, domnule Adrian Nastase…cei pomeniti nu se mai intorc, pentru ca noi i-am parasit demult.”

      Simbolurile natiunii nu pier, sunt perene.
      Pe unii dintre noi, Familia si Scoala nu ne mai invata sa le vedem, sa le intelegem, sa le pretuim si sa le urmam.
      Si atunci, desigur, se insamanteaza si ideea familiei noi, netraditionale care respinge valorile ce stau la baza natiunii.

      Din Oklahoma City
      26 Mai 2017

  3. Am tot întrebat, inclusiv pe acest blog, despre acest delicat suboect, fără a primi nici un răspuns ! Aflând câte ceva, m-am gândit că s-ar putea să-i intereseze şi pe alţii .
    Binenţeles că nu şi pe cei care ne omoară cu zile prin „înţeleapta” lor guvernare ! 😉 :

    VIDEO – Noul Proiect Manhattan: Cercetările dezvăluie rădăcinile controlului global al climei și programului masiv de umplere a cerului cu spray chimic

    Iata ce putem citi la The New Manhattan Project: Ongoing Research Reveals The Roots Of Global Climate Control And The Massive Program Filling The Skies With Chemical Spray

    Pe 29 aprilie, Peter A. Kirby a făcut o prelegere (filmarea de mai jos) în San Francisco prezentând câteva dintre cercetările și teoriile sale despre Chemtrails pe care le vedem pe cerul de deasupra noastră aproape în fiecare zi în majoritatea părților lumii occidentale și explicând cum au ajuns acolo.

    În vara anului 2016, Kirby și-a publicat lucrarea Chemtrails Exposed: A New Manhattan Project.. Pentru Peter, acest lucru a marcat sfârșitul fazei 1 a ceea ce el vedea ca pe un proiect de cercetare pe termen lung pentru a documenta unul dintre cele mai ambițioase și potențial devastatoare proiecte științifice și industriale concepute vreodată de om. În cartea sa și în prelegerea de mai jos el prezintă foarte multe instituții și actori documentați în proiect; fiecare dintre aceștia având un trecut și un traseu pe hârtie care ne pot oferi o privire mai aprofundată asupra a ceea ce s-a făcut și unde am putea ajunge. Peter are motive întemeiate să compare acest lucru cu avântul gigantic și ascuns al Statelor Unite ale Americii de a crea bomba atomică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

    Începând cu anul 2009, a început să facă săpături în cărți, reviste, biblioteci, rapoarte guvernamentale și pe Internet pentru a găsi informații care să explice programul oficial negat și totuși aflat în fața dvs. ce presupune această pulverizare enormă de substanțe chimice din avioane observate și studiate în întreaga lume. Când Kirby și-a început cercetarea, a fost deja o problemă, așa cum spune el în cartea sa; nu de prea puține informații, ci de prea multe. Au fost zeci de cărți și documente care să acopere diferite aspecte ale unui proiect care, în mod evident, era prea mare pentru a încăpea sub covor. Dar nu a existat nimic care să le unească și să ajungă la fundul a ceea ce se întâmplase.

    Peter a descoperit, totuși, că existau dovezi despre folosirea armelor fumigene; multe dintre ele în documentele guvernamentale și de cercetare, în jurnalele profesionale și în declarațiile incredibile făcute de oameni de știință și de lideri de proiect care i-au aprins curiozitatea și l-au dus mai aproape adevăr. El împărtășește tot acest material și argumentația sa din „Chemtrails Exposed” și în această prezentare video.
    https://www.youtube.com/watch?v=zuZgnw2BRU
    Iar ca o complectare la cele de mai sus :
    https://www.amazon.com/Geoengineering-aka-Chemtrails-Humanities-Extinction/dp/1542774136/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1495554234&sr=1-3&keywords=geoengineering

    • Nu știu despre ce e vorba și nici postarea Dvs nu m-a ajutat. Sunt interesat de subiect, ma voi documenta și, dacă este cazul, voi scrie un mesaj inteligibil despre subiect.

    • @ Radu Humor

      “Când Kirby și-a început cercetarea, a fost deja o problemă, așa cum spune el în cartea sa; nu de prea puține informații, ci de prea multe. …… Dar nu a existat nimic care să le unească și să ajungă la fundul a ceea ce se întâmplase.”
      Pare a fi “tehnica” de la “Moartea căprioarei” sau din “basmele lui Ispirescu” cum ar scrie d-nul Adrian B…. Istoricul Gheorghe Buzatu scria ceva asemănător, într-o carte, despre “ontologia” ( mai mult fenomenologia….) OZN-urilor….

