Astăzi are loc Adunarea generală a FET

Stimati membri ai Fundației Europene Titulescu,

Am onoarea să vă informez că, în data de 23 mai 2015, la ora 17:00, la Casa Titulescu (șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București) va avea loc Adunarea Generală a membrilor Fundației Europene Titulescu.

Ordinea de zi:

  1. Prezentarea Raportului de activitate al Fundației Europene Titulescu pentru anul 2016.
  2. Prezentarea activităților FET pentru perioada Ianuarie 2017 – Mai 2017.
  3. Prezentarea raportului auditului financiar pentru anul 2016.
  4. Validarea procesului verbal de numire a Directorului Adjunct și a Secretarului General ai Fundației Europene Titulescu.
  5. Propuneri privind activitățile Fundației în perioada următoare.
  6. Propuneri privind acordarea „Premiilor Fundației Europene Titulescu” pentru anul 2016 și anul 2017.
  7. Diverse.

Vă adresez invitația de a participa la această ședință și de a contribui cu idei și propuneri în vederea dezvoltării și consolidării activităților Fundației.

38 de gânduri despre “Astăzi are loc Adunarea generală a FET

  1. …Apreciam calitatea prestatiei doamnei Olguta Vasilescu. Aseara, bine remarca duplicitatea liberalilor, care, cu amendamentele lor la Legea Salarizarii (daca ar fi adoptate), ar majora anvelopa salariala a sistemului bugetar de la 32 , la 42 miliarde lei.
    Vorba doamnei Olguta: Cand sunt seriosi (si ne-populisti) leberalii ? Cand insista pe nesustenabilitatea legii, sau cand propun amendamente ?
    Intrebarea este adresata si domnului Motan, ideologul PNL – PDL pe acest blog. Pacat ca nu este cooptat in stafful partidului. Chiar merita. (Z)
    PS
    In fine, din pacate (pentru democratie), in Romania nu exista alternativa viabila la PSD. Mi-au trebuit cativa ani buni pentru a intelege acest adevar. De aceea adversarii PSD s-au decis sa reincalzeasca ,,borsul” numit Traian Basescu. Pur si simplu opozitia nu dispune de un alt politician de calibru echivalent.
    Un motiv in plus ca PSD sa se pregateasca inca de pe acum pentru viitoarea,,era” Adrian Nastase, pentru ca nici PSD nu detine un politician de calibru similar (domnului Nastase n.r.), ata ete. Este singurul care ii poate face fatza cu succes marinarului, avand in portofoliu si experienta nefasta din 2004, din care, sunt convins, a invatat si a ,,urcat” astfel pe nivelul urmator.
    Liviu Dragnea ? Sa fim seriosi…. (Z)

    • ..Sa nu ma acuze cineva de misogonism, cred ca si doamna Gabriela Firea este in pole position. Dar trebuie mai inainte sa confirme la Primarie si mai ales sa convinga guvernul ca Centura, Aeroportul si Metroul sa treaca in portofoliul Administratiei Municipului Bucuresti.

      • Nu vă acuz de misoginism, dar vă acuz de ceva ce nu pot să definesc. Să-i zicem prejudecată?
        Ați zis nu demult (să-l ia dracu, că nu mai știu când se scrie „demult” și când – „de mult”!) despre o tipă că e rea fiindcă n-are copii. Rezultă că toate femeile care n-au copii sunt rele și toate cele care au copii sunt bune.
        Așa e, domnu ZeV? Țțțțțțț!

  2. Generația I pod, I fân nu știe mai nimic în afară de frecatu tabletei. Într-un fel, gestul e similar celui pe care-l făceau elevii de la 1800 când scriau pe tăblițe de ceară.
    Îi exceptez pe tinerii proveniți din familii precum familia Năstase care s-au ocupat asiduu de ei și nu i-au lăsat pradă calculatorului.
    Pe lângă cei despre care vorbeam la începutul acestul comentariu briliant ca Mutu, eu sunt un erudit, deși n-am învățat prea bine fiindcă trebuia să fac prezența la Bardezi.

  3. http://www.cotidianul.ro/ce-guverne-proaste-am-avut-si-mai-avem-301252/

    Ce guverne proaste am avut și mai avem!

    Cornel Nistorescu

    Cînd a căzut guvernul Ciorbea m-am întristat. Nu pentru că pierdea puterea, ci pentru că din toată echipa aceea nu am putut să iau nici un om. Nu pentru că nu voiau. Nu-mi erau de folos. Mi se părea că nu pot să dau nimănui o responsabilitate. De atunci m-a obsedat această idee: pe cîți dintre cei aflați în echipa de guvernare aș putea să-i angajez. Anii au trecut și lista a rămas extrem de săracă. Unii au ajuns academicieni sau membri corespondenți. Alții, universitari cu multe titluri. Dar de lucrat într-o firmă, de condus o echipă, foarte puțini erau în stare.

    Nu-mi plac dezbaterile și seminariile. Nu duc la mare lucru. Nu schimbă nimic. Sunt mai degrabă supape pentru stările de nemulțumire ale unora. Dacă vorbesc pe la întîlniri, nu mai explodează în public. Și nu mai sunt periculoși.

    Am participat marți la un seminar al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES). Ce plictiseală. Premierul n-a venit. Ana Birchall a vorbit despre ultimii 10 ani de mari succese. Am depășit Polonia și în 5 ani vom depăși Finlanda. Asta au reținut participanții și de asta rîdeau pe holuri. A vorbit și secretarul de stat de la Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Harry IIan Laufer. Am aflat despre eforturile extraordinare depuse recent. Despre programul pentru start-up care va începe în iunie. Apoi și-a băgat nasul în telefon. Ministrul Economiei n-a venit. Ministrul Finanțelor n-a venit. N-au participat la discuții decît Petru Andea (secretar de stat la Ministerul Educației, șef al aderării României la UE: „La unele capitole suntem pe locuri fruntașe“) și Vasile Pușcaș (fost negociator-șef al aderării la Uniunea Europeană).
    La sfîrșit, au vorbit oamenii din economie. Șocați. Dezamăgiți. Revoltați și ignorați de autorități. Unul dintre participanți (Ovidiu Gheorghe, de la Asociația Companiilor de Distribuție Bunuri din România) a pregătit un material pentru ministrul Tudose. Ni l-a dat nouă. Faimosul Emanuel Babici a povestit despre starea metalurgiei românești (adunăm fier vechi, îl ducem în străinătate și-l aducem înapoi ca fier-beton la preț dublu, nimeni nu integrează producția metalurgiei, am pierdut și proiectele integrate, nu participăm la produse militare, partea de body la care suntem mai performanți decît firmele străine etc.). Am negociat la aderare 9 milioane de tone de oțel și producem 2 milioane! Combinatele chimice le-am închis și importăm îngrășăminte, nu mai avem meseriași cu care să facem producție de performanță. Fabrica de pompe Aversa este închisă și s-a dat pe nimic, exact acum, cînd s-au eliberat fondurile pentru irigații…

    A venit vorba despre președinții și premierii străini care călătoresc prin lume pe post de ambasadori ai economiei din țările lor și se întorc cu contracte importante. Nimeni n-a întrebat ce contracte au adus Traian Băsescu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu sau Dacian Cioloș. Sau Klaus Iohannis și Sorin Grindeanu. Unii dintre ei, în loc să aducă, mai mult au dat. Băsescu și adusul de contracte!? Mai bine l-ar întreba cineva ce materii prime a dat. Și cît lemn a plecat din România în mandatele sale și al lui Klaus Iohannis? Cîtă energie de pomană a dirijat pe fire marinarul? Și pe urmă i-a semnat lui Buzăianu renunțarea la cetățenie. Să nu mai poată fi tras niciodată la răspundere!