  4. Când media se face că nu înțelege, și-i servește pastile contrafăcute consumatorului care, de lene, le înghite pe nemestecate:
    Cazanciuc spune că sistemul de supravegherea intrării în arhiva SIPA arăta imagini neclare, că el, C., a instituit o comisie cu oameni care aveau dreptul să intre în Arhivă, că comisia a intrat în HOLUL din care se pătrunde în camerele cu arhivă, că aceeași comisie a constatat că sistemul de supraveghere arăta imagini neclare fiindcă un bec din HOL se arsese, că sus-zisa comisie a schimbat becul, că COMISIA NU A INTRAT ÎN CAMERELE CU ARHIVĂ, CAMERE CARE ERAU SIGILATE, și că în final comisia a plecat.
    Media: comisia a fost constituită ca să schimbe un bec.
    Cine mai stă să asculte cu atenție ce a zis Cazanciuc?

  5. Chiar dacă mi-a fost și îmi e silă de Ceaușescu, sunt nevoită să recunosc că politica lui externă mi-a convenit. Deși n-avea minte și carte multă, țăranul avea viclenie și era mieros cu toți ca să-și satisfacă interesele (comerț, cooperare economică…).
    Documentele Partidului tocau mereu despre „relații de prietenie și colaborare cu toate statele lumii indiferent de orânduire socială, și în special cu țările socialiste” (aici trebuiau s-o dreagă, ca să nu se zburlească Ursul).
    Ageamii de azi îi dau zor cu Vestu și iar Vestu și tot Vestu, că ți se-apleacă de-atâta obtuzitate, iar în timpul ăsta scăpăm contracte, investiții, facilități din Est, Nord, Sud…
    Aceeași politică de bun simț o promova și Titulescu.

  6. „Aş dori, mai degrabă, să vorbesc despre datoria noastră față de moştenirea titulesciană”.
    …………………………………………………………………………………………………………………
    Tot timpul , în orice intervenție sau discurs despre Nicolae Titulescu, în ciuda pluralului pe care îl folosiți, cred că vă simțiți tot mai singur în împlinirea acestei datorii. Nu știu în ce măsură societatea românească îl vede pe Titulescu în expresia:„contemporanul urmaşilor săi”… dar dumneavoastră sigur nu simțiți cuvintele acestea ca și cum ar fi fi IMATERIALE … ci, pentru Adrian Năstase ele au și formă și greutate. Eu cred că Nicolae Titulescu v-a însoțit, cu afecțiune, peste tot… și mai cred că nu l-ați dezamăgit.

    Ceea ce faceți este atât de rar, atât de neobișnuit în România noastră văduvită de simboluri prin nesfârșita uitare de sine și uriașa nepăsare, încât nici nu știu cum să vă spun… într-un pustiu de gheață, să mai puteți ține între degete o lumânare aprinsă în noaptea polară… ce binecuvântare pentru dumneavoastră și ce lecție frumoasă de iubire pentru noi, ceilalți…

    • Preţuirea lui Adrian Năstase pentru marele Titulescu a fost atât de venerabilă şi copleşittoare încât folosindu-se de o oarecare asemănare fizică a încercat să-l aducă în prim planul vieţii politice româneşti pe „micul Titulescu” în persoana lui Victor Ponta şi Viorel, mai ales pentru unul mai tulburel la minte din cauze bahice şi uneori romantice . Este greu de spus dacă „operaţia” i-a reuşit ( deocamdată pacientul pare mort…politic 😉 ), dar deoarece se anunţă înfiinţarea unui nou partid, s-ar putea să asistăm la o minune !
      Mai ales dacă acest partid îi va oferi lui Adrian Năstase ocazia reintrării pe scena poilitică românească, dar şi internaţională, pe unde, în prezent, cel puţin prin părţile noastre, bate un vânt de incompetenţă ce-ţi dă răcori pe şira spinării. Cu cît mai dreaptă, cu atât mai expusă tuturor intemperiilor „political corectnes”, o formă fără fond ce se vrea o nouă Biblie ce-i serveşte şi-l slăveşte pe singurul lor dumnezeu – Banul ! :
      P.S.
      Pare nostim că ba Victor Ponta, ba Daniel Constantin anunţă naşterea iminentă a unui partid ce refuză să iasă probabil din cauza vechii probleme cu cele două moaşe din cauza cărora nou născutul rămâne de obicei cu buricul netăiat dând naştere la ceva ce se vrea ” buricul pământului”… 😉

      • @Radu Humor: „Mai ales dacă acest partid îi va oferi lui Adrian Năstase ocazia reintrării pe scena poilitică românească, dar şi internaţională,”

        Inclin sa cred ca o moralitatea si caracterul il vor opri pe Adrian Nastase sa schimbe curentul. Ori va deveni un lider de opinie si de influenta politica fara partid, ori se va reinscrie, cand va veni sorocul, in PSD.

        Schimbarea partidelor este apanajul piticilor politici, soriceilor care se strecoara prin toate ungherele ca sa mai gaseasca ramasite pentru a-si umple burtile. Nici n-ar sti ce sa faca altceva.