    În timpul acesta, Harry Ilan Laufer își aranja corespondența pe e-mail și pe Facebook.

    L-am auzit pe Ovidiu Apostol de la Romelectro – una dintre cele mai puternice firme românești în Orientul Mijlociu – vorbind despre nevoia contractelor mari, negociate la nivel înalt, despre turn key project. Cine să lupte? Cine să înțeleagă economia, cîtă vreme conducerea PSD este alcătuită din contributori la campania electorală, cei care anunțau depășirea Poloniei și apropiata surclasare a Finlandei?

    Cîți dintre cei care guvernează acum ori au împușcat un fotoliu în guvernele anterioare știu piața românească și economa care s-a ridicat pe ruinele fostei economii comuniste? Cu cine să se înțeleagă omul de business din România, cîtă vreme cei care ar fi trebuit să-l audă lipseau? Se aflau în sălile alăturate, unde președinții consiliilor județene aveau o întîlnire cu premierul și cu alți „competenți“. Și discutau despre marile lor nevoi.
    La Prognoze Economice și Sociale, un brașovean, Marius Dan, se plîngea de un lucru banal. Că așteaptă cîteva zile după un certificat fiscal. Și îi vine după cîteva zile, cu patru semnături.

    Am încercat să discut cu cîțiva participanți și despre taxe. Ce vreți?! Cînd am cerut ceva de la ANAF, mi-a zis unul: „Băă, te băgăm în controale de nu te vezi. Control după control, pînă dai faliment!“.

    Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

  4. L-am vazut astazi pe Mircea Geoana in fatza Comisiei. Cum ma asteptam, un individ absolut penibil, sters, cu un perfect limbaj de lemn.
    Jurnalisti mediocri (cum este Dana Grecu, dar nu numai), fac exact ce ma asteptam: Jocul lui Traian Basescu de a devia discutia catre asazisele tradari si pacte ale PSD.
    Noroc ca printre invitati era si doamna Andronescu (in stafful de campanie al domnului Geoana in 2009), care a pus punctul pe i :
    ,,Si eu, si domnul Hrebenciuc si domnul Ponta, aflaseram cu cateva zeci de minute inainte de intanirea decisiva ca Mircea Geoana a fost acasa la Sorin Ovidiu Vantu. Am incercat sa-l determinam sa ne spuna de ce a facut-o. A refuzat orice discutie pe aceasta tema.”
    In fine, doamna Dana Grecu (mare analista si mare jurista – crede ‘mneai) a dat-o in extremis pe ce a spus Victor Ponta, ca nu l-ar fi votat pe Geoana.
    Da stimabilo, asa a spus Victor (mai in gluma, mai in serios), dar la cativa ani buni dupa consumarea evenimentului. Mai concret, a spus urmatoarele: ,,L-am votat IN PRIMUL TUR pe Crin Antonescu, pentru ca Basescu sa nu intre in turul doi.”
    Voi, jurnalisti de kko, pare ca v-ati pierdut si putina minte din dotare, presupunand ca ca ati avut-o vreodata. Faceti, cum ma asteptam, exact ce asteapta marinarul de la voi, care matroz, bineinteles, se distreaza copios in fatza celor patru cuburi de gheatza imersate in paharul rubiniu. (Z)

    Legat de intalnirea celor puternici in casa domnului Oprea: Asa cum bine spune domnul Chereches, este destul de usor de intuit motivul real al acestei intalniri:
    Fortarea constituirii UNPR, atragerea de politicieni din diverse alte partide si consolidarea unei majoritati anti-PSD, indiferent de rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Asa judeca mintea domnului Oprea, cel putin in acele momente : Generalii sunt mai importanti, in democratie, pentru interesul national, decat vulgul popular. Mai ales daca Vestul gandeste la fel.
    Oamenii importanti ai sistemului au luat in calcul ambele scenarii, ca la sah.
    In rest, Comisia isi pierde timpul, cand altele sunt prioritatile Romaniei.
    ….Daca cineva a tradat in PSD, acela este Mircea Geoana insusi, fapt confirmat chiar de excluderea domniei sale din partid.

    Dati-mi voie sa va re-aduc in memoria constienta (celor care, eventual, au uitat) ce s-a intamplat atunci:
    1. ,,” (Victor Ponta a spus la CEx-ul din 2011 n.r) – Soarta lui Mircea Geoană şi a noastră, a României, din păcate s-a decis nici măcar pe 6 decembrie în ziua alegerilor, ci pe 3 decembrie, dacă nu mă înşel, odată cu vizita la Vântu. Nu mai putem să mai întoarcem istoria înapoi, deşi mi-aş dori-o enorm de mult şi eu şi cred că şi-ar dori-o şi domnul Geoană şi şi-ar dori-o şi foarte multe milioane de români, dar istoria nu se întoarce niciodată”, a spus liderul PSD.”
    2. ,,Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a reproşat în Comitetul Executiv al PSD, lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase că îl „girează” pe Victor Ponta în tentativa acestuia de a-l exclude din partid, potrivit unor surse din CEx, citate de Mediafax. „Adrian, acum văd că îl girezi pe Victor, dar la Congres (din 2010 – n.r.) ţi-a fost frică să te bagi cu Ponta”, i-a spus Geoană lui Năstase, potrivit surselor menţionate.”
    3. ,,Mircea Geoană a fost exclus din PSD, în urma deciziei luate de CEx, marţi, cu 50 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi trei abţineri.:
    4. ,, Adrian Năstase a spus că votează PENTRU excluderea lui Mircea Geoană din partid.”

    PS
    Daca nu ma credeti, intrebati-l pe domnul Adrian Nastase insusi.
    (Z)

  5. GDS-SIȘTI, COMANDA LA MINE : FIȚI ATENȚI CE MÂNCAȚI LA RECEPȚII !!! MOARTEA PÂNDEȘTE DE PE PLATOU !

    Băiatul meu îmi spune că, în timp ce noi ne ocupăm de prostii, a avut loc o mișelească tentativă de asasinat… Victima? Andreea Pora, gedesistă și 22-zecistă de frunte. Se pare că la ultima recepție la care a participat, ucigașul din umbră a înlocuit cârnatul de pe platou cu un caltaboș… cum Andreea Pora, angrenată într-o discuție filozofică și extrem de aprinsă cu un alt intelectual de frunte, nu a sesizat diferența de lungime și diametru, era cât pe ce să se asfixieze.. Noroc că domnul Liiceanu Gabriel, un gânditor foarte serios și priceput, i-a aplicat Manevra Heimlich, prin SMS. Manevra a reușit.

  6. ..Dana Grecu…cred ca aceasta femeie ar trebui sa viziteze un sanatoriu, vreo cateva luni bune. N-o duce capu, pur si simplu. momente in care o apuca tremuratul si balbaiala. O ,,Oana Stanciulescu” a Antenei 3, dar o versiune mai isterica.
    Vine o escroaca papusata de DNA, o anume Floarea din Teleorman, in spatiul public si declara niste imbecilitati (precum ca Dragnea este de vina ca ea nu si-a indeplinit fisa postului – sic!) si imediat sare Dana Grecu si ne spune ca, ce mai…Liviu Dragnea este cu un picior in puscarie.
    A auzit cineva afirmatii de martori, cu probe, despre ce activitati au desfasurat cele doua angajate fictive la PSD Teleorman si in ce perioada? Eu, nu.
    De ce nu v-ati facut procuroare, mai , jurnalistele lu’ peste prajit ? Fi-v-ar democratia si deontologia de ras asa va fie, gardiene SS ce sunteti. Rusine sa va fie !
    ps
    Sa nu-l mai plangeti pe Voiculescu, antenistilor. Asa-i trebuie, pentru ca (si) voi intretineti din plin tele-Justitia.
    Tara de….aceasta Romanie. Sa nu va fie mila ca se duce naibii pe apele globalizarii, cu sprijinul unor nemernici (acoperiti/descoperiti) cu grade, mai mult sau mai putin cuvenite. O merita din plin.
    ps
    Pariez de pe acum ca oengeurile pro-globaliste vor boicota momentul aniversar de la 1 Dec 2018, incercand sa intretina instabilitate, indoiala, confuzie si ura intre romani. Va imaginati ca Vestul este incantat de marcarea constituirii unui mare stat national in estul Europei ?
    Deschideti ochii si veti vedea dinspre ce azimuturi vin adevaratele pericole pentru aceasta tara, in conditiile in care ONU nu mai exista de facto. Si, implicit, nici maculatura care reglementeaza relatiile internationala nu mai are vreo valoare de intrebuintare.
    Doar Forta conteaza si bunul plac al unipolarismului. Somn usor, natiune (desi stiu ca va fi unul plin de cosmaruri).

    • Colega , asa se vede Dana Grecu din tabara basistilor si a traseistilor politici ?

      Mie personal , mi se pare ca-i o femeie de toata isprava si foarte curajoasa ! O femeie care si-a riscat libertatea in lupta cu mafia lui Basescu !

  7. Amalia, Oana Pellea este in mod evident o tipa frustrata si instabila emotional. Ati vrea sa spun ca e asa ca Dana Grecu, adica din nastere (nasterea ei) ?
    (Z)
    Am o amica, fosta colega de facultate, care fumeaza doua pachete de Kent pe zi si creste 10-15 pisici.
    Este casatorita si nu are copii, iar de pisici are grija menajera, cea care face curatenie zilnica in casa, cumparaturile curente si mancare pe baza de contract de munca.
    Sunt oameni de afaceri de succes, ea merge la tot felul de tratamente neconventionale de dezintoxicare (in tara si/sau strainatate – ultima oara intr-un spital – sanatoriu de lux din Turcia) in compania unor cupluri de prieteni mult mai tineri/tinere decat ea, merge la toate nuntile de ,,vaza”, calatoreste obsesiv in insule exotice cat mai indepartate cu putintza (a lasat Europa la urma, pentru perioada pensionarii) si ne spune ca nu regreta ca nu are copii….dar ochii…ochii si tremuratul muschilor faciali o tradeaza.
    Iar eu … rareori ma insel in privinta femeilor.
    (Z)

    • Din ce ați scris am înțeles că părerea dv. e că femeile care n-au copii sunt frustrate și instabile emoțional, că femeile care n-au copii și afirmă că nu regretă că n-au copii mint.
      Pe cale de consecință, femeile care au copii nu sunt frustrate și instabile emoțional, iar toate femeile care au copii nu regretă că au. Am înțeles bine?
      Aș vrea să aflu părerea dv. despre bărbații care n-au copii. Dacă în privința femeilor rareori vă înșelați, bănuiesc că și în privința bărbaților rareori vă înșelați.
      Părerea mea e că în niciun caz nu trebuie generalizat. Fiecare bărbat sau femeie are aspirațiile lui/ei, scopul lui/ei în viață, și își trăiește viața cum se simte mai bine. Cred că nu e corect să considerăm că toată lumea are același țel, mai cu seamă că nu cunoaștem toate femeile și toți bărbații din lume, ca să știm ce regretă și ce neîmpliniri au.

      • In gnl de la o anumita varsta faptul ca nu ai copii devine o sursa de insatisfactie …
        Chiar si ptr barbati … intrebarea „ce las in urma” este neplacuta ptr unul fara copii. Moartea este chiar moarte daca nimeni nu iis va aminti de tine „stii odata babacu … ” chiar daca nu te va aminti chiar de bine …

        Pentru femei se pare ca este mai dur … si mai devreme. Eu am cunoscute care pe la 30-34 de ani au decis ca vor un copil. Sunt mame singure .. si intr-un caz am inteles ca i-a explicat sec fiului ei ca tatal lui este un subiect neinteresant ptr ea (pe pariu ca stie f bine cine este .. ca l-a ales cu ceva grija dar dupa conceperea copilului …. ei bine si-a pierdut .. utilitatea! ) A da.. mai imi aduc aminte .. eram la un film. Amica din epoca la un moment dat si-a infipt ghearele in mine (expresia nu este chiar exagerata) fiindca pe ecran aparuse un bebelush „o! ce dulce e!!” . Pana in acel moment o crezusem fara nici o inclinatie fata de viata de famelie …si complet dezinteresata de copii (Si infipt ghiarele – nu nu ca o pisica ci mai degraba ca o pasare de prada! Mi-a taiat in 4 locuri maneca camasii si nu a fost vorba despre zgariat … ranile au fost destul de adanci noroc ca nu intr-o zoma vascularizata sau prea sensibila)

        Nu e doar „ciltura” ci biologia …

    • Esti ros de ura si de invidie , colega ! Pana una alta , tu pari cel frustrat si instabil emotional …

  8. Motanul Incaltat

    Toleranta in Vest fata de alte culturi ? Nu cred. Chiar si d-ta te revolti impotriva unor vesminte si obiceiuri musulmane, care nu au nicio legatura cu extremismul, ceea ce arata ca esti, de fapt, intolerant. De altfel, dupa cum se vede si se aude, si in Romania se manifesta intolerantza fata de traditiile, religia si cultura nationale.
    Nu stiu daca a mai ramas pe Yotube mesajul tanarului userist din Cluj care injura preotii si ameninta cu incendierea bisericilor. Vad ca nicio institutie a statului roman nu s-a sesizat in acest caz, iar presa a trecut cu superficialitate evenimentul la ,,diverse”.
    In plus, modul de viata decadent nu este o valoare in sine de care sa ne agatam cu disperare. Decadentza da nastere la radicalism, chiar si printre tinerii occidentali nascuti si botezati crestineste.
    ps
    Schepsisul este ca vestul tolereaza doar acele obiceiuri, multe contra naturii, prin care pot controla si disipa majoritatile.
    De asemeni, crezi ca acele concerte cu muzica trance de tip Armin van Buren sunt intamplatoare ? Ca si meciurile de Super Bowl cu sute de mii de oameni excitati, inundati cu lumini si sunete stridente? Toate acestea au in singur scop: Sa refuleze surplusul de energie (nu tocmai pozitiva) al maselor si sa distraga atentia oamenilor de la ce este cu adevarat important pentru viata lor.
    Se cultiva obstinant idoli poleiti de milioane de dolari creati in laboratoarelea showbiz-ului meniti sa duca tinerii pana la exaltare si aproape in transa ritualica. Asta au pos occidentalii pe ,,piedestale” pe post de valori si simboluri.

  9. Si totusi, ca are, ca n-are ceva cu dl Dragnea, Dana Grecu ar putea avea dreptate si viitorul dlui Dragnea ca si liber cetatean si cavaler al doinei ar putea fi sumbru. De ce? Fiindca, la fel ca, daca imi amintesc bine, intr-unul dintre procesele dlui Nastase, a fost acceptata o depozitie, de tip „mi-a zis cineva ca…”, care in alte tari nici nu este considerata marturie, care in tara noastra a fost mesterita ca definitie ca sa fie considerata marturie, insa care are o foarte mica problema: prin reluarea unor aflari de la altii nu exista certitudinea adevarului si numai a adevarului. Aceasta ca un fel de apropo juridic, deoarece, uman politic, este depozitia unei dame care a urcat in trena dlui Dragnea si care, crede ca ar fi bine sa ia distanta, nemaifiind nimic in plus de capatat.
    Situatia ramane in continuare ambigua: nu e nici o problema in a dovedi angajari fictive, o logica simpla zice ca lucrurile nu se puteau face fara macar acceptul dlui Dragnea, insa dovedirea dlui Dragnea ca instigator al faptei de angajare fictiva ramane , in continuare, foarte complicata si chiar, cred, prin ceea ce credem noi ca inseamna probe in justitie, imposibila.