  7. Sire din Gandul de ieri :

    Fostul ministru Constantin Niţă, condamnat la patru ani de închisoare.
    „<i?În cursul anului 2013, Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu., susţine DNA.

    Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât şi printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susţin procurorii

    Acum nu contest faltele in sine (ca ar fi solicitat „parandarautul”) insa oare de ce am asa o imprsie ca a fost condamnat numia penytri ca „a stricat piata”?
    Ca asa zic asa ma azuit de cazuri de paranddarat de 20% si peste ….. ori 5% mi se pare o cifra „rezonabila” , „de bun simt” dar care s-ar [utea constitui intr-un precedent periculos pentru aia care nu se dau jos din pat ptr mai putin de 100.000 euroi!
    (ce=i drept in acest caz 5% ar fi insemnat 3,4 milioane de lei …. insa pricum prinzipu conteaza . NUMAI 5%?!)

    Si recomandare de lectura : http://riscograma.ro/12657/crestere-economica-salarii/

  8. Amalia, scrie:
    ,,Cine mai stă să asculte cu atenție ce a zis Cazanciuc?”
    De ce, doamna Amalia ? Sunt mai interesante scenaritele presei infantile romanesti ?
    Daca dvs nu-l credeti pe domnul Cazanciuc, inseamna ca detineti adevaruri probabile (in sensul ca se pot proba). Daca este asa, Comisia va asteapta sa ,,luminati” opinia publica. (Z)
    Lasand glumitzele la o parte (sper ca nu v-ati suparat, asa sunt eu, inca de la gradinitza trageam fetitzele de coditze, in joaca, dar si pentru ca le placeam (Z) ), pot sa va asigur ca in nicio unitate militara securizata (mai ales unde erau depozitate/arhivate documente top secret) nu intra orice ,,Dorel”, fie si pentru un bec.
    Va sigur ca stiu ce spun, pentru ca am mancat armata pe paine , in calitate de comandant de pluton si mai apoi de companie si sef de garda. (Z).

    • Nu mă supăr niciodată, orice mi-ați replica, dv. sau altcineva, dar exact ASTA am scris: că îl cred pe Cazanciuc și că media răstălmăcește spusele unora, iar unii consumatori nu sunt atenți la nuanțele declarației originale.
      Să înțeleg că mă placeți și d-aia mă tachinați? Sunt de-a dreptul flatată. Știam eu că noua mea fotografie de profil o să aibă succes.

      • Amalia spune:
        Mai 27, 2017 la 2:52 pm
        In general, in viata mea nu am facut discriminare pe criterii de fotografie, ci, doar in functie de inteligentza damei. La mine functioneaza mecanismul stimulativ (cel de natura spirituala), doar daca partenera de dialog imi induce respect. De aceea ma simt bine pe acest blog, deoarece toate doamnele blogului reusesc o asemenea performanta. (Z)

  9. Mircea Popescu spune ce spune:
    Mai 26, 2017 la 4:15 pm

    Speram ca Trump sa schimbe cate ceva in politica americana, dar, cum presupuneam, presedintii americani sunt , in realitate, cei mai slabi din lume (chiar daca imaginea lor este construita sa sugereze contrariul). Am fost naiv, dar mi-a trecut. Cred ca sistemul are nevoie, din cand in cand, de un bufon la Casa Alba, pe post de paratraznet, care sa absoarba surplusul de energie negativa din societatea americana. In rest, ajung acolo oameni devotati si subordonati sistemului.
    In America, stimate coleg, dictatura a invins. De ce a invins ? Doarece aproape nimeni nu poate localiza cu precizie unde este centrul (sau centrele) de putere ale acestei abominabile grupari de ,,Iluminati”, care a reusit sa transforme milioane de americani in zombies, dar si multe alte milioane din intreaga lume.

    • Te contrazic

      Cei influenti in SUA e cam stiu …
      Pirmii – cei care detim FED.
      Apoi „pelerinii”.
      VEchile familii extraordinar de bogate.

      Astia decid. Inlcus care filzof are dreptate. au chiar care predicator. Chiar daca decizia este „viscerala” – adica devine adeptul filozfului sau predicatorului.. fara sprijinul lui predicatorul sau filozful ar fi fost un ilistru necunoscut.
      Ce este drept … e drept. Cadn indivodu capata o anumite notorietate se „autonomizeaza”