  10. NATO: Summit intre egali. Donald Trump nu scoboara din ceruri. Statuia care vorbeste

    Mai este o zi pana la summitul NATO de la Bruxelles, la care SUA vor fi reprezentate de noul presedinte, Donald Trump. Unele analize si comentarii din ultimele zile au exprimat tendinte de modelare premergatoare a evenimentului. Cea mai evidenta este tentatia de a “bilateraliza” relatia dintre SUA si NATO, facandu-i presedintelui american o primire triumfalista, ca o vizita a unui sef de stat intr-un alt stat, care se va finaliza cu acorduri “bilaterale”. Nu lipseste nici mirajul unei relatii de “ierarhizare”. “Este momentul să-i amintim lui Trump că el este liderul lumii libere”, a sustinut un diplomat de rang înalt din cadrul NATO, exlicand graba mutarii in noul sediu si ridicarea la intrare a unui monument dedicat memoriei victimelor atacurilor teroriste din 11 septembria 2001. Agentia britanica de stiri Reuters speculeaza ca obiectivul summitului NATO va fi ”Let’s make Trump happy!” (Să-l facem fericit pe Trump!). De asemenea, ambasadorul SUA pe lângă UE în timpul administrației Obama, Anthony Gardner, a lansat ideea ca “Trump va dori să afle ce au făcut ei (liderii europeni) pentru el în ultima vreme. Mai exact, ce au făcut pe frontul “hard power”.” Insa primirea fastuoasa, regala, de la Riad si spiritul care a dominat vizita presedintelui american Donald Trump in Arabia Saudita nu vor avea cum sa se reediteze la Bruxelles. Preferinta echipei republicane de la Casa Alba pentru acelasi tipar este de inteles. E un mod de a-i imbuna si indulci pe democrati. Dar SUA sunt parte a NATO, iar Trump nu este un scoborator din ceruri. Summitul va fi o reuniune intre cei de-ai casei, intre egali. Nici noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron, nu va beneficia de o primire si un tratament ca de “extraterestru”. Desi va fi cat se poate de pamanteana, in termenii raportarii la noile realitati geostrategice, ordinea de zi nu va fi ordinara. Semnele neobisnuitului reuniunii transpar din renuntari la activitati devenite relativ obisnuite si obligatorii la astfel de evenimente. S-a renuntat la agenda aglomerata de dezbateri, la comunicatul final, la sesiunile cu statele partenere nemembre, ceva de neconceput pana acum. Va fi doar un dineu de lucru, anuntat, care impreuna cu caracteristicile deja vizibile de inchis si secret, probabil si cu un cerc mai limitat, dau o nota speciala summitului NATO din 25 mai. Minimalizarea chestiunilor privind bilantul activitatii trecute si programul activitatilor viitoare, sugerata de renuntarile amintite, ne poate duce cu gandul ca de aceasta data deciziile care se vor lua par sa fie mai degraba ca un contract intre doua parti, SUA si Europa, decat ale unui intreg. Cele trei mari probleme, terorismul, Rusia si contributiile financiare la apararea colectiva se inscriu de pe acum intr-un crochiu de solutii relativ previzibile, catre care conduc atat actul fondator, cu articolul 5, cat si situatiile relativ configurate in teren, din noul mediu de securitate. Acoperirea consolidata a frontierei de Est a NATO ramane in continuare obiectivul fondator, iar alocarea de cel putin 2% din PIB pentru aparare va fi indeplinita de toate statele membre pana in 2024, potrivit unui plan, dezvaluit de Reuters. Articolul 5 se refera la responsabilitati si misiuni in spatiul NATO. Sunt excluse spatii si situatii extra-NATO. Acest fapt este readus diplomatic in memoria SUA. Statuia de la intrarea in noul sediu pe care o va dezveli Trump are darul rememorarii si neuitarii. Atacul din 9/11, asupra unei tari NATO, a fost singura dată în istoria Alianței când a fost activată in mod legitim clauza apărării colective. Ideea ca NATO va fi angrenata in lupta impotriva terorismului international, lansata ca un balon de incercare de catre oficiali politici si diplomatici americani cu putin timp in urma, este excesiva. Ea excede clauza de aparare colectiva, vointa politica europeana si cheltuielile militare pentru apararea teritoriului national si a teritoriului NATO, stricto sensu, cand o tara membra este atacata. In afara de lipsa de legitimitate, prin iesirea de sub dispozitia articolului 5, ideea respectiva nu are nici forta politica. Ar fi ridicol ca NATO sa se calce pe picioare cu coalitia internationala condusa de SUA in Siria si Irak, doua coalitii gigant ingramadite pe spatiul a doua tari. Pe de alta parte, pentru SUA ar fi si un semnal politic gresit dat Lumii. SUA, neputincioase? SUA capitularde in fata Statului Islamic? In Afganistan la fel, nici macar fosta URSS nu au implicat Tratatul de la Varsovia in razboiul pe care sovieticii l-au dus in aceasta tara. https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/23/reuters-summitul-nato-o-reuniune-ce-va-cauta-mai-degraba-sa-il-impresioneze-pe-trump-16-59-13

  11. Ce se s-o întâmplat cu Adrian B.!?! Victor Viorel Ponta NU este pe lista rușinii, alcătuită de Nistorescu, cu premieri și președinți incompetenți, iar vigilentul divulgător de greșeli ale lui Ponta nu ezită să reproducă, fie și parțial, un asemenea editorial?! Ma mere!

  12. Amalia spune:
    Mai 24, 2017 la 6:15 pm

    Nu mai priviti lucrurile bi-dimensional si bi-extrem-color.
    Exista, evident, si intr-un sens si intr-altul, exceptiile care intaresc regula.
    Dar asta este normalitatea, pana la urma. Daca nu ar fi asa, nu cred ca oamenii ar fi evoluat si populat aceasta planeta. Nu este posibila evolutie fara reluarea ciclica a cursului vietii si nici fericire deplina fara a da viata. De ce credeti ca exista atatea cupluri care fac orice este omeneste posibil pentru a avea copii, desi oamenii stiu ca nu este usor sa-i cresti si sa-i educi ? Aceasta este familia traditionala si acesta este rolul ei de la Dumnezeu citire. Sexul vine si trece rapid, poezia rugineste si ea cu timpul, laolalta cu frunzele toamnei, dar copiii si copiii copiilor sunt cei care ne apropie de implinire, echilibru si nemurire.
    ps
    Uite, imi vine in minte un exemplu: Sa presupunem, prin reducere la absurd, ca noi doi am fi impreuna. DOAR NOI DOI. Ce credeti ca s-ar intampla ? Ar exista riscul ca la un moment dat sa ne scoatem reciproc ochii ? Nu se poate exclude o atare ipoteza. 😉

    • Am înțeles. Toți cei care au copii sunt fericiți, împliniți, binevoitori și și-au făcut datoria față de specie, iar toți cei care n-au sunt nefericiți, neîmpliniți, răutăcioși și au trăit degeaba. Există doar câteva excepții. Dv. i-ați cunoscut pe toți oamenii din lume, deci știți precis.
      Pe marii savanți și marii artiști care n-au avut copii bănuiesc că-i vârâți în categoria nefericiți care au trăit degeaba.

  13. Pen’ ca io mi-s o scârbă fiindca asa voi si pe’ca ma mandresc cu asta si imi place gluma ca o canalie este unul care gandeste diferit si pen’ca io zic ca cinismul este o virtute pe nedrept calomniata , ei bine pentru toate aceste motve io va zic ca , azi la Bruxelles

    Trump va proclama Imperiul American

    si fiindca lozinca sapatamanii pare a fi ”Let’s make Trump happy!” adunatura bruxeloaza va proclama prin ovatii Ziua Ia a Centurii de Diamant
    Deja sauditii , oameni ai desertului cam sensibili la directia in care bate vantul au accepata cu gratutidine sa plateasca haraci noului Sultanat . Prima transa 110 miliarde de dolari . Si uite asa s-a terminat cu Revolta din Desert
    http://www.unita.tv/wp-content/uploads/2017/05/trump-riad.jpg
    cu un dans traditional .
    Acum Ghaziul se duce sa triumfe la Bruxelles capitala nedeclarata a unei birocratii imperiale … fara cap. Pana maine fara cap! Si desi va putea zice vaz in aceasta Uniune un ytripa fara cap. Ei bine acest cap voi fi eu! nimeni nu va zice Quousque tandem abutere, Donald, patientia nostra ? ci mai degraba vor striga Donny triomphe!

    Insa unele asertiuni in legatura cu art 5 al NATO imi aduc aminte ca nu de mult ma cam radeam de un prof de la SNPSA care invoca acelasi lucru dar in legatira cu Coreea.
    Cum pe astia nu ii banui de prea multa originalitate ci de obedienta la ordinele pe armata zic ca soparla fusese transmisa de pe Potomac.
    Scopul este clar.
    Noul Imperator solicita des aides royales

    Cestie care mie mi se pare ca este in deplin acord cu unele idei „novatoare” ale candidatului Trump (cca 1 an in urma), pe care cu regret nu le-am comentat crezandu-le doar retorica (plus sa zicem lene , delasare si astenie) .

    Nu nu este vorba de a angaja mai multe forte europene decat sunt acuma … ci ca raiau bruxeloaza sa faca precum cea saudita .

    Fiiindca , asa cum am mai scris nu de mult „ultima oferta” a imperiilor este „taxa de protectie” asa numita Pace Imperiala ( pax romana.. ce frumos suna .. insa stiti care a fots pretul? Secole de agresiune!)

    Cer mai incolo si-n coace totu poate fi rezumat de acest cantec :

    https://www.youtube.com/watch?v=2k-QqbQ7CmI

    Vivat Augustus!
    Donny triomphe!

    Crez ca voi reveni …..

    • La o anumită vârstă începi să fii frustrat pentru că nu ai copii și nu lași ceva în urmă… Da, dar dacă ai crescut copii exemplari, ai o familie exemplară, statut social, bunăstare și ești frustrat că nu ai realizările profesionale ale celor fără copii, care-s de o sută de ori mai slabi de minte decât tine? Viața-i ca dracu’, prietene… Curat ca dracu’, sincer. Măcar am copii inteligenți, cei mai frumoși din lume, cei mai stabili emoțional, cei mai maturi și cei mai sănătoși. Fără exagerare. Dar profesional, personal – zero barat. Depresia te lovește oricum, nu știu cum e mai bine.

    • Emmanuel Macron, Theresa May, Jean-Claude Juncker, Mark Rutte, Angela Merkel, KWI, Elena Udrea etc, … ce au în comun acești oameni și ce interes pot avea ei, în realitate, pentru viitorul omenirii? Ei ce lasă în Urmă? Care-i viitorul lor și de ce le-ar păsa de viitor???

  14. Declaratiile de mai jos ale d-lui Panaitescu mi se par de o GRAVITATE EXTREMA pentru libertatile si democratia romaneasca ! Cred ca in cel mai scurt timp ( maine ! ) , Parlamentul si Ministrul Justitiei ar trebui sa inceapa CURATENIA din justitie chiar cu Macovei , Kovesi , Danilet & Co.

    http://www.cotidianul.ro/scandalul-sipa-acuzatii-grave-ale-unui-fost-magistrat-militar-301323/

    Este vizat unul dintre cei mai controversați ex-miniștri ai justiției

    Scandalul SIPA: Acuzații grave ale unui fost magistrat militar

    Actualitate • Justiţie
    Fostul magistrat militar a făcut afirmații foarte grave

    Un fost procuror rupe tăcerea în scandalul SIPA. Ion Panaitescu, fost procuror în PNA, susține că în anul 2005 a primit de la Monica Macovei, ministrul justiţiei la acea vreme, documente din arhiva SIPA și i-a cerut să facă un dosar unui adversar politic, conform Antena 3.

    „Am fost procuror șef în PNA pe vremuri și mi-a parvenit informații de la doamna Macovei direct la Secția Militară cu indicația de a o ucide pe doamna Stănoiu”, a declarat magistratul militar.

    „Eu nu aveam niciun apetit să o țin în brațe pe doamna Stănoiu, fiindcă aia mă dăduse afară din funcția de director în Ministerul Justiției și în același timp nici nu mi-am permis să mă apuc să-i fac un scenariu doamnei Stănoiu și să o omor. Nu, nu se poate. Notele informative pe care mi le dăduse de la SIPA doamna Macovei mi le-a dat cu recomandarea să-i iau gâtul doamnei Stănoiu”, a mai spus Ion Panaitescu.

    Ion Panaitescu a mai spus în interviul acordat Antena 3 că totul a pornit după ce Stănoiu a decis să fie trimis Băsescu în judecată în dosarul Flota.

    „Au venit documentele la mine și i le-am încredințat unui procuror(…). Omul a venit la o bucată de vreme la mine și mi-a spus că nu a găsit nimic(…). Am scris NUP și am comunicat decizia doamnei Macovei. Ea a propus revocarea mea din funcția de procurer-șef. Ei mă numiseră. Macovei cu Băsescu! Dacă au văzut că nu am executat-o pe doamna Stănoiu m-au dat afară. Nu am corespuns”, a mai spus Panaitescu.

    Ion Panaitescu: „Nu știu ce au vrut să facă. Prin lege și dreptate, doamna Macovei înțelegea numai ce voia ea să facă. Era drept și legal numai ce ordona domnia sa și slugile sale”

  15. BLONDA DE LA DREPT- UN SERIAL ÎMBUNĂTĂȚIT

    În rochița ei albă, deloc scumpă dar foarte șic , rochiță ce a putut fi observată față-profil, la Ambasada Americană chiar și de cei mai puțin înzestrați decât noi, cam cum ar fi Silviu Sergiu, jurnalist sau așa ceva pe la ROMÂNIA LIBERĂ, ex-judecătoarea Camelia Bogdan se pregătește să primească un premiu mișto, din bani europeni, de la un obscur … pardon, strălucitor ONG, recte Fundația EUROLINK-CASA EUROPEI, fundație aflată, pentru evenimentul respectiv, în parteneriat cu European Network for Education and Training EUNET din Germania.

    În cadrul manifestării ( extrem de interesantă pentru public, fie vorba între noi, că doar publicul moare după subiecte cu anticorupția) : „Îmbunătățirea politicilor și practicilor anticorupție prin participarea activă a societății civile”, organizată la București, Palatul Parlamentului, Sala Avram Iancu, între 25-27 mai 2017, o găsim pe madam dr. dr. dr.( cred că are deja trei doctorate, că lucra demult la ele ) Camelia Bogdan la secțiunea: „ Ceremonia de Decernare a Diplomelor de Excelență pentru cele mai active și eficiente instituții, organizații și personalități din România implicate în prevenirea și combaterea corupției”. Ca să nu se simtă singură, și Oana Pellea , care nu știu cum s-a luptat cu hidra corupției, dar trebuie că s-o fi luptat rău, va primi și ea un premiu similar! Vestea bună e că duduia Camelia Bogdan nu merge singură , ci cu mamița și tătuțu’ , adică cu Guseth Cristina și Macovei Monica… vestea și mai bună este că va lua premiu cu coroniță și Livia Stanciu, „căpitana” sprâncenelor !