    • Se pare că Trump care a promis să asaneze mlaştina de la Waschington , va fi şi el înghiţit de ea ! După bombardamentul din Siria, pe care cunoscutul Oliver Stone îl asociază cu cel asupra Irakului, având la bază acelaşi gen de suspiciuni nicodată demonstrate şi afirmă că în culise se pregăteşte ceva sinistru, la care Trump va fi obligat să marşeze ! :mrgreen:
      Americanii s-au săturat de corectitudinea politică şi de bancherii de pe Wall Street votându-l pe trump în speranţa că vor vedea o schimbare ! Din păcate schimbarea este uşor observabilă doar la Trump care pare învins de Sistem. acelaşi ca peste tot în Lume, dar mai vizibil în România, aceleaşi trupe „rezist”, acelaşi apetit pentru o înarmare bezmetică şi demenţială prin accentuarea exacerbată a unui pericol care vine din Rusia, prin cipuirea şi urmărirea non stop a majorităţii populaţiei de pe glob, dar şi a sărăcirii ei la limite inimaginabile ! Cel puţin la fel ca cele de îmbogăţire a unui infim procent de indivizi care deţin peste 90 % din bogăţiile Terrei. .
      Mulţi analişti compară scandalul Lewinscy pentru a cărui acoperire Clinton ar fi atacat Irakul, cu scandalul demiterilor la vârf făcute de Trump, care pentru a acoperi dezvăluirile promise de cei schimbaţi, a fost nevoit să facă pe plac războinicilor din umbră şi să bombardeze Siria, cu toate riscurile iminente şi criticile vehemente din partea Rusiei, dar şi a Chinei, care aşteaptă la cotitură iminentul dezastru american !
      Chestia cu amestecul Rusiei în alegerea lui Trump vine de la afirmaţia lui Putin că iniţial ar fi preferat-o pe Hilary , dar mai apoi şi-a dat seama că pentru Rusia e mai bun Trump ! 😉
      Întrebat de ce, Putin a zis că nu pe prietenia cu Trump mizează el, ci pe haosul pe care-l va provoca acesta în America prin deciziile sale ! Se pare că o va întrece pe Hilary de care era sigur că prin guvernarea ei va demola mitul perfecţiunii americane, dar iată că Trump o face cel puţin la fel, chiar dacă nu cu bună intenţie cum se pare c-ar fi făcut-o ea !

    • Dacă s-ar localiza centrul/centrele, deja ar fi periferie….Noi tot le localizam de 27 de ani cu o „frenezie vigilentă” ! “Rețeaua olonico-virtuală” e conceptul unui inginer român din Canada…., cunoscut, „vigilent”, de cca. 20 de ani‚ in România, TEORETIC. Abia acum pare a fi început și PRACTICA….Nu glumesc cu „vigilența”. Mari trusturi din presa financiară autohtonă il promovau frenetic pe partenerul din Romania al Ancăi Thompson, inginerul menționat mai sus, un alt inginer, din Galați, Eugen Râpă ( rețin că parcă se mutase în Iași )….Am încercat să-l atrag spre ASOCIAȚIA CONSULTANȚILOR DE INVESTIȚII dar el era deja “celebru” în presa financiară. Asta, până s-au prins „vigilenții” că e doar TEORIE atunci……Acum PRACTICA ne este impusă de REALITATE !

  10. Ghita Bizonu’ spune:
    Mai 27, 2017 la 10:12 am

    Bizoane, daca Nita a luat (sa admitem) 3,4 milioane comision, rezulta ca denuntatorul a incheiat cu o singura Primarie un contract de 68 milioane (LEI NOI). Inseamna o suma enorma si sunt curios sa aflu care a fost obiectul contractului si ce s-a realizat efectiv.
    Daca acest Gandul vrea sa fie credibil, ar face bine sa ne ofere TOARE informatiile.
    Asa, pot presupune ca respectivul afacerist a construit un adapost antiatomic pentru cel putin jumatate din populatia municipiului. (Z)
    Astia din Justitia politica chiar ne cred prosti lemn.

    • Draga ZeV

      matale se pare ca nu intelegi mistocareala. Eu doream sa sigerez ca zisul nu a fost cindamnta ptr parandarut cu ptr ca „doar” cu 5% „strica” piata ! Ce naiba din prrandaratu ala trebe sa se infruote mai multi ori cu 5% e ude dracului economia aia pe baza de mercedesuri, Q7 si vuitoane!

  11. Radu Humor spune:
    Mai 27, 2017 la 11:02 am

    Eu as fi mai circumspect cand informatiile despre infiintarea unui asazis partid (la initiativa, sau cu sprijinul lui Victor Ponta), vin dinspre ,,sursele” evz, digi24, sau ziare.com.
    Mai ales ca se presupune re-combinarea lui Victor Ponta cu Geoana, ceea ce mie mi se pare necredibil.
    Dar…traim in Romania si nu ne ramane decat sa asteptam, sa vedem ce se va intampla.
    Oricum, daca este sa vorbim despre asanumitele ,,fake news”, cei care au inventat termenul, este foarte probabil sa le si promoveze in spatiul public pe post de adevaruri. (Z)

Lasă un răspuns