    Nu avem cum să nu o apreciem pe Camelia Bogdan, căci dânsa este o RARA AVIS a statului de drept, indispensabilă justiției planetare , după cum se descrie singură:

    „…munca mea a fost validată de instanțele superioare, fiind recunoscută la nivel internațional. Am fost invitată, în calitate de cercetător, de cele mai prestigioase instituții academice din Marea Britanie și din Elveția, am primit burse ale statului francez, am scris cărți ca urmare a acestor vizite de studiu. Am fost invitată să-mi DISEMINEZ EXPERIENȚA DE PRACTICIAN de către Comisia Europeană, de către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, de către Banca Mondială.”

    sau:

    „…eu nu am cumulat funcții, ci doar MI-AM DISEMINAT CUNOȘTINȚELE în calitate de expert, într-un proiect cu finanțare externă.Se căuta un expert care să fie PRACTICIAN . Nu se dorea identificarea unui expert care să citească de pe monitoare, deoarece în materia prevenirii și combaterii corupției este foarte important să identifici problemele care se ridică în PRACTICA JUDICIARĂ”.

    sau:

    „… deci eu am încasat un onorariu mult mai mic decât ce aș fi putut obține din desfășurarea ACTIVITĂȚILOR DE DISEMINARE a cunoștințelor în materia în care sunt expert al Comisiei Europene, începând cu anul 2009.”

    Toate „DISEMINĂRILE ” astea de „PRACTICIAN” se petrec într-un singur interviu , luat de Ramona Ursu ( nu vă obosiți să aflați cine e Ramona Ursu, nu merită efortul…)

    Văzând eu cu ce PRACTICIAN am de-a face, am intrat pe CV-ul doamnei și iată ce am aflat:

    S-a născut în 1981 și a terminat Facultatea de drept la Universitatea București în 2003. Masterat între 2003-2004… doctorand între 2005-2009, doctor în 2009… 2013-2016 altă teză de doctorat la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti… 2014-2017 doctorand al Universităţii din Strasbourg…între timp, din 2009 până în 2014, judecător la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Penală, …din 1 februarie 2014 la Secţia I Penală…și cam așa până la „accidentul din 2017”, respectiv excluderea din magistratură …

    Și acum, să intrăm puțin în fotografie:

    În 2007, participare la șapte simpozioane, seminarii, conferințe +1școală de vară, dintre acestea – trei în afara României…suntem la începutul fulminatei cariere, deci toate acestea totalizează 24 de zile( fără drum, fără alte alea)

    În 2008( an slăbuț…) , participare la șapte seminarii, conferințe +1școală de vară, dintre acestea – două în afara României…

    În 2009 , participare la zece seminarii, conferințe, workshop-uri +1 școală de vară, dintre acestea – trei în afara României…

    În 2010, participare la șaisprezece simpozioane, seminarii, cursuri +1 școală de vară, dintre acestea – nouă în afara României…

    În 2011, participare la douăzeci și unu de cursuri, seminarii, conferințe, fără școală de vară, dintre acestea – patru în afara României…total 110 zile ( fără drum și alte alea)

    În 2012, participare la douăzeci de simpozioane, seminarii, conferințe, training-uri, fără școală de vară, dar cu curs de franceză pe trei luni, dintre acestea – șapte în afara României…( 84 de zile , fără drum, fără cursul de trei luni)

    În 2013, participare la douăzeci și patru de simpozioane, seminarii, conferințe, fără școală de vară, dar cu curs de franceză de o lună, dintre acestea – șase în afara României…( 78 de zile fără cursul de franceză și fără drum)

    În 2014, participare la douăzeci și opt de simpozioane, seminarii, conferințe +școală de vară, dintre acestea – nouă în afara României…( 67 de zile, fără drum…)

    În 2015, participare la douăzeci și unu de simpozioane, seminarii, conferințe bursă de studii, dintre acestea – unsprezece în afara României…( toate acestea până în iulie…)

    În timpul liber dintre simpozioane, conferințe, seminarii și școli de vară, ca să nu se plictisească, dânsa a mai scris 101 lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate… și, desigur, din 2009, non-stop a FOST ÎN SALA DE JUDECATĂ ȘI A ÎMPĂRȚIT DREPTATEA!

    Vedeți, prieteni, de aia a reușit să citească dânsa un camion de dosare într-o singură noapte, în procesul lui Dan VOICULESCU… de aia a știut imediat pe ce să pună sechestrul și de aia s-a priceput să aplice confiscarea e la terți, deși habar n-avea cine-s terții ăștia și averi au… din pricina ENORMEI COMPETENȚE DE PRACTICIANĂ (?!!!) dobândite în atâția ani de simpozioane și seminarii….

    Altfel , când își DISEMINEAZĂ vastele cunoștințe prin felurite seminarii și conferințe, Camelia Bogdan, autoarea a 101 lucrări științifice, vorbește așa:

    ”…Nu de puţine ori, când SUNTEM ÎN PREZENȚA unor societăţi offshore sau când sub acelaşi paravan al holdingului observăm existenţa mai multor structuri în care circulă fondurile, cu diverse explicaţii asupra cărora o persoană audiată fiind nu poate oferi EXPLICAȚII DE NATURĂ să convingă magistratul că acele tranzacţii au existat în realitatea faptică, SUNTEM ÎN PREZENȚA unui INDICIU DE NATURĂ a contura concluzia că SUNTEM ÎN PREZENȚA infracţiunii de spălare a banilor…”

    Asta ca să înțelegi, prieteni, în ce lume trăim… și cum se poate face din …ăăă… din…NIMIC un bici care să mai și sune!

    • Nashpa ptr distinsa DIMENINTOARE este cestia ca legea (pe car4e ar trbui sa o stie si sa o respecte) interizce ca un hudecatir sa isi DISIMINEZE cunostintele sale in mod tarifat .. cu exceptia sitiatiei cand o face in calitate de cadru didactic universitar.
      Adica ori opredai la vreo facultate care sa prevada si studiul dreptului (de ex drept ptr uzul contabililor) pri o faci pe gratis .. De exemplu explica unor liceeni mai sturlubateci de ce este bine sa fie mai putin „jmecheri”. Da gratis !!!

      Ca hai pe bune ce facu blonda a fots mau rau deact eclozarea strutilor sau traficul de capre (aucu as obserca ca titusi .. poa o exceptie. Ca daca un judecator are mostenite 5 hecatre de teren agricil .. cf legii actuale trebe sa il faca parloaga.. ca nu poate s abanza nici graul , cartofii pe care ii cultiva sau porcii. Sa nu mai zic de cazul in care ar avea niste vie si obtine vin si mai fierbe tescovina si drojdie. Ma prg nu chiar el ci arendasu sau argatii)

      Insa ce este mai misto este ca cum European Network for Education and Training EUNET din Germania ne invata ca Statuk de Drept este si atuinci cadn incalci legea … de ubn se vede ca ma dreoptate ca Schweinhund se traduce pruin neamtu e om corect!

  16. Ghita Bizonu’

    ,,Cam la fel se va intampla cu oricine va pretinde unipolaritatea globala .. se va prabusi sub povarara „angajamentelor” prea diverse in spatiu insa concomitente.”

    Se pare ca actualul imperiu va dura mult mai mult decat cele precedente, iar noi nu vom ,,prinde” o alta era, din motive pur si simplu naturale.
    SUA au reusit o performanta (sau mai multe): Au convins o mare parte dintre aliati sa intre in NATO (o organizatie anacronica POLITICO-militara si doar aparent ,,defensiva”), sub umbrela careia a fost creata, de fapt, UE. Daca iti amintesti, prinicipala conditie pusa Romaniei pentru admitere in UE a fost sa intre, IN PREALABIL, in NATO, transfer realizat aproape concomitent cu finalizarea ,,negocierilor” de aderare la organismul european.
    Acesta organizatie europeana s-a constituit din intiativa masonilor iudeo-americani – cu centrul de putere in SUA – si a structurilor de putere vasale din vestul Europei (Olanda, Luxemburg, Belgia) pentru a bara eventuala expansiune spre est a URSS, a descuraja o ,,schimbare de macaz” in Germania si a ,,globaliza” piata europeana in interesul corporatiilor americane.
    Mai mult, avand nevoie de ,,tinte” cat mai credibile cu putinta, au creat (constient, sau nu) terorismul international si, mai nou, au reincalzit ,,sperietoarea ruseasca” (la paroxim in perioada lui Joseph McCarthy, devenita benigna sub Gorby) si au impus tarilor satelite sa achite (in natura, sau in bani)o ,,taxa de protectie” (acceptul de survol pentru avioanele americane care au bombardat Serbia, participarea la aventurile criminale din Afganistan si Irak, cresterea la 2% din PIB a cheltuielilor pentru ,,aparare”, etc), au fortat compatibilizarea strategiilor / obiectivelor si punerea structurilor militare ale statelor NATO sub un comandament unic, etc.
    Si, mai ales, au reusit sa transforme (malformeze) ONU intr-o institutie decorativa, ceea ce explica lipsa de reactie a ,,natiunilor unite” la agresiunea americana (absolut arbitrara si ilegitima) asupra unui baze siriene, fara nicio dovada ca regimul de la Damasc ar fi utilizat arme chimice.
    In ultimul timp, a aparut si se consolideaza vrajeala cu asazisul ,,atac cibernetic rusesc”, o gaselnita a propagandei neo-liberalilor din Partidul Democrat American menita sa distraga atentia de la adevarata fatza a doamnei Clinton si de la ctiunile obscure ale serviciilor americane. Lumea trebuie sa uite ca serviciile secrete americane te pot vedea, citi si asculta pana si in baie, chiar si doamna Merkel devenind o victima a ,,Big Broher”. (Z)
    Mai mult, au inventat asanumita poveste ,,fake news”, care, asa cum remarca domnul Fragmentarium, este menita sa restranga libertatea de exprimare in spatiul public (preponderent occidental n.r.) si a valida doar ceea ce spun autoritatile ca este adevar.
    In fapt, americanii au admirat dintodeauna URSS (cu care au avut parteneriate si intelegeri bi-laterale cu aplicabilitate asupra intregii lumi) si au invatat foarte bine cum sa perfectioneze marxismul pentru a-l compatibiliza cu ,,democratia”. Uneori, ma intreb daca nu cumva unele servicii americane si rusesti (mai ales pe timpul lui Gorby) au cooperat chiar mai bine decat serviciile americane intre ele.
    ..De aceea, bizoane, sunt slabe sperante de schimbare in bine a actualei lumi, in acest Univers. (Z)

    • ZeV

      eu timnte ca inainte Spania a trebuit sa se ceata in NATO ca sa foe primita in CEE.
      Si ca imediat ca rumare a intrarii in NATO un regoment de F 16 a statinat la Torrejon
      Torrejon se afla lamga Madrid.

      Scuze insa dpv militar un regiment de F 16 la Torrejon este precum o tichie de margaritar pentru Razvan Teodorescu … chiar mai inutil!

  17. Într-o Europă cu două viteze, România e trimisă din nou „la fundul grămezii” – scurta ilustrare de (in)corectitudine politica bestică cu fard de „nedisciminare”

    Acum ceva timp Cotidianul ne preznta un fruct al mintilor celor bine ganditoare din Vestu cel Civilizat samd

    Într-o Europă cu două viteze, România e din nou „la fundul grămezii”
    Studiu: Ortodoxia ne vulnerabilizează în faţa lui Putin

    În 2001 apărea în The New York Review of Books un mic studiu al istoricului britanic Tony Judt – “Romania: la fundul grămezii”. România, prin tradiţia sa ortodoxă, lipsa experienţei democratice, prin puseele de naţionalism venite, în opinia autorului, din experienţele dictatoriale, nu era o ţară care să fie integrată în UE, era ultima la fundul gramezii de state estice care aşteptau pe atunci la poarta Vestului.
    […………………….]
    Dar tocmai ortodoxismul ne înstrăina de Vest, susţineau voci de intelectuali.
    […………………….]
    Pavăză împotriva Rusiei: Ortodoxism vs. Catolicism

    Ţările ortodoxe din Europa sunt mai susceptibile să susţină viziunea revanşistă a lui Vladimir Putin decât cele catolice, arată un studiu realizat de Centrul american de Cercetare Pew. Majoritatea cetăţenilor din statele ortodoxe (ţările membre UE şi NATO România, Bulgaria şi Grecia, fostele republici sovietice Georgia şi Moldova, la care se adaugă Serbia) consideră că Rusia trebuie să fie un “tampon” în faţa Vestului şi că ar trebui să-i “protejeze”. Societăţile ortodoxe sunt mai homofobe şi sexiste, arată studiul amintit. Spre deosebire, cetăţenii din ţări majoritar romano-catolice, precum Croaţia, Polonia, Lituania şi Ungaria, îşi doresc să fie conduşi de Vest.
    http://www.cotidianul.ro/studiu-ortodoxia-ne-vulnerabilizeaza-in-fata-lui-putin-301084/

    Care intelectuali sustineau ca ortodoxismul ne înstrăina de Vest?!
    Adica ce religie aveau sau din ce etnie proveneau respectivii intelectuali?
    Ca io stiu pe unii – sunt catolici (fie si greco-catolici) , apatin altor culte crestine, unii sunt de alta prigine etnica dar destui cu acendenta bolsevica. Sau pur si simplu sunt niste insi marcati profund de propaganda ateista din RPR/RSR care au ramas fixati la clisee stupude „bicerica a fots inventata de unii care doreau sa fure poporul” (imbecilitate cronica in forma acuta .. in sec I en .. toata lumea nodmala la cap era prfiund religioasa sau macar incredibil de superstiioasa… se castrau ptr Cibele, jertfeau suooventaurilia ptr puzderie de zei, se imbaiuain sangele taurilor sacrificati incinstea lui Mitra samd etc . Sa nu mai zic de celti si imolarile lor rituale – a se vedea si filmul The Wicker Man – Omul de răchită (2006) Mais passons ..

    Ins aasta imi aduce aminte de un proverb francez Qui veut noyer son chien l’accuse de rage (cine vrea sa isi ucida cainele zice ca a turbat).
    Acu acceptand ca noi am putea fi cainele din proverb oare cine o fi acel „cine” care vrea sa ne „inece”?

    Pai articolul se bazeaza pe un studiu al Centrului (american) de Cercetare Pew ccre de multe ori este finantat de John Templeton Foundation o prganizatie care sprijina cultul evanghelic si este cam „fundamentalista”
    De altfel su fiondatorul lui Pew era prebiteranina, cam fundemantalist si a fpts adept a lui Barry Goldwater … (ca si dimcratata cea Hilara)
    Deci as zice ca avem de a face cu ao antipatie antiortodoxa motivata religios..

    Dar mai fi acel Tony Judt. Fost sionist marxist … abandoneaza sionismul dar nu si marxismul insa isi gaseste o f lucrtiva carierea cacaemica la yale. Format si in Franta anilor 70-72 . Nepot al unei evreice care a emigrat din Rusia trecand prin Romania .. deci si la al antiortodoxismul este ceva „normal” .. ba as zicer si ceva simpatii filoruse.Ala care ar fi scris

    “For two generations of men and women, born between 1880 and 1930, the characteristically Central European experience of the twentieth century consisted of a multilingual education in the sophisticated urban heartland of European civilization, honed, capped, and sideshadowed by the experience of dictatorship, war, occupation, devastation, and genocide in that selfsame heartleand”
    adica cu aproximatie
    Timp de două generații de bărbați și femei, născute între 1880 și 1930, experiența Central europeană caracteristică a secolului al XX-lea a constat dintr-o educație multilingvă în inima sofisticată urban a civilizației europene, rectificata, astupată și redefinita prin experiența dictaturii, războiului, ocupației, devastarea și genocidul in aceeasi centru “.

    Ma rog eu am ceva dubii ca Euroa Centrala (adica K un K si Germnaia de dintre 1850 si 1939 era chiar „inima urbana” a civilizatiei europene cat si despre multilimbismul zisi civilizatii. Insa ce stiu sigir este ca cel mai deseama produs „culturual” si istoric al zisei „urban heartland of European civilization” a fost .. nazismul!!!
    Adica mie dl istoric de la Yale mi se pare unpic fantezist si ca per total mai multa istorie „adevratat” am citit in Fundatia lui Issac Asimov (ei el fiul unr emigranti evrei)

    Su acum la abjectu’ lu’ subjecu’ .

    Ca cand au scris zisul „studiu” baietii aveau ceva de acoperit cam ca pisica.
    Adica faptaul ca in zona asta unicul aliat fiabil al NATO si SUA ramane … Romania.
    Ca Victor Orban are o politica cam .. bizara.
    Ei bine … atunci , pen ca nu se poate zice ca „ba chiar daca Romania rste piesa de baza, unica stabila nu trebe sa ba bazatio pe ea ca noi avem alte simpatii si interese” .. conform dictonului ala francez ne acuza de turbare …
    Si fiindca statistica este arta de a demosntra orice amesteca bine datele.
    Si astfel amestceca România, Bulgaria, Grecia, Georgia şi Moldova, la care se adaugă Serbia. Adica amesteca Bulgaria si Grecia „vechi clienti” (sensul Romei antice) ai Rusiei , Serbia si ea cam client si afalata intr-o situatie „delicata”, „speciala” cu Romania si Georgia care ambele amandoua sunt cam … rusofobe macar ptr ca au fots cam cimpavite teritorial de Rusia. Totul pe motiv ca suntem ortodocsi . A da. Si nu se zice cas in Moldova exista o comunitate rusa destul de substantiala …

    Si astfel am ca in concepia Centrului de cercetari noi credem ca Rusia trebuie sa ne protejeze !
    Nimic insa despre Ungaria ! Pardon despre Ungaria aflam ca vrea cu occidentul in timp ce isi ridica poalele ptr Putin!

    Insa insisi autorii sondajului se demasca ca find ignari imbecili si cu interese ascunse

    În ce priveşte autoritatea Bisericii Ortodoxe, institutul american Pew a dorit să-l compare pe patriarhul Rusiei cu cel al Constantinopolului, însă în Georgia, Serbia, România, Bulgaria, Grecia şi Armenia cercetătorii au primit mereu un al treilea răspuns, neaflat în chestionar – autoritatea cea mai respectată este patriarhul naţional. Când vine vorba despre disputa Moscova-Constantinopol, respondenţii s-au pronunţat astfel: Romania – 16% pentru patriarhul Constantinopolului si 5% pentru cel al Rusiei, Serbia – 18% pentru Rusia şi 4% pentru Constantinopol; Bulgaria – 9% pentru Rusia şi 8% pentru Constantinopol; Grecia – 56% pentru Constantinopol şi 3% pentru Rusia; Georgia – sub 1% pentru Rusia şi 1% pentru Constantinopol; Armenia – 24% pentru Rusia şi 10% pentru Constantinopol.

    Bietii idioti nnu au faklat ca nisericile ortodoxe sunt autocegale si ca prima autoritate este patriarhul national.
    Si nici nu au aflat ca patriargii sunt egaliintre ei si ca patriarhul Constantinopolului este doar „Întâi stătător” adica intr0o intrunire intre efali (patriarhi sau delegati aipatrrhilor) dreptul sau este acela de a se aseza primul in jilt ca apoi imedita s azica „luatiloc fratilor”. Adica are cam rolul unui „presedinte de varsta”, adica onorat daer cam atata…

    Ar mai fi ceva legat de modalitatea de strangere a datelor

    “Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2015. Acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/- 4,5 puncte.
    Citeste mai mult: adev.ro/optz77

    In fine este ceva curios – desi studiul este de prin 2015-2016 doua ziare il publica dupa 12 mai ac. La care gazete se mia adauga si siteul Radio Europa Libera … care la 16 ami ne anunta ca

    Majoritatea respondenţilor din statele ortodoxe, inclusiv din Republica Moldova, sunt tentaţi să vadă Rusia ca pe un lider spiritual al ortodoxiei. Ei cred că Rusia ar fi obligată să-şi protejeze atât conaţionalii, cât şi creștinii ortodocși din alte state şi ar trebuie să contrabalanseze influența Occidentului. La acest capitol, singura excepţie este Ucraina, unde percepţiile s-au schimbat după implicarea Rusiei în conflictul separatist din Estul ţării, se contată în studiu. Rolul atribuit Rusiei în ortodoxie s-ar explica mai curând prin influenţa culturală şi geopolitică pe care o are Kremlinul în regiune, crede teologul Victor Gotişan:

    „Rusia a încercat şi, de fapt, a reuşit să patenteze oarecum ortodoxia. A devenit un fel de patron în dauna faptului ca, potrivit canonului legal bisericesc, ea nu ar trebui să fie principala putere în ortodoxie. Foarte mulţi percep Rusia ca pe un protector al ortodoxiei în dauna patriarhiei Constantinopolului care este de fapt primus inter pares în lumea ortodoxă.”
    https://www.europalibera.org/a/crestinismul-in-tarile-post-sovietice/28491840.html

    Eu cred ca 3 coincidente sunt deja prea mult. Mai les cand preced un summit NATO.

    Ce cred eu este ca acest PEW face pur si simplu propaganda antiromneasca si tinde a a ne pune intr-o pozitie dificila cu Donald Augustus Imperator al Centurii de Diamant.

    Ca i spatele PEw se afla Ungaria, biserica catolica sau Rusia insasi asta ar fi cazul sa o rezolve altii.
    Eu doar oberv ca Pew se stradieste sa insufle neincredere in Romania si prin alegatii care insulta morala comuna (care morala comuna nu considera pederastia, proxenetismul si pronografia ca virturti sociale) sa ne indrepte catre Rusia.

  18. @ Ghiță Bizonu
    Așadar, dacă nu ai copii, nu lași nimic în urma ta…Totuși, ce ziceți despre savanți, oameni de carte, oameni de artă, oameni care au descoperit ceva, au inventat ceva, au contribuit la progresul omenirii, au dus înainte umanitatea, dar n-au avut copii? Ei n-au lăsat nimic în urma lor?
    Iar, în altă ordine de idei, credeți că 7 miliarde de locuitori ai Pământului nu sunt de ajuns?

    • Amalia

      cum am scris este vorba in primul rand de biologie nu de cultura.
      Pe de o parte „numai” + 100 milioane de ani de evolutie a maniferelor si pe alta ce?
      Sa nu zic ca si cultura de cand avem date prefera transmiterea genelor. Minim de cvateva milenii (daca nu de cadn a aparut cultura)
      Apoi .. catisunt svanati samd si cati sunt „oameni d rand” (ca nici de juma din cei care au primit premiul Nobel ptr literatura nu stie nimeni!)
      Oar la nivel individual – ce sa ii pese unui om traitr pe aicea ca in lume sunt peste 7 milioane de oameni? Ce faptul ca Zuckerberg a mai castigat cateba miliarde va face pe dumneavoastra sa nu mai aveti nevoie de bani?

      Asa ca ramane cum am scris : faptul ca nu ai urmasi devine stresant dupa o anumita varsta ….

Lasă un răspuns